Sreda, 12.12.2018.

16:46

Potpisano: Sleću F-16, zastareli sovjetski MIG-29 u istoriju

Slovačaka će kupiti 14 borbenih aviona F-16 od američke kompanije Lokhid Martin (Lockheed Martin) u nastojanju da zameni avione iz sovjetskog doba.

Izvor: Beta

Potpisano: Sleæu F-16, zastareli sovjetski MIG-29 u istoriju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Bos

pre 5 godina

@Mika
Ajde ti onda forsiraj analogno kuci, a razvijeni svet pusti da sami procenjuju sta je bolje.
Motor nije digitalni, ali Amerikanci, za razliku od genijalnih Rusa, bar znaju da proizvedu motor 5 generacije. Rusi eto jos ne znaju kako...
Ameri proizvode AESA radare odavno, Rusima to i dalje nemoguca misija.
A ti pricaj o analgnom i ruskoj moci.

Ruska bajka

pre 5 godina

Sve te rusofilske bajke o nadmocnim ruskim (u stvari SSSR) avionima padaju u vodu kad vidimo da Rusija u kriznim situacijama koristi samo prastari Su-25, koji je ocigledno njihov jedini pouzdani avion.

Mika

pre 5 godina

@Bos
Očigledno ne poznaješ digitalno, moćno, softversko...
Zajednička reč za sve ovo je NEPOUZDANO.
Pa to je svakodnevno prisutno. Od gubljenja slike na digitalnoj RTS pa do svega vezanog za digitalno, moćno. Da neće možda digitalni raketni motor da izmisle ili digitalni radar?
Kad neko pomene digitalno onda u savremenom svetu taj čovek predstavlja neku vanserijsku pamet.
Život a i tehnika su još uvek prilično analaogni.
Prašina je recimo br1 neprijatelj digitalizacije :)

leptirica

pre 5 godina

SAD su zabranile Izraelu da isporučii F16 Hrvatskoj sa izraelskom tehnikom.Može da isporuče ali samo sa tehnikom i naoružanjem SAD.
(zoki, 13. decembar 2018 07:53)

Zapravo je stvar data pred kongresni odbor da oni odluče jer po Američkom zakonu samo kongresni odbor može dati odobrenje za prodaju trećoj strani modificirane tehnologije. Uglavnom znat ćemo za 15 dana, ja bih ipak stavila novce da su Izraelci to već izlobirali i da će ipak ići isporuka unaprijeđenih Baraka jer se u protivnom po najavama Plenkovića odustaje i ide na novi natječaj.

Morski lav

pre 5 godina

Čemu bi trebalo da služe ovi avioni? A da, morali su da ih kupe, šatro neophodna je modernizacija uz, naravno, povećanje budžeta. To se zove USA NATO "reket" kako bi izbegli uvođenje "demokratije" zbog npr. kršenja ljudskih prava mađarske manjine...
E moj svete jadan li si!!!

Bos

pre 5 godina

@Mika
Vidi Mika, ta prica kako je bolje imati prastaru tehnologiju jer kao ne moze da se ometa je odavno prezvakana rusofilska bajka. Neces mi valjda reci da je ceo razvijeni svet poludeo forsira ”digitalizaciju”? I zasto su onda Rusi kod svog Su-57 izbacili analogne elemente? Mislim, projekat im je propao, ali cudno da su odustali od analogne tehnologije kada je tako pouzdana?
I kako su nas ometali onako ‘99? Mi sve analogno imali a oni nas ometali vrlo efikasno?
O Iraku da ne pricam?
Ako hoces da pobedis u vazdusnom sukobu, onda moras da imas mocan radar, mocan kompjuter, mocan motor i mocno oruzje. Ako ode stajni trap, preziveces, ako letis u prastaroj kanti u kojoj i ne znas da je protivnik u blizini u trenutku kada on vec ispaljuje rakete, tesko ces se izvuci :)

Suke

pre 5 godina

MiG-29, najveci promasaj u istoriji ratnog vazduhoplovstva.
(Sasa, 12. decembar 2018 16:56)

comment paid by lockheed martin
(le saux, 12. decembar 2018 18:28) # Link komentara

Vidim koliko si upućen. Ruski izvori navode mig 29 kao najveći promasaj posle miga 23. Modernizacija ovog aviona stala je i nije dalje moguća i jedva ispunjava uslove za avion četvrte generacije. F16 u svojim izvedbama 70-72 ima dosta tehnoligije lovaca pete generacije. Svi su oko nas glupi jel, samo smo mi uvek najpametniji, a pogledaj oko sebe pa mi reci ko je tu u pravu?

Bos

pre 5 godina

@trudbenik
F-16 Blok 70 i 72 su nesto najbolje posle F-35 sto moze da se kupi od SAD-a. Naravno, F-22 ne racunam jer je zabranjena prodaja.
Posle njega, Slovacka ce sigurno preci na F-35, sada je logicno da je kupila F-16 jer moze da ih kupi vise komada i lagano predje na zapadnu tehnologiju.
Evropske NATO zemlje povecavaju vojne budzete, sto znaci da ce NATO biti mnogo mocniji nego ranije. A domaci rusofili ovde pisali kako ce Tramp da unisti NATO :)

bunjuel

pre 5 godina

ovde se očito radi o tome kome su odlučili (uslovno rečeno) da plaćaju harač, jer niti će ti avioni biti korišćeni u nekoj borbi, niti imaju šanse, jedni ili drugi, protiv modernih ruskih, američkih, pa ni britanskih, francuskih i mnogih drugih flota. Postoje tri suverene države na svetu, a to su SAD, Kina, i Rusija, s tim da jedna od njih odavno radi na tome da ih uskoro budu dve, pa onda jedna. Ovo je mali potez pešakom u toj partiji.

robotina

pre 5 godina

@aha Postoji naziv ali ne znam kako se tacno zove, odnosi se na broj aviona koji su u trenutku sposobni za dejstva. Vidis tu su ameri daleko ispod Rusa. Imaju oni sve te avione ali ogromna vecina cami u hangarima. Americi bi trebao budzet od nekoliko biliona da odezava 100% sve to sto ima. 700 baza van granica USA, ogromno ljudstvo itd itd 600 milijardi je mali budzet za sve to.

Veliki brat

pre 5 godina

@(Dule, 12. decembar 2018 23:37)

Da li si ti svestan šta pričaš?

Pričaš o gađanju sa 200km, pa kažeš ako ga prve dve rakete promaše, Suhoj će da lansira nove dve, a F-16 je već izgubio brzinu...
Pa kojom to brzinom lete te rakete, 50km/s?


Brzina tih raketa je 4 maha (1 mah znači da raketa pređe 1 kilometar za otprilike 2.9 sekundi), dakle za 200km treba 145 sekundi, odnosno preko 2 minuta.

Da se gađaju i sa 50km, znači da raketa putuje blizu 29 sekundi, što je dovoljno da avion osmisli strategiju, lansira mamke, itd.



Priče o tome ko je koga oborio i ko je koliko aviona oborio su smešne, jer F-16 imaju uglavnom zemlje NATO i drugi saveznici SAD, a što znači da u slučaju sukoba iza sebe imaju ceo NATO (osim u slučaju sukoba Grčke i Turske), dok većina zemalja koje koriste ruske avione uglavnom ratuje sama protiv SAD i eventualno njenih saveznika.
Ovi ne rizikuju da izgube jedan avion, a kamoli više njih, i svaki avion leti u ogromnu podršku.

Tako da se nemojte svađati oko toga, nikada F-16 i Mig-29 nisu učestvovali u poštenoj borbi 1-na-1.


A Slovačka... pa neće valjda da uzmu ruske avione, oni su jedva čekali da pobegnu na Zapad.


A to za šta će im avioni i da li su za te pare mogli da kup 10 F-35 ili šta već, pa ne trebaju im avioni za ratovanje, nego uglavnom za Air Policy. Mogli su, naravno, i jeftinije da prođu, ali je tu i politika umešala prste, plus će neko možda dobiti procenat u džep ili neku privilegijicu.

XXL

pre 5 godina

U vezi dva ratna vazduhoplovstva američkog i ruskog malo je poznato, a i mediji su pisali kratko kod nas da su pre raskida velikog 'prijateljstva' imali redovne vežbe. Poslednja koju su imali bila je iznad Ohotskog mora gde su uvežbavali 'dog-fight' ruski Su-27 Flanker i američki F-15 Eagle doletelih iz Japana. Rusi su tražili da se vežba obavi nad tlom dok amerikanci nad akvatorijem. Zatim rusi su hteli 'dog-fight' u realnom vremenu bojevom municijom što su amerikanci odbili. Na kraju pobedu je odneo ruski aparat u odnosu 42:0. O tome ima toliko da su nakon toga amerikanci demonstrativno otkazali 'prijateljstvo' i više nisu leteli zajedno i razmenjivali iskustva. Takođe u Dubaiju na izložbi borbenih aviona pred našom tv ekipom koja je intervjuisala američkog pilota (F-16) i ruskog (Su-27) rus je predložio demonstrativni 'dog-fight' bojevom municijom što je amer odbio i konačno su sami amerikanci izbacili statistiku da je u vijetnamskom ratu MiG-21 Fishbad odneo prevagu u 'dog-fight' borbi nad čuvenim američkim F-4 Phantom-om. Ima toliko toga ali malo je prostora pa na YouTube-u treba pogledati šta kaže Dany Shapiro izraelski probni pilot za MiG-21 kako treba da bude dobar borbeni avion. Anglofili će biti razočarani ...

dolina vila

pre 5 godina

Vidim da su se ovdje svi zaletili, poput lososa koji idu na mrijestenje u potpuno pogresnom smjeru. Neki komentarisu i da su Slovaci zajebali Ruse i tako to, medjutim u opstem sljepilu niko, ama bas niko ne vidi da su Slovaci prije svih zeznuli svoju vlastitu drzavu kojoj pripadaju i od koje ekonomski zive i cije mlijeko sisaju a to je, naravno Evropska Unija, znaci izdigli su Francuze, Njemce i ostale, mnoge druge, a ne Ruse !!! Samo da vas podsjetim da su evropske drzave izgradile u Slovackoj hiljade fabrika i zaposlile stotine hiljada radnike i podigle ekonomski nivo i prosperitet Slovacke do nebesa, a ovi im vracaju tako sto kupuju americke avione,od drzave koja nije izgradila skoro nijednu fabriku u Slovackoj, umjesto Njemackih Tornada, Francuskih Miraza, Euro fajtera, pa cak i Svedska ima dva izvrsna borbena lovacka aviona....i.t.d.To je moguce samo zato sto je Euvropska unija zemlja ljigavih poltrona i korumpiranih kukavica, gdje niko ne moze da lupi sakom od sto i definitivno kaze da to tako vise ne moze. To, naravno koriste amerikanci koji vjesto ekvilibriraju i prave budalama kompletnu Evropu.

