Ponedeljak, 12.02.2018.

12:47

Godinama ruglo u centru BG - biće novih 115.000 m2 FOTO

Na prostoru nekadašnje fabrike "Beko" na Dorćolu nići će novi stambeno-poslovni kompleks, na 115.000 kvadratnih metara.

Izvor: Tanjug

Godinama ruglo u centru BG - biæe novih 115.000 m2 FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Drapsinac

pre 6 godina

Ko je isao u Drapsin zna kako vetar duva, i kako opojno mirisu slonovi, kamile i kompanija sa druge strane ulice. Pogotovo s proleca uz zalazak sunca nad Beogradom. Pitam se da li to znaju gosti hotela Beko??

lord

pre 6 godina

Za Beko je projekat još pre deset godina uradio studio čuvene Zahe Hadid. Kakva propustena prilika je ovo. Beograd je mnogo izgubio ovime.

Ukapirali smo

pre 6 godina

Godinama je „Beko" hranio nekoliko hiljada porodica, a onda ga je upropastilo par direktora, partijskih poslušnika i napravili „ruglo" i ojadilo dotadašnje radnike.

Neinformisan

pre 6 godina

Pa bio bi red jedan trzni centar za dorcol. Gde covek da kupi krpice od najlona u Zari i tome slicno? Mislim da je to najveca potreba svih nas tu, jedan trzni centar najveci i naopremljeniji krpicama u regionu.

Alibaba

pre 6 godina

Pamucni kombinat koji je prodat Miskovicu je ruglo nad ruglima!!! Inace isto zasticen spomenik. Ali u ovoj zemlji niko i nista nije zasticeno od lesinara....

Spasiba

pre 6 godina

I dalje ne razumem zašto prosečnog glasača treba da raduje izgradnja skupih stanova? Da udovoljite vašim naprednim biznismenima pa da na sred tvrdjave sagradite nešto što nigde ne postoji na svetu.

deg

pre 6 godina

Šta je sa projektom pokojne Zahe Hadid? Jel ne ispunjava uslove jer je urađen pod žutima?
(Švajser, 12. februar 2018 15:47)

To je bio projekat kad su Grci (Lamda development) bili vlasnici ovog kompleksa. Grci su prodali prosle godine kompleks ovim Holandjanima koji sad hoce da grade.
Jos dok su Grci bili vlasnici odustalo se od projekta Zahe Hadid zbog cene, cini mi se. Imali su jos neki projekat koji je bio po meni mnogo losiji od Zahinog projekta

neobavezno

pre 6 godina

I opet je, po ko zna koji put, zaobidjena ustanova koja je iskljivo merodavna da se izjasni, bar, ali javno, koliko se sve te inovacije uklapaju urbanizam grada Beograda. Vazno je sta je odlucio "strucnjak" mali!

BeKo

pre 6 godina

@(shurda, 12. februar 2018 15:19)

Taj odgovor ćeš potražiti kod ministra vojnog Vulina jer su bivšu fabriku BeKo kupili Grci ali nikad nisu ušli u posed, (imali su plan da grade-neko je pomenuo projekat Zahe Hadid) jer vojska traži neki svoj deo (8-12 mil €).
Nejasno je da li će i ovaj invstitor moći da gradi jer spor još uvek nije rešen pa je jedino moguće da su dogovorili namirenje na neki drugi način.

Larry

pre 6 godina

Ta bi zgrada trebalo da bude zaštićen spomenik kulture da neko ima pameti u ovoj zemlji.
(Gandi, 12. februar 2018 14:30)

Ta zgrada i jeste zaštićeni spomenik kulture.

Fox

pre 6 godina

Malo ce da smrducka zoo vrt al Boze zdravlja.
(Slinisa, 12. februar 2018 14:52) # Link komentara

Nece jos dugo, cenim da ce i to da bude premesteno. Nista nije slucajno.

Boki

pre 6 godina

@Beograđanin

Bigz je druze moj dragulj arhitekture Art Dekoa u Beogradu, a tebi je ruglo. Znaci da je tvoje misljenje jednako kao u ovih maketara. Zato nam grad ovako i izgleda. Pozz

Aleksandar

pre 6 godina

@(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

Jedno ubedljivo najveće ruglo u Beogradu, ružnije čak i od ove travestije što izvode u Savamali, je Telekomov "TK Centar" na Slaviji. Za one koji se ne sećaju, to je onaj Mordor od zgrade što zaklanja Hram Sv. Save kad se gleda sa reke / NBG-a: http://static.panoramio.com/photos/large/42229603.jpg . Evo kompozit i novog i starog rugla čisto da vidite na šta počinje Beograd da liči sa ovakvom arhitekturom: https://i.imgur.com/QRNLMIo.jpg

Naspram ovoga, i BIGZ i BiP su lepotice...

D61

pre 6 godina

@(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

Da si iz Beograda znao bi da ceniš dva zaštitna znaka svog grada. Prvo što sam video i osetio u životu su BIP i miris piva. BIGZ za sebe, umetničko delo koji se mora sačuvati.

