Utorak, 28.08.2018.

17:33

Inženjeri šokirani: Srušilo se posle 8 godina, kriv i Azvi

Sud časti Inženjerske komore Srbije započeo je istragu ko je i kako projektovao i preprojektovao obezbeđivanje brda kod Predejana u okviru gradnje Koridora 10.

Izvor: Tanjug

Inženjeri šokirani: Srušilo se posle 8 godina, kriv i Azvi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

bogidar

pre 5 godina

Ja prošao tuda pre 6 dana. Laik sam. Ali to stvarno izgleda kao da su malterisali brdo. Da li je moguće da je iko pomislio da to može da stoji. Na duži rok. I da istrpi snegove i kiše i ostalo?

vladimir

pre 5 godina

Ja kao inženjer i te kako znam kako ove stvari funkcionišu. Projektant nije ništa kriv. On može da napiše kakvu god glupost hoće to samo govori o njemu kao stručnjaku. Revidenti su ti koji snose najveću odgovornost, tj da proceni da li je nešto glupost ili izvodljiva stvar i verujte mi tu su i najveće prevare po principu ti meni ja tebi. Nadzor je taj koji treba da isprati da li izvođač radi po odobrenom predmeru, u vrsti, obimu i roku. I to je to.

milan

pre 5 godina

Kako u ovoj zemlji cene inzinjere sud casti treba uvesti za politicku "elitu".Srbija zemlja "seljaka" ns brdovitom Balkanu.Tehnikom vladaju politicari i milicajci sa gomilama glupih zakona koje donose!

Dak

pre 5 godina

U čitavom tekstu ne piše ko je projektovao a to je najvažnije U ovom slučaju, projektant i revident je odgovoran za ovo, naravno ako je izvođač radova uradio u potpunosti po projektu. Nadzor nije odogovoran osim ako je odobravao izmjene mimo projekta na šta ima pravo i ako se dokaže da te izmjene su razlog nesreće. Znači ISKLJUČIVO projektant i revizor tj revident!!!
Nažalost, projektanti svakako projektuju, otišli su kvalitetni stručnjaci, a glavni razlog je obezvrijeđivanje projektantskog posla, veoma niske cijene ugovaranja projekta (razlog je najniža cijena kao najbolja na tenderu/licitaciji za dobijanje posla) i nerealno kratak rok za projektovanje plus što projektanti nerijetko rade 3-4 projekta istovremeno ze rokovima koji su nekoliko puta kraći od realnih (da bi opstali, vlasnici projektnih biroa zbog niskih cijena moraju da rade nekoliko poslova istovremeno gdje kvalitet pada).
Sami smo mi krivi, investotor kada naruči projekat kuka za svaki euro što mora platiti a kada npr oprema kupatilo kupuje skupe kade i keramiku, tada ne štedi. Sjećam se da su govorili da na zapadu naviše vremena se izgubi na projektovanje npr 12 mjeseci, dok kod nas 30 dana za projektovanje za isti objekat. To ne može biti isto!!!

Morski lav

pre 5 godina

AKO POSTOJI SUMNJA...??? Srusilo se,obrusilo se nesto,a gradjeno i ulagano je iz razloga da se ne bi srusilo.Sta ima da se dokazuje da li se srusilo ?
(Pali i ustali, 29. avgust 2018 04:13)

Ne dokazuje sa da li se srušilo nego ko je kriv. Evo da ti malo pojasnim situaciju kako stvari funkcionišu u Srbiji:
inženjeri, u glavnom, sve dobro isprojektuj, predvide opremu i materijale koji zadovoljavaju zahteve projekta. Onda se, najčešće, u toku izvođenja projektovana oprema i materijali zamene jeftinijim koji su na granici ili čak ispod granice dozvoljenog. Sve se to dešava zbog propisa da posao na tenderu dobija onaj koji ima najjeftiniju ponudu a dobre veze da može "malo da kraducka" menjajući projekat.
U ovom slučaju je verovatno u pitanju ozbiljan skandal jer je zid više puta pao. Pravda za inženjere...

Morski lav

pre 5 godina

I neka vas je ministarka prijavila, svaka joj cast, jednom da vidim da neko i za to ima hrabrosti. Drzava je dala pare za taj posao, a oni koji rade su prvo probili sve rokove, a onda i posao odradili traljavo. Ako vam se uradak srušio, treba svi koji ste radili na njemu da odgovarate a ne da se vredjate sto vas je nadlezno ministarstvo prijavilo.
(Anti, 29. avgust 2018 05:23)

A ako nisu inženjeri ništa krivi nego su radovi izvedeni van projekta i saglasnosti pod pritiskom ministarke onda mora ministarka da da ostavku, jel tako? Svaki pametan čovek, a to bi trebalo da bude svako koje završio tehnički fakultet i dobio licencu inženjera, ima pokriće za svoj rad u vidu projektnog zadatka, raznih pisanih prepiski, naređenja i na osnovu toga radi. Ako nije tako onda mu ta licenca i ne treba...

Zana

pre 5 godina

Da li znate za trusna područja ?Ona se miniraju a zatim napravi dobra statika.
Nakalemljeno neće da može i zato knjige u ruke, nepismene sklonite.
Iako si mi dobar partijski drug ne znači da si dobar stručnjak. Zato pamet u glavu da ne bude kasno.
Svi Vas posmatramo.

Anti

pre 5 godina

I neka vas je ministarka prijavila, svaka joj cast, jednom da vidim da neko i za to ima hrabrosti. Drzava je dala pare za taj posao, a oni koji rade su prvo probili sve rokove, a onda i posao odradili traljavo. Ako vam se uradak srušio, treba svi koji ste radili na njemu da odgovarate a ne da se vredjate sto vas je nadlezno ministarstvo prijavilo.

Srbijanac sa strane

pre 5 godina

Koridori, sud časti za inzinjere, lekare, advokate... sve je to samo pitanje man njih problema u odnosu onog glavnog i najtežeg projekta - stvaranje pravne i funkcionalne države. To nikada nismo imali a izgleda nećemo ni imati. Kao narod biramo političare prevarante, muckarose, lopove i na vrh piramide VODJU despota koji vlada bez ustava i zakona. Eto takvi smo mi. Begaj dalje od te vukoebine. Elem...

