Ponedeljak, 11.02.2019.

08:45

"Odgovor Mađarske": Ko rodi četvoro - nikad više porez

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će njegova vlada znatno povećati finansijsku pomoć i olakšice porodicama sa više dece.

Izvor: Tanjug

"Odgovor Maðarske": Ko rodi èetvoro - nikad više porez IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

ima jos

pre 5 godina

pisite vi sto hocete al' ovo nije nimalo losa politika iz vise razloga,samo za jedan primer,,penzioni sistem kakav poznamo nece jos dugo,pazi sta ti kazem,a sad pre nego mi neki podvale egoizam samo da ih podsetim,zivot funkcionise po principu dati i uzeti,da,prvo dati pa onda tek i uzeti,,

Madjar

pre 5 godina

Min plata kod madjara 1000 e
Fakultetski obrazovani od 1500 e pa navise
fizicki radnik po satu 3500 do 4000 forinti 10 do 12 e
za te poslove najvise ih ima iz rumunije i vojvodine.

Milan Stojadinovic

pre 5 godina

Ok nisam dovoljno upucen u Madjarsku politiku,samo bi da pitam ove kriticare od kad i zasto po njima rec populizam ima negativno znacenje? Populizam znaci vladati u interesu sirih narodnih masa a suprotno znacenje od te reci je elitizam.Drugo je demagogija.

Kibo

pre 5 godina

nije poenta da nas ima puno... poenta je da nas ima taman koliko mozemo da se rasirimo, koliko nam to resursi dozvoljavaju. Zemlja je i onako prenaseljena. Ali mali narodi su uvek uplaseni i misle da ce sve resiti natalitetom...
Obrazovanje, i kultura je jedino resenje.

marko_sthlm

pre 5 godina

@ "Da, i onda kad se svi zalete, nista od toga. Videli smo to vec i ranije. Obecanja su lepa, ali samo to.
(nsweb, 11. februar 2019 09:50)"


Otprilike tako.

Uzmimo i da je Orban iskren u ovome...Ali kao što je to zakon prirode ničija nije do zore gorela pa neće ni Orbanova.
Kad on i njegovi odu s vlasti sledeći koji dođu na njihovo mesto lako mogu da ukinu to.
I onda ovi što su se zaleteli i napravili više dece zbog ove mere izvise kao što se to redovno dešava ljudima koji nasedaju na obećanja populista.

CATAPA

pre 5 godina

Tipična fašistička demagogija. A onda dođe u situaciju da donosi rasne zakone kako Romi ne bi dobijali stimulacije za veći broj dece.
Naravno, ovakve mere ne povećavaju natalitet jer žene koje se opredele za veći broj dece ionako nisu plaćale porez, niti se bavile bilo kakvim biznisom.
Ako se mere primene i na usvojenu decu, eto šanse za ogromnu zloupotrebu i pitanje zašto bi to važilo samo za žene? Ako je važno samo da se deca rode i da budu Mađari, onda je ipak Hitlerov "lebensborn" bio jedini način kojim fašisti mogu da povećavaju natalitet, a i to samo zato što im uvek nedostaje vojnika, a ne radne snage.
Naravno, nema od svega toga ništa. Lakardija je kada natalitet podižu fašisti jer čak i kada bi povećali broj rođenih, samo bi više njih bežalo iz takve države.
Sve je to već viđeno i u Srbiji.

Marko

pre 5 godina

Gluposti. Ovaj covek misli da je narod glup.
Prijatelju, daj ti porodici od 4 deteta 1000 evra mesechno do njihovog zavrshetka fakulteta (tu mislim na razuman rok, a ne da bude vechiti student), pa ces imati stanovnika kao Kina za 30 godina. Isto vazi i za Srbiju.
SAMO KONKRETNA GOTOVINA. Sve ostalo je sharena laza za naivne.

Stranger

pre 5 godina

Nedavno sam cuo da pomoc kod 2 i 3 deteta vazi samo dve godine ili tako nekako. To je isuvise nedovoljno ako zelimo da podrzimo majke da radjaju decu i da ne nestanemo kao nacija za 50-ak godina! Trenutno gubimo nesto preko 30 hiljada gradjana Srbije godisnje. Sta mislite koliki ce biti odliv kada 2020 godine Nemacka otvori grabice za radno sposobne ljude iz Srbije??? Pa bice ovaj mali gradic puta 2...Ukoliko ova Vlada zaista zeli da ucini nesto dobro za natalitet ove zemlje onda mora pod hitno da promeni zakon I dozvola majkama koje rode preko dvoje dece pomoc u iznosu prosecne plate u Srbiji dok deca ne napune 18 godina. E tako i samo tako cemo moji dragi Srbi doci do povecanja nataliteta Srba a pod tim mislim na sve ljude koji se osecaju gradjanima ove zemlje. Sve ostalo je kozmetika za narod.

idi

pre 5 godina

A kolika je prosečna plata u toj Madjarskoj oko 650€ medijana je manja za 100- 150€ sigurno.
Neki Madjar se zaposli u stranoj kompaniji ima možda 550€ platu.
Znate da je 500.000 Madjara otišlo na Zapad? Ako je tako dobro što odlaze školovani ljudi.
Slovenija je mnogo razvijenija od njih a ovamo ne možemo da živimo o hvalospevima o Orbanu. On patriota, zabranio sindikate klasičan neoliberal a zato narod svoj opteretio sa najvećim porezom na dodadatnu vrednost od 27%, a strane kompanije nije.
Da li vi vidite da je Madjarska večito srednje razvijena i tako će ostati a 15 godina u EU? Ništa u njihovoj ekonomiji nije specijalno ali ništa.

