Petak, 15.06.2018.

15:00

Rat je počeo - udar SAD-a, Kina momentalno uzvratila

Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas carine od 25 odsto na uvoz kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Rat je poèeo - udar SAD-a, Kina momentalno uzvratila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Might is Right

pre 5 godina

Slobodnu trgovinu nisu izmislili i prvi nametali ameri, nego britanci.Danas je Kina najveci zastupnik te ideje. Problem SAD-a nije od danas, negi traje vise decenija. Poceo se pokazivati samo jer SAD gube na vojnom planu i vise nisu jedina dominacija.Stvari ce se po SAD tek poceti lose odvijati. Ovo je vrh ledenog brega. Onoliko koliko duguju, potrebno im je bar isto i za obnovu infrastrukture koja im se raspada.Oni te novce danas mogu samo sanjati.Tog Kaligulu vise niko ozbiljno ne shvata.

FOB

pre 5 godina

@kine, Kako ce otezavanje poslovanja americkih firmi u Kini stetiti americkoj privredi, a ne bi kineskoj? Ko radi u tim firmama? Kinezi ili neko drugi?

Sigurno hoce. Ali koliko? Trebali znati da Kina nije obavezna da se rotira predstavnika svake 4 godine kao Sjedinjene Države. Ako se rotira, biće isti ljudi sa istom politikom. Ko god da radi u ovim kompanijama neće uticati na to ko će biti kineski predsjednik i koja politika. Trump nema taj luksuz.

kina

pre 5 godina

Kina može otežati poslovanje tim kompanijama na svojoj teritoriji što bi uticalo na američku privredu.Sa druge strane njihovo mesto u Kini bi brzo zamenile druge kompanije iz EU,Japana,Koreje…
-------------------------------------------------------------------------

A sta sada sprecava te kompanije iz EU, Japan i Koreje da zauzmu to mesto? Nekonkurentnost. Da mogu, istisli bi americke kompanije sa ili bez trgovinskog rata. Kako ce otezavanje poslovanja americkih firmi u Kini stetiti americkoj privredi, a ne bi kineskoj? Ko radi u tim firmama? Kinezi ili neko drugi?

TVORNICA

pre 5 godina

Tarife imaju veći utjecaj na kupce nego na proizvođače. Zato što je Kina postala svjetska tvornica. 25% carina bit će prikazano po prodajnoj cijeni, što je cijena za američke kupce. Kina će i dalje isporučivati robu po istoj cijeni. Amerika neće moći pokrenuti svoju proizvodnju jer nema proizvodnih pogona i osoblja. Niti jedan kapitalist neće uložiti u proizvodnju ako nema dobiti. Trump će ići za 2, maksimalno 6 godina. Što će se sljedeće dogoditi?

N\A

pre 5 godina

Ovi ameri su totalno odlepili. oni ne čuju sebe šta pričaju: "ja cu da ti uvedem carinu, a ti nemoj kojim slucajem da se usudis meni da ih uvedes"
Ma da se svet malo prizove pameti, da se Evropa, Kina, Rusija i mnogo malih, totalno sloze i sve povecaju carine x2, da na im uvedu vize po 500 dolara, da cekaju za vize po 6 meseci, da prolaze rigorozne preglede na svakom ulasku u neku zemlju...pa da vide.
Dokle vise bre oni da maltretiraju ceo svet.
Oni sve moraju posebno i na sve imaju pravo....a drugi...nemaju pravo?
Oni znaju sta ja volim i kako treba da zivim, inace cu da dobijem batine?
Totalno su izopaceni....
Ako necete ovo da objavite, barem posaljite u americku ambasadu.
Ali verujem da oni to ne kapiraju.

Ivan ZG

pre 5 godina

Da, trgovinski rat je počeo. Ali nije samo trgovinski. Ovo je početak kraja sistema vrijednosti koji je vrijedio zadnjih 50 godina. Ovo je početak kraja liberalnog kapitalizma. Koncepta širenja bez granica. U ovom ratu EU je za sada po strani. Kina će vjerojatno imati sve više problema u radu sa SAD-om pa će se bliskoje povezati sa ostalim zemljama. Kina ne ide džonom kao neki nego tihom okupacijom tako da stvara mreže poslova koji se isprepliću i na kraju ovisite o njima. Taj proces ide sporo i traje 20-30 godina, ali na kraju ste u njihovoj mreži. Kina plete mrežu po cijelom svijetu. Kupuje luke po Europi, Africi, daje kredite i izvodi infrastrukturu, a kada od njih posuđujete novce onda od njih sutra i ovisite.
Tramp je uveo carine i zemljama EU i dobio odgovor. Teško će SAD i EU biti u bliskim odnosima i partneri u NATO, a imati međusobne prepreke u trgovini. To vodi u konačno osamostaljivanje EU od politike SAD-a i u vojno osamostaljivanje. Tramp je uspio u onome što Kina i Rusija nikad ne bi uspjele. Razjediniti SAD i EU. Kada i ako se EU okrene Rusiji i Kini kao partnerima, SAD će početi ubrzano stagnirati.
Mislim da je cijela ova priča potaknuta odlukom Kine da kupljenu naftu plaća juanima i odlukom Rusije da prima eure za naftu. Dolar se traži sve manje i više nije dovoljno naštampati novac već ga treba zaraditi(a nema se gdje)!!! Sada se vuku destabilizirajući potezi ne bi li se sve vratilo na staro, ali mislim da je kotač otišao predaleko.

V.B

pre 5 godina

Kada imas ~900 mlrd $ trgovinski deficit, ne mozes da izgubis trgovinski rat... Istorija nas uci da se niko normalan ne kladi protiv USA... Kina da bi se odbranila mora ozbiljno da razvije svoje unutrasnje trziste, a ona je daleko od toga. Manipulise valutom, svoju radnu snagu drzi jeftinom i tako jeftinom robom preplavljuje svet. Vreme je da se sa tim prestane...(NStulip, 15. jun 2018 19:53)Deficit SAD u razmeni sa Kinom nije ni pola od toga što si napisao.SAD ima deficit sa skoro svim zemljama(Meksiko,Kanada,EU...),dok sa druge strane ne verujem da neka zemlja ima suficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom.Kinesko tržište je ubedljivo najveće na svetu,kao i proizvodnja.U Kini se proda skoro duplo više automobila nego u SAD-u.Samo zahvaljujući svojim kompanijama,koje posluju(proizvode i prodaju)u Kini SAD je ostvarila rast BDP-a u zadnjih 10 godina.Tačno je da američki radnici od toga imaju malu korist,ali poslovanje u Kini američkim kompanijama je donelo ogroman pofit.Kina može otežati poslovanje tim kompanijama na svojoj teritoriji što bi uticalo na američku privredu.Sa druge strane njihovo mesto u Kini bi brzo zamenile druge kompanije iz EU,Japana,Koreje...Da je ovaj potez Vašington povukao pre 10-ak godina on bi možda ima rezultata,verovatno bi kineski razvoj bio usporen.Međutim danas to veoma malo može da utiče na kinesku privredu.

Ненад

pre 5 godina

Колико се сећам и распад СФРЈ је почео тзв. трговинским ратом, када је Милошевић увео блокаду словеначких производа (гаћа, чарапа, беле технике и сл.). Само вредност све те робе није вредела ни хиљадити део овoга колико вреди кинеска роба на коју је Трамп увео царине и тарифе. Ако је она (Милошевићева) блокада довела до свега овога шта се дешавало на територији бивше СФРЈ, шта ли ће и докле ће довести ове царине и тарифе!
Један Кинез је лепо беседио ... " Ко Кину уза себе има,има много што шта за себе - ко Кину против себе има,има још више од тога против себе!

Zoran

pre 5 godina

Nakako mi nije jasno, kako to da Srbija uvek bude na strani onih koji gube Kina, Rusija, S.Koreja itdd a nikako da bude konacno na strani pobednika i visoko razvijenih drzava?

brojke ne lažu

pre 5 godina

Kina izvozi skoro 50 milijardi u SAD...SAD u kinu oko 5 milijardi... naravno da ce kina biti na steti...tu ne treba velika pamet!
(pprvi dan skole u Svedskoj, 15. jun 2018 16:01)

Nisi napomenuo da se radi o izvozu-uvozu na mesečnom nivou.
Takođe nisu ti baš tačne cifre, promenili su se odnosi ali je USA i dalje u velikom deficitu. USA izvoz je porastao na oko 10 milijardi, išao i na 12 u martu a uvoz iz Kine je pao na ispod 40 milijardi

https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html

U odnosu na januar 2018 u martu je deficit u razmeni bio za 10 milijardi manji.
Šta god da radi Tramp brojke kažu da mu uspeva da smanjuje deficit.

Kina nema šanse da pobedi u trgovinskom ratu jer i dalje 4 puta više robe ide iz Kine za USA nego u kontra smeru

Okram Idul

pre 5 godina

u komentarima USA vs Kina a i jedni i drugi posluju "neposteno". Just saying. Sa druge strane... Amerika je izgredjena na osnovima kapitalizma, a u kapitalizmu je sve dozvoljeno... pa ko koga prevesla.

Гиле

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.
(M. Radosavljevic, 15. jun 2018 18:55)

Има можда и више разлога у корист Америке. Али има исто тако бар три и против. И ти као и ја и сви коментатор овде видимо само мали део. Много мозгова је укључено ту и са једне у са друге стране. Рат је почео, Америчка позиција је тренутно јача, али биће ту много изненађења са свих страна. Није ово више доба хладног рата и сиромашне Кине.