Pali i ustali

pre 5 godina

Miodrag Isailović objašnjava da prijavu protiv člana komore može podneti fizičko ili pravno lice, organ komore i slično, ako postoji sumnja da su inžnjeri počinili neki prekršaj profesionalnog standarda. ...............
....AKO POSTOJI SUMNJA...??? Srusilo se,obrusilo se nesto,a gradjeno i ulagano je iz razloga da se ne bi srusilo.Sta ima da se dokazuje da li se srusilo ?

vlado

pre 5 godina

Ijaaaaooooo ministarko... pa Vi ovde spominjete glavni projekat??? Aman Vas sekretari nisu obavestili da ste 2015. doneli novi zakon o planiranju i izgradnji u kom vise taj tip dokumentacije ne postoji nego postoje: Idejna resenja, Idejni projekti, Projekti za gradjevinsku dozvolu, Projekti za izvodjenje i Projekti izvedenog objekta??? Kako li ste onda preko toliko hvaljenog elektronskog CEOP internet portala za (by the way izradio ga je NALED a znamo ko je u istom radio pre nego sto je postala premiijerka ;) ;) ) mogli sa neadekvatnom i sa zakonom neuskladjenom projektnom dokumentacijom da dobijete gradjevinsku dozvolu od nadleznog organa? Pssst nadlezni organ za linijske infrastrukturne objekte tog tipa je Vase ministarstvo ;) I bas me zanima koji je Vas pomocnik ili sekretar potpisao tu gradjevinsku dozvolu iliiii...ma neeee...nije moguce da u stvari celokupan posao radite bez gradjevinske dozvole? Pa kako cete dobiti upotrebnu dozvolu? Necete ni dobiti? Ma da, kome to jos treba. Evo ga Pancevacki most nema upotrebnu dozvolu 40 godina pa sta mu fali. Jedan od 2 najveca TE objekta u Srbiji (TENT A Obrenovac) nema ni gradjevinsku ni upotrebnu dozvolu pa sta sad? ccc stvarno su tih 16 inzenjera veliki neki zlikovci kad su Vas toliko nasekirali, sram da ih bude ;) Nema veze sto ste od pocetnog projektnog zadatka, i pocetnih projektnih podloga 5-6 puta izmenili trasu. Ma kakvi...sram da ih bude i pred sudom casti da im mi u Komori sudimo da se vi i vazduhoplovac ne sekirate..

Младен

pre 5 godina

Све ово је значи замазивање очију јер колико видим нико сем нас порезних обезника неће да плати четврто прављење зида и нико није крив што смо га већ три пута уреднo платили.

Bane

pre 5 godina

Zidanje Skadra na Bojani se nastavlja ! " Kad nastala godina četvrta,
Tada viče sa planine vila:
"Ne muči se, Vukašine kralje,
Ne muči se i ne harči blaga!
Ne mož, kralje, temelj podignuti,
A kamoli umiriti brdo ....

Dragan

pre 5 godina

Sad ste se setili nadzora i projektanta? Jedna velika strana konsultantska firma je do sada naplatila preko 12 miliona evra za tu deonicu. Potporni zid se ruši treći put. Koga vi zamajavate? Vraćajte narodne pare kako znate i umete!

Ahtung

pre 5 godina

@Nac: Slikovito rečeno! Svaka čast! I deca mogu da razumeju da su kosine previše strme za tu geologiju, pa deo brda klizi zbog napona. Najbolje je to što su mislili da će ankeri da pridrže brdo, tako što su ih uboli u razdrobljeni materijal, a ne u čvrstu stenu. Neko je mazno lovu za bušotine koje nisu odrađene, pa je improvizovao da prikrije, a onda su budale projektovale na takve podloge.

G

pre 5 godina

Poslednje četiri godine sam na izgradnji koridora 10 i 11.
Za sve su krivi na prvom mestu nadzori!!!
Da bi neko bio nadzor mora da ima sve kvalifikacije, da ima završenu adekvatnu školu, da ima licencu, da ima znanje i praksu u izgradnji da se kali minimum deset godina a mora da ima i petlju!
Meni su u Koridorima Srbije, Eptisi, IS, Institutu i dr. nadzori bili i sada su klinci, poletarci koji u život nisu bili izvodjači. Šta će on da me proveri, opomene, posavetuje, predloži?!
Vezmmmm.

milenko

pre 5 godina

Ovde je svakome jasno da su "strucnjaci" iz Puteva Srbije i Koridora muljali sa izvodjacima po Glavnom projektu bez saglasnosti i znanja tvorca tog projekta.Ali... Mnogo je lakse optuziti tvorce projekta nego "svoje ljude" u Putevima i nadzor. Oni koji su radili tih 11 revizija projekta su glavni krivci kao i nadzor .

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

daju nam kredit uz uslov da raspisemo tender koji ne moze da zadovlji niko sem firmi iz zemlje davaoca kako bi odma vratili pare nazad i pokrenuli njihovu industriju, a onda dodju odrade posao najjeftinije moguce a neki domaci drzavni sluzbenik za saku dolara zazmuri kad treba i imamo ovakvu situaciju ... a posle isti ti sluzbenici sprovode lov na vestice, strucne ljude kakvi oni sami nikad nece biti, pa sad da vidimo ko ce biti jaci... mada ce verovatno sve da se zataska nekom beleskom za par godina

adsfta

pre 5 godina

Za finansijsku odgovornost ne brinite,uvek se sve osigurava i ako je drzava sposobna naplatice sve od osiguranja. Gradjani to nece platiti samo ako su politicari sposobni

Zeleni

pre 5 godina

los posao je obavio onaj ko je vrsio ispitivanje tla, ili nije imao dovoljno vremena za ispitivanje. Projekat nije uradjen kako treba, a najvise je kriv onaj ko je na kraju odobrio projekat.
Ja licno radim po projektu, dal ce na kraju voda da lezi na travi ili ne cisto me zabole, samo kazem tako je u projektu.
pozdrav

adsfta

pre 5 godina

Ajde inzwnjeri da budemo kao advokati i taksisti. Da se sada u potpunosti obustavi sve sto radimo..i projektovanje i izvodjenje...dok se ne dokaze ko je kriv. Svi znamo ko je kriv i da je napad najbolja odbrana. Zato je ministarka brze bolje i podnela prijave protiv ljudi koji nisu krivi i nece ni odgovarati. Totalni strajk,totalna obustava svih radova dok se ne utvrdi odgovornost! Odazovite se!

Nadzirac

pre 5 godina

Zorana ima li Sud casti za politicare poput tebe?

Ovo te pitam jer nece proci puno vremena, a mnogima je vec i sada jasno da su ovi ljudi koje si brzopleto punim imenom i prezimenom (kada uhapse kriminalce objavljuju im se samo inicijali) optuzila - nevini.

Sad' si se setila da nesto kao reagujes. Ovo ti se rusi godinama, svako malo neko ti sustinski menja projektovano resenje i ti sada proganjas ljude koji su stavili potpise na projekat po kome se nisu izvodili radovi.

