Ponedeljak, 23.12.2019.

08:42

Tramp matirao Rusiju: Najteži udarac od 2014. godine, milijarde bačene, gasovod zaustavljen

Švajcarska kompanija "Olsiz" povukla je brodove iz Baltičkog mora koji su se bavili izgradnjom "Severnog toka 2".

Izvor: B92

Tramp matirao Rusiju: Najteži udarac od 2014. godine, milijarde baèene, gasovod zaustavljen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Hrundi V. Bakshi

pre 4 godine

@Moze pa ne moze
A зашто би катарски гас морао да се испоручује баш преко Сирије? Катар је у коректним односима с Ираном, па може траса да иде и путем Иран, Ирак, Турска. Или по дну Персијског залива, па опет Ирак, Турска. Или да Катар, с највећим америчким војним аеродромом у региону, реши свој спор с највећим америчким клијентом у региону, Саудијском Арабијом, па да гасовод иде преко Арабије, Израела, по дну Медитерана или да скрене за Египат - све су то америчко клијенти. Не, мора баш преко земље која није америчка колонија.

JanJan

pre 4 godine

Tramp je zakasnio sa snkcijama.Nemacka i Francuska ce uzvratiti protiv americkih kompanija i rezultat ce biti 1-1. Ako se EU udruzi sa Kinom i Rusijom, nece valjati za ceo svet.

svet

pre 4 godine

@Futurama
Ne treba jel je ruski brod za polaganje cevi vec neko vreme u nemackom pristanistu, brod koji je cevi polago na pocetku deonice u ruskom delu baltickog mora. Doduse sporije pilaze ali polaze. Neisplati se svajcarcima sada da se bakcu sa amerima jel imaju ugovor za poso posle ovog sa amwrima,a ovde bukvalno zavesili poso, ko sto se zna 100-200 km cevi jos ostalo. Ali ono sto je vazno, Nemci su dobili polugu, da vise ne zure i ubedjuju amere, da ce krenuti i sa izgradnjom plinskih terminala za prihvat tecnog gasa. Radi ce ga ali sad kako oni budu hteli. Sta se bugara tice, firma koja radi je firma iz saudi arabije ajd da vidimo i to, kako ce joj uvesti sankcije ;).

SmirkoS

pre 4 godine

Očigledan primer antiruske politike od strane Amerike. Nemačka ispravno postupa jer želi da kupuje gas i od Rusa i od Amerikanaca, a da je niko ne ucenjuje. Čist ekonomski ineteres, jer ako ih Rusi budu ucenjivali, izvoli Ameriko daj gas, a ako je američki gas skup, a Rusi ga korektno isporučuju, njima pare. Mrzitelji Rusa, namerno okreću situaciju, ne ucenjuje Rusija Evropu, već Ukrajina, ponašajući se kao gusar koji povremeno opljačka, koji gram gasa, van svih dogovora pa idemo dalje. E kad se izgrade drugi gasovodi, nema više prepreka između Rusa i Nemaca.

bystander

pre 4 godine

"Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata."

a sta mislis, zasto su onda angazovali trece kompanije?

(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 23. decembar 2019 09:58)

Da li ti je poznat termin "optimalne cene koštanja" ? Angažovali su treće subjekte jer im je to u datom momentu bilo ekonomski i tehnički najsvrsishodnije - ali sada, kada se politika umešala niskim udarcima, nije im problem da pronađu nekog ko će i po cenu povećanja troškova obaviti posao uprkos američkim prtiscima (ili da, recimo, osnuju zajedničku kompanju i dovrše gasovod bez obzira na povećanu cenu projekta). Ulog je veliki, a profit još mnogo veći - ne napušta se takav projekat na samom kraju realizacije.

Pomorac

pre 4 godine

Ako je Allseas problem postoji jos 5-6 kompanija koje su sposobne da urade isti posao. Subsea7 je svakako najveci a i baza je u "neutralnoj" Svedskoj.

Altil

pre 4 godine

4ta ekonomija sveta ce svakako naci nacin da se kompletira taj gasovod ostalo je manje od 300km polaganja cevi u moru...svakako ce biti gotovo u Januaru...a zatim se pusta gas..

Nisam odavde

pre 4 godine

U vestima je bilo informacija da ma koliko USA se protivile kupovini ruskog gasa prodatom od strane rusa, one USA su velikodusno prodavale ruski gas evropi u funkciji middleman (posrednika u sredini, uzimanje para ni za sta, mafijaski reket).

Sve sto USA rade u ovom trenutku samo poskupljuje energetske proizvode neophodne evropskoj ekonomiji, kao rezultat obicni ljudi ce placati vece cene proizvoda od manjih zarada.

Mujo11

pre 4 godine

Ma nije Trump matirao nikoga, nego SAD. Trump i Putin medjusobno nisu toliko neprijatejli koliko mi sami mislimo, ili bi zeleli, cak oni medjusobno mogu biti veoma bliski prijatelji, ali eto i SAD i Rusija su velike drzave, imaju svoje interese ekonomske, politicke, dugotrajne, a predsednici, cak i Putin, su privremeno tamo gdje su.

Steva

pre 4 godine

Sad da su pametni toliko da oderu na sudu tu firmu da bankrotira i to za nauk svakoj sledećoj kojoj padne na pamet da se tako ponaša,potpisao si?Garantovao si?E onda odradi ili bankrot...Nek im Trump plati sad sud...

Ekonomista

pre 4 godine

Amerika jako dobro zna da bi zavrsetkom tog gasovoda Rusi bukvalno ucenjivali Evropu, Evropa ne bi imala disperziju nabavke gasa iz drugih izvora, makar i skupljih, ali disperzija nabavke je jako bitna stvar.

