Sreda, 09.01.2019.

13:44

Odobreno: Ruski MIG-ovi u staro gvožđe, stižu F-16 iz SAD

Vlada Bugarske odobrila je plan o početku pregovora o kupovini borbenih aviona "Lokid Martin F-16" od SAD, kako bi zamenila svoju flotu ruskih lovaca "Mig-29".

Izvor: Tanjug

Odobreno: Ruski MIG-ovi u staro gvožðe, stižu F-16 iz SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

cirkus zivi

pre 5 godina

Balkan.. Umesto da se okrenemo jedni drugima i formiramo neko tržište, zonu zajedničkog interesa, udruzenu proizvodnju.. Kupujemo svi otpad od Rusa i Amera, a budzasto prodajemo kvalifikovane radnike.

@ a jel nismo probali?

артиљерац

pre 5 godina

Мигови које смо добили и које ремонтујемо у сарадњи с Русима,имају радар Жук М
домета 320 км,јачи од било ког радара било ког западног авиона,па и F-16.Од
Мига 35 се разликује једино што нема fly by wire управљање(неисплативо)и још
неке ситнице које се тичу авионике.Ваше информисање типа "прст у једно место
испод леђа" је трагично.А још трагичније је што то проглашавате једином могућом истином.Некима од вас би Гебелс позавидео.

vlad

pre 5 godina

Pošto se ovde pojavljuje mnogo proizvoljnih komentara, treba znati sledeće:
- F16 je stariji avion od Mig-ova 29 (par godina)
- Naši Mig-ovi 29 u trenutnom stanju odgovaraju nivou F16 blok 30 - 50 (negde između ove dve varijante), a kada se modernizuju onda su negde na nivou F16 blok 52 (slično Sufi i Baracima 2020).
- Mig 35 i F16V blok 72 su približno na istom nivou.
Budite realni u poređenju. Mig 29 je dvomotorni lovac dok F16 ima jedan motor.
Poređenje po radarima neću da radim pošto je to vrlo široka i promenljiva tema sa mnogo tačaka koje su proglašene tajnom...

Vlada

pre 5 godina

@istok

ti ocigledno pojma nemas o cemu pricas. Avionika, radari i slicno se u avionu menjaju kao sto se menja zastarelo za napredno naoruzanje. MIG29 sa najnovijom opremom je ravan bilo kom lovcu iz kategorije 4+ generacije, ne moze biti 4++ ili 5 jer u to spadaju delimicno ili skroz stealth avioni (skroz stealth imaju sakriveno naoruzanje dok kod delimicno stealth aviona visi dole i pravi veci obris na radaru zbog toga). A prvenstveno prelazak na Americke avione je zbog NATO logistike, bice delova u slucaju oruzanog sukoba na koj god aerodrom da slete, bice i oruzija koje pase na te avione. A tu je i naravno ucena da se kupuje NATO naoruzanje jer se pravi mahom u zemljama koje su clanice pa njima ide novac a ne "neprijatelju". Sve je to stvar politike i malo logistike, najmanje se radi o tome da li je nesto bolje ili losije.

Marinko

pre 5 godina

Meni je F16 uvek izgledao lepo, agilno i elegantno, za razliku naprimer od F15 koji izgleda kao leteći tenk. Nemam pojma koji je bolji, F16 ili MiG-29, ali me to ni ne zanima.

vlad

pre 5 godina

Bugarski Mig-ovi 29 su na nivou F16 blok 10 koji takođe, ukoliko se ne modernizuju, najčešće završe u starom gvožđu (primeri su Izrael, njegove F16 blok 10 niko neće i trunu na livadi, a i ista stvar je sa Grčkim F16 blok 10).

aha

pre 5 godina

Prvo Mig 29 ima nekoliko tipova a mi od dodatnih stvari imamo na njima ono što imaju samo avioni 4++ generacije. Dakle naš mig razvaliće bilo koji F16
ako ne znaš, pitaj i uči

naši MiGovi su trenutačno na nivou TREĆE GENERACIJE
govorim o "elektronici i avionici"
ako ih ikada modernizuju doći ce na nivo ČETVRDE generacije
daljnja nadogradnja je moguća,ali preskupa i neisplativa

istok

pre 5 godina

@Sima
Najbolji pilot na svetu u avionu MiG-29 nema nikakve sanse protiv F-16 iz prostog razloga sto F-16 ima bolji radar i veci domet i oborice miga pre nego sto ovaj bude mogao njega da nacilja. Vrlo jednostavno.

Sima

pre 5 godina

Pilot je u centru ove priče, obrazovanje jednog je skuplje i od 29-ke i od 16-ke,za kontrolu neba je apsolutno svejedno koji je avion u pitanju, a sad politički razlozi su nešto drugo, a mi nemamo ni političku, ni vojnu podršku za te 16-ke, ali imamo kakav takav kadar za ove druge , stoga što se mene tiče dobar izbor za relativno male pare, a gde će Bugarska na kraju da završi pih Bog će ga znati!

