Subota, 02.12.2017.

12:27

Horor i neverica u Grčkoj: Ukidate nam giros?!

Grci su sa nevericom pročitali vest da će EU zbog sigurnosti zabraniti kebab i giros, a hashtag #Free_Giros je postao trend na grčkom Tviteru.

Izvor: Grèka info

Horor i neverica u Grèkoj: Ukidate nam giros?! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Boro

pre 6 godina

Polifosfati su sigurno štetni barem posredno , jer oi ako vežu vodu u proizvodu , kada se taj proizvod konzumira on kod čoveka izaziva zadržavanje vode koja zatim opterećuje srce i bubrege.

VEGAN BRE

pre 6 godina

@ Mesozder

Hajde potrazite na netu "logical strawman" ili "Slamnati argument" ako vam je engleski previse fensi, cisto da vidite da je ono sto ste napisali obicna logicka greska a ne super argument kao sto mislite.

Zana

pre 6 godina

Grci moji giros je štetan a radioaktivne bombe su lekovite.
Zato što smo bombardovani radioaktivnim bombama malignitet se povećao a i buduće generacije će trpeti posledice. Radiaktivnost će povećati urođene deformitete.
Evropo moja o čemu mi to?

Što se ložiiiiiiiite

pre 6 godina

"Popularno jelo moglo bi da se nađe na udaru novog zakona prema kojem će biti zabranjeno dodavanje fosfata u zamrznuto meso. "

Nešto se čudno piše "Ukidate nam giros!?"

Vi više volite sa mnogo fosfata?

viljuška

pre 6 godina

Razmišljam onako usput, mozda da mi ipak zaobiđemo tu "uniju". Ma jok, ne zbog nas, nego za njihovo dobro. Jer ako nam ukinu čvarke brate ima treći svetski da izbije. A tek ako mi dirnu pihtije sine, pa izbombardovali bi ceo Brisel kiselim kupusom i kavurmom. Ne bi se dve godine evropejci oprali od smrada. Zato, bolje je za sve strane da izbegnemo taj sukob. Neka im neko tamo prevede sta znaci "ne cackaj mecku" da ne moram da im crtam.

zaq

pre 6 godina

ko se razboli od girosa nek jede cizburger i zaliva kokakolom ;-) garantovano izlecenje !
(cvetko, 02. decembar 2017 15:53)
I jedno i drugo je neverovatno zdravo.

Бојан

pre 6 godina

Аха ' оће то, а хамбургери, чизбургери, хот догови и остале папазјаније су органска, здрава храна!

Bre!

pre 6 godina

A Mekdonalds i KFC su izvor zdravlja.
(Nikola, 2. decembar 2017 15:12)

Kao prvo, na udaru su aditivi a ne giro. Sta draze aditivi u mesu za giro koje po definiciji ne sme da bude mleveno i sa zacinima koji nisu prirodni? Ovo ce samo da znaci da se giro vraca tradicionalnom nacinu spremanja. Isto znaci da su KFC i McD na udaru, cak stavise od giroa.

Kao drugo, KFC i McD su americke kompanije. EU komisije sigurno ne rade za njih bez obzira sto je lokalni plebs debelo ubedjen da SAD kontrolisu sve u svetu. (hint: ne kontrolisu koliko i da oni u Vasingtonu zele da je tako)

NoName

pre 6 godina

@Aleks

Zato kod normalnog mesara, koji pravi virsle, debrecinere, kobasice i slicne preradjevine, ni jedan ne stavlja fosfate. Posebno u kobasice. Ako se stvarno razumes u tehnologiju hrane, gde si ti video domacina da krlja fosfat u kobaje? Cisto mleveno meso, so, zacin koji, beli luk i pravac susenje (vazduh ili dim). Sto se tice virsli, to se isto pravi da traje par dana ili se skladisti na mesto gde moze i duze da traje.
Dosta aditiva je stetno, ali zbog industrije koja roka mito, sve zivo je dozvoljeno.

Ma daj bre vise

pre 6 godina

Slusala sam renomirane strucnjake iz Eu koji na ovu temu imaju komentar u prevodu ovako. Cak i da se dva puta nedeljno jede kebab ili ti giros , kolicina unetog fosfata iznosi isto kao da ste popili 1/5l coca cole , stetno toliko ali se bez vecis problema moze sa tim ziveti. Inace, za ove sto tvrde da se moze bez tog fosfata i kakl je to bilo pre 1000 god. , pa retko je tada ko jeo meso a i ako jeste boleo ga je stomak 2 nedelje i ne , nisu bili zdraviji jer je tada prosecan vek bio jedva oko 30 gog. starosti.

ivana

pre 6 godina

A kada ce se diskutovati zabrana pesticida, fungicida, herbicida i sl. "cida" koji dugorocno zagadjuju vodu i zemljiste i truju nas tiho svakim danom. Zasto npr. Svajcarska zabranjuje upotrbu vecine pesticida koje proizvodi a pritom velikodusno izvozi sirom sveta?