Cesto je skulja roba mnogo jeftinija na kraju.

Kao drugo Amerika i Engleska kao prve i prave antifasticke drzave jako dobro znaju iz istorije sta znaci kada se Nemacka i Rusija, dve fasisticke zemlje zblize.
Znaci neki novi savez Ribetrop-Molotov ili Staljin-Hitler kao 1938-e godine.

Nemacka igra jako prljavo igru, krse sankcije ka Iranu, Rusiji, dok istovremeno koriste sve blagoteti slobodnog evropskog trzista i Amerike.

Kako stvari stoje, Nemacka ce platiti skupu cenu te dvostruke igre , kako sa gasovodom tako i sa krsenjem sankcija.
Ko iole prati ozbiljnu stranu stampu zna o cemu je rec.

Pa kad Nemci zele da krse sankcije i diluju sa Iranom i Rusijom, neka se spreme i da oni budu sami deo paketa sankcija.

gile

pre 4 godine

Kasno je da zaustave Severni tok 2, ostalo je jos nekoliko kilometara i to ce biti brzo zavrseno. Problem je Turski tok kroz Bugarsku, tu se nije mnogo odmaklo i to ce ameri zaustaviti. A onda se otvara glavno pitanje: Srbija je vec izgradila 400 km gasovoda, vrednost oko 1 milijarde dolara a sada je vec izvesno da ce taj gasovod biti uzaludno ulaganje. Ko je za to odgovoran? Ah da, jedan covek

bigserb

pre 4 godine

Kao i prilikom mnogih drugih radova koje finansiraju vlade drzava i velike multinacionalne kompanije, ovi poslovi idu na tender, pa kompanija koja da najbolju ponudu, ona i gradi!
Ta svajcarska kompanija se moze povuci, ali ce morati da plati ogromne penale zbog nepostovanja ugovora, plus, niko vise nikada je nece smatrati za kredibilnu kompaniju i njoj su dani gradnje gasovoda odbrojani!

Da se opkladimo da ce ta kompanija na kraju ipak nastaviti radove?

E moj Milojko

pre 4 godine

Da citiram Milana St Protica:"To je nemoguce negirati. Nama realnost ne znaci nista. Nama je bitna nasa projekcija. Nasa percepcija. Nas dozivljaj stvari. Ako je istina i cinjenice protiv toga, tim gore po cinjenice."
Covek vam dole lepo napise da rusija moze da ucenjuje evropu sa cenom gasa, kao sto je sad digla cenu gasa ukrajini. I to ste sami komentarisali jucer ili prekjucer i sladili se, kako je to super. Pa vam lepo objasni da sigurnost kosta. To sam i ja ucio na ekonomskom fakultetu. Dao vam primer svajcarskog franka.

cobo

pre 4 godine

Ni njima ne da Rusija preko Sirije a ova svajcarska firma ne polaze sama cevi zato ce druge firme preuzeti njihov posao a ovi ce platiti penale :)

Bata Sale

pre 4 godine

Sada će doći kineski brodovi da završe posao, a ovi što su se povukli će platiti debele penale zbog kršenja ugovora. I ko je koga matirao?

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Газпром је ишчекивао овакав исход. Пре две године су набавили брод који може да ради исти овај посао као и ови швајцарски бродови, само смањеним капацитетом. Тако да свеједно ће се завршити, остало је мало парче и то парче ће се завршити касније него предвиђеног.

артиљерац

pre 4 godine

Шта мислите како су положене цеви по дну Црног Мора за Турски ток?Руски
бродови за полагање.Сад ће да оду на Балтик и доврше посао.Никаквог мата нема.
Само су мало продужили партију.

Slepac Vidoje

pre 4 godine

Kada bi prosao gasovod kroz Srbiju onda bi nemacka firma BASF bez ikakvih problema otvorila proizvodne pogone ovde u Srbiji.

BASF u svetu zaposljava preko 100.000 i to u sektoru hemije.
On je najveci hemijski koncern na svetu.
Za sve one koji ne razumeju to, rekao bi da je njihov godisnji promet veci nego budzeti svih drzava SFRJ+Albanija i to za 4 godine.

Jos malo detalja> Vinter Shell je nemacka tj da kazemo preciznije BASF-ova firma za gradnju gasovoda i naftovoda.

Oni se bave proizvodnjom plasticnoih masa tj sirovina,.... a kada pogledate oko sebe od tastaura pa do delova TV ili delova automobila,....svuda tu je njihova plastika.

Sledeci put kada primate injekciju spricem setite se BASF-a.
Kada sipate antifriz u kola setite se BASF-a.
...

Futurama

pre 4 godine

Rusija poseduje brodove za polaganje cevi koji mogu da završe ovaj projekat npr. MRTS Fortuna ili MRTS Defender kao i Akademik Čerski koji je na Dalekom Istoku doduše i trebalo bi mu oko 2 meseca da stigne do Baltika.
Dakle Rusija ima razloga da bude samouverena.
Naravno u nekom ludačkom scenariju SAD mogu poslati ratne brodove da silom spreče završetak ovog gasovoda. Medjutim, ne bih rekao da su spremni da idu toliko daleko jer su svesni da će Rusi poslati svoje brodove i podmornice kao i bombardere sa protivbridskim raketama i taj biznis može onda jako loše da se završi...

antizeleni

pre 4 godine

zanimljivo da su sankcije jednoglasno podržali i demokrate i republikanci. To znači da to i nije od Trampa nego je politička elita za to.

Ljovisna

pre 4 godine

S obzirom da je ruska drzava vlasnik 51% Gazproma,nije samo ona ostecenja trenutnim predikod izgradnje gasovoda nego i velike zapadne kompanije npr samo British Petroleum poseduje vise od 20% Gazproma.