Probacu da ti pojednostavim. Ako neko isprojektuje, recimo, celicni most preko Save, a izvodjac radova izvede taj most od drveta i isti se srusi, onda se ne hapsi projektant mosta, vec izvodjac i nadzorni organ.

samo pratite trag novca, cip cip cip, kao miševi mali ...

pre 5 godina

U vezi geoloških istražnih radova ...

na terenu kao što je Grdelica presudnu ulogu u odredjivanju dubine do kvalitetne stenske mase imaju geofizička ispitivanja. Bušenjem se ne dobija ništa jer se zdrava stena samim bušenjem mrvi.
Geofizička ispitivanja od 90ih postaju osnovno sredstvo za pranje i izvlačenje mase para kojom su neki direktori velikih "institucija", kako sebe vole da nazivaju, pokupovali mnoga stajaća i pokretna dobra i počastili gomilu sporednih a srećno umreženih likova.
Zbog toga danas, nakon svih godina projektovanja, nisu baš sigurni na kojoj dubini smeju da sidre, dokle i kako treba da fundiraju, da li je od sedmog do dvadeset drugog metra na lokaciji BGH2O mulj ili stena (kako majstori potpornih zidova danas mullj ocenjuju), itd.
SVE ŠTO SE DANAS DOGAĐA u struci posledica je višegodišnje prakse nezameranja između "institucija", pa tako, npr, Institut za puteve neće insistirati da se projekat koji je izveo CIP istera na čisto, da se besmisleno izvedeni istražni radovi i njihova otužna interpretacija izvedu ponovo, sve dok ih bušenje ne potvrdi kao tačne i inženjerski ispravne.
Zato je danas i poneko ko svoj posao zna i savesno radi uhvaćen u mreži lova na veštice, dok se glavni zaverenici udruženog kvazi inženjerskog poduhvata ostavljaju po strani da bi kao stari saradnici od poverenja izvukli još neku paru i stavili je u džepove izabranih a potpuno bezveznih srećnika.

šljem protivu pamjeti

pre 5 godina

Da izvinite, sud časti je interna organizacija koja neće moći da povrati pare građana. Ovo je, kao i sve drugo, zamajavanje. Gde je odgovornost ministra o vlade koji osam godina zaredom nemaju pojma šta im ko radi iako se ministarka svako malo šeta po gradilištima? Ako je time htela da übere zasluge, neka sada bere i kazne!

Normalno

pre 5 godina

Da političari ne bi bili krivi što rade sve bez papira (to se u današnje vreme zove operativan i sposoban), na 'mora odma', sa zakasnelom procedurom i nakaradno, sad će naći nekoga da bude kriv i da se 'spali na lomači'. Peocedura nikog od političara na zanima i nemaju nameru da je poštuju jer oni i tako ništa ne znaju. Procedura je bitna jedino kada krene lov na veštice. Zato inženjeri držite do svoje profesije i ne dozvolite da budete potrošna roba radeći one stvari za koje znate da ne treba da bi drugi mogli da se slikaju.

RadomirVR

pre 5 godina

"...predviđene kazne su: opomena od Upravnog odbora komore, opomena objavljena u štampi i oduzimanje licence na period od šest meseci do pet godina, kao i da inženjer kome se oduzme licenca ne može da učestvuje u radu organa komore..."
--------------

Ovo se neko šali, jel da, recite mi molim vas da je ovo šala.

Ing

pre 5 godina

Gospodo, postoje tehnicka resenja koja po svojoj prirodi gotovo uvek mogu biti visestruka. Omedjena su sigurnosnim faktorima, ali gotovo uvek i finansijskim. Nije uvek lako, ali daleko je od nemoguceg, ustvrditi iz kojih sve razloga je ovo tehnicko resenje zavrsilo na ovaj nacin. Postoje i neki drugi restriktivni faktori-politicki. Pitanje je da li je projektovano ili izvedeno stanje rezultovalo ovakvim urusavanjem. Potrebna je opsezna analiza i pravilno izvodjenje zakljucaka, ne da bi neko bio kaznjen-hvala Bogu nije bilo zrtava, vec da bismo kao drustvo shvatili kako i na koji nacin treba i naprosto mora da se radi.

Sremac

pre 5 godina

ako CIP nije dao saglasnost na izmenu projektne dokumentacije kako je potpis bilo kog inženjera na izmenjenu dokumentaciju validan? zar ne bi trebalo da bude odgovoran onaj ko je naložio da se menja dokumentacija bez saglasnosti CIP-a?

asas

pre 5 godina

Pa da je sve rekla kazala kao u politici, tehnicki fakulteti nam ne bi ni trebali. Cesto nam visnji rukovodioci objasne sta do kada treba uraditi, ali kako i sa kojim sredstvima, to ih ne interesuje. A onda opet rekla kazala ko je kriv. Niko osim boga ne moze sve predvideti. Nisu samo inzinjeri krivci, vec i gluva i slepa drzava koja godinama ide glavom kroz zid.

nemalebausrbiji

pre 5 godina

Kao građevinski inženjer, mogu da kažem da se u Srbiji sve radi na brzinu. Žurbe, rokovi, pritisci i mobing. Samo daj para i sto jeftinije. To može da ima kontra efekat i zbog toga se nekada dešavaju ovakve stvari.
Građevina, kao i država, je nisko pala i zbog toga ljudi odlaze i ne vraćaju se.

Политичка одговорност

pre 5 godina

А хоће ли одговарати директор Коридора Србије због умањивања и обмане изјавом да су то предвидели, да имају планове, да су већ почели ...?

Политичка одговорност

pre 5 godina

А хоће ли одговарати директор Коридора Србије због умањивања и обмане изјавом да су то предвидели, да имају планове, да су већ почели ...?

nemalebausrbiji

pre 5 godina

Kao građevinski inženjer, mogu da kažem da se u Srbiji sve radi na brzinu. Žurbe, rokovi, pritisci i mobing. Samo daj para i sto jeftinije. To može da ima kontra efekat i zbog toga se nekada dešavaju ovakve stvari.
Građevina, kao i država, je nisko pala i zbog toga ljudi odlaze i ne vraćaju se.

šljem protivu pamjeti

pre 5 godina

Da izvinite, sud časti je interna organizacija koja neće moći da povrati pare građana. Ovo je, kao i sve drugo, zamajavanje. Gde je odgovornost ministra o vlade koji osam godina zaredom nemaju pojma šta im ko radi iako se ministarka svako malo šeta po gradilištima? Ako je time htela da übere zasluge, neka sada bere i kazne!

Sremac

pre 5 godina

ako CIP nije dao saglasnost na izmenu projektne dokumentacije kako je potpis bilo kog inženjera na izmenjenu dokumentaciju validan? zar ne bi trebalo da bude odgovoran onaj ko je naložio da se menja dokumentacija bez saglasnosti CIP-a?

Normalno

pre 5 godina

Da političari ne bi bili krivi što rade sve bez papira (to se u današnje vreme zove operativan i sposoban), na 'mora odma', sa zakasnelom procedurom i nakaradno, sad će naći nekoga da bude kriv i da se 'spali na lomači'. Peocedura nikog od političara na zanima i nemaju nameru da je poštuju jer oni i tako ništa ne znaju. Procedura je bitna jedino kada krene lov na veštice. Zato inženjeri držite do svoje profesije i ne dozvolite da budete potrošna roba radeći one stvari za koje znate da ne treba da bi drugi mogli da se slikaju.

