Petak, 29.09.2017.

15:58

Skandal: Siromašnu decu u HR zovu "lidlići"

Među decom u vrtićima ovih dana popularan je pogrdni naziv za vršnjake čiji roditelji kupuju odeću i drugi pribor u Lidlu.

Izvor: Index

Skandal: Siromašnu decu u HR zovu "lidliæi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

komentatorka

pre 6 godina

Našu grneraciju, čija su deca sada u vrtićima, su upravo učili da ne budemo takvi... pitam se da li učimo isto našu decu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (infidel, 29. septembar 2017 18:04) # Link komentara
-------------------------------------------------
nije tacno, i u moje vreme smo bili teski pacenici za markama, lakosta, levi501 i ostalo, teska balkanska boranija oduvek i zauvek, fuj.

kako da ne

pre 6 godina

Jednom prilikom pre 12-13 godina, sada mi je 30, seo sa ocem u poslasticari na kolace, uvek smo bili 'dobrostojeci', ali su me vaspitavali da radim, da ucim, da postujem ljude po tome kakvi su 'iznutra'. Sta reci kada sam u tatinoj firmi bio obican radnik, a sef postao po zasluzi. Ipak o ovoj situaciji od pre 12-13 godina. Sedimo, prolazi jedan covek od oko 40-tak godina na ulici, ceo ofucan, prljav, siromah, a ja kazem 'vidi ovog na sta lici', moja bruka, nisam takav bio, ali eto i situacija i faca mog oca nezaboravna, kao da sam ga uboo necim, 'Da te vise nikad nisam cuo da bilo sta lose kazes o nekome koga ne poznajes i koji nema', ja pocrveneo, sramota, otac ljut trazi racun, odlazimo ubrzo. I dalje se secam cele situacije od pocetka do kraja. Nikada to nisam ponovio ni u sebi, da nisam imao lekciju mozda bi se to u meni razvilo. Onako je zaustavljeno odmah pogotovo zbog ogromnog strahopostovanja prema ocu. Sada zivim u inostranstvu, imam i vise nego sto sam imao, a sam stvorio jer su me roditelji tome naucili. I dalje skroman, bez predrasuda. Ima Lidla, ne idem ali ne zato sto je 'jeftin' vec jer sam navikao na druge gde idem. Neko ide da bi ustedeo, neko posto mu se svidja. Svako ima svoj razlog i postujem. Ovde u CH deca krecu u skole vec sa 4 i vec su sve tu deca raznih nacionalnosti i vec tada shvataju dosta stvari. Tako ih i kasnije uce skromnosti i ostalim stvarima, vec u skolama. Uce ih sve svajcarskim mentalitetom. Kasnije ispadnu neki i 'divlji' ali opet je do situacije. Balkan je druga prica, deca bogatih rade sta hoce, ovde su svi isti. Deca bogatig na balkanu kasnije studiraju na zapadu gde su isti kao drugi, pa tesko podnose, a druga deca jure budzet, a kasnije ako odu iz Srb uspeju mnogo vise. Poz

Kompleksasi

pre 6 godina

Pre neku godinu castim sedmoro dece na moru sa 8 korneta iz Lidla za 2e.Sutradan drugar da ne bude "slepac" kao ja, dade deci 20 e da odu i kupe sladoled na ulici.Naravno vratili se bez kusura.Lepo klinci kupili one od 2,5-3e komad.Ovaj poludeo.
Vaspitavajte decu da budu skromna ipak je to vrlina a ne mana.

Mrle

pre 6 godina

Secam se kao klinac 9- 10god ja dobio reabak patike to je meni bilo vrh. I sad mi u parku igramo fudbal i neko starije dete11-12god pocne da me zeza za te patike te nisu orginal pa to djubre nemas za reebok itd. Ja poceo da placem bas sam se potresao secam se ko danas krivo mi bilo i uzeo "stativu" i gadjao ga, nisu me vise zezali za patike. Al to je bilo takvo vreme 90te plata 10DM a NIKE 100DM pa ti kupi lakse sad kupiti kola nego tad patike. Uvek je toga bilo ja bi danas svoje dete da tako nesto uradi u gumenjarkama opancima poslao u skolu.