Tomas

pre 4 godine

Baška ga je matirao. Nije matirao nego je povuako šah, a i zbog toga se povukla jedna nebitna kompanija koja je učestvovala u izgradnji, ali ključni nosioci projekta se neće tako lako odreći milijardi i na kraju će se izgradnja cjevovoda ST2 završiti šah-matom kojeg će Evropski partneri i Rusija povući.

BOSS

pre 4 godine

Nista sad im naplatite penale ako mozete po ugovoru,a njima nek to refundira Trump i Amerika.To bi najpostenije bilo ako se moze,a nadam se da u ugovoru stoji ta opcija s obzirom da se radi o velikom projektu.

Skoroz

pre 4 godine

Ne moze Evropa kupovati gas od Rusa , a ne , mora od Amera , jeste on 30 % skuplji ali je demokratski. 
Ovaj Tramp radi sve ono protiv cega je bio.
(2222, 23. decembar 2019 09:18) 

Moze da kupuje. Nije Tramp rekao da ne moze, nego da ga kupuju previse. Amerika ne ovisi o prodaji svog gasa, kao jedna rusija. Rusija ovisi o prodaji gasa jer im 75% gdp-a izravno ili neizravno se odnosi na energente. Amerika izvozi samo 12% gdp-a. Dok npr nemacka izvozi 45% gdp-a.
Kao sto rusija ucenjuje ukrajinu sa cenom gasa, ako se okrene zapadu, tako ce sutra i evropu.
Svi znaju da je americki gas skuplji i to nije sporno. Ali ti daje delom i sigurnost opskrbe. O tome se radi. Zato nikad ne smes da imas samo jednog dobavljaca. To je kontra razuma i svih postulata sigurnosti. Disperzija ne znaci da svugde dobije jeftino, nego negde skuplje, negde jeftinije...u nekom proseku placas malo vise, ali imas sigurnost. Sigurnost kosta. To se uci na svim ekonomskim fakultetima. Svajcarski franak je godinama sledio tecaj evra...a onda se to odjednom okrenulo i svi koji su imali kredite u svajcarcima su lose prosli. O tome se radi.

prellee

pre 4 godine

Američka diplomatija i međunarodni odnosi, tvoja nesreča, moja sreča. Drugačije ne žele. Međutim, takva politika će presuditi njima samima, jer tako ponašanje ne vodi dobru ni njima, ni drugima. Sami su se upetljali u neku filozofiju i način rada koji nema budučnost. Platiće i oni cijenu a i mi ostatak svijeta.

bystander

pre 4 godine

Prilično nedekvatan naslov. Ne mogu ih zaustaviti, već samo privremeno prolongirati završetak radova. Teško je zamisliti situaciju da se više ne može naći kompanija koja bi zbog američkog pritiska odbila veoma unosan ugovor sa Nemcima i Rusima. Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata. Projekat mi mogao biti zaustavljen samo u slučaju da neka od zemalja u tom području povuče saglasnost za postavljenje gasovoda u njenim teritorijalnim vodama - pod uslovom da je pripremna da teško ugrozi odnose sa Nemačkom (koja, s obzirom na svoju ekonomsku i političku snagu unutar EU, zasigurno neće sve to nemoćno posmatrati).

Zana

pre 4 godine

Rusiju niko ne može da matira ...
To je ogromna Zemlja koju nikad niko nemože da ucenjuje ...
Donald Tramp može sebi da naškodi ukoliko Rusija nije prijateljska Zemlja Americi...

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata. 

bystander

a sta mislis, zasto su onda angazovali trece kompanije?

Bob

pre 4 godine

Ko sme da se kladi sa mnom da ce severni tok biti zavrsen na ovaj ili onaj nacin, i da ce Nemacka dobiti Ruski gas. Ovo je samo trik pred izbore u Americi.

2222

pre 4 godine

Ne moze Evropa kupovati gas od Rusa , a ne , mora od Amera , jeste on 30 % skuplji ali je demokratski.
Ovaj Tramp radi sve ono protiv cega je bio.

bystander

pre 4 godine

Prilično nedekvatan naslov. Ne mogu ih zaustaviti, već samo privremeno prolongirati završetak radova. Teško je zamisliti situaciju da se više ne može naći kompanija koja bi zbog američkog pritiska odbila veoma unosan ugovor sa Nemcima i Rusima. Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata. Projekat mi mogao biti zaustavljen samo u slučaju da neka od zemalja u tom području povuče saglasnost za postavljenje gasovoda u njenim teritorijalnim vodama - pod uslovom da je pripremna da teško ugrozi odnose sa Nemačkom (koja, s obzirom na svoju ekonomsku i političku snagu unutar EU, zasigurno neće sve to nemoćno posmatrati).

2222

pre 4 godine

Ne moze Evropa kupovati gas od Rusa , a ne , mora od Amera , jeste on 30 % skuplji ali je demokratski.
Ovaj Tramp radi sve ono protiv cega je bio.

BOSS

pre 4 godine

Nista sad im naplatite penale ako mozete po ugovoru,a njima nek to refundira Trump i Amerika.To bi najpostenije bilo ako se moze,a nadam se da u ugovoru stoji ta opcija s obzirom da se radi o velikom projektu.

antizeleni

pre 4 godine

zanimljivo da su sankcije jednoglasno podržali i demokrate i republikanci. To znači da to i nije od Trampa nego je politička elita za to.

Zana

pre 4 godine

Rusiju niko ne može da matira ...
To je ogromna Zemlja koju nikad niko nemože da ucenjuje ...
Donald Tramp može sebi da naškodi ukoliko Rusija nije prijateljska Zemlja Americi...

