VW besni, sprema osvetu "jeftinoj Škodi"

Sukob na liniji Folksvagen - Škoda, zbog tržišnog uspeha češkog proizvođača automobila, naterao je i češkog premijera na hitnu reakciju.

Izvor: Poslovni dnevnik
Pošaljite komentar
 1. U poslednih 40 godina (bez 2016.), 38 je najprodavaniji model u Svajcarskoj bio Golf. Prosle godine je bila Octavia.
   (Nebojsa, 6. oktobar 2017 17:28)

  # Link komentara

 2. Fascinantno kako se sve opcije istražuju i pare presipaju odavde i odande, samo niko (ni menadžmenti, ni nemački sidikati) ne pominje da bi ta češka "jeftina radna snaga" mogla da dobije neki evro povišice (kad već pravi dobra kola i ostvaruje toliki profit)...
  (kapitalisticke kaste, 6. oktobar 2017 17:25)

  # Link komentara

 3. wv je profit samo 3%,a recimo tojoti 16%,sto znac da bi wv trebalo da proda 5 puta vise kola da bi stigao tojotu,skoda je solidan auto,ali izrazito neudoban i jako tanak lim,mora negde da se ustedi.
   (sasa, 6. oktobar 2017 17:13)

  # Link komentara

 4. >> A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?
  (dr.kadzija, 6. oktobar 2017 15:00)

  Škoda oduvek služi da se produži vek trajanja zastarele tehnologije koja se izbacuje iz Audija i Volkswagena... motori koju su u današnjim Škodama su u Audiju bili 2006 a u VW 2010. Komandne table, entertainment/infotainment, itd su iz VW iz 2011, itd... tako cela VW grupacija štedi na razvoju jer se troškovi razvoja i dizajna dele na mnogo više godina i više napravljenih jedinica.

  Inače, ovaj senzacionalistički tekst naravno nema nikakvog smisla jer niko tu ne ratuje protiv nekog, već se radi o jednoj firmi koja će u sledećem periodu da redefiniše strategiju svojih brendova kako bi optimizovala profit i kako bi sprečila da jeftiniji brendovi oduzimaju market share skupljim. To verovatno znači još stariji motori u Škodama i još ružnije komandne table. Touch screen na kojem mogu samo da se biraju radio stanice će da ugrađuju još 10 godina u Superb.
  (London, 6. oktobar 2017 16:36)

  # Link komentara

 5. Pratim "razmišljanja" Nemčake poslednjih par godina, najviše jer želim sebi da dokažem kako sam upravu – to su mali Amerikanci iz Evrope. Za njih opšta pravila ne važe, oni su uvek izuzeti u ovakvim situacijama. Prvo su imali presedan sa ruskim gasom i zabranom južnog toga, insistiranjem na uvođenju sankcija, pa pravljenja gasovoda od Rusije samo za njih, ultraprofita u spoljnoj trgovini sa Rusijom pod takoznavnim sankcijama... ovo je samo pokazatelj celog apsurda i u samoj EU i u samoj ekonomiji zdravog razuma, kako siledžije ne pregovaraju, nego rade ono što samo njima odgovara. To će dovesti kad-tad do onog što će dovesti, jer se državama sa srednjom ekonomijom tipa Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, ne dozvoljava ekonomski rast jer to ugrožava Nemačku (i UK, iako ona nije tema priče). Ovo u vezi sindikata, to je čista politička inicijativa, mislim da je to jasno i pticama na grani. Faktički, glavonjama se isto piše, ispaštaće radnici u Češkoj, a sprečiće se nezadovoljstvo u matičnim fabrikama u Nemačkoj, a to će platiti Česi. Pa vi sad razmišljajte gde smo tu tek mi i jedine nudle.
  (Riki Lugonjic, 6. oktobar 2017 15:15)

  # Link komentara

 6. Dragan,
  Ma tek ce da bude ludnica sa sindikatima kada pocne serijska proizvodnja elektricnih automobila. Ko je sklapao menjac - ostaje bez posla. I anaser, i diferencijal i jos tolko toga. Proizvodjaci su se vukli sa tom odlukom, ali ih Tesla i Nissan sada teraju da se pridruze. General Motors je pre neki dan objavio zaokret i 3 modela za 2018 a jos 19 do 2023. KOmpletna linija modela na elektriku, neki sa baterijama , neki na vodonik.
  (Dragan, 6. oktobar 2017 15:09)

