Subota, 24.03.2018.

11:12

"Kina sedi na 3.000 mlrd. USD, a mi u SAD nemamo odgovor"

Kina ne treba da se pokaže slabom u trgovinskom sporu protiv "siledžije" kao što je američki predsednik Donalda Tramp, smatra Nobelovac Džozef Stiglic.

Izvor: Tanjug

"Kina sedi na 3.000 mlrd. USD, a mi u SAD nemamo odgovor" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

ludi djura

pre 6 godina

Fali im jos samo 7000 milijardi $ pa da prave kanal i da ukoze kod nas , sto je obecao bivsi ministar. Zaboravih kako se bese zove.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

XXL.
Vi izvrcete cinjenice sto je zalosno ali ako vam je od toga lakse!
Cinjenice su ovo: Ukupno 273 439 kineskih studenata je na američkim sveučilištima i fakultetima u akademskoj godini 2013./2014.To predstavlja porast od 16,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oni čini 31 posto od ukupno 886 052 međunarodna studenta u SAD-u.Jos da dodam vi ste izgleda videli SAD samo na filmu i o njoj citali u informeru?

siroka tema za 1 komentar

pre 6 godina

To koliko ko ima zlata je veoma upitno. Svi lazu i igraju igru. Jedni da imaju vise nego sto imaju,a drugi manje. Kina ce pokusati da skine petrodolar...

XXL

pre 6 godina

O čemu to Tramp? Zar iPhon nije tražio 3000 inženjera elektonike na jednom mestu i to odmah za proizvodnju uređaja? U Americi nisu mogli da sakupe ni 30 dok su u Kini imali ponudu neograničene obrazovane radne snage i to je to što 'ubija' američku ekonomiju, a ne štekovani kapital tj. novac.

Pera

pre 6 godina

@vladimir, 24. mart 2018 22:08 Amerika ima 8133 Tone zlata, sto je oko 325 milijardi dolara i deviznih rezervi 125 milijardi dolara. Vrlo lako se proveri na Internetu. To je 450 milijardi dolara. Njihov dug je oko 14 000 milijardi a za vojsku godisnje izdvajaju skoro 700 milijardi dolara. Njihov racun je bio blokiran ove godine oko dve nedelje jer predsednik nije doneo odluku o dadatnom zaduzivanju. Samo za poredjenje, Kina ima deviznih rezervi u iznosu od 3235 milijardi i oko 1800 Tona zlata. Japan, Taivan, Rusija, Svajcarska, Hong Kong pa cak i Indija imaju vece devizne rezerve od SAD. I to bez zlata.

Texas free

pre 6 godina

z pojedinih komentara kapiram da ce i buduce generacije cekati propast SAD.Generacija mog dede,oca i mene je nije docekala ,nece ni generacija mog sina.Idemo dalje.
@(opet, 24. mart 2018 15:47)

Ne blamiraj se, pa Amerika kao država otprilike i postoji tih svega nekoliko generacija, a to je isto koliko na primer neki prosečan Srbin i njegovi otac, deda i pradeda ukupno imaju godina, zašto bi nečiji pradeda i deda mrzeli Ameriku i čekali njen kraj kad oni za istu tada nisu ni čuli.

vladimir

pre 6 godina

Rezerve USA u zlatu oko 10000 tona druga je Nemacka sa 3500 tona. Devizne rezerve USA 90000 milijardi. O cemu pricamo. Ako oni propadnu propasce i ceo svet...

Mister Hajd

pre 6 godina

Još pre tri četiri godine objavljenje podatak da se 4/5 (četiri petine) svih gradjevinskih mašina u svetu nalazi u Kini na različitim projektima, tj.gradjevinama...To je zemoja i narod za svako poštovanje...kad mogu za tri, četiri godine da naprave most preko mora od 30 i kusur kilometara..

buzzz

pre 6 godina

Ne treba mnogo pameti da bi se razumelo sledece...kina izvozi u SAD mesecno 50 milijardi...mislite da je to moguce nadoknaditi izvozom u rusiju ili neku drugu zemlju...tacno nije moguce...SAD mogu kinu zameniti Indijom,Vijetnamom ili indonezijom...kina nema tu mogucnost...mozda Venecuela?(pprvi dan skole u Svedskoj, 24. mart 2018 18:32)

SAD imaju deficit sa skoro svi zemljama na svetu.Sa Kinom imaju najveći obim ekonomske razmene i zato imaju i najveći deficit.Većinu kineskog izvoza predstavljaju proizvodi američkih kompanija,koje imaju proizvodnju u Kini.Mada taj odnos se smanjuje,jer kineske kompanije iz godinu u godinu povećavju zastupljenost u trgovini sa SAD-om.Zato i postoji nezadovoljstvo u Vašingtonu,a ne zbog gubitka radnih mesta,zbog selidbe proizvodnje u Kinu.Kina je danas ubedljivo najveće tržište na svetu.Dvostruko više automobila se proda u Kini u odnosu na SAD i ta razlika se povećava.Najveće svetske kompanije,a skoro polovina njih su američke,ne mogu da priušte da ostanu bez kineskog tržišta.Sve te kompanije imaju proizvodnju u Kini,a razlog nije samo kineska pravna regulativa,jeftina radna snaga i blizina tržišta,već i kvalitetna infrastruktura,kvalitetni kadrovi i visoka produktivnost.Zato SAD imaju veliki deficit,ali zato američke kompanije imaju veliku zaradu.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Jednom davno moj profesor sociologije (ranije zvano marksizam) rece: "U kapitalizmu je bitno prodati". Amerikanci kao ozbiljna i tvrdokorna kapitalisticka nacija to znaju. Sa druge strane uopste mi ne pada na pamet da podcenjujem civilizaciji staru 3000 godina,tj. Kineze. Vratice se sve na staro cim Tramp izgubi izbore. Ako je do sada i imao ikakve sanse za reizbor Kinezi ce se od sada potruditi da nema ama bas nikakve sanse. Tako da nema problema. To sto Kina "sedi" na gomili papira nije nikakva prednost. Naprotiv. Amerika za takve stvari ima vise opcija. Neke od tih opcija su nastampavanje para koliko god im treba (to smo vec videli 2009.) ili bankrot i osnivanje potpuno nove drzave i valute. Ali,glavna stvar je da ce se dogovoriti jer su i jedni i drugi veliki i vrlo skloni kompromisu kada je lova u pitanju. Bez brige.

