Subota, 25.08.2018.

10:52

Zrenjaninci zatečeni, "svetska vest" za dan - ko su Kinezi koji stižu?

Zrenjanin je ovih dana u centru pažnje jer se najavljuje bum dolaskom kineskih investicija, pre svega fabrike guma.

Izvor: B92

Zrenjaninci zateèeni, "svetska vest" za dan - ko su Kinezi koji stižu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Pera Kojot

pre 5 godina

Pratim ove vesti sa podeljenim osecanjima.
Sa jedne strane je zabrinutost zbog moguceg zagadjenja.
Sa druge strane je razumevanje da ce to sa ekonomske strane gradu dosta doneti. Pitanje je kolika je cena za to.
Neki ljudi u komentarima pominju ind zonu Bagljas. Pogresno. Radi se o zoni koja je pored aerodroma Ecka, a sama parcela je mnogo veca od cele prve zone.
Jos 2014 je potpisan ugovor o transferu 22 fabrike iz Kine u ovu zonu, bili su zainteresovani da preuzmu i sam aerodrom za svoje potrebe, da ga pretvore u kargo centar. Zbog velicine zone (1000ha), ovde bi skoncentrisali svoje firme.
Ono sto se sigurno zna, u planu je izgradnja fabrike guma, verovatno identicne poslednjoj koju su izgradili u Yantai-u (isti kapacitet). Proizvodnja ce biti oko 50 000 guma dnevno. Za to je potrebno izgraditi puteve, sto je vec pokrenuto (obilaznica oko grada, putevi za NS i BG). Dovesce i svoje snabdevace, vec se zna za proizvodjaca cink-oksida (pogresno se govori proizvodjac cinka), kao i firmu koja ce ih izgraditi i svog speditera. Verovatno ce doci jos. Nista se za sad ne nudi nasim firmama.
Po glasinama koje ih prate, oni ce u krugu firme izgraditi i stanove za svoje radnike, dovesti radnike da vode poslove, a donosice sve za njih, od hrane i vode, do lekara.
Oni ovo vide kao priliku da udju u EU trziste, da stvore bazu za svoj dalji prodor i za druge firme, i naravno da zarade. A mi cemo imati posao za par hiljada ljudi, novac od preza, mozda i da nesto naucimo.

Pera

pre 5 godina

Da rezimiramo...
Mi platimo kineskoj firmi (umesto domacoj), da zida objekat druge kineske firme (umesto domace) u Zrenjaninu.
Zatim, platimo toj drugoj kineskoj firmi (umesto domacoj) preko 10.000 evra subvencije PO RADNIKU, da bi ta kineska firma eksploatisala nase radnike za minimalac, a oslobodjena 3 godine od svih poreza i nameta, stavljala cist profit sebi u dzep.
Brilijantno Vucicu!!!

sasa jokic

pre 5 godina

Cink je dobar za zdravlje, ali u kombinaciji sa izduvnim gasovima iz fabrike guma, i kada se zalije sa fosfornom vodom iz Zrenjaninskih izvora. A onda cemo da tuzimo NATO zbog sirenje kancera.

ma sta kazete

pre 5 godina

predlazem da se gradi pored drexela na bagljasu, tako da celo naselje moze da se truje smradom i da zazida prozore. a da strucnjaci su utvrdili da ce vetrovi nositi vazduh od naselja...

mila majko gde me rodi

pre 5 godina

(ZZS, 25. avgust 2018 13:22)

Nije rec o toj ind. zoni vec jednoj drugoj koja se nalazi duz magistralnog puta za BG levo izmedju ZR i naseljenog mesta Ecka . U svakom slucaju to je 2-3 km od grada u zoni gde su jos i Radijator Kafilerija Kozara itd . A u pravu si Bog neka nam je u pomoci kome ovo pade na pamet nije normalan . Uzgrede i farma svinja se najavljuje u neposrednoj okolini a koga ne mrzi neka pogleda istinu o proizvodnji svinja u Srbiji podaci sa sajta Rep stat zavoda - Srbija je 8 proizvodjac svinja u Eu sa vrlo visokim kvalitetom ali se svinje vakcinisu protiv kuge pa ne mogu u Eu , date su i cene uvozenih svinja a najvise se uvozi iz Madjarske i Hrvatske . Broj proizvedenih svinja prevazilazi potrebe domaceg trzista .

ZZS

pre 5 godina

Igrom slucaja bavim se zastitom zivotne sredine. Industrija gume se vodi kao jedna od najprljavijih tehnologija, zbog mikrocestica koje nikakvi filteri ne mogu zadrzati na sebi. Posto sam iz Kikinde, znam gde se nalazi ta industrijska zona u Zrenjaninu i da do prvih kuca i velikog stambenog bloka zvanog Bagljas nema ni 100 metara i sve sto mogu da kazem je - Zrenjaninci, zelim vam svu srecu da ocuvate zdravlje...ovo je katastrofa i tog koji vam je ovo nakacio na glavu treba da tuzite za ugrozavanje zdravlja. Posledice ovog nerazumenog poteza ce osetiti vasa deca i unuci.