Bojan

pre 6 godina

Ova vest se reciklira pred svake izbore, baš kao i metro i mnoge druge.
Samo da podsetim da je 2014. godine bila najavljena gradnja ovog kompleksa, koja će započeti najkasnije 2016. godine. Jedina razlika je što je tada bilo reči o 140 hiljada kvadrata, a sada je 115 hiljada.
Kad već stalno govore neistine, mogli bi bar da izmisle neke nove, a ne da svake 2-3 godine ponavljaju one stare.

hipokrat

pre 6 godina

Sve verujem, a posebno to da neko ulaze 200 miliona evra a da sest meseci pre pocetka gradnje nije siguran kakva ce biti namena objekta - da li poslovni ili stambeni kompleks. Objasnjavao bih vam nadugo zasto je ta izjava gluplja i od one da se metro ne gradi u najgusce naseljenim oblastima, ali ce mi se ohladiti pljeskavica.

shurda

pre 6 godina

Moja majka je radila u Beku kao tekstilni radnik (šila), sada ima 70 godina i penziju od 25.000 i do danas nije videla dinara od akcija koje posuduje. Da li će ovi što grade i ulažu 200 miliona namiriti i akcionare ili će po običaju biti namireni samo odabrani (ispod žita)? Radiš 35 godina, odvajaš od mizerne plate, odes u penziju, nadaš se da će ti još nešto leći od akcija koje imaš a onda dođe neki Đilas i zavlačite te pa dođe neki Mali i zavlačite te i nikom ništa....do sledećeg...gde je tu Pravda. Ej...prodaš nekom kompleks za 200 milona...kao da je bila livada a ne fabrika sa ljudima i kao da nije bilo ničije....nego eto mi smo sada na vlasti i to je sada naše...mi to posedujemo i mi prodajemo...privatna svojina?!!!

Liga Šampiona

pre 6 godina

Fantastična je vest da ćemo dobiti novih 115.000 m2, tj. oko 1.800 stanova sa 2.500 kola. U tom delu ul. Cara Dušana prosto nisu dovoljni gužva, zagađenje i buka. Biće i vrlo interesantna simbioza novog kompleksa sa zoološkim vrtom preko puta. Stanari će putem svojih nozdrva biti podsećani na vrt preko puta, a životinje će uživati u dodatnoj buci i zagađenju. Hvala čelnicima što betoniraju svaku zelenu površinu.
(mr no, 12. februar 2018 14:18)
Ne loži se, neće tu ništa graditi. Lažu narod.

Pancevac

pre 6 godina

Beograd ima mnogo odvratnih zgrada, ali ono sto bi hitno trebalo da se resi je onaj Skadar na Bojani na uglu Brankove i Carice Milice. Jos kad bi povadili spoljne jedinice klima uredjaja sa objekata zasticenih zakonom, super bi bilo. Inace sve u svemu, Beograd je kao ruzna devojka na koju se mnogi frajeri loze, jer 'ima nesto'. Da je grad arhitektonski lep-nije. Sto zbog cinjenice da je bio bombardovan milion puta, pa onda zaostavstina soc-realizma i tragovi urbanisticke anarhije devedesetih koja traje do dan danas.

Bane

pre 6 godina

Sto rece jedan komentator, pre neki dan, mozete li da zamislite Trampa kako u svojoj kampanji obecava da ce izgraditi kanalizaciju u nekoj varosi? A ovaj nas se s time hvali. treba da se hvali kakvu ce poresku politiku voditi, kakvu fiskalnu, kako ce stimulisati privredu da se siri i zaposljava mlade strucnjake, kako ce ustrojiti drzavu na principu vladavine prava. I tome slicno, a ne da radi posao koji nije njegov.

Stef

pre 6 godina

Kakva je to industrija bila! Sve ste uništili nema leba od vas a ni od ovih prethodnih. Nema nama pomoći svi hoće vlast da pomognu sebi a ne da pomognu drugima!

Deki

pre 6 godina

Tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.
(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

BIGZova zgrada rugoba!? Auh, Beograđanin kao što sam ja Džejms Bond.

Neko iz mase

pre 6 godina

I opet se privatni projekat plasira kao neki uspeh. Radjeno bez ikakvog plana i reda, bez ideje uklapanja u arhitektonsku celinu. Ma samo napredno.

gradjanin

pre 6 godina

U ovakvoj jadnoj Srbiji, u kojoj grcaju proizvođači bilo čega jer ih vlast maltretira, i iz koje odlaze 10-tine hiljada mladih pošto nemaju gde da se zaposle, mi smo kao najbolje rešenje našli da gradimo, gradimo, gradimo.... pošto se tu ugrađujemo, ugrađujemo, ugrađujemo... A šta bi trebalo? Za patriotsku vladu, koja misli o napretku Srbije, NEMA PREČEG POSLA od toga da se stimuliše i brani preduzetništvo, rad, rad, rad, rad, rad...... Samo kada ljudi rade stvaraće novac za gradnju. U suprotnom, odlaze, iseljavaju se, napuštaju, dižu ruke, otapaju Srbiju.....

Minja

pre 6 godina

Na Zapadu bi od ovih fabrickih zgrada napravili kondominijume, loftove i apartmane, a oni ruse jedan deo istorije grada. Dodjite u New York, Pitsburg da vidite kako se cuva nasledje u formi, a iznutra ga sredite po najvisim standardima stanovanja. Ovo sto Podreka radi moze na mestu gde nije bio neki postojeci kompleks. No za to treba mali vise maste i osecaj za grad, koji ovaj arhitekta nema, a o Malom da i ne govorim. Tu se radi koliko o gradnji, toliko i ‘ugradnji’ doticnih. Nadam se sa cemo ih uskoro smeniti pa da se preispitaju svi ti ugovori.

Gandi

pre 6 godina

@Beograđanin Zgrada BIGZ-a u Beogradu je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja jugoslovenske moderne izgrađena po projektu čuvenog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Ta bi zgrada trebalo da bude zaštićen spomenik kulture da neko ima pameti u ovoj zemlji.