Biloxi

pre 5 godina

Pomirice se na kraju. Kinezi mora da shvate da ne mogu protiv Amera, vec im je bolje da saradjuju i svi prave pare. Problem je demokratija. Xi je proglasen za dozivotnog predsednika (tipicno za diktature) ali u americi su izbori svake 4 godine. Ako dobiju demokrate (citaj socijalisti) oni ce sve to da vrate unazad, poniste takse i daju kinezima sve sto ovi hoce a samim time gurnuti zemlju u jos veci trgovinski deficit sa kinom.

ide Kinez do Kineza

pre 5 godina

dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu.
(Zoran, 15. jun 2018 18:02)
------------------------------------------------

Ovako nesto moze da napise neko ko je Kinu video samo na slici. To kako Kinez moze da mrzi Kineza treba videti da bi poverovao.

Stefan

pre 5 godina

Xaxaxaxa ne mogu d verujem ,mi cemo vama ds uvedemo sankcije ali vi nama ne smete ,jer ako vi nama uvedete mi cemo vama jos ...Ovi Ameri su totalno naduveni ...Setite se samo situacije Rusije i EU-a...Ono Rusiji uvedu sankcije na hranu a kad Rusi uvedu na energente ondz ide napad na Ruse kako oni to ne smeju kako su energenti za sve i kako su Rusi sebicni ...Strasno !

Uvek isto

pre 5 godina

Kineska populacija 1.2 - 1.3 milijardi ljudi. 

USA + EU...cirka 850 miliona ljudi.... drugim rechima Kineza pretiche za jos jedan dobar kontinent... gotovo je komichno pomisliti da iko takvoj naciji moze bilo sta da uradi...narod koji postoji nekoliko hiljada godina...dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu. Ostali su prema njima kao deca koja se igraju u pesku.
(Zoran, 15. jun 2018 18:02)

Uvek isto se ponavlja...a zapravo je drugacije...850 miliona ljudi, ima duplo veci gdp od zemlje koja ima 1.3 mlrd stanovnika...to je cinjenica.
Indiji kojima su kinezi oteli deo teritorije, i koji su veliki rivali, nedostaje 100 miliona da prestignu Kinu. Indiji broj raste, a Kina svake godine sve vise stari. Prema tome, dugorocno zaboravite kinu kao broj 1.
Cinjenica da postoje par stotina godina ne znaci nista. Amerika postoji 500 godina i svetska je sila i sa 320 miliona ima skoro isti gdp kao kina koja ima milijardu stanovnika vise. Imamo srbiju od stoleca 7.pa su nas neke mladje nacije prepisale, a mi izumiremo, i mozda nestanemo.
Amerika gdp ppp 15% udeo u svetskoj ekonomiji sa 4 puta manje ljudi, Kina sa 1.3 mlrd 18% udeo u svetskoj ekonomiji, a evropa sa 500 miliona udeo 17%. Dakle EU i Amerika pojedu Kinu za dorucak

Ami

pre 5 godina

U americi samo 12% je udeo izvoza u gdp-u. Njemackoj 45. Kini jos vise...sad pomislite tko ce da pati, kinezi ili ameri. Zato se i Kina okrece unutrasnjoj potrosnji jer je to jedini nacin da se zastiti od amerike. A do tamo ne dug put. Kina ce da izgubi ovaj rat, jer su nedavno dali zajednicko saopstenje da ce da potpisu sporazum kojim ce da se smanji americki trgovinski deficit. Jedan od nacina je da ce da puste da stranci otvaraju i kupuju njihove kompanije bez kineskog vlasnistva. Kao sto ne znate, u kini ne mozes da imas firmu ako kinez nije suvlasnik. Kinez u EU u americi moze da bude 100% vlasnik. Puno toga kinezi rade neposteno...ali kako smo neposten narod, to je nama ok, dok god je protiv amerike. Kad je protiv nas, onda to opet postaje neposteno

Sasko

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.
(M. Radosavljevic, 15. jun 2018 18:55) 


Napisi za one koji hoce da nauce....a ne da veruju u mitove

NStulip

pre 5 godina

Kada imas ~900 mlrd $ trgovinski deficit, ne mozes da izgubis trgovinski rat... Istorija nas uci da se niko normalan ne kladi protiv USA... Kina da bi se odbranila mora ozbiljno da razvije svoje unutrasnje trziste, a ona je daleko od toga. Manipulise valutom, svoju radnu snagu drzi jeftinom i tako jeftinom robom preplavljuje svet. Vreme je da se sa tim prestane...

ivan colovic

pre 5 godina

amerika godinama “krade” inteligenciju celog sveta, takodje koristi jeftinu radnu snagu i resurse otvarajuci fabrike u drugim zemljama. ono sto se danas proizvodi u americi sa americkom radnom snagom i resursuma je ili preskupo, ukoliko je dobrog kvaliteta, ili je po kvalitetu gore od kineskog. ko ne veruje dobrodosao je da sam proveri, za ovih desetak, petnaest godina koliko sam ovde ni jednog trenutka ova zemlja nije isla uzlaznom putanj, samo nizbrdo i to sve brze i brze

rade

pre 5 godina

Zivim u USA i ni jedan ekonomista ovo ne podrzava. Ukljucujuci trampove savetnike. Tramp to radi da se dodvori nekim ruralnim glasacima ali ce farmere ovo katastrofalno da pogodi jer je masivan izvoz hrane za Kinu. Kina uvozi milione tona svinjetine. Predvidjaju recesiju 2020 ali ovo ce da je pomeri za 2019.

Toronto

pre 5 godina

Izgleda da ljudi nisu svesni kolika je potrošnja u USA. To je najveće svetsko tržište svake vrste robe. A izgleda da ljudi zaboravljaju i da je Tramp pre svega biznismen a ne političar. Ne bi on ulazio u ovo da ne vidi neku korist za USA.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.

Redux

pre 5 godina

@T Pa neka naprave fabrike za proizvodnju panela i eto novih radnih mesta.Biće skuplji,pa šta,Amerika je bogata zemlja.A gde su im železare i laka industrija,napuštene kao i kod nas zbog nazovi globalizacije dok se oligarsi kupaju u parama.Ne znam šta će sve ispasti iz ovoga,ali on bar nešto radi.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Tržište i sirovine su izazvale dva svetska rata.Treci traje već dugo.Ovo je samo jedna od bitaka.Tramp se obraća Rusiji a gadja Kinu.Kina je tržišni konkurent,Rusija samo partner u sirovinama i tu nema ,u ovoj etapi rata,problema.Videcemo šta sledi.Velika je poledica i biće nepredvidjenih klizanja.Daj bože da ne ode u nekontrolisano klizanje.

Zoran

pre 5 godina

Kineska populacija 1.2 - 1.3 milijardi ljudi.

USA + EU...cirka 850 miliona ljudi.... drugim rechima Kineza pretiche za jos jedan dobar kontinent... gotovo je komichno pomisliti da iko takvoj naciji moze bilo sta da uradi...narod koji postoji nekoliko hiljada godina...dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu. Ostali su prema njima kao deca koja se igraju u pesku.

Balantines

pre 5 godina

Sta cemo sa americkom robom koja se pravi u Kini
Na primer Iphone.Ko ce tu da izgubi.Amerika ne moze bez robe siroke potrosnje a Kina moze bez americkoh proizvoda jer je u stanju da ih sama proizvede ili da kupuje u Evropi;Koreji.U svakom slucaju Amerika gubi rat

Dragan

pre 5 godina

Ko je Kinezima dao KNOW-HOW? Ko ih je gurao da proizvode, da imaju znanje i da osvajaju tržišta?
Ovo je samo svodjenje računa...sad će Kinezi da plate to i idemo dalje.

Zoki

pre 5 godina

@Meltdown - To o čemu pričaš je Kina od pre 20 godina. Puno se promenilo i Kina je postala ogroman uvoznik američke robe široke potrošnje. Tramp je otvorio više frontova i nada se da će pojedinačnim pregovorima izvući ustupke po principu ko mu ponudi više. Mislim da se preračunao, jer ovu bitku ne može da dobije, koliko god američka ekonomija bila #1 u svetu. Nateraće države sa kojima se prepucava da se okrenu jedne drugima. Inače, ovde ne možeš pričati o Zapadu i zapadnim kompanijama, u pitanju je isključivo SAD.

manda

pre 5 godina

Ako otpočne trgovinski rat Amerike protiv najrazvijenijih zemalja svijeta, Amerika će biti ekonomski poražena. Stvar je u tome da se Tramp kocka jer u bilateralnim odnisima svaka pojedinačna država bi ekonomski prošla gore od SAD. On se nada da će u strahu od ekonomske krize sve te drzave popustiti i napraviti ustupke Americi.

ficko

pre 5 godina

E ovako ne moze uvoditi sankcije zemlji koja ti je ujedno najve i potrosac. Zamislite samo ovu stvar recimo da Kina zabrani uvoz Coca Cole, propade firma za 3 meseca jer je Kina najveći potrosac svega sto se proizvodi u americi. Prosto ko pasulj

Cool story, bro

pre 5 godina

@Vozim kamion po Americi i bas pre dva dana sam bio u luci na utovaru,magacini su prazni,teretnih brodova nema,u ovo vreme pre par nedelja bilo je sedam brodova a pre dva dana samo jedan...Pitao sam par ljudi o cemu se radi,kazu da se plase za svoje poslove i da misle da ce tek biti jako lose.
(Marko, 15. jun 2018 16:31)

Kul, znaci imaju jednu jedinu luku, pa mozemo iz ove pricice da zakljucimo da propada cela Amerika?

