Utorak, 18.09.2018.

15:50

BG ide korak dalje: Totalna zabrana, kese u istoriju

Grad Beograd verovatno će ukinuti upotrebu plastičnih kesa na celoj svojoj teritoriji za nešto više od godine.

Izvor: Tanjug

BG ide korak dalje: Totalna zabrana, kese u istoriju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Srđan Radivojević

pre 5 godina

OVDE JE KLJUČNI PROBLEM!Na sastanku u Privrednoj komori Srbije koji se bavio ovom problematikom, kada smo hteli da otvorimo temu PET ambalaže (koji je uzgred budi rečeno neuporedivo problematičniji od kesa) rečeno je da o tome ne možemo da diskutujemo.

ZAŠTO!?

Citiram:
Kese nikada nisu bile problem. Kese su većinom biorazgradive i sadrže malu količinu plastike. Zabranite plastične flaše za vodu, pivo i gazirana pića. Jedna flaša sadrži dovoljno plastike za pravljenje 100 kesa, nije biorazgradiva i predstavlja daleko veći problem od kese.

nikos

pre 5 godina

"Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio ..."
DOKLE vise sa ovim likom ... ima li Beograd gradonacelnika ili je on samo na papiru a ova "mirodjija u svakoj corbi" drma gradom? Krajnje je vreme da se ovaj lik "nas'o pa zas'o" skine sa pozicija koje rabi do iznemoglosti u svoju licnu korist.

Pera ložač

pre 5 godina

Biorazgradive kese ne postoje u smislu da se kesa razloži kao što bi se to desilo papiru ili jabuci... Sve vrste plastičnih kesa, bilo one razgradive, kompostabilne ili nešto treće su i dalje plastične kese. Dodaci za razlaganje samo ubrzavaju raspadanje kese na sitnije delove. Te zbog toga te čestice lakše mogu dospeti u vodu, hranu, vazduh, a da ih ni ne primetimo...

Irena

pre 5 godina

Kese nikada nisu bile problem. Kese su većinom biorazgradive i sadrže malu količinu plastike. Zabranite plastične flaše za vodu, pivo i gazirana pića. Jedna flaša sadrži dovoljno plastike za pravljenje 100 kesa, nije biorazgradiva i predstavlja daleko veći problem od kese.

NoName

pre 5 godina

@beogradjanin

O leti itekako.

I nije samo u pitanju PET ambalaza, nego i ostala plastika koja se koristi kao deo ambalaze. Od "providnih" delova kutije, pa do plasticnih folija za obmotavanje. Da ne pricam o ostaloj plastici. To sa kesama je licemerje. Problme je sto se opet sve radi neorganizovano. Znaci, potrebna je edukacija i kontejneri. Drugo, neko koristi te kese za male kantice (kantica u toaletu), koristi ih opet za djubre i druge stvari.

Milos Nis

pre 5 godina

Kao prvo u nijednoj zemlji ih nisu zabranili, pa se cak i uvoze iz bedne Srbije, samo moraju biti deblje +-20mm.. A neki tamo ce zabraniti u Bg-u.. Papirom se nista ne resavam jer je i on zagadjivac a i unistavaju se drveca ps. za pametnjakovice koji misle da je papir daleko bolji!

cika Djura

pre 5 godina

Ispravna odluka.Ovde nekipiseu kako cemo ovo kako cemoono. jakada sam bio omladinac a to su sezdesete godine proslog veka nije bilo plasticnih kesa.Kada se islo na pijacu u radnju nosio se zembil. Plasticne kese su izum modernog vremena pogotovu one tanke koje seljaci koriste na pijacama.U Inostranstvu se koriste plalticne torbe od reciklirane plastike odredjene gramaze.U Americi u kojoj sam ziveo dosta dugo papirnate kese od reciklirane hartije da bi se zastitila seca suma.U Svajcarskoj postoje kontejneri za komunalni otpad za papirne kese.Svaka kesa ima svoj bar kod koje svaki stanar dobija od gradske cistoce a taj bar kod ide na teret svakog stanara

kesadzija

pre 5 godina

A paprike za ajvar ? Najbolje se potpare u plasticnoj kesi.

