Ponedeljak, 17.06.2019.

19:08

Putevi Srbije: Vinjete su neisplative, putarine u Srbiji su najjeftinije

Korišćenje autoputeva kroz Srbiju od 1. jula biće 12 odsto skuplje, a svaki put kad poskupi putarina nametne se pitanje zašto i Srbija ne uvede vinjete.

Izvor: B92, Prva TV

Putevi Srbije: Vinjete su neisplative, putarine u Srbiji su najjeftinije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 4 godine

Austrijski model je najbolji za vozace. Platis 10 evra za 10 dana i cao. Svajcarski je za turiste najgori. Jednom godisnje sam u Svajcarskoj preko vikenda i platim za to malo nepunih 36 evra. Za drzavu kao sto je Srbija je ovaj model najisplativiji. Oa diskusija je suluda jer mi svi pisemo sta je najbolje za nas a drzava opet racuna sta je najbolje za nju. Moze drzava ako hoce narodu malo da izadje u susret u uvede na primer neku vrstu godisnje naplate putarine u iznosu od na primer 100 evra a ostalo da ostane isto. Hrvatski i Slovenski modeli su jako skupi za nas obicne vozace. Od Rijeke do Batrovaca katastrofa. Pozdrav

Jare u mleku

pre 4 godine

Aj da ne ulazim u priču vinjeta ili ne. Jednostavno ko je u tranzitu njemu vinjeta i nije rešenje. Mada 7 dana u Sloveniji je oko 15e. Tako da i naša putarina nije jeftina kad pogledaš koliko je Bg Niš. Druga stvar meni bode oči. Uporedjuju cenu sa Italijom, Hrvatskom... Pa gospodo tamo održavanje puta nije isto kao kod nas. Koliko znam plate su im veće. Tako da je samim tim i održavanje puteva skuplje. Počev od radnika na naplatnim rampama pa sve do jadnika što krpi rupe sa lopatom u avgustu.

Tutankamon

pre 4 godine

@moon, njima putarina nije isplativa pa se voze lokalnim putevima a da imaju vinjetu i oni bi se više vozili autoputem. Samim tim bi se i kvalitet života u naseljenim mjestima povećao jer bi se cirkulacija saobraćaja smanjila.

Maltezer

pre 4 godine

Nije u pitanju samo cena. Krenuo od Smedereva za Beograd, čekao 2h u koloni da platim putarinu. Osim toga, vinjete služe da se rastereti saobraćaj kroz gradove i lokalne puteve, da se tamo ne stvara gužva od svih koji neće da plaćaju jednokratnu (skupu) putarinu. Pogledajte Sloveniju, godišnja vinjeta nije jeftina, ali se plati jednom oko 100€ i celu godinu se vozi autoputem. To zapravo i JESTE način da se povećaju prihodi, jer ovi u tranzitu najskuplje plaćaju, dok je domaćem stanovništvu jeftinije uzeti godišnju. Najbolje govori brojka da Slovenija sa daleko manje autoputeva od Hrvatske ostvaruje značajno značajniji profit preko vinjeta.

Dare

pre 4 godine

Npr nisu rekli da je u svajcarskoj cena godisnje vinjete oko 4500 dinara i da je cela drzava povezana autoputevima. A da ja od in do bg platim to za 20 odlazaka. A vozim se 35km autoputem. Hvala

Nebojsa

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja:

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo)
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze
(Koga bre vi lazete, 17. jun 2019 19:54)

Znači ovako krenem iz Minhena za Grčku i prodjem u Austriji u tranzitu 250 km i platim 9 EUR, udjem u Srbiju na Horgošu izadjem na Preševu predjem 600 km i platim 17 EUR, gde je skuplje po kilometru?

ja

pre 4 godine

Znači ovako krenem iz Minhena za Grčku i prodjem u Austriji u tranzitu 250 km i platim 9 EUR, udjem u Srbiju na Horgošu izadjem na Preševu predjem 600 km i platim 17 EUR, gde je skuplje po kilometru?
(Nebojsa, 17. jun 2019 21:13)

Može i jeftinije, uđeš na pazovu izadješ na inđiju... Bas ti logika. Poenta je da se vinjetom voziš neograničeno, a, prednost je što može da, se prodaje svuda, mađari recimo prodaju vinjete kod nas npr na poslednjoj mol pumpi pre horgoša, može i preko neta, a zadržavanja na naplatnim rampama leti nekada i ceo sat. Dobre su jedino za zapošljavanje kadrova.

C i n i k

pre 4 godine

Evo sam izračunao na autoputu Zagreb-Split u prosjeku je 8.2 dinara po kilometru!
(Lukas aus Agram, 17. jun 2019 19:55)

Gluposti.Vi u hr imate skuplje putarine nego mi u SRB.Nisi ti nesto lepo izracunao..

Boza Bogdanovic, Bor

pre 4 godine

Nekoliko puta sam se u Bugarskoj licno uverio u to da se vinjete isplate. Vinjeta za strance za 7 dana koriscenja svih puteva u Bugarskoj kosta 5 eura, a za 30 dana 15 eura. Bugari placaju godisnju vinjetu, prilikom registracije. Ta vinjeta kod obicnih automobila iznosi oko 3o eura. Nema rampi, guzve ispred njih, stotina zaposlenih i dokazanog lopovluka. Uzgred, strani sleperi zaobilaze Srbiju zbog skupe putarine i skupog nekvalitenog goriva. Iz Madjarske, preko Rumunije stizu u Vidin, i dalje prema Istanbulu.

