Subota, 31.03.2018.

10:28

U HR ljuti: "Daju milijarde za stare avione, a mogli smo..."

Hrvatska je donela odluku da će potrošiti tri milijarde kuna za nabavku 30 godina starih borbenih aviona, i za to ima novca, pišu regionalni mediji.

Izvor: Index

U HR ljuti: "Daju milijarde za stare avione, a mogli smo..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

...

pre 6 godina

Osim nabavke aviona od Izraelaca, Izraelci nam nude ogromnu vojnu gospodarsku suradnju! U sklopu vojne suradnje jedan od najvažnijih partnera bila bi izraelska tvrtka Elbit. Ona bi uložila u izgradnju tvornice pješačkog streljiva. Na taj način će bit osigurano streljivo za Hrvatsku vojsku, no, što je još važnije, osigurao bi se izvoz na Izraelsko tržište. Izraelci žele centar za obučavanje pilota koji bi bio na aerodromu Zemunik kod Zadra, gdje bi bio i simulator za F-16. Izraelska strana također je zainteresirana za Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Spremni su uložiti velika financijska sredstva u stvaranje regionalnog centra za održavanje aviona F-16. Također Izrael želi ulagati u poljoprivredu, energetiku, IT sektor, brodogradnju, turizam. Izraelci žele suradnju sa zagrebačkim FER-om, i to na više područja. Uglavnom, osim aviona, u igri je vojno-gospodarska suradnja koja bi mogla snažno dignuti hrvatski BDP.

f16 barak - koji već godinama leti nad sirijskim-ruskim zračnim obranama, i u 20 godina su izgubili - jedan avion!

smijesni ste

pre 6 godina

@netko nisi ti iz Srbije , a posto hvalis i mislis da je ovo super potez ,evo ti komentar iz hrvatske pa se malo obrazuj prije nego krene velicanje : http://www.index.hr/vijesti/clanak/kupnja-polovnih-aviona-govori-sve-sto-morate-znati-o-tuznoj-buducnosti-hrvatske/1035702.aspx

pa ajde vise, ne lupajte gluposti

pre 6 godina

@milan koje znanje ? Ne lupetaj , avioni 3 kategorije ne pruzaju nikakvo znanje za one 4. i 5. generacije

vec ste smijesni po velicanju hrvata, cak i kad naprave gluposti kao ova, realnosti bez

pre 6 godina

@netko , a po cemu je to dobar posao kada su mogli nove avione iste marke kupiti za 3 x manju cijenu. Ovo je sve primorano od strane Amerikanaca i Izraelaca

AntiBot

pre 6 godina

@ Marino

I to sto ste vi, uz Poljsku i Albaniju najamerikaniziranija zemlja Evrope je za pohvalu, ne? Isto i to sto smo mi rusizirani ili Bosnjaci islamizirani. Naucilo se ovde da se ljube skuti nekome jakom, pa se jos i hvalimo time.

netko

pre 6 godina

Dobri su mi ovi hrvatski komentatori ovdje .Ni trunka realnosti ,sve nesto kao "napravili super posao" 3 milijarde (ej!!!!) za krntije stare 30 i vise godina. Srbi barem kada nesto nije dobro pljunu maksimalno, a ovi nece priznati da su im Izraelci uvalili , ma nema sanse, ponos je to hahahahahaha
(ajde niste jedini koje su prevarili, 31. mart 2018 18:24)

izsrbije sam al..kakve 3 milijarde?
500 milki daju.
a mi dajemo 300 na manji broj aviona koji su u gorem stanju od ovih.

u bedi kakvoj su balkanska plemena novi avioni su nemoguci pa je za nase prilike ovaj poso zahrvate prilicno dobar.

ajde niste jedini koje su prevarili

pre 6 godina

Dobri su mi ovi hrvatski komentatori ovdje .Ni trunka realnosti ,sve nesto kao "napravili super posao" 3 milijarde (ej!!!!) za krntije stare 30 i vise godina. Srbi barem kada nesto nije dobro pljunu maksimalno, a ovi nece priznati da su im Izraelci uvalili , ma nema sanse, ponos je to hahahahahaha

Vlada

pre 6 godina

Ono što vođa kije kao zmija noge je da su ti isti avioni i pod istim uslovima ponuđeni Srbiji još pre dve godine. Ali naša vazduhoplovna komanda je to glat odbila zato jer tu nema provizija i firmi od babine tetke da izvode radove.

Marino

pre 6 godina

Hrvatska kupuje Izraelsku naklonost i još jaču naklonost SAD-a ovime.

Hrvatska je trenutno najamerikaniziranija zemlja u EU, uz Poljsku.

U ukidanju viza za SAD i priklanjanje SAD-a Hrvatskoj u sporu oko granice sa Slovenijom vidim jedinu prednost ovog svega.

Barem nešto.

ivan ZG

pre 6 godina

Pretjerujete! Hrvati su vrlo zadovoljni izborom jer Izraelci otvaraju centar za obuku u Zadru kao i tvornicu streljačkog oružje. Izraelci bi također investirali u remontni zavod u Velikoj Gorici gdje bi se isti avioni servisirali kao i oni izraelski. Dakle, puno kompleksnija suradnja osim ciste kupovine koja će otvoriti nova radna mjesta. Tako da malobrojni kritičari bez ikakvog znanja šire dezunformacije, a Telegram, Index su ultra radikalni ljevičarski portali kojima nikada ništa ne valja.

Benelux

pre 6 godina

Hrvati su u NATO savezu i mogu da kupe šta žele a to je druga stvar sto mi nismo pa smo puni ljubomore i komsijske zavisti. I šta to nas interesuje koje avione imaju Hrvati? Jel vidimo brigu koje avione imaju Bugari? Ili Mađari? Ili Rumuni? Vodite brigu o Srbiji a ne da nam plate budu 200-250 evra.

willy

pre 6 godina

da, pa slicno je kod nas. podseca me malo na stari film u kome se britanac hvali kako zaracenim africkim plemenima prodaju te super moderne skupocene lovacke avione. kad ga pitaju kako ih ta plemena koriste, on kaze, pa jednostavno nadju neku udolinu, onda puste avione da sa vrha da se sudare dole (kao automobili) i vide koji ce 'pobediti'.

mikin

pre 6 godina

" ... samo na putevima svake godine pogine nekoliko stotina ljudi,"
Tim nesretnicima zasigurno ne bi pomogla nikakva "Hitna medicinska helikopterska služba"

zoran

pre 6 godina

Ambulantni helikopter, misaona imenica za banana drzave poput nase, Hrvatske i slichnih...

https://goo.gl/images/Hw1E1C
https://goo.gl/images/fdMH4c

...ali zato jedna Albanija biva nedostizna za nas "razvijene"...

http://www.airambulanceaviation.com/air_ambulance_in_albania.php

ovo-ono

pre 6 godina

nista hrvatska jos nije kupila,nista,ona se tek grebe za prvu ratu od 50 miliona koja treba da legne 2020. godine,a,po aktuelnim informacijama izgleda da ce piloti tih aviona ipak umesto ozbiljnih raketa biti naoruzani prackama?

