Nedelja, 12.08.2018.

11:31

Dramatičan sunovrat nacionalne valute, da li je ovo kraj?

Dramatični raspad vrednosti turske lire zajedno sa žestokim tempom inflacije jesu vesnici pretećeg sloma, piše nemačka štampa.

Izvor: Dojèe vele

Dramatièan sunovrat nacionalne valute, da li je ovo kraj? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 5 godina

@(Adi, 12. avgust 2018 16:01)

Jak si mi ti ekonomista, kao i onaj "seljadin", ako niste ista osoba. Prikazujete knjiški primer mešanja baba i žaba - rast BDP-a se računa na nominalnu vrednost a ne na PPP, a nominalni i PPP BDP nisu ni na koji način vezani - tu daleko više utiče inflacija, subvencije, planirani deficiti... Teoretski je moguće da nominalni BDP skoči za duplo a da PPP padne, štaviše to se dešava sa svim zemljama koje su u finalnim fazama tranzicije jer što je više novca, to se više prelazi na skupu "servisnu ekonomiju".

Al' nema veze, samo vi veličajte sultana, meni iskreno žao Turaka al' sami su dozvolili i aminovali ono što ih sa njime čeka.

Salerno

pre 5 godina

turska pada? e pa malo morgen, prevelika je turska da bi pala, isto ko sto je pala i severna koreja, od americke sankcije iskoristice rusija, pa sada umesto nato (usa) baze u turskoj zamenice ih ruske, zivi bili pa videli.

ekonomista

pre 5 godina

Došao sam pre par dana iz Bodruma gde sam se sjajno proveo na odmoru. Nikad manja gužva (sve je poluprazno u špicu sezone)i nikad povoljnije cene, a i domaćini su se stvarno svojski potrudili. S obzirom da sam putovao kolima, nikad jeftinije putovanje, s obzirom na niske cene goriva.
Za one koji se možda spremaju na put, evo svežih informacija: Dizel oko 5,5 lira (0,85 evra), benzin oko evro. Trajekt Ečeabat-Čanakale za kola i tri putnika 40 lira (oko 6 evra) u pravcu. Meni u restoranima tipa Burgerking ili McDonald (pileći hamburger, plus kesica sa 6 komada piletine plus pomftit plus kola) oko 2,5 evra itd......
Naravno, jedino je pivo za naše prilike skupo.....
Treba iskoristiti ovaj momenat i letovati povoljno (naravno, ako plaćate u lirama)

na glaza

pre 5 godina

Pred ocima svih USA ih jednog po jednog unistava ekonomski.Sankcije nezakonite,ratovi,"spontane" revolucije,podplaceni politicarikoji za "saku dolara" prodaju svoje drzave i narod... Svi gledaju i raduju se tudjoj nesreci ne shvatajuci da su oni vec koliko sutra sledeci(EU). Umesto da se
udruze,odupru zajednicki toj posasti!? E,pa nek im bude onda svima!

LimesOxidorum

pre 5 godina

Koliko to čelika i aluminijuma Turska izveze u SAD? Nema ovo veze sa tim sankcijama a ni sa sveštenikom. Pens i Tramp imaju zacrtan cilj a to je uništenje EU. Od Erdogana se ocekuje da pusti bar milion izbjeglica u pravcu Evrope. To će napraviti strahoviti pritisak na EU a posebno na Merkel čija je koalicija toliko labava da će oduvati malo jači povjerarac. No te izbjeglice neće stići do EU osim možda u dipecerski centar koju zovemo još i Grčkom. 70% će zaglaviti u Srbiji i BiH i promijeniti nas zauvijek. Erdogan će tiho zakopati ratnu sjekiru sa Trampom i odustati od kupovine ruskih raketnih sistema, što je glavni kamen spoticanja. Tramp je trgovac i ovo zavrtanje ruku je jedna od truhovackih taktička i on nije problem. Pravi problem je vjerovatno Pens koji je izrazito desno orijentisan. Dakle scenario je slijedeci. U septembru pocinje velika seoba izbjeglica iz TR, kod nas su negdje oko prve polovine oktobra . U oktobru ovaj sporni svecenik će biti poslat na lijecenje u SAD. TR povlaci nabavku raketnih sistema. Amerikanci puštaju TR da završi sa Kurdima u Siriji. Merkel oko božića po zapadnom kalendaru daje ostavku. Misija završena.

statisticar

pre 5 godina

Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xy, 12. avgust 2018 15:36)"Losi su ti podaci. Turski GDP za 2017 je oko 800 milijardi, a nemacki je 3500 milijardi. Sad izracunaj ponovo
(Djura, 12. avgust 2018 17:59
To znaci da ce Nemacka i Turska za 30 tak godina biti izjednacene, a to Nemacka nikako nece da doz voli, tebi to moze izgledati kao dugo vremena ali politicari ( ako su iole profesionalni) razmisljaju gde ce drzava/ nacija biti I za 100 godina

Melody

pre 5 godina

Ovde se javljaju razni « poznavaoci » situacije i Turskoj, a vecinom su iznesene informacije nekompletne. Kao prvo, Erdogan drzi izbeglice iz Sirije iz licne koristi, dao im je drzavljanstva, za njih je zivot besplatan a za uzvrat oni glasaju za Erdogana. Drugo, sve sto je izgradjenp prethodnij godina ne pokazuje moc Turske, svi ti mostovi, putevi su izgradjeni tako sto su gradjani zaduzeno narednih 50 godina a brke su omastile firme uz Erdogana. Trece, zivot itekako jeste skup za onog ko zaradjuje u lirama. Poredjenja radi, min. plata je oko 1500 lira (u Francuskoj npr. minimalac je 1500 evra). Evo neko u Tr plati za rucak u prosecnom restoranu za 2 osobe 40-50 lira, to je kao da u Fr platite 40-50 evra (a prosecan rucak je oko 30 evra max). Tajip je agrikulturu unistio, i sve namirnice poskupljuju sve vise. Izbore redovno krade i manipulise, a zaglupljen narod mu veruje. Cetvrto, puc iz 2016. je izreziran od strane Tajipa. Na kraju, Tajip je tu postavljen od strane vecih sila radi ostvarenja njihovih licnih planova za razoren Bliski Istok. Na stogodisnjicu Turske republike 2023. Ataturkove dezave nazalost vise nece ni biti po tom planu.

Lira i Lirika

pre 5 godina

Sad ce veliki majstor aikidoa da iskoristi ovaj pad i inerciju Turske i da je gurne na EU sto jace. Neke ce i da skrsi tako.

Putin, naravno. Savrseni strateg. Prosto mislim nekad da je Erdigan ruski agent.

Evropa ce biti sve slabija i razjedinjenija, Rusija dominantnija, a Turska rusko djule. Stizu migranti.

Ostao na Raci

pre 5 godina

@XXX
Ne znam samo sta si ti mislio pod tim stratesko partnerstvo sa Turskom pa ti se place? Koliko se moglo videti, to se svelo na ulaganje turskih kompanija u Srbiju i nista vise. Ako Turska pukne, nema vise ulaganja iz Turske i to je to. Tu nikad i nije bilo nicega viseg od toga. Kako je i moglo biti ?

Haha

pre 5 godina

sa kakvim se,bre,ciframa ovde barata? Bruto proizvod Turske po glavi stanovnika je 6x manji od Nemackog.Tacka.Sta nije jasno?! Sest puta manji.
(klipeta, 12. avgust 2018 19:03)

A gle cuda bruto proizvod Kine po glavi stanovnika je jos manji od Turskog (a isti kao GDP Naurua). A Kina prva ekonomija sveta. A Nauru prop'o.
Inace je GDP San Marina veci od Nemackog GDP-a, znaci po tebi je San Marino ekonomska sila za Nemacku i Tursku i "tacka"?
Jel tebi sad jasnije? Ne? Ok, nema veze, nije ekonomija za svakoga...

sa lica mesta

pre 5 godina

Suvise je samoprozvanih experata sa komentarima, pa sam morao da dam i sopstveni komentar.
Radim za americku kompaniju, a zivim u turskoj. Situacija u turskoj je poslednjih meseci veoma slozena, prvenstveno u politickom smislu. Sto se tice ekonomskih pokazatelja, jos uvek nema znacajnih implikacija.
Inflacija je samo jedan faktor ekonomske stabilnosti, i definitivno ne mora da znaci sunovrat ekonomije. US putem federalnih rezervi izaziva vestacku inflaciju kada zeli da pospesi izvoz, ili kada zeli da poveca domacu potrosnju (a samim tim i proizvodnju). Turska privreda je veoma solidna, i pored nemacke spada u najvecu proizvodjacku privredu Evrope. Mozda veci problem Turske u ovo trenutku je politicka podeljenost i konstantni sukobi na istoku zemlje sa kurdima.
Povodom komentara o GDP-u, to je mozda i jos kompleksnija tema od ove. Postoji vise modela upotrebe GDP-a (PPP, GM..), i u zavisnosti od toga dobijate razlicite rezultate. Na primer, po cistom GDP modelu, US je daleko prvi u svetu a Kina druga. Medjutim po GDP PPP, kina je daleko ispred US, pa zato neki ekonomisti vec sada smtartju da je Kina prva ekonomija sveta, a da ce za za 5-6 godina Indija biti druga (ispred Japana i Nemacacke) ispred US.

Zato bih zamolio experte da iznose svoja misljenja a ne TVRDNJE !!!

kole

pre 5 godina

Sestra se vratila iz Kusadasija i kaze da je sve dzaba kad zamenis evre. Voznja taxijem gde god da krenes, 300 dinara, Rucak za dvoje 10-15 evra. To ce trajati dok ne krenu da stampaju liru i svakodnevno prilagode cene vrednosti evra ili dolara. Dotle, raspasoj.

tihi

pre 5 godina

Evo trenutno u menjacnici je jedan euro 6.4 lira.
Kolju se za euro, bagatera.. Gledaju te ko cara sa evrima u Kusadasiju.
Najgore je sto misle da Srbi imaju para a kod nas jos gore.

U Turskoj hrana jeftinija, pice, odeca duplo a ista u istoj radnji kao kod nas.. Srbiju ce pojesti marza i lopovluk.

Marko

pre 5 godina

Niti mi je Turska draga niti volim Turke,daleko im lepa kuća ali Turska se nikako ne sme potcenjivati...to je drzava od blizu 100 miliona ljudi,jedna od moćnijih armija sveta sa ekonomijom koja je izuzetno snažna i ono najbitnije samo oko 1000 kilometara daleko od Srbije....dakle samo neka bude mir.

život na nivou

pre 5 godina

Turska pakuje izbeglice za EU, a evropske banke bi isto imale problem zbog Turskih nevolja (ko im je pozajmljivao novac), a imaju i Katar kome treba Turska (zbog arapske koalicije koja se ostrvila na njih, a imaju novca) i naravno tu su Kinezi, koji sigurno neće propustiti priliku da investiraju oko svog projekta novog puta svile, a Turska je geografski baš gde treba. Kina to može i projektima i turistima (svojevremeno su Tursku dobru volju za prolazak stare Ruske mornarice kroz bosfor, koju su Kinezi kupili da bi se učili kako se prave brodovi, izmamili slanjem turista, razbiše se Turci od zidanja hotela). Tako da rešenja ima, posebno sa Kinom (Tursku bi mogao da zanima i svemir, tu tehnologiju imaju i Kinezi, ne samo Rusi ili ameri koji je nedaju), samo što će novac da ode onima koji su davali kredite (skoro 500 milijardi USD, oko 80% u dolaru, a ostatak u evru, a trećina im stiže na naplatu do kraja godine, a lira pada). A medjunarodni monetarni fond, sumnjam da bi se Erdoganu svidelo šta bi predložili.

Ma stvarno

pre 5 godina

Erdogan smeta i Americi i EU, ali teško da mu išta mogu sankcijama. Jedino da su u stanju da izazovu unutrašnja previranja, odnosno građanski rat kao u Siriji, ali to su već pokušali državnim udarom koji je propao, i nakon čega je Erdogan stvarno učvrstio despotiju. Mislim da ima izuzetno jake karte u rukama. NATO zbog položaja Turske ne sme da si dozvoli ni pomisao da Turska zapreti da će izaći (prošle god su im pretresali baze, a niko nije ni pisnuo), Evropa ne može da si dozvoli da Turska pusti 4 milona izbeglica, hiljade firmi iz EU rade u Turskoj...Evropa će zbog sebe morati da spasava Tursku. Koliko god bio diktator, mislim da je, bar za sada, nedodirljiv.

