Petak, 17.08.2018.

09:55

"Lično dobio obaveštenje, e-banking sa 8 na 15 RSD" VIDEO

Postoji sumnja da se banke dogovaraju o cenama svojih usluga, ali pitanje je da li je to kartelsko udruživanje ili poslovna politika.

Izvor: B92

"Lièno dobio obaveštenje, e-banking sa 8 na 15 RSD" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

dule

pre 5 godina

Formirate državnu firmu za uslugu plaćanja, uvedete račune bez održavanja, e-banking sa minimalnom provizijom, i radite samo platni promet i izdavanje kartica. Ne dajete kredite, ne dozvoljavate bilo kakav minus.
Tako razdvojite banke od pružalaca usluge plaćanja, i za vrlo kratko vreme uvedete red.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Žarko, 17. avgust 2018 10:45)

Odlično rešenje. Ako se setimo iskustava sa ostalim firmama/organizacijama/službama koje su u vlasništvu države i zamislimo da je ovako nešto urađeno pre 10 godina usluge e-bankinga bi u Srbiji izgledala ovako:

1) Od browsera bi bio podržan samo IE, a i to pitanje koja verzija.
2) Na e-banking na mobilnom telefoni bi mogli da zaboravite.
3) Komunikacija u vezi problema bi se odvijala telefonski ili na šalteru. Email zaboravite. Telefonski bi uglavnom dobijali beskorisne informacije a na šalteru bi vas provozali kroz 3 šaltera i na kraju rekli da uplatite taksu od 500 dinara u slućaju žalbe. Naravno da se taksa zadržava bez obzira da li vam je uvažena ili ne. I naravno da bi potrošili ceo dan za čekanje u redovima, počev od 5 ujutro.
4) Prvih par godina firma bi radila sa gubicima (pošto jelte mora da se napravi infrastruktura). Posle bi se to ispeglalo ali ne zato što je firma postala profitabilna nego zato što bi svake godine dobijali dotacije iz budžeta.
5) Na kraju to niko ne bi koristio ali bi u firmi bilo više od 400 zapolenih.

Domaćin

pre 5 godina

@Milos: lepo u tekstu piše da smo finansijski nepismeni, što i ti dokazuješ: po zakonu, radnik ima pravo da bira da li želi platu na račun u banci ili keš na ruke.

Dušan

pre 5 godina

Mesečna članarina po kreditnoj kartici 200 dinara, za elektronsku banku nalozi se naplaćuju plus održavanje, neke banke čak naplaćuju sms koji šalju klijentu prilikom odliva sa računa i kartičnih transakcija, upit stanja na bankomatu, kamata na dozvoljeno prekoračenje preko 30% godišnje, ali kamatu bar ljudi znaju a sve ove naknade se skrivaju prilikom prodaje proizvoda

todos

pre 5 godina

Banka u kojoj primam platu SGB je po tom pitanju vrlo korektna, nadam se da neće odlučiti drugačije da posluju, momentalno bih se vratio da čekam u red ispred šaltera. Šalim se naravno.

Oslo

pre 5 godina

Kakve su bre ovo prevare?? U Norveskoj sam vec 10 godina. NIKADA nisu naplacivali, niti ce naplacivati proviziju na tranaskcije putem e-bankinga. 300kr (oko 30evra) je godisnje odrzavanje racuna i to je to. Nista vise.
Ima transakcija kada podizes kes, ako imas osnovni paket na placanja visa karticom, ali unutar drzave za prebacivanje novca sa jednog racuna na drugi elektronski .... NEMA PROVIZIJE. I to nema veze sa "mi smo sirotinja", i norvezani bi se pobunili na ovakvu pljacku.
Racun za struju ... jos 15 dinara.
Racun za kablovsku ... jos 15 dinara.
Racun za mobilni ... jos 15 dinara po mobilnom.
Racun za fiksni ... jos 15 dinara.
Racun za plin ... jos 15 dinara.
Racun za vodu i smece ... jos 15 dinara.