  # Link komentara

 7. Imam 5 fabrika iz kojih mi stize profit da li je bitno iz koje stize dok god stize profit, Škoda je čista kopija WV ali to je WV uradio proračunato da im neko drugi ne ottme tržište dali škodi da pravi passata za manje para sa znakom škode naravno oni su i vlasnici škode.
  (jowa, 6. oktobar 2017 15:01)

  # Link komentara

 8. Skoda je od uvek radila menjace, ask i za Porsche. A Skoda vozila sluze za experimentisanje nove tehnologije ped ugradnje u Vagene i Audije. Zato su i uspeli da ostvare uspeh , samo kvalitetom a ne pokusajima necega sto mozda nece da radi?
   (dr.kadzija, 6. oktobar 2017 15:00)

  # Link komentara

 9. Ovde se stalno komentarise kako su ceski radnici ti koji dobro rade u Skodi, kako 3 puta manje zaradjuju od Nemaca(Ceh na to danas nikad ne bi pristao, jer on smatra da su Cesi ustvari nemacka elita, da su samo prefinjeniji Nemci). I kako ce ceski radnici ostati bez posla ako presele proizvodnju. Pa nece Cesi nego stranci (Ukrajinci, Vijetnamci, u poslednje vreme sve vise i Srbi),jer Cesi odavno vise nece da rade tako prljave poslove (oni stariji su ostali samo na visim rukovodecim mestima, par nejvisih drze Nemci). U ceskim fabrikama je najmanje ceskih radnika. Kao sto na ulicama Praga necete videti ceske piljarnice, pekare ili restorane brze hrane. Jedino jos poneki konobar je ceski student koji time povecava svoju stipendiju. Stranci rade prljave poslove, a Cesi samo ubiru plodove u vidu profita i poreza.
  (Leksa, 6. oktobar 2017 14:55)

  # Link komentara

 10. Sto neko ispod lepo napisa - Skoda je ono sto je VW originalno i bio, masovan, narodni auto, cenovno pristupacan, a dovoljno dobrog kvaliteta.

  Mozda bi sindikati trebali da se zapitaju o njihovom uticaju na celu situaciju? Napumpanom satnicom od skoro 40 EUR tesko da se danas mogu praviti pristupacna kola i nefer je ocekivati od menadzmenta da takav proizvod lako prodaje. Kada bi spustilu cenu svog rada za npr. 10ak EUR imali bi ustedu u nivou ukupnih troskova celokupne proizvodne radne snage Skode, a to bi se automatski manifestvalo na proizvodnu cenu, samim tim i na prodajnu, a onda bi mogli da razmisljaju o skoku prodaje i porastu obima posla, tj. ne bi se razmisljalo o otkazima u Nemackim fabrikama. Ali, avaj ... proletarijat bi da bude najskuplji radnik na proizvodnoj liniji na svetu, a onda se cudi zasto ne prodaju dovoljno na kraju tog uzrocno-posledicnog lanca :)
  (Lemi, 6. oktobar 2017 14:28)

  # Link komentara

 11. Nemačka namera da naškodi Škodi ...
  ... u VW-u kipte od besa ...

  Ne znam ko je ovo prevodio, ali nije bas u vinklu :)
  Prvo, ne pita se menadzment, vec shareholder-i, a njih prilicno briga odakle dolazi profit sve dok dolaz. Verovatnoca da oni odobre mendzmentu plan da ukinu 2,000 radnih mesta po 10 EUR/h da bi uposlili drugih 2,000 radnih mesta po 38 EUR/h ce biti odobren ... pa, nikada otprilike :)

  Ovde je rec 'samo' o excel prebacivanju profita se jednog na drugo od dva vezana pravna lica promenom kooperantskih cena.