Ljilja

pre 6 godina

A danas je 15 godina kako je Beko nezakonito uveden u stečaj i kako se otima imovina radnika akcionara od kojih je pola pomrlo čekajući pravdu

Alexandar

pre 6 godina

Znači Kališ se sa Dunava više videti neće. I što ovakve slike zgrada iz daljine, ni ne vide se kako će izgledati. A Skylane je tek korupcija i katastrofa, povlašćeni Izraelci dobili dozvole da grade 20 spratova u delu grada gde su sve okolne zgrade maksimum 6 spratova. Pohlepa.

dusan011

pre 6 godina

Ne daj boze da slucajno naprave tu neki park ili nesto, sve ste u Beogradu zelene povrsine sklonili i natovarili ste previse zgrada!!!! Centar nije projektovan za toliku kolicinu ljudi, kola i ostalog. Ali bitno da ste sve natrpali tu... Secam se koliko je samo bilo zelenih povrsina ranije 90ih u centru pa makar i malih a sada su sve te povrsine zamenile zgrade i temperatura od milion stepeni. Jos ste i razne drvorede po centru poskidali i nikad ih niste vratili da bi ste napravili parking mesta....

degi

pre 6 godina

Mali, prvo isplatite sve ono sto ste duzni radnicima "BEKO" (a duzni ste poprilicno) pa tek onda na toj lokaciji gradite sta vam je volja.

sreten

pre 6 godina

BIGZ je jedna od zgrada simbola predratne arhitekture, samo sto je zapustena.

A ovo na dorcolu, koji put? Ko voli neka veruje, koga zanima neka izgugla ZAHA HADID BEKO BELGRADE. U ovu danasnju najavu cu da poverujem kada bude gotovo.

Superhik

pre 6 godina

Najveci problem je sto su sada fabrike ruglo,a ne potreba!Bogatiji od njih prave pozorista i trzne centre,a ostali krcme po kvadratu gradskog gradjevinskog zemljista!Proizvodice Kinezi,Banglades,Vijetnam,a mi cemo se odevati na dug!

pedja

pre 6 godina

U tom "ruglu" radilo je 5.276 radnika,tu se prozvodila konfekcija koja se izvozila pored plasmana na Jugoslovensko tržište,radilo se u dve smene,blizu 10.000 gradjana živelo je od tog "rugla"!!!!

mr no

pre 6 godina

Fantastična je vest da ćemo dobiti novih 115.000 m2, tj. oko 1.800 stanova sa 2.500 kola. U tom delu ul. Cara Dušana prosto nisu dovoljni gužva, zagađenje i buka. Biće i vrlo interesantna simbioza novog kompleksa sa zoološkim vrtom preko puta. Stanari će putem svojih nozdrva biti podsećani na vrt preko puta, a životinje će uživati u dodatnoj buci i zagađenju. Hvala čelnicima što betoniraju svaku zelenu površinu.

Djordje Tomic

pre 6 godina

tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.
(Beograđanin

E pa dragi sugradjanine
ti svakako imas za pravo da mislis i pises kako je nesto najruznije... ali mislim da si sto se tice BIGZa pogresio. Zgrada sagradjene pred pocetak 2 svetskog rata pretstavlja najsvetliji primer moderne. A arhitekta Dragisa Brasovan zvezdu u mom licnom zivotu jer je osmislio i izveo ovakav dragulj nase arhitekture, Hvala mu.
Druga je tema sto zgrada propada. Treba je srediti...

Hejter

pre 6 godina

@Beogradjanin

U kom svetu je zgrada BIGZ ruglo? Potrebno joj je renoviranje, naravno, ali je u sustini to jedna velelepna gradjevina. Kad se kaze da je nesto "ruglo", misli se da je za rusenje i ni za sta drugo.

.орг

pre 6 godina

@ Beograđanin
зграда бигза је архитектонски бисер бачен у блато. ругло уместо дивоте.

čovek koji sumlja

pre 6 godina

Najvece ruglo u centru Beograda jesu Viline Vode,ako je neko pokusao da prodje od Dorcola do Karaburme preko Vilinih Voda zna o cemu govorim a to se nalazi blize Terazijama nego Vracar ili Vukov spomenik,dalje Ada Huja koja se nalazi na svega 4 kilometra od trga Republike isto koliko i Kaleniceva pijaca na Vracaru a izgleda kao da je tu upravo eksplodirala bomba naravno i zgrada BIP-a dakle nije moguce pricati o sredjivanju nekakvog Vidikovca, Zarkova...itd koji su na po 10-15 kilometara od centra a u sirem centru grada imate ovako avetna mesta.

Beograđanin

pre 6 godina

Tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.

me

pre 6 godina

Neka fabrika, nešto?! Ali ne ove sklapajuće i motanje kabla. Meni je obećano otvaranje fabrike čipova i ko zna šta još ne. Ko li će živeti u ovim zgradama kad svi radimo za 250e.

me

pre 6 godina

Neka fabrika, nešto?! Ali ne ove sklapajuće i motanje kabla. Meni je obećano otvaranje fabrike čipova i ko zna šta još ne. Ko li će živeti u ovim zgradama kad svi radimo za 250e.

mr no

pre 6 godina

Fantastična je vest da ćemo dobiti novih 115.000 m2, tj. oko 1.800 stanova sa 2.500 kola. U tom delu ul. Cara Dušana prosto nisu dovoljni gužva, zagađenje i buka. Biće i vrlo interesantna simbioza novog kompleksa sa zoološkim vrtom preko puta. Stanari će putem svojih nozdrva biti podsećani na vrt preko puta, a životinje će uživati u dodatnoj buci i zagađenju. Hvala čelnicima što betoniraju svaku zelenu površinu.

Ljilja

pre 6 godina

A danas je 15 godina kako je Beko nezakonito uveden u stečaj i kako se otima imovina radnika akcionara od kojih je pola pomrlo čekajući pravdu

Gandi

pre 6 godina

@Beograđanin Zgrada BIGZ-a u Beogradu je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja jugoslovenske moderne izgrađena po projektu čuvenog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Ta bi zgrada trebalo da bude zaštićen spomenik kulture da neko ima pameti u ovoj zemlji.

Beograđanin

pre 6 godina

Tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.

