Nedelja, 17.03.2019.

13:32

Ko ima najjaču avijaciju u regionu? Komšije naručuju 36 letelica

Rumunija je pokrenula proceduru za kupovinu 36 američkih borbenih aviona F-16 kao zamenu za zastarele avione tipa MiG-21.

Izvor: Sputnik

Ko ima najjaèu avijaciju u regionu? Komšije naruèuju 36 letelica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

matori

pre 5 godina

Miroslave, cudi me da nisi upoznat sa cinjenicom da je svaka drzava clanica NATO , jaka kao ceo savez.Znaci sve drzsve u nasem blizem i daljem okruzenju su i vojno jace od nas.

stop

pre 5 godina

Sve balkanske avijacije su jadne, osim avijacije Grcke i Turske. To su jedine drzave koje imaju velik broj modernih aviona i helikoptera, velik broj odlicno obucenih pilota, dovoljno sati naleta godisnje, dovoljno letackog iskustva, oruzja, infrastrukture.
Grcka ima vise aviona nego citav Balkan ZAJEDNO, Turska vise nego Grcka i ostatak Balkana zajedno, to su ozbiljne vojske i avijacije, ostalo je sve boranija.
Rumuni su najozbiljniji medju neozbiljnima, modernizuju se i ojacavaju, sa 48 F-16 bice mocni, mi i dalje kupujemo prastare migove koje niko nece, o ostalima ne vredi govoriti.

isto

pre 5 godina

@slobodan
A u stvari jesmo. Mi kao janjicari u turskoj vojsci, dok smo jos sirili Islam Evropom u ime sultana smo ratovali protiv Rumuna. Nemojmo zaboraviti slavne dane srpskog naroda u doba ropstva pod Turcima

Sasa

pre 5 godina

to smo vidjeli u Oluji...u bežaniji svoje civule gazili tenkovima!
(donnie, 17. mart 2019 22:23) # Link komentara

Civile ste gazili vi, a pokusavate Srbima koji su se povlacili pripisati. Iskreno, da vam nije bilo amerikanaca i Zapada uopste, nikada ni taj rat ne bi dobili, kao sto nikada sami niste dobili niti jedan niti ste ga vodili. Vi, jednostavno, nemate dovoljno cvrstu kicmu za to, kao ni albanci.

Zoki kaze

pre 5 godina

Ima onaj vic, menjam juga sa kukom za juga bez kuke. Sifra: kuku tebi, kuku meni. Tako i sa ovim MIG-29 i F-16. Sa jedne strane, rusi se ratosiljaju svog smeca, sa druge ameri svog, a ove nesrecne banana zemlje se nesto kao takmic ko ima veci. Dodje li do sra.a, satrala bi ih(nas) neka veca sila za 10 minuta pritiskom na dugme sa drugog kontinenta a da avioni ne stignu ni motore da upale.

Dobros-AV

pre 5 godina

Najjacu avijaciju u regionu ima ona zemlja koja ima i obucene pilote, pored broja ispravnih i modernih aviona. Mi mozemo da imamo i 100 migova, ali sta vredi kad nemamo pilote, a to nesto malo sto imamo ne lete uopste. Medjutim, to nije uopste ni bitno. Zasto? Zato sto NATO obara SVAKI nas avion u roku od nekoliko minuta posle poletanja. Svaki tip aviona, svake generacije i bez obzira koliko su piloti obuceni i koliko imaju naleta.
Hvala.

donnie

pre 5 godina

ne brini od vas uvek jaci ,vi se pokazujete samo protiv starih bakica i dedica,isto kao i nato heljp Albanci
(ne javljaj se kukavico, 17. mart 2019 20:13)

to smo vidjeli u Oluji...u bežaniji svoje civule gazili tenkovima!

hahahaha

pre 5 godina

I evo ga, standardni Lazanski. Oni imaju Su-25, mi imamo Orla...
Logika tipa: “Komsija ima Mercedes, ja imam Juga, obojica imamo automobil, dakle jednaki smo”.
Lazanski je prevazidjen, uz to je neobjetkivan i malo zna o cinjenicama.
Taj govori ono za sta je placen, jednostavno je tako. Uz to covek u “region” ubraja Sloveniju, ali ne i Grcku, iako je nama Grcka bliza geografski, kao i Bugarima, Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima, Albancima... ali to njega ne zanima, jer bi onda morao da spomene i da Grcka ima vise aviona nego svi ostali zajedno.