Goran 023

pre 5 godina

Dragi sugradjani,odrastao sam,stvorio porodicu,živeo i radio u mom Zrenjaninu,ali nakon ovih vesti u poslednjih nekoliko dana rešio sam,u dogovoru sa svojom suprugom i decom,da se SELIMO iz grada koji će za koju godinu da OPOJNO miriše na CINK i druge otrove,koji po mišljenju stručnjaka na vlasti,nisu opasni za ljude. Zemljaci vidimo se na obroncima Fruške Gore na obali Dunava ili na Srebrnom jezeru. Dovidjenja i laku noc zrenjaninci i zrenjaninke. Srećno vam bilo.

orao s visine

pre 5 godina

"Zrenjaninci zatečeni " "svetska vest ".. "Jutarnji List piše o neverovatnoj investiciji u susednoj Srbiji "" itd ovo je zapravo horor vest. praviti fabriku auto guma usred plodne Vojvodine ! neverovatno koliko je naša eko svest niska..reč je o jednoj od najprljavijih tehnologija plus Kinezi koji su i svoj glavni grad Peking toliko zagadili da se ni sunce više ne vidi. prosto neverovatno grad koji ima pijaću vodu sa arsenom i to ne može da se reši godinama sad dobija plus masovnog zagađivača - i gradjani totalno mirni prosto omadjijani ... prosto neverovatno

Zoran

pre 5 godina

Лепо што се тиче инвестиција, запошљавања, итд. Само нико да напише колико ће ове инвестиције да загаде воду и ваздух у Зрењањину. Посебно је опасна производња цинка која у процесу избацује сумпорну киселину.
(никола, 25. avgust 2018 11:49)

Pa upravo zbog te kiseline je izabran Zrenjanin. Oni su ojacali od otrova iz neispravne pijace vode koju koriste preko deceniju, pa im ovo tesko pasti nece.

Inace nekada centar prehrambene industrije, a sada proizvodjac cinka. Ja koliko znam u okolini Zrenjanina imamo jedino zemnog gasa i nesto nafte, a cinka ni od korova.

Lemi

pre 5 godina

Чекај, а јесу ли питали оног немца што ће да тови свиње у Банату, да ли се слаже да ови гумари дођу?

Press Pretres

pre 5 godina

Odlična vest! Za sada na papiru, al priznacete da dobro zvuči. Kao i ta da dolaze kineske gradjevinske kompanije sa svojim radnicima da grade. Znajuci kineske neimare, sa sobom ce doneti i pesak ako im se učini da je isplativiji od domaceg. Kako to na kraju izgleda: kinezi kinezima daju kredit za gradnju, kinezi grade i instaliraju kinesku opremu, menandzerski kadar je kineski a za domacu radnu snagu dobijaju benefite Srbije /10.000 E po zaposlenom/. Dobice besplatno uredjeno zemljište sa svim komunalijama, bice oslobodjeni opštinskih i verovatno nekih republičkih poreza i radice u tzv. Slobodnoj zoni. To znači da sirovina i gotovi proizvodi ne podlezu carinama i drugim nametima Srbije i znači da budzet nece videti ni evro od ogromne produkcije koja ce ici u celi svet. Bez obzira na sve rečeno/napisano dobro je što ima investicija. Al treba iskreno govoriti o istima. Kao npr.da je gumarska industrija jedna od najprljavijih, kao i cinkara o kojoj je reč u tekstu. I tako..."Valter brani Srbiju "!

Prokleta avlija

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Ali elektro i Mercedes autobusi su čista tehnologija. Ovo će sigurno da uspe pošto je u pitanju prljava tehnologija. A i Kinezi su poznati što u Pekingu nose hirurške maske protiv zagađenja kad god izađu na ulicu. Sve čestitke Zrenjanincima. Pored vode koja nije za piće imaćete i vazduh koji nije baš preporučuljivo udisati.

Milosso

pre 5 godina

Nije slučajno Zrenjanin izabran jer njima ionako voda nije za piće i po logici nemože se zagaditi ono što je već zagadjeno su i došli u Zrenjanin

Nindza

pre 5 godina

U plodnoj ravnici fabrika kablova, guma i cinka. Vrhunac diletantizma.
Vreme je da se selimo, i da zapisemo imaena odgovornih za ovaj masovni homicid.

maki

pre 5 godina

Imam poverenja u Kineske kompanije. Dokazali su se u Smederevu, u zelezari. Ubedjena sam da ce prilikom izgradnje fabrike guma, voditi racuna o ekologiji. Zrenjanin je nekada bio jak privredni centar, treci u staroj Jugoslaviji. Lose privatizacije su ucinile svoje. Vracanje Zrenjaninske stare slave, cvrsto verujem, pocinje izgradnjom ove fabrike.

