Nedelja, 05.05.2019.

12:33

MTU iz Minhena otvara "haj-tek" fabriku: Delovi za avione praviće se u Srbiji

Novu veliku fabriku delova i motora za avione u Sremu otvoriće kompanija MTU iz Minhena.

Izvor: B92

MTU iz Minhena otvara "haj-tek" fabriku: Delovi za avione praviæe se u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Jat tehnika

pre 4 godine

Mi iz avijacije,znamo koliko ova firma vredi.Fale nam opitni stolovi za testiranje motora,nadamo se da ce ih ovde biti.Imamo skolovane kadrove za ove poslove.

Japi

pre 4 godine

Za mene će Vučiću veliki dan za Srbiju biti kada neka naša firma napravi i plasira u svet neko tehnološko čudo. Ponavljam, naša firma! Sve je ovo lepo i bajno ali to je tudje, nije naše.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

da nema botova, ne bih imao pojma da nam je dosla naj haj tek firma univerzuma.....jedva cekam da ubace tamo inzinjere sa megatrenda....

Amerikanac

pre 4 godine

A zbog cega u Srbiji mi ne osnujemo neku kompaniju da pravimo nesto? Drzava recimo pomogne kompaniju u pocetku sa povlasticama i manjim porezima. Ta kompanija onda ode na koledze pokupi studente za internship i onda posle ih zadrzi da rade. Tako se radi ove u USA, ja sam prosao kroz to. Drzava koja ne osniva svoje kompanije robovace stranima.

Nataša

pre 4 godine

Današnji dan ostaće zapamćen kao nesvakidašnji i u najmanju ruku nestvaran. Dve velike fabrike, dva velika giganta dolaze u Srbiju, donose nova radna mesta i podižu standard celoj srpskoj privredi.

Boka Kotorska

pre 4 godine

Ne razumijem negativne komentare. Koliko je samo velika stvar otvaranje ovakve fabrike u Srbiji, pa i da proizvode najosnovnije dijelove to je MTU. Dovodjenjem ovakvih fabrika se otvara mjesto za dovodjenje drugih. Nakom ww2 Njemci se nisu bunili protiv americkog ulaganja i zato su danas tu dje jesu. Pozdrav iz Kotora

Срђан

pre 4 godine

@Coyote
Не ѕнам чиме сам заслужио да ме вређаш. Све ове компаније које сам навео су биле од стратешког значаја за Србију и извозиле широм света. Знаш ли колико је Америчка држава уложила новца да спасе своје производне капацитете и задржи производњу у Америци. Русија је под санкцијама развила пољопривреду и лаку индустрију и сада не зависи од страних земаља. А ми, уништисмо и оно што смо имали. Овде се не ради о идеологији већ о шистој економији. Зашто онда развијамо војну индустрију (и треба) када је по теби боље да узимамо од страних земаља технологију коју можемао и сами да развијемо. Једног дана, никако не бих волео да се то деси, Немци, без објашњења кључ у браву и сви ти људи на улицу. Ни ту нема идеологије, чиста економија. Знам много фирми по Србији које су радиле за странце (услуге као што је шивење) и када су Турци или неко други понудили нижу цену, наше фирме су пропале - читај људи пез посла. Своје треба чувати и неговати и бити поносан на то па ма шта то било. И, на крају, хвала ти на ономе "комуњара" а нити ме знаш нити ме познајеш.

bob nikad rob

pre 4 godine

MTU je svetski gigant u avio industriji i tu nema spora. Činjenica je da kod nas nisu toliko poznati, jer ne proizvode gotov proizvod (avio-motor) već komponente za PW, RR, GE, Safran, njihove joint venture projekte tipa IAI i CFM, a tu je i vojni program. Imaju dva ključna biznisa: pomenutu proizvodnju komponenti (Aero Engines) i održavanje - (Maintenance) tj. nastupaju kao nezavistan MRO igrač i imaju takav centar recimo u Kanadi već 20 godina u kome radi oko 400 ljudi.
Dakle, ako dolazi MTU Maintenance, to nije fabrika već servisni centar. Ne umanjujem značaj, ne hejtujem, samo pompa je prevelika generalno za jedan MRO i to usko specijalizovani, cenim na 2-3 tipa turbofen motora. By the way, u okolini samo Wizz ima oko 200 V2500 motora u floti, a ima i AirSerbia 20ak. Ali sačekajmo da vidimo šta planiraju. Svakako ne više od 500 ljudi, 50ak inženjera iz struke i još toliko visokoobrazovanih. Ostalo avio-tehničari i pomoćno osoblje. Da je dobro jeste, da je haj-tek mubadala fazon, nije. Ima MTU i to, ali u Nemačkoj, USA i malo u Poljskoj. Ovo je više za jake momke kvalitetnim moment-ključevima, a ne za Teslu. Mada ima i vrtložnih struja:)

dzeronimo

pre 4 godine

u Srbiji ima 2.8 miliona zaposlenih, a preko 400,000 nezaposlenih zvanično. Ako €100,000 investicije otvara jedno radno mesto onda to znači da je €40milijardi investicije potrebno da se svi (zvanicno, ovi koji ulaze u stopu aktivnosti) zaposlimo.
kinezi već ulili par milijardi, molimo se za VW za još milijardu, a šta je sa ostalih €39milijardi? deluje mi da Aco ne zna da ne može sam da juri investicije. Treba da postoje timovi stručnjaka zaduženi po zemljama i investicionim grupacijama!!!! tacno da kinezi od svog $500milijardi investicionog programa (put svile) mogu da nam odvoje $10mld umesto prosečnih $5mld po zemlji I da nas preporode preko noci ali zašto moramo države da moljakamo!? zašto ne pristupimo fondovima! Japanski Soft fund je dao $50mld Trampu na keca, Bafet je juče ulio $10mld u jednu naftnu firmu isto tako, zašto nemamo ljude koji razgovaraju sa tim investitorima. Zašto ne sredis Beogradsku berzuuu Acoo!?!?

dzeronimo

pre 4 godine

@bobnikadrob
brate, o kakvim robovima pričaš. to su 500 radnih mesta i to za ove sa diplomama koji ne mogu ništa da ubodu. svako novo radno mesto treba slaviti. šta ti hoćeš da ti Tesla gradi rakete ovde sa srpskim naučnicima!?

Mad4Red

pre 4 godine

Imal išta da se otvori u Raški ili ćemo da čekamo Albance da nam dodju i otvore neku fabriku?!? E moj predsedniče ostavili ste sve da bude oko Beograda nas na jugu ostavljate bez ičega, od prelepe varoši u Srbiji postaćemo selo za koju godinu...

Coyote

pre 4 godine

@Срђан

... kako država moze da investira u privredu? Privrednici investiraju u privredu. Sve te fabrike koje ne rade su propale zahvaljujući komunjarama kao sto si ti. Ovo sto dolaze fabrike je nesto najbolje sto moze da nam se desi kao naciji. Iz toga ce iznici mnogi srpski privrednici. Posle nekoliko godina nastace i prve srpske moderne kompanije koje su konkurentne u svetu u svom sektoru. Boze kako zatrovan narod...

zole

pre 4 godine

citajuci komentare ovih nesretnika najbolje bi bilo da se nista ne otvara, nista ne gradi, da nam niko ne dolazi.... jeli moguce toliki autosovinizam I sve to zarad nestranackog neslaganja.... cudo od naroda

Tera

pre 4 godine

Trebalo bi da si u pravu, ali nažalost ne ide to tako kod nas. Pa jesu Zastavini inženjeri počeli da “uče zanat” sredinom prošlog veka, sklapajući Fiatov model, da bi se ispostavilo da nikad nisu mrdnuli sa tog nivoa. Imali smo domaću auto industriju 50 godina, bez da smo razvili sopstvene konstruktorske kapacitete.
(Rajko, 7. maj 2019 14:25)