Јабучило

pre 6 godina

Деца врло добро знају шта раде када вређају. Чак их и забавља. А да су свесна последица, нису.

Njemacka

pre 6 godina

Najbolje od svega je sto su uglavnom ti brendirani duzni i Bogu i narodu.
I iskreno mislim da da samo na Balkanu misljenje da je Lidl za sirotinju. Svaki market u Njemackoj ima svoje proizvode i iste su cijene kao u Lidlu. Meni je Lidl uvjek zanimljiv zbog povoljnog alata, kozmetike za auto i sl...

Zoki

pre 6 godina

Mi od socijalnih brendova, kao sto su H&M, IKEA,Lidl....pravimo ekstra luksuzne. Takav nam je standard. Realnost je drugacija. Zadirkivanja medju decom uvek je bilo i bice. Ovaj naziv vise je izgleda pogodio nasu sirotinju nego komsijsku decu.

Sloba

pre 6 godina

Ovoga ima zaista i u Amsterdamu, radi se o tome da deca zaista izbegavaju da nose odecu iz Lidla, Zeeman-a i ostalih jeftinih radnji da ih nebi zadirkivali u skoli. Lidli je u Holandiji vec godinama na orvom mestu sto se tice odnosa kvalitet- cena za povrce i voce. Cesto imaju akcije na kojima sam kupovao povoljno opremu za motor, Wolki-Toki, Kacigu, cizme... Postoji radnja Action gde se isti proizvodi mogu kupiti znatno jeftinije nego u drugim radnjama, na orimer WD 40 je oko 2,5€ a drugde je 4-5. Zasto bi isti proizvod placao skuplje? Treba samo vremena da se ode u vise radnji i pazari najpovoljnije. Deca znaju da budu jako zajedljiva i to je uvek i svuda bilo, ne samo u Splitu. Treba ih uciti da cene vrednosti kao sto su drugarstvo, postenje, talenat, rad, duhovitost i to je sto ono sto mozemo i trebamo da radimo. A mi smo odrasli u nekim vremenima ksd su farmerke i teksas jakna bili bolji sto su bledji i iznoseniji i manje se gledalo ko sta ima od garderobe vec ono iznutra. Ko zna da se obuce i od jeftinih stvari moze da napravi dobru kombinaciju a ko ne zna moze najskuplje krpice da navuce i da izgleda nikako.

Her_Shone

pre 6 godina

Svako iole normalo drustvo bi takav snobovski soj javno osudio i ismejao jer za parce krpe na kojoj pise nekakav fensi brend placaju mnogostruko vise novca nego za npr.za Lidl robnu marku koja je dokazano dobrog kvaliteta pogotovo za decu koje te stvari nose par meseci i onda im se omale.U ostalom okaci te se na sajt nemackog lidla i pogledajte cene i izgled decije garderobe a i za nas matore ima svasta da se probere.

Toma

pre 6 godina

Za pametne, ovo je odlična preporuka da navale u Lidl. Šta vas briga šta šljam misli! Prenesite to i deci i vaspitajte ih da znaju da prepoznaju i prezru šljam!

Runzo Objektivni

pre 6 godina

HAHAHA koje budale, kupio sam prošle godine u grčkom Lidlu belu majicu neku bezveze za 4 EUR i mislio da je bacim posle letovanja (zaboravio neku regularnu da nosim po stanu, zato sam kupio). Oprana je 309 puta i eno je, potpuno ista, natpis ostao netaknut. Bolji kvalitet od bilo čega što sam kupovao po "buticima mode" u Srbiji...

obesno

pre 6 godina

iako sam mator stalno nesto piskaram i ucim, i ne pada mi na pamet da kupujem skupe markirane sveske, olovke i slicno, uvek kupujem u lidlu i aldiju. u cemu je problem na balkanu, deca su besna! roditelji im zaradjuju milione pa mogu da terorisu siromasne vrsnjake?

Granota

pre 6 godina

""Deca nisu svesna kako određeno ponašanje može negativno da utiče na osećanja i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj meri razvijena..."

Da, naravno, kod odraslih je jako razvijena empatija, zato smo se klali dvadeset godina...