Dex

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
(bata, 9. januar 2019 13:57)
Bugari kupuju nove avione za 900 miliona eura, a Srbija kupuje stare Migove.
(As, 9. januar 2019 14:56)

Ne, ne, Srbija avione dobija na "poklon". Tih nekoliko stotina miliona eura smo samo castili, ipak je sramota besplatno uzeti avione stare samo tri god..., ovaj, decenije.

djole

pre 5 godina

vidim neki se rugaju nasoj 'pameti' kao da bi amerikanci i prodali f16 nama jer nismo u natou. sve sami eksperti, sto za f16 sto za staro gvozdje.

aero cinik

pre 5 godina

F-16 je 4 godine stariji avion od MiG29. Može da ima elektroniku koju hoćeš ali avioniku ne možeš da promeniš. Za njega je Rafal pojam modernog aviona. Pitajte komandanta američke avijacije kako je biti oboren prastarom Nevom125. On ima iskustva iz 1999 godine.

Sinke

pre 5 godina

Gripen nekoliko puta proglašavan pobjednikom tendera, nekoliko puta tender poništavan. Piloti predložili Gripen, političari odbili. Predsjednik Radev, koji je inače pilot, takođe predložio Gripene, međutim nakon što je premijer Borisov održao sastanak sa USA "diplomatama" poništava tender i predlaže f 16. Dio izjave predsjednika Radeva:"It was a triumph of lobbyism". Naravno da trebaju zamijeniti migove, pa oni nisu u letnom stanju i još 2017. piloti su odbijali da lete u neispravnim avionima. Ali ovo nema veze sa izborom najboljeg, već je izvršen politički pritisak. Vidim da neki dole porede f16 i mig 29. U trenutku kad su inicijalno uključeni u upotrebu, mig 29 je bio dosta bolji avion, ali raspadom SSSR-a nije dalje razvijan, a trenutne modernizacije su samo krpljenje, jer Rusija sve ulaže u Suhoj. P.S. Mig 29 je mlađi avion inicijalno 1977, f16 1974.

milan

pre 5 godina

Bugarska je najslabiji član u EU i na ovaj način prati Poljsku i Mađarsku u otcepljenju od EU kada misli da joj više EU nije potrebna a do sada bez EU nije mogla da diše.

KOSIGNAS

pre 5 godina

San svakog američkog pilota je MIG ili Suhoj, san svakog ruskog pilota je takođe MIG ili Suhoj. F-ove niko ni ne pominje. Neko napisa da su Amerikanci naručili novih 200-nak f 16 iako su prestali sa proizvodnjom. Ali ne reče da je to zato što su se f- 22 i f-35 pokazali kao promašeni i neisplativi projekti, pa hitno moraju da se vrate avionima iz 70-ih godina prošlog veka, kako bi popunili rupu u lovačkoj avijaciji, koju su ovi izvikani i nepouzdani avioni napravili. Nijedan se f 16 nikada nije sukobio ni sa jednim MIG-om ili Suhojem koji je bio potpuno operativan. Nama su obarali neispravne avione i to uvek u odnosu 1:7-10 u njihovu korist.Najbolji operativni lovački aparat na današnjem nebu je SU-35,to piše u svakom stručnom zapadnom vojnom časopisu. Uostalom videćemo vrlo brzo ko ima bolje aparate.

Nebula

pre 5 godina

Dve blage veze nemate ,samo lupetate . Prvo Mig 29 ima nekoliko tipova a mi od dodatnih stvari imamo na njima ono što imaju samo avioni 4++ generacije. Dakle naš mig razvaliće bilo koji F16 , međutim to u borbi i nije bitno .Bitno je ono što imate da obori avione i 5 generacije a mi to nemamo! Dakle naše 29 tke su bolje nego bilo koji F16 kako u pogledu aero sposobnosti tako i u pogledu opreme ! F16 je jedino bolji u dometu od Mig29 .
Vučko zaista nije pogrešio oko kupovine aviona niučemu .

baban gida

pre 5 godina

Novi f16 jeste bolji od 29tke jer ima napredniju opremu, ali taj odnos oborenih veze nema, jer zavisi u kojim okolnostima je napravljen. Nato je poznat po tome da gde god se bore odnos snaga je bar 20 x u njihovu korist, tako da ako 10 ili 20 aviona uformacijama napadne 1 ili 2 miga 29 takvo obaranje je krajnje izvesno i ne moze da se pise u tabelu kao obaranje 1/1..

Milosav

pre 5 godina

Sad da su braca Bugari neki oni bi nam lepo poklonili te 29-ke pa da uvecamo nasu bogatu kolekciju retro-vinage borbenih vazduplohova.
Ipak im je u BG najlepse kad dodju turisticki, jos raskosna novogodisnja rasveta...