C i n i k

pre 5 godina

I tako, kroz tragicnu i krvavu istoriju Srbije, uvek se zakacimo za pogresne a posledice svakako snosimo mi.
Sultan je tamo ukinuo sve sto je mogao,pohapsio novinare,policajce,vojnike,suzbenike,nastavnike,uveo i bukvalno diktaturu - sultanat, oteo i uhapsio americkog svestenika koga drzi kao taoca, okrenuo ledja USA i EU i okrenuo se, doduse ne bas jako kao mi,ka Rusiji,i sada sta ocekuje?
Sta uopste on misli?!
TR moze da bude sila i zemlja za postovanje samo ako je demokratska i okrenuta zapadu i vrednostima zapada, nista nije naucio od Ataturka...

max

pre 5 godina

I onda neka neko kaze da Amerika vise nije sto je bila. Amerika je glavna svetska supersila koja u svakom trenutku moze da srusi bilo koju drzavu. Moze da stampa koliko hoce dolara koji je ekvivalentan zlatu. To sto nije ozbiljnije ekonomski napala Rusiju i Kinu nije sto ne moze vec joj trenutno ne odgovara da ih unisti.

Krivi

pre 5 godina

"Menjajte evro, menjajte dolar i zlato iz slamarica za lire u našim bankama. Ovo je nacionalna borba“, pozvao je predsednik Redžep Tajip Erdogan, ponovo nazivajući raspad lire „privrednim ratom“ za koji krivi Zapad. "
Erdogan ovo mora da radi jer drzava nema ni dolara ni evra ni zlata. Nema drugog nacina da dodje i do zlata i dora ili evra. Ali sve je to kratkog "daha". Bice tu itekakvih lomova u ekonomiji. Tesko da ce Erdogan da izadje kao pobednik. Trebao je na vreme da racuna na ovako nesto... Ima jedna narodna izreka koja glasi: "Ko `s djavolom tikve sadi o glavi mu se obijaju".

obi van

pre 5 godina

Bolje bi Nijemcima bilo da brinu svoju brigu - njihove banke su uložile tamo 21 milijardu. Lira može povući i euro na dole (izgleda da već i jeste)

Petar

pre 5 godina

@aco Tacno! Svaka ti cast! Zapamtio sam tvoje komentare od pre dve tri godine. Sve sto si rekao za Erdogana se obestinilo.Kazi i sad nesto za ovog naseg pa da ti za jedno dve tri godine opet cestitam.

XXX

pre 5 godina

Ljudi, znate li šta je tužno u svemu ovome? To da je ovaj nas sveznajuci i Srbija kao država, ponovo odabrala pogrešnu stranu u traženju strateških partnera u svetu (regionu). Plače mi se od muke.

klipeta

pre 5 godina

sa kakvim se,bre,ciframa ovde barata? Bruto proizvod Turske po glavi stanovnika je 6x manji od Nemackog.Tacka.Sta nije jasno?! Sest puta manji.
Potpuno je normalno ,da mnogo vise razvijena zemlja ima rast bruto proizvoda manji jer je mnogo veca osnovica.
I,uvek je bolje imati manji,a stabilan rast,no veci koji vuce sa sobom razne rizike,inflaciju bez kontrole,neuskladjene kamate,oscilacije kurseva stranih valuta itd.,itd...I ako tu imas kilavu centr. banku ti si prosto naj...o...

U zivotu sve placa u zivotu sve se vraca

pre 5 godina

Setim se jednog clanka gde je Ergodan izdejstvovao na nacionalnom referendumu koji je narod Turske i potvrdio na istom tom referendumu da ostane u predsednickoj palati u Ankari do 2029-e godine.

Sad citam o nekoj teskoj situaciji u Turskoj.Zeznuces Amere kako da ne.

Metohijac

pre 5 godina

Erdogan je prvo digao ekonomski Tursku.
Sad je satire i uništava.
Postao je nevidjeno bahat i kočoperan.
Nema tog lidera kome in nije solio pamet.
Ponaša se već dugi veoma bezobrazno, evo čak Trampu je u usa novinana poručio da ako ne bude kako se njemu svidja, da će tražiti prijatelje nove.
Na to mu je Tramp jednim twitom uništioni liru i znanje.
Sad Taip vrišti i moli narod da kupuje uništenu liru za $ i zlato.
Nisu poludeli da to čine.

Student zapalio zito

pre 5 godina

Bio sam u Istanbulu,tamo radi i mlado i staro a ako ne mozes da hodas sedis i prodajes vodu.

Njima je toliko trgovina u krvi, prodaje, muvanje, trange frange da oni nema sanse da ce propasti.

Politika je nesto drugo.

South Park

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama. Nije to "baš super" ali hoću da kažem da se nije ništa promenilo. 
Inače, apsolutno nemam nilakve dileme da će Erdogan, ako baš zagusti, veoma brzo promeniti tim. Ne bi mu bilo prvi put.
(Bluberi2TYÝÝÝSXCCy, 12. avgust 2018 16:06)Covece pa problem je lira a ne evro ili dolar.Neko ko je radio mesecno za 500 lira sada je u problemu jer za ono sto je placao 10 sada placa 15 lira.

aco

pre 5 godina

Тврдио сам и пре две-три године да Ердоган не зна шта ради, иако је Турска тад добро изгледала. Најпре трговина са Исламском републиком, угрожавање грчког суверенитета, обарање руског авиона, хапшење америчкх држављана. Заиста је велики дилетант на челу Турске.

Geox

pre 5 godina

Najgora stvar u padu domaće valute, koja god da je, je to što se domaće firme zadužuju na globalnom marketu uglavnom u dolarima ili EUR. Pad domaće valute automatski otežava dug tih firmi. Slično na primer kao sa ljudima koji su kredite uzimali u švajcarcima. Što više domaća valuta propada, to je firmama teže i u jednom trenutku dodje do toga da investitori u strahu povuku pare iz tih firmi i eto recesije. Pad valute u Rusiji ili Turskoj nikako ne jača domaću privredu. Naprotiv. Udar se ne oseti odmah, zato gradjani ne reaguju u istom trenutku kada valuta padne već onog trenutka kada firmama postane nepodnošljivo. To je tempirana bomba. Amerika nije završila sa sankcijama ni sa Rusijom ni sa Turskom. Čekam da se Turska i Rusija udruže po onoj narodnoj ako slepac slepca vodi, obadva u jamu padaju.

cccp

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama.
-----------------------------------

To zapravo i jeste znak velike ekonomske krize. Ako su cene izrazene u devizama, onda to znaci da se nema nikakvog poverenja u lokalnu valutu, te vrednost i stabilnost iste. Plate nisu u devizama.

Posle Tita Tito. Gamale vrata se.

pre 5 godina

Što pre pukne tikva sa amerima oni će pre zvanično izaći iz NATO-a. A to onda menja potpuno čitavu situaciju.
(Ovaj put Kijev kaput, 12. avgust 2018 16:21)

Nikada ovi nece izaci iz NATO. Ti ocito ne znas kako ovaj svet radi. Da ti objasnim po srBski. “Dala Baba dinar da udje u kolo a dva da izdaje”. Izlazak iz NATO , bi bio kraj Turske kakvu znamo. Ako ti i dalje nije jasno, pitaj

Djura

pre 5 godina

"Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?

Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.

A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xy, 12. avgust 2018 15:36)

"

Losi su ti podaci. Turski GDP za 2017 je oko 800 milijardi, a nemacki je 3500 milijardi. Sad izracunaj ponovo

Adi

pre 5 godina

Trenutno sam u Beogradu na odmoru, inace radim sa Turcima u Berlinu, nekoliko porodica se za poslednje 2 godine vratilo u tursku.
Inace nemojte potcenjivati tursku, ona ima rast vec deceniju od 8%, a Nemacka u proseku ne vise od 1%.
To znaci da od 30.000 PPP turska raste 3200 $ ove godine, dok Nemacka raste 1.5 % do 2% maksimum nemacka moze imati oko 800$ rast, sto je 4 puta manje novca u odnosu na tursku.

Bluberi2TYÝÝÝSXCCy

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama. Nije to "baš super" ali hoću da kažem da se nije ništa promenilo.
Inače, apsolutno nemam nilakve dileme da će Erdogan, ako baš zagusti, veoma brzo promeniti tim. Ne bi mu bilo prvi put.

Pazarac

pre 5 godina

E moj seljadine. Nemackih 0.1% rasta je rast od nekoliko desetina milijardi, dok je turskih 6%, nekoliko milojardi. Npr zamisli da imas jedan milion, i na taj milion zaradis 1%, to je 10 000eura. A zamisli da tvoj drugar ima 1000e i da zaradi 10%, to je 100e. Znaci ti sa 1% rasta imas profit 10000e a tvoj drugar sa 10% rasta ima profit od 100e. Razumes sad?

IronMan

pre 5 godina

Tolika prokletinja za vlašću, organizovanje predizbornih mitinga po drugim državama, izmišljen državni udar da se skloni elita i konkurencija (pohapsio "pola države" u 24 sata, imao spremljene spiskove nepodobnih), promjena zakona da što duže vlada, prijetnje o 100 mil. Turaka, onda rušenje aviona, kao neka invazija na Kurde u Siriji, "u Srbiji se osjećam kao kod kuće", "Alija mi ostavio Bosnu", napad njegovog obezbjeđenja u SAD na građane SAD, itd. Onda dođe Donald J. Trump i jednim "tweet - om", ti završi karijeru, pošalje te na smeće istorije. Kakva Turska sila. Amerikanci "te ugasili", moj sultane, zbog jednog sveštenika, nisu to Rusi, da im srušiš borbeni avion, a oni da ti se izvinjavaju, nema tamo Dačića da ti pjeva "na uvce" i da ti se klanja i ponižava i sebe i državu koju predstavlja (domaćina). Upropastio Tursku za par godina. Nisi ti Erdogane, ni za predsjednika MZ Donje Brabonjište. Laku noć, sultane.

Benny Hill

pre 5 godina

Veoma skoro pocece u njih gradjanski rat kao u Siriji...bio nedavno i video da su dosta podeljeni Turki...neki mrze a neki vole ovog Sultana...nema ravnih

Hlada

pre 5 godina

@(Dejan Marinković, 12. avgust 2018 14:04)
Zaintrigiran sam ovim komentarom. Otkad su to Rusi Turcima "braća"? Je li to Rusija po nečemu dužna da bude "brat" svakome ko ima sukob s Amerikom?

leptirica

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)

Postoci su čudo. Ako imaš puno mali postotak je puno,ako imaš malo ni veliki postotak nije puno. Na 100 nečega 8% je samo 8, a na 10 000 1% je 100. Inače sankcije SAD-a su i za Njemačku i za Tursku, pa ispada da je problem ipak u Erdoganovoj ekonomskoj politici ili nepovjerenju u valutu nastalom okretanjem Rusiji.

iskren

pre 5 godina

sad svi ludi,kao propasce Turska za mesec dana jer je Tramp najavio neke carine? Prvo Turska je imperija a drugo,Tursku ce Nemci,Francuzi i drugi spasavati vise nego sebe. Trenutno u Turskoj ima nesto manje od cetiri miliona izbeglica. Zamislite taj haos kada im Erdogan otvori vrata....plus milioni Turaka.Zato,bolje Nemicima da ne pale vatru jer ce se lose provesti.Gde god da su Turci obozavaju svoju drzavu.

realno

pre 5 godina

I pored velikog zalaganja Amerike i zapadne Evrope da slome Tursku i Erdo?ana neće im uspeti. Nisu mogli ni vojno a neće ni ekonomski
(Adnan, 12. avgust 2018 14:02)
Na ovaj komentar dovoljno je reći- Turska je u NATO paktu.

malo_razmisli

pre 5 godina

I pored velikog zalaganja Amerike i zapadne Evrope da slome Tursku i Erdo?ana neće im uspeti. Nisu mogli ni vojno a neće ni ekonomski
(Adnan, 12. avgust 2018 14:02)

Uuu Adnane ne budi tako optimistican....znas protiv velikog se ne moze....Amerika je ih je vec slomila....vec sad je ucinjeno dosta da ce trebati da sad sve stane 2,3 godine da se vrate...a sta ce tek biti ako se ovako nastavi do kraja godine....
valuta brzo gubi,ali sporo se oporavlja...
Vojno i ne zeli....vojno Turska ima i izmedju sebe problema...sto sa neistomisljenicima sto sa Kurdima...dovljno je samo da Amerika jos jace podrzi Kurde i eto opet problema Turcima...a ekonomski ako zeli Amerika moze Tursku za mjesec dana dovesti na prosijacki stab....
jedna Njemacka i Japan se jako boje Amerike u Ekonomskom smislu,a te dve ekonomije su puno,puno jace od Turske..

