1. Proizvođač proizvede šećer. Porez na taj šećer je 10%, ali ga ne plaća proizvođač. Ne plaća ga ni veletrgovac šećerom. A ne plaća ga ni maloprodajni objekat, nego krajnji kupac, građanin. Proizvođač, na primer, šećera plaća porez na neto dobit, ukoliko je knjiži. Ukoliko neto dobit knjiži kao rashod (npr. investiciju), onda ni na to ne plaća porez. Sistem je veoma dobro uređen tako da nekima u većej meri omogućava sladak život, a nekima samo u manjoj meri.
  (Glava šećera, 7. mart 2018 14:12)

  # Link komentara

 2. 35 godina placa porez u Svajcarskoj,banana drzavi gde je porez za tajkune 0%. Tamo je krajnje sediste njegovog kartela.

  PDV i akcize su porezi koji placaju potrosaci iz svog dzepa, taj porez ne placaju tajkuni iz svog dzepa, iako lazu da to oni placaju.

  Na svakom racunu za struju imate stavku OIE.To je harac koji placate Kosticu za njegove vetrolektrane. Zato vam je struja skuplja. Za 12 godina treba na taj nacin da im platimo 1,3 milijarde evra subvencija.
  Pa placajte, i slusajte ove lazi kako on placa nama.
  (licemer, 7. mart 2018 14:01)

  # Link komentara

 3. Poreska moze da vidi koliko firmi isplacuje minimalce svojim radnicima. A svi znaju da firme dobro rade. Sve providno a po zakonu. Svi vide a okrecu glavu.
   (molina, 7. mart 2018 13:51)

  # Link komentara

 4. "Koliko ste dobili računa ovde na Kopaoniku? Malo, znate li da su svi u obavezi i da uzimaju račun? Dakle, svi kao društvo moramo da uđemo u tu priču"

  rece direktor poreske uprave koja sedi pored coveka koji je vlasnik jednog od najvecih hotela na kopaoniku.
  pa, sto ga ne upita za to? sto ne posalje inspekciju da proceslja ko i zbog cega ne izdaje racun?
  zasto ne uradi BILO STA sto je u opisu njenog posla umesto da prica kako svi moramo da se ukljucimo?
  (mrmlj, 7. mart 2018 13:26)

  # Link komentara

 5. Izgovor u upotrebi: Fali ljudi, nema dovoljno, jednaka je javašluku i totalnoj nedisciplini. Nema ljudi...? Da li kod Kostića neko sme da mu kaže da nema ljudi? Ko su ti koji kažu da nema ljudi? Koje obrazovanje imaju i daju takve ocene?
  (Aлександар, 7. mart 2018 13:25)

  # Link komentara

 6. "Kada pomenu moje ime, reći će: 'To je onaj koji je kupio šećerane za tri evra, a voleo bih da izmerite koliko se ulilo od toga što te šećerane plaćaju porez. Mislim da porez nije kazna, ali recite nam bar nekoliko najboljih platiša", rekao je on. - vrhunac bezobrazluka i cinizma. Da sam ja ukrao 3 secerane i poceo da placam porez to znaci da te firme mogu da rade samo i radile su samo su namerno gurnute u propast da bi neko ih dobi ya dyabe. KOliko para smo mi grdjani platili da se napravi fabrika koju si ti dobio za 1 evro? Zasto se dobit od tih fabrika koje smo mi sagradili uliva tebi u dzep da kupujes jahte i avione? Da je drzava ozbilja ispostavila bi ti racun za izgradnju fabrike, a da je jos ozbiljnija tuzilastvo bi se pozabavilo tajkuhnskim vezama sa politicarima koji jedni drugima namestaju poslove na nas racun i racun radnika u zadnje 3 decenija.
  (Nikola, 7. mart 2018 11:56)
  Šećerane je upropastila vlast u kojoj su veliku ulogu igrali Vučić i Dačić, tokom 90-ih.
  Za 1 EUR su prodati dugovi, raspala/stara tehnologija, i mnogo drugih problema koje ti ne razumeš niti ćeš ikada razumeti. Železara je prodata USSteel-u za 1 EUR takođe.
  Stranim firmama poklanjamo desetine miliona EUR iz subvencija (recimo FIAT), a oslobađamo ih doprinosa, poreza na dobit, i svih ostalih taksi - koja je logika tu?
  Da tebi daju sada 3 šećerane koje rade odlično, upropastio bi sve za 3 meseca. Ovaj čovek je napravio biznis od raspalih firmi jer je ZNAO KAKO.
  (Igor, 7. mart 2018 12:34)

