Petak, 29.12.2017.

12:18

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...

Rusija bi trebalo da prati šta radi Gasprom i da radi na tome da automobili počnu da koriste gas umesto benzina, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: B92

Putin izraèunao: Zaboravite benzin, vozite na... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dalmatinac

pre 6 godina

Hahahaaa, to je država i tumačenje ekonomije i ekologije. Zato jer se benzin krade, a prosječan lopov se muči kako plin uliti u kantu.

Nikola

pre 6 godina

Ako je u fabrici napravljen na benzin onda je to tako i ne može biti nikako bolje sa bilo kakvom "budževinom"... Kada se proizvede fabrički automobil na gas, prosto koristiš gas. Takođe servisiranje na ulici i u ovlašćenom servisu nisu isto, ja stvaro ne razumem šta tu nije jasno kada se zna šta je najbolje i kako treba.

Dovidjenja prijatno

pre 6 godina

Mali Katar proizvidi i prodaje sedam puta vise gasa od Rusije. Rusija je po GDP per capita oko 50 mesta u svetu. Zabavno je svakodnevno citati basne o uspesima ruske "ekonomije".

Vuk samotnjak

pre 6 godina

Problem je sto je kod nas atest za metan ili cng oko 150 evra i vazi samo tri godine kolko znam a nemamo dovoljno pumpi jer mreza gasovoda nije razvijena,inace je voznja na cng ubedljivo najeftinija i ekoloski najprihvatljivija.

Oskar

pre 6 godina

Daleko od toga da je prirodni gas čist i ekološki prihvatljiv kako neki navode:
https://www.ucsusa.org/clean-energy/coal-and-other-fossil-fuels/environmental-impacts-of-natural-gas

Industrija fosilnih goriva traži način kako da produži svoj biznis.

Pele

pre 6 godina

@Lacerta

Kad covek malo razmisli o ustrojstvu drzave i drustva, brzo shvati da je zapravo najvazniji momenat bas to - da li neko moze da ukrade ili ne.
Nemcima je Nemacka iznad svega, Deutschland über alles - zato i imaju funkcionalnu drzavu - a to kad naraste onda je i jako.
Francuzi svi po malo vole za sebe da uzmu, ali imaju jake porodicne veze pa drze drzavu na okupu.
Englezi su sebicni, svako otima za sebe, pa ih to drzi zajedno, mada se tako i raspadaju.
Srbija ima patrijarhalne vrednosti i pravoslavlje da je drze na okupu, ali te stalne kradje svima zivot cine mnogo tezim nego sto ime potrebe da bude.

djoka

pre 6 godina

Uuu al si mu odbrusio...lebac kazes? Rusija vodeci proizvodjac psenice, genije.
(Direktor, 29. decembar 2017 20:57)
Pa ako ćemo iskreno najveći proizvođač pšenice je Kina pa Indija pa su Rusija i Amerika tu negde izjednačene na trećem mestu, Rusija je u maloj prednosti trenutno. Nije problem u pšenici već u tome što će Rusi ako ovako nastave ima samo suvi lebac da gule i to crni. Zemlja im propada, svo bogatstvo u rukama Putina i šačice njegovih poslušnika, prosečna plata im 680 evra a sve preskupo jer sve živo uvoze i da ne pricam dalje, džabe je. Bio sam u Rusiji više puta i odgovorno tvrdim, ne računajući Moskvu i Sankt Petersburg, u ovakvoj propaloj Srbiji se u proseku bolje živi nego u Rusiji.

Direktor

pre 6 godina

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...uskoro sledi kako da se od gasa pravi lebac i kako ga mazati na lebac. ekonomija, nikada bolja. nije ni čudo, kada počo da skida vučićeve fazone
(hadžija, 29. decembar 2017 13:00)
Uuu al si mu odbrusio...lebac kazes? Rusija vodeci proizvodjac psenice, genije.

stanoje

pre 6 godina

'bes drzavu kad prelaze na gas jek vozaci kradu benzin, pa gas nece moci. Dok sam radio u USA i Kanadi kao vozac, na pamet mi nije palo da razmisljam da ukradem bilo sta, kamoli benzin.

Ja

pre 6 godina

Pazi sad Opel Astra F 1,6 1998 godiste. kupio sam je sa 190.000 km pet gore dole. Odmah ubacio gas I vozim ga iskljucivo na gas zadnjih 9 godina. Sad ima na satu 521.000 km I dalje me sluzi , to sto ovi fizicari kazu da ne valja gas za motor samo lupetaju. Ako neko kaze da trosi 50 ,60 % vise laze . Trosi od 7,5 litara leti do 10'litara zimi. Gas je ozbiljna prica

Jasdf

pre 6 godina

@I nije ti Putin kriv što ti je plin skup i loš!
rani, 29. decembar 2017 17:37)
Kod medjunarodne trgovine krivica je cudna stvar. Krivi su nasi sto su pristali na te uslove, ali za kvalitet gasa je sigurno kriv i onaj koji propisuje standarde u zemlji proizvodjacu, a za gas u Srbiji je to Rusija. Ne znam da li Putn pise standarde i tehnicki pravilnik za proizvodnju i promet gasa, ali posto vidimo da racuna koje je gorivo isplatljivije i vodi brigu o kradji benzina iz drzavnih firmi, moguce je i da to radi.