  I da, trebali bi napraviti vecu brend razliku jer ovako kako se prica razvila - zasto bi iko placao cca. 30% vise za nesto sto je vrlo upitno da li je i ako jesto koliko kvalitetnije. Klasican strategic portfolio management.
  (Joca, 6. oktobar 2017 14:16)

  # Link komentara

 12. VW i nije primer svetske korporacije, kad je u pitanju upravljanje. Jednostavno, u upravi su razne političke ličnosti i sindikati koji su jaki u Nemačkoj. Volkswagen je poludržavna priča. Udele u vlasništvu ima država Gornja Saksonija, gde se nalazi centrala. Gde ima politike, tu profit nije u prvom planu.
  (nemanja s., 6. oktobar 2017 14:14)

  # Link komentara

 13. Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra
  (Ivan, 06. oktobar 2017 10:08)

  Uopste nisi shvatio poentu teksta. A izgleda ni svi ovi koji su ti dali pluseve. Ovde se bas radi o dijametralno suprotnoj stvari od onoga sto ti komentarises. Skoda najbolje zaradjuje, ali oni hoce da je sprece u tome zbog radnih mesta u VW u Nemackoj. Dakle uopste ih nije briga za profit vec za to da Nemci ne ostanu bez radnih mesta. Smanjice profit samo da ne dodje do odpustanja Nemaca.
  (zzz, 6. oktobar 2017 14:12)

  # Link komentara

 14. Ko prati auto-industriju, zna da je poslednjih 7-8 godina Skoda 10 mesta ispred Wagena po pouzdanosti.Tu listu objavljuje TUW, a prenosi Auto Bild svake godine. Zato je svima jasno zasto se Skoda, i bolja i jeftinija, dobro prodaje.
  (veterinarBG, 6. oktobar 2017 14:01)

  # Link komentara

 15. Kako je Reno rešio taj "problem" sa Dačijom? Da su Dačije malo lepše niko ne bi kupovao Reno. To ti je kao Nutela ili Persil za zapadnu i istočnu Evropu.
   (Lola, 6. oktobar 2017 12:54)

  # Link komentara

 16. Paradox Nemačke poslovne filozofije... VW je držao slovo SEAT-u kako ne prodaje dovoljno, kako je neprofitabilan, ali im nije palo na pamet da deo SEAT proizvodnje izmeste u Nemačku i pokažu kako se to radi. Ali sada kada je u pitanju bolja prodaja u Škodi, umesto pohvala stižu kritike!? Niko nije rekao da VW prodaje više zbog lošeg rada SEAT-a, ali sada VW manje prodaje zbog dobrog rada Škode!?
  Zanimljivo je da svi dele platforme i motore preuzete od VW-a.
  Nemci teško priznaju da je neko bolji od njih, iako je to činjenica.
  (Danilo, 6. oktobar 2017 12:45)

  # Link komentara

 17. Nije palo na pamet sindikatima da traže izjednačavanje satnice na visinu satnice nemačkog radnika?Samo pitam...
  (laki78, 6. oktobar 2017 12:43)

  # Link komentara

 18. Eh da je bilo srece Zastava bi bila kao danas Skoda,ali džabe mi smo u to vreme vise bili zainteresovani za rat i rasturanje Jugoslavije,pa zato danas sklapamo Fiat za dvesta evra.
   (Zoran LFC, 6. oktobar 2017 12:41)

  # Link komentara

 19. A da VW pocne malo da ulaze u R&D umesto samo da muze kravu? Nek lepo smisle novi Golf, ali da stvarno bude revolucionaran. Bilo hibrid, bilo elektricni, ali pravi, a ne neku smejuriju od auta. Neka potpuno ukinu proizvodju dizel agregata. Bolece, da, ali sto pre to urade, to bolje...
   (Kratak spoj, 6. oktobar 2017 12:39)

  # Link komentara

 20. U Fiatu Bruto satnica 2€ pa 500L opet skuplji od slične Škode (+subvencije)
  (Milija Stankovic, 6. oktobar 2017 12:35)

  # Link komentara

 21. Mislim da sam u poslednjih 5 godina probao skoro sve modele VWa i Škode.Što se tiče enterijera razlike postoje samo u nekim delovima,kvalitet je veoma sličan ako ne računamo najopremljenije modele VW (R design,npr).Motori su 95% isti a značajne razlike postoje u prenosu gde su menjači u VWu agilniji (DSG) i precizniji (manuelni),takođe upravljanje je malo preciznije kod VW ali to je razlika u podešavanju serva,izgleda da ne žele isto podešavanje.E sad,šta to govori prosečnom kupcu koji ode u salon,automobili na prvi pogled isti samo su Škode jeftinije po 5000€ (skuplji modeli),nije napravljena dovoljna razlika u kvalitetu komponenti koje čovek odmah vidi na automobilu.I onda se dešava da neće ljudi da kupuju golfa nego kupuju oktaviju,uopšte nisam iznenađen.Rešenje je da još podignu kvalitet VWa ali onda ulaze u prostor Audija i dalje nema izlaza.Napravivši kvalitetnu Škodu grupacija je sama sebi napravila "problem".Drugi proizvođači prave sebi probleme od modela do modela ali VW je izgleda ipak šampion sopstvenih gluposti.
   (bu!, 6. oktobar 2017 12:30)