Ivan Vesovic

pre 6 godina

Svako bi voleo da bude na mesto kine tj.najveci izvoznik u usa a spisak je dugacak indija,brazil....cak i stari prijatelji eu i japan,kao sto su ameri investirali 50,60ih godina u kinu tako lako mogu da investiraju kapital i proizvodnju u neke druge drzave kina je izvozno orijentisana ekonomija boljeg kupca od amera nema,tramp je patriota ko zna znaće sta sam hteo da kazem,da i nisam ljubitelj amera cisto zbog ovih lokal patriota azijata :)

Milutin Pavlovic

pre 6 godina

Mi smo kroz istoriju toliko puta okusili jelo koje su nam kuvali razni jaki ljudi. A koje nam je po pravilu uvek preselo. I dan danas, vecina naroda podrzava Kinu, ne pitajuci se zasto nemaju posla ili zasto zive jedan prilicno bedan zivot. Odgovor je jednostavan, svetske pohlepne elite, gladne jos vecih profita prebacile su svoju tehnologiju u zemlje sa niskim primanjima ne bi li vise zaradili. A te iste i ako po pravilu diktatorske su postale mocne i opasne po citav svet. E sad Tramp (najzad neko) se je usudio da pokusa da stvari vrati na svoje mesto. I da zastiti svoju industriju od nelegalne konkurencije. I sta citav svet je protiv njega. Cak i oni koji su najvise platili ustrojstvom takvog sveta.DA je bogu hvala da i nasa zemlja ucini isto. I zastiti svoje. Mnogo bi bolje ziveli. Jer zlatno doba je bilo doba u kojem smo razvijali svoje tehnologije i svi su imali posla.

Martinarmstrong

pre 6 godina

Propast Americke ekonomije pocinje 2032 7 u tom periodu finansijski centar sveta se seli iz New York u Shanghai. Ciklus moze da se ublazi ali ne i da se izbegne. Kraj EU 2029 until extinction. Nova kriza monetarna vec od 2021 4 sve valute ce u tom periodu izgubiti vrednost u odnosu na usd do 2021 usd gubice na vrednosti. A kraj zapadne dominacije docice oko 2032 kad pocinje penziona kriza i pre toga masovno povecanje poreza. Freedman dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju rece porez unistava ekonomiju.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Ne treba mnogo pameti da bi se razumelo sledece...kina izvozi u SAD mesecno 50 milijardi...mislite da je to moguce nadoknaditi izvozom u rusiju ili neku drugu zemlju...tacno nije moguce...SAD mogu kinu zameniti Indijom,Vijetnamom ili indonezijom...kina nema tu mogucnost...mozda Venecuela?

kim dzong kardasijan

pre 6 godina

(opet, 24. mart 2018 15:47)
svaka cast za komentar, da moze dao bih ti 1000 lajkova.
nema leka protiv gluposti.
jedino je humor jos ostao da se bar razonodimo u ovom ruskom gulagu.

Srbin iz Sangaja

pre 6 godina

U kakvim vi zabludama ljudi moji zivite.
Kina je vec par godina postala ozbiljan igrac, prave puteve,zeleznice, elektrane i sve ostale infrastrukturne projekte po celom svetu i to iz kineskih kredita. Fabrike u kojima se siju stvari, pravi obuca i sitne stvari za domacinstvo se polako zatvaraju i premestaju u druge zemlje poput Vijetnama,bangladesa, Indije, pa i Srbije. Amerika nikada nece moci da preuzme tu proizvodnju i vrati u svoju zemlju jer bi cena tog proizvoda bila od 2 do 10 puta veca.
Kineski gradovi izgledaju kao zvezdane staze, odmakli u digitalizaciji daleko od bilo koje zemlje,kupuju svetske strucnjake na kilo, pocinju da prave svoje putnicke avione, brze vozove (preko 300km/h) proizvode najvise na svetu, razvili su i brodogradnju, kvantne satelite, imaju najbrzi kompjuter na svetu, najvise zlatnih rezervi, najvise deviznih rezervi, najvecu vojsku.
I sto je najbitnije, kineski narod ne pravi probleme kad je "nacionalna cast" u pitanju. Vec 7 dana na svim kineskim medijima objasnjavaju kako amerikanci hoce da zaustave uspon Kine i kako ce izazvati krizu. Nikome ne pada na pamet da se buni i da se zali ako dodje do pada standarda. Ne zato sto bi zavrsili u zatvoru vec zato sto oni imaju visoko razvijen osecaj duznosti prema svojoj drzavi i narodu. Ko zna kinesku istoriju i zna sta su sve preziveli u proteklih 300 godina razume taj njihov mentalitet.
Sa druge strane reci prosecnom Amerikancu da ce da radi za 300$ ili da iphone kosta 5000$,odgrisce ti glavu.

Miki

pre 6 godina

ovako se velike države dogovore da opljačkaju biznise. Kina uzme američkim kompanijama pare ,Amerika kineskim, luzeri biznisi, dobitnici vlade ali kratkoročno ...

MALI PERICA

pre 6 godina

pa to se zna kako se radi.
Smanje se plate,
kaznjava se rad na crno,
kresu se penzije
smanjuju troskovi van drzave
uvode akcize na gorivo i derivate. .
a vi ameri kada biste sve ovo uradili sve drzave bi vam se podelile izbio bi . rat ,sve flote bi morao da usidris u luke a baze po svetu da pogasis. ali to je za vas nemoguce. . vasa ekonomija je gotova.

opet

pre 6 godina

iz pojedinih komentara kapiram da ce i buduce generacije cekati propast SAD.Generacija mog dede,oca i mene je nije docekala ,nece ni generacija mog sina.Idemo dalje.

Student

pre 6 godina

Ako Kina ima 3000 milijardi usd, ako USA nešto ne uradi, imaće 5,6,7 mimijardi, a USA sve veći dug. Većina ne želi da išta menja, već da problem ostavi nekim sledećim generacijama. Lično mislim dya je Tramp samo trebao da subvencioniše proizvodnju, ne da udara carine, Kina to ionako radi, zato je tako i jeftina.

leptirica

pre 6 godina

Ako Rusija ima 500 mlrd rezerve, onda SAD ima par biliona. Srbijo nikad neces biti normalna.
(bot iz ljubavi, 24. mart 2018 12:52)

Američke savezne rezerve su 4400 mlrd usd, a godišnji proračun za ovu godinu 4000 mlrd usd. GDP per capita Kine je 8,123.2 USD , SAD 57,638.2 USD. Netko je dolje dobro napisao da u ratu izvoznika i uvoznika najviše trpi izvoznik. Kud će Kina sa svom tom robom, ako postane jeftinije proizvoditi većinu toga u SAD-u?