janko

pre 5 godina

koja loziona kad kod se pojavi orban, ovo je neverovatno. culi ste za orbana i njegovu politiku kao sto ste culi za madagaskar. govor je bio kao i govor svakog politicara, okicen hvalospevima i izdizanjem fidesove vlade u nebesa, sve sto su oni pre njih uradili je bilo katastrofalno, ali su zato oni od kad su na vlasti sve to, a i vise, doveli u red, a tek ce da dovedu, jer ovo je tek pocetak, siromastvo se smanjilo na 10% od kad su oni na vlasti, i u narednih par godina planiraju skroz da ga eliminisu, srednjoskolci ce dobiti 2 nedelje kursa stranog jezika u inistranstvu, u sponzorstvu vlade madjarske (citaj gradjana madjarske), podsetio je na to ko su neprijatelji i koga madjarska nacija treba da se plasi (soros, brisel, migranti, islamska najezda koja preti da unisti nase hriscanske vrednosti i napastvuje nase zene, i naravno unutrasnji neprijatelji u formi opozicije, podplaceni od istih), malo je opleo po opoziciji i njihovoj nesposobnosti, o tome kako su pokazali svoje pravo lice udruzivsi se sa nacistima (levica i desnica se udruzile u protestima protiv orbana). zvuci poznato?

Petra

pre 5 godina

To je samo deo pomoći. Dalje sledi:
1- Svaka žena do 40 godina pri sklapanju prvog braka dobija (ako želi) 10 mil. forinti kredita (1 mil. oko 3000 eura). Pri rođenju prvog deteta otplata kredita stagnira 3 godina. Isto tako nakon drugog deteta + se iznos smanji za jednu trećinu. Nakon trećeg deteta se preostali dug briše.
2- svaki srednjoškolac može u trošku države 2 puta da ide u inostranstvo na kurs stranog jezika na po 2 nedelje.
3- za kupovinu automobila porodice sa min. troje dece dobijaju nepovratnu pomoć od 2,5 mil. forinti.

Branko

pre 5 godina

Danas Madjarice sve redje prave i drugo dete, a ne cetvrto... ova mera nece imati nikakav efekat. U jednoj Budimpesti normalan covek ne moze da kupi stan... ali mera ce delovati u propagandne svrhe.

Goran

pre 5 godina

Ma daj, zena koha rodi cetvoro dece veci deo zivota posveti podizanju te dece, prihodi u novcu su tu bar sa njene strane minimalni, tako da ne vidim neku vecu vajdu od toga al ajde. Majka cetvoro treba da ima dozivotnu fiksnu nadoknadu od drzave sve ispod toga je marketing.

Kibo

pre 5 godina

Drugo treba takodje za porez na plate uvesti kao što je u Nemačkoj za isti posao neko ko je sam ima više odbijanja i na kraju ima manju platu od nekog ko ima porodicu ,decu... 
Zašto se i to ne uvede. 
__________________________

Zašto ovo? Možda neko ne želi ili NE MOŽE da ima decu, zašto tom nekom uskratiti deo plate, njegov izbor ili nemogućnost.

peca

pre 5 godina

nasa vlast trlja ruke kad neko rodi cetvoro,i misle ohoho buduce platise poreza.kad uporedis njihovog i naseg presednika smuci mi se da su tako blizu nas,a taaakooo daleko.e zemljo otvori se!

BoeserWolf

pre 5 godina

Ponovo Srbi hvale diktatore, vole ih, to im je u krvi. A zale se na svog.
Elem, zene sa 4 dece ce biti oslobodjene, ne muzevi. Te zene ce morati godine da provedu van radnog odnosa zbog porodiljskog, a i mozda koju godinu duze dok deca malo ne odrastu. Ipak je izazov odgojiti 4-oro i pritom raditi puno radno vreme.
Hoce li bas profitirati oslobadjanjem poreza na primanja, ako nemaju primanja.

Viktor

pre 5 godina

On je u 7 tacaka naveo, koje mere ce preduzeti. Izmedju ostalog, porodice sa 3 i vise dece dobice bezpovratnu novcanu pomoc za kupovinu kola u iznosu od oko 8000€, srednjoskolci u 1. i 3. razredu ce moci da putuju u inostranstvo na dve nedelje za ucenje stranog jezika o trosku drzave, veoma povoljni krediti za kupovinu kuca i stanova, cije mesecne rate se smanjuju sa povecanjem broja dece i deo se brise na teret drzave... itd....

only fools and horses

pre 5 godina

Odlična ideja. Da se smanje porezi i na prihod i na nekretnine. Bolje nego davati direktno novac koji će osobe koje ne žele da rade i prihoduju brzo potrošiti a deca i dalje ostati socijalni slučajevi. Dobro bi bilo i stimulisati putem okakšica za decu, kao na primer za školovanje i slično.

Robi

pre 5 godina

E sad bez populizma. Ovo je usmereno ka lumpen proletarijatu/sirotinji. Orban zna da je to deo birača koji su cvrsto njegovi i hoce jos i da ih učvrsti. On nema šta da traži među inteletualcima, a uzdrman mu je srednji sloj.
Pošto sam često u Mađarskoj znam ko za koga glasa. Generalno, familije sa više dece ionako slabo plaćaju porez.
Mahom su to već korisnici socijalne pomoći. Nažalost, na duže staze loša odluka jer je bolje da te pare Vlada odvoji npr školovanje talentovanih učenika. To se vrati. Ovo, veliko je pitanje?

