1. @Marko, pa Staropramen pivo u Srbiji i Staropramen u Pragu nije isto pivo, a isto ga prave.
  U pitanju su voda i hmelj kojih nema u Srbiji. To se zove geografsko poreklo.
  (rebro, 13. avgust 2019 14:27)

  Krivo. Geografsko porijeklo ti je npr. Slavonski kulen, Dalmatinski pršut, Leskovacki čevap... i taj kulen onda mogu svi koji ga proizvode u Slavoniji mogu prodavati pod Slavonski kulen. Ti pričaš o privatnom brandu Staropramen pivo, koje nemože pod tim nazivom prodavati recimo pivovara preko puta, koja koristi istu vodu i hmelj i nalazi se na istom geografskom području kao i prava pivovara Staropramen. Inače Slovenci su prodavali i proizvodili Slavonski kulen, Varaždinsko zelje i izgubili spor pred EU jer je to dovođenje kupaca u zabludu. Još uvjek proizvode Leskovacke ćevape i još neke proizvode koji geografski spadaju u Srbiji. Inače ajvar nije geografski proizvod, to bi bio npr. Makedonski ajvar i izgubili su baš zbog toga jer bi to bilo kao da jedna država prisvoji jogurt. Nije da nisu probali, Slovenci su to i nije mi jasno zašto se Srbija ne buni na zavaravanje kupaca slovenskim, leskovackim cevapima i slično.
   (leptirica, 14. avgust 2019 09:31)

  # Link komentara

 2. O čemu se ovde radi? Milioni imigranata su otišli u prekomorske zemlje i tamo nastavili proizvodnju tradicionalnih proizvoda iz zemalja njihovog porekla. Te proizvode su nazivali generičkim nazivima koji su se koristili u njihovim zemljama. EU je sada došla na ideju da veže te nazive za geografsko poreklo. (Kažem "sada" zato što je EU stara 20 godina, a npr. proizvodnja parmezana u SAD je stara 200 godina i starija od države Italije.) Treba naći neki model koji će zadovoljiti obe strane, npr. neka budu "Authentic Feta" i "Feta Style" ali nemojte misliti da ovo teranje maka na konac ne može da završi loše po evropske proizvođače. Domaće mlekare u prekomorskim zemljama će napraviti i promovisati svoje nazive koji će se odomaćiti i postati generični. Ako se ti nazivi budu razlikovali od orginala, orginali će biti potisnuti u zaborav. Grčka ne može da proizvede količinu feta sira koja se potroši u kuvanju u Americi, a niko u Americi neće platiti više da bi hrana koju jede sadržavala orginalnu grčku fetu.
  (Zoki, 13. avgust 2019 17:37)

  # Link komentara

 3. Ako ime nije zasticeno onda lose za EU :(
   (cvrko, 13. avgust 2019 17:31)

  # Link komentara

 4. U australijskim prodavnicama se razliciti feta sirevi oduvek zovu po zemlji porekla. Npr. australska, bugarska, danska, ... feta. Ne razumem zapravo sta je problem bar kada je rec o feta siru.
  (Zivota, 13. avgust 2019 14:07

  Па јел ти фета звучи онако баш аустралијски, оригинална реч аустралијског језика. То може Киргиос да буде аустралијски, али фета тешко. А већ и ако имају свој сир, зашто га не зову другачије? Да не би можда мало да се огребу? Верујем да увиђате проблем.
  (мр, 13. avgust 2019 15:35)

  # Link komentara

 5. Zar Irish creem ne može da bude zato što ga pravi Irac iz Australije?
   (Uzajamno obožavanje, 13. avgust 2019 15:09)

  # Link komentara

 6. @(Djoksa, 13. avgust 2019 13:48)

  Nije Dizni zastitio slogan nego brend Hakuna Matata ali samo u toj mjeri dok podsjeca na Kralja Lavova.
  Kao trademark je zasticen i npr Vaya con dios.
  Ako napises na majicu samo Hakuna Matata i prodas je to je uredu ali ako dodas sliku lava i divlje svinje to je vec asocijacija na film.
  Naravno da ne mozes proizvesti telefon i staviti sliku zagrizene jabuke i prodavati jer asocira ljude na drugu kompaniju..
   (Novi Grad, 13. avgust 2019 15:09)

  # Link komentara

 7. Budalaština, evropsko pokazivanje tajušnih mišića! 25 miliona Italijana prve druge i treće generacije iseljenika uglavnom sa juga npr. živi u Argentini i sada će neko da im nametne da ne umeju da naprave vrhunski Italijanski sir ili da ne smeju da mu daju isto ime u zemlji sa najboljim govedima?!?
   (Srdjan bg, 13. avgust 2019 15:04)

  # Link komentara

 8.  Mi imamo isti problem sa ajvarom koji sad Slovenci prave i oni će moći svakog da tuže ako bude prodavao proizvod sa tim imenom.
  (Djoksa, 13. avgust 2019 13:48)


  Slovenci su pokusali ali nisu dobili pravo da ajvar zovu svojim proizvodom jer nisu dokazali da gaje dovoljnu kolicinu paprike. Da bi neki proizvod zastitio kao svoj moraju sve namirnice koje se koriste da imaju autenticno poreklo a ne da se paprika kupuje u Makedoniji(Severnoj) a ajvar pravi u Sloveniji.Probali su,nisu uspeli....
   (BB8, 13. avgust 2019 14:56)

  # Link komentara

 9. Sva besmislenost birokratije na jednom mestu!
   (marsovac, 13. avgust 2019 14:54)

  # Link komentara

 10. E mnogo će da ih nasekiraju, jugoistočna Azija, Filipini troši sve što od mlijecnih proizvoda naprave Australija i Novi Zeland.
   (dino, 13. avgust 2019 14:54)