Spanija -Hrvatska 6:0!!!!

pre 5 godina

Ma najjaci ste a sve ratove izgubili.cak i svoj teritorij
(Hrvatska u finalu 2018, 17. mart 2019 16:20)

Dok vas Ameri nisu naoruzali niste mogli tri godine da prismrdite casici Srba...bolje ti je da cutis. Cak ni sa muslimanima niste uspeli zauzeti Banja Luku...toliko o vama. Krivo mi je samo sto niste krenuli malo istocnije sa operacijama tada, kod Vukovara recimo. Bice da ste dobro procenili.

ne javljaj se kukavico

pre 5 godina

@hr u finalu ne brini od vas uvek jaci ,vi se pokazujete samo protiv starih bakica i dedica,isto kao i nato heljp Albanci

Svasta

pre 5 godina

@artiljerac
Pa sta? Grcka je manja od Rumunije, ima duplo manje stanovnika pa ima vise aviona od Rumunije i ostatka Balkana ZAJEDNO. I generalno neuporedivo mocniju vojsku. Holandija neuporedivo manja od Rumunije (manja i od Vojvodine) pa ima vece RV, Norveska, Finska zajedno nemaju stanovnika koliko Rumunija pa imaju vece RV, Svedsku da ne spominjem... bice da ipak oni koji su decenijama bili pod ruskom sapom zaostaju u svemu.

alo

pre 5 godina

@aoo
Ne postoji vojska koja bi izdrzala odlazak ogromnog dela profesionalnih kadrova, gubitak baza, strateskih pozicija i istovremeni rat sa pobunjenicima. Nijedna vojska nije pravljena za rat protiv svog naroda. Gradjanski rat je nesto za sta nijedna vojska nije spremna niti moze biti spremna.

Владимир

pre 5 godina

Србија има најјачу авијацију у региону. Четрнаест Мигова 29 од којих је десет код нас а четири су на ремонту. Кад стигну и они... бежанија општа. Орлови!, неоспорно добар авион, али у 21 веку авион без радара има исти ефекат као када користиш сир уместо кевлара да зауставиш 7,62. Али Србија је најјача у региону. Само кад стигну ови Мигови терамо НАТО до отрантских врата.

Živa istina

pre 5 godina

Ma najjaci ste a sve ratove izgubili.cak i svoj teritorij
(Hrvatska u finalu 2018, 17. mart 2019 16:20)

A Republika Srpska je inače simbol poraza, je l' tako?

aoo

pre 5 godina

@ConteLeone
Mi smo vodili osvajacke ratove i SVAKI izgubili. I to pored cinjenice da smo imali OGROMNU vojsku, neuporedivo vecu, moderniju i mocniju od ove danasnje. Sa preko 1 000 aviona i helikoptera, preko 400 BORBENIH aviona, 3 000 tenkova... izgubili smo od lako naoruzanih pobunjenika u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu. A bilo nas je i mnogo vise od ostalih. Dakle, nesposobni smo za ratovanje.

zmaj

pre 5 godina

Prvo te prime u NATO sa pordjalim Migovima a posle te nateraju da kupiš njihove F-16 :)
(cvrko, 17. mart 2019 16:48)

Ili ostanes sa Rusijom pa na poklon za 180 miliona dobijes Migove

Shaqiri

pre 5 godina

Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ConteLeone, 17. mart 2019 14:28) # Link komentara

Naravno da vam vise nece past na pamet ici osvajat tuđe.

Dijagnoza

pre 5 godina

Toliko smo danas svi veliki da su nam doboljna po 2 aviona. Ovim razbijenim drzavama su neophodniji helikopteri koji mogu da pomognu pri sve cescim poplavama nego avioni.

Dex

pre 5 godina

U narednih par godina jacu avijaciju imace (ili vec odavno imaju): Grcka, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Hrvatska, Austrija, Turska, Slovacka i Ceska. Naravno, mozete suziti region iskljucivo na susedne drzave (mada, koji je to onda region uopste?), vecina tih zemalja ostaje na listi. Sve u svemu, ne da nismo najjaci u regionu, vec je retko ko na nasem nivou ili ispod (BIH, CG, Makedonija, Albanija + Kosovo, Slovenija). Naravno, svaka od navedenih zemalja (jaca ili slabija) ima daleko bolje placene vojnike (cak i Kosovo, gde imaju tri puta vece plate od nasih). Lepo bi nam se pisalo u sukobima, posebno sto sve njih stiti i NATO.

Boki

pre 5 godina

I realno je da Rumuni budu jaci, veca zemlja, 20miliona stanovnika, Madjarska oko 10miliona. 
Vazno je da mi za nasu teritoriju pokrijemo defanzivno. Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!
 (ConteLeone, 17. mart 2019 14:28) 

U dobi tehnologije, razlika u ljudstvu nije presudna. Vidimo na primjeru Izraela.