Neko iz mase

pre 6 godina

I opet se privatni projekat plasira kao neki uspeh. Radjeno bez ikakvog plana i reda, bez ideje uklapanja u arhitektonsku celinu. Ma samo napredno.

shurda

pre 6 godina

Moja majka je radila u Beku kao tekstilni radnik (šila), sada ima 70 godina i penziju od 25.000 i do danas nije videla dinara od akcija koje posuduje. Da li će ovi što grade i ulažu 200 miliona namiriti i akcionare ili će po običaju biti namireni samo odabrani (ispod žita)? Radiš 35 godina, odvajaš od mizerne plate, odes u penziju, nadaš se da će ti još nešto leći od akcija koje imaš a onda dođe neki Đilas i zavlačite te pa dođe neki Mali i zavlačite te i nikom ništa....do sledećeg...gde je tu Pravda. Ej...prodaš nekom kompleks za 200 milona...kao da je bila livada a ne fabrika sa ljudima i kao da nije bilo ničije....nego eto mi smo sada na vlasti i to je sada naše...mi to posedujemo i mi prodajemo...privatna svojina?!!!

.орг

pre 6 godina

@ Beograđanin
зграда бигза је архитектонски бисер бачен у блато. ругло уместо дивоте.

Alexandar

pre 6 godina

Znači Kališ se sa Dunava više videti neće. I što ovakve slike zgrada iz daljine, ni ne vide se kako će izgledati. A Skylane je tek korupcija i katastrofa, povlašćeni Izraelci dobili dozvole da grade 20 spratova u delu grada gde su sve okolne zgrade maksimum 6 spratova. Pohlepa.

Djordje Tomic

pre 6 godina

tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.
(Beograđanin

E pa dragi sugradjanine
ti svakako imas za pravo da mislis i pises kako je nesto najruznije... ali mislim da si sto se tice BIGZa pogresio. Zgrada sagradjene pred pocetak 2 svetskog rata pretstavlja najsvetliji primer moderne. A arhitekta Dragisa Brasovan zvezdu u mom licnom zivotu jer je osmislio i izveo ovakav dragulj nase arhitekture, Hvala mu.
Druga je tema sto zgrada propada. Treba je srediti...

Boki

pre 6 godina

@Beograđanin

Bigz je druze moj dragulj arhitekture Art Dekoa u Beogradu, a tebi je ruglo. Znaci da je tvoje misljenje jednako kao u ovih maketara. Zato nam grad ovako i izgleda. Pozz

Liga Šampiona

pre 6 godina

Fantastična je vest da ćemo dobiti novih 115.000 m2, tj. oko 1.800 stanova sa 2.500 kola. U tom delu ul. Cara Dušana prosto nisu dovoljni gužva, zagađenje i buka. Biće i vrlo interesantna simbioza novog kompleksa sa zoološkim vrtom preko puta. Stanari će putem svojih nozdrva biti podsećani na vrt preko puta, a životinje će uživati u dodatnoj buci i zagađenju. Hvala čelnicima što betoniraju svaku zelenu površinu.
(mr no, 12. februar 2018 14:18)
Ne loži se, neće tu ništa graditi. Lažu narod.

hipokrat

pre 6 godina

Sve verujem, a posebno to da neko ulaze 200 miliona evra a da sest meseci pre pocetka gradnje nije siguran kakva ce biti namena objekta - da li poslovni ili stambeni kompleks. Objasnjavao bih vam nadugo zasto je ta izjava gluplja i od one da se metro ne gradi u najgusce naseljenim oblastima, ali ce mi se ohladiti pljeskavica.

Bane

pre 6 godina

Sto rece jedan komentator, pre neki dan, mozete li da zamislite Trampa kako u svojoj kampanji obecava da ce izgraditi kanalizaciju u nekoj varosi? A ovaj nas se s time hvali. treba da se hvali kakvu ce poresku politiku voditi, kakvu fiskalnu, kako ce stimulisati privredu da se siri i zaposljava mlade strucnjake, kako ce ustrojiti drzavu na principu vladavine prava. I tome slicno, a ne da radi posao koji nije njegov.

Hejter

pre 6 godina

@Beogradjanin

U kom svetu je zgrada BIGZ ruglo? Potrebno joj je renoviranje, naravno, ali je u sustini to jedna velelepna gradjevina. Kad se kaze da je nesto "ruglo", misli se da je za rusenje i ni za sta drugo.

pedja

pre 6 godina

U tom "ruglu" radilo je 5.276 radnika,tu se prozvodila konfekcija koja se izvozila pored plasmana na Jugoslovensko tržište,radilo se u dve smene,blizu 10.000 gradjana živelo je od tog "rugla"!!!!

Deki

pre 6 godina

Tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.
(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

BIGZova zgrada rugoba!? Auh, Beograđanin kao što sam ja Džejms Bond.

Pancevac

pre 6 godina

Beograd ima mnogo odvratnih zgrada, ali ono sto bi hitno trebalo da se resi je onaj Skadar na Bojani na uglu Brankove i Carice Milice. Jos kad bi povadili spoljne jedinice klima uredjaja sa objekata zasticenih zakonom, super bi bilo. Inace sve u svemu, Beograd je kao ruzna devojka na koju se mnogi frajeri loze, jer 'ima nesto'. Da je grad arhitektonski lep-nije. Sto zbog cinjenice da je bio bombardovan milion puta, pa onda zaostavstina soc-realizma i tragovi urbanisticke anarhije devedesetih koja traje do dan danas.

Bojan

pre 6 godina

Ova vest se reciklira pred svake izbore, baš kao i metro i mnoge druge.
Samo da podsetim da je 2014. godine bila najavljena gradnja ovog kompleksa, koja će započeti najkasnije 2016. godine. Jedina razlika je što je tada bilo reči o 140 hiljada kvadrata, a sada je 115 hiljada.
Kad već stalno govore neistine, mogli bi bar da izmisle neke nove, a ne da svake 2-3 godine ponavljaju one stare.

neobavezno

pre 6 godina

I opet je, po ko zna koji put, zaobidjena ustanova koja je iskljivo merodavna da se izjasni, bar, ali javno, koliko se sve te inovacije uklapaju urbanizam grada Beograda. Vazno je sta je odlucio "strucnjak" mali!