gagi

pre 6 godina

@gagi...nemoj tako imam i ja astru na metan...ima razlke u voznji nametan i na benzin...na primer ubrzanje...dakle jeftino jeste ali za sportskije nastrojene nije...
(kik, 29. decembar 2017 17:59)

Kod Astre i ostalih atmosferskih motora ima razlike i to si upravu, ja vozim turbo benzinac i ta razlika bukvalno, ne postoji! Sve u svemu, nije ni bitno, s obzirom na ogromnu finansijsku razliku, a po ovim gužvama, ne znam ni gde da ostvarim tu sportsku vožnju! Vidim po komentarima da i dalje svi mešaju plin i metan! Putin je govorio o metanu, prirodnom gasu, ne o plinu koji je naftin proizvod!

Lacerta

pre 6 godina

"Putin je ukazao i na to da Gasprom na plinu štedi i novac. Kada je kompanija prešla na gas, mnogi vozači su se povukli jer više nisu imali priliku da ukradu benzin.

Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju."

Znači, vozači su previše krali benzin i nije bilo baš nikakvog drugog načina da im doakaju, nego da cela firma pređe na gas?

Šta god da je razlog za to, pomislio bih da se veliki Putin bavi rešavanjem važnijih problema od krađe benzina u državnoj firmi!

rani

pre 6 godina

Hvala druze - nedruze ali djubre od gasa nam ne treba. U Srbiji vozilo na gas trosi vise od 15 litara na 100 kilometara a Vasi partneri u Srbiji deru na akcizama i gas je preskup. Vratite ga na 25 dinara pa da pregovaramo.
(Baki, 29. decembar 2017 15:19)

Očigledno nisi shvatio o čemu se govori u tekstu! Nije reč o plinu (LPG ili TNG), već o prirodnom gasu CNG, poznatiji kao metan! Na njega ne postoji akciza, jeftin je, a automobil koji troši 10 litara benzina, troši oko 6 kg metana! Kg metana košta 82 din, pa ti saberi koliko te košta vožnja! Savršeno je čist, pa iz tog razloga sam uredjaj ne zahteva nikakvo održavanje, jer nema prljanja dizni, cevi i ostalog sistema! CNG, tj prirodni gas se ne dobija od nafte i ima ga u izobilju, ekološki je čist i vozila ne zahtevaju velike prepravke, a sve to je mnogo jeftinije od električnih automobila sa njihovim baterijama koje imaju kratak vek i problematično punjenje! I nije ti Putin kriv što ti je plin skup i loš!

cobo

pre 6 godina

Odavno bi se (kao obavezno) uveo gas za automobile da nije lobista(Amerikanaca) koji svercaju arapsku naftu.
Posto covek momentalno zivi u plasticnom dobu ( kud god pogledas plastika),bilo bi pametno preci na gas jer nafta treba za plasticne proizvode a od gasa se ne moze napraviti nista .

bg

pre 6 godina

'' Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju''

Kako to meni poznata ova recenica.

kik

pre 6 godina

@gagi...nemoj tako imam i ja astru na metan...ima razlke u voznji nametan i na benzin...na primer ubrzanje...dakle jeftino jeste ali za sportskije nastrojene nije...

Siniša

pre 6 godina

Ljudi pišu svašta ,ja vozim na gas Toyotu i svaki dan do posla vozim 200 km ,potrošnja je i pored ogromne akcize i poreza 500 dinara na stotinu kilometara ,a ne znam da je gas ugrađen i tako zadnjih 100 000 km! Kada bi država smanjila akcize i dala neke pogodnosti mnogi bi vozili na gas ,ali onda gube pare koje ovako oderu građanima sa leđa!

disko nindža

pre 6 godina

na plin se kuva, na naftu se greje, a na benzin se vozi! ?

na plin se kuva, vozi i greje, na naftu se ore, plovi i leti, benzinom se skidaju fleke.

Slovenac

pre 6 godina

Izgleda, da osim "gagi"ja, niko od vas nije ni procitao clanak uopste. Prica je o prirodnom gasu (CNG), ne petrohemijskom nusproizvodu (LPG), o kome vecinom svi pricate. Tako da prestanite malo pisati sto nema veze sa clankom. CNG je najbolja alternativa, i jedina realna da smanjimo zavisnost od potrosnje petrohemijskih proizvoda za pogon auta.

Nikola

pre 6 godina

Dok su drugi 90ti čekali pod sankcijama u redovima za benzin i kupovali kod preprodavaca sa pola vode moj otac nije izlazio iz auta..razlog..jer još 1991 ugradio u keca plin ..tad bilo na dva mesta se točilo u mom gradu a cena bila nešto presmešno..bukvalno za litar benzina kod preprodavaca kupiš 10 litra plina..i znaš šta si kupio..da ne pričamo što mnogo bolje za motor ..njegov kec dok ga nije prodao prešao 460 000 km bez generalne..toliko i mercedesi tesko da predju plus mnogo ekološkije gorivo od benzina a posebno dizela..al ovi naši se setili pa lupili akcizu

Kratak spoj

pre 6 godina

Uopste nije losa ideja. Svi benzinski motori se mogu fabricki prilagoditi tako da se voze bez problema na gas. Em cistije, em jeftinije. Prosto se covek upita zasto se tako mali procenat novih vozila prodaje sa pogonom na gas. Mislim da znate odgovor...

