Utorak, 14.08.2018.

08:01

"To bi bila vrsta nacionalizacije, ne dolazi u obzir"

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranim kompanijama koje vrše geološka istraživanja.

Izvor: Tanjug

"To bi bila vrsta nacionalizacije, ne dolazi u obzir" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 5 godina

Па држава се од 2008 на овамо интензивно бави национализцијом. Тако су прво национализоване банке, па рафинерија, азотара, мск, па Дунав осигурање итд, списак је огроман. Суштина тих национализација је била покривање губитака и сакривање трагова неких бизМисмена. Колико је само бесмислено коментарисати национализацију у којој се национализује већ државно власништвво. Књиге ће се писати о овој лоботомији власти и о њиховом дегутантном извртњу речи, смисла и логик.

Dragan

pre 5 godina

Sramota. Pa što Srbija ne koristi rudna nalazišta po Kanadi onda? Kako vas nije sramota da to lupetate? Srbija ima rudna nalazišta zbog svog prirodnog bogatstva, a ne zbog kanadske firme u vlasništvu Rotšilda! Pa osnujte konzorcijum vlastiti onda, a ne da budemo kao Kongo!

ali stvarno

pre 5 godina

Vau majko mila ko je nama premijer-"da uzmemo većinsko vlasništvo nad tim rezervama.. to bi bila neka vrsta nacionalizacije" hm šta reći . reč je o prirodnim resursima jedne zemlje koji kao takvi pripadaju svim gradjanima te zemlje te samim tim ne mogu se nacionalizovati... nacionalizacija je proces prinudnog prevodjenja privatne svojine u državnu .....u prevodu prodaju našu imovinu bez da nas išta pitaju

sava

pre 5 godina

@mirko ... nemamo desetine miliona dolara? Kako nemamo kad smo mesecima u suficitu? A krediti od svetske banke ili mmfa? Tehnologija se kupuje danas. Gde su te studije izvodljivosti za period godinu dana, 5 godina ili 20 godina? Koliko ćemo dobiti ako damo strancima a koliko ako mi sami vadimo pa dalje pravimo nešto.

cvrc

pre 5 godina

Imali smo tehnologiju u srednjem veku za kopanje i eksplotaciju rude ali sad mora da dođe stranac da nam pokaže kako i gde da kopamo, da uzme sav profit, a nama ostavi samo zagađenu zemlju preradom te rude. "Rudna renta za ekploataciju u Sloveniji je 18 posto, u Mađarskoj je 12 posto, a u Rusiji rudna renta je 22 posto. U Srbiji je 7 odsto". Ovo su tačni podaci. Tih 7% neće biti dovoljni ni da saniramo ekološku štetu koja će se naneti eksplotacijom, tako da nam je bolje da se ništa ne radi. Bar će to bogatstvo sedeti u zemlji I čekati neka pametnija pokoljenja koja bi znala to uz neku novu čistiju tehnologiju da iskoriste. Ovako gubimo kako god se okrene. Postoji adekvatan izraz za ovo, nije mi jasno zašto se tako retko koristi: ekonomski kolonijalizam.

Super Hik otima od siromašnih i daje bogatima

pre 5 godina

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mirko, 14. avgust 2018 09:34)

A za nacionalni stadion 250 miliona EUR, uplatu 5 miliona EUR opštini Srebrenica, milionsku uplatu Klinton fondaciji itd, itd... to imamo? Uzgred, Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu postoji već 72 godine.

комша

pre 5 godina

Све што сте продали будзашто ће једног дана да се врати народу кроз национализацију.

bla bla

pre 5 godina

ovo je opsta ludnica , mozda je najbolje da prodamo ministre i da ne dozvolimo da nas stranci izmuzaju kao šarku posto je milka vec zauzeta. Pa gospodo kad sve date dali se pitate od cega ce ziveti vasa deca, unucici , hoce li oni ici da kopaju rucno rudu po Kanadi i Americi? Naravno vas to ne dotice vi zivite samo za sad i dok ste vi glavni a oni sledeci ce opet pricati isti pricu kao i vi "sve su krivi oni pre nas" i tako dalje dok postoji i zadnji Srbin, nece imati ko ni da ugasi svetlo na kraju i to ce verovatno biti neki stranac.

neko

pre 5 godina

citam i citam i placem i placem i ne verujem sta "premijerka" govori. Pa prekinite dalja istrazivanja, neka se sacuva ono sto je preostalo za neka sposobnija pokolenja i postenije i pametnije premijere.

derventski lola

pre 5 godina

@Mirko Slazem se, a takodje nemamo ni znanje o savremenim tehnologijama, marketing, pa ni radne navike. Kod nas je vest kad se radi na 30 stepeni, tragedija smene vikendom, nocu ili duze od10 sati

Sumadinatz

pre 5 godina

(sava, 14. avgust 2018 08:59)

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.
(Mirko, 14. avgust 2018 09:34)

A imamo stotine eur-a za nacionalni stadion ?? Hm, interesantno..

qwerty

pre 5 godina

mi da imamo nafte kao Katar i UAE zajedno, bili bi ista sirotinja kao i sada. I onda neko kaze, arapi su glupi ali imaju srece pa imaju nafte. A mi imamo srece da imamo milijarde pod zemljom, pa smo mnogo pametni i zivimo kao sirotinja.

South Park

pre 5 godina

U banana drzavi nije bitno ko je vecinski vlasnik a evo i zasto.Korumpiranim pomiticarima placaju a sa druge strane prikazuju negativno poslovanje i gubitke tako da ne uplacuju ni dividende ni poreze.Imamo preduzece koje deset godina radi sa gubitkom ili jedva na nuli.

Ostin A

pre 5 godina

Koliko smo sposobni, govori da rudnici u Srbiji - Bor, Majdanpek, i drugi, već 25+ godina posluju sa gubitkom. Da su to jedni od najsiromašnijih krajeva Srbije, a rudari dobijaju neredovnu platu čak i ispod minimalca.

Daleko od toga da rudnik treba potpuno privatizovati, ali stavljanje u koncesiju ili deljenje profita sa nekim kompanijama je sigurno bolja opcija za ljude iz tih krajeva. Mi iz Beograda, Novog Sada i ostalih gradova bi možda hteli da to ostane državno, ali opštine gde se nalaze rudnici, su decenijama najsiromašnije i nadaju se promeni.

