Utorak, 10.07.2018.

09:08

Nema više penala za raskid ugovora sa operaterima

Ministarstvo trgovine donelo rešenje kojim se nalaže promena uslova poslovanja, pa korisnici više neće morati da plaćaju pretplate do isteka ugovorne obaveze.

Izvor: Politika

Nema više penala za raskid ugovora sa operaterima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Drakce

pre 5 godina

Imao sam ugovornu obavezu sa SBB-om od 27.avgusta 2016.do 27.avgusta 2018. Dan ranije, tj.26.08.2018. otisao sam u njihovu poslovnicu i pitao koje uslove nude da produzimo ,,saradnju". Saopstili imate na nasem sajtu, ali to i to. Kazem da, alinudite novim pretplatnicima-klijentima to i to. Kazu pa vi niste novi. Ok. Zelim da raskinem ug.obavezu. Kazu u redu, ali moracete da platite jos ceo mesec, tj. i za septembar jer ugovorom sam u obavezi da mesec dana pre raskida podnesem zahtev. Kazem, ja sam imao UO na 24 meseca i koja upravo istice, platicu racun za avgust i zavrsavamo, a pri tom im predao njihovu opremu koju sam zaduzio. Dali mi Aneks ugovora o raskidu, potvrdu o vracenoj opremi. Otisao sam kod drugog provajdera zakljucio sa njima ugovor, a SBB sam platio racun za avgust 2018. kao i za nekoliko dana u sptembru mesecu jer nisu odmah dali migracioni kod telefonske linije, te proracunao za te dane, bez obzira sto nisam koristio nista od njihovih usluga. Medjutim pre par dana mi prosledili racun opomenu da u roku od 15 dana platim i za septembar jer sam to obavezan na osnovu Cl.1 gde sttoji da se svi njihovi uslovi nalaze na portalu SBB. Cisto plackanje, makar koristio sobnu antenu, njima sam zatvorio vrata za sva vremena.

Davorka

pre 5 godina

Imam problem sa mts-om nemam signala u toku dana 100 puta,uvek medijska greska.Kada sam zahtevala raskid ugovora rekli su mi da moram platiti nadoknadu stete.Pitam se samo gde je moja nadoknada stete koja moram da placam mesecnu pretplatu bez obzira koristila ja njihove usluge ili ne.Zanima me sa kime da stupim u kontakt ili da podnesem tuzbu protiv njih.

Reket, san svakog Srbina

pre 5 godina

@Fidelio
"Zašto?!! Zašto je stanje kredita vremenski ograničeno i s kojim pravom mi oni uzimaju novac, za uslugu koju neće isporučiti, a ja im platio unapred?!!"

MTS je pre godinu dve, povecao cenu posedovanja mobilnog telefona za 800% ! Umesto dopune jednom godisnje po 100 din. sada morate svaka 3 meseca, da im date po 200 din tj. 800 din. godisnje. Ne znam kako se to povecanje slaze sa Jorgovankinom inflacijom od 2-3% !
Ako tih 200 din ne potrosite, a ja ih ne potrosim jer nisam devojcica koja trazi decka ili gospodja kojoj je muz na poslu, MTS vam ih posle 3 meseca brise, tj. otima. Moze im se jer su drzavna firma a drzava ima vojsku i policiju tj. naoruzane otimace tudjeg novca !
(

Simpson

pre 5 godina

Dakle, neko vam proda telefon za 100 evra. U radnji taj telefon kosta 500 evra. Vi ste samim tim kreditirani za 400 evra, i sad se cudite sto taj neko zeli da se obezbedi da vi isplatite svoj dug? Ne branim provajdere, imaju oni pun rukav trikova kojim muzu korisnike, ali treba biti ipak realan i shvatiti da su oni ovde jer zele da zarade, ne da dele humanitarnu pomoc u vidu jeftinih minuta i telefona. Drzava treba da ispita samo da li postoji neki kartelski dogovor izmedju njih i da HAPSI odgovorne, ako tog dogovara ima. Korisnici treba da se opruze prema guberu i kupe telefon u prodavanici ili da pristanu da placaju kamatu provajderu, ako zele da se pokazu da su IN i lazu sebe i prijatelje da su puni para! Licno mislim da u drustvu u kom je minimalac 200 evra a prosecna plata manje od 400, ima i previse telefona visoke klase, koji kostaju stotine evra! Jos malo ce vlasnici telefona od 600+ evra traziti da drzava pomogne i otplati im racun! Ako korisnici odbiju da placaju visoke cene, one ce morati da idu dole, to je zakon trzista...

Branks

pre 5 godina

Sklopis ugovor sa jeftinim uredjajem na najmanju tarifu pretplata 700 din. Hoces da predjes na vecu pretplata 1700 din. Bez uredjaja 999 din. Pitam da li mogu da platim maloprodajnu cenu uredjaja kazu da ne moze. Ja im dam primer da uz postojeci ugovor od 700 dinara + Novi ugovor bez uredjaja od 999.din.iznose 1700.dinara. I da za isti iznos mogu da koristim 2 broja. Ali Oni ne nude resenje. Smatram da bi morali da iskazu cene usluge bez uredjaja I potom punu cenu uredjaja na rate. Pitanje je da li bi u tom slucaju imali korisnike jer je pretplata bez ugovorne obaveze skupa a uredjaji su im skuplji nego u maloprodaji.

Kurblanje vipa

pre 5 godina

Imao sam postpejd bukvalno od prvog dana otkad je VIP došao u Srbiju. Potpisao sam jednostavan ugovor, bez ikakvih obaveza sem da plaćam mesečni račun, nisu me zanimali njihovi jeftini telefoni. Bukvalno sve sam prošao sa njima, od mms-a koji nikada nije proradio do pucanja veze, škripanja, gubitka signala, nedostupnosti za sve korisnike iako imam ful domet itd. Onda su me jednog dana nazvali i rekli da UKIDAJU moj paket i da ću biti automatski prebačen na duplo skuplji ali eeeetooo pošto sam dugo korisnik, mogu da mi smanje za 100 din ali uz ugovornu obavezu na 2 godine. Rekao sam da me to ne zanima i da ću promeniti provajdera. Opet su nastavili da zivkaju i da se cenjkaju dok mi nije stigao prvi povišeni račun. Isti dan sam se spakovao i otišao kod drugog provajdera i završio sa vipom posle 10 i više godina! Sa direktorima sam im pio kafu a oni mene našli da šibicarski varaju i kradu!

Pavke

pre 5 godina

Kad je operater menjao cene i uslove tokom ugovora? Jedino ako opet podivlja inflacija.
(BL, 10. jul 2018 18:00)

SBB je promenio cene početkom godine SVIM pretplatnicima - i onima pod ugovornom obavezom i novim korisnicima. Znam iz iskustva, bio sam pod ugovorom u SBBu, a povećali su cene pretplate za 100 din. Eto, recimo, jedan primer kad je operater menjao cene.

kiza

pre 5 godina

Ja radim za jednog operAtora u Srbiji i odgovorno tvrdim da 95% ljudi koji su ostavljali komentare ovde i iznosili svoje zakljucke nemaju pojma o tome kako funkcionise sve ovo sa ugovornim obavezama i naknadma stete zbog raskida ugovora. Samo citam i smejem se. Cast izuzecima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uroš, 10. jul 2018 17:24)
Pa kada ti je toliko smesno,a znas znanje,budi ljubazan pa mi odgovori na pitanje koje vec godinama ne zna niko da mi odgovori.Zasto se naplacuje "uspostava veze" ? Kod vecine je to oko 11 dinara.Znaci poziv od 2 sekunde kosta skoro oko 25 dinara.Ako je tebi to smesno,i tako treba da bude,sta reci?

mrsomud veličanstveni

pre 5 godina

@Fidelio
Ovo je tačno... čak i oni koji to ranije nisu radili, sada su počeli. Meni je za jednu prepaid karticu, staru ko zna koliko godina, nedavno stiglo to obaveštenje.

To je recimo potpuno protivzakonito i to nijednom operateru u EU ne sme ni na pamet da padne. Konkretno, zbog čestog boravka u Nemačkoj, ja imam i nemačku karticu (prepaid), koju dopunjavam dok sam tamo i taj kredit koji preostane nakon što napustim EU, traje beskonačno. Tačnije, traje dok traje sama kartica, a ona je do pre nekoliko meseci bila limitirana na godinu dana od poslednje dopune. Sada je (verovali ili ne!) produžena i sada mi traje DVE godine, u paketu sa preostalim kreditom, pa makar to bio i jedan jedini cent.

O ceni da ne pričam... to je kod nas tek skandalozno.

Logicar

pre 5 godina

Ajde polako, vidim ovde da mnogi ne razumeju šta je pesnik hteo da kaže :) Prvo imate ugovor bez vremenskog ograničenja, to znači da možete da isti raskinete kad god želite, posle mesec, dva, deset meseci i plaćate punu cenu paketa, bez ikakvih pogodnosti . ALI ni jedan operater mobilne telefonije vam u tom slučaju neće dati aparat ili popust na mesečnu pretplatu, da bi dobili taj benefit potrebno je da potpišete ugovornu obavezu, na 12,24 ili 36 meseci.. E u tom zecu leži grm, ti dobiješ aparat za 1 rsd, on npr. košta 500e.. Da li stvarno mislite da će neko sebi da dozvoli da ti da nešto za 500e, a da ti dodjes posle 2 meseca i kažeš raskidam, pa nisu operateri glupi. Znači ugovorna kazna možda neće tako da se zove, ali ako imaš ugovornu obavezu, a hoćeš da raskines pre isteka potrebno je da platiš mesečne pretplate X broj meseci do kraja ugovorne obaveze.

Jeja

pre 5 godina

(milos, 10. jul 2018 15:09)

Po broju minusa koje si dobio, vidiš da zapravo to i hoće. Ko im isto ne omogući - lopov je i prevarant! A oni svi jadni i naivni, niti šta koriste, samo plaćaju nekim lopovima i derikožama.... Strašno!

BL

pre 5 godina

Čemu ugovor ako operater stavi klauzulu da u bilo kom trenutku može da promeni uslove poslovanja, cene i šta god mu se ćefi bez prethodnog obaveštenja korisnika?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srba, 10. jul 2018 13:41)

Kad je operater menjao cene i uslove tokom ugovora? Jedino ako opet podivlja inflacija.

T

pre 5 godina

Sta sprecava operatera da kaze da je cena paketa 5000 din ali da je zbog potpisivanja ugovora samo 1000 din. Sto znaci da ako ga raskines, moras da platis 4000 dinara razlike po svakom mesecu koriscenja? Opet ce da bude isto, samo ce da se zove drugacije.

Fidelio

pre 5 godina

A šta je sa pripejd korisnicima? (Da, jop ima takvih dinosaurusa.)

Meni je pre neki dan stiglo obaveštenje da dopunim kredit do tog i tog, iako sam imao još oko 350 dinara, inače gubim sve!

Zašto?!! Zašto je stanje kredita vremenski ograničeno i s kojim pravom mi oni uzimaju novac, za uslugu koju neće isporučiti, a ja im platio unapred?!!

Ivan

pre 5 godina

@ marko
Upravo tako. Apsolutno ne pravim problem oko cene ukoliko dobijem ono sto je dogovoreno tj potpisano. Nije mi problem i da poskupi par stotina dinara, ali samo da dobijem ono sto trazim. A 80% kablovskih operatera vezanih za internet su cista prevara( a i paketi programa su haos jer cesto menjaju pakete , ukidaju neke programe , uvode druge meni totalno nebitne, plus slika ume da igra, da se stvaraju kvadratici na ekranu) jer ne dobijes ni priblizno isti internet koji su ugovorio i koji placas. Prevarantske firme, narocito ...

Uroš

pre 5 godina

Ja radim za jednog operAtora u Srbiji i odgovorno tvrdim da 95% ljudi koji su ostavljali komentare ovde i iznosili svoje zakljucke nemaju pojma o tome kako funkcionise sve ovo sa ugovornim obavezama i naknadma stete zbog raskida ugovora. Samo citam i smejem se. Cast izuzecima...

Ostao ovde

pre 5 godina

Али други, повољнији оператер постоји само ако си се упецао на њихове рекламе и празна обећања ! Сви заједно су лопови и гуликоже но, један је најјефтинији, један убедљиво најскупљи а онај трећи ту негде, између. Распиташ се мало па видиш и то је то.
(да да, 10. jul 2018 15:57)
Taj ubedljivo najskuplji ima najjacu internet mrezu po Srbiji.Meni je to bitnije nego niza cena od 200 ili 300 din.mesecno.Na nekim lokacijama sa tim jeftinijim operaterima ne mogu ni b92 da otvorim.Znam to jer koristim usluge sva tri operatera,tj.jednog sam ukinuo pre dva meseca a preostalog koristim sluzbeno i taj je najgori ubedljivo ali jeste najpovoljniji.

popp

pre 5 godina

Koristim usluge jednog mobilnog operatera preko 15g. Prvi je u tom trenutku ponudio popust na pretplatu sto je meni vrlo bitno jer ne kupujem telefon preko operatera. Nikad uvecan racun, signal u svakom cosku Srbije, voleo bih da je dzabe al ne moze. Ne znam sta ljudi iskreno ocekuju. Po pitanju kablovskih operatera spajanjem dva najveca operatera drzava je dozvolila monopol sto ovi obilno koriste. Ne postoji idealna opcija, samo ona manje losa.

Pele

pre 5 godina

Ma sve je zakomplikovano i glupo.Meni ugovor istice u novembru.Ja hocu da produzim ugovor ali ne moze.Ako bih da uzmem telefon moram da cekam do septembra(moze produzenje ugovora samo tri meseca ranije).Telefon otplacen u novembru prosle godine.Nije mi jasno gde im je tu poslovna logika.

sale

pre 5 godina

Tako je to kod nas. U svetu se kompanije bore prodajom što bolje usluge i stalnim unapređivanjem usluga da bi korisnici ostali kod njih, a kod nas plaćaš nešto šot ne koristiš.

