Četvrtak, 26.04.2018.

08:26

Neviđeno ruglo u EU: Ovo nema nijedan grad FOTO

Glavni grad Rumunije, Bukurešt, mogao bi se nazvati i gradom kablova, jer na svim zgradama vise kablovi od telefona, interneta i drugih digitalnih usluga.

Izvor: Tanjug

Neviðeno ruglo u EU: Ovo nema nijedan grad FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

uzo jos piva u zeludac da guram

pre 5 godina

Ovako sve visi i po sokacima na periferiji Beograda plus zardjale klime na svakoj fasadi u centru grada dodatno pojacava utisak ciganmale.

zatucanibot

pre 5 godina

Rumi su za nas postali Svajcarska od kada su usli u EU a mi i dalje idemo sto dalje od Evrope,kao i 90-ih.Ljudi uzimaju ogroman novac iz fonda EU za uredjenje zgrada,trgova,ulica,svega.Dovoljno je otici u Temisvar i videti kako gradic izgleda,prpsto neverovatno.Nigde prosjaka,nezaposlenost 0%,cak im i fali radne snage,studiranje besplatno,prosecne plate 700 evra(pravih 700 evra,ne ovih nasih imaginarnih "pravih"),pola omladine iz Vrsca se preselilo da studira i radi u Temisvaru,a da ne pricamo jos o mnogo bogatijem Bukurestu.

Don Kihot Balkanski

pre 5 godina

Nije tačno da u zapadnoj Evropi ne vise kablovi!

U celoj Španiji sve starije zgrade od 30tak godina imaju kablove na fasadama: Stari telefonski i novi optički.

Cak i kutije za povezivanje su vrlo vrlo vidljive. I mnoge od telefonskih kutija su ili razvaljene ili sa loše postavljenim poklopcem... Pa kad padne kiša ostaneš bez telefonske linije.....

A danas na mnogim novim zgradama po fasadi se postavljaju cevi za gas.

Pozdrav iz Španije.

Zlatko

pre 5 godina

Zivim u Bukurestu dugo i svi smo svesni na sta lice ti kablovi. Ima ih po celoj Rumuniji, na zalost. Ali polako se i uklanjaju - nova javna rasveta na primer ima podzemne kablove.

Nego, interesuje me zasto ste akcenat stavili na nesto sto iako ruzno ne bode oci bas toliko, umesto na bezbroj lepih i prijatnih stvari kojima je Bukurest zaista bogat?? Pa samo arhitekturu da ste hteli u par slika da prikazete Bukurest bi delovao prelepo. A gde su muzeji? Restorani, barovi??

I tako dalje.

Stice se utisak da ste vreme ovde proveli u potrazi za nacinom da grad prikazete u negativnom svetlu. I toliko je tesko bilo da nadjoste samo kablove :)

Sladjana

pre 5 godina

Još 2000. kad sam posetila Bukurešt, za nas je bio prava evropska metropola. Ne mogu da verujem da ste izdvojili ovu temu i fotografije kablova kod onakve lepote od muzeja,galerija, restorana. U međuvremenu oni su otišli još pet kopalja ispred nas, a nama čemernima ostalo samo da im tražimo mane kao da nismo najbedniji u Evropi.

mare

pre 5 godina

Bukurešt grad kablova, Beograd grad klima uređaja.Pogledajte fasade zgrada vise klime na sve strane ko deca da su lepila sličice.
(Debeli Sava, 26. april 2018 11:01)
Kod nas čak i zgrada predsednika republike ima okačene klime na fasadi do ulice, a siguran sam da je pod nekom vrstom zaštite. I to nije problem od juče te klime stoje tako bar 10ak godina

Jorginho

pre 5 godina

Ja sam se mnogo više šokirao kada sam skontao da se u Londonu, a verovatno i u celoj Engleskoj kanalizacione cevi ne nalaze unutar zgrada već spolja - na fasadi. Navodno nemaju mraza zimi i tako im lakše za održavanje. Posle izvesnog vremena taj detalj je prestao da mi "bode" oči i prestalo je da mi smeta. Verovatno je slična situacija i sa ovim rumunskim kablovima. Isto kao i kad krečiš pa ti svaka mrva na zidu smeta, a posle izvesnog vremena ćerka ostavi tragove od patika na plafonu, izbuši zidove a ja to ni ne registrujem jer mi se mozak navikao i čuva me od stresa. ;)

Glasses

pre 5 godina

U Rumuniji je prosek plate 700evra (pravih, ne Vučićevih) tako da verujem da im kablici i ne smetaju toliko...
(John Smith, 26. april 2018 10:00)
Google moj drug. 510 neto plata(nema je 2/3stanovnistva)prosecna, minimalna 250e. Nisu daleko ali se mnogo brzo razvijaju. Fun fact: Rumuni su u fiskalnu konsolidaciju ulsi 2009(znaci pre nas). Smanjili plate vise nego mi i podiglo porez na 24%(najveci porez uz madjare). Stabilizovali dug i krenuli se razvijaju. Tek da ce oni da stizu sve od reda (npr Hrvatsku), koja samo gruva potrosnju i plate kao i mi. Vazno je da je namiren drzavni sektor. Tigar ekonomija Evrope

Posteno!

pre 5 godina

Evo odgovora i zašto se ne kradu, zato što su optički kablovi, nisu bakar već najobičnije staklo.....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (risto, 26. april 2018 10:15)

Da ih niko ne krade, istina je. Ali zato ih secka konkurencija.