Tomas

pre 4 godine

Baška ga je matirao. Nije matirao nego je povuako šah, a i zbog toga se povukla jedna nebitna kompanija koja je učestvovala u izgradnji, ali ključni nosioci projekta se neće tako lako odreći milijardi i na kraju će se izgradnja cjevovoda ST2 završiti šah-matom kojeg će Evropski partneri i Rusija povući.

prellee

pre 4 godine

Američka diplomatija i međunarodni odnosi, tvoja nesreča, moja sreča. Drugačije ne žele. Međutim, takva politika će presuditi njima samima, jer tako ponašanje ne vodi dobru ni njima, ni drugima. Sami su se upetljali u neku filozofiju i način rada koji nema budučnost. Platiće i oni cijenu a i mi ostatak svijeta.

Bob

pre 4 godine

Ko sme da se kladi sa mnom da ce severni tok biti zavrsen na ovaj ili onaj nacin, i da ce Nemacka dobiti Ruski gas. Ovo je samo trik pred izbore u Americi.

артиљерац

pre 4 godine

Шта мислите како су положене цеви по дну Црног Мора за Турски ток?Руски
бродови за полагање.Сад ће да оду на Балтик и доврше посао.Никаквог мата нема.
Само су мало продужили партију.

Steva

pre 4 godine

Sad da su pametni toliko da oderu na sudu tu firmu da bankrotira i to za nauk svakoj sledećoj kojoj padne na pamet da se tako ponaša,potpisao si?Garantovao si?E onda odradi ili bankrot...Nek im Trump plati sad sud...

bigserb

pre 4 godine

Kao i prilikom mnogih drugih radova koje finansiraju vlade drzava i velike multinacionalne kompanije, ovi poslovi idu na tender, pa kompanija koja da najbolju ponudu, ona i gradi!
Ta svajcarska kompanija se moze povuci, ali ce morati da plati ogromne penale zbog nepostovanja ugovora, plus, niko vise nikada je nece smatrati za kredibilnu kompaniju i njoj su dani gradnje gasovoda odbrojani!

Da se opkladimo da ce ta kompanija na kraju ipak nastaviti radove?

Bata Sale

pre 4 godine

Sada će doći kineski brodovi da završe posao, a ovi što su se povukli će platiti debele penale zbog kršenja ugovora. I ko je koga matirao?

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Газпром је ишчекивао овакав исход. Пре две године су набавили брод који може да ради исти овај посао као и ови швајцарски бродови, само смањеним капацитетом. Тако да свеједно ће се завршити, остало је мало парче и то парче ће се завршити касније него предвиђеног.

Ljovisna

pre 4 godine

S obzirom da je ruska drzava vlasnik 51% Gazproma,nije samo ona ostecenja trenutnim predikod izgradnje gasovoda nego i velike zapadne kompanije npr samo British Petroleum poseduje vise od 20% Gazproma.

Futurama

pre 4 godine

Rusija poseduje brodove za polaganje cevi koji mogu da završe ovaj projekat npr. MRTS Fortuna ili MRTS Defender kao i Akademik Čerski koji je na Dalekom Istoku doduše i trebalo bi mu oko 2 meseca da stigne do Baltika.
Dakle Rusija ima razloga da bude samouverena.
Naravno u nekom ludačkom scenariju SAD mogu poslati ratne brodove da silom spreče završetak ovog gasovoda. Medjutim, ne bih rekao da su spremni da idu toliko daleko jer su svesni da će Rusi poslati svoje brodove i podmornice kao i bombardere sa protivbridskim raketama i taj biznis može onda jako loše da se završi...

Slepac Vidoje

pre 4 godine

Kada bi prosao gasovod kroz Srbiju onda bi nemacka firma BASF bez ikakvih problema otvorila proizvodne pogone ovde u Srbiji.

BASF u svetu zaposljava preko 100.000 i to u sektoru hemije.
On je najveci hemijski koncern na svetu.
Za sve one koji ne razumeju to, rekao bi da je njihov godisnji promet veci nego budzeti svih drzava SFRJ+Albanija i to za 4 godine.

Jos malo detalja> Vinter Shell je nemacka tj da kazemo preciznije BASF-ova firma za gradnju gasovoda i naftovoda.

Oni se bave proizvodnjom plasticnoih masa tj sirovina,.... a kada pogledate oko sebe od tastaura pa do delova TV ili delova automobila,....svuda tu je njihova plastika.

Sledeci put kada primate injekciju spricem setite se BASF-a.
Kada sipate antifriz u kola setite se BASF-a.
...

gile

pre 4 godine

Kasno je da zaustave Severni tok 2, ostalo je jos nekoliko kilometara i to ce biti brzo zavrseno. Problem je Turski tok kroz Bugarsku, tu se nije mnogo odmaklo i to ce ameri zaustaviti. A onda se otvara glavno pitanje: Srbija je vec izgradila 400 km gasovoda, vrednost oko 1 milijarde dolara a sada je vec izvesno da ce taj gasovod biti uzaludno ulaganje. Ko je za to odgovoran? Ah da, jedan covek

cobo

pre 4 godine

Ni njima ne da Rusija preko Sirije a ova svajcarska firma ne polaze sama cevi zato ce druge firme preuzeti njihov posao a ovi ce platiti penale :)

bystander

pre 4 godine

"Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata."

a sta mislis, zasto su onda angazovali trece kompanije?

(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 23. decembar 2019 09:58)

Da li ti je poznat termin "optimalne cene koštanja" ? Angažovali su treće subjekte jer im je to u datom momentu bilo ekonomski i tehnički najsvrsishodnije - ali sada, kada se politika umešala niskim udarcima, nije im problem da pronađu nekog ko će i po cenu povećanja troškova obaviti posao uprkos američkim prtiscima (ili da, recimo, osnuju zajedničku kompanju i dovrše gasovod bez obzira na povećanu cenu projekta). Ulog je veliki, a profit još mnogo veći - ne napušta se takav projekat na samom kraju realizacije.

