Četvrtak, 11.01.2018.

12:17

"Hitno prodaja Telekoma, završiće na subvencijama"

Predsednik UO Mona hotel menadžment Tomislav Momirović kaže da će povećanjem neoporezovanog dela zarade ušteda biti oko 300 dinara po radniku.

Izvor: B92

"Hitno prodaja Telekoma, završiæe na subvencijama" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

milanko ministar

pre 6 godina

Pa ljudi, jel vi citate/slusate!?
Nije rekao da je plata bageriste velika, vec da je veca od plate neurohirurga. Sto je istina!!!

Bilja

pre 6 godina

Коментар о РУДАРИМА - БАГЕРИСТИМА КОЛУБАРЕ ЈЕ НЕУМЕСТАН И ПОРЕЂЕЊЕ СА ХИРУРГОМ. Нема рудар велику плату, него хирурзи су мало плаћени за свој тежак рад.Услови у којима раде рудари су надљудски, блато, киша, снег, сунце, врелина....ради се исто, да би Србија имала струју. Лепо рече Марко ....дођи мало на коп да видиш како је.

Milašin

pre 6 godina

Momirovic vas je takao u komunisticke mozgove i to vas boli! Zato je i ova zemlja postala zemlja penzionera iz koje svi beze, svi sem partijskih vojnika i penzionera.

Sasa

pre 6 godina

Telekom je sponzor sportskih klubova, kojekakvih manifestacija i organizacija, a oprema i kvalitet usluge im je korak od dna. Više od godinu dana ne mogu da zamene neispravnu baznu stanicu i jedan deo Valjeva je užasno pokriven mrežom, i to širi centar grada... Neka prvo poprave ono od čega zarađuju pare pa onda daju za sponzorstva klubovima gubitašima.

idriz

pre 6 godina

Direktor Mone sa par desetina zaposlenih kojima plata jedva prelazi 200-injak eura se nasao da prica o privatizaciji Telekoma, firme koja je kicma telekomunikacionog saobracaja Srbije i regiona.
Pa sta one ne proda svoju firmu? A pa ne, kako bi onda sinovi mogli svake godine da menjaju kolica...

Marko

pre 6 godina

Postovani gospodine Momirovicu:
Odakle vam pravo da komentarisete u tako podrugljivom kontekstu bageristu Kolubare? Znate li vi gospodine da rudari Kolubare prosecno dozive da prime sest meseci penziju. A znate li zasto? Zato sto smo izlozeni svim vremenskim nepogodama ,na kisi,suncu zimi(-20),zagadjenom vazduhu!Trudom,radom i nadljuckim naporima rudara uspevamo da odrzimo proizvodnju!Rizikujemo svaki dan svoj zivot u blatu. Dodjite u Kop bez tv ekipa da Vas ja provedem da vidite kako se zaradjuje hleb sa sedam kora gospodine!Nasa deca zive u zatrovanoj sredini svako trece u selima na obodu kopova ima asmu! Karcinom cveta medju mestanima i radnicima!
Nadam se da cete videti ovaj komentar i doci u Kolubaru od cijeg uglja se proizvodi preko 50 % struje na godisnjem nivou.

Srecno!

C i n i k

pre 6 godina

Telekom je i prakticno na izdisaju, nmz da se nosi nikako sa ViP-om i Telenorom, ali ok, mislim da ti radnici vise vole da su na drzavna jasla pa makar imali po 100 e plate mesecno..

CC master

pre 6 godina

Telekom-a (mts) izdrzava Telekom Republike Srpske (mtel). Za iste usluge cene u Srpskoj su vise 50%, a broj radnika u Srbiji je duplo veci.
Mtel radi za duplo vise nepotrebno zaposlenih u mts u.
Sram vas bilo!!!

Izvrnuto, i to namerno

pre 6 godina

Nije posledica partijskog, tačnije partokratskog upravljanja državnim i javnim preduzećima to da ih je nužno privatizovati, već bi posledica moralo da bude krivična odgovornost za poslovanje mimo zakona.

objavite i moj

pre 6 godina

(ictulejt, 11. januar 2018 14:17)

E vidis genije da je to sve tacno sto pricas nigde u Evropi drzava ne bi bila vlasnik niti jednog preduzeca... a kad pogledas - sva najjaca su u ozbiljnoj sprezi i vlasnistvu sa drzavom. Sto se samog Telekoma tice, tacno je da se raspada ali to je zbog toga sto se koristi za potkusurivanje. Pravi lek za to je politicka odluka da se Telekom reorganizuje jer kada bi cuo koliko usta hrani taj Telekom ne bi mogao da poverujes.

Trifke

pre 6 godina

(petko, 11. januar 2018 16:43)
A i tebi poredjenje ide kao i ovome sto ga kritikujes. Prvo, najteze je biti sampion u pojedinacnom sportu. Drugo, tekvondo je sport sa najvecim brojem aktivnih takmicara koji postoji na ovoj planeti pa je, shodno tome, i konkurencija najveca. Trece, 40000€ se dobija sam za zlatnu olimpijsku medalju. Da li postoji iko ko misli da je lako biti najbolji na svetu u bilo cemu? Hirurzi, narocito oni dobri, zasluzuju izuzetne plate svakako, kao uostalom i svi ljudi koji dobro i posteno rade svoj posao, ali nisu sportisti krivi sto nam je drzava opljackana i opustosena i sto se i dalje pljacka i pustosi pa tako za hirurge i ostale koji primaju plate iz budzeta nema adekvatne nagrade za njihov rad. Dobro kod vrsnih hirurga je to sto mogu da otvore privatnu praksu i da odu u inostranstvo dok vrhunski sportisti, pogotovo iz sportova gde nema para kao sto je tekvondo, nemaju bas previse mogucnosti da zarade a to posebno nacionalno osecanje koje ih krasi sputava ih da odu da se takmice za neku drugu drzavu gde bi dobili daleko vece pare od tih 40000€ samo da se takmice a sa nagradom za najbolje na svetu bi obezbedili i cukununucice.

Bgcity

pre 6 godina

@(Srbin, 11. januar 2018 17:17) ovo je 100% tacno, ali postavlja se pitanje, ako politicari ne zele da kada zasednu na vlast profesionalizuju javni sektor i tako vec decenijama, ko je onda duzan da tome stane na kraj??? Zrelu drzavu cini zreo narod koji brani zakon i institucije a narod koji sebe dozivljava kao topovsko meso nije u stanju politicare koji su narodu na platnom spisku da disciplinuje. Bogatsvo, uredjenje, sloboda, standard, kultura... su posledica delanja svesnog i odgovornog naroda koji ne dozvoljava da ga prave budalom. Ako narod nije takav, onda je siromasan, neproduktivan, povodljiv, nekulturan, zavidan, zadojen primitivnom propagandom i rijalitijima...onda je kao nas narod. Nazalost. Inace ovi momci iz Mone su brend, kvalitet i firma za svaku pohvalu.

kuku end lele

pre 6 godina

ajde vise sa tim dzipovima itd...
zapocnite lepo neki biznis...i pod obavezno da se registrujete kao PR a ne doo..
posle 6 meseci bi kukali na sva usta za namete..

Znamo se

pre 6 godina

Mamin i tatin sin reaio da prica o radu i uspehu i kako da na racun radnika ako im uštineš ovoliko možeš da prisvojiš sebi... Jako si pametan, samo što ti izigravaš uspeh i rad, a mamica i tatica su sve stekli.Tako da sinovac, paljba.

M?НСК

pre 6 godina

Sns,ni za koje pare neće prodati TELEKOM.To je njihova ZLATNA KOKA,STO ZA IZVLACENJE PARA,STO ZA PRISLUSKIVANJE.Nemaju dzabe svi zaposleni u Drzavnoj sluzbi broj 064.
p.s.Nije nemoguće da ga pod formom privatizacije,preuzme KARIĆ i RUSI.

dejan

pre 6 godina

Saradjivao sam sa njegovim kompanijama pre par godina. Zaposleni tamo su ozbiljno isfrustrirani, ne pitaju se ni za jednu jednu stvar, prebacuju odgovornost sa jednih na druge, a sve kao posledica toga sto se njihov rad ni malo ne ceni. Tamo se duze zadrzavaju jedino pripravnici koji su naravno na nekim minimalnim platama, za prilicno ozbiljne poslove. Svi koji iole nauce da rade svoj posao beze glavom bez obzira. Takodje prema spoljim saradnicima imaju odnos tipa - vi treba da se ponosite za koga radite, najbolje bi bilo da je sve apsolutno besplatno. Neverovatna ekipa.

Cvele

pre 6 godina

Gospodin koji to predlaze ,neka drzava preispita poreklo imovine njegove porodice. Jer smo svi mi finansirali telekom. Prikljcima od 2000 Dem-a.

dejan

pre 6 godina

...i ta 3€ ne bi povećao platu radnicima, već kao veliki mag srbistanskog biznisa, pravi tatin i mamin sin sve to "oploditi" kao - baš što su oni privatizovali firmu...eh, eh - Srbijo.
Da bar ćute - nego još zaklapaju..

Srle

pre 6 godina

Čovjek je u pravu za Telekom.Naime Mtel u RS kao dio MTSa svake godine biljezi milionski pad dobiti, a koji bi se inace trebao slijevatu u budzet MTSa tj Srbije i niko ne reagujem.

nesss

pre 6 godina

teško je naći zemlju gde se radnici rukama i nogama bore da sve ostane isto i da nastave da rade u državnom preduzeću..ne postoji način da im se ukaže na stotine primera državnih preduzeća, banaka itd koje su propale...radije bi svi da propadnu nego da 1 dan rade u privatnom sektoru..učiniće sve da još neki dan, mesec, godinu ostanu u "slatkom životu" koji je za druge prestao još od 90tih...nema tih argumenata..setite se samo "stručne javnosti" koja je urlala, kod poslednjeg pokušaja prodaje, da treba da ostane državni...to vam je strava i užas Srbije.

Srbin

pre 6 godina

Džavna preduzeća bi bila u boljem stanju da se svaka vlast ponaša domaćinski u upravljanju istih. A to znači da ne zapošljava svoje stranačke kadrove i postavlja ih na rukovodeća mesta u istim. Kada bi za svako radno mesto bio raspisan konkurs i izabran stvarno najbolji kandidat bez ikakve protekcije, ta preduzeća bi bila stabilna i efikasna. A država bi ubirala prihod od poslovanja istih tih preduzeća. Ali gde bi se uhlebili svi stranački kadrovi sa kupljenim diplomama?! Kada kažem vlast mislim na sve vlasti koje su jahale na grbači ovog naroda od 1990 do danas! Bez izuzetka. Svi su isti u suštini!

ictulejt

pre 6 godina

Šta ćeš kad prodaš sve a
spiskaš pare?!
(M, 11. januar 2018 16:47)
Pa onda ces konacno morati da pocnes da radis umesto da "muzes" i "hvatas krivine"

sintagma

pre 6 godina

Obozavam da slusam ove sto dele savete na forumima raznim. Prosto ne mogu da verujem kako se niko toga nije setio do sada. Izuzetno pametan neki momak!

ictulejt

pre 6 godina

(Neko, tako, cisto 'nako., 11. januar 2018 16:01)
Telekom vise nije najjaci provajder. Privatni operateri imaju isto linkova ka inostranstvu kao i Telekom. Bakarnu infrastrukturu ima najvecu, ali ona je nebitna i pocelo je uklanjanje iste - sad je 21. vek, opticka vlakna i eventualno coax. 3/4G stanica ima manje i od Vipa i od Telenora.
Dani stare slave su prosli, nista se nije ulagalo na vreme, sad mora sve odjednom a za to nema para ni znanja. Vecina kvalitetnog kadra (inzenjeri) je presla kod konkurencije i/ili otisla u inostranstvo.

si

pre 6 godina

Prosto objasnjenje: NIKADA drzavni novac kada se pojavi rizik njegovog gubitka ili sam gubitak, zaposleni nece osecati kao svoj, vec ce ocecati da ta ista drzava kao poslodavac resi problem. Naravno kada je dobitak u pitanju onda je svaciji. Zato je kapitalizam pobedio.

linsta

pre 6 godina

@neoliberali

otvori firmu, ne kupuj bmw, te pare koje ustedis, ulozi u modernizaciju i lagano gasis firme svima koji umesto da ulazu u prozivodnju, kupuju bmw.