D61

pre 6 godina

@(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

Da si iz Beograda znao bi da ceniš dva zaštitna znaka svog grada. Prvo što sam video i osetio u životu su BIP i miris piva. BIGZ za sebe, umetničko delo koji se mora sačuvati.

sreten

pre 6 godina

BIGZ je jedna od zgrada simbola predratne arhitekture, samo sto je zapustena.

A ovo na dorcolu, koji put? Ko voli neka veruje, koga zanima neka izgugla ZAHA HADID BEKO BELGRADE. U ovu danasnju najavu cu da poverujem kada bude gotovo.

dusan011

pre 6 godina

Ne daj boze da slucajno naprave tu neki park ili nesto, sve ste u Beogradu zelene povrsine sklonili i natovarili ste previse zgrada!!!! Centar nije projektovan za toliku kolicinu ljudi, kola i ostalog. Ali bitno da ste sve natrpali tu... Secam se koliko je samo bilo zelenih povrsina ranije 90ih u centru pa makar i malih a sada su sve te povrsine zamenile zgrade i temperatura od milion stepeni. Jos ste i razne drvorede po centru poskidali i nikad ih niste vratili da bi ste napravili parking mesta....

čovek koji sumlja

pre 6 godina

Najvece ruglo u centru Beograda jesu Viline Vode,ako je neko pokusao da prodje od Dorcola do Karaburme preko Vilinih Voda zna o cemu govorim a to se nalazi blize Terazijama nego Vracar ili Vukov spomenik,dalje Ada Huja koja se nalazi na svega 4 kilometra od trga Republike isto koliko i Kaleniceva pijaca na Vracaru a izgleda kao da je tu upravo eksplodirala bomba naravno i zgrada BIP-a dakle nije moguce pricati o sredjivanju nekakvog Vidikovca, Zarkova...itd koji su na po 10-15 kilometara od centra a u sirem centru grada imate ovako avetna mesta.

Fox

pre 6 godina

Malo ce da smrducka zoo vrt al Boze zdravlja.
(Slinisa, 12. februar 2018 14:52) # Link komentara

Nece jos dugo, cenim da ce i to da bude premesteno. Nista nije slucajno.

Minja

pre 6 godina

Na Zapadu bi od ovih fabrickih zgrada napravili kondominijume, loftove i apartmane, a oni ruse jedan deo istorije grada. Dodjite u New York, Pitsburg da vidite kako se cuva nasledje u formi, a iznutra ga sredite po najvisim standardima stanovanja. Ovo sto Podreka radi moze na mestu gde nije bio neki postojeci kompleks. No za to treba mali vise maste i osecaj za grad, koji ovaj arhitekta nema, a o Malom da i ne govorim. Tu se radi koliko o gradnji, toliko i ‘ugradnji’ doticnih. Nadam se sa cemo ih uskoro smeniti pa da se preispitaju svi ti ugovori.

degi

pre 6 godina

Mali, prvo isplatite sve ono sto ste duzni radnicima "BEKO" (a duzni ste poprilicno) pa tek onda na toj lokaciji gradite sta vam je volja.

Superhik

pre 6 godina

Najveci problem je sto su sada fabrike ruglo,a ne potreba!Bogatiji od njih prave pozorista i trzne centre,a ostali krcme po kvadratu gradskog gradjevinskog zemljista!Proizvodice Kinezi,Banglades,Vijetnam,a mi cemo se odevati na dug!

Stef

pre 6 godina

Kakva je to industrija bila! Sve ste uništili nema leba od vas a ni od ovih prethodnih. Nema nama pomoći svi hoće vlast da pomognu sebi a ne da pomognu drugima!

Larry

pre 6 godina

Ta bi zgrada trebalo da bude zaštićen spomenik kulture da neko ima pameti u ovoj zemlji.
(Gandi, 12. februar 2018 14:30)

Ta zgrada i jeste zaštićeni spomenik kulture.

gradjanin

pre 6 godina

U ovakvoj jadnoj Srbiji, u kojoj grcaju proizvođači bilo čega jer ih vlast maltretira, i iz koje odlaze 10-tine hiljada mladih pošto nemaju gde da se zaposle, mi smo kao najbolje rešenje našli da gradimo, gradimo, gradimo.... pošto se tu ugrađujemo, ugrađujemo, ugrađujemo... A šta bi trebalo? Za patriotsku vladu, koja misli o napretku Srbije, NEMA PREČEG POSLA od toga da se stimuliše i brani preduzetništvo, rad, rad, rad, rad, rad...... Samo kada ljudi rade stvaraće novac za gradnju. U suprotnom, odlaze, iseljavaju se, napuštaju, dižu ruke, otapaju Srbiju.....

Neinformisan

pre 6 godina

Pa bio bi red jedan trzni centar za dorcol. Gde covek da kupi krpice od najlona u Zari i tome slicno? Mislim da je to najveca potreba svih nas tu, jedan trzni centar najveci i naopremljeniji krpicama u regionu.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

Jedno ubedljivo najveće ruglo u Beogradu, ružnije čak i od ove travestije što izvode u Savamali, je Telekomov "TK Centar" na Slaviji. Za one koji se ne sećaju, to je onaj Mordor od zgrade što zaklanja Hram Sv. Save kad se gleda sa reke / NBG-a: http://static.panoramio.com/photos/large/42229603.jpg . Evo kompozit i novog i starog rugla čisto da vidite na šta počinje Beograd da liči sa ovakvom arhitekturom: https://i.imgur.com/QRNLMIo.jpg

Naspram ovoga, i BIGZ i BiP su lepotice...

Ukapirali smo

pre 6 godina

Godinama je „Beko" hranio nekoliko hiljada porodica, a onda ga je upropastilo par direktora, partijskih poslušnika i napravili „ruglo" i ojadilo dotadašnje radnike.

Spasiba

pre 6 godina

I dalje ne razumem zašto prosečnog glasača treba da raduje izgradnja skupih stanova? Da udovoljite vašim naprednim biznismenima pa da na sred tvrdjave sagradite nešto što nigde ne postoji na svetu.