Torrente

pre 6 godina

Ja prosto ne mogu da zamislim Grčku bez Girosa i Mithosa. Jedan od osnovnih razloga zašto idem u Grčku na letovanje. Čisto more, dobra hrana i vrhunsko pivo i tako deset dana zaredom! Da će bog i dogodine ponovo. Živeli!

Месождер

pre 6 godina

Giros ni u kojoj varijatni ne moze biti zdrav i zato je zabrana ok. Inace postoji mnogo ukusnija veganska verzija sa leblebijom i kokosom, zbog koje zivotinje ne stradaju, a zdrava je za čoveka.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (postovalac, 2. decembar 2017 17:02)

Живот није здрав, забранимо живот, боље да живимо као лебеблије и соја, да животиње не би патиле. За човека није ништа здраво, посебно не када изиграва "вегана" шта год вам тај хипстерај значио. Немојте случајно да животиње пате, али их зато водите на повоцима и дајете им људска имена, затварате их у ваше станове и куће да вас забављају, у нади да вас макар неко воли на овом суровом свету. То што оне пате није ваша брига. Вегани - и биљке осећају бол. Биљкоубице једне бруталне!

Aleks

pre 6 godina

Stvarno ne razumem otkud na udaru samo giros i doner kada polifosfati postoje u apsolutno svakom proizvodu od mesa koji danas mozemo kupiti u prodavnici .Da nema vezivanja vode proizvod bi bio skroz isusen i ne bi danas postojale ni virsle, ni sunka,ni pljeskavica ni big mek, ni najskuplji a ni najpovoljniji prozivodi od mesa.Sve sto je industrija sadrzi polifosfate i oni generalno nisu toliko stetni koliko mogu biti stetni drugi sastojci koji su daleko prisutniji u nekim proizvodima.
Sta je po sredi ne znam, znam samo da je ovo ludilo od birokratije.Kao neko ko se odlicno razume u tehnologiju hrane mogu pouzdano reci da je svaki giros ili doner daleko zdraviji od meka, cizburgera, kfc piletine i slicno. Nikada se ne donosi regulativa koja moze zabraniti prizvode velikih medjunarodnih lanaca koji su sto puta nezdraviji od bilo kog proizvoda koji proizvode hiljade malih ljudi od kojih zivi mnogo malih porodica.

sasa

pre 6 godina

Privatnici koriste fosfate da napumpaju meso a mc donalds ima bolji sistem kvaliteta i to ne koristi.
Sa druge strane mc donalds je nezdrav i ima puno legalnih stetnih materija a giros nema i mnogo je ukusniji.
Resenje: Giros bez zabranjenih aditiva. Al ce kostati 5 evra umesto 2,5

postovalac

pre 6 godina

Giros ni u kojoj varijatni ne moze biti zdrav i zato je zabrana ok. Inace postoji mnogo ukusnija veganska verzija sa leblebijom i kokosom, zbog koje zivotinje ne stradaju, a zdrava je za čoveka.

Pantagruel

pre 6 godina

Колико ја разумем, овде није проблем у забрани меса и његовог печењ на оном штапу који се врти илу на роштиљу, него у "Вегети", "Зачину Ц" и гомили њима сличних зачина (свих прављених по мање-више истом принципу) и које угоститељи трпају у месо да би му појачали укус. Ко је гледао како се прави гирос, пљескавица или други комад меса намењен печењу на роштиљу, зна добро о чему говорим. Буквално га скроз премажу тим зачином и оставе да упије ароме, па тек онда пеку.

zvezdan

pre 6 godina

U čemu je problem? Kako su se girosi i kebab pravili pre 50 godina? Sigurno ne sa fosfatima. Znači ovde je reč o tome, da se ograniče hemikalije i drugi štetni proizvodi u namirnicama.

Glupi narod

pre 6 godina

Kako je nezrela reakcija ovih Grka. Nije stvar u glupom girosu vec u fosfatima koji su losi za zdravlje, Poradite na tome da ih nema u mesu i nema problema. "Ovakvu Evropu zelimo"? A dok su davali pare, bili su OK? Ajde sad dajte bure fosfata na trg pa se na protestu najedite da pokazete da je to jako uskusno i dobro i zdravo i da fosfate jede svaki grk jer je to deo folklora.

Petar

pre 6 godina

Potpuno netačno. Upravo suprotno. Komisija je dozvolila upotrebu fosfata u zsmrznutnom mesu, a Parlament na to reagovaoi zatražio dodatne informacije o bezbednosti. Nikakve zabrane nema, novinari su površni i traže priču i gde je nema.