Navijac blizak Danilu

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Sta da objasni? Pa lagao kao i za izvoz Mercedesa u citavu jugoistocnu evropu. Nema tu sta da se objasnjava. Osim ako nisi poverovao i da ce sin Danilo da bude radnik u fabrici a on vec zaradio svoj prvi milion na prodaji Radonjica.

Nastavnik

pre 5 godina

Zrenjanin nekada: fabrika secera, fabrika ulja, mlekara, BEK fabrika mesa, fabrika lekova, Ipok, Zitoprodukt...
Od svih ovih firmi rade samo dve. Ostalo ili ne radi ili u stecaju.
Zrenjanin je bio centar prehrambene industrije u staroj Jugi i to bez PKBa koji se nalazi na jugu Banata. A sta vi radite? Dovodite tesku industriju koja ce jos vise da zagadi ovaj grad.

Taj sto obeca sve slaze

pre 5 godina

Svetska vest...! Ja se ne sećam da je ikad bila "svetska vest" kad je bilo koji proizvodjač guma , bilo gde otvarao fabriku... Ako neko zna i pamti neka mi javi ...
Sećam se dobro kada je Vučić otvarao veliku fabriku Mercedesovih autobusa u Zemunu, koja će da proizvodi za "ceo svet" . Ali još nisam video, ni fabriku , ni autobuse. I to je bila "svetska vest"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čiča Miloje®, 25. avgust 2018 11:42)

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Lično sam se silno obradovao elektro autobusima jer su besumni. Jel moguće da je i za to obmanuo narod?

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Svetska vest...! Ja se ne sećam da je ikad bila "svetska vest" kad je bilo koji proizvodjač guma , bilo gde otvarao fabriku... Ako neko zna i pamti neka mi javi ...
Sećam se dobro kada je Vučić otvarao veliku fabriku Mercedesovih autobusa u Zemunu, koja će da proizvodi za "ceo svet" . Ali još nisam video, ni fabriku , ni autobuse. I to je bila "svetska vest"...

никола

pre 5 godina

Лепо што се тиче инвестиција, запошљавања, итд. Само нико да напише колико ће ове инвестиције да загаде воду и ваздух у Зрењањину. Посебно је опасна производња цинка која у процесу избацује сумпорну киселину.

Radnik Varioc

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?

ekologija

pre 5 godina

Zrenjaninci možete odmah krenuti sa iseljavanjem, zagadjenje vazduha, vode, zemlje koje vas čeka je veće nego što je ikada bilo u Pančevu. Samo još da Vam tj.nam Vucko dovede i fabriku akumulatora i to je to, kraj.
To je valjda zlatno doba, ali za njega i bratiju, ne za nas.

iza ugla

pre 5 godina

Nisam znao, iskreno, da mozes gde zelis da napravis fabriku za proizvodnju cinka. Smatrao sam da za to treba rudnik, a ne fabrika. Ili, mozda ne pricamo o istom cinku!

maki

pre 5 godina

Imam poverenja u Kineske kompanije. Dokazali su se u Smederevu, u zelezari. Ubedjena sam da ce prilikom izgradnje fabrike guma, voditi racuna o ekologiji. Zrenjanin je nekada bio jak privredni centar, treci u staroj Jugoslaviji. Lose privatizacije su ucinile svoje. Vracanje Zrenjaninske stare slave, cvrsto verujem, pocinje izgradnjom ove fabrike.

ekologija

pre 5 godina

Zrenjaninci možete odmah krenuti sa iseljavanjem, zagadjenje vazduha, vode, zemlje koje vas čeka je veće nego što je ikada bilo u Pančevu. Samo još da Vam tj.nam Vucko dovede i fabriku akumulatora i to je to, kraj.
To je valjda zlatno doba, ali za njega i bratiju, ne za nas.

Nastavnik

pre 5 godina

Zrenjanin nekada: fabrika secera, fabrika ulja, mlekara, BEK fabrika mesa, fabrika lekova, Ipok, Zitoprodukt...
Od svih ovih firmi rade samo dve. Ostalo ili ne radi ili u stecaju.
Zrenjanin je bio centar prehrambene industrije u staroj Jugi i to bez PKBa koji se nalazi na jugu Banata. A sta vi radite? Dovodite tesku industriju koja ce jos vise da zagadi ovaj grad.