Trojan

pre 6 godina

Auuu kako smo krenuli pocecemo da kupujemo spitfajere i mesersmite a onda ce narodima i narodnostima da se plasira prica kako je to najbolja opcija, kako malo trose, jeftini za odrzavanje, popravi se po koji propeler i to je, i neuhvatljivi od neprijateljskih aviona jer su 3 puta sporiji od istih te moderni nadzvucni avioni nece znati kako da udju u kostac sa njima..eee srbijo medju sljivama i kroacijo medj stenama

boot-am

pre 6 godina

Cekajte da se i mi Bosanci ukljucimo u trku....kupicemo jos starije !
(Tuzlak, 31. mart 2018 11:31)

hahahahahah..dobar ali neistinit..nema jos starije..

Boki B.

pre 6 godina

Nama običnoj raji brane da uvozimo polovne automobile iz inostranstva,još se tvrdi da je auto od 4-5 godina krš,za sopstveni novac a vlade ovih naših banana država uvoze krševe avione.Očigledno da je sve urađeno pod pritiskom,bespotrebno ali neko će umesto da krš baci na otpad doro zaraditi na remuntu,delovima i sl.

Milan

pre 6 godina

F16 će u Hrvatskoj biti na službi narednih 20 godina. Za to vreme ukupni troškovi sa sve ukupnim troškovima eksploatacije iznosi milijardu dolara. Podelite to sa 20 godina i dobijate cifru od 50 miliona dolara godišnje. Podelite sa brojem aviona i dobijate cifru od 4 miliona po jednom avionu godišnje.
Ali nije sve tako crno, za ovaj novac Hrvatska dobija ulaznicu u svet vazduhoplovstva i tehnološko znanje, operativnu sposobnost, iskustvo. Hrvatska diboja pravo ratno vazduhoplovstvo koje će biti ratno iskusno i sposobno za ofanzivne akcije bilo gde u svetu. A mi ćemo imati neiskusne pilote i mehaničare koji će dejstvovati samo u domaćem dvorištu. Razlika će se videti za deset godina. Bitku ne dobija samo avion, bitku dobija posada aviona.

Mateo

pre 6 godina

A zasto ne bi vojni helihopteri obavljali civilne potrebe za hitne slucajeve?! Hrvatska ima dovoljno helihoptera za obavljanje vojnih i civilnih potreba, od onih ruskih do novih Kiowa, i kad god treba, nitko nije cekao helihopter. Dapace, kad je toliko potrebno, cak i avion vlade prebacuje pacijenta.
U cemu je problem? Da je stvarno hitno potrebno, uzeli bi se i civilni helihopteri, a posto se moze i ovako, cekat ce se bolja vremena. Nazalost, vojni avioni su bili potrebni, jer ovi MiG 21 su stvarno pred kraj upotrebe. Sluzit ce jos za obuku pilota, i to je to...

cvarci i kavurma

pre 6 godina

@Cekajte da se i mi Bosanci ukljucimo u trku....kupicemo jos starije !
(Tuzlak, 31. mart 2018 11:31)
Bravo za komentar, ne zna se ko je ludji od svih nas iz bivse Juge, pare se trose na najneinteligentniji nacin...

Peedja

pre 6 godina

Ono što nedostaje Srbiji a ,verujem i Hrvatskoj,je pamet a ne ratni avioni.Bolje da smo platili neke pametne Japance ili Nemce da nam unaprede države.

Roćevac

pre 6 godina

Helihopterska medicinska služba je jako skupa čak i razvijenim zemljama na primer francuskoj. Pa je i hrvatima a i nama možda najbolje da to za nedaj bože odradi vojska ?

ciklus

pre 6 godina

Hitnu medicinsku helikoptersku službu nema ni Srbija. Ali zato i Srbija i Hrvatska imaju leteće šklopocije stare 30 godina. Da smo pametni pa da se udružimo da sakupljamo staro gvožđe (željezo) koje ne treba ni Rusiji ni NATO-u. Bog da nas vidi! Otvorili bi barem još 5, 6 železara. Postali bi svetski lideri u sakupljanju sekundarnih sirovina!(LOris, 31. mart 2018 11:25)Srbija je pre dve godine kupila helikoptere za civilnu upotrebu.Ne znam da li su oni osposobljeni za ovu namenu.To se desilo nakon onog nesrećnog slučaja sa vojnim helikopterom.

Ante

pre 6 godina

A airpolicing ce raditi s medicinskim helihopterima.
Ajmo matematicki. Da nam airpolicing radi Srbija, Italija, Madjarska, bilo ko, cijena je oko 50mil $ godisnje. Hrvatska uzima ove avione za 500mil $ na 10 godina, dakle, 50$ godisnje, a u cijenu ulazi gradnja hangara, opskrba gorivom i skladistenje, naoruzanje, dva simulatora koja kostaju oko 20 mil $, obukom pilota, stalni boravak izraelskih injizera sve dok HRZ smatra da je potrebno, 3 rezevna motora, da ne govorim o suradnji na drugim poljima, kao sto je opremanje Patria izraelskim borbenim stanicama, i mnogim drugim stvarima.. alo, pa Srbija ce potrositi pola tog iznosa samo na moderinizaciju POKLONJENIH MiG 29!
Nisam ljubitelj trenutne hrvatske vlasti, ali dobar posao su ucinili, i financijski, i realno po mogucnostima, i pojacali vojnu moc i sprijecili gasenje nadzvucnog vazduhoplostva u Hrvatskoj Vojsci. A jednom kad ga ugasis, tesko je opet ga pokrenuti.
Ali eto, nisam ni sumnjao u to, kad je ministar obrane Damir Krsticevic, covjek dokazani patriot u ratu, skolovan na West Pointu, i izraziti autoritet medju vojnicima koji ga obozavaju. Skolski primjer kakav treba biti ministar obrane, a ne kao do sad, nekakvi padobranci u sektor s kojim nemaju veze..