vladimir

pre 4 godine

Pustolov jesi ti nekad bio u Rumuniji da znas koliko imaju km autoputa?Evo ugrubo cu ti reci koliko imaju pa saberi:Bukurest-Pitesti 130km,Bukurest-Konstanca 280km,Deva-Sibiu 200km,Aiud-Turda 35km,Turda-Kluz 30km,Kluz Zalau 20km,Turda-Targu Mureš 20km,Bukurešt-Ploesti 60km,Arad-Margina 150km,a do sledeće godine treba jos da se završi na raznim deonicama..p.s. njihov nacional bilo gde u Rumuniji je bolji i ravniji nego nas autoput,nacional nas da ne pominjem.

moon

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja: 

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo) 
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR 

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze
(Koga bre vi lazete, 17. jun 2019 19:54)

A pogledaj to ovako Beograd - Mali Pozarevac je 100 dinara, a sa vinjetom bi bilo skoro 1000.

pustolov

pre 4 godine

Realno, bruka je sto nam poskupljuje putarina, ali ajde da koristimo realne argumente.. @Dada Rumunija nema 300 km autoputa a prilicno je veca od ove nase nedodjije...

dalibor

pre 4 godine

"moon"
vidi se da ne putujes.
od bgda npr do nisa u jednom smeru ti je cena kao u bugarskoj sedam dana a ako se vratis nekada iz nisa nazad sto ces siguran sam da uradis izdvojiti novac kao za madjarsku vinjetu al za sedam dana.
ovo je najskuplji nacin za gradjane ali to jeste cilj
naplatne su ostale kod zemalja gde je nezaposljenost visoka

moon

pre 4 godine

"moon" 
vidi se da ne putujes. 
od bgda npr do nisa u jednom smeru ti je cena kao u bugarskoj sedam dana a ako se vratis nekada iz nisa nazad sto ces siguran sam da uradis izdvojiti novac kao za madjarsku vinjetu al za sedam dana. 
ovo je najskuplji nacin za gradjane ali to jeste cilj 
naplatne su ostale kod zemalja gde je nezaposljenost visoka
(dalibor, 17. jun 2019 21:16)

Ti ces da mi kazes da ne putujem.
Sta me briga sto je toliko za sedam dana, kada ja tu vozim samo jedan dan.
Ako putujes na duze, a najcesce odes negde na 10 dana, onda moras da platis jos vise, odnosno ili dve nedeljne ili mesecnu vinjetu.
Stalno se hvatate za poredjenje sa deonicom Beograd - Nis ili celom deonicom kroz Srbiju.
Shvatite da vecina ljudi u Srbiji koristi autoput na mnogo kracim deonicama i njima vinjeta nije isplativa.
Izguglaj gde se sve koristi sistem naplate po predjenom kilometru i videces da tu nisu samo zemlje sa velikom nezaposlenoscu. Vise drzavama koristi takav sistem nego sto koriste vinjete.

Miki

pre 4 godine

Uvek se poredimo sa drugima. Pa ako hoce najpravedniju naplatu. Nek za strance i ko nece ENP da naplacuju prepaid neku skuplju verijantu a kod nas ENP nek registruju faktor pomnozen sa tezinom i kilovatima vozila jer proporcionalno sto jace i teze vozilo vise ostecuju asfalt. A i na to se moze dati mogucnost po voznji ili mesecno. Kako GSP funkcionise a imas za jednu voznju kartu i to u vise razlicitih zona i kategorija a da ne pricam tek o gomili pokaznih karti koje opet mogu biti zonske i razlicite za razlicite kategorije. Djaci, nezaposlena lica, zaposlena, penzioneri, invalidi i slicno. Sve se moze kad se hoce.

Čiča Miloje

pre 4 godine

nebojša. A da li se vraćaš iz Preševa u Austriju za tih 17 evra ili ponovo platiš. Jer kroz Austriju ti vinjeta važi 7 dana a košta 9 evra...

moon

pre 4 godine

Znaci cela Evropa glupa a Srbija najpametnija! Pored njihovih najisplativijih i najprofitabilnijih ideja Srbija ima ubedljivo najgore puteve,medju najsiromasnijim drzavama smo. Pa kako kada su putarine isplative?
(Atish, 17. jun 2019 19:27)

Koja cela Evropa? Cak i u tekstu ti je navedena gomila zemalja u kojima je isti sistem kao kod nas.
Shvatite, vinjeta je isplativa samo onima koji veoma cesto koriste autoput. Onima koji ne koriste cesto, a takvi su vecina u Srbiji, nije isplativo, ispadne im skuplje.

sramota

pre 4 godine

Cak i da zanemarimo ovaj deo o vinjetama koji je potpuno netacan posebno ako uzmemo u obzir da je Srbija nenormalno prometna ne moze da se zanemari ova bezocna laz o TAG-u kao uredjaju za nesmetani prolaz bez cekanja. Jedino gde stvarno ne cekas je na novoj naplatnoj rampi kod Beograda. Na svim bocnim rampama ces u vecini slucajeva cekati jer nisu ni posle toliko godina kako je sistem uveden napravili duple trake vec se zaglavis u jednoj postojecoj sa svima onima koji uzimaju kartice. Bezobrazluk bez premca koji jedino u Srbiji postoji.

Dex

pre 4 godine

Glupost. Ponudite mogucnost i vinjete i ovakvog sistema naplate! Kao i gradski prevoz pojedinacna i mjesecna!!
(kiko, 17. jun 2019 19:30)

Cemu izdrzavati oba sistema i placati sve one u "kucicama" bezveze? Postoje godisnje i nedeljne vinjete npr. Pa godisnja vinjeta u Svajcarskoj kosta oko 36 eura, to ti je jeftinije nego dve-tri voznje po Srbiji na autoputevima. Pogledaj koliko su jeftine nedeljne vinjete, gde mogucnost postoji. Kakva crna manuelna naplata karata, to je sistem za tesko pljackanje, kao sto je i u Francuskoj i Italiji (pa i nama blizoj Hrvatskoj). Naravno, to tamo podstice putovanja vozom koji kod nas ne saobraca vise.