Radnik Varioc

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Svetska vest...! Ja se ne sećam da je ikad bila "svetska vest" kad je bilo koji proizvodjač guma , bilo gde otvarao fabriku... Ako neko zna i pamti neka mi javi ...
Sećam se dobro kada je Vučić otvarao veliku fabriku Mercedesovih autobusa u Zemunu, koja će da proizvodi za "ceo svet" . Ali još nisam video, ni fabriku , ni autobuse. I to je bila "svetska vest"...

никола

pre 5 godina

Лепо што се тиче инвестиција, запошљавања, итд. Само нико да напише колико ће ове инвестиције да загаде воду и ваздух у Зрењањину. Посебно је опасна производња цинка која у процесу избацује сумпорну киселину.

iza ugla

pre 5 godina

Nisam znao, iskreno, da mozes gde zelis da napravis fabriku za proizvodnju cinka. Smatrao sam da za to treba rudnik, a ne fabrika. Ili, mozda ne pricamo o istom cinku!

Navijac blizak Danilu

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Sta da objasni? Pa lagao kao i za izvoz Mercedesa u citavu jugoistocnu evropu. Nema tu sta da se objasnjava. Osim ako nisi poverovao i da ce sin Danilo da bude radnik u fabrici a on vec zaradio svoj prvi milion na prodaji Radonjica.

Nindza

pre 5 godina

U plodnoj ravnici fabrika kablova, guma i cinka. Vrhunac diletantizma.
Vreme je da se selimo, i da zapisemo imaena odgovornih za ovaj masovni homicid.

ZZS

pre 5 godina

Igrom slucaja bavim se zastitom zivotne sredine. Industrija gume se vodi kao jedna od najprljavijih tehnologija, zbog mikrocestica koje nikakvi filteri ne mogu zadrzati na sebi. Posto sam iz Kikinde, znam gde se nalazi ta industrijska zona u Zrenjaninu i da do prvih kuca i velikog stambenog bloka zvanog Bagljas nema ni 100 metara i sve sto mogu da kazem je - Zrenjaninci, zelim vam svu srecu da ocuvate zdravlje...ovo je katastrofa i tog koji vam je ovo nakacio na glavu treba da tuzite za ugrozavanje zdravlja. Posledice ovog nerazumenog poteza ce osetiti vasa deca i unuci.

Milosso

pre 5 godina

Nije slučajno Zrenjanin izabran jer njima ionako voda nije za piće i po logici nemože se zagaditi ono što je već zagadjeno su i došli u Zrenjanin

Goran 023

pre 5 godina

Dragi sugradjani,odrastao sam,stvorio porodicu,živeo i radio u mom Zrenjaninu,ali nakon ovih vesti u poslednjih nekoliko dana rešio sam,u dogovoru sa svojom suprugom i decom,da se SELIMO iz grada koji će za koju godinu da OPOJNO miriše na CINK i druge otrove,koji po mišljenju stručnjaka na vlasti,nisu opasni za ljude. Zemljaci vidimo se na obroncima Fruške Gore na obali Dunava ili na Srebrnom jezeru. Dovidjenja i laku noc zrenjaninci i zrenjaninke. Srećno vam bilo.

Taj sto obeca sve slaze

pre 5 godina

Svetska vest...! Ja se ne sećam da je ikad bila "svetska vest" kad je bilo koji proizvodjač guma , bilo gde otvarao fabriku... Ako neko zna i pamti neka mi javi ...
Sećam se dobro kada je Vučić otvarao veliku fabriku Mercedesovih autobusa u Zemunu, koja će da proizvodi za "ceo svet" . Ali još nisam video, ni fabriku , ni autobuse. I to je bila "svetska vest"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čiča Miloje®, 25. avgust 2018 11:42)

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Lično sam se silno obradovao elektro autobusima jer su besumni. Jel moguće da je i za to obmanuo narod?

Lemi

pre 5 godina

Чекај, а јесу ли питали оног немца што ће да тови свиње у Банату, да ли се слаже да ови гумари дођу?

orao s visine

pre 5 godina

"Zrenjaninci zatečeni " "svetska vest ".. "Jutarnji List piše o neverovatnoj investiciji u susednoj Srbiji "" itd ovo je zapravo horor vest. praviti fabriku auto guma usred plodne Vojvodine ! neverovatno koliko je naša eko svest niska..reč je o jednoj od najprljavijih tehnologija plus Kinezi koji su i svoj glavni grad Peking toliko zagadili da se ni sunce više ne vidi. prosto neverovatno grad koji ima pijaću vodu sa arsenom i to ne može da se reši godinama sad dobija plus masovnog zagađivača - i gradjani totalno mirni prosto omadjijani ... prosto neverovatno