  # Link komentara

 11. Pa neka je zovu australijska feta kako je i navedeno kao predlog. Ali oni se i bune upravo iz razloga sto im ne odgovara da tako svoj proizvod ne mogu podvaliti pod originalno poreklo.
  (Ides, 13. avgust 2019 14:48)

  # Link komentara

 12. Zato se proizvodi na N.Zelendu i to isključivo sezonski, a proizvedeni materijal je vlasništvo i britanskih kompanija i tu tek materijal postaje evropski.
  (inače kotlovi im rade na ugalj, 13. avgust 2019 14:48)

  # Link komentara

 13. Interesantno je koliko se zapadni svet trudi da brendira i da izmislja, cemu to?
  A najzanimljivije je sto je cela italijanska brendirana kuhinja fejk - Spagete i rezanci iz Kine, sladoled iz Kine, supe iz Kine, sve doneo Marko Polo. Pica iz srednje Azije i bliskog istoka ako niste znali, zvali su je pita.

  I sad kao neki brend, nista gluplje od brendiranja hrane.
  (Jovica, 13. avgust 2019 14:29)

  # Link komentara

 14. @Marko, pa Staropramen pivo u Srbiji i Staropramen u Pragu nije isto pivo, a isto ga prave.
  U pitanju su voda i hmelj kojih nema u Srbiji. To se zove geografsko poreklo.
  (rebro, 13. avgust 2019 14:27)

  # Link komentara

 15. Zasticeno je geografsko poreklo proizvoda. I to je ok. Zamisli "Domaca Rakija Sljivovica", made in Vietnam. Pa jel' moze to?

  Ako ne moze - ne moze ni grcka feta da bude made in Australia.
  (rage, 13. avgust 2019 14:08)

  # Link komentara

 16. U australijskim prodavnicama se razliciti feta sirevi oduvek zovu po zemlji porekla. Npr. australska, bugarska, danska, ... feta. Ne razumem zapravo sta je problem bar kada je rec o feta siru.
  (Zivota, 13. avgust 2019 14:07)

  # Link komentara

 17. Još kad bih ja u garaži pravio Mercedesa i Lamborgini.

  Ostavi se imena koje je neko drugi smislio i proizvod decenijama negovao.
  Jedna je Feta, jedan je Permezan, jedna je Šljivovica.

  Kad napraviš svoj sir, smisli mu ime, pa ga onda prodaj. I nedaj drugima da koriste tvoje ime.
  (Građanin, 13. avgust 2019 14:00)

  # Link komentara

 18. @Marko,

  U tome i jeste problem sto nista nije po receptu, nego svako pravi kako stigne i sa cim stigne. Nasa feta nema veze sa Grckom, posto je nasi prave od kravljeg, a grci od kozijeg/ovcijeg mleka, takodje se kod nas pojavila sa tim kozijim/ovcijim ali opet nije to to, jednostavno ne zasluzuje da se zove feta.
  (Nenad, 13. avgust 2019 13:50)

  # Link komentara

 19. Pa neka je zovu australijska feta kako je i navedeno kao predlog. Ali oni se i bune upravo iz razloga sto im ne odgovara da tako svoj proizvod ne mogu podvaliti pod originalno poreklo.
  (Ides, 13. avgust 2019 13:50)

  # Link komentara

 20. Ovo izgleda na prvi pogled naivno, ali uopšte nije. "Hakuna matata" je bio višedecenijski pozdrav u zemljama istočne Afrike. A onda je došao Dizni i njegov film "Kralj lavova". U tom crtaću postoji pesma Hakuna matata koja bila jako popularna. A onda je i snimljen crtać sa tim nazivom. Uglavnom, Dizni je na sudu uspeo da zabrani da bilo ko sme da koristi taj izraz sem njih. Jednostavno, preoteo je tuđe društveno dobro da bi on mogao da zarađuje na njemu. Mi imamo isti problem sa ajvarom koji sad Slovenci prave i oni će moći svakog da tuže ako bude prodavao proizvod sa tim imenom.
   (Djoksa, 13. avgust 2019 13:48)

  # Link komentara

 21. @Marko

  Kada bi ti nesto imao SVOJU licnu firmu, sa odredjenim proizvodom ciji si TI izumitelj (ili neki tvoj predak) a ja dodjem i kopiram SVE nadenem isto ime, prodajem jeftinije, pritom tvrdeci da je to isto, bi li i tada napisao isti komentar?!
  (Ma da sigurno, 13. avgust 2019 13:46)

  # Link komentara

 22. A ako Australija ne pristane na ove zahteve hoce li ih onda izbaciti iz EU?
  (Djuka, 13. avgust 2019 13:44)

  # Link komentara

 23. Ih, koliko decenija unazad niko na svetu ne sme penušavo vino da nazove Šampanj tj. "Champagne" niti sme destilat vina da nazove Konjak "Cognac".
  I svima to normalno, niko se ne buni.

  E pa ne može ni Feta, ako nije iz Grčke. Šta se čude, šatro nisu znali.
  (Peđa, 13. avgust 2019 13:42)

  # Link komentara

 24. Nazovite je severna feta. Severogorgonzola.
  (Veru za veceru, 13. avgust 2019 13:15)

  # Link komentara

 25. Ma dajte kakve su ovo gluposti.... Ne bi smeo niko da može da zaštiti ime proizvoda tako.... Kakve veze ima gde je napravljeno ako je napravljen po propisima kako se feta pravi.... Preteruju više....
  (Marko, 13. avgust 2019 13:02)

  # Link komentara

 26. Neka zovu fetu grekos, a gorgonzolu budjos :)
   (Branko, 13. avgust 2019 12:44)

  # Link komentara