G

pre 5 godina

Poslednje četiri godine sam na izgradnji koridora 10 i 11.
Za sve su krivi na prvom mestu nadzori!!!
Da bi neko bio nadzor mora da ima sve kvalifikacije, da ima završenu adekvatnu školu, da ima licencu, da ima znanje i praksu u izgradnji da se kali minimum deset godina a mora da ima i petlju!
Meni su u Koridorima Srbije, Eptisi, IS, Institutu i dr. nadzori bili i sada su klinci, poletarci koji u život nisu bili izvodjači. Šta će on da me proveri, opomene, posavetuje, predloži?!
Vezmmmm.

RadomirVR

pre 5 godina

"...predviđene kazne su: opomena od Upravnog odbora komore, opomena objavljena u štampi i oduzimanje licence na period od šest meseci do pet godina, kao i da inženjer kome se oduzme licenca ne može da učestvuje u radu organa komore..."
--------------

Ovo se neko šali, jel da, recite mi molim vas da je ovo šala.

Nadzirac

pre 5 godina

Zorana ima li Sud casti za politicare poput tebe?

Ovo te pitam jer nece proci puno vremena, a mnogima je vec i sada jasno da su ovi ljudi koje si brzopleto punim imenom i prezimenom (kada uhapse kriminalce objavljuju im se samo inicijali) optuzila - nevini.

Sad' si se setila da nesto kao reagujes. Ovo ti se rusi godinama, svako malo neko ti sustinski menja projektovano resenje i ti sada proganjas ljude koji su stavili potpise na projekat po kome se nisu izvodili radovi.

Probacu da ti pojednostavim. Ako neko isprojektuje, recimo, celicni most preko Save, a izvodjac radova izvede taj most od drveta i isti se srusi, onda se ne hapsi projektant mosta, vec izvodjac i nadzorni organ.

adsfta

pre 5 godina

Ajde inzwnjeri da budemo kao advokati i taksisti. Da se sada u potpunosti obustavi sve sto radimo..i projektovanje i izvodjenje...dok se ne dokaze ko je kriv. Svi znamo ko je kriv i da je napad najbolja odbrana. Zato je ministarka brze bolje i podnela prijave protiv ljudi koji nisu krivi i nece ni odgovarati. Totalni strajk,totalna obustava svih radova dok se ne utvrdi odgovornost! Odazovite se!

samo pratite trag novca, cip cip cip, kao miševi mali ...

pre 5 godina

U vezi geoloških istražnih radova ...

na terenu kao što je Grdelica presudnu ulogu u odredjivanju dubine do kvalitetne stenske mase imaju geofizička ispitivanja. Bušenjem se ne dobija ništa jer se zdrava stena samim bušenjem mrvi.
Geofizička ispitivanja od 90ih postaju osnovno sredstvo za pranje i izvlačenje mase para kojom su neki direktori velikih "institucija", kako sebe vole da nazivaju, pokupovali mnoga stajaća i pokretna dobra i počastili gomilu sporednih a srećno umreženih likova.
Zbog toga danas, nakon svih godina projektovanja, nisu baš sigurni na kojoj dubini smeju da sidre, dokle i kako treba da fundiraju, da li je od sedmog do dvadeset drugog metra na lokaciji BGH2O mulj ili stena (kako majstori potpornih zidova danas mullj ocenjuju), itd.
SVE ŠTO SE DANAS DOGAĐA u struci posledica je višegodišnje prakse nezameranja između "institucija", pa tako, npr, Institut za puteve neće insistirati da se projekat koji je izveo CIP istera na čisto, da se besmisleno izvedeni istražni radovi i njihova otužna interpretacija izvedu ponovo, sve dok ih bušenje ne potvrdi kao tačne i inženjerski ispravne.
Zato je danas i poneko ko svoj posao zna i savesno radi uhvaćen u mreži lova na veštice, dok se glavni zaverenici udruženog kvazi inženjerskog poduhvata ostavljaju po strani da bi kao stari saradnici od poverenja izvukli još neku paru i stavili je u džepove izabranih a potpuno bezveznih srećnika.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

daju nam kredit uz uslov da raspisemo tender koji ne moze da zadovlji niko sem firmi iz zemlje davaoca kako bi odma vratili pare nazad i pokrenuli njihovu industriju, a onda dodju odrade posao najjeftinije moguce a neki domaci drzavni sluzbenik za saku dolara zazmuri kad treba i imamo ovakvu situaciju ... a posle isti ti sluzbenici sprovode lov na vestice, strucne ljude kakvi oni sami nikad nece biti, pa sad da vidimo ko ce biti jaci... mada ce verovatno sve da se zataska nekom beleskom za par godina

milenko

pre 5 godina

Ovde je svakome jasno da su "strucnjaci" iz Puteva Srbije i Koridora muljali sa izvodjacima po Glavnom projektu bez saglasnosti i znanja tvorca tog projekta.Ali... Mnogo je lakse optuziti tvorce projekta nego "svoje ljude" u Putevima i nadzor. Oni koji su radili tih 11 revizija projekta su glavni krivci kao i nadzor .

Ing

pre 5 godina

Gospodo, postoje tehnicka resenja koja po svojoj prirodi gotovo uvek mogu biti visestruka. Omedjena su sigurnosnim faktorima, ali gotovo uvek i finansijskim. Nije uvek lako, ali daleko je od nemoguceg, ustvrditi iz kojih sve razloga je ovo tehnicko resenje zavrsilo na ovaj nacin. Postoje i neki drugi restriktivni faktori-politicki. Pitanje je da li je projektovano ili izvedeno stanje rezultovalo ovakvim urusavanjem. Potrebna je opsezna analiza i pravilno izvodjenje zakljucaka, ne da bi neko bio kaznjen-hvala Bogu nije bilo zrtava, vec da bismo kao drustvo shvatili kako i na koji nacin treba i naprosto mora da se radi.

asas

pre 5 godina

Pa da je sve rekla kazala kao u politici, tehnicki fakulteti nam ne bi ni trebali. Cesto nam visnji rukovodioci objasne sta do kada treba uraditi, ali kako i sa kojim sredstvima, to ih ne interesuje. A onda opet rekla kazala ko je kriv. Niko osim boga ne moze sve predvideti. Nisu samo inzinjeri krivci, vec i gluva i slepa drzava koja godinama ide glavom kroz zid.