Nije tacno, ja programiram robote u auto indusriji Svoje obuku sam uradio u Fiatu. Kasnije i obucavao druge, upravo u Fijatu. Ceo svet sam obisa i imam platu kakvu sanjaju na zapadu. Da nije bilo Fijata verovatno bi to bio neko iz EU jer za razliku od nas jedan Hrvat moze bez problema da ode u Nemacku i da se obuci, a mi dok smo van EU, Fiat nam je odlican. Zato, mnoge stvari treba menjati u Srbiji ali neke stvari su dobre i to treba istaci, a ne traziti dlaku u jajetu.

igor

pre 4 godine

Ako pogledate bilanse ove firme, mnogo daleko su od 'čuda' kako su najavljeni, ali ako budu radili nešto više od obične manufakture, nije loše.

mali

pre 4 godine

@
Колико видим, њихови мотори или турбине се уграђују у више модела европских и америчких (НАТО) авиона. Од транспортних, па до борбених. Колико је реално да се таква фабрика гради код нас, ако политички не обећамо да ћемо се сврстати уз њих?
(Pantagruel, 07. maj 2019 14:03)

Citaj vest, ne gradi se proizvodni pogon, nego servisni centar, velika je razlika.

dzeronimo

pre 4 godine

vučić ladno otvorio preko 100,000 radnih mesta u zadnjih par godina, a i dalje njegovu vlast zovemo režimom)))

šta čovek treba da uradi da ga cenimo u ovoj zemlji!?

Срђан

pre 4 godine

Раковица иде на добош, ИМТ је растурен, Победа не ради, Крушик једва постоји, 21. мај не ради, Леминд не постоји, Застава препуштена Италијанима, Змај не постоји, Петар Драпшин не ради, ФАП не ради, КРОН не ради, ИНСА ... Дајемо најплоднију земљу странцима да зидају фабрике, уз мањи порез, профит излази из земље... Рудник злата се продаје Кинезима??? Држава има суфицит и не инвестира у домаћу индустрију. Србија је уништила своју високо развијену индустрију (правили смо главе за елисе хеликоптера, а ко то освоји може да направи и хеликоптер). ИТ клинци освајају медаље и прва места по свету и беже у иностранство.
И ми треба да се радујемо што од једне креативне и развијене индустријске земље постајемо шрафцигер сервис. Наши инжењери који су многим областима били исти, ако не и бољи, од иностраних, су без посла или у иностранству. У Србији постоје и могућности и капацитети за сопствени развој, а не да зависимо од туђе воље. За француску изгорелу цркву се издвајају донације уместо да се тај новац преусмери у домаћу привреду.

Tresimesi1

pre 4 godine

Odliv inženjerskog kadra ćemo ovom velikom investicijom i fabrikom bar za malo zaustaviti i pokazati svetu da se u Srbiji školuju najbolji inženjeri.

dadica

pre 4 godine

Ne razumem zašto u svemu dobrom, negativci i mrzovoljni ljudi izvlače loše. Novi sporazum, nova investicija, radna mesta za nase inžinjere i tehničare.Ama stvarno ne razumem šta je tu loše?

Rajko

pre 4 godine

Ali, da ne bude da kudim, ovo je dobar početak jer se tako uči, servisiranjem avionskih motora naši inženjeri će moći da rade na nečemu što bi inače samo mogli da vide na TV-u ili internetu. Za nekoliko godina, ko zna, možda i dobijemo deo proizvodnje ili još bolje, razvoja. Ali je to za sada daleko.
(Polako s tu proizvodnju...., 07. maj 2019 13:48)

Trebalo bi da si u pravu, ali nažalost ne ide to tako kod nas. Pa jesu Zastavini inženjeri počeli da “uče zanat” sredinom prošlog veka, sklapajući Fiatov model, da bi se ispostavilo da nikad nisu mrdnuli sa tog nivoa. Imali smo domaću auto industriju 50 godina, bez da smo razvili sopstvene konstruktorske kapacitete.

Dea

pre 4 godine

Dolazak nemacke kompanije je velika prilika za nase inzenjere, da rade u svojoj struci. Samim tim nasi inzenjeri ce ostati u svojoj zemlji da rade.

Milance Lepotance

pre 4 godine

Definitivno ne znam ko je gori, botovi ili mrznjom ostrasceni opozicionari... PRESTANITE! Pustite nas normalne da za dobro kazemo BRAVO, a za lose, NIJE DOBRO! Ovo je odlicna vest, zao mi sto nije u Pancevu jer sam pancevac, pa je svako novo radno mesto i prihod opstini, ali opet, neka vam je sretno gde god bilo!

Pantagruel

pre 4 godine

Колико видим, њихови мотори или турбине се уграђују у више модела европских и америчких (НАТО) авиона. Од транспортних, па до борбених. Колико је реално да се таква фабрика гради код нас, ако политички не обећамо да ћемо се сврстати уз њих?

Nika

pre 4 godine

MTU je bio preko potreban, dugo smo čekali ovako nešto gde ćemo u potpunosti moći da iskažemo znanje koje posedujemo i opravdamo poverenje koje druge zemlje imaju u Srbiju.

Kiza

pre 4 godine

Velika kompanija ima 10000 zaposlenih u celom svetu .Nekada je Krusik Valjevo imao 12000 ,samo da uporedimo velicinu.
(cowboy, 07. maj 2019 13:22)

Krušik je imao 12000 zaposlenih, a ne 12000 radnika. Kao i svi ostali socijalistički “giganti”. Zato su i propali. Kada se Nemačka svojevremeno ujedinila, otišli menadžeri iz bavarske auto-industrije da procene stanje u fabrikama gde su istočnjaci proizvodili Trabanta. Provale da fabrika ima 9000 zaposlenih, a da obim posla ne traži više od 800.

Tasa

pre 4 godine

Pisem komentar samo da bi bio bar jedan koji nije od nekog rezimskog ili anti-rezimskog bota. Ovde ne moze da se zivi vise od budalastina, jednima je sve super drugima je sve lose. Uskoro ce ostati samo politicari i njihovi botovi u celoj zemlji koliko ste udavili.
Fabrika se otvara valjda, nije najbolja ili najveca na svetu ali jesu neka nekakva radna mesta kojih nema. Ne treba ni kukati kako je svaka neko motanje kablova ni lupetati gluposti kao da ce cela zemlja od toga da se obogati.

Deyan X

pre 4 godine

Pančevo nude zbog Fabrike Aviona Utva. Velike hale i jos veca parcela za izgradnju novih, uz to ima i mala pista. Pored Utve je severna ind zona, gde nemački ZTF pocinje uskoro proizvodnju... tako da bice to "Nemacka industrijska zona".
U narednih 10 god bice to sve unutar spoljneg obilaznog prstena oko BG i sa kratkom spojkom bice uvezano sa UMG.

Klekovaca

pre 4 godine

Velika vest jeste, samo je problem sto narod ne zna, koja je prica iza svega. Prvo, svim tim novim Firmama, pre svega inostranim, omugucuje se poslovanje u nasoj zemlji, sa ogromnim povlasticama, gde naravno iste te firme dobijaju, zemlju tj. gradjevinske objekte za smesne cene, dobiju olaksicu kod placanja poreza, gde sigurno odredjeno vreme ne moraju da placaju isti, slazem se nas narod dobije 450 radnih mesta, ali plate budu u proseku nasih domacih primanja, a ne u proseku Nemackih primanja, sto bi znacilo, omugucuje se radna jeftina snaga stranom investitoru.
A pritom se nas seljak, poljoprivrednik ili vec preduzetnik gusi sa porezom i mnogobrojnim novonastalim dazbinama, gde ne postoje olaksice i motivacija da mi sami nesto proizvodimo i stvaramo. Nazalost ljudi gase firme, zatvaraju radione, prodavnice, prodaju zemlju i objekte....nazalost

Polako s tu proizvodnju....

pre 4 godine

Daleko smo mi od kapaciteta potrebnih za bilo kakvu proizvodnju u ovom segmentu. Nemci otvaraju samo i isključivo servisnu radionicu, što su jasno naveli na svom sajtu. Dodaju novih 400.000 servisnih sati godišnje u ovom planiranom pogonu - već imaju 1.900.000 servisnih sati godišnje na drugim lokacijama.
Ali, da ne bude da kudim, ovo je dobar početak jer se tako uči, servisiranjem avionskih motora naši inženjeri će moći da rade na nečemu što bi inače samo mogli da vide na TV-u ili internetu. Za nekoliko godina, ko zna, možda i dobijemo deo proizvodnje ili još bolje, razvoja. Ali je to za sada daleko.