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Evo ovako ja se bavim nekom sitnom prodajom preko ebay dosad ja sam prodao moju robu oko85-90 % na USA trziste na Kinesko ama ni jedan niej ni pogledao tako da bih se ja drzao USA i mislim da ce Kina sa ovim imati i ozbiljne i dalekosezne posledice po ekonomiju.

T

pre 5 godina

@redux Problem je sto je on da bi "zastitio" domace proizvodjace, uveo carine na uvoz panela za suncane elektrane. I time ugasio mnogo vise radnih mesta nego sto je zastitio - jer mnogo vise ljudi pravi solarne instalacije u SAD nego sto pravi panele. A te dve firme koje su trazile da se uvedu carine su zapravo u kineskom vlasnistvu, a ostale americke firme zapravo su radile bez problema. Onda je uveo carine na celik i aluminijum. Time je ugrozio sve firme koje koriste celik i aluminijum, kojih je mnogo vise nego onih koje prave celik i aluminijum. Trgovina sa Kinom je nepravedna, Kinezi spracavaju uvoz robe koju Amerikanci najvise izvoze (filmovi, Facebook i slicno), prave ogranicenja za fabrike automobila... tu je Tramp u pravu. Ali nacin na koji on zeli da resi problem je potpuno pogresan, opet ce napraviti mnogo vise stete neko koristi.

srdjan

pre 5 godina

Tu bi bile dovoljne i sankcije. Pa nek veliki brat jača.
Nije fer vraćati istom merom. To tek kad budu imali šta da izvoze.
No uzgred - čija je Bela Kuća (beše kineska).

Mealy

pre 5 godina

Mislim da sve boli uvo za intelektualnu svojinu, sve do trenutka dok se ne nadju sa druge strane i shvate da ono na sta su potrosili mesece, nekih tamo 10 Kineza razbuca na sitne komade, prekopira i proda 10 puta jeftinije

Aleksandar

pre 5 godina

Tramp je šarlatan zalutao u politiku.On sankcijama zeli da favorizuje americke kompanije koje vise nisu dominantne i konkurentne.
Kako stvari stoje miriše na rat.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Kina izvozi skoro 50 milijardi u SAD...SAD u kinu oko 5 milijardi... naravno da ce kina biti na steti...tu ne treba velika pamet!

Mica neverica

pre 5 godina

Nikada do sada KGB nije imala čoveka na poziciji POTUS!
(Domaćin, 15. jun 2018 15:44)

Nema ni sad. To samo mediji u Americi forsiraju laž o Trampu kao ruskom čoveku u Vašingtonu, a vi naivni liberali naseli. Najlakše je verovati u teorije zavere, najteže je razmišljati svojom glavom.

Burazi jaci od cele kafane

pre 5 godina

Kina PLANIRA da uzvrati.
Sto mi ovo nesto poznato. Sta li to bese ?!
A,da. Rusko planiranje da se obaraju rakete u slucaju bombardovanja njihovog saveznika Sirije.

Rusi su regionalna sila. Mozda vojno i jesu odmah posle Amera,ali to nije dovoljno da bi bio ozbiljan takmac Americi.

A Kina ? Obican tigar od papira. Mozda ce u buducnosti biti drugacije,ali sada je tako.

dovla

pre 5 godina

Mozda ce Tramp uspeti da vrati proizvodnju u US, ali ta proizvodnja nece biti konkurentna. Steve Jobs je svojevremeno lepo objasnio zasto se iPhone ne pravi u US.

Meltdown

pre 5 godina

Ha ha, Kina uvodi tarife SADu :) Sta to SAD izvozi u Kinu?
Ovo je mnogo veci udar kineskoj ekonomiji. Ima mnogo zapadnih kompanija koji imaju proizvodnju u Kinu. Kad se uvedu tarife, njima se namaluje profit. Cena rada u Kini je vec porasla. Sve ovo ce uticati da kompanije koje rade outsourcing da smanje radnu snagu ili plate ili promene lokaciju a to ce biti veliki udar kineskoj ekonomiji

Marko

pre 5 godina

Vozim kamion po Americi i bas pre dva dana sam bio u luci na utovaru,magacini su prazni,teretnih brodova nema,u ovo vreme pre par nedelja bilo je sedam brodova a pre dva dana samo jedan...Pitao sam par ljudi o cemu se radi,kazu da se plase za svoje poslove i da misle da ce tek biti jako lose.

shole

pre 5 godina

I ovo je definitivno početak kraja globalizacije nametnute od strane SAD. Oni su je kreirali, oni će to i okončati. Ko je u velikim biznisu u ovom vremenu, svaka mu čast, treba ostati normalan jer više ne znaš šta će sutra pasti nekoj budali na pamet (a sve budala do budale na čelu moćnih država).
Na svu sreću imam mali biznis, dovoljan da se lepo živi, a dobavljač u Grčkoj. Ako I sankcije udare, uvek može preko brda iz Bugarske ?

nikad pod cizmom

pre 5 godina

krajnje je vreme da se ispita odnos trumpa i jednog inostranog centra obavestajne moci. ko zna cime ga drze u saci. ovo sto on radi steti i americi i kini i zemljama koje plasiraju razvijene tehnologije na svetsko trziste, a ne samo sirovine i resurse.

redux

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće da zaštiti domaću privredu,nije li to dobra stvar!?Na tu foru je i dobio izbore,ne znam samo zašto se elita toliko buni..Njima je i onako dobro.

marko

pre 5 godina

tramp igra na demagogiju i populizam, ova konzervativna politika ce mu doneti upravo glasove te amerike izvan velikih gradova, pa makar to bilo i na stetu po drzavu on igra tako da dobije jos jedan mandat lagano.

sale

pre 5 godina

Tramp baš želi da trgovinski "zarati" sa skoro svim zemljama kojima sarađuje. Uveo je carina Kini, EU, Kanadi, Meksiku i još ako dodamo carine ili ti "sankcije" Rusiji i vređanje Afričkih zemelja, to je pa skoro ceo svet još ostaje Indija i Latniska Amerika, ako uopšte ima neke trgovine sa njima.

Marko

pre 5 godina

Vozim kamion po Americi i bas pre dva dana sam bio u luci na utovaru,magacini su prazni,teretnih brodova nema,u ovo vreme pre par nedelja bilo je sedam brodova a pre dva dana samo jedan...Pitao sam par ljudi o cemu se radi,kazu da se plase za svoje poslove i da misle da ce tek biti jako lose.

Mica neverica

pre 5 godina

Nikada do sada KGB nije imala čoveka na poziciji POTUS!
(Domaćin, 15. jun 2018 15:44)

Nema ni sad. To samo mediji u Americi forsiraju laž o Trampu kao ruskom čoveku u Vašingtonu, a vi naivni liberali naseli. Najlakše je verovati u teorije zavere, najteže je razmišljati svojom glavom.

redux

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće da zaštiti domaću privredu,nije li to dobra stvar!?Na tu foru je i dobio izbore,ne znam samo zašto se elita toliko buni..Njima je i onako dobro.

dovla

pre 5 godina

Mozda ce Tramp uspeti da vrati proizvodnju u US, ali ta proizvodnja nece biti konkurentna. Steve Jobs je svojevremeno lepo objasnio zasto se iPhone ne pravi u US.

Mealy

pre 5 godina

Mislim da sve boli uvo za intelektualnu svojinu, sve do trenutka dok se ne nadju sa druge strane i shvate da ono na sta su potrosili mesece, nekih tamo 10 Kineza razbuca na sitne komade, prekopira i proda 10 puta jeftinije

T

pre 5 godina

@redux Problem je sto je on da bi "zastitio" domace proizvodjace, uveo carine na uvoz panela za suncane elektrane. I time ugasio mnogo vise radnih mesta nego sto je zastitio - jer mnogo vise ljudi pravi solarne instalacije u SAD nego sto pravi panele. A te dve firme koje su trazile da se uvedu carine su zapravo u kineskom vlasnistvu, a ostale americke firme zapravo su radile bez problema. Onda je uveo carine na celik i aluminijum. Time je ugrozio sve firme koje koriste celik i aluminijum, kojih je mnogo vise nego onih koje prave celik i aluminijum. Trgovina sa Kinom je nepravedna, Kinezi spracavaju uvoz robe koju Amerikanci najvise izvoze (filmovi, Facebook i slicno), prave ogranicenja za fabrike automobila... tu je Tramp u pravu. Ali nacin na koji on zeli da resi problem je potpuno pogresan, opet ce napraviti mnogo vise stete neko koristi.

ficko

pre 5 godina

E ovako ne moze uvoditi sankcije zemlji koja ti je ujedno najve i potrosac. Zamislite samo ovu stvar recimo da Kina zabrani uvoz Coca Cole, propade firma za 3 meseca jer je Kina najveći potrosac svega sto se proizvodi u americi. Prosto ko pasulj

Sasko

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.
(M. Radosavljevic, 15. jun 2018 18:55) 


Napisi za one koji hoce da nauce....a ne da veruju u mitove

Stefan

pre 5 godina

Xaxaxaxa ne mogu d verujem ,mi cemo vama ds uvedemo sankcije ali vi nama ne smete ,jer ako vi nama uvedete mi cemo vama jos ...Ovi Ameri su totalno naduveni ...Setite se samo situacije Rusije i EU-a...Ono Rusiji uvedu sankcije na hranu a kad Rusi uvedu na energente ondz ide napad na Ruse kako oni to ne smeju kako su energenti za sve i kako su Rusi sebicni ...Strasno !

shole

pre 5 godina

I ovo je definitivno početak kraja globalizacije nametnute od strane SAD. Oni su je kreirali, oni će to i okončati. Ko je u velikim biznisu u ovom vremenu, svaka mu čast, treba ostati normalan jer više ne znaš šta će sutra pasti nekoj budali na pamet (a sve budala do budale na čelu moćnih država).
Na svu sreću imam mali biznis, dovoljan da se lepo živi, a dobavljač u Grčkoj. Ako I sankcije udare, uvek može preko brda iz Bugarske ?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Kina izvozi skoro 50 milijardi u SAD...SAD u kinu oko 5 milijardi... naravno da ce kina biti na steti...tu ne treba velika pamet!

