Utorak, 07.08.2018.

10:30

"Prosečan račun je 450 RSD, to je naš problem, a Lidl..." VIDEO

Lidl će u prvo vreme po dolasku u Srbiju verovatno držati politiku nižih cena, ali će se utopiti u sivilo srpskog tržišta, ocena je stručnjaka za trgovinu.

Izvor: B92

"Proseèan raèun je 450 RSD, to je naš problem, a Lidl..." VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Draga

pre 5 godina

Nerazumem kako ste dosli do misljenja da u Lidlu kupuju samo siromasni,nije tacno ovde u Nemackoj kupuju gradjani svih klasa bogati i siromasni,jel Nemac uvek kaze zasto da dajem pare za neki brend kada mogu da dobijem jeftinije i bolje u Lidlu koji je poznat po kvalitetu.

mikin

pre 5 godina

"Prosečan račun je 450 RSD, to je naš problem"
NEEE! Nas problem je prosecna plata od 300€ a ovo je samo POSLEDICA!
Gurnite taj problem Vucicu pod nos. Mi ocito nismo sposobni za takvo nesto.

NoName

pre 5 godina

@kiki

Brale, Lidl prodaje od drugih proizvodjaca i ti proizvodi su ukusniju i kvalieteniji od ove nase prepune aditiva. U Svabiji sam jeo i doneo jednu "zimsku" salamu kojoj je jedini aditiv bio stabilizator i so od 450 gr, kostala je 2.2 evra i milion puta je bolja od nase najskuplje prepune E621 i ostalih sranja.

Života

pre 5 godina

Delez je kupovinom Maksija napravio pun pogodak, što se tiče nas potrošača. Više mi se ne isplati da idem do mega marketa osim ako želim veći izbor. Sa lidlom će isto biti sve jeftinije.

Života

pre 5 godina

A kako je moguce da su proizvodi iz Srbije jeftiniji u Republici srpskoj i Crnoj gori? Logicno je da je proizvodjacka cena korektna a marze u Srbiji prevelike.
(Sasa, 07. avgust 2018 11:05)

Benzinska pumpa u Makedoniji, prva do granice sa grčkom - soko Štark čokolade jeftinije nego u našim mega marketima. Ovce su za šišanje.

realno

pre 5 godina

Tekst je solidan a najveca istina je mali prosecni racun.Provereno tacno.Trend je kvalitetna radnja u kraju tj izbor makar 3-4 na peske.Hipermarketi stagniraju a renoviraju se bas supermarketi.Lidl ce ponuditi jos jedan dobar izbor i IDEA i MAXI se spremaju za njih vec dve godine.Roba se odavno kupuje 2/3 na promociji sve sto nije pijaca i meso.A bice i 3/4 za koju godinu tako da je prava cena koju potrosac placa 20% niza od one na polici u proseku.Lidl treba prvo da zainteresuje potrosace da probaju njihov PL i da procene odnos kvalitet/cena.Tako je i dm prvih godina sporije rastao a sada kada su dostupni svuda tamo se kupije sve i svasta.Probali ljudi..pohvalili jedni drugima i sada samo leti promet.Cene visoke ali non stop neke akcije.

Prc Milojko

pre 5 godina

Svi ti strani trgovinski lanci ne dolaze u Srbiju iz ljubavi i zbog niskih cena,već zbog najviših marži u Evropi.
Ovde dođu,dobiju sve moguće subvencije Države (kao da su proizvodnja),dobiju najjeftiniju radnu snagu i višegodišnje oslobođenje plaćanja poreza,uzmu lovu i svu ostvarenu dobit iznesu iz zemlje!
U čemu je tu mudrost neka mi objasne ovi novokomponovani kvazi eksperti,kada je to sve jasno i malom Đokici?!?

malo_razmisli

pre 5 godina

 U Nemackoj gde zivim, cene mnogih prehrambenih proizvoda su manje nego u Srbiji. Ima ih naravno i skupljih. Ali nije mi jasno kako to, kad u nemackoj moraju da se plate mnogo veci licni dohoci radnika (o proizvodjacima da ne govorim), skuplji je prostor, logistika, struja... I opet cene u proseku su kao u nemackoj. Naravno da se šišaju građani Srbije!
(danger, 07. avgust 2018 12:09)


a nisi racunao plaće,ako je veca placa valjda je lakse onda izdvojiti i vece doprinose...pa i sama Logistika...ti bi htio da imas 2500€ placu a da je Logistika dzabe,da je poslovni prostor dzabe...pa ke ce onda taj koji se bavi time imati i on 2500€ ,po tebi nikako....
koliko je sisanje u Njemackoj,tj opcenito usluge..sta bi trebale fizerke raditi za 500€ jer eto trbi je skupo sisanje od 20ak eura...kad je na Balkanu 5 € ali brate ona ( frizerka) ce takvim stavom imati placu 2500 ili 1500 nikad...cigarete su u Njeamckoj ako se ne varam od 6€ pa nadalje...zato nasi kad se vracaju sa Balkana natrpaju auto puno cigaretama i naravno rakijom....
stvar je da sa tom placom koju ti dobijes u tim trgovinama mozes kuputi hrou toga...na Balkanu (da ne spominjem pojedinacno Srbiju,HR,BiH) mozes kupiti jako malo...pa nije stvar skupoce te hrane ,nego mizernih placa....
da pojasnim ,gorivo u Njemackoj i Balkanu je isto...skoro pa iste cijene...sto znaci da je u Njemackoj 3 puta jeftinije jer takve su i place tj kupovna moc...

malo_razmisli

pre 5 godina

Lidl je poznat po neukusnoj hrani. meni se tamo ne sviđa.jeftino i loše..vidicete sami..nije to za ozbiljnu kupovinu
(kiki, 07. avgust 2018 12:45)

pa Lidl je za sirotinju,a na sirotinji se najvise uzima...a kud ces vece sirotinje nego na Balkanu...
a Lidl upravo tu najvise zaradjuju...
a i imaju pravo...mogu i moze im se...

nišlija

pre 5 godina

Ma potpuno pogrešno!Problem je što se nesposobni kadrovi postavljaju da upravljaju tim lancima u srbiji.Još ih muči onaj provincijalski mentalitet i to što su učili na fakultetima o trgovini su bubali.Evo u mom kraju na kilometar i malo više ima 4 trgovinska lanca i dva-tri veća trgovinska lanca sa mesom.Komšinica koji joj je ukupan porodični buđet 250000 din obilazi za bukvalno 5 din sve te lance i tačno zna gde je jeftinije šta to i kupuje.U lancu do mene vrsta šećera koja je od druge vrste šećera jeftinija 2 din je razgrabljena ovaj skuplji si stoji.Svi tako rade,i koji imaju i koji nemaju gledaju na dinar i ko je malo,al malo pametan i pride obrazovan a nadam se da će lidl takvog čoveka da postavi,treba da igra na kartu da bude jeftino i kvalitetno!Siguran sam u uspeh tada!

Pera iz bivseg DDR-a

pre 5 godina

(Saša, 07. avgust 2018 15:22)
Sasa, logicno je da roba koja je akcizna (alkohol, cigarete, gorivo, kafa itd..) buda skuplja kod nas nego u Makedoniji jer nasa akciza je veca nego Makedonska. Takodje neki proizvodi bi mogli da budu jeftiniji za par procenata jer je PDV u Makedoniji 18% a kod nas 20%.
Ono sto nije logicno je da npr plazma keks, eurokrem ili neki drugi srpski prozivod bude jeftiniji a postoje dodatni troskovi kao sto je npr transport.

kraja

pre 5 godina

“Izjave analitičara su više na nivou teorije, trebalo bi malo i da putuju. ”
...izvinjavam se, na nivou lupetanja su...
...samo dva dana da provedu u hrvatskim trgovinama da vide sta je to akcija, sta je rasprodaja, sta je pred bacanjem zbog isteka upotrebe...
...nivea deodorans na akciji 170 din, kod nas ide do 400...
...o kakvih 8, 10, 25% marze je rec...???
...ovde se tuce po usima...
...prijatelj mehanicar dobija od prodavca delova rabat 50%...???

Veliki brat

pre 5 godina

Ovaj stručnjak sa FEFA prvo da objasni gde mu na sajtu fakulteta piše pun naziv ustanove, kao i kom univerzitetu pripada (jer fakulteti se ne mogu registrovati bez pripadnosti nekom univerzitetu).


Što se tiče marži, viđao sam marže i preko 100% na spisku robe koja dolazi iz veleprodaje, ali npr. na šlag i slične artikle, koji u maloprodaji koštaju manje od 100 dinara.

U Srbiji je mnogo veći kriminal prelepljivanje datuma isteka trajanja prehrambenih proizvoda, čime se direktno truje stanovništvo. Na ovo su u manjim radnjama naterani i zaposleni, jer im se sve što "propadne" odbija od plate, koja je ionako samo za preživljavanje.

Za početak, neka Lidl ponudi zdraviju hranu, koja ima manje šećera i drugih zaslađivača, lako ćemo se snaći za ukus. Šta mi vredi ukusna čokolada od 370 dinara, kad ima preko 70% ugljenih hidrata?

