Putin obećao šansu: Nemci, dajte savet

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je značaj malih i srednjih preduzeća i obećao da će manje kompanije dobiti veće šanse.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Mala i srednja preduzeća nisu ništa bez giganata koji naručuju ili plasiraju na tržiste njihove proizode. To kod nas Dinkić nije svojevremeno razumeo, dok se i dalje naše fabrike pustoše i prodaju u bescenje. Ne bi Nemačka nikad imala tolike prihode od malih i srednjih preduzeća da nisu tu Folksvagen, BMW, Lidl, Bosch...
  (asdf, 13. oktobar 2017 11:11)

  # Link komentara

 2. @crni
  @ ostali rusofili

  Rusija je ekonomska supersila sa prosecnom mesecnom platom u nivou nerazvijenih africkih drzava i Srbije - manje od 450$. A kolika je naucna supersila najbolje pokazuje kako su dosli do atomske bombe - spijunskom aferom tj. kradjom od Amerikanaca.
  (Murta, 13. oktobar 2017 09:55)

  # Link komentara

 3. Uspeh primenjene nauke se najbilje vidi pi broju patenata, a i Rusija i dole pomenuti Iran u tome mnogo zaostaju. Suvi broj naucnika (da li se misli na naucne radnike ili sta?) nista ne znaci. Pa i Nebojsa Stefanovic je doktor nauka.
   (jasdf, 13. oktobar 2017 09:50)

  # Link komentara

 4. Do 2030. godine Rusija neće postojati u današnjem obliku. Često sam u Rusiji - privatna firma, od 2 do 2000 zaposlenih, svejedno, podrazumeva plaćanje reketa na više nivoa - od sitnih lokalnih činovnika, lokalnih kriminalaca do države kao krajnje instance. Pa šta ti posle toga ostane. Jako nezdrava sredina za ekonomsko delovanje.
  (Rosija, 13. oktobar 2017 08:11)

  # Link komentara

 5. Shvatio je covek ono sto ovi nasi nece ni za jos 100 godina, i siguran sam da ce popraviti stanje sto se toga tice, kod nas im mala i srednja preduzeca sluze kao kasica, prasica, cim treba da de popuni manjak u budzetu odmah inspekcija i po 1000 e svakom pisu kazne za bud zasto, a posto je stanje takvo kakvo je, jer su ga posle Slobe pa sve do danas svi samo unistavali 50 % malih i srednjih je unisteno, zatvoreno, mnogi se usude ali propadnu..dovoljan je detalj da bi jedna proizvodnja cak sa finansiranjem iz budzeta ne uspeva da opstane zbog stanja na trzistu a kamoli onaj ko se sam usudi da pocne da radi sa nekim kreditom...
   (ukratko, 13. oktobar 2017 07:06)

  # Link komentara

 6. Jedino sto sprecava Rusiju da postane istinska supersila je ekonomija.Putin je preporodio rusku privredu u odnosu na devedesete ali mora se napraviti odlucujuci korak u otklonu od jednostavnog iskoriscavanja nafte i gasa.Rusija mora da postane naucna i industrijska velesila kako bi parirala Americi i Kini.To znaci ulaganje u inovacije,podsticanje preduzetnistva.Sankcije zapada i pad cene nafte su ih usporile zadnjih godina ali ove godine Rusija se vraca na put rasta od 1.5 posto.Ukoliko zeli istinski napredak to moraju biti stope od 4 plus posto jer Amerika je daleko ispred ekonomski a Kina supersila komsija Rusije ima 6.5 posto ove godine.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mild, 12. oktobar 2017 20:00)

  Rusija jeste istinski velesila prijatelju. A to je opet postala upravo zbog jednostranog i jednostavnog iskoriscavanja nafte i gasa. Nekako si mi u sedamdesetim godinama XX vijeka. Rusija je vjerovaTtno i najvecas naucna sila, samo sto to sigurno nijesi mogao procitati po casopisima. A to sto se tice industrije, mislim da je zaokret ka proizvodnji organske hrane ubjedljivo najbolji, i jedini pravi potez, sto se tice svijetle buducnosti ekonomije. Ako me razumijes. Nema ona sto da parira SAD-u i Kini, ona lezi na 70 odsto zaliha svjestkih ruda i minerala. Na nju se i krenulo u zadnje vrijeme, ali ne ide to bas lako.
  (delboj, 13. oktobar 2017 01:23)

  # Link komentara

 7. @ (mild, 12. oktobar 2017 20:00)

  Hahahahaaaaaahhh!!!