Od iduce godine cemo na pijacama umesto onog deize,devize slusati kese,kese.

beogradjanin

pre 5 godina

Ovo je prva odluka Bg vlasti i Vesića u poslednjih 6 god. koju podržavam.Ali šta sa pijacama ?
(Zile, 18. septembar 2018 16:07)
A sta je sa pivom u pet ambalazi?To takodje treba ukinuti.Naravno ne pivo nego pet ambalazu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ostao ovde, 18. septembar 2018 17:33)

Pet ambalaza moze da se reciklira.Pet ambalaza prilikom kosave ne leti na drvece po parkovima

Jelena P.

pre 5 godina

Super,podrzavam,nada se da ce i ostatak Srbije da se pridruzi ovoj akciji.Ja godinama stalno u tasni nosim platnenu kesu koja em je super uzdrzljiva,sve zivo mi stane u nju,strasno malo mesta zauzima u tasni i ima rucke koje mogu na rame sto mi je mnogo bitno-da imam slobodne ruke.Generalno,plastiku ne podnosim,sve plasticne decije tsnjirice,pribor za jelo,case,ma sve dto sam imala bacila sam u kontejner za plastiku i samo koristimo staklo,keramiku,porcelan tj.prirodne materijale.

hm

pre 5 godina

Aj da se kladimo da od potpune zabrane kesa nece da bude nista ni za 10 godina. To je preradikalna odluka za prekratko vreme. U najboljem slucaju ce jos dici cenu plasticnih kesa i to ce biti to.

Kupujmo domace

pre 5 godina

Mnogi koje znam uveliko bojkotuju velike markete upravo zbog kesa.Koliko se secam papirne kese su trebale da zamene plasticne i to je u redu,ali cene u Srbiji daju dovoljno razloga da trgovci daju kese besplatno.Prodavci se enormno ugradjuju pa je za ocekivati da su besplatne.Do tada i dalje bojkotujem.

бт

pre 5 godina

Невероватно је да многи пропуштају да примете кључне речи у овој вести - "за нешто више од две године". Значи опет оно старо - за две, највише две и по године. Да ли неко стварно верује да се у Београду за две и по године неће користити пластичне кесе?

zakon je bio donesen

pre 5 godina

Ubacivanjem određenih aditiva tokom proizvodnje obične plastične kese, ona postaje biorazgradiva!? Nema razloga da cimamo cegere, jer to povećava cenu proizvodnje samo za 15-tak posto. Zašto se od toga odustalo, ako je pre osam godina već bio donesen zakon o tome?

ivan

pre 5 godina

Potrebno je to uvesti na nivoju cele države, i potrebno je da država sredi, da se vrati neka naknada za plastične flaše. verujte mi, Srbija bi bila dosta čistija, jer svaka naknada od 5 dinara na plastičnu flašu, trostruko bi se isplatila, još da imamo malo pismenije građane srbija bi bila ekološka država. Isto tako, potrebno je uvesti velike kazne za bacanje kesa i đubreta u reke i prirodu, dok se svest građana ne promeni.

kuba

pre 5 godina

za pijacu postoje cegeri ,za markete postoje platnene torbe,plus papirne kese ..za sir na tezgi koji cete kupiti postoji celofan,folija ili poneses kutiju od kuce. Kao da smo se rodili u plasticnim kesama pa se negoduje. Napokon i ovaj ljigavi da predlozi nesto ispravno

zlo

pre 5 godina

Slazem se da narodu treba edukacija ali smatram i da je ova zabrana vid edukacije. “U sta ce da mi stave sir?” “Ja kupujem 2x mesecno”. Pa poneses torbe i ambalazu tih dva puta, pobogu. Zaboravis par puta pa ces onda misliti kad podjes u kupovinu. Rezultat: manje djubra po ulicama, rekama...

Megi

pre 5 godina

Toliko je drugih mogucnosti od papirnih kesa,platnenih i cegera koje se mogu upotrebljavati visestruko. (Za one koji se pitaju sta bez plasticnih kesa)Dobra odluka!

Ostao ovde

pre 5 godina

Ovo je prva odluka Bg vlasti i Vesića u poslednjih 6 god. koju podržavam.Ali šta sa pijacama ?
(Zile, 18. septembar 2018 16:07)
A sta je sa pivom u pet ambalazi?To takodje treba ukinuti.Naravno ne pivo nego pet ambalazu.

zigmund

pre 5 godina

@ceca: Jel si čula ti majstorice za platneni ceger? Papirnu kesu? Ranac? Plastičnu kutiju za višekratnu upotrebu? Pletenu korpu? Gajbicu?

Cela zapadna Evropa može bez plastične kese, samo Srbin ne može, jer je, zna se, plastična kesa drevni srpski predmet, kao i npr. automobil, bez koga se isto tako ne može.

Deša

pre 5 godina

Dzaba kad je narod nevaspitan!Pogledajte klupe po parkovima,prepuno pikavaca,papirnih maramica,praznih paklica!Dzaba sve,narodu treba edukacija!

2din_druze

pre 5 godina

To koliko je nas narod skrt pokazuje i to "od kada su tgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 60 odsto" jer ne zele da daju 2din, zamislite samo kad bi se naplacivale kazne od 2 ili cak 3din za svaku bacenu zvaku ili cigaretu na ulici, pa ne bi nam ulice izgledale vise kao da je horda migranata prosla kroz njih.

