Petak, 18.01.2019.

10:07

Hrvatski pilot okačio sliku MIG-a i poručio: E baš taj je simbol snage

Doprinos raspravi koja se i dalje vodi u hrvatskoj javnosti zbog sporne neuspešne nabavke izraelskih aviona dao je i jedan od poznatih pilota.

Izvor: B92

Hrvatski pilot okaèio sliku MIG-a i poruèio: E baš taj je simbol snage IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Neko ko malo poznaje

pre 5 godina

leptirica, 18. januar 2019 13:21) # Link komentara
Sve od navedenog za mig 29 je skoro pa tacno.Mig 35 koji su Rusi predstavili bi trebao da bude na nivo F16 block 70/72.
Ali nisi naveo recimo da se na suhoju su35 nalazi resetkasti aesa radar koji ima za 40 kilometara veci domet nego f16 block 70/72 i spram kojeg je mig 29 prava kanturina.Za su 35 se smatra da je najbolji avion ikada napravljen sto se tice bilo kakvog bliskog susteta ali i on vidi metu mnogo prije nego li se ostvari vizuelni efekat vidljivosti.I jos nesto i Srbija i Hrvatska uopste nemaju potrebu za RV osim mozda da imaju po dva aviona radi nadziranja neba ako zaluta neki potencijalni avion sa teroristim i ovo sto rade vlade obadvije drzave je zamajavanje krezubog naroda.Ameri i Rusi trljaju ruke a mi ostajemo budaletine.

Veliki brat

pre 5 godina

@(mrav leptirojed, 18. januar 2019 16:41)

Neva je dobra samo u slučaju atomskog udara kada neutronsko zračenje onesposobi digitalne sisteme.

Poljaci su npr. te Neve digitalizovali i ugradili bolju automatiku. Analogni računar sa automatskim upravljanjem na Nevi nije mogao 90-ih da obori ni poljoprivredni avion u Slavoniji.

Nego, u jednom skladištu su pronašli IC kameru koja je odgovarala za Neva sistem, i to su je pronašli slučajno, niko nije ni znao da postoji, isto kao što smo pre neku godinu zaturili i one akumulatore za avione.

Uglavnom, sa IC kamerom može da se radi navođenje raketa bez nišanskog radara, čime se onemogućava neprijatelju određivanje tačnog položaja sistema.

Sve ostalo je mazanje očiju, jer naši kad god bi uključili radar na duže od 10 sekundi, morali su odmah da sve pakuju i premeštaju sistem.

Poljaci su bar nakon digitalizacije nišanski rada i lansirne rampe postavili na modifikovane tenkove tako da brzo mogu da promene položaj.

Perica

pre 5 godina

@Sima, 18. januar 2019

Povrh toga što su ti drugi objasnili o prošlosti i ulozi tog aviona u ratu, stvar se svodi na hrvatsku desnicu kojoj su za sve krivi Srbi i bivša vlast.

Po sistemu "pusti sad to što smo mi X, pogledaj one koji su Y" (to se na engleskom zove "whataboutism"), ova neuspjela nabava F-16 nije problem, nego je problem što je bivša vlast neuspjelo remontirala MiG-21 u Ukrajini.

Za taj remont postojale su dvije opcije. Ukrajinska (jeftinija), i rumunjska (skuplja). Odabrana je jeftinija i remont je izveden kako god je mogao biti izveden; ako odvedeš starog Golfa mehaničaru, ne možeš očekivati da će u njega ugraditi nove dijelove, nego će ih skupljati po auto otpadima, isto kao što su radili i Ukrajinci, tj. isto kao što bi radili Rumunji. Usput - Rumunji su već jednom remontirali MiG-ove 2003. i obavili katastrofalan posao. Selak je u Ukrajini letio na svih 12 komada i stavio svoj potpis da je svih 12 komada u ispravnom stanju.

Postojao je rumunjski (tj. hadezeovski) lobi u vojsci koji nije mogao prežaliti što nije odabrana skuplja opcija (netko je izgubio proviziju), pa su papirima prizemljili 5 od 12 aviona zbog sumnjivog porijekla dijelova. Nema veze što lete, dijelovi su čudni (vidi "auto otpad" gore), pa su avioni van službe. I sad se, eto, proziva bivša vlast za loše obavljen remont. Znači, nije HDZ kriv što nisu kupljeni OVI avioni, nego je SDP kriv što ONI avioni nisu remontirani savršeno novim ruskim dijelovima, tek izašlim iz tvornice.

Hanzo Hatori

pre 5 godina

@leptirica

Bitna mana F-16 je što kod najmanjeg kvara motora nema spasa, dok dvomotorni avioni kakav je MiG-29 mogu da slete i sa samo jednim ( Tu je i današnji primer Su-34 koji se vratio u bazu sa jednim motorom nakon sudara).

marija

pre 5 godina

E moj Ivane, pobratime mio, đava te lipi odnijo, jugo puše u Dalmaciji, a ne u Zagrebu, u Saboru, di su zatvorena škura!
Znači, samo mi Dalmatinci moremo da se opravdamo da smo ludi jer puše jugo. Vi ste ludi jer ste ludi. Jer da ste pametni, ne biste raketirali izbjegličke kolone s tim "osvetnikom Dubrovnika" bez obzira na vojsku u toj koloni.
Ako dalmatinski sudovi uzimaju jugo kao olakotnu okolnost pri počinjenju raznih "nerazumnih" prekršaja, samoubojstva i ubojstva, sudovi u Haagu sigurno neće gledati vremensku prognozu od 5.08.1995.
Što se tiče ovi u Saboru, dabogda ih pogodio tornado klase F5, a ne Jugo.
A more i Jugo 45.
(Ante, 18. januar 2019 16:40

Nasmeja me, Ante.
Pozdrav Dalmaciji iz Beograda.

John

pre 5 godina

U modernom ratovanju se svodi na borbu van vizualnog polja i tu mig29 koji ostavlja veći trag na ekranu, ima slabiji radar (dvosjed ga ni nema) nema šta raditi. Njegove velike manevarske sposobnosti ne dolaze do izražaja jer ga f16 vidi puno prije nego što mig postane svjestan da je f16 u blizini.
(leptirica, 18. januar 2019 13:21)

Najmerodavniji za priču MiG-29 vs. F-16 su bivši istočnonemački piloti, koji su prešli da lete za Bundesver, jer su leteli na oba.
Jedan od njih je, ne tako davno, rekao, parafraziram:
- u bliskoj vazdušnoj borbi (dogfight, u vizuelnom kontaktu) - MiG rastura.
- na srednjim daljinama - 50/50, i najviše zavisi od pilota, a i od podrške
- na velikim daljinama - MiG nema šta da traži, F rastura.