Fidelio

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)

E, baš si mi ti neki jak ekonomista!

Imaš Turčina i Nemca koji investiraju u razne poslove: Turčin ima da investira 1.000 evra, Nemac 1.000.000 evra. Na kraju godine se prebroje i posle odbitka troškova pokaže se da je Turčin zaradio fantastičnih 6-8%, odnosno čak 60-80 evra, a Nemac samo bednih 0,5-1,5%, odnosno jedva 5.000-15.000 evra.

S kim od njih dvojice bi se ti menjao?

Ne znam kako ti, ali ja više volim mali procenat rasta na ogromnu osnovu, nego ogroman procenat rasta, ali na mizernu osnovu.

xy

pre 5 godina

(M. Radosavljevic, 12. avgust 2018 14:29)

Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?

Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.

A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo sa Turskom je slično kao početak 90tih u bivšoj Jugi! Ko je bio uz Amere, Engleze, Nemce i tsl vidimo da je bolje prošao od onoga ko se uzdao u Ruse, Kineze, "pravu" i "pravo"!!! Ako ništa drugo "pad" Turske znači neminovno jačanje druge dve članice EU i NATO - Grčke i Rumunije ... a bar sa njima dobro stojimo. "Pad" Turske znači i odlazak investitora odatle i njihov možda ne masovan ali bar po neki dolazak kod nas u Srbiju i okolinu!

seljadin

pre 5 godina

@M Radosavljevic PPP Turske je ove godine 30.000 $ sto je 60% nemackog PPP, a rast je u proseku 7.5 % u odnosu na nemackih 0.5 do 1.5 % lako je izracunati turski rast +3200 $ vs +700$ (1.5%)pored toga i zaduzenost nemacke 70% a u turske 35% u 2018.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06) # Link komentara

Ti da znas imalo o ekonomiji, znao bi da je u svrsenim i razvijenim zemljama rast manji, iz jednog jedinog razloga. Sve je vec uredjeno i napravljeno. Nemacki rast do 1,5%, je realno jaci od Turskih i 10%, jer je nemacka ekonomija i infrastruktura svemirski daleko od turske. Ovim tvojim komentarom si samo potvrdio nick kojim si se potpisao ispod svog komentara. Na primer, africke zemlje mogu imati rast i 200%, ali je tih 200%, kao rast nemacki rast od 0,001%. Razmisli malo o tome.

ono kada ti pamet nije iz filmova

pre 5 godina

@Dejan Marinković
Države ne funkcionišu tako. Uostalom Turska prema Rusiji može da se otvori samo još malkice, Rusija je opasnost i po Tursku, a nije da nema šta da se izazove čak i teritorijalno, ili da Turska isto ne postavlja pitanja prema Ruskim saveznicima kao što je Kina (Turska manjinana zapadu Kine, ili religijska pitanja). Turska može sa EU (sada su im dobra vremena), ali pre svega gledaće da nešto napravi sa Ukrajinom. A Rus bi rado pomogao, ali Turska to ne može da priušti, sa EU ima šta da razmeni i dalje pakuju milion i više izbeglica.

xy

pre 5 godina

Vidim da se ovde pise o nekom neizmerno glupom Erdoganovom prostupu u kreiranju ekonomske politike i da vecina ljudi guta tu pricu kao guske kukuruz. Da li iko veruje da drzava od 80 miliona ljudi, regionalna sila, vodi tek tako svoju ekonomsku politiku napamet... Ne zanosite se - ozbiljni su oni, ozbiljniji nego sto iko moze poverovati, ali je i neprijatelj mocan.

ajde

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)
-----------------------

Ovo je toliko naivno gledanje na brojke, da je to zastrasujuce. Ako je, FIKTIVNO, Nemacka ekonomija jaka 100 jedinica, a recimo Turska 1 jedinicu, pa obe porastu za po jednu jedinicu (Nemci na 101 a Turci na 2), onda su Nemci ostvarili rast od 1%, a Turci od 100% - a u realnosti su jos uvek 50 puta slabiji od Nemaca.

ali gde mnogo grmi

pre 5 godina

Biće super ako se dohvate Tramp i Erdogan, obojca su više nego spremni da kažu ne samo šta misle nego upravo onako kako im je i došlo, bez mislosti i popuštanja.

Alex

pre 5 godina

Erdogan ce unistiti Tursku i vrlo verovatno zapaliti bure baruta. A kada se Turska zapali izgorece ceo Bliski istok, a mozda i Balkan. Samo Turska kao sekularna drzava moze da bude stabilna i prosperitetna. Nazalost Erdogan je vodi u suprotnom smeru i to u divnom drustvu onog kgb kriminalca.

Dejan Marinković

pre 5 godina

Što vam "braća"Rusi ne pomognu?A da nisu u stanju,nije vreme,možda kasnije.........
A i kako slepci da vam oči daju,jel sultane Erdogane,šta si tražio dobio si nema ljutiš sada!

seljadin

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .

Nele

pre 5 godina

"Što vam "braća"Rusi ne pomognu?A da nisu u stanju,nije vreme,možda kasnije.........
A i kako slepci da vam oči daju,jel sultane Erdogane,šta si tražio dobio si nema ljutiš sada!
@Dejan Marinković"
Zasto bi Rusija pomagala Turskoj? Turska je clanica NATO sa gomilom Americke vojske na svojoj teritoriji. Od njih su kupili par S400 a od Amerike kupuju godisnje oruzja u 3x vecoj vrednosti. Ovakva situacija ide na ruku Rusiji. Turci vide da ih Amerikanci prodaju na svakom koraku. Sankcije, pokusaj ubistva njihovog predsednika, podrska Kurdima, ucenjuju ih na svakom koraku. EU ih blokira. U totalno su nezavidnoj situaciji zbog Amerike.
A samo zemlje kojima su uvedene sankije da se udruze (Kina, Turska, Rusija, N.Korea, Venecuela, Sirija, Irak, Meksiko..) i da prekinu saradnju sa svima ko saradjuje sa Amerikom bi izazvalo ekonomski kolaps Amerike. Pa ta Amerika je Kanadi i delu EU uvela sankcije.

štap uvek ima dva kraja

pre 5 godina

EU očekuje domno efekat ako se nastavi "propadanje" Turske ekonomije a ne čini ništa da SPREČI ameriku u tom nastojanju...onda ništa....Erdogane, OTVARAJ KAPIJU MIGRANTIMA...

Don Giovanni

pre 5 godina

Ako su Turci spali na to da iz golih patriotskih, a nikako finansijskih ili drugih razumnih razloga menjaju svoje dolare i zlato iz slamarica u sve bezvredniju liru, to je pouzdan znak da to neće na dobro i da je samo pitanje kad će, a ne da li će pući k'o zvečka!

Ako im još sultan raspiše nekakav "Zajam za preporod Turske", niotkuda iskoče bankari "Jezdoglu" i "Dafinoglu" nudeći kamate na devize od bar 30% mesečno, a na ulicama se pojave kanta pumpe i zujači "d'vize, d'vize" (ali na turskom), to bi bilo definitivno to!

Pamet u glavu

pre 5 godina

E tako bi bilo i jod nas ako bi Bosko ili Seselj ili neki rusofili došli na vlast. Dinar vise ne bi bio 120 dinara za euro već 240 dinara za euro. Vi koji imate 200€ biste imali 100€. A inflacija bi bila po 50%. Jedna Turska ne može protiv zapada a nas male guraju protiv zapada razne rusofilska snage.

rog

pre 5 godina

Mogu da zamislim sta se desava u mozgovima Erdoganovih glasaca sada. Opijeni nacionalistickim izjavama o instant prosperitetnoj i velikoj Turskoj, kako ce ih njihov veliki odlucni vodja odvesti u bolje sutra itd. Garant im i dalje ne dopire do mozga gde je napravljena greska u koracima. Garant misle da ih niko ne voli. Zvuci poznato.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06) # Link komentara

Ti da znas imalo o ekonomiji, znao bi da je u svrsenim i razvijenim zemljama rast manji, iz jednog jedinog razloga. Sve je vec uredjeno i napravljeno. Nemacki rast do 1,5%, je realno jaci od Turskih i 10%, jer je nemacka ekonomija i infrastruktura svemirski daleko od turske. Ovim tvojim komentarom si samo potvrdio nick kojim si se potpisao ispod svog komentara. Na primer, africke zemlje mogu imati rast i 200%, ali je tih 200%, kao rast nemacki rast od 0,001%. Razmisli malo o tome.

rog

pre 5 godina

Mogu da zamislim sta se desava u mozgovima Erdoganovih glasaca sada. Opijeni nacionalistickim izjavama o instant prosperitetnoj i velikoj Turskoj, kako ce ih njihov veliki odlucni vodja odvesti u bolje sutra itd. Garant im i dalje ne dopire do mozga gde je napravljena greska u koracima. Garant misle da ih niko ne voli. Zvuci poznato.

Don Giovanni

pre 5 godina

Ako su Turci spali na to da iz golih patriotskih, a nikako finansijskih ili drugih razumnih razloga menjaju svoje dolare i zlato iz slamarica u sve bezvredniju liru, to je pouzdan znak da to neće na dobro i da je samo pitanje kad će, a ne da li će pući k'o zvečka!

Ako im još sultan raspiše nekakav "Zajam za preporod Turske", niotkuda iskoče bankari "Jezdoglu" i "Dafinoglu" nudeći kamate na devize od bar 30% mesečno, a na ulicama se pojave kanta pumpe i zujači "d'vize, d'vize" (ali na turskom), to bi bilo definitivno to!

IronMan

pre 5 godina

Tolika prokletinja za vlašću, organizovanje predizbornih mitinga po drugim državama, izmišljen državni udar da se skloni elita i konkurencija (pohapsio "pola države" u 24 sata, imao spremljene spiskove nepodobnih), promjena zakona da što duže vlada, prijetnje o 100 mil. Turaka, onda rušenje aviona, kao neka invazija na Kurde u Siriji, "u Srbiji se osjećam kao kod kuće", "Alija mi ostavio Bosnu", napad njegovog obezbjeđenja u SAD na građane SAD, itd. Onda dođe Donald J. Trump i jednim "tweet - om", ti završi karijeru, pošalje te na smeće istorije. Kakva Turska sila. Amerikanci "te ugasili", moj sultane, zbog jednog sveštenika, nisu to Rusi, da im srušiš borbeni avion, a oni da ti se izvinjavaju, nema tamo Dačića da ti pjeva "na uvce" i da ti se klanja i ponižava i sebe i državu koju predstavlja (domaćina). Upropastio Tursku za par godina. Nisi ti Erdogane, ni za predsjednika MZ Donje Brabonjište. Laku noć, sultane.

Pamet u glavu

pre 5 godina

E tako bi bilo i jod nas ako bi Bosko ili Seselj ili neki rusofili došli na vlast. Dinar vise ne bi bio 120 dinara za euro već 240 dinara za euro. Vi koji imate 200€ biste imali 100€. A inflacija bi bila po 50%. Jedna Turska ne može protiv zapada a nas male guraju protiv zapada razne rusofilska snage.

aco

pre 5 godina

Тврдио сам и пре две-три године да Ердоган не зна шта ради, иако је Турска тад добро изгледала. Најпре трговина са Исламском републиком, угрожавање грчког суверенитета, обарање руског авиона, хапшење америчкх држављана. Заиста је велики дилетант на челу Турске.

Alex

pre 5 godina

Erdogan ce unistiti Tursku i vrlo verovatno zapaliti bure baruta. A kada se Turska zapali izgorece ceo Bliski istok, a mozda i Balkan. Samo Turska kao sekularna drzava moze da bude stabilna i prosperitetna. Nazalost Erdogan je vodi u suprotnom smeru i to u divnom drustvu onog kgb kriminalca.

Pazarac

pre 5 godina

E moj seljadine. Nemackih 0.1% rasta je rast od nekoliko desetina milijardi, dok je turskih 6%, nekoliko milojardi. Npr zamisli da imas jedan milion, i na taj milion zaradis 1%, to je 10 000eura. A zamisli da tvoj drugar ima 1000e i da zaradi 10%, to je 100e. Znaci ti sa 1% rasta imas profit 10000e a tvoj drugar sa 10% rasta ima profit od 100e. Razumes sad?