Slobodan

pre 6 godina

Amerika nije drzava naroda vec drzava kapitala koji je u vlasnistvu ljudi razlicite nacionalnosti. Oni ce kucu svog novca braniti na sve nacine. Pitanje je ko je jaci kada isplivaju sve interesne svere, ako zele u bilom kom ratu da pobede SAD-e Kina i Rusija se moraju drzati zajedno. Politika i filozofija. Uglavnom ne sekiram se ni zakog od njih. U svakom slucaju ovo je pocetak kraja postojaceg svedskog poretka, e sad pitanje je sledeci da li ce biti bolji...

marko

pre 6 godina

Ako Rusija ima 500 mlrd rezerve, onda SAD ima par biliona. Srbijo nikad neces biti normalna.
(bot iz ljubavi, 24. mart 2018 12:52)

Е мој сународниче, ти изгледа да поред тога што ниси чуо колики је амерички дефицит већ годинама, ниси уопште ни чуо шта је дефицит. Кина и Јапан држе око 5 хиљада милијарди долара америчког дуга. Чак и ми сиротиња Србија имамо америчке обвезнице иако и ми дугујемо. И омражена Русија је солидан власник америчког дуга. Трамп је заиграо опасну игру, и свашта може да се деси.

567

pre 6 godina

@ernesto che
Samo politički, u stvarnosti SAD su neprikosnovene i ako Tramp uspe šutnuće politiku u dupe načisto, ovo je tehnološki rat izmedju SAD i Kine, a trgovina je samo alat. Prednost Kine, sve više troši i sama, počeće da uvozi to što izvozi, polovina čelika, cementa, bakra se potroši u Kini, Kina ima monopol na retke zemljine elemente, brzo savladaba tehnološki jaz i grabi kroz digitalizaciju.... prednost SAD, imaju SAD i pojedince kadre za ono zašta nisu čitave države. Mana Kine, starenje populacije i socijalne razlike uz tešku geografiju, mana SAD sve jača vezanost pojedinca za matičnu državu, početak podela i sukoba izmedju pojedinih država (ali to je jako spor proces iako se neke države već medjusobno tuže, pa čak i prete svojim ogradama). Teren za obračun, korejsko polustrvo i centralna azija, plovni putevi.

Igor Gavran

pre 6 godina

Nasi stari kazu "lako ti je kad zaimas". E, Kina se otrgla sa lanca i "zaimala". Imaju novac, imaju pamet, imaju industriju i tehnologiju. Imaju nuklearno naoruzanje i cime da se odbrane od spijunaze i unustrasnje destabilizacije. Kinezi su navikli da trpe i rade, a videcemo kako ce ugojeno i izopaceno americko drustvo da odreaguje kad im smanje plate i kad ostanu bez posla. Demografski su katastrofa, u narednih 50 godina beli padaju ispod 50%, a drze 99% kapitala. Idu nemiri. I to sto ovaj klovn pokusava je u u sustini razumljivo, samo, nema im pobede protiv Kineza. To su trebali pre 50 godina da rade, sada je kasno.

Igor

pre 6 godina

Početak kraja globalizacije. Dok je priča išla na vodenicu SAD, puna im usta bila slobodne trgovine, demokratije i ljudskih prava. A onda, kada su i drugi ojačali (pametnom politikom) i počeli da smetaju, maske padaju i pokazuje se ko je i u stvari ko... SAD još uvek može da zvecka oružjem, pola svetskih resursa su silom oteli, ali Kinezi i tu strahovito napreduju..ludi Rusi takođe, ali oni su čudan narod, ista priča kao i kod nas samo što imaju gas i naftu pa ih to vadi. Ekonomiju nemaju, za razliku od Kine

pekinski patak

pre 6 godina

Kinezu će se pre osušiti ruka nego da je zavuče u blagajnu da uplati pomoć ugroženima. Takođe, treba da budeš nobelovac na kvadrat a ne običan pa da u trgovinskom ratu onog koji izvozi i onog koji uvozi pronadjes formulu po kojoj ce izvoznik biti u boljem položaju. Tramp je siledžija, platiće to na sledećim izborima (u USA se ne vlada doživotno kao u Kini), a od eventualnog velikog trgovinskog rata možda će USA stvarno imati velike štete, ali Kina će imati neuporedivo veću. Proverite šta o tome govori 99 posto ostalih zapadnih ekonomista, uključujući izrazito antitrampovskih koji se ne boje toliko kineskih kontramera koliko globalne krize koja bi usled novonastalih kineskih problema mogla da nastane.

ernesto che

pre 6 godina

Kina ima previse rezervi u dolarima ali su poceli da se oslobadjaju istih,rusija ima oko 500milijardi rezervi u dolarima, americi ne postoji spas, samo je pitanje da li ce doziveti kolaps za 10, 15 ili 20 god, to je neminovnost, branili su dolar naftom, pa su 90-tih poceli tenkovima i avionima, ali ta prica vise ne prolazi, industriju su iselili po svetu, odbrojavaju se dani propalom carstvu.

Непливач

pre 6 godina

Да нису на нама потрошили 10.000 милијарди сада би имали 13.000. Доста су непромишљени.

ernesto che

pre 6 godina

Kina ima previse rezervi u dolarima ali su poceli da se oslobadjaju istih,rusija ima oko 500milijardi rezervi u dolarima, americi ne postoji spas, samo je pitanje da li ce doziveti kolaps za 10, 15 ili 20 god, to je neminovnost, branili su dolar naftom, pa su 90-tih poceli tenkovima i avionima, ali ta prica vise ne prolazi, industriju su iselili po svetu, odbrojavaju se dani propalom carstvu.

Непливач

pre 6 godina

Да нису на нама потрошили 10.000 милијарди сада би имали 13.000. Доста су непромишљени.

Igor

pre 6 godina

Početak kraja globalizacije. Dok je priča išla na vodenicu SAD, puna im usta bila slobodne trgovine, demokratije i ljudskih prava. A onda, kada su i drugi ojačali (pametnom politikom) i počeli da smetaju, maske padaju i pokazuje se ko je i u stvari ko... SAD još uvek može da zvecka oružjem, pola svetskih resursa su silom oteli, ali Kinezi i tu strahovito napreduju..ludi Rusi takođe, ali oni su čudan narod, ista priča kao i kod nas samo što imaju gas i naftu pa ih to vadi. Ekonomiju nemaju, za razliku od Kine

Igor Gavran

pre 6 godina

Nasi stari kazu "lako ti je kad zaimas". E, Kina se otrgla sa lanca i "zaimala". Imaju novac, imaju pamet, imaju industriju i tehnologiju. Imaju nuklearno naoruzanje i cime da se odbrane od spijunaze i unustrasnje destabilizacije. Kinezi su navikli da trpe i rade, a videcemo kako ce ugojeno i izopaceno americko drustvo da odreaguje kad im smanje plate i kad ostanu bez posla. Demografski su katastrofa, u narednih 50 godina beli padaju ispod 50%, a drze 99% kapitala. Idu nemiri. I to sto ovaj klovn pokusava je u u sustini razumljivo, samo, nema im pobede protiv Kineza. To su trebali pre 50 godina da rade, sada je kasno.