Dakle, odgovor na pitanje "Koji je bolji?" uvek zahteva kontra-pitanja "Kada?", "Kako? i "Gde?"

I još jedno stvar. Lako je proverljiva, ali će svejedno da mi nalupaju minuse - MiG 29 nikad nije imao ni jednu vazdušnu pobedu protiv drugog aviona. Nikad i nigde.

Ante

pre 5 godina

E moj Ivane, pobratime mio, đava te lipi odnijo, jugo puše u Dalmaciji, a ne u Zagrebu, u Saboru, di su zatvorena škura!
Znači, samo mi Dalmatinci moremo da se opravdamo da smo ludi jer puše jugo. Vi ste ludi jer ste ludi. Jer da ste pametni, ne biste raketirali izbjegličke kolone s tim "osvetnikom Dubrovnika" bez obzira na vojsku u toj koloni.
Ako dalmatinski sudovi uzimaju jugo kao olakotnu okolnost pri počinjenju raznih "nerazumnih" prekršaja, samoubojstva i ubojstva, sudovi u Haagu sigurno neće gledati vremensku prognozu od 5.08.1995.
Što se tiče ovi u Saboru, dabogda ih pogodio tornado klase F5, a ne Jugo.
A more i Jugo 45.

Munze

pre 5 godina

Alo stručnjaci, ne ide MIG29 sam na neprijatelja -.- On se služi podatcima zemaljske kontrole i radara i suplementuje to svojim radarom i izviđačkim sposobnostima. U nekoj varijanti u kojoj bi Srbija bila opremljena S300 sistemom, sa malo boljim nadogradnjama, teritorija cele Srbije bi bila kristalno jasna za naše MIG-ove....tu onda F16-icama ne znače mnogo njihovi radari.....Nije RV i PVO džaba tako i nazvana. To je koherentan, simbiotičan sistem, jedno bez drugoga ne ide. A vi kao dečica, aviončić na aviončić. Američki i Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora su uporedivi. Ameri imaju bolje avione a Ruje bolju protiv-vazdušnu odbranu sa većim dometom izviđačkih i nišanskih radara i boljim raketama. Na kraju, uvek će onaj koji napada dobiti više po guzi....

dubrovačka diplomacija

pre 5 godina

@leonardo... pozdrav, ja sam gradski vodič i to ti je istina. čak i kad bi se sastali u kneževom dvoru plemići, ako je bilo da se donose nekakve odluke, zakoni, itd. ako je bilo jugo sve bi otkazali jer ih je bilo strah da zbog nervoze koja vlada za vrijeme juga donesu ishitrene i nepromišljene odluke. čekali bi buru i nastavili bi.

mrav leptirojed

pre 5 godina

@leptirica
Što se svega što si napisao najbolje je da pitaš komandanta američkog vszduhoplovstva jer on to iz ličnog iskustva najbolje zna. Oboren 1999 kao komandant vinga za elektronsko ometanje. Od prastare Neve 125 nije mu bilo spasa. Ostali samo dugmići...

МилеБг

pre 5 godina

Не треба ништа покушавати коментарисати на овом порталу. Не објављују ако је ћирилица, не објављују ако си Србин, ако коментар садржи било какав тон који није англофилан, који је не дај Боже американофобан или русофилан, ништа од тога. Ма ја не знам ниједног човека коме су икад објавили коментар на Б92, заиста.

Леонардо

pre 5 godina

Meni je moja devojka ( Dubrovkinja) pričala da je za vreme Dubrovačke republike , bio na snazi zakon kojima je izvršiocima krivičnih dela, kada duva jugo, uzimano kao olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja i izricanja kazni (smanjena uračunljivost i sl). Tad sam studirao pravo ,pa me je tema zanimala. Molim nekog Hrvata ( po mogućnošću iz Dubrovnika) da potvrdi da li je ovo stvarno tačno ili samo štos.

Mica neverica

pre 5 godina

Ovaj čovek je otvoreno radio (ratovao) protiv države (SFRJ) kojoj se zakleo na vernost... da će je braniti, poštovati njenu suverenost i CELOVITOST!... ne žaleći da u borbi, za nju, dâ i svoj život. A on prebegao sa avionom na stranu separatista. Šta pametno onda očekivati od takvog čoveka. Šta god napisao džaba mu... izdajnik ostaje izdajnik. Njegova reč ne znači, ama baš, NIŠTA!

Glavni arhivator

pre 5 godina

Realno druže Selak, imali ste čast da budete deo YU TOP GAN-a u bazi Željava, valjda Vam se tamo nije dopadalo nešto, mislili ste da može bolje.......

leptirica

pre 5 godina

Mig 29 sa svim usavršavanjima ne zaostaje za F16. Problem je sto niti Rusi niti Ameri ne dozvoljavaju da avioni u tim konfiguracijama zavrse u rukama vojno gledano banana državama. Ono sto staru Jugu izdvaja je veoma dobro tehničko poznavanje ovih aviona pa samim tim i mogućnost unapredjenja istih sopstvenim naporima. Hrvatska o F16 ne zna ništa i makar u početku će biti zavisna od volje USA. Razumem njihovu potrebu da zamene Migove jer nema logike da kao clanica NATO ne budu u istom borbenom sistemu. Postavlja se pitanje zašto ih Ameri tretiraju tako da im dozvoljavaju konfiguracijski samo gole avione iako nekim drugima su dozvolili nabavku ozbiljnijih mašina.
(Samo kažem, 18. januar 2019 11:39)

Sve što si napisao je neistina.
1. Najmoderniji mig29 ( ne ovo što će nakon modernizacije imati Srbija ) je u rangu prvih f16-ica.
2. Amerika je Hrvatskoj ponudila nove F16 blok 70 koji su po svemu, osim stealth tehnologiji na razini F35.

Mig29 je analogni avion, F16 je fly by wire.
Mig29 ima radarski odraz 5m2, F16 od bloka 30 nadalje 1,2.
Novi F16 blok 70 ima AESA radar, nešto što Rusi planiraju tek za SU 57....