21 vek

pre 5 godina

Predsednice, ni jednoj vlasti pa ni vama niko nije dao pravo da trosite rezerve nasih unuka i rasprodajete ih. Sve te sirovine su nase i nase dece i jednom kada se iskopaju vise ih nema. Kada hoce rudu investitor neka nosi i jalovinu i prljavu zagadjenu vodu, a ne njemu meso a nama djubre. Zaduzivale su razne vlasti pa i vi ovu drzavu za gomile milijardi koje i ne znamo kuda su otisle? Zaduzite za milijardu drzavu i otvorite eksploataciju tih ruda u Cukur Peki, a ako treba i za druge rudnike. Kada nasa deca otplacuju dugove neka i imaju korist.

Krle V. Dj.

pre 5 godina

Svakako da ne znamo da kopamo.To pokazujemo na primeru RTB, a nije bolje ni u Kolubari i Kostolcu.Kolika je dašnja ostvarena proizvodnja,a koliko je projektovana.
Mi radimo tzv. godišnje planove proizvodnje, a stranci imaju projektovanu i drže se toga.Ukoliko se ne ostvari, na rukovodećim položajima dolaze sposobniji ljudi.Dskle, nemamo kvalitetne rudarske ing., a to znači da programi naših fakulteta ne vrede po lule duvana. Još u kombinaciji sa mešanjem politike u struku, dobijamo to što možete videti na licu mesta!

antibot

pre 5 godina

Kralj Milutin je u XIII veku imao 7 rudnika srebra, a današnja Srbija u XXI veku daje koncesije za rudnike Amerikancima i Kanađanima koji nisu ni postojali u XIII veku. Napredno.

Poštar

pre 5 godina

Baš je odvratno kad živiš u koloniji. Trebalo bi da se oslobodimo nekako.
(Kiza, 14. avgust 2018 08:45)
Koliko se puta oslobodili i opet nas zarobljavaju. Najbolje da promenimo dres.

LaleGator

pre 5 godina

""Bilo šta sada da promenimo u tom smislu, da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije""

Pa ovo je STRASNO
prirodna bogatstva neke drzave pripadaju narodu te drzave

ova vlast je uspostavila NAJNIZU rudnu rentu na celom svetu

Aleksa

pre 5 godina

Јесте....Исландђани су луди што су све национализовали. Зато су сад и најскупља земља за живот у Европи. Наравно да не долази у обзир да национализујемо наша рудна богатства, и наравно да страни инвеститори морају да буду заштићени, јер ми не желимо да будемо као Исланд.....

Bgd

pre 5 godina

Kako može biti nacionalizovano nešto što već JESTE u vlasništvu države i što budzašto poklanjate stranim kompanijama? Objasnite nam taj fenomen g.Brnabić, ko Boga vas molim.

miloš

pre 5 godina

I šta će biti sa Srbijom kada se sva ruda izvuče ? Šta će biti sa nama, sa našom decom .. Doneli ste zakone protiv svog naroda .. druge države čuvaju svoja rudna bogatstva a mi ih poklanjamo za tepsiju uginule ribe! Ko je ovde lud? Ovaj narod nije stoka bez mozga živi bili pa videli

fanimani

pre 5 godina

“Brnabić je u ponedeljak u Majdanpeku kazala i da država želi da što više rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji.”

Ako je to istina onda Srbija ne smije u EU. EU pod agendom “slobodno tržište i slobodan protok ljudi i kapitala” ustvari uzima prirodne i ljudske resurse i tržište siromašnoj članici. Druga je stvar da li siromašna članica stvarno ima išta vredno. Da li Srbija ima nafu, gas, zlato, razne rude, pijaću vodu, plodnu zemlju, šume, radnu snagu, obrazovane ljude? Nešto od tog sigurno ima a strani kapital će prvo da uzme ono šta vredi. Suveren narod bi morao sam da na najbolji način upravlja sopstvenim kapitalom (ljudima i prirodnim bogastvima), ali na žalost dešava se nešto drugo, narod masovno odlazi a prirodne resurse uzimaju stranci.

laki78

pre 5 godina

Tako je.Zemlja neka ulaze u BGH2O,jarbole i fontane a rudnl bogatstvo neka poklanja drugima da koriste.U ovo se isplatilo i dici kredit i uloziti a ne u autoput za Pristinu.Stvarno ni ne zasluzujemo da budemo nista vise od kolonije bogatima.

Mirko

pre 5 godina

(sava, 14. avgust 2018 08:59)

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.

Mita

pre 5 godina

Zar nije ekspropijacija isto vrsta nacionalizacije?Uzimate stanove i zemljiste,placate bagatelu,a sve kao zarad visih interesa.Budite posteni i ne otimajte nista privatno ili placajte po trzisnoj vrednosti.

pera

pre 5 godina

Sramota, Srbi su u srednjem veku, kopali rudu, visokog kvaliteta za državnu kasu.
Sad ćemo kopati za platu i tričavih 3% od rudne rente.
Bravo bre!

bljak

pre 5 godina

premijerkini odgovori nemaju veze s mozgom. moze da se nacionalizuje samo ono sto je vec u privatnom vlasnistvu.
(milodar, 14. avgust 2018 08:43)

Plasim se da se znacajnog ucesca stranih firmi u eksploataciji i dobiti ne mozemo otresti, zato sto su oni ulozili dosta u istrazivanja i pronalazenja rudnih nalazista i za to su vec platili. Ne moze se sada prosto reci: "Hvala lepo, slobodni ste, pokupite svoju opremu, sad mi preuzimamo" jer strane firme nisu dosle u dobrotvorne svrhe (niti ce dolaziti) nego da ostvare profit na poslovima koje sami ne mozemo (iz vise razloga, finansijskih i tehnoloskih). Kada bismo samo jednu stranu firmu tako isterali, nastala bi steta za Srbiju daleko veca od dobiti koja bi se ostvarila preuzimanjem nalazista.
Zato treba naciniti sto povoljniji ugovor o eksploataciji, poluproizvodima, rudnoj renti, razrezati porez... To je najvise sto sada mozemo.

PS ovo sto sam napisao odnosi se na nalazista koja su strane firme same nasle. Kruze price da su neka nalazista (Cukaru Peki?) napipana na osnovu domace rudarsko geoloske dokumentacije koja bi trebalo da je drzavna tajna, a koja je nekako procurela do stranih (i "stranih") investitora... To je posao za Insajder.