Zeleni

pre 5 godina

los posao je obavio onaj ko je vrsio ispitivanje tla, ili nije imao dovoljno vremena za ispitivanje. Projekat nije uradjen kako treba, a najvise je kriv onaj ko je na kraju odobrio projekat.
Ja licno radim po projektu, dal ce na kraju voda da lezi na travi ili ne cisto me zabole, samo kazem tako je u projektu.
pozdrav

Anti

pre 5 godina

I neka vas je ministarka prijavila, svaka joj cast, jednom da vidim da neko i za to ima hrabrosti. Drzava je dala pare za taj posao, a oni koji rade su prvo probili sve rokove, a onda i posao odradili traljavo. Ako vam se uradak srušio, treba svi koji ste radili na njemu da odgovarate a ne da se vredjate sto vas je nadlezno ministarstvo prijavilo.

adsfta

pre 5 godina

Za finansijsku odgovornost ne brinite,uvek se sve osigurava i ako je drzava sposobna naplatice sve od osiguranja. Gradjani to nece platiti samo ako su politicari sposobni

vlado

pre 5 godina

Ijaaaaooooo ministarko... pa Vi ovde spominjete glavni projekat??? Aman Vas sekretari nisu obavestili da ste 2015. doneli novi zakon o planiranju i izgradnji u kom vise taj tip dokumentacije ne postoji nego postoje: Idejna resenja, Idejni projekti, Projekti za gradjevinsku dozvolu, Projekti za izvodjenje i Projekti izvedenog objekta??? Kako li ste onda preko toliko hvaljenog elektronskog CEOP internet portala za (by the way izradio ga je NALED a znamo ko je u istom radio pre nego sto je postala premiijerka ;) ;) ) mogli sa neadekvatnom i sa zakonom neuskladjenom projektnom dokumentacijom da dobijete gradjevinsku dozvolu od nadleznog organa? Pssst nadlezni organ za linijske infrastrukturne objekte tog tipa je Vase ministarstvo ;) I bas me zanima koji je Vas pomocnik ili sekretar potpisao tu gradjevinsku dozvolu iliiii...ma neeee...nije moguce da u stvari celokupan posao radite bez gradjevinske dozvole? Pa kako cete dobiti upotrebnu dozvolu? Necete ni dobiti? Ma da, kome to jos treba. Evo ga Pancevacki most nema upotrebnu dozvolu 40 godina pa sta mu fali. Jedan od 2 najveca TE objekta u Srbiji (TENT A Obrenovac) nema ni gradjevinsku ni upotrebnu dozvolu pa sta sad? ccc stvarno su tih 16 inzenjera veliki neki zlikovci kad su Vas toliko nasekirali, sram da ih bude ;) Nema veze sto ste od pocetnog projektnog zadatka, i pocetnih projektnih podloga 5-6 puta izmenili trasu. Ma kakvi...sram da ih bude i pred sudom casti da im mi u Komori sudimo da se vi i vazduhoplovac ne sekirate..

Morski lav

pre 5 godina

AKO POSTOJI SUMNJA...??? Srusilo se,obrusilo se nesto,a gradjeno i ulagano je iz razloga da se ne bi srusilo.Sta ima da se dokazuje da li se srusilo ?
(Pali i ustali, 29. avgust 2018 04:13)

Ne dokazuje sa da li se srušilo nego ko je kriv. Evo da ti malo pojasnim situaciju kako stvari funkcionišu u Srbiji:
inženjeri, u glavnom, sve dobro isprojektuj, predvide opremu i materijale koji zadovoljavaju zahteve projekta. Onda se, najčešće, u toku izvođenja projektovana oprema i materijali zamene jeftinijim koji su na granici ili čak ispod granice dozvoljenog. Sve se to dešava zbog propisa da posao na tenderu dobija onaj koji ima najjeftiniju ponudu a dobre veze da može "malo da kraducka" menjajući projekat.
U ovom slučaju je verovatno u pitanju ozbiljan skandal jer je zid više puta pao. Pravda za inženjere...

Srbijanac sa strane

pre 5 godina

Koridori, sud časti za inzinjere, lekare, advokate... sve je to samo pitanje man njih problema u odnosu onog glavnog i najtežeg projekta - stvaranje pravne i funkcionalne države. To nikada nismo imali a izgleda nećemo ni imati. Kao narod biramo političare prevarante, muckarose, lopove i na vrh piramide VODJU despota koji vlada bez ustava i zakona. Eto takvi smo mi. Begaj dalje od te vukoebine. Elem...

Dragan

pre 5 godina

Sad ste se setili nadzora i projektanta? Jedna velika strana konsultantska firma je do sada naplatila preko 12 miliona evra za tu deonicu. Potporni zid se ruši treći put. Koga vi zamajavate? Vraćajte narodne pare kako znate i umete!

Bane

pre 5 godina

Zidanje Skadra na Bojani se nastavlja ! " Kad nastala godina četvrta,
Tada viče sa planine vila:
"Ne muči se, Vukašine kralje,
Ne muči se i ne harči blaga!
Ne mož, kralje, temelj podignuti,
A kamoli umiriti brdo ....

Morski lav

pre 5 godina

I neka vas je ministarka prijavila, svaka joj cast, jednom da vidim da neko i za to ima hrabrosti. Drzava je dala pare za taj posao, a oni koji rade su prvo probili sve rokove, a onda i posao odradili traljavo. Ako vam se uradak srušio, treba svi koji ste radili na njemu da odgovarate a ne da se vredjate sto vas je nadlezno ministarstvo prijavilo.
(Anti, 29. avgust 2018 05:23)

A ako nisu inženjeri ništa krivi nego su radovi izvedeni van projekta i saglasnosti pod pritiskom ministarke onda mora ministarka da da ostavku, jel tako? Svaki pametan čovek, a to bi trebalo da bude svako koje završio tehnički fakultet i dobio licencu inženjera, ima pokriće za svoj rad u vidu projektnog zadatka, raznih pisanih prepiski, naređenja i na osnovu toga radi. Ako nije tako onda mu ta licenca i ne treba...

Младен

pre 5 godina

Све ово је значи замазивање очију јер колико видим нико сем нас порезних обезника неће да плати четврто прављење зида и нико није крив што смо га већ три пута уреднo платили.

milan

pre 5 godina

Kako u ovoj zemlji cene inzinjere sud casti treba uvesti za politicku "elitu".Srbija zemlja "seljaka" ns brdovitom Balkanu.Tehnikom vladaju politicari i milicajci sa gomilama glupih zakona koje donose!

Ahtung

pre 5 godina

@Nac: Slikovito rečeno! Svaka čast! I deca mogu da razumeju da su kosine previše strme za tu geologiju, pa deo brda klizi zbog napona. Najbolje je to što su mislili da će ankeri da pridrže brdo, tako što su ih uboli u razdrobljeni materijal, a ne u čvrstu stenu. Neko je mazno lovu za bušotine koje nisu odrađene, pa je improvizovao da prikrije, a onda su budale projektovale na takve podloge.