Dule

pre 5 godina

@ex
F-16 Blok-72 je modernije od svega sto Rusija ima i sigurno nije staro gvozdje.
@(aha)

Ajde decko smiri se, svakom avionu se dodaju nove stvari non-stop, pa i cak dizajnu iz hladnog rata, kao sto je F-16. Nikada ni pod tackom razno nijedan F-16 nije bio pandan nijednom Suhoju 27-35, niti bi nijedan general bio lud da posalje eskadrilu F-16 da brani od Suhoja. Ima dosta stariji avion koji je namenjen za njih, zove se F-15. Izmedju njih dvojice je trka dosta bliza, i nisam strucnjak da bi znao koji je "bolji". To sto je F-16 bl. 72 napravljen u 2012-ojti ne znaci nista ako ovaj drugi moze da ispali 2 puta vise projektila sa duplo vece distance i obojica mogu da vide jedan drugog i ne mogu da ometaju jedan drugog

K-77 koji nose suhoji, ima domet od 200km. Kada bi F-16 pa i najnoviji naleteo na 200km, od Su-27 ili Su-35 bi naravno sacekao da on malko udje taj prostor (jer ima 100km prednosti u odnosu na projektile koje F-16 moze da nosi),pa bi onda ispalio salvo od dve K-77, jednu navodjenu toplotnim senzorima, drugu radarom. Treba da imas u vidu da K-77 ima duplo dalji domet od svega sto ima F-16, i da za svaki projektil sto ima F-16 da Su-27/35 ih ima dva, jer da, dosta je veci avion i nosi dva puta vise projektila. Da kojim slucajem F-16 izbegne R/K-77, sledece ga ceka R-73/R-74 i R-60 koji imaju kraci domet, ali su dosta ubojitiji, a tada je vec F-16 izgubio dosta na brzini dok je pravio manevre izbegavanja od prva dva i bio bi glineni golub.

Locomotiv GT

pre 5 godina

Eto nama prilike da dođemo u posed još krševa. Što se dogfajta tiče potražite na youtubu ima između dva izvrsna poljska pilota. Pa nije dobro prošlo po Mig-29 al u opšte!!

CitizenNo1

pre 5 godina

Nista bolji potez nisu napravili. Oba aviona su veoma zastarela ako cemo realno. Cak ce odrzavanje tih F16 mnogo vise da ih kosta. Slovacka je svoje Mig29 zadnji put remontovala prije skoro 20 godina zato su im i zastareli, a da su boljo od MIG-a to malo mucak. Sve je do pilota i tehnike/oruzja koje nosi, ostalo je sve na stranu Mig29 (ja licno ne volim oba aviona)

aha

pre 5 godina

I evo ga artiljerac sa svojim “argumentima” koji se svode na “ti nista ne znas, ja sve znam al’ necu da kazem, Rusi su najbolji, bolja je zastarela sovjetska kanta od najmodernijeg zapadnog aviona, koja su to kola bolja od Moskvica...”
Prevazidjen si matori, osnovne stvari ne znas i ne razumes, idi komntarisi avione II svetskog rata, ovo ostavi onima koji znaju

život

pre 5 godina

Koje fore oduševljeni, a ceo posao košta 1,6 milijardi eura a kažu da će koštati preko 2 milijarde eura, a Slovačka mala država manja od Hrvatske i troši 2 cela vojna budžeta. Avion je stari ali sa novom elektronikom, ali bezpotrebno totalno

Bos

pre 5 godina

@Nikola
Ne postoji modenizacija koja
MiG-29 moze dovesti na nivo modernizovanih F-16. Ne postoji. Najmodernija verzija MiG-29 je inferiorna u odnosu na F-16 od pre 15 godina, a kamoli u odnosu na najnovije.
MiG-29 i sami Rusi nazivaju zastarelim, a kamoli NATO generali. To je najveci promasaj sovjetske vojne industrije posle aviona MiG-23.

Bos

pre 5 godina

@Astrid
Modernizovani F-16 je za 3 klase bolji od modernizovanog MiG-29 zato sto MiG-29 nikada nije dostigao nivo modernizacije koji imaju zapadni avioni. Dakle, najmoderniji MiG-29 je na nivou na kojem je F-16 bio pre nekih 15 godina.
I ne, nije to politicka odluka, nego odluka donesena mozgom. Kupovina boljih aviona umesto modernizacije prastarih aviona koji nemaju nijednu vazdusnu pobedu u svojoj istoriji.

XXL

pre 5 godina

Za @Bos naš prijatelj komentator @Artiljerac je po struci kako je pisao ranije dipl.ing.vazduhoplovstva i imao je dosta zapaženih komentara u vezi toga, a ostalima oko vazdušnih duela između F-16 Falcon i MiG-29 Fulcrum navešću jedan ALI samo jedan za nas bolan 'dog-fight' kada je naš pilot poleteo u susret NATO avionima tipa F-16 kojih je u borbenoj formaciji bilo osam (4+4), a oborila su ga druga postava od četiri aviona navođena sa zemlje i aviona AWACS sa pristojne udaljenosti. To fascinira srbadiju u tehnološkom smislu zaboravljajući svog pilota - HEROJA. Inače nekada sam se bavio aviomaketarstvom i bio član YUVAM-a iz Portoroža u Sloveniji. Naravno malo sam tada čitao nekih pametnih enciklopedija, literature i časopisa toga vremena američke i engleske edicije pa sad ... MiG-29 je izvrstan avion ....

Bos

pre 5 godina

@artiljerac
Moras da naucis da citas s razumevanjem. Onda ces biti u stanju da razumes komentar.
Dakle, nisam ja rekao da je F-16 avion 5 generacije, rekao sam da najnovije verzije sadrze tehnologiju, odnosno elektroniku 5 generacije.
Posto je ocigledno da ne znas bas mnogo o avionima, informisi se malo sta podrazumeva Blok 72 ili Blok 70.
F-16 je za MiG-29 svemirski brod, zastareli MiG-29 nema ni adekvatne modernizacije. Najmodernija varijanta Mig-29 jedva da ispunjava zahteve aviona 4 generacije, zalosno je videti da u najnovijim varijantama i dalje dominira analogna tehnologija, zalosno zaista.
Jednostavno, to je jedan od najvecih neuspeha u istoriji vazduhoplovstva, u Rusiji ga smatraju za najveci debakl posle aviona MiG-23. Jednostavno, propast, avion 4 generacije koji cak i ne ispunjava sve kriterijume 4 generacije.
Ali, neznalicama je dovoljno da u tabloidu procitaju kako je MiG-29 strasna masina, jos ako to potvrdi i neki politicar, eto njima dokaza :)
Ne zbunjuje te cinjenica da MiG-29 prakticno nema pobeda u vazdusnim borbama, dok je mnogo puta oboren od strane aviona zapadne proizvodnje.

E svasta...

pre 5 godina

(Bos, 12. decembar 2018 20:01)

Bas cudno, skoro sam gledao intervju nemackog test pilota koji je ima mnogo sati leta na MIG29 avionu koji je ostao u Istocnoj Nemackoj - covek ga izuzetno hvali (a dodacu samo da je covek bio deo razvojnog programa za Eurofighter Typhoon). E sad, naravno da on ne zna nista kada se uporedi sa jednim srpskim rusofobom.

Mika

pre 5 godina

Bos, čim pričaš o digitalizaciji znači da ništa ni elektronici ne znaš ni o ratu niti o ratnom okruženju... Analogni instrument se teško ili nikako ometa. Digitalni sam sebe može da ometa :).
Negde nešto pročitano ne mora da je tačno i da funkcioniše baš tako. Posebna priča software fazona, koima koža ... To ne dobija rat.
Jak motor, proste izvedbe. Sa velikim naletom bez popravke, vžjak stajni trap. Kvalitetno naoružanje a jeftino....

aha

pre 5 godina

@ex
F-16 Blok-72 je modernije od svega sto Rusija ima i sigurno nije staro gvozdje.
Rusija NEMA nijedan novi MiG ili Suhoj. Sve su to stari sovjetski avioni.
Hteli su Rusi novi Su-57 ali odustali jer nemaju para i jer se pokazalo da je to los avion, a uz to, Rusi ne umeju da naprave motor 5 generacije...
MiG-31 je takodje stara sovjetska naprava, koja bi odavno bila u penziji samo kada bi Rusi znali d proizvedu nesto novo.
Svi ruski avioni i helikopteri su samo varijante starih sovjetskih aviona koji su i kada su bili novi bili inferiorni u odnosu na zapadne avione.
Uostalom, Rusija ima samo 3 500 aviona i helikoptera, SAD cak 14 000.
Rusija ima samo 700 BORBENIH aviona, SAD preko 4 000. Manja razlika izmedju nas i Rusa nego izmedju Rusa i Amerikanaca :)))

Sasa

pre 5 godina

(Tacno, 12. decembar 2018 19:27)

I Koreanci i Vietnamci su takodje bili inferiorni u brojnosti, tehnologiji,i obuci, ali su obarali Americke avione iz tog perioda. MiG-29 nije uspeo da obori ni jedan, a nije da imao prilike za to. A kada smo vec kod odnosa snaga, Izrael je sa visestruko manjim vazduhoplovstvom toliko dominantno uspostavio potpunu vazdusnu superiornost u svim ratovima sa Arapskim zemljama koje su posedovale Sovjetske avione, da je F-15 u jednom konfliktu oborio 82 protivnicka aviona bez i jednog gubitka. E to je avion. MiG-29 je najobicnija leteca kanta, to jest leteci kovceg za pilota. Kamo srece da smo ih sve istopili za nesto koristno i kupili F-16 ili F/A-18. Prijatno i dovidjenja.