Da mig29 valja nebi Rusi prelazili komplet na Suhoj i tu priča o kvaliteti mig29 završava. U modernom ratovanju se svodi na borbu van vizualnog polja i tu mig29 koji ostavlja veći trag na ekranu, ima slabiji radar (dvosjed ga ni nema) nema šta raditi. Njegove velike manevarske sposobnosti ne dolaze do izražaja jer ga f16 vidi puno prije nego što mig postane svjestan da je f16 u blizini.

laki

pre 5 godina

dobro je ubo sa jugom..inace ko ne kapira nek pogleda andrica i prokletu avliju ..juzni vetar..a imate ga i u amoku..ludilo od vetra..i nije ih nicim uvredio udario ih jugo

John

pre 5 godina

Ja nisam nista ukapirao...
(Sima, 18. januar 2019 11:25)

Kol'ko sam ja skontao, čovek poručuje "usijanim glavama" koje je malo opalio Jugo da prestanu da prave majmune od svih, pa i sami od sebe i da pilotima obezbede nešto na ćemu će da lete. Bilo šta. Njima je svejedno, dokle god imaju i mogu da lete.

marija

pre 5 godina

@realno,

NATO pakt raspolaže sa ukupno : 2.100 borbenih aviona od kojih
713 x F-16,
163 x F/A-18,
58 x Mig-29,
45 x Mig-21,
27 x Jas-39 ,
165 x Mirage-2000,
96 x Rafale,
371 x EF-2000,
215 x Tornado,
157 x F-4/F-5 ,
71 x AMX
18 x Su-22.
Ovome treba dodati i 1.762 borbena aviona iz SAD.

Kao što vidite NATO ima MIG,...,
ne znam čemu večita ostrašćenost.

Samo kažem

pre 5 godina

Mig 29 sa svim usavršavanjima ne zaostaje za F16. Problem je sto niti Rusi niti Ameri ne dozvoljavaju da avioni u tim konfiguracijama zavrse u rukama vojno gledano banana državama. Ono sto staru Jugu izdvaja je veoma dobro tehničko poznavanje ovih aviona pa samim tim i mogućnost unapredjenja istih sopstvenim naporima. Hrvatska o F16 ne zna ništa i makar u početku će biti zavisna od volje USA. Razumem njihovu potrebu da zamene Migove jer nema logike da kao clanica NATO ne budu u istom borbenom sistemu. Postavlja se pitanje zašto ih Ameri tretiraju tako da im dozvoljavaju konfiguracijski samo gole avione iako nekim drugima su dozvolili nabavku ozbiljnijih mašina.

garant

pre 5 godina

za one kojima nije poznato,jugo je fenomen,veoma opak topli juzni vetar zbog kojeg ne samo da podivlja more nego mnogima ode osigurac tek onda kad napravi stetu u glavi,sad bi se reklo salu na stranu,da,da,al' ovo nije bas nimalo sala;)

cg

pre 5 godina

E moji hrvati, a sprdali ste se sa srbima. Srbija je jedina ozbiljna drzava na prostoru bivse juge. Mi smo obicne provincije koje niko nizasta nepita. Kamo srece da se likovi poput tudjmana, mila i sloba nikada nisu i rodili.

direwolf

pre 5 godina

Ovo na slici je MIG21, stari ali jos uvek ponos SSSR avijacije. I da, NATO piloti jos uvek strepe od ovog aviona koji je razvijen jos u 50tim godinama XX veka. Koliko li se plase Migova i Suhoja novije generacije.

Deda

pre 5 godina

@sima

Ukratko: u Hrvatskoj je nakon fijaska s nabavom F16 od Izraela postalo popularno izrugiovat Vladu i MORH. Netko je našao i fotku od prije 10ak, možda i 20 godina gdje traktor tegli MIG21 HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA po ulicam Zagreba i onda su se šprdali s tom fotkom.

Ovaj koji je napisoa post na FB je najcenjeniji hrvatski ratni pilot, koji je imao brdo borbenih zadataka u ratu 91.-95. I dans je jako cijenjen, iako je u mirovini od prije dvije godine.

Uglavnom, on u svom postu piše o tome kak se običan puk sprda iz te fotke, a da je taj MiG i taj traktor bio itekako koristan hrvatskoj vojsci u vrijeme rata. I kaže da se lako sprdat, ali kad letiš u tome, a gađa te sva sila PZO (PVO) onda treba bit frajer, a ne kao ovoi frajeri koji su hrabri dok pišu FB komentare.

To bi bilo to, otprilike.

Deda

pre 5 godina

@sima

Ukratko: u Hrvatskoj je nakon fijaska s nabavom F16 od Izraela postalo popularno izrugiovat Vladu i MORH. Netko je našao i fotku od prije 10ak, možda i 20 godina gdje traktor tegli MIG21 HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA po ulicam Zagreba i onda su se šprdali s tom fotkom.

Ovaj koji je napisoa post na FB je najcenjeniji hrvatski ratni pilot, koji je imao brdo borbenih zadataka u ratu 91.-95. I dans je jako cijenjen, iako je u mirovini od prije dvije godine.

Uglavnom, on u svom postu piše o tome kak se običan puk sprda iz te fotke, a da je taj MiG i taj traktor bio itekako koristan hrvatskoj vojsci u vrijeme rata. I kaže da se lako sprdat, ali kad letiš u tome, a gađa te sva sila PZO (PVO) onda treba bit frajer, a ne kao ovoi frajeri koji su hrabri dok pišu FB komentare.

To bi bilo to, otprilike.

garant

pre 5 godina

za one kojima nije poznato,jugo je fenomen,veoma opak topli juzni vetar zbog kojeg ne samo da podivlja more nego mnogima ode osigurac tek onda kad napravi stetu u glavi,sad bi se reklo salu na stranu,da,da,al' ovo nije bas nimalo sala;)

marija

pre 5 godina

@realno,

NATO pakt raspolaže sa ukupno : 2.100 borbenih aviona od kojih
713 x F-16,
163 x F/A-18,
58 x Mig-29,
45 x Mig-21,
27 x Jas-39 ,
165 x Mirage-2000,
96 x Rafale,
371 x EF-2000,
215 x Tornado,
157 x F-4/F-5 ,
71 x AMX
18 x Su-22.
Ovome treba dodati i 1.762 borbena aviona iz SAD.