Dak

pre 5 godina

U čitavom tekstu ne piše ko je projektovao a to je najvažnije U ovom slučaju, projektant i revident je odgovoran za ovo, naravno ako je izvođač radova uradio u potpunosti po projektu. Nadzor nije odogovoran osim ako je odobravao izmjene mimo projekta na šta ima pravo i ako se dokaže da te izmjene su razlog nesreće. Znači ISKLJUČIVO projektant i revizor tj revident!!!
Nažalost, projektanti svakako projektuju, otišli su kvalitetni stručnjaci, a glavni razlog je obezvrijeđivanje projektantskog posla, veoma niske cijene ugovaranja projekta (razlog je najniža cijena kao najbolja na tenderu/licitaciji za dobijanje posla) i nerealno kratak rok za projektovanje plus što projektanti nerijetko rade 3-4 projekta istovremeno ze rokovima koji su nekoliko puta kraći od realnih (da bi opstali, vlasnici projektnih biroa zbog niskih cijena moraju da rade nekoliko poslova istovremeno gdje kvalitet pada).
Sami smo mi krivi, investotor kada naruči projekat kuka za svaki euro što mora platiti a kada npr oprema kupatilo kupuje skupe kade i keramiku, tada ne štedi. Sjećam se da su govorili da na zapadu naviše vremena se izgubi na projektovanje npr 12 mjeseci, dok kod nas 30 dana za projektovanje za isti objekat. To ne može biti isto!!!

Zana

pre 5 godina

Da li znate za trusna područja ?Ona se miniraju a zatim napravi dobra statika.
Nakalemljeno neće da može i zato knjige u ruke, nepismene sklonite.
Iako si mi dobar partijski drug ne znači da si dobar stručnjak. Zato pamet u glavu da ne bude kasno.
Svi Vas posmatramo.

Pali i ustali

pre 5 godina

Miodrag Isailović objašnjava da prijavu protiv člana komore može podneti fizičko ili pravno lice, organ komore i slično, ako postoji sumnja da su inžnjeri počinili neki prekršaj profesionalnog standarda. ...............
....AKO POSTOJI SUMNJA...??? Srusilo se,obrusilo se nesto,a gradjeno i ulagano je iz razloga da se ne bi srusilo.Sta ima da se dokazuje da li se srusilo ?

vladimir

pre 5 godina

Ja kao inženjer i te kako znam kako ove stvari funkcionišu. Projektant nije ništa kriv. On može da napiše kakvu god glupost hoće to samo govori o njemu kao stručnjaku. Revidenti su ti koji snose najveću odgovornost, tj da proceni da li je nešto glupost ili izvodljiva stvar i verujte mi tu su i najveće prevare po principu ti meni ja tebi. Nadzor je taj koji treba da isprati da li izvođač radi po odobrenom predmeru, u vrsti, obimu i roku. I to je to.

bogidar

pre 5 godina

Ja prošao tuda pre 6 dana. Laik sam. Ali to stvarno izgleda kao da su malterisali brdo. Da li je moguće da je iko pomislio da to može da stoji. Na duži rok. I da istrpi snegove i kiše i ostalo?

nemalebausrbiji

pre 5 godina

Kao građevinski inženjer, mogu da kažem da se u Srbiji sve radi na brzinu. Žurbe, rokovi, pritisci i mobing. Samo daj para i sto jeftinije. To može da ima kontra efekat i zbog toga se nekada dešavaju ovakve stvari.
Građevina, kao i država, je nisko pala i zbog toga ljudi odlaze i ne vraćaju se.

šljem protivu pamjeti

pre 5 godina

Da izvinite, sud časti je interna organizacija koja neće moći da povrati pare građana. Ovo je, kao i sve drugo, zamajavanje. Gde je odgovornost ministra o vlade koji osam godina zaredom nemaju pojma šta im ko radi iako se ministarka svako malo šeta po gradilištima? Ako je time htela da übere zasluge, neka sada bere i kazne!

Normalno

pre 5 godina

Da političari ne bi bili krivi što rade sve bez papira (to se u današnje vreme zove operativan i sposoban), na 'mora odma', sa zakasnelom procedurom i nakaradno, sad će naći nekoga da bude kriv i da se 'spali na lomači'. Peocedura nikog od političara na zanima i nemaju nameru da je poštuju jer oni i tako ništa ne znaju. Procedura je bitna jedino kada krene lov na veštice. Zato inženjeri držite do svoje profesije i ne dozvolite da budete potrošna roba radeći one stvari za koje znate da ne treba da bi drugi mogli da se slikaju.

RadomirVR

pre 5 godina

"...predviđene kazne su: opomena od Upravnog odbora komore, opomena objavljena u štampi i oduzimanje licence na period od šest meseci do pet godina, kao i da inženjer kome se oduzme licenca ne može da učestvuje u radu organa komore..."
--------------

Ovo se neko šali, jel da, recite mi molim vas da je ovo šala.

samo pratite trag novca, cip cip cip, kao miševi mali ...

pre 5 godina

U vezi geoloških istražnih radova ...

na terenu kao što je Grdelica presudnu ulogu u odredjivanju dubine do kvalitetne stenske mase imaju geofizička ispitivanja. Bušenjem se ne dobija ništa jer se zdrava stena samim bušenjem mrvi.
Geofizička ispitivanja od 90ih postaju osnovno sredstvo za pranje i izvlačenje mase para kojom su neki direktori velikih "institucija", kako sebe vole da nazivaju, pokupovali mnoga stajaća i pokretna dobra i počastili gomilu sporednih a srećno umreženih likova.
Zbog toga danas, nakon svih godina projektovanja, nisu baš sigurni na kojoj dubini smeju da sidre, dokle i kako treba da fundiraju, da li je od sedmog do dvadeset drugog metra na lokaciji BGH2O mulj ili stena (kako majstori potpornih zidova danas mullj ocenjuju), itd.
SVE ŠTO SE DANAS DOGAĐA u struci posledica je višegodišnje prakse nezameranja između "institucija", pa tako, npr, Institut za puteve neće insistirati da se projekat koji je izveo CIP istera na čisto, da se besmisleno izvedeni istražni radovi i njihova otužna interpretacija izvedu ponovo, sve dok ih bušenje ne potvrdi kao tačne i inženjerski ispravne.
Zato je danas i poneko ko svoj posao zna i savesno radi uhvaćen u mreži lova na veštice, dok se glavni zaverenici udruženog kvazi inženjerskog poduhvata ostavljaju po strani da bi kao stari saradnici od poverenja izvukli još neku paru i stavili je u džepove izabranih a potpuno bezveznih srećnika.

G

pre 5 godina

Poslednje četiri godine sam na izgradnji koridora 10 i 11.
Za sve su krivi na prvom mestu nadzori!!!
Da bi neko bio nadzor mora da ima sve kvalifikacije, da ima završenu adekvatnu školu, da ima licencu, da ima znanje i praksu u izgradnji da se kali minimum deset godina a mora da ima i petlju!
Meni su u Koridorima Srbije, Eptisi, IS, Institutu i dr. nadzori bili i sada su klinci, poletarci koji u život nisu bili izvodjači. Šta će on da me proveri, opomene, posavetuje, predloži?!
Vezmmmm.

adsfta

pre 5 godina

Ajde inzwnjeri da budemo kao advokati i taksisti. Da se sada u potpunosti obustavi sve sto radimo..i projektovanje i izvodjenje...dok se ne dokaze ko je kriv. Svi znamo ko je kriv i da je napad najbolja odbrana. Zato je ministarka brze bolje i podnela prijave protiv ljudi koji nisu krivi i nece ni odgovarati. Totalni strajk,totalna obustava svih radova dok se ne utvrdi odgovornost! Odazovite se!