да да

pre 5 godina

Али други, повољнији оператер постоји само ако си се упецао на њихове рекламе и празна обећања ! Сви заједно су лопови и гуликоже но, један је најјефтинији, један убедљиво најскупљи а онај трећи ту негде, између. Распиташ се мало па видиш и то је то.

milos

pre 5 godina

pa sta bi ovaj narod da uzmu tel od 500e za 1 din i da ne bude vezan ugovorom.. ne kapiram poentu.. uzmes tel.za dinar i prekines ugovor.. Nemam veze sa telekomunikacijama ali sta je logicno logicno je

pex

pre 5 godina

Koristio sam sbb godinama. Onda mi je banuo njihov prodavac sa ponudom da se predje na neki jaci paket uz par stotina dinara doplate. Tri puta sam ga pitao da nije fora i da posle nekog perioda bude vise.ubedjivao me je da nije. Naravno,i pitanju je bila brutalna laz i uhvacen sam i prevaren.lazovi su mi uzeli novac na prevaru a nakon isteka sam im vratio moddem i otkazao. Pita me jos ona sto radi koji je razlog : ja reko preselenje. Namrno cu om davati pogresne info za statistiku mada je njihova logika sasvim jasna a to je maliciozno hvatanje sto vise ljudi na foru. Nimad vise sbb.a srbiji fale operateri

Hvala

pre 5 godina

Ja sam platio penale pre mozda 3 nedelje za skoro celu godinu . Da li neko zna da li imam sanse da retroaktivno to naplatim ukoliko je donet taj zakon?

Lepi

pre 5 godina

Nisam siguran dal je pisac ovog članka razumeo razliku između ugovorene usluge i penala? Do sada su provajderi u slučaju raskida ugovora naplaćivali sve ugovorene pretplate plus penale koji su za mene bili apsolutna budalaština. Valjda ovim novim zakonom budu oslobođeni tih nebuloznih penala, to je valjda kao slučajni profit koji bi oni ostvarili nekom vašom greškom u romingu ili prekoračenjem paketa. U svakom slučaju slepci!

markoc

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)

naravno da ce morati, kakve veze ima uredjaj sa uslugom. verovatno ce da razdvoje racune za uslugu i rate za uredjaj. i sada mozes da uzmes uredjaj na rate bez postpaid broja i dolazi racun samo za tel bez obzira na ostale usluge.

Prosto

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)

Isplatis razliku do pune cene, i unazad isplatis popuste koje si koristio na osnovu ugovora.

Saul Goodman

pre 5 godina

Narode, ne ložite se. Ovo je lopovska država, naći će oni načina da doskoče i ovim promenama. Meni su produžili ugovor bez ikakvog objašnjenja u momentu kada sam povećao brzinu interneta. Kada sam se žalio rekli su mi da sam potpisao aneks ugovora i da sam se sa tim saglasio da sam njihov rob još dve godine.

goran

pre 5 godina

Ja sam pre godinu dana uzeo trio silver paket u sbb-u, imao sam neku akciju 6 meseci, po 999/ din, narednih 6 meseci po 2700, a druge godine ugovora- punu cenu 3200 din....i to je sve bilo ok, dok u decembru sbb nije odlucio da podigne cene paketa, tako da me sad taj isti paket kosta 3500din....kada sam pitao kako su promenili cenu u sred ugovora- receno mi je da su na decembarskom racunu sitno napisali da se od januara menja cena, i dali su rok od 30 dana da raskinem ugovor ako ne zelim da placam skuplje, i naravno to niko nije primetio, i sada imam opciju da ako zelim da raskinem ugovor- moram da platim sve rate do kraja ugovora.....a oni i da su stavili cenu od 5000din za taj paket,i ja ne obratim paznju na njihova sitna slova na racunu- i naravno budem u obavezi da placam 5000....ili zasto stati tu- mogu da traze i bubreg, jetru, sta vec- i samo da se pojave na vratima u belim mantilima i skalpelom....ne znam da li eto oni mogu sami da odluce da daju rok od 30 dana da se raskine tj ugovor, ili postoji neki zakon koji kaze da cena ne moze da se menja, ako je ugovor vec potpisan na drugi iznos....? msm cemu onda uopste taj ugovor kada se samo korisnik obavezuje da placa- a oni mogu da rade sta hoce, ako napisu samo sitnim slovima,i to niko ne provali...

nije šija nego je vrat

pre 5 godina

pojedini operateri su već počeli da primenjuju ove promene u poslovanju, ali retko ko je obavestio postojeće korisnike iako su u obavezi (na zvaničnim web prezentacijama možete pogledati opšte uslove poslovanja i već u maju mesecu su krenuli sa promenama). E sad, kako god okreneš kaznene penale plaćaš samo je pitanje kako je koji operater/provajder to krstio. U momentu raskida ugovora do kraja ugovorne obaveze (znači koliko je meseci ostalo do kraja ugovora) plaća se iznos (mesečno zaduženje x broj meseci) na ime kaznenih penala i to je povoljnija varijanta za korisnike koji su pred istekom ugovora. Od početka ugovorne obaveze do momenta raskida ugovora (znači koliko je meseci korišćena usluga) plaća se iznos na ime naknade štete za odobrene popuste i sl. (što može biti veoma promenljiva brojka) i to je povoljnija varijanta za korisnike koji su tek započeli ugovor.
U svakom slučaju oni koji su na sredini balade su najviše nastradali, a svi koji smo dali dinar da uđemo u kolo sada ćemo davati i dva i tri ako hoćemo da prestanemo da igramo njihovu igru. Beli medvedi i dalje zaštićeni a ti dragi potrošaču budi nezadovoljan uslugom i plaćaj. Šiju, vrat, kako god.
Pozdrav svim potrošačima

Milan

pre 5 godina

Ne nadajte se odmah da necete biti u obavezi da platite preostale pretplate do kraja ugovorne obaveze u slucaju vaseg raskida. Operateri vam sigurno nece dati telefon od 20.000 30.000 din i posle dva meseca nikom nista. Gotovo sam 98% ubedjen da ce penali ostati isti kao do sada, a zvace se drugacije tipa naknada za ostecenje ugovora ili tako nesto.

bachi

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)
Ma neće morati, pokloniće ti telefon! Pa normalno da ćeš uređaj ako si ga uzeo na rate morati da otplatiš ili si pomislio da si genije za biznis tj. prevaru pa da uzimaš telefon na rate od svakog operatera i posle mesec dana raskineš ugovor a telefoni ti ostanu skoro za dž?!

Boskicev braco?!

pre 5 godina

Koristim mts 24 meseci i resim da uzmem novi telefon po isteku ugovora.Ugovor mi se produzi na jos 24 meseca.Prodje godinu dana(24 meseca) i ja zaglavim u vojsku 9 meseci i ne mogu da radim a plata od 1 500 din kasni oko 2 meseca svaki mesec.
Majka dobila otkaz i u tom trenutku 2008 krece svetska ekonomska kriza sa Wol strita i mts to iskoristi da na svakom mts racunu stavi zvezdicu-100 dinara vise po svakom ugovoru zbog svetske ekonomske krize.Pretplata sa 1 500 odena 1 600.
U jednom trenutku sam imao.3 racuna kod sebe ali sam uvek placao najstariji sa kamatom.
Mts raskine ugovor zbog neredovnog placanja i morao sam da platim preostalih 12 meseci ugovora za uslugu koju nisam koristio.
Njima je ekonomska kriza i ugovorenu pretplatu su podigli koliko su hteli,a meni nije ekonomska kriza i morao sam da platim jer su raskinuli ugovor?!
Od 2008 im pravim besplatnu reklamu i za to im ne trazim nikakve pare.

M

pre 5 godina

Meni se dogodilo,
da nakon isteka ugovora od dve godine,
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom,
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?!
Naravno,
pale su teške reči!
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?!
Pretili mi tužbom i ja im rekao :
Tužite me,
onda ću i ja vas i
tražiću vam da mi vratite sve pare,
zbog kršenja ugovora!
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!
(M, 10. jul 2018 12:27)

ti si i obavezi da sam odes i trazis prekid usluge posle isteka ugovora, ali posto nisi procitao ugovor.... a jedini razlog sto nisi popio tuzbu je sto nijedan operater nece da se bakce sa dugom manjim od 5 hiljada, ne isplati im se da te tuze vec ga samo otpisu ali posle ne mozes nosu uslugu da uzmes kod njih dok ne platis to.

Odgovor!

Teško da će biti tako!
Pogledaj malo obligaciono pravo!
Ako ugovor ima rok trajanja,
i ako isti istekne,
onda su oni u grešci!
Nisam potpisao doživotni ugovor sa njima,
osim ako ne misliš da je to ugovor sa đavolom!

Ali za tvoju informaciju,
ja i jesam tražio raskid po njihom nekom članu 9,
i to 15 dana pre isteka,
ali oni za to nisu hteli da čuju,
jer im odgovara čovek koji redovno plaća!

U ovom trenutku,
ja sam sa VIP-om,
više nego zadovoljan,
a što se Telenora tiče,
drago mi je da napuštaju Srbiju!
Sa svojom poslovnom logikom,
ne mogu više nigde da prođu!!
Ni u Africi!!

Nik

pre 5 godina

Veoma prosto nece vise biti ugovorne obaveze. Telefon ce ici posebnim ugovorom tako da ti ga oni prakticno prodaju na rate a provajdera mozes da promenis vec sledeci mesec. Vec pola sveta je to uvelo i funkcionise zasto panicite.

Srba

pre 5 godina

Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces? 
 (hm, 10. jul 2018 11:20) 

Čemu ugovor ako operater stavi klauzulu da u bilo kom trenutku može da promeni uslove poslovanja, cene i šta god mu se ćefi bez prethodnog obaveštenja korisnika?

pex

pre 5 godina

Ma sad je konkurencija toliko jaka i trziste je zasiceno ponudama tako da ko potpise za nekog operatera ovaj ce mu platiti i pivo i cigare.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera Detlic 2, 10. jul 2018 10:10)

Konkurencije nikad dosta,a Srbi ne znaju sta je konkurencija sto se vidi iz komentara. SBB fakticki drzi monopol i jaca svaki dan, privreda je kartelna (dogovorna) ne samo kod telekomunikacije i banaka nego i mizernih stvari kao sto su prodaja patika npr. https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=09&dd=01&nav_id=1171902

Steve G

pre 5 godina

Kada ovo pocinje da vazi? Odma idem da raskinem ugovor! Ali, ostalo mi je jos 2-3 meseca. O zivote, isplatih skoro ceo ugovor, a hteo raskinuti posle mesec dana!

DEX

pre 5 godina

Prevare me sa brzinom protoka interneta ja hocu da raskinem ugovor a oni mi naplacuju za godinu dana nesto sto mi ne isporucuju. Sad dajte da retroaktivno vrate novac svima koje su prevarili.

EU Foričar

pre 5 godina

Jednom kad uđete u EU...
Ja imam rok od 14 dana da bez obrazloženja raskinem ugovor ali moraju imati dokaz da sam ja taj ugovor pročitao i razumio, odnosno da sam ja s tim pravom upoznat.
Ukoliko taj dokaz nemaju imam 12 mjeseci rok da mogu jednostrano bez obrazloženja i penala raskinuti ugovor.

DEX

pre 5 godina

Sad ce oni promeniti ugovore pa ce biti ogromna razlika izmedju cene sa i cene bez ugovorne obaveze oa kad izracunas razliku koju trebas da doplatis nece ti se nikako isplatiti da raskidas ugovor.

markoc

pre 5 godina

Meni se dogodilo, 
da nakon isteka ugovora od dve godine, 
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom, 
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?! 
Naravno, 
pale su teške reči! 
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?! 
Pretili mi tužbom i ja im rekao : 
Tužite me, 
onda ću i ja vas i 
tražiću vam da mi vratite sve pare, 
zbog kršenja ugovora! 
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!
(M, 10. jul 2018 12:27)

ti si i obavezi da sam odes i trazis prekid usluge posle isteka ugovora, ali posto nisi procitao ugovor.... a jedini razlog sto nisi popio tuzbu je sto nijedan operater nece da se bakce sa dugom manjim od 5 hiljada, ne isplati im se da te tuze vec ga samo otpisu ali posle ne mozes nosu uslugu da uzmes kod njih dok ne platis to.

markoc

pre 5 godina

Izgleda da vecina nije ukapirala. Po ovome doplacuje se razlika od akcijske cene po ugovoru i pune cene koriscenja za vreme koje je usluga koriscena. Ako je ugovor bio na dve godine a raskida se posle 12 meseci doplacuje se dvanaest mesecnih razlika. Posle dva, doplacuje se dve razlike. Ako je plus telefon najverovatnije ce da ga odvale po punoj srpskoj ceni pa putuj igumane i nosi svoj telefon.
(Prosto k'o pasulj, 10. jul 2018 12:43)

to je samo predlog da tako bude sto je i ok da bude tako ! a telefon i ovako placas po punoj ceni tako da ti dodje isto sasvim !

pametnica

pre 5 godina

Moje iskustvo sa kablovskim operaterom je takvo da nikako nisam godinama htela da uđem ni u kakvu ugovornu obavezu. E, pošto sam plaćala dosta para a stalno su mi nudili brži internet za skoro istu svotu potpisah i taj ugovor. I šta se desilo internet radi isto ili malo gore nego ranije.

nikola

pre 5 godina

Moje iskustvo sa mts... Uzmem paket na ugovor u Kragujevcu, preselim se na Vracar u Bg u, nema signala.Bukvalno nema signala, sustanje , pucanje mreze itd. Podnosim molbu da mi se ugovorna obaveza prebaci na mamin broj ciji je ugovor istekao, da ne placam nesto sto ne mogu da koristim. Odg: nema tehnickih uslova da mi se ugovorna obaveza prebaci sa jednog na drugi broj iako sam vlasnik oba broja i oba ugovora. Placam 11 meseci pretplatu i raskidam ugovor.Tako da dragi prijatelji pre imena na papiru sa mts-om , uzminte dva meseca probno bez obaveze da vidite kakvu usluge cete dobiti (iz mog iskustva ne dobiti).

dragan

pre 5 godina

Meni u mts kad sam hteo prebaciti na drugog operatera rekli da moram čekati 30 dana da prebace broj.Namerno mts obara linkove b92,N1 a zna se i zašto.Da ne govorim da SBB nameno blokira četiri hrvatska i jedan bosanski kanal,a nude obilje reklama (prvo njihove nekolko min,pa reklame tv kuće pa imam neke češke reklame+promo od 6min)i trećerazrednih repriza reprize.

