Subota, 07.07.2018.

12:56

Srbija potpisala ugovor od 943 mil €, vodi nas od Pireja do BUD

Srbija je sa kineskim partnerima potpisala komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije.

Izvor: B92

Srbija potpisala ugovor od 943 mil €, vodi nas od Pireja do BUD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Swarog

pre 5 godina

Kina bunari na sve strane ali strateske interesu u Evropi oni ne mogu da imaju dok je EU ziva. To sto se jedan ili drugi lokalni diktator tu nesto ogrebe za neki projekt to ne znaci nista. Kad preteraju videcete iz Brisela sta ce da dodje, isto kao sa Rusima i njihovim gasovodima. Kina se petlja na sve strane jer je "supersila" a i imaju para zato sto pljackaju sopstveni narod niskim platama i slabim juanom, nemaju penzioni system, nemaju ekoloske standarde i sl. pa tu na kraju ostanu silne milijarde koje onda trose po svetu na "infrastrukturne" projekte (dubioznog karaktera).

Ja sam ispod zagovarao da infrastrukturu moraju da rade domace firme. Da li iko ima predstavu o tome koliko ce od tih 900 miliona Kinezi potrositi u Srbiji (na radnu snagu, material i ostale lokalne usluge)? Ili ce sve da dovuku iz Kine?

sasa jokic

pre 5 godina

Ja im vise nista ne verujem. Ta pruga je trebalo da krene da se gradi 2016. i da bude gotova do 2019. Sada opet krece? A kada kaze “memorandum”, odmah znam da nema nista od toga.

Zeleni zmaj

pre 5 godina

Zaduzicemo se 943 miliona eura

Onda cemo tih istih zaduzenih 943 miliona dati kineskim firmama da nam naprave prugu
(Dule, 07. jul 2018 17:39)

Pa drugačije kredit ne bi ni dobio. Isto je kad uzmeš kredit od EU. Oni ti kažu kako i gde da trošiš, inače nema kredita.

Iv Che

pre 5 godina

Oni nama daju kredit da mi njima platimo da nam izgrade/modernizuju već postojeću prugu koju će oni koristiti da bi svoju robu transportovali od luke Pirej-preko nas-dalje u Evropu. Kopčamo se na ledjima.
(mali zeleni, 07. jul 2018 20:55)
Sve je to tačno. Nije naša situacija idealna pa da mi određujemo pravila a para nemamo pa se moramo zaduživati ali ovo je baš loše. Svakako se mora bolje pregovarati u smislu da se npr plaća u naturi našim poljoprivrednim proizvodima i slično. To je izvodljivo jer je Kinezima ta pruga veoma bitna. Nema šanse da bi mogli da nas zaobiđu i da idu preko Bugara i Rumuna jer su oni pod direktnom palicom Brisela za razliku od nas koji nismo u EU i Orbana koji je anti EU orijentisan. Opet, čak i ovakav nakaradan ugovor, imaće pozitivne rezultate. Ulazimo u sferu strateškog kineskog interesa, neće Kina dozvoliti da se duž trase kojom transportuju svoju robu desi bilo kakva nestabilnost pa sad Šiptari mogu da zaborave na jug Srbije. Poruka kineskog predsednika koji je 3 dana proveo u Srbiji je jasna kao dan, "mi ovde imamo veliki interes".

Del Boj

pre 5 godina

Prvo po koji put je vise potpisano ili ste nas lagali do sad, drugo ta brza pruga o kojoj pricamo je za 60km/h sporija od aktuelnih koje se sada rade u Evropi, sto za teret i nije lose 120km/h, ali recimo u Austriji, (uvek dobar primer za poredjenje jer, slicna povrsina zemlje, slican broj stanovnika, slican raspored gradova, jedan visemilionski i nekoliko od par stotina hiljada) voz ide 180km/h na glavnoj pruzi, a video da ide i do 200km/h i brze kad kasni. Sto znaci da Kineze ne zanima ta nasa pruga da bi se lepse i brze vozili, vec cisto radi teretnog saobracaja, 120km/h im je vise nego dovoljno, a mi cemo opet da se cesemo sutra, jer uvek u svemu kasnimo, a i kad napokon nekad kao nesto krenemo da radimo u hodu sa svetom, naravno radimo ga ispod standarda aktuelnog.

mali zeleni

pre 5 godina

Oni nama daju kredit da mi njima platimo da nam izgrade/modernizuju već postojeću prugu koju će oni koristiti da bi svoju robu transportovali od luke Pirej-preko nas-dalje u Evropu. Kopčamo se na ledjima.

X6

pre 5 godina

Da je i kod nas u BiH makar nesto slično, bio bih srećan.
(tito, 7. jul 2018 16:07)

Pa budi srecan, kod vas u BiH su vece plate a nizi troskovi... Nije poenta trositi pare i graditi bilo sta/gde, vec pametno ulagati.

Znate, krediti se moraju vratiti. Kad za 10 godina dodju po desetine hiljada hektara, nemojte da se cudite, zgrazavate i bunite

krpelj

pre 5 godina

Strani kapital je kao presađeni organ. Kad tad kaže- doviđenja žurimo. Kapitalne investicije u Srbiju če ući kad Ameri to dozvole. To znači da oni imaju najveću korist. Gospodari Balkana su Ameri. Svi ostali samo vire kroz ljesu i misle da su netko. Duboka vlast ovog svijeta je u Washingtonu. Ali ne kod Trampa.

Supersrbin

pre 5 godina

Ovo bi bila dobra vest kad bi srpske firme gradile. Zato Kinezi (ili bilo ko drugi) rade ovakve projekte? Zar ne moze drzava da se zaduzi na komercijalnom trzistu za milijardu dolara i za te pare, ako vec nema domacih firmi, osnuje jednu i da joj posao? Strani menadzment moze za te pare da se dovede u Srbiju da osnuje i vodi firmu ako lokalci ne znaju. Ponudite 3-4 hiljade evra platu i doci ce dovoljno Srba gradjevinskih inzinjera i drugih strucnjaka iz sveta da rade na projektu. Ti Kinezi nisu nikakvi prijatelji nego oni guraju neke njihove globalne interese. Ista stvar sa autoputevima, zar moraju bugarske i azerbejdzanske firme da rade autoputeve u Srbiji? Nismo mi Nemacka da takve drzavne gradjevinske poslove prepustamo drugom jer vec imammo sta da radimo (sto donosi veci profit)...
(Swarog, 7. jul 2018 15:21)

Po toj logici mozemo i svemirsku agenciju da osnujemo. Na Mars da si odemo...

