Sreda, 17.01.2018.

11:19

Top 10 regiona: BG ubedljiv, "Tuđman" dvocifreno

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” i u 2017. godini bio je ubedljivi lider regiona po broju putnika.

Izvor: klix.ba

Top 10 regiona: BG ubedljiv, "Tuðman" dvocifreno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Maneken

pre 6 godina

Apsurdno je porediti Hr aerodrome koji van sezone budu prazni i nemaju stalno zaposlene. Srbija koja nema ni 2 miliona turista, od kojih je opet većina domaćih ima sasvim solidan broj letova. sa druge strane, ne treba zaboraviti da se država konstantno raspada, da se računa i Kosovo to bi značilo da Srbija ima 3 medjunarodna aerodroma, a sa Cg bi to bilo 5 i imalo bi mnogo više putnika zajedno nego što ima Hr sa većim brojem turista. Kompleksi komšija su čudo.
(Vili, 17. januar 2018 13:08

Vili, bolje cuti, upravo si pokazao sopstvene komplekse!

Ivan ZG

pre 6 godina

Da, na ovoj listi beogradski aerodrom je prvi po broji putnika. Brojke su maksimalno nategnute jer je trebalo dobiti što više novaca od koncesionara. Dio tih letova je subvaencionirano, aerodromske takse su male i sl. kako bi što više bilo letova.
E sada kada je aerodrom dan u najam počinju novi problemi. Prvenstveno za Air Srbija koja gubi povlašteni status. Dio letova će sigurno otpasti. Aerodromske takse će poskupiti i samim time će Beograd izgubiti neke letove. Ukratko, vidjet ćemo dogodine kakva će biti situacija sa brojem putnika. Iduće godine Zagreb će imati direktne letove za Južnu Koreju što će sigurno donijeti i veće brojke.
Za one koji ne prate turizam, sezona u RH se produžila sa 3 mjeseca na 6. Počinje sa Uskrsom i traje do kaja 10-tog mjeseca. U većim gradovima dosta turista ima i u 12-tom mjesecu (Zagreb, Split, Dubrovnik). Tako da priče o nekakvom sezonskom osoblju na aerodromima ne drže vodu.

Aleksandar

pre 6 godina

Standardno zamazivanje ociju. Hrvatska sa deleko menjim brojem stanovnika ukupno bez Pule i Rijeke 8 miliona putnika,kapiram da sa ta dva aerodroma biju 10 milki , a mi sa Beogradom i Nisem ako doguramo do 6 , evo gde sam. Toliko o turizmu i zivotnom standardu.

Marin

pre 6 godina

Ne znam koliko je ovo baš objektivna usporedba. Naime, aerodromska infrastruktura je u Hrvatskoj daleko najrazvijenija od svih država bivše Jugoslavije. Ovdje nisu spomenute ni relativno male međunarodne zračne luke u Zadru i Puli koje imaju u 2017 po 600.000 putnika svaka.
Kada bi Zračna luka "Franjo Tuđman" imala poziciju Aerodroma "Nikola tesla", tj. kad bi bila jedini ozbiljni međunarodni aerodrom u državi, imala bi između 8-8.5 milijuna putnika.
Tako da je ovo o nekakvom "liderstvu" beogradskog aerodroma jako prenapuhano. Možda i je lider ako se gleda ona stvarna regija kojoj Beograd pripada, a to su Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Republika srpska.

ггг

pre 6 godina

Vlad the Great@ Budimpešta je jedini aerodrom u Mađarskoj, Debrecin ima zanemarljiv broj putnika, čak manje i od Niša. Niš ima 11 linija i 330.000 putnika u 2017. godini. Drugo, Rumunija je velika država sa slabijom mrežom autoputeva i sa čak 22 miliona stanovnika, normalno je da imaju aerodrome širom države. Srbiji je za sada dovoljno dva aerodroma (Beograd i Niš) jer ni oni sami nisu na granicama svojih kapaciteta.

Zoran

pre 6 godina

@Mario: Stvar je u tome da Beogradski aerodrom radi konstantno tokom cele godine, bas kao i ZG aerodrom. Zato je BG aerodrom lider u regionu. Ovo sto ti zbrajas sve aerodrome po HR nema smisla jer su ti aerodromi 'konstantni' samo tokom jula i augusta meseca. Jun i Septembar ima daleko manje prometa na tim aerodromima, a ostali meseci tacnije preostalih osam meseci mogu kmotno i da zatvore te aerodrome. Zna se zasto ljudi idu u HR - radi mora i sunca. Preko zime nema ni t od turista u HR. Nikome ne treba kisa, jugo, bura i hladno i lose vreme. Sta ces, tako ti je to. Moraces da zivis sa cinjenicom da je Nikola Tesla aerodrom lider u regionu. Tako je uvek bilo, uvek ce i biti a razlika ce se samo povecavati u korist Tesle. Ajd' uzivaj i nemoj nam se puno stresirati oko tvog aerodromcica sa imenom ratnog zlocinca. Pozz

@(TESLA

Od Zagrebu susjednih gradova lider je Beč, dijelom i Budimpešta, dok za Jadransku i Splitsku regiju lider je Rim.

Jačina aerodroma ovisi o snazi države, političkoj i gospodarskoj.

Hrvatska je mala zemlja, ali ima raspoređenih 8 međunarodnih aerodroma po cijeloj zemlji (Osijek, Zagreb, Pula, Rijeka, Brač, Zadar, Split, Dubrovnik).

I Bečki aerodrom je velik, a velik je i zbog broja turista koji dolaze, ne samo poslovno.

Da te podsjetim, Hrvatsku je tokom CIJELE 2017. godine posjetilo preko 18 mil. turista.

Priče o "liderstvu" u Hrvatskoj nikog ne zanimaju. Beograd nije za HR značajan kako ti se čini.

Mario

pre 6 godina

(Vili, 17. januar 2018 13:08)
Dobro da nisi rekao da je uz Srbiju ostala Makedonija ili BiH eto onda bi imali više od Hrvatske.
Vidi se ko ima kompkeks.
Hrvatska sve više raste turistički, a zamisli da nam niste uništili devedesete.

Pereca

pre 6 godina

(Bosanac, 17. januar 2018 12:57)

Ok, hvala na tvojim brižnim savetima i objašnjenju, ali tebe više treba da brine to što Podgorica, Skoplje, Priština i Tivat šišaju jedno Sarajevo. Ključ uspeha avijacije u jednoj zemlji zavisi od brojnih faktora, ne samo od decentralizacije, a tvoja država Bosna je pravi (negativni) primer za to.

Mantis

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom
u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali
putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.
(Mario, 17. januar 2018 11:53)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Što smeta ako je Beograd lider? Neka bude ako ih to
zadovoljava i čini ih sretnim. Uostalom, što Hrvatska
ima s tim i takvi liderom? Hrvati su presretni sa svojom
prelijepom državom, prelijepim morem, a tko će biti lider
u svemu i svačemu ~ baš nas briga. Nam ni u džep ni iz džepa.
Nemojte se zamarati glupostima, jer i nad liderom postoji
~ lider.

slobodan petrovics

pre 6 godina

Браћо Срби, да се нијесте мало прерачунали. Тиват са 20 хиљада становника има милион путника а Београд са три милиона становника 3 милиона путника. БГ је требао имат макар 5 до 7 милиона ка остали његове величине. А према Тивту макар 50 милиона.
Кад се толико вељате величином, вељајте се и бројевима.

requiem

pre 6 godina

Podaci koje ste naveli za CG aerodrome nisu tačni. Oba ne uključuju decembar mjesec. Podgorica je ove godine dočekala milionitog putnika. Gledajući prošlu godinu, za PG treba dodati još nekih 55 hiljada putnika, dok za Tivat treba dodati manje, oko 15 hiljada putnika.