Pera Kojot

pre 5 godina

Pratim ove vesti sa podeljenim osecanjima.
Sa jedne strane je zabrinutost zbog moguceg zagadjenja.
Sa druge strane je razumevanje da ce to sa ekonomske strane gradu dosta doneti. Pitanje je kolika je cena za to.
Neki ljudi u komentarima pominju ind zonu Bagljas. Pogresno. Radi se o zoni koja je pored aerodroma Ecka, a sama parcela je mnogo veca od cele prve zone.
Jos 2014 je potpisan ugovor o transferu 22 fabrike iz Kine u ovu zonu, bili su zainteresovani da preuzmu i sam aerodrom za svoje potrebe, da ga pretvore u kargo centar. Zbog velicine zone (1000ha), ovde bi skoncentrisali svoje firme.
Ono sto se sigurno zna, u planu je izgradnja fabrike guma, verovatno identicne poslednjoj koju su izgradili u Yantai-u (isti kapacitet). Proizvodnja ce biti oko 50 000 guma dnevno. Za to je potrebno izgraditi puteve, sto je vec pokrenuto (obilaznica oko grada, putevi za NS i BG). Dovesce i svoje snabdevace, vec se zna za proizvodjaca cink-oksida (pogresno se govori proizvodjac cinka), kao i firmu koja ce ih izgraditi i svog speditera. Verovatno ce doci jos. Nista se za sad ne nudi nasim firmama.
Po glasinama koje ih prate, oni ce u krugu firme izgraditi i stanove za svoje radnike, dovesti radnike da vode poslove, a donosice sve za njih, od hrane i vode, do lekara.
Oni ovo vide kao priliku da udju u EU trziste, da stvore bazu za svoj dalji prodor i za druge firme, i naravno da zarade. A mi cemo imati posao za par hiljada ljudi, novac od preza, mozda i da nesto naucimo.

Prokleta avlija

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Ali elektro i Mercedes autobusi su čista tehnologija. Ovo će sigurno da uspe pošto je u pitanju prljava tehnologija. A i Kinezi su poznati što u Pekingu nose hirurške maske protiv zagađenja kad god izađu na ulicu. Sve čestitke Zrenjanincima. Pored vode koja nije za piće imaćete i vazduh koji nije baš preporučuljivo udisati.

Zoran

pre 5 godina

Лепо што се тиче инвестиција, запошљавања, итд. Само нико да напише колико ће ове инвестиције да загаде воду и ваздух у Зрењањину. Посебно је опасна производња цинка која у процесу избацује сумпорну киселину.
(никола, 25. avgust 2018 11:49)

Pa upravo zbog te kiseline je izabran Zrenjanin. Oni su ojacali od otrova iz neispravne pijace vode koju koriste preko deceniju, pa im ovo tesko pasti nece.

Inace nekada centar prehrambene industrije, a sada proizvodjac cinka. Ja koliko znam u okolini Zrenjanina imamo jedino zemnog gasa i nesto nafte, a cinka ni od korova.

ma sta kazete

pre 5 godina

predlazem da se gradi pored drexela na bagljasu, tako da celo naselje moze da se truje smradom i da zazida prozore. a da strucnjaci su utvrdili da ce vetrovi nositi vazduh od naselja...

Press Pretres

pre 5 godina

Odlična vest! Za sada na papiru, al priznacete da dobro zvuči. Kao i ta da dolaze kineske gradjevinske kompanije sa svojim radnicima da grade. Znajuci kineske neimare, sa sobom ce doneti i pesak ako im se učini da je isplativiji od domaceg. Kako to na kraju izgleda: kinezi kinezima daju kredit za gradnju, kinezi grade i instaliraju kinesku opremu, menandzerski kadar je kineski a za domacu radnu snagu dobijaju benefite Srbije /10.000 E po zaposlenom/. Dobice besplatno uredjeno zemljište sa svim komunalijama, bice oslobodjeni opštinskih i verovatno nekih republičkih poreza i radice u tzv. Slobodnoj zoni. To znači da sirovina i gotovi proizvodi ne podlezu carinama i drugim nametima Srbije i znači da budzet nece videti ni evro od ogromne produkcije koja ce ici u celi svet. Bez obzira na sve rečeno/napisano dobro je što ima investicija. Al treba iskreno govoriti o istima. Kao npr.da je gumarska industrija jedna od najprljavijih, kao i cinkara o kojoj je reč u tekstu. I tako..."Valter brani Srbiju "!