Mižerja

pre 5 godina

Rasprodaše nas kao na vašaru samo još da nas ubede kako je to u našem interesu. Da imamo naftu i gas koliko ima Norveška opet bi smo sa ovakvima živeli u bedi.

Lađar

pre 5 godina

Kada čitate ovakve izjave shvatate zašto nismo pravna država po zvaničnoj oceni EU i zašto ćemo dugo čekati na otvaranje tog poglavlja. Da li shvatate koja je zaista uloga ovih vladara koji ne poštuju nijedan zakon, od Ustava i dalje.

Ana Sorosevic

pre 5 godina

Da, nacionalizacija da idu pare naciji je losa, a strana privatizacija da idu pare stranim privatnicima je dobra. Stranci kopaju lepse, imaju bolju tehniku ruku. Mi ne znamo da kupimo platimo i kupimo rudarske masine, a oni imaju fakultet pa znaju. Mi ne znamo da prodamo zlato, bakar, naftu... mi smo glupi, a oni znaju jer su jako pametni.

Milos

pre 5 godina

Premijerko drzava ne treba da pokusava da izvuce najviae vec da ima i sprovodi zakon po kojem se najmanje 30% dobiti od eksploatisane rude daje na ime poreza.

Zagi

pre 5 godina

"Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranima kompanijama koje vrše geološka istraživanja"

Naprotiv, Srbija ima sve manje rudnih nalazišta, jer te strane kompanije rade pod koncesijom, i pokupiće kajmak, a Srbija će od svog rudnog bogatstva videti samo mrvice ...
A kako smo naprasno postali nesposobni da vršimo geološka istraživanja, gradimo puteve i mostove, upravljamo aerodromom, železarom ... e o tome će se jednog dana knjige pisati ...

u odabranom drustvu

pre 5 godina

Nastavak politike "hajde Jano kucu da prodamo" zapocetu jos u vreme uticaja G17... ups, i sada je Dinkic na mestu ekonomskog savetnika...
Kongo, Srbija, Angola, Namibija...

Petar

pre 5 godina

Eto sad vidite kako se postaje zemlja treceg sveta.Takodje mozete da naslutite i sta bi bilo da imamo ogromne rezerve nafte.Od svega toga zivele bi korporacije i mozda 3-4 porodice u Srbiji,za nas ostale ne bi ostale ni mrvice,infrastruktura bi i dalje bila razvaljena.Tako je to sa svim profitabilnim poslovima,vi Srbi berite visnje,pecurke,maline nije ovo za vas.Zbog takve politike mi smo i oznaceni kao nezahtevno trziste, pa ovde dolazi sva bofl roba.Bofl politika,bofl roba, koju ovaj nesretni narod kupuje.Ukinite masinski fakultet i rudarsko geoloski ako ne mozemo da imamo tehnologiju da istrazujemo i eksploatisemo rudna bogatstva.

Sima

pre 5 godina

'da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije'
Majko mila ova ne zna šta priča. Ne nego prodajte nacionalne resurse za sitne koncesije koje idu državi i velike provizije koje idu vama.

sava

pre 5 godina

A rudna renta 3%. Šta mislite kome ide 97%? Zašto lepo ne kazete kolika je vrednost, koliko može da se profitira za jednu godinu. Nesposobni smo da kopamo rudu u sopstvenoj zemlji. Osnovno ne umemo, već prodajemo i resurse. Šta vredi udeo u bdp-u ako će se većina para izneti iz zemlje. Niti će se ovde potrošiti niti investirati. A gradjani posebno neće imati koristi. To sto ćete uzeti na rentu i poreze je smešno koja se lova tu vrti. Umesto da sami vadimo rudu i naslonimo to na fabriku koja bi pravila poluprouzvod ili finalni proizvod mi glavnu stvar dajemo strancima. Pa šta mislite jel bi oni to radili da im se ne isplati? Plus bonus jeftina radna snaga i subvencije. Katastrofa politika.

pitam se

pre 5 godina

ja mislim da bi idealno bilo da država ostane većinski vlasnik bogatstava a da se dovede profesionalni menadžment kao u železari. tamo je to dalo fantastične rezultate a sve na genijalnu ideju velikog vođe

sava

pre 5 godina

A rudna renta 3%. Šta mislite kome ide 97%? Zašto lepo ne kazete kolika je vrednost, koliko može da se profitira za jednu godinu. Nesposobni smo da kopamo rudu u sopstvenoj zemlji. Osnovno ne umemo, već prodajemo i resurse. Šta vredi udeo u bdp-u ako će se većina para izneti iz zemlje. Niti će se ovde potrošiti niti investirati. A gradjani posebno neće imati koristi. To sto ćete uzeti na rentu i poreze je smešno koja se lova tu vrti. Umesto da sami vadimo rudu i naslonimo to na fabriku koja bi pravila poluprouzvod ili finalni proizvod mi glavnu stvar dajemo strancima. Pa šta mislite jel bi oni to radili da im se ne isplati? Plus bonus jeftina radna snaga i subvencije. Katastrofa politika.

Sima

pre 5 godina

'da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije'
Majko mila ova ne zna šta priča. Ne nego prodajte nacionalne resurse za sitne koncesije koje idu državi i velike provizije koje idu vama.

Petar

pre 5 godina

Eto sad vidite kako se postaje zemlja treceg sveta.Takodje mozete da naslutite i sta bi bilo da imamo ogromne rezerve nafte.Od svega toga zivele bi korporacije i mozda 3-4 porodice u Srbiji,za nas ostale ne bi ostale ni mrvice,infrastruktura bi i dalje bila razvaljena.Tako je to sa svim profitabilnim poslovima,vi Srbi berite visnje,pecurke,maline nije ovo za vas.Zbog takve politike mi smo i oznaceni kao nezahtevno trziste, pa ovde dolazi sva bofl roba.Bofl politika,bofl roba, koju ovaj nesretni narod kupuje.Ukinite masinski fakultet i rudarsko geoloski ako ne mozemo da imamo tehnologiju da istrazujemo i eksploatisemo rudna bogatstva.

u odabranom drustvu

pre 5 godina

Nastavak politike "hajde Jano kucu da prodamo" zapocetu jos u vreme uticaja G17... ups, i sada je Dinkic na mestu ekonomskog savetnika...
Kongo, Srbija, Angola, Namibija...