Ana Arhitekta

pre 5 godina

Ovde ovde nece da plate dobro zato samo radim za strance !
Nijedna drzavna firma ne ceni radnika i dalje male plate , pa posle se pitate zasto u Srbiji nepostoji firma koja moze da uradi ploce na Slaviji a da iste ne propadnu za mesec dana ? Zato sto radnici rade za minimalac i los kvaliet materijala se nabavlja. Plasim se I za Beograd na Vodi. Izvodjaci radova kupuju armature u koje su proizvodjaci iskipovali kamion peska tako da sama imate manje gvozdja pa je nosivost stalbija. Kablovi koji se kupuju su jeftiniji jer su pozivodjaci samleli I upreli kanap sa bakrom pa je otislo manje bakra. Nasi izvodjaci stalno nesta stede i zakidaju kako bi imali veci profit. To nasi projektanti znaju da ce onaj na kvalitetu materijala odnosno kablova i armature da izosljari. Takodje nasi projektanti znaju da ce izvodjac da izosljari tako sto ce manje mrezica i aromartre da ugrai u objekat. Castice nadzornog orgara i ovaj ce sve potpisati. Jednostavno to je realnost. Medjutim Arapski projektanti ne znaju sta se kod nas desava i oni projektuju minimum tehnickih zahteva koji trebaju da bi projekat bio ispaltiiji. Tu nastupa problem jer kad svi u lancu zakinu koliko god mogu onda dolazimo u situacuju da objekat pocinje da propusta vodu zidovi da ispucaju ili da se pale strujne instalacije. Nasi projektanti zato uvek specificiraju deblje kablove za dva stepena kao i mnogo vise armature da bi se ovo koliko toliko kompenzoravlo. Arapi to ne znaju i zato ce im sve zgrade imati problem

Fikret

pre 5 godina

Gde je tender za tako vredne radove?! Kako je izabran baš kineski izvođač? Šta je sa domaćim firmama, ko je gradio onolike pruge po Srbiji 70 godina? Kako će se finansirati ovaj ogroman i užasno skup projekat? Novinari, radite svoj posao umesto papagajskog prenošenja saopštenja!

Dule

pre 5 godina

Znaci ovako

Zaduzicemo se 943 miliona eura

Onda cemo tih istih zaduzenih 943 miliona dati kineskim firmama da nam naprave prugu

Posle toga ce kinezi da transportuju svoju robu iz grcke do EU a mi cemo da naplacujemo neku sitnu taksu za prelazak preko nase teritorije

Od te takse necemo moci da vratimo dug od 943 miliona jedno 100godina

Sta ce nama ta pruga???

Da dodju kazu strani investitori

A strani investitori dodju dobiju dzabe zemljiste drzava ih oslobodi poreza i imaju obavezu samo da daju plate radnicima

Znaci ulozis 943 miliona plus das subvenciju da bi neko dobio platu

Bolje podelite ljudima tih 943 miliona pa da sam otvore svoje biznise

Mi smo stvarno cirkus drzava kako nas rade stranci pa to nema nigde

Oni se ljudi krste i nogama kada dodju kuci iz nase zemlje

uranos

pre 5 godina

Podržavam izgradnju pruge, ali ne podržavam demagogiju i izvrtanje. Tek se potpisuje ugovor za NS-SU i tu sledi 4-5 godina radova (iako je ministarka rekla da ćemo za 3 sata do Budimpešte već 2019). A za BG-NI je potpisan Memorandum koji ne znači ništa već samo daje okvir da dve strane znaju o čemu razgovaraju.

21 vek

pre 5 godina

Какав дефетизам, какво не знање, какава размишљања? Не могу да верујем какве коментаре читам? Да ли ви људи било шта читате или пратите шта се догађа у свету и како се раде такви пројекти. Јапанци по 10-15 год.дтудирају,анализирају поједине пројекте,а када одлуче да све има смисла раде. Неко овде написа задужујемо се милијарду зарад 5 путника на тој релацији ће путовати.Да ли је могуће да људи овако нешто могу да напишу и помисле у 21 веку? Не треба воловском запрегом да путујемо. Само да критикујете уместо да се радујете што држава улази у ред модерних држава са модерним железницама. штета што није уговорена изградња брзе пруге Бг. Ниш Скопље. Железница је будући транспорт.

tito

pre 5 godina

Svaka vama čast. Srbija ide svojim putem, to je jasno. Ne živim u Srbiji već u susjedstvu i zaista sam impresioniran napredkom i investicijama koji dolaze u Srbiju (negdje sam citao oko 2.000.000.000 eura godisnje, ako sam dobro razumio). Znam da nije sve sjajno ali vidi se da se ide naprijed a ne unazad. Da je i kod nas u BiH makar nesto slično, bio bih srećan.

mali

pre 5 godina

Samo pajser moze da gradi prugu na Koridoru 10. Slazem se da treba pruga ali ona koja je najkraca do Soluna (Beograd-Raska-K.Polje-Skoplje-Solun). Da posto ovaj kraj Srbije nema "koridor" makar na ovaj nacin ozivi. Kad odu svi za Beograd i Jevropu dzabe sve

Swarog

pre 5 godina

Ovo bi bila dobra vest kad bi srpske firme gradile. Zato Kinezi (ili bilo ko drugi) rade ovakve projekte? Zar ne moze drzava da se zaduzi na komercijalnom trzistu za milijardu dolara i za te pare, ako vec nema domacih firmi, osnuje jednu i da joj posao? Strani menadzment moze za te pare da se dovede u Srbiju da osnuje i vodi firmu ako lokalci ne znaju. Ponudite 3-4 hiljade evra platu i doci ce dovoljno Srba gradjevinskih inzinjera i drugih strucnjaka iz sveta da rade na projektu. Ti Kinezi nisu nikakvi prijatelji nego oni guraju neke njihove globalne interese. Ista stvar sa autoputevima, zar moraju bugarske i azerbejdzanske firme da rade autoputeve u Srbiji? Nismo mi Nemacka da takve drzavne gradjevinske poslove prepustamo drugom jer vec imammo sta da radimo (sto donosi veci profit)...

dejanR

pre 5 godina

@+MAKSIM:

A Grdelička klisura? A najzahtevnije gradilište u Evropi? A veoma složena geologija? A izutetno zahtevni terenski uslovi? An, An?!

Nesa

pre 5 godina

Nasa poslednja “firma” koja je gradila prugu se zove Srce, ruke i lopata.Da dragi moji-radna akcija ! Mi bre nemamo ljude da asfaltiraju ulicu kako treba. A ovi sto daju jako glupe ideje da drzava osniva gradjevinske firme i da nasi radnici rade na izgradnji ne shvataju elementarne principe ekonomije.Ne ne treba MI da radimo-MI placamo( drzava) i treba da izaberemo NAJBOLJE koji ce da odradi posao , pa bio on iz Kine, Nemacke, sa Marsa!
Dosta bre vise komunizma ! Pruga je jako bitna za Srbiju.Samo od tranzita robe mozemo da zaradjujemo 2-3 milijarde evra godisnje !