MARSUPILAMI

pre 5 godina

I ovo je vama ruglo ? Dodjite kod cvetkove pijace da vidite pravo ruglo. Prvo im je Vucuc otvirio radna mesta a sad bi mogao da napravi fontanu da mogu ponekad da se okupaju. Pozdrav za gradskog menadzera !

Dare

pre 5 godina

Sjećam se moje posjete Bukureštu prije 3 godine, rezervisao sam hotel sa internetom i kada sam došao, iznad ulaznih vrata je bilo namotano jedno tri metra LAN kabla koji zaista pokriva cijelu sobu :-)

izigravanje propisa

pre 5 godina

Bio sam pre 7-8 godina u Bukuresu, u firmi koja radi sa njihovim telekomom. Kad sam ih pitao o pomenutim kablovima, samo su se nasmejali i objasnili o cemu se radi. Naime da bi usli u EU, trazilo se ukidanje monopola svuda pa i u telekomunikacijama. Tako su raznorazni konkurenti poceli da salju zahteve za polaganje kablova ali od gradskih vlasti nisu dobijali dozlove. Jednostavno je telekom svoj monopol progurao na mala vrata - gradske vlasti nisu davale dozvole za polaganje novih kablova u gradu. I tako je konkurencija pocela da polaze kablove po banderama, fasadama,... Balkan je to!

Не сабирају се и не пореде бабе и жабе

pre 5 godina

"... U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a „estetski nesklad“ bio bi odmah uklonjen. ..."

У Немачкој или Аустрији ти исти станари би имали 5+ пута већу плату односно пензију од оне коју примају у Румунији. Какве плате и пензије - такви каблови.

Srbija

pre 5 godina

Zanimljivo je da vidimo probleme kod Rumuna, a kablove u knez Mihailovoj izgleda niko ne vidi? Svaki stub rasvete je uvijen u kojekakve kablove, a na kosancicevom vencu je takodje horor.

Ммм

pre 5 godina

Нисмо ми компетенти да причамо о овоме, када будемо ми имали здраву средину, онда можемо да причамо и о Румунима и о не знам коме још, до тада, џабе ово

Timocanin

pre 5 godina

Dodjite da slikate gradove po Istocnoj Srbiji, narocito Knjazevac,
pa da vidite sta je šuma kablova. U pojedinim ulicama od kablova bukvalno kiša ne može da nakvasi ulicu, kao kišobran.

kögel TIR.

pre 5 godina

Bolje kablovi nego kao kod nas kablovi plus smrdljivi kontejneri raspadnuti iz kojih se cedi nzm ni ja sta neka radijacija pa u sve to ukombinuj +40 u hladu da vidis kako lepo mirise. Znamo mi kao nekom da nalazimo manu umesto sebe da pogledamo na sta licimo sekundarna rupa ovog sveta smo mi.

Debeli Sava

pre 5 godina

Bukurešt grad kablova, Beograd grad klima uređaja.Pogledajte fasade zgrada vise klime na sve strane ko deca da su lepila sličice.

лало

pre 5 godina

Дођите у Нови Сад. Овде каблови нигде не висе, сви су укопани, катастар ради одлично, све некретнине су укнјижене у својој право величини, сви плаћају градски превоз, информатику, сбб и остале трошкове редовно,канализација покрива цео град, град је чист а контејнери ѕа ђубре су укопани и редевно се празне. О томе могу да сањају и Букурест и Београд и Софија и Лисабон. Тако вам је то Аустроугарска је била уређена земља па се нешто од тога пренело и на потомке.

zubac

pre 5 godina

Dobro kablovi su tu gdje su, a sta cemo mi sa kolicinom djubreta u nasem glavnom gradu ? Beograd u nekom djelovima izgleda zastrasujuce ( dio Karaburme, Miljakovac itd ).

DC

pre 5 godina

@Maja 'na zapadu su svi kablovi ukopani u zemlju i nema bandera': Pretpostavljam da mislis na Evropu. U SAD je druga prica. Neko ko iz zapadne Evrope ode za SAD ce vrlo brzo primetiti svuda kablove i bandere. I kratere na ulicama i non stop policijske/vatrogasne/sanitetske sirene itd...

nebitno

pre 5 godina

Sto se tice kablova Srbija po tom pitanju stoji jako dobro. Ceo Japan je ispresecan kablovima i naravno Amerika. To me iznenadilo kada sam je prvi put posetio. 90% bandera su drvene i 90% je nakrivljeno i onda im dodaju sajle od zemlje do vrha da ih spreče da se još krive. Što se tiče Bukuresta on je mix Pariza i Berlina, svakako zanimljiv grad. Kao neko ko je dosta putovao mogu da kažem da smo po nekim pitanjima medju najboljim na svetu, kao što je internet, mobilna mreža, veličina porcija i kvalitet hrane, noćni život, bezbednost... Da se na svakoj plati kod nas doda jedna 0, Srbija bi postala najbolja zemlja za život na svetu!

internet

pre 5 godina

Kablovi koji se vide na slikama sluze za internet, a ta suma kablova i jeste razlog jeftinog i brzog interneta u RO, jer ocigledno nisu potrebne neke specijalne dozvole za postavljanje kablova odnosno optike.