Baki

pre 6 godina

Hvala druze - nedruze ali djubre od gasa nam ne treba. U Srbiji vozilo na gas trosi vise od 15 litara na 100 kilometara a Vasi partneri u Srbiji deru na akcizama i gas je preskup. Vratite ga na 25 dinara pa da pregovaramo.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Jedina stvarno prihvatljivo, dugoročno održivo i eco-friendly rešenje, su automobili koji koriste hydrogen fuel cell. Nikakvi hybrid cars, automobili s pogonom na gas i/ili električni automobili poput Nissan Leaf i Tesla modela. Štaviše, električni automobili koji koriste baterije i električnu mrežu za punjenje, napajanje istih, nisu deo rešenja, već deo problema. Stvari bi bile nešto drugačije kada bi se prihvatila činjenica da je proizvodnja struje u nuklearnim elektranama u biti i daleko sigurnija, i daleko više eco-friendly od proizvodnje struje u klasičnim elektranama i/ili elektranama koje koriste alternativne izvore(*) - jedini stvarni problem je otpad, ali taj problem nipošto nije nerešiv - ali postoji zazor od toga, a društvene percepcije je nekada prilično teško promeniti. Putinove izjave doduše imaju smisla, naročito jer se primarno odnose na samu Rusiju, odnosno ZND. No, čini se da na neki način ili priprema teren za objavu da su ruske rezerve nafte na izmaku, ili pokušava pučanstvu staviti do znanja da su nafta i naftni derivati odveć veliki luksuz za njih, te kao resurs koji njemu i bliskim mu oligarsima pomaže da sa nafatiraju, ne bi trebali biti dostupni običnom čoveku.

(*) - Elektrane koje koriste solarnu i geotermalnu energiju bi bile nekakav izuzetak, ali realno, ni jedne ni druge ne bi mogle proizvesti električnu energiju u dovoljnim količinama. A tu su i troškovi održavanja...

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

PedjaM

pre 6 godina

apsolutno , hibrid : elektro - gas je jedino kvalitetno resenje za odrzivu i ekonomicnu buducnost , ekoloski proizvod sa zadovoljavajucom autonomijom

gagi

pre 6 godina

Ja vec 7 godina vozim na gas (CNG, metan), cak sam kupio nov auto sa fabrickim uredjajem i uopste mi nije jasno zasto ljudi i dalje bacaju pare na preskupi dizel! Voznja na CNG je izuzetno jeftina i bezbedna. Auto trosi svega 300-500 dinara na 100 km, a razlike u samoj voznji nema nikakve u odnosu na benzin! Gas je savrseno cist, tako da nema nikakvih anomalija kao kod plina (TNG), nema brljanja, stucanja, niti je potrebno zagrevanje motora. Mali je broj pumpi, ali gde nema, tu je uvek benzin. Zna Putin sta govori, koliko god vama, koji ga mrzite, to daje povoda da lupate gluposti!

Miler

pre 6 godina

Ja odavno govorim da je jedino odrzivo resenje, vozila sa hibridnim pogonom na gas i struju. Ekoloska su a za razliku od vozila na struju mogu imati mnogo vecu autonomiju i brze se dopunjavati.

hadžija

pre 6 godina

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...
uskoro sledi kako da se od gasa pravi lebac i kako ga mazati na lebac. ekonomija, nikada bolja. nije ni čudo, kada počo da skida vučićeve fazone

Miler

pre 6 godina

Ja odavno govorim da je jedino odrzivo resenje, vozila sa hibridnim pogonom na gas i struju. Ekoloska su a za razliku od vozila na struju mogu imati mnogo vecu autonomiju i brze se dopunjavati.

gagi

pre 6 godina

Ja vec 7 godina vozim na gas (CNG, metan), cak sam kupio nov auto sa fabrickim uredjajem i uopste mi nije jasno zasto ljudi i dalje bacaju pare na preskupi dizel! Voznja na CNG je izuzetno jeftina i bezbedna. Auto trosi svega 300-500 dinara na 100 km, a razlike u samoj voznji nema nikakve u odnosu na benzin! Gas je savrseno cist, tako da nema nikakvih anomalija kao kod plina (TNG), nema brljanja, stucanja, niti je potrebno zagrevanje motora. Mali je broj pumpi, ali gde nema, tu je uvek benzin. Zna Putin sta govori, koliko god vama, koji ga mrzite, to daje povoda da lupate gluposti!

Nikola

pre 6 godina

Dok su drugi 90ti čekali pod sankcijama u redovima za benzin i kupovali kod preprodavaca sa pola vode moj otac nije izlazio iz auta..razlog..jer još 1991 ugradio u keca plin ..tad bilo na dva mesta se točilo u mom gradu a cena bila nešto presmešno..bukvalno za litar benzina kod preprodavaca kupiš 10 litra plina..i znaš šta si kupio..da ne pričamo što mnogo bolje za motor ..njegov kec dok ga nije prodao prešao 460 000 km bez generalne..toliko i mercedesi tesko da predju plus mnogo ekološkije gorivo od benzina a posebno dizela..al ovi naši se setili pa lupili akcizu

bg

pre 6 godina

'' Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju''

Kako to meni poznata ova recenica.