C i n i k

pre 6 godina

Ne vidim da im treba vise od 6 komada aviona kao ni nama, ali posto su oni u Nato mogli su i manje da kupe,kad si u Nato imas garancije i zastitu. Ali u hr su procenili da im treba Izraelska podrska oko holokausta za ubuduce, jer ta prica o 2.sv.ratu nije jednostavna ako se Izrael sa svojim Svetskim jevrejskim kongresom ukljuci u lobiranje.Ovako hr je platila podrsku, tako na to treba gledati.I to je pametan potez svakako.

rango

pre 6 godina

Ako imaš 8 milijardi kupis nove ili plati Italiji milijardu godišnje i riješen problem.Mislim da je odluka dobra i realna s obzirom na vojni sevez ove dvije zemlje.

pfkdejan

pre 6 godina

To sam ja isto rekao za nas odavno, bolje uzeti helikoptere za hitne slučajeve nego toliko para dati za borbene avione, a ne da koristimo stare vojne koji se na kraju sruse...

prellee

pre 6 godina

Što su Hrvati tražili to su i dobili. Ovaj posao je namjestio sam njihov predsjednik. Ona ne radi za Hrvate, samo se tako prezentuje svom narodu.Ona je instalisana od NATO formacija i sprovodi njihovu politiku i njihov interes, a oni nju za uzvrat plaćaju. Usto Hrvatima prodaje maglu o nekoj opsanosti od Srba, upravo iz razloga da ih uplaši i onda da lakše nabavi oružje, u ovom slučaju stare, polovne f-16. Sve jasno imalo pametnom.

Susjed

pre 6 godina

Nismo ljuti, to smo birali, da se da pola milijarde dolara Izraelu i još pola milijarde dolara firmi ministra obrane koja će taj otpad "servisirati". Također Karlovac pliva, Split i Slavonski Brod nemaju pitku vodu, al neka, nema veze, pit će nacionalizam i "domoljublje" kad već redoviti glasaju za tu opciju. Jednom na godinu, i to ako, će vidit djecu kad dođu iz Irske, Njemačke... Nemojte imati niti mrve sažaljenja za ljude koji su to sami (bukvalno) birali.

Rusofilija_Bolest_Najmilija

pre 6 godina

Kakav tupav hrvatski novinar, pocinje clanak jednom temom i zavrsava drugom. "Argument" na 30 godina stare avione su medicinski helikopteri, veze sa vezom nema. Ako cemo takve argumente, mogli su i 2 miliona tona psenice kupiti za te pare, i svima u hr besplatan hleb godinu dana.

zoran

pre 6 godina

"Međutim, to je, navodi Indeks istovremeno jedna od rethih evropskih zemalja, možda i jedina, koja nema hitnu medicinsku helikoptersku službu, nego se pacijenti u hitnim slučajevima prevoze vojnim transportnim helikopterima."


Greshe komshije. Nije jedina. Srbija takodje nema tu vrstu helikoptera.
Gledam vest od pre nekoliko meseci gde coveka na rukama nose do lekara iz nekog planinskog sela. Nema kvalitetnog puta, nema nichega. Srecom nesretnik je preziveo. No, zato cemo mi, kao i komshije, prebacivati bolesne ratnim avionima. Tako to rade banana drzave.

bezobrazluk

pre 6 godina

koliko je hrvatskoj stvarno potrebno,za te pare se moglo kupiti sest novih korejskih komplet naoruzanih aviona,makar petnajst medicinskih helikoptera od kojih bi svaki pokrivao podrucje od pedeset kilometara,isto tako trebalo petnajst vatrogasnih helikoptera,opet da ostane mnogo para za obrazovanje, kulturu i sport,ali to balkanske demokrate ne zanima?

LOris

pre 6 godina

Hitnu medicinsku helikoptersku službu nema ni Srbija. Ali zato i Srbija i Hrvatska imaju leteće šklopocije stare 30 godina. Da smo pametni pa da se udružimo da sakupljamo staro gvožđe (željezo) koje ne treba ni Rusiji ni NATO-u. Bog da nas vidi! Otvorili bi barem još 5, 6 železara. Postali bi svetski lideri u sakupljanju sekundarnih sirovina!

LOris

pre 6 godina

Hitnu medicinsku helikoptersku službu nema ni Srbija. Ali zato i Srbija i Hrvatska imaju leteće šklopocije stare 30 godina. Da smo pametni pa da se udružimo da sakupljamo staro gvožđe (željezo) koje ne treba ni Rusiji ni NATO-u. Bog da nas vidi! Otvorili bi barem još 5, 6 železara. Postali bi svetski lideri u sakupljanju sekundarnih sirovina!

Rusofilija_Bolest_Najmilija

pre 6 godina

Kakav tupav hrvatski novinar, pocinje clanak jednom temom i zavrsava drugom. "Argument" na 30 godina stare avione su medicinski helikopteri, veze sa vezom nema. Ako cemo takve argumente, mogli su i 2 miliona tona psenice kupiti za te pare, i svima u hr besplatan hleb godinu dana.

Ante

pre 6 godina

A airpolicing ce raditi s medicinskim helihopterima.
Ajmo matematicki. Da nam airpolicing radi Srbija, Italija, Madjarska, bilo ko, cijena je oko 50mil $ godisnje. Hrvatska uzima ove avione za 500mil $ na 10 godina, dakle, 50$ godisnje, a u cijenu ulazi gradnja hangara, opskrba gorivom i skladistenje, naoruzanje, dva simulatora koja kostaju oko 20 mil $, obukom pilota, stalni boravak izraelskih injizera sve dok HRZ smatra da je potrebno, 3 rezevna motora, da ne govorim o suradnji na drugim poljima, kao sto je opremanje Patria izraelskim borbenim stanicama, i mnogim drugim stvarima.. alo, pa Srbija ce potrositi pola tog iznosa samo na moderinizaciju POKLONJENIH MiG 29!
Nisam ljubitelj trenutne hrvatske vlasti, ali dobar posao su ucinili, i financijski, i realno po mogucnostima, i pojacali vojnu moc i sprijecili gasenje nadzvucnog vazduhoplostva u Hrvatskoj Vojsci. A jednom kad ga ugasis, tesko je opet ga pokrenuti.
Ali eto, nisam ni sumnjao u to, kad je ministar obrane Damir Krsticevic, covjek dokazani patriot u ratu, skolovan na West Pointu, i izraziti autoritet medju vojnicima koji ga obozavaju. Skolski primjer kakav treba biti ministar obrane, a ne kao do sad, nekakvi padobranci u sektor s kojim nemaju veze..