risto

pre 5 godina

Evo odgovora i zašto se ne kradu, zato što su optički kablovi, nisu bakar već najobičnije staklo. Ni kod nas se optički kablovi ne kradu, rezerve kabla vise svuda i kod nas. Obratite pažnju po banderama i videćete iste "viškove" tj rezerve kabla koje su ostavljen i niko ih ne dira.

risto

pre 5 godina

@Vladimir zato što su to optički kablovi i zato što se kod njih uvek ostavlja rezerva. U slučaju kidanja optički kabl ne može da se nastavi kao bakarni, mora se splajsuje.
Ovakve rezerve kablova možete da vidite i kod nas, a velika crna "budža" uz smotuljke je spojnica za optičke kablove.

bole

pre 5 godina

Nije tacno da to ima samo u Rumuniji, takve slike sam uslikao u sred Barcelone prosle godine gde su cak i gornji delovi bandera (krivine) postavljeni na zidove kuca. Steta sto ne mogu da ih postavim ovde pa da malo vidite i bisere iz EU.

Deus

pre 5 godina

A da li ste primetili kablove provajdera kablovske televizije izmedju solitera na Novom Beogradu - na 30-50 m visine izmedju zgrada kao konopac za susenje vesa? Treba samo da odete do blokova 70 ili 45.

Žarko

pre 5 godina

Opet gledamo tuđa posla a na svoje dvorište zaboravljamo. Beograd i nekako, ali svi gradovi u Srbiji su u krimi stanju. Oronule fasade, polupani napušteni izlozi, grafiti na svakom ćošku.

Savesni građanin

pre 5 godina

"Smotuljci" su rezerve na optičkim kablovima, to je princip kod njihove instalacije. To što ne kradu kablove je samo znak da su se lopovi edukovali i znaju da je kabl optički i da nema metalnih elemenata u sebi. Žao mi je što moram da kažem, ali kad uđemo u EU, prikazivaće moj Niš kao takav grad jer je gradska vlast dozvolila nekontrolisani, nezakonito i opasno po građane postavljanje kablova po stubovima javne rasvete.

Maja

pre 5 godina

na zapadu su svi kablovi ukopani u zemlju i nema bandera.
Taj "strah" od krađe struje i bespravnog priključivanja i nelegalnog priključivanja na instalacije je prepreka da se bandere uklone i da sve bude kao na zapadu.
Istok je uvek imao drugaciji pogled na sve ali mislim da svuda treb a da bude kao na zapadu

Sale

pre 5 godina

Možda u Rumuniji nije kao u ostatku razvijene Evrope, ali ako bi uporedili sa nekim Azijskim gradovima ovo je bukvalno perfektno. Ko je bio u Aziji veoma dobro zna o čemu pričam i teško je opisati rečima kako to izgleda npr. u Ho Ši Minu, Pnom Penu ili Bangkoku. To su bukvalno snopovi od nekoliko desetina, pa i stotina kablova koji vise između bandera, po fasadama i sl. Na samim banderama je tek posebna priča. Kao da je neko uzeo 100 kablova i umrsio, tako to izgleda. Očigledno to i tako može raditi i može se održavati (ne znam kako), ali je činjenica da ljudi tako žive. Npr. Ho Ši Min (Vijetnam) ima 8.000.000 stanovnika, što znači značajno više od manje-više svih evropskih prestonica (London je tu negde) i pored toga tako veliki grad funkcioniše. Evropa je u svakom pogledu mnogo podigla standarde u svim oblastima. Negde je to dobro, a negde suviše opterećuje građane i mislim da se polako prelazi ona granica kada se iz uređenog društva prelazi u potpuno kontrolisano društvo bez ikakve spontanosti.

Sale

pre 5 godina

Možda u Rumuniji nije kao u ostatku razvijene Evrope, ali ako bi uporedili sa nekim Azijskim gradovima ovo je bukvalno perfektno. Ko je bio u Aziji veoma dobro zna o čemu pričam i teško je opisati rečima kako to izgleda npr. u Ho Ši Minu, Pnom Penu ili Bangkoku. To su bukvalno snopovi od nekoliko desetina, pa i stotina kablova koji vise između bandera, po fasadama i sl. Na samim banderama je tek posebna priča. Kao da je neko uzeo 100 kablova i umrsio, tako to izgleda. Očigledno to i tako može raditi i može se održavati (ne znam kako), ali je činjenica da ljudi tako žive. Npr. Ho Ši Min (Vijetnam) ima 8.000.000 stanovnika, što znači značajno više od manje-više svih evropskih prestonica (London je tu negde) i pored toga tako veliki grad funkcioniše. Evropa je u svakom pogledu mnogo podigla standarde u svim oblastima. Negde je to dobro, a negde suviše opterećuje građane i mislim da se polako prelazi ona granica kada se iz uređenog društva prelazi u potpuno kontrolisano društvo bez ikakve spontanosti.