Alex

pre 6 godina

U tom slučaju 95% dece u Nemačkoj su lidlići?! E vidite zbog ovakvih stvari ne želim da moje dete odrasta na Balkanu ! Nisu kriva deca nego njihovi neodgovorni i snobovski roditelji...

gastos

pre 6 godina

Ja zivim u Becu. Ne branim balkance,stvarno smo velika vecina kompleksasi i skorojevici. Ali ni germani nisu spaseni.Mnogo puta sam bio svedok njihovog ,,dziberisanja" Vole i oni da se obuku u skupe krpice,nakindjure sebe i besan auto kupljen na lizing, a zive vecina u socijalnim garsonjerama bez toaleta.A sto se tice Lidla,ovde ima Hofer tj.Aldo ,par puta sam video ,,gospodje" kada izadju iz radnje prepakuju kupljenu robu u drugu kesu npr. Merkur ili Billa. A sto se tice kvaliteta mesa i mesnih preradjevina,stvarno je velika razlika .

marin

pre 6 godina

Kada bi moje dite nazivalo nekog lidlicem, a ja to doznao iz istih stopa bi ga od glave do pete obuka u robu iz Lidla i u njoj poslao u vrtic ili skolu. Nosio bi je je dok se ne bi isprala i iskidala, a ona bi tek dobio novu, naravno opet iz Lidla, kojoj bi se onda veselio zbog zarkih novih boja, a marka mu vise ne bi bila bitna.

Una

pre 6 godina

Koju glupost čitam. Živim u Beču. Ovde ima i lidl i Hofer i Bila i Špar i Merkur i drugi i svi kupuju svuda i normalno tamo gde je ponuda povoljna.

xx

pre 6 godina

"Zivim dugo u Holandiji i poslednjih par godina je ovde bas Lidl (godinu za godinom) proglasen od strane konzumentskih organizacija za prodavnicu sa najboljim kvalitetom voca i povrca. A razlika u ceni izmedju Lidla i skuplih prodavnica je ogromna. Isto tako, prasak za ves Lidl je proglasen za najbolji (bolji od Ariel,Omo i slicno), jogi dusek im je proglasen za najbolji (Lidl kosta 100e i bolje je prosao testove od duseka od 1000 evra).

Srbija (ocigledno i Hrvatska) su plodno tle za dzibere. I deca od 5 godina iz maminog komsiluka su joj se hvalila kako im je mama kupila Beneton majicu????

Uzasi malogradjanstine... Kas su ovce i treba da ih sisaju pa da im uzmu silne pare."

Zivim u Nemackoj, i ovde je vec dve godine za redom Lidl proglasen za lanac trgovina sa najboljim vocem i povrcem. Kod nas vlada predrasuda da je Lidl samo za siromasne, sto nema veze sa zivotom. Lidl prodaje i artikle drugih proizvodjaca, a ne samo svoje. A i mnogo njihove stvari su extra. Ja kupujem tamo jer su mi najbliza prodavnica i gotovo da ne postoji nista sto ne moze da se kupi. Doduse, odecu ne kupujem tamo, a i to im nije redovna ponuda, uglavnom neke sezonske stvari za klince i to... U svakom slucaju, plus za Lidl ;)

Filmofil

pre 6 godina

@Simon, 29. septembar 2017 20:46)

Fascinantan komentar i introspekcija. Mislim da bi bilo zanimljivo da odgovorite, naravno ako vam ne smeta i zelite, na ova pitanja.

Kako se dogodilo da shvatite da je to sto ste radili lose? Koliko ste godina imali? Da li ste ikad razumeli sta vas je teralo na to sem skretanje paznje tih curica?
Moje misljenje je da su pored ovih sto direktno maltretiraju, ako ne podjednako, a ono skoro toliko krivi i ti sto pasivno podrzavaju ovavo ponasanje, dakle i te curice ciju ste paznju skretali ili clanovi grupe glavnog mobera.

Chipsy

pre 6 godina

Mogu da mi pljunu pod prozor...kupujem samo ono sto ima realan odnos cene i kvaliteta,a marvu mogu da deru za komade garderobe koji ne vrede ni upola cene,ali ako neko ima komplekse neka ih leci etiketama. A lekovi za komplekse su skupi...