Pera

pre 5 godina

Da rezimiramo...
Mi platimo kineskoj firmi (umesto domacoj), da zida objekat druge kineske firme (umesto domace) u Zrenjaninu.
Zatim, platimo toj drugoj kineskoj firmi (umesto domacoj) preko 10.000 evra subvencije PO RADNIKU, da bi ta kineska firma eksploatisala nase radnike za minimalac, a oslobodjena 3 godine od svih poreza i nameta, stavljala cist profit sebi u dzep.
Brilijantno Vucicu!!!

mila majko gde me rodi

pre 5 godina

(ZZS, 25. avgust 2018 13:22)

Nije rec o toj ind. zoni vec jednoj drugoj koja se nalazi duz magistralnog puta za BG levo izmedju ZR i naseljenog mesta Ecka . U svakom slucaju to je 2-3 km od grada u zoni gde su jos i Radijator Kafilerija Kozara itd . A u pravu si Bog neka nam je u pomoci kome ovo pade na pamet nije normalan . Uzgrede i farma svinja se najavljuje u neposrednoj okolini a koga ne mrzi neka pogleda istinu o proizvodnji svinja u Srbiji podaci sa sajta Rep stat zavoda - Srbija je 8 proizvodjac svinja u Eu sa vrlo visokim kvalitetom ali se svinje vakcinisu protiv kuge pa ne mogu u Eu , date su i cene uvozenih svinja a najvise se uvozi iz Madjarske i Hrvatske . Broj proizvedenih svinja prevazilazi potrebe domaceg trzista .

sasa jokic

pre 5 godina

Cink je dobar za zdravlje, ali u kombinaciji sa izduvnim gasovima iz fabrike guma, i kada se zalije sa fosfornom vodom iz Zrenjaninskih izvora. A onda cemo da tuzimo NATO zbog sirenje kancera.

Nindza

pre 5 godina

U plodnoj ravnici fabrika kablova, guma i cinka. Vrhunac diletantizma.
Vreme je da se selimo, i da zapisemo imaena odgovornih za ovaj masovni homicid.

Taj sto obeca sve slaze

pre 5 godina

Svetska vest...! Ja se ne sećam da je ikad bila "svetska vest" kad je bilo koji proizvodjač guma , bilo gde otvarao fabriku... Ako neko zna i pamti neka mi javi ...
Sećam se dobro kada je Vučić otvarao veliku fabriku Mercedesovih autobusa u Zemunu, koja će da proizvodi za "ceo svet" . Ali još nisam video, ni fabriku , ni autobuse. I to je bila "svetska vest"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čiča Miloje®, 25. avgust 2018 11:42)

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Lično sam se silno obradovao elektro autobusima jer su besumni. Jel moguće da je i za to obmanuo narod?

никола

pre 5 godina

Лепо што се тиче инвестиција, запошљавања, итд. Само нико да напише колико ће ове инвестиције да загаде воду и ваздух у Зрењањину. Посебно је опасна производња цинка која у процесу избацује сумпорну киселину.

Radnik Varioc

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Svetska vest...! Ja se ne sećam da je ikad bila "svetska vest" kad je bilo koji proizvodjač guma , bilo gde otvarao fabriku... Ako neko zna i pamti neka mi javi ...
Sećam se dobro kada je Vučić otvarao veliku fabriku Mercedesovih autobusa u Zemunu, koja će da proizvodi za "ceo svet" . Ali još nisam video, ni fabriku , ni autobuse. I to je bila "svetska vest"...

Nastavnik

pre 5 godina

Zrenjanin nekada: fabrika secera, fabrika ulja, mlekara, BEK fabrika mesa, fabrika lekova, Ipok, Zitoprodukt...
Od svih ovih firmi rade samo dve. Ostalo ili ne radi ili u stecaju.
Zrenjanin je bio centar prehrambene industrije u staroj Jugi i to bez PKBa koji se nalazi na jugu Banata. A sta vi radite? Dovodite tesku industriju koja ce jos vise da zagadi ovaj grad.

ekologija

pre 5 godina

Zrenjaninci možete odmah krenuti sa iseljavanjem, zagadjenje vazduha, vode, zemlje koje vas čeka je veće nego što je ikada bilo u Pančevu. Samo još da Vam tj.nam Vucko dovede i fabriku akumulatora i to je to, kraj.
To je valjda zlatno doba, ali za njega i bratiju, ne za nas.

Zoran

pre 5 godina

Лепо што се тиче инвестиција, запошљавања, итд. Само нико да напише колико ће ове инвестиције да загаде воду и ваздух у Зрењањину. Посебно је опасна производња цинка која у процесу избацује сумпорну киселину.
(никола, 25. avgust 2018 11:49)

Pa upravo zbog te kiseline je izabran Zrenjanin. Oni su ojacali od otrova iz neispravne pijace vode koju koriste preko deceniju, pa im ovo tesko pasti nece.

Inace nekada centar prehrambene industrije, a sada proizvodjac cinka. Ja koliko znam u okolini Zrenjanina imamo jedino zemnog gasa i nesto nafte, a cinka ni od korova.

iza ugla

pre 5 godina

Nisam znao, iskreno, da mozes gde zelis da napravis fabriku za proizvodnju cinka. Smatrao sam da za to treba rudnik, a ne fabrika. Ili, mozda ne pricamo o istom cinku!