BeKo

pre 6 godina

@(shurda, 12. februar 2018 15:19)

Taj odgovor ćeš potražiti kod ministra vojnog Vulina jer su bivšu fabriku BeKo kupili Grci ali nikad nisu ušli u posed, (imali su plan da grade-neko je pomenuo projekat Zahe Hadid) jer vojska traži neki svoj deo (8-12 mil €).
Nejasno je da li će i ovaj invstitor moći da gradi jer spor još uvek nije rešen pa je jedino moguće da su dogovorili namirenje na neki drugi način.

Alibaba

pre 6 godina

Pamucni kombinat koji je prodat Miskovicu je ruglo nad ruglima!!! Inace isto zasticen spomenik. Ali u ovoj zemlji niko i nista nije zasticeno od lesinara....

Drapsinac

pre 6 godina

Ko je isao u Drapsin zna kako vetar duva, i kako opojno mirisu slonovi, kamile i kompanija sa druge strane ulice. Pogotovo s proleca uz zalazak sunca nad Beogradom. Pitam se da li to znaju gosti hotela Beko??

lord

pre 6 godina

Za Beko je projekat još pre deset godina uradio studio čuvene Zahe Hadid. Kakva propustena prilika je ovo. Beograd je mnogo izgubio ovime.

deg

pre 6 godina

Šta je sa projektom pokojne Zahe Hadid? Jel ne ispunjava uslove jer je urađen pod žutima?
(Švajser, 12. februar 2018 15:47)

To je bio projekat kad su Grci (Lamda development) bili vlasnici ovog kompleksa. Grci su prodali prosle godine kompleks ovim Holandjanima koji sad hoce da grade.
Jos dok su Grci bili vlasnici odustalo se od projekta Zahe Hadid zbog cene, cini mi se. Imali su jos neki projekat koji je bio po meni mnogo losiji od Zahinog projekta

Beograđanin

pre 6 godina

Tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.

me

pre 6 godina

Neka fabrika, nešto?! Ali ne ove sklapajuće i motanje kabla. Meni je obećano otvaranje fabrike čipova i ko zna šta još ne. Ko li će živeti u ovim zgradama kad svi radimo za 250e.

Deki

pre 6 godina

Tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.
(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

BIGZova zgrada rugoba!? Auh, Beograđanin kao što sam ja Džejms Bond.

Boki

pre 6 godina

@Beograđanin

Bigz je druze moj dragulj arhitekture Art Dekoa u Beogradu, a tebi je ruglo. Znaci da je tvoje misljenje jednako kao u ovih maketara. Zato nam grad ovako i izgleda. Pozz

shurda

pre 6 godina

Moja majka je radila u Beku kao tekstilni radnik (šila), sada ima 70 godina i penziju od 25.000 i do danas nije videla dinara od akcija koje posuduje. Da li će ovi što grade i ulažu 200 miliona namiriti i akcionare ili će po običaju biti namireni samo odabrani (ispod žita)? Radiš 35 godina, odvajaš od mizerne plate, odes u penziju, nadaš se da će ti još nešto leći od akcija koje imaš a onda dođe neki Đilas i zavlačite te pa dođe neki Mali i zavlačite te i nikom ništa....do sledećeg...gde je tu Pravda. Ej...prodaš nekom kompleks za 200 milona...kao da je bila livada a ne fabrika sa ljudima i kao da nije bilo ničije....nego eto mi smo sada na vlasti i to je sada naše...mi to posedujemo i mi prodajemo...privatna svojina?!!!

Liga Šampiona

pre 6 godina

Fantastična je vest da ćemo dobiti novih 115.000 m2, tj. oko 1.800 stanova sa 2.500 kola. U tom delu ul. Cara Dušana prosto nisu dovoljni gužva, zagađenje i buka. Biće i vrlo interesantna simbioza novog kompleksa sa zoološkim vrtom preko puta. Stanari će putem svojih nozdrva biti podsećani na vrt preko puta, a životinje će uživati u dodatnoj buci i zagađenju. Hvala čelnicima što betoniraju svaku zelenu površinu.
(mr no, 12. februar 2018 14:18)
Ne loži se, neće tu ništa graditi. Lažu narod.

Gandi

pre 6 godina

@Beograđanin Zgrada BIGZ-a u Beogradu je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja jugoslovenske moderne izgrađena po projektu čuvenog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Ta bi zgrada trebalo da bude zaštićen spomenik kulture da neko ima pameti u ovoj zemlji.

D61

pre 6 godina

@(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

Da si iz Beograda znao bi da ceniš dva zaštitna znaka svog grada. Prvo što sam video i osetio u životu su BIP i miris piva. BIGZ za sebe, umetničko delo koji se mora sačuvati.

neobavezno

pre 6 godina

I opet je, po ko zna koji put, zaobidjena ustanova koja je iskljivo merodavna da se izjasni, bar, ali javno, koliko se sve te inovacije uklapaju urbanizam grada Beograda. Vazno je sta je odlucio "strucnjak" mali!

mr no

pre 6 godina

Fantastična je vest da ćemo dobiti novih 115.000 m2, tj. oko 1.800 stanova sa 2.500 kola. U tom delu ul. Cara Dušana prosto nisu dovoljni gužva, zagađenje i buka. Biće i vrlo interesantna simbioza novog kompleksa sa zoološkim vrtom preko puta. Stanari će putem svojih nozdrva biti podsećani na vrt preko puta, a životinje će uživati u dodatnoj buci i zagađenju. Hvala čelnicima što betoniraju svaku zelenu površinu.

Neko iz mase

pre 6 godina

I opet se privatni projekat plasira kao neki uspeh. Radjeno bez ikakvog plana i reda, bez ideje uklapanja u arhitektonsku celinu. Ma samo napredno.