Zagi

pre 5 godina

"Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranima kompanijama koje vrše geološka istraživanja"

Naprotiv, Srbija ima sve manje rudnih nalazišta, jer te strane kompanije rade pod koncesijom, i pokupiće kajmak, a Srbija će od svog rudnog bogatstva videti samo mrvice ...
A kako smo naprasno postali nesposobni da vršimo geološka istraživanja, gradimo puteve i mostove, upravljamo aerodromom, železarom ... e o tome će se jednog dana knjige pisati ...

Ana Sorosevic

pre 5 godina

Da, nacionalizacija da idu pare naciji je losa, a strana privatizacija da idu pare stranim privatnicima je dobra. Stranci kopaju lepse, imaju bolju tehniku ruku. Mi ne znamo da kupimo platimo i kupimo rudarske masine, a oni imaju fakultet pa znaju. Mi ne znamo da prodamo zlato, bakar, naftu... mi smo glupi, a oni znaju jer su jako pametni.

Milos

pre 5 godina

Premijerko drzava ne treba da pokusava da izvuce najviae vec da ima i sprovodi zakon po kojem se najmanje 30% dobiti od eksploatisane rude daje na ime poreza.

Mirko

pre 5 godina

(sava, 14. avgust 2018 08:59)

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.

antibot

pre 5 godina

Kralj Milutin je u XIII veku imao 7 rudnika srebra, a današnja Srbija u XXI veku daje koncesije za rudnike Amerikancima i Kanađanima koji nisu ni postojali u XIII veku. Napredno.

pitam se

pre 5 godina

ja mislim da bi idealno bilo da država ostane većinski vlasnik bogatstava a da se dovede profesionalni menadžment kao u železari. tamo je to dalo fantastične rezultate a sve na genijalnu ideju velikog vođe

laki78

pre 5 godina

Tako je.Zemlja neka ulaze u BGH2O,jarbole i fontane a rudnl bogatstvo neka poklanja drugima da koriste.U ovo se isplatilo i dici kredit i uloziti a ne u autoput za Pristinu.Stvarno ni ne zasluzujemo da budemo nista vise od kolonije bogatima.

Mižerja

pre 5 godina

Rasprodaše nas kao na vašaru samo još da nas ubede kako je to u našem interesu. Da imamo naftu i gas koliko ima Norveška opet bi smo sa ovakvima živeli u bedi.

Bgd

pre 5 godina

Kako može biti nacionalizovano nešto što već JESTE u vlasništvu države i što budzašto poklanjate stranim kompanijama? Objasnite nam taj fenomen g.Brnabić, ko Boga vas molim.

miloš

pre 5 godina

I šta će biti sa Srbijom kada se sva ruda izvuče ? Šta će biti sa nama, sa našom decom .. Doneli ste zakone protiv svog naroda .. druge države čuvaju svoja rudna bogatstva a mi ih poklanjamo za tepsiju uginule ribe! Ko je ovde lud? Ovaj narod nije stoka bez mozga živi bili pa videli

LaleGator

pre 5 godina

""Bilo šta sada da promenimo u tom smislu, da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije""

Pa ovo je STRASNO
prirodna bogatstva neke drzave pripadaju narodu te drzave

ova vlast je uspostavila NAJNIZU rudnu rentu na celom svetu

Aleksa

pre 5 godina

Јесте....Исландђани су луди што су све национализовали. Зато су сад и најскупља земља за живот у Европи. Наравно да не долази у обзир да национализујемо наша рудна богатства, и наравно да страни инвеститори морају да буду заштићени, јер ми не желимо да будемо као Исланд.....

bljak

pre 5 godina

premijerkini odgovori nemaju veze s mozgom. moze da se nacionalizuje samo ono sto je vec u privatnom vlasnistvu.
(milodar, 14. avgust 2018 08:43)

Plasim se da se znacajnog ucesca stranih firmi u eksploataciji i dobiti ne mozemo otresti, zato sto su oni ulozili dosta u istrazivanja i pronalazenja rudnih nalazista i za to su vec platili. Ne moze se sada prosto reci: "Hvala lepo, slobodni ste, pokupite svoju opremu, sad mi preuzimamo" jer strane firme nisu dosle u dobrotvorne svrhe (niti ce dolaziti) nego da ostvare profit na poslovima koje sami ne mozemo (iz vise razloga, finansijskih i tehnoloskih). Kada bismo samo jednu stranu firmu tako isterali, nastala bi steta za Srbiju daleko veca od dobiti koja bi se ostvarila preuzimanjem nalazista.
Zato treba naciniti sto povoljniji ugovor o eksploataciji, poluproizvodima, rudnoj renti, razrezati porez... To je najvise sto sada mozemo.

PS ovo sto sam napisao odnosi se na nalazista koja su strane firme same nasle. Kruze price da su neka nalazista (Cukaru Peki?) napipana na osnovu domace rudarsko geoloske dokumentacije koja bi trebalo da je drzavna tajna, a koja je nekako procurela do stranih (i "stranih") investitora... To je posao za Insajder.

Super Hik otima od siromašnih i daje bogatima

pre 5 godina

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mirko, 14. avgust 2018 09:34)

A za nacionalni stadion 250 miliona EUR, uplatu 5 miliona EUR opštini Srebrenica, milionsku uplatu Klinton fondaciji itd, itd... to imamo? Uzgred, Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu postoji već 72 godine.