Radovan VI

pre 6 godina

Kakvi bolesnici i kako bolesno vaspitanje djece od malih nogu. Moje dijete do trece godine nije imalo novu stvar, jer je sve naslijedila od sestre. Lidl ili HM, sasvim svejedno,bitno da je kvalitetno, ali ne čini odijelo čovjeka. Previše puta sam se uvjerio u istinitost tih riječi.

Simon

pre 6 godina

Iskreno, ja sam bio jedan od tih "bully-a" koji su ismijavali drugu djecu zbog loseg imovinskog stanja. Jednog decka sam cak i udarao. Kad bi to radio osjecao bi se dobro jer su se svi smijali i ispao sam "frajer" pred curama. Kad netko nebi imao brendiranu odjecu odmah bi bio predmet sprdnje od moje strane i jos par momaka....Odavno sam shvatio koliki glupan sam bio i imam ogromnu griznju savjesti radi toga. Cak sam i jednu djevojku koja se doselila iz Slavonije (zivim u Istri) ismijavao i bacao joj stvari po razredu. Kakva sam samo budala bio, i dan danas vidim te ljude i zelim im se ispricat ali mi je neugodno potezat tu temu i obnavljat im te "uspomene". Molim vas da objavite komentar, ovo je moja ispovijest ! Hvala vam i pozdrav iz Istre.

Neobjektivan

pre 6 godina

Ovo je definitivno do vaspitanja te dece od strane roditelja. Ako ćemo biti realni to je prava slika kapitalizma. A za Lidl kao Lidl je poznato da jeste prodavnica za siromašne slojeve društva i Lidl najbolje funkcioniše u siromašnim zemljama npr. kao što je Hrvatska, Bugarska a uskoro i Srbija. (Objektivan)

Niti si ti objektivan, niti je to prava slika kapitalizma! Lidl i Aldi imaju solidnu, delom cak odlicnu robu, i vecina Nemaca kupuje tu! E, tu je sustina! Naime, nemacki gradjani mahom su radnici, zanatlije, rintaju da bi zaradili svoju dobru platu - i ne razbacuju se novcem! Kod nas i kod nama slicnih ima mnogo siromasnih i izvestan broj onih KOJI SE RAZBACUJU, jer za nerad dobiju dobru platu u drzavnoj sluzbi ili u politici (sto je isto!). Te pokondirene tikve nikad nisu naucile vrednost novca - zato se ponasaju tako i oni i njihova deca. Znate sta Nemci pitaju u razgovoru sa nasim ljudima, gastarbajterima: Zasto vi svojoj deci kupujete auta, moje dete radi preko leta, pa sebi kupi auto, i nakon toga dobro pazi na to sto je sam kupio! A nasi kazu: Ma, kupujemo mi njima i benzin!

mup

pre 6 godina

Nema tu ni S od pravih Splićana. To se skotrljalo sa okolnih brda i od njih su i potekle ovakve bedastoće. Umesto da decu uče toleranciji i prijateljstvu, oni ih uče da preziru siromašnije od sebe.

Neopterecen

pre 6 godina

Eh, klasika. Snobovi, koji ne mogu da se uzdignu nicim drugim, pa se uzdizu sa firmiranom odecom. Jbg, kad vec memas para za stan, ili auto, aj da nosis firmiranu odecu... bar nesto, jel. Lecenje vlastitih kompleksa. I da se razumemo, ne rade to deca roditelja koji imaju para. Njima je tako svejedno i je*e im se sta drugi misle o njima.

pope

pre 6 godina

da, a kad stigne kod nas to ce biti stvar prestiza da se kupuje u lidlu. Slicna stvar je sa McDonaldsom, na Zapadu je to najjevtiniji restoran dok je kod nas znatno skuplji od domacih restorana brze hrane

Sale

pre 6 godina

Čuj deca se deklarišu po brendovima koje konzumiraju, a šta je sa odraslima koji jedni druge skeniraju od glave do pete da vide kojem društvenom sloju pripadaju ili koje table su vam na automobilu da vide da li ste provincijalac ili prestoničar. To je današnje stanje nacije, idolopoklonstva i brendomanije. Izopačena stvarnost u svetu polupismenih i neobaveštenih ljudi kojima je i najveći brendirani šljam merilo kvaliteta življenja. Zato smo tu gde jesmo u kolektivnom socijalnom blatu.