Ukupno 1 evro po domacinsvu bankama, SVAKOG MESECA.
Milion domacinstava .... milionce evra svaki mesec, nit luk jeli nit luk mirisali

NoName

pre 5 godina

I ono sto je najbezobraznije kod banaka su razlicite vrste kredita, shodno tome i razlicite vrste kamata. Kredit je kredit, kakav god bio. U pitanju je pozjamica novca od strane banke. Kamata treba da je jedinstvena za sve. I to kao u svetu lepo 3% manje-vise. A ne kod nas derikoze naplacuju 11%, pa i 21%. Ima negde i 7, ali to je retkost.
U svakom slucaju 3% na 50000 je 1500 dinara, a na 1000000 je 30000 dinara.

sui juris

pre 5 godina

firma u kojoj legalno radite je po zakonu duzna da vam, na vas zahtev, omoguci isplatu licnog dohodka u kesu
kada sam poceo da radim u novoj kompaniji pre neku godinu bio sam primoran da na ovu cinjenicu podsetim nasu finansijsku direktoricu i od tada na ruke, u kesu, primam pun iznos plate na koju sam i prijavljen
religija mi zabranjuje saradnju sa bankama i trebalo je malo vremena za gasenje svih racuna ali je bilo uspesno i taj trud i vreme su se mnogostruko isplatili

Dacha

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Sve bi to bilo ok kad drugi vlasnik se ne bi dogovorio sa prvim i umesto da on npr ponudi tu kafu za 150 din i ponudi izbor kupcu on se dogovorio sa prvim da ta kafa kosta 170 din i tako se svi vlasnici svuda u svakom kaficu dogovore i ne ostavljaju tebi kao kupcu izbor vec te primoravaju svuda na istu cenu i uslove i to se onda zove kartelsko udruzivanje i u normalnim zemljama postoji kazna za taj nacin poslovanja dok kod nas u banana zemlji mogu da rade sta hoce bez ikakvih konsekvenci!

Aleksandar

pre 5 godina

Koliko znam, za sada banka inteza ne naplaćuje proviziju za transakcije obavljene e-bankingom.
Ali, očigledno da je u pitanju igra kao i sa ostalim stvarima u našpj zemlji. Navučeš klijente na ebanking, onda raspališ proviziju. Navučeš vozače na tng, zatim uvedeš silne ateste i povećeš cenu gasa... Taj pristup kod nas nikad ne omane...

matori

pre 5 godina

@Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

ti ne moraš da odeš u kafić, ali ako negde legalno radiš, moraš da imaš račun u nekoj banci.
ja odem u kafić tri puta godišnje, ali karticu koristim svaki dan....

Milos

pre 5 godina

"Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko."
*********************************************
Hajde, ukljuci malo mozak, srece ti! Jel' moras da sednes u kafic da pijes kafu? Naravno da ne - stvar licnog izbora!. A jel' mozes da biras izmedju primanja plate na ruke ili preko racunja u banci - pa naravno da ne! E zato sto si prinudjen da koristis neciju uslugu, zato je dogovaranje na takvom tipu trzista nedopustivo...maksimalno sam uprostio, ali nadam se darazumes poentu...

mihajlo

pre 5 godina

@nenad, ovde se ne prica da jedna ili nekoliko banaka digne tarife vec da sve banke dignu cenu ualuge e bankinga a to nema veze aa tvojim poredjenjem. pre bi bio slucaj da se uvoznici svih brandova kafe dogovore oko cene pa da onda skoci cena kafe u svim njenim oblicima da li je ti muckao kuci ili pio u kaficu skupljq bi ti bila nego pre

Bojan

pre 5 godina

Tako da, banke mogu da izmisle sve i svasta i njih drzava ne moze da ukroti.
(sitno, 17. avgust 2018 10:46)

Itekako može. Da se državni aparat malo umeša u svoju delatnost pa da svima nametne redovne revizije poslovanja i da im za svaku sitnicu rebne drakonsku kaznu (kao što to revnosno rade sa sirotinjom u Srbiji), ne bi im više nikada palo na pamet da prave kartelske dogovore.

Misliš da bi im ovako nešto prošlo u npr. Nemačkoj? Ali u korumpiranoj Srbiji ne moraju čak ni da se potrude.

Admiral

pre 5 godina

@ Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Mesas babe i zabe. Kafu u kaficu covek ne mora da pije ako mu je skupa a bankarske usluge mora da koristi. Plata se prima preko racuna,firme posluju preko racuna i tu nema izbora,drzava rekla da mora tako da bi bilo transparentno i da bi se pratili tokovi novca.. Znaci tu nema izbora,naterani smo u banke!