Sta ces

pre 5 godina

(leptirica, 9. januar 2019 14:53)
Hocete da kazete da je avion koji leti sa turistom u stratosferu brzinom od preko 2000 kilometara krs? Oprema koju ameri i Rusi dozvoljavaju svim drzavama koje kupuju od njih naouruzanje je druga prica. Pa eto, ni vama ne veruju. Nego, evo godinama cekam da vidim na vasoj paradi onu cevku od S 300 sto vam za velike pare uvalise braca " Slava Ukraini"

ogledalo naroda

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.
(Giovanni, 9. januar 2019 14:05)

Pa i ovi drugi su im isto tako prodavali, bolje reći morali su da kupe dok bejaše u "njihovom" savezu i šta je onda bolo bolje ?!

venom

pre 5 godina

Da nije ovih istočno-evropskih kolonija Lokhid Martin bi pezionisao F-16,jer ima više od 5 godina od kada su u američkoj vojsci doneli odluku da prestanu sa njegovom nabavkom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (waters, 9. januar 2019 14:33)

Americka vojska je narucila jos preko 200 novih f16 viper. To je poslije f22 i f35 najbolji lovac na svijetu. Ima ugradjen radar i tehnologiju iz f35 i bez problema ce se obracunati i sa su 35 a neki stari otpad od migova da ne spominjem jer je za njih svemirski brod.

waters

pre 5 godina

Da nije ovih istočno-evropskih kolonija Lokhid Martin bi pezionisao F-16,jer ima više od 5 godina od kada su u američkoj vojsci doneli odluku da prestanu sa njegovom nabavkom.

daccha

pre 5 godina

Balkan.. Umesto da se okrenemo jedni drugima i formiramo neko tržište, zonu zajedničkog interesa, udruzenu proizvodnju.. Kupujemo svi otpad od Rusa i Amera, a budzasto prodajemo kvalifikovane radnike.

Z

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.
(Giovanni, 9. januar 2019 14:05)
Niko njih nije zaplasio do sami Rusi. Istočna Europa je bila pod okupacijom. I postoje realne potrebe da se istočna Europa naoruža. I naravno da ima šanse da ih USA odbrani, vidiš da Rusi ne smeju da prigvire.

Milosh

pre 5 godina

Kako sam citao naslov, na tren sam se obradovao da smo se to mi opametili, ali ne. Opet su drugi pametniji od nas, a mozda mi opet dobijemo na poklon od rusa te migove, pa im platimo popravku za koliko bi dobili F16 od amera. Sramota, jedini smo rusi na balkanu.

Blek

pre 5 godina

Ne znam cemu toliko lozenje na borbene avione? To je valjda ostalo iz Hladnog rata. Danas je doktrina promenjena, i raznorazne rakete su sada najbitniji takticko-strateski resurs (recimo one su poslale bojne brodove u penziju). Lovci na Balkanu, a i sire, danas sluze samo za kontrolu civilnog vazdusnog transporta, zbog nepredvidjenih situacija (otmica recimo, ili nesto slicno).

leptirica

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
(bata, 09. januar 2019 13:57)

F16 se još uvjek proizvodi tako da su kupili novo. Inače zadnja varijanta ima svu naprednu tehnologiju lovaca pete generacije, osim stealth tehnologije i tako nešto je neusporedivo sa analognim mig29 koji se više ne proizvodi i Ruska vojska ga je skoro u potpunosti zamijenila Suhojem.

Giovanni

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.

As

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bata, 9. januar 2019 13:57)
Bugari kupuju nove avione za 900 miliona eura, a Srbija kupuje stare Migove.

daccha

pre 5 godina

Balkan.. Umesto da se okrenemo jedni drugima i formiramo neko tržište, zonu zajedničkog interesa, udruzenu proizvodnju.. Kupujemo svi otpad od Rusa i Amera, a budzasto prodajemo kvalifikovane radnike.

leptirica

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
(bata, 09. januar 2019 13:57)

F16 se još uvjek proizvodi tako da su kupili novo. Inače zadnja varijanta ima svu naprednu tehnologiju lovaca pete generacije, osim stealth tehnologije i tako nešto je neusporedivo sa analognim mig29 koji se više ne proizvodi i Ruska vojska ga je skoro u potpunosti zamijenila Suhojem.

Giovanni

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.

As

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bata, 9. januar 2019 13:57)
Bugari kupuju nove avione za 900 miliona eura, a Srbija kupuje stare Migove.