Peedja

pre 6 godina

Ono što nedostaje Srbiji a ,verujem i Hrvatskoj,je pamet a ne ratni avioni.Bolje da smo platili neke pametne Japance ili Nemce da nam unaprede države.

Susjed

pre 6 godina

Nismo ljuti, to smo birali, da se da pola milijarde dolara Izraelu i još pola milijarde dolara firmi ministra obrane koja će taj otpad "servisirati". Također Karlovac pliva, Split i Slavonski Brod nemaju pitku vodu, al neka, nema veze, pit će nacionalizam i "domoljublje" kad već redoviti glasaju za tu opciju. Jednom na godinu, i to ako, će vidit djecu kad dođu iz Irske, Njemačke... Nemojte imati niti mrve sažaljenja za ljude koji su to sami (bukvalno) birali.

ciklus

pre 6 godina

Hitnu medicinsku helikoptersku službu nema ni Srbija. Ali zato i Srbija i Hrvatska imaju leteće šklopocije stare 30 godina. Da smo pametni pa da se udružimo da sakupljamo staro gvožđe (željezo) koje ne treba ni Rusiji ni NATO-u. Bog da nas vidi! Otvorili bi barem još 5, 6 železara. Postali bi svetski lideri u sakupljanju sekundarnih sirovina!(LOris, 31. mart 2018 11:25)Srbija je pre dve godine kupila helikoptere za civilnu upotrebu.Ne znam da li su oni osposobljeni za ovu namenu.To se desilo nakon onog nesrećnog slučaja sa vojnim helikopterom.

C i n i k

pre 6 godina

Ne vidim da im treba vise od 6 komada aviona kao ni nama, ali posto su oni u Nato mogli su i manje da kupe,kad si u Nato imas garancije i zastitu. Ali u hr su procenili da im treba Izraelska podrska oko holokausta za ubuduce, jer ta prica o 2.sv.ratu nije jednostavna ako se Izrael sa svojim Svetskim jevrejskim kongresom ukljuci u lobiranje.Ovako hr je platila podrsku, tako na to treba gledati.I to je pametan potez svakako.

zoran

pre 6 godina

"Međutim, to je, navodi Indeks istovremeno jedna od rethih evropskih zemalja, možda i jedina, koja nema hitnu medicinsku helikoptersku službu, nego se pacijenti u hitnim slučajevima prevoze vojnim transportnim helikopterima."


Greshe komshije. Nije jedina. Srbija takodje nema tu vrstu helikoptera.
Gledam vest od pre nekoliko meseci gde coveka na rukama nose do lekara iz nekog planinskog sela. Nema kvalitetnog puta, nema nichega. Srecom nesretnik je preziveo. No, zato cemo mi, kao i komshije, prebacivati bolesne ratnim avionima. Tako to rade banana drzave.

Benelux

pre 6 godina

Hrvati su u NATO savezu i mogu da kupe šta žele a to je druga stvar sto mi nismo pa smo puni ljubomore i komsijske zavisti. I šta to nas interesuje koje avione imaju Hrvati? Jel vidimo brigu koje avione imaju Bugari? Ili Mađari? Ili Rumuni? Vodite brigu o Srbiji a ne da nam plate budu 200-250 evra.

ivan ZG

pre 6 godina

Pretjerujete! Hrvati su vrlo zadovoljni izborom jer Izraelci otvaraju centar za obuku u Zadru kao i tvornicu streljačkog oružje. Izraelci bi također investirali u remontni zavod u Velikoj Gorici gdje bi se isti avioni servisirali kao i oni izraelski. Dakle, puno kompleksnija suradnja osim ciste kupovine koja će otvoriti nova radna mjesta. Tako da malobrojni kritičari bez ikakvog znanja šire dezunformacije, a Telegram, Index su ultra radikalni ljevičarski portali kojima nikada ništa ne valja.

pfkdejan

pre 6 godina

To sam ja isto rekao za nas odavno, bolje uzeti helikoptere za hitne slučajeve nego toliko para dati za borbene avione, a ne da koristimo stare vojne koji se na kraju sruse...

prellee

pre 6 godina

Što su Hrvati tražili to su i dobili. Ovaj posao je namjestio sam njihov predsjednik. Ona ne radi za Hrvate, samo se tako prezentuje svom narodu.Ona je instalisana od NATO formacija i sprovodi njihovu politiku i njihov interes, a oni nju za uzvrat plaćaju. Usto Hrvatima prodaje maglu o nekoj opsanosti od Srba, upravo iz razloga da ih uplaši i onda da lakše nabavi oružje, u ovom slučaju stare, polovne f-16. Sve jasno imalo pametnom.

boot-am

pre 6 godina

Cekajte da se i mi Bosanci ukljucimo u trku....kupicemo jos starije !
(Tuzlak, 31. mart 2018 11:31)

hahahahahah..dobar ali neistinit..nema jos starije..

