Ponedeljak, 26.03.2018.

11:54

Pada dogovor: MIG-ovi u istoriju, stižu F-16

Veće za odbranu preporučiće Vladi Hrvatske donošenje odluke o sklapanju ugovora s Izraelom <a href="https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2018&amp;mm=01&amp;dd=26&amp;nav_id=1351544" class="text-link" target= "_blank">o kupovini 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak.</a>

Izvor: Jutarnji list, Krešimir Žabec

Pada dogovor: MIG-ovi u istoriju, stižu F-16 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

ante

pre 6 godina

Хрватска је позната као огромна земља па јој требају авиони високог домета.
Ma nama i trebaju ti sa dužim naleto, otprilike Udbina-Batajnica, tako je u planu. Malo zafrkancije!

Pera

pre 6 godina

Avioni u Hrvatskoj i Srbiji služe za air policing a ne za birbenu upotrebu. Jednostavno sa 10—tak aviona nema ratovanja, sati leta su ograničeni i ima da se leti na štopericu. Poenta nabavke i jeste da se ne plaća strancima za čuvanje neba.

миле

pre 6 godina

Pametno - od izraelaca su kupili ceo sistem vazduhoplovstva a ne samo avione. To su dokazani višenamenski avioni koji, za razliku od Migova mogu da upotebljavaju visoko precizne bombe i rakete. Mig-29 je lovac kratkog dometa za treću liniju odbrane Sovjetskog saveza, dakle vrlo teško upotrebljiv i neefikasan van sistema koji ne uključuje višenamenske avione velikog dometa i podršku pvo sistema...
(infidel, 26. mart 2018 22:16)
Хрватска је позната као огромна земља па јој требају авиони високог домета.

Lacerta

pre 6 godina

Ove NATO zemlje samo kupuju polovnjake :)
(cobo, 26. mart 2018 13:12)

Za razliku od Srbije, koja može da se pohvali sa 6 šljaštećih ganc novih MIG-ova, tek izašli ispod čekića!

A, čekaj, još nisu ni izašli, ono što smo videli prošle godine u Batajnici su bile samo makete naših budućih MIG-ova. Od pre 30 godina...

slavke

pre 6 godina

Jedno nedostaje - odrzavanje!
Srbija je u 230milUSD stavila produzenje resursa i modernizaciju 10 aviona (+iz Belorusije), sa odrzavanjem i delovima za 10 god operacija, obukom i 2 seta naoruzanja. Plus tenkovi i 2kom An26.
Sam Janes je procenio sat naleta Mig29 na oko 18.000USD po satu naleta, dok je F16block40 oko 22.000USD...
A cena odrzavanja je min 1/3 vrednosti aviona!
Pored toga, IAF je rekao da ce skinuti svu osetljivu opremu i staviti drugu po zahtevu RH, ali je proizvodjac, Lockheed, odbio da sudeluje iako je OEM, a to nesto govori...
Podsetio bih da je Srbija vec saradjivala sa Izraelom pre 10+god i da je bila izigrana...

deki

pre 6 godina

Samo jedna primer pokazuje razliku,u Kini se proda skoro dva puta više automobila nego u SAD-u.Kina je zemlja sa najviše svetskih investicija,a u isto vreme ta zemlja je najveći izvoznik investicija u svetu.
(pimo, 26. mart 2018 17:07)

Znaš li na tom primeru koji modeli se prodaju u Kini i koje cijene, a kakvi se automobili i koje cijene prodaju u Americi. I u indiji se proda više automobila nego u Americi ali ti automobili su tipa Suzuki Maruti i sl. Pet takvih automobila su cijenom kao prosječan prodan u Americi! Taj tvoj primer je upravo očit primer da je statistika skup netačnih podataka i ako želiš iz statistike izvuči zaključak trebaš ipak ''zaroniti'' malo dublje.

infidel

pre 6 godina

Pametno - od izraelaca su kupili ceo sistem vazduhoplovstva a ne samo avione. To su dokazani višenamenski avioni koji, za razliku od Migova mogu da upotebljavaju visoko precizne bombe i rakete. Mig-29 je lovac kratkog dometa za treću liniju odbrane Sovjetskog saveza, dakle vrlo teško upotrebljiv i neefikasan van sistema koji ne uključuje višenamenske avione velikog dometa i podršku pvo sistema... Pametna odluka, kamo sreće da naši nabave bar one grčke/turske fantome umesto ovih migova. A realno, nama treba 30 COIN aviona i dobar sistem za komunikaciju i navođenje i to je to...

Galeb je čokolada a ne avion....

pre 6 godina

Zaboravlja se kako su Hrvati prošli sa modernizacijom onih starih Migova 21 u Ukrajini......uvalili im neke druge letelice,loše,remont nikakav,sve raspalo i samo ofarbano a i to su platili tako da nije samo ovo sada trošak za avijaciju...

Ma Haj'te Molim Vas

pre 6 godina

Ti avioni su isto onoliko stari kao i migovi iz donacije Rusije nama, ali o godinama starosti se uopšte ne piše koliko se pisalo o našim avionima. Kakav smo mi to narod?!

Filip

pre 6 godina

Hrvatska je danas donijela neke važne odluke:

-kupnja izraelskih aviona
-konačni odabir i početak gradnje Pelješkog mosta
-protjerivanje ruskog diplomata

Može netko tvrditi da je hrvatska kolonija NATO pakta i SAD-a, no meni se kao laiku u visokoj diplomaciji čini potpuno logičnim stajati uz SAD, kao najjaču svjetsku silu, u situaciji u kojoj je HR malena, nezaštićena i gospodarski slaba zemlja. Osim toga, Hrvatska gradi i odnose sa Izraelom čime pokazuje da je nedvosmisleno zrela za rješavanje svoje grozne prošlosti.
BTW, Zagreb su gradili upravo židovi tokom povijesti!

Hrvatskoj je itekako u interesu politički se povezivati još jače s Izraelom i SAD-om, prije svega radi jasnog odabira strane u civilizacijskoj podjeli svijeta, a osim toga Hrvatskoj je najvažnija potpora SAD-a za skoro ukidanje viza hrvatskim građanima, skori ulazak u Schengen i OECD, te rješavanje graničnog spora sa Slovenijom, gdje su SAD već optirale za bilateralni dogovor, a ne za provođenje Arbitražne odluke.

A EU je zajednica koja trenutno nema jedinstvenih vanjskih politika, za razliku od SAD-a.

Amerikanac

pre 6 godina

E moji glupi Srbi, ni trunke mudrosti nemate. Umesto da jacamo veze sa Izraelom, koje bi nam pomogle i na zapadu, mi kupujemo raspale migove od Rusa.

T-Zex

pre 6 godina

F16 je svakako dobar avion. Mislim da ovi izraelski imaju jos dosta unapredjenu tehniku od standardnog F16 . Sacekajmo da vidimo kako ce se pokazati i koliko ce kostati sve zajedno. I koliko ce biti isplativo na duzi vremenski rok.

pimo

pre 6 godina

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.(leptirica, 26. mart 2018 15:59)Kineska ekonomija raste stopom 6,5-7% i tako će ostati u narednih 10 godina,kada će prestići američku,koja ima rast,u prethodne 2 godine,oko 2%,ali on nije stabilan.Kina je danas najveće svetsko tržište.Samo jedna primer pokazuje razliku,u Kini se proda skoro dva puta više automobila nego u SAD-u.Kina je zemlja sa najviše svetskih investicija,a u isto vreme ta zemlja je najveći izvoznik investicija u svetu.