Dejan Marinković

pre 5 godina

Što vam "braća"Rusi ne pomognu?A da nisu u stanju,nije vreme,možda kasnije.........
A i kako slepci da vam oči daju,jel sultane Erdogane,šta si tražio dobio si nema ljutiš sada!

malo_razmisli

pre 5 godina

I pored velikog zalaganja Amerike i zapadne Evrope da slome Tursku i Erdo?ana neće im uspeti. Nisu mogli ni vojno a neće ni ekonomski
(Adnan, 12. avgust 2018 14:02)

Uuu Adnane ne budi tako optimistican....znas protiv velikog se ne moze....Amerika je ih je vec slomila....vec sad je ucinjeno dosta da ce trebati da sad sve stane 2,3 godine da se vrate...a sta ce tek biti ako se ovako nastavi do kraja godine....
valuta brzo gubi,ali sporo se oporavlja...
Vojno i ne zeli....vojno Turska ima i izmedju sebe problema...sto sa neistomisljenicima sto sa Kurdima...dovljno je samo da Amerika jos jace podrzi Kurde i eto opet problema Turcima...a ekonomski ako zeli Amerika moze Tursku za mjesec dana dovesti na prosijacki stab....
jedna Njemacka i Japan se jako boje Amerike u Ekonomskom smislu,a te dve ekonomije su puno,puno jace od Turske..

Fidelio

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)

E, baš si mi ti neki jak ekonomista!

Imaš Turčina i Nemca koji investiraju u razne poslove: Turčin ima da investira 1.000 evra, Nemac 1.000.000 evra. Na kraju godine se prebroje i posle odbitka troškova pokaže se da je Turčin zaradio fantastičnih 6-8%, odnosno čak 60-80 evra, a Nemac samo bednih 0,5-1,5%, odnosno jedva 5.000-15.000 evra.

S kim od njih dvojice bi se ti menjao?

Ne znam kako ti, ali ja više volim mali procenat rasta na ogromnu osnovu, nego ogroman procenat rasta, ali na mizernu osnovu.

Hlada

pre 5 godina

@(Dejan Marinković, 12. avgust 2018 14:04)
Zaintrigiran sam ovim komentarom. Otkad su to Rusi Turcima "braća"? Je li to Rusija po nečemu dužna da bude "brat" svakome ko ima sukob s Amerikom?

realno

pre 5 godina

I pored velikog zalaganja Amerike i zapadne Evrope da slome Tursku i Erdo?ana neće im uspeti. Nisu mogli ni vojno a neće ni ekonomski
(Adnan, 12. avgust 2018 14:02)
Na ovaj komentar dovoljno je reći- Turska je u NATO paktu.

Benny Hill

pre 5 godina

Veoma skoro pocece u njih gradjanski rat kao u Siriji...bio nedavno i video da su dosta podeljeni Turki...neki mrze a neki vole ovog Sultana...nema ravnih

tihi

pre 5 godina

Evo trenutno u menjacnici je jedan euro 6.4 lira.
Kolju se za euro, bagatera.. Gledaju te ko cara sa evrima u Kusadasiju.
Najgore je sto misle da Srbi imaju para a kod nas jos gore.

U Turskoj hrana jeftinija, pice, odeca duplo a ista u istoj radnji kao kod nas.. Srbiju ce pojesti marza i lopovluk.

ajde

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)
-----------------------

Ovo je toliko naivno gledanje na brojke, da je to zastrasujuce. Ako je, FIKTIVNO, Nemacka ekonomija jaka 100 jedinica, a recimo Turska 1 jedinicu, pa obe porastu za po jednu jedinicu (Nemci na 101 a Turci na 2), onda su Nemci ostvarili rast od 1%, a Turci od 100% - a u realnosti su jos uvek 50 puta slabiji od Nemaca.

XXX

pre 5 godina

Ljudi, znate li šta je tužno u svemu ovome? To da je ovaj nas sveznajuci i Srbija kao država, ponovo odabrala pogrešnu stranu u traženju strateških partnera u svetu (regionu). Plače mi se od muke.

štap uvek ima dva kraja

pre 5 godina

EU očekuje domno efekat ako se nastavi "propadanje" Turske ekonomije a ne čini ništa da SPREČI ameriku u tom nastojanju...onda ništa....Erdogane, OTVARAJ KAPIJU MIGRANTIMA...

Bluberi2TYÝÝÝSXCCy

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama. Nije to "baš super" ali hoću da kažem da se nije ništa promenilo.
Inače, apsolutno nemam nilakve dileme da će Erdogan, ako baš zagusti, veoma brzo promeniti tim. Ne bi mu bilo prvi put.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo sa Turskom je slično kao početak 90tih u bivšoj Jugi! Ko je bio uz Amere, Engleze, Nemce i tsl vidimo da je bolje prošao od onoga ko se uzdao u Ruse, Kineze, "pravu" i "pravo"!!! Ako ništa drugo "pad" Turske znači neminovno jačanje druge dve članice EU i NATO - Grčke i Rumunije ... a bar sa njima dobro stojimo. "Pad" Turske znači i odlazak investitora odatle i njihov možda ne masovan ali bar po neki dolazak kod nas u Srbiju i okolinu!

Petar

pre 5 godina

@aco Tacno! Svaka ti cast! Zapamtio sam tvoje komentare od pre dve tri godine. Sve sto si rekao za Erdogana se obestinilo.Kazi i sad nesto za ovog naseg pa da ti za jedno dve tri godine opet cestitam.

cccp

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama.
-----------------------------------

To zapravo i jeste znak velike ekonomske krize. Ako su cene izrazene u devizama, onda to znaci da se nema nikakvog poverenja u lokalnu valutu, te vrednost i stabilnost iste. Plate nisu u devizama.

Metohijac

pre 5 godina

Erdogan je prvo digao ekonomski Tursku.
Sad je satire i uništava.
Postao je nevidjeno bahat i kočoperan.
Nema tog lidera kome in nije solio pamet.
Ponaša se već dugi veoma bezobrazno, evo čak Trampu je u usa novinana poručio da ako ne bude kako se njemu svidja, da će tražiti prijatelje nove.
Na to mu je Tramp jednim twitom uništioni liru i znanje.
Sad Taip vrišti i moli narod da kupuje uništenu liru za $ i zlato.
Nisu poludeli da to čine.

iskren

pre 5 godina

sad svi ludi,kao propasce Turska za mesec dana jer je Tramp najavio neke carine? Prvo Turska je imperija a drugo,Tursku ce Nemci,Francuzi i drugi spasavati vise nego sebe. Trenutno u Turskoj ima nesto manje od cetiri miliona izbeglica. Zamislite taj haos kada im Erdogan otvori vrata....plus milioni Turaka.Zato,bolje Nemicima da ne pale vatru jer ce se lose provesti.Gde god da su Turci obozavaju svoju drzavu.

Student zapalio zito

pre 5 godina

Bio sam u Istanbulu,tamo radi i mlado i staro a ako ne mozes da hodas sedis i prodajes vodu.

Njima je toliko trgovina u krvi, prodaje, muvanje, trange frange da oni nema sanse da ce propasti.

Politika je nesto drugo.

sa lica mesta

pre 5 godina

Suvise je samoprozvanih experata sa komentarima, pa sam morao da dam i sopstveni komentar.
Radim za americku kompaniju, a zivim u turskoj. Situacija u turskoj je poslednjih meseci veoma slozena, prvenstveno u politickom smislu. Sto se tice ekonomskih pokazatelja, jos uvek nema znacajnih implikacija.
Inflacija je samo jedan faktor ekonomske stabilnosti, i definitivno ne mora da znaci sunovrat ekonomije. US putem federalnih rezervi izaziva vestacku inflaciju kada zeli da pospesi izvoz, ili kada zeli da poveca domacu potrosnju (a samim tim i proizvodnju). Turska privreda je veoma solidna, i pored nemacke spada u najvecu proizvodjacku privredu Evrope. Mozda veci problem Turske u ovo trenutku je politicka podeljenost i konstantni sukobi na istoku zemlje sa kurdima.
Povodom komentara o GDP-u, to je mozda i jos kompleksnija tema od ove. Postoji vise modela upotrebe GDP-a (PPP, GM..), i u zavisnosti od toga dobijate razlicite rezultate. Na primer, po cistom GDP modelu, US je daleko prvi u svetu a Kina druga. Medjutim po GDP PPP, kina je daleko ispred US, pa zato neki ekonomisti vec sada smtartju da je Kina prva ekonomija sveta, a da ce za za 5-6 godina Indija biti druga (ispred Japana i Nemacacke) ispred US.

Zato bih zamolio experte da iznose svoja misljenja a ne TVRDNJE !!!

xy

pre 5 godina

(M. Radosavljevic, 12. avgust 2018 14:29)

Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?

Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.

A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...

U zivotu sve placa u zivotu sve se vraca

pre 5 godina

Setim se jednog clanka gde je Ergodan izdejstvovao na nacionalnom referendumu koji je narod Turske i potvrdio na istom tom referendumu da ostane u predsednickoj palati u Ankari do 2029-e godine.

Sad citam o nekoj teskoj situaciji u Turskoj.Zeznuces Amere kako da ne.

seljadin

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .

xy

pre 5 godina

Vidim da se ovde pise o nekom neizmerno glupom Erdoganovom prostupu u kreiranju ekonomske politike i da vecina ljudi guta tu pricu kao guske kukuruz. Da li iko veruje da drzava od 80 miliona ljudi, regionalna sila, vodi tek tako svoju ekonomsku politiku napamet... Ne zanosite se - ozbiljni su oni, ozbiljniji nego sto iko moze poverovati, ali je i neprijatelj mocan.

Marko

pre 5 godina

Niti mi je Turska draga niti volim Turke,daleko im lepa kuća ali Turska se nikako ne sme potcenjivati...to je drzava od blizu 100 miliona ljudi,jedna od moćnijih armija sveta sa ekonomijom koja je izuzetno snažna i ono najbitnije samo oko 1000 kilometara daleko od Srbije....dakle samo neka bude mir.

C i n i k

pre 5 godina

I tako, kroz tragicnu i krvavu istoriju Srbije, uvek se zakacimo za pogresne a posledice svakako snosimo mi.
Sultan je tamo ukinuo sve sto je mogao,pohapsio novinare,policajce,vojnike,suzbenike,nastavnike,uveo i bukvalno diktaturu - sultanat, oteo i uhapsio americkog svestenika koga drzi kao taoca, okrenuo ledja USA i EU i okrenuo se, doduse ne bas jako kao mi,ka Rusiji,i sada sta ocekuje?
Sta uopste on misli?!
TR moze da bude sila i zemlja za postovanje samo ako je demokratska i okrenuta zapadu i vrednostima zapada, nista nije naucio od Ataturka...

Posle Tita Tito. Gamale vrata se.

pre 5 godina

Što pre pukne tikva sa amerima oni će pre zvanično izaći iz NATO-a. A to onda menja potpuno čitavu situaciju.
(Ovaj put Kijev kaput, 12. avgust 2018 16:21)

Nikada ovi nece izaci iz NATO. Ti ocito ne znas kako ovaj svet radi. Da ti objasnim po srBski. “Dala Baba dinar da udje u kolo a dva da izdaje”. Izlazak iz NATO , bi bio kraj Turske kakvu znamo. Ako ti i dalje nije jasno, pitaj

klipeta

pre 5 godina

sa kakvim se,bre,ciframa ovde barata? Bruto proizvod Turske po glavi stanovnika je 6x manji od Nemackog.Tacka.Sta nije jasno?! Sest puta manji.
Potpuno je normalno ,da mnogo vise razvijena zemlja ima rast bruto proizvoda manji jer je mnogo veca osnovica.
I,uvek je bolje imati manji,a stabilan rast,no veci koji vuce sa sobom razne rizike,inflaciju bez kontrole,neuskladjene kamate,oscilacije kurseva stranih valuta itd.,itd...I ako tu imas kilavu centr. banku ti si prosto naj...o...

max

pre 5 godina

I onda neka neko kaze da Amerika vise nije sto je bila. Amerika je glavna svetska supersila koja u svakom trenutku moze da srusi bilo koju drzavu. Moze da stampa koliko hoce dolara koji je ekvivalentan zlatu. To sto nije ozbiljnije ekonomski napala Rusiju i Kinu nije sto ne moze vec joj trenutno ne odgovara da ih unisti.