Mita

pre 5 godina

Zar nije ekspropijacija isto vrsta nacionalizacije?Uzimate stanove i zemljiste,placate bagatelu,a sve kao zarad visih interesa.Budite posteni i ne otimajte nista privatno ili placajte po trzisnoj vrednosti.

ali stvarno

pre 5 godina

Vau majko mila ko je nama premijer-"da uzmemo većinsko vlasništvo nad tim rezervama.. to bi bila neka vrsta nacionalizacije" hm šta reći . reč je o prirodnim resursima jedne zemlje koji kao takvi pripadaju svim gradjanima te zemlje te samim tim ne mogu se nacionalizovati... nacionalizacija je proces prinudnog prevodjenja privatne svojine u državnu .....u prevodu prodaju našu imovinu bez da nas išta pitaju

cvrc

pre 5 godina

Imali smo tehnologiju u srednjem veku za kopanje i eksplotaciju rude ali sad mora da dođe stranac da nam pokaže kako i gde da kopamo, da uzme sav profit, a nama ostavi samo zagađenu zemlju preradom te rude. "Rudna renta za ekploataciju u Sloveniji je 18 posto, u Mađarskoj je 12 posto, a u Rusiji rudna renta je 22 posto. U Srbiji je 7 odsto". Ovo su tačni podaci. Tih 7% neće biti dovoljni ni da saniramo ekološku štetu koja će se naneti eksplotacijom, tako da nam je bolje da se ništa ne radi. Bar će to bogatstvo sedeti u zemlji I čekati neka pametnija pokoljenja koja bi znala to uz neku novu čistiju tehnologiju da iskoriste. Ovako gubimo kako god se okrene. Postoji adekvatan izraz za ovo, nije mi jasno zašto se tako retko koristi: ekonomski kolonijalizam.

neko

pre 5 godina

citam i citam i placem i placem i ne verujem sta "premijerka" govori. Pa prekinite dalja istrazivanja, neka se sacuva ono sto je preostalo za neka sposobnija pokolenja i postenije i pametnije premijere.

Sumadinatz

pre 5 godina

(sava, 14. avgust 2018 08:59)

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.
(Mirko, 14. avgust 2018 09:34)

A imamo stotine eur-a za nacionalni stadion ?? Hm, interesantno..

qwerty

pre 5 godina

mi da imamo nafte kao Katar i UAE zajedno, bili bi ista sirotinja kao i sada. I onda neko kaze, arapi su glupi ali imaju srece pa imaju nafte. A mi imamo srece da imamo milijarde pod zemljom, pa smo mnogo pametni i zivimo kao sirotinja.

bla bla

pre 5 godina

ovo je opsta ludnica , mozda je najbolje da prodamo ministre i da ne dozvolimo da nas stranci izmuzaju kao šarku posto je milka vec zauzeta. Pa gospodo kad sve date dali se pitate od cega ce ziveti vasa deca, unucici , hoce li oni ici da kopaju rucno rudu po Kanadi i Americi? Naravno vas to ne dotice vi zivite samo za sad i dok ste vi glavni a oni sledeci ce opet pricati isti pricu kao i vi "sve su krivi oni pre nas" i tako dalje dok postoji i zadnji Srbin, nece imati ko ni da ugasi svetlo na kraju i to ce verovatno biti neki stranac.

sava

pre 5 godina

@mirko ... nemamo desetine miliona dolara? Kako nemamo kad smo mesecima u suficitu? A krediti od svetske banke ili mmfa? Tehnologija se kupuje danas. Gde su te studije izvodljivosti za period godinu dana, 5 godina ili 20 godina? Koliko ćemo dobiti ako damo strancima a koliko ako mi sami vadimo pa dalje pravimo nešto.

pera

pre 5 godina

Sramota, Srbi su u srednjem veku, kopali rudu, visokog kvaliteta za državnu kasu.
Sad ćemo kopati za platu i tričavih 3% od rudne rente.
Bravo bre!

Dragan

pre 5 godina

Sramota. Pa što Srbija ne koristi rudna nalazišta po Kanadi onda? Kako vas nije sramota da to lupetate? Srbija ima rudna nalazišta zbog svog prirodnog bogatstva, a ne zbog kanadske firme u vlasništvu Rotšilda! Pa osnujte konzorcijum vlastiti onda, a ne da budemo kao Kongo!

South Park

pre 5 godina

U banana drzavi nije bitno ko je vecinski vlasnik a evo i zasto.Korumpiranim pomiticarima placaju a sa druge strane prikazuju negativno poslovanje i gubitke tako da ne uplacuju ni dividende ni poreze.Imamo preduzece koje deset godina radi sa gubitkom ili jedva na nuli.

21 vek

pre 5 godina

Predsednice, ni jednoj vlasti pa ni vama niko nije dao pravo da trosite rezerve nasih unuka i rasprodajete ih. Sve te sirovine su nase i nase dece i jednom kada se iskopaju vise ih nema. Kada hoce rudu investitor neka nosi i jalovinu i prljavu zagadjenu vodu, a ne njemu meso a nama djubre. Zaduzivale su razne vlasti pa i vi ovu drzavu za gomile milijardi koje i ne znamo kuda su otisle? Zaduzite za milijardu drzavu i otvorite eksploataciju tih ruda u Cukur Peki, a ako treba i za druge rudnike. Kada nasa deca otplacuju dugove neka i imaju korist.

комша

pre 5 godina

Све што сте продали будзашто ће једног дана да се врати народу кроз национализацију.

Lađar

pre 5 godina

Kada čitate ovakve izjave shvatate zašto nismo pravna država po zvaničnoj oceni EU i zašto ćemo dugo čekati na otvaranje tog poglavlja. Da li shvatate koja je zaista uloga ovih vladara koji ne poštuju nijedan zakon, od Ustava i dalje.

fanimani

pre 5 godina

“Brnabić je u ponedeljak u Majdanpeku kazala i da država želi da što više rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji.”

Ako je to istina onda Srbija ne smije u EU. EU pod agendom “slobodno tržište i slobodan protok ljudi i kapitala” ustvari uzima prirodne i ljudske resurse i tržište siromašnoj članici. Druga je stvar da li siromašna članica stvarno ima išta vredno. Da li Srbija ima nafu, gas, zlato, razne rude, pijaću vodu, plodnu zemlju, šume, radnu snagu, obrazovane ljude? Nešto od tog sigurno ima a strani kapital će prvo da uzme ono šta vredi. Suveren narod bi morao sam da na najbolji način upravlja sopstvenim kapitalom (ljudima i prirodnim bogastvima), ali na žalost dešava se nešto drugo, narod masovno odlazi a prirodne resurse uzimaju stranci.

marko

pre 5 godina

Па држава се од 2008 на овамо интензивно бави национализцијом. Тако су прво национализоване банке, па рафинерија, азотара, мск, па Дунав осигурање итд, списак је огроман. Суштина тих национализација је била покривање губитака и сакривање трагова неких бизМисмена. Колико је само бесмислено коментарисати национализацију у којој се национализује већ државно власништвво. Књиге ће се писати о овој лоботомији власти и о њиховом дегутантном извртњу речи, смисла и логик.

derventski lola

pre 5 godina

@Mirko Slazem se, a takodje nemamo ni znanje o savremenim tehnologijama, marketing, pa ni radne navike. Kod nas je vest kad se radi na 30 stepeni, tragedija smene vikendom, nocu ili duze od10 sati

Ostin A

pre 5 godina

Koliko smo sposobni, govori da rudnici u Srbiji - Bor, Majdanpek, i drugi, već 25+ godina posluju sa gubitkom. Da su to jedni od najsiromašnijih krajeva Srbije, a rudari dobijaju neredovnu platu čak i ispod minimalca.