Gile

pre 6 godina

Hrvatska ima putnike zato što je turistička destinacija. Beograd ima ambiciju da bude poslovni i politički centar Zapadnog Balkana tj. regiona koji još nije u EU. To je skoru ista pozicija Beograda kao u Jugoslaviji, samo su minus SLO i HR, a plus ALB. Ne može Beograd da bude centar Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj.

stari putnik

pre 6 godina

Tradicionalno aerodrom u Beogradu je pratio u stopu Prag i Budimpestu, do 90tih godina, ali mislim da ce uskoro sa prosirenjem jos jedne piste Beograd dostici svojih 10-12 miliona putnika sto je i prirodno za grad sa strateskom pozicijom.

Takodje uz razvoj aerodroma ide i razvoj turizma koji je u povoju, takoreci danas samo Srbi putuju iz Beograda, turista gotovo i da nema, dok Hrvatske zracne luke koriste iskljucivo turisti.

Vlad the Great

pre 6 godina

Lider u regionu?!?
Molim vas.
Jedan dvomilionski grad koji unistava ostale delove zemlje, naravno da ce zabeleziti rast i imati najvise putnika (uz pomoc Arapa gde se jos ne zna kakav je, po svemu sudeci jako los, ugovor sa njima).
Neko napomene da madjari imaju samo Pestu. Ne.... imaju i Balaton a i Debrecin. A mi da nam nema Rusa ne bi Niski aerodrom imali za putnike, nego ajde da malo prikrijemo te Ruske interese na tom aerodromu.
A sa druge strane, do pre nekoliko godina bedni rumuni, imaju 12 (!!!) internacionalnih aerodroma sa Bukurestom koji broji preko 13 miliona putnika.
Jedan Beograd sa skoro 3 puta manjim brojem moze samo da kuka a ne da se hvalimo kako smo oterali nekoliko avio kompanija i jos uvek pokusavaju da oteraju neke.
WizzAir je imao 4 leta nedeljno za London i to u udarnim terminima (Petak-Nedelja-Ponedeljak...uz Sredu).
Lepo je to sto se razvijamo, napredujemo i ponosimo se time. A da li ste se zapitali zasto nisu brojke barem 50% vece? Zasto se i dalje posluje u mutnom i zasto se ne skine monopolizacija?
Do tada....ne koristim AirSerbia. U stvari Air Arapi, jer kad se prijavite kao clan AirSerbia direktno se prebacujete na Etihad Airways !?!?!.
Ne hvala.

Vili

pre 6 godina

Apsurdno je porediti Hr aerodrome koji van sezone budu prazni i nemaju stalno zaposlene. Srbija koja nema ni 2 miliona turista, od kojih je opet većina domaćih ima sasvim solidan broj letova. sa druge strane, ne treba zaboraviti da se država konstantno raspada, da se računa i Kosovo to bi značilo da Srbija ima 3 medjunarodna aerodroma, a sa Cg bi to bilo 5 i imalo bi mnogo više putnika zajedno nego što ima Hr sa većim brojem turista. Kompleksi komšija su čudo.

mario

pre 6 godina

Vidim da sam izazvao puno komentara.
Da razjasnim ja ne sporim da je Beograd pojedinačno imao najviše putnika,ali htio sam samo ukazati da Srbija ima dva međunarodna aerodroma,sa time da večinom promet ide preko Tesle dok je Niš u sjeni.
Da Hrvatska ima turizam ima i Srbija turizam ima i Austrija itd. a i turisti su putnici btw možda ti putnici koji dođu na Teslu idu dalje do Hrvatske.

TESLA

pre 6 godina

@Mario: Stvar je u tome da Beogradski aerodrom radi konstantno tokom cele godine, bas kao i ZG aerodrom. Zato je BG aerodrom lider u regionu. Ovo sto ti zbrajas sve aerodrome po HR nema smisla jer su ti aerodromi 'konstantni' samo tokom jula i augusta meseca. Jun i Septembar ima daleko manje prometa na tim aerodromima, a ostali meseci tacnije preostalih osam meseci mogu kmotno i da zatvore te aerodrome. Zna se zasto ljudi idu u HR - radi mora i sunca. Preko zime nema ni t od turista u HR. Nikome ne treba kisa, jugo, bura i hladno i lose vreme. Sta ces, tako ti je to. Moraces da zivis sa cinjenicom da je Nikola Tesla aerodrom lider u regionu. Tako je uvek bilo, uvek ce i biti a razlika ce se samo povecavati u korist Tesle. Ajd' uzivaj i nemoj nam se puno stresirati oko tvog aerodromcica sa imenom ratnog zlocinca. Pozz

Milan

pre 6 godina

Ali Hrvatska ima more,naravno da imaju veci ukupan broj putnika.Hajde da poredimo aerodrome u kontinentalnoj Hrvatskoj sa Srbijom!
Pa moraju se porediti iste stvari,a ne izrazito turisticka zemlja sa Srbijom.

E da kakav je promet u Zadru,Dubrovniku,Rijeci i Puli u periodu oktobar-april??

Inace Madjarska,Bugarska i Grcka su takodje region,ali se niko ne usudjuje da se s njima uporedjuje.

кхм

pre 6 godina

Aerodrom u Sofiji ima rast broja putnika od 30%, Aerodrom u Beogradu ima rast od 8.5%.

Begrad: 5.5 miliona putnika
Sofija: 6.5 miliona putnika

To je ta zaostala Bugarska a ovo ovde je to nase razvijeno istrazivacko novinarstvo.

Hajde mi sebe da hvalimo uporedjujuci se sa slabijim i nazivajuci regionom samo ono sto nama odgovara.

Aerodrome u Atini, Bukurestu i Budimpesti ne smem da pomenem jer bi zaista bilo sramota.

Goran

pre 6 godina

Niko ne komentarise da Pristina ima skoro isto putnika kao Dubrovnik. Ja sam zapanjen. To do pre neku godinu to je bio lokalni uglavnom vojni aerodrom a sada ima skoro isto putnika kao jedan od najmonendenskijih gradova na Mediteranu. Takodje i Podgoricki aerodrom ima izuzetno veliki promet u poredjenju sa velicinom Crne Gore i Srbije. Brojke nisu povoljne za Srbiju imajuci u vidu velicinu Srpske dijaspore, velicinu Srbije i hvaljenje poslovanjem Air Srbije.

mikin

pre 6 godina

@Mario
Nije losa logika, mada bi 6 meseci ove primorske aerodrome mogao komotno da zatvoris (sem kada puse jugo pa se zatvore ceste). Na tim aerodromima 95% letova su carteri.

ЈованОван

pre 6 godina

Ваш "регион" је уствари бивша Југа. А шта је са Румунијом, Бугарском, Грчком, Албанијом? Да ли смо и ту лидери?

Rasha

pre 6 godina

Ovo bi vredelo nesto, kada bi u ovoj tabeli u prvih 20 bili i aerodromi u Nisu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici ...
Ovako zbog tog aerodroma trpe manji gradovi, kojima bi aerodromi mnogo znacili ...