Nemanja

pre 4 godine

Vinjeta u drugim zemljama kosta otprilike 8 evra za nedelju dana al se to nama ne isplati jer je jeftinije da platis 8 evra za Beograd-Nis. Pa dok ima ovaca bice i vune...

DROGBA11

pre 4 godine

Ajde sve, ok , negde vinjete, negde putarine... Ali ta poredjenja sa evropskim zemljama me izludjuju, kao mi smo.jeftiniji 10,20 posto od njih, a sto imamo plate koje su 20 ,30 posto od njihovih...to nista. U grckoj je minimalac 680 eur, u turskoj 420, i zapadnoj evropi i da ne govorim. Bitno da samo kad nesto poskupljuje, onda moze poredjenje kako je kod nas nesto jeftino a u stvari najskuplje u celoj evropi u odnosu na prihode.

Autokenner

pre 4 godine

u Sloveniji su vinjete za putnicka a po predjenom km za teretna vozila i to je najpametnije.
Mada mozemo mi ovde da pisemo sta bismo hteli a od 1. placamo skuplje...

mozaks

pre 4 godine

sve bi to bilo super kao sto putari tvde da taj novc koji se ubira naplatom.odlazi.na pravo mesto..u odrzavanje.puteva,a ne odrzavanje kafanskih menija

Boban

pre 4 godine

U Bugarskoj je 16 leva(8 evra) za sedam dana.Ima i vikend vinjeta 10 leva(5 evra).Godisnja kosta 50 evra.Izgleda da je problem u PS sta ce sa tolkim radnicima na napatnim rampama

3210

pre 4 godine

Plate u Srbiji su među najnižim...

Nešto su niže u Albaniji u kojoj nema naplate putarine i Makedoniji gde je putarina jeftinija nego u Srbiji
(putarina kroz celu Makedoniju će biti jeftinija nego putarina samo kroz novu deonicu na Grdeličkoj.)

pera

pre 4 godine

jel moguce da tvrde da odrzavaju autoputeve?Pa nek se provozaju od Subotice do Novog Sada, dinara nije ulozeno, samo zakrpe. sramota da to kosta 3 eura u jednom pravcu.

Koga bre vi lazete

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja:

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo)
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze

mehmed mujkić

pre 4 godine

to samo laik moze da kaze Cena od novog sada u jednom prolazu do nisa je skuplja od 10 dana voznje madjarskim putevima Koji su bolji I sredjeniji .uporedjivati odmorista je besmisleno

javašluk

pre 4 godine

Ni sa mnogo većim putarinama ne biste održavali puteve bolje. Slika i prilika vašeg "održavanja" je na ulasku u Srbiju, odakle god da se dolazi. Uhlebljene nesposobnih, a podobnih je jedan od razloga što vam nikad neće biti dosta.

Atish

pre 4 godine

Znaci cela Evropa glupa a Srbija najpametnija! Pored njihovih najisplativijih i najprofitabilnijih ideja Srbija ima ubedljivo najgore puteve,medju najsiromasnijim drzavama smo. Pa kako kada su putarine isplative?

Mediocritical

pre 4 godine

Najjeftinija putarina... Jeste.
Kredit milonče po kilometru, sa kamatama dva. Akcize 100 din. po svakom točenom litru goriva. Registracija vozila po svakom vozilu čitave godine... Tako da... Vozimo po 24 karatnom asfaltu.

RAJKO

pre 4 godine

Skuplje u Grčkoj i Turskoj?! Pa kakav je njihov autoput a kakav naš? Pa njihova bilo koja magistrala ispravnija nego naš autoput a kamo li magistrala!

milence

pre 4 godine

kako nasi ljudi znaju kako se kome.sta isplati a sta se ne isplati. Eksperti. Steta sto ih niko od struke i znanja u svetu ne zarezuje za dve pare.

Koga bre vi lazete

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja:

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo)
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze

Mediocritical

pre 4 godine

Najjeftinija putarina... Jeste.
Kredit milonče po kilometru, sa kamatama dva. Akcize 100 din. po svakom točenom litru goriva. Registracija vozila po svakom vozilu čitave godine... Tako da... Vozimo po 24 karatnom asfaltu.

Atish

pre 4 godine

Znaci cela Evropa glupa a Srbija najpametnija! Pored njihovih najisplativijih i najprofitabilnijih ideja Srbija ima ubedljivo najgore puteve,medju najsiromasnijim drzavama smo. Pa kako kada su putarine isplative?

RAJKO

pre 4 godine

Skuplje u Grčkoj i Turskoj?! Pa kakav je njihov autoput a kakav naš? Pa njihova bilo koja magistrala ispravnija nego naš autoput a kamo li magistrala!

mehmed mujkić

pre 4 godine

to samo laik moze da kaze Cena od novog sada u jednom prolazu do nisa je skuplja od 10 dana voznje madjarskim putevima Koji su bolji I sredjeniji .uporedjivati odmorista je besmisleno

moon

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja: 

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo) 
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR 

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze
(Koga bre vi lazete, 17. jun 2019 19:54)

A pogledaj to ovako Beograd - Mali Pozarevac je 100 dinara, a sa vinjetom bi bilo skoro 1000.

javašluk

pre 4 godine

Ni sa mnogo većim putarinama ne biste održavali puteve bolje. Slika i prilika vašeg "održavanja" je na ulasku u Srbiju, odakle god da se dolazi. Uhlebljene nesposobnih, a podobnih je jedan od razloga što vam nikad neće biti dosta.

pera

pre 4 godine

jel moguce da tvrde da odrzavaju autoputeve?Pa nek se provozaju od Subotice do Novog Sada, dinara nije ulozeno, samo zakrpe. sramota da to kosta 3 eura u jednom pravcu.