I samo da ne naprave grešku kao postojeći supermarketi - u prvih godinu dana promet je veliki, jer kupci uzimaju na odloženo plaćanje, 60 dana, pa 90 dana, pa 180 dana, pa menadžment uradi potpuno pogrešne projekcije za sledeću godinu. Kada kupci zatvore krug sa 360 dana odloženim plaćanjem, promet krene drastično da opada, jer ljudima stižu računi iz prošle godine.
Zato imate supermarkete u kojima je u početku radilo i po 7 ili 8 kasa, a sada rade najviše 2 dok ostale zvrje prazne.

Saša

pre 5 godina

U Kumanovu, u Makedoniji, naši srpski proizvodi su 30 do 40% jeftiniii nego u Srbiji. Nije mi jasno o čemu se radi. Čak i akcizna roba kafa, alkohol...

Joe

pre 5 godina

Sramotno je da predstavnik PKS-a izjavljuje da su marze 8 odsto. Marze u Srbiji idu i do 60 odsto. Najvise zaradjuju trgovci, dok proizvodjaci podnose najveci teret... svako ko ima ikavog kontakta sa trgovcima u poslovnom smislu moze da potvrdi sve ovo...

Slobodan

pre 5 godina

Jedan primer kupka u marketu 480din u Krsenkovicu (ko zna kako) 250din. Znaci nabavna cene je 70-80 din, pa vi izracunajte kolike su marze. Prosecna je preko 100% ruku dam.

ja

pre 5 godina

Da pojasnim:
1. dok država i njeni zakoni dozvoljavaju postojanje posrednika između srpskog proizvođača i trgovca u Srbiji dotle će biti korupcije i reketašenja direktora trgovine i posrednika. U prevodu: ako hoćeš da te primi direktor i ulista tvoj proizvod bez obzira što je kvalitetan i konkurentan, plati sa strane da oni podele parice pa uđi...pa kad udješ tek onda plati ulistavanje, brend book, pozicioniranje na boljem mestu itd.
2. dok lokalna samouprava velikim lancima koji dolaze uz beneficije ne ispostavi i Belu listu lokalnih proizvoda (koji zadovoljavaju kvalitetom) a koji bi morali da se nadju na policama i u prodajnoj mreži....

nema bolje sutra.

Ej

pre 5 godina

Marza 5% u maloprodaji!? Koji su bre ovi "intelektualci"? U poslednjih nekoliko godina sam se naslusao gluposti od raznih "strucnjaka",kao sto meko od njih rece da zivimo nikad bolje...sa prosecnim racunom od 450 din,svakog drugog dana.

Jovica NS

pre 5 godina

Bavim se 26 godina proizvodnjom...moja marža je jodva 20%...a trgovci koji prodaju moj priizvod neće ni da pomisle da stave ispod 100%...

White Power

pre 5 godina

Gosn Malinovic obmanjuje javnost.
Marze svih trgovinskih lanaca u Srbiji su izmedju 50 i 100%, u zavisnosti od vrste proizvoda koje marziraju.
Ulistavanje je takodje nemali prihod koji ostvaruju trgovci. Bar kod i promocije su dodatni trosak koji ne ide direktno u dzep trgovca, ali ide preko ledja krajnjeg potrosaca.
Maloprodajne cene u Srbiji su u nivou onih u Holandiji, Nemackoj, Austriji ili Belgiji, a znatno iznad onih u Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Slovackoj, Poljskoj ili Ceskoj.
Sve ostalo je prazna prica da bi se opravdalo peljesenje Srba i ocuvao monopolisticki polozaj DVA I PO lanca koji posluju na ovoj teritoriji.

Valerija

pre 5 godina

blago tim srbima koji potrose u proseku 450 dinara. Hleb, jaja, mleko I jogurt kosta tih 450 dinara, I to svaki dan u mesecu. A gde je ulje, so, secer, brasno plus hemija???? kakvi su ovi bre idioti. Mrs

shone

pre 5 godina

mislim da ce odrzati svoj rezon jeftinijeg supermarketa sto mu je i osnovna prednost, inace zasto bi isli tamo(!?). ako govorimo o kvalitetu ima nekoliko dobrih stvari ali ostalo je stvarno po sistemo 'kol'ko para, tol'ko muzike'. meso im je jako lose o ostalo su kopije postojecih brendova mahom ne tako dobre

milan

pre 5 godina

koga ti farbas? 450 dinara? Pa da je 450 dinara nebi Lidl otvarao lanac! Da je 450 dinara Univerexport, Idea se nebi sirili. ko jos otvara radnje ako je prosecan racun 450 dinara?

ja sam

pre 5 godina

nema ovde kupovine, jednom mesecno sa ekipom odem do Madjarske po strateske namirnice i hemiju, vrate mi PDV od prosle kupovine i svi srecni, isplati se

South Park

pre 5 godina

Jedan ozbiljan evropski grad ima veći promet u maloprodaji nego cela Srbija. Naše tržište je jako siromašno a šta reći o radnicima u supermarketima koji zaradjuju jedva nešto iznad minimalca.
(hola, 07. avgust 2018 12:13)I kada im odbiju manjak,kalirano i trulo voce,istekle rokove(kao da oni nabavljaju vece kolicine nego sto treba) bude ispod minimalca.

jasdf

pre 5 godina

Ja mozda dva puta mesecno kupujem za iznad 1000 dinara. Sve ostale kupovine su mi manje, uglavnom 100-200 dinara. Moj prosek po kupovini je ispod ovog navedenog, a po standardu sam iznad proseka.

mimili

pre 5 godina

Iskreno se nadam da se Lidli neće utopiti u sivilo srpskog tršišta jer, ni jedan lacan nije ovoliko pažljivo pripremao svoj dolazak. Npr. Lidli obučava srednji menadžment skoro godinu dana, otvara o 15ak objekata istovremeno, izgradio je ozbiljan distributivni centar... Ostali koji su dolazili gradili su jedan ili dva objekta i čekali da vide šta će da bude i na kraju prihvatili tajkunski način poslovanja. Takođe, deliuje mi da Lidl ima neku vrstu zaštite naše države, jer sumnjam da bi iko drugi mogao da dobije isključenje sa autoputa ili lokaciju tik pored Tempa na Adi.

milan

pre 5 godina

Kada slušam ove naše stručnjake vidimo zašto u Srbiji potrošnja opada i zašto je kupovna moć mala. Potrošači su stalno u neobranom grožđu da ne znaju šta će ih sutra iznenaditi koja taksa koji porez, dali će plata stići na vreme i dali će bankarski uslovi ostati stabilni ili se menjati baren kvartalno. Trgovinski lanci i investitori zarađuju najbolje kada trgovina radi kada ima kupaca kod nas to nije tako pa naši trgovci pokušavaju sa maržama da pokriju te svoje nedostatke koji su štednja na reklamama i izbegavanje direktnog kontakta sa kupcima da nebi postavljali nezgodna pitanja.

да да

pre 5 godina

Можда је просек толики јер из ината банкама купујем папирне марамице од 10 динара и плаћам их картицом !!!!

Izmislili toplu vodu da je prodaju rashlađenu

pre 5 godina

"kazao da bruto marže idu od 5 do 27 odsto"

Kolika je bruto marža na 1/2 flaširane vode, na primer u maloprodajnom lancu uličnih trafika koji ima monopol, npr. u Beogradu?

Kolika je bruto marža na kilogram hleba u bilo kojoj maloprodaji? A tek na peciva umešena od 50 grama brašna? Sigurno barem 270%!

да да

pre 5 godina

Све то постоји и вани па су цене дупло мање ! Лопурде мафијашке државне !!!! Како они дижу цене ми купујемо све мање па да видимо !

Šta je Wolfich obećao pre dve godine?

pre 5 godina

Sram vas bilo, građani, stipse jedne! Zašto ste se stisli toliko, pa kako vas ne mrzi da idete u šoping i potrošite samo 438 dinara, u proseku? Još nešto, postavlja se pitanje koliko je to stvarno kada se u taj prosek ne uračunaju oni koji po izlasku potroše preko 1000, naravno ne dinara nego evra?

danger

pre 5 godina

U Nemackoj gde zivim, cene mnogih prehrambenih proizvoda su manje nego u Srbiji. Ima ih naravno i skupljih. Ali nije mi jasno kako to, kad u nemackoj moraju da se plate mnogo veci licni dohoci radnika (o proizvodjacima da ne govorim), skuplji je prostor, logistika, struja... I opet cene u proseku su kao u nemackoj. Naravno da se šišaju građani Srbije!