M

pre 5 godina

Meni se dogodilo,
da nakon isteka ugovora od dve godine,
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom,
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?!
Naravno,
pale su teške reči!
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?!
Pretili mi tužbom i ja im rekao :
Tužite me,
onda ću i ja vas i
tražiću vam da mi vratite sve pare,
zbog kršenja ugovora!
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!

Prosto k'o pasulj

pre 5 godina

Izgleda da vecina nije ukapirala. Po ovome doplacuje se razlika od akcijske cene po ugovoru i pune cene koriscenja za vreme koje je usluga koriscena. Ako je ugovor bio na dve godine a raskida se posle 12 meseci doplacuje se dvanaest mesecnih razlika. Posle dva, doplacuje se dve razlike. Ako je plus telefon najverovatnije ce da ga odvale po punoj srpskoj ceni pa putuj igumane i nosi svoj telefon.

Dejan

pre 5 godina

Kakvi su naši operatori jasno se vidi kad koristite usluge nekog operatora iz EU. Razlika drastična, recimo za prepaid broj je već usluga na mnogo višem nivou, odnos prema korisniku je korektan, komunikacija online, čak i preko fb, odgovor uvek dovodi do rešenja. Nema nepoštenog poslovanja, pa i ako se nešto provuklo ispravi se u direktnoj komunikaciji.

kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces?
 (hm, 10. jul 2018 11:20)

Nema tog ugovora koji ne može da se raskine. Zakon je to odavno regulisao u Obligacionom pravu. Jedino ugovor s Đavolom ne možeš raskinuti, a za ove prevarantske firme, banke i slične derikože još uvek ima leka.

markoni

pre 5 godina

Lako će oni da ponude astrononsku cena bez ugovora, i standardnu/normalnu cenu sa ugovorom... Pa će opet biti plati razliku kao da si raskinuo ugovor pre vremena i plati zaostale pretplate..

Бивши корисник

pre 5 godina

Десетак година сам силом прилика био претплатник државног кабловског оператера јер у згради тада нисам имао алтернативу. Они су имали обичај да крену са акцијским поонудама а након месец или два укину ArenuSport, SportKlub и још десетак по правилу најгледанијих канала без одговарајућег умањења износа месечне претплате уз образложење: "Шта бре хоћете, имате SOS, Eurosport, Нашу, КЦН и 30 Пинк канала ..." Не сећам се колико сам пута писао пријаве против њих РАТЕЛУ.

vladaj

pre 5 godina

Ocekujem situaciju da u naredno periodu cena usluge bude 75% jeftinija ako se potpise dugorocni ugovor, pa da vidim ko ce da raskida... Slaba korist od dobre odluke!

Marko

pre 5 godina

@ frere jacques
Problem je kad ti potpises ugovor a ne dobijes ono sto pise u ugovoru. Npr problem sa brzinom interneta, potpises za brz internet a dobijes toliko slab internet , skoro da ne radi, a npr meni brz internet treba zbog posla . Nisam sklopio ugovor za slab internet nego brz. Zoves ih, ne javljaju se, a moras da placas racun. U tom slucaju je sasvim opravdano raskinuti ugovor jer oni se nisu drzali onoga sto su obecali. Slicno je i sa raznim kablovskim operaterima- dobijes uzasno losu sliku na tv-u a od njih ni traga kad iz zoves da dodju da otklone smetnje, a racun moras da platis.

hm

pre 5 godina

@Tz

Pravo u centar.
Ovo samo znaci da ce cene porasti. Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces? Onda nemoj da stvaras nepotrebnu birokratiju i nemoj da potpisujes ugovor.

Pera Detlic 2

pre 5 godina

Ma sad je konkurencija toliko jaka i trziste je zasiceno ponudama tako da ko potpise za nekog operatera ovaj ce mu platiti i pivo i cigare.

Pokondirene tikve

pre 5 godina

(Tz, 10. jul 2018 09:34) Jeste da piše, ali ova mera je namenjena raskidu ugovora. Tako da ako se neko predomisli, ili ne dobija uslugu koju plaća, trebalo bi da ima mogućnost da raskine isti taj ugovor bez plaćanja preostalih rata. Meni na primer malo malo pa ne radi internet, nikada im nije palo na pamet da snize cenu ili da nešto urade.

drvobradi

pre 5 godina

@Tz
To je jedna od stavki, dobijes popust za lojalnost. Sta ako druga strana ne isporucuje dogovorenu uslugu, na primer pokrivenost mrezom je losa ili prenos podataka nije zadovoljavajuci? Da li treba da trpis to 2g ili platis penale ako zelis neki kvalitet? Jednostavno resenje je, raskusurati se i raskid ugovora. Nikakvi penali.

JUTA

pre 5 godina

Kablovski operateri standardno kalkulišu dajući bolji Internet prvih par meseci kad je korisnik pod ugovorom a kasnije usporavaju. Po isteku ugovora daju neke bazne pakete jer namerno često menjaju pakete i onda ove sto nisu pod ugovorom po difoltu downgradeuju.

Pjer Luiđi

pre 5 godina

Lopovluku nikad kraja, a šta je sa mobilnim operaterima, započneš razgovor 5 sekundi, a oni zaokruže na minut, šta li su pokrali za 20 godina sunce ti žarko !!!! Obogatili se na sekundama !!!!

woah

pre 5 godina

To bre! O ovome sam razmišljao pre mesec dana, kada mi je mobilni na pola ugovora potpuno odvalio i odnesem ga kod operatera, a oni mi posle 10 dana vrate sa odgovorom da je ISPRAVAN! Ja uključim, mobilni i dalje lud. Tačno se vidi da nisu ni pogledali. Znam da ni drugi nisu bolji, ali bar ćemo moći da ih menjamo. Rado ću ih menjati kad god stignem, a telefone više nikad kroz ugovor. Em izađe skuplje, em garancija ne važi.

Mediocritical

pre 5 godina

Odem da proverim potrošene minute, kod svog operatera, tražim da mi se pokaže listing, jer sam aktivirao dodatak u okviru postpejd paketa...
(A taj dodatak, je planuo, ne kao da ga nije bilo. A ne samo što ga nije bilo, već je turbo napakovao potrošnju koja se naknadno obračunava. I tako umesto 970 din meni stigne 4379 din.)
Ljubazna radnica, veoma mlada, i lepa, mi objašnjava da nije u mogućnosti da proveri moju reklamaciju. "Da me niko nije vukao za uši da dođem kod njih".
I da prestanem da je maltretiram. Poziva kolegu, koji je brani...
...
...
Izađem i dignem ruke. Platim račun.
Sitne duše treba plaćati, i prepustiti ih njima. Čekam da mi istekne još par većih ugovora...

Frere Jacques

pre 5 godina

Koji je smisao potpisivanja ugovora ako se jednostrano bez ikakvih posljedica može raskinuti?
U EU je donesen zakon da penale ne smiju biti ukupna pretplata do isteka ugovora ali penali moraju biti.
Ili je ovo presedan za neke druge ugovore koji se ne poštuju?

.орг

pre 5 godina

од када неће моћи да условљавају?
да ли се ово односи на све кориснике или само на оне који
ће тек потписати уговоре након ступања на снагу овог решења?

Tz

pre 5 godina

Nije da branim operatere, ali uvek je bilo jasno naznačeno da je jeftinije sa ugovornom obavezom. Znači, moguće je uzeti bez ugovora, ali je skuplje (30%-50% nego sa ugovorom). Tako da, ljudi su imali izbor, niko ih nije terao da potpisuju na 2 god.

dragan

pre 5 godina

Najzad nešto normalno u Srbiji. Neko se iz vlasti setio da stane na put vaćarenju i šibicarenju, za šta su se operateri interneta posebno specijalizovali. Naročita im je bila specijalnost i zadovoljstvo da dok se narod nije obrazovao, pre mobilnih internet paketa, da ljudima naplaćuju po više desetina hiljada dinara za korišćenje interneta preko mobilnog telefona, onima koji nisu znali da ga isključe ili su mislili da su u WiFi mreži. Naravno, operateri nisu želeli da korisnicima šalju poruku upozorenja da je iznos višestruko prevazišao njihov prosečan mesečni račun. To se meni desili, kada sam im se žalio, operater na tri slova, samo su me pljunili. Ali zato ih je kasnije moj kum zbog toga odrao debelo radeći im jedan posao. Samo su se pušili ali nisu znali zašto.

.орг

pre 5 godina

од када неће моћи да условљавају?
да ли се ово односи на све кориснике или само на оне који
ће тек потписати уговоре након ступања на снагу овог решења?

Pokondirene tikve

pre 5 godina

(Tz, 10. jul 2018 09:34) Jeste da piše, ali ova mera je namenjena raskidu ugovora. Tako da ako se neko predomisli, ili ne dobija uslugu koju plaća, trebalo bi da ima mogućnost da raskine isti taj ugovor bez plaćanja preostalih rata. Meni na primer malo malo pa ne radi internet, nikada im nije palo na pamet da snize cenu ili da nešto urade.

Pjer Luiđi

pre 5 godina

Lopovluku nikad kraja, a šta je sa mobilnim operaterima, započneš razgovor 5 sekundi, a oni zaokruže na minut, šta li su pokrali za 20 godina sunce ti žarko !!!! Obogatili se na sekundama !!!!

Mediocritical

pre 5 godina

Odem da proverim potrošene minute, kod svog operatera, tražim da mi se pokaže listing, jer sam aktivirao dodatak u okviru postpejd paketa...
(A taj dodatak, je planuo, ne kao da ga nije bilo. A ne samo što ga nije bilo, već je turbo napakovao potrošnju koja se naknadno obračunava. I tako umesto 970 din meni stigne 4379 din.)
Ljubazna radnica, veoma mlada, i lepa, mi objašnjava da nije u mogućnosti da proveri moju reklamaciju. "Da me niko nije vukao za uši da dođem kod njih".
I da prestanem da je maltretiram. Poziva kolegu, koji je brani...
...
...
Izađem i dignem ruke. Platim račun.
Sitne duše treba plaćati, i prepustiti ih njima. Čekam da mi istekne još par većih ugovora...

dragan

pre 5 godina

Najzad nešto normalno u Srbiji. Neko se iz vlasti setio da stane na put vaćarenju i šibicarenju, za šta su se operateri interneta posebno specijalizovali. Naročita im je bila specijalnost i zadovoljstvo da dok se narod nije obrazovao, pre mobilnih internet paketa, da ljudima naplaćuju po više desetina hiljada dinara za korišćenje interneta preko mobilnog telefona, onima koji nisu znali da ga isključe ili su mislili da su u WiFi mreži. Naravno, operateri nisu želeli da korisnicima šalju poruku upozorenja da je iznos višestruko prevazišao njihov prosečan mesečni račun. To se meni desili, kada sam im se žalio, operater na tri slova, samo su me pljunili. Ali zato ih je kasnije moj kum zbog toga odrao debelo radeći im jedan posao. Samo su se pušili ali nisu znali zašto.

Бивши корисник

pre 5 godina

Десетак година сам силом прилика био претплатник државног кабловског оператера јер у згради тада нисам имао алтернативу. Они су имали обичај да крену са акцијским поонудама а након месец или два укину ArenuSport, SportKlub и још десетак по правилу најгледанијих канала без одговарајућег умањења износа месечне претплате уз образложење: "Шта бре хоћете, имате SOS, Eurosport, Нашу, КЦН и 30 Пинк канала ..." Не сећам се колико сам пута писао пријаве против њих РАТЕЛУ.

Marko

pre 5 godina

@ frere jacques
Problem je kad ti potpises ugovor a ne dobijes ono sto pise u ugovoru. Npr problem sa brzinom interneta, potpises za brz internet a dobijes toliko slab internet , skoro da ne radi, a npr meni brz internet treba zbog posla . Nisam sklopio ugovor za slab internet nego brz. Zoves ih, ne javljaju se, a moras da placas racun. U tom slucaju je sasvim opravdano raskinuti ugovor jer oni se nisu drzali onoga sto su obecali. Slicno je i sa raznim kablovskim operaterima- dobijes uzasno losu sliku na tv-u a od njih ni traga kad iz zoves da dodju da otklone smetnje, a racun moras da platis.

kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces?
 (hm, 10. jul 2018 11:20)

Nema tog ugovora koji ne može da se raskine. Zakon je to odavno regulisao u Obligacionom pravu. Jedino ugovor s Đavolom ne možeš raskinuti, a za ove prevarantske firme, banke i slične derikože još uvek ima leka.

Tz

pre 5 godina

Nije da branim operatere, ali uvek je bilo jasno naznačeno da je jeftinije sa ugovornom obavezom. Znači, moguće je uzeti bez ugovora, ali je skuplje (30%-50% nego sa ugovorom). Tako da, ljudi su imali izbor, niko ih nije terao da potpisuju na 2 god.