neko iz mase

pre 5 godina

Ova prica zvuci lepo,ali je samo maska za pravo stanje stvari.Orban neka podigne plate,zavede red i da sistem radi za coveka,a ne protiv njega.Svi narodi istocnog bloka su u kolonijalnom statusu,prvo kao sirovinska baza,a zadnje sto ce otici su ljudi.E sad Orban ukine porez svakoj zeni koja rodi cetvoro dece,a tu decu treba hraniti,skolovati,treba obuca,odeca,a sve to da bi se obezbedilo treba jako velika plata koju opet Madjari nema sanse da zarade.Pa i kod nas da se ukine porez onome ko ima cetvoro dece,ajde da ga vidim da ih hrani,skoluje,oblaci i obuva za 20-40 hiljada dinara.Pa nema sanse.Ovo je samo bacanje prasine u oci,bas briga Orbana za narod Madjarske,isto kao i ovog naseg za nas.Opet kazem,ako vec brinu za narod,neka uvedu minimalne plate od 1000evra,radno vreme od 8 sati(a ne 10 i vise sto je postalo normalno),slobodan vikend,porodiljsko koje se postuje,a ne otkaz cim zatrudnis.Ljudi ako pameti imate gledajte sta se radi,a ne da slusate sta vam pricaju.Te bitange prica ne kosta nista,a vama prolaze zivoti.

ernesto che

pre 5 godina

Kao sto godinama pricam ovde, Orban je ozbiljan drzavnik, kome je stalo do svog naroda i koji nece zarad evrope i kojekakvih "evropskih interesa" izdati svoj narod, nacionalista je, sto je sasvim normalno jer je to covek koji voli svoj narod i postuje druge, ali drugi su drugi. Mogu da ga napadaju koliko hoce, ali cela bela evropa hoce ovakve ljudi na vlasti, poslednji je bio veliki Sarl de Gol, koji je zeleo jake i samostalne drzave u evropi povezane, trgovinom, robnom razmenom i ravnopravnoscu u tim odnosima, evropska unija je frankenstajn koji je napravljen da bivse porobila evropa i unistio beli narod i mir na njenom tlu. Sve vise ce ovakvi ljudi sirom evrope glasati ozbiljne drzavnike a ne sarlatane koji ce da se klanjaju briselu, nazalost nama nema spasa, jer svaki prosecni birac misli da cemo mi uci u eu i da ce nam poteci med i mleko kao sto kaze gospodar.

Loznicanin

pre 5 godina

Pa Kod nas je kako se sećam bio porez na imovinu da se manje plaća ako više članova ima porodica to jest da se umanjuje sa svakim narednim članom .
Zašto je to promenjeno,ZAŠTO?I danas bio sam ili sa visečlanom porodicom plaćaš isti porez za istu nekretninu....bravo ....
I koji pametnjkovic je to odlučio da promeni ....

Drugo treba takodje za porez na plate uvesti kao što je u Nemačkoj za isti posao neko ko je sam ima više odbijanja i na kraju ima manju platu od nekog ko ima porodicu ,decu...
Zašto se i to ne uvede.

Nestaje nas ljudi,a loši zakoni se ne menjaju .
I kako smo prsli kao drzava i narod pre ćemo sutra izglasati olakšice za one koji imaju kučiće nego decu...

Goran

pre 5 godina

Jel shvatate dokle su nas doterali kao ovce?
A ovde nam naplaćuju dupli porez. Kupio si stan od 100000 eura i platio porez od 20% ili ti 20000 eura, zašto onda plaćanje poreza doživotno odnosno zauvek? Prekinite se duplim oporezivanjem!
Dakle bez obzira kako vi zvali godišnji porez na nekretninu to je dupli porez koji je već plaćen pri kupovini. Ili jedno ili drugo, ne može oba jer na ovaj način nekretnine nisu privatno vlasništvo već državno. Kako? Pa ako ti se desi u životu da ostaneš bez posla na malo duže vreme, kamata na kamatu na taj porez i eto ti privatnih izvršitelja da ti ga oduzmu.
Jel Vam sad jasno u kakvom robovlasničkom društvu živimo?
Kakve smo mi ovce..... ja prosto ne verujem..
Sposobna Država živi od privrede a nesposobna od nameta!

Vladisav

pre 5 godina

Mafija, Orban podelio pasose Rumunima, bogatim Kinezima I tajkunima raznih nacionalnosti koji glasaju za njega I sada ce jos da podstakne iste da se oslobode poreza.

Loznicanin

pre 5 godina

Pa Kod nas je kako se sećam bio porez na imovinu da se manje plaća ako više članova ima porodica to jest da se umanjuje sa svakim narednim članom .
Zašto je to promenjeno,ZAŠTO?I danas bio sam ili sa visečlanom porodicom plaćaš isti porez za istu nekretninu....bravo ....
I koji pametnjkovic je to odlučio da promeni ....

Drugo treba takodje za porez na plate uvesti kao što je u Nemačkoj za isti posao neko ko je sam ima više odbijanja i na kraju ima manju platu od nekog ko ima porodicu ,decu...
Zašto se i to ne uvede.

Nestaje nas ljudi,a loši zakoni se ne menjaju .
I kako smo prsli kao drzava i narod pre ćemo sutra izglasati olakšice za one koji imaju kučiće nego decu...

Petra

pre 5 godina

To je samo deo pomoći. Dalje sledi:
1- Svaka žena do 40 godina pri sklapanju prvog braka dobija (ako želi) 10 mil. forinti kredita (1 mil. oko 3000 eura). Pri rođenju prvog deteta otplata kredita stagnira 3 godina. Isto tako nakon drugog deteta + se iznos smanji za jednu trećinu. Nakon trećeg deteta se preostali dug briše.
2- svaki srednjoškolac može u trošku države 2 puta da ide u inostranstvo na kurs stranog jezika na po 2 nedelje.
3- za kupovinu automobila porodice sa min. troje dece dobijaju nepovratnu pomoć od 2,5 mil. forinti.