Icarus

pre 6 godina

Jao, uskoro će nama da zabrane cvarke, pihtije, kavurmu, švarglu, domaću rakiju i vino. Mada, pojačana kontrola za rakiju i vino je više nego potrebna (za one proizvođače koji imaju prijavljenu proizvodnju i dozvolu za puštanje u promet) jer količina metanola u nekim rakijama je prevelika, i 8 od 10 "dunja" nije od dunje. Takođe kontrolisati i količinu tiola u vinima.

james emerson

pre 6 godina

Eeeeee. Već sam ranije pisao koment kako će nam biti dobro kad ovi birokrate iz Brisela budu naredili uništavanje plantaža malina pa šljivika,vinograda. Zabraniti pečenje rakijice, roštilj- jagnje pored potoka , pljeskavice itd...
U zadnje vreme su se mnogo osilili i upliću se u "privatne" stvari država članica.
Godinama pratim kako naše komšije Mađari muku muče sa EU...( Morali su na hiljade hektara vinograda uništiti, zatvarati sve šećerane izuzev jedne i da ne nabrajam..)
E pa sad, pitanje je koliko će nam biti dobro u toj uniji kada je očekivati da če nam mnogo toga tradicionalnoga zabraniti i moramo živeti po njihovom diktatu...

Radovan III

pre 6 godina

Sad je vec gotovo...ne mozete vise gledati giros istim ocima. Opasce prodaja sigurno. Zalosno je sto je sva hrana takva...obojena, zacinjena i puna kojekakve hemije.

Les idiotes

pre 6 godina

Samo da se jede Mek i Kentaki, dok svi ne naguramo 170 kg. Za to vreme Azija jede sve sto leti i raste i biva sve vitkija i dugovecnija. Bogami ja prelazim na kinesku i na mediteransku ishranu, ako pretekne.

Flash

pre 6 godina

I nastavljaju se besomucni udari na male privatnike. EU/globalisti imaju dva cilja, koji se u mnogo cemu poklapaju - Unistiti male privatnike (da bi se utabao put velikih korporacijama), i unistiti nacionalne/etnicke posebnosti i duh naroda ( da bi interesi tih korporacija postali bitniji od nacionalnih).
Na zapadu ima izraz 'starbakizacija' primenljiv na ovo - u Njujorku je vecina nekada nezavisnih lokalnih kafea (po kojima je NYC bio poznat) propalo, jer su potisnuti od velikih uniformnih firmi kao sto je starbaks, koji sada mozes videti na svakom cosku u tom gradu, umesto malih slatkih lokalnih kafica. Moze se primeniti na sve vrste usluga gde su lanci zamenili nezavisne privatnike.
Zajedno sa malim privatnicima unistava se duh naroda - zamisli Beograd jednog dana gde neces moci da kupis cevapcice, pljeskavicu ili jagnje na raznju, kod raznih domacih malih privatnika? Zamisli svaku zemlju bez svoje etnicke kuhinje, a mesto toga plasticnu ponudu nekog velikog medjunarodnog lanca hrane, koji neuspesno pokusava da imitira tu istu kuhinju?

pianoman

pre 6 godina

Unija sa nekim zakonima i pravilima počinje da liči na davno prošlo vreme, vreme Starog zaveta, kada su neki fanatici smatrali da je greh subotom pljunuti na prašinu jer tako radiš, stvaraš blato.Na kamen da, ali ne u prašinu

zvezdan

pre 6 godina

U čemu je problem? Kako su se girosi i kebab pravili pre 50 godina? Sigurno ne sa fosfatima. Znači ovde je reč o tome, da se ograniče hemikalije i drugi štetni proizvodi u namirnicama.

Flash

pre 6 godina

I nastavljaju se besomucni udari na male privatnike. EU/globalisti imaju dva cilja, koji se u mnogo cemu poklapaju - Unistiti male privatnike (da bi se utabao put velikih korporacijama), i unistiti nacionalne/etnicke posebnosti i duh naroda ( da bi interesi tih korporacija postali bitniji od nacionalnih).
Na zapadu ima izraz 'starbakizacija' primenljiv na ovo - u Njujorku je vecina nekada nezavisnih lokalnih kafea (po kojima je NYC bio poznat) propalo, jer su potisnuti od velikih uniformnih firmi kao sto je starbaks, koji sada mozes videti na svakom cosku u tom gradu, umesto malih slatkih lokalnih kafica. Moze se primeniti na sve vrste usluga gde su lanci zamenili nezavisne privatnike.
Zajedno sa malim privatnicima unistava se duh naroda - zamisli Beograd jednog dana gde neces moci da kupis cevapcice, pljeskavicu ili jagnje na raznju, kod raznih domacih malih privatnika? Zamisli svaku zemlju bez svoje etnicke kuhinje, a mesto toga plasticnu ponudu nekog velikog medjunarodnog lanca hrane, koji neuspesno pokusava da imitira tu istu kuhinju?