Leonid

pre 6 godina

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.

Kina ce biti prva ekonomija sveta, a Indija druga prema procenama MMF-a do 2050.SAD i EU ceka ogromna kriza zbog duga, mozda ove ili sledece godine zbog duga.

leptirica

pre 6 godina

Za cenu polovnih ruskih ili americkih aviona mozete kupiti nov kineski i jos vam Kinezi investiraju kod vas npr osposobe vas za odrzavanje. Posto vise nema neke velike razlike u tehnologiji nista nije losiji taj Kinez od Rusa ili Amera, plus sto Kineski piloti vec godinama imaju bolji nalet od Amera a Ruse da ne pominjem. 

Ali nazalost kad smo mi Balkanci necije kolonije, Hrvati NATOa a mi Rusije. I onda nikome ne sme da padne napamet da kupi kinesko oruzije, dakle ne sme da pomisli da kupi oruzije zemlje koja je vec prva ekonomija sveta a za deceniju i prva vojna sila sveta.
(Miloš, 26. mart 2018 14:52)

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.

Supernatural

pre 6 godina

Oni 12 komada za 500 miliona, simulator i obuku. Mi 6 komada za 230 miliona, plaćamo remont, nema obuke, nema ništa. Ko je ovde lud? A MIG je i jeftiniji na tržištu.

RX

pre 6 godina

@Milan

Koliko god bio F-16 skup za odrzavanje, a ne moze da bude skuplji od F-15 i Eurofightera, tako da lupetas, ponovo je daleko jeftiniji od MiG-29, pogotovo 9.12 i 9.13 sa sve RD-33 i resursom od nekoliko stotina sati.

ja

pre 6 godina

Staro 30 godina,a planira se rok službe ovog otpada još 30 godina?
Neka voze svoje "audije" 30 godina,ali jock.
Titanic tone,veseli orkestar kida iz sve snage.joj nama.

Ogorčeni

pre 6 godina

E braćo Hrvati, nekada smo radili na pravljenju jugoslovenskog aviona 4. generacije, a danas smo spali na polovnjake od 30+ godina i doniranu vojnu tehniku. Da ne pominjem da smo gladniji nego onda...

Logikar

pre 6 godina

Pretpostavljam da je to cijena kojom će se ućutkati jevrejska zajednica koja je proteklih meseci dizala prašinu oko Jasenovca i NDH. Ne laje pas zbog sela...

zlocko

pre 6 godina

@leptirica analiza ti je veoma losa? Zasto prvo sto se radara tice, radar koji ce biti ugradjen u MIG 29 dometa je preko 250 km, a radari na F16 su dometa 180 km. Sa druge strane stariji su po godinama proizvodnje tako da tih 2500 sati leta su upitni. Za maksimalno 5 godina moraju na ponovni kompletan remont, zato vam uvaljuju i remontni centar da bi vas za 5 god.naucili da sami krenete da ih popravljate kako budu ispadali iz sistema. Dve godine vam trebaju da ih uvedete u naoruzanje, obucite pilote, osoblje na zemlji sto je kompleksnije od obuke pilota. Srpski MIG ovi su dobili garanciju 5000 sati leta, a ne 800. Na 800 se radi velika provera stanja motora i sistema. Drugo kako se razvijaju novi sistemi oruzja za 10-15 god. sve ovo ce biti gomila obicne beskorisne gvozdurije. Srbija radi na novim vodjenim raketama dometa 300 km kao i na malim krstarecim raketama dometa takodje 300 km u hipersonicnoj brzini. Kada polete za dve tri godine te f16 mogu samo da vam sluze za er polising.

Mitar

pre 6 godina

Čestitam komšijama na nabavci, ali to ne menja činjenicu da je i njima uvaljena polovna roba (sigurno bolja od one naše). I mi i oni, bacili smo ogromnu količinu para na nešto što realno nećemo upotrebiti (bilo bi nam dovoljno po 4 komada), ali ko pita narod. Bitno je da će i naši i njihovi ministri moći ponovo da se prozivaju i provociraju, nešto tipa "hajde sada da ga merimo", a u sebi broje masnu proviziju koju strpali u džep iz ove prevare...

Miloš

pre 6 godina

Za cenu polovnih ruskih ili americkih aviona mozete kupiti nov kineski i jos vam Kinezi investiraju kod vas npr osposobe vas za odrzavanje. Posto vise nema neke velike razlike u tehnologiji nista nije losiji taj Kinez od Rusa ili Amera, plus sto Kineski piloti vec godinama imaju bolji nalet od Amera a Ruse da ne pominjem.

Ali nazalost kad smo mi Balkanci necije kolonije, Hrvati NATOa a mi Rusije. I onda nikome ne sme da padne napamet da kupi kinesko oruzije, dakle ne sme da pomisli da kupi oruzije zemlje koja je vec prva ekonomija sveta a za deceniju i prva vojna sila sveta.

Aleksandar / Cirih

pre 6 godina

Politički, Ekonomski i Vojnički (HR je član NATO) pametna kupovina! Švedska nije član NATO; Izrael ne bi dao ovakvu pobudu HR bez dogovora sa USA; A u svetu do sada proizvedeno preko 4000 kom F16 znači puno delova i komponenti za kupiti ali i još neki polovni F16!

rog u vreći

pre 6 godina

milijardu za zastarelu tehnologiju i prilagođavanje istoj

srbija treba da razvija dronove i raketni program, ovo drugo već ima solidno odrađeno sa najbitnijim elementom - raketno gorivo.
pešadisko nauružanje je ok
oklopna vozila
a za susede nam je dovoljna i nora, sobzirom na razdaljine...

Arso

pre 6 godina

...da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom..." , a za Srbiju je bolje strateško vezivanje sa palestinom, saudi arabijom i iranom. Jao moji Srbi, nikada nećemo naučiti!!
@Patriota

Saud i Iran ne idu zajeno ni u kakvom kontekstu.Ako si mislio sa UAE onda ok.Rusofilija nas je unistila 41-e unistava nas i sad.Mrzeo sam Tita kao nekog ko je napravio toliko zla Srbima ali sam bio u krivu.Da je bio neki Srbin na celu Juge taj bi pohrlio u SSSR.Ovako razumem i Infobiro i Goli Otok,mora za ovakav narod Goli Otok...mora.

konfucije

pre 6 godina

ajde sto su avioni polovni i njima i nama ali veci problem je sto srbija nabavlja staro meso iz ko zna kakvih hladnjaca koje stoji u njima po nekoliko godina ..u evropi meso moze da stoji 3 mes.max i onda ide ili na spaljivanje ili se prodaje na balkanu i ostalim banana drzavama!! ostalu bofl robu i da ne spominjem!!

leptirica

pre 6 godina

Ovako da ne špekuliramo o detaljima. Ponuda uključuje modernizirane i renomirane f16 sa kompletnim naoružanjem, 2 simulatora i kompletnu obuku pilota. Ponuda uključuje i pretvaranje Velikogoričkog remontnog centra u regionalni centar za remont i održavanje f16, izgradnju od strane države Izrael tvornice municije i još dosta toga na području vojne i gospodarske suradnje. Oni koji neznaju verzija barak ima puno veću nosivost i dodatne tankove za povećani radijus letenja od Američkih verzija f16, dodatno je ojačana i Izrael garantira 2500 sati letenja po aparatu za razliku od 800 sati koliko Rusija garantira Srbija nakon remonta. Barak ima i AESA radar koji ima puno veći domet i preciznost od Zhuk radara koji se ugrađuju u mig29.