Skoroz

pre 4 godine

Ne moze Evropa kupovati gas od Rusa , a ne , mora od Amera , jeste on 30 % skuplji ali je demokratski. 
Ovaj Tramp radi sve ono protiv cega je bio.
(2222, 23. decembar 2019 09:18) 

Moze da kupuje. Nije Tramp rekao da ne moze, nego da ga kupuju previse. Amerika ne ovisi o prodaji svog gasa, kao jedna rusija. Rusija ovisi o prodaji gasa jer im 75% gdp-a izravno ili neizravno se odnosi na energente. Amerika izvozi samo 12% gdp-a. Dok npr nemacka izvozi 45% gdp-a.
Kao sto rusija ucenjuje ukrajinu sa cenom gasa, ako se okrene zapadu, tako ce sutra i evropu.
Svi znaju da je americki gas skuplji i to nije sporno. Ali ti daje delom i sigurnost opskrbe. O tome se radi. Zato nikad ne smes da imas samo jednog dobavljaca. To je kontra razuma i svih postulata sigurnosti. Disperzija ne znaci da svugde dobije jeftino, nego negde skuplje, negde jeftinije...u nekom proseku placas malo vise, ali imas sigurnost. Sigurnost kosta. To se uci na svim ekonomskim fakultetima. Svajcarski franak je godinama sledio tecaj evra...a onda se to odjednom okrenulo i svi koji su imali kredite u svajcarcima su lose prosli. O tome se radi.

SmirkoS

pre 4 godine

Očigledan primer antiruske politike od strane Amerike. Nemačka ispravno postupa jer želi da kupuje gas i od Rusa i od Amerikanaca, a da je niko ne ucenjuje. Čist ekonomski ineteres, jer ako ih Rusi budu ucenjivali, izvoli Ameriko daj gas, a ako je američki gas skup, a Rusi ga korektno isporučuju, njima pare. Mrzitelji Rusa, namerno okreću situaciju, ne ucenjuje Rusija Evropu, već Ukrajina, ponašajući se kao gusar koji povremeno opljačka, koji gram gasa, van svih dogovora pa idemo dalje. E kad se izgrade drugi gasovodi, nema više prepreka između Rusa i Nemaca.

Altil

pre 4 godine

4ta ekonomija sveta ce svakako naci nacin da se kompletira taj gasovod ostalo je manje od 300km polaganja cevi u moru...svakako ce biti gotovo u Januaru...a zatim se pusta gas..

Mujo11

pre 4 godine

Ma nije Trump matirao nikoga, nego SAD. Trump i Putin medjusobno nisu toliko neprijatejli koliko mi sami mislimo, ili bi zeleli, cak oni medjusobno mogu biti veoma bliski prijatelji, ali eto i SAD i Rusija su velike drzave, imaju svoje interese ekonomske, politicke, dugotrajne, a predsednici, cak i Putin, su privremeno tamo gdje su.

Ekonomista

pre 4 godine

Amerika jako dobro zna da bi zavrsetkom tog gasovoda Rusi bukvalno ucenjivali Evropu, Evropa ne bi imala disperziju nabavke gasa iz drugih izvora, makar i skupljih, ali disperzija nabavke je jako bitna stvar.

Cesto je skulja roba mnogo jeftinija na kraju.

Kao drugo Amerika i Engleska kao prve i prave antifasticke drzave jako dobro znaju iz istorije sta znaci kada se Nemacka i Rusija, dve fasisticke zemlje zblize.
Znaci neki novi savez Ribetrop-Molotov ili Staljin-Hitler kao 1938-e godine.

Nemacka igra jako prljavo igru, krse sankcije ka Iranu, Rusiji, dok istovremeno koriste sve blagoteti slobodnog evropskog trzista i Amerike.

Kako stvari stoje, Nemacka ce platiti skupu cenu te dvostruke igre , kako sa gasovodom tako i sa krsenjem sankcija.
Ko iole prati ozbiljnu stranu stampu zna o cemu je rec.

Pa kad Nemci zele da krse sankcije i diluju sa Iranom i Rusijom, neka se spreme i da oni budu sami deo paketa sankcija.

svet

pre 4 godine

@Futurama
Ne treba jel je ruski brod za polaganje cevi vec neko vreme u nemackom pristanistu, brod koji je cevi polago na pocetku deonice u ruskom delu baltickog mora. Doduse sporije pilaze ali polaze. Neisplati se svajcarcima sada da se bakcu sa amerima jel imaju ugovor za poso posle ovog sa amwrima,a ovde bukvalno zavesili poso, ko sto se zna 100-200 km cevi jos ostalo. Ali ono sto je vazno, Nemci su dobili polugu, da vise ne zure i ubedjuju amere, da ce krenuti i sa izgradnjom plinskih terminala za prihvat tecnog gasa. Radi ce ga ali sad kako oni budu hteli. Sta se bugara tice, firma koja radi je firma iz saudi arabije ajd da vidimo i to, kako ce joj uvesti sankcije ;).

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata. 

bystander

a sta mislis, zasto su onda angazovali trece kompanije?

Nisam odavde

pre 4 godine

U vestima je bilo informacija da ma koliko USA se protivile kupovini ruskog gasa prodatom od strane rusa, one USA su velikodusno prodavale ruski gas evropi u funkciji middleman (posrednika u sredini, uzimanje para ni za sta, mafijaski reket).