Rx

pre 5 godina

Srbija ima IQ 89 i odliv onih sa desne strane Gausove krive... Dzaba nama bilo kakvo oruzje, uskoro cemo imati IQ ko arapske zemlje. Americka vojska odbija kandifate sa IQ ispod 83, iako ima htonicnu potrebu za ljudstvom.

turk

pre 5 godina

Todore f16 se i dalje proizvodi, sobzirom na interes iz centralne evrope i bliskog istoka(oko 200 aviona) proizvodnja ce se nastaviti minimum narednih 5-7 godina.tu je i meksiko koji ce u narednim godinama trebati zameniti stare f16. Verovatno ce ih zameniti istim avionom jer ih ne interesuje skupi prelaz na avion poput f35, jer uz njega moras raditi sve ispocetka, od infrastrukture do obuke, a cena letenja i odrzavanja katastrofalna.

Kiza iz Pariza

pre 5 godina

Jasna i bedna Rumunija za vreme Čaušeskua je pravila mlazne putničke avione (po britanskoj licenci doduše), a ona “moćna” SFRJ nikad nije napravila avion sa više od dva sedišta.

Sloba

pre 5 godina

Orao se zvao YURO jer je napravljen saradnjom Jugoslavije i Rumunije. Ko je imao većeg udela vidi se po imenu. Tito je rekao da lepše zvuči YURO nego ROYU. Rumuni su ugradjivali sovjetsku a mi francusku optiku. Bilo nekada.

Mirza T.

pre 5 godina

Ko ima najjaču avijaciju u regionu? Pa zna se, NATO. Skoro sve zemlje u okruženju su članice NATO tako da se broj meri na hiljade... naspram 14 naših najboljih aviona koji su, valjda, u voznom stanju.

lakat

pre 5 godina

Kad kazete komsije gledam da ne ulazim u vest, jer znam da nas vabite Hrvatskom. Ipak sam u ovu usla jer ne mogu tako lako letelice da kruze kao bumerang, pa rekoh da je neko drugi u pitanju. Mnogo im zakrivljena zemlja na mapi tim komsijama koje zaobilazim.

Neko, tamo, negde.

pre 5 godina

Nama, s obzirom na veličinu zemlje i ne treba previše aviona. Mnogo je efikasnije i jeftinije, izgraditi što savremeniji i obimniji sistem PVO, koji treba da natera svakog da dobro razmisli pre nego što pošalje avion na našu teritoru.

артиљерац

pre 5 godina

Румунија има површину као безмало СФРЈ,230 000 квкм,и скоро 20 милиона грађана

kisela zemlja

pre 5 godina

Zamisli da se u obrazovanje ove bedne drzave ulozi sav novac koji ulazemo u vojsku.koliko bi bili superiorniji od svih komsija u regionu?

ConteLeone

pre 5 godina

I realno je da Rumuni budu jaci, veca zemlja, 20miliona stanovnika, Madjarska oko 10miliona.
Vazno je da mi za nasu teritoriju pokrijemo defanzivno. Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!

Tuga

pre 5 godina

Potpuno bacanje novca.Sva ta skalamerija je namenjena za air police(presretanje,pracenje,prinudno sletanje i kao krajnja mera obaranje otetih aviona).Srbija je to mogla i trenutnim kapacitetima.Ratno vazduhoplovstvo je skupa igracka i najlakse je kupiti letilice muke i curenje novca dolazi posle

todor

pre 5 godina

da mnogo ne pisem... F16 se vise NEprozivodi. linija je rastavljena zbog f35 i ceka se odluka upravnog odbora gde ce se sklapati. tako da od novih f16 nema nista bar 3-4 godine a mozda i vise jer je Bahrein narucio 36 komada a to je skoro 18 meseci zauzeta prozivodnja. sve u svemu do 2024 nema f16 blok 70 za rumune a ni hrvate ako odluce za nove f16

ConteLeone

pre 5 godina

I realno je da Rumuni budu jaci, veca zemlja, 20miliona stanovnika, Madjarska oko 10miliona.
Vazno je da mi za nasu teritoriju pokrijemo defanzivno. Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!

aoo

pre 5 godina

@ConteLeone
Mi smo vodili osvajacke ratove i SVAKI izgubili. I to pored cinjenice da smo imali OGROMNU vojsku, neuporedivo vecu, moderniju i mocniju od ove danasnje. Sa preko 1 000 aviona i helikoptera, preko 400 BORBENIH aviona, 3 000 tenkova... izgubili smo od lako naoruzanih pobunjenika u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu. A bilo nas je i mnogo vise od ostalih. Dakle, nesposobni smo za ratovanje.

kisela zemlja

pre 5 godina

Zamisli da se u obrazovanje ove bedne drzave ulozi sav novac koji ulazemo u vojsku.koliko bi bili superiorniji od svih komsija u regionu?

Boki

pre 5 godina

I realno je da Rumuni budu jaci, veca zemlja, 20miliona stanovnika, Madjarska oko 10miliona. 
Vazno je da mi za nasu teritoriju pokrijemo defanzivno. Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!
 (ConteLeone, 17. mart 2019 14:28) 

U dobi tehnologije, razlika u ljudstvu nije presudna. Vidimo na primjeru Izraela.