Prokleta avlija

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Ali elektro i Mercedes autobusi su čista tehnologija. Ovo će sigurno da uspe pošto je u pitanju prljava tehnologija. A i Kinezi su poznati što u Pekingu nose hirurške maske protiv zagađenja kad god izađu na ulicu. Sve čestitke Zrenjanincima. Pored vode koja nije za piće imaćete i vazduh koji nije baš preporučuljivo udisati.

ma sta kazete

pre 5 godina

predlazem da se gradi pored drexela na bagljasu, tako da celo naselje moze da se truje smradom i da zazida prozore. a da strucnjaci su utvrdili da ce vetrovi nositi vazduh od naselja...

ZZS

pre 5 godina

Igrom slucaja bavim se zastitom zivotne sredine. Industrija gume se vodi kao jedna od najprljavijih tehnologija, zbog mikrocestica koje nikakvi filteri ne mogu zadrzati na sebi. Posto sam iz Kikinde, znam gde se nalazi ta industrijska zona u Zrenjaninu i da do prvih kuca i velikog stambenog bloka zvanog Bagljas nema ni 100 metara i sve sto mogu da kazem je - Zrenjaninci, zelim vam svu srecu da ocuvate zdravlje...ovo je katastrofa i tog koji vam je ovo nakacio na glavu treba da tuzite za ugrozavanje zdravlja. Posledice ovog nerazumenog poteza ce osetiti vasa deca i unuci.

Goran 023

pre 5 godina

Dragi sugradjani,odrastao sam,stvorio porodicu,živeo i radio u mom Zrenjaninu,ali nakon ovih vesti u poslednjih nekoliko dana rešio sam,u dogovoru sa svojom suprugom i decom,da se SELIMO iz grada koji će za koju godinu da OPOJNO miriše na CINK i druge otrove,koji po mišljenju stručnjaka na vlasti,nisu opasni za ljude. Zemljaci vidimo se na obroncima Fruške Gore na obali Dunava ili na Srebrnom jezeru. Dovidjenja i laku noc zrenjaninci i zrenjaninke. Srećno vam bilo.

Navijac blizak Danilu

pre 5 godina

I 5 jula je svet obisla vest da je najveci proizvodjac elektro autobusa na svetu kineski Yinlong potpisao memorandum i da krece prizvodnja u Ikarbusu. Licno predsednik Vucic preneo radosnu vest pred kamerama i u drustvu kineskog ambasadora. Da zbog obima posla odmah trebaju 100 novih radnika. Ja otisao da se raspitam traze li varioce kazu ne znaju nista o tome. Predsednice objasni svoju izjavu?
(Radnik Varioc, 25. avgust 2018 11:41)

Sta da objasni? Pa lagao kao i za izvoz Mercedesa u citavu jugoistocnu evropu. Nema tu sta da se objasnjava. Osim ako nisi poverovao i da ce sin Danilo da bude radnik u fabrici a on vec zaradio svoj prvi milion na prodaji Radonjica.

sasa jokic

pre 5 godina

Cink je dobar za zdravlje, ali u kombinaciji sa izduvnim gasovima iz fabrike guma, i kada se zalije sa fosfornom vodom iz Zrenjaninskih izvora. A onda cemo da tuzimo NATO zbog sirenje kancera.

Milosso

pre 5 godina

Nije slučajno Zrenjanin izabran jer njima ionako voda nije za piće i po logici nemože se zagaditi ono što je već zagadjeno su i došli u Zrenjanin

Press Pretres

pre 5 godina

Odlična vest! Za sada na papiru, al priznacete da dobro zvuči. Kao i ta da dolaze kineske gradjevinske kompanije sa svojim radnicima da grade. Znajuci kineske neimare, sa sobom ce doneti i pesak ako im se učini da je isplativiji od domaceg. Kako to na kraju izgleda: kinezi kinezima daju kredit za gradnju, kinezi grade i instaliraju kinesku opremu, menandzerski kadar je kineski a za domacu radnu snagu dobijaju benefite Srbije /10.000 E po zaposlenom/. Dobice besplatno uredjeno zemljište sa svim komunalijama, bice oslobodjeni opštinskih i verovatno nekih republičkih poreza i radice u tzv. Slobodnoj zoni. To znači da sirovina i gotovi proizvodi ne podlezu carinama i drugim nametima Srbije i znači da budzet nece videti ni evro od ogromne produkcije koja ce ici u celi svet. Bez obzira na sve rečeno/napisano dobro je što ima investicija. Al treba iskreno govoriti o istima. Kao npr.da je gumarska industrija jedna od najprljavijih, kao i cinkara o kojoj je reč u tekstu. I tako..."Valter brani Srbiju "!