Srba

pre 5 godina

Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces? 
 (hm, 10. jul 2018 11:20) 

Čemu ugovor ako operater stavi klauzulu da u bilo kom trenutku može da promeni uslove poslovanja, cene i šta god mu se ćefi bez prethodnog obaveštenja korisnika?

Frere Jacques

pre 5 godina

Koji je smisao potpisivanja ugovora ako se jednostrano bez ikakvih posljedica može raskinuti?
U EU je donesen zakon da penale ne smiju biti ukupna pretplata do isteka ugovora ali penali moraju biti.
Ili je ovo presedan za neke druge ugovore koji se ne poštuju?

woah

pre 5 godina

To bre! O ovome sam razmišljao pre mesec dana, kada mi je mobilni na pola ugovora potpuno odvalio i odnesem ga kod operatera, a oni mi posle 10 dana vrate sa odgovorom da je ISPRAVAN! Ja uključim, mobilni i dalje lud. Tačno se vidi da nisu ni pogledali. Znam da ni drugi nisu bolji, ali bar ćemo moći da ih menjamo. Rado ću ih menjati kad god stignem, a telefone više nikad kroz ugovor. Em izađe skuplje, em garancija ne važi.

Davorka

pre 5 godina

Imam problem sa mts-om nemam signala u toku dana 100 puta,uvek medijska greska.Kada sam zahtevala raskid ugovora rekli su mi da moram platiti nadoknadu stete.Pitam se samo gde je moja nadoknada stete koja moram da placam mesecnu pretplatu bez obzira koristila ja njihove usluge ili ne.Zanima me sa kime da stupim u kontakt ili da podnesem tuzbu protiv njih.

Fidelio

pre 5 godina

A šta je sa pripejd korisnicima? (Da, jop ima takvih dinosaurusa.)

Meni je pre neki dan stiglo obaveštenje da dopunim kredit do tog i tog, iako sam imao još oko 350 dinara, inače gubim sve!

Zašto?!! Zašto je stanje kredita vremenski ograničeno i s kojim pravom mi oni uzimaju novac, za uslugu koju neće isporučiti, a ja im platio unapred?!!

nikola

pre 5 godina

Moje iskustvo sa mts... Uzmem paket na ugovor u Kragujevcu, preselim se na Vracar u Bg u, nema signala.Bukvalno nema signala, sustanje , pucanje mreze itd. Podnosim molbu da mi se ugovorna obaveza prebaci na mamin broj ciji je ugovor istekao, da ne placam nesto sto ne mogu da koristim. Odg: nema tehnickih uslova da mi se ugovorna obaveza prebaci sa jednog na drugi broj iako sam vlasnik oba broja i oba ugovora. Placam 11 meseci pretplatu i raskidam ugovor.Tako da dragi prijatelji pre imena na papiru sa mts-om , uzminte dva meseca probno bez obaveze da vidite kakvu usluge cete dobiti (iz mog iskustva ne dobiti).

drvobradi

pre 5 godina

@Tz
To je jedna od stavki, dobijes popust za lojalnost. Sta ako druga strana ne isporucuje dogovorenu uslugu, na primer pokrivenost mrezom je losa ili prenos podataka nije zadovoljavajuci? Da li treba da trpis to 2g ili platis penale ako zelis neki kvalitet? Jednostavno resenje je, raskusurati se i raskid ugovora. Nikakvi penali.

Nik

pre 5 godina

Veoma prosto nece vise biti ugovorne obaveze. Telefon ce ici posebnim ugovorom tako da ti ga oni prakticno prodaju na rate a provajdera mozes da promenis vec sledeci mesec. Vec pola sveta je to uvelo i funkcionise zasto panicite.

kiza

pre 5 godina

Ja radim za jednog operAtora u Srbiji i odgovorno tvrdim da 95% ljudi koji su ostavljali komentare ovde i iznosili svoje zakljucke nemaju pojma o tome kako funkcionise sve ovo sa ugovornim obavezama i naknadma stete zbog raskida ugovora. Samo citam i smejem se. Cast izuzecima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uroš, 10. jul 2018 17:24)
Pa kada ti je toliko smesno,a znas znanje,budi ljubazan pa mi odgovori na pitanje koje vec godinama ne zna niko da mi odgovori.Zasto se naplacuje "uspostava veze" ? Kod vecine je to oko 11 dinara.Znaci poziv od 2 sekunde kosta skoro oko 25 dinara.Ako je tebi to smesno,i tako treba da bude,sta reci?

goran

pre 5 godina

Ja sam pre godinu dana uzeo trio silver paket u sbb-u, imao sam neku akciju 6 meseci, po 999/ din, narednih 6 meseci po 2700, a druge godine ugovora- punu cenu 3200 din....i to je sve bilo ok, dok u decembru sbb nije odlucio da podigne cene paketa, tako da me sad taj isti paket kosta 3500din....kada sam pitao kako su promenili cenu u sred ugovora- receno mi je da su na decembarskom racunu sitno napisali da se od januara menja cena, i dali su rok od 30 dana da raskinem ugovor ako ne zelim da placam skuplje, i naravno to niko nije primetio, i sada imam opciju da ako zelim da raskinem ugovor- moram da platim sve rate do kraja ugovora.....a oni i da su stavili cenu od 5000din za taj paket,i ja ne obratim paznju na njihova sitna slova na racunu- i naravno budem u obavezi da placam 5000....ili zasto stati tu- mogu da traze i bubreg, jetru, sta vec- i samo da se pojave na vratima u belim mantilima i skalpelom....ne znam da li eto oni mogu sami da odluce da daju rok od 30 dana da se raskine tj ugovor, ili postoji neki zakon koji kaze da cena ne moze da se menja, ako je ugovor vec potpisan na drugi iznos....? msm cemu onda uopste taj ugovor kada se samo korisnik obavezuje da placa- a oni mogu da rade sta hoce, ako napisu samo sitnim slovima,i to niko ne provali...

T

pre 5 godina

Sta sprecava operatera da kaze da je cena paketa 5000 din ali da je zbog potpisivanja ugovora samo 1000 din. Sto znaci da ako ga raskines, moras da platis 4000 dinara razlike po svakom mesecu koriscenja? Opet ce da bude isto, samo ce da se zove drugacije.

DEX

pre 5 godina

Prevare me sa brzinom protoka interneta ja hocu da raskinem ugovor a oni mi naplacuju za godinu dana nesto sto mi ne isporucuju. Sad dajte da retroaktivno vrate novac svima koje su prevarili.

M

pre 5 godina

Meni se dogodilo,
da nakon isteka ugovora od dve godine,
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom,
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?!
Naravno,
pale su teške reči!
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?!
Pretili mi tužbom i ja im rekao :
Tužite me,
onda ću i ja vas i
tražiću vam da mi vratite sve pare,
zbog kršenja ugovora!
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!

pametnica

pre 5 godina

Moje iskustvo sa kablovskim operaterom je takvo da nikako nisam godinama htela da uđem ni u kakvu ugovornu obavezu. E, pošto sam plaćala dosta para a stalno su mi nudili brži internet za skoro istu svotu potpisah i taj ugovor. I šta se desilo internet radi isto ili malo gore nego ranije.

pex

pre 5 godina

Ma sad je konkurencija toliko jaka i trziste je zasiceno ponudama tako da ko potpise za nekog operatera ovaj ce mu platiti i pivo i cigare.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera Detlic 2, 10. jul 2018 10:10)

Konkurencije nikad dosta,a Srbi ne znaju sta je konkurencija sto se vidi iz komentara. SBB fakticki drzi monopol i jaca svaki dan, privreda je kartelna (dogovorna) ne samo kod telekomunikacije i banaka nego i mizernih stvari kao sto su prodaja patika npr. https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=09&dd=01&nav_id=1171902

JUTA

pre 5 godina

Kablovski operateri standardno kalkulišu dajući bolji Internet prvih par meseci kad je korisnik pod ugovorom a kasnije usporavaju. Po isteku ugovora daju neke bazne pakete jer namerno često menjaju pakete i onda ove sto nisu pod ugovorom po difoltu downgradeuju.

bachi

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)
Ma neće morati, pokloniće ti telefon! Pa normalno da ćeš uređaj ako si ga uzeo na rate morati da otplatiš ili si pomislio da si genije za biznis tj. prevaru pa da uzimaš telefon na rate od svakog operatera i posle mesec dana raskineš ugovor a telefoni ti ostanu skoro za dž?!

pex

pre 5 godina

Koristio sam sbb godinama. Onda mi je banuo njihov prodavac sa ponudom da se predje na neki jaci paket uz par stotina dinara doplate. Tri puta sam ga pitao da nije fora i da posle nekog perioda bude vise.ubedjivao me je da nije. Naravno,i pitanju je bila brutalna laz i uhvacen sam i prevaren.lazovi su mi uzeli novac na prevaru a nakon isteka sam im vratio moddem i otkazao. Pita me jos ona sto radi koji je razlog : ja reko preselenje. Namrno cu om davati pogresne info za statistiku mada je njihova logika sasvim jasna a to je maliciozno hvatanje sto vise ljudi na foru. Nimad vise sbb.a srbiji fale operateri

Boskicev braco?!

pre 5 godina

Koristim mts 24 meseci i resim da uzmem novi telefon po isteku ugovora.Ugovor mi se produzi na jos 24 meseca.Prodje godinu dana(24 meseca) i ja zaglavim u vojsku 9 meseci i ne mogu da radim a plata od 1 500 din kasni oko 2 meseca svaki mesec.
Majka dobila otkaz i u tom trenutku 2008 krece svetska ekonomska kriza sa Wol strita i mts to iskoristi da na svakom mts racunu stavi zvezdicu-100 dinara vise po svakom ugovoru zbog svetske ekonomske krize.Pretplata sa 1 500 odena 1 600.
U jednom trenutku sam imao.3 racuna kod sebe ali sam uvek placao najstariji sa kamatom.
Mts raskine ugovor zbog neredovnog placanja i morao sam da platim preostalih 12 meseci ugovora za uslugu koju nisam koristio.
Njima je ekonomska kriza i ugovorenu pretplatu su podigli koliko su hteli,a meni nije ekonomska kriza i morao sam da platim jer su raskinuli ugovor?!
Od 2008 im pravim besplatnu reklamu i za to im ne trazim nikakve pare.

Pavke

pre 5 godina

Kad je operater menjao cene i uslove tokom ugovora? Jedino ako opet podivlja inflacija.
(BL, 10. jul 2018 18:00)

SBB je promenio cene početkom godine SVIM pretplatnicima - i onima pod ugovornom obavezom i novim korisnicima. Znam iz iskustva, bio sam pod ugovorom u SBBu, a povećali su cene pretplate za 100 din. Eto, recimo, jedan primer kad je operater menjao cene.

dragan

pre 5 godina

Meni u mts kad sam hteo prebaciti na drugog operatera rekli da moram čekati 30 dana da prebace broj.Namerno mts obara linkove b92,N1 a zna se i zašto.Da ne govorim da SBB nameno blokira četiri hrvatska i jedan bosanski kanal,a nude obilje reklama (prvo njihove nekolko min,pa reklame tv kuće pa imam neke češke reklame+promo od 6min)i trećerazrednih repriza reprize.

sale

pre 5 godina

Tako je to kod nas. U svetu se kompanije bore prodajom što bolje usluge i stalnim unapređivanjem usluga da bi korisnici ostali kod njih, a kod nas plaćaš nešto šot ne koristiš.

Prosto

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)

Isplatis razliku do pune cene, i unazad isplatis popuste koje si koristio na osnovu ugovora.

Prosto k'o pasulj

pre 5 godina

Izgleda da vecina nije ukapirala. Po ovome doplacuje se razlika od akcijske cene po ugovoru i pune cene koriscenja za vreme koje je usluga koriscena. Ako je ugovor bio na dve godine a raskida se posle 12 meseci doplacuje se dvanaest mesecnih razlika. Posle dva, doplacuje se dve razlike. Ako je plus telefon najverovatnije ce da ga odvale po punoj srpskoj ceni pa putuj igumane i nosi svoj telefon.

markoni

pre 5 godina

Lako će oni da ponude astrononsku cena bez ugovora, i standardnu/normalnu cenu sa ugovorom... Pa će opet biti plati razliku kao da si raskinuo ugovor pre vremena i plati zaostale pretplate..

Ivan

pre 5 godina

@ marko
Upravo tako. Apsolutno ne pravim problem oko cene ukoliko dobijem ono sto je dogovoreno tj potpisano. Nije mi problem i da poskupi par stotina dinara, ali samo da dobijem ono sto trazim. A 80% kablovskih operatera vezanih za internet su cista prevara( a i paketi programa su haos jer cesto menjaju pakete , ukidaju neke programe , uvode druge meni totalno nebitne, plus slika ume da igra, da se stvaraju kvadratici na ekranu) jer ne dobijes ni priblizno isti internet koji su ugovorio i koji placas. Prevarantske firme, narocito ...

mrsomud veličanstveni

pre 5 godina

@Fidelio
Ovo je tačno... čak i oni koji to ranije nisu radili, sada su počeli. Meni je za jednu prepaid karticu, staru ko zna koliko godina, nedavno stiglo to obaveštenje.

To je recimo potpuno protivzakonito i to nijednom operateru u EU ne sme ni na pamet da padne. Konkretno, zbog čestog boravka u Nemačkoj, ja imam i nemačku karticu (prepaid), koju dopunjavam dok sam tamo i taj kredit koji preostane nakon što napustim EU, traje beskonačno. Tačnije, traje dok traje sama kartica, a ona je do pre nekoliko meseci bila limitirana na godinu dana od poslednje dopune. Sada je (verovali ili ne!) produžena i sada mi traje DVE godine, u paketu sa preostalim kreditom, pa makar to bio i jedan jedini cent.