  # Link komentara

 7. Да ли постоји макар иједно биће на тим сеансама ових бизМисмена које ће да устане и да каже да када физичко лице купи нешто и добије фискални рачун то физичко лице плаћа порез на бизМисмен. Такође да када физичко лице добије од бизМисмена плату и самим тим буде плаћен ПИО и здравствено, то је зарађено и плаћено од стране тог физичког лица а не од бизМисмена који је овде само посредник. Дакле бизМисмени плаћање ПДВ-а и ПИО-а нема никакве везе са вашим уплатама за државни буџет. Оно што има везе са уплатама за државни буџет то су оне консултанске услуге, набијене фактуре, набавке преко посредника, али ви то биЗмисмени плаћате разним острвима јер су тамо и регистроване све ваше фирме. Од ових већих бизМисмена у Србији нема ни један али буквално ни један коме матична фирма није ван Србије тј обично неко острво. Е тамо они плаћају порезе, и ако видимо да нас сада ЕУ притиска због прања новца и ниских пореза. И поред ниских пореза српски бизМисмени се ипак одлучују да плаћају порез острвима питам се зашто. Одговор је прост.
  (marko, 7. mart 2018 12:02)

  # Link komentara

 8. "Kada pomenu moje ime, reći će: 'To je onaj koji je kupio šećerane za tri evra, a voleo bih da izmerite koliko se ulilo od toga što te šećerane plaćaju porez. Mislim da porez nije kazna, ali recite nam bar nekoliko najboljih platiša", rekao je on. - vrhunac bezobrazluka i cinizma. Da sam ja ukrao 3 secerane i poceo da placam porez to znaci da te firme mogu da rade samo i radile su samo su namerno gurnute u propast da bi neko ih dobi ya dyabe. KOliko para smo mi grdjani platili da se napravi fabrika koju si ti dobio za 1 evro? Zasto se dobit od tih fabrika koje smo mi sagradili uliva tebi u dzep da kupujes jahte i avione? Da je drzava ozbilja ispostavila bi ti racun za izgradnju fabrike, a da je jos ozbiljnija tuzilastvo bi se pozabavilo tajkuhnskim vezama sa politicarima koji jedni drugima namestaju poslove na nas racun i racun radnika u zadnje 3 decenija.
  (Nikola, 7. mart 2018 11:56)

  # Link komentara

 9. Imam 43 godine i nikada nisam kupio šećeranu za 3 eura...da li mogu sada da kupim 3 komada?
   (Tassotty, 7. mart 2018 11:31)

  # Link komentara

 10. "Biznis forum"...na njemu "biznismeni" koji su na spekulativnim,kriminalnim i sto drugih nacina,samo ne posteno,stekli to sto imaju! Drustvo im pravi politicka "elita" i poreznici,koji su im upravo i pomagaci u "produzenim kriminalnim,spekulativnim i koruptivnim radnjama",a svi zajedno nam sada drze predavanja o postenju i sivoj ekonomiji....ej,bre!!!
  Al Kapone da je ziv,bio bi pocasni gost na ovom skupu! I ne bi bilo razlike izmedju njega i njih!!!
   (donkihot, 7. mart 2018 11:20)