DAVOR

pre 6 godina

Eto dok je Dacic ispravljao istorijske nepravde i krive Drine iz 20 veka u New Yorku i u ime nas i u ime Jevreja dotle su Izrael i Hrvatska pragmaticno u skladu sa vremenom u kome zivimo dogovarali kupoprodajni ugovor o nabavci borbenih aviona.

Višak kao potrebna skromna rezerva

pre 6 godina

Od navedenih 12 aviona, dovoljno će biti da uvek imaju 4 potpuno ispravna (2 pare, naizmenično) za neophodna dežurstva radi kontrole neba nad državnom teritorijom. Isti slučaj važi i za Srbiju.

život

pre 6 godina

Svi uzimaju polovne avione, to su sve avioni starosti 20-25god tako da svi pa i mi nabavljaju polovne avione to je realnost jedno su želje. Mislim da nabavka aviona od strane Hrvata ne ugrožava nas

Ante

pre 6 godina

Realno, vise bih volio Gripen, jer najmanje kosta sat naleta, sto bi znacilo mnogo vise leta za pilote i dugotrajniji resursi aviona, ali svima je bilo jasno da ce Izraelski F-16 biti hrvatski odabir. Prvo, jer je to vec modificiran avion, drugo, vec duze vrijeme Hrvatska i Izrael su u strateskom partnerstvu, i s ovom kupovinom vjerovatno se kupuju i usluge izraelskih lobista i njihova podrska, a svi znamo da nema jacih lobista od njihovih.
Vojno gledajuci, Hrvatska je izrazito oslonjena na SAD i Izrael, sto mnogima u Evropi smeta, prvenstveno Njemackoj. Iako smo u EU, ne moramo da slusamo bespogovorno sto EU trazi. Ja bih prvi volio da smo uskladjeni s EU, ali da nam pomognu barem skoro jednako kao USA i cak Izrael. Do tada, saveznistvo mora biti obostrano, kad nesto trazis, moras nesto i da das. To kao kad je Nijemac ili Amerikanac zabrinut sto Rusija donira 6 Mig 29 Srbiji. Alo brate, doniraj 5 eurofightera Srbiji, pa nece biti razloga za brigu. Zelim da i Hrvatska i Srbija imaju respektabilnu vojsku, profesionalnu. Da nas ne zapisava ko stigne. I da se plasimo da se medjusobno zapisamo. Kad vec tesko ide iz postovanja i razuma, da budemo mirni iz straha.

Слава Сталину будет вечная!

pre 6 godina

Pre nego što krene standardna besmislena rasprava o kantama, ovog ili onog tipa, da li smo mi retardi što uzimamo neke sumnjive MiG-29, da li su oni pametni jer uzimaju F-16 Barak, isto tako polovne, gde većina blage veze nema o modernizacijama, apsolutno drugačijim avionima od onih koji su poleteli kada su se MiG-29 i F-16 tek pojavili itd, treba pomenuti da je pre nekoliko nedelja oboren u Siriji F-16 Sufa, modernija i moćnija varijanta od Baraka koji uzimaju Hrvati, i to prastarim sovjetskim S-200 sistemom.

Poenta posta je u tome da smo i mi i Hrvati boranija koja služi za uvaljivanje stare i dobrano prevaziđene tehnike za velike pare. Naravno da će i nama i njima ti avioni služiti za zaštitu VAP-a, ali nema mesta "loženju" usijanih glava koje prizivaju sukob ili omalovažavaju izbor bilo koje od strana, smešnih i bez ikakvog stvarnog suvereniteta.


Toliko.

Frank Underwood, Washingon DC, USA

pre 6 godina

Kao ni nama ni Hrvatskoj ne treba ovaj krs, nego Izraelu trebaju novi avioni. ali ujka Sima je rekao svoje, a clanstvo se placa.

Patriota

pre 6 godina

"...da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom..." , a za Srbiju je bolje strateško vezivanje sa palestinom, saudi arabijom i iranom. Jao moji Srbi, nikada nećemo naučiti!!

Milan

pre 6 godina

Avioni iz kasnih 80-tih, ciju je prodaju Izrael "oglasio" 2016. godine.
Mnogo bolnija stavka od kupovine je stavka servis i odrzavanje.
Hrvatska nema ni tehnologiju ni ljudtvo za takve poslove, znaci dodatni ogromni troskovi.
Austrija je odustala od kupovine F16 varijanti, jer su procenili da je odrzavanje preskupo, tako da trenutno imaju 15 Eurofighter-a, koje planiraju da zamene 2020 god.
USA je produzila vek F16 sa 8.000 na 12.000 sati cekajuci F35. Znaci posle 12.000 obavezna penzija.
Posto Izrael ima aktivnu avijaciju, koja ne cuci parkirana po aerodromima, pitanje je koliko sati jos mogu da prelete do definitvnog penzionisanja.
Francuska, Nemacka, Velika Britanija, Italija - 0(nula) F16.

xyd

pre 6 godina

jeste sa avion nije auto ali i ovo su avioni stari po 30 godina... prodaju i nama i njima mud@ za bubrege, nemamo ekonomiju mi za toliko skupe igracke koje sluze samo za pokazivanje.

Ante

pre 6 godina

Realno, vise bih volio Gripen, jer najmanje kosta sat naleta, sto bi znacilo mnogo vise leta za pilote i dugotrajniji resursi aviona, ali svima je bilo jasno da ce Izraelski F-16 biti hrvatski odabir. Prvo, jer je to vec modificiran avion, drugo, vec duze vrijeme Hrvatska i Izrael su u strateskom partnerstvu, i s ovom kupovinom vjerovatno se kupuju i usluge izraelskih lobista i njihova podrska, a svi znamo da nema jacih lobista od njihovih.
Vojno gledajuci, Hrvatska je izrazito oslonjena na SAD i Izrael, sto mnogima u Evropi smeta, prvenstveno Njemackoj. Iako smo u EU, ne moramo da slusamo bespogovorno sto EU trazi. Ja bih prvi volio da smo uskladjeni s EU, ali da nam pomognu barem skoro jednako kao USA i cak Izrael. Do tada, saveznistvo mora biti obostrano, kad nesto trazis, moras nesto i da das. To kao kad je Nijemac ili Amerikanac zabrinut sto Rusija donira 6 Mig 29 Srbiji. Alo brate, doniraj 5 eurofightera Srbiji, pa nece biti razloga za brigu. Zelim da i Hrvatska i Srbija imaju respektabilnu vojsku, profesionalnu. Da nas ne zapisava ko stigne. I da se plasimo da se medjusobno zapisamo. Kad vec tesko ide iz postovanja i razuma, da budemo mirni iz straha.

Слава Сталину будет вечная!

pre 6 godina

Pre nego što krene standardna besmislena rasprava o kantama, ovog ili onog tipa, da li smo mi retardi što uzimamo neke sumnjive MiG-29, da li su oni pametni jer uzimaju F-16 Barak, isto tako polovne, gde većina blage veze nema o modernizacijama, apsolutno drugačijim avionima od onih koji su poleteli kada su se MiG-29 i F-16 tek pojavili itd, treba pomenuti da je pre nekoliko nedelja oboren u Siriji F-16 Sufa, modernija i moćnija varijanta od Baraka koji uzimaju Hrvati, i to prastarim sovjetskim S-200 sistemom.