C i n i k

pre 5 godina

Jedine borbe koje je ikada imao MiG 29 bile su 99.Rezultat znamo.Ruje ga ne koriste ni u Siriji.
F16 je vrhunski avion i tu nema nikakve dileme.
Ali Srbija je svojom voljom gubernija kao Belorusija, i sem Srbije i Beorusije,nema vise nijedne gubernije.
Svi su se srecom oslobodili ruja.
Kao i u Belorusiji i ovde imaju ruje vojnu bazu,kod Nisa, i kao i Belorusija i Srbija mora da kupuje staro gvozdje koje joj nicemu sluziti nece.
Srbija je u sustini,tragicna prica .
Sve radi na svoju stetu.
Sve ex Yu idu na zapad i Nato,Srbija na istok?
Bec je 500 km od Srbije,tamo je 350 000 Srba a oni u Bgd prave guberniju?!
Bolesno.

dzoni

pre 5 godina

1.6 milijardi za 14 aviona četvrte generacije je nevidjeno bacanje para ...svaki pvo i ruski i američki zadnjih 30 god će da ih skine na 100km daljine

trudbenik

pre 5 godina

Za tih 130 miliona dolara po jednom F-16,Slovačka je mogla dati još malo para i kupi F-35.Jeste da su ovi F-16 verovatno zadnja verzija, ali ipak po kvalitetu i mogućnostima su daleko iza F-35,koji je stealth avion pete generacije i ako nije najbolji, onda je jedan od najboljih borbenih aviona današnjice. Jeste da se Slovačka po vojnoj, političkoj i ekonomskoj snazi ne može meriti sa Turskom i Francuskom, ali je ipak članica Nato pakta,dakle američki saveznik. F-16 se proizvodi od sredine 70-ih i ima već nekoliko godina od kako se prestalo sa njegovom nabavkom za američku vojsku. Proizvodnja bi se ugasila da nema ovih evropskih banana država pod američkom palicom. Mada sve su to male zemlje, po vojnim budžetima, tako da su i količine male. Nisu bez razloga iz Vašingtona dali rok članicama Nato pakta da do 2025 povećaju vojne budžete na 2%.

zoki

pre 5 godina

pa mogli bi nama da prodaju te migove, pa da napravimo celu eskadrilu od migova 29.
Cena sitnica: 100 miliona po komadu, pa ih remontujemo.

Gradjanin M

pre 5 godina

Modernizovani MiG29 i modernizovani F16 su avioni istog ranga. F16 je veci, ali modernizovani su veoma upotrebljivi. Nemodernizovani F16 je takodje neupotrebljiv, to su avioni koji su vec prilicno stari gledamo po datumu razvoja i prve proizvone serije oba aviona. Ako Slovaci nisu ulagali nista u svoje Migove onda bih mogao da razumem odluku, mada je ona u ovom slucaju svakako politicka, a ne ekonomska.
(Astrid, 12.)
U Mig-29 mozes da ulazes koliko hoces on ostaje avijon za muzej,
F-16 se jos uvek koristi i u USA.
Ovo je prilika za Srbiju da ponovo kupi NOVE namigivace od Slovacke

Amerikanac

pre 5 godina

Sad će da se jave rusofili poput artiljerca da vam objasne kako je na nekom takmičenju u Indiji(za koje niko nije čuo) mig 29 pokidao f 16 u simuliranim borbama 10:0, i kako je nato general(za koga niko nije čuo) rekao kako je to najsavršeniji avion ikada.

Tacno

pre 5 godina

@Sasa, tacno je da nema ni jednof potvrdjenog obaranja f-16 od strane MiGa 29. Ne govori to o avionu, vec o ratu - f16 nikada nije imao duel sa migom u manjoj razmeri 10:1 za F16. Svi migovi sruseni u ratu 1999 u Jugoslaviji su oboreni u tom odnosu. Ne postoji avion koji sam moze da se bori protiv 10 slicne snage. Ali dobro... demokratija, videcemo do kraja ovog veka hoce li to tako ostati. Dakle nije u pitanju kvalitet aviona vec agresivnost - da je Rusija napala recimo Gruziju i njene F16 letelice, ni jedan f16 ne bi preziveo. Kapiras? Sumnjam.

артиљерац

pre 5 godina

@ sasa Ти о томе не знаш НИШТА.И још ово.Bos рече како је F-16 block 70/72
авион 5.генерације.Јесте,као што сам ја момчић а рођен 1957.

Astrid

pre 5 godina

Modernizovani MiG29 i modernizovani F16 su avioni istog ranga. F16 je veci, ali modernizovani su veoma upotrebljivi. Nemodernizovani F16 je takodje neupotrebljiv, to su avioni koji su vec prilicno stari gledamo po datumu razvoja i prve proizvone serije oba aviona. Ako Slovaci nisu ulagali nista u svoje Migove onda bih mogao da razumem odluku, mada je ona u ovom slucaju svakako politicka, a ne ekonomska.

eX

pre 5 godina

MiG je bolji avion, ali i F16 i taj MiG su staro gvozdje, NATO prodaje malim zemljama i zaradjuje jer te zemlje nemaju izbora.

Pogledajte kakve nove Migove i Sukhoje ima Rusija danas, najbolje avione i najbolje helikoptere pravi Rusija MiG 31 moze da gadja satelite a Sukhoi 57 je najbolji avion danasnjice.

Nikola

pre 5 godina

Ni MIG 29, ni F 16 nisu zastareli avioni kao modeli, da se tako izrazim, iako su oba usla u upotrebu krajem sedamdesetih. S tim da se dvadesetdevetke vise ne proizvode (pocela proizvodnja MIG 35, sto je sustinski unapredjen MIG 29), dok se F 16 u malim serijama i dalje proizvodi, ali znacajno modernizovan. Naravno da ce ministar NATO zemlje nazvati MIG 29 zastarelim, to je sasvim logicno i opravdava kupovinu novih americkih aviona. Sto se tice nasih migova, modernizacija ce ih dovesti u rang sa novim F 16 i slicnim zapadnim pandanima, ali novi radari i ostali sistemi ne mogu da premoste cinjenicu da zmaj (telo) aviona ima svoj vek trajanja i da te dvadesetdevetke nisu juce napravljene.

neumesni statističar

pre 5 godina

F16:
Prvi let: 02.02.1974.
Početak proizvodnje: 17.08.1978.
MiG 29:
Prvi let: 06.10.1977.
Početak proizvodnje: 18.07.1982.
Koliko vidim F16 je star 40 godina a MiG29 36 godina. Oba su za penziju. Francuski Rafal (početak proizvodnje 02.05.2001) im dođe kao tinejdžer.

Sasa

pre 5 godina

(Бананамен, 12. decembar 2018 17:13)

Prijatelju, MiG-29 je izgubio sve i jedan susret sa zapadnom konkurencijom, to jest nema ni jedno potvrdjeno obaranje zapadnog ratnog vazduhoplova. To valjda dovoljno govori o kvalitetu ovog aviona.

Bos

pre 5 godina

@Vkada
Neuporedivo bolji avion je F-16 i ne, nije zastareo. F-16 blok 70-72 su najmoderniji avioni, sa tehnologijom aviona 5 generacije. Nivo modernizacije koji je za MiG samo fantazija.
Ubuduce nauci nesto pre nego pocnes da postavljas pitanja

Mitar

pre 5 godina

MIG-29 mu dođe kao F-16 za siromašne. Kao u fudbalu, ako ne možeš da priuštiš Ibrahimovića, kupiš Prijovića. Dovoljno liče, a o učinku neki drugi put... Svaka roba ima svoga kupca.

Бананамен

pre 5 godina

Sasa@
Који је твој доказ за тако нешто? Ти авиони су се показали као најбољи одбрамбени ловци на свету. Један је бранио 3-4 непријатељских ловаца, маневре које је могуће извести ма њему је немогуће извести на било ком авиону произведеном на западу. Нађи губитке у борбама у којима је миг29 учествовао од увођења у употребу до данас. Упоредите губитке ривалских ловаца са њим у непосредној борби.

Mitar

pre 5 godina

MIG-29 mu dođe kao F-16 za siromašne. Kao u fudbalu, ako ne možeš da priuštiš Ibrahimovića, kupiš Prijovića. Dovoljno liče, a o učinku neki drugi put... Svaka roba ima svoga kupca.

neumesni statističar

pre 5 godina

F16:
Prvi let: 02.02.1974.
Početak proizvodnje: 17.08.1978.
MiG 29:
Prvi let: 06.10.1977.
Početak proizvodnje: 18.07.1982.
Koliko vidim F16 je star 40 godina a MiG29 36 godina. Oba su za penziju. Francuski Rafal (početak proizvodnje 02.05.2001) im dođe kao tinejdžer.

Бананамен

pre 5 godina

Sasa@
Који је твој доказ за тако нешто? Ти авиони су се показали као најбољи одбрамбени ловци на свету. Један је бранио 3-4 непријатељских ловаца, маневре које је могуће извести ма њему је немогуће извести на било ком авиону произведеном на западу. Нађи губитке у борбама у којима је миг29 учествовао од увођења у употребу до данас. Упоредите губитке ривалских ловаца са њим у непосредној борби.

Tacno

pre 5 godina

@Sasa, tacno je da nema ni jednof potvrdjenog obaranja f-16 od strane MiGa 29. Ne govori to o avionu, vec o ratu - f16 nikada nije imao duel sa migom u manjoj razmeri 10:1 za F16. Svi migovi sruseni u ratu 1999 u Jugoslaviji su oboreni u tom odnosu. Ne postoji avion koji sam moze da se bori protiv 10 slicne snage. Ali dobro... demokratija, videcemo do kraja ovog veka hoce li to tako ostati. Dakle nije u pitanju kvalitet aviona vec agresivnost - da je Rusija napala recimo Gruziju i njene F16 letelice, ni jedan f16 ne bi preziveo. Kapiras? Sumnjam.

Nikola

pre 5 godina

Ni MIG 29, ni F 16 nisu zastareli avioni kao modeli, da se tako izrazim, iako su oba usla u upotrebu krajem sedamdesetih. S tim da se dvadesetdevetke vise ne proizvode (pocela proizvodnja MIG 35, sto je sustinski unapredjen MIG 29), dok se F 16 u malim serijama i dalje proizvodi, ali znacajno modernizovan. Naravno da ce ministar NATO zemlje nazvati MIG 29 zastarelim, to je sasvim logicno i opravdava kupovinu novih americkih aviona. Sto se tice nasih migova, modernizacija ce ih dovesti u rang sa novim F 16 i slicnim zapadnim pandanima, ali novi radari i ostali sistemi ne mogu da premoste cinjenicu da zmaj (telo) aviona ima svoj vek trajanja i da te dvadesetdevetke nisu juce napravljene.

Sasa

pre 5 godina

(Бананамен, 12. decembar 2018 17:13)

Prijatelju, MiG-29 je izgubio sve i jedan susret sa zapadnom konkurencijom, to jest nema ni jedno potvrdjeno obaranje zapadnog ratnog vazduhoplova. To valjda dovoljno govori o kvalitetu ovog aviona.