Slobodan

pre 6 godina

Amerika nije drzava naroda vec drzava kapitala koji je u vlasnistvu ljudi razlicite nacionalnosti. Oni ce kucu svog novca braniti na sve nacine. Pitanje je ko je jaci kada isplivaju sve interesne svere, ako zele u bilom kom ratu da pobede SAD-e Kina i Rusija se moraju drzati zajedno. Politika i filozofija. Uglavnom ne sekiram se ni zakog od njih. U svakom slucaju ovo je pocetak kraja postojaceg svedskog poretka, e sad pitanje je sledeci da li ce biti bolji...

Srbin iz Sangaja

pre 6 godina

U kakvim vi zabludama ljudi moji zivite.
Kina je vec par godina postala ozbiljan igrac, prave puteve,zeleznice, elektrane i sve ostale infrastrukturne projekte po celom svetu i to iz kineskih kredita. Fabrike u kojima se siju stvari, pravi obuca i sitne stvari za domacinstvo se polako zatvaraju i premestaju u druge zemlje poput Vijetnama,bangladesa, Indije, pa i Srbije. Amerika nikada nece moci da preuzme tu proizvodnju i vrati u svoju zemlju jer bi cena tog proizvoda bila od 2 do 10 puta veca.
Kineski gradovi izgledaju kao zvezdane staze, odmakli u digitalizaciji daleko od bilo koje zemlje,kupuju svetske strucnjake na kilo, pocinju da prave svoje putnicke avione, brze vozove (preko 300km/h) proizvode najvise na svetu, razvili su i brodogradnju, kvantne satelite, imaju najbrzi kompjuter na svetu, najvise zlatnih rezervi, najvise deviznih rezervi, najvecu vojsku.
I sto je najbitnije, kineski narod ne pravi probleme kad je "nacionalna cast" u pitanju. Vec 7 dana na svim kineskim medijima objasnjavaju kako amerikanci hoce da zaustave uspon Kine i kako ce izazvati krizu. Nikome ne pada na pamet da se buni i da se zali ako dodje do pada standarda. Ne zato sto bi zavrsili u zatvoru vec zato sto oni imaju visoko razvijen osecaj duznosti prema svojoj drzavi i narodu. Ko zna kinesku istoriju i zna sta su sve preziveli u proteklih 300 godina razume taj njihov mentalitet.
Sa druge strane reci prosecnom Amerikancu da ce da radi za 300$ ili da iphone kosta 5000$,odgrisce ti glavu.

opet

pre 6 godina

iz pojedinih komentara kapiram da ce i buduce generacije cekati propast SAD.Generacija mog dede,oca i mene je nije docekala ,nece ni generacija mog sina.Idemo dalje.

567

pre 6 godina

@ernesto che
Samo politički, u stvarnosti SAD su neprikosnovene i ako Tramp uspe šutnuće politiku u dupe načisto, ovo je tehnološki rat izmedju SAD i Kine, a trgovina je samo alat. Prednost Kine, sve više troši i sama, počeće da uvozi to što izvozi, polovina čelika, cementa, bakra se potroši u Kini, Kina ima monopol na retke zemljine elemente, brzo savladaba tehnološki jaz i grabi kroz digitalizaciju.... prednost SAD, imaju SAD i pojedince kadre za ono zašta nisu čitave države. Mana Kine, starenje populacije i socijalne razlike uz tešku geografiju, mana SAD sve jača vezanost pojedinca za matičnu državu, početak podela i sukoba izmedju pojedinih država (ali to je jako spor proces iako se neke države već medjusobno tuže, pa čak i prete svojim ogradama). Teren za obračun, korejsko polustrvo i centralna azija, plovni putevi.

marko

pre 6 godina

Ako Rusija ima 500 mlrd rezerve, onda SAD ima par biliona. Srbijo nikad neces biti normalna.
(bot iz ljubavi, 24. mart 2018 12:52)

Е мој сународниче, ти изгледа да поред тога што ниси чуо колики је амерички дефицит већ годинама, ниси уопште ни чуо шта је дефицит. Кина и Јапан држе око 5 хиљада милијарди долара америчког дуга. Чак и ми сиротиња Србија имамо америчке обвезнице иако и ми дугујемо. И омражена Русија је солидан власник америчког дуга. Трамп је заиграо опасну игру, и свашта може да се деси.

buzzz

pre 6 godina

Ne treba mnogo pameti da bi se razumelo sledece...kina izvozi u SAD mesecno 50 milijardi...mislite da je to moguce nadoknaditi izvozom u rusiju ili neku drugu zemlju...tacno nije moguce...SAD mogu kinu zameniti Indijom,Vijetnamom ili indonezijom...kina nema tu mogucnost...mozda Venecuela?(pprvi dan skole u Svedskoj, 24. mart 2018 18:32)

SAD imaju deficit sa skoro svi zemljama na svetu.Sa Kinom imaju najveći obim ekonomske razmene i zato imaju i najveći deficit.Većinu kineskog izvoza predstavljaju proizvodi američkih kompanija,koje imaju proizvodnju u Kini.Mada taj odnos se smanjuje,jer kineske kompanije iz godinu u godinu povećavju zastupljenost u trgovini sa SAD-om.Zato i postoji nezadovoljstvo u Vašingtonu,a ne zbog gubitka radnih mesta,zbog selidbe proizvodnje u Kinu.Kina je danas ubedljivo najveće tržište na svetu.Dvostruko više automobila se proda u Kini u odnosu na SAD i ta razlika se povećava.Najveće svetske kompanije,a skoro polovina njih su američke,ne mogu da priušte da ostanu bez kineskog tržišta.Sve te kompanije imaju proizvodnju u Kini,a razlog nije samo kineska pravna regulativa,jeftina radna snaga i blizina tržišta,već i kvalitetna infrastruktura,kvalitetni kadrovi i visoka produktivnost.Zato SAD imaju veliki deficit,ali zato američke kompanije imaju veliku zaradu.

pekinski patak

pre 6 godina

Kinezu će se pre osušiti ruka nego da je zavuče u blagajnu da uplati pomoć ugroženima. Takođe, treba da budeš nobelovac na kvadrat a ne običan pa da u trgovinskom ratu onog koji izvozi i onog koji uvozi pronadjes formulu po kojoj ce izvoznik biti u boljem položaju. Tramp je siledžija, platiće to na sledećim izborima (u USA se ne vlada doživotno kao u Kini), a od eventualnog velikog trgovinskog rata možda će USA stvarno imati velike štete, ali Kina će imati neuporedivo veću. Proverite šta o tome govori 99 posto ostalih zapadnih ekonomista, uključujući izrazito antitrampovskih koji se ne boje toliko kineskih kontramera koliko globalne krize koja bi usled novonastalih kineskih problema mogla da nastane.