Milan

pre 6 godina

F16 će u Hrvatskoj biti na službi narednih 20 godina. Za to vreme ukupni troškovi sa sve ukupnim troškovima eksploatacije iznosi milijardu dolara. Podelite to sa 20 godina i dobijate cifru od 50 miliona dolara godišnje. Podelite sa brojem aviona i dobijate cifru od 4 miliona po jednom avionu godišnje.
Ali nije sve tako crno, za ovaj novac Hrvatska dobija ulaznicu u svet vazduhoplovstva i tehnološko znanje, operativnu sposobnost, iskustvo. Hrvatska diboja pravo ratno vazduhoplovstvo koje će biti ratno iskusno i sposobno za ofanzivne akcije bilo gde u svetu. A mi ćemo imati neiskusne pilote i mehaničare koji će dejstvovati samo u domaćem dvorištu. Razlika će se videti za deset godina. Bitku ne dobija samo avion, bitku dobija posada aviona.

bezobrazluk

pre 6 godina

koliko je hrvatskoj stvarno potrebno,za te pare se moglo kupiti sest novih korejskih komplet naoruzanih aviona,makar petnajst medicinskih helikoptera od kojih bi svaki pokrivao podrucje od pedeset kilometara,isto tako trebalo petnajst vatrogasnih helikoptera,opet da ostane mnogo para za obrazovanje, kulturu i sport,ali to balkanske demokrate ne zanima?

netko

pre 6 godina

Dobri su mi ovi hrvatski komentatori ovdje .Ni trunka realnosti ,sve nesto kao "napravili super posao" 3 milijarde (ej!!!!) za krntije stare 30 i vise godina. Srbi barem kada nesto nije dobro pljunu maksimalno, a ovi nece priznati da su im Izraelci uvalili , ma nema sanse, ponos je to hahahahahaha
(ajde niste jedini koje su prevarili, 31. mart 2018 18:24)

izsrbije sam al..kakve 3 milijarde?
500 milki daju.
a mi dajemo 300 na manji broj aviona koji su u gorem stanju od ovih.

u bedi kakvoj su balkanska plemena novi avioni su nemoguci pa je za nase prilike ovaj poso zahrvate prilicno dobar.

rango

pre 6 godina

Ako imaš 8 milijardi kupis nove ili plati Italiji milijardu godišnje i riješen problem.Mislim da je odluka dobra i realna s obzirom na vojni sevez ove dvije zemlje.

Marino

pre 6 godina

Hrvatska kupuje Izraelsku naklonost i još jaču naklonost SAD-a ovime.

Hrvatska je trenutno najamerikaniziranija zemlja u EU, uz Poljsku.

U ukidanju viza za SAD i priklanjanje SAD-a Hrvatskoj u sporu oko granice sa Slovenijom vidim jedinu prednost ovog svega.

Barem nešto.

cvarci i kavurma

pre 6 godina

@Cekajte da se i mi Bosanci ukljucimo u trku....kupicemo jos starije !
(Tuzlak, 31. mart 2018 11:31)
Bravo za komentar, ne zna se ko je ludji od svih nas iz bivse Juge, pare se trose na najneinteligentniji nacin...

Vlada

pre 6 godina

Ono što vođa kije kao zmija noge je da su ti isti avioni i pod istim uslovima ponuđeni Srbiji još pre dve godine. Ali naša vazduhoplovna komanda je to glat odbila zato jer tu nema provizija i firmi od babine tetke da izvode radove.

Mateo

pre 6 godina

A zasto ne bi vojni helihopteri obavljali civilne potrebe za hitne slucajeve?! Hrvatska ima dovoljno helihoptera za obavljanje vojnih i civilnih potreba, od onih ruskih do novih Kiowa, i kad god treba, nitko nije cekao helihopter. Dapace, kad je toliko potrebno, cak i avion vlade prebacuje pacijenta.
U cemu je problem? Da je stvarno hitno potrebno, uzeli bi se i civilni helihopteri, a posto se moze i ovako, cekat ce se bolja vremena. Nazalost, vojni avioni su bili potrebni, jer ovi MiG 21 su stvarno pred kraj upotrebe. Sluzit ce jos za obuku pilota, i to je to...

Trojan

pre 6 godina

Auuu kako smo krenuli pocecemo da kupujemo spitfajere i mesersmite a onda ce narodima i narodnostima da se plasira prica kako je to najbolja opcija, kako malo trose, jeftini za odrzavanje, popravi se po koji propeler i to je, i neuhvatljivi od neprijateljskih aviona jer su 3 puta sporiji od istih te moderni nadzvucni avioni nece znati kako da udju u kostac sa njima..eee srbijo medju sljivama i kroacijo medj stenama

Boki B.

pre 6 godina

Nama običnoj raji brane da uvozimo polovne automobile iz inostranstva,još se tvrdi da je auto od 4-5 godina krš,za sopstveni novac a vlade ovih naših banana država uvoze krševe avione.Očigledno da je sve urađeno pod pritiskom,bespotrebno ali neko će umesto da krš baci na otpad doro zaraditi na remuntu,delovima i sl.

willy

pre 6 godina

da, pa slicno je kod nas. podseca me malo na stari film u kome se britanac hvali kako zaracenim africkim plemenima prodaju te super moderne skupocene lovacke avione. kad ga pitaju kako ih ta plemena koriste, on kaze, pa jednostavno nadju neku udolinu, onda puste avione da sa vrha da se sudare dole (kao automobili) i vide koji ce 'pobediti'.

ajde niste jedini koje su prevarili

pre 6 godina

Dobri su mi ovi hrvatski komentatori ovdje .Ni trunka realnosti ,sve nesto kao "napravili super posao" 3 milijarde (ej!!!!) za krntije stare 30 i vise godina. Srbi barem kada nesto nije dobro pljunu maksimalno, a ovi nece priznati da su im Izraelci uvalili , ma nema sanse, ponos je to hahahahahaha

mikin

pre 6 godina

" ... samo na putevima svake godine pogine nekoliko stotina ljudi,"
Tim nesretnicima zasigurno ne bi pomogla nikakva "Hitna medicinska helikopterska služba"

Roćevac

pre 6 godina

Helihopterska medicinska služba je jako skupa čak i razvijenim zemljama na primer francuskoj. Pa je i hrvatima a i nama možda najbolje da to za nedaj bože odradi vojska ?

zoran

pre 6 godina

Ambulantni helikopter, misaona imenica za banana drzave poput nase, Hrvatske i slichnih...

https://goo.gl/images/Hw1E1C
https://goo.gl/images/fdMH4c

...ali zato jedna Albanija biva nedostizna za nas "razvijene"...

http://www.airambulanceaviation.com/air_ambulance_in_albania.php

ovo-ono

pre 6 godina

nista hrvatska jos nije kupila,nista,ona se tek grebe za prvu ratu od 50 miliona koja treba da legne 2020. godine,a,po aktuelnim informacijama izgleda da ce piloti tih aviona ipak umesto ozbiljnih raketa biti naoruzani prackama?