Mile

pre 6 godina

E pa vidis Mario
- lider je u broju putnika koji su ga koristili
- lider je jer jedini ima linije za Njujork i Peking
- lider je jer ima najveci broj celogodosinjih operacija avio kompanija koje ga opsluzuju
- lider je jer nijedan drugi aerodrom u ex Yu nije dobio niti ce dobiti 1,5 mlrd EUR za svoju koncesiju
- Nije jedini medjunarodni aerodrom u Srbiji. Nis je ove godine prevezao 330.000 putnika
- kad bi Srbija imala obalu kao sto je ima Hrvatska onda bi se ukupan broj putnika mogao sabrati. Ovako nikako ne

Sumadinac91

pre 6 godina

Mario

Apsolutno se slažem sa tobom,ali mnogo veći broj turista ide u Hrvatsku nego u Srbiju.
Vi imate more,a mi splavove od turističkih atrakcija.
Na moju žalost,ali je tako.
Pošto bi zatvorio sve do jednog,kao i brdo klubova u Srbiji zbog prodaje droge i prostitucije,a šatro su ilegalni.
Ja da hoću da ispusim jedan *ebeni džoint moram da nađem nekog polu-kriminalca i da se okrećem,a "gospoda" udara po belom,spidu i ribama samo tako i nikom ništa.

ддд

pre 6 godina

Ovi sto pljuju kako je Beograd jedini aerodrom u Srbiji a nije jer sada imamo i Nis koji ima 330.000 putnika, a sa druge strane hvale Budimpestu koja je takodje jedini aerodrom u Madjarskoj...naravno to je ok a ako je u pitanju Beograd onda nije ok. Smesno. Hrvatska ima vise aerodroma iskljucivo zbog toga sto je turisticka drzava i to je normalno, kao sto vidite veliki HR aerodromi su na moru, osim Zagreba.

Igor

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.
(Mario, 17. januar 2018 11:53)

1. Nis takodje ima medjunarodne letove
2. Porede se pojedinacni aerodromi

Bosanac

pre 6 godina

Nista tu nema za pohvalu... Hrvatska kao zemlja sa u pola manje stanovnika od Srbije, uspjela je da razvije mnogo vise medjunarodnih aerodroma, i da ima veci ukupni broj putnika od Srbije. To su cinjenice. A razlog je jednostavan. Neopisiva zelja drzave za megalomanijom i samim time posljedica je razvijanje samo 1 grada i trpanje svega u njega.. Dok se u Hrvatskoj uporedo razvijaju se regije. Daleko zreliji i pametniji pristup razvijanju avijacije i drzave uopste.
Mi u BiH pokusavamo s ovim modelom koji Hrvatska forsira i za sada se uspio uzdici tuzlanski aerodrom na 600.000 putnika godisnje.. s tendencijom priblizavanja brojki putnika sarajevskog. Mostarski tu i tamo proradi..banjalucki na zalost veliko nista.. Razvoj ova da koce nacionalisticke politike gdje se svim silama nastoje aerodromi u BL i Mostaru povezati kao feed.eri za BGD i ZG aerodrome i sprijecavaju se direktne linije sto je van svake pameti, ali valjda ce doci nekada na vlast neko kome je u cilju napredak avijacije, ekonomsko razvijanje sredina i povezivanje sa svijetom, umjesto nacionalistickih politika..

analiticar amater

pre 6 godina

@Mario

Nemoj odma da skaces, promisli malo.

Srbija ima dva medjunardna aerodroma, Beograd i Nis.

Niko ne spori da Hrvatska UKUPNO, sa svih aerodroma, ima veci broj putnika, ali pojedinacno beogradski je najprometniji.

neko iz mase

pre 6 godina

@Mario,
govori se, druze, o AERODROMIMA (gradovima), ne o drzavama!
Ne znam zasto si se nasao uvredjenim...
Evo, ako ti je lakse, kad se saberu putnici sa aerodroma u HR i sa aerodroma u SRB, i uporede, vi imate malo vise! Bravo! Pobedio si! Jel sad sve OK? :)

marko

pre 6 godina

a sto ne ukljucite u regiji budimpestu, sofiju, bukurest, atinu, jer se uporedjivanjem samo sa ex-yu itekako skriva koliko zaostajemo za zemljama koje su prethodnih godina imale pravi rast u svim segmentima i koliko smo mi nazadovali...

Mile

pre 6 godina

Splitski skoro ko Zagrebacki, Dubrovacki blizu, a da ne pominjemo manje Zadarski, Riječki, Pulski i Osječki svi u funkciji i svake godine sve bolji.
Pa ti poređuj.

doktor

pre 6 godina

(Mario, 17. januar 2018 11:53)

Baš tako Mario, da npr. Niš ima normalan međunarodni aerodrom broj putnika koji idu preko Tesle bi bio barem 60% manji.

A i sviđa mi se kako se "region" menja u zavisnosti od brojki, kad se priča o prosečnim platama onda odjednom Hrvatska nije u regionu. Što nisu uključili aerodrome u Sofiji i Budimpešti, pa čak i onaj u Temišvaru.

Mario

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.

Mario

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.

doktor

pre 6 godina

(Mario, 17. januar 2018 11:53)

Baš tako Mario, da npr. Niš ima normalan međunarodni aerodrom broj putnika koji idu preko Tesle bi bio barem 60% manji.

A i sviđa mi se kako se "region" menja u zavisnosti od brojki, kad se priča o prosečnim platama onda odjednom Hrvatska nije u regionu. Što nisu uključili aerodrome u Sofiji i Budimpešti, pa čak i onaj u Temišvaru.

Bosanac

pre 6 godina

Nista tu nema za pohvalu... Hrvatska kao zemlja sa u pola manje stanovnika od Srbije, uspjela je da razvije mnogo vise medjunarodnih aerodroma, i da ima veci ukupni broj putnika od Srbije. To su cinjenice. A razlog je jednostavan. Neopisiva zelja drzave za megalomanijom i samim time posljedica je razvijanje samo 1 grada i trpanje svega u njega.. Dok se u Hrvatskoj uporedo razvijaju se regije. Daleko zreliji i pametniji pristup razvijanju avijacije i drzave uopste.
Mi u BiH pokusavamo s ovim modelom koji Hrvatska forsira i za sada se uspio uzdici tuzlanski aerodrom na 600.000 putnika godisnje.. s tendencijom priblizavanja brojki putnika sarajevskog. Mostarski tu i tamo proradi..banjalucki na zalost veliko nista.. Razvoj ova da koce nacionalisticke politike gdje se svim silama nastoje aerodromi u BL i Mostaru povezati kao feed.eri za BGD i ZG aerodrome i sprijecavaju se direktne linije sto je van svake pameti, ali valjda ce doci nekada na vlast neko kome je u cilju napredak avijacije, ekonomsko razvijanje sredina i povezivanje sa svijetom, umjesto nacionalistickih politika..

neko iz mase

pre 6 godina

@Mario,
govori se, druze, o AERODROMIMA (gradovima), ne o drzavama!
Ne znam zasto si se nasao uvredjenim...
Evo, ako ti je lakse, kad se saberu putnici sa aerodroma u HR i sa aerodroma u SRB, i uporede, vi imate malo vise! Bravo! Pobedio si! Jel sad sve OK? :)

ЈованОван

pre 6 godina

Ваш "регион" је уствари бивша Југа. А шта је са Румунијом, Бугарском, Грчком, Албанијом? Да ли смо и ту лидери?