Mister Hajd

pre 6 godina

Još pre tri četiri godine objavljenje podatak da se 4/5 (četiri petine) svih gradjevinskih mašina u svetu nalazi u Kini na različitim projektima, tj.gradjevinama...To je zemoja i narod za svako poštovanje...kad mogu za tri, četiri godine da naprave most preko mora od 30 i kusur kilometara..

leptirica

pre 6 godina

Ako Rusija ima 500 mlrd rezerve, onda SAD ima par biliona. Srbijo nikad neces biti normalna.
(bot iz ljubavi, 24. mart 2018 12:52)

Američke savezne rezerve su 4400 mlrd usd, a godišnji proračun za ovu godinu 4000 mlrd usd. GDP per capita Kine je 8,123.2 USD , SAD 57,638.2 USD. Netko je dolje dobro napisao da u ratu izvoznika i uvoznika najviše trpi izvoznik. Kud će Kina sa svom tom robom, ako postane jeftinije proizvoditi većinu toga u SAD-u?

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Jednom davno moj profesor sociologije (ranije zvano marksizam) rece: "U kapitalizmu je bitno prodati". Amerikanci kao ozbiljna i tvrdokorna kapitalisticka nacija to znaju. Sa druge strane uopste mi ne pada na pamet da podcenjujem civilizaciji staru 3000 godina,tj. Kineze. Vratice se sve na staro cim Tramp izgubi izbore. Ako je do sada i imao ikakve sanse za reizbor Kinezi ce se od sada potruditi da nema ama bas nikakve sanse. Tako da nema problema. To sto Kina "sedi" na gomili papira nije nikakva prednost. Naprotiv. Amerika za takve stvari ima vise opcija. Neke od tih opcija su nastampavanje para koliko god im treba (to smo vec videli 2009.) ili bankrot i osnivanje potpuno nove drzave i valute. Ali,glavna stvar je da ce se dogovoriti jer su i jedni i drugi veliki i vrlo skloni kompromisu kada je lova u pitanju. Bez brige.

MALI PERICA

pre 6 godina

pa to se zna kako se radi.
Smanje se plate,
kaznjava se rad na crno,
kresu se penzije
smanjuju troskovi van drzave
uvode akcize na gorivo i derivate. .
a vi ameri kada biste sve ovo uradili sve drzave bi vam se podelile izbio bi . rat ,sve flote bi morao da usidris u luke a baze po svetu da pogasis. ali to je za vas nemoguce. . vasa ekonomija je gotova.

Student

pre 6 godina

Ako Kina ima 3000 milijardi usd, ako USA nešto ne uradi, imaće 5,6,7 mimijardi, a USA sve veći dug. Većina ne želi da išta menja, već da problem ostavi nekim sledećim generacijama. Lično mislim dya je Tramp samo trebao da subvencioniše proizvodnju, ne da udara carine, Kina to ionako radi, zato je tako i jeftina.

Milutin Pavlovic

pre 6 godina

Mi smo kroz istoriju toliko puta okusili jelo koje su nam kuvali razni jaki ljudi. A koje nam je po pravilu uvek preselo. I dan danas, vecina naroda podrzava Kinu, ne pitajuci se zasto nemaju posla ili zasto zive jedan prilicno bedan zivot. Odgovor je jednostavan, svetske pohlepne elite, gladne jos vecih profita prebacile su svoju tehnologiju u zemlje sa niskim primanjima ne bi li vise zaradili. A te iste i ako po pravilu diktatorske su postale mocne i opasne po citav svet. E sad Tramp (najzad neko) se je usudio da pokusa da stvari vrati na svoje mesto. I da zastiti svoju industriju od nelegalne konkurencije. I sta citav svet je protiv njega. Cak i oni koji su najvise platili ustrojstvom takvog sveta.DA je bogu hvala da i nasa zemlja ucini isto. I zastiti svoje. Mnogo bi bolje ziveli. Jer zlatno doba je bilo doba u kojem smo razvijali svoje tehnologije i svi su imali posla.

Martinarmstrong

pre 6 godina

Propast Americke ekonomije pocinje 2032 7 u tom periodu finansijski centar sveta se seli iz New York u Shanghai. Ciklus moze da se ublazi ali ne i da se izbegne. Kraj EU 2029 until extinction. Nova kriza monetarna vec od 2021 4 sve valute ce u tom periodu izgubiti vrednost u odnosu na usd do 2021 usd gubice na vrednosti. A kraj zapadne dominacije docice oko 2032 kad pocinje penziona kriza i pre toga masovno povecanje poreza. Freedman dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju rece porez unistava ekonomiju.

Texas free

pre 6 godina

z pojedinih komentara kapiram da ce i buduce generacije cekati propast SAD.Generacija mog dede,oca i mene je nije docekala ,nece ni generacija mog sina.Idemo dalje.
@(opet, 24. mart 2018 15:47)

Ne blamiraj se, pa Amerika kao država otprilike i postoji tih svega nekoliko generacija, a to je isto koliko na primer neki prosečan Srbin i njegovi otac, deda i pradeda ukupno imaju godina, zašto bi nečiji pradeda i deda mrzeli Ameriku i čekali njen kraj kad oni za istu tada nisu ni čuli.

vladimir

pre 6 godina

Rezerve USA u zlatu oko 10000 tona druga je Nemacka sa 3500 tona. Devizne rezerve USA 90000 milijardi. O cemu pricamo. Ako oni propadnu propasce i ceo svet...

XXL

pre 6 godina

O čemu to Tramp? Zar iPhon nije tražio 3000 inženjera elektonike na jednom mestu i to odmah za proizvodnju uređaja? U Americi nisu mogli da sakupe ni 30 dok su u Kini imali ponudu neograničene obrazovane radne snage i to je to što 'ubija' američku ekonomiju, a ne štekovani kapital tj. novac.

kim dzong kardasijan

pre 6 godina

(opet, 24. mart 2018 15:47)
svaka cast za komentar, da moze dao bih ti 1000 lajkova.
nema leka protiv gluposti.
jedino je humor jos ostao da se bar razonodimo u ovom ruskom gulagu.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Ne treba mnogo pameti da bi se razumelo sledece...kina izvozi u SAD mesecno 50 milijardi...mislite da je to moguce nadoknaditi izvozom u rusiju ili neku drugu zemlju...tacno nije moguce...SAD mogu kinu zameniti Indijom,Vijetnamom ili indonezijom...kina nema tu mogucnost...mozda Venecuela?