Ime

pre 5 godina

Nek uvedu jos da sve u plasticnim flasa bude skuplje, a u svim prodavnicama automati gde se ubace flase i novac za koliko je pice bilo skuplje vrati kupcu.

mn

pre 5 godina

@Aca
Pa u papirne druze, kao u mnogim zemljama u svetu..... kako oni kupuju, tako cemo se i mi valjda snaci....... a to sto ides kolima ti olaksava, veci je problem onima koji idu peske da nose papirne kese...... podrzavam odluku, plastika je zlo, verujte mi, hemicar sam...... neizbezna jeste za neke stvari, ali nije na odmet smanjiti njenu upotrebu gde se to moze

Уки БГД

pre 5 godina

Предивна вест! Још да се поради на правилној употреби канти за разврставање отпада, па да покажемо колико волимо своју земљу.

dusanmal

pre 5 godina

Jos jedno lice EU/Globalistickog birokratskog totalitarizma. Ovo NIJE o kesama ili zagadjivanju. Ovo je o birokratskoj kontroli svakog aspekta naseg zivota i rada. Pod izgovorom "zastite". Primenjeni Orvel.
U slobodi, to je nas individualni izbor dal' kako i koliko zelimo da zastitimo prirodu. Licna odgovornost, licne akcije. Samo iz licne odgovornosti iznice napredak. Kada neizabrana totalitarna birokratija nesto naredi bas se suprotno desi-ljudi postanu NEODGOVORNIJI. Nezainteresovaniji. Jer, eto ta neka "visa sila" sve "sredjuje", ... Sramota kako nekada ponosan narod sada prihvata bic.
A proponentima: necete kese?-Ne koristite, pokupite ako je negde baceno,... uradite SAMI nesto a ne maltretirajte druge.

Plastična objašnjenja

pre 5 godina

U šta ćete da stavljate sendviče za učesnike mitinga podrške i predizbornih konvencija? Od čega će da budu napravljeni stranačko-reklamni upaljači i hemijske olovke?

Justin

pre 5 godina

A pijaca,private radnje,farbare?Pa Niko vise NE zna da of novina napravi fisek.To se NE izucava u skoli.Mozda uvedu I taj predmet pa takmicenje.. Eto sanse za has matore da mozda I nadjemo posao ako docekamo.

broj 1

pre 5 godina

Sve što je dobro podržavam, pa makar bilo i od ove vlasti. Nadam se samo da iza ovoga ne stoji batina firma koja će imati monopol na proizvodnju papirnih kesa...

Posmatrač

pre 5 godina

Bravo! Već mesecima nosim zgužvanu kesu u džepu, i ne smeta. Ne kupujem ih više na kasi. U kući imam stotine, i biće problem kada se potroše za kućni otpad.

neopterecen

pre 5 godina

Majstore. Nosi svoju kesu, makar pamucnu, lanenu ili papirnu. A za tetku na pijaci ne brini, ponesi i plastičnu posudu. Ne prljaj, nemaš izgovor.

ceca

pre 5 godina

jel ides ti majstore u radnju? u sta stavis hleb, voce, povrce?? jel ides na pijacu? zena ti pruzi kilo sira... u cemu? u ruci?? ko bre lud ovde??

qwerty

pre 5 godina

A kako da nosim ono sto kupim? Ja ne idem u nabavku svaki dan nego dva puta mesecno i napunim gepek.
(Aca, 18. septembar 2018 16:15)
Stavis u papirne kese.

broj 1

pre 5 godina

Sve što je dobro podržavam, pa makar bilo i od ove vlasti. Nadam se samo da iza ovoga ne stoji batina firma koja će imati monopol na proizvodnju papirnih kesa...

Уки БГД

pre 5 godina

Предивна вест! Још да се поради на правилној употреби канти за разврставање отпада, па да покажемо колико волимо своју земљу.

qwerty

pre 5 godina

A kako da nosim ono sto kupim? Ja ne idem u nabavku svaki dan nego dva puta mesecno i napunim gepek.
(Aca, 18. septembar 2018 16:15)
Stavis u papirne kese.

ceca

pre 5 godina

jel ides ti majstore u radnju? u sta stavis hleb, voce, povrce?? jel ides na pijacu? zena ti pruzi kilo sira... u cemu? u ruci?? ko bre lud ovde??

Posmatrač

pre 5 godina

Bravo! Već mesecima nosim zgužvanu kesu u džepu, i ne smeta. Ne kupujem ih više na kasi. U kući imam stotine, i biće problem kada se potroše za kućni otpad.

kuba

pre 5 godina

za pijacu postoje cegeri ,za markete postoje platnene torbe,plus papirne kese ..za sir na tezgi koji cete kupiti postoji celofan,folija ili poneses kutiju od kuce. Kao da smo se rodili u plasticnim kesama pa se negoduje. Napokon i ovaj ljigavi da predlozi nesto ispravno

Deša

pre 5 godina

Dzaba kad je narod nevaspitan!Pogledajte klupe po parkovima,prepuno pikavaca,papirnih maramica,praznih paklica!Dzaba sve,narodu treba edukacija!

