1. U Evropi i normalnim zemljama u poljoapoteci kupujete hemije za tretiranje na osnovu povrsine i kulture koju obradjujete. Kad se potrosi ambalaza se vraca u poljoapoteku, tacno se zna kolicina i koliko te sleduje. Registrovani ste u sistemu i svako odstupanje nailazite na kontrole i inspekcije. U Srbiji mozes da kupis sta hoces i koliko hoces, apsurd je da za 10 eur mozes da kupis tako jak otrov da ceo kraj zarazis ako ga ubacis u bunar ili potok. Ja imam travnjaka jedno 300m2 i hteo da na par mesta isprskam sirokolisni korov odem do apoteke a oni mi daju pakovanje za 2 hektara a meni treba rastvoreno 2 litre vode i taj otrov prodaju bilo kome. Nisam kupio vec cupkao korov. Pod hitno uvesti kontrolu prodaje opasne hemije, ne dozvolite da zavisimo od svesti seljaka, nepismenih i bolesnih ljudi. Nama Nato ne treba, sami smo se potrovali. Da dodam jos da vecina hemije koju ovde kupite u EU je strogo zabranjena, tipa Total za travnjake.
  (2 ulja, 3 šećera, 3 brašna =glas Sns.u, 7. april 2019 07:35)

  # Link komentara

 2. Шта има да се препоручује, ваљда је законом забрањено прскање у цвету. Наш сељак оде у апотеку са "рецептом" пољопривредног инжењера, иза тога, у ту исту апотеку врати амбалажу, и све по пропису. Или сам ја то помешао са неком другом државом?
   (expert, 6. april 2019 23:13)

  # Link komentara

 3. Ko ne prska taj ne bere.
   (Karaoman planina, 6. april 2019 21:59)

  # Link komentara

 4. Zato treba podrzavati uzgoj GMO proizvoda koji koriste drasticno manje pesticida.

  Takodje, treba napisati tacno koji insekticidi deluju negativno na pcele i u kojim kolicinama. Tu treba ukljuciti i sinteticke i tzv prirodne pesticide koji se koriste u "organskoj" proizvodnji.
  (Biolog, 6. april 2019 21:06)

  # Link komentara

 5. Prijateljica radi u poljoprivrednoj apoteci vec 3 i po godina.Zena kaze kada bi znali sta sve seljaci kupuju i koliko prskaju 50% stanovnika u Srbiji vise nikada ne bi probalo nikakvo voce ili povrce.
  (Tasa, 6. april 2019 20:51)

  # Link komentara

 6. Nisam upućen, a kako se pesticidi prodaju? Slobodno na tržištu bez evidentiranja osobe i količine koju kupuje iako se radi o vrlo opasnim materijama?
   (XXL, 6. april 2019 20:44)

  # Link komentara

 7. Ima li države, da registruje proizvođača, površinu, kulturu, pa da mu stručno lice propiše i najmanje škodljiv tretman i količinu?
   (kunta bez kinte, 6. april 2019 15:43)

  # Link komentara

 8. Imate li vi inspekciju, terenske radnike, one koji zasucu rukave, ili su svi u administraciji i pisu saopstenja?
   (Esp, 6. april 2019 15:43)

  # Link komentara