  # Link komentara

 22. Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!
  (miki, 06. oktobar 2017 10:26)
  @miki
  Miki Superb i Oktavia imaju indentične motore i menjače samo platforma drugačija (duža). Sve u svemu Škoda je vrh a problem za Volksvagen je što kupci koji su i kupovali golfa ili passata sad kupuju oktaviju i superb za 20-30% manje para a to im donosi ukupno manje profita, to je problem i ništa drugo.
   (boris, 6. oktobar 2017 12:29)

  # Link komentara

 23. To se zove nadmasio ucenik ucitelja.
  (Neca, 6. oktobar 2017 12:24)

  # Link komentara

 24. Kada je jedino merilo svega, profit - imamo problem! Sto neko rece, dajte Cesima vece plate pa ce biti manje profitabilni I problem - resen :) Ne'am pojma, kapitalizam sve vise I vise lici na onaj iz 19. veka, bojim se da se opet jagma za profitom I preraspodela ne obave nekim svetskim ratom... Dok je postojao crveni bauk na istoku, zapadni radnici I niza srednja klasa su uzivali u blagostanju, raspon zarada izmedju top menadzmenta I radnika je bio manji nego danas. Nakon pada crvene pretnje, kapitalizam je podivljao I vratio se korenima... Bojim se, mnogo se bojim buducnosti....
   (anbeast, 6. oktobar 2017 12:18)

  # Link komentara

 25. Skoda je ono sto je VW originalno i bio. VW su pozicionirali kao brend iznad Skode a Audi iznad VW, a najvece razlike su u materijalima i kvalitetu unutrasnjosti automobila, mehanika i motor su 99% isti. Npr. te razlike se najlakse vide izmedju Golfa, Oktavije i A3. Ono sto je glavni problem je sto kupci koji zele tu razliku u kvalitetu uzmu A3, oni kojima to ne smeta ili ne vide, kupuju Oktavije (pored mnogih drugih prednosti kao velicina i gepek). Te razlike pogotovo ne smetaju firmama, koje cesto odabiraju Skode za flotna vozila.
  (drvobradi, 6. oktobar 2017 12:16)

  # Link komentara

 26. Kolika je realna razlika u kvalitetu motora i delova na jednom Polu i Fabiji? Koliko moze biti vise vanrednih izdataka za popravku nove Skode, do recimo 150.000 km (10 godina upotrebe)?
   (novosadjanin, 6. oktobar 2017 12:11)

  # Link komentara

 27. pa sto da kupim skupljeg pasata kad mogu to isto da dobijem ako kupim oktaviju samo naravno jeftinije da prodjem. zasto polo kad mogu mnogo bolju fabiju. rade česi svaka im čast!
   (n6, 6. oktobar 2017 11:52)

  # Link komentara

 28. Да додам - сад сви инжењери који развијају Волксваген који нису Немци треба да се врате у своје земље да развијају сопствене марке!! Ваљда ће ово да отвори очи и онима који не виде широм отворених очију!!
   (Микица, 6. oktobar 2017 11:30)

  # Link komentara

 29. VW je sto postotni vlasnik skode ali ce opet pre zrtvovati ceska radna mesta nego nemacka .
  Spremni su da zrtvuju Skodu iako imaju jeftiniju radnu snagu.
   (cobo, 6. oktobar 2017 11:29)

  # Link komentara

 30. Pa i Slovenci so Gorenje izmestilu u Sbiju i druge zemlje. Radi se o obrazovnoj strukturi koju brzo mozes da obucis za tad u proizvodnji. Cesi i mi smo dibri radnici.
  (milann, 6. oktobar 2017 11:27)

  # Link komentara

 31. @marcopolo
  U pitanju je bruto satnica, ne zaboravi...
   (hm, 6. oktobar 2017 11:13)

  # Link komentara

 32. Da li je neko primetio da je kod njih sat vremena rada 10 i 38eur, a kod nas 1eur?
  (sive vijuge, 6. oktobar 2017 11:08)