Les idiotes

pre 6 godina

Samo da se jede Mek i Kentaki, dok svi ne naguramo 170 kg. Za to vreme Azija jede sve sto leti i raste i biva sve vitkija i dugovecnija. Bogami ja prelazim na kinesku i na mediteransku ishranu, ako pretekne.

Petar

pre 6 godina

Potpuno netačno. Upravo suprotno. Komisija je dozvolila upotrebu fosfata u zsmrznutnom mesu, a Parlament na to reagovaoi zatražio dodatne informacije o bezbednosti. Nikakve zabrane nema, novinari su površni i traže priču i gde je nema.

Месождер

pre 6 godina

Giros ni u kojoj varijatni ne moze biti zdrav i zato je zabrana ok. Inace postoji mnogo ukusnija veganska verzija sa leblebijom i kokosom, zbog koje zivotinje ne stradaju, a zdrava je za čoveka.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (postovalac, 2. decembar 2017 17:02)

Живот није здрав, забранимо живот, боље да живимо као лебеблије и соја, да животиње не би патиле. За човека није ништа здраво, посебно не када изиграва "вегана" шта год вам тај хипстерај значио. Немојте случајно да животиње пате, али их зато водите на повоцима и дајете им људска имена, затварате их у ваше станове и куће да вас забављају, у нади да вас макар неко воли на овом суровом свету. То што оне пате није ваша брига. Вегани - и биљке осећају бол. Биљкоубице једне бруталне!

sasa

pre 6 godina

Privatnici koriste fosfate da napumpaju meso a mc donalds ima bolji sistem kvaliteta i to ne koristi.
Sa druge strane mc donalds je nezdrav i ima puno legalnih stetnih materija a giros nema i mnogo je ukusniji.
Resenje: Giros bez zabranjenih aditiva. Al ce kostati 5 evra umesto 2,5

Glupi narod

pre 6 godina

Kako je nezrela reakcija ovih Grka. Nije stvar u glupom girosu vec u fosfatima koji su losi za zdravlje, Poradite na tome da ih nema u mesu i nema problema. "Ovakvu Evropu zelimo"? A dok su davali pare, bili su OK? Ajde sad dajte bure fosfata na trg pa se na protestu najedite da pokazete da je to jako uskusno i dobro i zdravo i da fosfate jede svaki grk jer je to deo folklora.

Aleks

pre 6 godina

Stvarno ne razumem otkud na udaru samo giros i doner kada polifosfati postoje u apsolutno svakom proizvodu od mesa koji danas mozemo kupiti u prodavnici .Da nema vezivanja vode proizvod bi bio skroz isusen i ne bi danas postojale ni virsle, ni sunka,ni pljeskavica ni big mek, ni najskuplji a ni najpovoljniji prozivodi od mesa.Sve sto je industrija sadrzi polifosfate i oni generalno nisu toliko stetni koliko mogu biti stetni drugi sastojci koji su daleko prisutniji u nekim proizvodima.
Sta je po sredi ne znam, znam samo da je ovo ludilo od birokratije.Kao neko ko se odlicno razume u tehnologiju hrane mogu pouzdano reci da je svaki giros ili doner daleko zdraviji od meka, cizburgera, kfc piletine i slicno. Nikada se ne donosi regulativa koja moze zabraniti prizvode velikih medjunarodnih lanaca koji su sto puta nezdraviji od bilo kog proizvoda koji proizvode hiljade malih ljudi od kojih zivi mnogo malih porodica.

james emerson

pre 6 godina

Eeeeee. Već sam ranije pisao koment kako će nam biti dobro kad ovi birokrate iz Brisela budu naredili uništavanje plantaža malina pa šljivika,vinograda. Zabraniti pečenje rakijice, roštilj- jagnje pored potoka , pljeskavice itd...
U zadnje vreme su se mnogo osilili i upliću se u "privatne" stvari država članica.
Godinama pratim kako naše komšije Mađari muku muče sa EU...( Morali su na hiljade hektara vinograda uništiti, zatvarati sve šećerane izuzev jedne i da ne nabrajam..)
E pa sad, pitanje je koliko će nam biti dobro u toj uniji kada je očekivati da če nam mnogo toga tradicionalnoga zabraniti i moramo živeti po njihovom diktatu...

Pantagruel

pre 6 godina

Колико ја разумем, овде није проблем у забрани меса и његовог печењ на оном штапу који се врти илу на роштиљу, него у "Вегети", "Зачину Ц" и гомили њима сличних зачина (свих прављених по мање-више истом принципу) и које угоститељи трпају у месо да би му појачали укус. Ко је гледао како се прави гирос, пљескавица или други комад меса намењен печењу на роштиљу, зна добро о чему говорим. Буквално га скроз премажу тим зачином и оставе да упије ароме, па тек онда пеку.