Goran

pre 5 godina

Jel shvatate dokle su nas doterali kao ovce?
A ovde nam naplaćuju dupli porez. Kupio si stan od 100000 eura i platio porez od 20% ili ti 20000 eura, zašto onda plaćanje poreza doživotno odnosno zauvek? Prekinite se duplim oporezivanjem!
Dakle bez obzira kako vi zvali godišnji porez na nekretninu to je dupli porez koji je već plaćen pri kupovini. Ili jedno ili drugo, ne može oba jer na ovaj način nekretnine nisu privatno vlasništvo već državno. Kako? Pa ako ti se desi u životu da ostaneš bez posla na malo duže vreme, kamata na kamatu na taj porez i eto ti privatnih izvršitelja da ti ga oduzmu.
Jel Vam sad jasno u kakvom robovlasničkom društvu živimo?
Kakve smo mi ovce..... ja prosto ne verujem..
Sposobna Država živi od privrede a nesposobna od nameta!

neko iz mase

pre 5 godina

Ova prica zvuci lepo,ali je samo maska za pravo stanje stvari.Orban neka podigne plate,zavede red i da sistem radi za coveka,a ne protiv njega.Svi narodi istocnog bloka su u kolonijalnom statusu,prvo kao sirovinska baza,a zadnje sto ce otici su ljudi.E sad Orban ukine porez svakoj zeni koja rodi cetvoro dece,a tu decu treba hraniti,skolovati,treba obuca,odeca,a sve to da bi se obezbedilo treba jako velika plata koju opet Madjari nema sanse da zarade.Pa i kod nas da se ukine porez onome ko ima cetvoro dece,ajde da ga vidim da ih hrani,skoluje,oblaci i obuva za 20-40 hiljada dinara.Pa nema sanse.Ovo je samo bacanje prasine u oci,bas briga Orbana za narod Madjarske,isto kao i ovog naseg za nas.Opet kazem,ako vec brinu za narod,neka uvedu minimalne plate od 1000evra,radno vreme od 8 sati(a ne 10 i vise sto je postalo normalno),slobodan vikend,porodiljsko koje se postuje,a ne otkaz cim zatrudnis.Ljudi ako pameti imate gledajte sta se radi,a ne da slusate sta vam pricaju.Te bitange prica ne kosta nista,a vama prolaze zivoti.

Branko

pre 5 godina

Danas Madjarice sve redje prave i drugo dete, a ne cetvrto... ova mera nece imati nikakav efekat. U jednoj Budimpesti normalan covek ne moze da kupi stan... ali mera ce delovati u propagandne svrhe.

idi

pre 5 godina

A kolika je prosečna plata u toj Madjarskoj oko 650€ medijana je manja za 100- 150€ sigurno.
Neki Madjar se zaposli u stranoj kompaniji ima možda 550€ platu.
Znate da je 500.000 Madjara otišlo na Zapad? Ako je tako dobro što odlaze školovani ljudi.
Slovenija je mnogo razvijenija od njih a ovamo ne možemo da živimo o hvalospevima o Orbanu. On patriota, zabranio sindikate klasičan neoliberal a zato narod svoj opteretio sa najvećim porezom na dodadatnu vrednost od 27%, a strane kompanije nije.
Da li vi vidite da je Madjarska večito srednje razvijena i tako će ostati a 15 godina u EU? Ništa u njihovoj ekonomiji nije specijalno ali ništa.

Goran

pre 5 godina

Ma daj, zena koha rodi cetvoro dece veci deo zivota posveti podizanju te dece, prihodi u novcu su tu bar sa njene strane minimalni, tako da ne vidim neku vecu vajdu od toga al ajde. Majka cetvoro treba da ima dozivotnu fiksnu nadoknadu od drzave sve ispod toga je marketing.

BoeserWolf

pre 5 godina

Ponovo Srbi hvale diktatore, vole ih, to im je u krvi. A zale se na svog.
Elem, zene sa 4 dece ce biti oslobodjene, ne muzevi. Te zene ce morati godine da provedu van radnog odnosa zbog porodiljskog, a i mozda koju godinu duze dok deca malo ne odrastu. Ipak je izazov odgojiti 4-oro i pritom raditi puno radno vreme.
Hoce li bas profitirati oslobadjanjem poreza na primanja, ako nemaju primanja.

Milan Stojadinovic

pre 5 godina

Ok nisam dovoljno upucen u Madjarsku politiku,samo bi da pitam ove kriticare od kad i zasto po njima rec populizam ima negativno znacenje? Populizam znaci vladati u interesu sirih narodnih masa a suprotno znacenje od te reci je elitizam.Drugo je demagogija.

CATAPA

pre 5 godina

Tipična fašistička demagogija. A onda dođe u situaciju da donosi rasne zakone kako Romi ne bi dobijali stimulacije za veći broj dece.
Naravno, ovakve mere ne povećavaju natalitet jer žene koje se opredele za veći broj dece ionako nisu plaćale porez, niti se bavile bilo kakvim biznisom.
Ako se mere primene i na usvojenu decu, eto šanse za ogromnu zloupotrebu i pitanje zašto bi to važilo samo za žene? Ako je važno samo da se deca rode i da budu Mađari, onda je ipak Hitlerov "lebensborn" bio jedini način kojim fašisti mogu da povećavaju natalitet, a i to samo zato što im uvek nedostaje vojnika, a ne radne snage.
Naravno, nema od svega toga ništa. Lakardija je kada natalitet podižu fašisti jer čak i kada bi povećali broj rođenih, samo bi više njih bežalo iz takve države.
Sve je to već viđeno i u Srbiji.

peca

pre 5 godina

nasa vlast trlja ruke kad neko rodi cetvoro,i misle ohoho buduce platise poreza.kad uporedis njihovog i naseg presednika smuci mi se da su tako blizu nas,a taaakooo daleko.e zemljo otvori se!

