Utorak, 07.08.2018.

08:10

Dolazi Lidl, hoće li nam pasti cene? ANKETA

Može li dolazak velikog trgovinskog lanca Lidl, uz veću ponudu roba,kupcima u Srbiji doneti i niže cene u samoposlugama?

Izvor: B92

Dolazi Lidl, hoæe li nam pasti cene? ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Nista se tu nece promeniti...bice jedan lanac vise...jedino bi ulazak Volmarta u Srbiju doneo promene...medjutim,situacija je takva da cemo pre napraviti merdevine do meseca nego pustiti Volmart u Srbiju... tek tada bi videli koliko vas ovdasnji pljackaju!

3210

pre 5 godina

@33 33 

Kakvi 1000€ kasirka u Lidlu da ima? 
Oko 4000 kuna mesečni ako zaradi da skače od sreće. Ta plata od 1000€ je san mnogima u ZG.
(bajke, 07. avgust 2018 12:39)

Lidl opet zapošljava Hrvate, plata 1.070 EUR

evo ti naslov sajt B92 dana 26.08.2016

pre dve godine je početna minimalna plata bila 8 000 Kuna

mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod

pre 5 godina

Kakva marza od 8%? Vec godinama kupujem u Suncu indo mi gotove spagete za 99.99 dinara. U maksiju su 250 u Disu 170 u Rodi 200. Pa sad vidite kolike su marze. A logicno je da i oni u suncu imaju neku marzu na tih 99.9 dinara.

Solunac

pre 5 godina

U grčkoj je skup. i proizvodi su im bezveze. puni su hemije. narocito povrce. sve plastično. kod nas ce biti jeftini u pocetku dok pociste konkurenciju a posle toga dranje.
(Zoki, 7. avgust 2018 12:42)

Nisi ti nikad bio u Lidlu, a sigurno ni u Grckoj.
Skoro sve je jeftinije, kvalitet je bolji nego u nasim supermarketima, a sto se tice voca i povrca... Pa, Lidl prodaje voce i povrce koje se otkupljuje od lokalaca.
I skoro 70% proizvoda u grckom Lidlu su grcki.

A sto se tice toga da li ce da pojeftine drugi marketi kod nas...
Pa, mozda tamo gde bude Lidl, nas po manjim mestima ce i dalje da deru lokalni tajkuni.

Realista

pre 5 godina

Od Lidla se napravila fama kod nas. Evo npr u Grckoj na letovanju svi su govorli da je Lidl papren i da je cak neka roba jeftinija kod onih klasicnih str marketa i da od Lidla su jeftini lanci marketa tipa Masoutis i Discount markt koji ima u nekim grckim letovalistima.
A sto se tice trgovien u Srbiji, od kada je veciti ministar , ministar trgovine mi imamo sve manje lanaca marketa umesto obratno. Neka smo imali Merkator, Rodu, Idea lance marketa sada su sve tri kompanije pod kontroom Ideje tj Agrokora. Imali smo Aman,Sos markete,Interex (francuski lanac marketa),Visnjicu sada je sve to u vlasnistvu Amana. Imali smo Maxi i C market onda smo dobli Maxi koji je posle preuzeo Delhaize. Casino supermarche (franucski lanac), Familija marketi su propali tj zatvoreni. Tako sada imamo kao neki precutni dogovor velih trgovaca oko cena, samo se dogovore da im akcije za odredjen proizvode budu u razlicito vreme , a nekada se desi da nekolik makreta imaju snizenje istih proizvoda sa istim cenama (kakva koincidencija da se to desi).

Zoki

pre 5 godina

U grčkoj je skup. i proizvodi su im bezveze. puni su hemije. narocito povrce. sve plastično. kod nas ce biti jeftini u pocetku dok pociste konkurenciju a posle toga dranje.

bajke

pre 5 godina

@33 33

Kakvi 1000€ kasirka u Lidlu da ima?
Oko 4000 kuna mesečni ako zaradi da skače od sreće. Ta plata od 1000€ je san mnogima u ZG.

leptirica

pre 5 godina

Kojih bre 8% marze? Vecu marzu imaju i ovi iz malih prodavnica sto daju na pocek a kamoli veliki trgovinski lanci. Lidl ce dobro doci viseclanim porodicama jer ima velika pakovanja svega pa ce se njima mnogo vise isplatiti da uzmu npr. 1kg smrznutog povrca u jednoj kesi nego u dve, tri ili cetiri kese u zavisnosti od povrca. Takodje, sam dolazak Lidla ce oboriti cene u drugim trgovinskim lancima jer svi znamo kakvi su nasi ljudi, cim je nesto novo svi idu tamo. Lidl je jedna od retkih investicija u Srbiji koja ce znaciti pre svega narodu.
(chicha, 07. avgust 2018 08:56)

Slažem se u potpunosti. Ja da otvaram neki biznis, otvorila bi u Srbiji. Ovakve uvjete su nekad nudile sam Kina i slične zemlje jeftine radne snage, danas što ima u Srbiji nema nigdje. Zakon je na strani stranog ulagača do te mjere da ima praktično besplatno roblje i sve si mislim da je pritisak na Vučića od strane investitora, a na štetu Srpskog naroda da se ne ulazi u EU jer bi plaće morale ići gore, a time i troškovi ulagača.

ssssss

pre 5 godina

Ista je bila prica sa IKEA-om. IKEA valjda ima politiku da su cene svuda u svetu iste, ali to ocigledno kod nas ne vazi, posto je skoro sve skuplje nego u inostranstvu. Sto bi LIDL bio drugaciji?
Sto bi rekli ovi iz dubioze, sve dok je ovaca nece falit vune.

Svrbija zemlja čuda

pre 5 godina

Naravno da može jeftinije. Već sada uđite u TSV pa posle u Maksi i uporedite. U Maksiju onim što se hvale da je na akciji je idalje dosta skuplje nego u TSV ista roba.

Zlatno doba

pre 5 godina

U Grckoj na Lefkadi u Lidlu cene su nize nego u marketima u Srbiji, a proizvodi daleko kvalitetniji. Fotografisao sam racun da u Srbiji pokazujem nevernim tomama.

Nebojsa

pre 5 godina

Lidl u Hrvatskoj dovozi svpj kruh kao 90% proizvoda iz Njemačke. Istina, bio je puno jeftiniji fok nije ubio konkurenciju sada je i skuplji. Ubija domaću proizvodnju i ima subvencije države, zadužuje se za razvoj po manje od 1% kamate. Pa vi vidite jer je to zdrava komkurencija. Pozz

ukrajinac

pre 5 godina

To se pričalo i za Delez,Ikeu.Ništa od toga.Došli da operu novac,cene,izbor isti u svim lancima nema konkurencije.Inače sve trgovine imaju zajedničko udruženje gde se dogovaraju o cenama i da nema konkurencije.

NN

pre 5 godina

Nema šanse da budu niže cene na duži vremenski period.
U Srbiji okoreli "tržišni neprijatelji" se dogovaraju kako će zajedno da nastupe na tržištu.
Sa druge strane, vlast neće dozvoliti da imaju niže cene i veće plate nego u ostalim lancima marketa.
Tako je u srpskoj ekonomiji, tako je i u politici...jednostvano takvi smo, kao narod. Nama nije problem ako, na primer, neki visoki funkcioner u vlasti ima za kuma priznatog kriminalca, jer "prijateljsvo" nema veze sa poslom i moralom u Srbiji

Građanin

pre 5 godina

Ovde se spominje marza od 8% sto treba razumeti kao prosecnu marzu, dok vam pouzdano govorim da je u jednom lancu marketa taj prosek 2%. Prodaje se samo jeftina roba, roba na akciji i ako moze za dzabe. Prosecan racun po kupcuje ispod 300 dinara. Lidl nam donosi samo gomilu neke nepoznate jeftine robe, istog takvog kvaliteta za isti novac kao nasi top proizvodi. Bice jeftiniji to je sigurno ali za 1 dinar od konkurencije. Dobijace kupce na reklamu. Generalno, dosli su ovde da zarade novac, zasto bi izigravali Crveni krst.

Miloš

pre 5 godina

Zašto bi oborio kad može više da zaradi ovako. Da, naravno, oboriće za mizeran deo procenta, taman toliko da bude ispod ostalih, ali mi to nećemo osetiti...

princeskrofna

pre 5 godina

Svakako da ce cene biti nize nego u ostalim prodavnicama, ali isto tako ce I kvalitet biti veci na strani lidla. Cene hrane u Nemackoj nize nego u Srbiji a standard veci. Ovo kod nas je monopol I samo je pitanje ko ce da uzdrma trziste.