Ljubezni Haralampije

pre 5 godina

Izjave analitičara su više na nivou teorije, trebalo bi malo i da putuju.
Problem sa Lidlom biće u stvari taj što je država verovatno napravila dil da imaju monopol među jeftinim trgovinskim lancima, kao što je uradila sa Vansijem prilikom davanja u zakup beogradskog aerodroma. Narednih pet godina videćete da neće doći nijedan strani trgovinski lanac, u sklopu garancija Lidlu da će moći da posluje bez konkurencije.
Inače bi trebalo dosta da padnu cene sa dolaskom Lidla i da on predstavlja ozbiljnu i nepoželjnu konkurenciju pre svega Idei i Maxiju. Ali bojim se da neće tako biti. Gde su jeftini Aldi, Kaufland, Tesco, Auchan... Gde su Billa, Spar, Carrefour...?
Ne morate da idete do Italije i Nemačke da vidite koliko lanaca nudi robu po niskim cenama, pogledajte Hrvatsku, još pre 10 godina imali su bar 10 velikih trgovinskih lanaca, a šta smo napravili mi za to vreme, ukrupnili lance u 2 velika i došli do toga da veleprodajni Metro dostigne cene supermarketa, a za ovih 10 godina nikog nismo pustili na tržište. Mislite li da toliko nemamo para da su nam ti lanci luksuz? Naprotiv. Bugari imaju bar 10 lanaca super/hipermarketa i čini mi se 13 tržnih centara u Sofiji (koja je veličine Beograda), a koliko imamo mi?
Valjda je razlika u tome što Bugari (a i drugi) vode računa o svakom dinaru. Doduše i naša vlast vodi...
A što se tiče marži, pogledajte samo cene u Maxiju, maslinovo ulje Monini 1L 1700 din, a na akciji 900. Kako je to moguće? Pa tako što je u Italiji 5,5-6e

sasa jokic

pre 5 godina

Ovo sa marzama nema veze sa zivotom. Pa na godisnjem nivou podizu cene 30-40%, a nema inflacije i cena goriva je stabilna, doduse najveca u regionu, ali stagnira. To podizanje cena ce im se obiti o glavu, jer potrosaci nisu glupi. Pogledajte cenu istih proizvoda u Suncu i Maxiju? Maxi sigurno ima 7-8% vecu marzu.

24/7

pre 5 godina

Malinovic- veće gluposti nisam čuo od jednog čoveka. Front, prednja marza ide do 60%. Back marza ide 0-20% u većim sistemima preko 10%, ulistavanje do 1000€ po bar kodu, sekundarne pozicije u većim sistemima-par miliona(1,2-15 zavisno od robe, dobavljača, benda), katalozi 5000-50.000 na petnaest dana, odloženo plaćanje 60a zapravo 100-120 dana a posle toga nude kompenzaciju ali da um odobris popust 4-10%.
Malinovicu, mogu dokumentovati.
Inače, Lidl za 5-7 godina je lider.

Neko iz mase

pre 5 godina

Gde je prosečan račun 450 dinara? Na trafici?
Pa da kupim detetu osnovno treba mi bar 500 dinara, a gde je hrana, gde je sve ostalo?
Koje ovi priče imaju...

hm

pre 5 godina

tacno se zna koliko koji proizvod kosta na zapadu u lidlu
ako se srbiji i lidlu isplati da otvore prodavnice u srbiji a da se potrosacu i tada isplati da ode do lidla u austriji po jeftininoj ceni,dosta jeftinijoj onda nek se uklope u srbijanska pravila trgovanja,šišanja

central d

pre 5 godina

Znaci da sumiramo problem.
Racuni su mali i maloprodaja je slabo profitabilan biznis zbog male kupovne moci. Kupovna moc je mala posto je ekonomija slaba. Ekonomija je slaba zbog slabo obrazovane radne snage i starenja populacije.
Sta mislite koji problem se prvo resava?

Razocaran u sistem

pre 5 godina

Hahhahhahha....kojih bre 450din. Pa sama ne-premium kafa ti je 100din a gde su ostale stvari...Hleb, jogurt, 100gr parizer najgore salame, majonez da zamaskiras onaj odvratan ukus i sve to za samo jedan obrok u toku dana, a gde je podne, vece..eeeeeeeej..Koga bre lazete aman??

hola

pre 5 godina

Jedan ozbiljan evropski grad ima veći promet u maloprodaji nego cela Srbija. Naše tržište je jako siromašno a šta reći o radnicima u supermarketima koji zaradjuju jedva nešto iznad minimalca.

za 6 meseci ako ne osetite boljitak odlazim-AVe 2012-te...beeee bebe...

pre 5 godina

Politika lidla će biti ista kao i sve prodavnice u srbistanu, tj biće veće cene nego lidl u naprimer švedskoj,grčkoj,nemačkoj,proverene,bio,video, naprimer u svedskoj su povoljne cene u lidl nego u grčkoj,tako da opet u srbistanu biće najskuplje,kao sve kod nazadnjaka...

Bisbi

pre 5 godina

O čemu pričate Internata, pa koji su kvalitet robe imali, cudo je da su toliko i opstali. Nemojte previše da zatupljujete , sa naukom od trgovine gospodo exsperti!!!!

Sasa

pre 5 godina

A kako je moguce da su proizvodi iz Srbije jeftiniji u Republici srpskoj i Crnoj gori? Logicno je da je proizvodjacka cena korektna a marze u Srbiji prevelike.

Prevodilac

pre 5 godina

Svako ko se ne bavi trgovinom u Srbiji bi mozda poverovao u ovu priču. Mi koji se bavimo znamo kolike su marže i kako se šišaju gradjani Srbije.

Ja

pre 5 godina

Kako moze prosecna marza u trgovini biti veca od 8% kada je drzava propisala da je marza na cigarete 2%, na novine 4%, na dopune 2,5%, na hleb 6%. Da bi vam ljudi ulazili u radnju, morate biti konkurentni sa cenama osnovnih zivotnih namirnica, u suprotnom niko nece uci, boli nekog uvo sto je recimo palenta kod vas najjeftinija kad se to retko kupuje. I na svim ostalim proizvodima da se stavi matza od 25% , opet ne moze prosek preci 8%, jer dok prodate jedan proizvod sa marzom od 25%, prodate 10 onih sa marzom od 2%. A niko ne stavlja 25% marze nego manje

Peđa

pre 5 godina

Ko plaća proizvođaču odmah - dobija niže proizvođačke cene.
Ko plaća trgovcu odmah - dobija niže trgovačke cene.

Poenta je dakle, izvući se iz sulude spirale plaćanja dobavljaču za 90, 120 ili 360 dana, a omogućavanja kupcima plaćanje na čekove na 30, 90, 360 dana.

Možda neko misli da je "super" što može da se plati čekom na 360 dana, ali ako malo razmisli, onda skapira da to košta, i da je cena koštanja tog kreditiranja zapravo uključena u cenu svakog artikla.

Ako Lidl krene sa poslovanjem tipa "promptno plaćanje" realno je moguće sniziti cene za bar 30%.

danger

pre 5 godina

U Nemackoj gde zivim, cene mnogih prehrambenih proizvoda su manje nego u Srbiji. Ima ih naravno i skupljih. Ali nije mi jasno kako to, kad u nemackoj moraju da se plate mnogo veci licni dohoci radnika (o proizvodjacima da ne govorim), skuplji je prostor, logistika, struja... I opet cene u proseku su kao u nemackoj. Naravno da se šišaju građani Srbije!

Prevodilac

pre 5 godina

Svako ko se ne bavi trgovinom u Srbiji bi mozda poverovao u ovu priču. Mi koji se bavimo znamo kolike su marže i kako se šišaju gradjani Srbije.

Sasa

pre 5 godina

A kako je moguce da su proizvodi iz Srbije jeftiniji u Republici srpskoj i Crnoj gori? Logicno je da je proizvodjacka cena korektna a marze u Srbiji prevelike.

Ljubezni Haralampije

pre 5 godina

Izjave analitičara su više na nivou teorije, trebalo bi malo i da putuju.
Problem sa Lidlom biće u stvari taj što je država verovatno napravila dil da imaju monopol među jeftinim trgovinskim lancima, kao što je uradila sa Vansijem prilikom davanja u zakup beogradskog aerodroma. Narednih pet godina videćete da neće doći nijedan strani trgovinski lanac, u sklopu garancija Lidlu da će moći da posluje bez konkurencije.
Inače bi trebalo dosta da padnu cene sa dolaskom Lidla i da on predstavlja ozbiljnu i nepoželjnu konkurenciju pre svega Idei i Maxiju. Ali bojim se da neće tako biti. Gde su jeftini Aldi, Kaufland, Tesco, Auchan... Gde su Billa, Spar, Carrefour...?
Ne morate da idete do Italije i Nemačke da vidite koliko lanaca nudi robu po niskim cenama, pogledajte Hrvatsku, još pre 10 godina imali su bar 10 velikih trgovinskih lanaca, a šta smo napravili mi za to vreme, ukrupnili lance u 2 velika i došli do toga da veleprodajni Metro dostigne cene supermarketa, a za ovih 10 godina nikog nismo pustili na tržište. Mislite li da toliko nemamo para da su nam ti lanci luksuz? Naprotiv. Bugari imaju bar 10 lanaca super/hipermarketa i čini mi se 13 tržnih centara u Sofiji (koja je veličine Beograda), a koliko imamo mi?
Valjda je razlika u tome što Bugari (a i drugi) vode računa o svakom dinaru. Doduše i naša vlast vodi...
A što se tiče marži, pogledajte samo cene u Maxiju, maslinovo ulje Monini 1L 1700 din, a na akciji 900. Kako je to moguće? Pa tako što je u Italiji 5,5-6e