Dare

pre 4 godine

Npr nisu rekli da je u svajcarskoj cena godisnje vinjete oko 4500 dinara i da je cela drzava povezana autoputevima. A da ja od in do bg platim to za 20 odlazaka. A vozim se 35km autoputem. Hvala

milence

pre 4 godine

kako nasi ljudi znaju kako se kome.sta isplati a sta se ne isplati. Eksperti. Steta sto ih niko od struke i znanja u svetu ne zarezuje za dve pare.

sramota

pre 4 godine

Cak i da zanemarimo ovaj deo o vinjetama koji je potpuno netacan posebno ako uzmemo u obzir da je Srbija nenormalno prometna ne moze da se zanemari ova bezocna laz o TAG-u kao uredjaju za nesmetani prolaz bez cekanja. Jedino gde stvarno ne cekas je na novoj naplatnoj rampi kod Beograda. Na svim bocnim rampama ces u vecini slucajeva cekati jer nisu ni posle toliko godina kako je sistem uveden napravili duple trake vec se zaglavis u jednoj postojecoj sa svima onima koji uzimaju kartice. Bezobrazluk bez premca koji jedino u Srbiji postoji.

DROGBA11

pre 4 godine

Ajde sve, ok , negde vinjete, negde putarine... Ali ta poredjenja sa evropskim zemljama me izludjuju, kao mi smo.jeftiniji 10,20 posto od njih, a sto imamo plate koje su 20 ,30 posto od njihovih...to nista. U grckoj je minimalac 680 eur, u turskoj 420, i zapadnoj evropi i da ne govorim. Bitno da samo kad nesto poskupljuje, onda moze poredjenje kako je kod nas nesto jeftino a u stvari najskuplje u celoj evropi u odnosu na prihode.

Boza Bogdanovic, Bor

pre 4 godine

Nekoliko puta sam se u Bugarskoj licno uverio u to da se vinjete isplate. Vinjeta za strance za 7 dana koriscenja svih puteva u Bugarskoj kosta 5 eura, a za 30 dana 15 eura. Bugari placaju godisnju vinjetu, prilikom registracije. Ta vinjeta kod obicnih automobila iznosi oko 3o eura. Nema rampi, guzve ispred njih, stotina zaposlenih i dokazanog lopovluka. Uzgred, strani sleperi zaobilaze Srbiju zbog skupe putarine i skupog nekvalitenog goriva. Iz Madjarske, preko Rumunije stizu u Vidin, i dalje prema Istanbulu.

mozaks

pre 4 godine

sve bi to bilo super kao sto putari tvde da taj novc koji se ubira naplatom.odlazi.na pravo mesto..u odrzavanje.puteva,a ne odrzavanje kafanskih menija

Jare u mleku

pre 4 godine

Aj da ne ulazim u priču vinjeta ili ne. Jednostavno ko je u tranzitu njemu vinjeta i nije rešenje. Mada 7 dana u Sloveniji je oko 15e. Tako da i naša putarina nije jeftina kad pogledaš koliko je Bg Niš. Druga stvar meni bode oči. Uporedjuju cenu sa Italijom, Hrvatskom... Pa gospodo tamo održavanje puta nije isto kao kod nas. Koliko znam plate su im veće. Tako da je samim tim i održavanje puteva skuplje. Počev od radnika na naplatnim rampama pa sve do jadnika što krpi rupe sa lopatom u avgustu.

Maltezer

pre 4 godine

Nije u pitanju samo cena. Krenuo od Smedereva za Beograd, čekao 2h u koloni da platim putarinu. Osim toga, vinjete služe da se rastereti saobraćaj kroz gradove i lokalne puteve, da se tamo ne stvara gužva od svih koji neće da plaćaju jednokratnu (skupu) putarinu. Pogledajte Sloveniju, godišnja vinjeta nije jeftina, ali se plati jednom oko 100€ i celu godinu se vozi autoputem. To zapravo i JESTE način da se povećaju prihodi, jer ovi u tranzitu najskuplje plaćaju, dok je domaćem stanovništvu jeftinije uzeti godišnju. Najbolje govori brojka da Slovenija sa daleko manje autoputeva od Hrvatske ostvaruje značajno značajniji profit preko vinjeta.

Nemanja

pre 4 godine

Vinjeta u drugim zemljama kosta otprilike 8 evra za nedelju dana al se to nama ne isplati jer je jeftinije da platis 8 evra za Beograd-Nis. Pa dok ima ovaca bice i vune...

Tutankamon

pre 4 godine

@moon, njima putarina nije isplativa pa se voze lokalnim putevima a da imaju vinjetu i oni bi se više vozili autoputem. Samim tim bi se i kvalitet života u naseljenim mjestima povećao jer bi se cirkulacija saobraćaja smanjila.

dalibor

pre 4 godine

"moon"
vidi se da ne putujes.
od bgda npr do nisa u jednom smeru ti je cena kao u bugarskoj sedam dana a ako se vratis nekada iz nisa nazad sto ces siguran sam da uradis izdvojiti novac kao za madjarsku vinjetu al za sedam dana.
ovo je najskuplji nacin za gradjane ali to jeste cilj
naplatne su ostale kod zemalja gde je nezaposljenost visoka

Boban

pre 4 godine

U Bugarskoj je 16 leva(8 evra) za sedam dana.Ima i vikend vinjeta 10 leva(5 evra).Godisnja kosta 50 evra.Izgleda da je problem u PS sta ce sa tolkim radnicima na napatnim rampama

3210

pre 4 godine

Plate u Srbiji su među najnižim...