Miki

pre 6 godina

ovako se velike države dogovore da opljačkaju biznise. Kina uzme američkim kompanijama pare ,Amerika kineskim, luzeri biznisi, dobitnici vlade ali kratkoročno ...

Pera

pre 6 godina

@vladimir, 24. mart 2018 22:08 Amerika ima 8133 Tone zlata, sto je oko 325 milijardi dolara i deviznih rezervi 125 milijardi dolara. Vrlo lako se proveri na Internetu. To je 450 milijardi dolara. Njihov dug je oko 14 000 milijardi a za vojsku godisnje izdvajaju skoro 700 milijardi dolara. Njihov racun je bio blokiran ove godine oko dve nedelje jer predsednik nije doneo odluku o dadatnom zaduzivanju. Samo za poredjenje, Kina ima deviznih rezervi u iznosu od 3235 milijardi i oko 1800 Tona zlata. Japan, Taivan, Rusija, Svajcarska, Hong Kong pa cak i Indija imaju vece devizne rezerve od SAD. I to bez zlata.

Ivan Vesovic

pre 6 godina

Svako bi voleo da bude na mesto kine tj.najveci izvoznik u usa a spisak je dugacak indija,brazil....cak i stari prijatelji eu i japan,kao sto su ameri investirali 50,60ih godina u kinu tako lako mogu da investiraju kapital i proizvodnju u neke druge drzave kina je izvozno orijentisana ekonomija boljeg kupca od amera nema,tramp je patriota ko zna znaće sta sam hteo da kazem,da i nisam ljubitelj amera cisto zbog ovih lokal patriota azijata :)

siroka tema za 1 komentar

pre 6 godina

To koliko ko ima zlata je veoma upitno. Svi lazu i igraju igru. Jedni da imaju vise nego sto imaju,a drugi manje. Kina ce pokusati da skine petrodolar...

ludi djura

pre 6 godina

Fali im jos samo 7000 milijardi $ pa da prave kanal i da ukoze kod nas , sto je obecao bivsi ministar. Zaboravih kako se bese zove.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

XXL.
Vi izvrcete cinjenice sto je zalosno ali ako vam je od toga lakse!
Cinjenice su ovo: Ukupno 273 439 kineskih studenata je na američkim sveučilištima i fakultetima u akademskoj godini 2013./2014.To predstavlja porast od 16,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oni čini 31 posto od ukupno 886 052 međunarodna studenta u SAD-u.Jos da dodam vi ste izgleda videli SAD samo na filmu i o njoj citali u informeru?

pekinski patak

pre 6 godina

Kinezu će se pre osušiti ruka nego da je zavuče u blagajnu da uplati pomoć ugroženima. Takođe, treba da budeš nobelovac na kvadrat a ne običan pa da u trgovinskom ratu onog koji izvozi i onog koji uvozi pronadjes formulu po kojoj ce izvoznik biti u boljem položaju. Tramp je siledžija, platiće to na sledećim izborima (u USA se ne vlada doživotno kao u Kini), a od eventualnog velikog trgovinskog rata možda će USA stvarno imati velike štete, ali Kina će imati neuporedivo veću. Proverite šta o tome govori 99 posto ostalih zapadnih ekonomista, uključujući izrazito antitrampovskih koji se ne boje toliko kineskih kontramera koliko globalne krize koja bi usled novonastalih kineskih problema mogla da nastane.

ernesto che

pre 6 godina

Kina ima previse rezervi u dolarima ali su poceli da se oslobadjaju istih,rusija ima oko 500milijardi rezervi u dolarima, americi ne postoji spas, samo je pitanje da li ce doziveti kolaps za 10, 15 ili 20 god, to je neminovnost, branili su dolar naftom, pa su 90-tih poceli tenkovima i avionima, ali ta prica vise ne prolazi, industriju su iselili po svetu, odbrojavaju se dani propalom carstvu.

vladimir

pre 6 godina

Rezerve USA u zlatu oko 10000 tona druga je Nemacka sa 3500 tona. Devizne rezerve USA 90000 milijardi. O cemu pricamo. Ako oni propadnu propasce i ceo svet...

opet

pre 6 godina

iz pojedinih komentara kapiram da ce i buduce generacije cekati propast SAD.Generacija mog dede,oca i mene je nije docekala ,nece ni generacija mog sina.Idemo dalje.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Ne treba mnogo pameti da bi se razumelo sledece...kina izvozi u SAD mesecno 50 milijardi...mislite da je to moguce nadoknaditi izvozom u rusiju ili neku drugu zemlju...tacno nije moguce...SAD mogu kinu zameniti Indijom,Vijetnamom ili indonezijom...kina nema tu mogucnost...mozda Venecuela?

leptirica

pre 6 godina

Ako Rusija ima 500 mlrd rezerve, onda SAD ima par biliona. Srbijo nikad neces biti normalna.
(bot iz ljubavi, 24. mart 2018 12:52)

Američke savezne rezerve su 4400 mlrd usd, a godišnji proračun za ovu godinu 4000 mlrd usd. GDP per capita Kine je 8,123.2 USD , SAD 57,638.2 USD. Netko je dolje dobro napisao da u ratu izvoznika i uvoznika najviše trpi izvoznik. Kud će Kina sa svom tom robom, ako postane jeftinije proizvoditi većinu toga u SAD-u?

kim dzong kardasijan

pre 6 godina

(opet, 24. mart 2018 15:47)
svaka cast za komentar, da moze dao bih ti 1000 lajkova.
nema leka protiv gluposti.
jedino je humor jos ostao da se bar razonodimo u ovom ruskom gulagu.

Igor

pre 6 godina

Početak kraja globalizacije. Dok je priča išla na vodenicu SAD, puna im usta bila slobodne trgovine, demokratije i ljudskih prava. A onda, kada su i drugi ojačali (pametnom politikom) i počeli da smetaju, maske padaju i pokazuje se ko je i u stvari ko... SAD još uvek može da zvecka oružjem, pola svetskih resursa su silom oteli, ali Kinezi i tu strahovito napreduju..ludi Rusi takođe, ali oni su čudan narod, ista priča kao i kod nas samo što imaju gas i naftu pa ih to vadi. Ekonomiju nemaju, za razliku od Kine

Igor Gavran

pre 6 godina

Nasi stari kazu "lako ti je kad zaimas". E, Kina se otrgla sa lanca i "zaimala". Imaju novac, imaju pamet, imaju industriju i tehnologiju. Imaju nuklearno naoruzanje i cime da se odbrane od spijunaze i unustrasnje destabilizacije. Kinezi su navikli da trpe i rade, a videcemo kako ce ugojeno i izopaceno americko drustvo da odreaguje kad im smanje plate i kad ostanu bez posla. Demografski su katastrofa, u narednih 50 godina beli padaju ispod 50%, a drze 99% kapitala. Idu nemiri. I to sto ovaj klovn pokusava je u u sustini razumljivo, samo, nema im pobede protiv Kineza. To su trebali pre 50 godina da rade, sada je kasno.