Milosav

pre 5 godina

Sad da su braca Bugari neki oni bi nam lepo poklonili te 29-ke pa da uvecamo nasu bogatu kolekciju retro-vinage borbenih vazduplohova.
Ipak im je u BG najlepse kad dodju turisticki, jos raskosna novogodisnja rasveta...

venom

pre 5 godina

Da nije ovih istočno-evropskih kolonija Lokhid Martin bi pezionisao F-16,jer ima više od 5 godina od kada su u američkoj vojsci doneli odluku da prestanu sa njegovom nabavkom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (waters, 9. januar 2019 14:33)

Americka vojska je narucila jos preko 200 novih f16 viper. To je poslije f22 i f35 najbolji lovac na svijetu. Ima ugradjen radar i tehnologiju iz f35 i bez problema ce se obracunati i sa su 35 a neki stari otpad od migova da ne spominjem jer je za njih svemirski brod.

ogledalo naroda

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.
(Giovanni, 9. januar 2019 14:05)

Pa i ovi drugi su im isto tako prodavali, bolje reći morali su da kupe dok bejaše u "njihovom" savezu i šta je onda bolo bolje ?!

baban gida

pre 5 godina

Novi f16 jeste bolji od 29tke jer ima napredniju opremu, ali taj odnos oborenih veze nema, jer zavisi u kojim okolnostima je napravljen. Nato je poznat po tome da gde god se bore odnos snaga je bar 20 x u njihovu korist, tako da ako 10 ili 20 aviona uformacijama napadne 1 ili 2 miga 29 takvo obaranje je krajnje izvesno i ne moze da se pise u tabelu kao obaranje 1/1..

Blek

pre 5 godina

Ne znam cemu toliko lozenje na borbene avione? To je valjda ostalo iz Hladnog rata. Danas je doktrina promenjena, i raznorazne rakete su sada najbitniji takticko-strateski resurs (recimo one su poslale bojne brodove u penziju). Lovci na Balkanu, a i sire, danas sluze samo za kontrolu civilnog vazdusnog transporta, zbog nepredvidjenih situacija (otmica recimo, ili nesto slicno).

Milosh

pre 5 godina

Kako sam citao naslov, na tren sam se obradovao da smo se to mi opametili, ali ne. Opet su drugi pametniji od nas, a mozda mi opet dobijemo na poklon od rusa te migove, pa im platimo popravku za koliko bi dobili F16 od amera. Sramota, jedini smo rusi na balkanu.

Sta ces

pre 5 godina

(leptirica, 9. januar 2019 14:53)
Hocete da kazete da je avion koji leti sa turistom u stratosferu brzinom od preko 2000 kilometara krs? Oprema koju ameri i Rusi dozvoljavaju svim drzavama koje kupuju od njih naouruzanje je druga prica. Pa eto, ni vama ne veruju. Nego, evo godinama cekam da vidim na vasoj paradi onu cevku od S 300 sto vam za velike pare uvalise braca " Slava Ukraini"

Z

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.
(Giovanni, 9. januar 2019 14:05)
Niko njih nije zaplasio do sami Rusi. Istočna Europa je bila pod okupacijom. I postoje realne potrebe da se istočna Europa naoruža. I naravno da ima šanse da ih USA odbrani, vidiš da Rusi ne smeju da prigvire.

waters

pre 5 godina

Da nije ovih istočno-evropskih kolonija Lokhid Martin bi pezionisao F-16,jer ima više od 5 godina od kada su u američkoj vojsci doneli odluku da prestanu sa njegovom nabavkom.

Dex

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
(bata, 9. januar 2019 13:57)
Bugari kupuju nove avione za 900 miliona eura, a Srbija kupuje stare Migove.
(As, 9. januar 2019 14:56)

Ne, ne, Srbija avione dobija na "poklon". Tih nekoliko stotina miliona eura smo samo castili, ipak je sramota besplatno uzeti avione stare samo tri god..., ovaj, decenije.

Sinke

pre 5 godina

Gripen nekoliko puta proglašavan pobjednikom tendera, nekoliko puta tender poništavan. Piloti predložili Gripen, političari odbili. Predsjednik Radev, koji je inače pilot, takođe predložio Gripene, međutim nakon što je premijer Borisov održao sastanak sa USA "diplomatama" poništava tender i predlaže f 16. Dio izjave predsjednika Radeva:"It was a triumph of lobbyism". Naravno da trebaju zamijeniti migove, pa oni nisu u letnom stanju i još 2017. piloti su odbijali da lete u neispravnim avionima. Ali ovo nema veze sa izborom najboljeg, već je izvršen politički pritisak. Vidim da neki dole porede f16 i mig 29. U trenutku kad su inicijalno uključeni u upotrebu, mig 29 je bio dosta bolji avion, ali raspadom SSSR-a nije dalje razvijan, a trenutne modernizacije su samo krpljenje, jer Rusija sve ulaže u Suhoj. P.S. Mig 29 je mlađi avion inicijalno 1977, f16 1974.