Katczinsky

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Ne košta kafa svugde 170 dinara već je imaš i ispod 100 dinara. O tome se radi, što su cene tih usluga ujednačene i vidi se iz aviona da je u pitanju dogovor banaka, tj kartelsko ponašanje.

bekson

pre 5 godina

Sad neka se pitaju svi da li je normalno da nema niti jedne banke u vlasništvu države!? Da ima, bilo lako. Ona se ne bi "udruživala" sa stranim, ne bi bilo ovakvih kraduckanja i kraj priče. Tad ni građani ne imali pravo da se bune jer bi imali alternativu. Ovako možemo da ćutimo i trpimo

Dalibor Banjaluka

pre 5 godina

Radim za stranu firmu koja prodaje specifican proizvod te takakv proizvod prodaje jos samo nekoliko firmi. Moja firma ima znacajan uticaj na trziste ali ne i monopol. NAJSTROZE je zabranjeno dogovaranje o cjenama i podjeli trzista i kupaca, direktno ili indirektno, cak i nagovjestaji. Kazne su zastrasujuce velike na globalnom nivou (10 % ukupnog prometa u svijetu sto u mom slucaju iznosi 1.5 milijardi dolara ako se dokaze da sam ja za posao od npr 100.000 e ukupne vrijednosti dogovorio sa konkurencijom). Evropska komisija ima pravo uvida u sve dokumentw, mailove poruke razgovore....
Ako to moze biti za privredu zasto ne moze biti za banke i bankare isti zakon, ista provjera ista kazna? Mozda i ima ali da li se sprovodi?

Nenad

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.

sitno

pre 5 godina

Sto manje imati posla sa bankom. Mislim na kredite, pozajmice, itd. Drzava njima ne moze da doskoci nikako, jer oni malo povecaju proviziju na neku uslugu i resili su problem. Neka svakom gradjaninu uzmu po 1 dinar to je 7 miliona dinara za neku glupost, na primer - "pregled stanja na racunu".
Tako da, banke mogu da izmisle sve i svasta i njih drzava ne moze da ukroti.

mb011

pre 5 godina

prilikom podizanja stambenog kredita, placa se osiguranje kredita kod nacionalne korporacije. to osiguranje treba da plati banka, jer je to osiguranje za nju. banke taj novac (22000 rsd) naplacuju od klijenta, pa onda uplacuju Korporaciji. naravno NBS ne reaguje. koga birga. tako je i za sve ostalo.

Srbija

pre 5 godina

Samo u Srbiji i zemljama trećeg sveta moguće je ovako nešto. U celoj EU net banking se forsira i besplatan je, provizije se plaćaju na šalterima, samo u majčici Srbiji još vole pečate, šaltere, papire.

Lex simplex

pre 5 godina

Pa u Srbiji je to poslovna politika, a u normalnim zemljama to je klasični primjer kartela i predviđene su drakonske novčane i zatvorske kazne!

Žarko

pre 5 godina

Formirate državnu firmu za uslugu plaćanja, uvedete račune bez održavanja, e-banking sa minimalnom provizijom, i radite samo platni promet i izdavanje kartica. Ne dajete kredite, ne dozvoljavate bilo kakav minus.
Tako razdvojite banke od pružalaca usluge plaćanja, i za vrlo kratko vreme uvedete red.

Srbija

pre 5 godina

Samo u Srbiji i zemljama trećeg sveta moguće je ovako nešto. U celoj EU net banking se forsira i besplatan je, provizije se plaćaju na šalterima, samo u majčici Srbiji još vole pečate, šaltere, papire.

mb011

pre 5 godina

prilikom podizanja stambenog kredita, placa se osiguranje kredita kod nacionalne korporacije. to osiguranje treba da plati banka, jer je to osiguranje za nju. banke taj novac (22000 rsd) naplacuju od klijenta, pa onda uplacuju Korporaciji. naravno NBS ne reaguje. koga birga. tako je i za sve ostalo.

Lex simplex

pre 5 godina

Pa u Srbiji je to poslovna politika, a u normalnim zemljama to je klasični primjer kartela i predviđene su drakonske novčane i zatvorske kazne!

Žarko

pre 5 godina

Formirate državnu firmu za uslugu plaćanja, uvedete račune bez održavanja, e-banking sa minimalnom provizijom, i radite samo platni promet i izdavanje kartica. Ne dajete kredite, ne dozvoljavate bilo kakav minus.
Tako razdvojite banke od pružalaca usluge plaćanja, i za vrlo kratko vreme uvedete red.