Uvrnut narod

pre 5 godina

Znaci za 50 ak ljudi koji ce ici mozda vozom za Budimpestu mi uzimamo kredit od milijardu evra za prugu koja se nece zavrsiti nikada ??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mikelino, 7. jul 2018 14:27)

Onaj dole kuka kako gradimo prugu koja treba Kinezima za prevoz robe, a ti kukas sto pravimo prugu kojom ce se voziti malo ljudi.

Da se vas dvojica nadjete i ispricate?

Banderaš

pre 5 godina

Mi(i naši unuci) se zadužujemo pod velikim kamatama(u dolarima) kod kineskih banaka, koje zapošljavaju kineske firme,rade kineski radnici,da bi se transportovala kineska roba, kineskim transportnim firmama,a naši unuci plaćali te kredite(u dolarima).
I to naša vlada smatra uspehom??

X6

pre 5 godina

Samo zavrsite deonicu BG NS ostalo nije ni vazno samo su ta dva grada i bitna u ovoj zemlji izgleda!!!
(mige, 7. jul 2018 14:19)

Pa s obzirom da u ta 2 grada i izmedju istih zivi pola Srbije a da "brzim" vozom treba okruglo 2h za tih 90km, jesu bitni

+MAKSIM

pre 5 godina

Do kada ćemo slušati ovu sagu o toj svemirskoj pruzi Beograd - Budimpešta? Šta se više potpisuje? Hiljaditi put o toj pruzi! KAD ćemo znati da je to KONAČNO POTPISANO!!!??? Dosadno je više slušati! A radi se o najjednostavnijoj pruzi, bez ijednog tunela ili krivine, sve kroz ravnicu i livade!!!???

бт

pre 5 godina

Више уговора, предуговора, меморандума и свечаних отварања почетака радова него километара од Београда до Суботице.

dragan

pre 5 godina

Годинама о брзој прузи Београд Суботица (са ок идејом брзе пругде од Пиреја до Суботице) али никада ни речи о бозој прузи од Табановаца до Београда. О томе ће верованто наредне деценије.

DAVOR

pre 5 godina

Tako su pricali i za aranzman sa Rusima prilikom uzimanja kredita za revitalizaciju zeleznice uz kamatu od 4% sto spada u zelenaske kamate u odnosu na uslove kreditiranja za ove namene u svetu. I jos smo morali da kupimo njihove dizel garniture koje saobracaju na nasim elektrificiranim prugama.

Ipak

pre 5 godina

Za ljude koji se pitaju sto ne rade nase domace firme.. Nasa najveca gradjevinska firma nije znala da postavi ploce na Slaviji vec su iste popucale posle 5 dana.. 7 Bg opstina nema svoj kamion za ciscenje snega nego cekaju da posalju iz puteva Srbije.. O krpljenju rupa i postavljanju asfalta da ne pricam, to je vec naucna fantastika.. A vi se pitate sto ne rade nase firme.. U uslove kredita ne ulazim posto se ne razumem, ali mi jednostavno nemamo ni strucnih ljudi, ni radnika, ni masina da rese i najjednostavniji problem u saobracajnoj infrastrukturi..

LaleGator

pre 5 godina

Ljudi da li se sećate kada je ova vlast jos 2014te potpisala slican ugovor sa Kinezima i svečano otvorili radove na izgradnji brze pruge do Budimpeste. Ima taj snimak na ju tubu gde vlast čvrsto obećava zavrsetak te pruge početkom 2018te.

Postavlja se pitanje, gde je otisao taj novac od Kineza za koji se zaduzila nasa zemlja

BOSS

pre 5 godina

Cuj ovoga kakvi su to dobri uslovi kredita? Mi uzmemo 1 milijardu eura,i narednih 10 godina vracamo po 85 miliona,odnosno komplet 850 miliona.Tako da je za nas najbolje da uzimamo sto vise kredita,jer nam svaki donosi nesto...

Mozaks

pre 5 godina

Hoce li napokon da se nesto obnovi i popravi u vojvodini..vise od 30 leta nista taknuto,maknuto prema severu..a najgusci nekad bio zeleznicki saobracaj.sine jos iz doba marije terezije i.nesto dok je nam tile vladao..
Da se popravi i napravi,pa da vas vojvodina cela odvede u buducnost i da imate plate iznad proseka..jer,ima ona stara..al se nekad dobro jelo,pilo i zivilo bas..

privatnik

pre 5 godina

Pa to će samo da šišti od brzih vozova.. zlatno doba.. mnogi ljudi iz razvijenih zemalja ostavljaju svoje poslove i čekaju na red kod nas na birou za čistače metroa koji će povezivati dve poljane.. raj..

Sreten Zujkic

pre 5 godina

a koji su tovkonkretno "najpovoljniji komercijalni uslovi" ovog kredita i gde je neka analiza da nam pokaze kako nam se to isplati i kako cemo zapravo komercijalno zaraditi od ovoga?

LaleGator

pre 5 godina

Ljudi da li se sećate kada je ova vlast jos 2014te potpisala slican ugovor sa Kinezima i svečano otvorili radove na izgradnji brze pruge do Budimpeste. Ima taj snimak na ju tubu gde vlast čvrsto obećava zavrsetak te pruge početkom 2018te.

Postavlja se pitanje, gde je otisao taj novac od Kineza za koji se zaduzila nasa zemlja

privatnik

pre 5 godina

Pa to će samo da šišti od brzih vozova.. zlatno doba.. mnogi ljudi iz razvijenih zemalja ostavljaju svoje poslove i čekaju na red kod nas na birou za čistače metroa koji će povezivati dve poljane.. raj..

Banderaš

pre 5 godina

Mi(i naši unuci) se zadužujemo pod velikim kamatama(u dolarima) kod kineskih banaka, koje zapošljavaju kineske firme,rade kineski radnici,da bi se transportovala kineska roba, kineskim transportnim firmama,a naši unuci plaćali te kredite(u dolarima).
I to naša vlada smatra uspehom??

Sreten Zujkic

pre 5 godina

a koji su tovkonkretno "najpovoljniji komercijalni uslovi" ovog kredita i gde je neka analiza da nam pokaze kako nam se to isplati i kako cemo zapravo komercijalno zaraditi od ovoga?

бт

pre 5 godina

Више уговора, предуговора, меморандума и свечаних отварања почетака радова него километара од Београда до Суботице.

+MAKSIM

pre 5 godina

Do kada ćemo slušati ovu sagu o toj svemirskoj pruzi Beograd - Budimpešta? Šta se više potpisuje? Hiljaditi put o toj pruzi! KAD ćemo znati da je to KONAČNO POTPISANO!!!??? Dosadno je više slušati! A radi se o najjednostavnijoj pruzi, bez ijednog tunela ili krivine, sve kroz ravnicu i livade!!!???