Bos

pre 5 godina

@Vkada
Neuporedivo bolji avion je F-16 i ne, nije zastareo. F-16 blok 70-72 su najmoderniji avioni, sa tehnologijom aviona 5 generacije. Nivo modernizacije koji je za MiG samo fantazija.
Ubuduce nauci nesto pre nego pocnes da postavljas pitanja

Bos

pre 5 godina

@artiljerac
Moras da naucis da citas s razumevanjem. Onda ces biti u stanju da razumes komentar.
Dakle, nisam ja rekao da je F-16 avion 5 generacije, rekao sam da najnovije verzije sadrze tehnologiju, odnosno elektroniku 5 generacije.
Posto je ocigledno da ne znas bas mnogo o avionima, informisi se malo sta podrazumeva Blok 72 ili Blok 70.
F-16 je za MiG-29 svemirski brod, zastareli MiG-29 nema ni adekvatne modernizacije. Najmodernija varijanta Mig-29 jedva da ispunjava zahteve aviona 4 generacije, zalosno je videti da u najnovijim varijantama i dalje dominira analogna tehnologija, zalosno zaista.
Jednostavno, to je jedan od najvecih neuspeha u istoriji vazduhoplovstva, u Rusiji ga smatraju za najveci debakl posle aviona MiG-23. Jednostavno, propast, avion 4 generacije koji cak i ne ispunjava sve kriterijume 4 generacije.
Ali, neznalicama je dovoljno da u tabloidu procitaju kako je MiG-29 strasna masina, jos ako to potvrdi i neki politicar, eto njima dokaza :)
Ne zbunjuje te cinjenica da MiG-29 prakticno nema pobeda u vazdusnim borbama, dok je mnogo puta oboren od strane aviona zapadne proizvodnje.

Amerikanac

pre 5 godina

Sad će da se jave rusofili poput artiljerca da vam objasne kako je na nekom takmičenju u Indiji(za koje niko nije čuo) mig 29 pokidao f 16 u simuliranim borbama 10:0, i kako je nato general(za koga niko nije čuo) rekao kako je to najsavršeniji avion ikada.

Astrid

pre 5 godina

Modernizovani MiG29 i modernizovani F16 su avioni istog ranga. F16 je veci, ali modernizovani su veoma upotrebljivi. Nemodernizovani F16 je takodje neupotrebljiv, to su avioni koji su vec prilicno stari gledamo po datumu razvoja i prve proizvone serije oba aviona. Ako Slovaci nisu ulagali nista u svoje Migove onda bih mogao da razumem odluku, mada je ona u ovom slucaju svakako politicka, a ne ekonomska.

артиљерац

pre 5 godina

@ sasa Ти о томе не знаш НИШТА.И још ово.Bos рече како је F-16 block 70/72
авион 5.генерације.Јесте,као што сам ја момчић а рођен 1957.

C i n i k

pre 5 godina

Jedine borbe koje je ikada imao MiG 29 bile su 99.Rezultat znamo.Ruje ga ne koriste ni u Siriji.
F16 je vrhunski avion i tu nema nikakve dileme.
Ali Srbija je svojom voljom gubernija kao Belorusija, i sem Srbije i Beorusije,nema vise nijedne gubernije.
Svi su se srecom oslobodili ruja.
Kao i u Belorusiji i ovde imaju ruje vojnu bazu,kod Nisa, i kao i Belorusija i Srbija mora da kupuje staro gvozdje koje joj nicemu sluziti nece.
Srbija je u sustini,tragicna prica .
Sve radi na svoju stetu.
Sve ex Yu idu na zapad i Nato,Srbija na istok?
Bec je 500 km od Srbije,tamo je 350 000 Srba a oni u Bgd prave guberniju?!
Bolesno.

E svasta...

pre 5 godina

(Bos, 12. decembar 2018 20:01)

Bas cudno, skoro sam gledao intervju nemackog test pilota koji je ima mnogo sati leta na MIG29 avionu koji je ostao u Istocnoj Nemackoj - covek ga izuzetno hvali (a dodacu samo da je covek bio deo razvojnog programa za Eurofighter Typhoon). E sad, naravno da on ne zna nista kada se uporedi sa jednim srpskim rusofobom.

eX

pre 5 godina

MiG je bolji avion, ali i F16 i taj MiG su staro gvozdje, NATO prodaje malim zemljama i zaradjuje jer te zemlje nemaju izbora.

Pogledajte kakve nove Migove i Sukhoje ima Rusija danas, najbolje avione i najbolje helikoptere pravi Rusija MiG 31 moze da gadja satelite a Sukhoi 57 je najbolji avion danasnjice.

XXL

pre 5 godina

Za @Bos naš prijatelj komentator @Artiljerac je po struci kako je pisao ranije dipl.ing.vazduhoplovstva i imao je dosta zapaženih komentara u vezi toga, a ostalima oko vazdušnih duela između F-16 Falcon i MiG-29 Fulcrum navešću jedan ALI samo jedan za nas bolan 'dog-fight' kada je naš pilot poleteo u susret NATO avionima tipa F-16 kojih je u borbenoj formaciji bilo osam (4+4), a oborila su ga druga postava od četiri aviona navođena sa zemlje i aviona AWACS sa pristojne udaljenosti. To fascinira srbadiju u tehnološkom smislu zaboravljajući svog pilota - HEROJA. Inače nekada sam se bavio aviomaketarstvom i bio član YUVAM-a iz Portoroža u Sloveniji. Naravno malo sam tada čitao nekih pametnih enciklopedija, literature i časopisa toga vremena američke i engleske edicije pa sad ... MiG-29 je izvrstan avion ....

aha

pre 5 godina

I evo ga artiljerac sa svojim “argumentima” koji se svode na “ti nista ne znas, ja sve znam al’ necu da kazem, Rusi su najbolji, bolja je zastarela sovjetska kanta od najmodernijeg zapadnog aviona, koja su to kola bolja od Moskvica...”
Prevazidjen si matori, osnovne stvari ne znas i ne razumes, idi komntarisi avione II svetskog rata, ovo ostavi onima koji znaju

aha

pre 5 godina

@ex
F-16 Blok-72 je modernije od svega sto Rusija ima i sigurno nije staro gvozdje.
Rusija NEMA nijedan novi MiG ili Suhoj. Sve su to stari sovjetski avioni.
Hteli su Rusi novi Su-57 ali odustali jer nemaju para i jer se pokazalo da je to los avion, a uz to, Rusi ne umeju da naprave motor 5 generacije...
MiG-31 je takodje stara sovjetska naprava, koja bi odavno bila u penziji samo kada bi Rusi znali d proizvedu nesto novo.
Svi ruski avioni i helikopteri su samo varijante starih sovjetskih aviona koji su i kada su bili novi bili inferiorni u odnosu na zapadne avione.
Uostalom, Rusija ima samo 3 500 aviona i helikoptera, SAD cak 14 000.
Rusija ima samo 700 BORBENIH aviona, SAD preko 4 000. Manja razlika izmedju nas i Rusa nego izmedju Rusa i Amerikanaca :)))

Sasa

pre 5 godina

(Tacno, 12. decembar 2018 19:27)

I Koreanci i Vietnamci su takodje bili inferiorni u brojnosti, tehnologiji,i obuci, ali su obarali Americke avione iz tog perioda. MiG-29 nije uspeo da obori ni jedan, a nije da imao prilike za to. A kada smo vec kod odnosa snaga, Izrael je sa visestruko manjim vazduhoplovstvom toliko dominantno uspostavio potpunu vazdusnu superiornost u svim ratovima sa Arapskim zemljama koje su posedovale Sovjetske avione, da je F-15 u jednom konfliktu oborio 82 protivnicka aviona bez i jednog gubitka. E to je avion. MiG-29 je najobicnija leteca kanta, to jest leteci kovceg za pilota. Kamo srece da smo ih sve istopili za nesto koristno i kupili F-16 ili F/A-18. Prijatno i dovidjenja.

dzoni

pre 5 godina

1.6 milijardi za 14 aviona četvrte generacije je nevidjeno bacanje para ...svaki pvo i ruski i američki zadnjih 30 god će da ih skine na 100km daljine

Mika

pre 5 godina

Bos, čim pričaš o digitalizaciji znači da ništa ni elektronici ne znaš ni o ratu niti o ratnom okruženju... Analogni instrument se teško ili nikako ometa. Digitalni sam sebe može da ometa :).
Negde nešto pročitano ne mora da je tačno i da funkcioniše baš tako. Posebna priča software fazona, koima koža ... To ne dobija rat.
Jak motor, proste izvedbe. Sa velikim naletom bez popravke, vžjak stajni trap. Kvalitetno naoružanje a jeftino....

Dule

pre 5 godina

@ex
F-16 Blok-72 je modernije od svega sto Rusija ima i sigurno nije staro gvozdje.
@(aha)

Ajde decko smiri se, svakom avionu se dodaju nove stvari non-stop, pa i cak dizajnu iz hladnog rata, kao sto je F-16. Nikada ni pod tackom razno nijedan F-16 nije bio pandan nijednom Suhoju 27-35, niti bi nijedan general bio lud da posalje eskadrilu F-16 da brani od Suhoja. Ima dosta stariji avion koji je namenjen za njih, zove se F-15. Izmedju njih dvojice je trka dosta bliza, i nisam strucnjak da bi znao koji je "bolji". To sto je F-16 bl. 72 napravljen u 2012-ojti ne znaci nista ako ovaj drugi moze da ispali 2 puta vise projektila sa duplo vece distance i obojica mogu da vide jedan drugog i ne mogu da ometaju jedan drugog

K-77 koji nose suhoji, ima domet od 200km. Kada bi F-16 pa i najnoviji naleteo na 200km, od Su-27 ili Su-35 bi naravno sacekao da on malko udje taj prostor (jer ima 100km prednosti u odnosu na projektile koje F-16 moze da nosi),pa bi onda ispalio salvo od dve K-77, jednu navodjenu toplotnim senzorima, drugu radarom. Treba da imas u vidu da K-77 ima duplo dalji domet od svega sto ima F-16, i da za svaki projektil sto ima F-16 da Su-27/35 ih ima dva, jer da, dosta je veci avion i nosi dva puta vise projektila. Da kojim slucajem F-16 izbegne R/K-77, sledece ga ceka R-73/R-74 i R-60 koji imaju kraci domet, ali su dosta ubojitiji, a tada je vec F-16 izgubio dosta na brzini dok je pravio manevre izbegavanja od prva dva i bio bi glineni golub.