Nešto su niže u Albaniji u kojoj nema naplate putarine i Makedoniji gde je putarina jeftinija nego u Srbiji
(putarina kroz celu Makedoniju će biti jeftinija nego putarina samo kroz novu deonicu na Grdeličkoj.)

vladimir

pre 4 godine

Pustolov jesi ti nekad bio u Rumuniji da znas koliko imaju km autoputa?Evo ugrubo cu ti reci koliko imaju pa saberi:Bukurest-Pitesti 130km,Bukurest-Konstanca 280km,Deva-Sibiu 200km,Aiud-Turda 35km,Turda-Kluz 30km,Kluz Zalau 20km,Turda-Targu Mureš 20km,Bukurešt-Ploesti 60km,Arad-Margina 150km,a do sledeće godine treba jos da se završi na raznim deonicama..p.s. njihov nacional bilo gde u Rumuniji je bolji i ravniji nego nas autoput,nacional nas da ne pominjem.

ja

pre 4 godine

Znači ovako krenem iz Minhena za Grčku i prodjem u Austriji u tranzitu 250 km i platim 9 EUR, udjem u Srbiju na Horgošu izadjem na Preševu predjem 600 km i platim 17 EUR, gde je skuplje po kilometru?
(Nebojsa, 17. jun 2019 21:13)

Može i jeftinije, uđeš na pazovu izadješ na inđiju... Bas ti logika. Poenta je da se vinjetom voziš neograničeno, a, prednost je što može da, se prodaje svuda, mađari recimo prodaju vinjete kod nas npr na poslednjoj mol pumpi pre horgoša, može i preko neta, a zadržavanja na naplatnim rampama leti nekada i ceo sat. Dobre su jedino za zapošljavanje kadrova.

Dex

pre 4 godine

Glupost. Ponudite mogucnost i vinjete i ovakvog sistema naplate! Kao i gradski prevoz pojedinacna i mjesecna!!
(kiko, 17. jun 2019 19:30)

Cemu izdrzavati oba sistema i placati sve one u "kucicama" bezveze? Postoje godisnje i nedeljne vinjete npr. Pa godisnja vinjeta u Svajcarskoj kosta oko 36 eura, to ti je jeftinije nego dve-tri voznje po Srbiji na autoputevima. Pogledaj koliko su jeftine nedeljne vinjete, gde mogucnost postoji. Kakva crna manuelna naplata karata, to je sistem za tesko pljackanje, kao sto je i u Francuskoj i Italiji (pa i nama blizoj Hrvatskoj). Naravno, to tamo podstice putovanja vozom koji kod nas ne saobraca vise.

Autokenner

pre 4 godine

u Sloveniji su vinjete za putnicka a po predjenom km za teretna vozila i to je najpametnije.
Mada mozemo mi ovde da pisemo sta bismo hteli a od 1. placamo skuplje...

Čiča Miloje

pre 4 godine

nebojša. A da li se vraćaš iz Preševa u Austriju za tih 17 evra ili ponovo platiš. Jer kroz Austriju ti vinjeta važi 7 dana a košta 9 evra...

Nebojsa

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja:

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo)
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze
(Koga bre vi lazete, 17. jun 2019 19:54)

Znači ovako krenem iz Minhena za Grčku i prodjem u Austriji u tranzitu 250 km i platim 9 EUR, udjem u Srbiju na Horgošu izadjem na Preševu predjem 600 km i platim 17 EUR, gde je skuplje po kilometru?

C i n i k

pre 4 godine

Evo sam izračunao na autoputu Zagreb-Split u prosjeku je 8.2 dinara po kilometru!
(Lukas aus Agram, 17. jun 2019 19:55)

Gluposti.Vi u hr imate skuplje putarine nego mi u SRB.Nisi ti nesto lepo izracunao..

Miki

pre 4 godine

Uvek se poredimo sa drugima. Pa ako hoce najpravedniju naplatu. Nek za strance i ko nece ENP da naplacuju prepaid neku skuplju verijantu a kod nas ENP nek registruju faktor pomnozen sa tezinom i kilovatima vozila jer proporcionalno sto jace i teze vozilo vise ostecuju asfalt. A i na to se moze dati mogucnost po voznji ili mesecno. Kako GSP funkcionise a imas za jednu voznju kartu i to u vise razlicitih zona i kategorija a da ne pricam tek o gomili pokaznih karti koje opet mogu biti zonske i razlicite za razlicite kategorije. Djaci, nezaposlena lica, zaposlena, penzioneri, invalidi i slicno. Sve se moze kad se hoce.

moon

pre 4 godine

Znaci cela Evropa glupa a Srbija najpametnija! Pored njihovih najisplativijih i najprofitabilnijih ideja Srbija ima ubedljivo najgore puteve,medju najsiromasnijim drzavama smo. Pa kako kada su putarine isplative?
(Atish, 17. jun 2019 19:27)

Koja cela Evropa? Cak i u tekstu ti je navedena gomila zemalja u kojima je isti sistem kao kod nas.
Shvatite, vinjeta je isplativa samo onima koji veoma cesto koriste autoput. Onima koji ne koriste cesto, a takvi su vecina u Srbiji, nije isplativo, ispadne im skuplje.

pustolov

pre 4 godine

Realno, bruka je sto nam poskupljuje putarina, ali ajde da koristimo realne argumente.. @Dada Rumunija nema 300 km autoputa a prilicno je veca od ove nase nedodjije...