  # Link komentara

 33. @Promasena planeta Spoljni dizajn im je toliko inventivan da Dacija Sandero izgleda kao da je 10 godina novija od Pola, a Reno Klio otprilike 25 godina.
  (T, 6. oktobar 2017 11:06)

  # Link komentara

 34. ...ja ovu pricu gledam u sasvim drugom svetlu...
  ...stvari krecu nagore i u nemcima se budi stara oholost, bahatost i osecaj superiornosti nad drugim narodima...
  ...kako to neko moze da bude bolji, vredniji, da bolje zaradjuje od nas nemaca, kad smo mi naj, naj, naj...
  ...pa ko malo vise prati istorijat automobilizma, zna da je nekad skoda bila pojam za vw, da su nemacki oficiri na pocetku rata ostavljali svoje bube i tukli se za tatre, zna se i koje je patente pokrao porse od ceskih konstruktora...
  ...u tom smislu, mi se reakcija celnika vw-a nimalo ne dopada, jer u njihovom nastupu cujem zvuk ratnih dobosa u daljini...
  (kraja, 6. oktobar 2017 11:06)

  # Link komentara

 35. levi twix se prodaje bolje od desnog twixa
  (DJURICA, 6. oktobar 2017 11:05)

  # Link komentara

 36. Meni ovde nije nista jasno,Skoda kao deo VW zaradjuje velike pare koje idu njima ali VW-u to iz nekog razloga ne odgovara,zbunjen sam!???
  (Dacha, 6. oktobar 2017 09:56)

  Možda nisi pažljivije pročitao članak, ovde je presudio sindikat koji je u Nemačkoj vrlo moćan, u WV sedi u upravnom odboru. Satnica radnika u Češkoj je 3,5X manja nego u Nemačkoj i to jeste da znači veći profit ali znači i nesigurna radna mesta i satnicu u Nemačkoj. Niža cena Škode znači i veći promet ali automatski manji za fabriku u Nemačkoj a onda će se klimati radna mesta i satnica, sindikat hoće da eliminiše takvu mogućnost.
  (Lik, 6. oktobar 2017 10:52)

  # Link komentara

 37. Nije mi jasno kako se VW ne zapita zasto su dozvolili Skodi da pravi moderne i raznovrsne automobile, a misle da ce Polo, Golf i Pasat, koji se prakticno nisu promenili poslednjih 20g, stalno donosti nove kupce prastarim dizajnom i satro "poznatim kvalitetom". Da budem potpuno iskren, postojao je Passat pre nekih 5-6 godina koji je izgledao fantasticno (ne znam te verzije posto me nikad nisu zanimali VW automobili), ali je vec prvi sledeci bio jednako odvratan kao i svi pre njega! Polo je igracka koja ni ovde vise nikog ne zanima jer previse kosta, a ne nudi nista u odnosu na konkurente. Golf se nije promenio od "cetvorke" sto se dizajna tice ni 10% , a ta generacija koja je volela "cetvorku" vise ne vozi Golfove, tako da nije cudo sto Octavia i Superb imaju veliki broj obozavalaca - kostaju manje, a izgledaju cak i bolje od svoje VW brace. Jasno je sve k'o dan, ali ocigledno ne i celnicima VW!
  Pocinje Nemcima kao bumerang da se vraca ta njihova "ja najbolje znam" nadmenost (mislili ljudi da niko nikad nece posumnjati u njihovo "diesel postenje").
  I da rezimiram, vecina nemackih automobila kosta mnogo vise nego sto danas stvarno vredi, a sve pod nekom maskom "premium brendova". Ovde prvenstveno mislim na Mercedes, BMW i VW, ciji je kvalitet dramaticno opao u poslednjih 10-15g (ili im je nivo "osnovne opreme" na nivou 20. veka), a cene su sve vise u svim segmentima!
  (Promasena planeta, 6. oktobar 2017 10:44)

  # Link komentara

 38. Dodjite u Srbiju. Ovde će satnica biti 2-3eur. I još ćete dobiti subvencije i biti oslobodjeni od poreza na dobit. Kako je lepo biti rob i još plaćati robovlasniku za to. Robovi mirni k'o bubice i još sretni što gledaju bajke na TV-u. I dalje će glasati za robovlasništvo... Milina!
  (dača, 6. oktobar 2017 10:42)