Djordje Tomic

pre 6 godina

tri daleko najveća rugla grada Beograda su:
BiP fabrika na Gazeli.
Bigz zgrada preko puta BG sajma.
Projmetal nezavršeni poslovni kompleks preko puta Arene.
(Beograđanin

E pa dragi sugradjanine
ti svakako imas za pravo da mislis i pises kako je nesto najruznije... ali mislim da si sto se tice BIGZa pogresio. Zgrada sagradjene pred pocetak 2 svetskog rata pretstavlja najsvetliji primer moderne. A arhitekta Dragisa Brasovan zvezdu u mom licnom zivotu jer je osmislio i izveo ovakav dragulj nase arhitekture, Hvala mu.
Druga je tema sto zgrada propada. Treba je srediti...

Bane

pre 6 godina

Sto rece jedan komentator, pre neki dan, mozete li da zamislite Trampa kako u svojoj kampanji obecava da ce izgraditi kanalizaciju u nekoj varosi? A ovaj nas se s time hvali. treba da se hvali kakvu ce poresku politiku voditi, kakvu fiskalnu, kako ce stimulisati privredu da se siri i zaposljava mlade strucnjake, kako ce ustrojiti drzavu na principu vladavine prava. I tome slicno, a ne da radi posao koji nije njegov.

Spasiba

pre 6 godina

I dalje ne razumem zašto prosečnog glasača treba da raduje izgradnja skupih stanova? Da udovoljite vašim naprednim biznismenima pa da na sred tvrdjave sagradite nešto što nigde ne postoji na svetu.

Hejter

pre 6 godina

@Beogradjanin

U kom svetu je zgrada BIGZ ruglo? Potrebno joj je renoviranje, naravno, ali je u sustini to jedna velelepna gradjevina. Kad se kaze da je nesto "ruglo", misli se da je za rusenje i ni za sta drugo.

Pancevac

pre 6 godina

Beograd ima mnogo odvratnih zgrada, ali ono sto bi hitno trebalo da se resi je onaj Skadar na Bojani na uglu Brankove i Carice Milice. Jos kad bi povadili spoljne jedinice klima uredjaja sa objekata zasticenih zakonom, super bi bilo. Inace sve u svemu, Beograd je kao ruzna devojka na koju se mnogi frajeri loze, jer 'ima nesto'. Da je grad arhitektonski lep-nije. Sto zbog cinjenice da je bio bombardovan milion puta, pa onda zaostavstina soc-realizma i tragovi urbanisticke anarhije devedesetih koja traje do dan danas.

Bojan

pre 6 godina

Ova vest se reciklira pred svake izbore, baš kao i metro i mnoge druge.
Samo da podsetim da je 2014. godine bila najavljena gradnja ovog kompleksa, koja će započeti najkasnije 2016. godine. Jedina razlika je što je tada bilo reči o 140 hiljada kvadrata, a sada je 115 hiljada.
Kad već stalno govore neistine, mogli bi bar da izmisle neke nove, a ne da svake 2-3 godine ponavljaju one stare.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Beograđanin, 12. februar 2018 13:30)

Jedno ubedljivo najveće ruglo u Beogradu, ružnije čak i od ove travestije što izvode u Savamali, je Telekomov "TK Centar" na Slaviji. Za one koji se ne sećaju, to je onaj Mordor od zgrade što zaklanja Hram Sv. Save kad se gleda sa reke / NBG-a: http://static.panoramio.com/photos/large/42229603.jpg . Evo kompozit i novog i starog rugla čisto da vidite na šta počinje Beograd da liči sa ovakvom arhitekturom: https://i.imgur.com/QRNLMIo.jpg

Naspram ovoga, i BIGZ i BiP su lepotice...

.орг

pre 6 godina

@ Beograđanin
зграда бигза је архитектонски бисер бачен у блато. ругло уместо дивоте.

Alexandar

pre 6 godina

Znači Kališ se sa Dunava više videti neće. I što ovakve slike zgrada iz daljine, ni ne vide se kako će izgledati. A Skylane je tek korupcija i katastrofa, povlašćeni Izraelci dobili dozvole da grade 20 spratova u delu grada gde su sve okolne zgrade maksimum 6 spratova. Pohlepa.

gradjanin

pre 6 godina

U ovakvoj jadnoj Srbiji, u kojoj grcaju proizvođači bilo čega jer ih vlast maltretira, i iz koje odlaze 10-tine hiljada mladih pošto nemaju gde da se zaposle, mi smo kao najbolje rešenje našli da gradimo, gradimo, gradimo.... pošto se tu ugrađujemo, ugrađujemo, ugrađujemo... A šta bi trebalo? Za patriotsku vladu, koja misli o napretku Srbije, NEMA PREČEG POSLA od toga da se stimuliše i brani preduzetništvo, rad, rad, rad, rad, rad...... Samo kada ljudi rade stvaraće novac za gradnju. U suprotnom, odlaze, iseljavaju se, napuštaju, dižu ruke, otapaju Srbiju.....

Fox

pre 6 godina

Malo ce da smrducka zoo vrt al Boze zdravlja.
(Slinisa, 12. februar 2018 14:52) # Link komentara

Nece jos dugo, cenim da ce i to da bude premesteno. Nista nije slucajno.

Alibaba

pre 6 godina

Pamucni kombinat koji je prodat Miskovicu je ruglo nad ruglima!!! Inace isto zasticen spomenik. Ali u ovoj zemlji niko i nista nije zasticeno od lesinara....

Minja

pre 6 godina

Na Zapadu bi od ovih fabrickih zgrada napravili kondominijume, loftove i apartmane, a oni ruse jedan deo istorije grada. Dodjite u New York, Pitsburg da vidite kako se cuva nasledje u formi, a iznutra ga sredite po najvisim standardima stanovanja. Ovo sto Podreka radi moze na mestu gde nije bio neki postojeci kompleks. No za to treba mali vise maste i osecaj za grad, koji ovaj arhitekta nema, a o Malom da i ne govorim. Tu se radi koliko o gradnji, toliko i ‘ugradnji’ doticnih. Nadam se sa cemo ih uskoro smeniti pa da se preispitaju svi ti ugovori.

sreten

pre 6 godina

BIGZ je jedna od zgrada simbola predratne arhitekture, samo sto je zapustena.