moon

pre 4 godine

"moon" 
vidi se da ne putujes. 
od bgda npr do nisa u jednom smeru ti je cena kao u bugarskoj sedam dana a ako se vratis nekada iz nisa nazad sto ces siguran sam da uradis izdvojiti novac kao za madjarsku vinjetu al za sedam dana. 
ovo je najskuplji nacin za gradjane ali to jeste cilj 
naplatne su ostale kod zemalja gde je nezaposljenost visoka
(dalibor, 17. jun 2019 21:16)

Ti ces da mi kazes da ne putujem.
Sta me briga sto je toliko za sedam dana, kada ja tu vozim samo jedan dan.
Ako putujes na duze, a najcesce odes negde na 10 dana, onda moras da platis jos vise, odnosno ili dve nedeljne ili mesecnu vinjetu.
Stalno se hvatate za poredjenje sa deonicom Beograd - Nis ili celom deonicom kroz Srbiju.
Shvatite da vecina ljudi u Srbiji koristi autoput na mnogo kracim deonicama i njima vinjeta nije isplativa.
Izguglaj gde se sve koristi sistem naplate po predjenom kilometru i videces da tu nisu samo zemlje sa velikom nezaposlenoscu. Vise drzavama koristi takav sistem nego sto koriste vinjete.

Nemanja

pre 4 godine

Austrijski model je najbolji za vozace. Platis 10 evra za 10 dana i cao. Svajcarski je za turiste najgori. Jednom godisnje sam u Svajcarskoj preko vikenda i platim za to malo nepunih 36 evra. Za drzavu kao sto je Srbija je ovaj model najisplativiji. Oa diskusija je suluda jer mi svi pisemo sta je najbolje za nas a drzava opet racuna sta je najbolje za nju. Moze drzava ako hoce narodu malo da izadje u susret u uvede na primer neku vrstu godisnje naplate putarine u iznosu od na primer 100 evra a ostalo da ostane isto. Hrvatski i Slovenski modeli su jako skupi za nas obicne vozace. Od Rijeke do Batrovaca katastrofa. Pozdrav

Koga bre vi lazete

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja:

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo)
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze

pera

pre 4 godine

jel moguce da tvrde da odrzavaju autoputeve?Pa nek se provozaju od Subotice do Novog Sada, dinara nije ulozeno, samo zakrpe. sramota da to kosta 3 eura u jednom pravcu.

Atish

pre 4 godine

Znaci cela Evropa glupa a Srbija najpametnija! Pored njihovih najisplativijih i najprofitabilnijih ideja Srbija ima ubedljivo najgore puteve,medju najsiromasnijim drzavama smo. Pa kako kada su putarine isplative?

Mediocritical

pre 4 godine

Najjeftinija putarina... Jeste.
Kredit milonče po kilometru, sa kamatama dva. Akcize 100 din. po svakom točenom litru goriva. Registracija vozila po svakom vozilu čitave godine... Tako da... Vozimo po 24 karatnom asfaltu.

mehmed mujkić

pre 4 godine

to samo laik moze da kaze Cena od novog sada u jednom prolazu do nisa je skuplja od 10 dana voznje madjarskim putevima Koji su bolji I sredjeniji .uporedjivati odmorista je besmisleno

javašluk

pre 4 godine

Ni sa mnogo većim putarinama ne biste održavali puteve bolje. Slika i prilika vašeg "održavanja" je na ulasku u Srbiju, odakle god da se dolazi. Uhlebljene nesposobnih, a podobnih je jedan od razloga što vam nikad neće biti dosta.

sramota

pre 4 godine

Cak i da zanemarimo ovaj deo o vinjetama koji je potpuno netacan posebno ako uzmemo u obzir da je Srbija nenormalno prometna ne moze da se zanemari ova bezocna laz o TAG-u kao uredjaju za nesmetani prolaz bez cekanja. Jedino gde stvarno ne cekas je na novoj naplatnoj rampi kod Beograda. Na svim bocnim rampama ces u vecini slucajeva cekati jer nisu ni posle toliko godina kako je sistem uveden napravili duple trake vec se zaglavis u jednoj postojecoj sa svima onima koji uzimaju kartice. Bezobrazluk bez premca koji jedino u Srbiji postoji.

mozaks

pre 4 godine

sve bi to bilo super kao sto putari tvde da taj novc koji se ubira naplatom.odlazi.na pravo mesto..u odrzavanje.puteva,a ne odrzavanje kafanskih menija

DROGBA11

pre 4 godine

Ajde sve, ok , negde vinjete, negde putarine... Ali ta poredjenja sa evropskim zemljama me izludjuju, kao mi smo.jeftiniji 10,20 posto od njih, a sto imamo plate koje su 20 ,30 posto od njihovih...to nista. U grckoj je minimalac 680 eur, u turskoj 420, i zapadnoj evropi i da ne govorim. Bitno da samo kad nesto poskupljuje, onda moze poredjenje kako je kod nas nesto jeftino a u stvari najskuplje u celoj evropi u odnosu na prihode.

RAJKO

pre 4 godine

Skuplje u Grčkoj i Turskoj?! Pa kakav je njihov autoput a kakav naš? Pa njihova bilo koja magistrala ispravnija nego naš autoput a kamo li magistrala!

Boban

pre 4 godine

U Bugarskoj je 16 leva(8 evra) za sedam dana.Ima i vikend vinjeta 10 leva(5 evra).Godisnja kosta 50 evra.Izgleda da je problem u PS sta ce sa tolkim radnicima na napatnim rampama

Autokenner

pre 4 godine

u Sloveniji su vinjete za putnicka a po predjenom km za teretna vozila i to je najpametnije.
Mada mozemo mi ovde da pisemo sta bismo hteli a od 1. placamo skuplje...