  # Link komentara

 39. samo sam cekao kad ce ovo da se desi! svaka cast Skodi, ljudi stvarno rade vrhunski i svako iole inteligentan je znao da ce Nemci uskoro morati da im povuku rucnu kako ne bi otisli previse i ugrozili i sam vlasnicki brend.

  razlog je jasan, sto bih placao dosta vise za isti auto samo sa VW znakom kad mogu da vozim Skodu?! pogotovo firme su se, naravno, okrenule Skodi i u samoj Nemackoj ogroman broj firmi ima flotu Skodinih vozila.
  (brat 89-o, 6. oktobar 2017 10:34)

  # Link komentara

 40. Mogli bi da povecaju Cesima platu, i eto resen problem za jedne i druge. Smanjuje se EBITDA u skodi i niko nema vise priblema i svi zadovoljni. Ovako seces sa desnom rukom svoju levu ruku, kolko je to pametno....
  (aleks, 6. oktobar 2017 10:34)

  # Link komentara

 41. VW je sa Skodom napravio i previse dobar posao, pa sada iako odlicno zaradjuju od Skode matica je u problemu da zadrzi primat Golfa i Passata kao premijum u toj klasi.Meni je vrlo drago sto je MUP izabrao Skodu a ne Fijat, dobar posao.Kada bih imao za novo isao bih na Skodu na prvom mestu VW je naracionalno skup.
  (nick, 6. oktobar 2017 10:34)

  # Link komentara

 42. Интересантно ... Нај битније компоненте Шкоде су управо из WV ... !?!
   (ја Бакир-бееег, 6. oktobar 2017 10:30)

  # Link komentara

 43. Do sada sam Škodu izbegavao u širokom luku baš zbog vagenovih motora koji se kvare i papreno skupo koštaju bilo kakve opravke. VW totalno izvikana marka pa nije ni čudo što im prodaja opada. Jedino novi Superb vredi tog rizika stvarno je fenomenalan auto. Ostalo ništa ni VW ni Škoda!
  (miki, 6. oktobar 2017 10:26)

  # Link komentara

 44. Skoda i VW su razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim, dok Skoda radi punim kapacitetom uz vrlo visoku stopu profitabilnosti VW puca...to znaci da bi VW u skladu sa svojom profitabilnosti morao da smanjuje broj zaposlenih ili ukida neke benefite. Tu na scenu stupaju predstavnici sindikata VW koji su toliko jaki da sede u upravnim odborima i ciji glas se direktno cuje i koji ucestvuju u donosenju odluka. E oni hoce da profit Skode preusmere u profit VW zbog sebe i svojih radnih mesta i radnih mesta radnika koje predstavljaju. Akcionarima je sve jedno kada se to skupi na gomilu ali menadzmentu nije a tu je menadzment VW koji je vlasnik Skode u boljem polozaju od menadzmenta Skode. Tako da kada dignu cenu motora, menjaca i platformi oni ce profit Skode pretvotiti u svoj profit pri cemu bi cena Skode trebala da ostane ista. Medjutim to bi resilo probleme odeljenja koje isporucuju te delove, sami radnici u proizvodnji ne bi imali koristi od toga. Preseljenje proizvodnje po meni ne bi imalo efekta jer bi ubili profit na globalnom nivou, jer ne moze Nemacki radnik da sklapa Skodu po ceni od 40 evra na sat i da se ta Skoda prodaje po istoj ceni kao kada je sklapao Ceh za 10 evra po satu. Tako da akcionari to nece dozvoliti.
   (Bane, 6. oktobar 2017 10:25)

  # Link komentara

 45. Ne smeta VW je njima idu pare pa idu al smeta sindikatima u Nemackoj jer padom proizvodnje golfa i pasata oni gube posao
  (dzoni, 6. oktobar 2017 10:24)

  # Link komentara

 46. Pa realno kupujes isti auto samo drugo pakovanje. E sad za Skodino pakovanje placas manje a nema svrhe davati vise para za VW kad time ne dobijas nista. Nije VW neka lux marka pa da dobijas prestiz vec je najobicniji seljoberija brend
  (Atreides, 6. oktobar 2017 10:22)