Dalibor Banjaluka

pre 5 godina

Radim za stranu firmu koja prodaje specifican proizvod te takakv proizvod prodaje jos samo nekoliko firmi. Moja firma ima znacajan uticaj na trziste ali ne i monopol. NAJSTROZE je zabranjeno dogovaranje o cjenama i podjeli trzista i kupaca, direktno ili indirektno, cak i nagovjestaji. Kazne su zastrasujuce velike na globalnom nivou (10 % ukupnog prometa u svijetu sto u mom slucaju iznosi 1.5 milijardi dolara ako se dokaze da sam ja za posao od npr 100.000 e ukupne vrijednosti dogovorio sa konkurencijom). Evropska komisija ima pravo uvida u sve dokumentw, mailove poruke razgovore....
Ako to moze biti za privredu zasto ne moze biti za banke i bankare isti zakon, ista provjera ista kazna? Mozda i ima ali da li se sprovodi?

Aleksandar

pre 5 godina

Koliko znam, za sada banka inteza ne naplaćuje proviziju za transakcije obavljene e-bankingom.
Ali, očigledno da je u pitanju igra kao i sa ostalim stvarima u našpj zemlji. Navučeš klijente na ebanking, onda raspališ proviziju. Navučeš vozače na tng, zatim uvedeš silne ateste i povećeš cenu gasa... Taj pristup kod nas nikad ne omane...

sitno

pre 5 godina

Sto manje imati posla sa bankom. Mislim na kredite, pozajmice, itd. Drzava njima ne moze da doskoci nikako, jer oni malo povecaju proviziju na neku uslugu i resili su problem. Neka svakom gradjaninu uzmu po 1 dinar to je 7 miliona dinara za neku glupost, na primer - "pregled stanja na racunu".
Tako da, banke mogu da izmisle sve i svasta i njih drzava ne moze da ukroti.

Milos

pre 5 godina

"Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko."
*********************************************
Hajde, ukljuci malo mozak, srece ti! Jel' moras da sednes u kafic da pijes kafu? Naravno da ne - stvar licnog izbora!. A jel' mozes da biras izmedju primanja plate na ruke ili preko racunja u banci - pa naravno da ne! E zato sto si prinudjen da koristis neciju uslugu, zato je dogovaranje na takvom tipu trzista nedopustivo...maksimalno sam uprostio, ali nadam se darazumes poentu...

Dacha

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Sve bi to bilo ok kad drugi vlasnik se ne bi dogovorio sa prvim i umesto da on npr ponudi tu kafu za 150 din i ponudi izbor kupcu on se dogovorio sa prvim da ta kafa kosta 170 din i tako se svi vlasnici svuda u svakom kaficu dogovore i ne ostavljaju tebi kao kupcu izbor vec te primoravaju svuda na istu cenu i uslove i to se onda zove kartelsko udruzivanje i u normalnim zemljama postoji kazna za taj nacin poslovanja dok kod nas u banana zemlji mogu da rade sta hoce bez ikakvih konsekvenci!

Admiral

pre 5 godina

@ Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Mesas babe i zabe. Kafu u kaficu covek ne mora da pije ako mu je skupa a bankarske usluge mora da koristi. Plata se prima preko racuna,firme posluju preko racuna i tu nema izbora,drzava rekla da mora tako da bi bilo transparentno i da bi se pratili tokovi novca.. Znaci tu nema izbora,naterani smo u banke!

matori

pre 5 godina

@Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

ti ne moraš da odeš u kafić, ali ako negde legalno radiš, moraš da imaš račun u nekoj banci.
ja odem u kafić tri puta godišnje, ali karticu koristim svaki dan....

Oslo

pre 5 godina

Kakve su bre ovo prevare?? U Norveskoj sam vec 10 godina. NIKADA nisu naplacivali, niti ce naplacivati proviziju na tranaskcije putem e-bankinga. 300kr (oko 30evra) je godisnje odrzavanje racuna i to je to. Nista vise.
Ima transakcija kada podizes kes, ako imas osnovni paket na placanja visa karticom, ali unutar drzave za prebacivanje novca sa jednog racuna na drugi elektronski .... NEMA PROVIZIJE. I to nema veze sa "mi smo sirotinja", i norvezani bi se pobunili na ovakvu pljacku.
Racun za struju ... jos 15 dinara.
Racun za kablovsku ... jos 15 dinara.
Racun za mobilni ... jos 15 dinara po mobilnom.
Racun za fiksni ... jos 15 dinara.
Racun za plin ... jos 15 dinara.
Racun za vodu i smece ... jos 15 dinara.