Krivi

pre 5 godina

"Menjajte evro, menjajte dolar i zlato iz slamarica za lire u našim bankama. Ovo je nacionalna borba“, pozvao je predsednik Redžep Tajip Erdogan, ponovo nazivajući raspad lire „privrednim ratom“ za koji krivi Zapad. "
Erdogan ovo mora da radi jer drzava nema ni dolara ni evra ni zlata. Nema drugog nacina da dodje i do zlata i dora ili evra. Ali sve je to kratkog "daha". Bice tu itekakvih lomova u ekonomiji. Tesko da ce Erdogan da izadje kao pobednik. Trebao je na vreme da racuna na ovako nesto... Ima jedna narodna izreka koja glasi: "Ko `s djavolom tikve sadi o glavi mu se obijaju".

Ma stvarno

pre 5 godina

Erdogan smeta i Americi i EU, ali teško da mu išta mogu sankcijama. Jedino da su u stanju da izazovu unutrašnja previranja, odnosno građanski rat kao u Siriji, ali to su već pokušali državnim udarom koji je propao, i nakon čega je Erdogan stvarno učvrstio despotiju. Mislim da ima izuzetno jake karte u rukama. NATO zbog položaja Turske ne sme da si dozvoli ni pomisao da Turska zapreti da će izaći (prošle god su im pretresali baze, a niko nije ni pisnuo), Evropa ne može da si dozvoli da Turska pusti 4 milona izbeglica, hiljade firmi iz EU rade u Turskoj...Evropa će zbog sebe morati da spasava Tursku. Koliko god bio diktator, mislim da je, bar za sada, nedodirljiv.

South Park

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama. Nije to "baš super" ali hoću da kažem da se nije ništa promenilo. 
Inače, apsolutno nemam nilakve dileme da će Erdogan, ako baš zagusti, veoma brzo promeniti tim. Ne bi mu bilo prvi put.
(Bluberi2TYÝÝÝSXCCy, 12. avgust 2018 16:06)Covece pa problem je lira a ne evro ili dolar.Neko ko je radio mesecno za 500 lira sada je u problemu jer za ono sto je placao 10 sada placa 15 lira.

Djura

pre 5 godina

"Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?

Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.

A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xy, 12. avgust 2018 15:36)

"

Losi su ti podaci. Turski GDP za 2017 je oko 800 milijardi, a nemacki je 3500 milijardi. Sad izracunaj ponovo

kole

pre 5 godina

Sestra se vratila iz Kusadasija i kaze da je sve dzaba kad zamenis evre. Voznja taxijem gde god da krenes, 300 dinara, Rucak za dvoje 10-15 evra. To ce trajati dok ne krenu da stampaju liru i svakodnevno prilagode cene vrednosti evra ili dolara. Dotle, raspasoj.

leptirica

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)

Postoci su čudo. Ako imaš puno mali postotak je puno,ako imaš malo ni veliki postotak nije puno. Na 100 nečega 8% je samo 8, a na 10 000 1% je 100. Inače sankcije SAD-a su i za Njemačku i za Tursku, pa ispada da je problem ipak u Erdoganovoj ekonomskoj politici ili nepovjerenju u valutu nastalom okretanjem Rusiji.

Nele

pre 5 godina

"Što vam "braća"Rusi ne pomognu?A da nisu u stanju,nije vreme,možda kasnije.........
A i kako slepci da vam oči daju,jel sultane Erdogane,šta si tražio dobio si nema ljutiš sada!
@Dejan Marinković"
Zasto bi Rusija pomagala Turskoj? Turska je clanica NATO sa gomilom Americke vojske na svojoj teritoriji. Od njih su kupili par S400 a od Amerike kupuju godisnje oruzja u 3x vecoj vrednosti. Ovakva situacija ide na ruku Rusiji. Turci vide da ih Amerikanci prodaju na svakom koraku. Sankcije, pokusaj ubistva njihovog predsednika, podrska Kurdima, ucenjuju ih na svakom koraku. EU ih blokira. U totalno su nezavidnoj situaciji zbog Amerike.
A samo zemlje kojima su uvedene sankije da se udruze (Kina, Turska, Rusija, N.Korea, Venecuela, Sirija, Irak, Meksiko..) i da prekinu saradnju sa svima ko saradjuje sa Amerikom bi izazvalo ekonomski kolaps Amerike. Pa ta Amerika je Kanadi i delu EU uvela sankcije.

Geox

pre 5 godina

Najgora stvar u padu domaće valute, koja god da je, je to što se domaće firme zadužuju na globalnom marketu uglavnom u dolarima ili EUR. Pad domaće valute automatski otežava dug tih firmi. Slično na primer kao sa ljudima koji su kredite uzimali u švajcarcima. Što više domaća valuta propada, to je firmama teže i u jednom trenutku dodje do toga da investitori u strahu povuku pare iz tih firmi i eto recesije. Pad valute u Rusiji ili Turskoj nikako ne jača domaću privredu. Naprotiv. Udar se ne oseti odmah, zato gradjani ne reaguju u istom trenutku kada valuta padne već onog trenutka kada firmama postane nepodnošljivo. To je tempirana bomba. Amerika nije završila sa sankcijama ni sa Rusijom ni sa Turskom. Čekam da se Turska i Rusija udruže po onoj narodnoj ako slepac slepca vodi, obadva u jamu padaju.

ali gde mnogo grmi

pre 5 godina

Biće super ako se dohvate Tramp i Erdogan, obojca su više nego spremni da kažu ne samo šta misle nego upravo onako kako im je i došlo, bez mislosti i popuštanja.

Adi

pre 5 godina

Trenutno sam u Beogradu na odmoru, inace radim sa Turcima u Berlinu, nekoliko porodica se za poslednje 2 godine vratilo u tursku.
Inace nemojte potcenjivati tursku, ona ima rast vec deceniju od 8%, a Nemacka u proseku ne vise od 1%.
To znaci da od 30.000 PPP turska raste 3200 $ ove godine, dok Nemacka raste 1.5 % do 2% maksimum nemacka moze imati oko 800$ rast, sto je 4 puta manje novca u odnosu na tursku.

seljadin

pre 5 godina

@M Radosavljevic PPP Turske je ove godine 30.000 $ sto je 60% nemackog PPP, a rast je u proseku 7.5 % u odnosu na nemackih 0.5 do 1.5 % lako je izracunati turski rast +3200 $ vs +700$ (1.5%)pored toga i zaduzenost nemacke 70% a u turske 35% u 2018.

ono kada ti pamet nije iz filmova

pre 5 godina

@Dejan Marinković
Države ne funkcionišu tako. Uostalom Turska prema Rusiji može da se otvori samo još malkice, Rusija je opasnost i po Tursku, a nije da nema šta da se izazove čak i teritorijalno, ili da Turska isto ne postavlja pitanja prema Ruskim saveznicima kao što je Kina (Turska manjinana zapadu Kine, ili religijska pitanja). Turska može sa EU (sada su im dobra vremena), ali pre svega gledaće da nešto napravi sa Ukrajinom. A Rus bi rado pomogao, ali Turska to ne može da priušti, sa EU ima šta da razmeni i dalje pakuju milion i više izbeglica.

obi van

pre 5 godina

Bolje bi Nijemcima bilo da brinu svoju brigu - njihove banke su uložile tamo 21 milijardu. Lira može povući i euro na dole (izgleda da već i jeste)

Melody

pre 5 godina

Ovde se javljaju razni « poznavaoci » situacije i Turskoj, a vecinom su iznesene informacije nekompletne. Kao prvo, Erdogan drzi izbeglice iz Sirije iz licne koristi, dao im je drzavljanstva, za njih je zivot besplatan a za uzvrat oni glasaju za Erdogana. Drugo, sve sto je izgradjenp prethodnij godina ne pokazuje moc Turske, svi ti mostovi, putevi su izgradjeni tako sto su gradjani zaduzeno narednih 50 godina a brke su omastile firme uz Erdogana. Trece, zivot itekako jeste skup za onog ko zaradjuje u lirama. Poredjenja radi, min. plata je oko 1500 lira (u Francuskoj npr. minimalac je 1500 evra). Evo neko u Tr plati za rucak u prosecnom restoranu za 2 osobe 40-50 lira, to je kao da u Fr platite 40-50 evra (a prosecan rucak je oko 30 evra max). Tajip je agrikulturu unistio, i sve namirnice poskupljuju sve vise. Izbore redovno krade i manipulise, a zaglupljen narod mu veruje. Cetvrto, puc iz 2016. je izreziran od strane Tajipa. Na kraju, Tajip je tu postavljen od strane vecih sila radi ostvarenja njihovih licnih planova za razoren Bliski Istok. Na stogodisnjicu Turske republike 2023. Ataturkove dezave nazalost vise nece ni biti po tom planu.

na glaza

pre 5 godina

Pred ocima svih USA ih jednog po jednog unistava ekonomski.Sankcije nezakonite,ratovi,"spontane" revolucije,podplaceni politicarikoji za "saku dolara" prodaju svoje drzave i narod... Svi gledaju i raduju se tudjoj nesreci ne shvatajuci da su oni vec koliko sutra sledeci(EU). Umesto da se
udruze,odupru zajednicki toj posasti!? E,pa nek im bude onda svima!

život na nivou

pre 5 godina

Turska pakuje izbeglice za EU, a evropske banke bi isto imale problem zbog Turskih nevolja (ko im je pozajmljivao novac), a imaju i Katar kome treba Turska (zbog arapske koalicije koja se ostrvila na njih, a imaju novca) i naravno tu su Kinezi, koji sigurno neće propustiti priliku da investiraju oko svog projekta novog puta svile, a Turska je geografski baš gde treba. Kina to može i projektima i turistima (svojevremeno su Tursku dobru volju za prolazak stare Ruske mornarice kroz bosfor, koju su Kinezi kupili da bi se učili kako se prave brodovi, izmamili slanjem turista, razbiše se Turci od zidanja hotela). Tako da rešenja ima, posebno sa Kinom (Tursku bi mogao da zanima i svemir, tu tehnologiju imaju i Kinezi, ne samo Rusi ili ameri koji je nedaju), samo što će novac da ode onima koji su davali kredite (skoro 500 milijardi USD, oko 80% u dolaru, a ostatak u evru, a trećina im stiže na naplatu do kraja godine, a lira pada). A medjunarodni monetarni fond, sumnjam da bi se Erdoganu svidelo šta bi predložili.

LimesOxidorum

pre 5 godina

Koliko to čelika i aluminijuma Turska izveze u SAD? Nema ovo veze sa tim sankcijama a ni sa sveštenikom. Pens i Tramp imaju zacrtan cilj a to je uništenje EU. Od Erdogana se ocekuje da pusti bar milion izbjeglica u pravcu Evrope. To će napraviti strahoviti pritisak na EU a posebno na Merkel čija je koalicija toliko labava da će oduvati malo jači povjerarac. No te izbjeglice neće stići do EU osim možda u dipecerski centar koju zovemo još i Grčkom. 70% će zaglaviti u Srbiji i BiH i promijeniti nas zauvijek. Erdogan će tiho zakopati ratnu sjekiru sa Trampom i odustati od kupovine ruskih raketnih sistema, što je glavni kamen spoticanja. Tramp je trgovac i ovo zavrtanje ruku je jedna od truhovackih taktička i on nije problem. Pravi problem je vjerovatno Pens koji je izrazito desno orijentisan. Dakle scenario je slijedeci. U septembru pocinje velika seoba izbjeglica iz TR, kod nas su negdje oko prve polovine oktobra . U oktobru ovaj sporni svecenik će biti poslat na lijecenje u SAD. TR povlaci nabavku raketnih sistema. Amerikanci puštaju TR da završi sa Kurdima u Siriji. Merkel oko božića po zapadnom kalendaru daje ostavku. Misija završena.

Haha

pre 5 godina

sa kakvim se,bre,ciframa ovde barata? Bruto proizvod Turske po glavi stanovnika je 6x manji od Nemackog.Tacka.Sta nije jasno?! Sest puta manji.
(klipeta, 12. avgust 2018 19:03)

A gle cuda bruto proizvod Kine po glavi stanovnika je jos manji od Turskog (a isti kao GDP Naurua). A Kina prva ekonomija sveta. A Nauru prop'o.
Inace je GDP San Marina veci od Nemackog GDP-a, znaci po tebi je San Marino ekonomska sila za Nemacku i Tursku i "tacka"?
Jel tebi sad jasnije? Ne? Ok, nema veze, nije ekonomija za svakoga...