Kao što vidite NATO ima MIG,...,
ne znam čemu večita ostrašćenost.

cg

pre 5 godina

E moji hrvati, a sprdali ste se sa srbima. Srbija je jedina ozbiljna drzava na prostoru bivse juge. Mi smo obicne provincije koje niko nizasta nepita. Kamo srece da se likovi poput tudjmana, mila i sloba nikada nisu i rodili.

Mica neverica

pre 5 godina

Ovaj čovek je otvoreno radio (ratovao) protiv države (SFRJ) kojoj se zakleo na vernost... da će je braniti, poštovati njenu suverenost i CELOVITOST!... ne žaleći da u borbi, za nju, dâ i svoj život. A on prebegao sa avionom na stranu separatista. Šta pametno onda očekivati od takvog čoveka. Šta god napisao džaba mu... izdajnik ostaje izdajnik. Njegova reč ne znači, ama baš, NIŠTA!

John

pre 5 godina

Ja nisam nista ukapirao...
(Sima, 18. januar 2019 11:25)

Kol'ko sam ja skontao, čovek poručuje "usijanim glavama" koje je malo opalio Jugo da prestanu da prave majmune od svih, pa i sami od sebe i da pilotima obezbede nešto na ćemu će da lete. Bilo šta. Njima je svejedno, dokle god imaju i mogu da lete.

Samo kažem

pre 5 godina

Mig 29 sa svim usavršavanjima ne zaostaje za F16. Problem je sto niti Rusi niti Ameri ne dozvoljavaju da avioni u tim konfiguracijama zavrse u rukama vojno gledano banana državama. Ono sto staru Jugu izdvaja je veoma dobro tehničko poznavanje ovih aviona pa samim tim i mogućnost unapredjenja istih sopstvenim naporima. Hrvatska o F16 ne zna ništa i makar u početku će biti zavisna od volje USA. Razumem njihovu potrebu da zamene Migove jer nema logike da kao clanica NATO ne budu u istom borbenom sistemu. Postavlja se pitanje zašto ih Ameri tretiraju tako da im dozvoljavaju konfiguracijski samo gole avione iako nekim drugima su dozvolili nabavku ozbiljnijih mašina.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Realno druže Selak, imali ste čast da budete deo YU TOP GAN-a u bazi Željava, valjda Vam se tamo nije dopadalo nešto, mislili ste da može bolje.......

direwolf

pre 5 godina

Ovo na slici je MIG21, stari ali jos uvek ponos SSSR avijacije. I da, NATO piloti jos uvek strepe od ovog aviona koji je razvijen jos u 50tim godinama XX veka. Koliko li se plase Migova i Suhoja novije generacije.

Ante

pre 5 godina

E moj Ivane, pobratime mio, đava te lipi odnijo, jugo puše u Dalmaciji, a ne u Zagrebu, u Saboru, di su zatvorena škura!
Znači, samo mi Dalmatinci moremo da se opravdamo da smo ludi jer puše jugo. Vi ste ludi jer ste ludi. Jer da ste pametni, ne biste raketirali izbjegličke kolone s tim "osvetnikom Dubrovnika" bez obzira na vojsku u toj koloni.
Ako dalmatinski sudovi uzimaju jugo kao olakotnu okolnost pri počinjenju raznih "nerazumnih" prekršaja, samoubojstva i ubojstva, sudovi u Haagu sigurno neće gledati vremensku prognozu od 5.08.1995.
Što se tiče ovi u Saboru, dabogda ih pogodio tornado klase F5, a ne Jugo.
A more i Jugo 45.

МилеБг

pre 5 godina

Не треба ништа покушавати коментарисати на овом порталу. Не објављују ако је ћирилица, не објављују ако си Србин, ако коментар садржи било какав тон који није англофилан, који је не дај Боже американофобан или русофилан, ништа од тога. Ма ја не знам ниједног човека коме су икад објавили коментар на Б92, заиста.

Леонардо

pre 5 godina

Meni je moja devojka ( Dubrovkinja) pričala da je za vreme Dubrovačke republike , bio na snazi zakon kojima je izvršiocima krivičnih dela, kada duva jugo, uzimano kao olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja i izricanja kazni (smanjena uračunljivost i sl). Tad sam studirao pravo ,pa me je tema zanimala. Molim nekog Hrvata ( po mogućnošću iz Dubrovnika) da potvrdi da li je ovo stvarno tačno ili samo štos.

John

pre 5 godina

U modernom ratovanju se svodi na borbu van vizualnog polja i tu mig29 koji ostavlja veći trag na ekranu, ima slabiji radar (dvosjed ga ni nema) nema šta raditi. Njegove velike manevarske sposobnosti ne dolaze do izražaja jer ga f16 vidi puno prije nego što mig postane svjestan da je f16 u blizini.
(leptirica, 18. januar 2019 13:21)

Najmerodavniji za priču MiG-29 vs. F-16 su bivši istočnonemački piloti, koji su prešli da lete za Bundesver, jer su leteli na oba.
Jedan od njih je, ne tako davno, rekao, parafraziram:
- u bliskoj vazdušnoj borbi (dogfight, u vizuelnom kontaktu) - MiG rastura.
- na srednjim daljinama - 50/50, i najviše zavisi od pilota, a i od podrške
- na velikim daljinama - MiG nema šta da traži, F rastura.

Dakle, odgovor na pitanje "Koji je bolji?" uvek zahteva kontra-pitanja "Kada?", "Kako? i "Gde?"