Nikola

pre 5 godina

Bice novih, jeftinijih brendova, a ono sto vec imamo u drugim marketima bice veoma slicno sadasnjim cenama. Nije nama problem cena hrane, nego plate. Jedan deo gradjana ima nesto bolje plate, ali vecina i dalje ima veoma lose i nece ih spasiti Lidl. Na jugu Srbije moja drugarica prima platu regularno minimalac, a ima platu 15000, tako sto sve preko toga vrati firmi na ruke. Ona zivi sa roditeljima i nekako prezivljava, ali koja je njena buducnost? Ili da juri da se uda za nekoga ko moze da je izdrzava, a da ljubav zanemari ili da ceo zivot provede u nemastinji. Sto je najgore i taj njen sef jedva opstaje, pa je pitanje i taj posao do kad ce imati.

Ja

pre 5 godina

ZIVIM U ENGLESKOJ.LONDON.
LIDL IMA SVASTA,ALI!
OTVARA SE OBICNO U SIROMASNIJIM DELOVIMA GRADA.
LICNO MI SE KVALITET UOPSTE NE DOPADA.I NEMA BIO HRANE.SAMA PLASTIKA OD VOCA,POVRCA.

C i n i k

pre 5 godina

Ovde ne postoji konkurencija koja bi napravila nize cene.Sve cene u marketima su iste.Nema veze gde kupujete ulje,pastu za zube ili spagete,mleko,patike ili majicu, iste su cene.
Imamo medjusobni dogovor velikih trgovaca na delu,kartel.
Ako Lidl ne udje u te kombinacije nego ako ponudi nize cene to ce biti dobitak za narod i prava stvar, a ako bude usao u kombinaciju sa ostalima i ako budem morao da placam istu cenu i u Lidl-u onda nema koristi nikakve.
Samo prava konkurencija dovodi do nizih cena,nikakve druge mere.

Meh

pre 5 godina

Ne bih rekao da je marza oko 8 odsto. Uzimam na primer Rodu, ako je cena na akciji, za recimo prasak, smanjena sa 2400 na 1600, verovatno i dalje isplativa - to je mnogooo vise od 8 posto. Cisto sumnjam da bi neko radio sa gubitkom.
(Selfi Romeo, 7. avgust 2018 08:23)

Ako je roba pred istek roka, bolje i dzaba da je das nego da moras da placas da je iznose i unistavaju.

cicvara

pre 5 godina

Imam drugara u Hr samo u Lidlu kupuje. Ima dosta akcija, a i bez toga su jeftiniji od konkirencije. Kako ce biti kod nas, ko zna :)

Šušumigo

pre 5 godina

ne mogu cene da padnu,lidl i ostali marketi ce uskladiti cene pa ako mleko i lidlu kosta 20din u dr. marketu ce biti 22, ali cr zato meso biti 20 dok ce u lidli biti 22

stoper4

pre 5 godina

Kad sam u Hrvatskoj uvek u Lidlu kupujem, cene za veliki broj artikala su često niže nego u hipermarketima u Srbiji. Kvalitet proizvoda odličan, sigurno bolji nego većina smeća koju nam plasiraju domaći proizvođači.
Ono što me nervira je što su se na priču Lidla kao i za Ikeu nakačili Vučić i botovi kao da su ga oni izmislili, moraju jednostavno sve da ti ogade pa to ti je. Valjda je to ta radikalska škola

Saša

pre 5 godina

300-400 eur plate radnika u Srbiji to treba pisati i stalno potencirati.ZAŠTO ????
Kažu zbog lopovske politike, čije, pa ZAŠTO onda nisu pohapšeni ti lopovi koji su upropastili Srbiju.Plata radnika u LIDL-u Hrvatska od 900-1200 eur a u Srbiji.....Ko je zalužan za ovakav moralni ponor naroda pa ovi što nas lažu,mažu i kradu već 30god samo se smenjujući na vlasti i funkcijama.

sirmijum

pre 5 godina

Ko i svi sto su do sad oborili cene , tako će i Lidl.Nemoj te se zavaravati , došli su da zarade sto vise , a ne da se zajebavaju sa niskim cenama.Pa i u samoj Nemačko i Lidl ima skoro iste cene kao i svi marketi tipa ALDI,Neto ...

Selfi Romeo

pre 5 godina

Ne bih rekao da je marza oko 8 odsto. Uzimam na primer Rodu, ako je cena na akciji, za recimo prasak, smanjena sa 2400 na 1600, verovatno i dalje isplativa - to je mnogooo vise od 8 posto. Cisto sumnjam da bi neko radio sa gubitkom.

Igor

pre 5 godina

Na maloprodajnu cenu uticu: marza, proizvodjacka cena i konkurencija. Lidl ce u asortimanu imati uglavnom uvoznu robu cija je proizvodjacka cena niza od cene domace robe. Dace Bog, kada ovaj lanac bude imao 150+ supermarketa, narod ce sirom Srbije moci da bira i zdrava konkurencija dovesce do pada cena kod ostalih trgovackih lanaca. Lidl po pravilu ne sklapa nikakve sporazume sa konkurencijom. To najbolje znaju ljudi iz Maxi-Deleza koji su presli u Lidl za 15.000 dinara vecu platu od one koju su primali. Lidl je odbio Delezov predlog o izjednacavanju plata.

Neutralni posmatrac

pre 5 godina

Da ce smanjiti cenu, hoce. Jer ce uneti veliki broj svojih proizvoda koji su jeftini, a sasvim pristojnog kvaliteta. Jer je to korporativna politika.
Ali ne treba ocekivati da ce to biti 40% jeftinije od jednog maksija ili rode.
A to da su marze 8% je smejurija. Znaci marketi manje vise rade s gubitkom kad stave nesto ma akciji od 15,20%

Žigolo

pre 5 godina

Ako dolaze da se stope sa ostalima ne znam zašto dolaze uopšte...
Inače, vidim da se na svakom ćošku otvaraju one prodavnice za socijalno ugrožene. A zlatno doba.

chicha

pre 5 godina

Kojih bre 8% marze? Vecu marzu imaju i ovi iz malih prodavnica sto daju na pocek a kamoli veliki trgovinski lanci. Lidl ce dobro doci viseclanim porodicama jer ima velika pakovanja svega pa ce se njima mnogo vise isplatiti da uzmu npr. 1kg smrznutog povrca u jednoj kesi nego u dve, tri ili cetiri kese u zavisnosti od povrca. Takodje, sam dolazak Lidla ce oboriti cene u drugim trgovinskim lancima jer svi znamo kakvi su nasi ljudi, cim je nesto novo svi idu tamo. Lidl je jedna od retkih investicija u Srbiji koja ce znaciti pre svega narodu.

Skocio Evro sa 123 na 118

pre 5 godina

Nevezano za temu, pre dve godine 4l Pervola 700 dinara, juce, u istoj radnji, na istoj polici 2.7l 700 dinara ! To je poskupljenje od 48% !

nik

pre 5 godina

voleo bih al.ne verujem.kao svi sto dodju,ovde ne posluju kao na zapadu.koriste dogovornu ekonomiju pa klepaju ovaj narod kao nigde.Nema drzave da zastiti narod nego gleda zarad procenta I licne zarade da ga satre.A ne shvataju da su ljudi najvece blago

Zlatko

pre 5 godina

Ako su plazma keks i mleko kravica jeftiniji u Bosni nego u Srbiji, pa još kada su i na akciji ovde i prodaju se i tako uz zaradu, nema šanse da je marža 8% u zemlji gde je hrana skuplja od mnogo evropskih zemalja, a u odnosu na zaradu jedna od najskupljih... Ako su marže dogovorene između njih onda nema priče o konkurenciji, Lidl će se uklopiti kao što se npr i Ikea uklapa u postojeće tržište. Bolje je pitanje: šta će nuditi, da li će otkupljivati naše meso ili samo preprodavati neko najjeftinije sa svetskog tržišta (zaleđeno pre godinu dana).

dc

pre 5 godina

cene ce biti iste kao i svugde u svetu gde LIDL posluje...nisu oni dosli da budu bozic bata ili deda-mraz,dosli su da zarade!

znaci cene iste kao i u EU!kao sto je vec odavno u srbiji...

pravo pitanje je"KUPOVNA MOC GRADJANA"a ona je katastrofalna,plata nece biti veca od 35.000rsd kao i u svakoj stranoj kompaniji koja posluje u srbiji!

pa sta vi mislite da ce LIDL specijalno za gradjane srbije ponuditi SPECIJALNE CENE???ima da radis za 300e i placas ko svaba ili svedjanin,E TE CENE CE DA BUDU!

shvatite vec jednom da smo jeftina radna snaga sa evropskim cenama,i sto pre to shvatite bice vam lakse!!!