Dex

pre 4 godine

Glupost. Ponudite mogucnost i vinjete i ovakvog sistema naplate! Kao i gradski prevoz pojedinacna i mjesecna!!
(kiko, 17. jun 2019 19:30)

Cemu izdrzavati oba sistema i placati sve one u "kucicama" bezveze? Postoje godisnje i nedeljne vinjete npr. Pa godisnja vinjeta u Svajcarskoj kosta oko 36 eura, to ti je jeftinije nego dve-tri voznje po Srbiji na autoputevima. Pogledaj koliko su jeftine nedeljne vinjete, gde mogucnost postoji. Kakva crna manuelna naplata karata, to je sistem za tesko pljackanje, kao sto je i u Francuskoj i Italiji (pa i nama blizoj Hrvatskoj). Naravno, to tamo podstice putovanja vozom koji kod nas ne saobraca vise.

Nemanja

pre 4 godine

Vinjeta u drugim zemljama kosta otprilike 8 evra za nedelju dana al se to nama ne isplati jer je jeftinije da platis 8 evra za Beograd-Nis. Pa dok ima ovaca bice i vune...

milence

pre 4 godine

kako nasi ljudi znaju kako se kome.sta isplati a sta se ne isplati. Eksperti. Steta sto ih niko od struke i znanja u svetu ne zarezuje za dve pare.

vladimir

pre 4 godine

Pustolov jesi ti nekad bio u Rumuniji da znas koliko imaju km autoputa?Evo ugrubo cu ti reci koliko imaju pa saberi:Bukurest-Pitesti 130km,Bukurest-Konstanca 280km,Deva-Sibiu 200km,Aiud-Turda 35km,Turda-Kluz 30km,Kluz Zalau 20km,Turda-Targu Mureš 20km,Bukurešt-Ploesti 60km,Arad-Margina 150km,a do sledeće godine treba jos da se završi na raznim deonicama..p.s. njihov nacional bilo gde u Rumuniji je bolji i ravniji nego nas autoput,nacional nas da ne pominjem.

moon

pre 4 godine

Znaci cela Evropa glupa a Srbija najpametnija! Pored njihovih najisplativijih i najprofitabilnijih ideja Srbija ima ubedljivo najgore puteve,medju najsiromasnijim drzavama smo. Pa kako kada su putarine isplative?
(Atish, 17. jun 2019 19:27)

Koja cela Evropa? Cak i u tekstu ti je navedena gomila zemalja u kojima je isti sistem kao kod nas.
Shvatite, vinjeta je isplativa samo onima koji veoma cesto koriste autoput. Onima koji ne koriste cesto, a takvi su vecina u Srbiji, nije isplativo, ispadne im skuplje.

moon

pre 4 godine

"moon" 
vidi se da ne putujes. 
od bgda npr do nisa u jednom smeru ti je cena kao u bugarskoj sedam dana a ako se vratis nekada iz nisa nazad sto ces siguran sam da uradis izdvojiti novac kao za madjarsku vinjetu al za sedam dana. 
ovo je najskuplji nacin za gradjane ali to jeste cilj 
naplatne su ostale kod zemalja gde je nezaposljenost visoka
(dalibor, 17. jun 2019 21:16)

Ti ces da mi kazes da ne putujem.
Sta me briga sto je toliko za sedam dana, kada ja tu vozim samo jedan dan.
Ako putujes na duze, a najcesce odes negde na 10 dana, onda moras da platis jos vise, odnosno ili dve nedeljne ili mesecnu vinjetu.
Stalno se hvatate za poredjenje sa deonicom Beograd - Nis ili celom deonicom kroz Srbiju.
Shvatite da vecina ljudi u Srbiji koristi autoput na mnogo kracim deonicama i njima vinjeta nije isplativa.
Izguglaj gde se sve koristi sistem naplate po predjenom kilometru i videces da tu nisu samo zemlje sa velikom nezaposlenoscu. Vise drzavama koristi takav sistem nego sto koriste vinjete.

Jare u mleku

pre 4 godine

Aj da ne ulazim u priču vinjeta ili ne. Jednostavno ko je u tranzitu njemu vinjeta i nije rešenje. Mada 7 dana u Sloveniji je oko 15e. Tako da i naša putarina nije jeftina kad pogledaš koliko je Bg Niš. Druga stvar meni bode oči. Uporedjuju cenu sa Italijom, Hrvatskom... Pa gospodo tamo održavanje puta nije isto kao kod nas. Koliko znam plate su im veće. Tako da je samim tim i održavanje puteva skuplje. Počev od radnika na naplatnim rampama pa sve do jadnika što krpi rupe sa lopatom u avgustu.

dalibor

pre 4 godine

"moon"
vidi se da ne putujes.
od bgda npr do nisa u jednom smeru ti je cena kao u bugarskoj sedam dana a ako se vratis nekada iz nisa nazad sto ces siguran sam da uradis izdvojiti novac kao za madjarsku vinjetu al za sedam dana.
ovo je najskuplji nacin za gradjane ali to jeste cilj
naplatne su ostale kod zemalja gde je nezaposljenost visoka

Maltezer

pre 4 godine

Nije u pitanju samo cena. Krenuo od Smedereva za Beograd, čekao 2h u koloni da platim putarinu. Osim toga, vinjete služe da se rastereti saobraćaj kroz gradove i lokalne puteve, da se tamo ne stvara gužva od svih koji neće da plaćaju jednokratnu (skupu) putarinu. Pogledajte Sloveniju, godišnja vinjeta nije jeftina, ali se plati jednom oko 100€ i celu godinu se vozi autoputem. To zapravo i JESTE način da se povećaju prihodi, jer ovi u tranzitu najskuplje plaćaju, dok je domaćem stanovništvu jeftinije uzeti godišnju. Najbolje govori brojka da Slovenija sa daleko manje autoputeva od Hrvatske ostvaruje značajno značajniji profit preko vinjeta.