Icarus

pre 6 godina

Jao, uskoro će nama da zabrane cvarke, pihtije, kavurmu, švarglu, domaću rakiju i vino. Mada, pojačana kontrola za rakiju i vino je više nego potrebna (za one proizvođače koji imaju prijavljenu proizvodnju i dozvolu za puštanje u promet) jer količina metanola u nekim rakijama je prevelika, i 8 od 10 "dunja" nije od dunje. Takođe kontrolisati i količinu tiola u vinima.

pianoman

pre 6 godina

Unija sa nekim zakonima i pravilima počinje da liči na davno prošlo vreme, vreme Starog zaveta, kada su neki fanatici smatrali da je greh subotom pljunuti na prašinu jer tako radiš, stvaraš blato.Na kamen da, ali ne u prašinu

Torrente

pre 6 godina

Ja prosto ne mogu da zamislim Grčku bez Girosa i Mithosa. Jedan od osnovnih razloga zašto idem u Grčku na letovanje. Čisto more, dobra hrana i vrhunsko pivo i tako deset dana zaredom! Da će bog i dogodine ponovo. Živeli!

Бојан

pre 6 godina

Аха ' оће то, а хамбургери, чизбургери, хот догови и остале папазјаније су органска, здрава храна!

NoName

pre 6 godina

@Aleks

Zato kod normalnog mesara, koji pravi virsle, debrecinere, kobasice i slicne preradjevine, ni jedan ne stavlja fosfate. Posebno u kobasice. Ako se stvarno razumes u tehnologiju hrane, gde si ti video domacina da krlja fosfat u kobaje? Cisto mleveno meso, so, zacin koji, beli luk i pravac susenje (vazduh ili dim). Sto se tice virsli, to se isto pravi da traje par dana ili se skladisti na mesto gde moze i duze da traje.
Dosta aditiva je stetno, ali zbog industrije koja roka mito, sve zivo je dozvoljeno.

Radovan III

pre 6 godina

Sad je vec gotovo...ne mozete vise gledati giros istim ocima. Opasce prodaja sigurno. Zalosno je sto je sva hrana takva...obojena, zacinjena i puna kojekakve hemije.

Bre!

pre 6 godina

A Mekdonalds i KFC su izvor zdravlja.
(Nikola, 2. decembar 2017 15:12)

Kao prvo, na udaru su aditivi a ne giro. Sta draze aditivi u mesu za giro koje po definiciji ne sme da bude mleveno i sa zacinima koji nisu prirodni? Ovo ce samo da znaci da se giro vraca tradicionalnom nacinu spremanja. Isto znaci da su KFC i McD na udaru, cak stavise od giroa.

Kao drugo, KFC i McD su americke kompanije. EU komisije sigurno ne rade za njih bez obzira sto je lokalni plebs debelo ubedjen da SAD kontrolisu sve u svetu. (hint: ne kontrolisu koliko i da oni u Vasingtonu zele da je tako)

ivana

pre 6 godina

A kada ce se diskutovati zabrana pesticida, fungicida, herbicida i sl. "cida" koji dugorocno zagadjuju vodu i zemljiste i truju nas tiho svakim danom. Zasto npr. Svajcarska zabranjuje upotrbu vecine pesticida koje proizvodi a pritom velikodusno izvozi sirom sveta?

Ma daj bre vise

pre 6 godina

Slusala sam renomirane strucnjake iz Eu koji na ovu temu imaju komentar u prevodu ovako. Cak i da se dva puta nedeljno jede kebab ili ti giros , kolicina unetog fosfata iznosi isto kao da ste popili 1/5l coca cole , stetno toliko ali se bez vecis problema moze sa tim ziveti. Inace, za ove sto tvrde da se moze bez tog fosfata i kakl je to bilo pre 1000 god. , pa retko je tada ko jeo meso a i ako jeste boleo ga je stomak 2 nedelje i ne , nisu bili zdraviji jer je tada prosecan vek bio jedva oko 30 gog. starosti.

zaq

pre 6 godina

ko se razboli od girosa nek jede cizburger i zaliva kokakolom ;-) garantovano izlecenje !
(cvetko, 02. decembar 2017 15:53)
I jedno i drugo je neverovatno zdravo.