...

pre 6 godina

Osim nabavke aviona od Izraelaca, Izraelci nam nude ogromnu vojnu gospodarsku suradnju! U sklopu vojne suradnje jedan od najvažnijih partnera bila bi izraelska tvrtka Elbit. Ona bi uložila u izgradnju tvornice pješačkog streljiva. Na taj način će bit osigurano streljivo za Hrvatsku vojsku, no, što je još važnije, osigurao bi se izvoz na Izraelsko tržište. Izraelci žele centar za obučavanje pilota koji bi bio na aerodromu Zemunik kod Zadra, gdje bi bio i simulator za F-16. Izraelska strana također je zainteresirana za Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Spremni su uložiti velika financijska sredstva u stvaranje regionalnog centra za održavanje aviona F-16. Također Izrael želi ulagati u poljoprivredu, energetiku, IT sektor, brodogradnju, turizam. Izraelci žele suradnju sa zagrebačkim FER-om, i to na više područja. Uglavnom, osim aviona, u igri je vojno-gospodarska suradnja koja bi mogla snažno dignuti hrvatski BDP.

f16 barak - koji već godinama leti nad sirijskim-ruskim zračnim obranama, i u 20 godina su izgubili - jedan avion!

AntiBot

pre 6 godina

@ Marino

I to sto ste vi, uz Poljsku i Albaniju najamerikaniziranija zemlja Evrope je za pohvalu, ne? Isto i to sto smo mi rusizirani ili Bosnjaci islamizirani. Naucilo se ovde da se ljube skuti nekome jakom, pa se jos i hvalimo time.

pa ajde vise, ne lupajte gluposti

pre 6 godina

@milan koje znanje ? Ne lupetaj , avioni 3 kategorije ne pruzaju nikakvo znanje za one 4. i 5. generacije

vec ste smijesni po velicanju hrvata, cak i kad naprave gluposti kao ova, realnosti bez

pre 6 godina

@netko , a po cemu je to dobar posao kada su mogli nove avione iste marke kupiti za 3 x manju cijenu. Ovo je sve primorano od strane Amerikanaca i Izraelaca

smijesni ste

pre 6 godina

@netko nisi ti iz Srbije , a posto hvalis i mislis da je ovo super potez ,evo ti komentar iz hrvatske pa se malo obrazuj prije nego krene velicanje : http://www.index.hr/vijesti/clanak/kupnja-polovnih-aviona-govori-sve-sto-morate-znati-o-tuznoj-buducnosti-hrvatske/1035702.aspx

prellee

pre 6 godina

Što su Hrvati tražili to su i dobili. Ovaj posao je namjestio sam njihov predsjednik. Ona ne radi za Hrvate, samo se tako prezentuje svom narodu.Ona je instalisana od NATO formacija i sprovodi njihovu politiku i njihov interes, a oni nju za uzvrat plaćaju. Usto Hrvatima prodaje maglu o nekoj opsanosti od Srba, upravo iz razloga da ih uplaši i onda da lakše nabavi oružje, u ovom slučaju stare, polovne f-16. Sve jasno imalo pametnom.

Rusofilija_Bolest_Najmilija

pre 6 godina

Kakav tupav hrvatski novinar, pocinje clanak jednom temom i zavrsava drugom. "Argument" na 30 godina stare avione su medicinski helikopteri, veze sa vezom nema. Ako cemo takve argumente, mogli su i 2 miliona tona psenice kupiti za te pare, i svima u hr besplatan hleb godinu dana.

ajde niste jedini koje su prevarili

pre 6 godina

Dobri su mi ovi hrvatski komentatori ovdje .Ni trunka realnosti ,sve nesto kao "napravili super posao" 3 milijarde (ej!!!!) za krntije stare 30 i vise godina. Srbi barem kada nesto nije dobro pljunu maksimalno, a ovi nece priznati da su im Izraelci uvalili , ma nema sanse, ponos je to hahahahahaha

pfkdejan

pre 6 godina

To sam ja isto rekao za nas odavno, bolje uzeti helikoptere za hitne slučajeve nego toliko para dati za borbene avione, a ne da koristimo stare vojne koji se na kraju sruse...

Ante

pre 6 godina

A airpolicing ce raditi s medicinskim helihopterima.
Ajmo matematicki. Da nam airpolicing radi Srbija, Italija, Madjarska, bilo ko, cijena je oko 50mil $ godisnje. Hrvatska uzima ove avione za 500mil $ na 10 godina, dakle, 50$ godisnje, a u cijenu ulazi gradnja hangara, opskrba gorivom i skladistenje, naoruzanje, dva simulatora koja kostaju oko 20 mil $, obukom pilota, stalni boravak izraelskih injizera sve dok HRZ smatra da je potrebno, 3 rezevna motora, da ne govorim o suradnji na drugim poljima, kao sto je opremanje Patria izraelskim borbenim stanicama, i mnogim drugim stvarima.. alo, pa Srbija ce potrositi pola tog iznosa samo na moderinizaciju POKLONJENIH MiG 29!
Nisam ljubitelj trenutne hrvatske vlasti, ali dobar posao su ucinili, i financijski, i realno po mogucnostima, i pojacali vojnu moc i sprijecili gasenje nadzvucnog vazduhoplostva u Hrvatskoj Vojsci. A jednom kad ga ugasis, tesko je opet ga pokrenuti.
Ali eto, nisam ni sumnjao u to, kad je ministar obrane Damir Krsticevic, covjek dokazani patriot u ratu, skolovan na West Pointu, i izraziti autoritet medju vojnicima koji ga obozavaju. Skolski primjer kakav treba biti ministar obrane, a ne kao do sad, nekakvi padobranci u sektor s kojim nemaju veze..

LOris

pre 6 godina

Hitnu medicinsku helikoptersku službu nema ni Srbija. Ali zato i Srbija i Hrvatska imaju leteće šklopocije stare 30 godina. Da smo pametni pa da se udružimo da sakupljamo staro gvožđe (željezo) koje ne treba ni Rusiji ni NATO-u. Bog da nas vidi! Otvorili bi barem još 5, 6 železara. Postali bi svetski lideri u sakupljanju sekundarnih sirovina!

ovo-ono

pre 6 godina

nista hrvatska jos nije kupila,nista,ona se tek grebe za prvu ratu od 50 miliona koja treba da legne 2020. godine,a,po aktuelnim informacijama izgleda da ce piloti tih aviona ipak umesto ozbiljnih raketa biti naoruzani prackama?