ernesto che

pre 5 godina

Kao sto godinama pricam ovde, Orban je ozbiljan drzavnik, kome je stalo do svog naroda i koji nece zarad evrope i kojekakvih "evropskih interesa" izdati svoj narod, nacionalista je, sto je sasvim normalno jer je to covek koji voli svoj narod i postuje druge, ali drugi su drugi. Mogu da ga napadaju koliko hoce, ali cela bela evropa hoce ovakve ljudi na vlasti, poslednji je bio veliki Sarl de Gol, koji je zeleo jake i samostalne drzave u evropi povezane, trgovinom, robnom razmenom i ravnopravnoscu u tim odnosima, evropska unija je frankenstajn koji je napravljen da bivse porobila evropa i unistio beli narod i mir na njenom tlu. Sve vise ce ovakvi ljudi sirom evrope glasati ozbiljne drzavnike a ne sarlatane koji ce da se klanjaju briselu, nazalost nama nema spasa, jer svaki prosecni birac misli da cemo mi uci u eu i da ce nam poteci med i mleko kao sto kaze gospodar.

Kibo

pre 5 godina

nije poenta da nas ima puno... poenta je da nas ima taman koliko mozemo da se rasirimo, koliko nam to resursi dozvoljavaju. Zemlja je i onako prenaseljena. Ali mali narodi su uvek uplaseni i misle da ce sve resiti natalitetom...
Obrazovanje, i kultura je jedino resenje.

Viktor

pre 5 godina

On je u 7 tacaka naveo, koje mere ce preduzeti. Izmedju ostalog, porodice sa 3 i vise dece dobice bezpovratnu novcanu pomoc za kupovinu kola u iznosu od oko 8000€, srednjoskolci u 1. i 3. razredu ce moci da putuju u inostranstvo na dve nedelje za ucenje stranog jezika o trosku drzave, veoma povoljni krediti za kupovinu kuca i stanova, cije mesecne rate se smanjuju sa povecanjem broja dece i deo se brise na teret drzave... itd....

Kibo

pre 5 godina

Drugo treba takodje za porez na plate uvesti kao što je u Nemačkoj za isti posao neko ko je sam ima više odbijanja i na kraju ima manju platu od nekog ko ima porodicu ,decu... 
Zašto se i to ne uvede. 
__________________________

Zašto ovo? Možda neko ne želi ili NE MOŽE da ima decu, zašto tom nekom uskratiti deo plate, njegov izbor ili nemogućnost.

Stranger

pre 5 godina

Nedavno sam cuo da pomoc kod 2 i 3 deteta vazi samo dve godine ili tako nekako. To je isuvise nedovoljno ako zelimo da podrzimo majke da radjaju decu i da ne nestanemo kao nacija za 50-ak godina! Trenutno gubimo nesto preko 30 hiljada gradjana Srbije godisnje. Sta mislite koliki ce biti odliv kada 2020 godine Nemacka otvori grabice za radno sposobne ljude iz Srbije??? Pa bice ovaj mali gradic puta 2...Ukoliko ova Vlada zaista zeli da ucini nesto dobro za natalitet ove zemlje onda mora pod hitno da promeni zakon I dozvola majkama koje rode preko dvoje dece pomoc u iznosu prosecne plate u Srbiji dok deca ne napune 18 godina. E tako i samo tako cemo moji dragi Srbi doci do povecanja nataliteta Srba a pod tim mislim na sve ljude koji se osecaju gradjanima ove zemlje. Sve ostalo je kozmetika za narod.

Madjar

pre 5 godina

Min plata kod madjara 1000 e
Fakultetski obrazovani od 1500 e pa navise
fizicki radnik po satu 3500 do 4000 forinti 10 do 12 e
za te poslove najvise ih ima iz rumunije i vojvodine.

Robi

pre 5 godina

E sad bez populizma. Ovo je usmereno ka lumpen proletarijatu/sirotinji. Orban zna da je to deo birača koji su cvrsto njegovi i hoce jos i da ih učvrsti. On nema šta da traži među inteletualcima, a uzdrman mu je srednji sloj.
Pošto sam često u Mađarskoj znam ko za koga glasa. Generalno, familije sa više dece ionako slabo plaćaju porez.
Mahom su to već korisnici socijalne pomoći. Nažalost, na duže staze loša odluka jer je bolje da te pare Vlada odvoji npr školovanje talentovanih učenika. To se vrati. Ovo, veliko je pitanje?

Marko

pre 5 godina

Gluposti. Ovaj covek misli da je narod glup.
Prijatelju, daj ti porodici od 4 deteta 1000 evra mesechno do njihovog zavrshetka fakulteta (tu mislim na razuman rok, a ne da bude vechiti student), pa ces imati stanovnika kao Kina za 30 godina. Isto vazi i za Srbiju.
SAMO KONKRETNA GOTOVINA. Sve ostalo je sharena laza za naivne.

Vladisav

pre 5 godina

Mafija, Orban podelio pasose Rumunima, bogatim Kinezima I tajkunima raznih nacionalnosti koji glasaju za njega I sada ce jos da podstakne iste da se oslobode poreza.

janko

pre 5 godina

koja loziona kad kod se pojavi orban, ovo je neverovatno. culi ste za orbana i njegovu politiku kao sto ste culi za madagaskar. govor je bio kao i govor svakog politicara, okicen hvalospevima i izdizanjem fidesove vlade u nebesa, sve sto su oni pre njih uradili je bilo katastrofalno, ali su zato oni od kad su na vlasti sve to, a i vise, doveli u red, a tek ce da dovedu, jer ovo je tek pocetak, siromastvo se smanjilo na 10% od kad su oni na vlasti, i u narednih par godina planiraju skroz da ga eliminisu, srednjoskolci ce dobiti 2 nedelje kursa stranog jezika u inistranstvu, u sponzorstvu vlade madjarske (citaj gradjana madjarske), podsetio je na to ko su neprijatelji i koga madjarska nacija treba da se plasi (soros, brisel, migranti, islamska najezda koja preti da unisti nase hriscanske vrednosti i napastvuje nase zene, i naravno unutrasnji neprijatelji u formi opozicije, podplaceni od istih), malo je opleo po opoziciji i njihovoj nesposobnosti, o tome kako su pokazali svoje pravo lice udruzivsi se sa nacistima (levica i desnica se udruzile u protestima protiv orbana). zvuci poznato?