  # Link komentara

 11. Scena iz Holandije pre jedno 10-ak godina.
  Saobracajna kontrola u prometnoj ali ne bas respektabilnoj ulici. Policija zaustavlja nov crni Mercedes c-klase. Za volanom je Marokanac od 20-ak godina koji je ispostavice se i vlasnik vozila. Na pitanje cime se bavi odgovara da je nezaposlen i da prima socijalnu pomoc. Svi dokumenti u vezi vozila su ispravni, automobil nije ukraden a ni vlasnika ne traze zbog bilo cega. Uprkos svemu na licu mesta policija mu oduzima automobil, ispisuje formulare i objasnjava gde ce automobil biti uskladisten i kome da se obrati. Cujem policajca koji jasno kaze: "Kad prilozite dokaze o poreklu novca kojim ste kupili automobil vozilo ce vam biti vraceno."
  Marokanac ludi, psuje, vredja, policijski pauk tovari mecku a ja stojim sa strane i ne verujem cemu sam upravo prisustvovao. Ta neverica se moze meriti samo sa ovom danas kada sam procitao kako gdin. Kostic 35 godina uredno placa porez. E moja Srbijo ko tebi kapu kroji...
  (Flying Dutchman, 7. mart 2018 11:19)

  # Link komentara

 12. Najveći problem ovog društva je upravo taj što poreska uprava sve vreme očekuje da svi drugi rade njen posao, što se lepo vidi i iz ovog teksta. Hvale se brojem elektronskih prijava koje su dobili, gde u principu onaj ko hoće ode da prijavi svoj porez koji treba da plati i pri tome sve izračuna i obračuna a oni samo izdaju rešenje i daju broj računa na koji da uplati. A oni koji to ne urade nema veze, podići će procenat porezima ovima koji se prijavljuju. I na kraju se pita koliko su računa dobili učesnici, i da oni moraju da proveravaju rad pa šta onda radi poreska uprava. Sve ih treba otpustiti jer jedino što rade smišljaju kako neko drugi da uradi njihov posao.
  (Jovan, 7. mart 2018 10:27)

  # Link komentara

 13. Zasto stitite najvece lopove i utajivace poreza koji ne prijavljuju realni profit vec lazu i to se vidi za 5 min. preko apr sajta kao i sumnjiva suvlasnistva i poslovi sa offshore kompanijama preko kojih izvlace milione iz Srbije?

  Nema placanja poreza dok se ne ispita poteklo imovine svih gradjana Srbije i ne oduzme sve od lopova i njihovih porodica !
  (Stefan, 7. mart 2018 10:12)

  # Link komentara

 14. "35 godina uredno plaćam porez, pa da li mogu sada malo da ne plaćam?"
  5. oktobar....
  6. oktobar...
  Zakon o lustraciji....
  Zakon o poreklu imovine....
  Spavate li mirno članovi članica DOS-a?
  Spavate li mirno otporaši?
  Spavate li mirno "nezavisni" intelektualci?
  Spavate li mirno medijski moguli "nezavisnih" medija?
  Spavate li mirno NUNS i UNS?
  Spavate li mirno Akademici?
  Ko nas danas uči poštenju!
  (Iza brda, 7. mart 2018 10:12)

  # Link komentara

 15. Ma super su vam reforme. Pausalci cekali tri godine na nova poreska resenja.
  (Ivan Pejic, 7. mart 2018 10:10)

  # Link komentara

 16. Pricajte sta hocete,ali da nam drzavu vode ljudi poput Kostica i drugih biznismena,bilo bi nam bolje.Ne ulazim u to kakvi su ljudi,sigurno i da su imali mnogo sumnjivih stvari iza sebe,ali mora se priznati da znaju da prave pare,upravljaju kompanijama i da znaju sta je potrebno privredi.A ne kao politicari koji dan radnog staza van politike nemaju.
   (Meroni, 7. mart 2018 10:08)