Zoran

pre 5 godina

Kineska populacija 1.2 - 1.3 milijardi ljudi.

USA + EU...cirka 850 miliona ljudi.... drugim rechima Kineza pretiche za jos jedan dobar kontinent... gotovo je komichno pomisliti da iko takvoj naciji moze bilo sta da uradi...narod koji postoji nekoliko hiljada godina...dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu. Ostali su prema njima kao deca koja se igraju u pesku.

Aleksandar

pre 5 godina

Tramp je šarlatan zalutao u politiku.On sankcijama zeli da favorizuje americke kompanije koje vise nisu dominantne i konkurentne.
Kako stvari stoje miriše na rat.

Ami

pre 5 godina

U americi samo 12% je udeo izvoza u gdp-u. Njemackoj 45. Kini jos vise...sad pomislite tko ce da pati, kinezi ili ameri. Zato se i Kina okrece unutrasnjoj potrosnji jer je to jedini nacin da se zastiti od amerike. A do tamo ne dug put. Kina ce da izgubi ovaj rat, jer su nedavno dali zajednicko saopstenje da ce da potpisu sporazum kojim ce da se smanji americki trgovinski deficit. Jedan od nacina je da ce da puste da stranci otvaraju i kupuju njihove kompanije bez kineskog vlasnistva. Kao sto ne znate, u kini ne mozes da imas firmu ako kinez nije suvlasnik. Kinez u EU u americi moze da bude 100% vlasnik. Puno toga kinezi rade neposteno...ali kako smo neposten narod, to je nama ok, dok god je protiv amerike. Kad je protiv nas, onda to opet postaje neposteno

Balantines

pre 5 godina

Sta cemo sa americkom robom koja se pravi u Kini
Na primer Iphone.Ko ce tu da izgubi.Amerika ne moze bez robe siroke potrosnje a Kina moze bez americkoh proizvoda jer je u stanju da ih sama proizvede ili da kupuje u Evropi;Koreji.U svakom slucaju Amerika gubi rat

sale

pre 5 godina

Tramp baš želi da trgovinski "zarati" sa skoro svim zemljama kojima sarađuje. Uveo je carina Kini, EU, Kanadi, Meksiku i još ako dodamo carine ili ti "sankcije" Rusiji i vređanje Afričkih zemelja, to je pa skoro ceo svet još ostaje Indija i Latniska Amerika, ako uopšte ima neke trgovine sa njima.

Zoki

pre 5 godina

@Meltdown - To o čemu pričaš je Kina od pre 20 godina. Puno se promenilo i Kina je postala ogroman uvoznik američke robe široke potrošnje. Tramp je otvorio više frontova i nada se da će pojedinačnim pregovorima izvući ustupke po principu ko mu ponudi više. Mislim da se preračunao, jer ovu bitku ne može da dobije, koliko god američka ekonomija bila #1 u svetu. Nateraće države sa kojima se prepucava da se okrenu jedne drugima. Inače, ovde ne možeš pričati o Zapadu i zapadnim kompanijama, u pitanju je isključivo SAD.

Dragan

pre 5 godina

Ko je Kinezima dao KNOW-HOW? Ko ih je gurao da proizvode, da imaju znanje i da osvajaju tržišta?
Ovo je samo svodjenje računa...sad će Kinezi da plate to i idemo dalje.

marko

pre 5 godina

tramp igra na demagogiju i populizam, ova konzervativna politika ce mu doneti upravo glasove te amerike izvan velikih gradova, pa makar to bilo i na stetu po drzavu on igra tako da dobije jos jedan mandat lagano.

manda

pre 5 godina

Ako otpočne trgovinski rat Amerike protiv najrazvijenijih zemalja svijeta, Amerika će biti ekonomski poražena. Stvar je u tome da se Tramp kocka jer u bilateralnim odnisima svaka pojedinačna država bi ekonomski prošla gore od SAD. On se nada da će u strahu od ekonomske krize sve te drzave popustiti i napraviti ustupke Americi.

Burazi jaci od cele kafane

pre 5 godina

Kina PLANIRA da uzvrati.
Sto mi ovo nesto poznato. Sta li to bese ?!
A,da. Rusko planiranje da se obaraju rakete u slucaju bombardovanja njihovog saveznika Sirije.

Rusi su regionalna sila. Mozda vojno i jesu odmah posle Amera,ali to nije dovoljno da bi bio ozbiljan takmac Americi.

A Kina ? Obican tigar od papira. Mozda ce u buducnosti biti drugacije,ali sada je tako.

ivan colovic

pre 5 godina

amerika godinama “krade” inteligenciju celog sveta, takodje koristi jeftinu radnu snagu i resurse otvarajuci fabrike u drugim zemljama. ono sto se danas proizvodi u americi sa americkom radnom snagom i resursuma je ili preskupo, ukoliko je dobrog kvaliteta, ili je po kvalitetu gore od kineskog. ko ne veruje dobrodosao je da sam proveri, za ovih desetak, petnaest godina koliko sam ovde ni jednog trenutka ova zemlja nije isla uzlaznom putanj, samo nizbrdo i to sve brze i brze

Cool story, bro

pre 5 godina

@Vozim kamion po Americi i bas pre dva dana sam bio u luci na utovaru,magacini su prazni,teretnih brodova nema,u ovo vreme pre par nedelja bilo je sedam brodova a pre dva dana samo jedan...Pitao sam par ljudi o cemu se radi,kazu da se plase za svoje poslove i da misle da ce tek biti jako lose.
(Marko, 15. jun 2018 16:31)

Kul, znaci imaju jednu jedinu luku, pa mozemo iz ove pricice da zakljucimo da propada cela Amerika?

rade

pre 5 godina

Zivim u USA i ni jedan ekonomista ovo ne podrzava. Ukljucujuci trampove savetnike. Tramp to radi da se dodvori nekim ruralnim glasacima ali ce farmere ovo katastrofalno da pogodi jer je masivan izvoz hrane za Kinu. Kina uvozi milione tona svinjetine. Predvidjaju recesiju 2020 ali ovo ce da je pomeri za 2019.

nikad pod cizmom

pre 5 godina

krajnje je vreme da se ispita odnos trumpa i jednog inostranog centra obavestajne moci. ko zna cime ga drze u saci. ovo sto on radi steti i americi i kini i zemljama koje plasiraju razvijene tehnologije na svetsko trziste, a ne samo sirovine i resurse.

Redux

pre 5 godina

@T Pa neka naprave fabrike za proizvodnju panela i eto novih radnih mesta.Biće skuplji,pa šta,Amerika je bogata zemlja.A gde su im železare i laka industrija,napuštene kao i kod nas zbog nazovi globalizacije dok se oligarsi kupaju u parama.Ne znam šta će sve ispasti iz ovoga,ali on bar nešto radi.

NStulip

pre 5 godina

Kada imas ~900 mlrd $ trgovinski deficit, ne mozes da izgubis trgovinski rat... Istorija nas uci da se niko normalan ne kladi protiv USA... Kina da bi se odbranila mora ozbiljno da razvije svoje unutrasnje trziste, a ona je daleko od toga. Manipulise valutom, svoju radnu snagu drzi jeftinom i tako jeftinom robom preplavljuje svet. Vreme je da se sa tim prestane...

Meltdown

pre 5 godina

Ha ha, Kina uvodi tarife SADu :) Sta to SAD izvozi u Kinu?
Ovo je mnogo veci udar kineskoj ekonomiji. Ima mnogo zapadnih kompanija koji imaju proizvodnju u Kinu. Kad se uvedu tarife, njima se namaluje profit. Cena rada u Kini je vec porasla. Sve ovo ce uticati da kompanije koje rade outsourcing da smanje radnu snagu ili plate ili promene lokaciju a to ce biti veliki udar kineskoj ekonomiji

Uvek isto

pre 5 godina

Kineska populacija 1.2 - 1.3 milijardi ljudi. 