3210

pre 4 godine

Plate u Srbiji su među najnižim...

Nešto su niže u Albaniji u kojoj nema naplate putarine i Makedoniji gde je putarina jeftinija nego u Srbiji
(putarina kroz celu Makedoniju će biti jeftinija nego putarina samo kroz novu deonicu na Grdeličkoj.)

ja

pre 4 godine

Znači ovako krenem iz Minhena za Grčku i prodjem u Austriji u tranzitu 250 km i platim 9 EUR, udjem u Srbiju na Horgošu izadjem na Preševu predjem 600 km i platim 17 EUR, gde je skuplje po kilometru?
(Nebojsa, 17. jun 2019 21:13)

Može i jeftinije, uđeš na pazovu izadješ na inđiju... Bas ti logika. Poenta je da se vinjetom voziš neograničeno, a, prednost je što može da, se prodaje svuda, mađari recimo prodaju vinjete kod nas npr na poslednjoj mol pumpi pre horgoša, može i preko neta, a zadržavanja na naplatnim rampama leti nekada i ceo sat. Dobre su jedino za zapošljavanje kadrova.

pustolov

pre 4 godine

Realno, bruka je sto nam poskupljuje putarina, ali ajde da koristimo realne argumente.. @Dada Rumunija nema 300 km autoputa a prilicno je veca od ove nase nedodjije...

Boza Bogdanovic, Bor

pre 4 godine

Nekoliko puta sam se u Bugarskoj licno uverio u to da se vinjete isplate. Vinjeta za strance za 7 dana koriscenja svih puteva u Bugarskoj kosta 5 eura, a za 30 dana 15 eura. Bugari placaju godisnju vinjetu, prilikom registracije. Ta vinjeta kod obicnih automobila iznosi oko 3o eura. Nema rampi, guzve ispred njih, stotina zaposlenih i dokazanog lopovluka. Uzgred, strani sleperi zaobilaze Srbiju zbog skupe putarine i skupog nekvalitenog goriva. Iz Madjarske, preko Rumunije stizu u Vidin, i dalje prema Istanbulu.

Čiča Miloje

pre 4 godine

nebojša. A da li se vraćaš iz Preševa u Austriju za tih 17 evra ili ponovo platiš. Jer kroz Austriju ti vinjeta važi 7 dana a košta 9 evra...

Nebojsa

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja:

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo)
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze
(Koga bre vi lazete, 17. jun 2019 19:54)

Znači ovako krenem iz Minhena za Grčku i prodjem u Austriji u tranzitu 250 km i platim 9 EUR, udjem u Srbiju na Horgošu izadjem na Preševu predjem 600 km i platim 17 EUR, gde je skuplje po kilometru?

moon

pre 4 godine

Evo pravog poredjenja: 

Cena prolaska kroz Srbiju je 17 EUR (Subotica - Presevo) 
Vinjeta za Austriju na 10 dana - 9 EUR 

Kod nas nijedan sluzbenik vlasti ne moze da progovori da ne slaze
(Koga bre vi lazete, 17. jun 2019 19:54)

A pogledaj to ovako Beograd - Mali Pozarevac je 100 dinara, a sa vinjetom bi bilo skoro 1000.

Miki

pre 4 godine

Uvek se poredimo sa drugima. Pa ako hoce najpravedniju naplatu. Nek za strance i ko nece ENP da naplacuju prepaid neku skuplju verijantu a kod nas ENP nek registruju faktor pomnozen sa tezinom i kilovatima vozila jer proporcionalno sto jace i teze vozilo vise ostecuju asfalt. A i na to se moze dati mogucnost po voznji ili mesecno. Kako GSP funkcionise a imas za jednu voznju kartu i to u vise razlicitih zona i kategorija a da ne pricam tek o gomili pokaznih karti koje opet mogu biti zonske i razlicite za razlicite kategorije. Djaci, nezaposlena lica, zaposlena, penzioneri, invalidi i slicno. Sve se moze kad se hoce.

C i n i k

pre 4 godine

Evo sam izračunao na autoputu Zagreb-Split u prosjeku je 8.2 dinara po kilometru!
(Lukas aus Agram, 17. jun 2019 19:55)

Gluposti.Vi u hr imate skuplje putarine nego mi u SRB.Nisi ti nesto lepo izracunao..

Nemanja

pre 4 godine

Austrijski model je najbolji za vozace. Platis 10 evra za 10 dana i cao. Svajcarski je za turiste najgori. Jednom godisnje sam u Svajcarskoj preko vikenda i platim za to malo nepunih 36 evra. Za drzavu kao sto je Srbija je ovaj model najisplativiji. Oa diskusija je suluda jer mi svi pisemo sta je najbolje za nas a drzava opet racuna sta je najbolje za nju. Moze drzava ako hoce narodu malo da izadje u susret u uvede na primer neku vrstu godisnje naplate putarine u iznosu od na primer 100 evra a ostalo da ostane isto. Hrvatski i Slovenski modeli su jako skupi za nas obicne vozace. Od Rijeke do Batrovaca katastrofa. Pozdrav

Dare

pre 4 godine

Npr nisu rekli da je u svajcarskoj cena godisnje vinjete oko 4500 dinara i da je cela drzava povezana autoputevima. A da ja od in do bg platim to za 20 odlazaka. A vozim se 35km autoputem. Hvala

Tutankamon

pre 4 godine

@moon, njima putarina nije isplativa pa se voze lokalnim putevima a da imaju vinjetu i oni bi se više vozili autoputem. Samim tim bi se i kvalitet života u naseljenim mjestima povećao jer bi se cirkulacija saobraćaja smanjila.