Ostao na Raci

pre 5 godina

@XXX
Ne znam samo sta si ti mislio pod tim stratesko partnerstvo sa Turskom pa ti se place? Koliko se moglo videti, to se svelo na ulaganje turskih kompanija u Srbiju i nista vise. Ako Turska pukne, nema vise ulaganja iz Turske i to je to. Tu nikad i nije bilo nicega viseg od toga. Kako je i moglo biti ?

Aleksandar

pre 5 godina

@(Adi, 12. avgust 2018 16:01)

Jak si mi ti ekonomista, kao i onaj "seljadin", ako niste ista osoba. Prikazujete knjiški primer mešanja baba i žaba - rast BDP-a se računa na nominalnu vrednost a ne na PPP, a nominalni i PPP BDP nisu ni na koji način vezani - tu daleko više utiče inflacija, subvencije, planirani deficiti... Teoretski je moguće da nominalni BDP skoči za duplo a da PPP padne, štaviše to se dešava sa svim zemljama koje su u finalnim fazama tranzicije jer što je više novca, to se više prelazi na skupu "servisnu ekonomiju".

Al' nema veze, samo vi veličajte sultana, meni iskreno žao Turaka al' sami su dozvolili i aminovali ono što ih sa njime čeka.

statisticar

pre 5 godina

Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xy, 12. avgust 2018 15:36)"Losi su ti podaci. Turski GDP za 2017 je oko 800 milijardi, a nemacki je 3500 milijardi. Sad izracunaj ponovo
(Djura, 12. avgust 2018 17:59
To znaci da ce Nemacka i Turska za 30 tak godina biti izjednacene, a to Nemacka nikako nece da doz voli, tebi to moze izgledati kao dugo vremena ali politicari ( ako su iole profesionalni) razmisljaju gde ce drzava/ nacija biti I za 100 godina

ekonomista

pre 5 godina

Došao sam pre par dana iz Bodruma gde sam se sjajno proveo na odmoru. Nikad manja gužva (sve je poluprazno u špicu sezone)i nikad povoljnije cene, a i domaćini su se stvarno svojski potrudili. S obzirom da sam putovao kolima, nikad jeftinije putovanje, s obzirom na niske cene goriva.
Za one koji se možda spremaju na put, evo svežih informacija: Dizel oko 5,5 lira (0,85 evra), benzin oko evro. Trajekt Ečeabat-Čanakale za kola i tri putnika 40 lira (oko 6 evra) u pravcu. Meni u restoranima tipa Burgerking ili McDonald (pileći hamburger, plus kesica sa 6 komada piletine plus pomftit plus kola) oko 2,5 evra itd......
Naravno, jedino je pivo za naše prilike skupo.....
Treba iskoristiti ovaj momenat i letovati povoljno (naravno, ako plaćate u lirama)

Lira i Lirika

pre 5 godina

Sad ce veliki majstor aikidoa da iskoristi ovaj pad i inerciju Turske i da je gurne na EU sto jace. Neke ce i da skrsi tako.

Putin, naravno. Savrseni strateg. Prosto mislim nekad da je Erdigan ruski agent.

Evropa ce biti sve slabija i razjedinjenija, Rusija dominantnija, a Turska rusko djule. Stizu migranti.

Salerno

pre 5 godina

turska pada? e pa malo morgen, prevelika je turska da bi pala, isto ko sto je pala i severna koreja, od americke sankcije iskoristice rusija, pa sada umesto nato (usa) baze u turskoj zamenice ih ruske, zivi bili pa videli.

seljadin

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .

Adi

pre 5 godina

Trenutno sam u Beogradu na odmoru, inace radim sa Turcima u Berlinu, nekoliko porodica se za poslednje 2 godine vratilo u tursku.
Inace nemojte potcenjivati tursku, ona ima rast vec deceniju od 8%, a Nemacka u proseku ne vise od 1%.
To znaci da od 30.000 PPP turska raste 3200 $ ove godine, dok Nemacka raste 1.5 % do 2% maksimum nemacka moze imati oko 800$ rast, sto je 4 puta manje novca u odnosu na tursku.

Pamet u glavu

pre 5 godina

E tako bi bilo i jod nas ako bi Bosko ili Seselj ili neki rusofili došli na vlast. Dinar vise ne bi bio 120 dinara za euro već 240 dinara za euro. Vi koji imate 200€ biste imali 100€. A inflacija bi bila po 50%. Jedna Turska ne može protiv zapada a nas male guraju protiv zapada razne rusofilska snage.

iskren

pre 5 godina

sad svi ludi,kao propasce Turska za mesec dana jer je Tramp najavio neke carine? Prvo Turska je imperija a drugo,Tursku ce Nemci,Francuzi i drugi spasavati vise nego sebe. Trenutno u Turskoj ima nesto manje od cetiri miliona izbeglica. Zamislite taj haos kada im Erdogan otvori vrata....plus milioni Turaka.Zato,bolje Nemicima da ne pale vatru jer ce se lose provesti.Gde god da su Turci obozavaju svoju drzavu.

Alex

pre 5 godina

Erdogan ce unistiti Tursku i vrlo verovatno zapaliti bure baruta. A kada se Turska zapali izgorece ceo Bliski istok, a mozda i Balkan. Samo Turska kao sekularna drzava moze da bude stabilna i prosperitetna. Nazalost Erdogan je vodi u suprotnom smeru i to u divnom drustvu onog kgb kriminalca.

Dejan Marinković

pre 5 godina

Što vam "braća"Rusi ne pomognu?A da nisu u stanju,nije vreme,možda kasnije.........
A i kako slepci da vam oči daju,jel sultane Erdogane,šta si tražio dobio si nema ljutiš sada!

štap uvek ima dva kraja

pre 5 godina

EU očekuje domno efekat ako se nastavi "propadanje" Turske ekonomije a ne čini ništa da SPREČI ameriku u tom nastojanju...onda ništa....Erdogane, OTVARAJ KAPIJU MIGRANTIMA...

Nele

pre 5 godina

"Što vam "braća"Rusi ne pomognu?A da nisu u stanju,nije vreme,možda kasnije.........
A i kako slepci da vam oči daju,jel sultane Erdogane,šta si tražio dobio si nema ljutiš sada!
@Dejan Marinković"
Zasto bi Rusija pomagala Turskoj? Turska je clanica NATO sa gomilom Americke vojske na svojoj teritoriji. Od njih su kupili par S400 a od Amerike kupuju godisnje oruzja u 3x vecoj vrednosti. Ovakva situacija ide na ruku Rusiji. Turci vide da ih Amerikanci prodaju na svakom koraku. Sankcije, pokusaj ubistva njihovog predsednika, podrska Kurdima, ucenjuju ih na svakom koraku. EU ih blokira. U totalno su nezavidnoj situaciji zbog Amerike.
A samo zemlje kojima su uvedene sankije da se udruze (Kina, Turska, Rusija, N.Korea, Venecuela, Sirija, Irak, Meksiko..) i da prekinu saradnju sa svima ko saradjuje sa Amerikom bi izazvalo ekonomski kolaps Amerike. Pa ta Amerika je Kanadi i delu EU uvela sankcije.

seljadin

pre 5 godina

@M Radosavljevic PPP Turske je ove godine 30.000 $ sto je 60% nemackog PPP, a rast je u proseku 7.5 % u odnosu na nemackih 0.5 do 1.5 % lako je izracunati turski rast +3200 $ vs +700$ (1.5%)pored toga i zaduzenost nemacke 70% a u turske 35% u 2018.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06) # Link komentara

Ti da znas imalo o ekonomiji, znao bi da je u svrsenim i razvijenim zemljama rast manji, iz jednog jedinog razloga. Sve je vec uredjeno i napravljeno. Nemacki rast do 1,5%, je realno jaci od Turskih i 10%, jer je nemacka ekonomija i infrastruktura svemirski daleko od turske. Ovim tvojim komentarom si samo potvrdio nick kojim si se potpisao ispod svog komentara. Na primer, africke zemlje mogu imati rast i 200%, ali je tih 200%, kao rast nemacki rast od 0,001%. Razmisli malo o tome.

xy

pre 5 godina

Vidim da se ovde pise o nekom neizmerno glupom Erdoganovom prostupu u kreiranju ekonomske politike i da vecina ljudi guta tu pricu kao guske kukuruz. Da li iko veruje da drzava od 80 miliona ljudi, regionalna sila, vodi tek tako svoju ekonomsku politiku napamet... Ne zanosite se - ozbiljni su oni, ozbiljniji nego sto iko moze poverovati, ali je i neprijatelj mocan.

xy

pre 5 godina

(M. Radosavljevic, 12. avgust 2018 14:29)

Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?

Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.

A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...

IronMan

pre 5 godina

Tolika prokletinja za vlašću, organizovanje predizbornih mitinga po drugim državama, izmišljen državni udar da se skloni elita i konkurencija (pohapsio "pola države" u 24 sata, imao spremljene spiskove nepodobnih), promjena zakona da što duže vlada, prijetnje o 100 mil. Turaka, onda rušenje aviona, kao neka invazija na Kurde u Siriji, "u Srbiji se osjećam kao kod kuće", "Alija mi ostavio Bosnu", napad njegovog obezbjeđenja u SAD na građane SAD, itd. Onda dođe Donald J. Trump i jednim "tweet - om", ti završi karijeru, pošalje te na smeće istorije. Kakva Turska sila. Amerikanci "te ugasili", moj sultane, zbog jednog sveštenika, nisu to Rusi, da im srušiš borbeni avion, a oni da ti se izvinjavaju, nema tamo Dačića da ti pjeva "na uvce" i da ti se klanja i ponižava i sebe i državu koju predstavlja (domaćina). Upropastio Tursku za par godina. Nisi ti Erdogane, ni za predsjednika MZ Donje Brabonjište. Laku noć, sultane.

rog

pre 5 godina

Mogu da zamislim sta se desava u mozgovima Erdoganovih glasaca sada. Opijeni nacionalistickim izjavama o instant prosperitetnoj i velikoj Turskoj, kako ce ih njihov veliki odlucni vodja odvesti u bolje sutra itd. Garant im i dalje ne dopire do mozga gde je napravljena greska u koracima. Garant misle da ih niko ne voli. Zvuci poznato.

obi van

pre 5 godina

Bolje bi Nijemcima bilo da brinu svoju brigu - njihove banke su uložile tamo 21 milijardu. Lira može povući i euro na dole (izgleda da već i jeste)

Bluberi2TYÝÝÝSXCCy

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama. Nije to "baš super" ali hoću da kažem da se nije ništa promenilo.
Inače, apsolutno nemam nilakve dileme da će Erdogan, ako baš zagusti, veoma brzo promeniti tim. Ne bi mu bilo prvi put.

Pazarac

pre 5 godina

E moj seljadine. Nemackih 0.1% rasta je rast od nekoliko desetina milijardi, dok je turskih 6%, nekoliko milojardi. Npr zamisli da imas jedan milion, i na taj milion zaradis 1%, to je 10 000eura. A zamisli da tvoj drugar ima 1000e i da zaradi 10%, to je 100e. Znaci ti sa 1% rasta imas profit 10000e a tvoj drugar sa 10% rasta ima profit od 100e. Razumes sad?

Marko

pre 5 godina

Niti mi je Turska draga niti volim Turke,daleko im lepa kuća ali Turska se nikako ne sme potcenjivati...to je drzava od blizu 100 miliona ljudi,jedna od moćnijih armija sveta sa ekonomijom koja je izuzetno snažna i ono najbitnije samo oko 1000 kilometara daleko od Srbije....dakle samo neka bude mir.

Don Giovanni

pre 5 godina

Ako su Turci spali na to da iz golih patriotskih, a nikako finansijskih ili drugih razumnih razloga menjaju svoje dolare i zlato iz slamarica u sve bezvredniju liru, to je pouzdan znak da to neće na dobro i da je samo pitanje kad će, a ne da li će pući k'o zvečka!

Ako im još sultan raspiše nekakav "Zajam za preporod Turske", niotkuda iskoče bankari "Jezdoglu" i "Dafinoglu" nudeći kamate na devize od bar 30% mesečno, a na ulicama se pojave kanta pumpe i zujači "d'vize, d'vize" (ali na turskom), to bi bilo definitivno to!