CitizenNo1

pre 5 godina

Nista bolji potez nisu napravili. Oba aviona su veoma zastarela ako cemo realno. Cak ce odrzavanje tih F16 mnogo vise da ih kosta. Slovacka je svoje Mig29 zadnji put remontovala prije skoro 20 godina zato su im i zastareli, a da su boljo od MIG-a to malo mucak. Sve je do pilota i tehnike/oruzja koje nosi, ostalo je sve na stranu Mig29 (ja licno ne volim oba aviona)

Bos

pre 5 godina

@Astrid
Modernizovani F-16 je za 3 klase bolji od modernizovanog MiG-29 zato sto MiG-29 nikada nije dostigao nivo modernizacije koji imaju zapadni avioni. Dakle, najmoderniji MiG-29 je na nivou na kojem je F-16 bio pre nekih 15 godina.
I ne, nije to politicka odluka, nego odluka donesena mozgom. Kupovina boljih aviona umesto modernizacije prastarih aviona koji nemaju nijednu vazdusnu pobedu u svojoj istoriji.

Locomotiv GT

pre 5 godina

Eto nama prilike da dođemo u posed još krševa. Što se dogfajta tiče potražite na youtubu ima između dva izvrsna poljska pilota. Pa nije dobro prošlo po Mig-29 al u opšte!!

život

pre 5 godina

Koje fore oduševljeni, a ceo posao košta 1,6 milijardi eura a kažu da će koštati preko 2 milijarde eura, a Slovačka mala država manja od Hrvatske i troši 2 cela vojna budžeta. Avion je stari ali sa novom elektronikom, ali bezpotrebno totalno

Gradjanin M

pre 5 godina

Modernizovani MiG29 i modernizovani F16 su avioni istog ranga. F16 je veci, ali modernizovani su veoma upotrebljivi. Nemodernizovani F16 je takodje neupotrebljiv, to su avioni koji su vec prilicno stari gledamo po datumu razvoja i prve proizvone serije oba aviona. Ako Slovaci nisu ulagali nista u svoje Migove onda bih mogao da razumem odluku, mada je ona u ovom slucaju svakako politicka, a ne ekonomska.
(Astrid, 12.)
U Mig-29 mozes da ulazes koliko hoces on ostaje avijon za muzej,
F-16 se jos uvek koristi i u USA.
Ovo je prilika za Srbiju da ponovo kupi NOVE namigivace od Slovacke

Bos

pre 5 godina

@Nikola
Ne postoji modenizacija koja
MiG-29 moze dovesti na nivo modernizovanih F-16. Ne postoji. Najmodernija verzija MiG-29 je inferiorna u odnosu na F-16 od pre 15 godina, a kamoli u odnosu na najnovije.
MiG-29 i sami Rusi nazivaju zastarelim, a kamoli NATO generali. To je najveci promasaj sovjetske vojne industrije posle aviona MiG-23.

zoki

pre 5 godina

pa mogli bi nama da prodaju te migove, pa da napravimo celu eskadrilu od migova 29.
Cena sitnica: 100 miliona po komadu, pa ih remontujemo.

trudbenik

pre 5 godina

Za tih 130 miliona dolara po jednom F-16,Slovačka je mogla dati još malo para i kupi F-35.Jeste da su ovi F-16 verovatno zadnja verzija, ali ipak po kvalitetu i mogućnostima su daleko iza F-35,koji je stealth avion pete generacije i ako nije najbolji, onda je jedan od najboljih borbenih aviona današnjice. Jeste da se Slovačka po vojnoj, političkoj i ekonomskoj snazi ne može meriti sa Turskom i Francuskom, ali je ipak članica Nato pakta,dakle američki saveznik. F-16 se proizvodi od sredine 70-ih i ima već nekoliko godina od kako se prestalo sa njegovom nabavkom za američku vojsku. Proizvodnja bi se ugasila da nema ovih evropskih banana država pod američkom palicom. Mada sve su to male zemlje, po vojnim budžetima, tako da su i količine male. Nisu bez razloga iz Vašingtona dali rok članicama Nato pakta da do 2025 povećaju vojne budžete na 2%.

Bos

pre 5 godina

@Mika
Vidi Mika, ta prica kako je bolje imati prastaru tehnologiju jer kao ne moze da se ometa je odavno prezvakana rusofilska bajka. Neces mi valjda reci da je ceo razvijeni svet poludeo forsira ”digitalizaciju”? I zasto su onda Rusi kod svog Su-57 izbacili analogne elemente? Mislim, projekat im je propao, ali cudno da su odustali od analogne tehnologije kada je tako pouzdana?
I kako su nas ometali onako ‘99? Mi sve analogno imali a oni nas ometali vrlo efikasno?
O Iraku da ne pricam?
Ako hoces da pobedis u vazdusnom sukobu, onda moras da imas mocan radar, mocan kompjuter, mocan motor i mocno oruzje. Ako ode stajni trap, preziveces, ako letis u prastaroj kanti u kojoj i ne znas da je protivnik u blizini u trenutku kada on vec ispaljuje rakete, tesko ces se izvuci :)

Suke

pre 5 godina

MiG-29, najveci promasaj u istoriji ratnog vazduhoplovstva.
(Sasa, 12. decembar 2018 16:56)

comment paid by lockheed martin
(le saux, 12. decembar 2018 18:28) # Link komentara

Vidim koliko si upućen. Ruski izvori navode mig 29 kao najveći promasaj posle miga 23. Modernizacija ovog aviona stala je i nije dalje moguća i jedva ispunjava uslove za avion četvrte generacije. F16 u svojim izvedbama 70-72 ima dosta tehnoligije lovaca pete generacije. Svi su oko nas glupi jel, samo smo mi uvek najpametniji, a pogledaj oko sebe pa mi reci ko je tu u pravu?

Morski lav

pre 5 godina

Čemu bi trebalo da služe ovi avioni? A da, morali su da ih kupe, šatro neophodna je modernizacija uz, naravno, povećanje budžeta. To se zove USA NATO "reket" kako bi izbegli uvođenje "demokratije" zbog npr. kršenja ljudskih prava mađarske manjine...
E moj svete jadan li si!!!

XXL

pre 5 godina

U vezi dva ratna vazduhoplovstva američkog i ruskog malo je poznato, a i mediji su pisali kratko kod nas da su pre raskida velikog 'prijateljstva' imali redovne vežbe. Poslednja koju su imali bila je iznad Ohotskog mora gde su uvežbavali 'dog-fight' ruski Su-27 Flanker i američki F-15 Eagle doletelih iz Japana. Rusi su tražili da se vežba obavi nad tlom dok amerikanci nad akvatorijem. Zatim rusi su hteli 'dog-fight' u realnom vremenu bojevom municijom što su amerikanci odbili. Na kraju pobedu je odneo ruski aparat u odnosu 42:0. O tome ima toliko da su nakon toga amerikanci demonstrativno otkazali 'prijateljstvo' i više nisu leteli zajedno i razmenjivali iskustva. Takođe u Dubaiju na izložbi borbenih aviona pred našom tv ekipom koja je intervjuisala američkog pilota (F-16) i ruskog (Su-27) rus je predložio demonstrativni 'dog-fight' bojevom municijom što je amer odbio i konačno su sami amerikanci izbacili statistiku da je u vijetnamskom ratu MiG-21 Fishbad odneo prevagu u 'dog-fight' borbi nad čuvenim američkim F-4 Phantom-om. Ima toliko toga ali malo je prostora pa na YouTube-u treba pogledati šta kaže Dany Shapiro izraelski probni pilot za MiG-21 kako treba da bude dobar borbeni avion. Anglofili će biti razočarani ...

Bos

pre 5 godina

@trudbenik
F-16 Blok 70 i 72 su nesto najbolje posle F-35 sto moze da se kupi od SAD-a. Naravno, F-22 ne racunam jer je zabranjena prodaja.
Posle njega, Slovacka ce sigurno preci na F-35, sada je logicno da je kupila F-16 jer moze da ih kupi vise komada i lagano predje na zapadnu tehnologiju.
Evropske NATO zemlje povecavaju vojne budzete, sto znaci da ce NATO biti mnogo mocniji nego ranije. A domaci rusofili ovde pisali kako ce Tramp da unisti NATO :)

dolina vila

pre 5 godina

Vidim da su se ovdje svi zaletili, poput lososa koji idu na mrijestenje u potpuno pogresnom smjeru. Neki komentarisu i da su Slovaci zajebali Ruse i tako to, medjutim u opstem sljepilu niko, ama bas niko ne vidi da su Slovaci prije svih zeznuli svoju vlastitu drzavu kojoj pripadaju i od koje ekonomski zive i cije mlijeko sisaju a to je, naravno Evropska Unija, znaci izdigli su Francuze, Njemce i ostale, mnoge druge, a ne Ruse !!! Samo da vas podsjetim da su evropske drzave izgradile u Slovackoj hiljade fabrika i zaposlile stotine hiljada radnike i podigle ekonomski nivo i prosperitet Slovacke do nebesa, a ovi im vracaju tako sto kupuju americke avione,od drzave koja nije izgradila skoro nijednu fabriku u Slovackoj, umjesto Njemackih Tornada, Francuskih Miraza, Euro fajtera, pa cak i Svedska ima dva izvrsna borbena lovacka aviona....i.t.d.To je moguce samo zato sto je Euvropska unija zemlja ljigavih poltrona i korumpiranih kukavica, gdje niko ne moze da lupi sakom od sto i definitivno kaze da to tako vise ne moze. To, naravno koriste amerikanci koji vjesto ekvilibriraju i prave budalama kompletnu Evropu.

Ruska bajka

pre 5 godina

Sve te rusofilske bajke o nadmocnim ruskim (u stvari SSSR) avionima padaju u vodu kad vidimo da Rusija u kriznim situacijama koristi samo prastari Su-25, koji je ocigledno njihov jedini pouzdani avion.

Veliki brat

pre 5 godina

@(Dule, 12. decembar 2018 23:37)

Da li si ti svestan šta pričaš?

Pričaš o gađanju sa 200km, pa kažeš ako ga prve dve rakete promaše, Suhoj će da lansira nove dve, a F-16 je već izgubio brzinu...
Pa kojom to brzinom lete te rakete, 50km/s?


Brzina tih raketa je 4 maha (1 mah znači da raketa pređe 1 kilometar za otprilike 2.9 sekundi), dakle za 200km treba 145 sekundi, odnosno preko 2 minuta.

Da se gađaju i sa 50km, znači da raketa putuje blizu 29 sekundi, što je dovoljno da avion osmisli strategiju, lansira mamke, itd.