Dule

pre 5 godina

Znaci ovako

Zaduzicemo se 943 miliona eura

Onda cemo tih istih zaduzenih 943 miliona dati kineskim firmama da nam naprave prugu

Posle toga ce kinezi da transportuju svoju robu iz grcke do EU a mi cemo da naplacujemo neku sitnu taksu za prelazak preko nase teritorije

Od te takse necemo moci da vratimo dug od 943 miliona jedno 100godina

Sta ce nama ta pruga???

Da dodju kazu strani investitori

A strani investitori dodju dobiju dzabe zemljiste drzava ih oslobodi poreza i imaju obavezu samo da daju plate radnicima

Znaci ulozis 943 miliona plus das subvenciju da bi neko dobio platu

Bolje podelite ljudima tih 943 miliona pa da sam otvore svoje biznise

Mi smo stvarno cirkus drzava kako nas rade stranci pa to nema nigde

Oni se ljudi krste i nogama kada dodju kuci iz nase zemlje

mali zeleni

pre 5 godina

Oni nama daju kredit da mi njima platimo da nam izgrade/modernizuju već postojeću prugu koju će oni koristiti da bi svoju robu transportovali od luke Pirej-preko nas-dalje u Evropu. Kopčamo se na ledjima.

Fikret

pre 5 godina

Gde je tender za tako vredne radove?! Kako je izabran baš kineski izvođač? Šta je sa domaćim firmama, ko je gradio onolike pruge po Srbiji 70 godina? Kako će se finansirati ovaj ogroman i užasno skup projekat? Novinari, radite svoj posao umesto papagajskog prenošenja saopštenja!

X6

pre 5 godina

Da je i kod nas u BiH makar nesto slično, bio bih srećan.
(tito, 7. jul 2018 16:07)

Pa budi srecan, kod vas u BiH su vece plate a nizi troskovi... Nije poenta trositi pare i graditi bilo sta/gde, vec pametno ulagati.

Znate, krediti se moraju vratiti. Kad za 10 godina dodju po desetine hiljada hektara, nemojte da se cudite, zgrazavate i bunite

Mozaks

pre 5 godina

Hoce li napokon da se nesto obnovi i popravi u vojvodini..vise od 30 leta nista taknuto,maknuto prema severu..a najgusci nekad bio zeleznicki saobracaj.sine jos iz doba marije terezije i.nesto dok je nam tile vladao..
Da se popravi i napravi,pa da vas vojvodina cela odvede u buducnost i da imate plate iznad proseka..jer,ima ona stara..al se nekad dobro jelo,pilo i zivilo bas..

Ipak

pre 5 godina

Za ljude koji se pitaju sto ne rade nase domace firme.. Nasa najveca gradjevinska firma nije znala da postavi ploce na Slaviji vec su iste popucale posle 5 dana.. 7 Bg opstina nema svoj kamion za ciscenje snega nego cekaju da posalju iz puteva Srbije.. O krpljenju rupa i postavljanju asfalta da ne pricam, to je vec naucna fantastika.. A vi se pitate sto ne rade nase firme.. U uslove kredita ne ulazim posto se ne razumem, ali mi jednostavno nemamo ni strucnih ljudi, ni radnika, ni masina da rese i najjednostavniji problem u saobracajnoj infrastrukturi..

DAVOR

pre 5 godina

Tako su pricali i za aranzman sa Rusima prilikom uzimanja kredita za revitalizaciju zeleznice uz kamatu od 4% sto spada u zelenaske kamate u odnosu na uslove kreditiranja za ove namene u svetu. I jos smo morali da kupimo njihove dizel garniture koje saobracaju na nasim elektrificiranim prugama.

dejanR

pre 5 godina

@+MAKSIM:

A Grdelička klisura? A najzahtevnije gradilište u Evropi? A veoma složena geologija? A izutetno zahtevni terenski uslovi? An, An?!

dragan

pre 5 godina

Годинама о брзој прузи Београд Суботица (са ок идејом брзе пругде од Пиреја до Суботице) али никада ни речи о бозој прузи од Табановаца до Београда. О томе ће верованто наредне деценије.

uranos

pre 5 godina

Podržavam izgradnju pruge, ali ne podržavam demagogiju i izvrtanje. Tek se potpisuje ugovor za NS-SU i tu sledi 4-5 godina radova (iako je ministarka rekla da ćemo za 3 sata do Budimpešte već 2019). A za BG-NI je potpisan Memorandum koji ne znači ništa već samo daje okvir da dve strane znaju o čemu razgovaraju.

X6

pre 5 godina

Samo zavrsite deonicu BG NS ostalo nije ni vazno samo su ta dva grada i bitna u ovoj zemlji izgleda!!!
(mige, 7. jul 2018 14:19)

Pa s obzirom da u ta 2 grada i izmedju istih zivi pola Srbije a da "brzim" vozom treba okruglo 2h za tih 90km, jesu bitni

krpelj

pre 5 godina

Strani kapital je kao presađeni organ. Kad tad kaže- doviđenja žurimo. Kapitalne investicije u Srbiju če ući kad Ameri to dozvole. To znači da oni imaju najveću korist. Gospodari Balkana su Ameri. Svi ostali samo vire kroz ljesu i misle da su netko. Duboka vlast ovog svijeta je u Washingtonu. Ali ne kod Trampa.

Swarog

pre 5 godina

Ovo bi bila dobra vest kad bi srpske firme gradile. Zato Kinezi (ili bilo ko drugi) rade ovakve projekte? Zar ne moze drzava da se zaduzi na komercijalnom trzistu za milijardu dolara i za te pare, ako vec nema domacih firmi, osnuje jednu i da joj posao? Strani menadzment moze za te pare da se dovede u Srbiju da osnuje i vodi firmu ako lokalci ne znaju. Ponudite 3-4 hiljade evra platu i doci ce dovoljno Srba gradjevinskih inzinjera i drugih strucnjaka iz sveta da rade na projektu. Ti Kinezi nisu nikakvi prijatelji nego oni guraju neke njihove globalne interese. Ista stvar sa autoputevima, zar moraju bugarske i azerbejdzanske firme da rade autoputeve u Srbiji? Nismo mi Nemacka da takve drzavne gradjevinske poslove prepustamo drugom jer vec imammo sta da radimo (sto donosi veci profit)...

Uvrnut narod

pre 5 godina

Znaci za 50 ak ljudi koji ce ici mozda vozom za Budimpestu mi uzimamo kredit od milijardu evra za prugu koja se nece zavrsiti nikada ??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mikelino, 7. jul 2018 14:27)

Onaj dole kuka kako gradimo prugu koja treba Kinezima za prevoz robe, a ti kukas sto pravimo prugu kojom ce se voziti malo ljudi.

Da se vas dvojica nadjete i ispricate?