Dijagnoza

pre 5 godina

Toliko smo danas svi veliki da su nam doboljna po 2 aviona. Ovim razbijenim drzavama su neophodniji helikopteri koji mogu da pomognu pri sve cescim poplavama nego avioni.

Rx

pre 5 godina

Srbija ima IQ 89 i odliv onih sa desne strane Gausove krive... Dzaba nama bilo kakvo oruzje, uskoro cemo imati IQ ko arapske zemlje. Americka vojska odbija kandifate sa IQ ispod 83, iako ima htonicnu potrebu za ljudstvom.

Mirza T.

pre 5 godina

Ko ima najjaču avijaciju u regionu? Pa zna se, NATO. Skoro sve zemlje u okruženju su članice NATO tako da se broj meri na hiljade... naspram 14 naših najboljih aviona koji su, valjda, u voznom stanju.

Kiza iz Pariza

pre 5 godina

Jasna i bedna Rumunija za vreme Čaušeskua je pravila mlazne putničke avione (po britanskoj licenci doduše), a ona “moćna” SFRJ nikad nije napravila avion sa više od dva sedišta.

zmaj

pre 5 godina

Prvo te prime u NATO sa pordjalim Migovima a posle te nateraju da kupiš njihove F-16 :)
(cvrko, 17. mart 2019 16:48)

Ili ostanes sa Rusijom pa na poklon za 180 miliona dobijes Migove

Dex

pre 5 godina

U narednih par godina jacu avijaciju imace (ili vec odavno imaju): Grcka, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Hrvatska, Austrija, Turska, Slovacka i Ceska. Naravno, mozete suziti region iskljucivo na susedne drzave (mada, koji je to onda region uopste?), vecina tih zemalja ostaje na listi. Sve u svemu, ne da nismo najjaci u regionu, vec je retko ko na nasem nivou ili ispod (BIH, CG, Makedonija, Albanija + Kosovo, Slovenija). Naravno, svaka od navedenih zemalja (jaca ili slabija) ima daleko bolje placene vojnike (cak i Kosovo, gde imaju tri puta vece plate od nasih). Lepo bi nam se pisalo u sukobima, posebno sto sve njih stiti i NATO.

артиљерац

pre 5 godina

Румунија има површину као безмало СФРЈ,230 000 квкм,и скоро 20 милиона грађана

Sloba

pre 5 godina

Orao se zvao YURO jer je napravljen saradnjom Jugoslavije i Rumunije. Ko je imao većeg udela vidi se po imenu. Tito je rekao da lepše zvuči YURO nego ROYU. Rumuni su ugradjivali sovjetsku a mi francusku optiku. Bilo nekada.

Tuga

pre 5 godina

Potpuno bacanje novca.Sva ta skalamerija je namenjena za air police(presretanje,pracenje,prinudno sletanje i kao krajnja mera obaranje otetih aviona).Srbija je to mogla i trenutnim kapacitetima.Ratno vazduhoplovstvo je skupa igracka i najlakse je kupiti letilice muke i curenje novca dolazi posle

stop

pre 5 godina

Sve balkanske avijacije su jadne, osim avijacije Grcke i Turske. To su jedine drzave koje imaju velik broj modernih aviona i helikoptera, velik broj odlicno obucenih pilota, dovoljno sati naleta godisnje, dovoljno letackog iskustva, oruzja, infrastrukture.
Grcka ima vise aviona nego citav Balkan ZAJEDNO, Turska vise nego Grcka i ostatak Balkana zajedno, to su ozbiljne vojske i avijacije, ostalo je sve boranija.
Rumuni su najozbiljniji medju neozbiljnima, modernizuju se i ojacavaju, sa 48 F-16 bice mocni, mi i dalje kupujemo prastare migove koje niko nece, o ostalima ne vredi govoriti.

Neko, tamo, negde.

pre 5 godina

Nama, s obzirom na veličinu zemlje i ne treba previše aviona. Mnogo je efikasnije i jeftinije, izgraditi što savremeniji i obimniji sistem PVO, koji treba da natera svakog da dobro razmisli pre nego što pošalje avion na našu teritoru.

hahahaha

pre 5 godina

I evo ga, standardni Lazanski. Oni imaju Su-25, mi imamo Orla...
Logika tipa: “Komsija ima Mercedes, ja imam Juga, obojica imamo automobil, dakle jednaki smo”.
Lazanski je prevazidjen, uz to je neobjetkivan i malo zna o cinjenicama.
Taj govori ono za sta je placen, jednostavno je tako. Uz to covek u “region” ubraja Sloveniju, ali ne i Grcku, iako je nama Grcka bliza geografski, kao i Bugarima, Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima, Albancima... ali to njega ne zanima, jer bi onda morao da spomene i da Grcka ima vise aviona nego svi ostali zajedno.