  Rusija i jeste naučna i industrijska velesila!
  Da si bio ikada u Rusiji, znao bi ovo.
  Tamo sve rade roboti, tj većinu posla i danas je jako malo ljudi potrebno da održava fabriku za proizvodnju bilo čega.A zaista su napredni i ovome.Što se nauke tiče, to nema mnogo veze sa ekonomskim prvenaštvom, to jednostavno čine kadrovi, tj realni ljudi, a oni se pre svega moraju rađati takvi i podučiti kroz život osnovama nauke.Zaboga, pa Rusija je jedina danas ozbiljna kosmička velesila i njeni i isključivo njeni pogoni rade delove za svemirske brodove i za internacionalni program. Čak i veliki industrijski giganti kao space x plaćaju licencu na razvijanje takvih motora.Pa nije Ilon Musk sigurno sam smislio te motore. Možeš ti biti ne znam koliki milijarder, ali znanje u tehničkom smislu ti mora neko preneti, a to može da se stekne i akumulira samo iskustvom. Pošto ovo iskustvo sigurno nije NASAino, jer bi i sami to imali, šta mislite, čije je. Pa Rusi raketnu tehniku razvijaju već decenijama, čak pre Drugog Svetskog rata, znači skoro jedan vek.Iza ovoga je stajala uvek država sa svim svojim sredstvima i to vrlo moćna država, sovjetska Rusija, neprikosnovena supersila.
  I Iran ima najviše naučnika po glavi stanovnika a nije ekonomska sila. Te stvari jednostavno nemaju veze toliko koliko mislite. Mešate babe i žabe. A Kina je moćna jer pre svega ima centralnu vlast i vrlo stroge zakone za korupciju, a stanovnika 1/5 planete.
  (crni, 12. oktobar 2017 23:55)

  # Link komentara

 8. Nema malih preduzeca bez vladavine prava. Tu se ruska ekonomija spotice, jer sposobni nemogu da urade nista od onih sa vezama i na vlasti. Onda se ide u skolu sa kojom se moze na Zapad, a to nije uvek i ono zasta je osoba talentovana i zainteresovana. I tako to kao i u Srbiji. Upoznao sam takvih Rusa puno u Kanadi. Vole Rusiju, ali vole svoju porodicu jos vise.
  (Dragan ,Ontario, 12. oktobar 2017 23:34)

  # Link komentara

 9. o cemu prica ovaj, koga on to moli, pa rusija je u kolapsu, ne znaju ni gde ce, ni sta ce, samo gomilaju vojsku....ludilo
   (gresnik, 12. oktobar 2017 22:59)

  # Link komentara

 10. Cilj 30 do 40%. E moj Putine, ozbiljne zemlje racunaju na 4tu decimalu a ti se gadjes procentima. Toliko o ozbiljnosti....
   (Sou program, 12. oktobar 2017 21:25)

  # Link komentara

 11. Jedino sto sprecava Rusiju da postane istinska supersila je ekonomija.Putin je preporodio rusku privredu u odnosu na devedesete ali mora se napraviti odlucujuci korak u otklonu od jednostavnog iskoriscavanja nafte i gasa.Rusija mora da postane naucna i industrijska velesila kako bi parirala Americi i Kini.To znaci ulaganje u inovacije,podsticanje preduzetnistva.Sankcije zapada i pad cene nafte su ih usporile zadnjih godina ali ove godine Rusija se vraca na put rasta od 1.5 posto.Ukoliko zeli istinski napredak to moraju biti stope od 4 plus posto jer Amerika je daleko ispred ekonomski a Kina supersila komsija Rusije ima 6.5 posto ove godine.
   (mild, 12. oktobar 2017 20:00)

  # Link komentara