Debeli Sava

pre 5 godina

Bukurešt grad kablova, Beograd grad klima uređaja.Pogledajte fasade zgrada vise klime na sve strane ko deca da su lepila sličice.

nebitno

pre 5 godina

Sto se tice kablova Srbija po tom pitanju stoji jako dobro. Ceo Japan je ispresecan kablovima i naravno Amerika. To me iznenadilo kada sam je prvi put posetio. 90% bandera su drvene i 90% je nakrivljeno i onda im dodaju sajle od zemlje do vrha da ih spreče da se još krive. Što se tiče Bukuresta on je mix Pariza i Berlina, svakako zanimljiv grad. Kao neko ko je dosta putovao mogu da kažem da smo po nekim pitanjima medju najboljim na svetu, kao što je internet, mobilna mreža, veličina porcija i kvalitet hrane, noćni život, bezbednost... Da se na svakoj plati kod nas doda jedna 0, Srbija bi postala najbolja zemlja za život na svetu!

Ммм

pre 5 godina

Нисмо ми компетенти да причамо о овоме, када будемо ми имали здраву средину, онда можемо да причамо и о Румунима и о не знам коме још, до тада, џабе ово

лало

pre 5 godina

Дођите у Нови Сад. Овде каблови нигде не висе, сви су укопани, катастар ради одлично, све некретнине су укнјижене у својој право величини, сви плаћају градски превоз, информатику, сбб и остале трошкове редовно,канализација покрива цео град, град је чист а контејнери ѕа ђубре су укопани и редевно се празне. О томе могу да сањају и Букурест и Београд и Софија и Лисабон. Тако вам је то Аустроугарска је била уређена земља па се нешто од тога пренело и на потомке.

Žarko

pre 5 godina

Opet gledamo tuđa posla a na svoje dvorište zaboravljamo. Beograd i nekako, ali svi gradovi u Srbiji su u krimi stanju. Oronule fasade, polupani napušteni izlozi, grafiti na svakom ćošku.

Dare

pre 5 godina

Sjećam se moje posjete Bukureštu prije 3 godine, rezervisao sam hotel sa internetom i kada sam došao, iznad ulaznih vrata je bilo namotano jedno tri metra LAN kabla koji zaista pokriva cijelu sobu :-)

kögel TIR.

pre 5 godina

Bolje kablovi nego kao kod nas kablovi plus smrdljivi kontejneri raspadnuti iz kojih se cedi nzm ni ja sta neka radijacija pa u sve to ukombinuj +40 u hladu da vidis kako lepo mirise. Znamo mi kao nekom da nalazimo manu umesto sebe da pogledamo na sta licimo sekundarna rupa ovog sveta smo mi.

Deus

pre 5 godina

A da li ste primetili kablove provajdera kablovske televizije izmedju solitera na Novom Beogradu - na 30-50 m visine izmedju zgrada kao konopac za susenje vesa? Treba samo da odete do blokova 70 ili 45.

DC

pre 5 godina

@Maja 'na zapadu su svi kablovi ukopani u zemlju i nema bandera': Pretpostavljam da mislis na Evropu. U SAD je druga prica. Neko ko iz zapadne Evrope ode za SAD ce vrlo brzo primetiti svuda kablove i bandere. I kratere na ulicama i non stop policijske/vatrogasne/sanitetske sirene itd...

zubac

pre 5 godina

Dobro kablovi su tu gdje su, a sta cemo mi sa kolicinom djubreta u nasem glavnom gradu ? Beograd u nekom djelovima izgleda zastrasujuce ( dio Karaburme, Miljakovac itd ).

internet

pre 5 godina

Kablovi koji se vide na slikama sluze za internet, a ta suma kablova i jeste razlog jeftinog i brzog interneta u RO, jer ocigledno nisu potrebne neke specijalne dozvole za postavljanje kablova odnosno optike.

risto

pre 5 godina

Evo odgovora i zašto se ne kradu, zato što su optički kablovi, nisu bakar već najobičnije staklo. Ni kod nas se optički kablovi ne kradu, rezerve kabla vise svuda i kod nas. Obratite pažnju po banderama i videćete iste "viškove" tj rezerve kabla koje su ostavljen i niko ih ne dira.

Sladjana

pre 5 godina

Još 2000. kad sam posetila Bukurešt, za nas je bio prava evropska metropola. Ne mogu da verujem da ste izdvojili ovu temu i fotografije kablova kod onakve lepote od muzeja,galerija, restorana. U međuvremenu oni su otišli još pet kopalja ispred nas, a nama čemernima ostalo samo da im tražimo mane kao da nismo najbedniji u Evropi.

Не сабирају се и не пореде бабе и жабе

pre 5 godina

"... U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a „estetski nesklad“ bio bi odmah uklonjen. ..."

У Немачкој или Аустрији ти исти станари би имали 5+ пута већу плату односно пензију од оне коју примају у Румунији. Какве плате и пензије - такви каблови.

izigravanje propisa

pre 5 godina

Bio sam pre 7-8 godina u Bukuresu, u firmi koja radi sa njihovim telekomom. Kad sam ih pitao o pomenutim kablovima, samo su se nasmejali i objasnili o cemu se radi. Naime da bi usli u EU, trazilo se ukidanje monopola svuda pa i u telekomunikacijama. Tako su raznorazni konkurenti poceli da salju zahteve za polaganje kablova ali od gradskih vlasti nisu dobijali dozlove. Jednostavno je telekom svoj monopol progurao na mala vrata - gradske vlasti nisu davale dozvole za polaganje novih kablova u gradu. I tako je konkurencija pocela da polaze kablove po banderama, fasadama,... Balkan je to!

risto

pre 5 godina

@Vladimir zato što su to optički kablovi i zato što se kod njih uvek ostavlja rezerva. U slučaju kidanja optički kabl ne može da se nastavi kao bakarni, mora se splajsuje.
Ovakve rezerve kablova možete da vidite i kod nas, a velika crna "budža" uz smotuljke je spojnica za optičke kablove.