Ime

pre 5 godina

Nek uvedu jos da sve u plasticnim flasa bude skuplje, a u svim prodavnicama automati gde se ubace flase i novac za koliko je pice bilo skuplje vrati kupcu.

mn

pre 5 godina

@Aca
Pa u papirne druze, kao u mnogim zemljama u svetu..... kako oni kupuju, tako cemo se i mi valjda snaci....... a to sto ides kolima ti olaksava, veci je problem onima koji idu peske da nose papirne kese...... podrzavam odluku, plastika je zlo, verujte mi, hemicar sam...... neizbezna jeste za neke stvari, ali nije na odmet smanjiti njenu upotrebu gde se to moze

Ostao ovde

pre 5 godina

Ovo je prva odluka Bg vlasti i Vesića u poslednjih 6 god. koju podržavam.Ali šta sa pijacama ?
(Zile, 18. septembar 2018 16:07)
A sta je sa pivom u pet ambalazi?To takodje treba ukinuti.Naravno ne pivo nego pet ambalazu.

Plastična objašnjenja

pre 5 godina

U šta ćete da stavljate sendviče za učesnike mitinga podrške i predizbornih konvencija? Od čega će da budu napravljeni stranačko-reklamni upaljači i hemijske olovke?

neopterecen

pre 5 godina

Majstore. Nosi svoju kesu, makar pamucnu, lanenu ili papirnu. A za tetku na pijaci ne brini, ponesi i plastičnu posudu. Ne prljaj, nemaš izgovor.

Irena

pre 5 godina

Kese nikada nisu bile problem. Kese su većinom biorazgradive i sadrže malu količinu plastike. Zabranite plastične flaše za vodu, pivo i gazirana pića. Jedna flaša sadrži dovoljno plastike za pravljenje 100 kesa, nije biorazgradiva i predstavlja daleko veći problem od kese.

dusanmal

pre 5 godina

Jos jedno lice EU/Globalistickog birokratskog totalitarizma. Ovo NIJE o kesama ili zagadjivanju. Ovo je o birokratskoj kontroli svakog aspekta naseg zivota i rada. Pod izgovorom "zastite". Primenjeni Orvel.
U slobodi, to je nas individualni izbor dal' kako i koliko zelimo da zastitimo prirodu. Licna odgovornost, licne akcije. Samo iz licne odgovornosti iznice napredak. Kada neizabrana totalitarna birokratija nesto naredi bas se suprotno desi-ljudi postanu NEODGOVORNIJI. Nezainteresovaniji. Jer, eto ta neka "visa sila" sve "sredjuje", ... Sramota kako nekada ponosan narod sada prihvata bic.
A proponentima: necete kese?-Ne koristite, pokupite ako je negde baceno,... uradite SAMI nesto a ne maltretirajte druge.

Milos Nis

pre 5 godina

Kao prvo u nijednoj zemlji ih nisu zabranili, pa se cak i uvoze iz bedne Srbije, samo moraju biti deblje +-20mm.. A neki tamo ce zabraniti u Bg-u.. Papirom se nista ne resavam jer je i on zagadjivac a i unistavaju se drveca ps. za pametnjakovice koji misle da je papir daleko bolji!

NoName

pre 5 godina

@beogradjanin

O leti itekako.

I nije samo u pitanju PET ambalaza, nego i ostala plastika koja se koristi kao deo ambalaze. Od "providnih" delova kutije, pa do plasticnih folija za obmotavanje. Da ne pricam o ostaloj plastici. To sa kesama je licemerje. Problme je sto se opet sve radi neorganizovano. Znaci, potrebna je edukacija i kontejneri. Drugo, neko koristi te kese za male kantice (kantica u toaletu), koristi ih opet za djubre i druge stvari.

бт

pre 5 godina

Невероватно је да многи пропуштају да примете кључне речи у овој вести - "за нешто више од две године". Значи опет оно старо - за две, највише две и по године. Да ли неко стварно верује да се у Београду за две и по године неће користити пластичне кесе?

Megi

pre 5 godina

Toliko je drugih mogucnosti od papirnih kesa,platnenih i cegera koje se mogu upotrebljavati visestruko. (Za one koji se pitaju sta bez plasticnih kesa)Dobra odluka!

kesadzija

pre 5 godina

A paprike za ajvar ? Najbolje se potpare u plasticnoj kesi.