Nikola

pre 6 godina

Ovo samo u Srbiji da nezreo decko u poslu deli savete samo zato sto ga mama i tata guraju.Treba jos vode da prodje Dunavom mali...elem kako bese tata i mama dodjose do tih para da sagrade te hotele (ne bih rekao da je od koznih tasni)

Neko, tako, cisto 'nako.

pre 6 godina

Telekom Srbija ce za nekoliko godina sigurno zavrsiti na subvencijama obzirom da znam kako tamo sve funkcionise , koliko su spori i koliko se ne uzbudjuju kad gube korisnike ( narocito biznis ) , ta firma funkcionise sad samo zbog potpunog monopola koji imaju , ali ih polako drugi provajderi stuzu i otimaju korisnike kvalitetom usluge , brzinom resavanja problema , uvodjenjem novih tehnologija.
Telekom treba pod hitno privatizovati pa nek se neko drugi bavi sa lenjim radnicima.
Sve treba da se privatizuje , neka se kunkurencija takmici izmedju sebe.
(MM, 11. januar 2018 15:05)

Kao prvo, Telekom je najjaci provajder svih telekomunikacionih usluga u zemlji sa ubedljivo najvecom infrastrukturom koju ni jedan jedini provajder nema, niti ce da ima, jer bi morao da ulozi 10 milijardi evra da bi infrastrukturno bio u istoj ravni sa Telekomom. Drugo, Telekom nema monopol na trzistu, ali koristi svoju infrastrukturu da se pita za cenu rente kada drugi manji provajderi zele koristiti njihovu mrezu za svoje usluge. Monopol bi bio da Telekom sprecava druge operatere i provajdere da razvijaju svoju infrastrukturu ili da brani i ucenjuje one koji se zele zakaciti na njihovu mrezu prodajuci sopstvene usluge. Istina je da je do pre 4-5 godina imao apsolutni monopol. Sada je situacija drugacija sa tendencijom ulaska jos jedne velike firme pored SBB-a koji ce korisnicima prodavati internet i fiksnu telefoniju i IPTV uslugu. Svi ostali internet provajderi u celoj zemlji, kupuju protok od SBB-a i Telekoma stim da Telekom ima ogroman udeo na trzistu jer velika vecina tih provajdera zapravo koristi i infrastrukturu Telekoma za plasman svojih usluga. Cak i SBB koristi infrastrukturu Telekoma za svoju fiksnu telefoniju tamo gde nemaju svoju infrastrukturnu mrezu. Trece, Telekom moze zavrsiti na subvencijama ne zbog svog poslovanja i gubitka korisnika jer indirektno ce to biti njihovi korisnici (ne mislim na mobilne operatere) vec ukoliko bude pljackanja kompanije od strane pojedinaca koji ce zeleti svesno da uniste najuspesniju srpsku drzavnu kompaniju koja ima kapacitete da bude lider u telekomunikacionim uslugama u ovom delu Evrope kada bi se poslovalo domacinski i domacinski ulagalo i ulazilo na nova trzista. Sav prihod od Telekoma se slije u budzet Republike a Telekom ne vidi ni 20% svojih prihoda. Da jr situacija drugacija, Telekom bi mogao da planira izlazak na druga trzista.. Ovako, cak ni u sopstvenu mrezu ne ulazu koliko treba vec tek toliko koliko mora. A to je skoro nista.

Bogdan Sretic

pre 6 godina

Pa ljudi berlinski zid je odavno pao! Sta je sa vama?! Pa ovo sto mali Mona prica je otkriveno pre 200 godina.
NE MOZE VLADA DA UPRAVLJA PREDUZECIMA.

Srpska Privreda

pre 6 godina

Nek prvo objasni kako im je tata u vreme Milosevica kupio Monu za 50 hiljada nemackih maraka, a radnike poslao na ulicu. Iz te pozicije bih i ja delio ekonomske savete.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 11. januar 2018 13:43)

Tvoj komentar je potpuno tacan , Mona je nastala iz cuvene firme "Narodna Radinost" kada su Momirovici "privatizovali" tu firmu i to je jedna od prvih Udbaskih privatizacija u Srbiji, jos pre 2000-e godine, pod Slobodanom Milosevicem , kada su samo "odredjeni" mogli da rade to sto rade.

"Privatizovana" je za bukvalno smesnu cifru , nepojmljivo smesnu.

Sto se tice mladog Momirovica, lepo govori i razmislja.

Da li je merodavan da ista kaze sad je sve relativno u Srbiji, jer svi ti igraci koji su privatizovali po Srbiji, privatizovalu su na fore preko Udbaskih kombinacija.

Zato je Srbija tu gde jeste.

Po meni mladi Momirovic takodje nije merodavan da bilo sta prica na ove teme, ali moram da kazem da je sve sto je rekao skroz korektno.

Pozdrav!

ictulejt

pre 6 godina

@Predrag - ne razumem šta je sporno u tome što ih zaposleni zovu "gazda"? Drugovi sigurno nisu, familija još manje... E svašta
(****, 11. januar 2018 15:49)
Pa kad shvatis sta znaci "gazda" a sta "poslodavac" onda ces mozda i razumeti

Tera

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици, а познато је да су они политички запослили велики број људи и давали живу лову политички подобним привредницима тако што су били гаранти и куповали њихове обвезнице. Затим Галеника иста прича, гаранти за пропале веледрогерије, намештени тендери, вишак запослених. Телеком има убедљиво најбољу позицију од свих фирми, и буквално само сами себе могу да униште.
Тако да овај малиша треба да прича о криминалу који је порушио фирме, а не да прича о бизнису као да се десио слом хипотека што је повукло све доле, итд.
У суштини препорука за малог је да и даље негује брадицу, бира добре чуке, нек иде у проводе, и нек батали ове озбиљне теме.
(marko, 11. januar 2018 15:12)

PA o tome i prica, samo nekog treba da pogodi u celo, tri puta, da skonta ... To j sustina svih problema sa javnim rpeduzecima. Oni su privilegovani a opet polsuju u gubitku, pa gde to ima? Naravno u banana drzavama gde je kradja drzavne imovine (krades samog sebe) sasvim normalna stvar ...

Aco

pre 6 godina

Nece se privreda rasteretiti ako se smanji PDV....porez nije ni prihod ni trosak...nego ce roba biti jeftinija za tih 2 % pa ce za toliko biti veca kupovna moc.Drzava treba da smanji porez na zarade za npr.5.000 dinara linearno svima...ali uz obavezu poslodavca da taj iznos koji je pre davao drzavi sada uplati radnicima....koji ce opet to potrositi za svakodnevne potrebe i povecati obim potrosnje i aktivnosti...a to ce se opet vratiti drzavi kroz PDV....

Hexadecimal

pre 6 godina

Nema drzave gde ti drzava vise gura ruku u dzep i oporezuje neke stvari cak dva puta a u isto vreme ne pruza NIKAKVU socijalnu zastitu, zdravstvo kobajagi besplatno a suda se placa participacija i na salterima specijalistickih odeljenja se reklamiraju privatne ordinacije nacelnika istih tih odeljenja jer su cekanja po 5 meseci za osnovne preglede (moj primer urologija), skolstvo kao besplatno zakljucno sa srednjim a knjige NOVE OBAVEZNE i iz dzepa roditelja, prevoza do skole nema i nema placenog obroka, znaci nije besplatno, socijalna pomoc maltene ne postoji, institucija bankrota koja je OSNOVA bilo kog kapitalistickog drustva ne postoji, privatni uterivaci dugova otimaju stanove i kuce i moje pitanje je zasta onda placamo tolke poreze i propalo penziono koje mora da se dotira iz budzeta. Dajte ljudi uozbiljite se, ovo je cista banana drzava i partokratija!

petko

pre 6 godina

Sve je to u redu, osim sto nije trebalo da poredi platu bageriste, koji mozda upravlja najvecim bagerom na Balkanu, sa platom neurohirurga. Mozda bagetista I treba da ima vecu platu ako upravlja masinom vrednom 100.000 evra. Bolje da je pomenuo razne savetnike po javnim preduzecima kojih ima na stotine. A mogao je platu neurohirurga uporediti I sa medaljama u tekvondu pojedinacno vrednim 40.000 evra, koje ce neurohirurg zaraditi za 3,5 godina rada, a o penziji od 1200 evra od 40 godine moci ce da sanja.

ictulejt

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици...
(marko, 11. januar 2018 15:12)
Pa to je i rekao - da ne mogu politicari (drzava) da vode firme. Jer ne moze politicar da bude apolitican u firmi, vec sve oko sebe mora da kontaminira politikom

Investicija

pre 6 godina

Čestitke na intelegenciji ovom dečku. On će da otme pare od radnika kojima su namenjene i da ih investira. Za 800 radnika po 2.5 Eura imaće 2000 Eura.
Ova investicija će neverovatno da unapredi poslovanje Mone

Majkl Dzon

pre 6 godina

Onaj ko ista zna o ovoj zemlji, zna da ne postoji uspesno drzavno presuzece, da su to relikti komunizma i da ce uvek sluziti samo kao krave muzare za partiju na vlasti.
Vi to podrzavate!??
Smensni ste i ovaj covek je pogodio u metu.

marko

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици, а познато је да су они политички запослили велики број људи и давали живу лову политички подобним привредницима тако што су били гаранти и куповали њихове обвезнице. Затим Галеника иста прича, гаранти за пропале веледрогерије, намештени тендери, вишак запослених. Телеком има убедљиво најбољу позицију од свих фирми, и буквално само сами себе могу да униште.
Тако да овај малиша треба да прича о криминалу који је порушио фирме, а не да прича о бизнису као да се десио слом хипотека што је повукло све доле, итд.
У суштини препорука за малог је да и даље негује брадицу, бира добре чуке, нек иде у проводе, и нек батали ове озбиљне теме.

КOMEНТАТОР

pre 6 godina

Нико да није поменуо багеристу из Лазаревца, није њему велика плата него је неурохирургу мала.

Vlada M

pre 6 godina

U principu čovek je u pravu. Vučić ne sprovodi strukturne reforme jer ne želi novu klasu ovakvih ljudi koji ekonomski misle a ne može da ih kontroliše. On više voli malecnu ekonomiju, ali njegovu. A još od Miloševića svi su takvi bili osim Đinđića.

Probijamo dno svakog dana

pre 6 godina

Ovaj klinac, dete kontroverznih bizMismena, priča o Telekomu.... a ljudi koji rade za sendvič, sok i crvenu ga brane na internetu... Čovek kome je pre par meseci minimalac bio prevelik, žalio se da mora da otpušta radnike, a danas gradi hotel u centru Beograda...

MM

pre 6 godina

Telekom Srbija ce za nekoliko godina sigurno zavrsiti na subvencijama obzirom da znam kako tamo sve funkcionise , koliko su spori i koliko se ne uzbudjuju kad gube korisnike ( narocito biznis ) , ta firma funkcionise sad samo zbog potpunog monopola koji imaju , ali ih polako drugi provajderi stuzu i otimaju korisnike kvalitetom usluge , brzinom resavanja problema , uvodjenjem novih tehnologija.
Telekom treba pod hitno privatizovati pa nek se neko drugi bavi sa lenjim radnicima.
Sve treba da se privatizuje , neka se kunkurencija takmici izmedju sebe.

Milance

pre 6 godina

Ukinite SBB koji drzi monopol u kablovskom sektoru I proverite poreklo uredjaja (da li su platili carinu). Ako nisu zaplenite im neocarinjenu imovinu I pripojite telekomu.

0321

pre 6 godina

Čovek je rekao istinu a suština svega je da stranačko zapošljavanje uništava svaki segnent društva,posebno privredu.Botovi odmah skočili da ga kritikuju i lupaju minuse jer gde bih se oni inače zaposlili ....

kole

pre 6 godina

Ovaj momcic je izgleda studirao u nekoj garazi. Mogucnost da drzava smanji PDV sa 20 na 18% je izvesna koliko i da u svojoj supi sretnete vanzemaljca. Slazem se sa njim oko javnih preduzeca, jer upravo zbog partijskog plena i pljacke tih firmi one dodju na rezim subvencija. SPS godinama vodi Galeniku i uspeli su fabriku lekova u zemlji starih i bolesnih ljudi da uniste i oglodju kao termiti. Nazlost, nema ni hrabrog istrazivackog novinarstva, ni slobodnih institucija gde bi pravosudje pokrenulo postupke protiv odgovornih. Prodaja firmi strancima se takodje pokazala kao neuspesna, narocito u svetlu visokih subvencija za svakog zaposlenog {znaci, opet na drzavnim subvencijama}i sumnjivih dogovora sa vlasnikom kapitala gde veoma malo novca ostaje u drzavnoj kasi, a najveci deo se iznosi iz zemlje. Mora da se donese zakon o vodjenju javnih preduzeca od strane profesionalnih timova koji bi bili nezavisni od bilo koje partije, pa cak i od same vlade. Vlada bi imala pravo da svakodnevno kontrolise protok kapitala i daje ocenu za rad tima uz postovanje zakona i dogovor sa sindikatima.

vlado

pre 6 godina

1. Ukinuti duplo oporezivanje zarada - ako se vec placa PDV onda ukinuti porez na zaradu (10%), ovako placamo porez na porez.
2. Ukinuti deo koji poslodavac placa do "bruto 2" cifre,
3. Ukinuti obracun PDV-a na akcize (trenutno krajnja cena robe recimo goriva se racuna ovako (Nab.Cena+trg.marza+akcize)*1.2
3.a Ukinuti akcize na gorivo.
4. Ukinuti poreze na IMOVINU bilo koje vrste. Kada kupite kucu, stan, auto, motor vi ste platili porez (ili PDV ili porez na prenos apsolutnih prava) trenutno sa ovakvim sistemom poreza vi faktički niste vlasnik svoje ili dela svoje imovine ukoliko ne izmirujete godišnji porez (čitaj najam, kiriju) državi.
5. Akcize na duvan i alkohol da se uplaćuju direktno u RFZO.
6. Doneti i sprovesti zakon o poreklu imovine u periodu od 1990. do 2018. oduzeti svu nelegalno stečenu imovinu, dobar deo toga vratiti fondu PIO u vlasništvo i na upravljanje (profesionalizovati ga) ostatak formirati akc.drustva i investicione fondove u vlasnistvu gradjana Srbije sa profesionalnom korporativnom upravom
7. Odvojiti SUDSKU od izvršne vlasti direktnim izborom predsednika sudova, i direktnim izborom USTAVNIH SUDIJA.
Nisam ekonomista, samo privrednik elektro struke...