  # Link komentara

 17. O čemu ti Kole pričaš, čoveče? Ovde nikada neće biti normalno jer prosečan Srbin ne želi normalan sistem - kako bi onda ušao preko reda kod doktora, kako bi onda izbegao plaćanje saobraćajnog prekršaja za 10€ koje gurne saobraćajcu u džep, kako bi onda stranački poslušnici završavali fakultete preko noći?
  Pa stranka na vlasti funkcioniše tako što dozvoli domaćem privredniku d ane plaća porez, a onda taj isti uplaćuje "donacije" stranci kroz razne legalne i nelegalne kanale.
  Ovo je jedna od retkih zemalja u kojoj kriminalci imaju državu u svojim rukama, to je problem.
   (igor, 7. mart 2018 09:50)

  # Link komentara

 18. Kostic kupi fabriku za 3 erua. Sa 50miliona vrednsoti robe. Proda robu. Plati dugovanja i porez. Kupi sirovine i ima Postrojenja, objekte i nova obrtna sredstva za novu sezonu. Plus drzava da malo subvencija za zaposljavanje, oprosti nesto poreza i eto milionera. Nit orao nit kopao.
  Molim lepo, i posle takav neko ce da pametuje o sivoj ekonomiji. Iskoristio priliku da sa pajtosima pokupi kajmak.
  I tako mali milion privatizacija.
  drzava duguje firmi - firma u stecaj -"kostic" kupi za 3 eura - drzava plati dugovanja - kostic proda robu na lageru. - drzava da subvencije za zaposlenje - drzava oprosti deo poreza - kostic u plusu posle 1. godine. Kostic pametuje o preduzetnistvu ljudima koji moraju da stvaraju od nule.
  (tako i moja baba moze biti privatnik, 7. mart 2018 09:16)

  # Link komentara

 19. Te skupocene automobile od 30 tak i vise hiljada evra voze tajkuni, politicari, mafijasi, estrada, sportisti i njihove porodice tj supruga i deca ako su punoletna, i koji uglavnom utaje poreze od onog na zaradu, pa do dobiti i ostalih (i na sajmu automobila se uvek bese prodaju prvo najskuplja vozila pa onda ostala , tj prvo se skupa razgrabe a gradjani kupuju autombile do jedno 10 hiljada na kredit), vecina koji imaju kola voze kola do plafon 10 hiljada evra od kojih su mnoigi te oko 10 tak ihljada kupili na kredite koje ce otplacivati godinama, dok dosta gradjana i nema kola i voze se sve gorim gradskim saobracajem.
  (bb, 7. mart 2018 09:16)

  # Link komentara

 20. Ako Miodrag Kostić plaća porez 35 godina - Još uredno! - onda su, pretpostavljam, i sve one teorije o Ravnoj Zemlji apsolutno tačne.
  Posve bizarna, čak šizofrena situacija - gomila skorojevića, nouveau riche individua (mogao bih upotrebiti i neku težu reč), ljudi zaista sumnjivog morala i slično, se okupila na nekakvom forumu da govori na temu sive ekonomije i potrebe eliminisanja iste, a pritom upravo sivoj ekonomiji imaju zahvaliti na stečenom bogatstvu.
  Na pamet pada ona o, ahem, prijateljici noći i poštenju...
  (Low Key Lyesmith, 7. mart 2018 09:14)

  # Link komentara

 21. Dobio dzaba bas dzaba secerane krenuo preko toga napravio bruku para i sada prosipa pamet monstruoznost morbidnost i pokvarenost iz fundamenta u srb nema granica.
  (Danilo, 7. mart 2018 09:14)

  # Link komentara

 22. Mažete oči Evropi a firme tih ljudi, koji vam to govore isplaćuju minimalce koga oporezuju 0,1% + na ruke.... Kao da smo mi grbavi, da imamo platili bi račune. Ovako, gazda se baškari sa džipom i tri stana a radnici dolaze iz tripm autobusom!!!!!
  (Made in Serbia, 7. mart 2018 09:13)