Tubic

pre 4 godine

MTU se nalazi na putu Minhen - Dahau i pravi avionske motore i turbine.
Vecinski vlasnici su im Amerikanci.
Jedan od najbolji poslodavaca u ovom djelu Bavarske.
Pored njih je MAN i imaju dosta zajednicki stvari , odlicno saradjuju.
MAN je jedan dio svoje proizvodnje isto prebacio u Srbiju.
Ljudi budite ozbiljni , ovo su velike stvari.
Srecno

Sasa

pre 4 godine

Nikad cuo.
(Roki cetri, 7. maj 2019 12:46) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Opste obrazovanje u Srbiji je krizna tacka drustva tako da tvoje neznanje uopste ne cudi.

coma

pre 4 godine

Nisam obazavalac naseg predsednika, ali ovo je velika stvar i cestitam svima koji su ucestvovali u pregovorima. Nadam se da ce vremenom biti stvoreni i uslovi da se visoko obrazovan kadar , dobro placen, ukotvi u ovu nasu ruiniranu zemlju. Zelim sve najbolje.

Roćevac

pre 4 godine

Ovi što lupaju minuse su baš zlobni. Valjda je uvek pozitivno da se otvara neka fabrika pogotovu visoke tehnologije. Radiće naši inženjeri i tehničari kod nas i znanje ostaje tu. Nije to samo pozitivno danas već dugoročno.

Ajd zdravo

pre 4 godine

I sad krećemo od extra giga Sega mega sve najbolje pa do onih totalno suprotnih cinicnih zajedljivih komentara na ovu i slične vesti .
A ja ću dati sebi za pravo da i ja nesto ukratko kažem o tome .
U ovoj situaciji u kojoj je naša zemlja ovo je odlična vest i na svaku negativnu zamerku može da se navede odmah 100 pozitivnih činjenica zašto je u krajnjem slučaju ovo odlična vest za našu zemlju bez obzira šta ko mislio o političkoj situaciji u našoj zemlji danas.

Lorimer

pre 4 godine

Nikad cuo.
(Roki cetri, 07. maj 2019 12:46)

Iskreno, tvoj problem. Firma objektivno jeste gigant u svojoj branši (izguglaj). Pitanje je samo koju vrstu posla će da rade u Srbiji. Mi kadrova za tu industriju praktično i nemamo, niti možemo da napravimo u kratkom roku. Da li će da bude neki niskotehnološki deo posla, kao što rade svi ostali koji dodju u Srbiju, ili će tu zaista biti pravih stvari, ostaje da se vidi.

Marko

pre 4 godine

Glavno pitanje je sta ce da proizvode, koliko to sudeluje u osavremenjavanju znanja Srbije i kolike su subvencije. Da ne bude da cim prestanu subvencije da dizu sidro, kao masa drugih firmi. Osim toga, da ne bude kao Mubadala, slikanje u najvece, a onda od fabrike cipova nista.

Aca

pre 4 godine

Ja zaista ne razumem šta hoće ovaj narod što se buni kada je otvorena jedna fabrika. Imali smo fabrike u kojima smo radili šta smo hteli,
dolazili na posao kad smo hteli, odlazili sa posla kad smo hteli,
lažna bolovanja i ostalo... Iznosili (krali) smo iz fabrike šta smo hteli i to nam sve nije valjalo. Hteli smo kao na zapadu.To smo i dobili, smo što se sada bunimo kada nam dolaze strani investitori i otvaraju fabrike.

made in serbia

pre 4 godine

Velika greška srpskog školstva je što nije propisano edukovala narod. Dakle rečenica "proizvodnja će se pokrenuti VEROVATNO u Staroj Pazovi" nam govori da je sve to - možda. Kakav je to Memorandum/Ugovor gde piše - možda!!!!? Citat: "Razlog je veoma jednostavan. Memorandum o razumevanju nema nikakav obavezujući karakter i predstavlja samo „dobru volju“ ili razmatranje potencijalnih investicija. Potpisivanje memoranduma o razumevanju je šarena laža u Srbiji. Potpisali smo stotine memoranduma sa firmama iz Rusije, UAE i Evropske unije. Vlasti su svaki od tih memoranduma javnosti predstavile kao realnu mogućnost za investiranje u Srbiju i otvaranje novih radnih mesta. Nažalost, gotovo svi potpisani sporazumi tog tipa ostali su samo „mrtvo slovo na papiru“."

star

pre 4 godine

Nije nam još stigao Folksvagen, ali i ovaj nemački gigant nije mala stvar za Srbiju, jer ćemo sa ovom visokotehnološkom kompanijom zadržati naše inžinjere u Srbiji.

Jelena

pre 4 godine

Kada vidite da su sve kompanije koje dolaze u Srbiju strasno veliki ulagaci i svojim izvozom ce doneti mnogo para u budzetu a samim tim i bolji standard svih nas

Jelena

pre 4 godine

Kada vidite da su sve kompanije koje dolaze u Srbiju strasno veliki ulagaci i svojim izvozom ce doneti mnogo para u budzetu a samim tim i bolji standard svih nas

star

pre 4 godine

Nije nam još stigao Folksvagen, ali i ovaj nemački gigant nije mala stvar za Srbiju, jer ćemo sa ovom visokotehnološkom kompanijom zadržati naše inžinjere u Srbiji.

dzeronimo

pre 4 godine

vučić ladno otvorio preko 100,000 radnih mesta u zadnjih par godina, a i dalje njegovu vlast zovemo režimom)))

šta čovek treba da uradi da ga cenimo u ovoj zemlji!?

coma

pre 4 godine

Nisam obazavalac naseg predsednika, ali ovo je velika stvar i cestitam svima koji su ucestvovali u pregovorima. Nadam se da ce vremenom biti stvoreni i uslovi da se visoko obrazovan kadar , dobro placen, ukotvi u ovu nasu ruiniranu zemlju. Zelim sve najbolje.

Nika

pre 4 godine

MTU je bio preko potreban, dugo smo čekali ovako nešto gde ćemo u potpunosti moći da iskažemo znanje koje posedujemo i opravdamo poverenje koje druge zemlje imaju u Srbiju.

Dea

pre 4 godine

Dolazak nemacke kompanije je velika prilika za nase inzenjere, da rade u svojoj struci. Samim tim nasi inzenjeri ce ostati u svojoj zemlji da rade.

Coyote

pre 4 godine

@Срђан

... kako država moze da investira u privredu? Privrednici investiraju u privredu. Sve te fabrike koje ne rade su propale zahvaljujući komunjarama kao sto si ti. Ovo sto dolaze fabrike je nesto najbolje sto moze da nam se desi kao naciji. Iz toga ce iznici mnogi srpski privrednici. Posle nekoliko godina nastace i prve srpske moderne kompanije koje su konkurentne u svetu u svom sektoru. Boze kako zatrovan narod...