Zana

pre 6 godina

Grci moji giros je štetan a radioaktivne bombe su lekovite.
Zato što smo bombardovani radioaktivnim bombama malignitet se povećao a i buduće generacije će trpeti posledice. Radiaktivnost će povećati urođene deformitete.
Evropo moja o čemu mi to?

postovalac

pre 6 godina

Giros ni u kojoj varijatni ne moze biti zdrav i zato je zabrana ok. Inace postoji mnogo ukusnija veganska verzija sa leblebijom i kokosom, zbog koje zivotinje ne stradaju, a zdrava je za čoveka.

viljuška

pre 6 godina

Razmišljam onako usput, mozda da mi ipak zaobiđemo tu "uniju". Ma jok, ne zbog nas, nego za njihovo dobro. Jer ako nam ukinu čvarke brate ima treći svetski da izbije. A tek ako mi dirnu pihtije sine, pa izbombardovali bi ceo Brisel kiselim kupusom i kavurmom. Ne bi se dve godine evropejci oprali od smrada. Zato, bolje je za sve strane da izbegnemo taj sukob. Neka im neko tamo prevede sta znaci "ne cackaj mecku" da ne moram da im crtam.

Što se ložiiiiiiiite

pre 6 godina

"Popularno jelo moglo bi da se nađe na udaru novog zakona prema kojem će biti zabranjeno dodavanje fosfata u zamrznuto meso. "

Nešto se čudno piše "Ukidate nam giros!?"

Vi više volite sa mnogo fosfata?

VEGAN BRE

pre 6 godina

@ Mesozder

Hajde potrazite na netu "logical strawman" ili "Slamnati argument" ako vam je engleski previse fensi, cisto da vidite da je ono sto ste napisali obicna logicka greska a ne super argument kao sto mislite.

Boro

pre 6 godina

Polifosfati su sigurno štetni barem posredno , jer oi ako vežu vodu u proizvodu , kada se taj proizvod konzumira on kod čoveka izaziva zadržavanje vode koja zatim opterećuje srce i bubrege.

postovalac

pre 6 godina

Giros ni u kojoj varijatni ne moze biti zdrav i zato je zabrana ok. Inace postoji mnogo ukusnija veganska verzija sa leblebijom i kokosom, zbog koje zivotinje ne stradaju, a zdrava je za čoveka.

Glupi narod

pre 6 godina

Kako je nezrela reakcija ovih Grka. Nije stvar u glupom girosu vec u fosfatima koji su losi za zdravlje, Poradite na tome da ih nema u mesu i nema problema. "Ovakvu Evropu zelimo"? A dok su davali pare, bili su OK? Ajde sad dajte bure fosfata na trg pa se na protestu najedite da pokazete da je to jako uskusno i dobro i zdravo i da fosfate jede svaki grk jer je to deo folklora.

james emerson

pre 6 godina

Eeeeee. Već sam ranije pisao koment kako će nam biti dobro kad ovi birokrate iz Brisela budu naredili uništavanje plantaža malina pa šljivika,vinograda. Zabraniti pečenje rakijice, roštilj- jagnje pored potoka , pljeskavice itd...
U zadnje vreme su se mnogo osilili i upliću se u "privatne" stvari država članica.
Godinama pratim kako naše komšije Mađari muku muče sa EU...( Morali su na hiljade hektara vinograda uništiti, zatvarati sve šećerane izuzev jedne i da ne nabrajam..)
E pa sad, pitanje je koliko će nam biti dobro u toj uniji kada je očekivati da če nam mnogo toga tradicionalnoga zabraniti i moramo živeti po njihovom diktatu...

Bre!

pre 6 godina

A Mekdonalds i KFC su izvor zdravlja.
(Nikola, 2. decembar 2017 15:12)

Kao prvo, na udaru su aditivi a ne giro. Sta draze aditivi u mesu za giro koje po definiciji ne sme da bude mleveno i sa zacinima koji nisu prirodni? Ovo ce samo da znaci da se giro vraca tradicionalnom nacinu spremanja. Isto znaci da su KFC i McD na udaru, cak stavise od giroa.

Kao drugo, KFC i McD su americke kompanije. EU komisije sigurno ne rade za njih bez obzira sto je lokalni plebs debelo ubedjen da SAD kontrolisu sve u svetu. (hint: ne kontrolisu koliko i da oni u Vasingtonu zele da je tako)

Radovan III

pre 6 godina

Sad je vec gotovo...ne mozete vise gledati giros istim ocima. Opasce prodaja sigurno. Zalosno je sto je sva hrana takva...obojena, zacinjena i puna kojekakve hemije.