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo sa Turskom je slično kao početak 90tih u bivšoj Jugi! Ko je bio uz Amere, Engleze, Nemce i tsl vidimo da je bolje prošao od onoga ko se uzdao u Ruse, Kineze, "pravu" i "pravo"!!! Ako ništa drugo "pad" Turske znači neminovno jačanje druge dve članice EU i NATO - Grčke i Rumunije ... a bar sa njima dobro stojimo. "Pad" Turske znači i odlazak investitora odatle i njihov možda ne masovan ali bar po neki dolazak kod nas u Srbiju i okolinu!

realno

pre 5 godina

I pored velikog zalaganja Amerike i zapadne Evrope da slome Tursku i Erdo?ana neće im uspeti. Nisu mogli ni vojno a neće ni ekonomski
(Adnan, 12. avgust 2018 14:02)
Na ovaj komentar dovoljno je reći- Turska je u NATO paktu.

Benny Hill

pre 5 godina

Veoma skoro pocece u njih gradjanski rat kao u Siriji...bio nedavno i video da su dosta podeljeni Turki...neki mrze a neki vole ovog Sultana...nema ravnih

max

pre 5 godina

I onda neka neko kaze da Amerika vise nije sto je bila. Amerika je glavna svetska supersila koja u svakom trenutku moze da srusi bilo koju drzavu. Moze da stampa koliko hoce dolara koji je ekvivalentan zlatu. To sto nije ozbiljnije ekonomski napala Rusiju i Kinu nije sto ne moze vec joj trenutno ne odgovara da ih unisti.

Ma stvarno

pre 5 godina

Erdogan smeta i Americi i EU, ali teško da mu išta mogu sankcijama. Jedino da su u stanju da izazovu unutrašnja previranja, odnosno građanski rat kao u Siriji, ali to su već pokušali državnim udarom koji je propao, i nakon čega je Erdogan stvarno učvrstio despotiju. Mislim da ima izuzetno jake karte u rukama. NATO zbog položaja Turske ne sme da si dozvoli ni pomisao da Turska zapreti da će izaći (prošle god su im pretresali baze, a niko nije ni pisnuo), Evropa ne može da si dozvoli da Turska pusti 4 milona izbeglica, hiljade firmi iz EU rade u Turskoj...Evropa će zbog sebe morati da spasava Tursku. Koliko god bio diktator, mislim da je, bar za sada, nedodirljiv.

malo_razmisli

pre 5 godina

I pored velikog zalaganja Amerike i zapadne Evrope da slome Tursku i Erdo?ana neće im uspeti. Nisu mogli ni vojno a neće ni ekonomski
(Adnan, 12. avgust 2018 14:02)

Uuu Adnane ne budi tako optimistican....znas protiv velikog se ne moze....Amerika je ih je vec slomila....vec sad je ucinjeno dosta da ce trebati da sad sve stane 2,3 godine da se vrate...a sta ce tek biti ako se ovako nastavi do kraja godine....
valuta brzo gubi,ali sporo se oporavlja...
Vojno i ne zeli....vojno Turska ima i izmedju sebe problema...sto sa neistomisljenicima sto sa Kurdima...dovljno je samo da Amerika jos jace podrzi Kurde i eto opet problema Turcima...a ekonomski ako zeli Amerika moze Tursku za mjesec dana dovesti na prosijacki stab....
jedna Njemacka i Japan se jako boje Amerike u Ekonomskom smislu,a te dve ekonomije su puno,puno jace od Turske..

Student zapalio zito

pre 5 godina

Bio sam u Istanbulu,tamo radi i mlado i staro a ako ne mozes da hodas sedis i prodajes vodu.

Njima je toliko trgovina u krvi, prodaje, muvanje, trange frange da oni nema sanse da ce propasti.

Politika je nesto drugo.

LimesOxidorum

pre 5 godina

Koliko to čelika i aluminijuma Turska izveze u SAD? Nema ovo veze sa tim sankcijama a ni sa sveštenikom. Pens i Tramp imaju zacrtan cilj a to je uništenje EU. Od Erdogana se ocekuje da pusti bar milion izbjeglica u pravcu Evrope. To će napraviti strahoviti pritisak na EU a posebno na Merkel čija je koalicija toliko labava da će oduvati malo jači povjerarac. No te izbjeglice neće stići do EU osim možda u dipecerski centar koju zovemo još i Grčkom. 70% će zaglaviti u Srbiji i BiH i promijeniti nas zauvijek. Erdogan će tiho zakopati ratnu sjekiru sa Trampom i odustati od kupovine ruskih raketnih sistema, što je glavni kamen spoticanja. Tramp je trgovac i ovo zavrtanje ruku je jedna od truhovackih taktička i on nije problem. Pravi problem je vjerovatno Pens koji je izrazito desno orijentisan. Dakle scenario je slijedeci. U septembru pocinje velika seoba izbjeglica iz TR, kod nas su negdje oko prve polovine oktobra . U oktobru ovaj sporni svecenik će biti poslat na lijecenje u SAD. TR povlaci nabavku raketnih sistema. Amerikanci puštaju TR da završi sa Kurdima u Siriji. Merkel oko božića po zapadnom kalendaru daje ostavku. Misija završena.

aco

pre 5 godina

Тврдио сам и пре две-три године да Ердоган не зна шта ради, иако је Турска тад добро изгледала. Најпре трговина са Исламском републиком, угрожавање грчког суверенитета, обарање руског авиона, хапшење америчкх држављана. Заиста је велики дилетант на челу Турске.

sa lica mesta

pre 5 godina

Suvise je samoprozvanih experata sa komentarima, pa sam morao da dam i sopstveni komentar.
Radim za americku kompaniju, a zivim u turskoj. Situacija u turskoj je poslednjih meseci veoma slozena, prvenstveno u politickom smislu. Sto se tice ekonomskih pokazatelja, jos uvek nema znacajnih implikacija.
Inflacija je samo jedan faktor ekonomske stabilnosti, i definitivno ne mora da znaci sunovrat ekonomije. US putem federalnih rezervi izaziva vestacku inflaciju kada zeli da pospesi izvoz, ili kada zeli da poveca domacu potrosnju (a samim tim i proizvodnju). Turska privreda je veoma solidna, i pored nemacke spada u najvecu proizvodjacku privredu Evrope. Mozda veci problem Turske u ovo trenutku je politicka podeljenost i konstantni sukobi na istoku zemlje sa kurdima.
Povodom komentara o GDP-u, to je mozda i jos kompleksnija tema od ove. Postoji vise modela upotrebe GDP-a (PPP, GM..), i u zavisnosti od toga dobijate razlicite rezultate. Na primer, po cistom GDP modelu, US je daleko prvi u svetu a Kina druga. Medjutim po GDP PPP, kina je daleko ispred US, pa zato neki ekonomisti vec sada smtartju da je Kina prva ekonomija sveta, a da ce za za 5-6 godina Indija biti druga (ispred Japana i Nemacacke) ispred US.

Zato bih zamolio experte da iznose svoja misljenja a ne TVRDNJE !!!

Hlada

pre 5 godina

@(Dejan Marinković, 12. avgust 2018 14:04)
Zaintrigiran sam ovim komentarom. Otkad su to Rusi Turcima "braća"? Je li to Rusija po nečemu dužna da bude "brat" svakome ko ima sukob s Amerikom?

Fidelio

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)

E, baš si mi ti neki jak ekonomista!

Imaš Turčina i Nemca koji investiraju u razne poslove: Turčin ima da investira 1.000 evra, Nemac 1.000.000 evra. Na kraju godine se prebroje i posle odbitka troškova pokaže se da je Turčin zaradio fantastičnih 6-8%, odnosno čak 60-80 evra, a Nemac samo bednih 0,5-1,5%, odnosno jedva 5.000-15.000 evra.

S kim od njih dvojice bi se ti menjao?

Ne znam kako ti, ali ja više volim mali procenat rasta na ogromnu osnovu, nego ogroman procenat rasta, ali na mizernu osnovu.

Haha

pre 5 godina

sa kakvim se,bre,ciframa ovde barata? Bruto proizvod Turske po glavi stanovnika je 6x manji od Nemackog.Tacka.Sta nije jasno?! Sest puta manji.
(klipeta, 12. avgust 2018 19:03)

A gle cuda bruto proizvod Kine po glavi stanovnika je jos manji od Turskog (a isti kao GDP Naurua). A Kina prva ekonomija sveta. A Nauru prop'o.
Inace je GDP San Marina veci od Nemackog GDP-a, znaci po tebi je San Marino ekonomska sila za Nemacku i Tursku i "tacka"?
Jel tebi sad jasnije? Ne? Ok, nema veze, nije ekonomija za svakoga...

Lira i Lirika

pre 5 godina

Sad ce veliki majstor aikidoa da iskoristi ovaj pad i inerciju Turske i da je gurne na EU sto jace. Neke ce i da skrsi tako.

Putin, naravno. Savrseni strateg. Prosto mislim nekad da je Erdigan ruski agent.

Evropa ce biti sve slabija i razjedinjenija, Rusija dominantnija, a Turska rusko djule. Stizu migranti.

na glaza

pre 5 godina

Pred ocima svih USA ih jednog po jednog unistava ekonomski.Sankcije nezakonite,ratovi,"spontane" revolucije,podplaceni politicarikoji za "saku dolara" prodaju svoje drzave i narod... Svi gledaju i raduju se tudjoj nesreci ne shvatajuci da su oni vec koliko sutra sledeci(EU). Umesto da se
udruze,odupru zajednicki toj posasti!? E,pa nek im bude onda svima!

leptirica

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)

Postoci su čudo. Ako imaš puno mali postotak je puno,ako imaš malo ni veliki postotak nije puno. Na 100 nečega 8% je samo 8, a na 10 000 1% je 100. Inače sankcije SAD-a su i za Njemačku i za Tursku, pa ispada da je problem ipak u Erdoganovoj ekonomskoj politici ili nepovjerenju u valutu nastalom okretanjem Rusiji.

C i n i k

pre 5 godina

I tako, kroz tragicnu i krvavu istoriju Srbije, uvek se zakacimo za pogresne a posledice svakako snosimo mi.
Sultan je tamo ukinuo sve sto je mogao,pohapsio novinare,policajce,vojnike,suzbenike,nastavnike,uveo i bukvalno diktaturu - sultanat, oteo i uhapsio americkog svestenika koga drzi kao taoca, okrenuo ledja USA i EU i okrenuo se, doduse ne bas jako kao mi,ka Rusiji,i sada sta ocekuje?
Sta uopste on misli?!
TR moze da bude sila i zemlja za postovanje samo ako je demokratska i okrenuta zapadu i vrednostima zapada, nista nije naucio od Ataturka...

Salerno

pre 5 godina

turska pada? e pa malo morgen, prevelika je turska da bi pala, isto ko sto je pala i severna koreja, od americke sankcije iskoristice rusija, pa sada umesto nato (usa) baze u turskoj zamenice ih ruske, zivi bili pa videli.

klipeta

pre 5 godina

sa kakvim se,bre,ciframa ovde barata? Bruto proizvod Turske po glavi stanovnika je 6x manji od Nemackog.Tacka.Sta nije jasno?! Sest puta manji.
Potpuno je normalno ,da mnogo vise razvijena zemlja ima rast bruto proizvoda manji jer je mnogo veca osnovica.
I,uvek je bolje imati manji,a stabilan rast,no veci koji vuce sa sobom razne rizike,inflaciju bez kontrole,neuskladjene kamate,oscilacije kurseva stranih valuta itd.,itd...I ako tu imas kilavu centr. banku ti si prosto naj...o...

XXX

pre 5 godina

Ljudi, znate li šta je tužno u svemu ovome? To da je ovaj nas sveznajuci i Srbija kao država, ponovo odabrala pogrešnu stranu u traženju strateških partnera u svetu (regionu). Plače mi se od muke.

ono kada ti pamet nije iz filmova

pre 5 godina

@Dejan Marinković
Države ne funkcionišu tako. Uostalom Turska prema Rusiji može da se otvori samo još malkice, Rusija je opasnost i po Tursku, a nije da nema šta da se izazove čak i teritorijalno, ili da Turska isto ne postavlja pitanja prema Ruskim saveznicima kao što je Kina (Turska manjinana zapadu Kine, ili religijska pitanja). Turska može sa EU (sada su im dobra vremena), ali pre svega gledaće da nešto napravi sa Ukrajinom. A Rus bi rado pomogao, ali Turska to ne može da priušti, sa EU ima šta da razmeni i dalje pakuju milion i više izbeglica.

ajde

pre 5 godina

šta vredi Nemcima stabilan evro kad im je rast bdp 0.5 do 1.5 % a Turska 6 do 8 %. Voleo bih da je obrnuto ali su to cinjenice da se EU + US uvek obruse sankcijama i vojskom na najbrze rastuce ekonomije sveta kako bi sasekli konkurenciju .
(seljadin, 12. avgust 2018 14:06)
-----------------------

Ovo je toliko naivno gledanje na brojke, da je to zastrasujuce. Ako je, FIKTIVNO, Nemacka ekonomija jaka 100 jedinica, a recimo Turska 1 jedinicu, pa obe porastu za po jednu jedinicu (Nemci na 101 a Turci na 2), onda su Nemci ostvarili rast od 1%, a Turci od 100% - a u realnosti su jos uvek 50 puta slabiji od Nemaca.