Pedja J7

pre 5 godina

Lidl Grcka, cena pite 900gr 3 evra.
Ta ista pita kod nas, u Rodi 639 dinara.
Nesto sam siguran da nece da kosta kod nas u Lidlu 360 dinara, vec verovatno 599, cisto da budu jeftiniji od Rode...

MaliJovica

pre 5 godina

Није проблем само маржа са ценом.
Проблем су и остала давања. Сваки ланац наплаћује улиставања, поврате робе, акције, каталоге, излагање робе, сваки тражи да запослиш додатног радника који ће да донесе робу, сложи је на полицу, направи цену.....итд

Трошкови који свакако улазе у набавну цену робе, и који утичу на скупљу цену

Дакле ако нешто кошта 100 динара, на тих 100 динара дође 5 динара за излагање, 5 динара за маркетинг, 5 динара за улиставање, 2 динара за поврат робе, и 1 динар за радника, па на то 20 динара претицања за снижење цене јер нико неће у минус, него то зарачунају унапред, па тек онда иде 8% (то је са цигаретама, где има више пара за маркетинг, рецимо 13 динара)

Па уместо да цена буде 100+8+20%=130 динара, буде 180 динара, и на акцији буде 156 рецимо....зато што су сви грамзиви (није све ни до маркета и увозници граде цене, да би се заштитили). То Лидл може да промени ако им фокус буде на ценама.

var

pre 5 godina

Veće je pitanje kada će početi sa radom. Pre 5 dana sam prolazio pored distributivnog centra, koji je skoro svečano otvoren, i nigde žive duše.

mozaks

pre 5 godina

verujem da moze ,pa.i sa mnogo nizom.marzom.
kod.nas je problem,sto smo mi(trgovci)navikli na visoke marze,a to je u svetu,odavno prevazidjeno i naviknuyo da se radi na obrt.za neku robu,se ako se ne proda nakon odredjenog meseca,prodaje ispod cene tj po proizvodjackoj..
naravno,zasto bi trgovac u Srbiji,prodavao sa marzom od 3 %,ako moze da zaradi 130%,dok.god nema konkurenciju

dd

pre 5 godina

nema teoretske sanse,LIDL ce biti primoran da koriguje cene i da se uklapa...a kad smo vec kod cena iste su kao i EU,tako da je prosecnom gradjaninu koji prima platu ispod proseka potpuno svejedno,eto na primer cene tehnike,odece,obuce,hrane,u srbiji su iste kao i u nemackoj...

plata u lidlu ce biti naravno ispod drzavnog proseka moja procena oko 35.000rsd kao i u svakoj stranoj kompaniji koja posluje u srbiji,potrosacka moc naroda je KATASTROFALNA uz velike cene kao sto su u EU,dolazak jos jednog robovlasnika ne menja nista na bolje!

gradjani srbije treba da shvate da su jeftina radna snaga,i sto pre to shvate bice im lakse...stranac dolazi jer je cuo da gradjani srbije rade ispod drzavnog proseka i to se njima veoma isplati,sta je strancu da,da 300e plate?

i mi postavljamo pitanje o cenama...kakvim bre cenama,mi smo na ivici zivotnog opstanka!

radnicka plata od 300e i cene ko u EU,su SRAMOTA ZA UPOREDJIVANJE!

i u lidlu ce cene biti kao i EU!kao sto su vec odavno u srbiji!!!!

33 33

pre 5 godina

U Hrvatskoj Lidl radi već 16 godina,još 2002 god su počeli ovo što danas rade u Srbiji da otkupljuju zemljište i grade objekte.
U Hrvatskoj ima oko 100 Lidl marketa.
Cene u njima su niže nego recimo u Rodi u NS (lično sam upoređivao mnogo puta)
Cene u svim Lidl marketima u Hr su iste pa bio on u Zagrebu,Slavoniji ili na Jadranu.
Kasirka ima platu preko 1 000 eura,magacioner takođe...

Ali to nije bitno,to nije vest - vest su Tomson,Izraelci,Oluja....NDH,Jasenovac to zanima javnost u Srbiji.
Ko je koga više pobio,poklao,proterao pre 75 godina ili pre 25 godina....

gorki

pre 5 godina

Ma kakve manje cene, kakva konkurencija. Roba siroke potrosnje je mnogo skuplja kod nas nego u eu a losijeg kvaliteta. A pisite i kako se vlada i ministarstvo dodvoravaju trgovinakim lancima (verovatno uz malu proviziju). Pod izgovorom ekologije su uveli naplatu plasticnih kesa, ali kad uzimate voce i povrce onda vam pakuju u te iste plasticne kese. Zasto nije uvedena zabrana upotrebe istih i takse na svu plasticnu ambalazu ako pricamo o ekologiji. Ovako ce samo ono sto je trgovinama bio trosak preci na prihod. I nije problem sto to rade trgovine ali je problem sto podrzava ministar i vlada.

Kumo Kagyu

pre 5 godina

Bio sam vlasnik malog marketa,ako uskladite cene sa ostalim marketima, marže su min 8%, a većina ide i preko 40%, posebno za uvozne proizvode za koje narod veruje da su skupi "jer su iz Nemačku" i prihvataju ludačku cenu. Zarada je odlična, ali država ne dá malim preduzećima da normalno posluju spletom glupih zakona, pa sam izašao iz tog ludila.

Selfi Romeo

pre 5 godina

Ne bih rekao da je marza oko 8 odsto. Uzimam na primer Rodu, ako je cena na akciji, za recimo prasak, smanjena sa 2400 na 1600, verovatno i dalje isplativa - to je mnogooo vise od 8 posto. Cisto sumnjam da bi neko radio sa gubitkom.

33 33

pre 5 godina

U Hrvatskoj Lidl radi već 16 godina,još 2002 god su počeli ovo što danas rade u Srbiji da otkupljuju zemljište i grade objekte.
U Hrvatskoj ima oko 100 Lidl marketa.
Cene u njima su niže nego recimo u Rodi u NS (lično sam upoređivao mnogo puta)
Cene u svim Lidl marketima u Hr su iste pa bio on u Zagrebu,Slavoniji ili na Jadranu.
Kasirka ima platu preko 1 000 eura,magacioner takođe...

Ali to nije bitno,to nije vest - vest su Tomson,Izraelci,Oluja....NDH,Jasenovac to zanima javnost u Srbiji.
Ko je koga više pobio,poklao,proterao pre 75 godina ili pre 25 godina....

Skocio Evro sa 123 na 118

pre 5 godina

Nevezano za temu, pre dve godine 4l Pervola 700 dinara, juce, u istoj radnji, na istoj polici 2.7l 700 dinara ! To je poskupljenje od 48% !

var

pre 5 godina

Veće je pitanje kada će početi sa radom. Pre 5 dana sam prolazio pored distributivnog centra, koji je skoro svečano otvoren, i nigde žive duše.