Ana Arhitekta

pre 5 godina

Ovde ovde nece da plate dobro zato samo radim za strance !
Nijedna drzavna firma ne ceni radnika i dalje male plate , pa posle se pitate zasto u Srbiji nepostoji firma koja moze da uradi ploce na Slaviji a da iste ne propadnu za mesec dana ? Zato sto radnici rade za minimalac i los kvaliet materijala se nabavlja. Plasim se I za Beograd na Vodi. Izvodjaci radova kupuju armature u koje su proizvodjaci iskipovali kamion peska tako da sama imate manje gvozdja pa je nosivost stalbija. Kablovi koji se kupuju su jeftiniji jer su pozivodjaci samleli I upreli kanap sa bakrom pa je otislo manje bakra. Nasi izvodjaci stalno nesta stede i zakidaju kako bi imali veci profit. To nasi projektanti znaju da ce onaj na kvalitetu materijala odnosno kablova i armature da izosljari. Takodje nasi projektanti znaju da ce izvodjac da izosljari tako sto ce manje mrezica i aromartre da ugrai u objekat. Castice nadzornog orgara i ovaj ce sve potpisati. Jednostavno to je realnost. Medjutim Arapski projektanti ne znaju sta se kod nas desava i oni projektuju minimum tehnickih zahteva koji trebaju da bi projekat bio ispaltiiji. Tu nastupa problem jer kad svi u lancu zakinu koliko god mogu onda dolazimo u situacuju da objekat pocinje da propusta vodu zidovi da ispucaju ili da se pale strujne instalacije. Nasi projektanti zato uvek specificiraju deblje kablove za dva stepena kao i mnogo vise armature da bi se ovo koliko toliko kompenzoravlo. Arapi to ne znaju i zato ce im sve zgrade imati problem

BOSS

pre 5 godina

Cuj ovoga kakvi su to dobri uslovi kredita? Mi uzmemo 1 milijardu eura,i narednih 10 godina vracamo po 85 miliona,odnosno komplet 850 miliona.Tako da je za nas najbolje da uzimamo sto vise kredita,jer nam svaki donosi nesto...

Supersrbin

pre 5 godina

Ovo bi bila dobra vest kad bi srpske firme gradile. Zato Kinezi (ili bilo ko drugi) rade ovakve projekte? Zar ne moze drzava da se zaduzi na komercijalnom trzistu za milijardu dolara i za te pare, ako vec nema domacih firmi, osnuje jednu i da joj posao? Strani menadzment moze za te pare da se dovede u Srbiju da osnuje i vodi firmu ako lokalci ne znaju. Ponudite 3-4 hiljade evra platu i doci ce dovoljno Srba gradjevinskih inzinjera i drugih strucnjaka iz sveta da rade na projektu. Ti Kinezi nisu nikakvi prijatelji nego oni guraju neke njihove globalne interese. Ista stvar sa autoputevima, zar moraju bugarske i azerbejdzanske firme da rade autoputeve u Srbiji? Nismo mi Nemacka da takve drzavne gradjevinske poslove prepustamo drugom jer vec imammo sta da radimo (sto donosi veci profit)...
(Swarog, 7. jul 2018 15:21)

Po toj logici mozemo i svemirsku agenciju da osnujemo. Na Mars da si odemo...

21 vek

pre 5 godina

Какав дефетизам, какво не знање, какава размишљања? Не могу да верујем какве коментаре читам? Да ли ви људи било шта читате или пратите шта се догађа у свету и како се раде такви пројекти. Јапанци по 10-15 год.дтудирају,анализирају поједине пројекте,а када одлуче да све има смисла раде. Неко овде написа задужујемо се милијарду зарад 5 путника на тој релацији ће путовати.Да ли је могуће да људи овако нешто могу да напишу и помисле у 21 веку? Не треба воловском запрегом да путујемо. Само да критикујете уместо да се радујете што држава улази у ред модерних држава са модерним железницама. штета што није уговорена изградња брзе пруге Бг. Ниш Скопље. Железница је будући транспорт.

Nesa

pre 5 godina

Nasa poslednja “firma” koja je gradila prugu se zove Srce, ruke i lopata.Da dragi moji-radna akcija ! Mi bre nemamo ljude da asfaltiraju ulicu kako treba. A ovi sto daju jako glupe ideje da drzava osniva gradjevinske firme i da nasi radnici rade na izgradnji ne shvataju elementarne principe ekonomije.Ne ne treba MI da radimo-MI placamo( drzava) i treba da izaberemo NAJBOLJE koji ce da odradi posao , pa bio on iz Kine, Nemacke, sa Marsa!
Dosta bre vise komunizma ! Pruga je jako bitna za Srbiju.Samo od tranzita robe mozemo da zaradjujemo 2-3 milijarde evra godisnje !

tito

pre 5 godina

Svaka vama čast. Srbija ide svojim putem, to je jasno. Ne živim u Srbiji već u susjedstvu i zaista sam impresioniran napredkom i investicijama koji dolaze u Srbiju (negdje sam citao oko 2.000.000.000 eura godisnje, ako sam dobro razumio). Znam da nije sve sjajno ali vidi se da se ide naprijed a ne unazad. Da je i kod nas u BiH makar nesto slično, bio bih srećan.

sasa jokic

pre 5 godina

Ja im vise nista ne verujem. Ta pruga je trebalo da krene da se gradi 2016. i da bude gotova do 2019. Sada opet krece? A kada kaze “memorandum”, odmah znam da nema nista od toga.

mali

pre 5 godina

Samo pajser moze da gradi prugu na Koridoru 10. Slazem se da treba pruga ali ona koja je najkraca do Soluna (Beograd-Raska-K.Polje-Skoplje-Solun). Da posto ovaj kraj Srbije nema "koridor" makar na ovaj nacin ozivi. Kad odu svi za Beograd i Jevropu dzabe sve

Del Boj

pre 5 godina

Prvo po koji put je vise potpisano ili ste nas lagali do sad, drugo ta brza pruga o kojoj pricamo je za 60km/h sporija od aktuelnih koje se sada rade u Evropi, sto za teret i nije lose 120km/h, ali recimo u Austriji, (uvek dobar primer za poredjenje jer, slicna povrsina zemlje, slican broj stanovnika, slican raspored gradova, jedan visemilionski i nekoliko od par stotina hiljada) voz ide 180km/h na glavnoj pruzi, a video da ide i do 200km/h i brze kad kasni. Sto znaci da Kineze ne zanima ta nasa pruga da bi se lepse i brze vozili, vec cisto radi teretnog saobracaja, 120km/h im je vise nego dovoljno, a mi cemo opet da se cesemo sutra, jer uvek u svemu kasnimo, a i kad napokon nekad kao nesto krenemo da radimo u hodu sa svetom, naravno radimo ga ispod standarda aktuelnog.