Dobros-AV

pre 5 godina

Najjacu avijaciju u regionu ima ona zemlja koja ima i obucene pilote, pored broja ispravnih i modernih aviona. Mi mozemo da imamo i 100 migova, ali sta vredi kad nemamo pilote, a to nesto malo sto imamo ne lete uopste. Medjutim, to nije uopste ni bitno. Zasto? Zato sto NATO obara SVAKI nas avion u roku od nekoliko minuta posle poletanja. Svaki tip aviona, svake generacije i bez obzira koliko su piloti obuceni i koliko imaju naleta.
Hvala.

Sasa

pre 5 godina

to smo vidjeli u Oluji...u bežaniji svoje civule gazili tenkovima!
(donnie, 17. mart 2019 22:23) # Link komentara

Civile ste gazili vi, a pokusavate Srbima koji su se povlacili pripisati. Iskreno, da vam nije bilo amerikanaca i Zapada uopste, nikada ni taj rat ne bi dobili, kao sto nikada sami niste dobili niti jedan niti ste ga vodili. Vi, jednostavno, nemate dovoljno cvrstu kicmu za to, kao ni albanci.

Svasta

pre 5 godina

@artiljerac
Pa sta? Grcka je manja od Rumunije, ima duplo manje stanovnika pa ima vise aviona od Rumunije i ostatka Balkana ZAJEDNO. I generalno neuporedivo mocniju vojsku. Holandija neuporedivo manja od Rumunije (manja i od Vojvodine) pa ima vece RV, Norveska, Finska zajedno nemaju stanovnika koliko Rumunija pa imaju vece RV, Svedsku da ne spominjem... bice da ipak oni koji su decenijama bili pod ruskom sapom zaostaju u svemu.

Shaqiri

pre 5 godina

Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ConteLeone, 17. mart 2019 14:28) # Link komentara

Naravno da vam vise nece past na pamet ici osvajat tuđe.

Zoki kaze

pre 5 godina

Ima onaj vic, menjam juga sa kukom za juga bez kuke. Sifra: kuku tebi, kuku meni. Tako i sa ovim MIG-29 i F-16. Sa jedne strane, rusi se ratosiljaju svog smeca, sa druge ameri svog, a ove nesrecne banana zemlje se nesto kao takmic ko ima veci. Dodje li do sra.a, satrala bi ih(nas) neka veca sila za 10 minuta pritiskom na dugme sa drugog kontinenta a da avioni ne stignu ni motore da upale.

todor

pre 5 godina

da mnogo ne pisem... F16 se vise NEprozivodi. linija je rastavljena zbog f35 i ceka se odluka upravnog odbora gde ce se sklapati. tako da od novih f16 nema nista bar 3-4 godine a mozda i vise jer je Bahrein narucio 36 komada a to je skoro 18 meseci zauzeta prozivodnja. sve u svemu do 2024 nema f16 blok 70 za rumune a ni hrvate ako odluce za nove f16

turk

pre 5 godina

Todore f16 se i dalje proizvodi, sobzirom na interes iz centralne evrope i bliskog istoka(oko 200 aviona) proizvodnja ce se nastaviti minimum narednih 5-7 godina.tu je i meksiko koji ce u narednim godinama trebati zameniti stare f16. Verovatno ce ih zameniti istim avionom jer ih ne interesuje skupi prelaz na avion poput f35, jer uz njega moras raditi sve ispocetka, od infrastrukture do obuke, a cena letenja i odrzavanja katastrofalna.

Владимир

pre 5 godina

Србија има најјачу авијацију у региону. Четрнаест Мигова 29 од којих је десет код нас а четири су на ремонту. Кад стигну и они... бежанија општа. Орлови!, неоспорно добар авион, али у 21 веку авион без радара има исти ефекат као када користиш сир уместо кевлара да зауставиш 7,62. Али Србија је најјача у региону. Само кад стигну ови Мигови терамо НАТО до отрантских врата.

matori

pre 5 godina

Miroslave, cudi me da nisi upoznat sa cinjenicom da je svaka drzava clanica NATO , jaka kao ceo savez.Znaci sve drzsve u nasem blizem i daljem okruzenju su i vojno jace od nas.

Spanija -Hrvatska 6:0!!!!

pre 5 godina

Ma najjaci ste a sve ratove izgubili.cak i svoj teritorij
(Hrvatska u finalu 2018, 17. mart 2019 16:20)

Dok vas Ameri nisu naoruzali niste mogli tri godine da prismrdite casici Srba...bolje ti je da cutis. Cak ni sa muslimanima niste uspeli zauzeti Banja Luku...toliko o vama. Krivo mi je samo sto niste krenuli malo istocnije sa operacijama tada, kod Vukovara recimo. Bice da ste dobro procenili.