Razocaran u sistem

pre 5 godina

Hahhahhahha....kojih bre 450din. Pa sama ne-premium kafa ti je 100din a gde su ostale stvari...Hleb, jogurt, 100gr parizer najgore salame, majonez da zamaskiras onaj odvratan ukus i sve to za samo jedan obrok u toku dana, a gde je podne, vece..eeeeeeeej..Koga bre lazete aman??

hola

pre 5 godina

Jedan ozbiljan evropski grad ima veći promet u maloprodaji nego cela Srbija. Naše tržište je jako siromašno a šta reći o radnicima u supermarketima koji zaradjuju jedva nešto iznad minimalca.

central d

pre 5 godina

Znaci da sumiramo problem.
Racuni su mali i maloprodaja je slabo profitabilan biznis zbog male kupovne moci. Kupovna moc je mala posto je ekonomija slaba. Ekonomija je slaba zbog slabo obrazovane radne snage i starenja populacije.
Sta mislite koji problem se prvo resava?

za 6 meseci ako ne osetite boljitak odlazim-AVe 2012-te...beeee bebe...

pre 5 godina

Politika lidla će biti ista kao i sve prodavnice u srbistanu, tj biće veće cene nego lidl u naprimer švedskoj,grčkoj,nemačkoj,proverene,bio,video, naprimer u svedskoj su povoljne cene u lidl nego u grčkoj,tako da opet u srbistanu biće najskuplje,kao sve kod nazadnjaka...

Peđa

pre 5 godina

Ko plaća proizvođaču odmah - dobija niže proizvođačke cene.
Ko plaća trgovcu odmah - dobija niže trgovačke cene.

Poenta je dakle, izvući se iz sulude spirale plaćanja dobavljaču za 90, 120 ili 360 dana, a omogućavanja kupcima plaćanje na čekove na 30, 90, 360 dana.

Možda neko misli da je "super" što može da se plati čekom na 360 dana, ali ako malo razmisli, onda skapira da to košta, i da je cena koštanja tog kreditiranja zapravo uključena u cenu svakog artikla.

Ako Lidl krene sa poslovanjem tipa "promptno plaćanje" realno je moguće sniziti cene za bar 30%.

Neko iz mase

pre 5 godina

Gde je prosečan račun 450 dinara? Na trafici?
Pa da kupim detetu osnovno treba mi bar 500 dinara, a gde je hrana, gde je sve ostalo?
Koje ovi priče imaju...

sasa jokic

pre 5 godina

Ovo sa marzama nema veze sa zivotom. Pa na godisnjem nivou podizu cene 30-40%, a nema inflacije i cena goriva je stabilna, doduse najveca u regionu, ali stagnira. To podizanje cena ce im se obiti o glavu, jer potrosaci nisu glupi. Pogledajte cenu istih proizvoda u Suncu i Maxiju? Maxi sigurno ima 7-8% vecu marzu.

Jovica NS

pre 5 godina

Bavim se 26 godina proizvodnjom...moja marža je jodva 20%...a trgovci koji prodaju moj priizvod neće ni da pomisle da stave ispod 100%...

24/7

pre 5 godina

Malinovic- veće gluposti nisam čuo od jednog čoveka. Front, prednja marza ide do 60%. Back marza ide 0-20% u većim sistemima preko 10%, ulistavanje do 1000€ po bar kodu, sekundarne pozicije u većim sistemima-par miliona(1,2-15 zavisno od robe, dobavljača, benda), katalozi 5000-50.000 na petnaest dana, odloženo plaćanje 60a zapravo 100-120 dana a posle toga nude kompenzaciju ali da um odobris popust 4-10%.
Malinovicu, mogu dokumentovati.
Inače, Lidl za 5-7 godina je lider.

White Power

pre 5 godina

Gosn Malinovic obmanjuje javnost.
Marze svih trgovinskih lanaca u Srbiji su izmedju 50 i 100%, u zavisnosti od vrste proizvoda koje marziraju.
Ulistavanje je takodje nemali prihod koji ostvaruju trgovci. Bar kod i promocije su dodatni trosak koji ne ide direktno u dzep trgovca, ali ide preko ledja krajnjeg potrosaca.
Maloprodajne cene u Srbiji su u nivou onih u Holandiji, Nemackoj, Austriji ili Belgiji, a znatno iznad onih u Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Slovackoj, Poljskoj ili Ceskoj.
Sve ostalo je prazna prica da bi se opravdalo peljesenje Srba i ocuvao monopolisticki polozaj DVA I PO lanca koji posluju na ovoj teritoriji.

Saša

pre 5 godina

U Kumanovu, u Makedoniji, naši srpski proizvodi su 30 do 40% jeftiniii nego u Srbiji. Nije mi jasno o čemu se radi. Čak i akcizna roba kafa, alkohol...

Slobodan

pre 5 godina

Jedan primer kupka u marketu 480din u Krsenkovicu (ko zna kako) 250din. Znaci nabavna cene je 70-80 din, pa vi izracunajte kolike su marze. Prosecna je preko 100% ruku dam.

да да

pre 5 godina

Све то постоји и вани па су цене дупло мање ! Лопурде мафијашке државне !!!! Како они дижу цене ми купујемо све мање па да видимо !

hm

pre 5 godina

tacno se zna koliko koji proizvod kosta na zapadu u lidlu
ako se srbiji i lidlu isplati da otvore prodavnice u srbiji a da se potrosacu i tada isplati da ode do lidla u austriji po jeftininoj ceni,dosta jeftinijoj onda nek se uklope u srbijanska pravila trgovanja,šišanja

Izmislili toplu vodu da je prodaju rashlađenu

pre 5 godina

"kazao da bruto marže idu od 5 do 27 odsto"

Kolika je bruto marža na 1/2 flaširane vode, na primer u maloprodajnom lancu uličnih trafika koji ima monopol, npr. u Beogradu?

Kolika je bruto marža na kilogram hleba u bilo kojoj maloprodaji? A tek na peciva umešena od 50 grama brašna? Sigurno barem 270%!

mikin

pre 5 godina

"Prosečan račun je 450 RSD, to je naš problem"
NEEE! Nas problem je prosecna plata od 300€ a ovo je samo POSLEDICA!
Gurnite taj problem Vucicu pod nos. Mi ocito nismo sposobni za takvo nesto.

South Park

pre 5 godina

Jedan ozbiljan evropski grad ima veći promet u maloprodaji nego cela Srbija. Naše tržište je jako siromašno a šta reći o radnicima u supermarketima koji zaradjuju jedva nešto iznad minimalca.
(hola, 07. avgust 2018 12:13)I kada im odbiju manjak,kalirano i trulo voce,istekle rokove(kao da oni nabavljaju vece kolicine nego sto treba) bude ispod minimalca.

Valerija

pre 5 godina

blago tim srbima koji potrose u proseku 450 dinara. Hleb, jaja, mleko I jogurt kosta tih 450 dinara, I to svaki dan u mesecu. A gde je ulje, so, secer, brasno plus hemija???? kakvi su ovi bre idioti. Mrs

mimili

pre 5 godina

Iskreno se nadam da se Lidli neće utopiti u sivilo srpskog tršišta jer, ni jedan lacan nije ovoliko pažljivo pripremao svoj dolazak. Npr. Lidli obučava srednji menadžment skoro godinu dana, otvara o 15ak objekata istovremeno, izgradio je ozbiljan distributivni centar... Ostali koji su dolazili gradili su jedan ili dva objekta i čekali da vide šta će da bude i na kraju prihvatili tajkunski način poslovanja. Takođe, deliuje mi da Lidl ima neku vrstu zaštite naše države, jer sumnjam da bi iko drugi mogao da dobije isključenje sa autoputa ili lokaciju tik pored Tempa na Adi.

ja sam

pre 5 godina

nema ovde kupovine, jednom mesecno sa ekipom odem do Madjarske po strateske namirnice i hemiju, vrate mi PDV od prosle kupovine i svi srecni, isplati se

Života

pre 5 godina

A kako je moguce da su proizvodi iz Srbije jeftiniji u Republici srpskoj i Crnoj gori? Logicno je da je proizvodjacka cena korektna a marze u Srbiji prevelike.
(Sasa, 07. avgust 2018 11:05)

Benzinska pumpa u Makedoniji, prva do granice sa grčkom - soko Štark čokolade jeftinije nego u našim mega marketima. Ovce su za šišanje.

Joe

pre 5 godina

Sramotno je da predstavnik PKS-a izjavljuje da su marze 8 odsto. Marze u Srbiji idu i do 60 odsto. Najvise zaradjuju trgovci, dok proizvodjaci podnose najveci teret... svako ko ima ikavog kontakta sa trgovcima u poslovnom smislu moze da potvrdi sve ovo...