I još jedno stvar. Lako je proverljiva, ali će svejedno da mi nalupaju minuse - MiG 29 nikad nije imao ni jednu vazdušnu pobedu protiv drugog aviona. Nikad i nigde.

mrav leptirojed

pre 5 godina

@leptirica
Što se svega što si napisao najbolje je da pitaš komandanta američkog vszduhoplovstva jer on to iz ličnog iskustva najbolje zna. Oboren 1999 kao komandant vinga za elektronsko ometanje. Od prastare Neve 125 nije mu bilo spasa. Ostali samo dugmići...

marija

pre 5 godina

E moj Ivane, pobratime mio, đava te lipi odnijo, jugo puše u Dalmaciji, a ne u Zagrebu, u Saboru, di su zatvorena škura!
Znači, samo mi Dalmatinci moremo da se opravdamo da smo ludi jer puše jugo. Vi ste ludi jer ste ludi. Jer da ste pametni, ne biste raketirali izbjegličke kolone s tim "osvetnikom Dubrovnika" bez obzira na vojsku u toj koloni.
Ako dalmatinski sudovi uzimaju jugo kao olakotnu okolnost pri počinjenju raznih "nerazumnih" prekršaja, samoubojstva i ubojstva, sudovi u Haagu sigurno neće gledati vremensku prognozu od 5.08.1995.
Što se tiče ovi u Saboru, dabogda ih pogodio tornado klase F5, a ne Jugo.
A more i Jugo 45.
(Ante, 18. januar 2019 16:40

Nasmeja me, Ante.
Pozdrav Dalmaciji iz Beograda.

leptirica

pre 5 godina

Mig 29 sa svim usavršavanjima ne zaostaje za F16. Problem je sto niti Rusi niti Ameri ne dozvoljavaju da avioni u tim konfiguracijama zavrse u rukama vojno gledano banana državama. Ono sto staru Jugu izdvaja je veoma dobro tehničko poznavanje ovih aviona pa samim tim i mogućnost unapredjenja istih sopstvenim naporima. Hrvatska o F16 ne zna ništa i makar u početku će biti zavisna od volje USA. Razumem njihovu potrebu da zamene Migove jer nema logike da kao clanica NATO ne budu u istom borbenom sistemu. Postavlja se pitanje zašto ih Ameri tretiraju tako da im dozvoljavaju konfiguracijski samo gole avione iako nekim drugima su dozvolili nabavku ozbiljnijih mašina.
(Samo kažem, 18. januar 2019 11:39)

Sve što si napisao je neistina.
1. Najmoderniji mig29 ( ne ovo što će nakon modernizacije imati Srbija ) je u rangu prvih f16-ica.
2. Amerika je Hrvatskoj ponudila nove F16 blok 70 koji su po svemu, osim stealth tehnologiji na razini F35.

Mig29 je analogni avion, F16 je fly by wire.
Mig29 ima radarski odraz 5m2, F16 od bloka 30 nadalje 1,2.
Novi F16 blok 70 ima AESA radar, nešto što Rusi planiraju tek za SU 57....

Da mig29 valja nebi Rusi prelazili komplet na Suhoj i tu priča o kvaliteti mig29 završava. U modernom ratovanju se svodi na borbu van vizualnog polja i tu mig29 koji ostavlja veći trag na ekranu, ima slabiji radar (dvosjed ga ni nema) nema šta raditi. Njegove velike manevarske sposobnosti ne dolaze do izražaja jer ga f16 vidi puno prije nego što mig postane svjestan da je f16 u blizini.

dubrovačka diplomacija

pre 5 godina

@leonardo... pozdrav, ja sam gradski vodič i to ti je istina. čak i kad bi se sastali u kneževom dvoru plemići, ako je bilo da se donose nekakve odluke, zakoni, itd. ako je bilo jugo sve bi otkazali jer ih je bilo strah da zbog nervoze koja vlada za vrijeme juga donesu ishitrene i nepromišljene odluke. čekali bi buru i nastavili bi.

Munze

pre 5 godina

Alo stručnjaci, ne ide MIG29 sam na neprijatelja -.- On se služi podatcima zemaljske kontrole i radara i suplementuje to svojim radarom i izviđačkim sposobnostima. U nekoj varijanti u kojoj bi Srbija bila opremljena S300 sistemom, sa malo boljim nadogradnjama, teritorija cele Srbije bi bila kristalno jasna za naše MIG-ove....tu onda F16-icama ne znače mnogo njihovi radari.....Nije RV i PVO džaba tako i nazvana. To je koherentan, simbiotičan sistem, jedno bez drugoga ne ide. A vi kao dečica, aviončić na aviončić. Američki i Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora su uporedivi. Ameri imaju bolje avione a Ruje bolju protiv-vazdušnu odbranu sa većim dometom izviđačkih i nišanskih radara i boljim raketama. Na kraju, uvek će onaj koji napada dobiti više po guzi....

laki

pre 5 godina

dobro je ubo sa jugom..inace ko ne kapira nek pogleda andrica i prokletu avliju ..juzni vetar..a imate ga i u amoku..ludilo od vetra..i nije ih nicim uvredio udario ih jugo

Hanzo Hatori

pre 5 godina

@leptirica

Bitna mana F-16 je što kod najmanjeg kvara motora nema spasa, dok dvomotorni avioni kakav je MiG-29 mogu da slete i sa samo jednim ( Tu je i današnji primer Su-34 koji se vratio u bazu sa jednim motorom nakon sudara).

Perica

pre 5 godina

@Sima, 18. januar 2019

Povrh toga što su ti drugi objasnili o prošlosti i ulozi tog aviona u ratu, stvar se svodi na hrvatsku desnicu kojoj su za sve krivi Srbi i bivša vlast.

Po sistemu "pusti sad to što smo mi X, pogledaj one koji su Y" (to se na engleskom zove "whataboutism"), ova neuspjela nabava F-16 nije problem, nego je problem što je bivša vlast neuspjelo remontirala MiG-21 u Ukrajini.

Za taj remont postojale su dvije opcije. Ukrajinska (jeftinija), i rumunjska (skuplja). Odabrana je jeftinija i remont je izveden kako god je mogao biti izveden; ako odvedeš starog Golfa mehaničaru, ne možeš očekivati da će u njega ugraditi nove dijelove, nego će ih skupljati po auto otpadima, isto kao što su radili i Ukrajinci, tj. isto kao što bi radili Rumunji. Usput - Rumunji su već jednom remontirali MiG-ove 2003. i obavili katastrofalan posao. Selak je u Ukrajini letio na svih 12 komada i stavio svoj potpis da je svih 12 komada u ispravnom stanju.

Postojao je rumunjski (tj. hadezeovski) lobi u vojsci koji nije mogao prežaliti što nije odabrana skuplja opcija (netko je izgubio proviziju), pa su papirima prizemljili 5 od 12 aviona zbog sumnjivog porijekla dijelova. Nema veze što lete, dijelovi su čudni (vidi "auto otpad" gore), pa su avioni van službe. I sad se, eto, proziva bivša vlast za loše obavljen remont. Znači, nije HDZ kriv što nisu kupljeni OVI avioni, nego je SDP kriv što ONI avioni nisu remontirani savršeno novim ruskim dijelovima, tek izašlim iz tvornice.