Kratak spoj

pre 6 godina

Uopste nije losa ideja. Svi benzinski motori se mogu fabricki prilagoditi tako da se voze bez problema na gas. Em cistije, em jeftinije. Prosto se covek upita zasto se tako mali procenat novih vozila prodaje sa pogonom na gas. Mislim da znate odgovor...

rani

pre 6 godina

Hvala druze - nedruze ali djubre od gasa nam ne treba. U Srbiji vozilo na gas trosi vise od 15 litara na 100 kilometara a Vasi partneri u Srbiji deru na akcizama i gas je preskup. Vratite ga na 25 dinara pa da pregovaramo.
(Baki, 29. decembar 2017 15:19)

Očigledno nisi shvatio o čemu se govori u tekstu! Nije reč o plinu (LPG ili TNG), već o prirodnom gasu CNG, poznatiji kao metan! Na njega ne postoji akciza, jeftin je, a automobil koji troši 10 litara benzina, troši oko 6 kg metana! Kg metana košta 82 din, pa ti saberi koliko te košta vožnja! Savršeno je čist, pa iz tog razloga sam uredjaj ne zahteva nikakvo održavanje, jer nema prljanja dizni, cevi i ostalog sistema! CNG, tj prirodni gas se ne dobija od nafte i ima ga u izobilju, ekološki je čist i vozila ne zahtevaju velike prepravke, a sve to je mnogo jeftinije od električnih automobila sa njihovim baterijama koje imaju kratak vek i problematično punjenje! I nije ti Putin kriv što ti je plin skup i loš!

disko nindža

pre 6 godina

na plin se kuva, na naftu se greje, a na benzin se vozi! ?

na plin se kuva, vozi i greje, na naftu se ore, plovi i leti, benzinom se skidaju fleke.

hadžija

pre 6 godina

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...
uskoro sledi kako da se od gasa pravi lebac i kako ga mazati na lebac. ekonomija, nikada bolja. nije ni čudo, kada počo da skida vučićeve fazone

Slovenac

pre 6 godina

Izgleda, da osim "gagi"ja, niko od vas nije ni procitao clanak uopste. Prica je o prirodnom gasu (CNG), ne petrohemijskom nusproizvodu (LPG), o kome vecinom svi pricate. Tako da prestanite malo pisati sto nema veze sa clankom. CNG je najbolja alternativa, i jedina realna da smanjimo zavisnost od potrosnje petrohemijskih proizvoda za pogon auta.

Siniša

pre 6 godina

Ljudi pišu svašta ,ja vozim na gas Toyotu i svaki dan do posla vozim 200 km ,potrošnja je i pored ogromne akcize i poreza 500 dinara na stotinu kilometara ,a ne znam da je gas ugrađen i tako zadnjih 100 000 km! Kada bi država smanjila akcize i dala neke pogodnosti mnogi bi vozili na gas ,ali onda gube pare koje ovako oderu građanima sa leđa!

Ja

pre 6 godina

Pazi sad Opel Astra F 1,6 1998 godiste. kupio sam je sa 190.000 km pet gore dole. Odmah ubacio gas I vozim ga iskljucivo na gas zadnjih 9 godina. Sad ima na satu 521.000 km I dalje me sluzi , to sto ovi fizicari kazu da ne valja gas za motor samo lupetaju. Ako neko kaze da trosi 50 ,60 % vise laze . Trosi od 7,5 litara leti do 10'litara zimi. Gas je ozbiljna prica

Direktor

pre 6 godina

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...uskoro sledi kako da se od gasa pravi lebac i kako ga mazati na lebac. ekonomija, nikada bolja. nije ni čudo, kada počo da skida vučićeve fazone
(hadžija, 29. decembar 2017 13:00)
Uuu al si mu odbrusio...lebac kazes? Rusija vodeci proizvodjac psenice, genije.

Baki

pre 6 godina

Hvala druze - nedruze ali djubre od gasa nam ne treba. U Srbiji vozilo na gas trosi vise od 15 litara na 100 kilometara a Vasi partneri u Srbiji deru na akcizama i gas je preskup. Vratite ga na 25 dinara pa da pregovaramo.

stanoje

pre 6 godina

'bes drzavu kad prelaze na gas jek vozaci kradu benzin, pa gas nece moci. Dok sam radio u USA i Kanadi kao vozac, na pamet mi nije palo da razmisljam da ukradem bilo sta, kamoli benzin.