Od iduce godine cemo na pijacama umesto onog deize,devize slusati kese,kese.

zakon je bio donesen

pre 5 godina

Ubacivanjem određenih aditiva tokom proizvodnje obične plastične kese, ona postaje biorazgradiva!? Nema razloga da cimamo cegere, jer to povećava cenu proizvodnje samo za 15-tak posto. Zašto se od toga odustalo, ako je pre osam godina već bio donesen zakon o tome?

Kupujmo domace

pre 5 godina

Mnogi koje znam uveliko bojkotuju velike markete upravo zbog kesa.Koliko se secam papirne kese su trebale da zamene plasticne i to je u redu,ali cene u Srbiji daju dovoljno razloga da trgovci daju kese besplatno.Prodavci se enormno ugradjuju pa je za ocekivati da su besplatne.Do tada i dalje bojkotujem.

hm

pre 5 godina

Aj da se kladimo da od potpune zabrane kesa nece da bude nista ni za 10 godina. To je preradikalna odluka za prekratko vreme. U najboljem slucaju ce jos dici cenu plasticnih kesa i to ce biti to.

Justin

pre 5 godina

A pijaca,private radnje,farbare?Pa Niko vise NE zna da of novina napravi fisek.To se NE izucava u skoli.Mozda uvedu I taj predmet pa takmicenje.. Eto sanse za has matore da mozda I nadjemo posao ako docekamo.

2din_druze

pre 5 godina

To koliko je nas narod skrt pokazuje i to "od kada su tgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 60 odsto" jer ne zele da daju 2din, zamislite samo kad bi se naplacivale kazne od 2 ili cak 3din za svaku bacenu zvaku ili cigaretu na ulici, pa ne bi nam ulice izgledale vise kao da je horda migranata prosla kroz njih.

cika Djura

pre 5 godina

Ispravna odluka.Ovde nekipiseu kako cemo ovo kako cemoono. jakada sam bio omladinac a to su sezdesete godine proslog veka nije bilo plasticnih kesa.Kada se islo na pijacu u radnju nosio se zembil. Plasticne kese su izum modernog vremena pogotovu one tanke koje seljaci koriste na pijacama.U Inostranstvu se koriste plalticne torbe od reciklirane plastike odredjene gramaze.U Americi u kojoj sam ziveo dosta dugo papirnate kese od reciklirane hartije da bi se zastitila seca suma.U Svajcarskoj postoje kontejneri za komunalni otpad za papirne kese.Svaka kesa ima svoj bar kod koje svaki stanar dobija od gradske cistoce a taj bar kod ide na teret svakog stanara

zigmund

pre 5 godina

@ceca: Jel si čula ti majstorice za platneni ceger? Papirnu kesu? Ranac? Plastičnu kutiju za višekratnu upotrebu? Pletenu korpu? Gajbicu?

Cela zapadna Evropa može bez plastične kese, samo Srbin ne može, jer je, zna se, plastična kesa drevni srpski predmet, kao i npr. automobil, bez koga se isto tako ne može.

ivan

pre 5 godina

Potrebno je to uvesti na nivoju cele države, i potrebno je da država sredi, da se vrati neka naknada za plastične flaše. verujte mi, Srbija bi bila dosta čistija, jer svaka naknada od 5 dinara na plastičnu flašu, trostruko bi se isplatila, još da imamo malo pismenije građane srbija bi bila ekološka država. Isto tako, potrebno je uvesti velike kazne za bacanje kesa i đubreta u reke i prirodu, dok se svest građana ne promeni.

Jelena P.

pre 5 godina

Super,podrzavam,nada se da ce i ostatak Srbije da se pridruzi ovoj akciji.Ja godinama stalno u tasni nosim platnenu kesu koja em je super uzdrzljiva,sve zivo mi stane u nju,strasno malo mesta zauzima u tasni i ima rucke koje mogu na rame sto mi je mnogo bitno-da imam slobodne ruke.Generalno,plastiku ne podnosim,sve plasticne decije tsnjirice,pribor za jelo,case,ma sve dto sam imala bacila sam u kontejner za plastiku i samo koristimo staklo,keramiku,porcelan tj.prirodne materijale.

zlo

pre 5 godina

Slazem se da narodu treba edukacija ali smatram i da je ova zabrana vid edukacije. “U sta ce da mi stave sir?” “Ja kupujem 2x mesecno”. Pa poneses torbe i ambalazu tih dva puta, pobogu. Zaboravis par puta pa ces onda misliti kad podjes u kupovinu. Rezultat: manje djubra po ulicama, rekama...

beogradjanin

pre 5 godina

Ovo je prva odluka Bg vlasti i Vesića u poslednjih 6 god. koju podržavam.Ali šta sa pijacama ?
(Zile, 18. septembar 2018 16:07)
A sta je sa pivom u pet ambalazi?To takodje treba ukinuti.Naravno ne pivo nego pet ambalazu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ostao ovde, 18. septembar 2018 17:33)

Pet ambalaza moze da se reciklira.Pet ambalaza prilikom kosave ne leti na drvece po parkovima

nikos

pre 5 godina

"Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio ..."
DOKLE vise sa ovim likom ... ima li Beograd gradonacelnika ili je on samo na papiru a ova "mirodjija u svakoj corbi" drma gradom? Krajnje je vreme da se ovaj lik "nas'o pa zas'o" skine sa pozicija koje rabi do iznemoglosti u svoju licnu korist.