only fools and horses

pre 5 godina

Odlična ideja. Da se smanje porezi i na prihod i na nekretnine. Bolje nego davati direktno novac koji će osobe koje ne žele da rade i prihoduju brzo potrošiti a deca i dalje ostati socijalni slučajevi. Dobro bi bilo i stimulisati putem okakšica za decu, kao na primer za školovanje i slično.

marko_sthlm

pre 5 godina

@ "Da, i onda kad se svi zalete, nista od toga. Videli smo to vec i ranije. Obecanja su lepa, ali samo to.
(nsweb, 11. februar 2019 09:50)"


Otprilike tako.

Uzmimo i da je Orban iskren u ovome...Ali kao što je to zakon prirode ničija nije do zore gorela pa neće ni Orbanova.
Kad on i njegovi odu s vlasti sledeći koji dođu na njihovo mesto lako mogu da ukinu to.
I onda ovi što su se zaleteli i napravili više dece zbog ove mere izvise kao što se to redovno dešava ljudima koji nasedaju na obećanja populista.

ima jos

pre 5 godina

pisite vi sto hocete al' ovo nije nimalo losa politika iz vise razloga,samo za jedan primer,,penzioni sistem kakav poznamo nece jos dugo,pazi sta ti kazem,a sad pre nego mi neki podvale egoizam samo da ih podsetim,zivot funkcionise po principu dati i uzeti,da,prvo dati pa onda tek i uzeti,,

Vladisav

pre 5 godina

Mafija, Orban podelio pasose Rumunima, bogatim Kinezima I tajkunima raznih nacionalnosti koji glasaju za njega I sada ce jos da podstakne iste da se oslobode poreza.

Kibo

pre 5 godina

nije poenta da nas ima puno... poenta je da nas ima taman koliko mozemo da se rasirimo, koliko nam to resursi dozvoljavaju. Zemlja je i onako prenaseljena. Ali mali narodi su uvek uplaseni i misle da ce sve resiti natalitetom...
Obrazovanje, i kultura je jedino resenje.

CATAPA

pre 5 godina

Tipična fašistička demagogija. A onda dođe u situaciju da donosi rasne zakone kako Romi ne bi dobijali stimulacije za veći broj dece.
Naravno, ovakve mere ne povećavaju natalitet jer žene koje se opredele za veći broj dece ionako nisu plaćale porez, niti se bavile bilo kakvim biznisom.
Ako se mere primene i na usvojenu decu, eto šanse za ogromnu zloupotrebu i pitanje zašto bi to važilo samo za žene? Ako je važno samo da se deca rode i da budu Mađari, onda je ipak Hitlerov "lebensborn" bio jedini način kojim fašisti mogu da povećavaju natalitet, a i to samo zato što im uvek nedostaje vojnika, a ne radne snage.
Naravno, nema od svega toga ništa. Lakardija je kada natalitet podižu fašisti jer čak i kada bi povećali broj rođenih, samo bi više njih bežalo iz takve države.
Sve je to već viđeno i u Srbiji.

Branko

pre 5 godina

Danas Madjarice sve redje prave i drugo dete, a ne cetvrto... ova mera nece imati nikakav efekat. U jednoj Budimpesti normalan covek ne moze da kupi stan... ali mera ce delovati u propagandne svrhe.

idi

pre 5 godina

A kolika je prosečna plata u toj Madjarskoj oko 650€ medijana je manja za 100- 150€ sigurno.
Neki Madjar se zaposli u stranoj kompaniji ima možda 550€ platu.
Znate da je 500.000 Madjara otišlo na Zapad? Ako je tako dobro što odlaze školovani ljudi.
Slovenija je mnogo razvijenija od njih a ovamo ne možemo da živimo o hvalospevima o Orbanu. On patriota, zabranio sindikate klasičan neoliberal a zato narod svoj opteretio sa najvećim porezom na dodadatnu vrednost od 27%, a strane kompanije nije.
Da li vi vidite da je Madjarska večito srednje razvijena i tako će ostati a 15 godina u EU? Ništa u njihovoj ekonomiji nije specijalno ali ništa.

Loznicanin

pre 5 godina

Pa Kod nas je kako se sećam bio porez na imovinu da se manje plaća ako više članova ima porodica to jest da se umanjuje sa svakim narednim članom .
Zašto je to promenjeno,ZAŠTO?I danas bio sam ili sa visečlanom porodicom plaćaš isti porez za istu nekretninu....bravo ....
I koji pametnjkovic je to odlučio da promeni ....

Drugo treba takodje za porez na plate uvesti kao što je u Nemačkoj za isti posao neko ko je sam ima više odbijanja i na kraju ima manju platu od nekog ko ima porodicu ,decu...
Zašto se i to ne uvede.