Daleko od toga da rudnik treba potpuno privatizovati, ali stavljanje u koncesiju ili deljenje profita sa nekim kompanijama je sigurno bolja opcija za ljude iz tih krajeva. Mi iz Beograda, Novog Sada i ostalih gradova bi možda hteli da to ostane državno, ali opštine gde se nalaze rudnici, su decenijama najsiromašnije i nadaju se promeni.

Krle V. Dj.

pre 5 godina

Svakako da ne znamo da kopamo.To pokazujemo na primeru RTB, a nije bolje ni u Kolubari i Kostolcu.Kolika je dašnja ostvarena proizvodnja,a koliko je projektovana.
Mi radimo tzv. godišnje planove proizvodnje, a stranci imaju projektovanu i drže se toga.Ukoliko se ne ostvari, na rukovodećim položajima dolaze sposobniji ljudi.Dskle, nemamo kvalitetne rudarske ing., a to znači da programi naših fakulteta ne vrede po lule duvana. Još u kombinaciji sa mešanjem politike u struku, dobijamo to što možete videti na licu mesta!

Poštar

pre 5 godina

Baš je odvratno kad živiš u koloniji. Trebalo bi da se oslobodimo nekako.
(Kiza, 14. avgust 2018 08:45)
Koliko se puta oslobodili i opet nas zarobljavaju. Najbolje da promenimo dres.

sava

pre 5 godina

A rudna renta 3%. Šta mislite kome ide 97%? Zašto lepo ne kazete kolika je vrednost, koliko može da se profitira za jednu godinu. Nesposobni smo da kopamo rudu u sopstvenoj zemlji. Osnovno ne umemo, već prodajemo i resurse. Šta vredi udeo u bdp-u ako će se većina para izneti iz zemlje. Niti će se ovde potrošiti niti investirati. A gradjani posebno neće imati koristi. To sto ćete uzeti na rentu i poreze je smešno koja se lova tu vrti. Umesto da sami vadimo rudu i naslonimo to na fabriku koja bi pravila poluprouzvod ili finalni proizvod mi glavnu stvar dajemo strancima. Pa šta mislite jel bi oni to radili da im se ne isplati? Plus bonus jeftina radna snaga i subvencije. Katastrofa politika.

u odabranom drustvu

pre 5 godina

Nastavak politike "hajde Jano kucu da prodamo" zapocetu jos u vreme uticaja G17... ups, i sada je Dinkic na mestu ekonomskog savetnika...
Kongo, Srbija, Angola, Namibija...

Mižerja

pre 5 godina

Rasprodaše nas kao na vašaru samo još da nas ubede kako je to u našem interesu. Da imamo naftu i gas koliko ima Norveška opet bi smo sa ovakvima živeli u bedi.

Bgd

pre 5 godina

Kako može biti nacionalizovano nešto što već JESTE u vlasništvu države i što budzašto poklanjate stranim kompanijama? Objasnite nam taj fenomen g.Brnabić, ko Boga vas molim.

Ana Sorosevic

pre 5 godina

Da, nacionalizacija da idu pare naciji je losa, a strana privatizacija da idu pare stranim privatnicima je dobra. Stranci kopaju lepse, imaju bolju tehniku ruku. Mi ne znamo da kupimo platimo i kupimo rudarske masine, a oni imaju fakultet pa znaju. Mi ne znamo da prodamo zlato, bakar, naftu... mi smo glupi, a oni znaju jer su jako pametni.

LaleGator

pre 5 godina

""Bilo šta sada da promenimo u tom smislu, da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije""

Pa ovo je STRASNO
prirodna bogatstva neke drzave pripadaju narodu te drzave

ova vlast je uspostavila NAJNIZU rudnu rentu na celom svetu

qwerty

pre 5 godina

mi da imamo nafte kao Katar i UAE zajedno, bili bi ista sirotinja kao i sada. I onda neko kaze, arapi su glupi ali imaju srece pa imaju nafte. A mi imamo srece da imamo milijarde pod zemljom, pa smo mnogo pametni i zivimo kao sirotinja.

Sima

pre 5 godina

'da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije'
Majko mila ova ne zna šta priča. Ne nego prodajte nacionalne resurse za sitne koncesije koje idu državi i velike provizije koje idu vama.

laki78

pre 5 godina

Tako je.Zemlja neka ulaze u BGH2O,jarbole i fontane a rudnl bogatstvo neka poklanja drugima da koriste.U ovo se isplatilo i dici kredit i uloziti a ne u autoput za Pristinu.Stvarno ni ne zasluzujemo da budemo nista vise od kolonije bogatima.

Petar

pre 5 godina

Eto sad vidite kako se postaje zemlja treceg sveta.Takodje mozete da naslutite i sta bi bilo da imamo ogromne rezerve nafte.Od svega toga zivele bi korporacije i mozda 3-4 porodice u Srbiji,za nas ostale ne bi ostale ni mrvice,infrastruktura bi i dalje bila razvaljena.Tako je to sa svim profitabilnim poslovima,vi Srbi berite visnje,pecurke,maline nije ovo za vas.Zbog takve politike mi smo i oznaceni kao nezahtevno trziste, pa ovde dolazi sva bofl roba.Bofl politika,bofl roba, koju ovaj nesretni narod kupuje.Ukinite masinski fakultet i rudarsko geoloski ako ne mozemo da imamo tehnologiju da istrazujemo i eksploatisemo rudna bogatstva.