Savesni građanin

pre 5 godina

"Smotuljci" su rezerve na optičkim kablovima, to je princip kod njihove instalacije. To što ne kradu kablove je samo znak da su se lopovi edukovali i znaju da je kabl optički i da nema metalnih elemenata u sebi. Žao mi je što moram da kažem, ali kad uđemo u EU, prikazivaće moj Niš kao takav grad jer je gradska vlast dozvolila nekontrolisani, nezakonito i opasno po građane postavljanje kablova po stubovima javne rasvete.

Srbija

pre 5 godina

Zanimljivo je da vidimo probleme kod Rumuna, a kablove u knez Mihailovoj izgleda niko ne vidi? Svaki stub rasvete je uvijen u kojekakve kablove, a na kosancicevom vencu je takodje horor.

Zlatko

pre 5 godina

Zivim u Bukurestu dugo i svi smo svesni na sta lice ti kablovi. Ima ih po celoj Rumuniji, na zalost. Ali polako se i uklanjaju - nova javna rasveta na primer ima podzemne kablove.

Nego, interesuje me zasto ste akcenat stavili na nesto sto iako ruzno ne bode oci bas toliko, umesto na bezbroj lepih i prijatnih stvari kojima je Bukurest zaista bogat?? Pa samo arhitekturu da ste hteli u par slika da prikazete Bukurest bi delovao prelepo. A gde su muzeji? Restorani, barovi??

I tako dalje.

Stice se utisak da ste vreme ovde proveli u potrazi za nacinom da grad prikazete u negativnom svetlu. I toliko je tesko bilo da nadjoste samo kablove :)

Timocanin

pre 5 godina

Dodjite da slikate gradove po Istocnoj Srbiji, narocito Knjazevac,
pa da vidite sta je šuma kablova. U pojedinim ulicama od kablova bukvalno kiša ne može da nakvasi ulicu, kao kišobran.

bole

pre 5 godina

Nije tacno da to ima samo u Rumuniji, takve slike sam uslikao u sred Barcelone prosle godine gde su cak i gornji delovi bandera (krivine) postavljeni na zidove kuca. Steta sto ne mogu da ih postavim ovde pa da malo vidite i bisere iz EU.

Jorginho

pre 5 godina

Ja sam se mnogo više šokirao kada sam skontao da se u Londonu, a verovatno i u celoj Engleskoj kanalizacione cevi ne nalaze unutar zgrada već spolja - na fasadi. Navodno nemaju mraza zimi i tako im lakše za održavanje. Posle izvesnog vremena taj detalj je prestao da mi "bode" oči i prestalo je da mi smeta. Verovatno je slična situacija i sa ovim rumunskim kablovima. Isto kao i kad krečiš pa ti svaka mrva na zidu smeta, a posle izvesnog vremena ćerka ostavi tragove od patika na plafonu, izbuši zidove a ja to ni ne registrujem jer mi se mozak navikao i čuva me od stresa. ;)

Glasses

pre 5 godina

U Rumuniji je prosek plate 700evra (pravih, ne Vučićevih) tako da verujem da im kablici i ne smetaju toliko...
(John Smith, 26. april 2018 10:00)
Google moj drug. 510 neto plata(nema je 2/3stanovnistva)prosecna, minimalna 250e. Nisu daleko ali se mnogo brzo razvijaju. Fun fact: Rumuni su u fiskalnu konsolidaciju ulsi 2009(znaci pre nas). Smanjili plate vise nego mi i podiglo porez na 24%(najveci porez uz madjare). Stabilizovali dug i krenuli se razvijaju. Tek da ce oni da stizu sve od reda (npr Hrvatsku), koja samo gruva potrosnju i plate kao i mi. Vazno je da je namiren drzavni sektor. Tigar ekonomija Evrope

MARSUPILAMI

pre 5 godina

I ovo je vama ruglo ? Dodjite kod cvetkove pijace da vidite pravo ruglo. Prvo im je Vucuc otvirio radna mesta a sad bi mogao da napravi fontanu da mogu ponekad da se okupaju. Pozdrav za gradskog menadzera !

Don Kihot Balkanski

pre 5 godina

Nije tačno da u zapadnoj Evropi ne vise kablovi!

U celoj Španiji sve starije zgrade od 30tak godina imaju kablove na fasadama: Stari telefonski i novi optički.

Cak i kutije za povezivanje su vrlo vrlo vidljive. I mnoge od telefonskih kutija su ili razvaljene ili sa loše postavljenim poklopcem... Pa kad padne kiša ostaneš bez telefonske linije.....

A danas na mnogim novim zgradama po fasadi se postavljaju cevi za gas.