Priče o tome ko je koga oborio i ko je koliko aviona oborio su smešne, jer F-16 imaju uglavnom zemlje NATO i drugi saveznici SAD, a što znači da u slučaju sukoba iza sebe imaju ceo NATO (osim u slučaju sukoba Grčke i Turske), dok većina zemalja koje koriste ruske avione uglavnom ratuje sama protiv SAD i eventualno njenih saveznika.
Ovi ne rizikuju da izgube jedan avion, a kamoli više njih, i svaki avion leti u ogromnu podršku.

Tako da se nemojte svađati oko toga, nikada F-16 i Mig-29 nisu učestvovali u poštenoj borbi 1-na-1.


A Slovačka... pa neće valjda da uzmu ruske avione, oni su jedva čekali da pobegnu na Zapad.


A to za šta će im avioni i da li su za te pare mogli da kup 10 F-35 ili šta već, pa ne trebaju im avioni za ratovanje, nego uglavnom za Air Policy. Mogli su, naravno, i jeftinije da prođu, ali je tu i politika umešala prste, plus će neko možda dobiti procenat u džep ili neku privilegijicu.

bunjuel

pre 5 godina

ovde se očito radi o tome kome su odlučili (uslovno rečeno) da plaćaju harač, jer niti će ti avioni biti korišćeni u nekoj borbi, niti imaju šanse, jedni ili drugi, protiv modernih ruskih, američkih, pa ni britanskih, francuskih i mnogih drugih flota. Postoje tri suverene države na svetu, a to su SAD, Kina, i Rusija, s tim da jedna od njih odavno radi na tome da ih uskoro budu dve, pa onda jedna. Ovo je mali potez pešakom u toj partiji.

leptirica

pre 5 godina

SAD su zabranile Izraelu da isporučii F16 Hrvatskoj sa izraelskom tehnikom.Može da isporuče ali samo sa tehnikom i naoružanjem SAD.
(zoki, 13. decembar 2018 07:53)

Zapravo je stvar data pred kongresni odbor da oni odluče jer po Američkom zakonu samo kongresni odbor može dati odobrenje za prodaju trećoj strani modificirane tehnologije. Uglavnom znat ćemo za 15 dana, ja bih ipak stavila novce da su Izraelci to već izlobirali i da će ipak ići isporuka unaprijeđenih Baraka jer se u protivnom po najavama Plenkovića odustaje i ide na novi natječaj.

robotina

pre 5 godina

@aha Postoji naziv ali ne znam kako se tacno zove, odnosi se na broj aviona koji su u trenutku sposobni za dejstva. Vidis tu su ameri daleko ispod Rusa. Imaju oni sve te avione ali ogromna vecina cami u hangarima. Americi bi trebao budzet od nekoliko biliona da odezava 100% sve to sto ima. 700 baza van granica USA, ogromno ljudstvo itd itd 600 milijardi je mali budzet za sve to.

Bos

pre 5 godina

@Mika
Ajde ti onda forsiraj analogno kuci, a razvijeni svet pusti da sami procenjuju sta je bolje.
Motor nije digitalni, ali Amerikanci, za razliku od genijalnih Rusa, bar znaju da proizvedu motor 5 generacije. Rusi eto jos ne znaju kako...
Ameri proizvode AESA radare odavno, Rusima to i dalje nemoguca misija.
A ti pricaj o analgnom i ruskoj moci.

Mika

pre 5 godina

@Bos
Očigledno ne poznaješ digitalno, moćno, softversko...
Zajednička reč za sve ovo je NEPOUZDANO.
Pa to je svakodnevno prisutno. Od gubljenja slike na digitalnoj RTS pa do svega vezanog za digitalno, moćno. Da neće možda digitalni raketni motor da izmisle ili digitalni radar?
Kad neko pomene digitalno onda u savremenom svetu taj čovek predstavlja neku vanserijsku pamet.
Život a i tehnika su još uvek prilično analaogni.
Prašina je recimo br1 neprijatelj digitalizacije :)

Mitar

pre 5 godina

MIG-29 mu dođe kao F-16 za siromašne. Kao u fudbalu, ako ne možeš da priuštiš Ibrahimovića, kupiš Prijovića. Dovoljno liče, a o učinku neki drugi put... Svaka roba ima svoga kupca.

Бананамен

pre 5 godina

Sasa@
Који је твој доказ за тако нешто? Ти авиони су се показали као најбољи одбрамбени ловци на свету. Један је бранио 3-4 непријатељских ловаца, маневре које је могуће извести ма њему је немогуће извести на било ком авиону произведеном на западу. Нађи губитке у борбама у којима је миг29 учествовао од увођења у употребу до данас. Упоредите губитке ривалских ловаца са њим у непосредној борби.

Sasa

pre 5 godina

(Бананамен, 12. decembar 2018 17:13)

Prijatelju, MiG-29 je izgubio sve i jedan susret sa zapadnom konkurencijom, to jest nema ni jedno potvrdjeno obaranje zapadnog ratnog vazduhoplova. To valjda dovoljno govori o kvalitetu ovog aviona.

Bos

pre 5 godina

@Vkada
Neuporedivo bolji avion je F-16 i ne, nije zastareo. F-16 blok 70-72 su najmoderniji avioni, sa tehnologijom aviona 5 generacije. Nivo modernizacije koji je za MiG samo fantazija.
Ubuduce nauci nesto pre nego pocnes da postavljas pitanja

eX

pre 5 godina

MiG je bolji avion, ali i F16 i taj MiG su staro gvozdje, NATO prodaje malim zemljama i zaradjuje jer te zemlje nemaju izbora.

Pogledajte kakve nove Migove i Sukhoje ima Rusija danas, najbolje avione i najbolje helikoptere pravi Rusija MiG 31 moze da gadja satelite a Sukhoi 57 je najbolji avion danasnjice.

Bos

pre 5 godina

@artiljerac
Moras da naucis da citas s razumevanjem. Onda ces biti u stanju da razumes komentar.
Dakle, nisam ja rekao da je F-16 avion 5 generacije, rekao sam da najnovije verzije sadrze tehnologiju, odnosno elektroniku 5 generacije.
Posto je ocigledno da ne znas bas mnogo o avionima, informisi se malo sta podrazumeva Blok 72 ili Blok 70.
F-16 je za MiG-29 svemirski brod, zastareli MiG-29 nema ni adekvatne modernizacije. Najmodernija varijanta Mig-29 jedva da ispunjava zahteve aviona 4 generacije, zalosno je videti da u najnovijim varijantama i dalje dominira analogna tehnologija, zalosno zaista.
Jednostavno, to je jedan od najvecih neuspeha u istoriji vazduhoplovstva, u Rusiji ga smatraju za najveci debakl posle aviona MiG-23. Jednostavno, propast, avion 4 generacije koji cak i ne ispunjava sve kriterijume 4 generacije.
Ali, neznalicama je dovoljno da u tabloidu procitaju kako je MiG-29 strasna masina, jos ako to potvrdi i neki politicar, eto njima dokaza :)
Ne zbunjuje te cinjenica da MiG-29 prakticno nema pobeda u vazdusnim borbama, dok je mnogo puta oboren od strane aviona zapadne proizvodnje.

Amerikanac

pre 5 godina

Sad će da se jave rusofili poput artiljerca da vam objasne kako je na nekom takmičenju u Indiji(za koje niko nije čuo) mig 29 pokidao f 16 u simuliranim borbama 10:0, i kako je nato general(za koga niko nije čuo) rekao kako je to najsavršeniji avion ikada.

aha

pre 5 godina

@ex
F-16 Blok-72 je modernije od svega sto Rusija ima i sigurno nije staro gvozdje.
Rusija NEMA nijedan novi MiG ili Suhoj. Sve su to stari sovjetski avioni.
Hteli su Rusi novi Su-57 ali odustali jer nemaju para i jer se pokazalo da je to los avion, a uz to, Rusi ne umeju da naprave motor 5 generacije...
MiG-31 je takodje stara sovjetska naprava, koja bi odavno bila u penziji samo kada bi Rusi znali d proizvedu nesto novo.
Svi ruski avioni i helikopteri su samo varijante starih sovjetskih aviona koji su i kada su bili novi bili inferiorni u odnosu na zapadne avione.
Uostalom, Rusija ima samo 3 500 aviona i helikoptera, SAD cak 14 000.
Rusija ima samo 700 BORBENIH aviona, SAD preko 4 000. Manja razlika izmedju nas i Rusa nego izmedju Rusa i Amerikanaca :)))

C i n i k

pre 5 godina

Jedine borbe koje je ikada imao MiG 29 bile su 99.Rezultat znamo.Ruje ga ne koriste ni u Siriji.
F16 je vrhunski avion i tu nema nikakve dileme.
Ali Srbija je svojom voljom gubernija kao Belorusija, i sem Srbije i Beorusije,nema vise nijedne gubernije.
Svi su se srecom oslobodili ruja.
Kao i u Belorusiji i ovde imaju ruje vojnu bazu,kod Nisa, i kao i Belorusija i Srbija mora da kupuje staro gvozdje koje joj nicemu sluziti nece.
Srbija je u sustini,tragicna prica .
Sve radi na svoju stetu.
Sve ex Yu idu na zapad i Nato,Srbija na istok?
Bec je 500 km od Srbije,tamo je 350 000 Srba a oni u Bgd prave guberniju?!
Bolesno.

Tacno

pre 5 godina

@Sasa, tacno je da nema ni jednof potvrdjenog obaranja f-16 od strane MiGa 29. Ne govori to o avionu, vec o ratu - f16 nikada nije imao duel sa migom u manjoj razmeri 10:1 za F16. Svi migovi sruseni u ratu 1999 u Jugoslaviji su oboreni u tom odnosu. Ne postoji avion koji sam moze da se bori protiv 10 slicne snage. Ali dobro... demokratija, videcemo do kraja ovog veka hoce li to tako ostati. Dakle nije u pitanju kvalitet aviona vec agresivnost - da je Rusija napala recimo Gruziju i njene F16 letelice, ni jedan f16 ne bi preziveo. Kapiras? Sumnjam.

Sasa

pre 5 godina

(Tacno, 12. decembar 2018 19:27)

I Koreanci i Vietnamci su takodje bili inferiorni u brojnosti, tehnologiji,i obuci, ali su obarali Americke avione iz tog perioda. MiG-29 nije uspeo da obori ni jedan, a nije da imao prilike za to. A kada smo vec kod odnosa snaga, Izrael je sa visestruko manjim vazduhoplovstvom toliko dominantno uspostavio potpunu vazdusnu superiornost u svim ratovima sa Arapskim zemljama koje su posedovale Sovjetske avione, da je F-15 u jednom konfliktu oborio 82 protivnicka aviona bez i jednog gubitka. E to je avion. MiG-29 je najobicnija leteca kanta, to jest leteci kovceg za pilota. Kamo srece da smo ih sve istopili za nesto koristno i kupili F-16 ili F/A-18. Prijatno i dovidjenja.