Šta je Wolfich obećao pre dve godine?

pre 5 godina

Sram vas bilo, građani, stipse jedne! Zašto ste se stisli toliko, pa kako vas ne mrzi da idete u šoping i potrošite samo 438 dinara, u proseku? Još nešto, postavlja se pitanje koliko je to stvarno kada se u taj prosek ne uračunaju oni koji po izlasku potroše preko 1000, naravno ne dinara nego evra?

milan

pre 5 godina

koga ti farbas? 450 dinara? Pa da je 450 dinara nebi Lidl otvarao lanac! Da je 450 dinara Univerexport, Idea se nebi sirili. ko jos otvara radnje ako je prosecan racun 450 dinara?

ja

pre 5 godina

Da pojasnim:
1. dok država i njeni zakoni dozvoljavaju postojanje posrednika između srpskog proizvođača i trgovca u Srbiji dotle će biti korupcije i reketašenja direktora trgovine i posrednika. U prevodu: ako hoćeš da te primi direktor i ulista tvoj proizvod bez obzira što je kvalitetan i konkurentan, plati sa strane da oni podele parice pa uđi...pa kad udješ tek onda plati ulistavanje, brend book, pozicioniranje na boljem mestu itd.
2. dok lokalna samouprava velikim lancima koji dolaze uz beneficije ne ispostavi i Belu listu lokalnih proizvoda (koji zadovoljavaju kvalitetom) a koji bi morali da se nadju na policama i u prodajnoj mreži....

nema bolje sutra.

kraja

pre 5 godina

“Izjave analitičara su više na nivou teorije, trebalo bi malo i da putuju. ”
...izvinjavam se, na nivou lupetanja su...
...samo dva dana da provedu u hrvatskim trgovinama da vide sta je to akcija, sta je rasprodaja, sta je pred bacanjem zbog isteka upotrebe...
...nivea deodorans na akciji 170 din, kod nas ide do 400...
...o kakvih 8, 10, 25% marze je rec...???
...ovde se tuce po usima...
...prijatelj mehanicar dobija od prodavca delova rabat 50%...???

NoName

pre 5 godina

@kiki

Brale, Lidl prodaje od drugih proizvodjaca i ti proizvodi su ukusniju i kvalieteniji od ove nase prepune aditiva. U Svabiji sam jeo i doneo jednu "zimsku" salamu kojoj je jedini aditiv bio stabilizator i so od 450 gr, kostala je 2.2 evra i milion puta je bolja od nase najskuplje prepune E621 i ostalih sranja.

Pera iz bivseg DDR-a

pre 5 godina

(Saša, 07. avgust 2018 15:22)
Sasa, logicno je da roba koja je akcizna (alkohol, cigarete, gorivo, kafa itd..) buda skuplja kod nas nego u Makedoniji jer nasa akciza je veca nego Makedonska. Takodje neki proizvodi bi mogli da budu jeftiniji za par procenata jer je PDV u Makedoniji 18% a kod nas 20%.
Ono sto nije logicno je da npr plazma keks, eurokrem ili neki drugi srpski prozivod bude jeftiniji a postoje dodatni troskovi kao sto je npr transport.

Prc Milojko

pre 5 godina

Svi ti strani trgovinski lanci ne dolaze u Srbiju iz ljubavi i zbog niskih cena,već zbog najviših marži u Evropi.
Ovde dođu,dobiju sve moguće subvencije Države (kao da su proizvodnja),dobiju najjeftiniju radnu snagu i višegodišnje oslobođenje plaćanja poreza,uzmu lovu i svu ostvarenu dobit iznesu iz zemlje!
U čemu je tu mudrost neka mi objasne ovi novokomponovani kvazi eksperti,kada je to sve jasno i malom Đokici?!?

Ej

pre 5 godina

Marza 5% u maloprodaji!? Koji su bre ovi "intelektualci"? U poslednjih nekoliko godina sam se naslusao gluposti od raznih "strucnjaka",kao sto meko od njih rece da zivimo nikad bolje...sa prosecnim racunom od 450 din,svakog drugog dana.

Ja

pre 5 godina

Kako moze prosecna marza u trgovini biti veca od 8% kada je drzava propisala da je marza na cigarete 2%, na novine 4%, na dopune 2,5%, na hleb 6%. Da bi vam ljudi ulazili u radnju, morate biti konkurentni sa cenama osnovnih zivotnih namirnica, u suprotnom niko nece uci, boli nekog uvo sto je recimo palenta kod vas najjeftinija kad se to retko kupuje. I na svim ostalim proizvodima da se stavi matza od 25% , opet ne moze prosek preci 8%, jer dok prodate jedan proizvod sa marzom od 25%, prodate 10 onih sa marzom od 2%. A niko ne stavlja 25% marze nego manje

Bisbi

pre 5 godina

O čemu pričate Internata, pa koji su kvalitet robe imali, cudo je da su toliko i opstali. Nemojte previše da zatupljujete , sa naukom od trgovine gospodo exsperti!!!!

Draga

pre 5 godina

Nerazumem kako ste dosli do misljenja da u Lidlu kupuju samo siromasni,nije tacno ovde u Nemackoj kupuju gradjani svih klasa bogati i siromasni,jel Nemac uvek kaze zasto da dajem pare za neki brend kada mogu da dobijem jeftinije i bolje u Lidlu koji je poznat po kvalitetu.

да да

pre 5 godina

Можда је просек толики јер из ината банкама купујем папирне марамице од 10 динара и плаћам их картицом !!!!

Veliki brat

pre 5 godina

Ovaj stručnjak sa FEFA prvo da objasni gde mu na sajtu fakulteta piše pun naziv ustanove, kao i kom univerzitetu pripada (jer fakulteti se ne mogu registrovati bez pripadnosti nekom univerzitetu).


Što se tiče marži, viđao sam marže i preko 100% na spisku robe koja dolazi iz veleprodaje, ali npr. na šlag i slične artikle, koji u maloprodaji koštaju manje od 100 dinara.

U Srbiji je mnogo veći kriminal prelepljivanje datuma isteka trajanja prehrambenih proizvoda, čime se direktno truje stanovništvo. Na ovo su u manjim radnjama naterani i zaposleni, jer im se sve što "propadne" odbija od plate, koja je ionako samo za preživljavanje.

Za početak, neka Lidl ponudi zdraviju hranu, koja ima manje šećera i drugih zaslađivača, lako ćemo se snaći za ukus. Šta mi vredi ukusna čokolada od 370 dinara, kad ima preko 70% ugljenih hidrata?

I samo da ne naprave grešku kao postojeći supermarketi - u prvih godinu dana promet je veliki, jer kupci uzimaju na odloženo plaćanje, 60 dana, pa 90 dana, pa 180 dana, pa menadžment uradi potpuno pogrešne projekcije za sledeću godinu. Kada kupci zatvore krug sa 360 dana odloženim plaćanjem, promet krene drastično da opada, jer ljudima stižu računi iz prošle godine.
Zato imate supermarkete u kojima je u početku radilo i po 7 ili 8 kasa, a sada rade najviše 2 dok ostale zvrje prazne.

milan

pre 5 godina

Kada slušam ove naše stručnjake vidimo zašto u Srbiji potrošnja opada i zašto je kupovna moć mala. Potrošači su stalno u neobranom grožđu da ne znaju šta će ih sutra iznenaditi koja taksa koji porez, dali će plata stići na vreme i dali će bankarski uslovi ostati stabilni ili se menjati baren kvartalno. Trgovinski lanci i investitori zarađuju najbolje kada trgovina radi kada ima kupaca kod nas to nije tako pa naši trgovci pokušavaju sa maržama da pokriju te svoje nedostatke koji su štednja na reklamama i izbegavanje direktnog kontakta sa kupcima da nebi postavljali nezgodna pitanja.

malo_razmisli

pre 5 godina

Lidl je poznat po neukusnoj hrani. meni se tamo ne sviđa.jeftino i loše..vidicete sami..nije to za ozbiljnu kupovinu
(kiki, 07. avgust 2018 12:45)

pa Lidl je za sirotinju,a na sirotinji se najvise uzima...a kud ces vece sirotinje nego na Balkanu...
a Lidl upravo tu najvise zaradjuju...
a i imaju pravo...mogu i moze im se...

nišlija

pre 5 godina

Ma potpuno pogrešno!Problem je što se nesposobni kadrovi postavljaju da upravljaju tim lancima u srbiji.Još ih muči onaj provincijalski mentalitet i to što su učili na fakultetima o trgovini su bubali.Evo u mom kraju na kilometar i malo više ima 4 trgovinska lanca i dva-tri veća trgovinska lanca sa mesom.Komšinica koji joj je ukupan porodični buđet 250000 din obilazi za bukvalno 5 din sve te lance i tačno zna gde je jeftinije šta to i kupuje.U lancu do mene vrsta šećera koja je od druge vrste šećera jeftinija 2 din je razgrabljena ovaj skuplji si stoji.Svi tako rade,i koji imaju i koji nemaju gledaju na dinar i ko je malo,al malo pametan i pride obrazovan a nadam se da će lidl takvog čoveka da postavi,treba da igra na kartu da bude jeftino i kvalitetno!Siguran sam u uspeh tada!