Tresimesi1

pre 4 godine

Odliv inženjerskog kadra ćemo ovom velikom investicijom i fabrikom bar za malo zaustaviti i pokazati svetu da se u Srbiji školuju najbolji inženjeri.

made in serbia

pre 4 godine

Velika greška srpskog školstva je što nije propisano edukovala narod. Dakle rečenica "proizvodnja će se pokrenuti VEROVATNO u Staroj Pazovi" nam govori da je sve to - možda. Kakav je to Memorandum/Ugovor gde piše - možda!!!!? Citat: "Razlog je veoma jednostavan. Memorandum o razumevanju nema nikakav obavezujući karakter i predstavlja samo „dobru volju“ ili razmatranje potencijalnih investicija. Potpisivanje memoranduma o razumevanju je šarena laža u Srbiji. Potpisali smo stotine memoranduma sa firmama iz Rusije, UAE i Evropske unije. Vlasti su svaki od tih memoranduma javnosti predstavile kao realnu mogućnost za investiranje u Srbiju i otvaranje novih radnih mesta. Nažalost, gotovo svi potpisani sporazumi tog tipa ostali su samo „mrtvo slovo na papiru“."

dadica

pre 4 godine

Ne razumem zašto u svemu dobrom, negativci i mrzovoljni ljudi izvlače loše. Novi sporazum, nova investicija, radna mesta za nase inžinjere i tehničare.Ama stvarno ne razumem šta je tu loše?

zole

pre 4 godine

citajuci komentare ovih nesretnika najbolje bi bilo da se nista ne otvara, nista ne gradi, da nam niko ne dolazi.... jeli moguce toliki autosovinizam I sve to zarad nestranackog neslaganja.... cudo od naroda

Ajd zdravo

pre 4 godine

I sad krećemo od extra giga Sega mega sve najbolje pa do onih totalno suprotnih cinicnih zajedljivih komentara na ovu i slične vesti .
A ja ću dati sebi za pravo da i ja nesto ukratko kažem o tome .
U ovoj situaciji u kojoj je naša zemlja ovo je odlična vest i na svaku negativnu zamerku može da se navede odmah 100 pozitivnih činjenica zašto je u krajnjem slučaju ovo odlična vest za našu zemlju bez obzira šta ko mislio o političkoj situaciji u našoj zemlji danas.

Boka Kotorska

pre 4 godine

Ne razumijem negativne komentare. Koliko je samo velika stvar otvaranje ovakve fabrike u Srbiji, pa i da proizvode najosnovnije dijelove to je MTU. Dovodjenjem ovakvih fabrika se otvara mjesto za dovodjenje drugih. Nakom ww2 Njemci se nisu bunili protiv americkog ulaganja i zato su danas tu dje jesu. Pozdrav iz Kotora

Срђан

pre 4 godine

Раковица иде на добош, ИМТ је растурен, Победа не ради, Крушик једва постоји, 21. мај не ради, Леминд не постоји, Застава препуштена Италијанима, Змај не постоји, Петар Драпшин не ради, ФАП не ради, КРОН не ради, ИНСА ... Дајемо најплоднију земљу странцима да зидају фабрике, уз мањи порез, профит излази из земље... Рудник злата се продаје Кинезима??? Држава има суфицит и не инвестира у домаћу индустрију. Србија је уништила своју високо развијену индустрију (правили смо главе за елисе хеликоптера, а ко то освоји може да направи и хеликоптер). ИТ клинци освајају медаље и прва места по свету и беже у иностранство.
И ми треба да се радујемо што од једне креативне и развијене индустријске земље постајемо шрафцигер сервис. Наши инжењери који су многим областима били исти, ако не и бољи, од иностраних, су без посла или у иностранству. У Србији постоје и могућности и капацитети за сопствени развој, а не да зависимо од туђе воље. За француску изгорелу цркву се издвајају донације уместо да се тај новац преусмери у домаћу привреду.

Nataša

pre 4 godine

Današnji dan ostaće zapamćen kao nesvakidašnji i u najmanju ruku nestvaran. Dve velike fabrike, dva velika giganta dolaze u Srbiju, donose nova radna mesta i podižu standard celoj srpskoj privredi.

Tubic

pre 4 godine

MTU se nalazi na putu Minhen - Dahau i pravi avionske motore i turbine.
Vecinski vlasnici su im Amerikanci.
Jedan od najbolji poslodavaca u ovom djelu Bavarske.
Pored njih je MAN i imaju dosta zajednicki stvari , odlicno saradjuju.
MAN je jedan dio svoje proizvodnje isto prebacio u Srbiju.
Ljudi budite ozbiljni , ovo su velike stvari.
Srecno

Jat tehnika

pre 4 godine

Mi iz avijacije,znamo koliko ova firma vredi.Fale nam opitni stolovi za testiranje motora,nadamo se da ce ih ovde biti.Imamo skolovane kadrove za ove poslove.

Klekovaca

pre 4 godine

Velika vest jeste, samo je problem sto narod ne zna, koja je prica iza svega. Prvo, svim tim novim Firmama, pre svega inostranim, omugucuje se poslovanje u nasoj zemlji, sa ogromnim povlasticama, gde naravno iste te firme dobijaju, zemlju tj. gradjevinske objekte za smesne cene, dobiju olaksicu kod placanja poreza, gde sigurno odredjeno vreme ne moraju da placaju isti, slazem se nas narod dobije 450 radnih mesta, ali plate budu u proseku nasih domacih primanja, a ne u proseku Nemackih primanja, sto bi znacilo, omugucuje se radna jeftina snaga stranom investitoru.
A pritom se nas seljak, poljoprivrednik ili vec preduzetnik gusi sa porezom i mnogobrojnim novonastalim dazbinama, gde ne postoje olaksice i motivacija da mi sami nesto proizvodimo i stvaramo. Nazalost ljudi gase firme, zatvaraju radione, prodavnice, prodaju zemlju i objekte....nazalost

Roćevac

pre 4 godine

Ovi što lupaju minuse su baš zlobni. Valjda je uvek pozitivno da se otvara neka fabrika pogotovu visoke tehnologije. Radiće naši inženjeri i tehničari kod nas i znanje ostaje tu. Nije to samo pozitivno danas već dugoročno.

Tasa

pre 4 godine

Pisem komentar samo da bi bio bar jedan koji nije od nekog rezimskog ili anti-rezimskog bota. Ovde ne moze da se zivi vise od budalastina, jednima je sve super drugima je sve lose. Uskoro ce ostati samo politicari i njihovi botovi u celoj zemlji koliko ste udavili.
Fabrika se otvara valjda, nije najbolja ili najveca na svetu ali jesu neka nekakva radna mesta kojih nema. Ne treba ni kukati kako je svaka neko motanje kablova ni lupetati gluposti kao da ce cela zemlja od toga da se obogati.

Lorimer

pre 4 godine

Nikad cuo.
(Roki cetri, 07. maj 2019 12:46)

Iskreno, tvoj problem. Firma objektivno jeste gigant u svojoj branši (izguglaj). Pitanje je samo koju vrstu posla će da rade u Srbiji. Mi kadrova za tu industriju praktično i nemamo, niti možemo da napravimo u kratkom roku. Da li će da bude neki niskotehnološki deo posla, kao što rade svi ostali koji dodju u Srbiju, ili će tu zaista biti pravih stvari, ostaje da se vidi.

dzeronimo

pre 4 godine

@bobnikadrob
brate, o kakvim robovima pričaš. to su 500 radnih mesta i to za ove sa diplomama koji ne mogu ništa da ubodu. svako novo radno mesto treba slaviti. šta ti hoćeš da ti Tesla gradi rakete ovde sa srpskim naučnicima!?