Martinarmstrong

pre 6 godina

Propast Americke ekonomije pocinje 2032 7 u tom periodu finansijski centar sveta se seli iz New York u Shanghai. Ciklus moze da se ublazi ali ne i da se izbegne. Kraj EU 2029 until extinction. Nova kriza monetarna vec od 2021 4 sve valute ce u tom periodu izgubiti vrednost u odnosu na usd do 2021 usd gubice na vrednosti. A kraj zapadne dominacije docice oko 2032 kad pocinje penziona kriza i pre toga masovno povecanje poreza. Freedman dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju rece porez unistava ekonomiju.

Ivan Vesovic

pre 6 godina

Svako bi voleo da bude na mesto kine tj.najveci izvoznik u usa a spisak je dugacak indija,brazil....cak i stari prijatelji eu i japan,kao sto su ameri investirali 50,60ih godina u kinu tako lako mogu da investiraju kapital i proizvodnju u neke druge drzave kina je izvozno orijentisana ekonomija boljeg kupca od amera nema,tramp je patriota ko zna znaće sta sam hteo da kazem,da i nisam ljubitelj amera cisto zbog ovih lokal patriota azijata :)

Непливач

pre 6 godina

Да нису на нама потрошили 10.000 милијарди сада би имали 13.000. Доста су непромишљени.

marko

pre 6 godina

Ako Rusija ima 500 mlrd rezerve, onda SAD ima par biliona. Srbijo nikad neces biti normalna.
(bot iz ljubavi, 24. mart 2018 12:52)

Е мој сународниче, ти изгледа да поред тога што ниси чуо колики је амерички дефицит већ годинама, ниси уопште ни чуо шта је дефицит. Кина и Јапан држе око 5 хиљада милијарди долара америчког дуга. Чак и ми сиротиња Србија имамо америчке обвезнице иако и ми дугујемо. И омражена Русија је солидан власник америчког дуга. Трамп је заиграо опасну игру, и свашта може да се деси.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Jednom davno moj profesor sociologije (ranije zvano marksizam) rece: "U kapitalizmu je bitno prodati". Amerikanci kao ozbiljna i tvrdokorna kapitalisticka nacija to znaju. Sa druge strane uopste mi ne pada na pamet da podcenjujem civilizaciji staru 3000 godina,tj. Kineze. Vratice se sve na staro cim Tramp izgubi izbore. Ako je do sada i imao ikakve sanse za reizbor Kinezi ce se od sada potruditi da nema ama bas nikakve sanse. Tako da nema problema. To sto Kina "sedi" na gomili papira nije nikakva prednost. Naprotiv. Amerika za takve stvari ima vise opcija. Neke od tih opcija su nastampavanje para koliko god im treba (to smo vec videli 2009.) ili bankrot i osnivanje potpuno nove drzave i valute. Ali,glavna stvar je da ce se dogovoriti jer su i jedni i drugi veliki i vrlo skloni kompromisu kada je lova u pitanju. Bez brige.

MALI PERICA

pre 6 godina

pa to se zna kako se radi.
Smanje se plate,
kaznjava se rad na crno,
kresu se penzije
smanjuju troskovi van drzave
uvode akcize na gorivo i derivate. .
a vi ameri kada biste sve ovo uradili sve drzave bi vam se podelile izbio bi . rat ,sve flote bi morao da usidris u luke a baze po svetu da pogasis. ali to je za vas nemoguce. . vasa ekonomija je gotova.

Srbin iz Sangaja

pre 6 godina

U kakvim vi zabludama ljudi moji zivite.
Kina je vec par godina postala ozbiljan igrac, prave puteve,zeleznice, elektrane i sve ostale infrastrukturne projekte po celom svetu i to iz kineskih kredita. Fabrike u kojima se siju stvari, pravi obuca i sitne stvari za domacinstvo se polako zatvaraju i premestaju u druge zemlje poput Vijetnama,bangladesa, Indije, pa i Srbije. Amerika nikada nece moci da preuzme tu proizvodnju i vrati u svoju zemlju jer bi cena tog proizvoda bila od 2 do 10 puta veca.
Kineski gradovi izgledaju kao zvezdane staze, odmakli u digitalizaciji daleko od bilo koje zemlje,kupuju svetske strucnjake na kilo, pocinju da prave svoje putnicke avione, brze vozove (preko 300km/h) proizvode najvise na svetu, razvili su i brodogradnju, kvantne satelite, imaju najbrzi kompjuter na svetu, najvise zlatnih rezervi, najvise deviznih rezervi, najvecu vojsku.
I sto je najbitnije, kineski narod ne pravi probleme kad je "nacionalna cast" u pitanju. Vec 7 dana na svim kineskim medijima objasnjavaju kako amerikanci hoce da zaustave uspon Kine i kako ce izazvati krizu. Nikome ne pada na pamet da se buni i da se zali ako dodje do pada standarda. Ne zato sto bi zavrsili u zatvoru vec zato sto oni imaju visoko razvijen osecaj duznosti prema svojoj drzavi i narodu. Ko zna kinesku istoriju i zna sta su sve preziveli u proteklih 300 godina razume taj njihov mentalitet.
Sa druge strane reci prosecnom Amerikancu da ce da radi za 300$ ili da iphone kosta 5000$,odgrisce ti glavu.

567

pre 6 godina

@ernesto che
Samo politički, u stvarnosti SAD su neprikosnovene i ako Tramp uspe šutnuće politiku u dupe načisto, ovo je tehnološki rat izmedju SAD i Kine, a trgovina je samo alat. Prednost Kine, sve više troši i sama, počeće da uvozi to što izvozi, polovina čelika, cementa, bakra se potroši u Kini, Kina ima monopol na retke zemljine elemente, brzo savladaba tehnološki jaz i grabi kroz digitalizaciju.... prednost SAD, imaju SAD i pojedince kadre za ono zašta nisu čitave države. Mana Kine, starenje populacije i socijalne razlike uz tešku geografiju, mana SAD sve jača vezanost pojedinca za matičnu državu, početak podela i sukoba izmedju pojedinih država (ali to je jako spor proces iako se neke države već medjusobno tuže, pa čak i prete svojim ogradama). Teren za obračun, korejsko polustrvo i centralna azija, plovni putevi.

Slobodan

pre 6 godina

Amerika nije drzava naroda vec drzava kapitala koji je u vlasnistvu ljudi razlicite nacionalnosti. Oni ce kucu svog novca braniti na sve nacine. Pitanje je ko je jaci kada isplivaju sve interesne svere, ako zele u bilom kom ratu da pobede SAD-e Kina i Rusija se moraju drzati zajedno. Politika i filozofija. Uglavnom ne sekiram se ni zakog od njih. U svakom slucaju ovo je pocetak kraja postojaceg svedskog poretka, e sad pitanje je sledeci da li ce biti bolji...