Sumadinac91

pre 6 godina

Mario

Apsolutno se slažem sa tobom,ali mnogo veći broj turista ide u Hrvatsku nego u Srbiju.
Vi imate more,a mi splavove od turističkih atrakcija.
Na moju žalost,ali je tako.
Pošto bi zatvorio sve do jednog,kao i brdo klubova u Srbiji zbog prodaje droge i prostitucije,a šatro su ilegalni.
Ja da hoću da ispusim jedan *ebeni džoint moram da nađem nekog polu-kriminalca i da se okrećem,a "gospoda" udara po belom,spidu i ribama samo tako i nikom ništa.

Mile

pre 6 godina

Splitski skoro ko Zagrebacki, Dubrovacki blizu, a da ne pominjemo manje Zadarski, Riječki, Pulski i Osječki svi u funkciji i svake godine sve bolji.
Pa ti poređuj.

marko

pre 6 godina

a sto ne ukljucite u regiji budimpestu, sofiju, bukurest, atinu, jer se uporedjivanjem samo sa ex-yu itekako skriva koliko zaostajemo za zemljama koje su prethodnih godina imale pravi rast u svim segmentima i koliko smo mi nazadovali...

Mile

pre 6 godina

E pa vidis Mario
- lider je u broju putnika koji su ga koristili
- lider je jer jedini ima linije za Njujork i Peking
- lider je jer ima najveci broj celogodosinjih operacija avio kompanija koje ga opsluzuju
- lider je jer nijedan drugi aerodrom u ex Yu nije dobio niti ce dobiti 1,5 mlrd EUR za svoju koncesiju
- Nije jedini medjunarodni aerodrom u Srbiji. Nis je ove godine prevezao 330.000 putnika
- kad bi Srbija imala obalu kao sto je ima Hrvatska onda bi se ukupan broj putnika mogao sabrati. Ovako nikako ne

ддд

pre 6 godina

Ovi sto pljuju kako je Beograd jedini aerodrom u Srbiji a nije jer sada imamo i Nis koji ima 330.000 putnika, a sa druge strane hvale Budimpestu koja je takodje jedini aerodrom u Madjarskoj...naravno to je ok a ako je u pitanju Beograd onda nije ok. Smesno. Hrvatska ima vise aerodroma iskljucivo zbog toga sto je turisticka drzava i to je normalno, kao sto vidite veliki HR aerodromi su na moru, osim Zagreba.

analiticar amater

pre 6 godina

@Mario

Nemoj odma da skaces, promisli malo.

Srbija ima dva medjunardna aerodroma, Beograd i Nis.

Niko ne spori da Hrvatska UKUPNO, sa svih aerodroma, ima veci broj putnika, ali pojedinacno beogradski je najprometniji.

Zoran

pre 6 godina

@Mario: Stvar je u tome da Beogradski aerodrom radi konstantno tokom cele godine, bas kao i ZG aerodrom. Zato je BG aerodrom lider u regionu. Ovo sto ti zbrajas sve aerodrome po HR nema smisla jer su ti aerodromi 'konstantni' samo tokom jula i augusta meseca. Jun i Septembar ima daleko manje prometa na tim aerodromima, a ostali meseci tacnije preostalih osam meseci mogu kmotno i da zatvore te aerodrome. Zna se zasto ljudi idu u HR - radi mora i sunca. Preko zime nema ni t od turista u HR. Nikome ne treba kisa, jugo, bura i hladno i lose vreme. Sta ces, tako ti je to. Moraces da zivis sa cinjenicom da je Nikola Tesla aerodrom lider u regionu. Tako je uvek bilo, uvek ce i biti a razlika ce se samo povecavati u korist Tesle. Ajd' uzivaj i nemoj nam se puno stresirati oko tvog aerodromcica sa imenom ratnog zlocinca. Pozz

@(TESLA

Od Zagrebu susjednih gradova lider je Beč, dijelom i Budimpešta, dok za Jadransku i Splitsku regiju lider je Rim.

Jačina aerodroma ovisi o snazi države, političkoj i gospodarskoj.

Hrvatska je mala zemlja, ali ima raspoređenih 8 međunarodnih aerodroma po cijeloj zemlji (Osijek, Zagreb, Pula, Rijeka, Brač, Zadar, Split, Dubrovnik).

I Bečki aerodrom je velik, a velik je i zbog broja turista koji dolaze, ne samo poslovno.

Da te podsjetim, Hrvatsku je tokom CIJELE 2017. godine posjetilo preko 18 mil. turista.

Priče o "liderstvu" u Hrvatskoj nikog ne zanimaju. Beograd nije za HR značajan kako ti se čini.

Igor

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.
(Mario, 17. januar 2018 11:53)

1. Nis takodje ima medjunarodne letove
2. Porede se pojedinacni aerodromi

mikin

pre 6 godina

@Mario
Nije losa logika, mada bi 6 meseci ove primorske aerodrome mogao komotno da zatvoris (sem kada puse jugo pa se zatvore ceste). Na tim aerodromima 95% letova su carteri.

Marin

pre 6 godina

Ne znam koliko je ovo baš objektivna usporedba. Naime, aerodromska infrastruktura je u Hrvatskoj daleko najrazvijenija od svih država bivše Jugoslavije. Ovdje nisu spomenute ni relativno male međunarodne zračne luke u Zadru i Puli koje imaju u 2017 po 600.000 putnika svaka.
Kada bi Zračna luka "Franjo Tuđman" imala poziciju Aerodroma "Nikola tesla", tj. kad bi bila jedini ozbiljni međunarodni aerodrom u državi, imala bi između 8-8.5 milijuna putnika.
Tako da je ovo o nekakvom "liderstvu" beogradskog aerodroma jako prenapuhano. Možda i je lider ako se gleda ona stvarna regija kojoj Beograd pripada, a to su Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Republika srpska.

Mario

pre 6 godina

(Vili, 17. januar 2018 13:08)
Dobro da nisi rekao da je uz Srbiju ostala Makedonija ili BiH eto onda bi imali više od Hrvatske.
Vidi se ko ima kompkeks.
Hrvatska sve više raste turistički, a zamisli da nam niste uništili devedesete.

Rasha

pre 6 godina

Ovo bi vredelo nesto, kada bi u ovoj tabeli u prvih 20 bili i aerodromi u Nisu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici ...
Ovako zbog tog aerodroma trpe manji gradovi, kojima bi aerodromi mnogo znacili ...

Vlad the Great

pre 6 godina

Lider u regionu?!?
Molim vas.
Jedan dvomilionski grad koji unistava ostale delove zemlje, naravno da ce zabeleziti rast i imati najvise putnika (uz pomoc Arapa gde se jos ne zna kakav je, po svemu sudeci jako los, ugovor sa njima).
Neko napomene da madjari imaju samo Pestu. Ne.... imaju i Balaton a i Debrecin. A mi da nam nema Rusa ne bi Niski aerodrom imali za putnike, nego ajde da malo prikrijemo te Ruske interese na tom aerodromu.
A sa druge strane, do pre nekoliko godina bedni rumuni, imaju 12 (!!!) internacionalnih aerodroma sa Bukurestom koji broji preko 13 miliona putnika.
Jedan Beograd sa skoro 3 puta manjim brojem moze samo da kuka a ne da se hvalimo kako smo oterali nekoliko avio kompanija i jos uvek pokusavaju da oteraju neke.
WizzAir je imao 4 leta nedeljno za London i to u udarnim terminima (Petak-Nedelja-Ponedeljak...uz Sredu).
Lepo je to sto se razvijamo, napredujemo i ponosimo se time. A da li ste se zapitali zasto nisu brojke barem 50% vece? Zasto se i dalje posluje u mutnom i zasto se ne skine monopolizacija?
Do tada....ne koristim AirSerbia. U stvari Air Arapi, jer kad se prijavite kao clan AirSerbia direktno se prebacujete na Etihad Airways !?!?!.
Ne hvala.