артиљерац

pre 5 godina

@ sasa Ти о томе не знаш НИШТА.И још ово.Bos рече како је F-16 block 70/72
авион 5.генерације.Јесте,као што сам ја момчић а рођен 1957.

aha

pre 5 godina

I evo ga artiljerac sa svojim “argumentima” koji se svode na “ti nista ne znas, ja sve znam al’ necu da kazem, Rusi su najbolji, bolja je zastarela sovjetska kanta od najmodernijeg zapadnog aviona, koja su to kola bolja od Moskvica...”
Prevazidjen si matori, osnovne stvari ne znas i ne razumes, idi komntarisi avione II svetskog rata, ovo ostavi onima koji znaju

Bos

pre 5 godina

@Nikola
Ne postoji modenizacija koja
MiG-29 moze dovesti na nivo modernizovanih F-16. Ne postoji. Najmodernija verzija MiG-29 je inferiorna u odnosu na F-16 od pre 15 godina, a kamoli u odnosu na najnovije.
MiG-29 i sami Rusi nazivaju zastarelim, a kamoli NATO generali. To je najveci promasaj sovjetske vojne industrije posle aviona MiG-23.

Dule

pre 5 godina

@ex
F-16 Blok-72 je modernije od svega sto Rusija ima i sigurno nije staro gvozdje.
@(aha)

Ajde decko smiri se, svakom avionu se dodaju nove stvari non-stop, pa i cak dizajnu iz hladnog rata, kao sto je F-16. Nikada ni pod tackom razno nijedan F-16 nije bio pandan nijednom Suhoju 27-35, niti bi nijedan general bio lud da posalje eskadrilu F-16 da brani od Suhoja. Ima dosta stariji avion koji je namenjen za njih, zove se F-15. Izmedju njih dvojice je trka dosta bliza, i nisam strucnjak da bi znao koji je "bolji". To sto je F-16 bl. 72 napravljen u 2012-ojti ne znaci nista ako ovaj drugi moze da ispali 2 puta vise projektila sa duplo vece distance i obojica mogu da vide jedan drugog i ne mogu da ometaju jedan drugog

K-77 koji nose suhoji, ima domet od 200km. Kada bi F-16 pa i najnoviji naleteo na 200km, od Su-27 ili Su-35 bi naravno sacekao da on malko udje taj prostor (jer ima 100km prednosti u odnosu na projektile koje F-16 moze da nosi),pa bi onda ispalio salvo od dve K-77, jednu navodjenu toplotnim senzorima, drugu radarom. Treba da imas u vidu da K-77 ima duplo dalji domet od svega sto ima F-16, i da za svaki projektil sto ima F-16 da Su-27/35 ih ima dva, jer da, dosta je veci avion i nosi dva puta vise projektila. Da kojim slucajem F-16 izbegne R/K-77, sledece ga ceka R-73/R-74 i R-60 koji imaju kraci domet, ali su dosta ubojitiji, a tada je vec F-16 izgubio dosta na brzini dok je pravio manevre izbegavanja od prva dva i bio bi glineni golub.

neumesni statističar

pre 5 godina

F16:
Prvi let: 02.02.1974.
Početak proizvodnje: 17.08.1978.
MiG 29:
Prvi let: 06.10.1977.
Početak proizvodnje: 18.07.1982.
Koliko vidim F16 je star 40 godina a MiG29 36 godina. Oba su za penziju. Francuski Rafal (početak proizvodnje 02.05.2001) im dođe kao tinejdžer.

Bos

pre 5 godina

@Astrid
Modernizovani F-16 je za 3 klase bolji od modernizovanog MiG-29 zato sto MiG-29 nikada nije dostigao nivo modernizacije koji imaju zapadni avioni. Dakle, najmoderniji MiG-29 je na nivou na kojem je F-16 bio pre nekih 15 godina.
I ne, nije to politicka odluka, nego odluka donesena mozgom. Kupovina boljih aviona umesto modernizacije prastarih aviona koji nemaju nijednu vazdusnu pobedu u svojoj istoriji.

E svasta...

pre 5 godina

(Bos, 12. decembar 2018 20:01)

Bas cudno, skoro sam gledao intervju nemackog test pilota koji je ima mnogo sati leta na MIG29 avionu koji je ostao u Istocnoj Nemackoj - covek ga izuzetno hvali (a dodacu samo da je covek bio deo razvojnog programa za Eurofighter Typhoon). E sad, naravno da on ne zna nista kada se uporedi sa jednim srpskim rusofobom.

Gradjanin M

pre 5 godina

Modernizovani MiG29 i modernizovani F16 su avioni istog ranga. F16 je veci, ali modernizovani su veoma upotrebljivi. Nemodernizovani F16 je takodje neupotrebljiv, to su avioni koji su vec prilicno stari gledamo po datumu razvoja i prve proizvone serije oba aviona. Ako Slovaci nisu ulagali nista u svoje Migove onda bih mogao da razumem odluku, mada je ona u ovom slucaju svakako politicka, a ne ekonomska.
(Astrid, 12.)
U Mig-29 mozes da ulazes koliko hoces on ostaje avijon za muzej,
F-16 se jos uvek koristi i u USA.
Ovo je prilika za Srbiju da ponovo kupi NOVE namigivace od Slovacke

Nikola

pre 5 godina

Ni MIG 29, ni F 16 nisu zastareli avioni kao modeli, da se tako izrazim, iako su oba usla u upotrebu krajem sedamdesetih. S tim da se dvadesetdevetke vise ne proizvode (pocela proizvodnja MIG 35, sto je sustinski unapredjen MIG 29), dok se F 16 u malim serijama i dalje proizvodi, ali znacajno modernizovan. Naravno da ce ministar NATO zemlje nazvati MIG 29 zastarelim, to je sasvim logicno i opravdava kupovinu novih americkih aviona. Sto se tice nasih migova, modernizacija ce ih dovesti u rang sa novim F 16 i slicnim zapadnim pandanima, ali novi radari i ostali sistemi ne mogu da premoste cinjenicu da zmaj (telo) aviona ima svoj vek trajanja i da te dvadesetdevetke nisu juce napravljene.

CitizenNo1

pre 5 godina

Nista bolji potez nisu napravili. Oba aviona su veoma zastarela ako cemo realno. Cak ce odrzavanje tih F16 mnogo vise da ih kosta. Slovacka je svoje Mig29 zadnji put remontovala prije skoro 20 godina zato su im i zastareli, a da su boljo od MIG-a to malo mucak. Sve je do pilota i tehnike/oruzja koje nosi, ostalo je sve na stranu Mig29 (ja licno ne volim oba aviona)

Locomotiv GT

pre 5 godina

Eto nama prilike da dođemo u posed još krševa. Što se dogfajta tiče potražite na youtubu ima između dva izvrsna poljska pilota. Pa nije dobro prošlo po Mig-29 al u opšte!!

dzoni

pre 5 godina

1.6 milijardi za 14 aviona četvrte generacije je nevidjeno bacanje para ...svaki pvo i ruski i američki zadnjih 30 god će da ih skine na 100km daljine

Astrid

pre 5 godina

Modernizovani MiG29 i modernizovani F16 su avioni istog ranga. F16 je veci, ali modernizovani su veoma upotrebljivi. Nemodernizovani F16 je takodje neupotrebljiv, to su avioni koji su vec prilicno stari gledamo po datumu razvoja i prve proizvone serije oba aviona. Ako Slovaci nisu ulagali nista u svoje Migove onda bih mogao da razumem odluku, mada je ona u ovom slucaju svakako politicka, a ne ekonomska.

Mika

pre 5 godina

Bos, čim pričaš o digitalizaciji znači da ništa ni elektronici ne znaš ni o ratu niti o ratnom okruženju... Analogni instrument se teško ili nikako ometa. Digitalni sam sebe može da ometa :).
Negde nešto pročitano ne mora da je tačno i da funkcioniše baš tako. Posebna priča software fazona, koima koža ... To ne dobija rat.
Jak motor, proste izvedbe. Sa velikim naletom bez popravke, vžjak stajni trap. Kvalitetno naoružanje a jeftino....

XXL

pre 5 godina

Za @Bos naš prijatelj komentator @Artiljerac je po struci kako je pisao ranije dipl.ing.vazduhoplovstva i imao je dosta zapaženih komentara u vezi toga, a ostalima oko vazdušnih duela između F-16 Falcon i MiG-29 Fulcrum navešću jedan ALI samo jedan za nas bolan 'dog-fight' kada je naš pilot poleteo u susret NATO avionima tipa F-16 kojih je u borbenoj formaciji bilo osam (4+4), a oborila su ga druga postava od četiri aviona navođena sa zemlje i aviona AWACS sa pristojne udaljenosti. To fascinira srbadiju u tehnološkom smislu zaboravljajući svog pilota - HEROJA. Inače nekada sam se bavio aviomaketarstvom i bio član YUVAM-a iz Portoroža u Sloveniji. Naravno malo sam tada čitao nekih pametnih enciklopedija, literature i časopisa toga vremena američke i engleske edicije pa sad ... MiG-29 je izvrstan avion ....

XXL

pre 5 godina

U vezi dva ratna vazduhoplovstva američkog i ruskog malo je poznato, a i mediji su pisali kratko kod nas da su pre raskida velikog 'prijateljstva' imali redovne vežbe. Poslednja koju su imali bila je iznad Ohotskog mora gde su uvežbavali 'dog-fight' ruski Su-27 Flanker i američki F-15 Eagle doletelih iz Japana. Rusi su tražili da se vežba obavi nad tlom dok amerikanci nad akvatorijem. Zatim rusi su hteli 'dog-fight' u realnom vremenu bojevom municijom što su amerikanci odbili. Na kraju pobedu je odneo ruski aparat u odnosu 42:0. O tome ima toliko da su nakon toga amerikanci demonstrativno otkazali 'prijateljstvo' i više nisu leteli zajedno i razmenjivali iskustva. Takođe u Dubaiju na izložbi borbenih aviona pred našom tv ekipom koja je intervjuisala američkog pilota (F-16) i ruskog (Su-27) rus je predložio demonstrativni 'dog-fight' bojevom municijom što je amer odbio i konačno su sami amerikanci izbacili statistiku da je u vijetnamskom ratu MiG-21 Fishbad odneo prevagu u 'dog-fight' borbi nad čuvenim američkim F-4 Phantom-om. Ima toliko toga ali malo je prostora pa na YouTube-u treba pogledati šta kaže Dany Shapiro izraelski probni pilot za MiG-21 kako treba da bude dobar borbeni avion. Anglofili će biti razočarani ...