Nestaje nas ljudi,a loši zakoni se ne menjaju .
I kako smo prsli kao drzava i narod pre ćemo sutra izglasati olakšice za one koji imaju kučiće nego decu...

neko iz mase

pre 5 godina

Ova prica zvuci lepo,ali je samo maska za pravo stanje stvari.Orban neka podigne plate,zavede red i da sistem radi za coveka,a ne protiv njega.Svi narodi istocnog bloka su u kolonijalnom statusu,prvo kao sirovinska baza,a zadnje sto ce otici su ljudi.E sad Orban ukine porez svakoj zeni koja rodi cetvoro dece,a tu decu treba hraniti,skolovati,treba obuca,odeca,a sve to da bi se obezbedilo treba jako velika plata koju opet Madjari nema sanse da zarade.Pa i kod nas da se ukine porez onome ko ima cetvoro dece,ajde da ga vidim da ih hrani,skoluje,oblaci i obuva za 20-40 hiljada dinara.Pa nema sanse.Ovo je samo bacanje prasine u oci,bas briga Orbana za narod Madjarske,isto kao i ovog naseg za nas.Opet kazem,ako vec brinu za narod,neka uvedu minimalne plate od 1000evra,radno vreme od 8 sati(a ne 10 i vise sto je postalo normalno),slobodan vikend,porodiljsko koje se postuje,a ne otkaz cim zatrudnis.Ljudi ako pameti imate gledajte sta se radi,a ne da slusate sta vam pricaju.Te bitange prica ne kosta nista,a vama prolaze zivoti.

ernesto che

pre 5 godina

Kao sto godinama pricam ovde, Orban je ozbiljan drzavnik, kome je stalo do svog naroda i koji nece zarad evrope i kojekakvih "evropskih interesa" izdati svoj narod, nacionalista je, sto je sasvim normalno jer je to covek koji voli svoj narod i postuje druge, ali drugi su drugi. Mogu da ga napadaju koliko hoce, ali cela bela evropa hoce ovakve ljudi na vlasti, poslednji je bio veliki Sarl de Gol, koji je zeleo jake i samostalne drzave u evropi povezane, trgovinom, robnom razmenom i ravnopravnoscu u tim odnosima, evropska unija je frankenstajn koji je napravljen da bivse porobila evropa i unistio beli narod i mir na njenom tlu. Sve vise ce ovakvi ljudi sirom evrope glasati ozbiljne drzavnike a ne sarlatane koji ce da se klanjaju briselu, nazalost nama nema spasa, jer svaki prosecni birac misli da cemo mi uci u eu i da ce nam poteci med i mleko kao sto kaze gospodar.

Marko

pre 5 godina

Gluposti. Ovaj covek misli da je narod glup.
Prijatelju, daj ti porodici od 4 deteta 1000 evra mesechno do njihovog zavrshetka fakulteta (tu mislim na razuman rok, a ne da bude vechiti student), pa ces imati stanovnika kao Kina za 30 godina. Isto vazi i za Srbiju.
SAMO KONKRETNA GOTOVINA. Sve ostalo je sharena laza za naivne.

BoeserWolf

pre 5 godina

Ponovo Srbi hvale diktatore, vole ih, to im je u krvi. A zale se na svog.
Elem, zene sa 4 dece ce biti oslobodjene, ne muzevi. Te zene ce morati godine da provedu van radnog odnosa zbog porodiljskog, a i mozda koju godinu duze dok deca malo ne odrastu. Ipak je izazov odgojiti 4-oro i pritom raditi puno radno vreme.
Hoce li bas profitirati oslobadjanjem poreza na primanja, ako nemaju primanja.

janko

pre 5 godina

koja loziona kad kod se pojavi orban, ovo je neverovatno. culi ste za orbana i njegovu politiku kao sto ste culi za madagaskar. govor je bio kao i govor svakog politicara, okicen hvalospevima i izdizanjem fidesove vlade u nebesa, sve sto su oni pre njih uradili je bilo katastrofalno, ali su zato oni od kad su na vlasti sve to, a i vise, doveli u red, a tek ce da dovedu, jer ovo je tek pocetak, siromastvo se smanjilo na 10% od kad su oni na vlasti, i u narednih par godina planiraju skroz da ga eliminisu, srednjoskolci ce dobiti 2 nedelje kursa stranog jezika u inistranstvu, u sponzorstvu vlade madjarske (citaj gradjana madjarske), podsetio je na to ko su neprijatelji i koga madjarska nacija treba da se plasi (soros, brisel, migranti, islamska najezda koja preti da unisti nase hriscanske vrednosti i napastvuje nase zene, i naravno unutrasnji neprijatelji u formi opozicije, podplaceni od istih), malo je opleo po opoziciji i njihovoj nesposobnosti, o tome kako su pokazali svoje pravo lice udruzivsi se sa nacistima (levica i desnica se udruzile u protestima protiv orbana). zvuci poznato?

Kibo

pre 5 godina

Drugo treba takodje za porez na plate uvesti kao što je u Nemačkoj za isti posao neko ko je sam ima više odbijanja i na kraju ima manju platu od nekog ko ima porodicu ,decu... 
Zašto se i to ne uvede. 
__________________________

Zašto ovo? Možda neko ne želi ili NE MOŽE da ima decu, zašto tom nekom uskratiti deo plate, njegov izbor ili nemogućnost.

Robi

pre 5 godina

E sad bez populizma. Ovo je usmereno ka lumpen proletarijatu/sirotinji. Orban zna da je to deo birača koji su cvrsto njegovi i hoce jos i da ih učvrsti. On nema šta da traži među inteletualcima, a uzdrman mu je srednji sloj.
Pošto sam često u Mađarskoj znam ko za koga glasa. Generalno, familije sa više dece ionako slabo plaćaju porez.
Mahom su to već korisnici socijalne pomoći. Nažalost, na duže staze loša odluka jer je bolje da te pare Vlada odvoji npr školovanje talentovanih učenika. To se vrati. Ovo, veliko je pitanje?