Živa istina

pre 5 godina

Ma najjaci ste a sve ratove izgubili.cak i svoj teritorij
(Hrvatska u finalu 2018, 17. mart 2019 16:20)

A Republika Srpska je inače simbol poraza, je l' tako?

alo

pre 5 godina

@aoo
Ne postoji vojska koja bi izdrzala odlazak ogromnog dela profesionalnih kadrova, gubitak baza, strateskih pozicija i istovremeni rat sa pobunjenicima. Nijedna vojska nije pravljena za rat protiv svog naroda. Gradjanski rat je nesto za sta nijedna vojska nije spremna niti moze biti spremna.

ne javljaj se kukavico

pre 5 godina

@hr u finalu ne brini od vas uvek jaci ,vi se pokazujete samo protiv starih bakica i dedica,isto kao i nato heljp Albanci

donnie

pre 5 godina

ne brini od vas uvek jaci ,vi se pokazujete samo protiv starih bakica i dedica,isto kao i nato heljp Albanci
(ne javljaj se kukavico, 17. mart 2019 20:13)

to smo vidjeli u Oluji...u bežaniji svoje civule gazili tenkovima!

lakat

pre 5 godina

Kad kazete komsije gledam da ne ulazim u vest, jer znam da nas vabite Hrvatskom. Ipak sam u ovu usla jer ne mogu tako lako letelice da kruze kao bumerang, pa rekoh da je neko drugi u pitanju. Mnogo im zakrivljena zemlja na mapi tim komsijama koje zaobilazim.

isto

pre 5 godina

@slobodan
A u stvari jesmo. Mi kao janjicari u turskoj vojsci, dok smo jos sirili Islam Evropom u ime sultana smo ratovali protiv Rumuna. Nemojmo zaboraviti slavne dane srpskog naroda u doba ropstva pod Turcima

aoo

pre 5 godina

@ConteLeone
Mi smo vodili osvajacke ratove i SVAKI izgubili. I to pored cinjenice da smo imali OGROMNU vojsku, neuporedivo vecu, moderniju i mocniju od ove danasnje. Sa preko 1 000 aviona i helikoptera, preko 400 BORBENIH aviona, 3 000 tenkova... izgubili smo od lako naoruzanih pobunjenika u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu. A bilo nas je i mnogo vise od ostalih. Dakle, nesposobni smo za ratovanje.

Shaqiri

pre 5 godina

Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ConteLeone, 17. mart 2019 14:28) # Link komentara

Naravno da vam vise nece past na pamet ici osvajat tuđe.

kisela zemlja

pre 5 godina

Zamisli da se u obrazovanje ove bedne drzave ulozi sav novac koji ulazemo u vojsku.koliko bi bili superiorniji od svih komsija u regionu?

todor

pre 5 godina

da mnogo ne pisem... F16 se vise NEprozivodi. linija je rastavljena zbog f35 i ceka se odluka upravnog odbora gde ce se sklapati. tako da od novih f16 nema nista bar 3-4 godine a mozda i vise jer je Bahrein narucio 36 komada a to je skoro 18 meseci zauzeta prozivodnja. sve u svemu do 2024 nema f16 blok 70 za rumune a ni hrvate ako odluce za nove f16

Živa istina

pre 5 godina

Ma najjaci ste a sve ratove izgubili.cak i svoj teritorij
(Hrvatska u finalu 2018, 17. mart 2019 16:20)

A Republika Srpska je inače simbol poraza, je l' tako?

ConteLeone

pre 5 godina

I realno je da Rumuni budu jaci, veca zemlja, 20miliona stanovnika, Madjarska oko 10miliona.
Vazno je da mi za nasu teritoriju pokrijemo defanzivno. Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!

donnie

pre 5 godina

ne brini od vas uvek jaci ,vi se pokazujete samo protiv starih bakica i dedica,isto kao i nato heljp Albanci
(ne javljaj se kukavico, 17. mart 2019 20:13)

to smo vidjeli u Oluji...u bežaniji svoje civule gazili tenkovima!

ne javljaj se kukavico

pre 5 godina

@hr u finalu ne brini od vas uvek jaci ,vi se pokazujete samo protiv starih bakica i dedica,isto kao i nato heljp Albanci

Spanija -Hrvatska 6:0!!!!

pre 5 godina

Ma najjaci ste a sve ratove izgubili.cak i svoj teritorij
(Hrvatska u finalu 2018, 17. mart 2019 16:20)

Dok vas Ameri nisu naoruzali niste mogli tri godine da prismrdite casici Srba...bolje ti je da cutis. Cak ni sa muslimanima niste uspeli zauzeti Banja Luku...toliko o vama. Krivo mi je samo sto niste krenuli malo istocnije sa operacijama tada, kod Vukovara recimo. Bice da ste dobro procenili.