USA + EU...cirka 850 miliona ljudi.... drugim rechima Kineza pretiche za jos jedan dobar kontinent... gotovo je komichno pomisliti da iko takvoj naciji moze bilo sta da uradi...narod koji postoji nekoliko hiljada godina...dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu. Ostali su prema njima kao deca koja se igraju u pesku.
(Zoran, 15. jun 2018 18:02)

Uvek isto se ponavlja...a zapravo je drugacije...850 miliona ljudi, ima duplo veci gdp od zemlje koja ima 1.3 mlrd stanovnika...to je cinjenica.
Indiji kojima su kinezi oteli deo teritorije, i koji su veliki rivali, nedostaje 100 miliona da prestignu Kinu. Indiji broj raste, a Kina svake godine sve vise stari. Prema tome, dugorocno zaboravite kinu kao broj 1.
Cinjenica da postoje par stotina godina ne znaci nista. Amerika postoji 500 godina i svetska je sila i sa 320 miliona ima skoro isti gdp kao kina koja ima milijardu stanovnika vise. Imamo srbiju od stoleca 7.pa su nas neke mladje nacije prepisale, a mi izumiremo, i mozda nestanemo.
Amerika gdp ppp 15% udeo u svetskoj ekonomiji sa 4 puta manje ljudi, Kina sa 1.3 mlrd 18% udeo u svetskoj ekonomiji, a evropa sa 500 miliona udeo 17%. Dakle EU i Amerika pojedu Kinu za dorucak

ide Kinez do Kineza

pre 5 godina

dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu.
(Zoran, 15. jun 2018 18:02)
------------------------------------------------

Ovako nesto moze da napise neko ko je Kinu video samo na slici. To kako Kinez moze da mrzi Kineza treba videti da bi poverovao.

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Evo ovako ja se bavim nekom sitnom prodajom preko ebay dosad ja sam prodao moju robu oko85-90 % na USA trziste na Kinesko ama ni jedan niej ni pogledao tako da bih se ja drzao USA i mislim da ce Kina sa ovim imati i ozbiljne i dalekosezne posledice po ekonomiju.

Toronto

pre 5 godina

Izgleda da ljudi nisu svesni kolika je potrošnja u USA. To je najveće svetsko tržište svake vrste robe. A izgleda da ljudi zaboravljaju i da je Tramp pre svega biznismen a ne političar. Ne bi on ulazio u ovo da ne vidi neku korist za USA.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Tržište i sirovine su izazvale dva svetska rata.Treci traje već dugo.Ovo je samo jedna od bitaka.Tramp se obraća Rusiji a gadja Kinu.Kina je tržišni konkurent,Rusija samo partner u sirovinama i tu nema ,u ovoj etapi rata,problema.Videcemo šta sledi.Velika je poledica i biće nepredvidjenih klizanja.Daj bože da ne ode u nekontrolisano klizanje.

srdjan

pre 5 godina

Tu bi bile dovoljne i sankcije. Pa nek veliki brat jača.
Nije fer vraćati istom merom. To tek kad budu imali šta da izvoze.
No uzgred - čija je Bela Kuća (beše kineska).

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.

Biloxi

pre 5 godina

Pomirice se na kraju. Kinezi mora da shvate da ne mogu protiv Amera, vec im je bolje da saradjuju i svi prave pare. Problem je demokratija. Xi je proglasen za dozivotnog predsednika (tipicno za diktature) ali u americi su izbori svake 4 godine. Ako dobiju demokrate (citaj socijalisti) oni ce sve to da vrate unazad, poniste takse i daju kinezima sve sto ovi hoce a samim time gurnuti zemlju u jos veci trgovinski deficit sa kinom.

Okram Idul

pre 5 godina

u komentarima USA vs Kina a i jedni i drugi posluju "neposteno". Just saying. Sa druge strane... Amerika je izgredjena na osnovima kapitalizma, a u kapitalizmu je sve dozvoljeno... pa ko koga prevesla.

Гиле

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.
(M. Radosavljevic, 15. jun 2018 18:55)

Има можда и више разлога у корист Америке. Али има исто тако бар три и против. И ти као и ја и сви коментатор овде видимо само мали део. Много мозгова је укључено ту и са једне у са друге стране. Рат је почео, Америчка позиција је тренутно јача, али биће ту много изненађења са свих страна. Није ово више доба хладног рата и сиромашне Кине.

V.B

pre 5 godina

Kada imas ~900 mlrd $ trgovinski deficit, ne mozes da izgubis trgovinski rat... Istorija nas uci da se niko normalan ne kladi protiv USA... Kina da bi se odbranila mora ozbiljno da razvije svoje unutrasnje trziste, a ona je daleko od toga. Manipulise valutom, svoju radnu snagu drzi jeftinom i tako jeftinom robom preplavljuje svet. Vreme je da se sa tim prestane...(NStulip, 15. jun 2018 19:53)Deficit SAD u razmeni sa Kinom nije ni pola od toga što si napisao.SAD ima deficit sa skoro svim zemljama(Meksiko,Kanada,EU...),dok sa druge strane ne verujem da neka zemlja ima suficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom.Kinesko tržište je ubedljivo najveće na svetu,kao i proizvodnja.U Kini se proda skoro duplo više automobila nego u SAD-u.Samo zahvaljujući svojim kompanijama,koje posluju(proizvode i prodaju)u Kini SAD je ostvarila rast BDP-a u zadnjih 10 godina.Tačno je da američki radnici od toga imaju malu korist,ali poslovanje u Kini američkim kompanijama je donelo ogroman pofit.Kina može otežati poslovanje tim kompanijama na svojoj teritoriji što bi uticalo na američku privredu.Sa druge strane njihovo mesto u Kini bi brzo zamenile druge kompanije iz EU,Japana,Koreje...Da je ovaj potez Vašington povukao pre 10-ak godina on bi možda ima rezultata,verovatno bi kineski razvoj bio usporen.Međutim danas to veoma malo može da utiče na kinesku privredu.

Ivan ZG

pre 5 godina

Da, trgovinski rat je počeo. Ali nije samo trgovinski. Ovo je početak kraja sistema vrijednosti koji je vrijedio zadnjih 50 godina. Ovo je početak kraja liberalnog kapitalizma. Koncepta širenja bez granica. U ovom ratu EU je za sada po strani. Kina će vjerojatno imati sve više problema u radu sa SAD-om pa će se bliskoje povezati sa ostalim zemljama. Kina ne ide džonom kao neki nego tihom okupacijom tako da stvara mreže poslova koji se isprepliću i na kraju ovisite o njima. Taj proces ide sporo i traje 20-30 godina, ali na kraju ste u njihovoj mreži. Kina plete mrežu po cijelom svijetu. Kupuje luke po Europi, Africi, daje kredite i izvodi infrastrukturu, a kada od njih posuđujete novce onda od njih sutra i ovisite.
Tramp je uveo carine i zemljama EU i dobio odgovor. Teško će SAD i EU biti u bliskim odnosima i partneri u NATO, a imati međusobne prepreke u trgovini. To vodi u konačno osamostaljivanje EU od politike SAD-a i u vojno osamostaljivanje. Tramp je uspio u onome što Kina i Rusija nikad ne bi uspjele. Razjediniti SAD i EU. Kada i ako se EU okrene Rusiji i Kini kao partnerima, SAD će početi ubrzano stagnirati.
Mislim da je cijela ova priča potaknuta odlukom Kine da kupljenu naftu plaća juanima i odlukom Rusije da prima eure za naftu. Dolar se traži sve manje i više nije dovoljno naštampati novac već ga treba zaraditi(a nema se gdje)!!! Sada se vuku destabilizirajući potezi ne bi li se sve vratilo na staro, ali mislim da je kotač otišao predaleko.

brojke ne lažu

pre 5 godina

Kina izvozi skoro 50 milijardi u SAD...SAD u kinu oko 5 milijardi... naravno da ce kina biti na steti...tu ne treba velika pamet!
(pprvi dan skole u Svedskoj, 15. jun 2018 16:01)

Nisi napomenuo da se radi o izvozu-uvozu na mesečnom nivou.
Takođe nisu ti baš tačne cifre, promenili su se odnosi ali je USA i dalje u velikom deficitu. USA izvoz je porastao na oko 10 milijardi, išao i na 12 u martu a uvoz iz Kine je pao na ispod 40 milijardi

https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html

U odnosu na januar 2018 u martu je deficit u razmeni bio za 10 milijardi manji.
Šta god da radi Tramp brojke kažu da mu uspeva da smanjuje deficit.

Kina nema šanse da pobedi u trgovinskom ratu jer i dalje 4 puta više robe ide iz Kine za USA nego u kontra smeru

N\A

pre 5 godina

Ovi ameri su totalno odlepili. oni ne čuju sebe šta pričaju: "ja cu da ti uvedem carinu, a ti nemoj kojim slucajem da se usudis meni da ih uvedes"
Ma da se svet malo prizove pameti, da se Evropa, Kina, Rusija i mnogo malih, totalno sloze i sve povecaju carine x2, da na im uvedu vize po 500 dolara, da cekaju za vize po 6 meseci, da prolaze rigorozne preglede na svakom ulasku u neku zemlju...pa da vide.
Dokle vise bre oni da maltretiraju ceo svet.
Oni sve moraju posebno i na sve imaju pravo....a drugi...nemaju pravo?
Oni znaju sta ja volim i kako treba da zivim, inace cu da dobijem batine?
Totalno su izopaceni....
Ako necete ovo da objavite, barem posaljite u americku ambasadu.
Ali verujem da oni to ne kapiraju.

Ненад

pre 5 godina

Колико се сећам и распад СФРЈ је почео тзв. трговинским ратом, када је Милошевић увео блокаду словеначких производа (гаћа, чарапа, беле технике и сл.). Само вредност све те робе није вредела ни хиљадити део овoга колико вреди кинеска роба на коју је Трамп увео царине и тарифе. Ако је она (Милошевићева) блокада довела до свега овога шта се дешавало на територији бивше СФРЈ, шта ли ће и докле ће довести ове царине и тарифе!
Један Кинез је лепо беседио ... " Ко Кину уза себе има,има много што шта за себе - ко Кину против себе има,има још више од тога против себе!