Iv Che

pre 5 godina

Oni nama daju kredit da mi njima platimo da nam izgrade/modernizuju već postojeću prugu koju će oni koristiti da bi svoju robu transportovali od luke Pirej-preko nas-dalje u Evropu. Kopčamo se na ledjima.
(mali zeleni, 07. jul 2018 20:55)
Sve je to tačno. Nije naša situacija idealna pa da mi određujemo pravila a para nemamo pa se moramo zaduživati ali ovo je baš loše. Svakako se mora bolje pregovarati u smislu da se npr plaća u naturi našim poljoprivrednim proizvodima i slično. To je izvodljivo jer je Kinezima ta pruga veoma bitna. Nema šanse da bi mogli da nas zaobiđu i da idu preko Bugara i Rumuna jer su oni pod direktnom palicom Brisela za razliku od nas koji nismo u EU i Orbana koji je anti EU orijentisan. Opet, čak i ovakav nakaradan ugovor, imaće pozitivne rezultate. Ulazimo u sferu strateškog kineskog interesa, neće Kina dozvoliti da se duž trase kojom transportuju svoju robu desi bilo kakva nestabilnost pa sad Šiptari mogu da zaborave na jug Srbije. Poruka kineskog predsednika koji je 3 dana proveo u Srbiji je jasna kao dan, "mi ovde imamo veliki interes".

Zeleni zmaj

pre 5 godina

Zaduzicemo se 943 miliona eura

Onda cemo tih istih zaduzenih 943 miliona dati kineskim firmama da nam naprave prugu
(Dule, 07. jul 2018 17:39)

Pa drugačije kredit ne bi ni dobio. Isto je kad uzmeš kredit od EU. Oni ti kažu kako i gde da trošiš, inače nema kredita.

Swarog

pre 5 godina

Kina bunari na sve strane ali strateske interesu u Evropi oni ne mogu da imaju dok je EU ziva. To sto se jedan ili drugi lokalni diktator tu nesto ogrebe za neki projekt to ne znaci nista. Kad preteraju videcete iz Brisela sta ce da dodje, isto kao sa Rusima i njihovim gasovodima. Kina se petlja na sve strane jer je "supersila" a i imaju para zato sto pljackaju sopstveni narod niskim platama i slabim juanom, nemaju penzioni system, nemaju ekoloske standarde i sl. pa tu na kraju ostanu silne milijarde koje onda trose po svetu na "infrastrukturne" projekte (dubioznog karaktera).

Ja sam ispod zagovarao da infrastrukturu moraju da rade domace firme. Da li iko ima predstavu o tome koliko ce od tih 900 miliona Kinezi potrositi u Srbiji (na radnu snagu, material i ostale lokalne usluge)? Ili ce sve da dovuku iz Kine?

tito

pre 5 godina

Svaka vama čast. Srbija ide svojim putem, to je jasno. Ne živim u Srbiji već u susjedstvu i zaista sam impresioniran napredkom i investicijama koji dolaze u Srbiju (negdje sam citao oko 2.000.000.000 eura godisnje, ako sam dobro razumio). Znam da nije sve sjajno ali vidi se da se ide naprijed a ne unazad. Da je i kod nas u BiH makar nesto slično, bio bih srećan.

21 vek

pre 5 godina

Какав дефетизам, какво не знање, какава размишљања? Не могу да верујем какве коментаре читам? Да ли ви људи било шта читате или пратите шта се догађа у свету и како се раде такви пројекти. Јапанци по 10-15 год.дтудирају,анализирају поједине пројекте,а када одлуче да све има смисла раде. Неко овде написа задужујемо се милијарду зарад 5 путника на тој релацији ће путовати.Да ли је могуће да људи овако нешто могу да напишу и помисле у 21 веку? Не треба воловском запрегом да путујемо. Само да критикујете уместо да се радујете што држава улази у ред модерних држава са модерним железницама. штета што није уговорена изградња брзе пруге Бг. Ниш Скопље. Железница је будући транспорт.

Nesa

pre 5 godina

Nasa poslednja “firma” koja je gradila prugu se zove Srce, ruke i lopata.Da dragi moji-radna akcija ! Mi bre nemamo ljude da asfaltiraju ulicu kako treba. A ovi sto daju jako glupe ideje da drzava osniva gradjevinske firme i da nasi radnici rade na izgradnji ne shvataju elementarne principe ekonomije.Ne ne treba MI da radimo-MI placamo( drzava) i treba da izaberemo NAJBOLJE koji ce da odradi posao , pa bio on iz Kine, Nemacke, sa Marsa!
Dosta bre vise komunizma ! Pruga je jako bitna za Srbiju.Samo od tranzita robe mozemo da zaradjujemo 2-3 milijarde evra godisnje !

Supersrbin

pre 5 godina

Ovo bi bila dobra vest kad bi srpske firme gradile. Zato Kinezi (ili bilo ko drugi) rade ovakve projekte? Zar ne moze drzava da se zaduzi na komercijalnom trzistu za milijardu dolara i za te pare, ako vec nema domacih firmi, osnuje jednu i da joj posao? Strani menadzment moze za te pare da se dovede u Srbiju da osnuje i vodi firmu ako lokalci ne znaju. Ponudite 3-4 hiljade evra platu i doci ce dovoljno Srba gradjevinskih inzinjera i drugih strucnjaka iz sveta da rade na projektu. Ti Kinezi nisu nikakvi prijatelji nego oni guraju neke njihove globalne interese. Ista stvar sa autoputevima, zar moraju bugarske i azerbejdzanske firme da rade autoputeve u Srbiji? Nismo mi Nemacka da takve drzavne gradjevinske poslove prepustamo drugom jer vec imammo sta da radimo (sto donosi veci profit)...
(Swarog, 7. jul 2018 15:21)

Po toj logici mozemo i svemirsku agenciju da osnujemo. Na Mars da si odemo...

Mozaks

pre 5 godina

Hoce li napokon da se nesto obnovi i popravi u vojvodini..vise od 30 leta nista taknuto,maknuto prema severu..a najgusci nekad bio zeleznicki saobracaj.sine jos iz doba marije terezije i.nesto dok je nam tile vladao..
Da se popravi i napravi,pa da vas vojvodina cela odvede u buducnost i da imate plate iznad proseka..jer,ima ona stara..al se nekad dobro jelo,pilo i zivilo bas..

BOSS

pre 5 godina

Cuj ovoga kakvi su to dobri uslovi kredita? Mi uzmemo 1 milijardu eura,i narednih 10 godina vracamo po 85 miliona,odnosno komplet 850 miliona.Tako da je za nas najbolje da uzimamo sto vise kredita,jer nam svaki donosi nesto...

Dule

pre 5 godina

Znaci ovako

Zaduzicemo se 943 miliona eura

Onda cemo tih istih zaduzenih 943 miliona dati kineskim firmama da nam naprave prugu

Posle toga ce kinezi da transportuju svoju robu iz grcke do EU a mi cemo da naplacujemo neku sitnu taksu za prelazak preko nase teritorije

Od te takse necemo moci da vratimo dug od 943 miliona jedno 100godina

Sta ce nama ta pruga???