I1

pre 6 godina

Ko ovom klipanu daje za pravo da prica sta treba prodati?! Moze da prica o moni i tu je kraj. Ne bi ti radnici kukali da ti preduzece valja, nego radi ko mora i trpi.

Predrag

pre 6 godina

@Ja radim u Moni i oni su dobre gazde. 
Ne pricaj gluposti...

To što ih nazivate gazdama prilično govori o Vama i odnosu njih kao poslodavaca ka Vama. Oni su vam gazde.

prosto ko pasulj

pre 6 godina

Kada ti je drzava takva da o bitnim subjektima savete daje neko iz UO Hotels, onda nema dalje.
U medjuvremenu... Madjarski bdp je x4. Pa niko iz nekog spa centra ne daje savete sta da rade sa fabrikama automobila.

maxy

pre 6 godina

@neoliberali

Osnuješ sopstvenu firmu i kupiš BMW. Vidiš kako je to lako, samo dva koraka te dele od savršenog života.

Većina privrednika, a posebno malih je daleko od BMWa. Dele sudbinu radnika, a država kao najveći dužnik privrede samo postavlja nove namete. Poslednji biser je obavezna članarina u PK Srbije.

Liberty

pre 6 godina

Odličan tekst! Zdrav razum, ništa drugo. Skoro sam izneverovao da neko od preduzetnika ima petlju da istupi u javnost sa ovako razumnim stavovima. Sav jad i kuknjava u Srbiji počivaju na odbijanju da se ovi zdravi rezoni razumeju.

Kvante

pre 6 godina

A kako Telenor kao državna firma dobro posluje? Menadžment u privatnom sektoru ne mora nužno da znači uspeh. Telekom ne sme da se proda samo da bi SNS imao pare za potrošnju.

ictulejt

pre 6 godina

Od svih komentatora do sad, samo 2 su procitala i razumela tekst, ostali su se uhvatili naslova i Telekoma, ostalo ili nisu ni citali ili nisu razumeli...

E kad je vec rec o vasem cenjenom Telekomu, da vam objasnim nesto - trenutno se uvodi opticka mreza. To ce da kosta par stotina miliona evra, koje Telekom nema vec dize kredite. ADSL oprema nije vise adekvatna, VDSL se od nekvaliteta raspada.
Posle toga ide prosirenje 4G mreze (posto je em najgora od sva 3 operatera em preopterecena) i uvodjenje 5G mreze (prakticno istovremeno, posto su jako spori s radovima). To ce isto da kosta nekoliko stotina miliona evra, koje Telekom nema.

A korisnici odlaze, prosle godine preko sto hiljada preslo u Telenor, Vip, SBB i ostale. Kako i nece, kad neko nema nikakvu uslugu, neko jedva 1/2 brzine interneta, neko dobije 2 meseca dzabe + 5 po dinar + 17 po punoj ceni dok drugi placa svih 24 po punoj ceni; neko placa 1200din za 400min/400sms/1GB dok drugi placa 1200din za neogranicene minute i sms i 102GB, itd. Totalni javasluk.

Tako da ne treba da razmisljate da li ce se prodati, vec kad i za koliko - za neku finu sumu ili za 1din i dugove...

Privatnik koji dobro placa zaposlene

pre 6 godina

@Svaki put kada država smanjuje poreze to se prelije poslodavcima a ne radnicima. 

Recite mi molim vas kad je to drzava smanjivala poreze? Uzgred svaki radnik bi trebalo da ima u glavi svoju bruto plati jer toliko on zapravo kosta firmu u kojoj radi. Zatim neka se zapita da li on svojoj firmi zaradi toliki novac i da li bi on, kada bi bio privatnik, isplacivao svojim radnicima toliko.

realista

pre 6 godina

Secamo se kada je njegov brat u 2017 govorio da bi trebalo cak smanjiti minimalac , kada je minimalac bio malobpreko 24 hiljade dinara. Evo primera koji osporavaju tvrdnju da ce nizi porezi na plate, povecati plate radnicima. Ta usteda ce otici uglavnom u licnubpotrosnju vlasnika ilibprosirenje poslovanja, koje ce doneti da se nece.zaposliti jos radnika, nego ce vise posla da imaju zaposleni koji rade, ainjih ce biti manje jer dualno obrazovanje ulazi na siroka vrata, jeftina radna snaga za koju se placa mnogo manje od minimalca a stizace svake skolske godine

Marko

pre 6 godina

U potpunosti podržavam prodaju svih državnih firmi one su samo plodno tlo za korupciju i protekcionizam.Šta država ima de se petlja u vodjenje firmi ona treba da naplaćuje porez , ali ne od 70 % na plate kako je sada već realan kako bi svi plaćali.Samo realni sektor diže zemlju iz sna ovako je samo tavorenje i bogaćenje partiske vojske koja po svaku cenu hoće da izbegne prodaju javnih firmi.

ivan

pre 6 godina

@Logika

Ako država ne uzme porez u čemu ćeš onda ti da živiš? Znaš li ti bilo šta o uređenju države? Ajd pokušaj u USA, pa čak i EU, da tako nešto izjaviš pa da vidiš kako bi prošao.

Logika

pre 6 godina

Svaka cast na svemu sto je ovaj gospodin rekao,i drago mi je da ima u nasoj drzavi ovakvih domacina kojih bi da je sistem drugaciji bilo mnogo vise i nasa drzava bi mogla da krene napred velikim i brzim koracima.

s

pre 6 godina

Pa kad bi se lopovi hapsili, ekspresno osuđivali na robije i konfiskovala imovina sa kamatama...svega ovoga ne bi ni bilo...al što kaže šojić nema ni jedan dokaz...

Zoran

pre 6 godina

Nek prvo objasni kako im je tata u vreme Milosevica kupio Monu za 50 hiljada nemackih maraka, a radnike poslao na ulicu. Iz te pozicije bih i ja delio ekonomske savete.

milos

pre 6 godina

Prica decko kome nijedan jedini radnik nije zadovoljan i to ne samo platom ali sta ce ne moze se birati danas... A isti upravo treba da zahvali vladi Srbije sto mu je omogucila da se bogati ovako brzo

da kažem

pre 6 godina

Ima jedna caka. Nema rasta privrede bez devalvacije precenjenog dinara koji pogoduje uvoznicima a uništava domaću proizvodnju jer im otežava izvoz.

koki

pre 6 godina

Ako je ugovorena bruto zarada kao sto propisuje Zakon o radu, onda povecanje neoporezivog iznosa ima za posledicu povecanje neto plate radnika, a ne neki tamo iznos koji poslodavac moze da ulozi da bi dobio vise novca. Zakljucak izvedite sami.

Faksi

pre 6 godina

Decko, cime si se to ti kvalifikovao da pricas o Telekomu, i jel kod tebe radi taj bagerista ili ti placas tog neurohirurga (ono, da, onoliko koliko prijavis za porez)? A znamo da si prvi galamio oko povecanja bednog minimalca, valjda najmanjeg u Evropi

Mihailo

pre 6 godina

Tko je, sve treba prodati. I to najbolje strancima, da sav kapital ode napolje. Zarada - minimaalac i pevaj. Imaš za dva obroka dnevno, tek da ne crkneš.
Ako ikada uđemo u EU i dobijemo mogućnost da nesmetano tražimo posao/selimo se iz Smrdije, ovde niko živ neće ostati osim botova i Gospodara botova.

Logika

pre 6 godina

@neoliberal Kad vlada smanji porez ona ne daje nista nego manje otima!I ne treba vlada nista da da nekome,treba samo da tim ljudima koji su sposobni i koji su nesto stvorili ostavi njihov posteno zaradjen novac!Vlada uzima i onda ona odredjuje kome treba da da,pa kako je vise fer uzeti od nekog i dati drugome,nego dozvoliti tom koji je zaradio da zadrzi svoje?!Sve poreze poslodavcima treba ukinuti,znaci svako da zadrzi svoje zato sto je tako fer i kad tako bude bilo svi ce biti privatnici a najbolji medju njima ce biti i najbogatiji!I potpuna podrska za privatizaciju telekoma i svih drugih javnih preduzeca.

neoliberali

pre 6 godina

Svaki put kada država smanjuje poreze to se prelije poslodavcima a ne radnicima. Isto bi se desilo i kod smanjenja poreza i doprinosa plate bi ostale iste a višak bi išao gazdama u džep za neki lep nov bmw. Kaže čovek Srbija ide u dobrom smeru? Najmanji rast u regionu, plate i penzije afričke, medijalna zarada oko 30.000 dinara.

Zoran

pre 6 godina

Nek prvo objasni kako im je tata u vreme Milosevica kupio Monu za 50 hiljada nemackih maraka, a radnike poslao na ulicu. Iz te pozicije bih i ja delio ekonomske savete.

Faksi

pre 6 godina

Decko, cime si se to ti kvalifikovao da pricas o Telekomu, i jel kod tebe radi taj bagerista ili ti placas tog neurohirurga (ono, da, onoliko koliko prijavis za porez)? A znamo da si prvi galamio oko povecanja bednog minimalca, valjda najmanjeg u Evropi

neoliberali

pre 6 godina

Svaki put kada država smanjuje poreze to se prelije poslodavcima a ne radnicima. Isto bi se desilo i kod smanjenja poreza i doprinosa plate bi ostale iste a višak bi išao gazdama u džep za neki lep nov bmw. Kaže čovek Srbija ide u dobrom smeru? Najmanji rast u regionu, plate i penzije afričke, medijalna zarada oko 30.000 dinara.

milos

pre 6 godina

Prica decko kome nijedan jedini radnik nije zadovoljan i to ne samo platom ali sta ce ne moze se birati danas... A isti upravo treba da zahvali vladi Srbije sto mu je omogucila da se bogati ovako brzo

s

pre 6 godina

Pa kad bi se lopovi hapsili, ekspresno osuđivali na robije i konfiskovala imovina sa kamatama...svega ovoga ne bi ni bilo...al što kaže šojić nema ni jedan dokaz...

Mihailo

pre 6 godina

Tko je, sve treba prodati. I to najbolje strancima, da sav kapital ode napolje. Zarada - minimaalac i pevaj. Imaš za dva obroka dnevno, tek da ne crkneš.
Ako ikada uđemo u EU i dobijemo mogućnost da nesmetano tražimo posao/selimo se iz Smrdije, ovde niko živ neće ostati osim botova i Gospodara botova.

Probijamo dno svakog dana

pre 6 godina

Ovaj klinac, dete kontroverznih bizMismena, priča o Telekomu.... a ljudi koji rade za sendvič, sok i crvenu ga brane na internetu... Čovek kome je pre par meseci minimalac bio prevelik, žalio se da mora da otpušta radnike, a danas gradi hotel u centru Beograda...

I1

pre 6 godina

Ko ovom klipanu daje za pravo da prica sta treba prodati?! Moze da prica o moni i tu je kraj. Ne bi ti radnici kukali da ti preduzece valja, nego radi ko mora i trpi.

КOMEНТАТОР

pre 6 godina

Нико да није поменуо багеристу из Лазаревца, није њему велика плата него је неурохирургу мала.

koki

pre 6 godina

Ako je ugovorena bruto zarada kao sto propisuje Zakon o radu, onda povecanje neoporezivog iznosa ima za posledicu povecanje neto plate radnika, a ne neki tamo iznos koji poslodavac moze da ulozi da bi dobio vise novca. Zakljucak izvedite sami.

da kažem

pre 6 godina

Ima jedna caka. Nema rasta privrede bez devalvacije precenjenog dinara koji pogoduje uvoznicima a uništava domaću proizvodnju jer im otežava izvoz.

maxy

pre 6 godina

@neoliberali

Osnuješ sopstvenu firmu i kupiš BMW. Vidiš kako je to lako, samo dva koraka te dele od savršenog života.

Većina privrednika, a posebno malih je daleko od BMWa. Dele sudbinu radnika, a država kao najveći dužnik privrede samo postavlja nove namete. Poslednji biser je obavezna članarina u PK Srbije.

ictulejt

pre 6 godina

Od svih komentatora do sad, samo 2 su procitala i razumela tekst, ostali su se uhvatili naslova i Telekoma, ostalo ili nisu ni citali ili nisu razumeli...

E kad je vec rec o vasem cenjenom Telekomu, da vam objasnim nesto - trenutno se uvodi opticka mreza. To ce da kosta par stotina miliona evra, koje Telekom nema vec dize kredite. ADSL oprema nije vise adekvatna, VDSL se od nekvaliteta raspada.
Posle toga ide prosirenje 4G mreze (posto je em najgora od sva 3 operatera em preopterecena) i uvodjenje 5G mreze (prakticno istovremeno, posto su jako spori s radovima). To ce isto da kosta nekoliko stotina miliona evra, koje Telekom nema.