Flash

pre 6 godina

I nastavljaju se besomucni udari na male privatnike. EU/globalisti imaju dva cilja, koji se u mnogo cemu poklapaju - Unistiti male privatnike (da bi se utabao put velikih korporacijama), i unistiti nacionalne/etnicke posebnosti i duh naroda ( da bi interesi tih korporacija postali bitniji od nacionalnih).
Na zapadu ima izraz 'starbakizacija' primenljiv na ovo - u Njujorku je vecina nekada nezavisnih lokalnih kafea (po kojima je NYC bio poznat) propalo, jer su potisnuti od velikih uniformnih firmi kao sto je starbaks, koji sada mozes videti na svakom cosku u tom gradu, umesto malih slatkih lokalnih kafica. Moze se primeniti na sve vrste usluga gde su lanci zamenili nezavisne privatnike.
Zajedno sa malim privatnicima unistava se duh naroda - zamisli Beograd jednog dana gde neces moci da kupis cevapcice, pljeskavicu ili jagnje na raznju, kod raznih domacih malih privatnika? Zamisli svaku zemlju bez svoje etnicke kuhinje, a mesto toga plasticnu ponudu nekog velikog medjunarodnog lanca hrane, koji neuspesno pokusava da imitira tu istu kuhinju?

Pantagruel

pre 6 godina

Колико ја разумем, овде није проблем у забрани меса и његовог печењ на оном штапу који се врти илу на роштиљу, него у "Вегети", "Зачину Ц" и гомили њима сличних зачина (свих прављених по мање-више истом принципу) и које угоститељи трпају у месо да би му појачали укус. Ко је гледао како се прави гирос, пљескавица или други комад меса намењен печењу на роштиљу, зна добро о чему говорим. Буквално га скроз премажу тим зачином и оставе да упије ароме, па тек онда пеку.

Les idiotes

pre 6 godina

Samo da se jede Mek i Kentaki, dok svi ne naguramo 170 kg. Za to vreme Azija jede sve sto leti i raste i biva sve vitkija i dugovecnija. Bogami ja prelazim na kinesku i na mediteransku ishranu, ako pretekne.

Месождер

pre 6 godina

Giros ni u kojoj varijatni ne moze biti zdrav i zato je zabrana ok. Inace postoji mnogo ukusnija veganska verzija sa leblebijom i kokosom, zbog koje zivotinje ne stradaju, a zdrava je za čoveka.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (postovalac, 2. decembar 2017 17:02)

Живот није здрав, забранимо живот, боље да живимо као лебеблије и соја, да животиње не би патиле. За човека није ништа здраво, посебно не када изиграва "вегана" шта год вам тај хипстерај значио. Немојте случајно да животиње пате, али их зато водите на повоцима и дајете им људска имена, затварате их у ваше станове и куће да вас забављају, у нади да вас макар неко воли на овом суровом свету. То што оне пате није ваша брига. Вегани - и биљке осећају бол. Биљкоубице једне бруталне!

Ma daj bre vise

pre 6 godina

Slusala sam renomirane strucnjake iz Eu koji na ovu temu imaju komentar u prevodu ovako. Cak i da se dva puta nedeljno jede kebab ili ti giros , kolicina unetog fosfata iznosi isto kao da ste popili 1/5l coca cole , stetno toliko ali se bez vecis problema moze sa tim ziveti. Inace, za ove sto tvrde da se moze bez tog fosfata i kakl je to bilo pre 1000 god. , pa retko je tada ko jeo meso a i ako jeste boleo ga je stomak 2 nedelje i ne , nisu bili zdraviji jer je tada prosecan vek bio jedva oko 30 gog. starosti.

pianoman

pre 6 godina

Unija sa nekim zakonima i pravilima počinje da liči na davno prošlo vreme, vreme Starog zaveta, kada su neki fanatici smatrali da je greh subotom pljunuti na prašinu jer tako radiš, stvaraš blato.Na kamen da, ali ne u prašinu

zvezdan

pre 6 godina

U čemu je problem? Kako su se girosi i kebab pravili pre 50 godina? Sigurno ne sa fosfatima. Znači ovde je reč o tome, da se ograniče hemikalije i drugi štetni proizvodi u namirnicama.

Torrente

pre 6 godina

Ja prosto ne mogu da zamislim Grčku bez Girosa i Mithosa. Jedan od osnovnih razloga zašto idem u Grčku na letovanje. Čisto more, dobra hrana i vrhunsko pivo i tako deset dana zaredom! Da će bog i dogodine ponovo. Živeli!

Бојан

pre 6 godina

Аха ' оће то, а хамбургери, чизбургери, хот догови и остале папазјаније су органска, здрава храна!

Icarus

pre 6 godina

Jao, uskoro će nama da zabrane cvarke, pihtije, kavurmu, švarglu, domaću rakiju i vino. Mada, pojačana kontrola za rakiju i vino je više nego potrebna (za one proizvođače koji imaju prijavljenu proizvodnju i dozvolu za puštanje u promet) jer količina metanola u nekim rakijama je prevelika, i 8 od 10 "dunja" nije od dunje. Takođe kontrolisati i količinu tiola u vinima.