Poenta posta je u tome da smo i mi i Hrvati boranija koja služi za uvaljivanje stare i dobrano prevaziđene tehnike za velike pare. Naravno da će i nama i njima ti avioni služiti za zaštitu VAP-a, ali nema mesta "loženju" usijanih glava koje prizivaju sukob ili omalovažavaju izbor bilo koje od strana, smešnih i bez ikakvog stvarnog suvereniteta.


Toliko.

Ogorčeni

pre 6 godina

E braćo Hrvati, nekada smo radili na pravljenju jugoslovenskog aviona 4. generacije, a danas smo spali na polovnjake od 30+ godina i doniranu vojnu tehniku. Da ne pominjem da smo gladniji nego onda...

Supernatural

pre 6 godina

Oni 12 komada za 500 miliona, simulator i obuku. Mi 6 komada za 230 miliona, plaćamo remont, nema obuke, nema ništa. Ko je ovde lud? A MIG je i jeftiniji na tržištu.

Višak kao potrebna skromna rezerva

pre 6 godina

Od navedenih 12 aviona, dovoljno će biti da uvek imaju 4 potpuno ispravna (2 pare, naizmenično) za neophodna dežurstva radi kontrole neba nad državnom teritorijom. Isti slučaj važi i za Srbiju.

Patriota

pre 6 godina

"...da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom..." , a za Srbiju je bolje strateško vezivanje sa palestinom, saudi arabijom i iranom. Jao moji Srbi, nikada nećemo naučiti!!

DAVOR

pre 6 godina

Eto dok je Dacic ispravljao istorijske nepravde i krive Drine iz 20 veka u New Yorku i u ime nas i u ime Jevreja dotle su Izrael i Hrvatska pragmaticno u skladu sa vremenom u kome zivimo dogovarali kupoprodajni ugovor o nabavci borbenih aviona.

leptirica

pre 6 godina

Ovako da ne špekuliramo o detaljima. Ponuda uključuje modernizirane i renomirane f16 sa kompletnim naoružanjem, 2 simulatora i kompletnu obuku pilota. Ponuda uključuje i pretvaranje Velikogoričkog remontnog centra u regionalni centar za remont i održavanje f16, izgradnju od strane države Izrael tvornice municije i još dosta toga na području vojne i gospodarske suradnje. Oni koji neznaju verzija barak ima puno veću nosivost i dodatne tankove za povećani radijus letenja od Američkih verzija f16, dodatno je ojačana i Izrael garantira 2500 sati letenja po aparatu za razliku od 800 sati koliko Rusija garantira Srbija nakon remonta. Barak ima i AESA radar koji ima puno veći domet i preciznost od Zhuk radara koji se ugrađuju u mig29.

Arso

pre 6 godina

...da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom..." , a za Srbiju je bolje strateško vezivanje sa palestinom, saudi arabijom i iranom. Jao moji Srbi, nikada nećemo naučiti!!
@Patriota

Saud i Iran ne idu zajeno ni u kakvom kontekstu.Ako si mislio sa UAE onda ok.Rusofilija nas je unistila 41-e unistava nas i sad.Mrzeo sam Tita kao nekog ko je napravio toliko zla Srbima ali sam bio u krivu.Da je bio neki Srbin na celu Juge taj bi pohrlio u SSSR.Ovako razumem i Infobiro i Goli Otok,mora za ovakav narod Goli Otok...mora.

Mitar

pre 6 godina

Čestitam komšijama na nabavci, ali to ne menja činjenicu da je i njima uvaljena polovna roba (sigurno bolja od one naše). I mi i oni, bacili smo ogromnu količinu para na nešto što realno nećemo upotrebiti (bilo bi nam dovoljno po 4 komada), ali ko pita narod. Bitno je da će i naši i njihovi ministri moći ponovo da se prozivaju i provociraju, nešto tipa "hajde sada da ga merimo", a u sebi broje masnu proviziju koju strpali u džep iz ove prevare...

Logikar

pre 6 godina

Pretpostavljam da je to cijena kojom će se ućutkati jevrejska zajednica koja je proteklih meseci dizala prašinu oko Jasenovca i NDH. Ne laje pas zbog sela...

konfucije

pre 6 godina

ajde sto su avioni polovni i njima i nama ali veci problem je sto srbija nabavlja staro meso iz ko zna kakvih hladnjaca koje stoji u njima po nekoliko godina ..u evropi meso moze da stoji 3 mes.max i onda ide ili na spaljivanje ili se prodaje na balkanu i ostalim banana drzavama!! ostalu bofl robu i da ne spominjem!!

Milan

pre 6 godina

Avioni iz kasnih 80-tih, ciju je prodaju Izrael "oglasio" 2016. godine.
Mnogo bolnija stavka od kupovine je stavka servis i odrzavanje.
Hrvatska nema ni tehnologiju ni ljudtvo za takve poslove, znaci dodatni ogromni troskovi.
Austrija je odustala od kupovine F16 varijanti, jer su procenili da je odrzavanje preskupo, tako da trenutno imaju 15 Eurofighter-a, koje planiraju da zamene 2020 god.
USA je produzila vek F16 sa 8.000 na 12.000 sati cekajuci F35. Znaci posle 12.000 obavezna penzija.
Posto Izrael ima aktivnu avijaciju, koja ne cuci parkirana po aerodromima, pitanje je koliko sati jos mogu da prelete do definitvnog penzionisanja.
Francuska, Nemacka, Velika Britanija, Italija - 0(nula) F16.

Frank Underwood, Washingon DC, USA

pre 6 godina

Kao ni nama ni Hrvatskoj ne treba ovaj krs, nego Izraelu trebaju novi avioni. ali ujka Sima je rekao svoje, a clanstvo se placa.

zlocko

pre 6 godina

@leptirica analiza ti je veoma losa? Zasto prvo sto se radara tice, radar koji ce biti ugradjen u MIG 29 dometa je preko 250 km, a radari na F16 su dometa 180 km. Sa druge strane stariji su po godinama proizvodnje tako da tih 2500 sati leta su upitni. Za maksimalno 5 godina moraju na ponovni kompletan remont, zato vam uvaljuju i remontni centar da bi vas za 5 god.naucili da sami krenete da ih popravljate kako budu ispadali iz sistema. Dve godine vam trebaju da ih uvedete u naoruzanje, obucite pilote, osoblje na zemlji sto je kompleksnije od obuke pilota. Srpski MIG ovi su dobili garanciju 5000 sati leta, a ne 800. Na 800 se radi velika provera stanja motora i sistema. Drugo kako se razvijaju novi sistemi oruzja za 10-15 god. sve ovo ce biti gomila obicne beskorisne gvozdurije. Srbija radi na novim vodjenim raketama dometa 300 km kao i na malim krstarecim raketama dometa takodje 300 km u hipersonicnoj brzini. Kada polete za dve tri godine te f16 mogu samo da vam sluze za er polising.

ja

pre 6 godina

Staro 30 godina,a planira se rok službe ovog otpada još 30 godina?
Neka voze svoje "audije" 30 godina,ali jock.
Titanic tone,veseli orkestar kida iz sve snage.joj nama.

Aleksandar / Cirih

pre 6 godina

Politički, Ekonomski i Vojnički (HR je član NATO) pametna kupovina! Švedska nije član NATO; Izrael ne bi dao ovakvu pobudu HR bez dogovora sa USA; A u svetu do sada proizvedeno preko 4000 kom F16 znači puno delova i komponenti za kupiti ali i još neki polovni F16!

xyd

pre 6 godina

jeste sa avion nije auto ali i ovo su avioni stari po 30 godina... prodaju i nama i njima mud@ za bubrege, nemamo ekonomiju mi za toliko skupe igracke koje sluze samo za pokazivanje.