Da dodju kazu strani investitori

A strani investitori dodju dobiju dzabe zemljiste drzava ih oslobodi poreza i imaju obavezu samo da daju plate radnicima

Znaci ulozis 943 miliona plus das subvenciju da bi neko dobio platu

Bolje podelite ljudima tih 943 miliona pa da sam otvore svoje biznise

Mi smo stvarno cirkus drzava kako nas rade stranci pa to nema nigde

Oni se ljudi krste i nogama kada dodju kuci iz nase zemlje

Banderaš

pre 5 godina

Mi(i naši unuci) se zadužujemo pod velikim kamatama(u dolarima) kod kineskih banaka, koje zapošljavaju kineske firme,rade kineski radnici,da bi se transportovala kineska roba, kineskim transportnim firmama,a naši unuci plaćali te kredite(u dolarima).
I to naša vlada smatra uspehom??

Uvrnut narod

pre 5 godina

Znaci za 50 ak ljudi koji ce ici mozda vozom za Budimpestu mi uzimamo kredit od milijardu evra za prugu koja se nece zavrsiti nikada ??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mikelino, 7. jul 2018 14:27)

Onaj dole kuka kako gradimo prugu koja treba Kinezima za prevoz robe, a ti kukas sto pravimo prugu kojom ce se voziti malo ljudi.

Da se vas dvojica nadjete i ispricate?

privatnik

pre 5 godina

Pa to će samo da šišti od brzih vozova.. zlatno doba.. mnogi ljudi iz razvijenih zemalja ostavljaju svoje poslove i čekaju na red kod nas na birou za čistače metroa koji će povezivati dve poljane.. raj..

krpelj

pre 5 godina

Strani kapital je kao presađeni organ. Kad tad kaže- doviđenja žurimo. Kapitalne investicije u Srbiju če ući kad Ameri to dozvole. To znači da oni imaju najveću korist. Gospodari Balkana su Ameri. Svi ostali samo vire kroz ljesu i misle da su netko. Duboka vlast ovog svijeta je u Washingtonu. Ali ne kod Trampa.

Swarog

pre 5 godina

Ovo bi bila dobra vest kad bi srpske firme gradile. Zato Kinezi (ili bilo ko drugi) rade ovakve projekte? Zar ne moze drzava da se zaduzi na komercijalnom trzistu za milijardu dolara i za te pare, ako vec nema domacih firmi, osnuje jednu i da joj posao? Strani menadzment moze za te pare da se dovede u Srbiju da osnuje i vodi firmu ako lokalci ne znaju. Ponudite 3-4 hiljade evra platu i doci ce dovoljno Srba gradjevinskih inzinjera i drugih strucnjaka iz sveta da rade na projektu. Ti Kinezi nisu nikakvi prijatelji nego oni guraju neke njihove globalne interese. Ista stvar sa autoputevima, zar moraju bugarske i azerbejdzanske firme da rade autoputeve u Srbiji? Nismo mi Nemacka da takve drzavne gradjevinske poslove prepustamo drugom jer vec imammo sta da radimo (sto donosi veci profit)...

mali

pre 5 godina

Samo pajser moze da gradi prugu na Koridoru 10. Slazem se da treba pruga ali ona koja je najkraca do Soluna (Beograd-Raska-K.Polje-Skoplje-Solun). Da posto ovaj kraj Srbije nema "koridor" makar na ovaj nacin ozivi. Kad odu svi za Beograd i Jevropu dzabe sve

DAVOR

pre 5 godina

Tako su pricali i za aranzman sa Rusima prilikom uzimanja kredita za revitalizaciju zeleznice uz kamatu od 4% sto spada u zelenaske kamate u odnosu na uslove kreditiranja za ove namene u svetu. I jos smo morali da kupimo njihove dizel garniture koje saobracaju na nasim elektrificiranim prugama.

X6

pre 5 godina

Da je i kod nas u BiH makar nesto slično, bio bih srećan.
(tito, 7. jul 2018 16:07)

Pa budi srecan, kod vas u BiH su vece plate a nizi troskovi... Nije poenta trositi pare i graditi bilo sta/gde, vec pametno ulagati.

Znate, krediti se moraju vratiti. Kad za 10 godina dodju po desetine hiljada hektara, nemojte da se cudite, zgrazavate i bunite

X6

pre 5 godina

Samo zavrsite deonicu BG NS ostalo nije ni vazno samo su ta dva grada i bitna u ovoj zemlji izgleda!!!
(mige, 7. jul 2018 14:19)

Pa s obzirom da u ta 2 grada i izmedju istih zivi pola Srbije a da "brzim" vozom treba okruglo 2h za tih 90km, jesu bitni

LaleGator

pre 5 godina

Ljudi da li se sećate kada je ova vlast jos 2014te potpisala slican ugovor sa Kinezima i svečano otvorili radove na izgradnji brze pruge do Budimpeste. Ima taj snimak na ju tubu gde vlast čvrsto obećava zavrsetak te pruge početkom 2018te.

Postavlja se pitanje, gde je otisao taj novac od Kineza za koji se zaduzila nasa zemlja

+MAKSIM

pre 5 godina

Do kada ćemo slušati ovu sagu o toj svemirskoj pruzi Beograd - Budimpešta? Šta se više potpisuje? Hiljaditi put o toj pruzi! KAD ćemo znati da je to KONAČNO POTPISANO!!!??? Dosadno je više slušati! A radi se o najjednostavnijoj pruzi, bez ijednog tunela ili krivine, sve kroz ravnicu i livade!!!???

Ana Arhitekta

pre 5 godina

Ovde ovde nece da plate dobro zato samo radim za strance !
Nijedna drzavna firma ne ceni radnika i dalje male plate , pa posle se pitate zasto u Srbiji nepostoji firma koja moze da uradi ploce na Slaviji a da iste ne propadnu za mesec dana ? Zato sto radnici rade za minimalac i los kvaliet materijala se nabavlja. Plasim se I za Beograd na Vodi. Izvodjaci radova kupuju armature u koje su proizvodjaci iskipovali kamion peska tako da sama imate manje gvozdja pa je nosivost stalbija. Kablovi koji se kupuju su jeftiniji jer su pozivodjaci samleli I upreli kanap sa bakrom pa je otislo manje bakra. Nasi izvodjaci stalno nesta stede i zakidaju kako bi imali veci profit. To nasi projektanti znaju da ce onaj na kvalitetu materijala odnosno kablova i armature da izosljari. Takodje nasi projektanti znaju da ce izvodjac da izosljari tako sto ce manje mrezica i aromartre da ugrai u objekat. Castice nadzornog orgara i ovaj ce sve potpisati. Jednostavno to je realnost. Medjutim Arapski projektanti ne znaju sta se kod nas desava i oni projektuju minimum tehnickih zahteva koji trebaju da bi projekat bio ispaltiiji. Tu nastupa problem jer kad svi u lancu zakinu koliko god mogu onda dolazimo u situacuju da objekat pocinje da propusta vodu zidovi da ispucaju ili da se pale strujne instalacije. Nasi projektanti zato uvek specificiraju deblje kablove za dva stepena kao i mnogo vise armature da bi se ovo koliko toliko kompenzoravlo. Arapi to ne znaju i zato ce im sve zgrade imati problem

Fikret

pre 5 godina

Gde je tender za tako vredne radove?! Kako je izabran baš kineski izvođač? Šta je sa domaćim firmama, ko je gradio onolike pruge po Srbiji 70 godina? Kako će se finansirati ovaj ogroman i užasno skup projekat? Novinari, radite svoj posao umesto papagajskog prenošenja saopštenja!