Zagi

pre 5 godina

"Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranima kompanijama koje vrše geološka istraživanja"

Naprotiv, Srbija ima sve manje rudnih nalazišta, jer te strane kompanije rade pod koncesijom, i pokupiće kajmak, a Srbija će od svog rudnog bogatstva videti samo mrvice ...
A kako smo naprasno postali nesposobni da vršimo geološka istraživanja, gradimo puteve i mostove, upravljamo aerodromom, železarom ... e o tome će se jednog dana knjige pisati ...

antibot

pre 5 godina

Kralj Milutin je u XIII veku imao 7 rudnika srebra, a današnja Srbija u XXI veku daje koncesije za rudnike Amerikancima i Kanađanima koji nisu ni postojali u XIII veku. Napredno.

pitam se

pre 5 godina

ja mislim da bi idealno bilo da država ostane većinski vlasnik bogatstava a da se dovede profesionalni menadžment kao u železari. tamo je to dalo fantastične rezultate a sve na genijalnu ideju velikog vođe

miloš

pre 5 godina

I šta će biti sa Srbijom kada se sva ruda izvuče ? Šta će biti sa nama, sa našom decom .. Doneli ste zakone protiv svog naroda .. druge države čuvaju svoja rudna bogatstva a mi ih poklanjamo za tepsiju uginule ribe! Ko je ovde lud? Ovaj narod nije stoka bez mozga živi bili pa videli

bljak

pre 5 godina

premijerkini odgovori nemaju veze s mozgom. moze da se nacionalizuje samo ono sto je vec u privatnom vlasnistvu.
(milodar, 14. avgust 2018 08:43)

Plasim se da se znacajnog ucesca stranih firmi u eksploataciji i dobiti ne mozemo otresti, zato sto su oni ulozili dosta u istrazivanja i pronalazenja rudnih nalazista i za to su vec platili. Ne moze se sada prosto reci: "Hvala lepo, slobodni ste, pokupite svoju opremu, sad mi preuzimamo" jer strane firme nisu dosle u dobrotvorne svrhe (niti ce dolaziti) nego da ostvare profit na poslovima koje sami ne mozemo (iz vise razloga, finansijskih i tehnoloskih). Kada bismo samo jednu stranu firmu tako isterali, nastala bi steta za Srbiju daleko veca od dobiti koja bi se ostvarila preuzimanjem nalazista.
Zato treba naciniti sto povoljniji ugovor o eksploataciji, poluproizvodima, rudnoj renti, razrezati porez... To je najvise sto sada mozemo.

PS ovo sto sam napisao odnosi se na nalazista koja su strane firme same nasle. Kruze price da su neka nalazista (Cukaru Peki?) napipana na osnovu domace rudarsko geoloske dokumentacije koja bi trebalo da je drzavna tajna, a koja je nekako procurela do stranih (i "stranih") investitora... To je posao za Insajder.

ali stvarno

pre 5 godina

Vau majko mila ko je nama premijer-"da uzmemo većinsko vlasništvo nad tim rezervama.. to bi bila neka vrsta nacionalizacije" hm šta reći . reč je o prirodnim resursima jedne zemlje koji kao takvi pripadaju svim gradjanima te zemlje te samim tim ne mogu se nacionalizovati... nacionalizacija je proces prinudnog prevodjenja privatne svojine u državnu .....u prevodu prodaju našu imovinu bez da nas išta pitaju

Super Hik otima od siromašnih i daje bogatima

pre 5 godina

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mirko, 14. avgust 2018 09:34)

A za nacionalni stadion 250 miliona EUR, uplatu 5 miliona EUR opštini Srebrenica, milionsku uplatu Klinton fondaciji itd, itd... to imamo? Uzgred, Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu postoji već 72 godine.

Mita

pre 5 godina

Zar nije ekspropijacija isto vrsta nacionalizacije?Uzimate stanove i zemljiste,placate bagatelu,a sve kao zarad visih interesa.Budite posteni i ne otimajte nista privatno ili placajte po trzisnoj vrednosti.

bla bla

pre 5 godina

ovo je opsta ludnica , mozda je najbolje da prodamo ministre i da ne dozvolimo da nas stranci izmuzaju kao šarku posto je milka vec zauzeta. Pa gospodo kad sve date dali se pitate od cega ce ziveti vasa deca, unucici , hoce li oni ici da kopaju rucno rudu po Kanadi i Americi? Naravno vas to ne dotice vi zivite samo za sad i dok ste vi glavni a oni sledeci ce opet pricati isti pricu kao i vi "sve su krivi oni pre nas" i tako dalje dok postoji i zadnji Srbin, nece imati ko ni da ugasi svetlo na kraju i to ce verovatno biti neki stranac.

South Park

pre 5 godina

U banana drzavi nije bitno ko je vecinski vlasnik a evo i zasto.Korumpiranim pomiticarima placaju a sa druge strane prikazuju negativno poslovanje i gubitke tako da ne uplacuju ni dividende ni poreze.Imamo preduzece koje deset godina radi sa gubitkom ili jedva na nuli.

Poštar

pre 5 godina

Baš je odvratno kad živiš u koloniji. Trebalo bi da se oslobodimo nekako.
(Kiza, 14. avgust 2018 08:45)
Koliko se puta oslobodili i opet nas zarobljavaju. Najbolje da promenimo dres.

fanimani

pre 5 godina

“Brnabić je u ponedeljak u Majdanpeku kazala i da država želi da što više rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji.”

Ako je to istina onda Srbija ne smije u EU. EU pod agendom “slobodno tržište i slobodan protok ljudi i kapitala” ustvari uzima prirodne i ljudske resurse i tržište siromašnoj članici. Druga je stvar da li siromašna članica stvarno ima išta vredno. Da li Srbija ima nafu, gas, zlato, razne rude, pijaću vodu, plodnu zemlju, šume, radnu snagu, obrazovane ljude? Nešto od tog sigurno ima a strani kapital će prvo da uzme ono šta vredi. Suveren narod bi morao sam da na najbolji način upravlja sopstvenim kapitalom (ljudima i prirodnim bogastvima), ali na žalost dešava se nešto drugo, narod masovno odlazi a prirodne resurse uzimaju stranci.