артиљерац

pre 5 godina

Мигови које смо добили и које ремонтујемо у сарадњи с Русима,имају радар Жук М
домета 320 км,јачи од било ког радара било ког западног авиона,па и F-16.Од
Мига 35 се разликује једино што нема fly by wire управљање(неисплативо)и још
неке ситнице које се тичу авионике.Ваше информисање типа "прст у једно место
испод леђа" је трагично.А још трагичније је што то проглашавате једином могућом истином.Некима од вас би Гебелс позавидео.

aha

pre 5 godina

Prvo Mig 29 ima nekoliko tipova a mi od dodatnih stvari imamo na njima ono što imaju samo avioni 4++ generacije. Dakle naš mig razvaliće bilo koji F16
ako ne znaš, pitaj i uči

naši MiGovi su trenutačno na nivou TREĆE GENERACIJE
govorim o "elektronici i avionici"
ako ih ikada modernizuju doći ce na nivo ČETVRDE generacije
daljnja nadogradnja je moguća,ali preskupa i neisplativa

KOSIGNAS

pre 5 godina

San svakog američkog pilota je MIG ili Suhoj, san svakog ruskog pilota je takođe MIG ili Suhoj. F-ove niko ni ne pominje. Neko napisa da su Amerikanci naručili novih 200-nak f 16 iako su prestali sa proizvodnjom. Ali ne reče da je to zato što su se f- 22 i f-35 pokazali kao promašeni i neisplativi projekti, pa hitno moraju da se vrate avionima iz 70-ih godina prošlog veka, kako bi popunili rupu u lovačkoj avijaciji, koju su ovi izvikani i nepouzdani avioni napravili. Nijedan se f 16 nikada nije sukobio ni sa jednim MIG-om ili Suhojem koji je bio potpuno operativan. Nama su obarali neispravne avione i to uvek u odnosu 1:7-10 u njihovu korist.Najbolji operativni lovački aparat na današnjem nebu je SU-35,to piše u svakom stručnom zapadnom vojnom časopisu. Uostalom videćemo vrlo brzo ko ima bolje aparate.

istok

pre 5 godina

@Sima
Najbolji pilot na svetu u avionu MiG-29 nema nikakve sanse protiv F-16 iz prostog razloga sto F-16 ima bolji radar i veci domet i oborice miga pre nego sto ovaj bude mogao njega da nacilja. Vrlo jednostavno.

Vlada

pre 5 godina

@istok

ti ocigledno pojma nemas o cemu pricas. Avionika, radari i slicno se u avionu menjaju kao sto se menja zastarelo za napredno naoruzanje. MIG29 sa najnovijom opremom je ravan bilo kom lovcu iz kategorije 4+ generacije, ne moze biti 4++ ili 5 jer u to spadaju delimicno ili skroz stealth avioni (skroz stealth imaju sakriveno naoruzanje dok kod delimicno stealth aviona visi dole i pravi veci obris na radaru zbog toga). A prvenstveno prelazak na Americke avione je zbog NATO logistike, bice delova u slucaju oruzanog sukoba na koj god aerodrom da slete, bice i oruzija koje pase na te avione. A tu je i naravno ucena da se kupuje NATO naoruzanje jer se pravi mahom u zemljama koje su clanice pa njima ide novac a ne "neprijatelju". Sve je to stvar politike i malo logistike, najmanje se radi o tome da li je nesto bolje ili losije.

vlad

pre 5 godina

Pošto se ovde pojavljuje mnogo proizvoljnih komentara, treba znati sledeće:
- F16 je stariji avion od Mig-ova 29 (par godina)
- Naši Mig-ovi 29 u trenutnom stanju odgovaraju nivou F16 blok 30 - 50 (negde između ove dve varijante), a kada se modernizuju onda su negde na nivou F16 blok 52 (slično Sufi i Baracima 2020).
- Mig 35 i F16V blok 72 su približno na istom nivou.
Budite realni u poređenju. Mig 29 je dvomotorni lovac dok F16 ima jedan motor.
Poređenje po radarima neću da radim pošto je to vrlo široka i promenljiva tema sa mnogo tačaka koje su proglašene tajnom...

Marinko

pre 5 godina

Meni je F16 uvek izgledao lepo, agilno i elegantno, za razliku naprimer od F15 koji izgleda kao leteći tenk. Nemam pojma koji je bolji, F16 ili MiG-29, ali me to ni ne zanima.

aero cinik

pre 5 godina

F-16 je 4 godine stariji avion od MiG29. Može da ima elektroniku koju hoćeš ali avioniku ne možeš da promeniš. Za njega je Rafal pojam modernog aviona. Pitajte komandanta američke avijacije kako je biti oboren prastarom Nevom125. On ima iskustva iz 1999 godine.

Sima

pre 5 godina

Pilot je u centru ove priče, obrazovanje jednog je skuplje i od 29-ke i od 16-ke,za kontrolu neba je apsolutno svejedno koji je avion u pitanju, a sad politički razlozi su nešto drugo, a mi nemamo ni političku, ni vojnu podršku za te 16-ke, ali imamo kakav takav kadar za ove druge , stoga što se mene tiče dobar izbor za relativno male pare, a gde će Bugarska na kraju da završi pih Bog će ga znati!

djole

pre 5 godina

vidim neki se rugaju nasoj 'pameti' kao da bi amerikanci i prodali f16 nama jer nismo u natou. sve sami eksperti, sto za f16 sto za staro gvozdje.

vlad

pre 5 godina

Bugarski Mig-ovi 29 su na nivou F16 blok 10 koji takođe, ukoliko se ne modernizuju, najčešće završe u starom gvožđu (primeri su Izrael, njegove F16 blok 10 niko neće i trunu na livadi, a i ista stvar je sa Grčkim F16 blok 10).