Srđan Radivojević

pre 5 godina

OVDE JE KLJUČNI PROBLEM!Na sastanku u Privrednoj komori Srbije koji se bavio ovom problematikom, kada smo hteli da otvorimo temu PET ambalaže (koji je uzgred budi rečeno neuporedivo problematičniji od kesa) rečeno je da o tome ne možemo da diskutujemo.

ZAŠTO!?

Citiram:
Kese nikada nisu bile problem. Kese su većinom biorazgradive i sadrže malu količinu plastike. Zabranite plastične flaše za vodu, pivo i gazirana pića. Jedna flaša sadrži dovoljno plastike za pravljenje 100 kesa, nije biorazgradiva i predstavlja daleko veći problem od kese.

Pera ložač

pre 5 godina

Biorazgradive kese ne postoje u smislu da se kesa razloži kao što bi se to desilo papiru ili jabuci... Sve vrste plastičnih kesa, bilo one razgradive, kompostabilne ili nešto treće su i dalje plastične kese. Dodaci za razlaganje samo ubrzavaju raspadanje kese na sitnije delove. Te zbog toga te čestice lakše mogu dospeti u vodu, hranu, vazduh, a da ih ni ne primetimo...

ceca

pre 5 godina

jel ides ti majstore u radnju? u sta stavis hleb, voce, povrce?? jel ides na pijacu? zena ti pruzi kilo sira... u cemu? u ruci?? ko bre lud ovde??

qwerty

pre 5 godina

A kako da nosim ono sto kupim? Ja ne idem u nabavku svaki dan nego dva puta mesecno i napunim gepek.
(Aca, 18. septembar 2018 16:15)
Stavis u papirne kese.

dusanmal

pre 5 godina

Jos jedno lice EU/Globalistickog birokratskog totalitarizma. Ovo NIJE o kesama ili zagadjivanju. Ovo je o birokratskoj kontroli svakog aspekta naseg zivota i rada. Pod izgovorom "zastite". Primenjeni Orvel.
U slobodi, to je nas individualni izbor dal' kako i koliko zelimo da zastitimo prirodu. Licna odgovornost, licne akcije. Samo iz licne odgovornosti iznice napredak. Kada neizabrana totalitarna birokratija nesto naredi bas se suprotno desi-ljudi postanu NEODGOVORNIJI. Nezainteresovaniji. Jer, eto ta neka "visa sila" sve "sredjuje", ... Sramota kako nekada ponosan narod sada prihvata bic.
A proponentima: necete kese?-Ne koristite, pokupite ako je negde baceno,... uradite SAMI nesto a ne maltretirajte druge.

Уки БГД

pre 5 godina

Предивна вест! Још да се поради на правилној употреби канти за разврставање отпада, па да покажемо колико волимо своју земљу.

kuba

pre 5 godina

za pijacu postoje cegeri ,za markete postoje platnene torbe,plus papirne kese ..za sir na tezgi koji cete kupiti postoji celofan,folija ili poneses kutiju od kuce. Kao da smo se rodili u plasticnim kesama pa se negoduje. Napokon i ovaj ljigavi da predlozi nesto ispravno

Posmatrač

pre 5 godina

Bravo! Već mesecima nosim zgužvanu kesu u džepu, i ne smeta. Ne kupujem ih više na kasi. U kući imam stotine, i biće problem kada se potroše za kućni otpad.

neopterecen

pre 5 godina

Majstore. Nosi svoju kesu, makar pamucnu, lanenu ili papirnu. A za tetku na pijaci ne brini, ponesi i plastičnu posudu. Ne prljaj, nemaš izgovor.

zigmund

pre 5 godina

@ceca: Jel si čula ti majstorice za platneni ceger? Papirnu kesu? Ranac? Plastičnu kutiju za višekratnu upotrebu? Pletenu korpu? Gajbicu?