Zoran

pre 5 godina

Nakako mi nije jasno, kako to da Srbija uvek bude na strani onih koji gube Kina, Rusija, S.Koreja itdd a nikako da bude konacno na strani pobednika i visoko razvijenih drzava?

Might is Right

pre 5 godina

Slobodnu trgovinu nisu izmislili i prvi nametali ameri, nego britanci.Danas je Kina najveci zastupnik te ideje. Problem SAD-a nije od danas, negi traje vise decenija. Poceo se pokazivati samo jer SAD gube na vojnom planu i vise nisu jedina dominacija.Stvari ce se po SAD tek poceti lose odvijati. Ovo je vrh ledenog brega. Onoliko koliko duguju, potrebno im je bar isto i za obnovu infrastrukture koja im se raspada.Oni te novce danas mogu samo sanjati.Tog Kaligulu vise niko ozbiljno ne shvata.

kina

pre 5 godina

Kina može otežati poslovanje tim kompanijama na svojoj teritoriji što bi uticalo na američku privredu.Sa druge strane njihovo mesto u Kini bi brzo zamenile druge kompanije iz EU,Japana,Koreje…
-------------------------------------------------------------------------

A sta sada sprecava te kompanije iz EU, Japan i Koreje da zauzmu to mesto? Nekonkurentnost. Da mogu, istisli bi americke kompanije sa ili bez trgovinskog rata. Kako ce otezavanje poslovanja americkih firmi u Kini stetiti americkoj privredi, a ne bi kineskoj? Ko radi u tim firmama? Kinezi ili neko drugi?

TVORNICA

pre 5 godina

Tarife imaju veći utjecaj na kupce nego na proizvođače. Zato što je Kina postala svjetska tvornica. 25% carina bit će prikazano po prodajnoj cijeni, što je cijena za američke kupce. Kina će i dalje isporučivati robu po istoj cijeni. Amerika neće moći pokrenuti svoju proizvodnju jer nema proizvodnih pogona i osoblja. Niti jedan kapitalist neće uložiti u proizvodnju ako nema dobiti. Trump će ići za 2, maksimalno 6 godina. Što će se sljedeće dogoditi?

FOB

pre 5 godina

@kine, Kako ce otezavanje poslovanja americkih firmi u Kini stetiti americkoj privredi, a ne bi kineskoj? Ko radi u tim firmama? Kinezi ili neko drugi?

Sigurno hoce. Ali koliko? Trebali znati da Kina nije obavezna da se rotira predstavnika svake 4 godine kao Sjedinjene Države. Ako se rotira, biće isti ljudi sa istom politikom. Ko god da radi u ovim kompanijama neće uticati na to ko će biti kineski predsjednik i koja politika. Trump nema taj luksuz.

Burazi jaci od cele kafane

pre 5 godina

Kina PLANIRA da uzvrati.
Sto mi ovo nesto poznato. Sta li to bese ?!
A,da. Rusko planiranje da se obaraju rakete u slucaju bombardovanja njihovog saveznika Sirije.

Rusi su regionalna sila. Mozda vojno i jesu odmah posle Amera,ali to nije dovoljno da bi bio ozbiljan takmac Americi.

A Kina ? Obican tigar od papira. Mozda ce u buducnosti biti drugacije,ali sada je tako.

Dragan

pre 5 godina

Ko je Kinezima dao KNOW-HOW? Ko ih je gurao da proizvode, da imaju znanje i da osvajaju tržišta?
Ovo je samo svodjenje računa...sad će Kinezi da plate to i idemo dalje.

nikad pod cizmom

pre 5 godina

krajnje je vreme da se ispita odnos trumpa i jednog inostranog centra obavestajne moci. ko zna cime ga drze u saci. ovo sto on radi steti i americi i kini i zemljama koje plasiraju razvijene tehnologije na svetsko trziste, a ne samo sirovine i resurse.

Meltdown

pre 5 godina

Ha ha, Kina uvodi tarife SADu :) Sta to SAD izvozi u Kinu?
Ovo je mnogo veci udar kineskoj ekonomiji. Ima mnogo zapadnih kompanija koji imaju proizvodnju u Kinu. Kad se uvedu tarife, njima se namaluje profit. Cena rada u Kini je vec porasla. Sve ovo ce uticati da kompanije koje rade outsourcing da smanje radnu snagu ili plate ili promene lokaciju a to ce biti veliki udar kineskoj ekonomiji

Cool story, bro

pre 5 godina

@Vozim kamion po Americi i bas pre dva dana sam bio u luci na utovaru,magacini su prazni,teretnih brodova nema,u ovo vreme pre par nedelja bilo je sedam brodova a pre dva dana samo jedan...Pitao sam par ljudi o cemu se radi,kazu da se plase za svoje poslove i da misle da ce tek biti jako lose.
(Marko, 15. jun 2018 16:31)

Kul, znaci imaju jednu jedinu luku, pa mozemo iz ove pricice da zakljucimo da propada cela Amerika?

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Evo ovako ja se bavim nekom sitnom prodajom preko ebay dosad ja sam prodao moju robu oko85-90 % na USA trziste na Kinesko ama ni jedan niej ni pogledao tako da bih se ja drzao USA i mislim da ce Kina sa ovim imati i ozbiljne i dalekosezne posledice po ekonomiju.

Uvek isto

pre 5 godina

Kineska populacija 1.2 - 1.3 milijardi ljudi. 

USA + EU...cirka 850 miliona ljudi.... drugim rechima Kineza pretiche za jos jedan dobar kontinent... gotovo je komichno pomisliti da iko takvoj naciji moze bilo sta da uradi...narod koji postoji nekoliko hiljada godina...dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu. Ostali su prema njima kao deca koja se igraju u pesku.
(Zoran, 15. jun 2018 18:02)

Uvek isto se ponavlja...a zapravo je drugacije...850 miliona ljudi, ima duplo veci gdp od zemlje koja ima 1.3 mlrd stanovnika...to je cinjenica.
Indiji kojima su kinezi oteli deo teritorije, i koji su veliki rivali, nedostaje 100 miliona da prestignu Kinu. Indiji broj raste, a Kina svake godine sve vise stari. Prema tome, dugorocno zaboravite kinu kao broj 1.
Cinjenica da postoje par stotina godina ne znaci nista. Amerika postoji 500 godina i svetska je sila i sa 320 miliona ima skoro isti gdp kao kina koja ima milijardu stanovnika vise. Imamo srbiju od stoleca 7.pa su nas neke mladje nacije prepisale, a mi izumiremo, i mozda nestanemo.
Amerika gdp ppp 15% udeo u svetskoj ekonomiji sa 4 puta manje ljudi, Kina sa 1.3 mlrd 18% udeo u svetskoj ekonomiji, a evropa sa 500 miliona udeo 17%. Dakle EU i Amerika pojedu Kinu za dorucak

Biloxi

pre 5 godina

Pomirice se na kraju. Kinezi mora da shvate da ne mogu protiv Amera, vec im je bolje da saradjuju i svi prave pare. Problem je demokratija. Xi je proglasen za dozivotnog predsednika (tipicno za diktature) ali u americi su izbori svake 4 godine. Ako dobiju demokrate (citaj socijalisti) oni ce sve to da vrate unazad, poniste takse i daju kinezima sve sto ovi hoce a samim time gurnuti zemlju u jos veci trgovinski deficit sa kinom.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.

redux

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće da zaštiti domaću privredu,nije li to dobra stvar!?Na tu foru je i dobio izbore,ne znam samo zašto se elita toliko buni..Njima je i onako dobro.

ficko

pre 5 godina

E ovako ne moze uvoditi sankcije zemlji koja ti je ujedno najve i potrosac. Zamislite samo ovu stvar recimo da Kina zabrani uvoz Coca Cole, propade firma za 3 meseca jer je Kina najveći potrosac svega sto se proizvodi u americi. Prosto ko pasulj

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Kina izvozi skoro 50 milijardi u SAD...SAD u kinu oko 5 milijardi... naravno da ce kina biti na steti...tu ne treba velika pamet!

Zoran

pre 5 godina

Kineska populacija 1.2 - 1.3 milijardi ljudi.

USA + EU...cirka 850 miliona ljudi.... drugim rechima Kineza pretiche za jos jedan dobar kontinent... gotovo je komichno pomisliti da iko takvoj naciji moze bilo sta da uradi...narod koji postoji nekoliko hiljada godina...dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu. Ostali su prema njima kao deca koja se igraju u pesku.

Ami

pre 5 godina

U americi samo 12% je udeo izvoza u gdp-u. Njemackoj 45. Kini jos vise...sad pomislite tko ce da pati, kinezi ili ameri. Zato se i Kina okrece unutrasnjoj potrosnji jer je to jedini nacin da se zastiti od amerike. A do tamo ne dug put. Kina ce da izgubi ovaj rat, jer su nedavno dali zajednicko saopstenje da ce da potpisu sporazum kojim ce da se smanji americki trgovinski deficit. Jedan od nacina je da ce da puste da stranci otvaraju i kupuju njihove kompanije bez kineskog vlasnistva. Kao sto ne znate, u kini ne mozes da imas firmu ako kinez nije suvlasnik. Kinez u EU u americi moze da bude 100% vlasnik. Puno toga kinezi rade neposteno...ali kako smo neposten narod, to je nama ok, dok god je protiv amerike. Kad je protiv nas, onda to opet postaje neposteno

Balantines

pre 5 godina

Sta cemo sa americkom robom koja se pravi u Kini
Na primer Iphone.Ko ce tu da izgubi.Amerika ne moze bez robe siroke potrosnje a Kina moze bez americkoh proizvoda jer je u stanju da ih sama proizvede ili da kupuje u Evropi;Koreji.U svakom slucaju Amerika gubi rat

Aleksandar

pre 5 godina

Tramp je šarlatan zalutao u politiku.On sankcijama zeli da favorizuje americke kompanije koje vise nisu dominantne i konkurentne.
Kako stvari stoje miriše na rat.