Kumo Kagyu

pre 5 godina

Bio sam vlasnik malog marketa,ako uskladite cene sa ostalim marketima, marže su min 8%, a većina ide i preko 40%, posebno za uvozne proizvode za koje narod veruje da su skupi "jer su iz Nemačku" i prihvataju ludačku cenu. Zarada je odlična, ali država ne dá malim preduzećima da normalno posluju spletom glupih zakona, pa sam izašao iz tog ludila.

gorki

pre 5 godina

Ma kakve manje cene, kakva konkurencija. Roba siroke potrosnje je mnogo skuplja kod nas nego u eu a losijeg kvaliteta. A pisite i kako se vlada i ministarstvo dodvoravaju trgovinakim lancima (verovatno uz malu proviziju). Pod izgovorom ekologije su uveli naplatu plasticnih kesa, ali kad uzimate voce i povrce onda vam pakuju u te iste plasticne kese. Zasto nije uvedena zabrana upotrebe istih i takse na svu plasticnu ambalazu ako pricamo o ekologiji. Ovako ce samo ono sto je trgovinama bio trosak preci na prihod. I nije problem sto to rade trgovine ali je problem sto podrzava ministar i vlada.

stoper4

pre 5 godina

Kad sam u Hrvatskoj uvek u Lidlu kupujem, cene za veliki broj artikala su često niže nego u hipermarketima u Srbiji. Kvalitet proizvoda odličan, sigurno bolji nego većina smeća koju nam plasiraju domaći proizvođači.
Ono što me nervira je što su se na priču Lidla kao i za Ikeu nakačili Vučić i botovi kao da su ga oni izmislili, moraju jednostavno sve da ti ogade pa to ti je. Valjda je to ta radikalska škola

mozaks

pre 5 godina

verujem da moze ,pa.i sa mnogo nizom.marzom.
kod.nas je problem,sto smo mi(trgovci)navikli na visoke marze,a to je u svetu,odavno prevazidjeno i naviknuyo da se radi na obrt.za neku robu,se ako se ne proda nakon odredjenog meseca,prodaje ispod cene tj po proizvodjackoj..
naravno,zasto bi trgovac u Srbiji,prodavao sa marzom od 3 %,ako moze da zaradi 130%,dok.god nema konkurenciju

dd

pre 5 godina

nema teoretske sanse,LIDL ce biti primoran da koriguje cene i da se uklapa...a kad smo vec kod cena iste su kao i EU,tako da je prosecnom gradjaninu koji prima platu ispod proseka potpuno svejedno,eto na primer cene tehnike,odece,obuce,hrane,u srbiji su iste kao i u nemackoj...

plata u lidlu ce biti naravno ispod drzavnog proseka moja procena oko 35.000rsd kao i u svakoj stranoj kompaniji koja posluje u srbiji,potrosacka moc naroda je KATASTROFALNA uz velike cene kao sto su u EU,dolazak jos jednog robovlasnika ne menja nista na bolje!

gradjani srbije treba da shvate da su jeftina radna snaga,i sto pre to shvate bice im lakse...stranac dolazi jer je cuo da gradjani srbije rade ispod drzavnog proseka i to se njima veoma isplati,sta je strancu da,da 300e plate?

i mi postavljamo pitanje o cenama...kakvim bre cenama,mi smo na ivici zivotnog opstanka!

radnicka plata od 300e i cene ko u EU,su SRAMOTA ZA UPOREDJIVANJE!

i u lidlu ce cene biti kao i EU!kao sto su vec odavno u srbiji!!!!

Neutralni posmatrac

pre 5 godina

Da ce smanjiti cenu, hoce. Jer ce uneti veliki broj svojih proizvoda koji su jeftini, a sasvim pristojnog kvaliteta. Jer je to korporativna politika.
Ali ne treba ocekivati da ce to biti 40% jeftinije od jednog maksija ili rode.
A to da su marze 8% je smejurija. Znaci marketi manje vise rade s gubitkom kad stave nesto ma akciji od 15,20%

Žigolo

pre 5 godina

Ako dolaze da se stope sa ostalima ne znam zašto dolaze uopšte...
Inače, vidim da se na svakom ćošku otvaraju one prodavnice za socijalno ugrožene. A zlatno doba.

Igor

pre 5 godina

Na maloprodajnu cenu uticu: marza, proizvodjacka cena i konkurencija. Lidl ce u asortimanu imati uglavnom uvoznu robu cija je proizvodjacka cena niza od cene domace robe. Dace Bog, kada ovaj lanac bude imao 150+ supermarketa, narod ce sirom Srbije moci da bira i zdrava konkurencija dovesce do pada cena kod ostalih trgovackih lanaca. Lidl po pravilu ne sklapa nikakve sporazume sa konkurencijom. To najbolje znaju ljudi iz Maxi-Deleza koji su presli u Lidl za 15.000 dinara vecu platu od one koju su primali. Lidl je odbio Delezov predlog o izjednacavanju plata.

C i n i k

pre 5 godina

Ovde ne postoji konkurencija koja bi napravila nize cene.Sve cene u marketima su iste.Nema veze gde kupujete ulje,pastu za zube ili spagete,mleko,patike ili majicu, iste su cene.
Imamo medjusobni dogovor velikih trgovaca na delu,kartel.
Ako Lidl ne udje u te kombinacije nego ako ponudi nize cene to ce biti dobitak za narod i prava stvar, a ako bude usao u kombinaciju sa ostalima i ako budem morao da placam istu cenu i u Lidl-u onda nema koristi nikakve.
Samo prava konkurencija dovodi do nizih cena,nikakve druge mere.

princeskrofna

pre 5 godina

Svakako da ce cene biti nize nego u ostalim prodavnicama, ali isto tako ce I kvalitet biti veci na strani lidla. Cene hrane u Nemackoj nize nego u Srbiji a standard veci. Ovo kod nas je monopol I samo je pitanje ko ce da uzdrma trziste.

Pedja J7

pre 5 godina

Lidl Grcka, cena pite 900gr 3 evra.
Ta ista pita kod nas, u Rodi 639 dinara.
Nesto sam siguran da nece da kosta kod nas u Lidlu 360 dinara, vec verovatno 599, cisto da budu jeftiniji od Rode...

Saša

pre 5 godina

300-400 eur plate radnika u Srbiji to treba pisati i stalno potencirati.ZAŠTO ????
Kažu zbog lopovske politike, čije, pa ZAŠTO onda nisu pohapšeni ti lopovi koji su upropastili Srbiju.Plata radnika u LIDL-u Hrvatska od 900-1200 eur a u Srbiji.....Ko je zalužan za ovakav moralni ponor naroda pa ovi što nas lažu,mažu i kradu već 30god samo se smenjujući na vlasti i funkcijama.

nik

pre 5 godina

voleo bih al.ne verujem.kao svi sto dodju,ovde ne posluju kao na zapadu.koriste dogovornu ekonomiju pa klepaju ovaj narod kao nigde.Nema drzave da zastiti narod nego gleda zarad procenta I licne zarade da ga satre.A ne shvataju da su ljudi najvece blago

sirmijum

pre 5 godina

Ko i svi sto su do sad oborili cene , tako će i Lidl.Nemoj te se zavaravati , došli su da zarade sto vise , a ne da se zajebavaju sa niskim cenama.Pa i u samoj Nemačko i Lidl ima skoro iste cene kao i svi marketi tipa ALDI,Neto ...

cicvara

pre 5 godina

Imam drugara u Hr samo u Lidlu kupuje. Ima dosta akcija, a i bez toga su jeftiniji od konkirencije. Kako ce biti kod nas, ko zna :)

dc

pre 5 godina

cene ce biti iste kao i svugde u svetu gde LIDL posluje...nisu oni dosli da budu bozic bata ili deda-mraz,dosli su da zarade!

znaci cene iste kao i u EU!kao sto je vec odavno u srbiji...

pravo pitanje je"KUPOVNA MOC GRADJANA"a ona je katastrofalna,plata nece biti veca od 35.000rsd kao i u svakoj stranoj kompaniji koja posluje u srbiji!

pa sta vi mislite da ce LIDL specijalno za gradjane srbije ponuditi SPECIJALNE CENE???ima da radis za 300e i placas ko svaba ili svedjanin,E TE CENE CE DA BUDU!

shvatite vec jednom da smo jeftina radna snaga sa evropskim cenama,i sto pre to shvatite bice vam lakse!!!

ssssss

pre 5 godina

Ista je bila prica sa IKEA-om. IKEA valjda ima politiku da su cene svuda u svetu iste, ali to ocigledno kod nas ne vazi, posto je skoro sve skuplje nego u inostranstvu. Sto bi LIDL bio drugaciji?
Sto bi rekli ovi iz dubioze, sve dok je ovaca nece falit vune.