O ceni da ne pričam... to je kod nas tek skandalozno.

vladaj

pre 5 godina

Ocekujem situaciju da u naredno periodu cena usluge bude 75% jeftinija ako se potpise dugorocni ugovor, pa da vidim ko ce da raskida... Slaba korist od dobre odluke!

Dejan

pre 5 godina

Kakvi su naši operatori jasno se vidi kad koristite usluge nekog operatora iz EU. Razlika drastična, recimo za prepaid broj je već usluga na mnogo višem nivou, odnos prema korisniku je korektan, komunikacija online, čak i preko fb, odgovor uvek dovodi do rešenja. Nema nepoštenog poslovanja, pa i ako se nešto provuklo ispravi se u direktnoj komunikaciji.

Logicar

pre 5 godina

Ajde polako, vidim ovde da mnogi ne razumeju šta je pesnik hteo da kaže :) Prvo imate ugovor bez vremenskog ograničenja, to znači da možete da isti raskinete kad god želite, posle mesec, dva, deset meseci i plaćate punu cenu paketa, bez ikakvih pogodnosti . ALI ni jedan operater mobilne telefonije vam u tom slučaju neće dati aparat ili popust na mesečnu pretplatu, da bi dobili taj benefit potrebno je da potpišete ugovornu obavezu, na 12,24 ili 36 meseci.. E u tom zecu leži grm, ti dobiješ aparat za 1 rsd, on npr. košta 500e.. Da li stvarno mislite da će neko sebi da dozvoli da ti da nešto za 500e, a da ti dodjes posle 2 meseca i kažeš raskidam, pa nisu operateri glupi. Znači ugovorna kazna možda neće tako da se zove, ali ako imaš ugovornu obavezu, a hoćeš da raskines pre isteka potrebno je da platiš mesečne pretplate X broj meseci do kraja ugovorne obaveze.

popp

pre 5 godina

Koristim usluge jednog mobilnog operatera preko 15g. Prvi je u tom trenutku ponudio popust na pretplatu sto je meni vrlo bitno jer ne kupujem telefon preko operatera. Nikad uvecan racun, signal u svakom cosku Srbije, voleo bih da je dzabe al ne moze. Ne znam sta ljudi iskreno ocekuju. Po pitanju kablovskih operatera spajanjem dva najveca operatera drzava je dozvolila monopol sto ovi obilno koriste. Ne postoji idealna opcija, samo ona manje losa.

Pera Detlic 2

pre 5 godina

Ma sad je konkurencija toliko jaka i trziste je zasiceno ponudama tako da ko potpise za nekog operatera ovaj ce mu platiti i pivo i cigare.

Drakce

pre 5 godina

Imao sam ugovornu obavezu sa SBB-om od 27.avgusta 2016.do 27.avgusta 2018. Dan ranije, tj.26.08.2018. otisao sam u njihovu poslovnicu i pitao koje uslove nude da produzimo ,,saradnju". Saopstili imate na nasem sajtu, ali to i to. Kazem da, alinudite novim pretplatnicima-klijentima to i to. Kazu pa vi niste novi. Ok. Zelim da raskinem ug.obavezu. Kazu u redu, ali moracete da platite jos ceo mesec, tj. i za septembar jer ugovorom sam u obavezi da mesec dana pre raskida podnesem zahtev. Kazem, ja sam imao UO na 24 meseca i koja upravo istice, platicu racun za avgust i zavrsavamo, a pri tom im predao njihovu opremu koju sam zaduzio. Dali mi Aneks ugovora o raskidu, potvrdu o vracenoj opremi. Otisao sam kod drugog provajdera zakljucio sa njima ugovor, a SBB sam platio racun za avgust 2018. kao i za nekoliko dana u sptembru mesecu jer nisu odmah dali migracioni kod telefonske linije, te proracunao za te dane, bez obzira sto nisam koristio nista od njihovih usluga. Medjutim pre par dana mi prosledili racun opomenu da u roku od 15 dana platim i za septembar jer sam to obavezan na osnovu Cl.1 gde sttoji da se svi njihovi uslovi nalaze na portalu SBB. Cisto plackanje, makar koristio sobnu antenu, njima sam zatvorio vrata za sva vremena.

Pele

pre 5 godina

Ma sve je zakomplikovano i glupo.Meni ugovor istice u novembru.Ja hocu da produzim ugovor ali ne moze.Ako bih da uzmem telefon moram da cekam do septembra(moze produzenje ugovora samo tri meseca ranije).Telefon otplacen u novembru prosle godine.Nije mi jasno gde im je tu poslovna logika.

M

pre 5 godina

Meni se dogodilo,
da nakon isteka ugovora od dve godine,
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom,
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?!
Naravno,
pale su teške reči!
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?!
Pretili mi tužbom i ja im rekao :
Tužite me,
onda ću i ja vas i
tražiću vam da mi vratite sve pare,
zbog kršenja ugovora!
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!
(M, 10. jul 2018 12:27)

ti si i obavezi da sam odes i trazis prekid usluge posle isteka ugovora, ali posto nisi procitao ugovor.... a jedini razlog sto nisi popio tuzbu je sto nijedan operater nece da se bakce sa dugom manjim od 5 hiljada, ne isplati im se da te tuze vec ga samo otpisu ali posle ne mozes nosu uslugu da uzmes kod njih dok ne platis to.

Odgovor!

Teško da će biti tako!
Pogledaj malo obligaciono pravo!
Ako ugovor ima rok trajanja,
i ako isti istekne,
onda su oni u grešci!
Nisam potpisao doživotni ugovor sa njima,
osim ako ne misliš da je to ugovor sa đavolom!

Ali za tvoju informaciju,
ja i jesam tražio raskid po njihom nekom članu 9,
i to 15 dana pre isteka,
ali oni za to nisu hteli da čuju,
jer im odgovara čovek koji redovno plaća!

U ovom trenutku,
ja sam sa VIP-om,
više nego zadovoljan,
a što se Telenora tiče,
drago mi je da napuštaju Srbiju!
Sa svojom poslovnom logikom,
ne mogu više nigde da prođu!!
Ni u Africi!!

hm

pre 5 godina

@Tz

Pravo u centar.
Ovo samo znaci da ce cene porasti. Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces? Onda nemoj da stvaras nepotrebnu birokratiju i nemoj da potpisujes ugovor.

Saul Goodman

pre 5 godina

Narode, ne ložite se. Ovo je lopovska država, naći će oni načina da doskoče i ovim promenama. Meni su produžili ugovor bez ikakvog objašnjenja u momentu kada sam povećao brzinu interneta. Kada sam se žalio rekli su mi da sam potpisao aneks ugovora i da sam se sa tim saglasio da sam njihov rob još dve godine.

DEX

pre 5 godina

Sad ce oni promeniti ugovore pa ce biti ogromna razlika izmedju cene sa i cene bez ugovorne obaveze oa kad izracunas razliku koju trebas da doplatis nece ti se nikako isplatiti da raskidas ugovor.

Steve G

pre 5 godina

Kada ovo pocinje da vazi? Odma idem da raskinem ugovor! Ali, ostalo mi je jos 2-3 meseca. O zivote, isplatih skoro ceo ugovor, a hteo raskinuti posle mesec dana!

milos

pre 5 godina

pa sta bi ovaj narod da uzmu tel od 500e za 1 din i da ne bude vezan ugovorom.. ne kapiram poentu.. uzmes tel.za dinar i prekines ugovor.. Nemam veze sa telekomunikacijama ali sta je logicno logicno je

EU Foričar

pre 5 godina

Jednom kad uđete u EU...
Ja imam rok od 14 dana da bez obrazloženja raskinem ugovor ali moraju imati dokaz da sam ja taj ugovor pročitao i razumio, odnosno da sam ja s tim pravom upoznat.
Ukoliko taj dokaz nemaju imam 12 mjeseci rok da mogu jednostrano bez obrazloženja i penala raskinuti ugovor.

nije šija nego je vrat

pre 5 godina

pojedini operateri su već počeli da primenjuju ove promene u poslovanju, ali retko ko je obavestio postojeće korisnike iako su u obavezi (na zvaničnim web prezentacijama možete pogledati opšte uslove poslovanja i već u maju mesecu su krenuli sa promenama). E sad, kako god okreneš kaznene penale plaćaš samo je pitanje kako je koji operater/provajder to krstio. U momentu raskida ugovora do kraja ugovorne obaveze (znači koliko je meseci ostalo do kraja ugovora) plaća se iznos (mesečno zaduženje x broj meseci) na ime kaznenih penala i to je povoljnija varijanta za korisnike koji su pred istekom ugovora. Od početka ugovorne obaveze do momenta raskida ugovora (znači koliko je meseci korišćena usluga) plaća se iznos na ime naknade štete za odobrene popuste i sl. (što može biti veoma promenljiva brojka) i to je povoljnija varijanta za korisnike koji su tek započeli ugovor.
U svakom slučaju oni koji su na sredini balade su najviše nastradali, a svi koji smo dali dinar da uđemo u kolo sada ćemo davati i dva i tri ako hoćemo da prestanemo da igramo njihovu igru. Beli medvedi i dalje zaštićeni a ti dragi potrošaču budi nezadovoljan uslugom i plaćaj. Šiju, vrat, kako god.
Pozdrav svim potrošačima

Milan

pre 5 godina

Ne nadajte se odmah da necete biti u obavezi da platite preostale pretplate do kraja ugovorne obaveze u slucaju vaseg raskida. Operateri vam sigurno nece dati telefon od 20.000 30.000 din i posle dva meseca nikom nista. Gotovo sam 98% ubedjen da ce penali ostati isti kao do sada, a zvace se drugacije tipa naknada za ostecenje ugovora ili tako nesto.

Kurblanje vipa

pre 5 godina

Imao sam postpejd bukvalno od prvog dana otkad je VIP došao u Srbiju. Potpisao sam jednostavan ugovor, bez ikakvih obaveza sem da plaćam mesečni račun, nisu me zanimali njihovi jeftini telefoni. Bukvalno sve sam prošao sa njima, od mms-a koji nikada nije proradio do pucanja veze, škripanja, gubitka signala, nedostupnosti za sve korisnike iako imam ful domet itd. Onda su me jednog dana nazvali i rekli da UKIDAJU moj paket i da ću biti automatski prebačen na duplo skuplji ali eeeetooo pošto sam dugo korisnik, mogu da mi smanje za 100 din ali uz ugovornu obavezu na 2 godine. Rekao sam da me to ne zanima i da ću promeniti provajdera. Opet su nastavili da zivkaju i da se cenjkaju dok mi nije stigao prvi povišeni račun. Isti dan sam se spakovao i otišao kod drugog provajdera i završio sa vipom posle 10 i više godina! Sa direktorima sam im pio kafu a oni mene našli da šibicarski varaju i kradu!

Reket, san svakog Srbina

pre 5 godina

@Fidelio
"Zašto?!! Zašto je stanje kredita vremenski ograničeno i s kojim pravom mi oni uzimaju novac, za uslugu koju neće isporučiti, a ja im platio unapred?!!"

MTS je pre godinu dve, povecao cenu posedovanja mobilnog telefona za 800% ! Umesto dopune jednom godisnje po 100 din. sada morate svaka 3 meseca, da im date po 200 din tj. 800 din. godisnje. Ne znam kako se to povecanje slaze sa Jorgovankinom inflacijom od 2-3% !
Ako tih 200 din ne potrosite, a ja ih ne potrosim jer nisam devojcica koja trazi decka ili gospodja kojoj je muz na poslu, MTS vam ih posle 3 meseca brise, tj. otima. Moze im se jer su drzavna firma a drzava ima vojsku i policiju tj. naoruzane otimace tudjeg novca !
(

Lepi

pre 5 godina

Nisam siguran dal je pisac ovog članka razumeo razliku između ugovorene usluge i penala? Do sada su provajderi u slučaju raskida ugovora naplaćivali sve ugovorene pretplate plus penale koji su za mene bili apsolutna budalaština. Valjda ovim novim zakonom budu oslobođeni tih nebuloznih penala, to je valjda kao slučajni profit koji bi oni ostvarili nekom vašom greškom u romingu ili prekoračenjem paketa. U svakom slučaju slepci!

да да

pre 5 godina

Али други, повољнији оператер постоји само ако си се упецао на њихове рекламе и празна обећања ! Сви заједно су лопови и гуликоже но, један је најјефтинији, један убедљиво најскупљи а онај трећи ту негде, између. Распиташ се мало па видиш и то је то.

Hvala

pre 5 godina

Ja sam platio penale pre mozda 3 nedelje za skoro celu godinu . Da li neko zna da li imam sanse da retroaktivno to naplatim ukoliko je donet taj zakon?

markoc

pre 5 godina

Meni se dogodilo, 
da nakon isteka ugovora od dve godine, 
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom, 
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?! 
Naravno, 
pale su teške reči! 
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?! 
Pretili mi tužbom i ja im rekao : 
Tužite me, 
onda ću i ja vas i 
tražiću vam da mi vratite sve pare, 
zbog kršenja ugovora! 
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!
(M, 10. jul 2018 12:27)

ti si i obavezi da sam odes i trazis prekid usluge posle isteka ugovora, ali posto nisi procitao ugovor.... a jedini razlog sto nisi popio tuzbu je sto nijedan operater nece da se bakce sa dugom manjim od 5 hiljada, ne isplati im se da te tuze vec ga samo otpisu ali posle ne mozes nosu uslugu da uzmes kod njih dok ne platis to.