A korisnici odlaze, prosle godine preko sto hiljada preslo u Telenor, Vip, SBB i ostale. Kako i nece, kad neko nema nikakvu uslugu, neko jedva 1/2 brzine interneta, neko dobije 2 meseca dzabe + 5 po dinar + 17 po punoj ceni dok drugi placa svih 24 po punoj ceni; neko placa 1200din za 400min/400sms/1GB dok drugi placa 1200din za neogranicene minute i sms i 102GB, itd. Totalni javasluk.

Tako da ne treba da razmisljate da li ce se prodati, vec kad i za koliko - za neku finu sumu ili za 1din i dugove...

Investicija

pre 6 godina

Čestitke na intelegenciji ovom dečku. On će da otme pare od radnika kojima su namenjene i da ih investira. Za 800 radnika po 2.5 Eura imaće 2000 Eura.
Ova investicija će neverovatno da unapredi poslovanje Mone

Predrag

pre 6 godina

@Ja radim u Moni i oni su dobre gazde. 
Ne pricaj gluposti...

To što ih nazivate gazdama prilično govori o Vama i odnosu njih kao poslodavaca ka Vama. Oni su vam gazde.

Srpska Privreda

pre 6 godina

Nek prvo objasni kako im je tata u vreme Milosevica kupio Monu za 50 hiljada nemackih maraka, a radnike poslao na ulicu. Iz te pozicije bih i ja delio ekonomske savete.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 11. januar 2018 13:43)

Tvoj komentar je potpuno tacan , Mona je nastala iz cuvene firme "Narodna Radinost" kada su Momirovici "privatizovali" tu firmu i to je jedna od prvih Udbaskih privatizacija u Srbiji, jos pre 2000-e godine, pod Slobodanom Milosevicem , kada su samo "odredjeni" mogli da rade to sto rade.

"Privatizovana" je za bukvalno smesnu cifru , nepojmljivo smesnu.

Sto se tice mladog Momirovica, lepo govori i razmislja.

Da li je merodavan da ista kaze sad je sve relativno u Srbiji, jer svi ti igraci koji su privatizovali po Srbiji, privatizovalu su na fore preko Udbaskih kombinacija.

Zato je Srbija tu gde jeste.

Po meni mladi Momirovic takodje nije merodavan da bilo sta prica na ove teme, ali moram da kazem da je sve sto je rekao skroz korektno.

Pozdrav!

dejan

pre 6 godina

Saradjivao sam sa njegovim kompanijama pre par godina. Zaposleni tamo su ozbiljno isfrustrirani, ne pitaju se ni za jednu jednu stvar, prebacuju odgovornost sa jednih na druge, a sve kao posledica toga sto se njihov rad ni malo ne ceni. Tamo se duze zadrzavaju jedino pripravnici koji su naravno na nekim minimalnim platama, za prilicno ozbiljne poslove. Svi koji iole nauce da rade svoj posao beze glavom bez obzira. Takodje prema spoljim saradnicima imaju odnos tipa - vi treba da se ponosite za koga radite, najbolje bi bilo da je sve apsolutno besplatno. Neverovatna ekipa.

Znamo se

pre 6 godina

Mamin i tatin sin reaio da prica o radu i uspehu i kako da na racun radnika ako im uštineš ovoliko možeš da prisvojiš sebi... Jako si pametan, samo što ti izigravaš uspeh i rad, a mamica i tatica su sve stekli.Tako da sinovac, paljba.

marko

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици, а познато је да су они политички запослили велики број људи и давали живу лову политички подобним привредницима тако што су били гаранти и куповали њихове обвезнице. Затим Галеника иста прича, гаранти за пропале веледрогерије, намештени тендери, вишак запослених. Телеком има убедљиво најбољу позицију од свих фирми, и буквално само сами себе могу да униште.
Тако да овај малиша треба да прича о криминалу који је порушио фирме, а не да прича о бизнису као да се десио слом хипотека што је повукло све доле, итд.
У суштини препорука за малог је да и даље негује брадицу, бира добре чуке, нек иде у проводе, и нек батали ове озбиљне теме.

vlado

pre 6 godina

1. Ukinuti duplo oporezivanje zarada - ako se vec placa PDV onda ukinuti porez na zaradu (10%), ovako placamo porez na porez.
2. Ukinuti deo koji poslodavac placa do "bruto 2" cifre,
3. Ukinuti obracun PDV-a na akcize (trenutno krajnja cena robe recimo goriva se racuna ovako (Nab.Cena+trg.marza+akcize)*1.2
3.a Ukinuti akcize na gorivo.
4. Ukinuti poreze na IMOVINU bilo koje vrste. Kada kupite kucu, stan, auto, motor vi ste platili porez (ili PDV ili porez na prenos apsolutnih prava) trenutno sa ovakvim sistemom poreza vi faktički niste vlasnik svoje ili dela svoje imovine ukoliko ne izmirujete godišnji porez (čitaj najam, kiriju) državi.
5. Akcize na duvan i alkohol da se uplaćuju direktno u RFZO.
6. Doneti i sprovesti zakon o poreklu imovine u periodu od 1990. do 2018. oduzeti svu nelegalno stečenu imovinu, dobar deo toga vratiti fondu PIO u vlasništvo i na upravljanje (profesionalizovati ga) ostatak formirati akc.drustva i investicione fondove u vlasnistvu gradjana Srbije sa profesionalnom korporativnom upravom
7. Odvojiti SUDSKU od izvršne vlasti direktnim izborom predsednika sudova, i direktnim izborom USTAVNIH SUDIJA.
Nisam ekonomista, samo privrednik elektro struke...

realista

pre 6 godina

Secamo se kada je njegov brat u 2017 govorio da bi trebalo cak smanjiti minimalac , kada je minimalac bio malobpreko 24 hiljade dinara. Evo primera koji osporavaju tvrdnju da ce nizi porezi na plate, povecati plate radnicima. Ta usteda ce otici uglavnom u licnubpotrosnju vlasnika ilibprosirenje poslovanja, koje ce doneti da se nece.zaposliti jos radnika, nego ce vise posla da imaju zaposleni koji rade, ainjih ce biti manje jer dualno obrazovanje ulazi na siroka vrata, jeftina radna snaga za koju se placa mnogo manje od minimalca a stizace svake skolske godine

objavite i moj

pre 6 godina

(ictulejt, 11. januar 2018 14:17)

E vidis genije da je to sve tacno sto pricas nigde u Evropi drzava ne bi bila vlasnik niti jednog preduzeca... a kad pogledas - sva najjaca su u ozbiljnoj sprezi i vlasnistvu sa drzavom. Sto se samog Telekoma tice, tacno je da se raspada ali to je zbog toga sto se koristi za potkusurivanje. Pravi lek za to je politicka odluka da se Telekom reorganizuje jer kada bi cuo koliko usta hrani taj Telekom ne bi mogao da poverujes.

Milance

pre 6 godina

Ukinite SBB koji drzi monopol u kablovskom sektoru I proverite poreklo uredjaja (da li su platili carinu). Ako nisu zaplenite im neocarinjenu imovinu I pripojite telekomu.

prosto ko pasulj

pre 6 godina

Kada ti je drzava takva da o bitnim subjektima savete daje neko iz UO Hotels, onda nema dalje.
U medjuvremenu... Madjarski bdp je x4. Pa niko iz nekog spa centra ne daje savete sta da rade sa fabrikama automobila.

Kvante

pre 6 godina

A kako Telenor kao državna firma dobro posluje? Menadžment u privatnom sektoru ne mora nužno da znači uspeh. Telekom ne sme da se proda samo da bi SNS imao pare za potrošnju.

Izvrnuto, i to namerno

pre 6 godina

Nije posledica partijskog, tačnije partokratskog upravljanja državnim i javnim preduzećima to da ih je nužno privatizovati, već bi posledica moralo da bude krivična odgovornost za poslovanje mimo zakona.

ictulejt

pre 6 godina

(Neko, tako, cisto 'nako., 11. januar 2018 16:01)
Telekom vise nije najjaci provajder. Privatni operateri imaju isto linkova ka inostranstvu kao i Telekom. Bakarnu infrastrukturu ima najvecu, ali ona je nebitna i pocelo je uklanjanje iste - sad je 21. vek, opticka vlakna i eventualno coax. 3/4G stanica ima manje i od Vipa i od Telenora.
Dani stare slave su prosli, nista se nije ulagalo na vreme, sad mora sve odjednom a za to nema para ni znanja. Vecina kvalitetnog kadra (inzenjeri) je presla kod konkurencije i/ili otisla u inostranstvo.

Neko, tako, cisto 'nako.

pre 6 godina

Telekom Srbija ce za nekoliko godina sigurno zavrsiti na subvencijama obzirom da znam kako tamo sve funkcionise , koliko su spori i koliko se ne uzbudjuju kad gube korisnike ( narocito biznis ) , ta firma funkcionise sad samo zbog potpunog monopola koji imaju , ali ih polako drugi provajderi stuzu i otimaju korisnike kvalitetom usluge , brzinom resavanja problema , uvodjenjem novih tehnologija.
Telekom treba pod hitno privatizovati pa nek se neko drugi bavi sa lenjim radnicima.
Sve treba da se privatizuje , neka se kunkurencija takmici izmedju sebe.
(MM, 11. januar 2018 15:05)

Kao prvo, Telekom je najjaci provajder svih telekomunikacionih usluga u zemlji sa ubedljivo najvecom infrastrukturom koju ni jedan jedini provajder nema, niti ce da ima, jer bi morao da ulozi 10 milijardi evra da bi infrastrukturno bio u istoj ravni sa Telekomom. Drugo, Telekom nema monopol na trzistu, ali koristi svoju infrastrukturu da se pita za cenu rente kada drugi manji provajderi zele koristiti njihovu mrezu za svoje usluge. Monopol bi bio da Telekom sprecava druge operatere i provajdere da razvijaju svoju infrastrukturu ili da brani i ucenjuje one koji se zele zakaciti na njihovu mrezu prodajuci sopstvene usluge. Istina je da je do pre 4-5 godina imao apsolutni monopol. Sada je situacija drugacija sa tendencijom ulaska jos jedne velike firme pored SBB-a koji ce korisnicima prodavati internet i fiksnu telefoniju i IPTV uslugu. Svi ostali internet provajderi u celoj zemlji, kupuju protok od SBB-a i Telekoma stim da Telekom ima ogroman udeo na trzistu jer velika vecina tih provajdera zapravo koristi i infrastrukturu Telekoma za plasman svojih usluga. Cak i SBB koristi infrastrukturu Telekoma za svoju fiksnu telefoniju tamo gde nemaju svoju infrastrukturnu mrezu. Trece, Telekom moze zavrsiti na subvencijama ne zbog svog poslovanja i gubitka korisnika jer indirektno ce to biti njihovi korisnici (ne mislim na mobilne operatere) vec ukoliko bude pljackanja kompanije od strane pojedinaca koji ce zeleti svesno da uniste najuspesniju srpsku drzavnu kompaniju koja ima kapacitete da bude lider u telekomunikacionim uslugama u ovom delu Evrope kada bi se poslovalo domacinski i domacinski ulagalo i ulazilo na nova trzista. Sav prihod od Telekoma se slije u budzet Republike a Telekom ne vidi ni 20% svojih prihoda. Da jr situacija drugacija, Telekom bi mogao da planira izlazak na druga trzista.. Ovako, cak ni u sopstvenu mrezu ne ulazu koliko treba vec tek toliko koliko mora. A to je skoro nista.

Nikola

pre 6 godina

Ovo samo u Srbiji da nezreo decko u poslu deli savete samo zato sto ga mama i tata guraju.Treba jos vode da prodje Dunavom mali...elem kako bese tata i mama dodjose do tih para da sagrade te hotele (ne bih rekao da je od koznih tasni)

Cvele

pre 6 godina

Gospodin koji to predlaze ,neka drzava preispita poreklo imovine njegove porodice. Jer smo svi mi finansirali telekom. Prikljcima od 2000 Dem-a.

kole

pre 6 godina

Ovaj momcic je izgleda studirao u nekoj garazi. Mogucnost da drzava smanji PDV sa 20 na 18% je izvesna koliko i da u svojoj supi sretnete vanzemaljca. Slazem se sa njim oko javnih preduzeca, jer upravo zbog partijskog plena i pljacke tih firmi one dodju na rezim subvencija. SPS godinama vodi Galeniku i uspeli su fabriku lekova u zemlji starih i bolesnih ljudi da uniste i oglodju kao termiti. Nazlost, nema ni hrabrog istrazivackog novinarstva, ni slobodnih institucija gde bi pravosudje pokrenulo postupke protiv odgovornih. Prodaja firmi strancima se takodje pokazala kao neuspesna, narocito u svetlu visokih subvencija za svakog zaposlenog {znaci, opet na drzavnim subvencijama}i sumnjivih dogovora sa vlasnikom kapitala gde veoma malo novca ostaje u drzavnoj kasi, a najveci deo se iznosi iz zemlje. Mora da se donese zakon o vodjenju javnih preduzeca od strane profesionalnih timova koji bi bili nezavisni od bilo koje partije, pa cak i od same vlade. Vlada bi imala pravo da svakodnevno kontrolise protok kapitala i daje ocenu za rad tima uz postovanje zakona i dogovor sa sindikatima.

ictulejt

pre 6 godina

@Predrag - ne razumem šta je sporno u tome što ih zaposleni zovu "gazda"? Drugovi sigurno nisu, familija još manje... E svašta
(****, 11. januar 2018 15:49)
Pa kad shvatis sta znaci "gazda" a sta "poslodavac" onda ces mozda i razumeti

dejan

pre 6 godina

...i ta 3€ ne bi povećao platu radnicima, već kao veliki mag srbistanskog biznisa, pravi tatin i mamin sin sve to "oploditi" kao - baš što su oni privatizovali firmu...eh, eh - Srbijo.
Da bar ćute - nego još zaklapaju..