Neko ko malo poznaje

pre 5 godina

leptirica, 18. januar 2019 13:21) # Link komentara
Sve od navedenog za mig 29 je skoro pa tacno.Mig 35 koji su Rusi predstavili bi trebao da bude na nivo F16 block 70/72.
Ali nisi naveo recimo da se na suhoju su35 nalazi resetkasti aesa radar koji ima za 40 kilometara veci domet nego f16 block 70/72 i spram kojeg je mig 29 prava kanturina.Za su 35 se smatra da je najbolji avion ikada napravljen sto se tice bilo kakvog bliskog susteta ali i on vidi metu mnogo prije nego li se ostvari vizuelni efekat vidljivosti.I jos nesto i Srbija i Hrvatska uopste nemaju potrebu za RV osim mozda da imaju po dva aviona radi nadziranja neba ako zaluta neki potencijalni avion sa teroristim i ovo sto rade vlade obadvije drzave je zamajavanje krezubog naroda.Ameri i Rusi trljaju ruke a mi ostajemo budaletine.

Veliki brat

pre 5 godina

@(mrav leptirojed, 18. januar 2019 16:41)

Neva je dobra samo u slučaju atomskog udara kada neutronsko zračenje onesposobi digitalne sisteme.

Poljaci su npr. te Neve digitalizovali i ugradili bolju automatiku. Analogni računar sa automatskim upravljanjem na Nevi nije mogao 90-ih da obori ni poljoprivredni avion u Slavoniji.

Nego, u jednom skladištu su pronašli IC kameru koja je odgovarala za Neva sistem, i to su je pronašli slučajno, niko nije ni znao da postoji, isto kao što smo pre neku godinu zaturili i one akumulatore za avione.

Uglavnom, sa IC kamerom može da se radi navođenje raketa bez nišanskog radara, čime se onemogućava neprijatelju određivanje tačnog položaja sistema.

Sve ostalo je mazanje očiju, jer naši kad god bi uključili radar na duže od 10 sekundi, morali su odmah da sve pakuju i premeštaju sistem.

Poljaci su bar nakon digitalizacije nišanski rada i lansirne rampe postavili na modifikovane tenkove tako da brzo mogu da promene položaj.

direwolf

pre 5 godina

Ovo na slici je MIG21, stari ali jos uvek ponos SSSR avijacije. I da, NATO piloti jos uvek strepe od ovog aviona koji je razvijen jos u 50tim godinama XX veka. Koliko li se plase Migova i Suhoja novije generacije.

cg

pre 5 godina

E moji hrvati, a sprdali ste se sa srbima. Srbija je jedina ozbiljna drzava na prostoru bivse juge. Mi smo obicne provincije koje niko nizasta nepita. Kamo srece da se likovi poput tudjmana, mila i sloba nikada nisu i rodili.

Mica neverica

pre 5 godina

Ovaj čovek je otvoreno radio (ratovao) protiv države (SFRJ) kojoj se zakleo na vernost... da će je braniti, poštovati njenu suverenost i CELOVITOST!... ne žaleći da u borbi, za nju, dâ i svoj život. A on prebegao sa avionom na stranu separatista. Šta pametno onda očekivati od takvog čoveka. Šta god napisao džaba mu... izdajnik ostaje izdajnik. Njegova reč ne znači, ama baš, NIŠTA!

leptirica

pre 5 godina

Mig 29 sa svim usavršavanjima ne zaostaje za F16. Problem je sto niti Rusi niti Ameri ne dozvoljavaju da avioni u tim konfiguracijama zavrse u rukama vojno gledano banana državama. Ono sto staru Jugu izdvaja je veoma dobro tehničko poznavanje ovih aviona pa samim tim i mogućnost unapredjenja istih sopstvenim naporima. Hrvatska o F16 ne zna ništa i makar u početku će biti zavisna od volje USA. Razumem njihovu potrebu da zamene Migove jer nema logike da kao clanica NATO ne budu u istom borbenom sistemu. Postavlja se pitanje zašto ih Ameri tretiraju tako da im dozvoljavaju konfiguracijski samo gole avione iako nekim drugima su dozvolili nabavku ozbiljnijih mašina.
(Samo kažem, 18. januar 2019 11:39)

Sve što si napisao je neistina.
1. Najmoderniji mig29 ( ne ovo što će nakon modernizacije imati Srbija ) je u rangu prvih f16-ica.
2. Amerika je Hrvatskoj ponudila nove F16 blok 70 koji su po svemu, osim stealth tehnologiji na razini F35.

Mig29 je analogni avion, F16 je fly by wire.
Mig29 ima radarski odraz 5m2, F16 od bloka 30 nadalje 1,2.
Novi F16 blok 70 ima AESA radar, nešto što Rusi planiraju tek za SU 57....

Da mig29 valja nebi Rusi prelazili komplet na Suhoj i tu priča o kvaliteti mig29 završava. U modernom ratovanju se svodi na borbu van vizualnog polja i tu mig29 koji ostavlja veći trag na ekranu, ima slabiji radar (dvosjed ga ni nema) nema šta raditi. Njegove velike manevarske sposobnosti ne dolaze do izražaja jer ga f16 vidi puno prije nego što mig postane svjestan da je f16 u blizini.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Realno druže Selak, imali ste čast da budete deo YU TOP GAN-a u bazi Željava, valjda Vam se tamo nije dopadalo nešto, mislili ste da može bolje.......

Deda

pre 5 godina

@sima

Ukratko: u Hrvatskoj je nakon fijaska s nabavom F16 od Izraela postalo popularno izrugiovat Vladu i MORH. Netko je našao i fotku od prije 10ak, možda i 20 godina gdje traktor tegli MIG21 HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA po ulicam Zagreba i onda su se šprdali s tom fotkom.

Ovaj koji je napisoa post na FB je najcenjeniji hrvatski ratni pilot, koji je imao brdo borbenih zadataka u ratu 91.-95. I dans je jako cijenjen, iako je u mirovini od prije dvije godine.

Uglavnom, on u svom postu piše o tome kak se običan puk sprda iz te fotke, a da je taj MiG i taj traktor bio itekako koristan hrvatskoj vojsci u vrijeme rata. I kaže da se lako sprdat, ali kad letiš u tome, a gađa te sva sila PZO (PVO) onda treba bit frajer, a ne kao ovoi frajeri koji su hrabri dok pišu FB komentare.