Ostao ovde

pre 5 godina

Али други, повољнији оператер постоји само ако си се упецао на њихове рекламе и празна обећања ! Сви заједно су лопови и гуликоже но, један је најјефтинији, један убедљиво најскупљи а онај трећи ту негде, између. Распиташ се мало па видиш и то је то.
(да да, 10. jul 2018 15:57)
Taj ubedljivo najskuplji ima najjacu internet mrezu po Srbiji.Meni je to bitnije nego niza cena od 200 ili 300 din.mesecno.Na nekim lokacijama sa tim jeftinijim operaterima ne mogu ni b92 da otvorim.Znam to jer koristim usluge sva tri operatera,tj.jednog sam ukinuo pre dva meseca a preostalog koristim sluzbeno i taj je najgori ubedljivo ali jeste najpovoljniji.

markoc

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)

naravno da ce morati, kakve veze ima uredjaj sa uslugom. verovatno ce da razdvoje racune za uslugu i rate za uredjaj. i sada mozes da uzmes uredjaj na rate bez postpaid broja i dolazi racun samo za tel bez obzira na ostale usluge.

markoc

pre 5 godina

Izgleda da vecina nije ukapirala. Po ovome doplacuje se razlika od akcijske cene po ugovoru i pune cene koriscenja za vreme koje je usluga koriscena. Ako je ugovor bio na dve godine a raskida se posle 12 meseci doplacuje se dvanaest mesecnih razlika. Posle dva, doplacuje se dve razlike. Ako je plus telefon najverovatnije ce da ga odvale po punoj srpskoj ceni pa putuj igumane i nosi svoj telefon.
(Prosto k'o pasulj, 10. jul 2018 12:43)

to je samo predlog da tako bude sto je i ok da bude tako ! a telefon i ovako placas po punoj ceni tako da ti dodje isto sasvim !

Jeja

pre 5 godina

(milos, 10. jul 2018 15:09)

Po broju minusa koje si dobio, vidiš da zapravo to i hoće. Ko im isto ne omogući - lopov je i prevarant! A oni svi jadni i naivni, niti šta koriste, samo plaćaju nekim lopovima i derikožama.... Strašno!

Uroš

pre 5 godina

Ja radim za jednog operAtora u Srbiji i odgovorno tvrdim da 95% ljudi koji su ostavljali komentare ovde i iznosili svoje zakljucke nemaju pojma o tome kako funkcionise sve ovo sa ugovornim obavezama i naknadma stete zbog raskida ugovora. Samo citam i smejem se. Cast izuzecima...

Simpson

pre 5 godina

Dakle, neko vam proda telefon za 100 evra. U radnji taj telefon kosta 500 evra. Vi ste samim tim kreditirani za 400 evra, i sad se cudite sto taj neko zeli da se obezbedi da vi isplatite svoj dug? Ne branim provajdere, imaju oni pun rukav trikova kojim muzu korisnike, ali treba biti ipak realan i shvatiti da su oni ovde jer zele da zarade, ne da dele humanitarnu pomoc u vidu jeftinih minuta i telefona. Drzava treba da ispita samo da li postoji neki kartelski dogovor izmedju njih i da HAPSI odgovorne, ako tog dogovara ima. Korisnici treba da se opruze prema guberu i kupe telefon u prodavanici ili da pristanu da placaju kamatu provajderu, ako zele da se pokazu da su IN i lazu sebe i prijatelje da su puni para! Licno mislim da u drustvu u kom je minimalac 200 evra a prosecna plata manje od 400, ima i previse telefona visoke klase, koji kostaju stotine evra! Jos malo ce vlasnici telefona od 600+ evra traziti da drzava pomogne i otplati im racun! Ako korisnici odbiju da placaju visoke cene, one ce morati da idu dole, to je zakon trzista...

BL

pre 5 godina

Čemu ugovor ako operater stavi klauzulu da u bilo kom trenutku može da promeni uslove poslovanja, cene i šta god mu se ćefi bez prethodnog obaveštenja korisnika?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srba, 10. jul 2018 13:41)

Kad je operater menjao cene i uslove tokom ugovora? Jedino ako opet podivlja inflacija.

Branks

pre 5 godina

Sklopis ugovor sa jeftinim uredjajem na najmanju tarifu pretplata 700 din. Hoces da predjes na vecu pretplata 1700 din. Bez uredjaja 999 din. Pitam da li mogu da platim maloprodajnu cenu uredjaja kazu da ne moze. Ja im dam primer da uz postojeci ugovor od 700 dinara + Novi ugovor bez uredjaja od 999.din.iznose 1700.dinara. I da za isti iznos mogu da koristim 2 broja. Ali Oni ne nude resenje. Smatram da bi morali da iskazu cene usluge bez uredjaja I potom punu cenu uredjaja na rate. Pitanje je da li bi u tom slucaju imali korisnike jer je pretplata bez ugovorne obaveze skupa a uredjaji su im skuplji nego u maloprodaji.

Tz

pre 5 godina

Nije da branim operatere, ali uvek je bilo jasno naznačeno da je jeftinije sa ugovornom obavezom. Znači, moguće je uzeti bez ugovora, ali je skuplje (30%-50% nego sa ugovorom). Tako da, ljudi su imali izbor, niko ih nije terao da potpisuju na 2 god.

Frere Jacques

pre 5 godina

Koji je smisao potpisivanja ugovora ako se jednostrano bez ikakvih posljedica može raskinuti?
U EU je donesen zakon da penale ne smiju biti ukupna pretplata do isteka ugovora ali penali moraju biti.
Ili je ovo presedan za neke druge ugovore koji se ne poštuju?

Uroš

pre 5 godina

Ja radim za jednog operAtora u Srbiji i odgovorno tvrdim da 95% ljudi koji su ostavljali komentare ovde i iznosili svoje zakljucke nemaju pojma o tome kako funkcionise sve ovo sa ugovornim obavezama i naknadma stete zbog raskida ugovora. Samo citam i smejem se. Cast izuzecima...

BL

pre 5 godina

Čemu ugovor ako operater stavi klauzulu da u bilo kom trenutku može da promeni uslove poslovanja, cene i šta god mu se ćefi bez prethodnog obaveštenja korisnika?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srba, 10. jul 2018 13:41)

Kad je operater menjao cene i uslove tokom ugovora? Jedino ako opet podivlja inflacija.

hm

pre 5 godina

@Tz

Pravo u centar.
Ovo samo znaci da ce cene porasti. Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces? Onda nemoj da stvaras nepotrebnu birokratiju i nemoj da potpisujes ugovor.

milos

pre 5 godina

pa sta bi ovaj narod da uzmu tel od 500e za 1 din i da ne bude vezan ugovorom.. ne kapiram poentu.. uzmes tel.za dinar i prekines ugovor.. Nemam veze sa telekomunikacijama ali sta je logicno logicno je

Simpson

pre 5 godina

Dakle, neko vam proda telefon za 100 evra. U radnji taj telefon kosta 500 evra. Vi ste samim tim kreditirani za 400 evra, i sad se cudite sto taj neko zeli da se obezbedi da vi isplatite svoj dug? Ne branim provajdere, imaju oni pun rukav trikova kojim muzu korisnike, ali treba biti ipak realan i shvatiti da su oni ovde jer zele da zarade, ne da dele humanitarnu pomoc u vidu jeftinih minuta i telefona. Drzava treba da ispita samo da li postoji neki kartelski dogovor izmedju njih i da HAPSI odgovorne, ako tog dogovara ima. Korisnici treba da se opruze prema guberu i kupe telefon u prodavanici ili da pristanu da placaju kamatu provajderu, ako zele da se pokazu da su IN i lazu sebe i prijatelje da su puni para! Licno mislim da u drustvu u kom je minimalac 200 evra a prosecna plata manje od 400, ima i previse telefona visoke klase, koji kostaju stotine evra! Jos malo ce vlasnici telefona od 600+ evra traziti da drzava pomogne i otplati im racun! Ako korisnici odbiju da placaju visoke cene, one ce morati da idu dole, to je zakon trzista...

Logicar

pre 5 godina

Ajde polako, vidim ovde da mnogi ne razumeju šta je pesnik hteo da kaže :) Prvo imate ugovor bez vremenskog ograničenja, to znači da možete da isti raskinete kad god želite, posle mesec, dva, deset meseci i plaćate punu cenu paketa, bez ikakvih pogodnosti . ALI ni jedan operater mobilne telefonije vam u tom slučaju neće dati aparat ili popust na mesečnu pretplatu, da bi dobili taj benefit potrebno je da potpišete ugovornu obavezu, na 12,24 ili 36 meseci.. E u tom zecu leži grm, ti dobiješ aparat za 1 rsd, on npr. košta 500e.. Da li stvarno mislite da će neko sebi da dozvoli da ti da nešto za 500e, a da ti dodjes posle 2 meseca i kažeš raskidam, pa nisu operateri glupi. Znači ugovorna kazna možda neće tako da se zove, ali ako imaš ugovornu obavezu, a hoćeš da raskines pre isteka potrebno je da platiš mesečne pretplate X broj meseci do kraja ugovorne obaveze.

dragan

pre 5 godina

Najzad nešto normalno u Srbiji. Neko se iz vlasti setio da stane na put vaćarenju i šibicarenju, za šta su se operateri interneta posebno specijalizovali. Naročita im je bila specijalnost i zadovoljstvo da dok se narod nije obrazovao, pre mobilnih internet paketa, da ljudima naplaćuju po više desetina hiljada dinara za korišćenje interneta preko mobilnog telefona, onima koji nisu znali da ga isključe ili su mislili da su u WiFi mreži. Naravno, operateri nisu želeli da korisnicima šalju poruku upozorenja da je iznos višestruko prevazišao njihov prosečan mesečni račun. To se meni desili, kada sam im se žalio, operater na tri slova, samo su me pljunili. Ali zato ih je kasnije moj kum zbog toga odrao debelo radeći im jedan posao. Samo su se pušili ali nisu znali zašto.

Mediocritical

pre 5 godina

Odem da proverim potrošene minute, kod svog operatera, tražim da mi se pokaže listing, jer sam aktivirao dodatak u okviru postpejd paketa...
(A taj dodatak, je planuo, ne kao da ga nije bilo. A ne samo što ga nije bilo, već je turbo napakovao potrošnju koja se naknadno obračunava. I tako umesto 970 din meni stigne 4379 din.)
Ljubazna radnica, veoma mlada, i lepa, mi objašnjava da nije u mogućnosti da proveri moju reklamaciju. "Da me niko nije vukao za uši da dođem kod njih".
I da prestanem da je maltretiram. Poziva kolegu, koji je brani...
...
...
Izađem i dignem ruke. Platim račun.
Sitne duše treba plaćati, i prepustiti ih njima. Čekam da mi istekne još par većih ugovora...

markoc

pre 5 godina

Meni se dogodilo, 
da nakon isteka ugovora od dve godine, 
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom, 
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?! 
Naravno, 
pale su teške reči! 
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?! 
Pretili mi tužbom i ja im rekao : 
Tužite me, 
onda ću i ja vas i 
tražiću vam da mi vratite sve pare, 
zbog kršenja ugovora! 
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!
(M, 10. jul 2018 12:27)

ti si i obavezi da sam odes i trazis prekid usluge posle isteka ugovora, ali posto nisi procitao ugovor.... a jedini razlog sto nisi popio tuzbu je sto nijedan operater nece da se bakce sa dugom manjim od 5 hiljada, ne isplati im se da te tuze vec ga samo otpisu ali posle ne mozes nosu uslugu da uzmes kod njih dok ne platis to.

Hvala

pre 5 godina

Ja sam platio penale pre mozda 3 nedelje za skoro celu godinu . Da li neko zna da li imam sanse da retroaktivno to naplatim ukoliko je donet taj zakon?

Pera Detlic 2

pre 5 godina

Ma sad je konkurencija toliko jaka i trziste je zasiceno ponudama tako da ko potpise za nekog operatera ovaj ce mu platiti i pivo i cigare.

.орг

pre 5 godina

од када неће моћи да условљавају?
да ли се ово односи на све кориснике или само на оне који
ће тек потписати уговоре након ступања на снагу овог решења?

Prosto k'o pasulj

pre 5 godina

Izgleda da vecina nije ukapirala. Po ovome doplacuje se razlika od akcijske cene po ugovoru i pune cene koriscenja za vreme koje je usluga koriscena. Ako je ugovor bio na dve godine a raskida se posle 12 meseci doplacuje se dvanaest mesecnih razlika. Posle dva, doplacuje se dve razlike. Ako je plus telefon najverovatnije ce da ga odvale po punoj srpskoj ceni pa putuj igumane i nosi svoj telefon.

M

pre 5 godina

Meni se dogodilo,
da nakon isteka ugovora od dve godine,
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom,
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?!
Naravno,
pale su teške reči!
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?!
Pretili mi tužbom i ja im rekao :
Tužite me,
onda ću i ja vas i
tražiću vam da mi vratite sve pare,
zbog kršenja ugovora!
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!
(M, 10. jul 2018 12:27)

ti si i obavezi da sam odes i trazis prekid usluge posle isteka ugovora, ali posto nisi procitao ugovor.... a jedini razlog sto nisi popio tuzbu je sto nijedan operater nece da se bakce sa dugom manjim od 5 hiljada, ne isplati im se da te tuze vec ga samo otpisu ali posle ne mozes nosu uslugu da uzmes kod njih dok ne platis to.

Odgovor!

Teško da će biti tako!
Pogledaj malo obligaciono pravo!
Ako ugovor ima rok trajanja,
i ako isti istekne,
onda su oni u grešci!
Nisam potpisao doživotni ugovor sa njima,
osim ako ne misliš da je to ugovor sa đavolom!

Ali za tvoju informaciju,
ja i jesam tražio raskid po njihom nekom članu 9,
i to 15 dana pre isteka,
ali oni za to nisu hteli da čuju,
jer im odgovara čovek koji redovno plaća!