CC master

pre 6 godina

Telekom-a (mts) izdrzava Telekom Republike Srpske (mtel). Za iste usluge cene u Srpskoj su vise 50%, a broj radnika u Srbiji je duplo veci.
Mtel radi za duplo vise nepotrebno zaposlenih u mts u.
Sram vas bilo!!!

Srbin

pre 6 godina

Džavna preduzeća bi bila u boljem stanju da se svaka vlast ponaša domaćinski u upravljanju istih. A to znači da ne zapošljava svoje stranačke kadrove i postavlja ih na rukovodeća mesta u istim. Kada bi za svako radno mesto bio raspisan konkurs i izabran stvarno najbolji kandidat bez ikakve protekcije, ta preduzeća bi bila stabilna i efikasna. A država bi ubirala prihod od poslovanja istih tih preduzeća. Ali gde bi se uhlebili svi stranački kadrovi sa kupljenim diplomama?! Kada kažem vlast mislim na sve vlasti koje su jahale na grbači ovog naroda od 1990 do danas! Bez izuzetka. Svi su isti u suštini!

MM

pre 6 godina

Telekom Srbija ce za nekoliko godina sigurno zavrsiti na subvencijama obzirom da znam kako tamo sve funkcionise , koliko su spori i koliko se ne uzbudjuju kad gube korisnike ( narocito biznis ) , ta firma funkcionise sad samo zbog potpunog monopola koji imaju , ali ih polako drugi provajderi stuzu i otimaju korisnike kvalitetom usluge , brzinom resavanja problema , uvodjenjem novih tehnologija.
Telekom treba pod hitno privatizovati pa nek se neko drugi bavi sa lenjim radnicima.
Sve treba da se privatizuje , neka se kunkurencija takmici izmedju sebe.

Hexadecimal

pre 6 godina

Nema drzave gde ti drzava vise gura ruku u dzep i oporezuje neke stvari cak dva puta a u isto vreme ne pruza NIKAKVU socijalnu zastitu, zdravstvo kobajagi besplatno a suda se placa participacija i na salterima specijalistickih odeljenja se reklamiraju privatne ordinacije nacelnika istih tih odeljenja jer su cekanja po 5 meseci za osnovne preglede (moj primer urologija), skolstvo kao besplatno zakljucno sa srednjim a knjige NOVE OBAVEZNE i iz dzepa roditelja, prevoza do skole nema i nema placenog obroka, znaci nije besplatno, socijalna pomoc maltene ne postoji, institucija bankrota koja je OSNOVA bilo kog kapitalistickog drustva ne postoji, privatni uterivaci dugova otimaju stanove i kuce i moje pitanje je zasta onda placamo tolke poreze i propalo penziono koje mora da se dotira iz budzeta. Dajte ljudi uozbiljite se, ovo je cista banana drzava i partokratija!

M?НСК

pre 6 godina

Sns,ni za koje pare neće prodati TELEKOM.To je njihova ZLATNA KOKA,STO ZA IZVLACENJE PARA,STO ZA PRISLUSKIVANJE.Nemaju dzabe svi zaposleni u Drzavnoj sluzbi broj 064.
p.s.Nije nemoguće da ga pod formom privatizacije,preuzme KARIĆ i RUSI.

C i n i k

pre 6 godina

Telekom je i prakticno na izdisaju, nmz da se nosi nikako sa ViP-om i Telenorom, ali ok, mislim da ti radnici vise vole da su na drzavna jasla pa makar imali po 100 e plate mesecno..

Vlada M

pre 6 godina

U principu čovek je u pravu. Vučić ne sprovodi strukturne reforme jer ne želi novu klasu ovakvih ljudi koji ekonomski misle a ne može da ih kontroliše. On više voli malecnu ekonomiju, ali njegovu. A još od Miloševića svi su takvi bili osim Đinđića.

ictulejt

pre 6 godina

Šta ćeš kad prodaš sve a
spiskaš pare?!
(M, 11. januar 2018 16:47)
Pa onda ces konacno morati da pocnes da radis umesto da "muzes" i "hvatas krivine"

petko

pre 6 godina

Sve je to u redu, osim sto nije trebalo da poredi platu bageriste, koji mozda upravlja najvecim bagerom na Balkanu, sa platom neurohirurga. Mozda bagetista I treba da ima vecu platu ako upravlja masinom vrednom 100.000 evra. Bolje da je pomenuo razne savetnike po javnim preduzecima kojih ima na stotine. A mogao je platu neurohirurga uporediti I sa medaljama u tekvondu pojedinacno vrednim 40.000 evra, koje ce neurohirurg zaraditi za 3,5 godina rada, a o penziji od 1200 evra od 40 godine moci ce da sanja.

Marko

pre 6 godina

U potpunosti podržavam prodaju svih državnih firmi one su samo plodno tlo za korupciju i protekcionizam.Šta država ima de se petlja u vodjenje firmi ona treba da naplaćuje porez , ali ne od 70 % na plate kako je sada već realan kako bi svi plaćali.Samo realni sektor diže zemlju iz sna ovako je samo tavorenje i bogaćenje partiske vojske koja po svaku cenu hoće da izbegne prodaju javnih firmi.

Logika

pre 6 godina

@neoliberal Kad vlada smanji porez ona ne daje nista nego manje otima!I ne treba vlada nista da da nekome,treba samo da tim ljudima koji su sposobni i koji su nesto stvorili ostavi njihov posteno zaradjen novac!Vlada uzima i onda ona odredjuje kome treba da da,pa kako je vise fer uzeti od nekog i dati drugome,nego dozvoliti tom koji je zaradio da zadrzi svoje?!Sve poreze poslodavcima treba ukinuti,znaci svako da zadrzi svoje zato sto je tako fer i kad tako bude bilo svi ce biti privatnici a najbolji medju njima ce biti i najbogatiji!I potpuna podrska za privatizaciju telekoma i svih drugih javnih preduzeca.

ivan

pre 6 godina

@Logika

Ako država ne uzme porez u čemu ćeš onda ti da živiš? Znaš li ti bilo šta o uređenju države? Ajd pokušaj u USA, pa čak i EU, da tako nešto izjaviš pa da vidiš kako bi prošao.

Privatnik koji dobro placa zaposlene

pre 6 godina

@Svaki put kada država smanjuje poreze to se prelije poslodavcima a ne radnicima. 

Recite mi molim vas kad je to drzava smanjivala poreze? Uzgred svaki radnik bi trebalo da ima u glavi svoju bruto plati jer toliko on zapravo kosta firmu u kojoj radi. Zatim neka se zapita da li on svojoj firmi zaradi toliki novac i da li bi on, kada bi bio privatnik, isplacivao svojim radnicima toliko.

Bgcity

pre 6 godina

@(Srbin, 11. januar 2018 17:17) ovo je 100% tacno, ali postavlja se pitanje, ako politicari ne zele da kada zasednu na vlast profesionalizuju javni sektor i tako vec decenijama, ko je onda duzan da tome stane na kraj??? Zrelu drzavu cini zreo narod koji brani zakon i institucije a narod koji sebe dozivljava kao topovsko meso nije u stanju politicare koji su narodu na platnom spisku da disciplinuje. Bogatsvo, uredjenje, sloboda, standard, kultura... su posledica delanja svesnog i odgovornog naroda koji ne dozvoljava da ga prave budalom. Ako narod nije takav, onda je siromasan, neproduktivan, povodljiv, nekulturan, zavidan, zadojen primitivnom propagandom i rijalitijima...onda je kao nas narod. Nazalost. Inace ovi momci iz Mone su brend, kvalitet i firma za svaku pohvalu.

0321

pre 6 godina

Čovek je rekao istinu a suština svega je da stranačko zapošljavanje uništava svaki segnent društva,posebno privredu.Botovi odmah skočili da ga kritikuju i lupaju minuse jer gde bih se oni inače zaposlili ....

Majkl Dzon

pre 6 godina

Onaj ko ista zna o ovoj zemlji, zna da ne postoji uspesno drzavno presuzece, da su to relikti komunizma i da ce uvek sluziti samo kao krave muzare za partiju na vlasti.
Vi to podrzavate!??
Smensni ste i ovaj covek je pogodio u metu.

linsta

pre 6 godina

@neoliberali

otvori firmu, ne kupuj bmw, te pare koje ustedis, ulozi u modernizaciju i lagano gasis firme svima koji umesto da ulazu u prozivodnju, kupuju bmw.

kuku end lele

pre 6 godina

ajde vise sa tim dzipovima itd...
zapocnite lepo neki biznis...i pod obavezno da se registrujete kao PR a ne doo..
posle 6 meseci bi kukali na sva usta za namete..

Aco

pre 6 godina

Nece se privreda rasteretiti ako se smanji PDV....porez nije ni prihod ni trosak...nego ce roba biti jeftinija za tih 2 % pa ce za toliko biti veca kupovna moc.Drzava treba da smanji porez na zarade za npr.5.000 dinara linearno svima...ali uz obavezu poslodavca da taj iznos koji je pre davao drzavi sada uplati radnicima....koji ce opet to potrositi za svakodnevne potrebe i povecati obim potrosnje i aktivnosti...a to ce se opet vratiti drzavi kroz PDV....

si

pre 6 godina

Prosto objasnjenje: NIKADA drzavni novac kada se pojavi rizik njegovog gubitka ili sam gubitak, zaposleni nece osecati kao svoj, vec ce ocecati da ta ista drzava kao poslodavac resi problem. Naravno kada je dobitak u pitanju onda je svaciji. Zato je kapitalizam pobedio.

Bogdan Sretic

pre 6 godina

Pa ljudi berlinski zid je odavno pao! Sta je sa vama?! Pa ovo sto mali Mona prica je otkriveno pre 200 godina.
NE MOZE VLADA DA UPRAVLJA PREDUZECIMA.

nesss

pre 6 godina

teško je naći zemlju gde se radnici rukama i nogama bore da sve ostane isto i da nastave da rade u državnom preduzeću..ne postoji način da im se ukaže na stotine primera državnih preduzeća, banaka itd koje su propale...radije bi svi da propadnu nego da 1 dan rade u privatnom sektoru..učiniće sve da još neki dan, mesec, godinu ostanu u "slatkom životu" koji je za druge prestao još od 90tih...nema tih argumenata..setite se samo "stručne javnosti" koja je urlala, kod poslednjeg pokušaja prodaje, da treba da ostane državni...to vam je strava i užas Srbije.

sintagma

pre 6 godina

Obozavam da slusam ove sto dele savete na forumima raznim. Prosto ne mogu da verujem kako se niko toga nije setio do sada. Izuzetno pametan neki momak!

Tera

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици, а познато је да су они политички запослили велики број људи и давали живу лову политички подобним привредницима тако што су били гаранти и куповали њихове обвезнице. Затим Галеника иста прича, гаранти за пропале веледрогерије, намештени тендери, вишак запослених. Телеком има убедљиво најбољу позицију од свих фирми, и буквално само сами себе могу да униште.
Тако да овај малиша треба да прича о криминалу који је порушио фирме, а не да прича о бизнису као да се десио слом хипотека што је повукло све доле, итд.
У суштини препорука за малог је да и даље негује брадицу, бира добре чуке, нек иде у проводе, и нек батали ове озбиљне теме.
(marko, 11. januar 2018 15:12)

PA o tome i prica, samo nekog treba da pogodi u celo, tri puta, da skonta ... To j sustina svih problema sa javnim rpeduzecima. Oni su privilegovani a opet polsuju u gubitku, pa gde to ima? Naravno u banana drzavama gde je kradja drzavne imovine (krades samog sebe) sasvim normalna stvar ...

Logika

pre 6 godina

Svaka cast na svemu sto je ovaj gospodin rekao,i drago mi je da ima u nasoj drzavi ovakvih domacina kojih bi da je sistem drugaciji bilo mnogo vise i nasa drzava bi mogla da krene napred velikim i brzim koracima.

Liberty

pre 6 godina

Odličan tekst! Zdrav razum, ništa drugo. Skoro sam izneverovao da neko od preduzetnika ima petlju da istupi u javnost sa ovako razumnim stavovima. Sav jad i kuknjava u Srbiji počivaju na odbijanju da se ovi zdravi rezoni razumeju.