realno

pre 5 godina

Tekst je solidan a najveca istina je mali prosecni racun.Provereno tacno.Trend je kvalitetna radnja u kraju tj izbor makar 3-4 na peske.Hipermarketi stagniraju a renoviraju se bas supermarketi.Lidl ce ponuditi jos jedan dobar izbor i IDEA i MAXI se spremaju za njih vec dve godine.Roba se odavno kupuje 2/3 na promociji sve sto nije pijaca i meso.A bice i 3/4 za koju godinu tako da je prava cena koju potrosac placa 20% niza od one na polici u proseku.Lidl treba prvo da zainteresuje potrosace da probaju njihov PL i da procene odnos kvalitet/cena.Tako je i dm prvih godina sporije rastao a sada kada su dostupni svuda tamo se kupije sve i svasta.Probali ljudi..pohvalili jedni drugima i sada samo leti promet.Cene visoke ali non stop neke akcije.

jasdf

pre 5 godina

Ja mozda dva puta mesecno kupujem za iznad 1000 dinara. Sve ostale kupovine su mi manje, uglavnom 100-200 dinara. Moj prosek po kupovini je ispod ovog navedenog, a po standardu sam iznad proseka.

malo_razmisli

pre 5 godina

 U Nemackoj gde zivim, cene mnogih prehrambenih proizvoda su manje nego u Srbiji. Ima ih naravno i skupljih. Ali nije mi jasno kako to, kad u nemackoj moraju da se plate mnogo veci licni dohoci radnika (o proizvodjacima da ne govorim), skuplji je prostor, logistika, struja... I opet cene u proseku su kao u nemackoj. Naravno da se šišaju građani Srbije!
(danger, 07. avgust 2018 12:09)


a nisi racunao plaće,ako je veca placa valjda je lakse onda izdvojiti i vece doprinose...pa i sama Logistika...ti bi htio da imas 2500€ placu a da je Logistika dzabe,da je poslovni prostor dzabe...pa ke ce onda taj koji se bavi time imati i on 2500€ ,po tebi nikako....
koliko je sisanje u Njemackoj,tj opcenito usluge..sta bi trebale fizerke raditi za 500€ jer eto trbi je skupo sisanje od 20ak eura...kad je na Balkanu 5 € ali brate ona ( frizerka) ce takvim stavom imati placu 2500 ili 1500 nikad...cigarete su u Njeamckoj ako se ne varam od 6€ pa nadalje...zato nasi kad se vracaju sa Balkana natrpaju auto puno cigaretama i naravno rakijom....
stvar je da sa tom placom koju ti dobijes u tim trgovinama mozes kuputi hrou toga...na Balkanu (da ne spominjem pojedinacno Srbiju,HR,BiH) mozes kupiti jako malo...pa nije stvar skupoce te hrane ,nego mizernih placa....
da pojasnim ,gorivo u Njemackoj i Balkanu je isto...skoro pa iste cijene...sto znaci da je u Njemackoj 3 puta jeftinije jer takve su i place tj kupovna moc...

Života

pre 5 godina

Delez je kupovinom Maksija napravio pun pogodak, što se tiče nas potrošača. Više mi se ne isplati da idem do mega marketa osim ako želim veći izbor. Sa lidlom će isto biti sve jeftinije.

shone

pre 5 godina

mislim da ce odrzati svoj rezon jeftinijeg supermarketa sto mu je i osnovna prednost, inace zasto bi isli tamo(!?). ako govorimo o kvalitetu ima nekoliko dobrih stvari ali ostalo je stvarno po sistemo 'kol'ko para, tol'ko muzike'. meso im je jako lose o ostalo su kopije postojecih brendova mahom ne tako dobre

jasdf

pre 5 godina

Ja mozda dva puta mesecno kupujem za iznad 1000 dinara. Sve ostale kupovine su mi manje, uglavnom 100-200 dinara. Moj prosek po kupovini je ispod ovog navedenog, a po standardu sam iznad proseka.

Ja

pre 5 godina

Kako moze prosecna marza u trgovini biti veca od 8% kada je drzava propisala da je marza na cigarete 2%, na novine 4%, na dopune 2,5%, na hleb 6%. Da bi vam ljudi ulazili u radnju, morate biti konkurentni sa cenama osnovnih zivotnih namirnica, u suprotnom niko nece uci, boli nekog uvo sto je recimo palenta kod vas najjeftinija kad se to retko kupuje. I na svim ostalim proizvodima da se stavi matza od 25% , opet ne moze prosek preci 8%, jer dok prodate jedan proizvod sa marzom od 25%, prodate 10 onih sa marzom od 2%. A niko ne stavlja 25% marze nego manje

malo_razmisli

pre 5 godina

Lidl je poznat po neukusnoj hrani. meni se tamo ne sviđa.jeftino i loše..vidicete sami..nije to za ozbiljnu kupovinu
(kiki, 07. avgust 2018 12:45)

pa Lidl je za sirotinju,a na sirotinji se najvise uzima...a kud ces vece sirotinje nego na Balkanu...
a Lidl upravo tu najvise zaradjuju...
a i imaju pravo...mogu i moze im se...

Razocaran u sistem

pre 5 godina

Hahhahhahha....kojih bre 450din. Pa sama ne-premium kafa ti je 100din a gde su ostale stvari...Hleb, jogurt, 100gr parizer najgore salame, majonez da zamaskiras onaj odvratan ukus i sve to za samo jedan obrok u toku dana, a gde je podne, vece..eeeeeeeej..Koga bre lazete aman??

za 6 meseci ako ne osetite boljitak odlazim-AVe 2012-te...beeee bebe...

pre 5 godina

Politika lidla će biti ista kao i sve prodavnice u srbistanu, tj biće veće cene nego lidl u naprimer švedskoj,grčkoj,nemačkoj,proverene,bio,video, naprimer u svedskoj su povoljne cene u lidl nego u grčkoj,tako da opet u srbistanu biće najskuplje,kao sve kod nazadnjaka...

malo_razmisli

pre 5 godina

 U Nemackoj gde zivim, cene mnogih prehrambenih proizvoda su manje nego u Srbiji. Ima ih naravno i skupljih. Ali nije mi jasno kako to, kad u nemackoj moraju da se plate mnogo veci licni dohoci radnika (o proizvodjacima da ne govorim), skuplji je prostor, logistika, struja... I opet cene u proseku su kao u nemackoj. Naravno da se šišaju građani Srbije!
(danger, 07. avgust 2018 12:09)


a nisi racunao plaće,ako je veca placa valjda je lakse onda izdvojiti i vece doprinose...pa i sama Logistika...ti bi htio da imas 2500€ placu a da je Logistika dzabe,da je poslovni prostor dzabe...pa ke ce onda taj koji se bavi time imati i on 2500€ ,po tebi nikako....
koliko je sisanje u Njemackoj,tj opcenito usluge..sta bi trebale fizerke raditi za 500€ jer eto trbi je skupo sisanje od 20ak eura...kad je na Balkanu 5 € ali brate ona ( frizerka) ce takvim stavom imati placu 2500 ili 1500 nikad...cigarete su u Njeamckoj ako se ne varam od 6€ pa nadalje...zato nasi kad se vracaju sa Balkana natrpaju auto puno cigaretama i naravno rakijom....
stvar je da sa tom placom koju ti dobijes u tim trgovinama mozes kuputi hrou toga...na Balkanu (da ne spominjem pojedinacno Srbiju,HR,BiH) mozes kupiti jako malo...pa nije stvar skupoce te hrane ,nego mizernih placa....
da pojasnim ,gorivo u Njemackoj i Balkanu je isto...skoro pa iste cijene...sto znaci da je u Njemackoj 3 puta jeftinije jer takve su i place tj kupovna moc...

Neko iz mase

pre 5 godina

Gde je prosečan račun 450 dinara? Na trafici?
Pa da kupim detetu osnovno treba mi bar 500 dinara, a gde je hrana, gde je sve ostalo?
Koje ovi priče imaju...

sasa jokic

pre 5 godina

Ovo sa marzama nema veze sa zivotom. Pa na godisnjem nivou podizu cene 30-40%, a nema inflacije i cena goriva je stabilna, doduse najveca u regionu, ali stagnira. To podizanje cena ce im se obiti o glavu, jer potrosaci nisu glupi. Pogledajte cenu istih proizvoda u Suncu i Maxiju? Maxi sigurno ima 7-8% vecu marzu.

да да

pre 5 godina

Можда је просек толики јер из ината банкама купујем папирне марамице од 10 динара и плаћам их картицом !!!!

central d

pre 5 godina

Znaci da sumiramo problem.
Racuni su mali i maloprodaja je slabo profitabilan biznis zbog male kupovne moci. Kupovna moc je mala posto je ekonomija slaba. Ekonomija je slaba zbog slabo obrazovane radne snage i starenja populacije.
Sta mislite koji problem se prvo resava?

Peđa

pre 5 godina

Ko plaća proizvođaču odmah - dobija niže proizvođačke cene.
Ko plaća trgovcu odmah - dobija niže trgovačke cene.

Poenta je dakle, izvući se iz sulude spirale plaćanja dobavljaču za 90, 120 ili 360 dana, a omogućavanja kupcima plaćanje na čekove na 30, 90, 360 dana.

Možda neko misli da je "super" što može da se plati čekom na 360 dana, ali ako malo razmisli, onda skapira da to košta, i da je cena koštanja tog kreditiranja zapravo uključena u cenu svakog artikla.

Ako Lidl krene sa poslovanjem tipa "promptno plaćanje" realno je moguće sniziti cene za bar 30%.