PedjaM

pre 6 godina

apsolutno , hibrid : elektro - gas je jedino kvalitetno resenje za odrzivu i ekonomicnu buducnost , ekoloski proizvod sa zadovoljavajucom autonomijom

gagi

pre 6 godina

@gagi...nemoj tako imam i ja astru na metan...ima razlke u voznji nametan i na benzin...na primer ubrzanje...dakle jeftino jeste ali za sportskije nastrojene nije...
(kik, 29. decembar 2017 17:59)

Kod Astre i ostalih atmosferskih motora ima razlike i to si upravu, ja vozim turbo benzinac i ta razlika bukvalno, ne postoji! Sve u svemu, nije ni bitno, s obzirom na ogromnu finansijsku razliku, a po ovim gužvama, ne znam ni gde da ostvarim tu sportsku vožnju! Vidim po komentarima da i dalje svi mešaju plin i metan! Putin je govorio o metanu, prirodnom gasu, ne o plinu koji je naftin proizvod!

cobo

pre 6 godina

Odavno bi se (kao obavezno) uveo gas za automobile da nije lobista(Amerikanaca) koji svercaju arapsku naftu.
Posto covek momentalno zivi u plasticnom dobu ( kud god pogledas plastika),bilo bi pametno preci na gas jer nafta treba za plasticne proizvode a od gasa se ne moze napraviti nista .

djoka

pre 6 godina

Uuu al si mu odbrusio...lebac kazes? Rusija vodeci proizvodjac psenice, genije.
(Direktor, 29. decembar 2017 20:57)
Pa ako ćemo iskreno najveći proizvođač pšenice je Kina pa Indija pa su Rusija i Amerika tu negde izjednačene na trećem mestu, Rusija je u maloj prednosti trenutno. Nije problem u pšenici već u tome što će Rusi ako ovako nastave ima samo suvi lebac da gule i to crni. Zemlja im propada, svo bogatstvo u rukama Putina i šačice njegovih poslušnika, prosečna plata im 680 evra a sve preskupo jer sve živo uvoze i da ne pricam dalje, džabe je. Bio sam u Rusiji više puta i odgovorno tvrdim, ne računajući Moskvu i Sankt Petersburg, u ovakvoj propaloj Srbiji se u proseku bolje živi nego u Rusiji.

Lacerta

pre 6 godina

"Putin je ukazao i na to da Gasprom na plinu štedi i novac. Kada je kompanija prešla na gas, mnogi vozači su se povukli jer više nisu imali priliku da ukradu benzin.

Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju."

Znači, vozači su previše krali benzin i nije bilo baš nikakvog drugog načina da im doakaju, nego da cela firma pređe na gas?

Šta god da je razlog za to, pomislio bih da se veliki Putin bavi rešavanjem važnijih problema od krađe benzina u državnoj firmi!

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Jedina stvarno prihvatljivo, dugoročno održivo i eco-friendly rešenje, su automobili koji koriste hydrogen fuel cell. Nikakvi hybrid cars, automobili s pogonom na gas i/ili električni automobili poput Nissan Leaf i Tesla modela. Štaviše, električni automobili koji koriste baterije i električnu mrežu za punjenje, napajanje istih, nisu deo rešenja, već deo problema. Stvari bi bile nešto drugačije kada bi se prihvatila činjenica da je proizvodnja struje u nuklearnim elektranama u biti i daleko sigurnija, i daleko više eco-friendly od proizvodnje struje u klasičnim elektranama i/ili elektranama koje koriste alternativne izvore(*) - jedini stvarni problem je otpad, ali taj problem nipošto nije nerešiv - ali postoji zazor od toga, a društvene percepcije je nekada prilično teško promeniti. Putinove izjave doduše imaju smisla, naročito jer se primarno odnose na samu Rusiju, odnosno ZND. No, čini se da na neki način ili priprema teren za objavu da su ruske rezerve nafte na izmaku, ili pokušava pučanstvu staviti do znanja da su nafta i naftni derivati odveć veliki luksuz za njih, te kao resurs koji njemu i bliskim mu oligarsima pomaže da sa nafatiraju, ne bi trebali biti dostupni običnom čoveku.

(*) - Elektrane koje koriste solarnu i geotermalnu energiju bi bile nekakav izuzetak, ali realno, ni jedne ni druge ne bi mogle proizvesti električnu energiju u dovoljnim količinama. A tu su i troškovi održavanja...

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

Jasdf

pre 6 godina

@I nije ti Putin kriv što ti je plin skup i loš!
rani, 29. decembar 2017 17:37)
Kod medjunarodne trgovine krivica je cudna stvar. Krivi su nasi sto su pristali na te uslove, ali za kvalitet gasa je sigurno kriv i onaj koji propisuje standarde u zemlji proizvodjacu, a za gas u Srbiji je to Rusija. Ne znam da li Putn pise standarde i tehnicki pravilnik za proizvodnju i promet gasa, ali posto vidimo da racuna koje je gorivo isplatljivije i vodi brigu o kradji benzina iz drzavnih firmi, moguce je i da to radi.

kik

pre 6 godina

@gagi...nemoj tako imam i ja astru na metan...ima razlke u voznji nametan i na benzin...na primer ubrzanje...dakle jeftino jeste ali za sportskije nastrojene nije...

Dovidjenja prijatno

pre 6 godina

Mali Katar proizvidi i prodaje sedam puta vise gasa od Rusije. Rusija je po GDP per capita oko 50 mesta u svetu. Zabavno je svakodnevno citati basne o uspesima ruske "ekonomije".

Vuk samotnjak

pre 6 godina

Problem je sto je kod nas atest za metan ili cng oko 150 evra i vazi samo tri godine kolko znam a nemamo dovoljno pumpi jer mreza gasovoda nije razvijena,inace je voznja na cng ubedljivo najeftinija i ekoloski najprihvatljivija.