Milutin Pavlovic

pre 6 godina

Mi smo kroz istoriju toliko puta okusili jelo koje su nam kuvali razni jaki ljudi. A koje nam je po pravilu uvek preselo. I dan danas, vecina naroda podrzava Kinu, ne pitajuci se zasto nemaju posla ili zasto zive jedan prilicno bedan zivot. Odgovor je jednostavan, svetske pohlepne elite, gladne jos vecih profita prebacile su svoju tehnologiju u zemlje sa niskim primanjima ne bi li vise zaradili. A te iste i ako po pravilu diktatorske su postale mocne i opasne po citav svet. E sad Tramp (najzad neko) se je usudio da pokusa da stvari vrati na svoje mesto. I da zastiti svoju industriju od nelegalne konkurencije. I sta citav svet je protiv njega. Cak i oni koji su najvise platili ustrojstvom takvog sveta.DA je bogu hvala da i nasa zemlja ucini isto. I zastiti svoje. Mnogo bi bolje ziveli. Jer zlatno doba je bilo doba u kojem smo razvijali svoje tehnologije i svi su imali posla.

Mister Hajd

pre 6 godina

Još pre tri četiri godine objavljenje podatak da se 4/5 (četiri petine) svih gradjevinskih mašina u svetu nalazi u Kini na različitim projektima, tj.gradjevinama...To je zemoja i narod za svako poštovanje...kad mogu za tri, četiri godine da naprave most preko mora od 30 i kusur kilometara..

Texas free

pre 6 godina

z pojedinih komentara kapiram da ce i buduce generacije cekati propast SAD.Generacija mog dede,oca i mene je nije docekala ,nece ni generacija mog sina.Idemo dalje.
@(opet, 24. mart 2018 15:47)

Ne blamiraj se, pa Amerika kao država otprilike i postoji tih svega nekoliko generacija, a to je isto koliko na primer neki prosečan Srbin i njegovi otac, deda i pradeda ukupno imaju godina, zašto bi nečiji pradeda i deda mrzeli Ameriku i čekali njen kraj kad oni za istu tada nisu ni čuli.

XXL

pre 6 godina

O čemu to Tramp? Zar iPhon nije tražio 3000 inženjera elektonike na jednom mestu i to odmah za proizvodnju uređaja? U Americi nisu mogli da sakupe ni 30 dok su u Kini imali ponudu neograničene obrazovane radne snage i to je to što 'ubija' američku ekonomiju, a ne štekovani kapital tj. novac.

Student

pre 6 godina

Ako Kina ima 3000 milijardi usd, ako USA nešto ne uradi, imaće 5,6,7 mimijardi, a USA sve veći dug. Većina ne želi da išta menja, već da problem ostavi nekim sledećim generacijama. Lično mislim dya je Tramp samo trebao da subvencioniše proizvodnju, ne da udara carine, Kina to ionako radi, zato je tako i jeftina.

buzzz

pre 6 godina

Ne treba mnogo pameti da bi se razumelo sledece...kina izvozi u SAD mesecno 50 milijardi...mislite da je to moguce nadoknaditi izvozom u rusiju ili neku drugu zemlju...tacno nije moguce...SAD mogu kinu zameniti Indijom,Vijetnamom ili indonezijom...kina nema tu mogucnost...mozda Venecuela?(pprvi dan skole u Svedskoj, 24. mart 2018 18:32)

SAD imaju deficit sa skoro svi zemljama na svetu.Sa Kinom imaju najveći obim ekonomske razmene i zato imaju i najveći deficit.Većinu kineskog izvoza predstavljaju proizvodi američkih kompanija,koje imaju proizvodnju u Kini.Mada taj odnos se smanjuje,jer kineske kompanije iz godinu u godinu povećavju zastupljenost u trgovini sa SAD-om.Zato i postoji nezadovoljstvo u Vašingtonu,a ne zbog gubitka radnih mesta,zbog selidbe proizvodnje u Kinu.Kina je danas ubedljivo najveće tržište na svetu.Dvostruko više automobila se proda u Kini u odnosu na SAD i ta razlika se povećava.Najveće svetske kompanije,a skoro polovina njih su američke,ne mogu da priušte da ostanu bez kineskog tržišta.Sve te kompanije imaju proizvodnju u Kini,a razlog nije samo kineska pravna regulativa,jeftina radna snaga i blizina tržišta,već i kvalitetna infrastruktura,kvalitetni kadrovi i visoka produktivnost.Zato SAD imaju veliki deficit,ali zato američke kompanije imaju veliku zaradu.

Pera

pre 6 godina

@vladimir, 24. mart 2018 22:08 Amerika ima 8133 Tone zlata, sto je oko 325 milijardi dolara i deviznih rezervi 125 milijardi dolara. Vrlo lako se proveri na Internetu. To je 450 milijardi dolara. Njihov dug je oko 14 000 milijardi a za vojsku godisnje izdvajaju skoro 700 milijardi dolara. Njihov racun je bio blokiran ove godine oko dve nedelje jer predsednik nije doneo odluku o dadatnom zaduzivanju. Samo za poredjenje, Kina ima deviznih rezervi u iznosu od 3235 milijardi i oko 1800 Tona zlata. Japan, Taivan, Rusija, Svajcarska, Hong Kong pa cak i Indija imaju vece devizne rezerve od SAD. I to bez zlata.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

XXL.
Vi izvrcete cinjenice sto je zalosno ali ako vam je od toga lakse!
Cinjenice su ovo: Ukupno 273 439 kineskih studenata je na američkim sveučilištima i fakultetima u akademskoj godini 2013./2014.To predstavlja porast od 16,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oni čini 31 posto od ukupno 886 052 međunarodna studenta u SAD-u.Jos da dodam vi ste izgleda videli SAD samo na filmu i o njoj citali u informeru?

Miki

pre 6 godina

ovako se velike države dogovore da opljačkaju biznise. Kina uzme američkim kompanijama pare ,Amerika kineskim, luzeri biznisi, dobitnici vlade ali kratkoročno ...

siroka tema za 1 komentar

pre 6 godina

To koliko ko ima zlata je veoma upitno. Svi lazu i igraju igru. Jedni da imaju vise nego sto imaju,a drugi manje. Kina ce pokusati da skine petrodolar...

ludi djura

pre 6 godina

Fali im jos samo 7000 milijardi $ pa da prave kanal i da ukoze kod nas , sto je obecao bivsi ministar. Zaboravih kako se bese zove.