1. Nisam ekonomista,pa ne razumem sta bi Amerika ovime dobila ,a sta izgubila,ali me plasi cinjenica da urusavanje medjunarodnih institucija ne moze biti dobro i da u nekoj perspektivi moze dovesti do nekog veceg sukoba na globalnom nivou.

  Amerika je ,bez sumnje,najaca vojno-ekonomska sila na planeti,a ako ucimo istoriju,primeticemo obrazac koji se ponavlja,a to je da kada se dostigne odredjena kolicina moci,neophodna je ekspanzija na svim poljima.USA to vec cini,tako sto se mesa u bukvalno sve u svetu,unistava male drzave po svom nahodjenju,iako time ne postize nista specijalno bitno,niti postaje mocnija zbog toga.

  Kompletna svetska privreda je vezana za dolar i to je izvor njihove moci,ali i ozbiljan problem za ceo svet,kao i za njih same.Problem je zato sto svaka promena donosi krah svetske privrede,a Americi gubitak moci,sto niko nece dozvoliti,iako postoje inicijative da se predje na neku drugu valutu.

  Amerika je jednom u istoriji glasala za izolaciju,posto je bila sama sebi dovoljna,a neusvajanje toga je prekretnica u svetskom istoriji i radjanje najvece sile koju je svet ikada video.To je bilo za vreme II Sv.rata,kada je Ruzvelt prepoznao situaciju i priliku koja se ukazala,posle napada na Perl Harbur,kada je USA usla u rat,cime su svake nade koje je Nemacka imala ,otisle dodjavola....
  (Pobesneo Maks, 31. avgust 2018 19:59)

  # Link komentara

 2. America first! Nego ajd vi prvo izadjite iz OZN!
   (svet, 31. avgust 2018 19:38)

  # Link komentara