Susjed

pre 6 godina

Nismo ljuti, to smo birali, da se da pola milijarde dolara Izraelu i još pola milijarde dolara firmi ministra obrane koja će taj otpad "servisirati". Također Karlovac pliva, Split i Slavonski Brod nemaju pitku vodu, al neka, nema veze, pit će nacionalizam i "domoljublje" kad već redoviti glasaju za tu opciju. Jednom na godinu, i to ako, će vidit djecu kad dođu iz Irske, Njemačke... Nemojte imati niti mrve sažaljenja za ljude koji su to sami (bukvalno) birali.

ciklus

pre 6 godina

Hitnu medicinsku helikoptersku službu nema ni Srbija. Ali zato i Srbija i Hrvatska imaju leteće šklopocije stare 30 godina. Da smo pametni pa da se udružimo da sakupljamo staro gvožđe (željezo) koje ne treba ni Rusiji ni NATO-u. Bog da nas vidi! Otvorili bi barem još 5, 6 železara. Postali bi svetski lideri u sakupljanju sekundarnih sirovina!(LOris, 31. mart 2018 11:25)Srbija je pre dve godine kupila helikoptere za civilnu upotrebu.Ne znam da li su oni osposobljeni za ovu namenu.To se desilo nakon onog nesrećnog slučaja sa vojnim helikopterom.

C i n i k

pre 6 godina

Ne vidim da im treba vise od 6 komada aviona kao ni nama, ali posto su oni u Nato mogli su i manje da kupe,kad si u Nato imas garancije i zastitu. Ali u hr su procenili da im treba Izraelska podrska oko holokausta za ubuduce, jer ta prica o 2.sv.ratu nije jednostavna ako se Izrael sa svojim Svetskim jevrejskim kongresom ukljuci u lobiranje.Ovako hr je platila podrsku, tako na to treba gledati.I to je pametan potez svakako.

bezobrazluk

pre 6 godina

koliko je hrvatskoj stvarno potrebno,za te pare se moglo kupiti sest novih korejskih komplet naoruzanih aviona,makar petnajst medicinskih helikoptera od kojih bi svaki pokrivao podrucje od pedeset kilometara,isto tako trebalo petnajst vatrogasnih helikoptera,opet da ostane mnogo para za obrazovanje, kulturu i sport,ali to balkanske demokrate ne zanima?

netko

pre 6 godina

Dobri su mi ovi hrvatski komentatori ovdje .Ni trunka realnosti ,sve nesto kao "napravili super posao" 3 milijarde (ej!!!!) za krntije stare 30 i vise godina. Srbi barem kada nesto nije dobro pljunu maksimalno, a ovi nece priznati da su im Izraelci uvalili , ma nema sanse, ponos je to hahahahahaha
(ajde niste jedini koje su prevarili, 31. mart 2018 18:24)

izsrbije sam al..kakve 3 milijarde?
500 milki daju.
a mi dajemo 300 na manji broj aviona koji su u gorem stanju od ovih.

u bedi kakvoj su balkanska plemena novi avioni su nemoguci pa je za nase prilike ovaj poso zahrvate prilicno dobar.

zoran

pre 6 godina

"Međutim, to je, navodi Indeks istovremeno jedna od rethih evropskih zemalja, možda i jedina, koja nema hitnu medicinsku helikoptersku službu, nego se pacijenti u hitnim slučajevima prevoze vojnim transportnim helikopterima."


Greshe komshije. Nije jedina. Srbija takodje nema tu vrstu helikoptera.
Gledam vest od pre nekoliko meseci gde coveka na rukama nose do lekara iz nekog planinskog sela. Nema kvalitetnog puta, nema nichega. Srecom nesretnik je preziveo. No, zato cemo mi, kao i komshije, prebacivati bolesne ratnim avionima. Tako to rade banana drzave.

Vlada

pre 6 godina

Ono što vođa kije kao zmija noge je da su ti isti avioni i pod istim uslovima ponuđeni Srbiji još pre dve godine. Ali naša vazduhoplovna komanda je to glat odbila zato jer tu nema provizija i firmi od babine tetke da izvode radove.

rango

pre 6 godina

Ako imaš 8 milijardi kupis nove ili plati Italiji milijardu godišnje i riješen problem.Mislim da je odluka dobra i realna s obzirom na vojni sevez ove dvije zemlje.

Peedja

pre 6 godina

Ono što nedostaje Srbiji a ,verujem i Hrvatskoj,je pamet a ne ratni avioni.Bolje da smo platili neke pametne Japance ili Nemce da nam unaprede države.

zoran

pre 6 godina

Ambulantni helikopter, misaona imenica za banana drzave poput nase, Hrvatske i slichnih...

https://goo.gl/images/Hw1E1C
https://goo.gl/images/fdMH4c

...ali zato jedna Albanija biva nedostizna za nas "razvijene"...

http://www.airambulanceaviation.com/air_ambulance_in_albania.php

ivan ZG

pre 6 godina

Pretjerujete! Hrvati su vrlo zadovoljni izborom jer Izraelci otvaraju centar za obuku u Zadru kao i tvornicu streljačkog oružje. Izraelci bi također investirali u remontni zavod u Velikoj Gorici gdje bi se isti avioni servisirali kao i oni izraelski. Dakle, puno kompleksnija suradnja osim ciste kupovine koja će otvoriti nova radna mjesta. Tako da malobrojni kritičari bez ikakvog znanja šire dezunformacije, a Telegram, Index su ultra radikalni ljevičarski portali kojima nikada ništa ne valja.

Benelux

pre 6 godina

Hrvati su u NATO savezu i mogu da kupe šta žele a to je druga stvar sto mi nismo pa smo puni ljubomore i komsijske zavisti. I šta to nas interesuje koje avione imaju Hrvati? Jel vidimo brigu koje avione imaju Bugari? Ili Mađari? Ili Rumuni? Vodite brigu o Srbiji a ne da nam plate budu 200-250 evra.

willy

pre 6 godina

da, pa slicno je kod nas. podseca me malo na stari film u kome se britanac hvali kako zaracenim africkim plemenima prodaju te super moderne skupocene lovacke avione. kad ga pitaju kako ih ta plemena koriste, on kaze, pa jednostavno nadju neku udolinu, onda puste avione da sa vrha da se sudare dole (kao automobili) i vide koji ce 'pobediti'.

mikin

pre 6 godina

" ... samo na putevima svake godine pogine nekoliko stotina ljudi,"
Tim nesretnicima zasigurno ne bi pomogla nikakva "Hitna medicinska helikopterska služba"