Rajko

pre 4 godine

Ali, da ne bude da kudim, ovo je dobar početak jer se tako uči, servisiranjem avionskih motora naši inženjeri će moći da rade na nečemu što bi inače samo mogli da vide na TV-u ili internetu. Za nekoliko godina, ko zna, možda i dobijemo deo proizvodnje ili još bolje, razvoja. Ali je to za sada daleko.
(Polako s tu proizvodnju...., 07. maj 2019 13:48)

Trebalo bi da si u pravu, ali nažalost ne ide to tako kod nas. Pa jesu Zastavini inženjeri počeli da “uče zanat” sredinom prošlog veka, sklapajući Fiatov model, da bi se ispostavilo da nikad nisu mrdnuli sa tog nivoa. Imali smo domaću auto industriju 50 godina, bez da smo razvili sopstvene konstruktorske kapacitete.

bob nikad rob

pre 4 godine

MTU je svetski gigant u avio industriji i tu nema spora. Činjenica je da kod nas nisu toliko poznati, jer ne proizvode gotov proizvod (avio-motor) već komponente za PW, RR, GE, Safran, njihove joint venture projekte tipa IAI i CFM, a tu je i vojni program. Imaju dva ključna biznisa: pomenutu proizvodnju komponenti (Aero Engines) i održavanje - (Maintenance) tj. nastupaju kao nezavistan MRO igrač i imaju takav centar recimo u Kanadi već 20 godina u kome radi oko 400 ljudi.
Dakle, ako dolazi MTU Maintenance, to nije fabrika već servisni centar. Ne umanjujem značaj, ne hejtujem, samo pompa je prevelika generalno za jedan MRO i to usko specijalizovani, cenim na 2-3 tipa turbofen motora. By the way, u okolini samo Wizz ima oko 200 V2500 motora u floti, a ima i AirSerbia 20ak. Ali sačekajmo da vidimo šta planiraju. Svakako ne više od 500 ljudi, 50ak inženjera iz struke i još toliko visokoobrazovanih. Ostalo avio-tehničari i pomoćno osoblje. Da je dobro jeste, da je haj-tek mubadala fazon, nije. Ima MTU i to, ali u Nemačkoj, USA i malo u Poljskoj. Ovo je više za jake momke kvalitetnim moment-ključevima, a ne za Teslu. Mada ima i vrtložnih struja:)

Aca

pre 4 godine

Ja zaista ne razumem šta hoće ovaj narod što se buni kada je otvorena jedna fabrika. Imali smo fabrike u kojima smo radili šta smo hteli,
dolazili na posao kad smo hteli, odlazili sa posla kad smo hteli,
lažna bolovanja i ostalo... Iznosili (krali) smo iz fabrike šta smo hteli i to nam sve nije valjalo. Hteli smo kao na zapadu.To smo i dobili, smo što se sada bunimo kada nam dolaze strani investitori i otvaraju fabrike.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

da nema botova, ne bih imao pojma da nam je dosla naj haj tek firma univerzuma.....jedva cekam da ubace tamo inzinjere sa megatrenda....

Срђан

pre 4 godine

@Coyote
Не ѕнам чиме сам заслужио да ме вређаш. Све ове компаније које сам навео су биле од стратешког значаја за Србију и извозиле широм света. Знаш ли колико је Америчка држава уложила новца да спасе своје производне капацитете и задржи производњу у Америци. Русија је под санкцијама развила пољопривреду и лаку индустрију и сада не зависи од страних земаља. А ми, уништисмо и оно што смо имали. Овде се не ради о идеологији већ о шистој економији. Зашто онда развијамо војну индустрију (и треба) када је по теби боље да узимамо од страних земаља технологију коју можемао и сами да развијемо. Једног дана, никако не бих волео да се то деси, Немци, без објашњења кључ у браву и сви ти људи на улицу. Ни ту нема идеологије, чиста економија. Знам много фирми по Србији које су радиле за странце (услуге као што је шивење) и када су Турци или неко други понудили нижу цену, наше фирме су пропале - читај људи пез посла. Своје треба чувати и неговати и бити поносан на то па ма шта то било. И, на крају, хвала ти на ономе "комуњара" а нити ме знаш нити ме познајеш.

Marko

pre 4 godine

Glavno pitanje je sta ce da proizvode, koliko to sudeluje u osavremenjavanju znanja Srbije i kolike su subvencije. Da ne bude da cim prestanu subvencije da dizu sidro, kao masa drugih firmi. Osim toga, da ne bude kao Mubadala, slikanje u najvece, a onda od fabrike cipova nista.

Kiza

pre 4 godine

Velika kompanija ima 10000 zaposlenih u celom svetu .Nekada je Krusik Valjevo imao 12000 ,samo da uporedimo velicinu.
(cowboy, 07. maj 2019 13:22)

Krušik je imao 12000 zaposlenih, a ne 12000 radnika. Kao i svi ostali socijalistički “giganti”. Zato su i propali. Kada se Nemačka svojevremeno ujedinila, otišli menadžeri iz bavarske auto-industrije da procene stanje u fabrikama gde su istočnjaci proizvodili Trabanta. Provale da fabrika ima 9000 zaposlenih, a da obim posla ne traži više od 800.

Polako s tu proizvodnju....

pre 4 godine

Daleko smo mi od kapaciteta potrebnih za bilo kakvu proizvodnju u ovom segmentu. Nemci otvaraju samo i isključivo servisnu radionicu, što su jasno naveli na svom sajtu. Dodaju novih 400.000 servisnih sati godišnje u ovom planiranom pogonu - već imaju 1.900.000 servisnih sati godišnje na drugim lokacijama.
Ali, da ne bude da kudim, ovo je dobar početak jer se tako uči, servisiranjem avionskih motora naši inženjeri će moći da rade na nečemu što bi inače samo mogli da vide na TV-u ili internetu. Za nekoliko godina, ko zna, možda i dobijemo deo proizvodnje ili još bolje, razvoja. Ali je to za sada daleko.

Tera

pre 4 godine

Trebalo bi da si u pravu, ali nažalost ne ide to tako kod nas. Pa jesu Zastavini inženjeri počeli da “uče zanat” sredinom prošlog veka, sklapajući Fiatov model, da bi se ispostavilo da nikad nisu mrdnuli sa tog nivoa. Imali smo domaću auto industriju 50 godina, bez da smo razvili sopstvene konstruktorske kapacitete.
(Rajko, 7. maj 2019 14:25)

Nije tacno, ja programiram robote u auto indusriji Svoje obuku sam uradio u Fiatu. Kasnije i obucavao druge, upravo u Fijatu. Ceo svet sam obisa i imam platu kakvu sanjaju na zapadu. Da nije bilo Fijata verovatno bi to bio neko iz EU jer za razliku od nas jedan Hrvat moze bez problema da ode u Nemacku i da se obuci, a mi dok smo van EU, Fiat nam je odlican. Zato, mnoge stvari treba menjati u Srbiji ali neke stvari su dobre i to treba istaci, a ne traziti dlaku u jajetu.

dzeronimo

pre 4 godine

u Srbiji ima 2.8 miliona zaposlenih, a preko 400,000 nezaposlenih zvanično. Ako €100,000 investicije otvara jedno radno mesto onda to znači da je €40milijardi investicije potrebno da se svi (zvanicno, ovi koji ulaze u stopu aktivnosti) zaposlimo.
kinezi već ulili par milijardi, molimo se za VW za još milijardu, a šta je sa ostalih €39milijardi? deluje mi da Aco ne zna da ne može sam da juri investicije. Treba da postoje timovi stručnjaka zaduženi po zemljama i investicionim grupacijama!!!! tacno da kinezi od svog $500milijardi investicionog programa (put svile) mogu da nam odvoje $10mld umesto prosečnih $5mld po zemlji I da nas preporode preko noci ali zašto moramo države da moljakamo!? zašto ne pristupimo fondovima! Japanski Soft fund je dao $50mld Trampu na keca, Bafet je juče ulio $10mld u jednu naftnu firmu isto tako, zašto nemamo ljude koji razgovaraju sa tim investitorima. Zašto ne sredis Beogradsku berzuuu Acoo!?!?

Mad4Red

pre 4 godine

Imal išta da se otvori u Raški ili ćemo da čekamo Albance da nam dodju i otvore neku fabriku?!? E moj predsedniče ostavili ste sve da bude oko Beograda nas na jugu ostavljate bez ičega, od prelepe varoši u Srbiji postaćemo selo za koju godinu...