Mantis

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom
u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali
putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.
(Mario, 17. januar 2018 11:53)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Što smeta ako je Beograd lider? Neka bude ako ih to
zadovoljava i čini ih sretnim. Uostalom, što Hrvatska
ima s tim i takvi liderom? Hrvati su presretni sa svojom
prelijepom državom, prelijepim morem, a tko će biti lider
u svemu i svačemu ~ baš nas briga. Nam ni u džep ni iz džepa.
Nemojte se zamarati glupostima, jer i nad liderom postoji
~ lider.

Aleksandar

pre 6 godina

Standardno zamazivanje ociju. Hrvatska sa deleko menjim brojem stanovnika ukupno bez Pule i Rijeke 8 miliona putnika,kapiram da sa ta dva aerodroma biju 10 milki , a mi sa Beogradom i Nisem ako doguramo do 6 , evo gde sam. Toliko o turizmu i zivotnom standardu.

Ivan ZG

pre 6 godina

Da, na ovoj listi beogradski aerodrom je prvi po broji putnika. Brojke su maksimalno nategnute jer je trebalo dobiti što više novaca od koncesionara. Dio tih letova je subvaencionirano, aerodromske takse su male i sl. kako bi što više bilo letova.
E sada kada je aerodrom dan u najam počinju novi problemi. Prvenstveno za Air Srbija koja gubi povlašteni status. Dio letova će sigurno otpasti. Aerodromske takse će poskupiti i samim time će Beograd izgubiti neke letove. Ukratko, vidjet ćemo dogodine kakva će biti situacija sa brojem putnika. Iduće godine Zagreb će imati direktne letove za Južnu Koreju što će sigurno donijeti i veće brojke.
Za one koji ne prate turizam, sezona u RH se produžila sa 3 mjeseca na 6. Počinje sa Uskrsom i traje do kaja 10-tog mjeseca. U većim gradovima dosta turista ima i u 12-tom mjesecu (Zagreb, Split, Dubrovnik). Tako da priče o nekakvom sezonskom osoblju na aerodromima ne drže vodu.

кхм

pre 6 godina

Aerodrom u Sofiji ima rast broja putnika od 30%, Aerodrom u Beogradu ima rast od 8.5%.

Begrad: 5.5 miliona putnika
Sofija: 6.5 miliona putnika

To je ta zaostala Bugarska a ovo ovde je to nase razvijeno istrazivacko novinarstvo.

Hajde mi sebe da hvalimo uporedjujuci se sa slabijim i nazivajuci regionom samo ono sto nama odgovara.

Aerodrome u Atini, Bukurestu i Budimpesti ne smem da pomenem jer bi zaista bilo sramota.

Goran

pre 6 godina

Niko ne komentarise da Pristina ima skoro isto putnika kao Dubrovnik. Ja sam zapanjen. To do pre neku godinu to je bio lokalni uglavnom vojni aerodrom a sada ima skoro isto putnika kao jedan od najmonendenskijih gradova na Mediteranu. Takodje i Podgoricki aerodrom ima izuzetno veliki promet u poredjenju sa velicinom Crne Gore i Srbije. Brojke nisu povoljne za Srbiju imajuci u vidu velicinu Srpske dijaspore, velicinu Srbije i hvaljenje poslovanjem Air Srbije.

Gile

pre 6 godina

Hrvatska ima putnike zato što je turistička destinacija. Beograd ima ambiciju da bude poslovni i politički centar Zapadnog Balkana tj. regiona koji još nije u EU. To je skoru ista pozicija Beograda kao u Jugoslaviji, samo su minus SLO i HR, a plus ALB. Ne može Beograd da bude centar Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj.

Milan

pre 6 godina

Ali Hrvatska ima more,naravno da imaju veci ukupan broj putnika.Hajde da poredimo aerodrome u kontinentalnoj Hrvatskoj sa Srbijom!
Pa moraju se porediti iste stvari,a ne izrazito turisticka zemlja sa Srbijom.

E da kakav je promet u Zadru,Dubrovniku,Rijeci i Puli u periodu oktobar-april??

Inace Madjarska,Bugarska i Grcka su takodje region,ali se niko ne usudjuje da se s njima uporedjuje.

Pereca

pre 6 godina

(Bosanac, 17. januar 2018 12:57)

Ok, hvala na tvojim brižnim savetima i objašnjenju, ali tebe više treba da brine to što Podgorica, Skoplje, Priština i Tivat šišaju jedno Sarajevo. Ključ uspeha avijacije u jednoj zemlji zavisi od brojnih faktora, ne samo od decentralizacije, a tvoja država Bosna je pravi (negativni) primer za to.

Maneken

pre 6 godina

Apsurdno je porediti Hr aerodrome koji van sezone budu prazni i nemaju stalno zaposlene. Srbija koja nema ni 2 miliona turista, od kojih je opet većina domaćih ima sasvim solidan broj letova. sa druge strane, ne treba zaboraviti da se država konstantno raspada, da se računa i Kosovo to bi značilo da Srbija ima 3 medjunarodna aerodroma, a sa Cg bi to bilo 5 i imalo bi mnogo više putnika zajedno nego što ima Hr sa većim brojem turista. Kompleksi komšija su čudo.
(Vili, 17. januar 2018 13:08

Vili, bolje cuti, upravo si pokazao sopstvene komplekse!

mario

pre 6 godina

Vidim da sam izazvao puno komentara.
Da razjasnim ja ne sporim da je Beograd pojedinačno imao najviše putnika,ali htio sam samo ukazati da Srbija ima dva međunarodna aerodroma,sa time da večinom promet ide preko Tesle dok je Niš u sjeni.
Da Hrvatska ima turizam ima i Srbija turizam ima i Austrija itd. a i turisti su putnici btw možda ti putnici koji dođu na Teslu idu dalje do Hrvatske.

requiem

pre 6 godina

Podaci koje ste naveli za CG aerodrome nisu tačni. Oba ne uključuju decembar mjesec. Podgorica je ove godine dočekala milionitog putnika. Gledajući prošlu godinu, za PG treba dodati još nekih 55 hiljada putnika, dok za Tivat treba dodati manje, oko 15 hiljada putnika.