NN

pre 5 godina

Nema šanse da budu niže cene na duži vremenski period.
U Srbiji okoreli "tržišni neprijatelji" se dogovaraju kako će zajedno da nastupe na tržištu.
Sa druge strane, vlast neće dozvoliti da imaju niže cene i veće plate nego u ostalim lancima marketa.
Tako je u srpskoj ekonomiji, tako je i u politici...jednostvano takvi smo, kao narod. Nama nije problem ako, na primer, neki visoki funkcioner u vlasti ima za kuma priznatog kriminalca, jer "prijateljsvo" nema veze sa poslom i moralom u Srbiji

Zlatko

pre 5 godina

Ako su plazma keks i mleko kravica jeftiniji u Bosni nego u Srbiji, pa još kada su i na akciji ovde i prodaju se i tako uz zaradu, nema šanse da je marža 8% u zemlji gde je hrana skuplja od mnogo evropskih zemalja, a u odnosu na zaradu jedna od najskupljih... Ako su marže dogovorene između njih onda nema priče o konkurenciji, Lidl će se uklopiti kao što se npr i Ikea uklapa u postojeće tržište. Bolje je pitanje: šta će nuditi, da li će otkupljivati naše meso ili samo preprodavati neko najjeftinije sa svetskog tržišta (zaleđeno pre godinu dana).

chicha

pre 5 godina

Kojih bre 8% marze? Vecu marzu imaju i ovi iz malih prodavnica sto daju na pocek a kamoli veliki trgovinski lanci. Lidl ce dobro doci viseclanim porodicama jer ima velika pakovanja svega pa ce se njima mnogo vise isplatiti da uzmu npr. 1kg smrznutog povrca u jednoj kesi nego u dve, tri ili cetiri kese u zavisnosti od povrca. Takodje, sam dolazak Lidla ce oboriti cene u drugim trgovinskim lancima jer svi znamo kakvi su nasi ljudi, cim je nesto novo svi idu tamo. Lidl je jedna od retkih investicija u Srbiji koja ce znaciti pre svega narodu.

Zlatno doba

pre 5 godina

U Grckoj na Lefkadi u Lidlu cene su nize nego u marketima u Srbiji, a proizvodi daleko kvalitetniji. Fotografisao sam racun da u Srbiji pokazujem nevernim tomama.

Građanin

pre 5 godina

Ovde se spominje marza od 8% sto treba razumeti kao prosecnu marzu, dok vam pouzdano govorim da je u jednom lancu marketa taj prosek 2%. Prodaje se samo jeftina roba, roba na akciji i ako moze za dzabe. Prosecan racun po kupcuje ispod 300 dinara. Lidl nam donosi samo gomilu neke nepoznate jeftine robe, istog takvog kvaliteta za isti novac kao nasi top proizvodi. Bice jeftiniji to je sigurno ali za 1 dinar od konkurencije. Dobijace kupce na reklamu. Generalno, dosli su ovde da zarade novac, zasto bi izigravali Crveni krst.

leptirica

pre 5 godina

Kojih bre 8% marze? Vecu marzu imaju i ovi iz malih prodavnica sto daju na pocek a kamoli veliki trgovinski lanci. Lidl ce dobro doci viseclanim porodicama jer ima velika pakovanja svega pa ce se njima mnogo vise isplatiti da uzmu npr. 1kg smrznutog povrca u jednoj kesi nego u dve, tri ili cetiri kese u zavisnosti od povrca. Takodje, sam dolazak Lidla ce oboriti cene u drugim trgovinskim lancima jer svi znamo kakvi su nasi ljudi, cim je nesto novo svi idu tamo. Lidl je jedna od retkih investicija u Srbiji koja ce znaciti pre svega narodu.
(chicha, 07. avgust 2018 08:56)

Slažem se u potpunosti. Ja da otvaram neki biznis, otvorila bi u Srbiji. Ovakve uvjete su nekad nudile sam Kina i slične zemlje jeftine radne snage, danas što ima u Srbiji nema nigdje. Zakon je na strani stranog ulagača do te mjere da ima praktično besplatno roblje i sve si mislim da je pritisak na Vučića od strane investitora, a na štetu Srpskog naroda da se ne ulazi u EU jer bi plaće morale ići gore, a time i troškovi ulagača.

MaliJovica

pre 5 godina

Није проблем само маржа са ценом.
Проблем су и остала давања. Сваки ланац наплаћује улиставања, поврате робе, акције, каталоге, излагање робе, сваки тражи да запослиш додатног радника који ће да донесе робу, сложи је на полицу, направи цену.....итд

Трошкови који свакако улазе у набавну цену робе, и који утичу на скупљу цену

Дакле ако нешто кошта 100 динара, на тих 100 динара дође 5 динара за излагање, 5 динара за маркетинг, 5 динара за улиставање, 2 динара за поврат робе, и 1 динар за радника, па на то 20 динара претицања за снижење цене јер нико неће у минус, него то зарачунају унапред, па тек онда иде 8% (то је са цигаретама, где има више пара за маркетинг, рецимо 13 динара)

Па уместо да цена буде 100+8+20%=130 динара, буде 180 динара, и на акцији буде 156 рецимо....зато што су сви грамзиви (није све ни до маркета и увозници граде цене, да би се заштитили). То Лидл може да промени ако им фокус буде на ценама.

ukrajinac

pre 5 godina

To se pričalo i za Delez,Ikeu.Ništa od toga.Došli da operu novac,cene,izbor isti u svim lancima nema konkurencije.Inače sve trgovine imaju zajedničko udruženje gde se dogovaraju o cenama i da nema konkurencije.

Svrbija zemlja čuda

pre 5 godina

Naravno da može jeftinije. Već sada uđite u TSV pa posle u Maksi i uporedite. U Maksiju onim što se hvale da je na akciji je idalje dosta skuplje nego u TSV ista roba.

Nikola

pre 5 godina

Bice novih, jeftinijih brendova, a ono sto vec imamo u drugim marketima bice veoma slicno sadasnjim cenama. Nije nama problem cena hrane, nego plate. Jedan deo gradjana ima nesto bolje plate, ali vecina i dalje ima veoma lose i nece ih spasiti Lidl. Na jugu Srbije moja drugarica prima platu regularno minimalac, a ima platu 15000, tako sto sve preko toga vrati firmi na ruke. Ona zivi sa roditeljima i nekako prezivljava, ali koja je njena buducnost? Ili da juri da se uda za nekoga ko moze da je izdrzava, a da ljubav zanemari ili da ceo zivot provede u nemastinji. Sto je najgore i taj njen sef jedva opstaje, pa je pitanje i taj posao do kad ce imati.

Nebojsa

pre 5 godina

Lidl u Hrvatskoj dovozi svpj kruh kao 90% proizvoda iz Njemačke. Istina, bio je puno jeftiniji fok nije ubio konkurenciju sada je i skuplji. Ubija domaću proizvodnju i ima subvencije države, zadužuje se za razvoj po manje od 1% kamate. Pa vi vidite jer je to zdrava komkurencija. Pozz

Šušumigo

pre 5 godina

ne mogu cene da padnu,lidl i ostali marketi ce uskladiti cene pa ako mleko i lidlu kosta 20din u dr. marketu ce biti 22, ali cr zato meso biti 20 dok ce u lidli biti 22

bajke

pre 5 godina

@33 33

Kakvi 1000€ kasirka u Lidlu da ima?
Oko 4000 kuna mesečni ako zaradi da skače od sreće. Ta plata od 1000€ je san mnogima u ZG.

Ja

pre 5 godina

ZIVIM U ENGLESKOJ.LONDON.
LIDL IMA SVASTA,ALI!
OTVARA SE OBICNO U SIROMASNIJIM DELOVIMA GRADA.
LICNO MI SE KVALITET UOPSTE NE DOPADA.I NEMA BIO HRANE.SAMA PLASTIKA OD VOCA,POVRCA.

Meh

pre 5 godina

Ne bih rekao da je marza oko 8 odsto. Uzimam na primer Rodu, ako je cena na akciji, za recimo prasak, smanjena sa 2400 na 1600, verovatno i dalje isplativa - to je mnogooo vise od 8 posto. Cisto sumnjam da bi neko radio sa gubitkom.
(Selfi Romeo, 7. avgust 2018 08:23)

Ako je roba pred istek roka, bolje i dzaba da je das nego da moras da placas da je iznose i unistavaju.

Miloš

pre 5 godina

Zašto bi oborio kad može više da zaradi ovako. Da, naravno, oboriće za mizeran deo procenta, taman toliko da bude ispod ostalih, ali mi to nećemo osetiti...

mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod

pre 5 godina

Kakva marza od 8%? Vec godinama kupujem u Suncu indo mi gotove spagete za 99.99 dinara. U maksiju su 250 u Disu 170 u Rodi 200. Pa sad vidite kolike su marze. A logicno je da i oni u suncu imaju neku marzu na tih 99.9 dinara.