Pozdrav iz Španije.

mare

pre 5 godina

Bukurešt grad kablova, Beograd grad klima uređaja.Pogledajte fasade zgrada vise klime na sve strane ko deca da su lepila sličice.
(Debeli Sava, 26. april 2018 11:01)
Kod nas čak i zgrada predsednika republike ima okačene klime na fasadi do ulice, a siguran sam da je pod nekom vrstom zaštite. I to nije problem od juče te klime stoje tako bar 10ak godina

Maja

pre 5 godina

na zapadu su svi kablovi ukopani u zemlju i nema bandera.
Taj "strah" od krađe struje i bespravnog priključivanja i nelegalnog priključivanja na instalacije je prepreka da se bandere uklone i da sve bude kao na zapadu.
Istok je uvek imao drugaciji pogled na sve ali mislim da svuda treb a da bude kao na zapadu

Posteno!

pre 5 godina

Evo odgovora i zašto se ne kradu, zato što su optički kablovi, nisu bakar već najobičnije staklo.....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (risto, 26. april 2018 10:15)

Da ih niko ne krade, istina je. Ali zato ih secka konkurencija.

zatucanibot

pre 5 godina

Rumi su za nas postali Svajcarska od kada su usli u EU a mi i dalje idemo sto dalje od Evrope,kao i 90-ih.Ljudi uzimaju ogroman novac iz fonda EU za uredjenje zgrada,trgova,ulica,svega.Dovoljno je otici u Temisvar i videti kako gradic izgleda,prpsto neverovatno.Nigde prosjaka,nezaposlenost 0%,cak im i fali radne snage,studiranje besplatno,prosecne plate 700 evra(pravih 700 evra,ne ovih nasih imaginarnih "pravih"),pola omladine iz Vrsca se preselilo da studira i radi u Temisvaru,a da ne pricamo jos o mnogo bogatijem Bukurestu.

uzo jos piva u zeludac da guram

pre 5 godina

Ovako sve visi i po sokacima na periferiji Beograda plus zardjale klime na svakoj fasadi u centru grada dodatno pojacava utisak ciganmale.

Не сабирају се и не пореде бабе и жабе

pre 5 godina

"... U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a „estetski nesklad“ bio bi odmah uklonjen. ..."

У Немачкој или Аустрији ти исти станари би имали 5+ пута већу плату односно пензију од оне коју примају у Румунији. Какве плате и пензије - такви каблови.

Sale

pre 5 godina

Možda u Rumuniji nije kao u ostatku razvijene Evrope, ali ako bi uporedili sa nekim Azijskim gradovima ovo je bukvalno perfektno. Ko je bio u Aziji veoma dobro zna o čemu pričam i teško je opisati rečima kako to izgleda npr. u Ho Ši Minu, Pnom Penu ili Bangkoku. To su bukvalno snopovi od nekoliko desetina, pa i stotina kablova koji vise između bandera, po fasadama i sl. Na samim banderama je tek posebna priča. Kao da je neko uzeo 100 kablova i umrsio, tako to izgleda. Očigledno to i tako može raditi i može se održavati (ne znam kako), ali je činjenica da ljudi tako žive. Npr. Ho Ši Min (Vijetnam) ima 8.000.000 stanovnika, što znači značajno više od manje-više svih evropskih prestonica (London je tu negde) i pored toga tako veliki grad funkcioniše. Evropa je u svakom pogledu mnogo podigla standarde u svim oblastima. Negde je to dobro, a negde suviše opterećuje građane i mislim da se polako prelazi ona granica kada se iz uređenog društva prelazi u potpuno kontrolisano društvo bez ikakve spontanosti.

nebitno

pre 5 godina

Sto se tice kablova Srbija po tom pitanju stoji jako dobro. Ceo Japan je ispresecan kablovima i naravno Amerika. To me iznenadilo kada sam je prvi put posetio. 90% bandera su drvene i 90% je nakrivljeno i onda im dodaju sajle od zemlje do vrha da ih spreče da se još krive. Što se tiče Bukuresta on je mix Pariza i Berlina, svakako zanimljiv grad. Kao neko ko je dosta putovao mogu da kažem da smo po nekim pitanjima medju najboljim na svetu, kao što je internet, mobilna mreža, veličina porcija i kvalitet hrane, noćni život, bezbednost... Da se na svakoj plati kod nas doda jedna 0, Srbija bi postala najbolja zemlja za život na svetu!

лало

pre 5 godina

Дођите у Нови Сад. Овде каблови нигде не висе, сви су укопани, катастар ради одлично, све некретнине су укнјижене у својој право величини, сви плаћају градски превоз, информатику, сбб и остале трошкове редовно,канализација покрива цео град, град је чист а контејнери ѕа ђубре су укопани и редевно се празне. О томе могу да сањају и Букурест и Београд и Софија и Лисабон. Тако вам је то Аустроугарска је била уређена земља па се нешто од тога пренело и на потомке.

Maja

pre 5 godina

na zapadu su svi kablovi ukopani u zemlju i nema bandera.
Taj "strah" od krađe struje i bespravnog priključivanja i nelegalnog priključivanja na instalacije je prepreka da se bandere uklone i da sve bude kao na zapadu.
Istok je uvek imao drugaciji pogled na sve ali mislim da svuda treb a da bude kao na zapadu

Žarko

pre 5 godina

Opet gledamo tuđa posla a na svoje dvorište zaboravljamo. Beograd i nekako, ali svi gradovi u Srbiji su u krimi stanju. Oronule fasade, polupani napušteni izlozi, grafiti na svakom ćošku.