TESLA

pre 6 godina

@Mario: Stvar je u tome da Beogradski aerodrom radi konstantno tokom cele godine, bas kao i ZG aerodrom. Zato je BG aerodrom lider u regionu. Ovo sto ti zbrajas sve aerodrome po HR nema smisla jer su ti aerodromi 'konstantni' samo tokom jula i augusta meseca. Jun i Septembar ima daleko manje prometa na tim aerodromima, a ostali meseci tacnije preostalih osam meseci mogu kmotno i da zatvore te aerodrome. Zna se zasto ljudi idu u HR - radi mora i sunca. Preko zime nema ni t od turista u HR. Nikome ne treba kisa, jugo, bura i hladno i lose vreme. Sta ces, tako ti je to. Moraces da zivis sa cinjenicom da je Nikola Tesla aerodrom lider u regionu. Tako je uvek bilo, uvek ce i biti a razlika ce se samo povecavati u korist Tesle. Ajd' uzivaj i nemoj nam se puno stresirati oko tvog aerodromcica sa imenom ratnog zlocinca. Pozz

ггг

pre 6 godina

Vlad the Great@ Budimpešta je jedini aerodrom u Mađarskoj, Debrecin ima zanemarljiv broj putnika, čak manje i od Niša. Niš ima 11 linija i 330.000 putnika u 2017. godini. Drugo, Rumunija je velika država sa slabijom mrežom autoputeva i sa čak 22 miliona stanovnika, normalno je da imaju aerodrome širom države. Srbiji je za sada dovoljno dva aerodroma (Beograd i Niš) jer ni oni sami nisu na granicama svojih kapaciteta.

slobodan petrovics

pre 6 godina

Браћо Срби, да се нијесте мало прерачунали. Тиват са 20 хиљада становника има милион путника а Београд са три милиона становника 3 милиона путника. БГ је требао имат макар 5 до 7 милиона ка остали његове величине. А према Тивту макар 50 милиона.
Кад се толико вељате величином, вељајте се и бројевима.

stari putnik

pre 6 godina

Tradicionalno aerodrom u Beogradu je pratio u stopu Prag i Budimpestu, do 90tih godina, ali mislim da ce uskoro sa prosirenjem jos jedne piste Beograd dostici svojih 10-12 miliona putnika sto je i prirodno za grad sa strateskom pozicijom.

Takodje uz razvoj aerodroma ide i razvoj turizma koji je u povoju, takoreci danas samo Srbi putuju iz Beograda, turista gotovo i da nema, dok Hrvatske zracne luke koriste iskljucivo turisti.

Vili

pre 6 godina

Apsurdno je porediti Hr aerodrome koji van sezone budu prazni i nemaju stalno zaposlene. Srbija koja nema ni 2 miliona turista, od kojih je opet većina domaćih ima sasvim solidan broj letova. sa druge strane, ne treba zaboraviti da se država konstantno raspada, da se računa i Kosovo to bi značilo da Srbija ima 3 medjunarodna aerodroma, a sa Cg bi to bilo 5 i imalo bi mnogo više putnika zajedno nego što ima Hr sa većim brojem turista. Kompleksi komšija su čudo.

Mario

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.

Mile

pre 6 godina

E pa vidis Mario
- lider je u broju putnika koji su ga koristili
- lider je jer jedini ima linije za Njujork i Peking
- lider je jer ima najveci broj celogodosinjih operacija avio kompanija koje ga opsluzuju
- lider je jer nijedan drugi aerodrom u ex Yu nije dobio niti ce dobiti 1,5 mlrd EUR za svoju koncesiju
- Nije jedini medjunarodni aerodrom u Srbiji. Nis je ove godine prevezao 330.000 putnika
- kad bi Srbija imala obalu kao sto je ima Hrvatska onda bi se ukupan broj putnika mogao sabrati. Ovako nikako ne

TESLA

pre 6 godina

@Mario: Stvar je u tome da Beogradski aerodrom radi konstantno tokom cele godine, bas kao i ZG aerodrom. Zato je BG aerodrom lider u regionu. Ovo sto ti zbrajas sve aerodrome po HR nema smisla jer su ti aerodromi 'konstantni' samo tokom jula i augusta meseca. Jun i Septembar ima daleko manje prometa na tim aerodromima, a ostali meseci tacnije preostalih osam meseci mogu kmotno i da zatvore te aerodrome. Zna se zasto ljudi idu u HR - radi mora i sunca. Preko zime nema ni t od turista u HR. Nikome ne treba kisa, jugo, bura i hladno i lose vreme. Sta ces, tako ti je to. Moraces da zivis sa cinjenicom da je Nikola Tesla aerodrom lider u regionu. Tako je uvek bilo, uvek ce i biti a razlika ce se samo povecavati u korist Tesle. Ajd' uzivaj i nemoj nam se puno stresirati oko tvog aerodromcica sa imenom ratnog zlocinca. Pozz

Vili

pre 6 godina

Apsurdno je porediti Hr aerodrome koji van sezone budu prazni i nemaju stalno zaposlene. Srbija koja nema ni 2 miliona turista, od kojih je opet većina domaćih ima sasvim solidan broj letova. sa druge strane, ne treba zaboraviti da se država konstantno raspada, da se računa i Kosovo to bi značilo da Srbija ima 3 medjunarodna aerodroma, a sa Cg bi to bilo 5 i imalo bi mnogo više putnika zajedno nego što ima Hr sa većim brojem turista. Kompleksi komšija su čudo.

Bosanac

pre 6 godina

Nista tu nema za pohvalu... Hrvatska kao zemlja sa u pola manje stanovnika od Srbije, uspjela je da razvije mnogo vise medjunarodnih aerodroma, i da ima veci ukupni broj putnika od Srbije. To su cinjenice. A razlog je jednostavan. Neopisiva zelja drzave za megalomanijom i samim time posljedica je razvijanje samo 1 grada i trpanje svega u njega.. Dok se u Hrvatskoj uporedo razvijaju se regije. Daleko zreliji i pametniji pristup razvijanju avijacije i drzave uopste.
Mi u BiH pokusavamo s ovim modelom koji Hrvatska forsira i za sada se uspio uzdici tuzlanski aerodrom na 600.000 putnika godisnje.. s tendencijom priblizavanja brojki putnika sarajevskog. Mostarski tu i tamo proradi..banjalucki na zalost veliko nista.. Razvoj ova da koce nacionalisticke politike gdje se svim silama nastoje aerodromi u BL i Mostaru povezati kao feed.eri za BGD i ZG aerodrome i sprijecavaju se direktne linije sto je van svake pameti, ali valjda ce doci nekada na vlast neko kome je u cilju napredak avijacije, ekonomsko razvijanje sredina i povezivanje sa svijetom, umjesto nacionalistickih politika..

neko iz mase

pre 6 godina

@Mario,
govori se, druze, o AERODROMIMA (gradovima), ne o drzavama!
Ne znam zasto si se nasao uvredjenim...
Evo, ako ti je lakse, kad se saberu putnici sa aerodroma u HR i sa aerodroma u SRB, i uporede, vi imate malo vise! Bravo! Pobedio si! Jel sad sve OK? :)

mikin

pre 6 godina

@Mario
Nije losa logika, mada bi 6 meseci ove primorske aerodrome mogao komotno da zatvoris (sem kada puse jugo pa se zatvore ceste). Na tim aerodromima 95% letova su carteri.

slobodan petrovics

pre 6 godina

Браћо Срби, да се нијесте мало прерачунали. Тиват са 20 хиљада становника има милион путника а Београд са три милиона становника 3 милиона путника. БГ је требао имат макар 5 до 7 милиона ка остали његове величине. А према Тивту макар 50 милиона.
Кад се толико вељате величином, вељајте се и бројевима.

Mile

pre 6 godina

Splitski skoro ko Zagrebacki, Dubrovacki blizu, a da ne pominjemo manje Zadarski, Riječki, Pulski i Osječki svi u funkciji i svake godine sve bolji.
Pa ti poređuj.