Sve sto USA rade u ovom trenutku samo poskupljuje energetske proizvode neophodne evropskoj ekonomiji, kao rezultat obicni ljudi ce placati vece cene proizvoda od manjih zarada.

Pomorac

pre 4 godine

Ako je Allseas problem postoji jos 5-6 kompanija koje su sposobne da urade isti posao. Subsea7 je svakako najveci a i baza je u "neutralnoj" Svedskoj.

JanJan

pre 4 godine

Tramp je zakasnio sa snkcijama.Nemacka i Francuska ce uzvratiti protiv americkih kompanija i rezultat ce biti 1-1. Ako se EU udruzi sa Kinom i Rusijom, nece valjati za ceo svet.

E moj Milojko

pre 4 godine

Da citiram Milana St Protica:"To je nemoguce negirati. Nama realnost ne znaci nista. Nama je bitna nasa projekcija. Nasa percepcija. Nas dozivljaj stvari. Ako je istina i cinjenice protiv toga, tim gore po cinjenice."
Covek vam dole lepo napise da rusija moze da ucenjuje evropu sa cenom gasa, kao sto je sad digla cenu gasa ukrajini. I to ste sami komentarisali jucer ili prekjucer i sladili se, kako je to super. Pa vam lepo objasni da sigurnost kosta. To sam i ja ucio na ekonomskom fakultetu. Dao vam primer svajcarskog franka.

Hrundi V. Bakshi

pre 4 godine

@Moze pa ne moze
A зашто би катарски гас морао да се испоручује баш преко Сирије? Катар је у коректним односима с Ираном, па може траса да иде и путем Иран, Ирак, Турска. Или по дну Персијског залива, па опет Ирак, Турска. Или да Катар, с највећим америчким војним аеродромом у региону, реши свој спор с највећим америчким клијентом у региону, Саудијском Арабијом, па да гасовод иде преко Арабије, Израела, по дну Медитерана или да скрене за Египат - све су то америчко клијенти. Не, мора баш преко земље која није америчка колонија.

Ekonomista

pre 4 godine

Amerika jako dobro zna da bi zavrsetkom tog gasovoda Rusi bukvalno ucenjivali Evropu, Evropa ne bi imala disperziju nabavke gasa iz drugih izvora, makar i skupljih, ali disperzija nabavke je jako bitna stvar.

Cesto je skulja roba mnogo jeftinija na kraju.

Kao drugo Amerika i Engleska kao prve i prave antifasticke drzave jako dobro znaju iz istorije sta znaci kada se Nemacka i Rusija, dve fasisticke zemlje zblize.
Znaci neki novi savez Ribetrop-Molotov ili Staljin-Hitler kao 1938-e godine.

Nemacka igra jako prljavo igru, krse sankcije ka Iranu, Rusiji, dok istovremeno koriste sve blagoteti slobodnog evropskog trzista i Amerike.

Kako stvari stoje, Nemacka ce platiti skupu cenu te dvostruke igre , kako sa gasovodom tako i sa krsenjem sankcija.
Ko iole prati ozbiljnu stranu stampu zna o cemu je rec.

Pa kad Nemci zele da krse sankcije i diluju sa Iranom i Rusijom, neka se spreme i da oni budu sami deo paketa sankcija.

Skoroz

pre 4 godine

Ne moze Evropa kupovati gas od Rusa , a ne , mora od Amera , jeste on 30 % skuplji ali je demokratski. 
Ovaj Tramp radi sve ono protiv cega je bio.
(2222, 23. decembar 2019 09:18) 

Moze da kupuje. Nije Tramp rekao da ne moze, nego da ga kupuju previse. Amerika ne ovisi o prodaji svog gasa, kao jedna rusija. Rusija ovisi o prodaji gasa jer im 75% gdp-a izravno ili neizravno se odnosi na energente. Amerika izvozi samo 12% gdp-a. Dok npr nemacka izvozi 45% gdp-a.
Kao sto rusija ucenjuje ukrajinu sa cenom gasa, ako se okrene zapadu, tako ce sutra i evropu.
Svi znaju da je americki gas skuplji i to nije sporno. Ali ti daje delom i sigurnost opskrbe. O tome se radi. Zato nikad ne smes da imas samo jednog dobavljaca. To je kontra razuma i svih postulata sigurnosti. Disperzija ne znaci da svugde dobije jeftino, nego negde skuplje, negde jeftinije...u nekom proseku placas malo vise, ali imas sigurnost. Sigurnost kosta. To se uci na svim ekonomskim fakultetima. Svajcarski franak je godinama sledio tecaj evra...a onda se to odjednom okrenulo i svi koji su imali kredite u svajcarcima su lose prosli. O tome se radi.

Zana

pre 4 godine

Rusiju niko ne može da matira ...
To je ogromna Zemlja koju nikad niko nemože da ucenjuje ...
Donald Tramp može sebi da naškodi ukoliko Rusija nije prijateljska Zemlja Americi...

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata. 

bystander

a sta mislis, zasto su onda angazovali trece kompanije?

E moj Milojko

pre 4 godine

Da citiram Milana St Protica:"To je nemoguce negirati. Nama realnost ne znaci nista. Nama je bitna nasa projekcija. Nasa percepcija. Nas dozivljaj stvari. Ako je istina i cinjenice protiv toga, tim gore po cinjenice."
Covek vam dole lepo napise da rusija moze da ucenjuje evropu sa cenom gasa, kao sto je sad digla cenu gasa ukrajini. I to ste sami komentarisali jucer ili prekjucer i sladili se, kako je to super. Pa vam lepo objasni da sigurnost kosta. To sam i ja ucio na ekonomskom fakultetu. Dao vam primer svajcarskog franka.