Amerikanac

pre 6 godina

E moji glupi Srbi, ni trunke mudrosti nemate. Umesto da jacamo veze sa Izraelom, koje bi nam pomogle i na zapadu, mi kupujemo raspale migove od Rusa.

RX

pre 6 godina

@Milan

Koliko god bio F-16 skup za odrzavanje, a ne moze da bude skuplji od F-15 i Eurofightera, tako da lupetas, ponovo je daleko jeftiniji od MiG-29, pogotovo 9.12 i 9.13 sa sve RD-33 i resursom od nekoliko stotina sati.

Filip

pre 6 godina

Hrvatska je danas donijela neke važne odluke:

-kupnja izraelskih aviona
-konačni odabir i početak gradnje Pelješkog mosta
-protjerivanje ruskog diplomata

Može netko tvrditi da je hrvatska kolonija NATO pakta i SAD-a, no meni se kao laiku u visokoj diplomaciji čini potpuno logičnim stajati uz SAD, kao najjaču svjetsku silu, u situaciji u kojoj je HR malena, nezaštićena i gospodarski slaba zemlja. Osim toga, Hrvatska gradi i odnose sa Izraelom čime pokazuje da je nedvosmisleno zrela za rješavanje svoje grozne prošlosti.
BTW, Zagreb su gradili upravo židovi tokom povijesti!

Hrvatskoj je itekako u interesu politički se povezivati još jače s Izraelom i SAD-om, prije svega radi jasnog odabira strane u civilizacijskoj podjeli svijeta, a osim toga Hrvatskoj je najvažnija potpora SAD-a za skoro ukidanje viza hrvatskim građanima, skori ulazak u Schengen i OECD, te rješavanje graničnog spora sa Slovenijom, gdje su SAD već optirale za bilateralni dogovor, a ne za provođenje Arbitražne odluke.

A EU je zajednica koja trenutno nema jedinstvenih vanjskih politika, za razliku od SAD-a.

leptirica

pre 6 godina

Za cenu polovnih ruskih ili americkih aviona mozete kupiti nov kineski i jos vam Kinezi investiraju kod vas npr osposobe vas za odrzavanje. Posto vise nema neke velike razlike u tehnologiji nista nije losiji taj Kinez od Rusa ili Amera, plus sto Kineski piloti vec godinama imaju bolji nalet od Amera a Ruse da ne pominjem. 

Ali nazalost kad smo mi Balkanci necije kolonije, Hrvati NATOa a mi Rusije. I onda nikome ne sme da padne napamet da kupi kinesko oruzije, dakle ne sme da pomisli da kupi oruzije zemlje koja je vec prva ekonomija sveta a za deceniju i prva vojna sila sveta.
(Miloš, 26. mart 2018 14:52)

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.

rog u vreći

pre 6 godina

milijardu za zastarelu tehnologiju i prilagođavanje istoj

srbija treba da razvija dronove i raketni program, ovo drugo već ima solidno odrađeno sa najbitnijim elementom - raketno gorivo.
pešadisko nauružanje je ok
oklopna vozila
a za susede nam je dovoljna i nora, sobzirom na razdaljine...

život

pre 6 godina

Svi uzimaju polovne avione, to su sve avioni starosti 20-25god tako da svi pa i mi nabavljaju polovne avione to je realnost jedno su želje. Mislim da nabavka aviona od strane Hrvata ne ugrožava nas

T-Zex

pre 6 godina

F16 je svakako dobar avion. Mislim da ovi izraelski imaju jos dosta unapredjenu tehniku od standardnog F16 . Sacekajmo da vidimo kako ce se pokazati i koliko ce kostati sve zajedno. I koliko ce biti isplativo na duzi vremenski rok.

Miloš

pre 6 godina

Za cenu polovnih ruskih ili americkih aviona mozete kupiti nov kineski i jos vam Kinezi investiraju kod vas npr osposobe vas za odrzavanje. Posto vise nema neke velike razlike u tehnologiji nista nije losiji taj Kinez od Rusa ili Amera, plus sto Kineski piloti vec godinama imaju bolji nalet od Amera a Ruse da ne pominjem.

Ali nazalost kad smo mi Balkanci necije kolonije, Hrvati NATOa a mi Rusije. I onda nikome ne sme da padne napamet da kupi kinesko oruzije, dakle ne sme da pomisli da kupi oruzije zemlje koja je vec prva ekonomija sveta a za deceniju i prva vojna sila sveta.

Ma Haj'te Molim Vas

pre 6 godina

Ti avioni su isto onoliko stari kao i migovi iz donacije Rusije nama, ali o godinama starosti se uopšte ne piše koliko se pisalo o našim avionima. Kakav smo mi to narod?!

Lacerta

pre 6 godina

Ove NATO zemlje samo kupuju polovnjake :)
(cobo, 26. mart 2018 13:12)

Za razliku od Srbije, koja može da se pohvali sa 6 šljaštećih ganc novih MIG-ova, tek izašli ispod čekića!

A, čekaj, još nisu ni izašli, ono što smo videli prošle godine u Batajnici su bile samo makete naših budućih MIG-ova. Od pre 30 godina...

deki

pre 6 godina

Samo jedna primer pokazuje razliku,u Kini se proda skoro dva puta više automobila nego u SAD-u.Kina je zemlja sa najviše svetskih investicija,a u isto vreme ta zemlja je najveći izvoznik investicija u svetu.
(pimo, 26. mart 2018 17:07)

Znaš li na tom primeru koji modeli se prodaju u Kini i koje cijene, a kakvi se automobili i koje cijene prodaju u Americi. I u indiji se proda više automobila nego u Americi ali ti automobili su tipa Suzuki Maruti i sl. Pet takvih automobila su cijenom kao prosječan prodan u Americi! Taj tvoj primer je upravo očit primer da je statistika skup netačnih podataka i ako želiš iz statistike izvuči zaključak trebaš ipak ''zaroniti'' malo dublje.

slavke

pre 6 godina

Jedno nedostaje - odrzavanje!
Srbija je u 230milUSD stavila produzenje resursa i modernizaciju 10 aviona (+iz Belorusije), sa odrzavanjem i delovima za 10 god operacija, obukom i 2 seta naoruzanja. Plus tenkovi i 2kom An26.
Sam Janes je procenio sat naleta Mig29 na oko 18.000USD po satu naleta, dok je F16block40 oko 22.000USD...
A cena odrzavanja je min 1/3 vrednosti aviona!
Pored toga, IAF je rekao da ce skinuti svu osetljivu opremu i staviti drugu po zahtevu RH, ali je proizvodjac, Lockheed, odbio da sudeluje iako je OEM, a to nesto govori...
Podsetio bih da je Srbija vec saradjivala sa Izraelom pre 10+god i da je bila izigrana...