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

daju nam kredit uz uslov da raspisemo tender koji ne moze da zadovlji niko sem firmi iz zemlje davaoca kako bi odma vratili pare nazad i pokrenuli njihovu industriju, a onda dodju odrade posao najjeftinije moguce a neki domaci drzavni sluzbenik za saku dolara zazmuri kad treba i imamo ovakvu situaciju ... a posle isti ti sluzbenici sprovode lov na vestice, strucne ljude kakvi oni sami nikad nece biti, pa sad da vidimo ko ce biti jaci... mada ce verovatno sve da se zataska nekom beleskom za par godina

asas

pre 5 godina

Pa da je sve rekla kazala kao u politici, tehnicki fakulteti nam ne bi ni trebali. Cesto nam visnji rukovodioci objasne sta do kada treba uraditi, ali kako i sa kojim sredstvima, to ih ne interesuje. A onda opet rekla kazala ko je kriv. Niko osim boga ne moze sve predvideti. Nisu samo inzinjeri krivci, vec i gluva i slepa drzava koja godinama ide glavom kroz zid.

milenko

pre 5 godina

Ovde je svakome jasno da su "strucnjaci" iz Puteva Srbije i Koridora muljali sa izvodjacima po Glavnom projektu bez saglasnosti i znanja tvorca tog projekta.Ali... Mnogo je lakse optuziti tvorce projekta nego "svoje ljude" u Putevima i nadzor. Oni koji su radili tih 11 revizija projekta su glavni krivci kao i nadzor .

vlado

pre 5 godina

Ijaaaaooooo ministarko... pa Vi ovde spominjete glavni projekat??? Aman Vas sekretari nisu obavestili da ste 2015. doneli novi zakon o planiranju i izgradnji u kom vise taj tip dokumentacije ne postoji nego postoje: Idejna resenja, Idejni projekti, Projekti za gradjevinsku dozvolu, Projekti za izvodjenje i Projekti izvedenog objekta??? Kako li ste onda preko toliko hvaljenog elektronskog CEOP internet portala za (by the way izradio ga je NALED a znamo ko je u istom radio pre nego sto je postala premiijerka ;) ;) ) mogli sa neadekvatnom i sa zakonom neuskladjenom projektnom dokumentacijom da dobijete gradjevinsku dozvolu od nadleznog organa? Pssst nadlezni organ za linijske infrastrukturne objekte tog tipa je Vase ministarstvo ;) I bas me zanima koji je Vas pomocnik ili sekretar potpisao tu gradjevinsku dozvolu iliiii...ma neeee...nije moguce da u stvari celokupan posao radite bez gradjevinske dozvole? Pa kako cete dobiti upotrebnu dozvolu? Necete ni dobiti? Ma da, kome to jos treba. Evo ga Pancevacki most nema upotrebnu dozvolu 40 godina pa sta mu fali. Jedan od 2 najveca TE objekta u Srbiji (TENT A Obrenovac) nema ni gradjevinsku ni upotrebnu dozvolu pa sta sad? ccc stvarno su tih 16 inzenjera veliki neki zlikovci kad su Vas toliko nasekirali, sram da ih bude ;) Nema veze sto ste od pocetnog projektnog zadatka, i pocetnih projektnih podloga 5-6 puta izmenili trasu. Ma kakvi...sram da ih bude i pred sudom casti da im mi u Komori sudimo da se vi i vazduhoplovac ne sekirate..

Bane

pre 5 godina

Zidanje Skadra na Bojani se nastavlja ! " Kad nastala godina četvrta,
Tada viče sa planine vila:
"Ne muči se, Vukašine kralje,
Ne muči se i ne harči blaga!
Ne mož, kralje, temelj podignuti,
A kamoli umiriti brdo ....

Morski lav

pre 5 godina

AKO POSTOJI SUMNJA...??? Srusilo se,obrusilo se nesto,a gradjeno i ulagano je iz razloga da se ne bi srusilo.Sta ima da se dokazuje da li se srusilo ?
(Pali i ustali, 29. avgust 2018 04:13)

Ne dokazuje sa da li se srušilo nego ko je kriv. Evo da ti malo pojasnim situaciju kako stvari funkcionišu u Srbiji:
inženjeri, u glavnom, sve dobro isprojektuj, predvide opremu i materijale koji zadovoljavaju zahteve projekta. Onda se, najčešće, u toku izvođenja projektovana oprema i materijali zamene jeftinijim koji su na granici ili čak ispod granice dozvoljenog. Sve se to dešava zbog propisa da posao na tenderu dobija onaj koji ima najjeftiniju ponudu a dobre veze da može "malo da kraducka" menjajući projekat.
U ovom slučaju je verovatno u pitanju ozbiljan skandal jer je zid više puta pao. Pravda za inženjere...

milan

pre 5 godina

Kako u ovoj zemlji cene inzinjere sud casti treba uvesti za politicku "elitu".Srbija zemlja "seljaka" ns brdovitom Balkanu.Tehnikom vladaju politicari i milicajci sa gomilama glupih zakona koje donose!

Младен

pre 5 godina

Све ово је значи замазивање очију јер колико видим нико сем нас порезних обезника неће да плати четврто прављење зида и нико није крив што смо га већ три пута уреднo платили.

Srbijanac sa strane

pre 5 godina

Koridori, sud časti za inzinjere, lekare, advokate... sve je to samo pitanje man njih problema u odnosu onog glavnog i najtežeg projekta - stvaranje pravne i funkcionalne države. To nikada nismo imali a izgleda nećemo ni imati. Kao narod biramo političare prevarante, muckarose, lopove i na vrh piramide VODJU despota koji vlada bez ustava i zakona. Eto takvi smo mi. Begaj dalje od te vukoebine. Elem...

Dragan

pre 5 godina

Sad ste se setili nadzora i projektanta? Jedna velika strana konsultantska firma je do sada naplatila preko 12 miliona evra za tu deonicu. Potporni zid se ruši treći put. Koga vi zamajavate? Vraćajte narodne pare kako znate i umete!

Anti

pre 5 godina

I neka vas je ministarka prijavila, svaka joj cast, jednom da vidim da neko i za to ima hrabrosti. Drzava je dala pare za taj posao, a oni koji rade su prvo probili sve rokove, a onda i posao odradili traljavo. Ako vam se uradak srušio, treba svi koji ste radili na njemu da odgovarate a ne da se vredjate sto vas je nadlezno ministarstvo prijavilo.

Ahtung

pre 5 godina

@Nac: Slikovito rečeno! Svaka čast! I deca mogu da razumeju da su kosine previše strme za tu geologiju, pa deo brda klizi zbog napona. Najbolje je to što su mislili da će ankeri da pridrže brdo, tako što su ih uboli u razdrobljeni materijal, a ne u čvrstu stenu. Neko je mazno lovu za bušotine koje nisu odrađene, pa je improvizovao da prikrije, a onda su budale projektovale na takve podloge.