U ovom trenutku,
ja sam sa VIP-om,
više nego zadovoljan,
a što se Telenora tiče,
drago mi je da napuštaju Srbiju!
Sa svojom poslovnom logikom,
ne mogu više nigde da prođu!!
Ni u Africi!!

dragan

pre 5 godina

Meni u mts kad sam hteo prebaciti na drugog operatera rekli da moram čekati 30 dana da prebace broj.Namerno mts obara linkove b92,N1 a zna se i zašto.Da ne govorim da SBB nameno blokira četiri hrvatska i jedan bosanski kanal,a nude obilje reklama (prvo njihove nekolko min,pa reklame tv kuće pa imam neke češke reklame+promo od 6min)i trećerazrednih repriza reprize.

Pele

pre 5 godina

Ma sve je zakomplikovano i glupo.Meni ugovor istice u novembru.Ja hocu da produzim ugovor ali ne moze.Ako bih da uzmem telefon moram da cekam do septembra(moze produzenje ugovora samo tri meseca ranije).Telefon otplacen u novembru prosle godine.Nije mi jasno gde im je tu poslovna logika.

Ostao ovde

pre 5 godina

Али други, повољнији оператер постоји само ако си се упецао на њихове рекламе и празна обећања ! Сви заједно су лопови и гуликоже но, један је најјефтинији, један убедљиво најскупљи а онај трећи ту негде, између. Распиташ се мало па видиш и то је то.
(да да, 10. jul 2018 15:57)
Taj ubedljivo najskuplji ima najjacu internet mrezu po Srbiji.Meni je to bitnije nego niza cena od 200 ili 300 din.mesecno.Na nekim lokacijama sa tim jeftinijim operaterima ne mogu ni b92 da otvorim.Znam to jer koristim usluge sva tri operatera,tj.jednog sam ukinuo pre dva meseca a preostalog koristim sluzbeno i taj je najgori ubedljivo ali jeste najpovoljniji.

vladaj

pre 5 godina

Ocekujem situaciju da u naredno periodu cena usluge bude 75% jeftinija ako se potpise dugorocni ugovor, pa da vidim ko ce da raskida... Slaba korist od dobre odluke!

popp

pre 5 godina

Koristim usluge jednog mobilnog operatera preko 15g. Prvi je u tom trenutku ponudio popust na pretplatu sto je meni vrlo bitno jer ne kupujem telefon preko operatera. Nikad uvecan racun, signal u svakom cosku Srbije, voleo bih da je dzabe al ne moze. Ne znam sta ljudi iskreno ocekuju. Po pitanju kablovskih operatera spajanjem dva najveca operatera drzava je dozvolila monopol sto ovi obilno koriste. Ne postoji idealna opcija, samo ona manje losa.

Pjer Luiđi

pre 5 godina

Lopovluku nikad kraja, a šta je sa mobilnim operaterima, započneš razgovor 5 sekundi, a oni zaokruže na minut, šta li su pokrali za 20 godina sunce ti žarko !!!! Obogatili se na sekundama !!!!

M

pre 5 godina

Meni se dogodilo,
da nakon isteka ugovora od dve godine,
Telenor nije hteo da prekine sa ugovorom,
nego ga je i dalje nastavio sa internetom ?!
Naravno,
pale su teške reči!
Čak su mi i potraživali nekih 1300 dinara?!
Pretili mi tužbom i ja im rekao :
Tužite me,
onda ću i ja vas i
tražiću vam da mi vratite sve pare,
zbog kršenja ugovora!
Ućutali se a ja sam prešao kod VIP-a!

T

pre 5 godina

Sta sprecava operatera da kaze da je cena paketa 5000 din ali da je zbog potpisivanja ugovora samo 1000 din. Sto znaci da ako ga raskines, moras da platis 4000 dinara razlike po svakom mesecu koriscenja? Opet ce da bude isto, samo ce da se zove drugacije.

kiza

pre 5 godina

Ja radim za jednog operAtora u Srbiji i odgovorno tvrdim da 95% ljudi koji su ostavljali komentare ovde i iznosili svoje zakljucke nemaju pojma o tome kako funkcionise sve ovo sa ugovornim obavezama i naknadma stete zbog raskida ugovora. Samo citam i smejem se. Cast izuzecima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uroš, 10. jul 2018 17:24)
Pa kada ti je toliko smesno,a znas znanje,budi ljubazan pa mi odgovori na pitanje koje vec godinama ne zna niko da mi odgovori.Zasto se naplacuje "uspostava veze" ? Kod vecine je to oko 11 dinara.Znaci poziv od 2 sekunde kosta skoro oko 25 dinara.Ako je tebi to smesno,i tako treba da bude,sta reci?

Davorka

pre 5 godina

Imam problem sa mts-om nemam signala u toku dana 100 puta,uvek medijska greska.Kada sam zahtevala raskid ugovora rekli su mi da moram platiti nadoknadu stete.Pitam se samo gde je moja nadoknada stete koja moram da placam mesecnu pretplatu bez obzira koristila ja njihove usluge ili ne.Zanima me sa kime da stupim u kontakt ili da podnesem tuzbu protiv njih.

woah

pre 5 godina

To bre! O ovome sam razmišljao pre mesec dana, kada mi je mobilni na pola ugovora potpuno odvalio i odnesem ga kod operatera, a oni mi posle 10 dana vrate sa odgovorom da je ISPRAVAN! Ja uključim, mobilni i dalje lud. Tačno se vidi da nisu ni pogledali. Znam da ni drugi nisu bolji, ali bar ćemo moći da ih menjamo. Rado ću ih menjati kad god stignem, a telefone više nikad kroz ugovor. Em izađe skuplje, em garancija ne važi.

Jeja

pre 5 godina

(milos, 10. jul 2018 15:09)

Po broju minusa koje si dobio, vidiš da zapravo to i hoće. Ko im isto ne omogući - lopov je i prevarant! A oni svi jadni i naivni, niti šta koriste, samo plaćaju nekim lopovima i derikožama.... Strašno!

kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces?
 (hm, 10. jul 2018 11:20)

Nema tog ugovora koji ne može da se raskine. Zakon je to odavno regulisao u Obligacionom pravu. Jedino ugovor s Đavolom ne možeš raskinuti, a za ove prevarantske firme, banke i slične derikože još uvek ima leka.

EU Foričar

pre 5 godina

Jednom kad uđete u EU...
Ja imam rok od 14 dana da bez obrazloženja raskinem ugovor ali moraju imati dokaz da sam ja taj ugovor pročitao i razumio, odnosno da sam ja s tim pravom upoznat.
Ukoliko taj dokaz nemaju imam 12 mjeseci rok da mogu jednostrano bez obrazloženja i penala raskinuti ugovor.

да да

pre 5 godina

Али други, повољнији оператер постоји само ако си се упецао на њихове рекламе и празна обећања ! Сви заједно су лопови и гуликоже но, један је најјефтинији, један убедљиво најскупљи а онај трећи ту негде, између. Распиташ се мало па видиш и то је то.

Saul Goodman

pre 5 godina

Narode, ne ložite se. Ovo je lopovska država, naći će oni načina da doskoče i ovim promenama. Meni su produžili ugovor bez ikakvog objašnjenja u momentu kada sam povećao brzinu interneta. Kada sam se žalio rekli su mi da sam potpisao aneks ugovora i da sam se sa tim saglasio da sam njihov rob još dve godine.

Pokondirene tikve

pre 5 godina

(Tz, 10. jul 2018 09:34) Jeste da piše, ali ova mera je namenjena raskidu ugovora. Tako da ako se neko predomisli, ili ne dobija uslugu koju plaća, trebalo bi da ima mogućnost da raskine isti taj ugovor bez plaćanja preostalih rata. Meni na primer malo malo pa ne radi internet, nikada im nije palo na pamet da snize cenu ili da nešto urade.

markoni

pre 5 godina

Lako će oni da ponude astrononsku cena bez ugovora, i standardnu/normalnu cenu sa ugovorom... Pa će opet biti plati razliku kao da si raskinuo ugovor pre vremena i plati zaostale pretplate..

Бивши корисник

pre 5 godina

Десетак година сам силом прилика био претплатник државног кабловског оператера јер у згради тада нисам имао алтернативу. Они су имали обичај да крену са акцијским поонудама а након месец или два укину ArenuSport, SportKlub и још десетак по правилу најгледанијих канала без одговарајућег умањења износа месечне претплате уз образложење: "Шта бре хоћете, имате SOS, Eurosport, Нашу, КЦН и 30 Пинк канала ..." Не сећам се колико сам пута писао пријаве против њих РАТЕЛУ.

nikola

pre 5 godina

Moje iskustvo sa mts... Uzmem paket na ugovor u Kragujevcu, preselim se na Vracar u Bg u, nema signala.Bukvalno nema signala, sustanje , pucanje mreze itd. Podnosim molbu da mi se ugovorna obaveza prebaci na mamin broj ciji je ugovor istekao, da ne placam nesto sto ne mogu da koristim. Odg: nema tehnickih uslova da mi se ugovorna obaveza prebaci sa jednog na drugi broj iako sam vlasnik oba broja i oba ugovora. Placam 11 meseci pretplatu i raskidam ugovor.Tako da dragi prijatelji pre imena na papiru sa mts-om , uzminte dva meseca probno bez obaveze da vidite kakvu usluge cete dobiti (iz mog iskustva ne dobiti).

DEX

pre 5 godina

Sad ce oni promeniti ugovore pa ce biti ogromna razlika izmedju cene sa i cene bez ugovorne obaveze oa kad izracunas razliku koju trebas da doplatis nece ti se nikako isplatiti da raskidas ugovor.

Milan

pre 5 godina

Ne nadajte se odmah da necete biti u obavezi da platite preostale pretplate do kraja ugovorne obaveze u slucaju vaseg raskida. Operateri vam sigurno nece dati telefon od 20.000 30.000 din i posle dva meseca nikom nista. Gotovo sam 98% ubedjen da ce penali ostati isti kao do sada, a zvace se drugacije tipa naknada za ostecenje ugovora ili tako nesto.

Boskicev braco?!

pre 5 godina

Koristim mts 24 meseci i resim da uzmem novi telefon po isteku ugovora.Ugovor mi se produzi na jos 24 meseca.Prodje godinu dana(24 meseca) i ja zaglavim u vojsku 9 meseci i ne mogu da radim a plata od 1 500 din kasni oko 2 meseca svaki mesec.
Majka dobila otkaz i u tom trenutku 2008 krece svetska ekonomska kriza sa Wol strita i mts to iskoristi da na svakom mts racunu stavi zvezdicu-100 dinara vise po svakom ugovoru zbog svetske ekonomske krize.Pretplata sa 1 500 odena 1 600.
U jednom trenutku sam imao.3 racuna kod sebe ali sam uvek placao najstariji sa kamatom.
Mts raskine ugovor zbog neredovnog placanja i morao sam da platim preostalih 12 meseci ugovora za uslugu koju nisam koristio.
Njima je ekonomska kriza i ugovorenu pretplatu su podigli koliko su hteli,a meni nije ekonomska kriza i morao sam da platim jer su raskinuli ugovor?!
Od 2008 im pravim besplatnu reklamu i za to im ne trazim nikakve pare.

Nik

pre 5 godina

Veoma prosto nece vise biti ugovorne obaveze. Telefon ce ici posebnim ugovorom tako da ti ga oni prakticno prodaju na rate a provajdera mozes da promenis vec sledeci mesec. Vec pola sveta je to uvelo i funkcionise zasto panicite.

pex

pre 5 godina

Koristio sam sbb godinama. Onda mi je banuo njihov prodavac sa ponudom da se predje na neki jaci paket uz par stotina dinara doplate. Tri puta sam ga pitao da nije fora i da posle nekog perioda bude vise.ubedjivao me je da nije. Naravno,i pitanju je bila brutalna laz i uhvacen sam i prevaren.lazovi su mi uzeli novac na prevaru a nakon isteka sam im vratio moddem i otkazao. Pita me jos ona sto radi koji je razlog : ja reko preselenje. Namrno cu om davati pogresne info za statistiku mada je njihova logika sasvim jasna a to je maliciozno hvatanje sto vise ljudi na foru. Nimad vise sbb.a srbiji fale operateri

nije šija nego je vrat

pre 5 godina

pojedini operateri su već počeli da primenjuju ove promene u poslovanju, ali retko ko je obavestio postojeće korisnike iako su u obavezi (na zvaničnim web prezentacijama možete pogledati opšte uslove poslovanja i već u maju mesecu su krenuli sa promenama). E sad, kako god okreneš kaznene penale plaćaš samo je pitanje kako je koji operater/provajder to krstio. U momentu raskida ugovora do kraja ugovorne obaveze (znači koliko je meseci ostalo do kraja ugovora) plaća se iznos (mesečno zaduženje x broj meseci) na ime kaznenih penala i to je povoljnija varijanta za korisnike koji su pred istekom ugovora. Od početka ugovorne obaveze do momenta raskida ugovora (znači koliko je meseci korišćena usluga) plaća se iznos na ime naknade štete za odobrene popuste i sl. (što može biti veoma promenljiva brojka) i to je povoljnija varijanta za korisnike koji su tek započeli ugovor.
U svakom slučaju oni koji su na sredini balade su najviše nastradali, a svi koji smo dali dinar da uđemo u kolo sada ćemo davati i dva i tri ako hoćemo da prestanemo da igramo njihovu igru. Beli medvedi i dalje zaštićeni a ti dragi potrošaču budi nezadovoljan uslugom i plaćaj. Šiju, vrat, kako god.
Pozdrav svim potrošačima

sale

pre 5 godina

Tako je to kod nas. U svetu se kompanije bore prodajom što bolje usluge i stalnim unapređivanjem usluga da bi korisnici ostali kod njih, a kod nas plaćaš nešto šot ne koristiš.

mrsomud veličanstveni

pre 5 godina

@Fidelio
Ovo je tačno... čak i oni koji to ranije nisu radili, sada su počeli. Meni je za jednu prepaid karticu, staru ko zna koliko godina, nedavno stiglo to obaveštenje.

