1. Nasledila sam stan od roditelja i htela sam da ga prodam. Prijatelji su mi dali broj telefona od njihove prijateljice, agenta. Videle smo se, sve lepo dogovorile, potpisale ugovor i dala sam joj ključ od stana. Javljala mi je svaki put kada bi išla sa kupcima u stan i bilo ih je poprilično. Onda me je pozvala i rekla da imamo ponudu i brzo smo se oko svega dogovorile. Sve je ona završila, čak i taj list nepokretnosti koji je izvadila mi nije naplatila. Tako da ako je istinit ovaj članak, moje iskustvo je sasvim drugačije. Nisam ni osetila prodaju. Platila sam agenciji ono što smo se dogovorili, a nju sam još častila jer je zaslužila. A list nepokretnosti ne znam ni koliko košta ni gde bih trebala da idem da ona to nije završila.
  (Vanja, 14. novembar 2019 07:51)

  # Link komentara

 2. Jedan u nizu stručnih i analitičkih tekstova visokoobrazovanih novinara sveznalica tipa rekla-kazala koji će sutra verovatno objaviti tekst o dijeti a prekosutra kako žvakom zalepiti probušenu gumu na kamionu......Da je uložio barem pola sata da nešto prouči provalio bi da piše glupost na kub. Da ne širimo priču na istraživačko novinarstvo koje je potpuno nestalo jer za tim nema potrebe žuta štampa.
  (kibo, 13. novembar 2019 23:16)

  # Link komentara

 3. Izvod iz lista nepokretnosti u online formi nema nikakvo znacenje. Vađenje lista nepokretnosti u katastru košta 1300 dinara i to agencija vadi i ceka u redu i naplati 1300 dinara i za to Vam uredno da fiskalni račun. Obratite paznju na izbor agencije i izbor agenta. Kao sto je neko pre napisao za sta daje agenciji 1000€ za stan od 50000€? Moje pitanje za njega je zašto placa automehaničara? Zašto placa frizera? Zasto placa hranu u restoranu? Agencija pruža svoje usluge i te usluge uredno naplati kao sto se placa svaka usluga. Prodao sam i kupio stan preko agencije i bio sam prilicno zadovoljan njihovom uslugom. Pravno sam bio zasticen, agent mi je za sve izlazio u susret. Dakle mozete sami da se maltretirate i izgubite zivce jer je prodaja i kupovina jako stresna ili mozete da platite proviziju i da vam život bude olaksan(onaj ko kupuje stan od 50000-60000 sigurno moze izdvojiti i za proviziju). Kao sto birate frizera,restoran, mehaničara,tako isto birate i agenta. Ne zovete prvu agenciju koju vidite i očekujete dobru uslugu. Zivimo u eri interneta istrazite malo agencije.
  (Nikola, 13. novembar 2019 15:19)

  # Link komentara

 4. na zalost trazi se list iz katastra sa pecatim i potpiaom na svakoj strani,to trazi i poreska i mnogi drugi a taj list kosta bar 10e i jednom stranka ceka rwd da dobije formular i sta i koliko da uplati,pa ide da uplati i popuni,pa se vrqca da preda,pa dolazi da podigne, e to kosta 40e ,naravno,ko nece moze sam,naravno
   (nisliski mohikanac, 13. novembar 2019 11:27)

  # Link komentara

 5. Nije tačno da list nepokretnosti može da se dobije besplatno. Uverite se i sami šta piše na sajtu:
  [link]
  Uvid u online katastar je besplatan, ali dokument koji sami možemo da štampamo nije validan. Pokušao sam i uverio se.
  (VladaBGD, 13. novembar 2019 11:14)

  # Link komentara

 6. Agencije..kupis stan od 50 000e..oni uzmu 2%..dakle 1000e..znaci das im skoro 120 000 din...za sta?!!!!!
   (Mare, 13. novembar 2019 10:09)

  # Link komentara

 7. Meni u katastru naplatili 1700 din za vadjenje ovog dokumenta letos.
  (Rock, 13. novembar 2019 09:54)

  # Link komentara

 8. U elektrodistribuciji za svaku promenu (npr. povećanje snage na već postojećem brojilu) traže original (na papiru) izvod iz lista nepokretnosti koji se vadi u katastru (u mom slučaju Novi Beograd). U katastru se čeka na red oko 2 sata i plaća se taksa oko hiljadu dvesta dinara.
  (Dragan, 13. novembar 2019 09:46)

  # Link komentara

 9. Pa mislim da bi katastar trebao da sa svog sajta skine onda sledeći tekst ( nalazi se na stranici e-katastra, u delu "najčešće postavljana pitanja korisnika"): Да ли су подаци добијени овим сервисом могу користити као службена исправа?

  Подаци добијени овим сервисом не могу се користити као службена исправа. Службена исправа је само лист непокретности издат, потписан и оверен у надлежној служби за катастар непокретности
  (Radoznao, 13. novembar 2019 09:43)

  # Link komentara

 10. Tekst je nejasan. Da li list nepokretnosti mogu besplatno dobiti notari i agencije ili svi koji zatraze?
  (Tijana, 13. novembar 2019 09:38)

  # Link komentara

 11. Podaci u e-katastru se ažuriraju na 3 dana ... To onda nije ažurno ... I kakav je smisao ako postoji neki ažurniji registar (za notare) recimo, a nadam se da postoji, jer mora da postoji real-time ažurnost ... Npr. neko hoće da proda stan a istovremeno preko ovlašćenog lica/advokata stavlja hipoteku na isti stan ... to se u real-time sistemu vidi (zabeležba postupka stavljanja hipoteke) jer se hipoteka ne odobrava istog momenta ... Za neke stvari moraju da se plate ljudi da ažurno obavljaju stvari ... Iako naravno niko ne voli da daje provizije posrednicima (agencijama), agencije imaju osiguranje i obavezu da pokriju štete u prometu nekretnina prosečnog stana ... Ali moj neki zaključak za kraj - ipak, ako imate i najmanje sumnje u nekoga ko Vam prodaje (ili kupuje) stan, odustanite ... Oprez je majka sigurnosti ...
  (Dr.Rade, 13. novembar 2019 09:35)

  # Link komentara