Pele

pre 6 godina

@Lacerta

Kad covek malo razmisli o ustrojstvu drzave i drustva, brzo shvati da je zapravo najvazniji momenat bas to - da li neko moze da ukrade ili ne.
Nemcima je Nemacka iznad svega, Deutschland über alles - zato i imaju funkcionalnu drzavu - a to kad naraste onda je i jako.
Francuzi svi po malo vole za sebe da uzmu, ali imaju jake porodicne veze pa drze drzavu na okupu.
Englezi su sebicni, svako otima za sebe, pa ih to drzi zajedno, mada se tako i raspadaju.
Srbija ima patrijarhalne vrednosti i pravoslavlje da je drze na okupu, ali te stalne kradje svima zivot cine mnogo tezim nego sto ime potrebe da bude.

Dalmatinac

pre 6 godina

Hahahaaa, to je država i tumačenje ekonomije i ekologije. Zato jer se benzin krade, a prosječan lopov se muči kako plin uliti u kantu.

Oskar

pre 6 godina

Daleko od toga da je prirodni gas čist i ekološki prihvatljiv kako neki navode:
https://www.ucsusa.org/clean-energy/coal-and-other-fossil-fuels/environmental-impacts-of-natural-gas

Industrija fosilnih goriva traži način kako da produži svoj biznis.

Nikola

pre 6 godina

Ako je u fabrici napravljen na benzin onda je to tako i ne može biti nikako bolje sa bilo kakvom "budževinom"... Kada se proizvede fabrički automobil na gas, prosto koristiš gas. Takođe servisiranje na ulici i u ovlašćenom servisu nisu isto, ja stvaro ne razumem šta tu nije jasno kada se zna šta je najbolje i kako treba.

hadžija

pre 6 godina

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...
uskoro sledi kako da se od gasa pravi lebac i kako ga mazati na lebac. ekonomija, nikada bolja. nije ni čudo, kada počo da skida vučićeve fazone

Baki

pre 6 godina

Hvala druze - nedruze ali djubre od gasa nam ne treba. U Srbiji vozilo na gas trosi vise od 15 litara na 100 kilometara a Vasi partneri u Srbiji deru na akcizama i gas je preskup. Vratite ga na 25 dinara pa da pregovaramo.

djoka

pre 6 godina

Uuu al si mu odbrusio...lebac kazes? Rusija vodeci proizvodjac psenice, genije.
(Direktor, 29. decembar 2017 20:57)
Pa ako ćemo iskreno najveći proizvođač pšenice je Kina pa Indija pa su Rusija i Amerika tu negde izjednačene na trećem mestu, Rusija je u maloj prednosti trenutno. Nije problem u pšenici već u tome što će Rusi ako ovako nastave ima samo suvi lebac da gule i to crni. Zemlja im propada, svo bogatstvo u rukama Putina i šačice njegovih poslušnika, prosečna plata im 680 evra a sve preskupo jer sve živo uvoze i da ne pricam dalje, džabe je. Bio sam u Rusiji više puta i odgovorno tvrdim, ne računajući Moskvu i Sankt Petersburg, u ovakvoj propaloj Srbiji se u proseku bolje živi nego u Rusiji.

Direktor

pre 6 godina

Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...uskoro sledi kako da se od gasa pravi lebac i kako ga mazati na lebac. ekonomija, nikada bolja. nije ni čudo, kada počo da skida vučićeve fazone
(hadžija, 29. decembar 2017 13:00)
Uuu al si mu odbrusio...lebac kazes? Rusija vodeci proizvodjac psenice, genije.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Jedina stvarno prihvatljivo, dugoročno održivo i eco-friendly rešenje, su automobili koji koriste hydrogen fuel cell. Nikakvi hybrid cars, automobili s pogonom na gas i/ili električni automobili poput Nissan Leaf i Tesla modela. Štaviše, električni automobili koji koriste baterije i električnu mrežu za punjenje, napajanje istih, nisu deo rešenja, već deo problema. Stvari bi bile nešto drugačije kada bi se prihvatila činjenica da je proizvodnja struje u nuklearnim elektranama u biti i daleko sigurnija, i daleko više eco-friendly od proizvodnje struje u klasičnim elektranama i/ili elektranama koje koriste alternativne izvore(*) - jedini stvarni problem je otpad, ali taj problem nipošto nije nerešiv - ali postoji zazor od toga, a društvene percepcije je nekada prilično teško promeniti. Putinove izjave doduše imaju smisla, naročito jer se primarno odnose na samu Rusiju, odnosno ZND. No, čini se da na neki način ili priprema teren za objavu da su ruske rezerve nafte na izmaku, ili pokušava pučanstvu staviti do znanja da su nafta i naftni derivati odveć veliki luksuz za njih, te kao resurs koji njemu i bliskim mu oligarsima pomaže da sa nafatiraju, ne bi trebali biti dostupni običnom čoveku.

(*) - Elektrane koje koriste solarnu i geotermalnu energiju bi bile nekakav izuzetak, ali realno, ni jedne ni druge ne bi mogle proizvesti električnu energiju u dovoljnim količinama. A tu su i troškovi održavanja...