Pali i ustali

pre 5 godina

Miodrag Isailović objašnjava da prijavu protiv člana komore može podneti fizičko ili pravno lice, organ komore i slično, ako postoji sumnja da su inžnjeri počinili neki prekršaj profesionalnog standarda. ...............
....AKO POSTOJI SUMNJA...??? Srusilo se,obrusilo se nesto,a gradjeno i ulagano je iz razloga da se ne bi srusilo.Sta ima da se dokazuje da li se srusilo ?

adsfta

pre 5 godina

Za finansijsku odgovornost ne brinite,uvek se sve osigurava i ako je drzava sposobna naplatice sve od osiguranja. Gradjani to nece platiti samo ako su politicari sposobni

Zeleni

pre 5 godina

los posao je obavio onaj ko je vrsio ispitivanje tla, ili nije imao dovoljno vremena za ispitivanje. Projekat nije uradjen kako treba, a najvise je kriv onaj ko je na kraju odobrio projekat.
Ja licno radim po projektu, dal ce na kraju voda da lezi na travi ili ne cisto me zabole, samo kazem tako je u projektu.
pozdrav

Политичка одговорност

pre 5 godina

А хоће ли одговарати директор Коридора Србије због умањивања и обмане изјавом да су то предвидели, да имају планове, да су већ почели ...?

Ing

pre 5 godina

Gospodo, postoje tehnicka resenja koja po svojoj prirodi gotovo uvek mogu biti visestruka. Omedjena su sigurnosnim faktorima, ali gotovo uvek i finansijskim. Nije uvek lako, ali daleko je od nemoguceg, ustvrditi iz kojih sve razloga je ovo tehnicko resenje zavrsilo na ovaj nacin. Postoje i neki drugi restriktivni faktori-politicki. Pitanje je da li je projektovano ili izvedeno stanje rezultovalo ovakvim urusavanjem. Potrebna je opsezna analiza i pravilno izvodjenje zakljucaka, ne da bi neko bio kaznjen-hvala Bogu nije bilo zrtava, vec da bismo kao drustvo shvatili kako i na koji nacin treba i naprosto mora da se radi.

Dak

pre 5 godina

U čitavom tekstu ne piše ko je projektovao a to je najvažnije U ovom slučaju, projektant i revident je odgovoran za ovo, naravno ako je izvođač radova uradio u potpunosti po projektu. Nadzor nije odogovoran osim ako je odobravao izmjene mimo projekta na šta ima pravo i ako se dokaže da te izmjene su razlog nesreće. Znači ISKLJUČIVO projektant i revizor tj revident!!!
Nažalost, projektanti svakako projektuju, otišli su kvalitetni stručnjaci, a glavni razlog je obezvrijeđivanje projektantskog posla, veoma niske cijene ugovaranja projekta (razlog je najniža cijena kao najbolja na tenderu/licitaciji za dobijanje posla) i nerealno kratak rok za projektovanje plus što projektanti nerijetko rade 3-4 projekta istovremeno ze rokovima koji su nekoliko puta kraći od realnih (da bi opstali, vlasnici projektnih biroa zbog niskih cijena moraju da rade nekoliko poslova istovremeno gdje kvalitet pada).
Sami smo mi krivi, investotor kada naruči projekat kuka za svaki euro što mora platiti a kada npr oprema kupatilo kupuje skupe kade i keramiku, tada ne štedi. Sjećam se da su govorili da na zapadu naviše vremena se izgubi na projektovanje npr 12 mjeseci, dok kod nas 30 dana za projektovanje za isti objekat. To ne može biti isto!!!

Nadzirac

pre 5 godina

Zorana ima li Sud casti za politicare poput tebe?

Ovo te pitam jer nece proci puno vremena, a mnogima je vec i sada jasno da su ovi ljudi koje si brzopleto punim imenom i prezimenom (kada uhapse kriminalce objavljuju im se samo inicijali) optuzila - nevini.

Sad' si se setila da nesto kao reagujes. Ovo ti se rusi godinama, svako malo neko ti sustinski menja projektovano resenje i ti sada proganjas ljude koji su stavili potpise na projekat po kome se nisu izvodili radovi.

Probacu da ti pojednostavim. Ako neko isprojektuje, recimo, celicni most preko Save, a izvodjac radova izvede taj most od drveta i isti se srusi, onda se ne hapsi projektant mosta, vec izvodjac i nadzorni organ.

Sremac

pre 5 godina

ako CIP nije dao saglasnost na izmenu projektne dokumentacije kako je potpis bilo kog inženjera na izmenjenu dokumentaciju validan? zar ne bi trebalo da bude odgovoran onaj ko je naložio da se menja dokumentacija bez saglasnosti CIP-a?

Zana

pre 5 godina

Da li znate za trusna područja ?Ona se miniraju a zatim napravi dobra statika.
Nakalemljeno neće da može i zato knjige u ruke, nepismene sklonite.
Iako si mi dobar partijski drug ne znači da si dobar stručnjak. Zato pamet u glavu da ne bude kasno.
Svi Vas posmatramo.

Morski lav

pre 5 godina

I neka vas je ministarka prijavila, svaka joj cast, jednom da vidim da neko i za to ima hrabrosti. Drzava je dala pare za taj posao, a oni koji rade su prvo probili sve rokove, a onda i posao odradili traljavo. Ako vam se uradak srušio, treba svi koji ste radili na njemu da odgovarate a ne da se vredjate sto vas je nadlezno ministarstvo prijavilo.
(Anti, 29. avgust 2018 05:23)

A ako nisu inženjeri ništa krivi nego su radovi izvedeni van projekta i saglasnosti pod pritiskom ministarke onda mora ministarka da da ostavku, jel tako? Svaki pametan čovek, a to bi trebalo da bude svako koje završio tehnički fakultet i dobio licencu inženjera, ima pokriće za svoj rad u vidu projektnog zadatka, raznih pisanih prepiski, naređenja i na osnovu toga radi. Ako nije tako onda mu ta licenca i ne treba...

vladimir

pre 5 godina

Ja kao inženjer i te kako znam kako ove stvari funkcionišu. Projektant nije ništa kriv. On može da napiše kakvu god glupost hoće to samo govori o njemu kao stručnjaku. Revidenti su ti koji snose najveću odgovornost, tj da proceni da li je nešto glupost ili izvodljiva stvar i verujte mi tu su i najveće prevare po principu ti meni ja tebi. Nadzor je taj koji treba da isprati da li izvođač radi po odobrenom predmeru, u vrsti, obimu i roku. I to je to.

bogidar

pre 5 godina

Ja prošao tuda pre 6 dana. Laik sam. Ali to stvarno izgleda kao da su malterisali brdo. Da li je moguće da je iko pomislio da to može da stoji. Na duži rok. I da istrpi snegove i kiše i ostalo?