Milan

pre 6 godina

F16 će u Hrvatskoj biti na službi narednih 20 godina. Za to vreme ukupni troškovi sa sve ukupnim troškovima eksploatacije iznosi milijardu dolara. Podelite to sa 20 godina i dobijate cifru od 50 miliona dolara godišnje. Podelite sa brojem aviona i dobijate cifru od 4 miliona po jednom avionu godišnje.
Ali nije sve tako crno, za ovaj novac Hrvatska dobija ulaznicu u svet vazduhoplovstva i tehnološko znanje, operativnu sposobnost, iskustvo. Hrvatska diboja pravo ratno vazduhoplovstvo koje će biti ratno iskusno i sposobno za ofanzivne akcije bilo gde u svetu. A mi ćemo imati neiskusne pilote i mehaničare koji će dejstvovati samo u domaćem dvorištu. Razlika će se videti za deset godina. Bitku ne dobija samo avion, bitku dobija posada aviona.

boot-am

pre 6 godina

Cekajte da se i mi Bosanci ukljucimo u trku....kupicemo jos starije !
(Tuzlak, 31. mart 2018 11:31)

hahahahahah..dobar ali neistinit..nema jos starije..

Trojan

pre 6 godina

Auuu kako smo krenuli pocecemo da kupujemo spitfajere i mesersmite a onda ce narodima i narodnostima da se plasira prica kako je to najbolja opcija, kako malo trose, jeftini za odrzavanje, popravi se po koji propeler i to je, i neuhvatljivi od neprijateljskih aviona jer su 3 puta sporiji od istih te moderni nadzvucni avioni nece znati kako da udju u kostac sa njima..eee srbijo medju sljivama i kroacijo medj stenama

smijesni ste

pre 6 godina

@netko nisi ti iz Srbije , a posto hvalis i mislis da je ovo super potez ,evo ti komentar iz hrvatske pa se malo obrazuj prije nego krene velicanje : http://www.index.hr/vijesti/clanak/kupnja-polovnih-aviona-govori-sve-sto-morate-znati-o-tuznoj-buducnosti-hrvatske/1035702.aspx

Boki B.

pre 6 godina

Nama običnoj raji brane da uvozimo polovne automobile iz inostranstva,još se tvrdi da je auto od 4-5 godina krš,za sopstveni novac a vlade ovih naših banana država uvoze krševe avione.Očigledno da je sve urađeno pod pritiskom,bespotrebno ali neko će umesto da krš baci na otpad doro zaraditi na remuntu,delovima i sl.

Marino

pre 6 godina

Hrvatska kupuje Izraelsku naklonost i još jaču naklonost SAD-a ovime.

Hrvatska je trenutno najamerikaniziranija zemlja u EU, uz Poljsku.

U ukidanju viza za SAD i priklanjanje SAD-a Hrvatskoj u sporu oko granice sa Slovenijom vidim jedinu prednost ovog svega.

Barem nešto.

cvarci i kavurma

pre 6 godina

@Cekajte da se i mi Bosanci ukljucimo u trku....kupicemo jos starije !
(Tuzlak, 31. mart 2018 11:31)
Bravo za komentar, ne zna se ko je ludji od svih nas iz bivse Juge, pare se trose na najneinteligentniji nacin...

AntiBot

pre 6 godina

@ Marino

I to sto ste vi, uz Poljsku i Albaniju najamerikaniziranija zemlja Evrope je za pohvalu, ne? Isto i to sto smo mi rusizirani ili Bosnjaci islamizirani. Naucilo se ovde da se ljube skuti nekome jakom, pa se jos i hvalimo time.

vec ste smijesni po velicanju hrvata, cak i kad naprave gluposti kao ova, realnosti bez

pre 6 godina

@netko , a po cemu je to dobar posao kada su mogli nove avione iste marke kupiti za 3 x manju cijenu. Ovo je sve primorano od strane Amerikanaca i Izraelaca

pa ajde vise, ne lupajte gluposti

pre 6 godina

@milan koje znanje ? Ne lupetaj , avioni 3 kategorije ne pruzaju nikakvo znanje za one 4. i 5. generacije

Roćevac

pre 6 godina

Helihopterska medicinska služba je jako skupa čak i razvijenim zemljama na primer francuskoj. Pa je i hrvatima a i nama možda najbolje da to za nedaj bože odradi vojska ?

Mateo

pre 6 godina

A zasto ne bi vojni helihopteri obavljali civilne potrebe za hitne slucajeve?! Hrvatska ima dovoljno helihoptera za obavljanje vojnih i civilnih potreba, od onih ruskih do novih Kiowa, i kad god treba, nitko nije cekao helihopter. Dapace, kad je toliko potrebno, cak i avion vlade prebacuje pacijenta.
U cemu je problem? Da je stvarno hitno potrebno, uzeli bi se i civilni helihopteri, a posto se moze i ovako, cekat ce se bolja vremena. Nazalost, vojni avioni su bili potrebni, jer ovi MiG 21 su stvarno pred kraj upotrebe. Sluzit ce jos za obuku pilota, i to je to...

...

pre 6 godina

Osim nabavke aviona od Izraelaca, Izraelci nam nude ogromnu vojnu gospodarsku suradnju! U sklopu vojne suradnje jedan od najvažnijih partnera bila bi izraelska tvrtka Elbit. Ona bi uložila u izgradnju tvornice pješačkog streljiva. Na taj način će bit osigurano streljivo za Hrvatsku vojsku, no, što je još važnije, osigurao bi se izvoz na Izraelsko tržište. Izraelci žele centar za obučavanje pilota koji bi bio na aerodromu Zemunik kod Zadra, gdje bi bio i simulator za F-16. Izraelska strana također je zainteresirana za Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Spremni su uložiti velika financijska sredstva u stvaranje regionalnog centra za održavanje aviona F-16. Također Izrael želi ulagati u poljoprivredu, energetiku, IT sektor, brodogradnju, turizam. Izraelci žele suradnju sa zagrebačkim FER-om, i to na više područja. Uglavnom, osim aviona, u igri je vojno-gospodarska suradnja koja bi mogla snažno dignuti hrvatski BDP.

f16 barak - koji već godinama leti nad sirijskim-ruskim zračnim obranama, i u 20 godina su izgubili - jedan avion!