  # Link komentara

 47. 10,10 evra satnica?! znači dnevnica dođe oko 90 evra, mesečna plata izađe oko 2000?!
  pa imam predlog za vw...nek otvori fabrike u srbiji,sa platom od 1500 evra,imaće jeftiniju snagu od ovih iz češke,a nama takva plata je vrh...zar nije profitabilno? nekada me fascinira koliko su nemci u stvari glupi.
   (MarcoPolo, 6. oktobar 2017 10:21)

  # Link komentara

 48. skoda je je u vlasnistvu vw i sve ide njemu. poenta je u tome da ce pre ljudi da kupe skodine modele sa nikakim enterijerom i nemackom tehnologijom nego audija ili golfa gde vw ima vecu dobit.
  (mrk, 6. oktobar 2017 10:20)

  # Link komentara

 49. Realno, pre cu da platim Skodu Oktaviju koja jeste Golf, nego da preplatim Golfa. Ali ipak ne verujem ni i kakve sukobe jer Skoda i jeste zamisljena da za manje pare dobijete isti kvalitet.
   (C i n i k, 6. oktobar 2017 10:16)

  # Link komentara

 50. Jednostavno rešenje za VW. Preselite proizvodnj u Srbiju, nema jeftinije radne snage. Ionako se kablovi ovde već prave.
  (Siniša brejnstormer!, 6. oktobar 2017 10:11)

  # Link komentara

 51. Vidiš li Vučiću da Nemci ne razmišljaju da smanje plate svojim radnicima, već traže drugo rešenje? E to je demokratija, ali radnička, ne politička kao kod nas
   (Mile, 6. oktobar 2017 10:10)

  # Link komentara

 52. Prosto ne mogu da verujem koliko je politika kompanija usmerena samo u povecanje profita i apsolutno nista drugo nije bitno. Nikada nece biti dosta novca i nikada nece biti zadovoljni ni menadzment ni sindikati kojima je samo bogatstvo cilj a sredstva se ne biraju to svedocimo svi pocev od dieselgate skandala. Zedj za sto vecim profitom samo ce unistiti kompaniju iznutra
  (Ivan, 6. oktobar 2017 10:08)

  # Link komentara

 53. Ako je ovo tačno onda za VW nema nade, propašće kao Nokia. Umesto da naprave još jeftiniji brend od Škode i konkurišu Dačiji oni žele da je unište da bi svoje u najboljem slučaju osrednje automobile prodavali po paprenim cenama.
  (Sale sa Bagdale, 6. oktobar 2017 10:04)

  # Link komentara

 54. skoda je u vlasnistvu vw 100%.znaci sav novac koji skoda zaradi ide vw.Ovo je cista glupost.Jedino ima smisla da ako su resili da podignu cene,pa da ooravdaju taj potez na ovaj nacin.To je isto kada bi vlasnik dve fabrike bio besan sto druga bolje radi od prve...
   (laki, 6. oktobar 2017 10:03)

  # Link komentara

 55. @Mare - Poenta je sto to smeta sindikatima u Nemackoj, pitanje je radnih mesta svakog pojedinacnog brenda koja direktno zavise od prodaje. Onome ko skuplja kajmak negde na vrhu je svejedno ali onima u VW fabrici nije.
  (Yeti, 6. oktobar 2017 10:03)

  # Link komentara

 56. A da presele proizvodnju u Srbiju, gde bi im podigli hram Skode?
  (Stojko, 6. oktobar 2017 09:57)

  # Link komentara

 57. Meni ovde nije nista jasno,Skoda kao deo VW zaradjuje velike pare koje idu njima ali VW-u to iz nekog razloga ne odgovara,zbunjen sam!???
   (Dacha, 6. oktobar 2017 09:56)

  # Link komentara

 58. Otvorite fabriku u Srbiji, radnici džabe...
   (cmyk, 6. oktobar 2017 09:56)

  # Link komentara

 59. Česi su oduvek imali bolju industriju čelika od Nemačke a posebno pre 2 Sv rata. Posle toga je otišlo sve u jendek ali se sada vraćaju na velika vrata. Još samo da naprave svoju sopstvenu platformu za vozila i ko šiša Švabe.
  (OX, 6. oktobar 2017 09:55)

  # Link komentara

 60. Predstava za javnost da bi podigli cenu...
  Pare od Skode ionako idu u VW grupaciju...
  (Mare, 6. oktobar 2017 09:49)

  # Link komentara