To je recimo potpuno protivzakonito i to nijednom operateru u EU ne sme ni na pamet da padne. Konkretno, zbog čestog boravka u Nemačkoj, ja imam i nemačku karticu (prepaid), koju dopunjavam dok sam tamo i taj kredit koji preostane nakon što napustim EU, traje beskonačno. Tačnije, traje dok traje sama kartica, a ona je do pre nekoliko meseci bila limitirana na godinu dana od poslednje dopune. Sada je (verovali ili ne!) produžena i sada mi traje DVE godine, u paketu sa preostalim kreditom, pa makar to bio i jedan jedini cent.

O ceni da ne pričam... to je kod nas tek skandalozno.

Kurblanje vipa

pre 5 godina

Imao sam postpejd bukvalno od prvog dana otkad je VIP došao u Srbiju. Potpisao sam jednostavan ugovor, bez ikakvih obaveza sem da plaćam mesečni račun, nisu me zanimali njihovi jeftini telefoni. Bukvalno sve sam prošao sa njima, od mms-a koji nikada nije proradio do pucanja veze, škripanja, gubitka signala, nedostupnosti za sve korisnike iako imam ful domet itd. Onda su me jednog dana nazvali i rekli da UKIDAJU moj paket i da ću biti automatski prebačen na duplo skuplji ali eeeetooo pošto sam dugo korisnik, mogu da mi smanje za 100 din ali uz ugovornu obavezu na 2 godine. Rekao sam da me to ne zanima i da ću promeniti provajdera. Opet su nastavili da zivkaju i da se cenjkaju dok mi nije stigao prvi povišeni račun. Isti dan sam se spakovao i otišao kod drugog provajdera i završio sa vipom posle 10 i više godina! Sa direktorima sam im pio kafu a oni mene našli da šibicarski varaju i kradu!

Reket, san svakog Srbina

pre 5 godina

@Fidelio
"Zašto?!! Zašto je stanje kredita vremenski ograničeno i s kojim pravom mi oni uzimaju novac, za uslugu koju neće isporučiti, a ja im platio unapred?!!"

MTS je pre godinu dve, povecao cenu posedovanja mobilnog telefona za 800% ! Umesto dopune jednom godisnje po 100 din. sada morate svaka 3 meseca, da im date po 200 din tj. 800 din. godisnje. Ne znam kako se to povecanje slaze sa Jorgovankinom inflacijom od 2-3% !
Ako tih 200 din ne potrosite, a ja ih ne potrosim jer nisam devojcica koja trazi decka ili gospodja kojoj je muz na poslu, MTS vam ih posle 3 meseca brise, tj. otima. Moze im se jer su drzavna firma a drzava ima vojsku i policiju tj. naoruzane otimace tudjeg novca !
(

Drakce

pre 5 godina

Imao sam ugovornu obavezu sa SBB-om od 27.avgusta 2016.do 27.avgusta 2018. Dan ranije, tj.26.08.2018. otisao sam u njihovu poslovnicu i pitao koje uslove nude da produzimo ,,saradnju". Saopstili imate na nasem sajtu, ali to i to. Kazem da, alinudite novim pretplatnicima-klijentima to i to. Kazu pa vi niste novi. Ok. Zelim da raskinem ug.obavezu. Kazu u redu, ali moracete da platite jos ceo mesec, tj. i za septembar jer ugovorom sam u obavezi da mesec dana pre raskida podnesem zahtev. Kazem, ja sam imao UO na 24 meseca i koja upravo istice, platicu racun za avgust i zavrsavamo, a pri tom im predao njihovu opremu koju sam zaduzio. Dali mi Aneks ugovora o raskidu, potvrdu o vracenoj opremi. Otisao sam kod drugog provajdera zakljucio sa njima ugovor, a SBB sam platio racun za avgust 2018. kao i za nekoliko dana u sptembru mesecu jer nisu odmah dali migracioni kod telefonske linije, te proracunao za te dane, bez obzira sto nisam koristio nista od njihovih usluga. Medjutim pre par dana mi prosledili racun opomenu da u roku od 15 dana platim i za septembar jer sam to obavezan na osnovu Cl.1 gde sttoji da se svi njihovi uslovi nalaze na portalu SBB. Cisto plackanje, makar koristio sobnu antenu, njima sam zatvorio vrata za sva vremena.

Marko

pre 5 godina

@ frere jacques
Problem je kad ti potpises ugovor a ne dobijes ono sto pise u ugovoru. Npr problem sa brzinom interneta, potpises za brz internet a dobijes toliko slab internet , skoro da ne radi, a npr meni brz internet treba zbog posla . Nisam sklopio ugovor za slab internet nego brz. Zoves ih, ne javljaju se, a moras da placas racun. U tom slucaju je sasvim opravdano raskinuti ugovor jer oni se nisu drzali onoga sto su obecali. Slicno je i sa raznim kablovskim operaterima- dobijes uzasno losu sliku na tv-u a od njih ni traga kad iz zoves da dodju da otklone smetnje, a racun moras da platis.

Dejan

pre 5 godina

Kakvi su naši operatori jasno se vidi kad koristite usluge nekog operatora iz EU. Razlika drastična, recimo za prepaid broj je već usluga na mnogo višem nivou, odnos prema korisniku je korektan, komunikacija online, čak i preko fb, odgovor uvek dovodi do rešenja. Nema nepoštenog poslovanja, pa i ako se nešto provuklo ispravi se u direktnoj komunikaciji.

bachi

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)
Ma neće morati, pokloniće ti telefon! Pa normalno da ćeš uređaj ako si ga uzeo na rate morati da otplatiš ili si pomislio da si genije za biznis tj. prevaru pa da uzimaš telefon na rate od svakog operatera i posle mesec dana raskineš ugovor a telefoni ti ostanu skoro za dž?!

Lepi

pre 5 godina

Nisam siguran dal je pisac ovog članka razumeo razliku između ugovorene usluge i penala? Do sada su provajderi u slučaju raskida ugovora naplaćivali sve ugovorene pretplate plus penale koji su za mene bili apsolutna budalaština. Valjda ovim novim zakonom budu oslobođeni tih nebuloznih penala, to je valjda kao slučajni profit koji bi oni ostvarili nekom vašom greškom u romingu ili prekoračenjem paketa. U svakom slučaju slepci!

Pavke

pre 5 godina

Kad je operater menjao cene i uslove tokom ugovora? Jedino ako opet podivlja inflacija.
(BL, 10. jul 2018 18:00)

SBB je promenio cene početkom godine SVIM pretplatnicima - i onima pod ugovornom obavezom i novim korisnicima. Znam iz iskustva, bio sam pod ugovorom u SBBu, a povećali su cene pretplate za 100 din. Eto, recimo, jedan primer kad je operater menjao cene.

Srba

pre 5 godina

Cemu potpisivati ugovor ako mozes da ga raskines kad hoces? 
 (hm, 10. jul 2018 11:20) 

Čemu ugovor ako operater stavi klauzulu da u bilo kom trenutku može da promeni uslove poslovanja, cene i šta god mu se ćefi bez prethodnog obaveštenja korisnika?

Ivan

pre 5 godina

@ marko
Upravo tako. Apsolutno ne pravim problem oko cene ukoliko dobijem ono sto je dogovoreno tj potpisano. Nije mi problem i da poskupi par stotina dinara, ali samo da dobijem ono sto trazim. A 80% kablovskih operatera vezanih za internet su cista prevara( a i paketi programa su haos jer cesto menjaju pakete , ukidaju neke programe , uvode druge meni totalno nebitne, plus slika ume da igra, da se stvaraju kvadratici na ekranu) jer ne dobijes ni priblizno isti internet koji su ugovorio i koji placas. Prevarantske firme, narocito ...

JUTA

pre 5 godina

Kablovski operateri standardno kalkulišu dajući bolji Internet prvih par meseci kad je korisnik pod ugovorom a kasnije usporavaju. Po isteku ugovora daju neke bazne pakete jer namerno često menjaju pakete i onda ove sto nisu pod ugovorom po difoltu downgradeuju.

drvobradi

pre 5 godina

@Tz
To je jedna od stavki, dobijes popust za lojalnost. Sta ako druga strana ne isporucuje dogovorenu uslugu, na primer pokrivenost mrezom je losa ili prenos podataka nije zadovoljavajuci? Da li treba da trpis to 2g ili platis penale ako zelis neki kvalitet? Jednostavno resenje je, raskusurati se i raskid ugovora. Nikakvi penali.

Prosto

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)

Isplatis razliku do pune cene, i unazad isplatis popuste koje si koristio na osnovu ugovora.

Fidelio

pre 5 godina

A šta je sa pripejd korisnicima? (Da, jop ima takvih dinosaurusa.)

Meni je pre neki dan stiglo obaveštenje da dopunim kredit do tog i tog, iako sam imao još oko 350 dinara, inače gubim sve!

Zašto?!! Zašto je stanje kredita vremenski ograničeno i s kojim pravom mi oni uzimaju novac, za uslugu koju neće isporučiti, a ja im platio unapred?!!

pex

pre 5 godina

Ma sad je konkurencija toliko jaka i trziste je zasiceno ponudama tako da ko potpise za nekog operatera ovaj ce mu platiti i pivo i cigare.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera Detlic 2, 10. jul 2018 10:10)

Konkurencije nikad dosta,a Srbi ne znaju sta je konkurencija sto se vidi iz komentara. SBB fakticki drzi monopol i jaca svaki dan, privreda je kartelna (dogovorna) ne samo kod telekomunikacije i banaka nego i mizernih stvari kao sto su prodaja patika npr. https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=09&dd=01&nav_id=1171902

DEX

pre 5 godina

Prevare me sa brzinom protoka interneta ja hocu da raskinem ugovor a oni mi naplacuju za godinu dana nesto sto mi ne isporucuju. Sad dajte da retroaktivno vrate novac svima koje su prevarili.

markoc

pre 5 godina

Izgleda da vecina nije ukapirala. Po ovome doplacuje se razlika od akcijske cene po ugovoru i pune cene koriscenja za vreme koje je usluga koriscena. Ako je ugovor bio na dve godine a raskida se posle 12 meseci doplacuje se dvanaest mesecnih razlika. Posle dva, doplacuje se dve razlike. Ako je plus telefon najverovatnije ce da ga odvale po punoj srpskoj ceni pa putuj igumane i nosi svoj telefon.
(Prosto k'o pasulj, 10. jul 2018 12:43)

to je samo predlog da tako bude sto je i ok da bude tako ! a telefon i ovako placas po punoj ceni tako da ti dodje isto sasvim !

Steve G

pre 5 godina

Kada ovo pocinje da vazi? Odma idem da raskinem ugovor! Ali, ostalo mi je jos 2-3 meseca. O zivote, isplatih skoro ceo ugovor, a hteo raskinuti posle mesec dana!

goran

pre 5 godina

Ja sam pre godinu dana uzeo trio silver paket u sbb-u, imao sam neku akciju 6 meseci, po 999/ din, narednih 6 meseci po 2700, a druge godine ugovora- punu cenu 3200 din....i to je sve bilo ok, dok u decembru sbb nije odlucio da podigne cene paketa, tako da me sad taj isti paket kosta 3500din....kada sam pitao kako su promenili cenu u sred ugovora- receno mi je da su na decembarskom racunu sitno napisali da se od januara menja cena, i dali su rok od 30 dana da raskinem ugovor ako ne zelim da placam skuplje, i naravno to niko nije primetio, i sada imam opciju da ako zelim da raskinem ugovor- moram da platim sve rate do kraja ugovora.....a oni i da su stavili cenu od 5000din za taj paket,i ja ne obratim paznju na njihova sitna slova na racunu- i naravno budem u obavezi da placam 5000....ili zasto stati tu- mogu da traze i bubreg, jetru, sta vec- i samo da se pojave na vratima u belim mantilima i skalpelom....ne znam da li eto oni mogu sami da odluce da daju rok od 30 dana da se raskine tj ugovor, ili postoji neki zakon koji kaze da cena ne moze da se menja, ako je ugovor vec potpisan na drugi iznos....? msm cemu onda uopste taj ugovor kada se samo korisnik obavezuje da placa- a oni mogu da rade sta hoce, ako napisu samo sitnim slovima,i to niko ne provali...

pametnica

pre 5 godina

Moje iskustvo sa kablovskim operaterom je takvo da nikako nisam godinama htela da uđem ni u kakvu ugovornu obavezu. E, pošto sam plaćala dosta para a stalno su mi nudili brži internet za skoro istu svotu potpisah i taj ugovor. I šta se desilo internet radi isto ili malo gore nego ranije.

Branks

pre 5 godina

Sklopis ugovor sa jeftinim uredjajem na najmanju tarifu pretplata 700 din. Hoces da predjes na vecu pretplata 1700 din. Bez uredjaja 999 din. Pitam da li mogu da platim maloprodajnu cenu uredjaja kazu da ne moze. Ja im dam primer da uz postojeci ugovor od 700 dinara + Novi ugovor bez uredjaja od 999.din.iznose 1700.dinara. I da za isti iznos mogu da koristim 2 broja. Ali Oni ne nude resenje. Smatram da bi morali da iskazu cene usluge bez uredjaja I potom punu cenu uredjaja na rate. Pitanje je da li bi u tom slucaju imali korisnike jer je pretplata bez ugovorne obaveze skupa a uredjaji su im skuplji nego u maloprodaji.

markoc

pre 5 godina

i mene zanima sta ce biti kad je u ugovoru i telefon,da li ce morati da se plate preostale rate za uredjaj?
(Zoran milovanovic, 10. jul 2018 13:27)

naravno da ce morati, kakve veze ima uredjaj sa uslugom. verovatno ce da razdvoje racune za uslugu i rate za uredjaj. i sada mozes da uzmes uredjaj na rate bez postpaid broja i dolazi racun samo za tel bez obzira na ostale usluge.