Galeb je čokolada a ne avion....

pre 6 godina

Zaboravlja se kako su Hrvati prošli sa modernizacijom onih starih Migova 21 u Ukrajini......uvalili im neke druge letelice,loše,remont nikakav,sve raspalo i samo ofarbano a i to su platili tako da nije samo ovo sada trošak za avijaciju...

infidel

pre 6 godina

Pametno - od izraelaca su kupili ceo sistem vazduhoplovstva a ne samo avione. To su dokazani višenamenski avioni koji, za razliku od Migova mogu da upotebljavaju visoko precizne bombe i rakete. Mig-29 je lovac kratkog dometa za treću liniju odbrane Sovjetskog saveza, dakle vrlo teško upotrebljiv i neefikasan van sistema koji ne uključuje višenamenske avione velikog dometa i podršku pvo sistema... Pametna odluka, kamo sreće da naši nabave bar one grčke/turske fantome umesto ovih migova. A realno, nama treba 30 COIN aviona i dobar sistem za komunikaciju i navođenje i to je to...

pimo

pre 6 godina

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.(leptirica, 26. mart 2018 15:59)Kineska ekonomija raste stopom 6,5-7% i tako će ostati u narednih 10 godina,kada će prestići američku,koja ima rast,u prethodne 2 godine,oko 2%,ali on nije stabilan.Kina je danas najveće svetsko tržište.Samo jedna primer pokazuje razliku,u Kini se proda skoro dva puta više automobila nego u SAD-u.Kina je zemlja sa najviše svetskih investicija,a u isto vreme ta zemlja je najveći izvoznik investicija u svetu.

миле

pre 6 godina

Pametno - od izraelaca su kupili ceo sistem vazduhoplovstva a ne samo avione. To su dokazani višenamenski avioni koji, za razliku od Migova mogu da upotebljavaju visoko precizne bombe i rakete. Mig-29 je lovac kratkog dometa za treću liniju odbrane Sovjetskog saveza, dakle vrlo teško upotrebljiv i neefikasan van sistema koji ne uključuje višenamenske avione velikog dometa i podršku pvo sistema...
(infidel, 26. mart 2018 22:16)
Хрватска је позната као огромна земља па јој требају авиони високог домета.

Pera

pre 6 godina

Avioni u Hrvatskoj i Srbiji služe za air policing a ne za birbenu upotrebu. Jednostavno sa 10—tak aviona nema ratovanja, sati leta su ograničeni i ima da se leti na štopericu. Poenta nabavke i jeste da se ne plaća strancima za čuvanje neba.

Leonid

pre 6 godina

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.

Kina ce biti prva ekonomija sveta, a Indija druga prema procenama MMF-a do 2050.SAD i EU ceka ogromna kriza zbog duga, mozda ove ili sledece godine zbog duga.

ante

pre 6 godina

Хрватска је позната као огромна земља па јој требају авиони високог домета.
Ma nama i trebaju ti sa dužim naleto, otprilike Udbina-Batajnica, tako je u planu. Malo zafrkancije!

zlocko

pre 6 godina

@leptirica analiza ti je veoma losa? Zasto prvo sto se radara tice, radar koji ce biti ugradjen u MIG 29 dometa je preko 250 km, a radari na F16 su dometa 180 km. Sa druge strane stariji su po godinama proizvodnje tako da tih 2500 sati leta su upitni. Za maksimalno 5 godina moraju na ponovni kompletan remont, zato vam uvaljuju i remontni centar da bi vas za 5 god.naucili da sami krenete da ih popravljate kako budu ispadali iz sistema. Dve godine vam trebaju da ih uvedete u naoruzanje, obucite pilote, osoblje na zemlji sto je kompleksnije od obuke pilota. Srpski MIG ovi su dobili garanciju 5000 sati leta, a ne 800. Na 800 se radi velika provera stanja motora i sistema. Drugo kako se razvijaju novi sistemi oruzja za 10-15 god. sve ovo ce biti gomila obicne beskorisne gvozdurije. Srbija radi na novim vodjenim raketama dometa 300 km kao i na malim krstarecim raketama dometa takodje 300 km u hipersonicnoj brzini. Kada polete za dve tri godine te f16 mogu samo da vam sluze za er polising.

rog u vreći

pre 6 godina

milijardu za zastarelu tehnologiju i prilagođavanje istoj

srbija treba da razvija dronove i raketni program, ovo drugo već ima solidno odrađeno sa najbitnijim elementom - raketno gorivo.
pešadisko nauružanje je ok
oklopna vozila
a za susede nam je dovoljna i nora, sobzirom na razdaljine...

Patriota

pre 6 godina

"...da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom..." , a za Srbiju je bolje strateško vezivanje sa palestinom, saudi arabijom i iranom. Jao moji Srbi, nikada nećemo naučiti!!

leptirica

pre 6 godina

Ovako da ne špekuliramo o detaljima. Ponuda uključuje modernizirane i renomirane f16 sa kompletnim naoružanjem, 2 simulatora i kompletnu obuku pilota. Ponuda uključuje i pretvaranje Velikogoričkog remontnog centra u regionalni centar za remont i održavanje f16, izgradnju od strane države Izrael tvornice municije i još dosta toga na području vojne i gospodarske suradnje. Oni koji neznaju verzija barak ima puno veću nosivost i dodatne tankove za povećani radijus letenja od Američkih verzija f16, dodatno je ojačana i Izrael garantira 2500 sati letenja po aparatu za razliku od 800 sati koliko Rusija garantira Srbija nakon remonta. Barak ima i AESA radar koji ima puno veći domet i preciznost od Zhuk radara koji se ugrađuju u mig29.

Supernatural

pre 6 godina

Oni 12 komada za 500 miliona, simulator i obuku. Mi 6 komada za 230 miliona, plaćamo remont, nema obuke, nema ništa. Ko je ovde lud? A MIG je i jeftiniji na tržištu.

Amerikanac

pre 6 godina

E moji glupi Srbi, ni trunke mudrosti nemate. Umesto da jacamo veze sa Izraelom, koje bi nam pomogle i na zapadu, mi kupujemo raspale migove od Rusa.

Miloš

pre 6 godina

Za cenu polovnih ruskih ili americkih aviona mozete kupiti nov kineski i jos vam Kinezi investiraju kod vas npr osposobe vas za odrzavanje. Posto vise nema neke velike razlike u tehnologiji nista nije losiji taj Kinez od Rusa ili Amera, plus sto Kineski piloti vec godinama imaju bolji nalet od Amera a Ruse da ne pominjem.

Ali nazalost kad smo mi Balkanci necije kolonije, Hrvati NATOa a mi Rusije. I onda nikome ne sme da padne napamet da kupi kinesko oruzije, dakle ne sme da pomisli da kupi oruzije zemlje koja je vec prva ekonomija sveta a za deceniju i prva vojna sila sveta.

Arso

pre 6 godina

...da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom..." , a za Srbiju je bolje strateško vezivanje sa palestinom, saudi arabijom i iranom. Jao moji Srbi, nikada nećemo naučiti!!
@Patriota

Saud i Iran ne idu zajeno ni u kakvom kontekstu.Ako si mislio sa UAE onda ok.Rusofilija nas je unistila 41-e unistava nas i sad.Mrzeo sam Tita kao nekog ko je napravio toliko zla Srbima ali sam bio u krivu.Da je bio neki Srbin na celu Juge taj bi pohrlio u SSSR.Ovako razumem i Infobiro i Goli Otok,mora za ovakav narod Goli Otok...mora.

Logikar

pre 6 godina

Pretpostavljam da je to cijena kojom će se ućutkati jevrejska zajednica koja je proteklih meseci dizala prašinu oko Jasenovca i NDH. Ne laje pas zbog sela...

Ogorčeni

pre 6 godina

E braćo Hrvati, nekada smo radili na pravljenju jugoslovenskog aviona 4. generacije, a danas smo spali na polovnjake od 30+ godina i doniranu vojnu tehniku. Da ne pominjem da smo gladniji nego onda...