Ukupno 1 evro po domacinsvu bankama, SVAKOG MESECA.
Milion domacinstava .... milionce evra svaki mesec, nit luk jeli nit luk mirisali

sui juris

pre 5 godina

firma u kojoj legalno radite je po zakonu duzna da vam, na vas zahtev, omoguci isplatu licnog dohodka u kesu
kada sam poceo da radim u novoj kompaniji pre neku godinu bio sam primoran da na ovu cinjenicu podsetim nasu finansijsku direktoricu i od tada na ruke, u kesu, primam pun iznos plate na koju sam i prijavljen
religija mi zabranjuje saradnju sa bankama i trebalo je malo vremena za gasenje svih racuna ali je bilo uspesno i taj trud i vreme su se mnogostruko isplatili

Bojan

pre 5 godina

Tako da, banke mogu da izmisle sve i svasta i njih drzava ne moze da ukroti.
(sitno, 17. avgust 2018 10:46)

Itekako može. Da se državni aparat malo umeša u svoju delatnost pa da svima nametne redovne revizije poslovanja i da im za svaku sitnicu rebne drakonsku kaznu (kao što to revnosno rade sa sirotinjom u Srbiji), ne bi im više nikada palo na pamet da prave kartelske dogovore.

Misliš da bi im ovako nešto prošlo u npr. Nemačkoj? Ali u korumpiranoj Srbiji ne moraju čak ni da se potrude.

Katczinsky

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Ne košta kafa svugde 170 dinara već je imaš i ispod 100 dinara. O tome se radi, što su cene tih usluga ujednačene i vidi se iz aviona da je u pitanju dogovor banaka, tj kartelsko ponašanje.

bekson

pre 5 godina

Sad neka se pitaju svi da li je normalno da nema niti jedne banke u vlasništvu države!? Da ima, bilo lako. Ona se ne bi "udruživala" sa stranim, ne bi bilo ovakvih kraduckanja i kraj priče. Tad ni građani ne imali pravo da se bune jer bi imali alternativu. Ovako možemo da ćutimo i trpimo

Nenad

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.

Dušan

pre 5 godina

Mesečna članarina po kreditnoj kartici 200 dinara, za elektronsku banku nalozi se naplaćuju plus održavanje, neke banke čak naplaćuju sms koji šalju klijentu prilikom odliva sa računa i kartičnih transakcija, upit stanja na bankomatu, kamata na dozvoljeno prekoračenje preko 30% godišnje, ali kamatu bar ljudi znaju a sve ove naknade se skrivaju prilikom prodaje proizvoda

mihajlo

pre 5 godina

@nenad, ovde se ne prica da jedna ili nekoliko banaka digne tarife vec da sve banke dignu cenu ualuge e bankinga a to nema veze aa tvojim poredjenjem. pre bi bio slucaj da se uvoznici svih brandova kafe dogovore oko cene pa da onda skoci cena kafe u svim njenim oblicima da li je ti muckao kuci ili pio u kaficu skupljq bi ti bila nego pre

NoName

pre 5 godina

I ono sto je najbezobraznije kod banaka su razlicite vrste kredita, shodno tome i razlicite vrste kamata. Kredit je kredit, kakav god bio. U pitanju je pozjamica novca od strane banke. Kamata treba da je jedinstvena za sve. I to kao u svetu lepo 3% manje-vise. A ne kod nas derikoze naplacuju 11%, pa i 21%. Ima negde i 7, ali to je retkost.
U svakom slucaju 3% na 50000 je 1500 dinara, a na 1000000 je 30000 dinara.

todos

pre 5 godina

Banka u kojoj primam platu SGB je po tom pitanju vrlo korektna, nadam se da neće odlučiti drugačije da posluju, momentalno bih se vratio da čekam u red ispred šaltera. Šalim se naravno.

dule

pre 5 godina

Formirate državnu firmu za uslugu plaćanja, uvedete račune bez održavanja, e-banking sa minimalnom provizijom, i radite samo platni promet i izdavanje kartica. Ne dajete kredite, ne dozvoljavate bilo kakav minus.
Tako razdvojite banke od pružalaca usluge plaćanja, i za vrlo kratko vreme uvedete red.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Žarko, 17. avgust 2018 10:45)

Odlično rešenje. Ako se setimo iskustava sa ostalim firmama/organizacijama/službama koje su u vlasništvu države i zamislimo da je ovako nešto urađeno pre 10 godina usluge e-bankinga bi u Srbiji izgledala ovako:

1) Od browsera bi bio podržan samo IE, a i to pitanje koja verzija.
2) Na e-banking na mobilnom telefoni bi mogli da zaboravite.
3) Komunikacija u vezi problema bi se odvijala telefonski ili na šalteru. Email zaboravite. Telefonski bi uglavnom dobijali beskorisne informacije a na šalteru bi vas provozali kroz 3 šaltera i na kraju rekli da uplatite taksu od 500 dinara u slućaju žalbe. Naravno da se taksa zadržava bez obzira da li vam je uvažena ili ne. I naravno da bi potrošili ceo dan za čekanje u redovima, počev od 5 ujutro.
4) Prvih par godina firma bi radila sa gubicima (pošto jelte mora da se napravi infrastruktura). Posle bi se to ispeglalo ali ne zato što je firma postala profitabilna nego zato što bi svake godine dobijali dotacije iz budžeta.
5) Na kraju to niko ne bi koristio ali bi u firmi bilo više od 400 zapolenih.

Domaćin

pre 5 godina

@Milos: lepo u tekstu piše da smo finansijski nepismeni, što i ti dokazuješ: po zakonu, radnik ima pravo da bira da li želi platu na račun u banci ili keš na ruke.

Nenad

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.

NoName

pre 5 godina

I ono sto je najbezobraznije kod banaka su razlicite vrste kredita, shodno tome i razlicite vrste kamata. Kredit je kredit, kakav god bio. U pitanju je pozjamica novca od strane banke. Kamata treba da je jedinstvena za sve. I to kao u svetu lepo 3% manje-vise. A ne kod nas derikoze naplacuju 11%, pa i 21%. Ima negde i 7, ali to je retkost.
U svakom slucaju 3% na 50000 je 1500 dinara, a na 1000000 je 30000 dinara.

Srbija

pre 5 godina

Samo u Srbiji i zemljama trećeg sveta moguće je ovako nešto. U celoj EU net banking se forsira i besplatan je, provizije se plaćaju na šalterima, samo u majčici Srbiji još vole pečate, šaltere, papire.

Milos

pre 5 godina

"Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko."
*********************************************
Hajde, ukljuci malo mozak, srece ti! Jel' moras da sednes u kafic da pijes kafu? Naravno da ne - stvar licnog izbora!. A jel' mozes da biras izmedju primanja plate na ruke ili preko racunja u banci - pa naravno da ne! E zato sto si prinudjen da koristis neciju uslugu, zato je dogovaranje na takvom tipu trzista nedopustivo...maksimalno sam uprostio, ali nadam se darazumes poentu...

sui juris

pre 5 godina

firma u kojoj legalno radite je po zakonu duzna da vam, na vas zahtev, omoguci isplatu licnog dohodka u kesu
kada sam poceo da radim u novoj kompaniji pre neku godinu bio sam primoran da na ovu cinjenicu podsetim nasu finansijsku direktoricu i od tada na ruke, u kesu, primam pun iznos plate na koju sam i prijavljen
religija mi zabranjuje saradnju sa bankama i trebalo je malo vremena za gasenje svih racuna ali je bilo uspesno i taj trud i vreme su se mnogostruko isplatili

Admiral

pre 5 godina

@ Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Mesas babe i zabe. Kafu u kaficu covek ne mora da pije ako mu je skupa a bankarske usluge mora da koristi. Plata se prima preko racuna,firme posluju preko racuna i tu nema izbora,drzava rekla da mora tako da bi bilo transparentno i da bi se pratili tokovi novca.. Znaci tu nema izbora,naterani smo u banke!

sitno

pre 5 godina

Sto manje imati posla sa bankom. Mislim na kredite, pozajmice, itd. Drzava njima ne moze da doskoci nikako, jer oni malo povecaju proviziju na neku uslugu i resili su problem. Neka svakom gradjaninu uzmu po 1 dinar to je 7 miliona dinara za neku glupost, na primer - "pregled stanja na racunu".
Tako da, banke mogu da izmisle sve i svasta i njih drzava ne moze da ukroti.