  # Link komentara

 23. Placamo sve,evo jedan primer.
  Na racunu za stuju od 12000 din,porezi,akcize,takse i ko zna sta sve,placa se 3700 din.
  Sve sto se zaradi u sivoj ekonomiji,do zadnjeg dinara,sve ode na takse,poreze,akcize,hranu,skolu,racune...Nista ne ostane,jos mnogo nedostaje.
  (letovanje, 7. mart 2018 09:12)

  # Link komentara

 24. Kad neko mali ne plati porez oni ga oderu, ceo sistem se sruci na njega, a kad neko ne plati milione evra oni ga stave na spisak. P.S. Pa sta ce na spisku, da se jos ruga i ismejava ovoj sirotinji?
   (pedja, 7. mart 2018 09:05)

  # Link komentara

 25. Ono kad te krimos uci pravdi i postenju.
   (Exi, 7. mart 2018 09:03)

  # Link komentara

 26. Problem je na vrhu , ne na dnu. Mnogo pazi naš politički sloj da ne izglasa zakone koji bi mogli da ugroze imovinu njih i njihovih pokrovitelja. Ovde nema poreske kontrole i porez plaća ko baš želi. Porez u suštini moraju platiti trgovci, ali i oni manipulišu. A umesto da se krene od imovine koju poaeduju, ovde se kreće od fiskalnog računa.Neko poseduje 20 stanova ili poslovnih prostora koje izdaje i ne plaća dinar na ostvareni prihod. E to je problem.
   (Pera, 7. mart 2018 09:02)

  # Link komentara

 27. U poslu sam sa proizvodnjom, zelim da se prosirim i na trziste Njemacke. Nasao sam poslovnog partnera, dobra firma, dugo godina u tom poslu. Sad razgovaramo o placanju poreza i tamo je 40% kod nas 10%, sad ja njemu predlazem da kod nas osnuje firmu, pa bolje mu kod nas 10% nego tamo da placa, vise ce mu ostati,jel?! Nije svabi problem da plati 40%, od tih para placa najbolje doktore koji su dosli iz Srbije, najbolje ucitelje svojoj djeci, posten sud, posteno tuzilastvo... Mi kad platimo porez, finansiramo stranke i 90% stranackih uposlenika.
   (Momir, 7. mart 2018 09:00)

  # Link komentara

 28. Prvo proverite poreklo imovine svim biznismenima koji su bili na Kopaonik biznis forumu. Da vidimo koliko su oni iskoristili tu STRASNU SIVU EKONOMIJU, dok se nisu obogatili. Iz ove price ispada da baba koja prodaje jaja na pijaci je veci kriminalac, nego mafijas koji je svoj "prljavi novac" iskoristio za otvaranje neke firme, restorana, . . .
   (Vuk, 7. mart 2018 08:32)

  # Link komentara

 29. Kosticu ne bi ti imao to bogatstvo koje imas da vec 30 godina placas "uredno" porez!!!
  (bokimrak, 7. mart 2018 08:28)

  # Link komentara

 30. Pa jeste."To je onaj koji je kupio secerane za tri evra".A pre toga je od istih kad su bile u društvenom vlasništvu u hiperinflaciji plaćao secer 60- ti dan,tako da ga je džak koštao 5 dm,a prodavao ga je za 50 dm.Najviše na kosovo.To se gospodo svuda u svetu zove spekulativni kapital i kao takav se oduzima a nadri-ekonomista se upucuje na dugogodišnju robiju.
   (nikola, 7. mart 2018 08:26)