Geox

pre 5 godina

Najgora stvar u padu domaće valute, koja god da je, je to što se domaće firme zadužuju na globalnom marketu uglavnom u dolarima ili EUR. Pad domaće valute automatski otežava dug tih firmi. Slično na primer kao sa ljudima koji su kredite uzimali u švajcarcima. Što više domaća valuta propada, to je firmama teže i u jednom trenutku dodje do toga da investitori u strahu povuku pare iz tih firmi i eto recesije. Pad valute u Rusiji ili Turskoj nikako ne jača domaću privredu. Naprotiv. Udar se ne oseti odmah, zato gradjani ne reaguju u istom trenutku kada valuta padne već onog trenutka kada firmama postane nepodnošljivo. To je tempirana bomba. Amerika nije završila sa sankcijama ni sa Rusijom ni sa Turskom. Čekam da se Turska i Rusija udruže po onoj narodnoj ako slepac slepca vodi, obadva u jamu padaju.

Posle Tita Tito. Gamale vrata se.

pre 5 godina

Što pre pukne tikva sa amerima oni će pre zvanično izaći iz NATO-a. A to onda menja potpuno čitavu situaciju.
(Ovaj put Kijev kaput, 12. avgust 2018 16:21)

Nikada ovi nece izaci iz NATO. Ti ocito ne znas kako ovaj svet radi. Da ti objasnim po srBski. “Dala Baba dinar da udje u kolo a dva da izdaje”. Izlazak iz NATO , bi bio kraj Turske kakvu znamo. Ako ti i dalje nije jasno, pitaj

kole

pre 5 godina

Sestra se vratila iz Kusadasija i kaze da je sve dzaba kad zamenis evre. Voznja taxijem gde god da krenes, 300 dinara, Rucak za dvoje 10-15 evra. To ce trajati dok ne krenu da stampaju liru i svakodnevno prilagode cene vrednosti evra ili dolara. Dotle, raspasoj.

ali gde mnogo grmi

pre 5 godina

Biće super ako se dohvate Tramp i Erdogan, obojca su više nego spremni da kažu ne samo šta misle nego upravo onako kako im je i došlo, bez mislosti i popuštanja.

Djura

pre 5 godina

"Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?

Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.

A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xy, 12. avgust 2018 15:36)

"

Losi su ti podaci. Turski GDP za 2017 je oko 800 milijardi, a nemacki je 3500 milijardi. Sad izracunaj ponovo

U zivotu sve placa u zivotu sve se vraca

pre 5 godina

Setim se jednog clanka gde je Ergodan izdejstvovao na nacionalnom referendumu koji je narod Turske i potvrdio na istom tom referendumu da ostane u predsednickoj palati u Ankari do 2029-e godine.

Sad citam o nekoj teskoj situaciji u Turskoj.Zeznuces Amere kako da ne.

Krivi

pre 5 godina

"Menjajte evro, menjajte dolar i zlato iz slamarica za lire u našim bankama. Ovo je nacionalna borba“, pozvao je predsednik Redžep Tajip Erdogan, ponovo nazivajući raspad lire „privrednim ratom“ za koji krivi Zapad. "
Erdogan ovo mora da radi jer drzava nema ni dolara ni evra ni zlata. Nema drugog nacina da dodje i do zlata i dora ili evra. Ali sve je to kratkog "daha". Bice tu itekakvih lomova u ekonomiji. Tesko da ce Erdogan da izadje kao pobednik. Trebao je na vreme da racuna na ovako nesto... Ima jedna narodna izreka koja glasi: "Ko `s djavolom tikve sadi o glavi mu se obijaju".

Melody

pre 5 godina

Ovde se javljaju razni « poznavaoci » situacije i Turskoj, a vecinom su iznesene informacije nekompletne. Kao prvo, Erdogan drzi izbeglice iz Sirije iz licne koristi, dao im je drzavljanstva, za njih je zivot besplatan a za uzvrat oni glasaju za Erdogana. Drugo, sve sto je izgradjenp prethodnij godina ne pokazuje moc Turske, svi ti mostovi, putevi su izgradjeni tako sto su gradjani zaduzeno narednih 50 godina a brke su omastile firme uz Erdogana. Trece, zivot itekako jeste skup za onog ko zaradjuje u lirama. Poredjenja radi, min. plata je oko 1500 lira (u Francuskoj npr. minimalac je 1500 evra). Evo neko u Tr plati za rucak u prosecnom restoranu za 2 osobe 40-50 lira, to je kao da u Fr platite 40-50 evra (a prosecan rucak je oko 30 evra max). Tajip je agrikulturu unistio, i sve namirnice poskupljuju sve vise. Izbore redovno krade i manipulise, a zaglupljen narod mu veruje. Cetvrto, puc iz 2016. je izreziran od strane Tajipa. Na kraju, Tajip je tu postavljen od strane vecih sila radi ostvarenja njihovih licnih planova za razoren Bliski Istok. Na stogodisnjicu Turske republike 2023. Ataturkove dezave nazalost vise nece ni biti po tom planu.

Metohijac

pre 5 godina

Erdogan je prvo digao ekonomski Tursku.
Sad je satire i uništava.
Postao je nevidjeno bahat i kočoperan.
Nema tog lidera kome in nije solio pamet.
Ponaša se već dugi veoma bezobrazno, evo čak Trampu je u usa novinana poručio da ako ne bude kako se njemu svidja, da će tražiti prijatelje nove.
Na to mu je Tramp jednim twitom uništioni liru i znanje.
Sad Taip vrišti i moli narod da kupuje uništenu liru za $ i zlato.
Nisu poludeli da to čine.

život na nivou

pre 5 godina

Turska pakuje izbeglice za EU, a evropske banke bi isto imale problem zbog Turskih nevolja (ko im je pozajmljivao novac), a imaju i Katar kome treba Turska (zbog arapske koalicije koja se ostrvila na njih, a imaju novca) i naravno tu su Kinezi, koji sigurno neće propustiti priliku da investiraju oko svog projekta novog puta svile, a Turska je geografski baš gde treba. Kina to može i projektima i turistima (svojevremeno su Tursku dobru volju za prolazak stare Ruske mornarice kroz bosfor, koju su Kinezi kupili da bi se učili kako se prave brodovi, izmamili slanjem turista, razbiše se Turci od zidanja hotela). Tako da rešenja ima, posebno sa Kinom (Tursku bi mogao da zanima i svemir, tu tehnologiju imaju i Kinezi, ne samo Rusi ili ameri koji je nedaju), samo što će novac da ode onima koji su davali kredite (skoro 500 milijardi USD, oko 80% u dolaru, a ostatak u evru, a trećina im stiže na naplatu do kraja godine, a lira pada). A medjunarodni monetarni fond, sumnjam da bi se Erdoganu svidelo šta bi predložili.

statisticar

pre 5 godina

Kako to mislite nemacki rast od 1.5% je "realno jaci" od turskih 10%?Ako mislite na vrednost u novcu za koji privreda poraste nakon godinu dana, 10% rasta u Turskoj bi bilo 90,900,000,000 $, dok bi u Nemackoj 1,5% rasta iznosilo ukupno 55,275,000,000. Ovo bi bilo prema podacima o BDP-u za 2017.A dobili ste pregrst pluseva na komentar, sta reci...[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xy, 12. avgust 2018 15:36)"Losi su ti podaci. Turski GDP za 2017 je oko 800 milijardi, a nemacki je 3500 milijardi. Sad izracunaj ponovo
(Djura, 12. avgust 2018 17:59
To znaci da ce Nemacka i Turska za 30 tak godina biti izjednacene, a to Nemacka nikako nece da doz voli, tebi to moze izgledati kao dugo vremena ali politicari ( ako su iole profesionalni) razmisljaju gde ce drzava/ nacija biti I za 100 godina

South Park

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama. Nije to "baš super" ali hoću da kažem da se nije ništa promenilo. 
Inače, apsolutno nemam nilakve dileme da će Erdogan, ako baš zagusti, veoma brzo promeniti tim. Ne bi mu bilo prvi put.
(Bluberi2TYÝÝÝSXCCy, 12. avgust 2018 16:06)Covece pa problem je lira a ne evro ili dolar.Neko ko je radio mesecno za 500 lira sada je u problemu jer za ono sto je placao 10 sada placa 15 lira.

tihi

pre 5 godina

Evo trenutno u menjacnici je jedan euro 6.4 lira.
Kolju se za euro, bagatera.. Gledaju te ko cara sa evrima u Kusadasiju.
Najgore je sto misle da Srbi imaju para a kod nas jos gore.

U Turskoj hrana jeftinija, pice, odeca duplo a ista u istoj radnji kao kod nas.. Srbiju ce pojesti marza i lopovluk.

cccp

pre 5 godina

Bez da ulazim u neke preterena analize,mogu samo sa lica mesta (na porodičnom odmoru sam u Turskoj) da "izvestim" da se ovde uticaji inflacihe ne vide. Pada vrednost nacionalne valute ali su cene, kao što je bilo u poslednjih 20 godina koliko letujem ovde, izražene u devizama.
-----------------------------------

To zapravo i jeste znak velike ekonomske krize. Ako su cene izrazene u devizama, onda to znaci da se nema nikakvog poverenja u lokalnu valutu, te vrednost i stabilnost iste. Plate nisu u devizama.

Petar

pre 5 godina

@aco Tacno! Svaka ti cast! Zapamtio sam tvoje komentare od pre dve tri godine. Sve sto si rekao za Erdogana se obestinilo.Kazi i sad nesto za ovog naseg pa da ti za jedno dve tri godine opet cestitam.

Ostao na Raci

pre 5 godina

@XXX
Ne znam samo sta si ti mislio pod tim stratesko partnerstvo sa Turskom pa ti se place? Koliko se moglo videti, to se svelo na ulaganje turskih kompanija u Srbiju i nista vise. Ako Turska pukne, nema vise ulaganja iz Turske i to je to. Tu nikad i nije bilo nicega viseg od toga. Kako je i moglo biti ?

ekonomista

pre 5 godina

Došao sam pre par dana iz Bodruma gde sam se sjajno proveo na odmoru. Nikad manja gužva (sve je poluprazno u špicu sezone)i nikad povoljnije cene, a i domaćini su se stvarno svojski potrudili. S obzirom da sam putovao kolima, nikad jeftinije putovanje, s obzirom na niske cene goriva.
Za one koji se možda spremaju na put, evo svežih informacija: Dizel oko 5,5 lira (0,85 evra), benzin oko evro. Trajekt Ečeabat-Čanakale za kola i tri putnika 40 lira (oko 6 evra) u pravcu. Meni u restoranima tipa Burgerking ili McDonald (pileći hamburger, plus kesica sa 6 komada piletine plus pomftit plus kola) oko 2,5 evra itd......
Naravno, jedino je pivo za naše prilike skupo.....
Treba iskoristiti ovaj momenat i letovati povoljno (naravno, ako plaćate u lirama)

Aleksandar

pre 5 godina

@(Adi, 12. avgust 2018 16:01)

Jak si mi ti ekonomista, kao i onaj "seljadin", ako niste ista osoba. Prikazujete knjiški primer mešanja baba i žaba - rast BDP-a se računa na nominalnu vrednost a ne na PPP, a nominalni i PPP BDP nisu ni na koji način vezani - tu daleko više utiče inflacija, subvencije, planirani deficiti... Teoretski je moguće da nominalni BDP skoči za duplo a da PPP padne, štaviše to se dešava sa svim zemljama koje su u finalnim fazama tranzicije jer što je više novca, to se više prelazi na skupu "servisnu ekonomiju".

Al' nema veze, samo vi veličajte sultana, meni iskreno žao Turaka al' sami su dozvolili i aminovali ono što ih sa njime čeka.