Sladjana

pre 5 godina

Još 2000. kad sam posetila Bukurešt, za nas je bio prava evropska metropola. Ne mogu da verujem da ste izdvojili ovu temu i fotografije kablova kod onakve lepote od muzeja,galerija, restorana. U međuvremenu oni su otišli još pet kopalja ispred nas, a nama čemernima ostalo samo da im tražimo mane kao da nismo najbedniji u Evropi.

Ммм

pre 5 godina

Нисмо ми компетенти да причамо о овоме, када будемо ми имали здраву средину, онда можемо да причамо и о Румунима и о не знам коме још, до тада, џабе ово

Zlatko

pre 5 godina

Zivim u Bukurestu dugo i svi smo svesni na sta lice ti kablovi. Ima ih po celoj Rumuniji, na zalost. Ali polako se i uklanjaju - nova javna rasveta na primer ima podzemne kablove.

Nego, interesuje me zasto ste akcenat stavili na nesto sto iako ruzno ne bode oci bas toliko, umesto na bezbroj lepih i prijatnih stvari kojima je Bukurest zaista bogat?? Pa samo arhitekturu da ste hteli u par slika da prikazete Bukurest bi delovao prelepo. A gde su muzeji? Restorani, barovi??

I tako dalje.

Stice se utisak da ste vreme ovde proveli u potrazi za nacinom da grad prikazete u negativnom svetlu. I toliko je tesko bilo da nadjoste samo kablove :)

Debeli Sava

pre 5 godina

Bukurešt grad kablova, Beograd grad klima uređaja.Pogledajte fasade zgrada vise klime na sve strane ko deca da su lepila sličice.

internet

pre 5 godina

Kablovi koji se vide na slikama sluze za internet, a ta suma kablova i jeste razlog jeftinog i brzog interneta u RO, jer ocigledno nisu potrebne neke specijalne dozvole za postavljanje kablova odnosno optike.

MARSUPILAMI

pre 5 godina

I ovo je vama ruglo ? Dodjite kod cvetkove pijace da vidite pravo ruglo. Prvo im je Vucuc otvirio radna mesta a sad bi mogao da napravi fontanu da mogu ponekad da se okupaju. Pozdrav za gradskog menadzera !

Deus

pre 5 godina

A da li ste primetili kablove provajdera kablovske televizije izmedju solitera na Novom Beogradu - na 30-50 m visine izmedju zgrada kao konopac za susenje vesa? Treba samo da odete do blokova 70 ili 45.

Savesni građanin

pre 5 godina

"Smotuljci" su rezerve na optičkim kablovima, to je princip kod njihove instalacije. To što ne kradu kablove je samo znak da su se lopovi edukovali i znaju da je kabl optički i da nema metalnih elemenata u sebi. Žao mi je što moram da kažem, ali kad uđemo u EU, prikazivaće moj Niš kao takav grad jer je gradska vlast dozvolila nekontrolisani, nezakonito i opasno po građane postavljanje kablova po stubovima javne rasvete.

DC

pre 5 godina

@Maja 'na zapadu su svi kablovi ukopani u zemlju i nema bandera': Pretpostavljam da mislis na Evropu. U SAD je druga prica. Neko ko iz zapadne Evrope ode za SAD ce vrlo brzo primetiti svuda kablove i bandere. I kratere na ulicama i non stop policijske/vatrogasne/sanitetske sirene itd...

Srbija

pre 5 godina

Zanimljivo je da vidimo probleme kod Rumuna, a kablove u knez Mihailovoj izgleda niko ne vidi? Svaki stub rasvete je uvijen u kojekakve kablove, a na kosancicevom vencu je takodje horor.

Glasses

pre 5 godina

U Rumuniji je prosek plate 700evra (pravih, ne Vučićevih) tako da verujem da im kablici i ne smetaju toliko...
(John Smith, 26. april 2018 10:00)
Google moj drug. 510 neto plata(nema je 2/3stanovnistva)prosecna, minimalna 250e. Nisu daleko ali se mnogo brzo razvijaju. Fun fact: Rumuni su u fiskalnu konsolidaciju ulsi 2009(znaci pre nas). Smanjili plate vise nego mi i podiglo porez na 24%(najveci porez uz madjare). Stabilizovali dug i krenuli se razvijaju. Tek da ce oni da stizu sve od reda (npr Hrvatsku), koja samo gruva potrosnju i plate kao i mi. Vazno je da je namiren drzavni sektor. Tigar ekonomija Evrope

Dare

pre 5 godina

Sjećam se moje posjete Bukureštu prije 3 godine, rezervisao sam hotel sa internetom i kada sam došao, iznad ulaznih vrata je bilo namotano jedno tri metra LAN kabla koji zaista pokriva cijelu sobu :-)

Timocanin

pre 5 godina

Dodjite da slikate gradove po Istocnoj Srbiji, narocito Knjazevac,
pa da vidite sta je šuma kablova. U pojedinim ulicama od kablova bukvalno kiša ne može da nakvasi ulicu, kao kišobran.

kögel TIR.