Dalibor Banjaluka

pre 5 godina

Radim za stranu firmu koja prodaje specifican proizvod te takakv proizvod prodaje jos samo nekoliko firmi. Moja firma ima znacajan uticaj na trziste ali ne i monopol. NAJSTROZE je zabranjeno dogovaranje o cjenama i podjeli trzista i kupaca, direktno ili indirektno, cak i nagovjestaji. Kazne su zastrasujuce velike na globalnom nivou (10 % ukupnog prometa u svijetu sto u mom slucaju iznosi 1.5 milijardi dolara ako se dokaze da sam ja za posao od npr 100.000 e ukupne vrijednosti dogovorio sa konkurencijom). Evropska komisija ima pravo uvida u sve dokumentw, mailove poruke razgovore....
Ako to moze biti za privredu zasto ne moze biti za banke i bankare isti zakon, ista provjera ista kazna? Mozda i ima ali da li se sprovodi?

bekson

pre 5 godina

Sad neka se pitaju svi da li je normalno da nema niti jedne banke u vlasništvu države!? Da ima, bilo lako. Ona se ne bi "udruživala" sa stranim, ne bi bilo ovakvih kraduckanja i kraj priče. Tad ni građani ne imali pravo da se bune jer bi imali alternativu. Ovako možemo da ćutimo i trpimo

Žarko

pre 5 godina

Formirate državnu firmu za uslugu plaćanja, uvedete račune bez održavanja, e-banking sa minimalnom provizijom, i radite samo platni promet i izdavanje kartica. Ne dajete kredite, ne dozvoljavate bilo kakav minus.
Tako razdvojite banke od pružalaca usluge plaćanja, i za vrlo kratko vreme uvedete red.

Lex simplex

pre 5 godina

Pa u Srbiji je to poslovna politika, a u normalnim zemljama to je klasični primjer kartela i predviđene su drakonske novčane i zatvorske kazne!

matori

pre 5 godina

@Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

ti ne moraš da odeš u kafić, ali ako negde legalno radiš, moraš da imaš račun u nekoj banci.
ja odem u kafić tri puta godišnje, ali karticu koristim svaki dan....

mb011

pre 5 godina

prilikom podizanja stambenog kredita, placa se osiguranje kredita kod nacionalne korporacije. to osiguranje treba da plati banka, jer je to osiguranje za nju. banke taj novac (22000 rsd) naplacuju od klijenta, pa onda uplacuju Korporaciji. naravno NBS ne reaguje. koga birga. tako je i za sve ostalo.

Dacha

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Sve bi to bilo ok kad drugi vlasnik se ne bi dogovorio sa prvim i umesto da on npr ponudi tu kafu za 150 din i ponudi izbor kupcu on se dogovorio sa prvim da ta kafa kosta 170 din i tako se svi vlasnici svuda u svakom kaficu dogovore i ne ostavljaju tebi kao kupcu izbor vec te primoravaju svuda na istu cenu i uslove i to se onda zove kartelsko udruzivanje i u normalnim zemljama postoji kazna za taj nacin poslovanja dok kod nas u banana zemlji mogu da rade sta hoce bez ikakvih konsekvenci!

Katczinsky

pre 5 godina

Opet ne razumem ovu cemu diskusija. Svako naplacuje svoj rad i cenu svojih usluga. Evo pitanja da li kafa kosta 170 din u kaficu? Da li je to realna cena ili je 20 din. Jel to kartelsko ponasanje. Nije, vlasnik je odlucio da ponudi uslugu i ta usluga kosta toliko.
(Nenad, 17. avgust 2018 11:05)

Ne košta kafa svugde 170 dinara već je imaš i ispod 100 dinara. O tome se radi, što su cene tih usluga ujednačene i vidi se iz aviona da je u pitanju dogovor banaka, tj kartelsko ponašanje.

Aleksandar

pre 5 godina

Koliko znam, za sada banka inteza ne naplaćuje proviziju za transakcije obavljene e-bankingom.
Ali, očigledno da je u pitanju igra kao i sa ostalim stvarima u našpj zemlji. Navučeš klijente na ebanking, onda raspališ proviziju. Navučeš vozače na tng, zatim uvedeš silne ateste i povećeš cenu gasa... Taj pristup kod nas nikad ne omane...

mihajlo

pre 5 godina

@nenad, ovde se ne prica da jedna ili nekoliko banaka digne tarife vec da sve banke dignu cenu ualuge e bankinga a to nema veze aa tvojim poredjenjem. pre bi bio slucaj da se uvoznici svih brandova kafe dogovore oko cene pa da onda skoci cena kafe u svim njenim oblicima da li je ti muckao kuci ili pio u kaficu skupljq bi ti bila nego pre