cvrc

pre 5 godina

Imali smo tehnologiju u srednjem veku za kopanje i eksplotaciju rude ali sad mora da dođe stranac da nam pokaže kako i gde da kopamo, da uzme sav profit, a nama ostavi samo zagađenu zemlju preradom te rude. "Rudna renta za ekploataciju u Sloveniji je 18 posto, u Mađarskoj je 12 posto, a u Rusiji rudna renta je 22 posto. U Srbiji je 7 odsto". Ovo su tačni podaci. Tih 7% neće biti dovoljni ni da saniramo ekološku štetu koja će se naneti eksplotacijom, tako da nam je bolje da se ništa ne radi. Bar će to bogatstvo sedeti u zemlji I čekati neka pametnija pokoljenja koja bi znala to uz neku novu čistiju tehnologiju da iskoriste. Ovako gubimo kako god se okrene. Postoji adekvatan izraz za ovo, nije mi jasno zašto se tako retko koristi: ekonomski kolonijalizam.

pera

pre 5 godina

Sramota, Srbi su u srednjem veku, kopali rudu, visokog kvaliteta za državnu kasu.
Sad ćemo kopati za platu i tričavih 3% od rudne rente.
Bravo bre!

Lađar

pre 5 godina

Kada čitate ovakve izjave shvatate zašto nismo pravna država po zvaničnoj oceni EU i zašto ćemo dugo čekati na otvaranje tog poglavlja. Da li shvatate koja je zaista uloga ovih vladara koji ne poštuju nijedan zakon, od Ustava i dalje.

neko

pre 5 godina

citam i citam i placem i placem i ne verujem sta "premijerka" govori. Pa prekinite dalja istrazivanja, neka se sacuva ono sto je preostalo za neka sposobnija pokolenja i postenije i pametnije premijere.

21 vek

pre 5 godina

Predsednice, ni jednoj vlasti pa ni vama niko nije dao pravo da trosite rezerve nasih unuka i rasprodajete ih. Sve te sirovine su nase i nase dece i jednom kada se iskopaju vise ih nema. Kada hoce rudu investitor neka nosi i jalovinu i prljavu zagadjenu vodu, a ne njemu meso a nama djubre. Zaduzivale su razne vlasti pa i vi ovu drzavu za gomile milijardi koje i ne znamo kuda su otisle? Zaduzite za milijardu drzavu i otvorite eksploataciju tih ruda u Cukur Peki, a ako treba i za druge rudnike. Kada nasa deca otplacuju dugove neka i imaju korist.

Sumadinatz

pre 5 godina

(sava, 14. avgust 2018 08:59)

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.
(Mirko, 14. avgust 2018 09:34)

A imamo stotine eur-a za nacionalni stadion ?? Hm, interesantno..

Aleksa

pre 5 godina

Јесте....Исландђани су луди што су све национализовали. Зато су сад и најскупља земља за живот у Европи. Наравно да не долази у обзир да национализујемо наша рудна богатства, и наравно да страни инвеститори морају да буду заштићени, јер ми не желимо да будемо као Исланд.....

Mirko

pre 5 godina

(sava, 14. avgust 2018 08:59)

Vrlo prosto, niti imamo modernu tehnologiju niti stotine miliona evra da ulozimo u to da bi nam se isplatilo tek za nekih desetak godina.

marko

pre 5 godina

Па држава се од 2008 на овамо интензивно бави национализцијом. Тако су прво национализоване банке, па рафинерија, азотара, мск, па Дунав осигурање итд, списак је огроман. Суштина тих национализација је била покривање губитака и сакривање трагова неких бизМисмена. Колико је само бесмислено коментарисати национализацију у којој се национализује већ државно власништвво. Књиге ће се писати о овој лоботомији власти и о њиховом дегутантном извртњу речи, смисла и логик.

Krle V. Dj.

pre 5 godina

Svakako da ne znamo da kopamo.To pokazujemo na primeru RTB, a nije bolje ni u Kolubari i Kostolcu.Kolika je dašnja ostvarena proizvodnja,a koliko je projektovana.
Mi radimo tzv. godišnje planove proizvodnje, a stranci imaju projektovanu i drže se toga.Ukoliko se ne ostvari, na rukovodećim položajima dolaze sposobniji ljudi.Dskle, nemamo kvalitetne rudarske ing., a to znači da programi naših fakulteta ne vrede po lule duvana. Još u kombinaciji sa mešanjem politike u struku, dobijamo to što možete videti na licu mesta!

sava

pre 5 godina

@mirko ... nemamo desetine miliona dolara? Kako nemamo kad smo mesecima u suficitu? A krediti od svetske banke ili mmfa? Tehnologija se kupuje danas. Gde su te studije izvodljivosti za period godinu dana, 5 godina ili 20 godina? Koliko ćemo dobiti ako damo strancima a koliko ako mi sami vadimo pa dalje pravimo nešto.

Dragan

pre 5 godina

Sramota. Pa što Srbija ne koristi rudna nalazišta po Kanadi onda? Kako vas nije sramota da to lupetate? Srbija ima rudna nalazišta zbog svog prirodnog bogatstva, a ne zbog kanadske firme u vlasništvu Rotšilda! Pa osnujte konzorcijum vlastiti onda, a ne da budemo kao Kongo!

комша

pre 5 godina

Све што сте продали будзашто ће једног дана да се врати народу кроз национализацију.

derventski lola

pre 5 godina

@Mirko Slazem se, a takodje nemamo ni znanje o savremenim tehnologijama, marketing, pa ni radne navike. Kod nas je vest kad se radi na 30 stepeni, tragedija smene vikendom, nocu ili duze od10 sati

Ostin A

pre 5 godina

Koliko smo sposobni, govori da rudnici u Srbiji - Bor, Majdanpek, i drugi, već 25+ godina posluju sa gubitkom. Da su to jedni od najsiromašnijih krajeva Srbije, a rudari dobijaju neredovnu platu čak i ispod minimalca.

Daleko od toga da rudnik treba potpuno privatizovati, ali stavljanje u koncesiju ili deljenje profita sa nekim kompanijama je sigurno bolja opcija za ljude iz tih krajeva. Mi iz Beograda, Novog Sada i ostalih gradova bi možda hteli da to ostane državno, ali opštine gde se nalaze rudnici, su decenijama najsiromašnije i nadaju se promeni.

Milos

pre 5 godina

Premijerko drzava ne treba da pokusava da izvuce najviae vec da ima i sprovodi zakon po kojem se najmanje 30% dobiti od eksploatisane rude daje na ime poreza.