Nebula

pre 5 godina

Dve blage veze nemate ,samo lupetate . Prvo Mig 29 ima nekoliko tipova a mi od dodatnih stvari imamo na njima ono što imaju samo avioni 4++ generacije. Dakle naš mig razvaliće bilo koji F16 , međutim to u borbi i nije bitno .Bitno je ono što imate da obori avione i 5 generacije a mi to nemamo! Dakle naše 29 tke su bolje nego bilo koji F16 kako u pogledu aero sposobnosti tako i u pogledu opreme ! F16 je jedino bolji u dometu od Mig29 .
Vučko zaista nije pogrešio oko kupovine aviona niučemu .

cirkus zivi

pre 5 godina

Balkan.. Umesto da se okrenemo jedni drugima i formiramo neko tržište, zonu zajedničkog interesa, udruzenu proizvodnju.. Kupujemo svi otpad od Rusa i Amera, a budzasto prodajemo kvalifikovane radnike.

@ a jel nismo probali?

milan

pre 5 godina

Bugarska je najslabiji član u EU i na ovaj način prati Poljsku i Mađarsku u otcepljenju od EU kada misli da joj više EU nije potrebna a do sada bez EU nije mogla da diše.

Nebula

pre 5 godina

Dve blage veze nemate ,samo lupetate . Prvo Mig 29 ima nekoliko tipova a mi od dodatnih stvari imamo na njima ono što imaju samo avioni 4++ generacije. Dakle naš mig razvaliće bilo koji F16 , međutim to u borbi i nije bitno .Bitno je ono što imate da obori avione i 5 generacije a mi to nemamo! Dakle naše 29 tke su bolje nego bilo koji F16 kako u pogledu aero sposobnosti tako i u pogledu opreme ! F16 je jedino bolji u dometu od Mig29 .
Vučko zaista nije pogrešio oko kupovine aviona niučemu .

KOSIGNAS

pre 5 godina

San svakog američkog pilota je MIG ili Suhoj, san svakog ruskog pilota je takođe MIG ili Suhoj. F-ove niko ni ne pominje. Neko napisa da su Amerikanci naručili novih 200-nak f 16 iako su prestali sa proizvodnjom. Ali ne reče da je to zato što su se f- 22 i f-35 pokazali kao promašeni i neisplativi projekti, pa hitno moraju da se vrate avionima iz 70-ih godina prošlog veka, kako bi popunili rupu u lovačkoj avijaciji, koju su ovi izvikani i nepouzdani avioni napravili. Nijedan se f 16 nikada nije sukobio ni sa jednim MIG-om ili Suhojem koji je bio potpuno operativan. Nama su obarali neispravne avione i to uvek u odnosu 1:7-10 u njihovu korist.Najbolji operativni lovački aparat na današnjem nebu je SU-35,to piše u svakom stručnom zapadnom vojnom časopisu. Uostalom videćemo vrlo brzo ko ima bolje aparate.

istok

pre 5 godina

@Sima
Najbolji pilot na svetu u avionu MiG-29 nema nikakve sanse protiv F-16 iz prostog razloga sto F-16 ima bolji radar i veci domet i oborice miga pre nego sto ovaj bude mogao njega da nacilja. Vrlo jednostavno.

venom

pre 5 godina

Da nije ovih istočno-evropskih kolonija Lokhid Martin bi pezionisao F-16,jer ima više od 5 godina od kada su u američkoj vojsci doneli odluku da prestanu sa njegovom nabavkom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (waters, 9. januar 2019 14:33)

Americka vojska je narucila jos preko 200 novih f16 viper. To je poslije f22 i f35 najbolji lovac na svijetu. Ima ugradjen radar i tehnologiju iz f35 i bez problema ce se obracunati i sa su 35 a neki stari otpad od migova da ne spominjem jer je za njih svemirski brod.

артиљерац

pre 5 godina

Мигови које смо добили и које ремонтујемо у сарадњи с Русима,имају радар Жук М
домета 320 км,јачи од било ког радара било ког западног авиона,па и F-16.Од
Мига 35 се разликује једино што нема fly by wire управљање(неисплативо)и још
неке ситнице које се тичу авионике.Ваше информисање типа "прст у једно место
испод леђа" је трагично.А још трагичније је што то проглашавате једином могућом истином.Некима од вас би Гебелс позавидео.

Milosh

pre 5 godina

Kako sam citao naslov, na tren sam se obradovao da smo se to mi opametili, ali ne. Opet su drugi pametniji od nas, a mozda mi opet dobijemo na poklon od rusa te migove, pa im platimo popravku za koliko bi dobili F16 od amera. Sramota, jedini smo rusi na balkanu.