Dušan

pre 5 godina

Mesečna članarina po kreditnoj kartici 200 dinara, za elektronsku banku nalozi se naplaćuju plus održavanje, neke banke čak naplaćuju sms koji šalju klijentu prilikom odliva sa računa i kartičnih transakcija, upit stanja na bankomatu, kamata na dozvoljeno prekoračenje preko 30% godišnje, ali kamatu bar ljudi znaju a sve ove naknade se skrivaju prilikom prodaje proizvoda

todos

pre 5 godina

Banka u kojoj primam platu SGB je po tom pitanju vrlo korektna, nadam se da neće odlučiti drugačije da posluju, momentalno bih se vratio da čekam u red ispred šaltera. Šalim se naravno.

Bojan

pre 5 godina

Tako da, banke mogu da izmisle sve i svasta i njih drzava ne moze da ukroti.
(sitno, 17. avgust 2018 10:46)

Itekako može. Da se državni aparat malo umeša u svoju delatnost pa da svima nametne redovne revizije poslovanja i da im za svaku sitnicu rebne drakonsku kaznu (kao što to revnosno rade sa sirotinjom u Srbiji), ne bi im više nikada palo na pamet da prave kartelske dogovore.

Misliš da bi im ovako nešto prošlo u npr. Nemačkoj? Ali u korumpiranoj Srbiji ne moraju čak ni da se potrude.

Oslo

pre 5 godina

Kakve su bre ovo prevare?? U Norveskoj sam vec 10 godina. NIKADA nisu naplacivali, niti ce naplacivati proviziju na tranaskcije putem e-bankinga. 300kr (oko 30evra) je godisnje odrzavanje racuna i to je to. Nista vise.
Ima transakcija kada podizes kes, ako imas osnovni paket na placanja visa karticom, ali unutar drzave za prebacivanje novca sa jednog racuna na drugi elektronski .... NEMA PROVIZIJE. I to nema veze sa "mi smo sirotinja", i norvezani bi se pobunili na ovakvu pljacku.
Racun za struju ... jos 15 dinara.
Racun za kablovsku ... jos 15 dinara.
Racun za mobilni ... jos 15 dinara po mobilnom.
Racun za fiksni ... jos 15 dinara.
Racun za plin ... jos 15 dinara.
Racun za vodu i smece ... jos 15 dinara.

Ukupno 1 evro po domacinsvu bankama, SVAKOG MESECA.
Milion domacinstava .... milionce evra svaki mesec, nit luk jeli nit luk mirisali

Domaćin

pre 5 godina

@Milos: lepo u tekstu piše da smo finansijski nepismeni, što i ti dokazuješ: po zakonu, radnik ima pravo da bira da li želi platu na račun u banci ili keš na ruke.

dule

pre 5 godina

Formirate državnu firmu za uslugu plaćanja, uvedete račune bez održavanja, e-banking sa minimalnom provizijom, i radite samo platni promet i izdavanje kartica. Ne dajete kredite, ne dozvoljavate bilo kakav minus.
Tako razdvojite banke od pružalaca usluge plaćanja, i za vrlo kratko vreme uvedete red.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Žarko, 17. avgust 2018 10:45)

Odlično rešenje. Ako se setimo iskustava sa ostalim firmama/organizacijama/službama koje su u vlasništvu države i zamislimo da je ovako nešto urađeno pre 10 godina usluge e-bankinga bi u Srbiji izgledala ovako:

1) Od browsera bi bio podržan samo IE, a i to pitanje koja verzija.
2) Na e-banking na mobilnom telefoni bi mogli da zaboravite.
3) Komunikacija u vezi problema bi se odvijala telefonski ili na šalteru. Email zaboravite. Telefonski bi uglavnom dobijali beskorisne informacije a na šalteru bi vas provozali kroz 3 šaltera i na kraju rekli da uplatite taksu od 500 dinara u slućaju žalbe. Naravno da se taksa zadržava bez obzira da li vam je uvažena ili ne. I naravno da bi potrošili ceo dan za čekanje u redovima, počev od 5 ujutro.
4) Prvih par godina firma bi radila sa gubicima (pošto jelte mora da se napravi infrastruktura). Posle bi se to ispeglalo ali ne zato što je firma postala profitabilna nego zato što bi svake godine dobijali dotacije iz budžeta.
5) Na kraju to niko ne bi koristio ali bi u firmi bilo više od 400 zapolenih.