Milan

pre 6 godina

Avioni iz kasnih 80-tih, ciju je prodaju Izrael "oglasio" 2016. godine.
Mnogo bolnija stavka od kupovine je stavka servis i odrzavanje.
Hrvatska nema ni tehnologiju ni ljudtvo za takve poslove, znaci dodatni ogromni troskovi.
Austrija je odustala od kupovine F16 varijanti, jer su procenili da je odrzavanje preskupo, tako da trenutno imaju 15 Eurofighter-a, koje planiraju da zamene 2020 god.
USA je produzila vek F16 sa 8.000 na 12.000 sati cekajuci F35. Znaci posle 12.000 obavezna penzija.
Posto Izrael ima aktivnu avijaciju, koja ne cuci parkirana po aerodromima, pitanje je koliko sati jos mogu da prelete do definitvnog penzionisanja.
Francuska, Nemacka, Velika Britanija, Italija - 0(nula) F16.

leptirica

pre 6 godina

Za cenu polovnih ruskih ili americkih aviona mozete kupiti nov kineski i jos vam Kinezi investiraju kod vas npr osposobe vas za odrzavanje. Posto vise nema neke velike razlike u tehnologiji nista nije losiji taj Kinez od Rusa ili Amera, plus sto Kineski piloti vec godinama imaju bolji nalet od Amera a Ruse da ne pominjem. 

Ali nazalost kad smo mi Balkanci necije kolonije, Hrvati NATOa a mi Rusije. I onda nikome ne sme da padne napamet da kupi kinesko oruzije, dakle ne sme da pomisli da kupi oruzije zemlje koja je vec prva ekonomija sveta a za deceniju i prva vojna sila sveta.
(Miloš, 26. mart 2018 14:52)

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.

infidel

pre 6 godina

Pametno - od izraelaca su kupili ceo sistem vazduhoplovstva a ne samo avione. To su dokazani višenamenski avioni koji, za razliku od Migova mogu da upotebljavaju visoko precizne bombe i rakete. Mig-29 je lovac kratkog dometa za treću liniju odbrane Sovjetskog saveza, dakle vrlo teško upotrebljiv i neefikasan van sistema koji ne uključuje višenamenske avione velikog dometa i podršku pvo sistema... Pametna odluka, kamo sreće da naši nabave bar one grčke/turske fantome umesto ovih migova. A realno, nama treba 30 COIN aviona i dobar sistem za komunikaciju i navođenje i to je to...

Слава Сталину будет вечная!

pre 6 godina

Pre nego što krene standardna besmislena rasprava o kantama, ovog ili onog tipa, da li smo mi retardi što uzimamo neke sumnjive MiG-29, da li su oni pametni jer uzimaju F-16 Barak, isto tako polovne, gde većina blage veze nema o modernizacijama, apsolutno drugačijim avionima od onih koji su poleteli kada su se MiG-29 i F-16 tek pojavili itd, treba pomenuti da je pre nekoliko nedelja oboren u Siriji F-16 Sufa, modernija i moćnija varijanta od Baraka koji uzimaju Hrvati, i to prastarim sovjetskim S-200 sistemom.

Poenta posta je u tome da smo i mi i Hrvati boranija koja služi za uvaljivanje stare i dobrano prevaziđene tehnike za velike pare. Naravno da će i nama i njima ti avioni služiti za zaštitu VAP-a, ali nema mesta "loženju" usijanih glava koje prizivaju sukob ili omalovažavaju izbor bilo koje od strana, smešnih i bez ikakvog stvarnog suvereniteta.


Toliko.

Filip

pre 6 godina

Hrvatska je danas donijela neke važne odluke:

-kupnja izraelskih aviona
-konačni odabir i početak gradnje Pelješkog mosta
-protjerivanje ruskog diplomata

Može netko tvrditi da je hrvatska kolonija NATO pakta i SAD-a, no meni se kao laiku u visokoj diplomaciji čini potpuno logičnim stajati uz SAD, kao najjaču svjetsku silu, u situaciji u kojoj je HR malena, nezaštićena i gospodarski slaba zemlja. Osim toga, Hrvatska gradi i odnose sa Izraelom čime pokazuje da je nedvosmisleno zrela za rješavanje svoje grozne prošlosti.
BTW, Zagreb su gradili upravo židovi tokom povijesti!

Hrvatskoj je itekako u interesu politički se povezivati još jače s Izraelom i SAD-om, prije svega radi jasnog odabira strane u civilizacijskoj podjeli svijeta, a osim toga Hrvatskoj je najvažnija potpora SAD-a za skoro ukidanje viza hrvatskim građanima, skori ulazak u Schengen i OECD, te rješavanje graničnog spora sa Slovenijom, gdje su SAD već optirale za bilateralni dogovor, a ne za provođenje Arbitražne odluke.

A EU je zajednica koja trenutno nema jedinstvenih vanjskih politika, za razliku od SAD-a.

RX

pre 6 godina

@Milan

Koliko god bio F-16 skup za odrzavanje, a ne moze da bude skuplji od F-15 i Eurofightera, tako da lupetas, ponovo je daleko jeftiniji od MiG-29, pogotovo 9.12 i 9.13 sa sve RD-33 i resursom od nekoliko stotina sati.

slavke

pre 6 godina

Jedno nedostaje - odrzavanje!
Srbija je u 230milUSD stavila produzenje resursa i modernizaciju 10 aviona (+iz Belorusije), sa odrzavanjem i delovima za 10 god operacija, obukom i 2 seta naoruzanja. Plus tenkovi i 2kom An26.
Sam Janes je procenio sat naleta Mig29 na oko 18.000USD po satu naleta, dok je F16block40 oko 22.000USD...
A cena odrzavanja je min 1/3 vrednosti aviona!
Pored toga, IAF je rekao da ce skinuti svu osetljivu opremu i staviti drugu po zahtevu RH, ali je proizvodjac, Lockheed, odbio da sudeluje iako je OEM, a to nesto govori...
Podsetio bih da je Srbija vec saradjivala sa Izraelom pre 10+god i da je bila izigrana...

pimo

pre 6 godina

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.(leptirica, 26. mart 2018 15:59)Kineska ekonomija raste stopom 6,5-7% i tako će ostati u narednih 10 godina,kada će prestići američku,koja ima rast,u prethodne 2 godine,oko 2%,ali on nije stabilan.Kina je danas najveće svetsko tržište.Samo jedna primer pokazuje razliku,u Kini se proda skoro dva puta više automobila nego u SAD-u.Kina je zemlja sa najviše svetskih investicija,a u isto vreme ta zemlja je najveći izvoznik investicija u svetu.

Ante

pre 6 godina

Realno, vise bih volio Gripen, jer najmanje kosta sat naleta, sto bi znacilo mnogo vise leta za pilote i dugotrajniji resursi aviona, ali svima je bilo jasno da ce Izraelski F-16 biti hrvatski odabir. Prvo, jer je to vec modificiran avion, drugo, vec duze vrijeme Hrvatska i Izrael su u strateskom partnerstvu, i s ovom kupovinom vjerovatno se kupuju i usluge izraelskih lobista i njihova podrska, a svi znamo da nema jacih lobista od njihovih.
Vojno gledajuci, Hrvatska je izrazito oslonjena na SAD i Izrael, sto mnogima u Evropi smeta, prvenstveno Njemackoj. Iako smo u EU, ne moramo da slusamo bespogovorno sto EU trazi. Ja bih prvi volio da smo uskladjeni s EU, ali da nam pomognu barem skoro jednako kao USA i cak Izrael. Do tada, saveznistvo mora biti obostrano, kad nesto trazis, moras nesto i da das. To kao kad je Nijemac ili Amerikanac zabrinut sto Rusija donira 6 Mig 29 Srbiji. Alo brate, doniraj 5 eurofightera Srbiji, pa nece biti razloga za brigu. Zelim da i Hrvatska i Srbija imaju respektabilnu vojsku, profesionalnu. Da nas ne zapisava ko stigne. I da se plasimo da se medjusobno zapisamo. Kad vec tesko ide iz postovanja i razuma, da budemo mirni iz straha.