Igor

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.
(Mario, 17. januar 2018 11:53)

1. Nis takodje ima medjunarodne letove
2. Porede se pojedinacni aerodromi

stari putnik

pre 6 godina

Tradicionalno aerodrom u Beogradu je pratio u stopu Prag i Budimpestu, do 90tih godina, ali mislim da ce uskoro sa prosirenjem jos jedne piste Beograd dostici svojih 10-12 miliona putnika sto je i prirodno za grad sa strateskom pozicijom.

Takodje uz razvoj aerodroma ide i razvoj turizma koji je u povoju, takoreci danas samo Srbi putuju iz Beograda, turista gotovo i da nema, dok Hrvatske zracne luke koriste iskljucivo turisti.

analiticar amater

pre 6 godina

@Mario

Nemoj odma da skaces, promisli malo.

Srbija ima dva medjunardna aerodroma, Beograd i Nis.

Niko ne spori da Hrvatska UKUPNO, sa svih aerodroma, ima veci broj putnika, ali pojedinacno beogradski je najprometniji.

ддд

pre 6 godina

Ovi sto pljuju kako je Beograd jedini aerodrom u Srbiji a nije jer sada imamo i Nis koji ima 330.000 putnika, a sa druge strane hvale Budimpestu koja je takodje jedini aerodrom u Madjarskoj...naravno to je ok a ako je u pitanju Beograd onda nije ok. Smesno. Hrvatska ima vise aerodroma iskljucivo zbog toga sto je turisticka drzava i to je normalno, kao sto vidite veliki HR aerodromi su na moru, osim Zagreba.

doktor

pre 6 godina

(Mario, 17. januar 2018 11:53)

Baš tako Mario, da npr. Niš ima normalan međunarodni aerodrom broj putnika koji idu preko Tesle bi bio barem 60% manji.

A i sviđa mi se kako se "region" menja u zavisnosti od brojki, kad se priča o prosečnim platama onda odjednom Hrvatska nije u regionu. Što nisu uključili aerodrome u Sofiji i Budimpešti, pa čak i onaj u Temišvaru.

Sumadinac91

pre 6 godina

Mario

Apsolutno se slažem sa tobom,ali mnogo veći broj turista ide u Hrvatsku nego u Srbiju.
Vi imate more,a mi splavove od turističkih atrakcija.
Na moju žalost,ali je tako.
Pošto bi zatvorio sve do jednog,kao i brdo klubova u Srbiji zbog prodaje droge i prostitucije,a šatro su ilegalni.
Ja da hoću da ispusim jedan *ebeni džoint moram da nađem nekog polu-kriminalca i da se okrećem,a "gospoda" udara po belom,spidu i ribama samo tako i nikom ništa.

Marin

pre 6 godina

Ne znam koliko je ovo baš objektivna usporedba. Naime, aerodromska infrastruktura je u Hrvatskoj daleko najrazvijenija od svih država bivše Jugoslavije. Ovdje nisu spomenute ni relativno male međunarodne zračne luke u Zadru i Puli koje imaju u 2017 po 600.000 putnika svaka.
Kada bi Zračna luka "Franjo Tuđman" imala poziciju Aerodroma "Nikola tesla", tj. kad bi bila jedini ozbiljni međunarodni aerodrom u državi, imala bi između 8-8.5 milijuna putnika.
Tako da je ovo o nekakvom "liderstvu" beogradskog aerodroma jako prenapuhano. Možda i je lider ako se gleda ona stvarna regija kojoj Beograd pripada, a to su Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Republika srpska.

Milan

pre 6 godina

Ali Hrvatska ima more,naravno da imaju veci ukupan broj putnika.Hajde da poredimo aerodrome u kontinentalnoj Hrvatskoj sa Srbijom!
Pa moraju se porediti iste stvari,a ne izrazito turisticka zemlja sa Srbijom.

E da kakav je promet u Zadru,Dubrovniku,Rijeci i Puli u periodu oktobar-april??

Inace Madjarska,Bugarska i Grcka su takodje region,ali se niko ne usudjuje da se s njima uporedjuje.

Zoran

pre 6 godina

@Mario: Stvar je u tome da Beogradski aerodrom radi konstantno tokom cele godine, bas kao i ZG aerodrom. Zato je BG aerodrom lider u regionu. Ovo sto ti zbrajas sve aerodrome po HR nema smisla jer su ti aerodromi 'konstantni' samo tokom jula i augusta meseca. Jun i Septembar ima daleko manje prometa na tim aerodromima, a ostali meseci tacnije preostalih osam meseci mogu kmotno i da zatvore te aerodrome. Zna se zasto ljudi idu u HR - radi mora i sunca. Preko zime nema ni t od turista u HR. Nikome ne treba kisa, jugo, bura i hladno i lose vreme. Sta ces, tako ti je to. Moraces da zivis sa cinjenicom da je Nikola Tesla aerodrom lider u regionu. Tako je uvek bilo, uvek ce i biti a razlika ce se samo povecavati u korist Tesle. Ajd' uzivaj i nemoj nam se puno stresirati oko tvog aerodromcica sa imenom ratnog zlocinca. Pozz

@(TESLA

Od Zagrebu susjednih gradova lider je Beč, dijelom i Budimpešta, dok za Jadransku i Splitsku regiju lider je Rim.

Jačina aerodroma ovisi o snazi države, političkoj i gospodarskoj.

Hrvatska je mala zemlja, ali ima raspoređenih 8 međunarodnih aerodroma po cijeloj zemlji (Osijek, Zagreb, Pula, Rijeka, Brač, Zadar, Split, Dubrovnik).

I Bečki aerodrom je velik, a velik je i zbog broja turista koji dolaze, ne samo poslovno.

Da te podsjetim, Hrvatsku je tokom CIJELE 2017. godine posjetilo preko 18 mil. turista.

Priče o "liderstvu" u Hrvatskoj nikog ne zanimaju. Beograd nije za HR značajan kako ti se čini.

Mantis

pre 6 godina

Po čemu je Bg lider? Jedan međunarodni aerodrom
u Srbiji i normalno da idu svi preko njega.
Zbrojite sve aerodrome u Hrvatskoj koliko su imali
putnika i one u Srbiji,pa će se vidjeti tko ima više putnika.
(Mario, 17. januar 2018 11:53)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Što smeta ako je Beograd lider? Neka bude ako ih to
zadovoljava i čini ih sretnim. Uostalom, što Hrvatska
ima s tim i takvi liderom? Hrvati su presretni sa svojom
prelijepom državom, prelijepim morem, a tko će biti lider
u svemu i svačemu ~ baš nas briga. Nam ni u džep ni iz džepa.
Nemojte se zamarati glupostima, jer i nad liderom postoji
~ lider.

Vlad the Great

pre 6 godina

Lider u regionu?!?
Molim vas.
Jedan dvomilionski grad koji unistava ostale delove zemlje, naravno da ce zabeleziti rast i imati najvise putnika (uz pomoc Arapa gde se jos ne zna kakav je, po svemu sudeci jako los, ugovor sa njima).
Neko napomene da madjari imaju samo Pestu. Ne.... imaju i Balaton a i Debrecin. A mi da nam nema Rusa ne bi Niski aerodrom imali za putnike, nego ajde da malo prikrijemo te Ruske interese na tom aerodromu.
A sa druge strane, do pre nekoliko godina bedni rumuni, imaju 12 (!!!) internacionalnih aerodroma sa Bukurestom koji broji preko 13 miliona putnika.
Jedan Beograd sa skoro 3 puta manjim brojem moze samo da kuka a ne da se hvalimo kako smo oterali nekoliko avio kompanija i jos uvek pokusavaju da oteraju neke.
WizzAir je imao 4 leta nedeljno za London i to u udarnim terminima (Petak-Nedelja-Ponedeljak...uz Sredu).
Lepo je to sto se razvijamo, napredujemo i ponosimo se time. A da li ste se zapitali zasto nisu brojke barem 50% vece? Zasto se i dalje posluje u mutnom i zasto se ne skine monopolizacija?
Do tada....ne koristim AirSerbia. U stvari Air Arapi, jer kad se prijavite kao clan AirSerbia direktno se prebacujete na Etihad Airways !?!?!.
Ne hvala.