NStulip

pre 5 godina

Kada imas ~900 mlrd $ trgovinski deficit, ne mozes da izgubis trgovinski rat... Istorija nas uci da se niko normalan ne kladi protiv USA... Kina da bi se odbranila mora ozbiljno da razvije svoje unutrasnje trziste, a ona je daleko od toga. Manipulise valutom, svoju radnu snagu drzi jeftinom i tako jeftinom robom preplavljuje svet. Vreme je da se sa tim prestane...

Toronto

pre 5 godina

Izgleda da ljudi nisu svesni kolika je potrošnja u USA. To je najveće svetsko tržište svake vrste robe. A izgleda da ljudi zaboravljaju i da je Tramp pre svega biznismen a ne političar. Ne bi on ulazio u ovo da ne vidi neku korist za USA.

ivan colovic

pre 5 godina

amerika godinama “krade” inteligenciju celog sveta, takodje koristi jeftinu radnu snagu i resurse otvarajuci fabrike u drugim zemljama. ono sto se danas proizvodi u americi sa americkom radnom snagom i resursuma je ili preskupo, ukoliko je dobrog kvaliteta, ili je po kvalitetu gore od kineskog. ko ne veruje dobrodosao je da sam proveri, za ovih desetak, petnaest godina koliko sam ovde ni jednog trenutka ova zemlja nije isla uzlaznom putanj, samo nizbrdo i to sve brze i brze

Stefan

pre 5 godina

Xaxaxaxa ne mogu d verujem ,mi cemo vama ds uvedemo sankcije ali vi nama ne smete ,jer ako vi nama uvedete mi cemo vama jos ...Ovi Ameri su totalno naduveni ...Setite se samo situacije Rusije i EU-a...Ono Rusiji uvedu sankcije na hranu a kad Rusi uvedu na energente ondz ide napad na Ruse kako oni to ne smeju kako su energenti za sve i kako su Rusi sebicni ...Strasno !

Mica neverica

pre 5 godina

Nikada do sada KGB nije imala čoveka na poziciji POTUS!
(Domaćin, 15. jun 2018 15:44)

Nema ni sad. To samo mediji u Americi forsiraju laž o Trampu kao ruskom čoveku u Vašingtonu, a vi naivni liberali naseli. Najlakše je verovati u teorije zavere, najteže je razmišljati svojom glavom.

Marko

pre 5 godina

Vozim kamion po Americi i bas pre dva dana sam bio u luci na utovaru,magacini su prazni,teretnih brodova nema,u ovo vreme pre par nedelja bilo je sedam brodova a pre dva dana samo jedan...Pitao sam par ljudi o cemu se radi,kazu da se plase za svoje poslove i da misle da ce tek biti jako lose.

rade

pre 5 godina

Zivim u USA i ni jedan ekonomista ovo ne podrzava. Ukljucujuci trampove savetnike. Tramp to radi da se dodvori nekim ruralnim glasacima ali ce farmere ovo katastrofalno da pogodi jer je masivan izvoz hrane za Kinu. Kina uvozi milione tona svinjetine. Predvidjaju recesiju 2020 ali ovo ce da je pomeri za 2019.

Zoran

pre 5 godina

Nakako mi nije jasno, kako to da Srbija uvek bude na strani onih koji gube Kina, Rusija, S.Koreja itdd a nikako da bude konacno na strani pobednika i visoko razvijenih drzava?

srdjan

pre 5 godina

Tu bi bile dovoljne i sankcije. Pa nek veliki brat jača.
Nije fer vraćati istom merom. To tek kad budu imali šta da izvoze.
No uzgred - čija je Bela Kuća (beše kineska).

T

pre 5 godina

@redux Problem je sto je on da bi "zastitio" domace proizvodjace, uveo carine na uvoz panela za suncane elektrane. I time ugasio mnogo vise radnih mesta nego sto je zastitio - jer mnogo vise ljudi pravi solarne instalacije u SAD nego sto pravi panele. A te dve firme koje su trazile da se uvedu carine su zapravo u kineskom vlasnistvu, a ostale americke firme zapravo su radile bez problema. Onda je uveo carine na celik i aluminijum. Time je ugrozio sve firme koje koriste celik i aluminijum, kojih je mnogo vise nego onih koje prave celik i aluminijum. Trgovina sa Kinom je nepravedna, Kinezi spracavaju uvoz robe koju Amerikanci najvise izvoze (filmovi, Facebook i slicno), prave ogranicenja za fabrike automobila... tu je Tramp u pravu. Ali nacin na koji on zeli da resi problem je potpuno pogresan, opet ce napraviti mnogo vise stete neko koristi.

shole

pre 5 godina

I ovo je definitivno početak kraja globalizacije nametnute od strane SAD. Oni su je kreirali, oni će to i okončati. Ko je u velikim biznisu u ovom vremenu, svaka mu čast, treba ostati normalan jer više ne znaš šta će sutra pasti nekoj budali na pamet (a sve budala do budale na čelu moćnih država).
Na svu sreću imam mali biznis, dovoljan da se lepo živi, a dobavljač u Grčkoj. Ako I sankcije udare, uvek može preko brda iz Bugarske ?

Redux

pre 5 godina

@T Pa neka naprave fabrike za proizvodnju panela i eto novih radnih mesta.Biće skuplji,pa šta,Amerika je bogata zemlja.A gde su im železare i laka industrija,napuštene kao i kod nas zbog nazovi globalizacije dok se oligarsi kupaju u parama.Ne znam šta će sve ispasti iz ovoga,ali on bar nešto radi.

marko

pre 5 godina

tramp igra na demagogiju i populizam, ova konzervativna politika ce mu doneti upravo glasove te amerike izvan velikih gradova, pa makar to bilo i na stetu po drzavu on igra tako da dobije jos jedan mandat lagano.

Mealy

pre 5 godina

Mislim da sve boli uvo za intelektualnu svojinu, sve do trenutka dok se ne nadju sa druge strane i shvate da ono na sta su potrosili mesece, nekih tamo 10 Kineza razbuca na sitne komade, prekopira i proda 10 puta jeftinije

manda

pre 5 godina

Ako otpočne trgovinski rat Amerike protiv najrazvijenijih zemalja svijeta, Amerika će biti ekonomski poražena. Stvar je u tome da se Tramp kocka jer u bilateralnim odnisima svaka pojedinačna država bi ekonomski prošla gore od SAD. On se nada da će u strahu od ekonomske krize sve te drzave popustiti i napraviti ustupke Americi.

Zoki

pre 5 godina

@Meltdown - To o čemu pričaš je Kina od pre 20 godina. Puno se promenilo i Kina je postala ogroman uvoznik američke robe široke potrošnje. Tramp je otvorio više frontova i nada se da će pojedinačnim pregovorima izvući ustupke po principu ko mu ponudi više. Mislim da se preračunao, jer ovu bitku ne može da dobije, koliko god američka ekonomija bila #1 u svetu. Nateraće države sa kojima se prepucava da se okrenu jedne drugima. Inače, ovde ne možeš pričati o Zapadu i zapadnim kompanijama, u pitanju je isključivo SAD.

Sasko

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.
(M. Radosavljevic, 15. jun 2018 18:55) 


Napisi za one koji hoce da nauce....a ne da veruju u mitove

ide Kinez do Kineza

pre 5 godina

dishu kao jedan i spremni na sve za drzavu.
(Zoran, 15. jun 2018 18:02)
------------------------------------------------

Ovako nesto moze da napise neko ko je Kinu video samo na slici. To kako Kinez moze da mrzi Kineza treba videti da bi poverovao.

dovla

pre 5 godina

Mozda ce Tramp uspeti da vrati proizvodnju u US, ali ta proizvodnja nece biti konkurentna. Steve Jobs je svojevremeno lepo objasnio zasto se iPhone ne pravi u US.

sale

pre 5 godina

Tramp baš želi da trgovinski "zarati" sa skoro svim zemljama kojima sarađuje. Uveo je carina Kini, EU, Kanadi, Meksiku i još ako dodamo carine ili ti "sankcije" Rusiji i vređanje Afričkih zemelja, to je pa skoro ceo svet još ostaje Indija i Latniska Amerika, ako uopšte ima neke trgovine sa njima.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Tržište i sirovine su izazvale dva svetska rata.Treci traje već dugo.Ovo je samo jedna od bitaka.Tramp se obraća Rusiji a gadja Kinu.Kina je tržišni konkurent,Rusija samo partner u sirovinama i tu nema ,u ovoj etapi rata,problema.Videcemo šta sledi.Velika je poledica i biće nepredvidjenih klizanja.Daj bože da ne ode u nekontrolisano klizanje.