DAVOR

pre 6 godina

Eto dok je Dacic ispravljao istorijske nepravde i krive Drine iz 20 veka u New Yorku i u ime nas i u ime Jevreja dotle su Izrael i Hrvatska pragmaticno u skladu sa vremenom u kome zivimo dogovarali kupoprodajni ugovor o nabavci borbenih aviona.

Mitar

pre 6 godina

Čestitam komšijama na nabavci, ali to ne menja činjenicu da je i njima uvaljena polovna roba (sigurno bolja od one naše). I mi i oni, bacili smo ogromnu količinu para na nešto što realno nećemo upotrebiti (bilo bi nam dovoljno po 4 komada), ali ko pita narod. Bitno je da će i naši i njihovi ministri moći ponovo da se prozivaju i provociraju, nešto tipa "hajde sada da ga merimo", a u sebi broje masnu proviziju koju strpali u džep iz ove prevare...

Frank Underwood, Washingon DC, USA

pre 6 godina

Kao ni nama ni Hrvatskoj ne treba ovaj krs, nego Izraelu trebaju novi avioni. ali ujka Sima je rekao svoje, a clanstvo se placa.

Ma Haj'te Molim Vas

pre 6 godina

Ti avioni su isto onoliko stari kao i migovi iz donacije Rusije nama, ali o godinama starosti se uopšte ne piše koliko se pisalo o našim avionima. Kakav smo mi to narod?!

Leonid

pre 6 godina

U pravu si da Kinezi rapidno napreduju u vojnoj industriji i da Hrvatska mora kupovati zapadnu, a Srbija Rusku tehnologiju. Inače GDP Kine 11199.15 billion US, GDP SAD 18624.48. Ni blizu još nisu da postanu prva ekonomija svijeta, a po stanovniku SAD ima 8 puta veći GDP od Kine.

Kina ce biti prva ekonomija sveta, a Indija druga prema procenama MMF-a do 2050.SAD i EU ceka ogromna kriza zbog duga, mozda ove ili sledece godine zbog duga.

Aleksandar / Cirih

pre 6 godina

Politički, Ekonomski i Vojnički (HR je član NATO) pametna kupovina! Švedska nije član NATO; Izrael ne bi dao ovakvu pobudu HR bez dogovora sa USA; A u svetu do sada proizvedeno preko 4000 kom F16 znači puno delova i komponenti za kupiti ali i još neki polovni F16!

ja

pre 6 godina

Staro 30 godina,a planira se rok službe ovog otpada još 30 godina?
Neka voze svoje "audije" 30 godina,ali jock.
Titanic tone,veseli orkestar kida iz sve snage.joj nama.

миле

pre 6 godina

Pametno - od izraelaca su kupili ceo sistem vazduhoplovstva a ne samo avione. To su dokazani višenamenski avioni koji, za razliku od Migova mogu da upotebljavaju visoko precizne bombe i rakete. Mig-29 je lovac kratkog dometa za treću liniju odbrane Sovjetskog saveza, dakle vrlo teško upotrebljiv i neefikasan van sistema koji ne uključuje višenamenske avione velikog dometa i podršku pvo sistema...
(infidel, 26. mart 2018 22:16)
Хрватска је позната као огромна земља па јој требају авиони високог домета.

deki

pre 6 godina

Samo jedna primer pokazuje razliku,u Kini se proda skoro dva puta više automobila nego u SAD-u.Kina je zemlja sa najviše svetskih investicija,a u isto vreme ta zemlja je najveći izvoznik investicija u svetu.
(pimo, 26. mart 2018 17:07)

Znaš li na tom primeru koji modeli se prodaju u Kini i koje cijene, a kakvi se automobili i koje cijene prodaju u Americi. I u indiji se proda više automobila nego u Americi ali ti automobili su tipa Suzuki Maruti i sl. Pet takvih automobila su cijenom kao prosječan prodan u Americi! Taj tvoj primer je upravo očit primer da je statistika skup netačnih podataka i ako želiš iz statistike izvuči zaključak trebaš ipak ''zaroniti'' malo dublje.

konfucije

pre 6 godina

ajde sto su avioni polovni i njima i nama ali veci problem je sto srbija nabavlja staro meso iz ko zna kakvih hladnjaca koje stoji u njima po nekoliko godina ..u evropi meso moze da stoji 3 mes.max i onda ide ili na spaljivanje ili se prodaje na balkanu i ostalim banana drzavama!! ostalu bofl robu i da ne spominjem!!

život

pre 6 godina

Svi uzimaju polovne avione, to su sve avioni starosti 20-25god tako da svi pa i mi nabavljaju polovne avione to je realnost jedno su želje. Mislim da nabavka aviona od strane Hrvata ne ugrožava nas

xyd

pre 6 godina

jeste sa avion nije auto ali i ovo su avioni stari po 30 godina... prodaju i nama i njima mud@ za bubrege, nemamo ekonomiju mi za toliko skupe igracke koje sluze samo za pokazivanje.

Lacerta

pre 6 godina

Ove NATO zemlje samo kupuju polovnjake :)
(cobo, 26. mart 2018 13:12)

Za razliku od Srbije, koja može da se pohvali sa 6 šljaštećih ganc novih MIG-ova, tek izašli ispod čekića!

A, čekaj, još nisu ni izašli, ono što smo videli prošle godine u Batajnici su bile samo makete naših budućih MIG-ova. Od pre 30 godina...

Galeb je čokolada a ne avion....

pre 6 godina

Zaboravlja se kako su Hrvati prošli sa modernizacijom onih starih Migova 21 u Ukrajini......uvalili im neke druge letelice,loše,remont nikakav,sve raspalo i samo ofarbano a i to su platili tako da nije samo ovo sada trošak za avijaciju...

Višak kao potrebna skromna rezerva

pre 6 godina

Od navedenih 12 aviona, dovoljno će biti da uvek imaju 4 potpuno ispravna (2 pare, naizmenično) za neophodna dežurstva radi kontrole neba nad državnom teritorijom. Isti slučaj važi i za Srbiju.

T-Zex

pre 6 godina

F16 je svakako dobar avion. Mislim da ovi izraelski imaju jos dosta unapredjenu tehniku od standardnog F16 . Sacekajmo da vidimo kako ce se pokazati i koliko ce kostati sve zajedno. I koliko ce biti isplativo na duzi vremenski rok.

ante

pre 6 godina

Хрватска је позната као огромна земља па јој требају авиони високог домета.
Ma nama i trebaju ti sa dužim naleto, otprilike Udbina-Batajnica, tako je u planu. Malo zafrkancije!

Pera

pre 6 godina

Avioni u Hrvatskoj i Srbiji služe za air policing a ne za birbenu upotrebu. Jednostavno sa 10—tak aviona nema ratovanja, sati leta su ograničeni i ima da se leti na štopericu. Poenta nabavke i jeste da se ne plaća strancima za čuvanje neba.