Mario

pre 6 godina

(Vili, 17. januar 2018 13:08)
Dobro da nisi rekao da je uz Srbiju ostala Makedonija ili BiH eto onda bi imali više od Hrvatske.
Vidi se ko ima kompkeks.
Hrvatska sve više raste turistički, a zamisli da nam niste uništili devedesete.

Gile

pre 6 godina

Hrvatska ima putnike zato što je turistička destinacija. Beograd ima ambiciju da bude poslovni i politički centar Zapadnog Balkana tj. regiona koji još nije u EU. To je skoru ista pozicija Beograda kao u Jugoslaviji, samo su minus SLO i HR, a plus ALB. Ne može Beograd da bude centar Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj.

ЈованОван

pre 6 godina

Ваш "регион" је уствари бивша Југа. А шта је са Румунијом, Бугарском, Грчком, Албанијом? Да ли смо и ту лидери?

Rasha

pre 6 godina

Ovo bi vredelo nesto, kada bi u ovoj tabeli u prvih 20 bili i aerodromi u Nisu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici ...
Ovako zbog tog aerodroma trpe manji gradovi, kojima bi aerodromi mnogo znacili ...

marko

pre 6 godina

a sto ne ukljucite u regiji budimpestu, sofiju, bukurest, atinu, jer se uporedjivanjem samo sa ex-yu itekako skriva koliko zaostajemo za zemljama koje su prethodnih godina imale pravi rast u svim segmentima i koliko smo mi nazadovali...

mario

pre 6 godina

Vidim da sam izazvao puno komentara.
Da razjasnim ja ne sporim da je Beograd pojedinačno imao najviše putnika,ali htio sam samo ukazati da Srbija ima dva međunarodna aerodroma,sa time da večinom promet ide preko Tesle dok je Niš u sjeni.
Da Hrvatska ima turizam ima i Srbija turizam ima i Austrija itd. a i turisti su putnici btw možda ti putnici koji dođu na Teslu idu dalje do Hrvatske.

Aleksandar

pre 6 godina

Standardno zamazivanje ociju. Hrvatska sa deleko menjim brojem stanovnika ukupno bez Pule i Rijeke 8 miliona putnika,kapiram da sa ta dva aerodroma biju 10 milki , a mi sa Beogradom i Nisem ako doguramo do 6 , evo gde sam. Toliko o turizmu i zivotnom standardu.

Goran

pre 6 godina

Niko ne komentarise da Pristina ima skoro isto putnika kao Dubrovnik. Ja sam zapanjen. To do pre neku godinu to je bio lokalni uglavnom vojni aerodrom a sada ima skoro isto putnika kao jedan od najmonendenskijih gradova na Mediteranu. Takodje i Podgoricki aerodrom ima izuzetno veliki promet u poredjenju sa velicinom Crne Gore i Srbije. Brojke nisu povoljne za Srbiju imajuci u vidu velicinu Srpske dijaspore, velicinu Srbije i hvaljenje poslovanjem Air Srbije.

requiem

pre 6 godina

Podaci koje ste naveli za CG aerodrome nisu tačni. Oba ne uključuju decembar mjesec. Podgorica je ove godine dočekala milionitog putnika. Gledajući prošlu godinu, za PG treba dodati još nekih 55 hiljada putnika, dok za Tivat treba dodati manje, oko 15 hiljada putnika.

Maneken

pre 6 godina

Apsurdno je porediti Hr aerodrome koji van sezone budu prazni i nemaju stalno zaposlene. Srbija koja nema ni 2 miliona turista, od kojih je opet većina domaćih ima sasvim solidan broj letova. sa druge strane, ne treba zaboraviti da se država konstantno raspada, da se računa i Kosovo to bi značilo da Srbija ima 3 medjunarodna aerodroma, a sa Cg bi to bilo 5 i imalo bi mnogo više putnika zajedno nego što ima Hr sa većim brojem turista. Kompleksi komšija su čudo.
(Vili, 17. januar 2018 13:08

Vili, bolje cuti, upravo si pokazao sopstvene komplekse!

Pereca

pre 6 godina

(Bosanac, 17. januar 2018 12:57)

Ok, hvala na tvojim brižnim savetima i objašnjenju, ali tebe više treba da brine to što Podgorica, Skoplje, Priština i Tivat šišaju jedno Sarajevo. Ključ uspeha avijacije u jednoj zemlji zavisi od brojnih faktora, ne samo od decentralizacije, a tvoja država Bosna je pravi (negativni) primer za to.

ггг

pre 6 godina

Vlad the Great@ Budimpešta je jedini aerodrom u Mađarskoj, Debrecin ima zanemarljiv broj putnika, čak manje i od Niša. Niš ima 11 linija i 330.000 putnika u 2017. godini. Drugo, Rumunija je velika država sa slabijom mrežom autoputeva i sa čak 22 miliona stanovnika, normalno je da imaju aerodrome širom države. Srbiji je za sada dovoljno dva aerodroma (Beograd i Niš) jer ni oni sami nisu na granicama svojih kapaciteta.

Ivan ZG

pre 6 godina

Da, na ovoj listi beogradski aerodrom je prvi po broji putnika. Brojke su maksimalno nategnute jer je trebalo dobiti što više novaca od koncesionara. Dio tih letova je subvaencionirano, aerodromske takse su male i sl. kako bi što više bilo letova.
E sada kada je aerodrom dan u najam počinju novi problemi. Prvenstveno za Air Srbija koja gubi povlašteni status. Dio letova će sigurno otpasti. Aerodromske takse će poskupiti i samim time će Beograd izgubiti neke letove. Ukratko, vidjet ćemo dogodine kakva će biti situacija sa brojem putnika. Iduće godine Zagreb će imati direktne letove za Južnu Koreju što će sigurno donijeti i veće brojke.
Za one koji ne prate turizam, sezona u RH se produžila sa 3 mjeseca na 6. Počinje sa Uskrsom i traje do kaja 10-tog mjeseca. U većim gradovima dosta turista ima i u 12-tom mjesecu (Zagreb, Split, Dubrovnik). Tako da priče o nekakvom sezonskom osoblju na aerodromima ne drže vodu.

кхм

pre 6 godina

Aerodrom u Sofiji ima rast broja putnika od 30%, Aerodrom u Beogradu ima rast od 8.5%.

Begrad: 5.5 miliona putnika
Sofija: 6.5 miliona putnika

To je ta zaostala Bugarska a ovo ovde je to nase razvijeno istrazivacko novinarstvo.

Hajde mi sebe da hvalimo uporedjujuci se sa slabijim i nazivajuci regionom samo ono sto nama odgovara.

Aerodrome u Atini, Bukurestu i Budimpesti ne smem da pomenem jer bi zaista bilo sramota.