Realista

pre 5 godina

Od Lidla se napravila fama kod nas. Evo npr u Grckoj na letovanju svi su govorli da je Lidl papren i da je cak neka roba jeftinija kod onih klasicnih str marketa i da od Lidla su jeftini lanci marketa tipa Masoutis i Discount markt koji ima u nekim grckim letovalistima.
A sto se tice trgovien u Srbiji, od kada je veciti ministar , ministar trgovine mi imamo sve manje lanaca marketa umesto obratno. Neka smo imali Merkator, Rodu, Idea lance marketa sada su sve tri kompanije pod kontroom Ideje tj Agrokora. Imali smo Aman,Sos markete,Interex (francuski lanac marketa),Visnjicu sada je sve to u vlasnistvu Amana. Imali smo Maxi i C market onda smo dobli Maxi koji je posle preuzeo Delhaize. Casino supermarche (franucski lanac), Familija marketi su propali tj zatvoreni. Tako sada imamo kao neki precutni dogovor velih trgovaca oko cena, samo se dogovore da im akcije za odredjen proizvode budu u razlicito vreme , a nekada se desi da nekolik makreta imaju snizenje istih proizvoda sa istim cenama (kakva koincidencija da se to desi).

Solunac

pre 5 godina

U grčkoj je skup. i proizvodi su im bezveze. puni su hemije. narocito povrce. sve plastično. kod nas ce biti jeftini u pocetku dok pociste konkurenciju a posle toga dranje.
(Zoki, 7. avgust 2018 12:42)

Nisi ti nikad bio u Lidlu, a sigurno ni u Grckoj.
Skoro sve je jeftinije, kvalitet je bolji nego u nasim supermarketima, a sto se tice voca i povrca... Pa, Lidl prodaje voce i povrce koje se otkupljuje od lokalaca.
I skoro 70% proizvoda u grckom Lidlu su grcki.

A sto se tice toga da li ce da pojeftine drugi marketi kod nas...
Pa, mozda tamo gde bude Lidl, nas po manjim mestima ce i dalje da deru lokalni tajkuni.

Zoki

pre 5 godina

U grčkoj je skup. i proizvodi su im bezveze. puni su hemije. narocito povrce. sve plastično. kod nas ce biti jeftini u pocetku dok pociste konkurenciju a posle toga dranje.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Nista se tu nece promeniti...bice jedan lanac vise...jedino bi ulazak Volmarta u Srbiju doneo promene...medjutim,situacija je takva da cemo pre napraviti merdevine do meseca nego pustiti Volmart u Srbiju... tek tada bi videli koliko vas ovdasnji pljackaju!

3210

pre 5 godina

@33 33 

Kakvi 1000€ kasirka u Lidlu da ima? 
Oko 4000 kuna mesečni ako zaradi da skače od sreće. Ta plata od 1000€ je san mnogima u ZG.
(bajke, 07. avgust 2018 12:39)

Lidl opet zapošljava Hrvate, plata 1.070 EUR

evo ti naslov sajt B92 dana 26.08.2016

pre dve godine je početna minimalna plata bila 8 000 Kuna

33 33

pre 5 godina

U Hrvatskoj Lidl radi već 16 godina,još 2002 god su počeli ovo što danas rade u Srbiji da otkupljuju zemljište i grade objekte.
U Hrvatskoj ima oko 100 Lidl marketa.
Cene u njima su niže nego recimo u Rodi u NS (lično sam upoređivao mnogo puta)
Cene u svim Lidl marketima u Hr su iste pa bio on u Zagrebu,Slavoniji ili na Jadranu.
Kasirka ima platu preko 1 000 eura,magacioner takođe...

Ali to nije bitno,to nije vest - vest su Tomson,Izraelci,Oluja....NDH,Jasenovac to zanima javnost u Srbiji.
Ko je koga više pobio,poklao,proterao pre 75 godina ili pre 25 godina....

Građanin

pre 5 godina

Ovde se spominje marza od 8% sto treba razumeti kao prosecnu marzu, dok vam pouzdano govorim da je u jednom lancu marketa taj prosek 2%. Prodaje se samo jeftina roba, roba na akciji i ako moze za dzabe. Prosecan racun po kupcuje ispod 300 dinara. Lidl nam donosi samo gomilu neke nepoznate jeftine robe, istog takvog kvaliteta za isti novac kao nasi top proizvodi. Bice jeftiniji to je sigurno ali za 1 dinar od konkurencije. Dobijace kupce na reklamu. Generalno, dosli su ovde da zarade novac, zasto bi izigravali Crveni krst.

Zoki

pre 5 godina

U grčkoj je skup. i proizvodi su im bezveze. puni su hemije. narocito povrce. sve plastično. kod nas ce biti jeftini u pocetku dok pociste konkurenciju a posle toga dranje.

Ja

pre 5 godina

ZIVIM U ENGLESKOJ.LONDON.
LIDL IMA SVASTA,ALI!
OTVARA SE OBICNO U SIROMASNIJIM DELOVIMA GRADA.
LICNO MI SE KVALITET UOPSTE NE DOPADA.I NEMA BIO HRANE.SAMA PLASTIKA OD VOCA,POVRCA.

dd

pre 5 godina

nema teoretske sanse,LIDL ce biti primoran da koriguje cene i da se uklapa...a kad smo vec kod cena iste su kao i EU,tako da je prosecnom gradjaninu koji prima platu ispod proseka potpuno svejedno,eto na primer cene tehnike,odece,obuce,hrane,u srbiji su iste kao i u nemackoj...

plata u lidlu ce biti naravno ispod drzavnog proseka moja procena oko 35.000rsd kao i u svakoj stranoj kompaniji koja posluje u srbiji,potrosacka moc naroda je KATASTROFALNA uz velike cene kao sto su u EU,dolazak jos jednog robovlasnika ne menja nista na bolje!

gradjani srbije treba da shvate da su jeftina radna snaga,i sto pre to shvate bice im lakse...stranac dolazi jer je cuo da gradjani srbije rade ispod drzavnog proseka i to se njima veoma isplati,sta je strancu da,da 300e plate?

i mi postavljamo pitanje o cenama...kakvim bre cenama,mi smo na ivici zivotnog opstanka!

radnicka plata od 300e i cene ko u EU,su SRAMOTA ZA UPOREDJIVANJE!

i u lidlu ce cene biti kao i EU!kao sto su vec odavno u srbiji!!!!

sirmijum

pre 5 godina

Ko i svi sto su do sad oborili cene , tako će i Lidl.Nemoj te se zavaravati , došli su da zarade sto vise , a ne da se zajebavaju sa niskim cenama.Pa i u samoj Nemačko i Lidl ima skoro iste cene kao i svi marketi tipa ALDI,Neto ...

Meh

pre 5 godina

Ne bih rekao da je marza oko 8 odsto. Uzimam na primer Rodu, ako je cena na akciji, za recimo prasak, smanjena sa 2400 na 1600, verovatno i dalje isplativa - to je mnogooo vise od 8 posto. Cisto sumnjam da bi neko radio sa gubitkom.
(Selfi Romeo, 7. avgust 2018 08:23)

Ako je roba pred istek roka, bolje i dzaba da je das nego da moras da placas da je iznose i unistavaju.

gorki

pre 5 godina

Ma kakve manje cene, kakva konkurencija. Roba siroke potrosnje je mnogo skuplja kod nas nego u eu a losijeg kvaliteta. A pisite i kako se vlada i ministarstvo dodvoravaju trgovinakim lancima (verovatno uz malu proviziju). Pod izgovorom ekologije su uveli naplatu plasticnih kesa, ali kad uzimate voce i povrce onda vam pakuju u te iste plasticne kese. Zasto nije uvedena zabrana upotrebe istih i takse na svu plasticnu ambalazu ako pricamo o ekologiji. Ovako ce samo ono sto je trgovinama bio trosak preci na prihod. I nije problem sto to rade trgovine ali je problem sto podrzava ministar i vlada.

var

pre 5 godina

Veće je pitanje kada će početi sa radom. Pre 5 dana sam prolazio pored distributivnog centra, koji je skoro svečano otvoren, i nigde žive duše.