Prevodilac

pre 5 godina

Svako ko se ne bavi trgovinom u Srbiji bi mozda poverovao u ovu priču. Mi koji se bavimo znamo kolike su marže i kako se šišaju gradjani Srbije.

hola

pre 5 godina

Jedan ozbiljan evropski grad ima veći promet u maloprodaji nego cela Srbija. Naše tržište je jako siromašno a šta reći o radnicima u supermarketima koji zaradjuju jedva nešto iznad minimalca.

Veliki brat

pre 5 godina

Ovaj stručnjak sa FEFA prvo da objasni gde mu na sajtu fakulteta piše pun naziv ustanove, kao i kom univerzitetu pripada (jer fakulteti se ne mogu registrovati bez pripadnosti nekom univerzitetu).


Što se tiče marži, viđao sam marže i preko 100% na spisku robe koja dolazi iz veleprodaje, ali npr. na šlag i slične artikle, koji u maloprodaji koštaju manje od 100 dinara.

U Srbiji je mnogo veći kriminal prelepljivanje datuma isteka trajanja prehrambenih proizvoda, čime se direktno truje stanovništvo. Na ovo su u manjim radnjama naterani i zaposleni, jer im se sve što "propadne" odbija od plate, koja je ionako samo za preživljavanje.

Za početak, neka Lidl ponudi zdraviju hranu, koja ima manje šećera i drugih zaslađivača, lako ćemo se snaći za ukus. Šta mi vredi ukusna čokolada od 370 dinara, kad ima preko 70% ugljenih hidrata?

I samo da ne naprave grešku kao postojeći supermarketi - u prvih godinu dana promet je veliki, jer kupci uzimaju na odloženo plaćanje, 60 dana, pa 90 dana, pa 180 dana, pa menadžment uradi potpuno pogrešne projekcije za sledeću godinu. Kada kupci zatvore krug sa 360 dana odloženim plaćanjem, promet krene drastično da opada, jer ljudima stižu računi iz prošle godine.
Zato imate supermarkete u kojima je u početku radilo i po 7 ili 8 kasa, a sada rade najviše 2 dok ostale zvrje prazne.

NoName

pre 5 godina

@kiki

Brale, Lidl prodaje od drugih proizvodjaca i ti proizvodi su ukusniju i kvalieteniji od ove nase prepune aditiva. U Svabiji sam jeo i doneo jednu "zimsku" salamu kojoj je jedini aditiv bio stabilizator i so od 450 gr, kostala je 2.2 evra i milion puta je bolja od nase najskuplje prepune E621 i ostalih sranja.

Draga

pre 5 godina

Nerazumem kako ste dosli do misljenja da u Lidlu kupuju samo siromasni,nije tacno ovde u Nemackoj kupuju gradjani svih klasa bogati i siromasni,jel Nemac uvek kaze zasto da dajem pare za neki brend kada mogu da dobijem jeftinije i bolje u Lidlu koji je poznat po kvalitetu.

Sasa

pre 5 godina

A kako je moguce da su proizvodi iz Srbije jeftiniji u Republici srpskoj i Crnoj gori? Logicno je da je proizvodjacka cena korektna a marze u Srbiji prevelike.

mimili

pre 5 godina

Iskreno se nadam da se Lidli neće utopiti u sivilo srpskog tršišta jer, ni jedan lacan nije ovoliko pažljivo pripremao svoj dolazak. Npr. Lidli obučava srednji menadžment skoro godinu dana, otvara o 15ak objekata istovremeno, izgradio je ozbiljan distributivni centar... Ostali koji su dolazili gradili su jedan ili dva objekta i čekali da vide šta će da bude i na kraju prihvatili tajkunski način poslovanja. Takođe, deliuje mi da Lidl ima neku vrstu zaštite naše države, jer sumnjam da bi iko drugi mogao da dobije isključenje sa autoputa ili lokaciju tik pored Tempa na Adi.

milan

pre 5 godina

koga ti farbas? 450 dinara? Pa da je 450 dinara nebi Lidl otvarao lanac! Da je 450 dinara Univerexport, Idea se nebi sirili. ko jos otvara radnje ako je prosecan racun 450 dinara?

shone

pre 5 godina

mislim da ce odrzati svoj rezon jeftinijeg supermarketa sto mu je i osnovna prednost, inace zasto bi isli tamo(!?). ako govorimo o kvalitetu ima nekoliko dobrih stvari ali ostalo je stvarno po sistemo 'kol'ko para, tol'ko muzike'. meso im je jako lose o ostalo su kopije postojecih brendova mahom ne tako dobre

Slobodan

pre 5 godina

Jedan primer kupka u marketu 480din u Krsenkovicu (ko zna kako) 250din. Znaci nabavna cene je 70-80 din, pa vi izracunajte kolike su marze. Prosecna je preko 100% ruku dam.

Ljubezni Haralampije

pre 5 godina

Izjave analitičara su više na nivou teorije, trebalo bi malo i da putuju.
Problem sa Lidlom biće u stvari taj što je država verovatno napravila dil da imaju monopol među jeftinim trgovinskim lancima, kao što je uradila sa Vansijem prilikom davanja u zakup beogradskog aerodroma. Narednih pet godina videćete da neće doći nijedan strani trgovinski lanac, u sklopu garancija Lidlu da će moći da posluje bez konkurencije.
Inače bi trebalo dosta da padnu cene sa dolaskom Lidla i da on predstavlja ozbiljnu i nepoželjnu konkurenciju pre svega Idei i Maxiju. Ali bojim se da neće tako biti. Gde su jeftini Aldi, Kaufland, Tesco, Auchan... Gde su Billa, Spar, Carrefour...?
Ne morate da idete do Italije i Nemačke da vidite koliko lanaca nudi robu po niskim cenama, pogledajte Hrvatsku, još pre 10 godina imali su bar 10 velikih trgovinskih lanaca, a šta smo napravili mi za to vreme, ukrupnili lance u 2 velika i došli do toga da veleprodajni Metro dostigne cene supermarketa, a za ovih 10 godina nikog nismo pustili na tržište. Mislite li da toliko nemamo para da su nam ti lanci luksuz? Naprotiv. Bugari imaju bar 10 lanaca super/hipermarketa i čini mi se 13 tržnih centara u Sofiji (koja je veličine Beograda), a koliko imamo mi?
Valjda je razlika u tome što Bugari (a i drugi) vode računa o svakom dinaru. Doduše i naša vlast vodi...
A što se tiče marži, pogledajte samo cene u Maxiju, maslinovo ulje Monini 1L 1700 din, a na akciji 900. Kako je to moguće? Pa tako što je u Italiji 5,5-6e

Prc Milojko

pre 5 godina

Svi ti strani trgovinski lanci ne dolaze u Srbiju iz ljubavi i zbog niskih cena,već zbog najviših marži u Evropi.
Ovde dođu,dobiju sve moguće subvencije Države (kao da su proizvodnja),dobiju najjeftiniju radnu snagu i višegodišnje oslobođenje plaćanja poreza,uzmu lovu i svu ostvarenu dobit iznesu iz zemlje!
U čemu je tu mudrost neka mi objasne ovi novokomponovani kvazi eksperti,kada je to sve jasno i malom Đokici?!?

danger

pre 5 godina

U Nemackoj gde zivim, cene mnogih prehrambenih proizvoda su manje nego u Srbiji. Ima ih naravno i skupljih. Ali nije mi jasno kako to, kad u nemackoj moraju da se plate mnogo veci licni dohoci radnika (o proizvodjacima da ne govorim), skuplji je prostor, logistika, struja... I opet cene u proseku su kao u nemackoj. Naravno da se šišaju građani Srbije!

nišlija

pre 5 godina

Ma potpuno pogrešno!Problem je što se nesposobni kadrovi postavljaju da upravljaju tim lancima u srbiji.Još ih muči onaj provincijalski mentalitet i to što su učili na fakultetima o trgovini su bubali.Evo u mom kraju na kilometar i malo više ima 4 trgovinska lanca i dva-tri veća trgovinska lanca sa mesom.Komšinica koji joj je ukupan porodični buđet 250000 din obilazi za bukvalno 5 din sve te lance i tačno zna gde je jeftinije šta to i kupuje.U lancu do mene vrsta šećera koja je od druge vrste šećera jeftinija 2 din je razgrabljena ovaj skuplji si stoji.Svi tako rade,i koji imaju i koji nemaju gledaju na dinar i ko je malo,al malo pametan i pride obrazovan a nadam se da će lidl takvog čoveka da postavi,treba da igra na kartu da bude jeftino i kvalitetno!Siguran sam u uspeh tada!

Bisbi

pre 5 godina

O čemu pričate Internata, pa koji su kvalitet robe imali, cudo je da su toliko i opstali. Nemojte previše da zatupljujete , sa naukom od trgovine gospodo exsperti!!!!