Sasa

pre 5 godina

to smo vidjeli u Oluji...u bežaniji svoje civule gazili tenkovima!
(donnie, 17. mart 2019 22:23) # Link komentara

Civile ste gazili vi, a pokusavate Srbima koji su se povlacili pripisati. Iskreno, da vam nije bilo amerikanaca i Zapada uopste, nikada ni taj rat ne bi dobili, kao sto nikada sami niste dobili niti jedan niti ste ga vodili. Vi, jednostavno, nemate dovoljno cvrstu kicmu za to, kao ni albanci.

lakat

pre 5 godina

Kad kazete komsije gledam da ne ulazim u vest, jer znam da nas vabite Hrvatskom. Ipak sam u ovu usla jer ne mogu tako lako letelice da kruze kao bumerang, pa rekoh da je neko drugi u pitanju. Mnogo im zakrivljena zemlja na mapi tim komsijama koje zaobilazim.

isto

pre 5 godina

@slobodan
A u stvari jesmo. Mi kao janjicari u turskoj vojsci, dok smo jos sirili Islam Evropom u ime sultana smo ratovali protiv Rumuna. Nemojmo zaboraviti slavne dane srpskog naroda u doba ropstva pod Turcima

Kiza iz Pariza

pre 5 godina

Jasna i bedna Rumunija za vreme Čaušeskua je pravila mlazne putničke avione (po britanskoj licenci doduše), a ona “moćna” SFRJ nikad nije napravila avion sa više od dva sedišta.

Tuga

pre 5 godina

Potpuno bacanje novca.Sva ta skalamerija je namenjena za air police(presretanje,pracenje,prinudno sletanje i kao krajnja mera obaranje otetih aviona).Srbija je to mogla i trenutnim kapacitetima.Ratno vazduhoplovstvo je skupa igracka i najlakse je kupiti letilice muke i curenje novca dolazi posle

Владимир

pre 5 godina

Србија има најјачу авијацију у региону. Четрнаест Мигова 29 од којих је десет код нас а четири су на ремонту. Кад стигну и они... бежанија општа. Орлови!, неоспорно добар авион, али у 21 веку авион без радара има исти ефекат као када користиш сир уместо кевлара да зауставиш 7,62. Али Србија је најјача у региону. Само кад стигну ови Мигови терамо НАТО до отрантских врата.

Rx

pre 5 godina

Srbija ima IQ 89 i odliv onih sa desne strane Gausove krive... Dzaba nama bilo kakvo oruzje, uskoro cemo imati IQ ko arapske zemlje. Americka vojska odbija kandifate sa IQ ispod 83, iako ima htonicnu potrebu za ljudstvom.

Dobros-AV

pre 5 godina

Najjacu avijaciju u regionu ima ona zemlja koja ima i obucene pilote, pored broja ispravnih i modernih aviona. Mi mozemo da imamo i 100 migova, ali sta vredi kad nemamo pilote, a to nesto malo sto imamo ne lete uopste. Medjutim, to nije uopste ni bitno. Zasto? Zato sto NATO obara SVAKI nas avion u roku od nekoliko minuta posle poletanja. Svaki tip aviona, svake generacije i bez obzira koliko su piloti obuceni i koliko imaju naleta.
Hvala.

Dex

pre 5 godina

U narednih par godina jacu avijaciju imace (ili vec odavno imaju): Grcka, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Hrvatska, Austrija, Turska, Slovacka i Ceska. Naravno, mozete suziti region iskljucivo na susedne drzave (mada, koji je to onda region uopste?), vecina tih zemalja ostaje na listi. Sve u svemu, ne da nismo najjaci u regionu, vec je retko ko na nasem nivou ili ispod (BIH, CG, Makedonija, Albanija + Kosovo, Slovenija). Naravno, svaka od navedenih zemalja (jaca ili slabija) ima daleko bolje placene vojnike (cak i Kosovo, gde imaju tri puta vece plate od nasih). Lepo bi nam se pisalo u sukobima, posebno sto sve njih stiti i NATO.

zmaj

pre 5 godina

Prvo te prime u NATO sa pordjalim Migovima a posle te nateraju da kupiš njihove F-16 :)
(cvrko, 17. mart 2019 16:48)

Ili ostanes sa Rusijom pa na poklon za 180 miliona dobijes Migove

Boki

pre 5 godina

I realno je da Rumuni budu jaci, veca zemlja, 20miliona stanovnika, Madjarska oko 10miliona. 
Vazno je da mi za nasu teritoriju pokrijemo defanzivno. Nismo mi ameri da idemo u osvajacke ratove, niti imamo ambicija ikakvih u neo kolonijalizmu!
 (ConteLeone, 17. mart 2019 14:28) 

U dobi tehnologije, razlika u ljudstvu nije presudna. Vidimo na primjeru Izraela.

Mirza T.

pre 5 godina

Ko ima najjaču avijaciju u regionu? Pa zna se, NATO. Skoro sve zemlje u okruženju su članice NATO tako da se broj meri na hiljade... naspram 14 naših najboljih aviona koji su, valjda, u voznom stanju.