Marko

pre 6 godina

Postovani gospodine Momirovicu:
Odakle vam pravo da komentarisete u tako podrugljivom kontekstu bageristu Kolubare? Znate li vi gospodine da rudari Kolubare prosecno dozive da prime sest meseci penziju. A znate li zasto? Zato sto smo izlozeni svim vremenskim nepogodama ,na kisi,suncu zimi(-20),zagadjenom vazduhu!Trudom,radom i nadljuckim naporima rudara uspevamo da odrzimo proizvodnju!Rizikujemo svaki dan svoj zivot u blatu. Dodjite u Kop bez tv ekipa da Vas ja provedem da vidite kako se zaradjuje hleb sa sedam kora gospodine!Nasa deca zive u zatrovanoj sredini svako trece u selima na obodu kopova ima asmu! Karcinom cveta medju mestanima i radnicima!
Nadam se da cete videti ovaj komentar i doci u Kolubaru od cijeg uglja se proizvodi preko 50 % struje na godisnjem nivou.

Srecno!

ictulejt

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици...
(marko, 11. januar 2018 15:12)
Pa to je i rekao - da ne mogu politicari (drzava) da vode firme. Jer ne moze politicar da bude apolitican u firmi, vec sve oko sebe mora da kontaminira politikom

Srle

pre 6 godina

Čovjek je u pravu za Telekom.Naime Mtel u RS kao dio MTSa svake godine biljezi milionski pad dobiti, a koji bi se inace trebao slijevatu u budzet MTSa tj Srbije i niko ne reagujem.

idriz

pre 6 godina

Direktor Mone sa par desetina zaposlenih kojima plata jedva prelazi 200-injak eura se nasao da prica o privatizaciji Telekoma, firme koja je kicma telekomunikacionog saobracaja Srbije i regiona.
Pa sta one ne proda svoju firmu? A pa ne, kako bi onda sinovi mogli svake godine da menjaju kolica...

Trifke

pre 6 godina

(petko, 11. januar 2018 16:43)
A i tebi poredjenje ide kao i ovome sto ga kritikujes. Prvo, najteze je biti sampion u pojedinacnom sportu. Drugo, tekvondo je sport sa najvecim brojem aktivnih takmicara koji postoji na ovoj planeti pa je, shodno tome, i konkurencija najveca. Trece, 40000€ se dobija sam za zlatnu olimpijsku medalju. Da li postoji iko ko misli da je lako biti najbolji na svetu u bilo cemu? Hirurzi, narocito oni dobri, zasluzuju izuzetne plate svakako, kao uostalom i svi ljudi koji dobro i posteno rade svoj posao, ali nisu sportisti krivi sto nam je drzava opljackana i opustosena i sto se i dalje pljacka i pustosi pa tako za hirurge i ostale koji primaju plate iz budzeta nema adekvatne nagrade za njihov rad. Dobro kod vrsnih hirurga je to sto mogu da otvore privatnu praksu i da odu u inostranstvo dok vrhunski sportisti, pogotovo iz sportova gde nema para kao sto je tekvondo, nemaju bas previse mogucnosti da zarade a to posebno nacionalno osecanje koje ih krasi sputava ih da odu da se takmice za neku drugu drzavu gde bi dobili daleko vece pare od tih 40000€ samo da se takmice a sa nagradom za najbolje na svetu bi obezbedili i cukununucice.

Sasa

pre 6 godina

Telekom je sponzor sportskih klubova, kojekakvih manifestacija i organizacija, a oprema i kvalitet usluge im je korak od dna. Više od godinu dana ne mogu da zamene neispravnu baznu stanicu i jedan deo Valjeva je užasno pokriven mrežom, i to širi centar grada... Neka prvo poprave ono od čega zarađuju pare pa onda daju za sponzorstva klubovima gubitašima.

Bilja

pre 6 godina

Коментар о РУДАРИМА - БАГЕРИСТИМА КОЛУБАРЕ ЈЕ НЕУМЕСТАН И ПОРЕЂЕЊЕ СА ХИРУРГОМ. Нема рудар велику плату, него хирурзи су мало плаћени за свој тежак рад.Услови у којима раде рудари су надљудски, блато, киша, снег, сунце, врелина....ради се исто, да би Србија имала струју. Лепо рече Марко ....дођи мало на коп да видиш како је.

Milašin

pre 6 godina

Momirovic vas je takao u komunisticke mozgove i to vas boli! Zato je i ova zemlja postala zemlja penzionera iz koje svi beze, svi sem partijskih vojnika i penzionera.

milanko ministar

pre 6 godina

Pa ljudi, jel vi citate/slusate!?
Nije rekao da je plata bageriste velika, vec da je veca od plate neurohirurga. Sto je istina!!!

Logika

pre 6 godina

Svaka cast na svemu sto je ovaj gospodin rekao,i drago mi je da ima u nasoj drzavi ovakvih domacina kojih bi da je sistem drugaciji bilo mnogo vise i nasa drzava bi mogla da krene napred velikim i brzim koracima.

Logika

pre 6 godina

@neoliberal Kad vlada smanji porez ona ne daje nista nego manje otima!I ne treba vlada nista da da nekome,treba samo da tim ljudima koji su sposobni i koji su nesto stvorili ostavi njihov posteno zaradjen novac!Vlada uzima i onda ona odredjuje kome treba da da,pa kako je vise fer uzeti od nekog i dati drugome,nego dozvoliti tom koji je zaradio da zadrzi svoje?!Sve poreze poslodavcima treba ukinuti,znaci svako da zadrzi svoje zato sto je tako fer i kad tako bude bilo svi ce biti privatnici a najbolji medju njima ce biti i najbogatiji!I potpuna podrska za privatizaciju telekoma i svih drugih javnih preduzeca.

Liberty

pre 6 godina

Odličan tekst! Zdrav razum, ništa drugo. Skoro sam izneverovao da neko od preduzetnika ima petlju da istupi u javnost sa ovako razumnim stavovima. Sav jad i kuknjava u Srbiji počivaju na odbijanju da se ovi zdravi rezoni razumeju.

Faksi

pre 6 godina

Decko, cime si se to ti kvalifikovao da pricas o Telekomu, i jel kod tebe radi taj bagerista ili ti placas tog neurohirurga (ono, da, onoliko koliko prijavis za porez)? A znamo da si prvi galamio oko povecanja bednog minimalca, valjda najmanjeg u Evropi

ictulejt

pre 6 godina

Od svih komentatora do sad, samo 2 su procitala i razumela tekst, ostali su se uhvatili naslova i Telekoma, ostalo ili nisu ni citali ili nisu razumeli...

E kad je vec rec o vasem cenjenom Telekomu, da vam objasnim nesto - trenutno se uvodi opticka mreza. To ce da kosta par stotina miliona evra, koje Telekom nema vec dize kredite. ADSL oprema nije vise adekvatna, VDSL se od nekvaliteta raspada.
Posle toga ide prosirenje 4G mreze (posto je em najgora od sva 3 operatera em preopterecena) i uvodjenje 5G mreze (prakticno istovremeno, posto su jako spori s radovima). To ce isto da kosta nekoliko stotina miliona evra, koje Telekom nema.

A korisnici odlaze, prosle godine preko sto hiljada preslo u Telenor, Vip, SBB i ostale. Kako i nece, kad neko nema nikakvu uslugu, neko jedva 1/2 brzine interneta, neko dobije 2 meseca dzabe + 5 po dinar + 17 po punoj ceni dok drugi placa svih 24 po punoj ceni; neko placa 1200din za 400min/400sms/1GB dok drugi placa 1200din za neogranicene minute i sms i 102GB, itd. Totalni javasluk.

Tako da ne treba da razmisljate da li ce se prodati, vec kad i za koliko - za neku finu sumu ili za 1din i dugove...

Privatnik koji dobro placa zaposlene

pre 6 godina

@Svaki put kada država smanjuje poreze to se prelije poslodavcima a ne radnicima. 

Recite mi molim vas kad je to drzava smanjivala poreze? Uzgred svaki radnik bi trebalo da ima u glavi svoju bruto plati jer toliko on zapravo kosta firmu u kojoj radi. Zatim neka se zapita da li on svojoj firmi zaradi toliki novac i da li bi on, kada bi bio privatnik, isplacivao svojim radnicima toliko.

Milance

pre 6 godina

Ukinite SBB koji drzi monopol u kablovskom sektoru I proverite poreklo uredjaja (da li su platili carinu). Ako nisu zaplenite im neocarinjenu imovinu I pripojite telekomu.

Majkl Dzon

pre 6 godina

Onaj ko ista zna o ovoj zemlji, zna da ne postoji uspesno drzavno presuzece, da su to relikti komunizma i da ce uvek sluziti samo kao krave muzare za partiju na vlasti.
Vi to podrzavate!??
Smensni ste i ovaj covek je pogodio u metu.

I1

pre 6 godina

Ko ovom klipanu daje za pravo da prica sta treba prodati?! Moze da prica o moni i tu je kraj. Ne bi ti radnici kukali da ti preduzece valja, nego radi ko mora i trpi.

C i n i k

pre 6 godina

Telekom je i prakticno na izdisaju, nmz da se nosi nikako sa ViP-om i Telenorom, ali ok, mislim da ti radnici vise vole da su na drzavna jasla pa makar imali po 100 e plate mesecno..

MM

pre 6 godina

Telekom Srbija ce za nekoliko godina sigurno zavrsiti na subvencijama obzirom da znam kako tamo sve funkcionise , koliko su spori i koliko se ne uzbudjuju kad gube korisnike ( narocito biznis ) , ta firma funkcionise sad samo zbog potpunog monopola koji imaju , ali ih polako drugi provajderi stuzu i otimaju korisnike kvalitetom usluge , brzinom resavanja problema , uvodjenjem novih tehnologija.
Telekom treba pod hitno privatizovati pa nek se neko drugi bavi sa lenjim radnicima.
Sve treba da se privatizuje , neka se kunkurencija takmici izmedju sebe.

Predrag

pre 6 godina

@Ja radim u Moni i oni su dobre gazde. 
Ne pricaj gluposti...

To što ih nazivate gazdama prilično govori o Vama i odnosu njih kao poslodavaca ka Vama. Oni su vam gazde.

Marko

pre 6 godina

U potpunosti podržavam prodaju svih državnih firmi one su samo plodno tlo za korupciju i protekcionizam.Šta država ima de se petlja u vodjenje firmi ona treba da naplaćuje porez , ali ne od 70 % na plate kako je sada već realan kako bi svi plaćali.Samo realni sektor diže zemlju iz sna ovako je samo tavorenje i bogaćenje partiske vojske koja po svaku cenu hoće da izbegne prodaju javnih firmi.

milos

pre 6 godina

Prica decko kome nijedan jedini radnik nije zadovoljan i to ne samo platom ali sta ce ne moze se birati danas... A isti upravo treba da zahvali vladi Srbije sto mu je omogucila da se bogati ovako brzo

neoliberali

pre 6 godina

Svaki put kada država smanjuje poreze to se prelije poslodavcima a ne radnicima. Isto bi se desilo i kod smanjenja poreza i doprinosa plate bi ostale iste a višak bi išao gazdama u džep za neki lep nov bmw. Kaže čovek Srbija ide u dobrom smeru? Najmanji rast u regionu, plate i penzije afričke, medijalna zarada oko 30.000 dinara.

CC master

pre 6 godina

Telekom-a (mts) izdrzava Telekom Republike Srpske (mtel). Za iste usluge cene u Srpskoj su vise 50%, a broj radnika u Srbiji je duplo veci.
Mtel radi za duplo vise nepotrebno zaposlenih u mts u.
Sram vas bilo!!!

Trifke

pre 6 godina

(petko, 11. januar 2018 16:43)
A i tebi poredjenje ide kao i ovome sto ga kritikujes. Prvo, najteze je biti sampion u pojedinacnom sportu. Drugo, tekvondo je sport sa najvecim brojem aktivnih takmicara koji postoji na ovoj planeti pa je, shodno tome, i konkurencija najveca. Trece, 40000€ se dobija sam za zlatnu olimpijsku medalju. Da li postoji iko ko misli da je lako biti najbolji na svetu u bilo cemu? Hirurzi, narocito oni dobri, zasluzuju izuzetne plate svakako, kao uostalom i svi ljudi koji dobro i posteno rade svoj posao, ali nisu sportisti krivi sto nam je drzava opljackana i opustosena i sto se i dalje pljacka i pustosi pa tako za hirurge i ostale koji primaju plate iz budzeta nema adekvatne nagrade za njihov rad. Dobro kod vrsnih hirurga je to sto mogu da otvore privatnu praksu i da odu u inostranstvo dok vrhunski sportisti, pogotovo iz sportova gde nema para kao sto je tekvondo, nemaju bas previse mogucnosti da zarade a to posebno nacionalno osecanje koje ih krasi sputava ih da odu da se takmice za neku drugu drzavu gde bi dobili daleko vece pare od tih 40000€ samo da se takmice a sa nagradom za najbolje na svetu bi obezbedili i cukununucice.

Mihailo

pre 6 godina

Tko je, sve treba prodati. I to najbolje strancima, da sav kapital ode napolje. Zarada - minimaalac i pevaj. Imaš za dva obroka dnevno, tek da ne crkneš.
Ako ikada uđemo u EU i dobijemo mogućnost da nesmetano tražimo posao/selimo se iz Smrdije, ovde niko živ neće ostati osim botova i Gospodara botova.