Milan Stojadinovic

pre 5 godina

Ok nisam dovoljno upucen u Madjarsku politiku,samo bi da pitam ove kriticare od kad i zasto po njima rec populizam ima negativno znacenje? Populizam znaci vladati u interesu sirih narodnih masa a suprotno znacenje od te reci je elitizam.Drugo je demagogija.

only fools and horses

pre 5 godina

Odlična ideja. Da se smanje porezi i na prihod i na nekretnine. Bolje nego davati direktno novac koji će osobe koje ne žele da rade i prihoduju brzo potrošiti a deca i dalje ostati socijalni slučajevi. Dobro bi bilo i stimulisati putem okakšica za decu, kao na primer za školovanje i slično.

Madjar

pre 5 godina

Min plata kod madjara 1000 e
Fakultetski obrazovani od 1500 e pa navise
fizicki radnik po satu 3500 do 4000 forinti 10 do 12 e
za te poslove najvise ih ima iz rumunije i vojvodine.

marko_sthlm

pre 5 godina

@ "Da, i onda kad se svi zalete, nista od toga. Videli smo to vec i ranije. Obecanja su lepa, ali samo to.
(nsweb, 11. februar 2019 09:50)"


Otprilike tako.

Uzmimo i da je Orban iskren u ovome...Ali kao što je to zakon prirode ničija nije do zore gorela pa neće ni Orbanova.
Kad on i njegovi odu s vlasti sledeći koji dođu na njihovo mesto lako mogu da ukinu to.
I onda ovi što su se zaleteli i napravili više dece zbog ove mere izvise kao što se to redovno dešava ljudima koji nasedaju na obećanja populista.

Goran

pre 5 godina

Ma daj, zena koha rodi cetvoro dece veci deo zivota posveti podizanju te dece, prihodi u novcu su tu bar sa njene strane minimalni, tako da ne vidim neku vecu vajdu od toga al ajde. Majka cetvoro treba da ima dozivotnu fiksnu nadoknadu od drzave sve ispod toga je marketing.

Petra

pre 5 godina

To je samo deo pomoći. Dalje sledi:
1- Svaka žena do 40 godina pri sklapanju prvog braka dobija (ako želi) 10 mil. forinti kredita (1 mil. oko 3000 eura). Pri rođenju prvog deteta otplata kredita stagnira 3 godina. Isto tako nakon drugog deteta + se iznos smanji za jednu trećinu. Nakon trećeg deteta se preostali dug briše.
2- svaki srednjoškolac može u trošku države 2 puta da ide u inostranstvo na kurs stranog jezika na po 2 nedelje.
3- za kupovinu automobila porodice sa min. troje dece dobijaju nepovratnu pomoć od 2,5 mil. forinti.

Stranger

pre 5 godina

Nedavno sam cuo da pomoc kod 2 i 3 deteta vazi samo dve godine ili tako nekako. To je isuvise nedovoljno ako zelimo da podrzimo majke da radjaju decu i da ne nestanemo kao nacija za 50-ak godina! Trenutno gubimo nesto preko 30 hiljada gradjana Srbije godisnje. Sta mislite koliki ce biti odliv kada 2020 godine Nemacka otvori grabice za radno sposobne ljude iz Srbije??? Pa bice ovaj mali gradic puta 2...Ukoliko ova Vlada zaista zeli da ucini nesto dobro za natalitet ove zemlje onda mora pod hitno da promeni zakon I dozvola majkama koje rode preko dvoje dece pomoc u iznosu prosecne plate u Srbiji dok deca ne napune 18 godina. E tako i samo tako cemo moji dragi Srbi doci do povecanja nataliteta Srba a pod tim mislim na sve ljude koji se osecaju gradjanima ove zemlje. Sve ostalo je kozmetika za narod.

Viktor

pre 5 godina

On je u 7 tacaka naveo, koje mere ce preduzeti. Izmedju ostalog, porodice sa 3 i vise dece dobice bezpovratnu novcanu pomoc za kupovinu kola u iznosu od oko 8000€, srednjoskolci u 1. i 3. razredu ce moci da putuju u inostranstvo na dve nedelje za ucenje stranog jezika o trosku drzave, veoma povoljni krediti za kupovinu kuca i stanova, cije mesecne rate se smanjuju sa povecanjem broja dece i deo se brise na teret drzave... itd....

peca

pre 5 godina

nasa vlast trlja ruke kad neko rodi cetvoro,i misle ohoho buduce platise poreza.kad uporedis njihovog i naseg presednika smuci mi se da su tako blizu nas,a taaakooo daleko.e zemljo otvori se!

ima jos

pre 5 godina

pisite vi sto hocete al' ovo nije nimalo losa politika iz vise razloga,samo za jedan primer,,penzioni sistem kakav poznamo nece jos dugo,pazi sta ti kazem,a sad pre nego mi neki podvale egoizam samo da ih podsetim,zivot funkcionise po principu dati i uzeti,da,prvo dati pa onda tek i uzeti,,

Goran

pre 5 godina

Jel shvatate dokle su nas doterali kao ovce?
A ovde nam naplaćuju dupli porez. Kupio si stan od 100000 eura i platio porez od 20% ili ti 20000 eura, zašto onda plaćanje poreza doživotno odnosno zauvek? Prekinite se duplim oporezivanjem!
Dakle bez obzira kako vi zvali godišnji porez na nekretninu to je dupli porez koji je već plaćen pri kupovini. Ili jedno ili drugo, ne može oba jer na ovaj način nekretnine nisu privatno vlasništvo već državno. Kako? Pa ako ti se desi u životu da ostaneš bez posla na malo duže vreme, kamata na kamatu na taj porez i eto ti privatnih izvršitelja da ti ga oduzmu.
Jel Vam sad jasno u kakvom robovlasničkom društvu živimo?
Kakve smo mi ovce..... ja prosto ne verujem..
Sposobna Država živi od privrede a nesposobna od nameta!