Z

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.
(Giovanni, 9. januar 2019 14:05)
Niko njih nije zaplasio do sami Rusi. Istočna Europa je bila pod okupacijom. I postoje realne potrebe da se istočna Europa naoruža. I naravno da ima šanse da ih USA odbrani, vidiš da Rusi ne smeju da prigvire.

aero cinik

pre 5 godina

F-16 je 4 godine stariji avion od MiG29. Može da ima elektroniku koju hoćeš ali avioniku ne možeš da promeniš. Za njega je Rafal pojam modernog aviona. Pitajte komandanta američke avijacije kako je biti oboren prastarom Nevom125. On ima iskustva iz 1999 godine.

Giovanni

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.

waters

pre 5 godina

Da nije ovih istočno-evropskih kolonija Lokhid Martin bi pezionisao F-16,jer ima više od 5 godina od kada su u američkoj vojsci doneli odluku da prestanu sa njegovom nabavkom.

leptirica

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
(bata, 09. januar 2019 13:57)

F16 se još uvjek proizvodi tako da su kupili novo. Inače zadnja varijanta ima svu naprednu tehnologiju lovaca pete generacije, osim stealth tehnologije i tako nešto je neusporedivo sa analognim mig29 koji se više ne proizvodi i Ruska vojska ga je skoro u potpunosti zamijenila Suhojem.

As

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bata, 9. januar 2019 13:57)
Bugari kupuju nove avione za 900 miliona eura, a Srbija kupuje stare Migove.

Sta ces

pre 5 godina

(leptirica, 9. januar 2019 14:53)
Hocete da kazete da je avion koji leti sa turistom u stratosferu brzinom od preko 2000 kilometara krs? Oprema koju ameri i Rusi dozvoljavaju svim drzavama koje kupuju od njih naouruzanje je druga prica. Pa eto, ni vama ne veruju. Nego, evo godinama cekam da vidim na vasoj paradi onu cevku od S 300 sto vam za velike pare uvalise braca " Slava Ukraini"

Milosav

pre 5 godina

Sad da su braca Bugari neki oni bi nam lepo poklonili te 29-ke pa da uvecamo nasu bogatu kolekciju retro-vinage borbenih vazduplohova.
Ipak im je u BG najlepse kad dodju turisticki, jos raskosna novogodisnja rasveta...

aha

pre 5 godina

Prvo Mig 29 ima nekoliko tipova a mi od dodatnih stvari imamo na njima ono što imaju samo avioni 4++ generacije. Dakle naš mig razvaliće bilo koji F16
ako ne znaš, pitaj i uči

naši MiGovi su trenutačno na nivou TREĆE GENERACIJE
govorim o "elektronici i avionici"
ako ih ikada modernizuju doći ce na nivo ČETVRDE generacije
daljnja nadogradnja je moguća,ali preskupa i neisplativa

daccha

pre 5 godina

Balkan.. Umesto da se okrenemo jedni drugima i formiramo neko tržište, zonu zajedničkog interesa, udruzenu proizvodnju.. Kupujemo svi otpad od Rusa i Amera, a budzasto prodajemo kvalifikovane radnike.

milan

pre 5 godina

Bugarska je najslabiji član u EU i na ovaj način prati Poljsku i Mađarsku u otcepljenju od EU kada misli da joj više EU nije potrebna a do sada bez EU nije mogla da diše.

baban gida

pre 5 godina

Novi f16 jeste bolji od 29tke jer ima napredniju opremu, ali taj odnos oborenih veze nema, jer zavisi u kojim okolnostima je napravljen. Nato je poznat po tome da gde god se bore odnos snaga je bar 20 x u njihovu korist, tako da ako 10 ili 20 aviona uformacijama napadne 1 ili 2 miga 29 takvo obaranje je krajnje izvesno i ne moze da se pise u tabelu kao obaranje 1/1..

ogledalo naroda

pre 5 godina

Napravis tenzije, zaplašiš narod, ponudiš demokratiju i šarenu lažu, narod potrči u tvoj savez a onda samo dogrevaš tenzije i prodaješ li prodaješ oružje zaplašenim istočnoevropljanima, koje naravno nema šanse da zapravo braniš i odbraniš ali dokle god su uz tebe i slušaju vozaš ih kako hoćeš.
(Giovanni, 9. januar 2019 14:05)

Pa i ovi drugi su im isto tako prodavali, bolje reći morali su da kupe dok bejaše u "njihovom" savezu i šta je onda bolo bolje ?!