Zoran

pre 6 godina

Nek prvo objasni kako im je tata u vreme Milosevica kupio Monu za 50 hiljada nemackih maraka, a radnike poslao na ulicu. Iz te pozicije bih i ja delio ekonomske savete.

nesss

pre 6 godina

teško je naći zemlju gde se radnici rukama i nogama bore da sve ostane isto i da nastave da rade u državnom preduzeću..ne postoji način da im se ukaže na stotine primera državnih preduzeća, banaka itd koje su propale...radije bi svi da propadnu nego da 1 dan rade u privatnom sektoru..učiniće sve da još neki dan, mesec, godinu ostanu u "slatkom životu" koji je za druge prestao još od 90tih...nema tih argumenata..setite se samo "stručne javnosti" koja je urlala, kod poslednjeg pokušaja prodaje, da treba da ostane državni...to vam je strava i užas Srbije.

ivan

pre 6 godina

@Logika

Ako država ne uzme porez u čemu ćeš onda ti da živiš? Znaš li ti bilo šta o uređenju države? Ajd pokušaj u USA, pa čak i EU, da tako nešto izjaviš pa da vidiš kako bi prošao.

Bogdan Sretic

pre 6 godina

Pa ljudi berlinski zid je odavno pao! Sta je sa vama?! Pa ovo sto mali Mona prica je otkriveno pre 200 godina.
NE MOZE VLADA DA UPRAVLJA PREDUZECIMA.

da kažem

pre 6 godina

Ima jedna caka. Nema rasta privrede bez devalvacije precenjenog dinara koji pogoduje uvoznicima a uništava domaću proizvodnju jer im otežava izvoz.

0321

pre 6 godina

Čovek je rekao istinu a suština svega je da stranačko zapošljavanje uništava svaki segnent društva,posebno privredu.Botovi odmah skočili da ga kritikuju i lupaju minuse jer gde bih se oni inače zaposlili ....

Vlada M

pre 6 godina

U principu čovek je u pravu. Vučić ne sprovodi strukturne reforme jer ne želi novu klasu ovakvih ljudi koji ekonomski misle a ne može da ih kontroliše. On više voli malecnu ekonomiju, ali njegovu. A još od Miloševića svi su takvi bili osim Đinđića.

Probijamo dno svakog dana

pre 6 godina

Ovaj klinac, dete kontroverznih bizMismena, priča o Telekomu.... a ljudi koji rade za sendvič, sok i crvenu ga brane na internetu... Čovek kome je pre par meseci minimalac bio prevelik, žalio se da mora da otpušta radnike, a danas gradi hotel u centru Beograda...

Investicija

pre 6 godina

Čestitke na intelegenciji ovom dečku. On će da otme pare od radnika kojima su namenjene i da ih investira. Za 800 radnika po 2.5 Eura imaće 2000 Eura.
Ova investicija će neverovatno da unapredi poslovanje Mone

marko

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици, а познато је да су они политички запослили велики број људи и давали живу лову политички подобним привредницима тако што су били гаранти и куповали њихове обвезнице. Затим Галеника иста прича, гаранти за пропале веледрогерије, намештени тендери, вишак запослених. Телеком има убедљиво најбољу позицију од свих фирми, и буквално само сами себе могу да униште.
Тако да овај малиша треба да прича о криминалу који је порушио фирме, а не да прича о бизнису као да се десио слом хипотека што је повукло све доле, итд.
У суштини препорука за малог је да и даље негује брадицу, бира добре чуке, нек иде у проводе, и нек батали ове озбиљне теме.

Srle

pre 6 godina

Čovjek je u pravu za Telekom.Naime Mtel u RS kao dio MTSa svake godine biljezi milionski pad dobiti, a koji bi se inace trebao slijevatu u budzet MTSa tj Srbije i niko ne reagujem.

ictulejt

pre 6 godina

Šta ćeš kad prodaš sve a
spiskaš pare?!
(M, 11. januar 2018 16:47)
Pa onda ces konacno morati da pocnes da radis umesto da "muzes" i "hvatas krivine"

objavite i moj

pre 6 godina

(ictulejt, 11. januar 2018 14:17)

E vidis genije da je to sve tacno sto pricas nigde u Evropi drzava ne bi bila vlasnik niti jednog preduzeca... a kad pogledas - sva najjaca su u ozbiljnoj sprezi i vlasnistvu sa drzavom. Sto se samog Telekoma tice, tacno je da se raspada ali to je zbog toga sto se koristi za potkusurivanje. Pravi lek za to je politicka odluka da se Telekom reorganizuje jer kada bi cuo koliko usta hrani taj Telekom ne bi mogao da poverujes.

prosto ko pasulj

pre 6 godina

Kada ti je drzava takva da o bitnim subjektima savete daje neko iz UO Hotels, onda nema dalje.
U medjuvremenu... Madjarski bdp je x4. Pa niko iz nekog spa centra ne daje savete sta da rade sa fabrikama automobila.

Znamo se

pre 6 godina

Mamin i tatin sin reaio da prica o radu i uspehu i kako da na racun radnika ako im uštineš ovoliko možeš da prisvojiš sebi... Jako si pametan, samo što ti izigravaš uspeh i rad, a mamica i tatica su sve stekli.Tako da sinovac, paljba.

realista

pre 6 godina

Secamo se kada je njegov brat u 2017 govorio da bi trebalo cak smanjiti minimalac , kada je minimalac bio malobpreko 24 hiljade dinara. Evo primera koji osporavaju tvrdnju da ce nizi porezi na plate, povecati plate radnicima. Ta usteda ce otici uglavnom u licnubpotrosnju vlasnika ilibprosirenje poslovanja, koje ce doneti da se nece.zaposliti jos radnika, nego ce vise posla da imaju zaposleni koji rade, ainjih ce biti manje jer dualno obrazovanje ulazi na siroka vrata, jeftina radna snaga za koju se placa mnogo manje od minimalca a stizace svake skolske godine

maxy

pre 6 godina

@neoliberali

Osnuješ sopstvenu firmu i kupiš BMW. Vidiš kako je to lako, samo dva koraka te dele od savršenog života.

Većina privrednika, a posebno malih je daleko od BMWa. Dele sudbinu radnika, a država kao najveći dužnik privrede samo postavlja nove namete. Poslednji biser je obavezna članarina u PK Srbije.

ictulejt

pre 6 godina

(Neko, tako, cisto 'nako., 11. januar 2018 16:01)
Telekom vise nije najjaci provajder. Privatni operateri imaju isto linkova ka inostranstvu kao i Telekom. Bakarnu infrastrukturu ima najvecu, ali ona je nebitna i pocelo je uklanjanje iste - sad je 21. vek, opticka vlakna i eventualno coax. 3/4G stanica ima manje i od Vipa i od Telenora.
Dani stare slave su prosli, nista se nije ulagalo na vreme, sad mora sve odjednom a za to nema para ni znanja. Vecina kvalitetnog kadra (inzenjeri) je presla kod konkurencije i/ili otisla u inostranstvo.

idriz

pre 6 godina

Direktor Mone sa par desetina zaposlenih kojima plata jedva prelazi 200-injak eura se nasao da prica o privatizaciji Telekoma, firme koja je kicma telekomunikacionog saobracaja Srbije i regiona.
Pa sta one ne proda svoju firmu? A pa ne, kako bi onda sinovi mogli svake godine da menjaju kolica...

Nikola

pre 6 godina

Ovo samo u Srbiji da nezreo decko u poslu deli savete samo zato sto ga mama i tata guraju.Treba jos vode da prodje Dunavom mali...elem kako bese tata i mama dodjose do tih para da sagrade te hotele (ne bih rekao da je od koznih tasni)

Bgcity

pre 6 godina

@(Srbin, 11. januar 2018 17:17) ovo je 100% tacno, ali postavlja se pitanje, ako politicari ne zele da kada zasednu na vlast profesionalizuju javni sektor i tako vec decenijama, ko je onda duzan da tome stane na kraj??? Zrelu drzavu cini zreo narod koji brani zakon i institucije a narod koji sebe dozivljava kao topovsko meso nije u stanju politicare koji su narodu na platnom spisku da disciplinuje. Bogatsvo, uredjenje, sloboda, standard, kultura... su posledica delanja svesnog i odgovornog naroda koji ne dozvoljava da ga prave budalom. Ako narod nije takav, onda je siromasan, neproduktivan, povodljiv, nekulturan, zavidan, zadojen primitivnom propagandom i rijalitijima...onda je kao nas narod. Nazalost. Inace ovi momci iz Mone su brend, kvalitet i firma za svaku pohvalu.

koki

pre 6 godina

Ako je ugovorena bruto zarada kao sto propisuje Zakon o radu, onda povecanje neoporezivog iznosa ima za posledicu povecanje neto plate radnika, a ne neki tamo iznos koji poslodavac moze da ulozi da bi dobio vise novca. Zakljucak izvedite sami.

Kvante

pre 6 godina

A kako Telenor kao državna firma dobro posluje? Menadžment u privatnom sektoru ne mora nužno da znači uspeh. Telekom ne sme da se proda samo da bi SNS imao pare za potrošnju.

Neko, tako, cisto 'nako.

pre 6 godina

Telekom Srbija ce za nekoliko godina sigurno zavrsiti na subvencijama obzirom da znam kako tamo sve funkcionise , koliko su spori i koliko se ne uzbudjuju kad gube korisnike ( narocito biznis ) , ta firma funkcionise sad samo zbog potpunog monopola koji imaju , ali ih polako drugi provajderi stuzu i otimaju korisnike kvalitetom usluge , brzinom resavanja problema , uvodjenjem novih tehnologija.
Telekom treba pod hitno privatizovati pa nek se neko drugi bavi sa lenjim radnicima.
Sve treba da se privatizuje , neka se kunkurencija takmici izmedju sebe.
(MM, 11. januar 2018 15:05)

Kao prvo, Telekom je najjaci provajder svih telekomunikacionih usluga u zemlji sa ubedljivo najvecom infrastrukturom koju ni jedan jedini provajder nema, niti ce da ima, jer bi morao da ulozi 10 milijardi evra da bi infrastrukturno bio u istoj ravni sa Telekomom. Drugo, Telekom nema monopol na trzistu, ali koristi svoju infrastrukturu da se pita za cenu rente kada drugi manji provajderi zele koristiti njihovu mrezu za svoje usluge. Monopol bi bio da Telekom sprecava druge operatere i provajdere da razvijaju svoju infrastrukturu ili da brani i ucenjuje one koji se zele zakaciti na njihovu mrezu prodajuci sopstvene usluge. Istina je da je do pre 4-5 godina imao apsolutni monopol. Sada je situacija drugacija sa tendencijom ulaska jos jedne velike firme pored SBB-a koji ce korisnicima prodavati internet i fiksnu telefoniju i IPTV uslugu. Svi ostali internet provajderi u celoj zemlji, kupuju protok od SBB-a i Telekoma stim da Telekom ima ogroman udeo na trzistu jer velika vecina tih provajdera zapravo koristi i infrastrukturu Telekoma za plasman svojih usluga. Cak i SBB koristi infrastrukturu Telekoma za svoju fiksnu telefoniju tamo gde nemaju svoju infrastrukturnu mrezu. Trece, Telekom moze zavrsiti na subvencijama ne zbog svog poslovanja i gubitka korisnika jer indirektno ce to biti njihovi korisnici (ne mislim na mobilne operatere) vec ukoliko bude pljackanja kompanije od strane pojedinaca koji ce zeleti svesno da uniste najuspesniju srpsku drzavnu kompaniju koja ima kapacitete da bude lider u telekomunikacionim uslugama u ovom delu Evrope kada bi se poslovalo domacinski i domacinski ulagalo i ulazilo na nova trzista. Sav prihod od Telekoma se slije u budzet Republike a Telekom ne vidi ni 20% svojih prihoda. Da jr situacija drugacija, Telekom bi mogao da planira izlazak na druga trzista.. Ovako, cak ni u sopstvenu mrezu ne ulazu koliko treba vec tek toliko koliko mora. A to je skoro nista.

ictulejt

pre 6 godina

@Predrag - ne razumem šta je sporno u tome što ih zaposleni zovu "gazda"? Drugovi sigurno nisu, familija još manje... E svašta
(****, 11. januar 2018 15:49)
Pa kad shvatis sta znaci "gazda" a sta "poslodavac" onda ces mozda i razumeti

petko

pre 6 godina

Sve je to u redu, osim sto nije trebalo da poredi platu bageriste, koji mozda upravlja najvecim bagerom na Balkanu, sa platom neurohirurga. Mozda bagetista I treba da ima vecu platu ako upravlja masinom vrednom 100.000 evra. Bolje da je pomenuo razne savetnike po javnim preduzecima kojih ima na stotine. A mogao je platu neurohirurga uporediti I sa medaljama u tekvondu pojedinacno vrednim 40.000 evra, koje ce neurohirurg zaraditi za 3,5 godina rada, a o penziji od 1200 evra od 40 godine moci ce da sanja.

Cvele

pre 6 godina

Gospodin koji to predlaze ,neka drzava preispita poreklo imovine njegove porodice. Jer smo svi mi finansirali telekom. Prikljcima od 2000 Dem-a.