Cela zapadna Evropa može bez plastične kese, samo Srbin ne može, jer je, zna se, plastična kesa drevni srpski predmet, kao i npr. automobil, bez koga se isto tako ne može.

beogradjanin

pre 5 godina

Ovo je prva odluka Bg vlasti i Vesića u poslednjih 6 god. koju podržavam.Ali šta sa pijacama ?
(Zile, 18. septembar 2018 16:07)
A sta je sa pivom u pet ambalazi?To takodje treba ukinuti.Naravno ne pivo nego pet ambalazu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ostao ovde, 18. septembar 2018 17:33)

Pet ambalaza moze da se reciklira.Pet ambalaza prilikom kosave ne leti na drvece po parkovima

Jelena P.

pre 5 godina

Super,podrzavam,nada se da ce i ostatak Srbije da se pridruzi ovoj akciji.Ja godinama stalno u tasni nosim platnenu kesu koja em je super uzdrzljiva,sve zivo mi stane u nju,strasno malo mesta zauzima u tasni i ima rucke koje mogu na rame sto mi je mnogo bitno-da imam slobodne ruke.Generalno,plastiku ne podnosim,sve plasticne decije tsnjirice,pribor za jelo,case,ma sve dto sam imala bacila sam u kontejner za plastiku i samo koristimo staklo,keramiku,porcelan tj.prirodne materijale.

zlo

pre 5 godina

Slazem se da narodu treba edukacija ali smatram i da je ova zabrana vid edukacije. “U sta ce da mi stave sir?” “Ja kupujem 2x mesecno”. Pa poneses torbe i ambalazu tih dva puta, pobogu. Zaboravis par puta pa ces onda misliti kad podjes u kupovinu. Rezultat: manje djubra po ulicama, rekama...

broj 1

pre 5 godina

Sve što je dobro podržavam, pa makar bilo i od ove vlasti. Nadam se samo da iza ovoga ne stoji batina firma koja će imati monopol na proizvodnju papirnih kesa...

cika Djura

pre 5 godina

Ispravna odluka.Ovde nekipiseu kako cemo ovo kako cemoono. jakada sam bio omladinac a to su sezdesete godine proslog veka nije bilo plasticnih kesa.Kada se islo na pijacu u radnju nosio se zembil. Plasticne kese su izum modernog vremena pogotovu one tanke koje seljaci koriste na pijacama.U Inostranstvu se koriste plalticne torbe od reciklirane plastike odredjene gramaze.U Americi u kojoj sam ziveo dosta dugo papirnate kese od reciklirane hartije da bi se zastitila seca suma.U Svajcarskoj postoje kontejneri za komunalni otpad za papirne kese.Svaka kesa ima svoj bar kod koje svaki stanar dobija od gradske cistoce a taj bar kod ide na teret svakog stanara

Megi

pre 5 godina

Toliko je drugih mogucnosti od papirnih kesa,platnenih i cegera koje se mogu upotrebljavati visestruko. (Za one koji se pitaju sta bez plasticnih kesa)Dobra odluka!

mn

pre 5 godina

@Aca
Pa u papirne druze, kao u mnogim zemljama u svetu..... kako oni kupuju, tako cemo se i mi valjda snaci....... a to sto ides kolima ti olaksava, veci je problem onima koji idu peske da nose papirne kese...... podrzavam odluku, plastika je zlo, verujte mi, hemicar sam...... neizbezna jeste za neke stvari, ali nije na odmet smanjiti njenu upotrebu gde se to moze

Milos Nis

pre 5 godina

Kao prvo u nijednoj zemlji ih nisu zabranili, pa se cak i uvoze iz bedne Srbije, samo moraju biti deblje +-20mm.. A neki tamo ce zabraniti u Bg-u.. Papirom se nista ne resavam jer je i on zagadjivac a i unistavaju se drveca ps. za pametnjakovice koji misle da je papir daleko bolji!

Plastična objašnjenja

pre 5 godina

U šta ćete da stavljate sendviče za učesnike mitinga podrške i predizbornih konvencija? Od čega će da budu napravljeni stranačko-reklamni upaljači i hemijske olovke?

Justin

pre 5 godina

A pijaca,private radnje,farbare?Pa Niko vise NE zna da of novina napravi fisek.To se NE izucava u skoli.Mozda uvedu I taj predmet pa takmicenje.. Eto sanse za has matore da mozda I nadjemo posao ako docekamo.

Kupujmo domace

pre 5 godina

Mnogi koje znam uveliko bojkotuju velike markete upravo zbog kesa.Koliko se secam papirne kese su trebale da zamene plasticne i to je u redu,ali cene u Srbiji daju dovoljno razloga da trgovci daju kese besplatno.Prodavci se enormno ugradjuju pa je za ocekivati da su besplatne.Do tada i dalje bojkotujem.

Deša

pre 5 godina

Dzaba kad je narod nevaspitan!Pogledajte klupe po parkovima,prepuno pikavaca,papirnih maramica,praznih paklica!Dzaba sve,narodu treba edukacija!

2din_druze

pre 5 godina

To koliko je nas narod skrt pokazuje i to "od kada su tgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 60 odsto" jer ne zele da daju 2din, zamislite samo kad bi se naplacivale kazne od 2 ili cak 3din za svaku bacenu zvaku ili cigaretu na ulici, pa ne bi nam ulice izgledale vise kao da je horda migranata prosla kroz njih.