Milance Lepotance

pre 4 godine

Definitivno ne znam ko je gori, botovi ili mrznjom ostrasceni opozicionari... PRESTANITE! Pustite nas normalne da za dobro kazemo BRAVO, a za lose, NIJE DOBRO! Ovo je odlicna vest, zao mi sto nije u Pancevu jer sam pancevac, pa je svako novo radno mesto i prihod opstini, ali opet, neka vam je sretno gde god bilo!

mali

pre 4 godine

@
Колико видим, њихови мотори или турбине се уграђују у више модела европских и америчких (НАТО) авиона. Од транспортних, па до борбених. Колико је реално да се таква фабрика гради код нас, ако политички не обећамо да ћемо се сврстати уз њих?
(Pantagruel, 07. maj 2019 14:03)

Citaj vest, ne gradi se proizvodni pogon, nego servisni centar, velika je razlika.

Pantagruel

pre 4 godine

Колико видим, њихови мотори или турбине се уграђују у више модела европских и америчких (НАТО) авиона. Од транспортних, па до борбених. Колико је реално да се таква фабрика гради код нас, ако политички не обећамо да ћемо се сврстати уз њих?

Amerikanac

pre 4 godine

A zbog cega u Srbiji mi ne osnujemo neku kompaniju da pravimo nesto? Drzava recimo pomogne kompaniju u pocetku sa povlasticama i manjim porezima. Ta kompanija onda ode na koledze pokupi studente za internship i onda posle ih zadrzi da rade. Tako se radi ove u USA, ja sam prosao kroz to. Drzava koja ne osniva svoje kompanije robovace stranima.

igor

pre 4 godine

Ako pogledate bilanse ove firme, mnogo daleko su od 'čuda' kako su najavljeni, ali ako budu radili nešto više od obične manufakture, nije loše.

Japi

pre 4 godine

Za mene će Vučiću veliki dan za Srbiju biti kada neka naša firma napravi i plasira u svet neko tehnološko čudo. Ponavljam, naša firma! Sve je ovo lepo i bajno ali to je tudje, nije naše.

Sasa

pre 4 godine

Nikad cuo.
(Roki cetri, 7. maj 2019 12:46) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Opste obrazovanje u Srbiji je krizna tacka drustva tako da tvoje neznanje uopste ne cudi.

Deyan X

pre 4 godine

Pančevo nude zbog Fabrike Aviona Utva. Velike hale i jos veca parcela za izgradnju novih, uz to ima i mala pista. Pored Utve je severna ind zona, gde nemački ZTF pocinje uskoro proizvodnju... tako da bice to "Nemacka industrijska zona".
U narednih 10 god bice to sve unutar spoljneg obilaznog prstena oko BG i sa kratkom spojkom bice uvezano sa UMG.

Срђан

pre 4 godine

Раковица иде на добош, ИМТ је растурен, Победа не ради, Крушик једва постоји, 21. мај не ради, Леминд не постоји, Застава препуштена Италијанима, Змај не постоји, Петар Драпшин не ради, ФАП не ради, КРОН не ради, ИНСА ... Дајемо најплоднију земљу странцима да зидају фабрике, уз мањи порез, профит излази из земље... Рудник злата се продаје Кинезима??? Држава има суфицит и не инвестира у домаћу индустрију. Србија је уништила своју високо развијену индустрију (правили смо главе за елисе хеликоптера, а ко то освоји може да направи и хеликоптер). ИТ клинци освајају медаље и прва места по свету и беже у иностранство.
И ми треба да се радујемо што од једне креативне и развијене индустријске земље постајемо шрафцигер сервис. Наши инжењери који су многим областима били исти, ако не и бољи, од иностраних, су без посла или у иностранству. У Србији постоје и могућности и капацитети за сопствени развој, а не да зависимо од туђе воље. За француску изгорелу цркву се издвајају донације уместо да се тај новац преусмери у домаћу привреду.

Klekovaca

pre 4 godine

Velika vest jeste, samo je problem sto narod ne zna, koja je prica iza svega. Prvo, svim tim novim Firmama, pre svega inostranim, omugucuje se poslovanje u nasoj zemlji, sa ogromnim povlasticama, gde naravno iste te firme dobijaju, zemlju tj. gradjevinske objekte za smesne cene, dobiju olaksicu kod placanja poreza, gde sigurno odredjeno vreme ne moraju da placaju isti, slazem se nas narod dobije 450 radnih mesta, ali plate budu u proseku nasih domacih primanja, a ne u proseku Nemackih primanja, sto bi znacilo, omugucuje se radna jeftina snaga stranom investitoru.
A pritom se nas seljak, poljoprivrednik ili vec preduzetnik gusi sa porezom i mnogobrojnim novonastalim dazbinama, gde ne postoje olaksice i motivacija da mi sami nesto proizvodimo i stvaramo. Nazalost ljudi gase firme, zatvaraju radione, prodavnice, prodaju zemlju i objekte....nazalost

dzeronimo

pre 4 godine

u Srbiji ima 2.8 miliona zaposlenih, a preko 400,000 nezaposlenih zvanično. Ako €100,000 investicije otvara jedno radno mesto onda to znači da je €40milijardi investicije potrebno da se svi (zvanicno, ovi koji ulaze u stopu aktivnosti) zaposlimo.
kinezi već ulili par milijardi, molimo se za VW za još milijardu, a šta je sa ostalih €39milijardi? deluje mi da Aco ne zna da ne može sam da juri investicije. Treba da postoje timovi stručnjaka zaduženi po zemljama i investicionim grupacijama!!!! tacno da kinezi od svog $500milijardi investicionog programa (put svile) mogu da nam odvoje $10mld umesto prosečnih $5mld po zemlji I da nas preporode preko noci ali zašto moramo države da moljakamo!? zašto ne pristupimo fondovima! Japanski Soft fund je dao $50mld Trampu na keca, Bafet je juče ulio $10mld u jednu naftnu firmu isto tako, zašto nemamo ljude koji razgovaraju sa tim investitorima. Zašto ne sredis Beogradsku berzuuu Acoo!?!?

made in serbia

pre 4 godine

Velika greška srpskog školstva je što nije propisano edukovala narod. Dakle rečenica "proizvodnja će se pokrenuti VEROVATNO u Staroj Pazovi" nam govori da je sve to - možda. Kakav je to Memorandum/Ugovor gde piše - možda!!!!? Citat: "Razlog je veoma jednostavan. Memorandum o razumevanju nema nikakav obavezujući karakter i predstavlja samo „dobru volju“ ili razmatranje potencijalnih investicija. Potpisivanje memoranduma o razumevanju je šarena laža u Srbiji. Potpisali smo stotine memoranduma sa firmama iz Rusije, UAE i Evropske unije. Vlasti su svaki od tih memoranduma javnosti predstavile kao realnu mogućnost za investiranje u Srbiju i otvaranje novih radnih mesta. Nažalost, gotovo svi potpisani sporazumi tog tipa ostali su samo „mrtvo slovo na papiru“."

Rajko

pre 4 godine

Ali, da ne bude da kudim, ovo je dobar početak jer se tako uči, servisiranjem avionskih motora naši inženjeri će moći da rade na nečemu što bi inače samo mogli da vide na TV-u ili internetu. Za nekoliko godina, ko zna, možda i dobijemo deo proizvodnje ili još bolje, razvoja. Ali je to za sada daleko.
(Polako s tu proizvodnju...., 07. maj 2019 13:48)

Trebalo bi da si u pravu, ali nažalost ne ide to tako kod nas. Pa jesu Zastavini inženjeri počeli da “uče zanat” sredinom prošlog veka, sklapajući Fiatov model, da bi se ispostavilo da nikad nisu mrdnuli sa tog nivoa. Imali smo domaću auto industriju 50 godina, bez da smo razvili sopstvene konstruktorske kapacitete.