Sreten Zujkic

pre 5 godina

a koji su tovkonkretno "najpovoljniji komercijalni uslovi" ovog kredita i gde je neka analiza da nam pokaze kako nam se to isplati i kako cemo zapravo komercijalno zaraditi od ovoga?

бт

pre 5 godina

Више уговора, предуговора, меморандума и свечаних отварања почетака радова него километара од Београда до Суботице.

Ipak

pre 5 godina

Za ljude koji se pitaju sto ne rade nase domace firme.. Nasa najveca gradjevinska firma nije znala da postavi ploce na Slaviji vec su iste popucale posle 5 dana.. 7 Bg opstina nema svoj kamion za ciscenje snega nego cekaju da posalju iz puteva Srbije.. O krpljenju rupa i postavljanju asfalta da ne pricam, to je vec naucna fantastika.. A vi se pitate sto ne rade nase firme.. U uslove kredita ne ulazim posto se ne razumem, ali mi jednostavno nemamo ni strucnih ljudi, ni radnika, ni masina da rese i najjednostavniji problem u saobracajnoj infrastrukturi..

dejanR

pre 5 godina

@+MAKSIM:

A Grdelička klisura? A najzahtevnije gradilište u Evropi? A veoma složena geologija? A izutetno zahtevni terenski uslovi? An, An?!

mali zeleni

pre 5 godina

Oni nama daju kredit da mi njima platimo da nam izgrade/modernizuju već postojeću prugu koju će oni koristiti da bi svoju robu transportovali od luke Pirej-preko nas-dalje u Evropu. Kopčamo se na ledjima.

Iv Che

pre 5 godina

Oni nama daju kredit da mi njima platimo da nam izgrade/modernizuju već postojeću prugu koju će oni koristiti da bi svoju robu transportovali od luke Pirej-preko nas-dalje u Evropu. Kopčamo se na ledjima.
(mali zeleni, 07. jul 2018 20:55)
Sve je to tačno. Nije naša situacija idealna pa da mi određujemo pravila a para nemamo pa se moramo zaduživati ali ovo je baš loše. Svakako se mora bolje pregovarati u smislu da se npr plaća u naturi našim poljoprivrednim proizvodima i slično. To je izvodljivo jer je Kinezima ta pruga veoma bitna. Nema šanse da bi mogli da nas zaobiđu i da idu preko Bugara i Rumuna jer su oni pod direktnom palicom Brisela za razliku od nas koji nismo u EU i Orbana koji je anti EU orijentisan. Opet, čak i ovakav nakaradan ugovor, imaće pozitivne rezultate. Ulazimo u sferu strateškog kineskog interesa, neće Kina dozvoliti da se duž trase kojom transportuju svoju robu desi bilo kakva nestabilnost pa sad Šiptari mogu da zaborave na jug Srbije. Poruka kineskog predsednika koji je 3 dana proveo u Srbiji je jasna kao dan, "mi ovde imamo veliki interes".

Zeleni zmaj

pre 5 godina

Zaduzicemo se 943 miliona eura

Onda cemo tih istih zaduzenih 943 miliona dati kineskim firmama da nam naprave prugu
(Dule, 07. jul 2018 17:39)

Pa drugačije kredit ne bi ni dobio. Isto je kad uzmeš kredit od EU. Oni ti kažu kako i gde da trošiš, inače nema kredita.

dragan

pre 5 godina

Годинама о брзој прузи Београд Суботица (са ок идејом брзе пругде од Пиреја до Суботице) али никада ни речи о бозој прузи од Табановаца до Београда. О томе ће верованто наредне деценије.

Swarog

pre 5 godina

Kina bunari na sve strane ali strateske interesu u Evropi oni ne mogu da imaju dok je EU ziva. To sto se jedan ili drugi lokalni diktator tu nesto ogrebe za neki projekt to ne znaci nista. Kad preteraju videcete iz Brisela sta ce da dodje, isto kao sa Rusima i njihovim gasovodima. Kina se petlja na sve strane jer je "supersila" a i imaju para zato sto pljackaju sopstveni narod niskim platama i slabim juanom, nemaju penzioni system, nemaju ekoloske standarde i sl. pa tu na kraju ostanu silne milijarde koje onda trose po svetu na "infrastrukturne" projekte (dubioznog karaktera).

Ja sam ispod zagovarao da infrastrukturu moraju da rade domace firme. Da li iko ima predstavu o tome koliko ce od tih 900 miliona Kinezi potrositi u Srbiji (na radnu snagu, material i ostale lokalne usluge)? Ili ce sve da dovuku iz Kine?

uranos

pre 5 godina

Podržavam izgradnju pruge, ali ne podržavam demagogiju i izvrtanje. Tek se potpisuje ugovor za NS-SU i tu sledi 4-5 godina radova (iako je ministarka rekla da ćemo za 3 sata do Budimpešte već 2019). A za BG-NI je potpisan Memorandum koji ne znači ništa već samo daje okvir da dve strane znaju o čemu razgovaraju.

Del Boj

pre 5 godina

Prvo po koji put je vise potpisano ili ste nas lagali do sad, drugo ta brza pruga o kojoj pricamo je za 60km/h sporija od aktuelnih koje se sada rade u Evropi, sto za teret i nije lose 120km/h, ali recimo u Austriji, (uvek dobar primer za poredjenje jer, slicna povrsina zemlje, slican broj stanovnika, slican raspored gradova, jedan visemilionski i nekoliko od par stotina hiljada) voz ide 180km/h na glavnoj pruzi, a video da ide i do 200km/h i brze kad kasni. Sto znaci da Kineze ne zanima ta nasa pruga da bi se lepse i brze vozili, vec cisto radi teretnog saobracaja, 120km/h im je vise nego dovoljno, a mi cemo opet da se cesemo sutra, jer uvek u svemu kasnimo, a i kad napokon nekad kao nesto krenemo da radimo u hodu sa svetom, naravno radimo ga ispod standarda aktuelnog.

sasa jokic

pre 5 godina

Ja im vise nista ne verujem. Ta pruga je trebalo da krene da se gradi 2016. i da bude gotova do 2019. Sada opet krece? A kada kaze “memorandum”, odmah znam da nema nista od toga.