Dex

pre 5 godina

F16 je dve tri godine mladji od MiG29 ...al aj nek bude da su kupili "novo" hehehe
(bata, 9. januar 2019 13:57)
Bugari kupuju nove avione za 900 miliona eura, a Srbija kupuje stare Migove.
(As, 9. januar 2019 14:56)

Ne, ne, Srbija avione dobija na "poklon". Tih nekoliko stotina miliona eura smo samo castili, ipak je sramota besplatno uzeti avione stare samo tri god..., ovaj, decenije.

vlad

pre 5 godina

Pošto se ovde pojavljuje mnogo proizvoljnih komentara, treba znati sledeće:
- F16 je stariji avion od Mig-ova 29 (par godina)
- Naši Mig-ovi 29 u trenutnom stanju odgovaraju nivou F16 blok 30 - 50 (negde između ove dve varijante), a kada se modernizuju onda su negde na nivou F16 blok 52 (slično Sufi i Baracima 2020).
- Mig 35 i F16V blok 72 su približno na istom nivou.
Budite realni u poređenju. Mig 29 je dvomotorni lovac dok F16 ima jedan motor.
Poređenje po radarima neću da radim pošto je to vrlo široka i promenljiva tema sa mnogo tačaka koje su proglašene tajnom...

Vlada

pre 5 godina

@istok

ti ocigledno pojma nemas o cemu pricas. Avionika, radari i slicno se u avionu menjaju kao sto se menja zastarelo za napredno naoruzanje. MIG29 sa najnovijom opremom je ravan bilo kom lovcu iz kategorije 4+ generacije, ne moze biti 4++ ili 5 jer u to spadaju delimicno ili skroz stealth avioni (skroz stealth imaju sakriveno naoruzanje dok kod delimicno stealth aviona visi dole i pravi veci obris na radaru zbog toga). A prvenstveno prelazak na Americke avione je zbog NATO logistike, bice delova u slucaju oruzanog sukoba na koj god aerodrom da slete, bice i oruzija koje pase na te avione. A tu je i naravno ucena da se kupuje NATO naoruzanje jer se pravi mahom u zemljama koje su clanice pa njima ide novac a ne "neprijatelju". Sve je to stvar politike i malo logistike, najmanje se radi o tome da li je nesto bolje ili losije.

Sima

pre 5 godina

Pilot je u centru ove priče, obrazovanje jednog je skuplje i od 29-ke i od 16-ke,za kontrolu neba je apsolutno svejedno koji je avion u pitanju, a sad politički razlozi su nešto drugo, a mi nemamo ni političku, ni vojnu podršku za te 16-ke, ali imamo kakav takav kadar za ove druge , stoga što se mene tiče dobar izbor za relativno male pare, a gde će Bugarska na kraju da završi pih Bog će ga znati!

Blek

pre 5 godina

Ne znam cemu toliko lozenje na borbene avione? To je valjda ostalo iz Hladnog rata. Danas je doktrina promenjena, i raznorazne rakete su sada najbitniji takticko-strateski resurs (recimo one su poslale bojne brodove u penziju). Lovci na Balkanu, a i sire, danas sluze samo za kontrolu civilnog vazdusnog transporta, zbog nepredvidjenih situacija (otmica recimo, ili nesto slicno).

Sinke

pre 5 godina

Gripen nekoliko puta proglašavan pobjednikom tendera, nekoliko puta tender poništavan. Piloti predložili Gripen, političari odbili. Predsjednik Radev, koji je inače pilot, takođe predložio Gripene, međutim nakon što je premijer Borisov održao sastanak sa USA "diplomatama" poništava tender i predlaže f 16. Dio izjave predsjednika Radeva:"It was a triumph of lobbyism". Naravno da trebaju zamijeniti migove, pa oni nisu u letnom stanju i još 2017. piloti su odbijali da lete u neispravnim avionima. Ali ovo nema veze sa izborom najboljeg, već je izvršen politički pritisak. Vidim da neki dole porede f16 i mig 29. U trenutku kad su inicijalno uključeni u upotrebu, mig 29 je bio dosta bolji avion, ali raspadom SSSR-a nije dalje razvijan, a trenutne modernizacije su samo krpljenje, jer Rusija sve ulaže u Suhoj. P.S. Mig 29 je mlađi avion inicijalno 1977, f16 1974.

djole

pre 5 godina

vidim neki se rugaju nasoj 'pameti' kao da bi amerikanci i prodali f16 nama jer nismo u natou. sve sami eksperti, sto za f16 sto za staro gvozdje.

Marinko

pre 5 godina

Meni je F16 uvek izgledao lepo, agilno i elegantno, za razliku naprimer od F15 koji izgleda kao leteći tenk. Nemam pojma koji je bolji, F16 ili MiG-29, ali me to ni ne zanima.

vlad

pre 5 godina

Bugarski Mig-ovi 29 su na nivou F16 blok 10 koji takođe, ukoliko se ne modernizuju, najčešće završe u starom gvožđu (primeri su Izrael, njegove F16 blok 10 niko neće i trunu na livadi, a i ista stvar je sa Grčkim F16 blok 10).

cirkus zivi

pre 5 godina

Balkan.. Umesto da se okrenemo jedni drugima i formiramo neko tržište, zonu zajedničkog interesa, udruzenu proizvodnju.. Kupujemo svi otpad od Rusa i Amera, a budzasto prodajemo kvalifikovane radnike.

@ a jel nismo probali?