Lorimer

pre 4 godine

Nikad cuo.
(Roki cetri, 07. maj 2019 12:46)

Iskreno, tvoj problem. Firma objektivno jeste gigant u svojoj branši (izguglaj). Pitanje je samo koju vrstu posla će da rade u Srbiji. Mi kadrova za tu industriju praktično i nemamo, niti možemo da napravimo u kratkom roku. Da li će da bude neki niskotehnološki deo posla, kao što rade svi ostali koji dodju u Srbiju, ili će tu zaista biti pravih stvari, ostaje da se vidi.

Polako s tu proizvodnju....

pre 4 godine

Daleko smo mi od kapaciteta potrebnih za bilo kakvu proizvodnju u ovom segmentu. Nemci otvaraju samo i isključivo servisnu radionicu, što su jasno naveli na svom sajtu. Dodaju novih 400.000 servisnih sati godišnje u ovom planiranom pogonu - već imaju 1.900.000 servisnih sati godišnje na drugim lokacijama.
Ali, da ne bude da kudim, ovo je dobar početak jer se tako uči, servisiranjem avionskih motora naši inženjeri će moći da rade na nečemu što bi inače samo mogli da vide na TV-u ili internetu. Za nekoliko godina, ko zna, možda i dobijemo deo proizvodnje ili još bolje, razvoja. Ali je to za sada daleko.

Marko

pre 4 godine

Glavno pitanje je sta ce da proizvode, koliko to sudeluje u osavremenjavanju znanja Srbije i kolike su subvencije. Da ne bude da cim prestanu subvencije da dizu sidro, kao masa drugih firmi. Osim toga, da ne bude kao Mubadala, slikanje u najvece, a onda od fabrike cipova nista.

bob nikad rob

pre 4 godine

MTU je svetski gigant u avio industriji i tu nema spora. Činjenica je da kod nas nisu toliko poznati, jer ne proizvode gotov proizvod (avio-motor) već komponente za PW, RR, GE, Safran, njihove joint venture projekte tipa IAI i CFM, a tu je i vojni program. Imaju dva ključna biznisa: pomenutu proizvodnju komponenti (Aero Engines) i održavanje - (Maintenance) tj. nastupaju kao nezavistan MRO igrač i imaju takav centar recimo u Kanadi već 20 godina u kome radi oko 400 ljudi.
Dakle, ako dolazi MTU Maintenance, to nije fabrika već servisni centar. Ne umanjujem značaj, ne hejtujem, samo pompa je prevelika generalno za jedan MRO i to usko specijalizovani, cenim na 2-3 tipa turbofen motora. By the way, u okolini samo Wizz ima oko 200 V2500 motora u floti, a ima i AirSerbia 20ak. Ali sačekajmo da vidimo šta planiraju. Svakako ne više od 500 ljudi, 50ak inženjera iz struke i još toliko visokoobrazovanih. Ostalo avio-tehničari i pomoćno osoblje. Da je dobro jeste, da je haj-tek mubadala fazon, nije. Ima MTU i to, ali u Nemačkoj, USA i malo u Poljskoj. Ovo je više za jake momke kvalitetnim moment-ključevima, a ne za Teslu. Mada ima i vrtložnih struja:)

Kiza

pre 4 godine

Velika kompanija ima 10000 zaposlenih u celom svetu .Nekada je Krusik Valjevo imao 12000 ,samo da uporedimo velicinu.
(cowboy, 07. maj 2019 13:22)

Krušik je imao 12000 zaposlenih, a ne 12000 radnika. Kao i svi ostali socijalistički “giganti”. Zato su i propali. Kada se Nemačka svojevremeno ujedinila, otišli menadžeri iz bavarske auto-industrije da procene stanje u fabrikama gde su istočnjaci proizvodili Trabanta. Provale da fabrika ima 9000 zaposlenih, a da obim posla ne traži više od 800.

Срђан

pre 4 godine

@Coyote
Не ѕнам чиме сам заслужио да ме вређаш. Све ове компаније које сам навео су биле од стратешког значаја за Србију и извозиле широм света. Знаш ли колико је Америчка држава уложила новца да спасе своје производне капацитете и задржи производњу у Америци. Русија је под санкцијама развила пољопривреду и лаку индустрију и сада не зависи од страних земаља. А ми, уништисмо и оно што смо имали. Овде се не ради о идеологији већ о шистој економији. Зашто онда развијамо војну индустрију (и треба) када је по теби боље да узимамо од страних земаља технологију коју можемао и сами да развијемо. Једног дана, никако не бих волео да се то деси, Немци, без објашњења кључ у браву и сви ти људи на улицу. Ни ту нема идеологије, чиста економија. Знам много фирми по Србији које су радиле за странце (услуге као што је шивење) и када су Турци или неко други понудили нижу цену, наше фирме су пропале - читај људи пез посла. Своје треба чувати и неговати и бити поносан на то па ма шта то било. И, на крају, хвала ти на ономе "комуњара" а нити ме знаш нити ме познајеш.

Amerikanac

pre 4 godine

A zbog cega u Srbiji mi ne osnujemo neku kompaniju da pravimo nesto? Drzava recimo pomogne kompaniju u pocetku sa povlasticama i manjim porezima. Ta kompanija onda ode na koledze pokupi studente za internship i onda posle ih zadrzi da rade. Tako se radi ove u USA, ja sam prosao kroz to. Drzava koja ne osniva svoje kompanije robovace stranima.

Japi

pre 4 godine

Za mene će Vučiću veliki dan za Srbiju biti kada neka naša firma napravi i plasira u svet neko tehnološko čudo. Ponavljam, naša firma! Sve je ovo lepo i bajno ali to je tudje, nije naše.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

da nema botova, ne bih imao pojma da nam je dosla naj haj tek firma univerzuma.....jedva cekam da ubace tamo inzinjere sa megatrenda....

Mad4Red

pre 4 godine

Imal išta da se otvori u Raški ili ćemo da čekamo Albance da nam dodju i otvore neku fabriku?!? E moj predsedniče ostavili ste sve da bude oko Beograda nas na jugu ostavljate bez ičega, od prelepe varoši u Srbiji postaćemo selo za koju godinu...

Jelena

pre 4 godine

Kada vidite da su sve kompanije koje dolaze u Srbiju strasno veliki ulagaci i svojim izvozom ce doneti mnogo para u budzetu a samim tim i bolji standard svih nas

dzeronimo

pre 4 godine

vučić ladno otvorio preko 100,000 radnih mesta u zadnjih par godina, a i dalje njegovu vlast zovemo režimom)))

šta čovek treba da uradi da ga cenimo u ovoj zemlji!?

Pantagruel

pre 4 godine

Колико видим, њихови мотори или турбине се уграђују у више модела европских и америчких (НАТО) авиона. Од транспортних, па до борбених. Колико је реално да се таква фабрика гради код нас, ако политички не обећамо да ћемо се сврстати уз њих?

mali

pre 4 godine

@
Колико видим, њихови мотори или турбине се уграђују у више модела европских и америчких (НАТО) авиона. Од транспортних, па до борбених. Колико је реално да се таква фабрика гради код нас, ако политички не обећамо да ћемо се сврстати уз њих?
(Pantagruel, 07. maj 2019 14:03)

Citaj vest, ne gradi se proizvodni pogon, nego servisni centar, velika je razlika.

star

pre 4 godine

Nije nam još stigao Folksvagen, ali i ovaj nemački gigant nije mala stvar za Srbiju, jer ćemo sa ovom visokotehnološkom kompanijom zadržati naše inžinjere u Srbiji.

Nika

pre 4 godine

MTU je bio preko potreban, dugo smo čekali ovako nešto gde ćemo u potpunosti moći da iskažemo znanje koje posedujemo i opravdamo poverenje koje druge zemlje imaju u Srbiju.