2222

pre 4 godine

Ne moze Evropa kupovati gas od Rusa , a ne , mora od Amera , jeste on 30 % skuplji ali je demokratski.
Ovaj Tramp radi sve ono protiv cega je bio.

gile

pre 4 godine

Kasno je da zaustave Severni tok 2, ostalo je jos nekoliko kilometara i to ce biti brzo zavrseno. Problem je Turski tok kroz Bugarsku, tu se nije mnogo odmaklo i to ce ameri zaustaviti. A onda se otvara glavno pitanje: Srbija je vec izgradila 400 km gasovoda, vrednost oko 1 milijarde dolara a sada je vec izvesno da ce taj gasovod biti uzaludno ulaganje. Ko je za to odgovoran? Ah da, jedan covek

JanJan

pre 4 godine

Tramp je zakasnio sa snkcijama.Nemacka i Francuska ce uzvratiti protiv americkih kompanija i rezultat ce biti 1-1. Ako se EU udruzi sa Kinom i Rusijom, nece valjati za ceo svet.

Bob

pre 4 godine

Ko sme da se kladi sa mnom da ce severni tok biti zavrsen na ovaj ili onaj nacin, i da ce Nemacka dobiti Ruski gas. Ovo je samo trik pred izbore u Americi.

Tomas

pre 4 godine

Baška ga je matirao. Nije matirao nego je povuako šah, a i zbog toga se povukla jedna nebitna kompanija koja je učestvovala u izgradnji, ali ključni nosioci projekta se neće tako lako odreći milijardi i na kraju će se izgradnja cjevovoda ST2 završiti šah-matom kojeg će Evropski partneri i Rusija povući.

bystander

pre 4 godine

Prilično nedekvatan naslov. Ne mogu ih zaustaviti, već samo privremeno prolongirati završetak radova. Teško je zamisliti situaciju da se više ne može naći kompanija koja bi zbog američkog pritiska odbila veoma unosan ugovor sa Nemcima i Rusima. Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata. Projekat mi mogao biti zaustavljen samo u slučaju da neka od zemalja u tom području povuče saglasnost za postavljenje gasovoda u njenim teritorijalnim vodama - pod uslovom da je pripremna da teško ugrozi odnose sa Nemačkom (koja, s obzirom na svoju ekonomsku i političku snagu unutar EU, zasigurno neće sve to nemoćno posmatrati).

Slepac Vidoje

pre 4 godine

Kada bi prosao gasovod kroz Srbiju onda bi nemacka firma BASF bez ikakvih problema otvorila proizvodne pogone ovde u Srbiji.

BASF u svetu zaposljava preko 100.000 i to u sektoru hemije.
On je najveci hemijski koncern na svetu.
Za sve one koji ne razumeju to, rekao bi da je njihov godisnji promet veci nego budzeti svih drzava SFRJ+Albanija i to za 4 godine.

Jos malo detalja> Vinter Shell je nemacka tj da kazemo preciznije BASF-ova firma za gradnju gasovoda i naftovoda.

Oni se bave proizvodnjom plasticnoih masa tj sirovina,.... a kada pogledate oko sebe od tastaura pa do delova TV ili delova automobila,....svuda tu je njihova plastika.

Sledeci put kada primate injekciju spricem setite se BASF-a.
Kada sipate antifriz u kola setite se BASF-a.
...

BOSS

pre 4 godine

Nista sad im naplatite penale ako mozete po ugovoru,a njima nek to refundira Trump i Amerika.To bi najpostenije bilo ako se moze,a nadam se da u ugovoru stoji ta opcija s obzirom da se radi o velikom projektu.

prellee

pre 4 godine

Američka diplomatija i međunarodni odnosi, tvoja nesreča, moja sreča. Drugačije ne žele. Međutim, takva politika će presuditi njima samima, jer tako ponašanje ne vodi dobru ni njima, ni drugima. Sami su se upetljali u neku filozofiju i način rada koji nema budučnost. Platiće i oni cijenu a i mi ostatak svijeta.

bigserb

pre 4 godine

Kao i prilikom mnogih drugih radova koje finansiraju vlade drzava i velike multinacionalne kompanije, ovi poslovi idu na tender, pa kompanija koja da najbolju ponudu, ona i gradi!
Ta svajcarska kompanija se moze povuci, ali ce morati da plati ogromne penale zbog nepostovanja ugovora, plus, niko vise nikada je nece smatrati za kredibilnu kompaniju i njoj su dani gradnje gasovoda odbrojani!

Da se opkladimo da ce ta kompanija na kraju ipak nastaviti radove?

Futurama

pre 4 godine

Rusija poseduje brodove za polaganje cevi koji mogu da završe ovaj projekat npr. MRTS Fortuna ili MRTS Defender kao i Akademik Čerski koji je na Dalekom Istoku doduše i trebalo bi mu oko 2 meseca da stigne do Baltika.
Dakle Rusija ima razloga da bude samouverena.
Naravno u nekom ludačkom scenariju SAD mogu poslati ratne brodove da silom spreče završetak ovog gasovoda. Medjutim, ne bih rekao da su spremni da idu toliko daleko jer su svesni da će Rusi poslati svoje brodove i podmornice kao i bombardere sa protivbridskim raketama i taj biznis može onda jako loše da se završi...

Mujo11

pre 4 godine

Ma nije Trump matirao nikoga, nego SAD. Trump i Putin medjusobno nisu toliko neprijatejli koliko mi sami mislimo, ili bi zeleli, cak oni medjusobno mogu biti veoma bliski prijatelji, ali eto i SAD i Rusija su velike drzave, imaju svoje interese ekonomske, politicke, dugotrajne, a predsednici, cak i Putin, su privremeno tamo gdje su.