Bos

pre 5 godina

@trudbenik
F-16 Blok 70 i 72 su nesto najbolje posle F-35 sto moze da se kupi od SAD-a. Naravno, F-22 ne racunam jer je zabranjena prodaja.
Posle njega, Slovacka ce sigurno preci na F-35, sada je logicno da je kupila F-16 jer moze da ih kupi vise komada i lagano predje na zapadnu tehnologiju.
Evropske NATO zemlje povecavaju vojne budzete, sto znaci da ce NATO biti mnogo mocniji nego ranije. A domaci rusofili ovde pisali kako ce Tramp da unisti NATO :)

Mika

pre 5 godina

@Bos
Očigledno ne poznaješ digitalno, moćno, softversko...
Zajednička reč za sve ovo je NEPOUZDANO.
Pa to je svakodnevno prisutno. Od gubljenja slike na digitalnoj RTS pa do svega vezanog za digitalno, moćno. Da neće možda digitalni raketni motor da izmisle ili digitalni radar?
Kad neko pomene digitalno onda u savremenom svetu taj čovek predstavlja neku vanserijsku pamet.
Život a i tehnika su još uvek prilično analaogni.
Prašina je recimo br1 neprijatelj digitalizacije :)

trudbenik

pre 5 godina

Za tih 130 miliona dolara po jednom F-16,Slovačka je mogla dati još malo para i kupi F-35.Jeste da su ovi F-16 verovatno zadnja verzija, ali ipak po kvalitetu i mogućnostima su daleko iza F-35,koji je stealth avion pete generacije i ako nije najbolji, onda je jedan od najboljih borbenih aviona današnjice. Jeste da se Slovačka po vojnoj, političkoj i ekonomskoj snazi ne može meriti sa Turskom i Francuskom, ali je ipak članica Nato pakta,dakle američki saveznik. F-16 se proizvodi od sredine 70-ih i ima već nekoliko godina od kako se prestalo sa njegovom nabavkom za američku vojsku. Proizvodnja bi se ugasila da nema ovih evropskih banana država pod američkom palicom. Mada sve su to male zemlje, po vojnim budžetima, tako da su i količine male. Nisu bez razloga iz Vašingtona dali rok članicama Nato pakta da do 2025 povećaju vojne budžete na 2%.

Ruska bajka

pre 5 godina

Sve te rusofilske bajke o nadmocnim ruskim (u stvari SSSR) avionima padaju u vodu kad vidimo da Rusija u kriznim situacijama koristi samo prastari Su-25, koji je ocigledno njihov jedini pouzdani avion.

život

pre 5 godina

Koje fore oduševljeni, a ceo posao košta 1,6 milijardi eura a kažu da će koštati preko 2 milijarde eura, a Slovačka mala država manja od Hrvatske i troši 2 cela vojna budžeta. Avion je stari ali sa novom elektronikom, ali bezpotrebno totalno

Suke

pre 5 godina

MiG-29, najveci promasaj u istoriji ratnog vazduhoplovstva.
(Sasa, 12. decembar 2018 16:56)

comment paid by lockheed martin
(le saux, 12. decembar 2018 18:28) # Link komentara

Vidim koliko si upućen. Ruski izvori navode mig 29 kao najveći promasaj posle miga 23. Modernizacija ovog aviona stala je i nije dalje moguća i jedva ispunjava uslove za avion četvrte generacije. F16 u svojim izvedbama 70-72 ima dosta tehnoligije lovaca pete generacije. Svi su oko nas glupi jel, samo smo mi uvek najpametniji, a pogledaj oko sebe pa mi reci ko je tu u pravu?

zoki

pre 5 godina

pa mogli bi nama da prodaju te migove, pa da napravimo celu eskadrilu od migova 29.
Cena sitnica: 100 miliona po komadu, pa ih remontujemo.

Morski lav

pre 5 godina

Čemu bi trebalo da služe ovi avioni? A da, morali su da ih kupe, šatro neophodna je modernizacija uz, naravno, povećanje budžeta. To se zove USA NATO "reket" kako bi izbegli uvođenje "demokratije" zbog npr. kršenja ljudskih prava mađarske manjine...
E moj svete jadan li si!!!

robotina

pre 5 godina

@aha Postoji naziv ali ne znam kako se tacno zove, odnosi se na broj aviona koji su u trenutku sposobni za dejstva. Vidis tu su ameri daleko ispod Rusa. Imaju oni sve te avione ali ogromna vecina cami u hangarima. Americi bi trebao budzet od nekoliko biliona da odezava 100% sve to sto ima. 700 baza van granica USA, ogromno ljudstvo itd itd 600 milijardi je mali budzet za sve to.

bunjuel

pre 5 godina

ovde se očito radi o tome kome su odlučili (uslovno rečeno) da plaćaju harač, jer niti će ti avioni biti korišćeni u nekoj borbi, niti imaju šanse, jedni ili drugi, protiv modernih ruskih, američkih, pa ni britanskih, francuskih i mnogih drugih flota. Postoje tri suverene države na svetu, a to su SAD, Kina, i Rusija, s tim da jedna od njih odavno radi na tome da ih uskoro budu dve, pa onda jedna. Ovo je mali potez pešakom u toj partiji.

Bos

pre 5 godina

@Mika
Vidi Mika, ta prica kako je bolje imati prastaru tehnologiju jer kao ne moze da se ometa je odavno prezvakana rusofilska bajka. Neces mi valjda reci da je ceo razvijeni svet poludeo forsira ”digitalizaciju”? I zasto su onda Rusi kod svog Su-57 izbacili analogne elemente? Mislim, projekat im je propao, ali cudno da su odustali od analogne tehnologije kada je tako pouzdana?
I kako su nas ometali onako ‘99? Mi sve analogno imali a oni nas ometali vrlo efikasno?
O Iraku da ne pricam?
Ako hoces da pobedis u vazdusnom sukobu, onda moras da imas mocan radar, mocan kompjuter, mocan motor i mocno oruzje. Ako ode stajni trap, preziveces, ako letis u prastaroj kanti u kojoj i ne znas da je protivnik u blizini u trenutku kada on vec ispaljuje rakete, tesko ces se izvuci :)

Bos

pre 5 godina

@Mika
Ajde ti onda forsiraj analogno kuci, a razvijeni svet pusti da sami procenjuju sta je bolje.
Motor nije digitalni, ali Amerikanci, za razliku od genijalnih Rusa, bar znaju da proizvedu motor 5 generacije. Rusi eto jos ne znaju kako...
Ameri proizvode AESA radare odavno, Rusima to i dalje nemoguca misija.
A ti pricaj o analgnom i ruskoj moci.

dolina vila

pre 5 godina

Vidim da su se ovdje svi zaletili, poput lososa koji idu na mrijestenje u potpuno pogresnom smjeru. Neki komentarisu i da su Slovaci zajebali Ruse i tako to, medjutim u opstem sljepilu niko, ama bas niko ne vidi da su Slovaci prije svih zeznuli svoju vlastitu drzavu kojoj pripadaju i od koje ekonomski zive i cije mlijeko sisaju a to je, naravno Evropska Unija, znaci izdigli su Francuze, Njemce i ostale, mnoge druge, a ne Ruse !!! Samo da vas podsjetim da su evropske drzave izgradile u Slovackoj hiljade fabrika i zaposlile stotine hiljada radnike i podigle ekonomski nivo i prosperitet Slovacke do nebesa, a ovi im vracaju tako sto kupuju americke avione,od drzave koja nije izgradila skoro nijednu fabriku u Slovackoj, umjesto Njemackih Tornada, Francuskih Miraza, Euro fajtera, pa cak i Svedska ima dva izvrsna borbena lovacka aviona....i.t.d.To je moguce samo zato sto je Euvropska unija zemlja ljigavih poltrona i korumpiranih kukavica, gdje niko ne moze da lupi sakom od sto i definitivno kaze da to tako vise ne moze. To, naravno koriste amerikanci koji vjesto ekvilibriraju i prave budalama kompletnu Evropu.

Veliki brat

pre 5 godina

@(Dule, 12. decembar 2018 23:37)

Da li si ti svestan šta pričaš?

Pričaš o gađanju sa 200km, pa kažeš ako ga prve dve rakete promaše, Suhoj će da lansira nove dve, a F-16 je već izgubio brzinu...
Pa kojom to brzinom lete te rakete, 50km/s?


Brzina tih raketa je 4 maha (1 mah znači da raketa pređe 1 kilometar za otprilike 2.9 sekundi), dakle za 200km treba 145 sekundi, odnosno preko 2 minuta.

Da se gađaju i sa 50km, znači da raketa putuje blizu 29 sekundi, što je dovoljno da avion osmisli strategiju, lansira mamke, itd.



Priče o tome ko je koga oborio i ko je koliko aviona oborio su smešne, jer F-16 imaju uglavnom zemlje NATO i drugi saveznici SAD, a što znači da u slučaju sukoba iza sebe imaju ceo NATO (osim u slučaju sukoba Grčke i Turske), dok većina zemalja koje koriste ruske avione uglavnom ratuje sama protiv SAD i eventualno njenih saveznika.
Ovi ne rizikuju da izgube jedan avion, a kamoli više njih, i svaki avion leti u ogromnu podršku.

Tako da se nemojte svađati oko toga, nikada F-16 i Mig-29 nisu učestvovali u poštenoj borbi 1-na-1.


A Slovačka... pa neće valjda da uzmu ruske avione, oni su jedva čekali da pobegnu na Zapad.


A to za šta će im avioni i da li su za te pare mogli da kup 10 F-35 ili šta već, pa ne trebaju im avioni za ratovanje, nego uglavnom za Air Policy. Mogli su, naravno, i jeftinije da prođu, ali je tu i politika umešala prste, plus će neko možda dobiti procenat u džep ili neku privilegijicu.

leptirica

pre 5 godina

SAD su zabranile Izraelu da isporučii F16 Hrvatskoj sa izraelskom tehnikom.Može da isporuče ali samo sa tehnikom i naoružanjem SAD.
(zoki, 13. decembar 2018 07:53)

Zapravo je stvar data pred kongresni odbor da oni odluče jer po Američkom zakonu samo kongresni odbor može dati odobrenje za prodaju trećoj strani modificirane tehnologije. Uglavnom znat ćemo za 15 dana, ja bih ipak stavila novce da su Izraelci to već izlobirali i da će ipak ići isporuka unaprijeđenih Baraka jer se u protivnom po najavama Plenkovića odustaje i ide na novi natječaj.