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

Miler

pre 6 godina

Ja odavno govorim da je jedino odrzivo resenje, vozila sa hibridnim pogonom na gas i struju. Ekoloska su a za razliku od vozila na struju mogu imati mnogo vecu autonomiju i brze se dopunjavati.

Lacerta

pre 6 godina

"Putin je ukazao i na to da Gasprom na plinu štedi i novac. Kada je kompanija prešla na gas, mnogi vozači su se povukli jer više nisu imali priliku da ukradu benzin.

Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju."

Znači, vozači su previše krali benzin i nije bilo baš nikakvog drugog načina da im doakaju, nego da cela firma pređe na gas?

Šta god da je razlog za to, pomislio bih da se veliki Putin bavi rešavanjem važnijih problema od krađe benzina u državnoj firmi!

gagi

pre 6 godina

Ja vec 7 godina vozim na gas (CNG, metan), cak sam kupio nov auto sa fabrickim uredjajem i uopste mi nije jasno zasto ljudi i dalje bacaju pare na preskupi dizel! Voznja na CNG je izuzetno jeftina i bezbedna. Auto trosi svega 300-500 dinara na 100 km, a razlike u samoj voznji nema nikakve u odnosu na benzin! Gas je savrseno cist, tako da nema nikakvih anomalija kao kod plina (TNG), nema brljanja, stucanja, niti je potrebno zagrevanje motora. Mali je broj pumpi, ali gde nema, tu je uvek benzin. Zna Putin sta govori, koliko god vama, koji ga mrzite, to daje povoda da lupate gluposti!

Nikola

pre 6 godina

Dok su drugi 90ti čekali pod sankcijama u redovima za benzin i kupovali kod preprodavaca sa pola vode moj otac nije izlazio iz auta..razlog..jer još 1991 ugradio u keca plin ..tad bilo na dva mesta se točilo u mom gradu a cena bila nešto presmešno..bukvalno za litar benzina kod preprodavaca kupiš 10 litra plina..i znaš šta si kupio..da ne pričamo što mnogo bolje za motor ..njegov kec dok ga nije prodao prešao 460 000 km bez generalne..toliko i mercedesi tesko da predju plus mnogo ekološkije gorivo od benzina a posebno dizela..al ovi naši se setili pa lupili akcizu

rani

pre 6 godina

Hvala druze - nedruze ali djubre od gasa nam ne treba. U Srbiji vozilo na gas trosi vise od 15 litara na 100 kilometara a Vasi partneri u Srbiji deru na akcizama i gas je preskup. Vratite ga na 25 dinara pa da pregovaramo.
(Baki, 29. decembar 2017 15:19)

Očigledno nisi shvatio o čemu se govori u tekstu! Nije reč o plinu (LPG ili TNG), već o prirodnom gasu CNG, poznatiji kao metan! Na njega ne postoji akciza, jeftin je, a automobil koji troši 10 litara benzina, troši oko 6 kg metana! Kg metana košta 82 din, pa ti saberi koliko te košta vožnja! Savršeno je čist, pa iz tog razloga sam uredjaj ne zahteva nikakvo održavanje, jer nema prljanja dizni, cevi i ostalog sistema! CNG, tj prirodni gas se ne dobija od nafte i ima ga u izobilju, ekološki je čist i vozila ne zahtevaju velike prepravke, a sve to je mnogo jeftinije od električnih automobila sa njihovim baterijama koje imaju kratak vek i problematično punjenje! I nije ti Putin kriv što ti je plin skup i loš!

cobo

pre 6 godina

Odavno bi se (kao obavezno) uveo gas za automobile da nije lobista(Amerikanaca) koji svercaju arapsku naftu.
Posto covek momentalno zivi u plasticnom dobu ( kud god pogledas plastika),bilo bi pametno preci na gas jer nafta treba za plasticne proizvode a od gasa se ne moze napraviti nista .

stanoje

pre 6 godina

'bes drzavu kad prelaze na gas jek vozaci kradu benzin, pa gas nece moci. Dok sam radio u USA i Kanadi kao vozac, na pamet mi nije palo da razmisljam da ukradem bilo sta, kamoli benzin.

Dovidjenja prijatno

pre 6 godina

Mali Katar proizvidi i prodaje sedam puta vise gasa od Rusije. Rusija je po GDP per capita oko 50 mesta u svetu. Zabavno je svakodnevno citati basne o uspesima ruske "ekonomije".

kik

pre 6 godina

@gagi...nemoj tako imam i ja astru na metan...ima razlke u voznji nametan i na benzin...na primer ubrzanje...dakle jeftino jeste ali za sportskije nastrojene nije...