White Power

pre 5 godina

Gosn Malinovic obmanjuje javnost.
Marze svih trgovinskih lanaca u Srbiji su izmedju 50 i 100%, u zavisnosti od vrste proizvoda koje marziraju.
Ulistavanje je takodje nemali prihod koji ostvaruju trgovci. Bar kod i promocije su dodatni trosak koji ne ide direktno u dzep trgovca, ali ide preko ledja krajnjeg potrosaca.
Maloprodajne cene u Srbiji su u nivou onih u Holandiji, Nemackoj, Austriji ili Belgiji, a znatno iznad onih u Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Slovackoj, Poljskoj ili Ceskoj.
Sve ostalo je prazna prica da bi se opravdalo peljesenje Srba i ocuvao monopolisticki polozaj DVA I PO lanca koji posluju na ovoj teritoriji.

ja sam

pre 5 godina

nema ovde kupovine, jednom mesecno sa ekipom odem do Madjarske po strateske namirnice i hemiju, vrate mi PDV od prosle kupovine i svi srecni, isplati se

24/7

pre 5 godina

Malinovic- veće gluposti nisam čuo od jednog čoveka. Front, prednja marza ide do 60%. Back marza ide 0-20% u većim sistemima preko 10%, ulistavanje do 1000€ po bar kodu, sekundarne pozicije u većim sistemima-par miliona(1,2-15 zavisno od robe, dobavljača, benda), katalozi 5000-50.000 na petnaest dana, odloženo plaćanje 60a zapravo 100-120 dana a posle toga nude kompenzaciju ali da um odobris popust 4-10%.
Malinovicu, mogu dokumentovati.
Inače, Lidl za 5-7 godina je lider.

да да

pre 5 godina

Све то постоји и вани па су цене дупло мање ! Лопурде мафијашке државне !!!! Како они дижу цене ми купујемо све мање па да видимо !

Jovica NS

pre 5 godina

Bavim se 26 godina proizvodnjom...moja marža je jodva 20%...a trgovci koji prodaju moj priizvod neće ni da pomisle da stave ispod 100%...

hm

pre 5 godina

tacno se zna koliko koji proizvod kosta na zapadu u lidlu
ako se srbiji i lidlu isplati da otvore prodavnice u srbiji a da se potrosacu i tada isplati da ode do lidla u austriji po jeftininoj ceni,dosta jeftinijoj onda nek se uklope u srbijanska pravila trgovanja,šišanja

Valerija

pre 5 godina

blago tim srbima koji potrose u proseku 450 dinara. Hleb, jaja, mleko I jogurt kosta tih 450 dinara, I to svaki dan u mesecu. A gde je ulje, so, secer, brasno plus hemija???? kakvi su ovi bre idioti. Mrs

Života

pre 5 godina

Delez je kupovinom Maksija napravio pun pogodak, što se tiče nas potrošača. Više mi se ne isplati da idem do mega marketa osim ako želim veći izbor. Sa lidlom će isto biti sve jeftinije.

Šta je Wolfich obećao pre dve godine?

pre 5 godina

Sram vas bilo, građani, stipse jedne! Zašto ste se stisli toliko, pa kako vas ne mrzi da idete u šoping i potrošite samo 438 dinara, u proseku? Još nešto, postavlja se pitanje koliko je to stvarno kada se u taj prosek ne uračunaju oni koji po izlasku potroše preko 1000, naravno ne dinara nego evra?

South Park

pre 5 godina

Jedan ozbiljan evropski grad ima veći promet u maloprodaji nego cela Srbija. Naše tržište je jako siromašno a šta reći o radnicima u supermarketima koji zaradjuju jedva nešto iznad minimalca.
(hola, 07. avgust 2018 12:13)I kada im odbiju manjak,kalirano i trulo voce,istekle rokove(kao da oni nabavljaju vece kolicine nego sto treba) bude ispod minimalca.

realno

pre 5 godina

Tekst je solidan a najveca istina je mali prosecni racun.Provereno tacno.Trend je kvalitetna radnja u kraju tj izbor makar 3-4 na peske.Hipermarketi stagniraju a renoviraju se bas supermarketi.Lidl ce ponuditi jos jedan dobar izbor i IDEA i MAXI se spremaju za njih vec dve godine.Roba se odavno kupuje 2/3 na promociji sve sto nije pijaca i meso.A bice i 3/4 za koju godinu tako da je prava cena koju potrosac placa 20% niza od one na polici u proseku.Lidl treba prvo da zainteresuje potrosace da probaju njihov PL i da procene odnos kvalitet/cena.Tako je i dm prvih godina sporije rastao a sada kada su dostupni svuda tamo se kupije sve i svasta.Probali ljudi..pohvalili jedni drugima i sada samo leti promet.Cene visoke ali non stop neke akcije.

Izmislili toplu vodu da je prodaju rashlađenu

pre 5 godina

"kazao da bruto marže idu od 5 do 27 odsto"

Kolika je bruto marža na 1/2 flaširane vode, na primer u maloprodajnom lancu uličnih trafika koji ima monopol, npr. u Beogradu?

Kolika je bruto marža na kilogram hleba u bilo kojoj maloprodaji? A tek na peciva umešena od 50 grama brašna? Sigurno barem 270%!

ja

pre 5 godina

Da pojasnim:
1. dok država i njeni zakoni dozvoljavaju postojanje posrednika između srpskog proizvođača i trgovca u Srbiji dotle će biti korupcije i reketašenja direktora trgovine i posrednika. U prevodu: ako hoćeš da te primi direktor i ulista tvoj proizvod bez obzira što je kvalitetan i konkurentan, plati sa strane da oni podele parice pa uđi...pa kad udješ tek onda plati ulistavanje, brend book, pozicioniranje na boljem mestu itd.
2. dok lokalna samouprava velikim lancima koji dolaze uz beneficije ne ispostavi i Belu listu lokalnih proizvoda (koji zadovoljavaju kvalitetom) a koji bi morali da se nadju na policama i u prodajnoj mreži....

nema bolje sutra.

mikin

pre 5 godina

"Prosečan račun je 450 RSD, to je naš problem"
NEEE! Nas problem je prosecna plata od 300€ a ovo je samo POSLEDICA!
Gurnite taj problem Vucicu pod nos. Mi ocito nismo sposobni za takvo nesto.

Saša

pre 5 godina

U Kumanovu, u Makedoniji, naši srpski proizvodi su 30 do 40% jeftiniii nego u Srbiji. Nije mi jasno o čemu se radi. Čak i akcizna roba kafa, alkohol...

Pera iz bivseg DDR-a

pre 5 godina

(Saša, 07. avgust 2018 15:22)
Sasa, logicno je da roba koja je akcizna (alkohol, cigarete, gorivo, kafa itd..) buda skuplja kod nas nego u Makedoniji jer nasa akciza je veca nego Makedonska. Takodje neki proizvodi bi mogli da budu jeftiniji za par procenata jer je PDV u Makedoniji 18% a kod nas 20%.
Ono sto nije logicno je da npr plazma keks, eurokrem ili neki drugi srpski prozivod bude jeftiniji a postoje dodatni troskovi kao sto je npr transport.

kraja

pre 5 godina

“Izjave analitičara su više na nivou teorije, trebalo bi malo i da putuju. ”
...izvinjavam se, na nivou lupetanja su...
...samo dva dana da provedu u hrvatskim trgovinama da vide sta je to akcija, sta je rasprodaja, sta je pred bacanjem zbog isteka upotrebe...
...nivea deodorans na akciji 170 din, kod nas ide do 400...
...o kakvih 8, 10, 25% marze je rec...???
...ovde se tuce po usima...
...prijatelj mehanicar dobija od prodavca delova rabat 50%...???

Života

pre 5 godina

A kako je moguce da su proizvodi iz Srbije jeftiniji u Republici srpskoj i Crnoj gori? Logicno je da je proizvodjacka cena korektna a marze u Srbiji prevelike.
(Sasa, 07. avgust 2018 11:05)

Benzinska pumpa u Makedoniji, prva do granice sa grčkom - soko Štark čokolade jeftinije nego u našim mega marketima. Ovce su za šišanje.

Joe

pre 5 godina

Sramotno je da predstavnik PKS-a izjavljuje da su marze 8 odsto. Marze u Srbiji idu i do 60 odsto. Najvise zaradjuju trgovci, dok proizvodjaci podnose najveci teret... svako ko ima ikavog kontakta sa trgovcima u poslovnom smislu moze da potvrdi sve ovo...

Ej

pre 5 godina

Marza 5% u maloprodaji!? Koji su bre ovi "intelektualci"? U poslednjih nekoliko godina sam se naslusao gluposti od raznih "strucnjaka",kao sto meko od njih rece da zivimo nikad bolje...sa prosecnim racunom od 450 din,svakog drugog dana.

milan

pre 5 godina

Kada slušam ove naše stručnjake vidimo zašto u Srbiji potrošnja opada i zašto je kupovna moć mala. Potrošači su stalno u neobranom grožđu da ne znaju šta će ih sutra iznenaditi koja taksa koji porez, dali će plata stići na vreme i dali će bankarski uslovi ostati stabilni ili se menjati baren kvartalno. Trgovinski lanci i investitori zarađuju najbolje kada trgovina radi kada ima kupaca kod nas to nije tako pa naši trgovci pokušavaju sa maržama da pokriju te svoje nedostatke koji su štednja na reklamama i izbegavanje direktnog kontakta sa kupcima da nebi postavljali nezgodna pitanja.