Sasa

pre 4 godine

Nikad cuo.
(Roki cetri, 7. maj 2019 12:46) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Opste obrazovanje u Srbiji je krizna tacka drustva tako da tvoje neznanje uopste ne cudi.

coma

pre 4 godine

Nisam obazavalac naseg predsednika, ali ovo je velika stvar i cestitam svima koji su ucestvovali u pregovorima. Nadam se da ce vremenom biti stvoreni i uslovi da se visoko obrazovan kadar , dobro placen, ukotvi u ovu nasu ruiniranu zemlju. Zelim sve najbolje.

dadica

pre 4 godine

Ne razumem zašto u svemu dobrom, negativci i mrzovoljni ljudi izvlače loše. Novi sporazum, nova investicija, radna mesta za nase inžinjere i tehničare.Ama stvarno ne razumem šta je tu loše?

Dea

pre 4 godine

Dolazak nemacke kompanije je velika prilika za nase inzenjere, da rade u svojoj struci. Samim tim nasi inzenjeri ce ostati u svojoj zemlji da rade.

Deyan X

pre 4 godine

Pančevo nude zbog Fabrike Aviona Utva. Velike hale i jos veca parcela za izgradnju novih, uz to ima i mala pista. Pored Utve je severna ind zona, gde nemački ZTF pocinje uskoro proizvodnju... tako da bice to "Nemacka industrijska zona".
U narednih 10 god bice to sve unutar spoljneg obilaznog prstena oko BG i sa kratkom spojkom bice uvezano sa UMG.

igor

pre 4 godine

Ako pogledate bilanse ove firme, mnogo daleko su od 'čuda' kako su najavljeni, ali ako budu radili nešto više od obične manufakture, nije loše.

Coyote

pre 4 godine

@Срђан

... kako država moze da investira u privredu? Privrednici investiraju u privredu. Sve te fabrike koje ne rade su propale zahvaljujući komunjarama kao sto si ti. Ovo sto dolaze fabrike je nesto najbolje sto moze da nam se desi kao naciji. Iz toga ce iznici mnogi srpski privrednici. Posle nekoliko godina nastace i prve srpske moderne kompanije koje su konkurentne u svetu u svom sektoru. Boze kako zatrovan narod...

Tresimesi1

pre 4 godine

Odliv inženjerskog kadra ćemo ovom velikom investicijom i fabrikom bar za malo zaustaviti i pokazati svetu da se u Srbiji školuju najbolji inženjeri.

Roćevac

pre 4 godine

Ovi što lupaju minuse su baš zlobni. Valjda je uvek pozitivno da se otvara neka fabrika pogotovu visoke tehnologije. Radiće naši inženjeri i tehničari kod nas i znanje ostaje tu. Nije to samo pozitivno danas već dugoročno.

Milance Lepotance

pre 4 godine

Definitivno ne znam ko je gori, botovi ili mrznjom ostrasceni opozicionari... PRESTANITE! Pustite nas normalne da za dobro kazemo BRAVO, a za lose, NIJE DOBRO! Ovo je odlicna vest, zao mi sto nije u Pancevu jer sam pancevac, pa je svako novo radno mesto i prihod opstini, ali opet, neka vam je sretno gde god bilo!

Boka Kotorska

pre 4 godine

Ne razumijem negativne komentare. Koliko je samo velika stvar otvaranje ovakve fabrike u Srbiji, pa i da proizvode najosnovnije dijelove to je MTU. Dovodjenjem ovakvih fabrika se otvara mjesto za dovodjenje drugih. Nakom ww2 Njemci se nisu bunili protiv americkog ulaganja i zato su danas tu dje jesu. Pozdrav iz Kotora

Ajd zdravo

pre 4 godine

I sad krećemo od extra giga Sega mega sve najbolje pa do onih totalno suprotnih cinicnih zajedljivih komentara na ovu i slične vesti .
A ja ću dati sebi za pravo da i ja nesto ukratko kažem o tome .
U ovoj situaciji u kojoj je naša zemlja ovo je odlična vest i na svaku negativnu zamerku može da se navede odmah 100 pozitivnih činjenica zašto je u krajnjem slučaju ovo odlična vest za našu zemlju bez obzira šta ko mislio o političkoj situaciji u našoj zemlji danas.

Tubic

pre 4 godine

MTU se nalazi na putu Minhen - Dahau i pravi avionske motore i turbine.
Vecinski vlasnici su im Amerikanci.
Jedan od najbolji poslodavaca u ovom djelu Bavarske.
Pored njih je MAN i imaju dosta zajednicki stvari , odlicno saradjuju.
MAN je jedan dio svoje proizvodnje isto prebacio u Srbiju.
Ljudi budite ozbiljni , ovo su velike stvari.
Srecno

zole

pre 4 godine

citajuci komentare ovih nesretnika najbolje bi bilo da se nista ne otvara, nista ne gradi, da nam niko ne dolazi.... jeli moguce toliki autosovinizam I sve to zarad nestranackog neslaganja.... cudo od naroda

Aca

pre 4 godine

Ja zaista ne razumem šta hoće ovaj narod što se buni kada je otvorena jedna fabrika. Imali smo fabrike u kojima smo radili šta smo hteli,
dolazili na posao kad smo hteli, odlazili sa posla kad smo hteli,
lažna bolovanja i ostalo... Iznosili (krali) smo iz fabrike šta smo hteli i to nam sve nije valjalo. Hteli smo kao na zapadu.To smo i dobili, smo što se sada bunimo kada nam dolaze strani investitori i otvaraju fabrike.

dzeronimo

pre 4 godine

@bobnikadrob
brate, o kakvim robovima pričaš. to su 500 radnih mesta i to za ove sa diplomama koji ne mogu ništa da ubodu. svako novo radno mesto treba slaviti. šta ti hoćeš da ti Tesla gradi rakete ovde sa srpskim naučnicima!?

Tasa

pre 4 godine

Pisem komentar samo da bi bio bar jedan koji nije od nekog rezimskog ili anti-rezimskog bota. Ovde ne moze da se zivi vise od budalastina, jednima je sve super drugima je sve lose. Uskoro ce ostati samo politicari i njihovi botovi u celoj zemlji koliko ste udavili.
Fabrika se otvara valjda, nije najbolja ili najveca na svetu ali jesu neka nekakva radna mesta kojih nema. Ne treba ni kukati kako je svaka neko motanje kablova ni lupetati gluposti kao da ce cela zemlja od toga da se obogati.

Nataša

pre 4 godine

Današnji dan ostaće zapamćen kao nesvakidašnji i u najmanju ruku nestvaran. Dve velike fabrike, dva velika giganta dolaze u Srbiju, donose nova radna mesta i podižu standard celoj srpskoj privredi.

Tera

pre 4 godine

Trebalo bi da si u pravu, ali nažalost ne ide to tako kod nas. Pa jesu Zastavini inženjeri počeli da “uče zanat” sredinom prošlog veka, sklapajući Fiatov model, da bi se ispostavilo da nikad nisu mrdnuli sa tog nivoa. Imali smo domaću auto industriju 50 godina, bez da smo razvili sopstvene konstruktorske kapacitete.
(Rajko, 7. maj 2019 14:25)

Nije tacno, ja programiram robote u auto indusriji Svoje obuku sam uradio u Fiatu. Kasnije i obucavao druge, upravo u Fijatu. Ceo svet sam obisa i imam platu kakvu sanjaju na zapadu. Da nije bilo Fijata verovatno bi to bio neko iz EU jer za razliku od nas jedan Hrvat moze bez problema da ode u Nemacku i da se obuci, a mi dok smo van EU, Fiat nam je odlican. Zato, mnoge stvari treba menjati u Srbiji ali neke stvari su dobre i to treba istaci, a ne traziti dlaku u jajetu.

Jat tehnika

pre 4 godine

Mi iz avijacije,znamo koliko ova firma vredi.Fale nam opitni stolovi za testiranje motora,nadamo se da ce ih ovde biti.Imamo skolovane kadrove za ove poslove.