бт

pre 5 godina

Невероватно је да многи пропуштају да примете кључне речи у овој вести - "за нешто више од две године". Значи опет оно старо - за две, највише две и по године. Да ли неко стварно верује да се у Београду за две и по године неће користити пластичне кесе?

Ostao ovde

pre 5 godina

Ovo je prva odluka Bg vlasti i Vesića u poslednjih 6 god. koju podržavam.Ali šta sa pijacama ?
(Zile, 18. septembar 2018 16:07)
A sta je sa pivom u pet ambalazi?To takodje treba ukinuti.Naravno ne pivo nego pet ambalazu.

ivan

pre 5 godina

Potrebno je to uvesti na nivoju cele države, i potrebno je da država sredi, da se vrati neka naknada za plastične flaše. verujte mi, Srbija bi bila dosta čistija, jer svaka naknada od 5 dinara na plastičnu flašu, trostruko bi se isplatila, još da imamo malo pismenije građane srbija bi bila ekološka država. Isto tako, potrebno je uvesti velike kazne za bacanje kesa i đubreta u reke i prirodu, dok se svest građana ne promeni.

kesadzija

pre 5 godina

A paprike za ajvar ? Najbolje se potpare u plasticnoj kesi.

Od iduce godine cemo na pijacama umesto onog deize,devize slusati kese,kese.

NoName

pre 5 godina

@beogradjanin

O leti itekako.

I nije samo u pitanju PET ambalaza, nego i ostala plastika koja se koristi kao deo ambalaze. Od "providnih" delova kutije, pa do plasticnih folija za obmotavanje. Da ne pricam o ostaloj plastici. To sa kesama je licemerje. Problme je sto se opet sve radi neorganizovano. Znaci, potrebna je edukacija i kontejneri. Drugo, neko koristi te kese za male kantice (kantica u toaletu), koristi ih opet za djubre i druge stvari.

Irena

pre 5 godina

Kese nikada nisu bile problem. Kese su većinom biorazgradive i sadrže malu količinu plastike. Zabranite plastične flaše za vodu, pivo i gazirana pića. Jedna flaša sadrži dovoljno plastike za pravljenje 100 kesa, nije biorazgradiva i predstavlja daleko veći problem od kese.

Ime

pre 5 godina

Nek uvedu jos da sve u plasticnim flasa bude skuplje, a u svim prodavnicama automati gde se ubace flase i novac za koliko je pice bilo skuplje vrati kupcu.

zakon je bio donesen

pre 5 godina

Ubacivanjem određenih aditiva tokom proizvodnje obične plastične kese, ona postaje biorazgradiva!? Nema razloga da cimamo cegere, jer to povećava cenu proizvodnje samo za 15-tak posto. Zašto se od toga odustalo, ako je pre osam godina već bio donesen zakon o tome?

hm

pre 5 godina

Aj da se kladimo da od potpune zabrane kesa nece da bude nista ni za 10 godina. To je preradikalna odluka za prekratko vreme. U najboljem slucaju ce jos dici cenu plasticnih kesa i to ce biti to.

nikos

pre 5 godina

"Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio ..."
DOKLE vise sa ovim likom ... ima li Beograd gradonacelnika ili je on samo na papiru a ova "mirodjija u svakoj corbi" drma gradom? Krajnje je vreme da se ovaj lik "nas'o pa zas'o" skine sa pozicija koje rabi do iznemoglosti u svoju licnu korist.

Pera ložač

pre 5 godina

Biorazgradive kese ne postoje u smislu da se kesa razloži kao što bi se to desilo papiru ili jabuci... Sve vrste plastičnih kesa, bilo one razgradive, kompostabilne ili nešto treće su i dalje plastične kese. Dodaci za razlaganje samo ubrzavaju raspadanje kese na sitnije delove. Te zbog toga te čestice lakše mogu dospeti u vodu, hranu, vazduh, a da ih ni ne primetimo...

Srđan Radivojević

pre 5 godina

OVDE JE KLJUČNI PROBLEM!Na sastanku u Privrednoj komori Srbije koji se bavio ovom problematikom, kada smo hteli da otvorimo temu PET ambalaže (koji je uzgred budi rečeno neuporedivo problematičniji od kesa) rečeno je da o tome ne možemo da diskutujemo.

ZAŠTO!?

Citiram:
Kese nikada nisu bile problem. Kese su većinom biorazgradive i sadrže malu količinu plastike. Zabranite plastične flaše za vodu, pivo i gazirana pića. Jedna flaša sadrži dovoljno plastike za pravljenje 100 kesa, nije biorazgradiva i predstavlja daleko veći problem od kese.