Neutralni posmatrac

pre 5 godina

Da ce smanjiti cenu, hoce. Jer ce uneti veliki broj svojih proizvoda koji su jeftini, a sasvim pristojnog kvaliteta. Jer je to korporativna politika.
Ali ne treba ocekivati da ce to biti 40% jeftinije od jednog maksija ili rode.
A to da su marze 8% je smejurija. Znaci marketi manje vise rade s gubitkom kad stave nesto ma akciji od 15,20%

dc

pre 5 godina

cene ce biti iste kao i svugde u svetu gde LIDL posluje...nisu oni dosli da budu bozic bata ili deda-mraz,dosli su da zarade!

znaci cene iste kao i u EU!kao sto je vec odavno u srbiji...

pravo pitanje je"KUPOVNA MOC GRADJANA"a ona je katastrofalna,plata nece biti veca od 35.000rsd kao i u svakoj stranoj kompaniji koja posluje u srbiji!

pa sta vi mislite da ce LIDL specijalno za gradjane srbije ponuditi SPECIJALNE CENE???ima da radis za 300e i placas ko svaba ili svedjanin,E TE CENE CE DA BUDU!

shvatite vec jednom da smo jeftina radna snaga sa evropskim cenama,i sto pre to shvatite bice vam lakse!!!

Kumo Kagyu

pre 5 godina

Bio sam vlasnik malog marketa,ako uskladite cene sa ostalim marketima, marže su min 8%, a većina ide i preko 40%, posebno za uvozne proizvode za koje narod veruje da su skupi "jer su iz Nemačku" i prihvataju ludačku cenu. Zarada je odlična, ali država ne dá malim preduzećima da normalno posluju spletom glupih zakona, pa sam izašao iz tog ludila.

Žigolo

pre 5 godina

Ako dolaze da se stope sa ostalima ne znam zašto dolaze uopšte...
Inače, vidim da se na svakom ćošku otvaraju one prodavnice za socijalno ugrožene. A zlatno doba.

Šušumigo

pre 5 godina

ne mogu cene da padnu,lidl i ostali marketi ce uskladiti cene pa ako mleko i lidlu kosta 20din u dr. marketu ce biti 22, ali cr zato meso biti 20 dok ce u lidli biti 22

stoper4

pre 5 godina

Kad sam u Hrvatskoj uvek u Lidlu kupujem, cene za veliki broj artikala su često niže nego u hipermarketima u Srbiji. Kvalitet proizvoda odličan, sigurno bolji nego većina smeća koju nam plasiraju domaći proizvođači.
Ono što me nervira je što su se na priču Lidla kao i za Ikeu nakačili Vučić i botovi kao da su ga oni izmislili, moraju jednostavno sve da ti ogade pa to ti je. Valjda je to ta radikalska škola

Igor

pre 5 godina

Na maloprodajnu cenu uticu: marza, proizvodjacka cena i konkurencija. Lidl ce u asortimanu imati uglavnom uvoznu robu cija je proizvodjacka cena niza od cene domace robe. Dace Bog, kada ovaj lanac bude imao 150+ supermarketa, narod ce sirom Srbije moci da bira i zdrava konkurencija dovesce do pada cena kod ostalih trgovackih lanaca. Lidl po pravilu ne sklapa nikakve sporazume sa konkurencijom. To najbolje znaju ljudi iz Maxi-Deleza koji su presli u Lidl za 15.000 dinara vecu platu od one koju su primali. Lidl je odbio Delezov predlog o izjednacavanju plata.

Selfi Romeo

pre 5 godina

Ne bih rekao da je marza oko 8 odsto. Uzimam na primer Rodu, ako je cena na akciji, za recimo prasak, smanjena sa 2400 na 1600, verovatno i dalje isplativa - to je mnogooo vise od 8 posto. Cisto sumnjam da bi neko radio sa gubitkom.

bajke

pre 5 godina

@33 33

Kakvi 1000€ kasirka u Lidlu da ima?
Oko 4000 kuna mesečni ako zaradi da skače od sreće. Ta plata od 1000€ je san mnogima u ZG.

Pedja J7

pre 5 godina

Lidl Grcka, cena pite 900gr 3 evra.
Ta ista pita kod nas, u Rodi 639 dinara.
Nesto sam siguran da nece da kosta kod nas u Lidlu 360 dinara, vec verovatno 599, cisto da budu jeftiniji od Rode...

ssssss

pre 5 godina

Ista je bila prica sa IKEA-om. IKEA valjda ima politiku da su cene svuda u svetu iste, ali to ocigledno kod nas ne vazi, posto je skoro sve skuplje nego u inostranstvu. Sto bi LIDL bio drugaciji?
Sto bi rekli ovi iz dubioze, sve dok je ovaca nece falit vune.

mozaks

pre 5 godina

verujem da moze ,pa.i sa mnogo nizom.marzom.
kod.nas je problem,sto smo mi(trgovci)navikli na visoke marze,a to je u svetu,odavno prevazidjeno i naviknuyo da se radi na obrt.za neku robu,se ako se ne proda nakon odredjenog meseca,prodaje ispod cene tj po proizvodjackoj..
naravno,zasto bi trgovac u Srbiji,prodavao sa marzom od 3 %,ako moze da zaradi 130%,dok.god nema konkurenciju

chicha

pre 5 godina

Kojih bre 8% marze? Vecu marzu imaju i ovi iz malih prodavnica sto daju na pocek a kamoli veliki trgovinski lanci. Lidl ce dobro doci viseclanim porodicama jer ima velika pakovanja svega pa ce se njima mnogo vise isplatiti da uzmu npr. 1kg smrznutog povrca u jednoj kesi nego u dve, tri ili cetiri kese u zavisnosti od povrca. Takodje, sam dolazak Lidla ce oboriti cene u drugim trgovinskim lancima jer svi znamo kakvi su nasi ljudi, cim je nesto novo svi idu tamo. Lidl je jedna od retkih investicija u Srbiji koja ce znaciti pre svega narodu.

C i n i k

pre 5 godina

Ovde ne postoji konkurencija koja bi napravila nize cene.Sve cene u marketima su iste.Nema veze gde kupujete ulje,pastu za zube ili spagete,mleko,patike ili majicu, iste su cene.
Imamo medjusobni dogovor velikih trgovaca na delu,kartel.
Ako Lidl ne udje u te kombinacije nego ako ponudi nize cene to ce biti dobitak za narod i prava stvar, a ako bude usao u kombinaciju sa ostalima i ako budem morao da placam istu cenu i u Lidl-u onda nema koristi nikakve.
Samo prava konkurencija dovodi do nizih cena,nikakve druge mere.

Zlatno doba

pre 5 godina

U Grckoj na Lefkadi u Lidlu cene su nize nego u marketima u Srbiji, a proizvodi daleko kvalitetniji. Fotografisao sam racun da u Srbiji pokazujem nevernim tomama.

Nebojsa

pre 5 godina

Lidl u Hrvatskoj dovozi svpj kruh kao 90% proizvoda iz Njemačke. Istina, bio je puno jeftiniji fok nije ubio konkurenciju sada je i skuplji. Ubija domaću proizvodnju i ima subvencije države, zadužuje se za razvoj po manje od 1% kamate. Pa vi vidite jer je to zdrava komkurencija. Pozz

nik

pre 5 godina

voleo bih al.ne verujem.kao svi sto dodju,ovde ne posluju kao na zapadu.koriste dogovornu ekonomiju pa klepaju ovaj narod kao nigde.Nema drzave da zastiti narod nego gleda zarad procenta I licne zarade da ga satre.A ne shvataju da su ljudi najvece blago

Skocio Evro sa 123 na 118

pre 5 godina

Nevezano za temu, pre dve godine 4l Pervola 700 dinara, juce, u istoj radnji, na istoj polici 2.7l 700 dinara ! To je poskupljenje od 48% !

Saša

pre 5 godina

300-400 eur plate radnika u Srbiji to treba pisati i stalno potencirati.ZAŠTO ????
Kažu zbog lopovske politike, čije, pa ZAŠTO onda nisu pohapšeni ti lopovi koji su upropastili Srbiju.Plata radnika u LIDL-u Hrvatska od 900-1200 eur a u Srbiji.....Ko je zalužan za ovakav moralni ponor naroda pa ovi što nas lažu,mažu i kradu već 30god samo se smenjujući na vlasti i funkcijama.

princeskrofna

pre 5 godina

Svakako da ce cene biti nize nego u ostalim prodavnicama, ali isto tako ce I kvalitet biti veci na strani lidla. Cene hrane u Nemackoj nize nego u Srbiji a standard veci. Ovo kod nas je monopol I samo je pitanje ko ce da uzdrma trziste.