pre 5 godina

Bolje kablovi nego kao kod nas kablovi plus smrdljivi kontejneri raspadnuti iz kojih se cedi nzm ni ja sta neka radijacija pa u sve to ukombinuj +40 u hladu da vidis kako lepo mirise. Znamo mi kao nekom da nalazimo manu umesto sebe da pogledamo na sta licimo sekundarna rupa ovog sveta smo mi.

zubac

pre 5 godina

Dobro kablovi su tu gdje su, a sta cemo mi sa kolicinom djubreta u nasem glavnom gradu ? Beograd u nekom djelovima izgleda zastrasujuce ( dio Karaburme, Miljakovac itd ).

bole

pre 5 godina

Nije tacno da to ima samo u Rumuniji, takve slike sam uslikao u sred Barcelone prosle godine gde su cak i gornji delovi bandera (krivine) postavljeni na zidove kuca. Steta sto ne mogu da ih postavim ovde pa da malo vidite i bisere iz EU.

risto

pre 5 godina

Evo odgovora i zašto se ne kradu, zato što su optički kablovi, nisu bakar već najobičnije staklo. Ni kod nas se optički kablovi ne kradu, rezerve kabla vise svuda i kod nas. Obratite pažnju po banderama i videćete iste "viškove" tj rezerve kabla koje su ostavljen i niko ih ne dira.

izigravanje propisa

pre 5 godina

Bio sam pre 7-8 godina u Bukuresu, u firmi koja radi sa njihovim telekomom. Kad sam ih pitao o pomenutim kablovima, samo su se nasmejali i objasnili o cemu se radi. Naime da bi usli u EU, trazilo se ukidanje monopola svuda pa i u telekomunikacijama. Tako su raznorazni konkurenti poceli da salju zahteve za polaganje kablova ali od gradskih vlasti nisu dobijali dozlove. Jednostavno je telekom svoj monopol progurao na mala vrata - gradske vlasti nisu davale dozvole za polaganje novih kablova u gradu. I tako je konkurencija pocela da polaze kablove po banderama, fasadama,... Balkan je to!

Posteno!

pre 5 godina

Evo odgovora i zašto se ne kradu, zato što su optički kablovi, nisu bakar već najobičnije staklo.....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (risto, 26. april 2018 10:15)

Da ih niko ne krade, istina je. Ali zato ih secka konkurencija.

Don Kihot Balkanski

pre 5 godina

Nije tačno da u zapadnoj Evropi ne vise kablovi!

U celoj Španiji sve starije zgrade od 30tak godina imaju kablove na fasadama: Stari telefonski i novi optički.

Cak i kutije za povezivanje su vrlo vrlo vidljive. I mnoge od telefonskih kutija su ili razvaljene ili sa loše postavljenim poklopcem... Pa kad padne kiša ostaneš bez telefonske linije.....

A danas na mnogim novim zgradama po fasadi se postavljaju cevi za gas.

Pozdrav iz Španije.

Jorginho

pre 5 godina

Ja sam se mnogo više šokirao kada sam skontao da se u Londonu, a verovatno i u celoj Engleskoj kanalizacione cevi ne nalaze unutar zgrada već spolja - na fasadi. Navodno nemaju mraza zimi i tako im lakše za održavanje. Posle izvesnog vremena taj detalj je prestao da mi "bode" oči i prestalo je da mi smeta. Verovatno je slična situacija i sa ovim rumunskim kablovima. Isto kao i kad krečiš pa ti svaka mrva na zidu smeta, a posle izvesnog vremena ćerka ostavi tragove od patika na plafonu, izbuši zidove a ja to ni ne registrujem jer mi se mozak navikao i čuva me od stresa. ;)

mare

pre 5 godina

Bukurešt grad kablova, Beograd grad klima uređaja.Pogledajte fasade zgrada vise klime na sve strane ko deca da su lepila sličice.
(Debeli Sava, 26. april 2018 11:01)
Kod nas čak i zgrada predsednika republike ima okačene klime na fasadi do ulice, a siguran sam da je pod nekom vrstom zaštite. I to nije problem od juče te klime stoje tako bar 10ak godina

zatucanibot

pre 5 godina

Rumi su za nas postali Svajcarska od kada su usli u EU a mi i dalje idemo sto dalje od Evrope,kao i 90-ih.Ljudi uzimaju ogroman novac iz fonda EU za uredjenje zgrada,trgova,ulica,svega.Dovoljno je otici u Temisvar i videti kako gradic izgleda,prpsto neverovatno.Nigde prosjaka,nezaposlenost 0%,cak im i fali radne snage,studiranje besplatno,prosecne plate 700 evra(pravih 700 evra,ne ovih nasih imaginarnih "pravih"),pola omladine iz Vrsca se preselilo da studira i radi u Temisvaru,a da ne pricamo jos o mnogo bogatijem Bukurestu.

uzo jos piva u zeludac da guram

pre 5 godina

Ovako sve visi i po sokacima na periferiji Beograda plus zardjale klime na svakoj fasadi u centru grada dodatno pojacava utisak ciganmale.

risto

pre 5 godina

@Vladimir zato što su to optički kablovi i zato što se kod njih uvek ostavlja rezerva. U slučaju kidanja optički kabl ne može da se nastavi kao bakarni, mora se splajsuje.
Ovakve rezerve kablova možete da vidite i kod nas, a velika crna "budža" uz smotuljke je spojnica za optičke kablove.