To bi bilo to, otprilike.

Samo kažem

pre 5 godina

Mig 29 sa svim usavršavanjima ne zaostaje za F16. Problem je sto niti Rusi niti Ameri ne dozvoljavaju da avioni u tim konfiguracijama zavrse u rukama vojno gledano banana državama. Ono sto staru Jugu izdvaja je veoma dobro tehničko poznavanje ovih aviona pa samim tim i mogućnost unapredjenja istih sopstvenim naporima. Hrvatska o F16 ne zna ništa i makar u početku će biti zavisna od volje USA. Razumem njihovu potrebu da zamene Migove jer nema logike da kao clanica NATO ne budu u istom borbenom sistemu. Postavlja se pitanje zašto ih Ameri tretiraju tako da im dozvoljavaju konfiguracijski samo gole avione iako nekim drugima su dozvolili nabavku ozbiljnijih mašina.

МилеБг

pre 5 godina

Не треба ништа покушавати коментарисати на овом порталу. Не објављују ако је ћирилица, не објављују ако си Србин, ако коментар садржи било какав тон који није англофилан, који је не дај Боже американофобан или русофилан, ништа од тога. Ма ја не знам ниједног човека коме су икад објавили коментар на Б92, заиста.

mrav leptirojed

pre 5 godina

@leptirica
Što se svega što si napisao najbolje je da pitaš komandanta američkog vszduhoplovstva jer on to iz ličnog iskustva najbolje zna. Oboren 1999 kao komandant vinga za elektronsko ometanje. Od prastare Neve 125 nije mu bilo spasa. Ostali samo dugmići...

John

pre 5 godina

U modernom ratovanju se svodi na borbu van vizualnog polja i tu mig29 koji ostavlja veći trag na ekranu, ima slabiji radar (dvosjed ga ni nema) nema šta raditi. Njegove velike manevarske sposobnosti ne dolaze do izražaja jer ga f16 vidi puno prije nego što mig postane svjestan da je f16 u blizini.
(leptirica, 18. januar 2019 13:21)

Najmerodavniji za priču MiG-29 vs. F-16 su bivši istočnonemački piloti, koji su prešli da lete za Bundesver, jer su leteli na oba.
Jedan od njih je, ne tako davno, rekao, parafraziram:
- u bliskoj vazdušnoj borbi (dogfight, u vizuelnom kontaktu) - MiG rastura.
- na srednjim daljinama - 50/50, i najviše zavisi od pilota, a i od podrške
- na velikim daljinama - MiG nema šta da traži, F rastura.

Dakle, odgovor na pitanje "Koji je bolji?" uvek zahteva kontra-pitanja "Kada?", "Kako? i "Gde?"

I još jedno stvar. Lako je proverljiva, ali će svejedno da mi nalupaju minuse - MiG 29 nikad nije imao ni jednu vazdušnu pobedu protiv drugog aviona. Nikad i nigde.

Ante

pre 5 godina

E moj Ivane, pobratime mio, đava te lipi odnijo, jugo puše u Dalmaciji, a ne u Zagrebu, u Saboru, di su zatvorena škura!
Znači, samo mi Dalmatinci moremo da se opravdamo da smo ludi jer puše jugo. Vi ste ludi jer ste ludi. Jer da ste pametni, ne biste raketirali izbjegličke kolone s tim "osvetnikom Dubrovnika" bez obzira na vojsku u toj koloni.
Ako dalmatinski sudovi uzimaju jugo kao olakotnu okolnost pri počinjenju raznih "nerazumnih" prekršaja, samoubojstva i ubojstva, sudovi u Haagu sigurno neće gledati vremensku prognozu od 5.08.1995.
Što se tiče ovi u Saboru, dabogda ih pogodio tornado klase F5, a ne Jugo.
A more i Jugo 45.

marija

pre 5 godina

@realno,

NATO pakt raspolaže sa ukupno : 2.100 borbenih aviona od kojih
713 x F-16,
163 x F/A-18,
58 x Mig-29,
45 x Mig-21,
27 x Jas-39 ,
165 x Mirage-2000,
96 x Rafale,
371 x EF-2000,
215 x Tornado,
157 x F-4/F-5 ,
71 x AMX
18 x Su-22.
Ovome treba dodati i 1.762 borbena aviona iz SAD.

Kao što vidite NATO ima MIG,...,
ne znam čemu večita ostrašćenost.

garant

pre 5 godina

za one kojima nije poznato,jugo je fenomen,veoma opak topli juzni vetar zbog kojeg ne samo da podivlja more nego mnogima ode osigurac tek onda kad napravi stetu u glavi,sad bi se reklo salu na stranu,da,da,al' ovo nije bas nimalo sala;)

marija

pre 5 godina

E moj Ivane, pobratime mio, đava te lipi odnijo, jugo puše u Dalmaciji, a ne u Zagrebu, u Saboru, di su zatvorena škura!
Znači, samo mi Dalmatinci moremo da se opravdamo da smo ludi jer puše jugo. Vi ste ludi jer ste ludi. Jer da ste pametni, ne biste raketirali izbjegličke kolone s tim "osvetnikom Dubrovnika" bez obzira na vojsku u toj koloni.
Ako dalmatinski sudovi uzimaju jugo kao olakotnu okolnost pri počinjenju raznih "nerazumnih" prekršaja, samoubojstva i ubojstva, sudovi u Haagu sigurno neće gledati vremensku prognozu od 5.08.1995.
Što se tiče ovi u Saboru, dabogda ih pogodio tornado klase F5, a ne Jugo.
A more i Jugo 45.
(Ante, 18. januar 2019 16:40

Nasmeja me, Ante.
Pozdrav Dalmaciji iz Beograda.

Munze

pre 5 godina

Alo stručnjaci, ne ide MIG29 sam na neprijatelja -.- On se služi podatcima zemaljske kontrole i radara i suplementuje to svojim radarom i izviđačkim sposobnostima. U nekoj varijanti u kojoj bi Srbija bila opremljena S300 sistemom, sa malo boljim nadogradnjama, teritorija cele Srbije bi bila kristalno jasna za naše MIG-ove....tu onda F16-icama ne znače mnogo njihovi radari.....Nije RV i PVO džaba tako i nazvana. To je koherentan, simbiotičan sistem, jedno bez drugoga ne ide. A vi kao dečica, aviončić na aviončić. Američki i Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora su uporedivi. Ameri imaju bolje avione a Ruje bolju protiv-vazdušnu odbranu sa većim dometom izviđačkih i nišanskih radara i boljim raketama. Na kraju, uvek će onaj koji napada dobiti više po guzi....