  # Link komentara

 31. Ma šta lično mislio o Kostiću ipak moram da se složim sa njim.
   (Vlada, 7. mart 2018 08:22)

  # Link komentara

 32. Bezobrazluk ovih ljudi prelazi sve granice. Jedan Kostić koji je kupio šećerane za sitninu zahvaljujući političkim vezama pa onda uvalio celu državu u probleme preprodajući Evropi šećer od šećerne trske sada drži bukvicu kolegama kako mora pošteno da se radi.
  Ovaj iz poreske uprave tvrdi da nema ljudi za uporedne analize prihoda i placenog poreza a nije obavio ni jednu takvu analizu. Moguće je da nema ljudi za stotine analiza mesečno ali što ne uradi bar tamo gde mnooogo bode oči. I jedna mesečno bi stvorila iluziju da nešto rade. Ovako sve je samo čist bezobrazluk i so na ranu.
  Srbijom upravlja neverovatno primitivan sloj ljudi i to je razlog svih naših problema. Od njih ne treba očekivati ništa dobro.
  (Rob sinji, 7. mart 2018 08:21)

  # Link komentara

 33. U celoj Srbiji se kupi oko 300 BMW godisnje, u Madjarskoj 2.000, u Austriji 20.000
  (seljadin, 7. mart 2018 08:21)

  # Link komentara

 34. Имам недоумицу! Господин МК би волио да знамо колико су пореза платиле шећеране од 1€. Питам се, оне шећеране које нису плаћене један €, плаћају ли порез?
   (ja iz bosne, 7. mart 2018 07:36)

  # Link komentara

 35. Ovog ni roditelji ne shvataju izbiljno. A bicu u sivoj oblasti sto vise i sto duze ili kad mi drzava omoguci da za evro kupim RTS, PKB, EPS... pa, da i ja onda prosipam pamet.
   (Riki Lugonjic, 7. mart 2018 06:57)

  # Link komentara

 36. I ko je platio taj "Davos" na Kopu? I cemu to? Samo primer vise potpuno nepotrebnog trosenja para i vremena,a sto se tice skupih auta tu se slazem,ima ih vise nego u Becu, a Bec 20 x bogatiji od Srbije?
  Izgleda da ima mnogo bogatih a da je drzava siromasna..
  Ako mislite da bi u EU neka pevaljka,starleta ili "navijac" mogao da vozi auto od 50 000 e ili ima stan od 100 000 e a da je prijavljen kap soc.slucaj varate se,a kod nas je to pravilo inace..medjutim razumem i da bi rezim prvo morao da se raspita oko "tetke" iz Canade, pa posto to ne sme onda pusta i ostale da se "snalaze" u ovom javasluku.
   (C i n i k, 7. mart 2018 06:32)

  # Link komentara

 37. Moj gazda uredbo plaća porez, ali platu isplaćuje svakih par meseci tako da sada kasni 15 meseci! Zasto se zakon ne menja i zasto je to dozvoljeno???
   (bibi, 7. mart 2018 05:59)

  # Link komentara

 38. Siva ekonomija I nije bas siva. Npr. ljudi na pijacama I buvljacima rade I neplacaju poreze jer oni najsiromasniji zarade da se prehrane I onda lepo odu u prodavnicu I ubace taj novac u legalne tokove. Dok oni koji su se obogatili otvorili su firme I presli legalne tokove. Pojedinci su kupili stanove, kuce... Realno na kraju lanca novac iz sive ekonomije udje u legalne tokove... Treba vremena da se sve prebaci u legalno jer ipak posle sankcija I ratova tranzicija je ostavila jos jedan oziljak...
   (Dejan XXX, 7. mart 2018 05:35)

  # Link komentara

 39. Vrlo prosto. U nekim zemljama inspekcija proverava gradjane kad izadju iz prodavnice da pokazu racun! Ako nemaju kazna za gradjana. To u krugu prodavnice mislim 50 metara! Pa da vidim ko posle nece da uzme racun!
  (vojvoda, 7. mart 2018 05:34)

  # Link komentara

 40. "Koliko ste dobili racuna ovde na Kopaoniku, malo..."
  Vi ste ti koji ste na pozicijama i kojj nesto mozete da uradite, pa sto neko nije pozvao inspekciju pa da vidimo..
  Krenite sa malim stvarima pa ce sve krenuti na bolje.
   (Srbin, 7. mart 2018 05:01)

  # Link komentara