Svasta

pre 5 godina

@artiljerac
Pa sta? Grcka je manja od Rumunije, ima duplo manje stanovnika pa ima vise aviona od Rumunije i ostatka Balkana ZAJEDNO. I generalno neuporedivo mocniju vojsku. Holandija neuporedivo manja od Rumunije (manja i od Vojvodine) pa ima vece RV, Norveska, Finska zajedno nemaju stanovnika koliko Rumunija pa imaju vece RV, Svedsku da ne spominjem... bice da ipak oni koji su decenijama bili pod ruskom sapom zaostaju u svemu.

Neko, tamo, negde.

pre 5 godina

Nama, s obzirom na veličinu zemlje i ne treba previše aviona. Mnogo je efikasnije i jeftinije, izgraditi što savremeniji i obimniji sistem PVO, koji treba da natera svakog da dobro razmisli pre nego što pošalje avion na našu teritoru.

matori

pre 5 godina

Miroslave, cudi me da nisi upoznat sa cinjenicom da je svaka drzava clanica NATO , jaka kao ceo savez.Znaci sve drzsve u nasem blizem i daljem okruzenju su i vojno jace od nas.

Dijagnoza

pre 5 godina

Toliko smo danas svi veliki da su nam doboljna po 2 aviona. Ovim razbijenim drzavama su neophodniji helikopteri koji mogu da pomognu pri sve cescim poplavama nego avioni.

stop

pre 5 godina

Sve balkanske avijacije su jadne, osim avijacije Grcke i Turske. To su jedine drzave koje imaju velik broj modernih aviona i helikoptera, velik broj odlicno obucenih pilota, dovoljno sati naleta godisnje, dovoljno letackog iskustva, oruzja, infrastrukture.
Grcka ima vise aviona nego citav Balkan ZAJEDNO, Turska vise nego Grcka i ostatak Balkana zajedno, to su ozbiljne vojske i avijacije, ostalo je sve boranija.
Rumuni su najozbiljniji medju neozbiljnima, modernizuju se i ojacavaju, sa 48 F-16 bice mocni, mi i dalje kupujemo prastare migove koje niko nece, o ostalima ne vredi govoriti.

Zoki kaze

pre 5 godina

Ima onaj vic, menjam juga sa kukom za juga bez kuke. Sifra: kuku tebi, kuku meni. Tako i sa ovim MIG-29 i F-16. Sa jedne strane, rusi se ratosiljaju svog smeca, sa druge ameri svog, a ove nesrecne banana zemlje se nesto kao takmic ko ima veci. Dodje li do sra.a, satrala bi ih(nas) neka veca sila za 10 minuta pritiskom na dugme sa drugog kontinenta a da avioni ne stignu ni motore da upale.

turk

pre 5 godina

Todore f16 se i dalje proizvodi, sobzirom na interes iz centralne evrope i bliskog istoka(oko 200 aviona) proizvodnja ce se nastaviti minimum narednih 5-7 godina.tu je i meksiko koji ce u narednim godinama trebati zameniti stare f16. Verovatno ce ih zameniti istim avionom jer ih ne interesuje skupi prelaz na avion poput f35, jer uz njega moras raditi sve ispocetka, od infrastrukture do obuke, a cena letenja i odrzavanja katastrofalna.

Sloba

pre 5 godina

Orao se zvao YURO jer je napravljen saradnjom Jugoslavije i Rumunije. Ko je imao većeg udela vidi se po imenu. Tito je rekao da lepše zvuči YURO nego ROYU. Rumuni su ugradjivali sovjetsku a mi francusku optiku. Bilo nekada.

hahahaha

pre 5 godina

I evo ga, standardni Lazanski. Oni imaju Su-25, mi imamo Orla...
Logika tipa: “Komsija ima Mercedes, ja imam Juga, obojica imamo automobil, dakle jednaki smo”.
Lazanski je prevazidjen, uz to je neobjetkivan i malo zna o cinjenicama.
Taj govori ono za sta je placen, jednostavno je tako. Uz to covek u “region” ubraja Sloveniju, ali ne i Grcku, iako je nama Grcka bliza geografski, kao i Bugarima, Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima, Albancima... ali to njega ne zanima, jer bi onda morao da spomene i da Grcka ima vise aviona nego svi ostali zajedno.

артиљерац

pre 5 godina

Румунија има површину као безмало СФРЈ,230 000 квкм,и скоро 20 милиона грађана

alo

pre 5 godina

@aoo
Ne postoji vojska koja bi izdrzala odlazak ogromnog dela profesionalnih kadrova, gubitak baza, strateskih pozicija i istovremeni rat sa pobunjenicima. Nijedna vojska nije pravljena za rat protiv svog naroda. Gradjanski rat je nesto za sta nijedna vojska nije spremna niti moze biti spremna.