A ovo na dorcolu, koji put? Ko voli neka veruje, koga zanima neka izgugla ZAHA HADID BEKO BELGRADE. U ovu danasnju najavu cu da poverujem kada bude gotovo.

čovek koji sumlja

pre 6 godina

Najvece ruglo u centru Beograda jesu Viline Vode,ako je neko pokusao da prodje od Dorcola do Karaburme preko Vilinih Voda zna o cemu govorim a to se nalazi blize Terazijama nego Vracar ili Vukov spomenik,dalje Ada Huja koja se nalazi na svega 4 kilometra od trga Republike isto koliko i Kaleniceva pijaca na Vracaru a izgleda kao da je tu upravo eksplodirala bomba naravno i zgrada BIP-a dakle nije moguce pricati o sredjivanju nekakvog Vidikovca, Zarkova...itd koji su na po 10-15 kilometara od centra a u sirem centru grada imate ovako avetna mesta.

Neinformisan

pre 6 godina

Pa bio bi red jedan trzni centar za dorcol. Gde covek da kupi krpice od najlona u Zari i tome slicno? Mislim da je to najveca potreba svih nas tu, jedan trzni centar najveci i naopremljeniji krpicama u regionu.

Ljilja

pre 6 godina

A danas je 15 godina kako je Beko nezakonito uveden u stečaj i kako se otima imovina radnika akcionara od kojih je pola pomrlo čekajući pravdu

dusan011

pre 6 godina

Ne daj boze da slucajno naprave tu neki park ili nesto, sve ste u Beogradu zelene povrsine sklonili i natovarili ste previse zgrada!!!! Centar nije projektovan za toliku kolicinu ljudi, kola i ostalog. Ali bitno da ste sve natrpali tu... Secam se koliko je samo bilo zelenih povrsina ranije 90ih u centru pa makar i malih a sada su sve te povrsine zamenile zgrade i temperatura od milion stepeni. Jos ste i razne drvorede po centru poskidali i nikad ih niste vratili da bi ste napravili parking mesta....

degi

pre 6 godina

Mali, prvo isplatite sve ono sto ste duzni radnicima "BEKO" (a duzni ste poprilicno) pa tek onda na toj lokaciji gradite sta vam je volja.

hipokrat

pre 6 godina

Sve verujem, a posebno to da neko ulaze 200 miliona evra a da sest meseci pre pocetka gradnje nije siguran kakva ce biti namena objekta - da li poslovni ili stambeni kompleks. Objasnjavao bih vam nadugo zasto je ta izjava gluplja i od one da se metro ne gradi u najgusce naseljenim oblastima, ali ce mi se ohladiti pljeskavica.

Larry

pre 6 godina

Ta bi zgrada trebalo da bude zaštićen spomenik kulture da neko ima pameti u ovoj zemlji.
(Gandi, 12. februar 2018 14:30)

Ta zgrada i jeste zaštićeni spomenik kulture.

lord

pre 6 godina

Za Beko je projekat još pre deset godina uradio studio čuvene Zahe Hadid. Kakva propustena prilika je ovo. Beograd je mnogo izgubio ovime.

Superhik

pre 6 godina

Najveci problem je sto su sada fabrike ruglo,a ne potreba!Bogatiji od njih prave pozorista i trzne centre,a ostali krcme po kvadratu gradskog gradjevinskog zemljista!Proizvodice Kinezi,Banglades,Vijetnam,a mi cemo se odevati na dug!

Stef

pre 6 godina

Kakva je to industrija bila! Sve ste uništili nema leba od vas a ni od ovih prethodnih. Nema nama pomoći svi hoće vlast da pomognu sebi a ne da pomognu drugima!

pedja

pre 6 godina

U tom "ruglu" radilo je 5.276 radnika,tu se prozvodila konfekcija koja se izvozila pored plasmana na Jugoslovensko tržište,radilo se u dve smene,blizu 10.000 gradjana živelo je od tog "rugla"!!!!

Drapsinac

pre 6 godina

Ko je isao u Drapsin zna kako vetar duva, i kako opojno mirisu slonovi, kamile i kompanija sa druge strane ulice. Pogotovo s proleca uz zalazak sunca nad Beogradom. Pitam se da li to znaju gosti hotela Beko??

deg

pre 6 godina

Šta je sa projektom pokojne Zahe Hadid? Jel ne ispunjava uslove jer je urađen pod žutima?
(Švajser, 12. februar 2018 15:47)

To je bio projekat kad su Grci (Lamda development) bili vlasnici ovog kompleksa. Grci su prodali prosle godine kompleks ovim Holandjanima koji sad hoce da grade.
Jos dok su Grci bili vlasnici odustalo se od projekta Zahe Hadid zbog cene, cini mi se. Imali su jos neki projekat koji je bio po meni mnogo losiji od Zahinog projekta

BeKo

pre 6 godina

@(shurda, 12. februar 2018 15:19)

Taj odgovor ćeš potražiti kod ministra vojnog Vulina jer su bivšu fabriku BeKo kupili Grci ali nikad nisu ušli u posed, (imali su plan da grade-neko je pomenuo projekat Zahe Hadid) jer vojska traži neki svoj deo (8-12 mil €).
Nejasno je da li će i ovaj invstitor moći da gradi jer spor još uvek nije rešen pa je jedino moguće da su dogovorili namirenje na neki drugi način.

Ukapirali smo

pre 6 godina

Godinama je „Beko" hranio nekoliko hiljada porodica, a onda ga je upropastilo par direktora, partijskih poslušnika i napravili „ruglo" i ojadilo dotadašnje radnike.