orao s visine

pre 5 godina

"Zrenjaninci zatečeni " "svetska vest ".. "Jutarnji List piše o neverovatnoj investiciji u susednoj Srbiji "" itd ovo je zapravo horor vest. praviti fabriku auto guma usred plodne Vojvodine ! neverovatno koliko je naša eko svest niska..reč je o jednoj od najprljavijih tehnologija plus Kinezi koji su i svoj glavni grad Peking toliko zagadili da se ni sunce više ne vidi. prosto neverovatno grad koji ima pijaću vodu sa arsenom i to ne može da se reši godinama sad dobija plus masovnog zagađivača - i gradjani totalno mirni prosto omadjijani ... prosto neverovatno

Lemi

pre 5 godina

Чекај, а јесу ли питали оног немца што ће да тови свиње у Банату, да ли се слаже да ови гумари дођу?

Pera

pre 5 godina

Da rezimiramo...
Mi platimo kineskoj firmi (umesto domacoj), da zida objekat druge kineske firme (umesto domace) u Zrenjaninu.
Zatim, platimo toj drugoj kineskoj firmi (umesto domacoj) preko 10.000 evra subvencije PO RADNIKU, da bi ta kineska firma eksploatisala nase radnike za minimalac, a oslobodjena 3 godine od svih poreza i nameta, stavljala cist profit sebi u dzep.
Brilijantno Vucicu!!!

maki

pre 5 godina

Imam poverenja u Kineske kompanije. Dokazali su se u Smederevu, u zelezari. Ubedjena sam da ce prilikom izgradnje fabrike guma, voditi racuna o ekologiji. Zrenjanin je nekada bio jak privredni centar, treci u staroj Jugoslaviji. Lose privatizacije su ucinile svoje. Vracanje Zrenjaninske stare slave, cvrsto verujem, pocinje izgradnjom ove fabrike.

mila majko gde me rodi

pre 5 godina

(ZZS, 25. avgust 2018 13:22)

Nije rec o toj ind. zoni vec jednoj drugoj koja se nalazi duz magistralnog puta za BG levo izmedju ZR i naseljenog mesta Ecka . U svakom slucaju to je 2-3 km od grada u zoni gde su jos i Radijator Kafilerija Kozara itd . A u pravu si Bog neka nam je u pomoci kome ovo pade na pamet nije normalan . Uzgrede i farma svinja se najavljuje u neposrednoj okolini a koga ne mrzi neka pogleda istinu o proizvodnji svinja u Srbiji podaci sa sajta Rep stat zavoda - Srbija je 8 proizvodjac svinja u Eu sa vrlo visokim kvalitetom ali se svinje vakcinisu protiv kuge pa ne mogu u Eu , date su i cene uvozenih svinja a najvise se uvozi iz Madjarske i Hrvatske . Broj proizvedenih svinja prevazilazi potrebe domaceg trzista .

Pera Kojot

pre 5 godina

Pratim ove vesti sa podeljenim osecanjima.
Sa jedne strane je zabrinutost zbog moguceg zagadjenja.
Sa druge strane je razumevanje da ce to sa ekonomske strane gradu dosta doneti. Pitanje je kolika je cena za to.
Neki ljudi u komentarima pominju ind zonu Bagljas. Pogresno. Radi se o zoni koja je pored aerodroma Ecka, a sama parcela je mnogo veca od cele prve zone.
Jos 2014 je potpisan ugovor o transferu 22 fabrike iz Kine u ovu zonu, bili su zainteresovani da preuzmu i sam aerodrom za svoje potrebe, da ga pretvore u kargo centar. Zbog velicine zone (1000ha), ovde bi skoncentrisali svoje firme.
Ono sto se sigurno zna, u planu je izgradnja fabrike guma, verovatno identicne poslednjoj koju su izgradili u Yantai-u (isti kapacitet). Proizvodnja ce biti oko 50 000 guma dnevno. Za to je potrebno izgraditi puteve, sto je vec pokrenuto (obilaznica oko grada, putevi za NS i BG). Dovesce i svoje snabdevace, vec se zna za proizvodjaca cink-oksida (pogresno se govori proizvodjac cinka), kao i firmu koja ce ih izgraditi i svog speditera. Verovatno ce doci jos. Nista se za sad ne nudi nasim firmama.
Po glasinama koje ih prate, oni ce u krugu firme izgraditi i stanove za svoje radnike, dovesti radnike da vode poslove, a donosice sve za njih, od hrane i vode, do lekara.
Oni ovo vide kao priliku da udju u EU trziste, da stvore bazu za svoj dalji prodor i za druge firme, i naravno da zarade. A mi cemo imati posao za par hiljada ljudi, novac od preza, mozda i da nesto naucimo.