Nikola

pre 5 godina

Bice novih, jeftinijih brendova, a ono sto vec imamo u drugim marketima bice veoma slicno sadasnjim cenama. Nije nama problem cena hrane, nego plate. Jedan deo gradjana ima nesto bolje plate, ali vecina i dalje ima veoma lose i nece ih spasiti Lidl. Na jugu Srbije moja drugarica prima platu regularno minimalac, a ima platu 15000, tako sto sve preko toga vrati firmi na ruke. Ona zivi sa roditeljima i nekako prezivljava, ali koja je njena buducnost? Ili da juri da se uda za nekoga ko moze da je izdrzava, a da ljubav zanemari ili da ceo zivot provede u nemastinji. Sto je najgore i taj njen sef jedva opstaje, pa je pitanje i taj posao do kad ce imati.

Svrbija zemlja čuda

pre 5 godina

Naravno da može jeftinije. Već sada uđite u TSV pa posle u Maksi i uporedite. U Maksiju onim što se hvale da je na akciji je idalje dosta skuplje nego u TSV ista roba.

NN

pre 5 godina

Nema šanse da budu niže cene na duži vremenski period.
U Srbiji okoreli "tržišni neprijatelji" se dogovaraju kako će zajedno da nastupe na tržištu.
Sa druge strane, vlast neće dozvoliti da imaju niže cene i veće plate nego u ostalim lancima marketa.
Tako je u srpskoj ekonomiji, tako je i u politici...jednostvano takvi smo, kao narod. Nama nije problem ako, na primer, neki visoki funkcioner u vlasti ima za kuma priznatog kriminalca, jer "prijateljsvo" nema veze sa poslom i moralom u Srbiji

Solunac

pre 5 godina

U grčkoj je skup. i proizvodi su im bezveze. puni su hemije. narocito povrce. sve plastično. kod nas ce biti jeftini u pocetku dok pociste konkurenciju a posle toga dranje.
(Zoki, 7. avgust 2018 12:42)

Nisi ti nikad bio u Lidlu, a sigurno ni u Grckoj.
Skoro sve je jeftinije, kvalitet je bolji nego u nasim supermarketima, a sto se tice voca i povrca... Pa, Lidl prodaje voce i povrce koje se otkupljuje od lokalaca.
I skoro 70% proizvoda u grckom Lidlu su grcki.

A sto se tice toga da li ce da pojeftine drugi marketi kod nas...
Pa, mozda tamo gde bude Lidl, nas po manjim mestima ce i dalje da deru lokalni tajkuni.

cicvara

pre 5 godina

Imam drugara u Hr samo u Lidlu kupuje. Ima dosta akcija, a i bez toga su jeftiniji od konkirencije. Kako ce biti kod nas, ko zna :)

Miloš

pre 5 godina

Zašto bi oborio kad može više da zaradi ovako. Da, naravno, oboriće za mizeran deo procenta, taman toliko da bude ispod ostalih, ali mi to nećemo osetiti...

ukrajinac

pre 5 godina

To se pričalo i za Delez,Ikeu.Ništa od toga.Došli da operu novac,cene,izbor isti u svim lancima nema konkurencije.Inače sve trgovine imaju zajedničko udruženje gde se dogovaraju o cenama i da nema konkurencije.

Zlatko

pre 5 godina

Ako su plazma keks i mleko kravica jeftiniji u Bosni nego u Srbiji, pa još kada su i na akciji ovde i prodaju se i tako uz zaradu, nema šanse da je marža 8% u zemlji gde je hrana skuplja od mnogo evropskih zemalja, a u odnosu na zaradu jedna od najskupljih... Ako su marže dogovorene između njih onda nema priče o konkurenciji, Lidl će se uklopiti kao što se npr i Ikea uklapa u postojeće tržište. Bolje je pitanje: šta će nuditi, da li će otkupljivati naše meso ili samo preprodavati neko najjeftinije sa svetskog tržišta (zaleđeno pre godinu dana).

leptirica

pre 5 godina

Kojih bre 8% marze? Vecu marzu imaju i ovi iz malih prodavnica sto daju na pocek a kamoli veliki trgovinski lanci. Lidl ce dobro doci viseclanim porodicama jer ima velika pakovanja svega pa ce se njima mnogo vise isplatiti da uzmu npr. 1kg smrznutog povrca u jednoj kesi nego u dve, tri ili cetiri kese u zavisnosti od povrca. Takodje, sam dolazak Lidla ce oboriti cene u drugim trgovinskim lancima jer svi znamo kakvi su nasi ljudi, cim je nesto novo svi idu tamo. Lidl je jedna od retkih investicija u Srbiji koja ce znaciti pre svega narodu.
(chicha, 07. avgust 2018 08:56)

Slažem se u potpunosti. Ja da otvaram neki biznis, otvorila bi u Srbiji. Ovakve uvjete su nekad nudile sam Kina i slične zemlje jeftine radne snage, danas što ima u Srbiji nema nigdje. Zakon je na strani stranog ulagača do te mjere da ima praktično besplatno roblje i sve si mislim da je pritisak na Vučića od strane investitora, a na štetu Srpskog naroda da se ne ulazi u EU jer bi plaće morale ići gore, a time i troškovi ulagača.

3210

pre 5 godina

@33 33 

Kakvi 1000€ kasirka u Lidlu da ima? 
Oko 4000 kuna mesečni ako zaradi da skače od sreće. Ta plata od 1000€ je san mnogima u ZG.
(bajke, 07. avgust 2018 12:39)

Lidl opet zapošljava Hrvate, plata 1.070 EUR

evo ti naslov sajt B92 dana 26.08.2016

pre dve godine je početna minimalna plata bila 8 000 Kuna

MaliJovica

pre 5 godina

Није проблем само маржа са ценом.
Проблем су и остала давања. Сваки ланац наплаћује улиставања, поврате робе, акције, каталоге, излагање робе, сваки тражи да запослиш додатног радника који ће да донесе робу, сложи је на полицу, направи цену.....итд

Трошкови који свакако улазе у набавну цену робе, и који утичу на скупљу цену

Дакле ако нешто кошта 100 динара, на тих 100 динара дође 5 динара за излагање, 5 динара за маркетинг, 5 динара за улиставање, 2 динара за поврат робе, и 1 динар за радника, па на то 20 динара претицања за снижење цене јер нико неће у минус, него то зарачунају унапред, па тек онда иде 8% (то је са цигаретама, где има више пара за маркетинг, рецимо 13 динара)

Па уместо да цена буде 100+8+20%=130 динара, буде 180 динара, и на акцији буде 156 рецимо....зато што су сви грамзиви (није све ни до маркета и увозници граде цене, да би се заштитили). То Лидл може да промени ако им фокус буде на ценама.

mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod

pre 5 godina

Kakva marza od 8%? Vec godinama kupujem u Suncu indo mi gotove spagete za 99.99 dinara. U maksiju su 250 u Disu 170 u Rodi 200. Pa sad vidite kolike su marze. A logicno je da i oni u suncu imaju neku marzu na tih 99.9 dinara.

Realista

pre 5 godina

Od Lidla se napravila fama kod nas. Evo npr u Grckoj na letovanju svi su govorli da je Lidl papren i da je cak neka roba jeftinija kod onih klasicnih str marketa i da od Lidla su jeftini lanci marketa tipa Masoutis i Discount markt koji ima u nekim grckim letovalistima.
A sto se tice trgovien u Srbiji, od kada je veciti ministar , ministar trgovine mi imamo sve manje lanaca marketa umesto obratno. Neka smo imali Merkator, Rodu, Idea lance marketa sada su sve tri kompanije pod kontroom Ideje tj Agrokora. Imali smo Aman,Sos markete,Interex (francuski lanac marketa),Visnjicu sada je sve to u vlasnistvu Amana. Imali smo Maxi i C market onda smo dobli Maxi koji je posle preuzeo Delhaize. Casino supermarche (franucski lanac), Familija marketi su propali tj zatvoreni. Tako sada imamo kao neki precutni dogovor velih trgovaca oko cena, samo se dogovore da im akcije za odredjen proizvode budu u razlicito vreme , a nekada se desi da nekolik makreta imaju snizenje istih proizvoda sa istim cenama (kakva koincidencija da se to desi).

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Nista se tu nece promeniti...bice jedan lanac vise...jedino bi ulazak Volmarta u Srbiju doneo promene...medjutim,situacija je takva da cemo pre napraviti merdevine do meseca nego pustiti Volmart u Srbiju... tek tada bi videli koliko vas ovdasnji pljackaju!