Bata Sale

pre 4 godine

Sada će doći kineski brodovi da završe posao, a ovi što su se povukli će platiti debele penale zbog kršenja ugovora. I ko je koga matirao?

Steva

pre 4 godine

Sad da su pametni toliko da oderu na sudu tu firmu da bankrotira i to za nauk svakoj sledećoj kojoj padne na pamet da se tako ponaša,potpisao si?Garantovao si?E onda odradi ili bankrot...Nek im Trump plati sad sud...

артиљерац

pre 4 godine

Шта мислите како су положене цеви по дну Црног Мора за Турски ток?Руски
бродови за полагање.Сад ће да оду на Балтик и доврше посао.Никаквог мата нема.
Само су мало продужили партију.

Ljovisna

pre 4 godine

S obzirom da je ruska drzava vlasnik 51% Gazproma,nije samo ona ostecenja trenutnim predikod izgradnje gasovoda nego i velike zapadne kompanije npr samo British Petroleum poseduje vise od 20% Gazproma.

antizeleni

pre 4 godine

zanimljivo da su sankcije jednoglasno podržali i demokrate i republikanci. To znači da to i nije od Trampa nego je politička elita za to.

cobo

pre 4 godine

Ni njima ne da Rusija preko Sirije a ova svajcarska firma ne polaze sama cevi zato ce druge firme preuzeti njihov posao a ovi ce platiti penale :)

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Газпром је ишчекивао овакав исход. Пре две године су набавили брод који може да ради исти овај посао као и ови швајцарски бродови, само смањеним капацитетом. Тако да свеједно ће се завршити, остало је мало парче и то парче ће се завршити касније него предвиђеног.

Altil

pre 4 godine

4ta ekonomija sveta ce svakako naci nacin da se kompletira taj gasovod ostalo je manje od 300km polaganja cevi u moru...svakako ce biti gotovo u Januaru...a zatim se pusta gas..

svet

pre 4 godine

@Futurama
Ne treba jel je ruski brod za polaganje cevi vec neko vreme u nemackom pristanistu, brod koji je cevi polago na pocetku deonice u ruskom delu baltickog mora. Doduse sporije pilaze ali polaze. Neisplati se svajcarcima sada da se bakcu sa amerima jel imaju ugovor za poso posle ovog sa amwrima,a ovde bukvalno zavesili poso, ko sto se zna 100-200 km cevi jos ostalo. Ali ono sto je vazno, Nemci su dobili polugu, da vise ne zure i ubedjuju amere, da ce krenuti i sa izgradnjom plinskih terminala za prihvat tecnog gasa. Radi ce ga ali sad kako oni budu hteli. Sta se bugara tice, firma koja radi je firma iz saudi arabije ajd da vidimo i to, kako ce joj uvesti sankcije ;).

SmirkoS

pre 4 godine

Očigledan primer antiruske politike od strane Amerike. Nemačka ispravno postupa jer želi da kupuje gas i od Rusa i od Amerikanaca, a da je niko ne ucenjuje. Čist ekonomski ineteres, jer ako ih Rusi budu ucenjivali, izvoli Ameriko daj gas, a ako je američki gas skup, a Rusi ga korektno isporučuju, njima pare. Mrzitelji Rusa, namerno okreću situaciju, ne ucenjuje Rusija Evropu, već Ukrajina, ponašajući se kao gusar koji povremeno opljačka, koji gram gasa, van svih dogovora pa idemo dalje. E kad se izgrade drugi gasovodi, nema više prepreka između Rusa i Nemaca.

Hrundi V. Bakshi

pre 4 godine

@Moze pa ne moze
A зашто би катарски гас морао да се испоручује баш преко Сирије? Катар је у коректним односима с Ираном, па може траса да иде и путем Иран, Ирак, Турска. Или по дну Персијског залива, па опет Ирак, Турска. Или да Катар, с највећим америчким војним аеродромом у региону, реши свој спор с највећим америчким клијентом у региону, Саудијском Арабијом, па да гасовод иде преко Арабије, Израела, по дну Медитерана или да скрене за Египат - све су то америчко клијенти. Не, мора баш преко земље која није америчка колонија.

Pomorac

pre 4 godine

Ako je Allseas problem postoji jos 5-6 kompanija koje su sposobne da urade isti posao. Subsea7 je svakako najveci a i baza je u "neutralnoj" Svedskoj.

Nisam odavde

pre 4 godine

U vestima je bilo informacija da ma koliko USA se protivile kupovini ruskog gasa prodatom od strane rusa, one USA su velikodusno prodavale ruski gas evropi u funkciji middleman (posrednika u sredini, uzimanje para ni za sta, mafijaski reket).

Sve sto USA rade u ovom trenutku samo poskupljuje energetske proizvode neophodne evropskoj ekonomiji, kao rezultat obicni ljudi ce placati vece cene proizvoda od manjih zarada.

bystander

pre 4 godine

"Na koncu konca, sami Nemci i Rusi imaju dovoljno ekonomskih i tehničkih opcija da, ako treba, to obave bez angažovanja trećih subjekata."

a sta mislis, zasto su onda angazovali trece kompanije?

(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 23. decembar 2019 09:58)

Da li ti je poznat termin "optimalne cene koštanja" ? Angažovali su treće subjekte jer im je to u datom momentu bilo ekonomski i tehnički najsvrsishodnije - ali sada, kada se politika umešala niskim udarcima, nije im problem da pronađu nekog ko će i po cenu povećanja troškova obaviti posao uprkos američkim prtiscima (ili da, recimo, osnuju zajedničku kompanju i dovrše gasovod bez obzira na povećanu cenu projekta). Ulog je veliki, a profit još mnogo veći - ne napušta se takav projekat na samom kraju realizacije.