Hanzo Hatori

pre 5 godina

@leptirica

Bitna mana F-16 je što kod najmanjeg kvara motora nema spasa, dok dvomotorni avioni kakav je MiG-29 mogu da slete i sa samo jednim ( Tu je i današnji primer Su-34 koji se vratio u bazu sa jednim motorom nakon sudara).

John

pre 5 godina

Ja nisam nista ukapirao...
(Sima, 18. januar 2019 11:25)

Kol'ko sam ja skontao, čovek poručuje "usijanim glavama" koje je malo opalio Jugo da prestanu da prave majmune od svih, pa i sami od sebe i da pilotima obezbede nešto na ćemu će da lete. Bilo šta. Njima je svejedno, dokle god imaju i mogu da lete.

Neko ko malo poznaje

pre 5 godina

leptirica, 18. januar 2019 13:21) # Link komentara
Sve od navedenog za mig 29 je skoro pa tacno.Mig 35 koji su Rusi predstavili bi trebao da bude na nivo F16 block 70/72.
Ali nisi naveo recimo da se na suhoju su35 nalazi resetkasti aesa radar koji ima za 40 kilometara veci domet nego f16 block 70/72 i spram kojeg je mig 29 prava kanturina.Za su 35 se smatra da je najbolji avion ikada napravljen sto se tice bilo kakvog bliskog susteta ali i on vidi metu mnogo prije nego li se ostvari vizuelni efekat vidljivosti.I jos nesto i Srbija i Hrvatska uopste nemaju potrebu za RV osim mozda da imaju po dva aviona radi nadziranja neba ako zaluta neki potencijalni avion sa teroristim i ovo sto rade vlade obadvije drzave je zamajavanje krezubog naroda.Ameri i Rusi trljaju ruke a mi ostajemo budaletine.

laki

pre 5 godina

dobro je ubo sa jugom..inace ko ne kapira nek pogleda andrica i prokletu avliju ..juzni vetar..a imate ga i u amoku..ludilo od vetra..i nije ih nicim uvredio udario ih jugo

Perica

pre 5 godina

@Sima, 18. januar 2019

Povrh toga što su ti drugi objasnili o prošlosti i ulozi tog aviona u ratu, stvar se svodi na hrvatsku desnicu kojoj su za sve krivi Srbi i bivša vlast.

Po sistemu "pusti sad to što smo mi X, pogledaj one koji su Y" (to se na engleskom zove "whataboutism"), ova neuspjela nabava F-16 nije problem, nego je problem što je bivša vlast neuspjelo remontirala MiG-21 u Ukrajini.

Za taj remont postojale su dvije opcije. Ukrajinska (jeftinija), i rumunjska (skuplja). Odabrana je jeftinija i remont je izveden kako god je mogao biti izveden; ako odvedeš starog Golfa mehaničaru, ne možeš očekivati da će u njega ugraditi nove dijelove, nego će ih skupljati po auto otpadima, isto kao što su radili i Ukrajinci, tj. isto kao što bi radili Rumunji. Usput - Rumunji su već jednom remontirali MiG-ove 2003. i obavili katastrofalan posao. Selak je u Ukrajini letio na svih 12 komada i stavio svoj potpis da je svih 12 komada u ispravnom stanju.

Postojao je rumunjski (tj. hadezeovski) lobi u vojsci koji nije mogao prežaliti što nije odabrana skuplja opcija (netko je izgubio proviziju), pa su papirima prizemljili 5 od 12 aviona zbog sumnjivog porijekla dijelova. Nema veze što lete, dijelovi su čudni (vidi "auto otpad" gore), pa su avioni van službe. I sad se, eto, proziva bivša vlast za loše obavljen remont. Znači, nije HDZ kriv što nisu kupljeni OVI avioni, nego je SDP kriv što ONI avioni nisu remontirani savršeno novim ruskim dijelovima, tek izašlim iz tvornice.

Veliki brat

pre 5 godina

@(mrav leptirojed, 18. januar 2019 16:41)

Neva je dobra samo u slučaju atomskog udara kada neutronsko zračenje onesposobi digitalne sisteme.

Poljaci su npr. te Neve digitalizovali i ugradili bolju automatiku. Analogni računar sa automatskim upravljanjem na Nevi nije mogao 90-ih da obori ni poljoprivredni avion u Slavoniji.

Nego, u jednom skladištu su pronašli IC kameru koja je odgovarala za Neva sistem, i to su je pronašli slučajno, niko nije ni znao da postoji, isto kao što smo pre neku godinu zaturili i one akumulatore za avione.

Uglavnom, sa IC kamerom može da se radi navođenje raketa bez nišanskog radara, čime se onemogućava neprijatelju određivanje tačnog položaja sistema.

Sve ostalo je mazanje očiju, jer naši kad god bi uključili radar na duže od 10 sekundi, morali su odmah da sve pakuju i premeštaju sistem.

Poljaci su bar nakon digitalizacije nišanski rada i lansirne rampe postavili na modifikovane tenkove tako da brzo mogu da promene položaj.

Леонардо

pre 5 godina

Meni je moja devojka ( Dubrovkinja) pričala da je za vreme Dubrovačke republike , bio na snazi zakon kojima je izvršiocima krivičnih dela, kada duva jugo, uzimano kao olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja i izricanja kazni (smanjena uračunljivost i sl). Tad sam studirao pravo ,pa me je tema zanimala. Molim nekog Hrvata ( po mogućnošću iz Dubrovnika) da potvrdi da li je ovo stvarno tačno ili samo štos.

dubrovačka diplomacija

pre 5 godina

@leonardo... pozdrav, ja sam gradski vodič i to ti je istina. čak i kad bi se sastali u kneževom dvoru plemići, ako je bilo da se donose nekakve odluke, zakoni, itd. ako je bilo jugo sve bi otkazali jer ih je bilo strah da zbog nervoze koja vlada za vrijeme juga donesu ishitrene i nepromišljene odluke. čekali bi buru i nastavili bi.