Ненад

pre 5 godina

Колико се сећам и распад СФРЈ је почео тзв. трговинским ратом, када је Милошевић увео блокаду словеначких производа (гаћа, чарапа, беле технике и сл.). Само вредност све те робе није вредела ни хиљадити део овoга колико вреди кинеска роба на коју је Трамп увео царине и тарифе. Ако је она (Милошевићева) блокада довела до свега овога шта се дешавало на територији бивше СФРЈ, шта ли ће и докле ће довести ове царине и тарифе!
Један Кинез је лепо беседио ... " Ко Кину уза себе има,има много што шта за себе - ко Кину против себе има,има још више од тога против себе!

brojke ne lažu

pre 5 godina

Kina izvozi skoro 50 milijardi u SAD...SAD u kinu oko 5 milijardi... naravno da ce kina biti na steti...tu ne treba velika pamet!
(pprvi dan skole u Svedskoj, 15. jun 2018 16:01)

Nisi napomenuo da se radi o izvozu-uvozu na mesečnom nivou.
Takođe nisu ti baš tačne cifre, promenili su se odnosi ali je USA i dalje u velikom deficitu. USA izvoz je porastao na oko 10 milijardi, išao i na 12 u martu a uvoz iz Kine je pao na ispod 40 milijardi

https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html

U odnosu na januar 2018 u martu je deficit u razmeni bio za 10 milijardi manji.
Šta god da radi Tramp brojke kažu da mu uspeva da smanjuje deficit.

Kina nema šanse da pobedi u trgovinskom ratu jer i dalje 4 puta više robe ide iz Kine za USA nego u kontra smeru

N\A

pre 5 godina

Ovi ameri su totalno odlepili. oni ne čuju sebe šta pričaju: "ja cu da ti uvedem carinu, a ti nemoj kojim slucajem da se usudis meni da ih uvedes"
Ma da se svet malo prizove pameti, da se Evropa, Kina, Rusija i mnogo malih, totalno sloze i sve povecaju carine x2, da na im uvedu vize po 500 dolara, da cekaju za vize po 6 meseci, da prolaze rigorozne preglede na svakom ulasku u neku zemlju...pa da vide.
Dokle vise bre oni da maltretiraju ceo svet.
Oni sve moraju posebno i na sve imaju pravo....a drugi...nemaju pravo?
Oni znaju sta ja volim i kako treba da zivim, inace cu da dobijem batine?
Totalno su izopaceni....
Ako necete ovo da objavite, barem posaljite u americku ambasadu.
Ali verujem da oni to ne kapiraju.

TVORNICA

pre 5 godina

Tarife imaju veći utjecaj na kupce nego na proizvođače. Zato što je Kina postala svjetska tvornica. 25% carina bit će prikazano po prodajnoj cijeni, što je cijena za američke kupce. Kina će i dalje isporučivati robu po istoj cijeni. Amerika neće moći pokrenuti svoju proizvodnju jer nema proizvodnih pogona i osoblja. Niti jedan kapitalist neće uložiti u proizvodnju ako nema dobiti. Trump će ići za 2, maksimalno 6 godina. Što će se sljedeće dogoditi?

Ivan ZG

pre 5 godina

Da, trgovinski rat je počeo. Ali nije samo trgovinski. Ovo je početak kraja sistema vrijednosti koji je vrijedio zadnjih 50 godina. Ovo je početak kraja liberalnog kapitalizma. Koncepta širenja bez granica. U ovom ratu EU je za sada po strani. Kina će vjerojatno imati sve više problema u radu sa SAD-om pa će se bliskoje povezati sa ostalim zemljama. Kina ne ide džonom kao neki nego tihom okupacijom tako da stvara mreže poslova koji se isprepliću i na kraju ovisite o njima. Taj proces ide sporo i traje 20-30 godina, ali na kraju ste u njihovoj mreži. Kina plete mrežu po cijelom svijetu. Kupuje luke po Europi, Africi, daje kredite i izvodi infrastrukturu, a kada od njih posuđujete novce onda od njih sutra i ovisite.
Tramp je uveo carine i zemljama EU i dobio odgovor. Teško će SAD i EU biti u bliskim odnosima i partneri u NATO, a imati međusobne prepreke u trgovini. To vodi u konačno osamostaljivanje EU od politike SAD-a i u vojno osamostaljivanje. Tramp je uspio u onome što Kina i Rusija nikad ne bi uspjele. Razjediniti SAD i EU. Kada i ako se EU okrene Rusiji i Kini kao partnerima, SAD će početi ubrzano stagnirati.
Mislim da je cijela ova priča potaknuta odlukom Kine da kupljenu naftu plaća juanima i odlukom Rusije da prima eure za naftu. Dolar se traži sve manje i više nije dovoljno naštampati novac već ga treba zaraditi(a nema se gdje)!!! Sada se vuku destabilizirajući potezi ne bi li se sve vratilo na staro, ali mislim da je kotač otišao predaleko.

Гиле

pre 5 godina

Vidim da 80% komentatora ne poznaje elementarnu ekonomiju i stanje u svetu. Zao mi je sto i ovaj moj komentar, ti doticni nece shvatiti, ali Kina ne moze da dobije ovaj trgovinski rat. Ima tri razloga, ali su ogromna. Ne vredi da Vam ih objasnjavam, jer ni to necete razumeti. Zato cete shvatiti, samo ako pricekate i vidite epilog.
(M. Radosavljevic, 15. jun 2018 18:55)

Има можда и више разлога у корист Америке. Али има исто тако бар три и против. И ти као и ја и сви коментатор овде видимо само мали део. Много мозгова је укључено ту и са једне у са друге стране. Рат је почео, Америчка позиција је тренутно јача, али биће ту много изненађења са свих страна. Није ово више доба хладног рата и сиромашне Кине.

V.B

pre 5 godina

Kada imas ~900 mlrd $ trgovinski deficit, ne mozes da izgubis trgovinski rat... Istorija nas uci da se niko normalan ne kladi protiv USA... Kina da bi se odbranila mora ozbiljno da razvije svoje unutrasnje trziste, a ona je daleko od toga. Manipulise valutom, svoju radnu snagu drzi jeftinom i tako jeftinom robom preplavljuje svet. Vreme je da se sa tim prestane...(NStulip, 15. jun 2018 19:53)Deficit SAD u razmeni sa Kinom nije ni pola od toga što si napisao.SAD ima deficit sa skoro svim zemljama(Meksiko,Kanada,EU...),dok sa druge strane ne verujem da neka zemlja ima suficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom.Kinesko tržište je ubedljivo najveće na svetu,kao i proizvodnja.U Kini se proda skoro duplo više automobila nego u SAD-u.Samo zahvaljujući svojim kompanijama,koje posluju(proizvode i prodaju)u Kini SAD je ostvarila rast BDP-a u zadnjih 10 godina.Tačno je da američki radnici od toga imaju malu korist,ali poslovanje u Kini američkim kompanijama je donelo ogroman pofit.Kina može otežati poslovanje tim kompanijama na svojoj teritoriji što bi uticalo na američku privredu.Sa druge strane njihovo mesto u Kini bi brzo zamenile druge kompanije iz EU,Japana,Koreje...Da je ovaj potez Vašington povukao pre 10-ak godina on bi možda ima rezultata,verovatno bi kineski razvoj bio usporen.Međutim danas to veoma malo može da utiče na kinesku privredu.

Might is Right

pre 5 godina

Slobodnu trgovinu nisu izmislili i prvi nametali ameri, nego britanci.Danas je Kina najveci zastupnik te ideje. Problem SAD-a nije od danas, negi traje vise decenija. Poceo se pokazivati samo jer SAD gube na vojnom planu i vise nisu jedina dominacija.Stvari ce se po SAD tek poceti lose odvijati. Ovo je vrh ledenog brega. Onoliko koliko duguju, potrebno im je bar isto i za obnovu infrastrukture koja im se raspada.Oni te novce danas mogu samo sanjati.Tog Kaligulu vise niko ozbiljno ne shvata.

FOB

pre 5 godina

@kine, Kako ce otezavanje poslovanja americkih firmi u Kini stetiti americkoj privredi, a ne bi kineskoj? Ko radi u tim firmama? Kinezi ili neko drugi?

Sigurno hoce. Ali koliko? Trebali znati da Kina nije obavezna da se rotira predstavnika svake 4 godine kao Sjedinjene Države. Ako se rotira, biće isti ljudi sa istom politikom. Ko god da radi u ovim kompanijama neće uticati na to ko će biti kineski predsjednik i koja politika. Trump nema taj luksuz.

Okram Idul

pre 5 godina

u komentarima USA vs Kina a i jedni i drugi posluju "neposteno". Just saying. Sa druge strane... Amerika je izgredjena na osnovima kapitalizma, a u kapitalizmu je sve dozvoljeno... pa ko koga prevesla.

kina

pre 5 godina

Kina može otežati poslovanje tim kompanijama na svojoj teritoriji što bi uticalo na američku privredu.Sa druge strane njihovo mesto u Kini bi brzo zamenile druge kompanije iz EU,Japana,Koreje…
-------------------------------------------------------------------------

A sta sada sprecava te kompanije iz EU, Japan i Koreje da zauzmu to mesto? Nekonkurentnost. Da mogu, istisli bi americke kompanije sa ili bez trgovinskog rata. Kako ce otezavanje poslovanja americkih firmi u Kini stetiti americkoj privredi, a ne bi kineskoj? Ko radi u tim firmama? Kinezi ili neko drugi?