Tera

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици, а познато је да су они политички запослили велики број људи и давали живу лову политички подобним привредницима тако што су били гаранти и куповали њихове обвезнице. Затим Галеника иста прича, гаранти за пропале веледрогерије, намештени тендери, вишак запослених. Телеком има убедљиво најбољу позицију од свих фирми, и буквално само сами себе могу да униште.
Тако да овај малиша треба да прича о криминалу који је порушио фирме, а не да прича о бизнису као да се десио слом хипотека што је повукло све доле, итд.
У суштини препорука за малог је да и даље негује брадицу, бира добре чуке, нек иде у проводе, и нек батали ове озбиљне теме.
(marko, 11. januar 2018 15:12)

PA o tome i prica, samo nekog treba da pogodi u celo, tri puta, da skonta ... To j sustina svih problema sa javnim rpeduzecima. Oni su privilegovani a opet polsuju u gubitku, pa gde to ima? Naravno u banana drzavama gde je kradja drzavne imovine (krades samog sebe) sasvim normalna stvar ...

vlado

pre 6 godina

1. Ukinuti duplo oporezivanje zarada - ako se vec placa PDV onda ukinuti porez na zaradu (10%), ovako placamo porez na porez.
2. Ukinuti deo koji poslodavac placa do "bruto 2" cifre,
3. Ukinuti obracun PDV-a na akcize (trenutno krajnja cena robe recimo goriva se racuna ovako (Nab.Cena+trg.marza+akcize)*1.2
3.a Ukinuti akcize na gorivo.
4. Ukinuti poreze na IMOVINU bilo koje vrste. Kada kupite kucu, stan, auto, motor vi ste platili porez (ili PDV ili porez na prenos apsolutnih prava) trenutno sa ovakvim sistemom poreza vi faktički niste vlasnik svoje ili dela svoje imovine ukoliko ne izmirujete godišnji porez (čitaj najam, kiriju) državi.
5. Akcize na duvan i alkohol da se uplaćuju direktno u RFZO.
6. Doneti i sprovesti zakon o poreklu imovine u periodu od 1990. do 2018. oduzeti svu nelegalno stečenu imovinu, dobar deo toga vratiti fondu PIO u vlasništvo i na upravljanje (profesionalizovati ga) ostatak formirati akc.drustva i investicione fondove u vlasnistvu gradjana Srbije sa profesionalnom korporativnom upravom
7. Odvojiti SUDSKU od izvršne vlasti direktnim izborom predsednika sudova, i direktnim izborom USTAVNIH SUDIJA.
Nisam ekonomista, samo privrednik elektro struke...

КOMEНТАТОР

pre 6 godina

Нико да није поменуо багеристу из Лазаревца, није њему велика плата него је неурохирургу мала.

dejan

pre 6 godina

...i ta 3€ ne bi povećao platu radnicima, već kao veliki mag srbistanskog biznisa, pravi tatin i mamin sin sve to "oploditi" kao - baš što su oni privatizovali firmu...eh, eh - Srbijo.
Da bar ćute - nego još zaklapaju..

dejan

pre 6 godina

Saradjivao sam sa njegovim kompanijama pre par godina. Zaposleni tamo su ozbiljno isfrustrirani, ne pitaju se ni za jednu jednu stvar, prebacuju odgovornost sa jednih na druge, a sve kao posledica toga sto se njihov rad ni malo ne ceni. Tamo se duze zadrzavaju jedino pripravnici koji su naravno na nekim minimalnim platama, za prilicno ozbiljne poslove. Svi koji iole nauce da rade svoj posao beze glavom bez obzira. Takodje prema spoljim saradnicima imaju odnos tipa - vi treba da se ponosite za koga radite, najbolje bi bilo da je sve apsolutno besplatno. Neverovatna ekipa.

Izvrnuto, i to namerno

pre 6 godina

Nije posledica partijskog, tačnije partokratskog upravljanja državnim i javnim preduzećima to da ih je nužno privatizovati, već bi posledica moralo da bude krivična odgovornost za poslovanje mimo zakona.

Marko

pre 6 godina

Postovani gospodine Momirovicu:
Odakle vam pravo da komentarisete u tako podrugljivom kontekstu bageristu Kolubare? Znate li vi gospodine da rudari Kolubare prosecno dozive da prime sest meseci penziju. A znate li zasto? Zato sto smo izlozeni svim vremenskim nepogodama ,na kisi,suncu zimi(-20),zagadjenom vazduhu!Trudom,radom i nadljuckim naporima rudara uspevamo da odrzimo proizvodnju!Rizikujemo svaki dan svoj zivot u blatu. Dodjite u Kop bez tv ekipa da Vas ja provedem da vidite kako se zaradjuje hleb sa sedam kora gospodine!Nasa deca zive u zatrovanoj sredini svako trece u selima na obodu kopova ima asmu! Karcinom cveta medju mestanima i radnicima!
Nadam se da cete videti ovaj komentar i doci u Kolubaru od cijeg uglja se proizvodi preko 50 % struje na godisnjem nivou.

Srecno!

sintagma

pre 6 godina

Obozavam da slusam ove sto dele savete na forumima raznim. Prosto ne mogu da verujem kako se niko toga nije setio do sada. Izuzetno pametan neki momak!

ictulejt

pre 6 godina

Бистар неки момак, једини је проблем што мало не уме да уђе у детаље. Мртав ладно се ухватио три области које доносе убедљиво највеће профите чак и у нашој земљи. Сектор осигурања је код нас профитабилнији него у свету, и проблем Дунав осигурања није у сектору већ у политици...
(marko, 11. januar 2018 15:12)
Pa to je i rekao - da ne mogu politicari (drzava) da vode firme. Jer ne moze politicar da bude apolitican u firmi, vec sve oko sebe mora da kontaminira politikom

Milašin

pre 6 godina

Momirovic vas je takao u komunisticke mozgove i to vas boli! Zato je i ova zemlja postala zemlja penzionera iz koje svi beze, svi sem partijskih vojnika i penzionera.

kole

pre 6 godina

Ovaj momcic je izgleda studirao u nekoj garazi. Mogucnost da drzava smanji PDV sa 20 na 18% je izvesna koliko i da u svojoj supi sretnete vanzemaljca. Slazem se sa njim oko javnih preduzeca, jer upravo zbog partijskog plena i pljacke tih firmi one dodju na rezim subvencija. SPS godinama vodi Galeniku i uspeli su fabriku lekova u zemlji starih i bolesnih ljudi da uniste i oglodju kao termiti. Nazlost, nema ni hrabrog istrazivackog novinarstva, ni slobodnih institucija gde bi pravosudje pokrenulo postupke protiv odgovornih. Prodaja firmi strancima se takodje pokazala kao neuspesna, narocito u svetlu visokih subvencija za svakog zaposlenog {znaci, opet na drzavnim subvencijama}i sumnjivih dogovora sa vlasnikom kapitala gde veoma malo novca ostaje u drzavnoj kasi, a najveci deo se iznosi iz zemlje. Mora da se donese zakon o vodjenju javnih preduzeca od strane profesionalnih timova koji bi bili nezavisni od bilo koje partije, pa cak i od same vlade. Vlada bi imala pravo da svakodnevno kontrolise protok kapitala i daje ocenu za rad tima uz postovanje zakona i dogovor sa sindikatima.

M?НСК

pre 6 godina

Sns,ni za koje pare neće prodati TELEKOM.To je njihova ZLATNA KOKA,STO ZA IZVLACENJE PARA,STO ZA PRISLUSKIVANJE.Nemaju dzabe svi zaposleni u Drzavnoj sluzbi broj 064.
p.s.Nije nemoguće da ga pod formom privatizacije,preuzme KARIĆ i RUSI.

kuku end lele

pre 6 godina

ajde vise sa tim dzipovima itd...
zapocnite lepo neki biznis...i pod obavezno da se registrujete kao PR a ne doo..
posle 6 meseci bi kukali na sva usta za namete..

s

pre 6 godina

Pa kad bi se lopovi hapsili, ekspresno osuđivali na robije i konfiskovala imovina sa kamatama...svega ovoga ne bi ni bilo...al što kaže šojić nema ni jedan dokaz...

Srpska Privreda

pre 6 godina

Nek prvo objasni kako im je tata u vreme Milosevica kupio Monu za 50 hiljada nemackih maraka, a radnike poslao na ulicu. Iz te pozicije bih i ja delio ekonomske savete.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 11. januar 2018 13:43)

Tvoj komentar je potpuno tacan , Mona je nastala iz cuvene firme "Narodna Radinost" kada su Momirovici "privatizovali" tu firmu i to je jedna od prvih Udbaskih privatizacija u Srbiji, jos pre 2000-e godine, pod Slobodanom Milosevicem , kada su samo "odredjeni" mogli da rade to sto rade.

"Privatizovana" je za bukvalno smesnu cifru , nepojmljivo smesnu.

Sto se tice mladog Momirovica, lepo govori i razmislja.

Da li je merodavan da ista kaze sad je sve relativno u Srbiji, jer svi ti igraci koji su privatizovali po Srbiji, privatizovalu su na fore preko Udbaskih kombinacija.

Zato je Srbija tu gde jeste.

Po meni mladi Momirovic takodje nije merodavan da bilo sta prica na ove teme, ali moram da kazem da je sve sto je rekao skroz korektno.

Pozdrav!

linsta

pre 6 godina

@neoliberali

otvori firmu, ne kupuj bmw, te pare koje ustedis, ulozi u modernizaciju i lagano gasis firme svima koji umesto da ulazu u prozivodnju, kupuju bmw.

Aco

pre 6 godina

Nece se privreda rasteretiti ako se smanji PDV....porez nije ni prihod ni trosak...nego ce roba biti jeftinija za tih 2 % pa ce za toliko biti veca kupovna moc.Drzava treba da smanji porez na zarade za npr.5.000 dinara linearno svima...ali uz obavezu poslodavca da taj iznos koji je pre davao drzavi sada uplati radnicima....koji ce opet to potrositi za svakodnevne potrebe i povecati obim potrosnje i aktivnosti...a to ce se opet vratiti drzavi kroz PDV....

si

pre 6 godina

Prosto objasnjenje: NIKADA drzavni novac kada se pojavi rizik njegovog gubitka ili sam gubitak, zaposleni nece osecati kao svoj, vec ce ocecati da ta ista drzava kao poslodavac resi problem. Naravno kada je dobitak u pitanju onda je svaciji. Zato je kapitalizam pobedio.

Srbin

pre 6 godina

Džavna preduzeća bi bila u boljem stanju da se svaka vlast ponaša domaćinski u upravljanju istih. A to znači da ne zapošljava svoje stranačke kadrove i postavlja ih na rukovodeća mesta u istim. Kada bi za svako radno mesto bio raspisan konkurs i izabran stvarno najbolji kandidat bez ikakve protekcije, ta preduzeća bi bila stabilna i efikasna. A država bi ubirala prihod od poslovanja istih tih preduzeća. Ali gde bi se uhlebili svi stranački kadrovi sa kupljenim diplomama?! Kada kažem vlast mislim na sve vlasti koje su jahale na grbači ovog naroda od 1990 do danas! Bez izuzetka. Svi su isti u suštini!

Bilja

pre 6 godina

Коментар о РУДАРИМА - БАГЕРИСТИМА КОЛУБАРЕ ЈЕ НЕУМЕСТАН И ПОРЕЂЕЊЕ СА ХИРУРГОМ. Нема рудар велику плату, него хирурзи су мало плаћени за свој тежак рад.Услови у којима раде рудари су надљудски, блато, киша, снег, сунце, врелина....ради се исто, да би Србија имала струју. Лепо рече Марко ....дођи мало на коп да видиш како је.

milanko ministar

pre 6 godina

Pa ljudi, jel vi citate/slusate!?
Nije rekao da je plata bageriste velika, vec da je veca od plate neurohirurga. Sto je istina!!!

Hexadecimal

pre 6 godina

Nema drzave gde ti drzava vise gura ruku u dzep i oporezuje neke stvari cak dva puta a u isto vreme ne pruza NIKAKVU socijalnu zastitu, zdravstvo kobajagi besplatno a suda se placa participacija i na salterima specijalistickih odeljenja se reklamiraju privatne ordinacije nacelnika istih tih odeljenja jer su cekanja po 5 meseci za osnovne preglede (moj primer urologija), skolstvo kao besplatno zakljucno sa srednjim a knjige NOVE OBAVEZNE i iz dzepa roditelja, prevoza do skole nema i nema placenog obroka, znaci nije besplatno, socijalna pomoc maltene ne postoji, institucija bankrota koja je OSNOVA bilo kog kapitalistickog drustva ne postoji, privatni uterivaci dugova otimaju stanove i kuce i moje pitanje je zasta onda placamo tolke poreze i propalo penziono koje mora da se dotira iz budzeta. Dajte ljudi uozbiljite se, ovo je cista banana drzava i partokratija!

Sasa

pre 6 godina

Telekom je sponzor sportskih klubova, kojekakvih manifestacija i organizacija, a oprema i kvalitet usluge im je korak od dna. Više od godinu dana ne mogu da zamene neispravnu baznu stanicu i jedan deo Valjeva je užasno pokriven mrežom, i to širi centar grada... Neka prvo poprave ono od čega zarađuju pare pa onda daju za sponzorstva klubovima gubitašima.