Kratak spoj

pre 6 godina

Uopste nije losa ideja. Svi benzinski motori se mogu fabricki prilagoditi tako da se voze bez problema na gas. Em cistije, em jeftinije. Prosto se covek upita zasto se tako mali procenat novih vozila prodaje sa pogonom na gas. Mislim da znate odgovor...

disko nindža

pre 6 godina

na plin se kuva, na naftu se greje, a na benzin se vozi! ?

na plin se kuva, vozi i greje, na naftu se ore, plovi i leti, benzinom se skidaju fleke.

gagi

pre 6 godina

@gagi...nemoj tako imam i ja astru na metan...ima razlke u voznji nametan i na benzin...na primer ubrzanje...dakle jeftino jeste ali za sportskije nastrojene nije...
(kik, 29. decembar 2017 17:59)

Kod Astre i ostalih atmosferskih motora ima razlike i to si upravu, ja vozim turbo benzinac i ta razlika bukvalno, ne postoji! Sve u svemu, nije ni bitno, s obzirom na ogromnu finansijsku razliku, a po ovim gužvama, ne znam ni gde da ostvarim tu sportsku vožnju! Vidim po komentarima da i dalje svi mešaju plin i metan! Putin je govorio o metanu, prirodnom gasu, ne o plinu koji je naftin proizvod!

Jasdf

pre 6 godina

@I nije ti Putin kriv što ti je plin skup i loš!
rani, 29. decembar 2017 17:37)
Kod medjunarodne trgovine krivica je cudna stvar. Krivi su nasi sto su pristali na te uslove, ali za kvalitet gasa je sigurno kriv i onaj koji propisuje standarde u zemlji proizvodjacu, a za gas u Srbiji je to Rusija. Ne znam da li Putn pise standarde i tehnicki pravilnik za proizvodnju i promet gasa, ali posto vidimo da racuna koje je gorivo isplatljivije i vodi brigu o kradji benzina iz drzavnih firmi, moguce je i da to radi.

Ja

pre 6 godina

Pazi sad Opel Astra F 1,6 1998 godiste. kupio sam je sa 190.000 km pet gore dole. Odmah ubacio gas I vozim ga iskljucivo na gas zadnjih 9 godina. Sad ima na satu 521.000 km I dalje me sluzi , to sto ovi fizicari kazu da ne valja gas za motor samo lupetaju. Ako neko kaze da trosi 50 ,60 % vise laze . Trosi od 7,5 litara leti do 10'litara zimi. Gas je ozbiljna prica

Oskar

pre 6 godina

Daleko od toga da je prirodni gas čist i ekološki prihvatljiv kako neki navode:
https://www.ucsusa.org/clean-energy/coal-and-other-fossil-fuels/environmental-impacts-of-natural-gas

Industrija fosilnih goriva traži način kako da produži svoj biznis.

PedjaM

pre 6 godina

apsolutno , hibrid : elektro - gas je jedino kvalitetno resenje za odrzivu i ekonomicnu buducnost , ekoloski proizvod sa zadovoljavajucom autonomijom

Slovenac

pre 6 godina

Izgleda, da osim "gagi"ja, niko od vas nije ni procitao clanak uopste. Prica je o prirodnom gasu (CNG), ne petrohemijskom nusproizvodu (LPG), o kome vecinom svi pricate. Tako da prestanite malo pisati sto nema veze sa clankom. CNG je najbolja alternativa, i jedina realna da smanjimo zavisnost od potrosnje petrohemijskih proizvoda za pogon auta.

Siniša

pre 6 godina

Ljudi pišu svašta ,ja vozim na gas Toyotu i svaki dan do posla vozim 200 km ,potrošnja je i pored ogromne akcize i poreza 500 dinara na stotinu kilometara ,a ne znam da je gas ugrađen i tako zadnjih 100 000 km! Kada bi država smanjila akcize i dala neke pogodnosti mnogi bi vozili na gas ,ali onda gube pare koje ovako oderu građanima sa leđa!

bg

pre 6 godina

'' Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju''

Kako to meni poznata ova recenica.

Pele

pre 6 godina

@Lacerta

Kad covek malo razmisli o ustrojstvu drzave i drustva, brzo shvati da je zapravo najvazniji momenat bas to - da li neko moze da ukrade ili ne.
Nemcima je Nemacka iznad svega, Deutschland über alles - zato i imaju funkcionalnu drzavu - a to kad naraste onda je i jako.
Francuzi svi po malo vole za sebe da uzmu, ali imaju jake porodicne veze pa drze drzavu na okupu.
Englezi su sebicni, svako otima za sebe, pa ih to drzi zajedno, mada se tako i raspadaju.
Srbija ima patrijarhalne vrednosti i pravoslavlje da je drze na okupu, ali te stalne kradje svima zivot cine mnogo tezim nego sto ime potrebe da bude.

Nikola

pre 6 godina

Ako je u fabrici napravljen na benzin onda je to tako i ne može biti nikako bolje sa bilo kakvom "budževinom"... Kada se proizvede fabrički automobil na gas, prosto koristiš gas. Takođe servisiranje na ulici i u ovlašćenom servisu nisu isto, ja stvaro ne razumem šta tu nije jasno kada se zna šta je najbolje i kako treba.

Vuk samotnjak

pre 6 godina

Problem je sto je kod nas atest za metan ili cng oko 150 evra i vazi samo tri godine kolko znam a nemamo dovoljno pumpi jer mreza gasovoda nije razvijena,inace je voznja na cng ubedljivo najeftinija i ekoloski najprihvatljivija.

Dalmatinac

pre 6 godina

Hahahaaa, to je država i tumačenje ekonomije i ekologije. Zato jer se benzin krade, a prosječan lopov se muči kako plin uliti u kantu.