1. mnogi pojedinac ne razume trzisnu klackalicu,posebno kada je sirova nafta u pitanju.Arapi vade daleko najjeftiniju naftu.Rusi vade dosta skupu a opet jeftiniju od severnomorske ili americke.E,sad,ameri imaju skuplju,iz skriljaca i obicnu,jeftiniju.Ta iz skriljaca je sa ovim cenama jedva isplativa i verujem ds Trump daje debele subvencije za njenu destilaciju.Opet,svako iole znacajnije povecanje cene ide na ruku samo amerima koji tako imaju racuna za naftu iz skriljaca ,plus sto dolar tada pada i imaju veci izvoz,manji uvoz a njihovi konkurenti smanjuju vadjenje nafte.
  Jednostavno,svet je tako ustrojen,USA je to,vise od dva veka najumnije glave odlaze tamo,najhrabriji ljudi,vesti i obrazovani vrhunski.To je jedinstvena zemlja mogucnosti,tamo ce samo neko ko je i glup i lenj da bude gladan...
  Mnogo sam puta bio tamo i uvek sam bio zadivljen tom pozitivnom energijom prema radu.I uvek se odmorim od politike, koja tamo uglavnom nikog ne zanima....
   (starkelja koji nema Alchajmer, 8. decembar 2018 08:23)

  # Link komentara

 2. Ja: americka rafinerija obradi wti blend da je deset puta kvalitetnija nego urals blend iz srpske rafinerije, od sumpora, nitricnih otrova do olova, sve je za kategoriju iznad srpske. Cak i onaj kanadski uzas, tar bitumen mesaju sa teksaskom i saudijskom pri obradi i naprave bolje od srpskog.
   (loki, 7. decembar 2018 23:06)

  # Link komentara

 3. Ko je ovde lud, pa sta vozate naftu gore dole ako imate svoje dosta??(Sandro, 07. decembar 2018 19:03)Američka nafta lošijeg kvaliteta, pa sami tim i jeftinija. A možda imaju uvoznički i izvoznički lobi,kao što je slučaj kod nas. Prvo izvezemo jabuke, jer se proizvede mnogo više nego što nam treba, a onda uvozimo iz drugih zemalja.
   (buzzz, 7. decembar 2018 22:53)

  # Link komentara

 4. @all
  SAD već više od deset godina rade na eksploataciji starih uzvora nafte iz kojih je dosadašnjim tehnologijama bilo moguće izvaditi manje od polovine, ponegde samo i do 5% od ukupne sadržine lokacije, jer se tehnologija oslanjala na prirodno postojeći nadpritisak da istisne naftu napolje. Inače više od polovine istorijske nafte sagorene u svetu je iz SAD. SAD su bile najveći proizvodjač nafte, čak su je prodavali i saudijcima (hteli su da im naprave puteve, i prodaju automobile pa onda naftu). Nove tehnologije podižu proizvodnju nafte u SAD (američka laka nafta) i ponovo pumpaju stare izvore pa čak i ono što je odbačeno pre celog veka (ispiraju i natopljeni pesak ne samo škriljce). Oni podižu proizvodnju i primoravaju druge da redukuju svoju i to tako da cena raste. Zato i jeste priča o nafti (SAD ubijaju države proizvodjače koji im se neće povinovati). A uz to počinje i njihova gasna revolucija. SAD geopolitički nemaju nijednu slabost, ni energetsku, ni transportnu, ni bezbednosnu, ni poljoprivrednu, ni manjak voda, ni životnog prostora. Njima nedostaju samo retki zemljani metali i titanijum i spremnost da puste druge da žive umesto što preteruju, ali i to rade na tudjem trošku. Inače Rusija nije veliki proizvodjač nafte, ona je proizvodjač prirodnog gasa, a SAD će forsirati tečni naftni gas (sad su broj tri, posle Australije i Katara, ali do kraja 2019 biće već broj dva, a odatle...).
  (Imperija kakve nikada nije bilo u istoriji sveta, 7. decembar 2018 22:10)

  # Link komentara

 5. Kako,kad nam ovde pricaju da oni samo otimaju tudju naftu i zbog nje uvode 'demokratiju'.
   (Mix, 7. decembar 2018 20:51)

  # Link komentara

 6. @ (Sandro, 07. decembar 2018 19:03)

  Uvoze kvalitetnu arapsku, izvoze lošu teksašku, šta tu nije jasno? Plate skuplje bolju, izvezu jeftinije lošiju i pokriju veći deo troškova uvoza. Nije poenta u tome da nešto samo proizvedeš, već da to bude dovoljno dobrog kvaliteta za tvoje ljude...
   (ja, 7. decembar 2018 20:35)

  # Link komentara

 7. Ko je ovde lud, pa sta vozate naftu gore dole ako imate svoje dosta??
  (Sandro, 7. decembar 2018 19:03)

  # Link komentara

 8. "što ih čini konkurentima vodećim svetskim proizvođačima, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju"
  Hteli ste da kazete zapravo da SAD proizvode vise nego Rusija i Saudijska Arabija, ali ne bi lepo zvucalo domacim rusofilicarima.
  (Razumem vas, 7. decembar 2018 18:54)

  # Link komentara

 9. Ipak je Trampova pilitika donekle dobra za USA, usprkos snažnom protivljenju mnogih
   (milosnish, 7. decembar 2018 18:15)

  # Link komentara