Zana

pre 6 godina

Grci moji giros je štetan a radioaktivne bombe su lekovite.
Zato što smo bombardovani radioaktivnim bombama malignitet se povećao a i buduće generacije će trpeti posledice. Radiaktivnost će povećati urođene deformitete.
Evropo moja o čemu mi to?

viljuška

pre 6 godina

Razmišljam onako usput, mozda da mi ipak zaobiđemo tu "uniju". Ma jok, ne zbog nas, nego za njihovo dobro. Jer ako nam ukinu čvarke brate ima treći svetski da izbije. A tek ako mi dirnu pihtije sine, pa izbombardovali bi ceo Brisel kiselim kupusom i kavurmom. Ne bi se dve godine evropejci oprali od smrada. Zato, bolje je za sve strane da izbegnemo taj sukob. Neka im neko tamo prevede sta znaci "ne cackaj mecku" da ne moram da im crtam.

sasa

pre 6 godina

Privatnici koriste fosfate da napumpaju meso a mc donalds ima bolji sistem kvaliteta i to ne koristi.
Sa druge strane mc donalds je nezdrav i ima puno legalnih stetnih materija a giros nema i mnogo je ukusniji.
Resenje: Giros bez zabranjenih aditiva. Al ce kostati 5 evra umesto 2,5

Aleks

pre 6 godina

Stvarno ne razumem otkud na udaru samo giros i doner kada polifosfati postoje u apsolutno svakom proizvodu od mesa koji danas mozemo kupiti u prodavnici .Da nema vezivanja vode proizvod bi bio skroz isusen i ne bi danas postojale ni virsle, ni sunka,ni pljeskavica ni big mek, ni najskuplji a ni najpovoljniji prozivodi od mesa.Sve sto je industrija sadrzi polifosfate i oni generalno nisu toliko stetni koliko mogu biti stetni drugi sastojci koji su daleko prisutniji u nekim proizvodima.
Sta je po sredi ne znam, znam samo da je ovo ludilo od birokratije.Kao neko ko se odlicno razume u tehnologiju hrane mogu pouzdano reci da je svaki giros ili doner daleko zdraviji od meka, cizburgera, kfc piletine i slicno. Nikada se ne donosi regulativa koja moze zabraniti prizvode velikih medjunarodnih lanaca koji su sto puta nezdraviji od bilo kog proizvoda koji proizvode hiljade malih ljudi od kojih zivi mnogo malih porodica.

Petar

pre 6 godina

Potpuno netačno. Upravo suprotno. Komisija je dozvolila upotrebu fosfata u zsmrznutnom mesu, a Parlament na to reagovaoi zatražio dodatne informacije o bezbednosti. Nikakve zabrane nema, novinari su površni i traže priču i gde je nema.

ivana

pre 6 godina

A kada ce se diskutovati zabrana pesticida, fungicida, herbicida i sl. "cida" koji dugorocno zagadjuju vodu i zemljiste i truju nas tiho svakim danom. Zasto npr. Svajcarska zabranjuje upotrbu vecine pesticida koje proizvodi a pritom velikodusno izvozi sirom sveta?

NoName

pre 6 godina

@Aleks

Zato kod normalnog mesara, koji pravi virsle, debrecinere, kobasice i slicne preradjevine, ni jedan ne stavlja fosfate. Posebno u kobasice. Ako se stvarno razumes u tehnologiju hrane, gde si ti video domacina da krlja fosfat u kobaje? Cisto mleveno meso, so, zacin koji, beli luk i pravac susenje (vazduh ili dim). Sto se tice virsli, to se isto pravi da traje par dana ili se skladisti na mesto gde moze i duze da traje.
Dosta aditiva je stetno, ali zbog industrije koja roka mito, sve zivo je dozvoljeno.

zaq

pre 6 godina

ko se razboli od girosa nek jede cizburger i zaliva kokakolom ;-) garantovano izlecenje !
(cvetko, 02. decembar 2017 15:53)
I jedno i drugo je neverovatno zdravo.

Što se ložiiiiiiiite

pre 6 godina

"Popularno jelo moglo bi da se nađe na udaru novog zakona prema kojem će biti zabranjeno dodavanje fosfata u zamrznuto meso. "

Nešto se čudno piše "Ukidate nam giros!?"

Vi više volite sa mnogo fosfata?

VEGAN BRE

pre 6 godina

@ Mesozder

Hajde potrazite na netu "logical strawman" ili "Slamnati argument" ako vam je engleski previse fensi, cisto da vidite da je ono sto ste napisali obicna logicka greska a ne super argument kao sto mislite.

Boro

pre 6 godina

Polifosfati su sigurno štetni barem posredno , jer oi ako vežu vodu u proizvodu , kada se taj proizvod konzumira on kod čoveka izaziva zadržavanje vode koja zatim opterećuje srce i bubrege.