Slobodan

pre 6 godina

Sinoć sam bio na roditeljskom sastanku u gimnaziji zbog skijanja na koje osmaci idu redovno u školi u Frankfurtu. Preporuka nastavnika punoj sali roditelja je bila da kupe skijaške pantalone i jaknu u Aldiju ili Lidlu.

Objektivan

pre 6 godina

Ovo je definitivno do vaspitanja te dece od strane roditelja. Ako ćemo biti realni to je prava slika kapitalizma. A za Lidl kao Lidl je poznato da jeste prodavnica za siromašne slojeve društva i Lidl najbolje funkcioniše u siromašnim zemljama npr. kao što je Hrvatska, Bugarska a uskoro i Srbija. Zemlja u kojoj je događaj otvaranje prodavnice i gde će se praviti kilometarske kolone i gužve zbog jeftinih banana je JADNA i BEDNA zemlja. Mi smo prvo mentalna sirotinja a zatim i materijalna. Kao narod nismo dostojni svojih predaka. Nekad smo bili vitezovi a sad čekamo jeftine banane.

Branko Nemačka

pre 6 godina

Uuuu, koliko sam stvari ja kupio u Lidlu. Imam platu nešto preko 5000 evra (neto) i baš me briga dal je nešto markirano ili ne. Ne vidim šta je problem u Lidlu kad svi redom od čistača do doktora tamo kupuju. Izgleda da je to malo veći problem sa balkancima i potreba da se ističu sa što skupljim markiranim stvarima koje realno prave isto u Kini samo sa zalepljenim znakom brenda.

Maja

pre 6 godina

Zivim dugo u Holandiji i poslednjih par godina je ovde bas Lidl (godinu za godinom) proglasen od strane konzumentskih organizacija za prodavnicu sa najboljim kvalitetom voca i povrca. A razlika u ceni izmedju Lidla i skuplih prodavnica je ogromna. Isto tako, prasak za ves Lidl je proglasen za najbolji (bolji od Ariel,Omo i slicno), jogi dusek im je proglasen za najbolji (Lidl kosta 100e i bolje je prosao testove od duseka od 1000 evra).

Srbija (ocigledno i Hrvatska) su plodno tle za dzibere. I deca od 5 godina iz maminog komsiluka su joj se hvalila kako im je mama kupila Beneton majicu????

Uzasi malogradjanstine... Kas su ovce i treba da ih sisaju pa da im uzmu silne pare.

Jelena

pre 6 godina

svasta koji snobovski roditelji, pa kolike su im to plate, sto ne salju decu u privatne skole ako se osecaju tako iznad svih... u nemackoj deca sva nose odecu iz lidla i to su odlicne stvari... bas glupi ljudi

charlie

pre 6 godina

Ćutali smo dok su njihovi "snalažljivi" roditelji pljačkali sve što im je palo pod ruku,čerupali ptice u letu.Sada nam preostaje da ćutimo i gutamo uvrede.

Pero

pre 6 godina

I zena i ja imamo placu vecu od ministarske i oblacit cu malog u lidlu uvijek. Ucit cu ga da mlati djecu koja mu kaze da je lidlic, njemu ili drugima.

1+1

pre 6 godina

Deca uce tako sto upijaju kao sundjeri. Neki su ovo naucili kod kuce, a neki na ulici (ako su ih roditelji istoj prepustili). U svakom slucaju odgovornost je na roditeljima.

Ne znam kako je u Nemackoj, ali u Francuskoj Lidl takodje smatraju mestom gde se snabdevaju ljudi skromnijih mogucnosti (i naravno da snobovi, kao snobovi svuda, tamo nikad ne bi krocili... dok ih zivot ne natera). Odnos cene i kvaliteta je dobar, ali se i dalje radi o robi losijeg kvaliteta.

Osnovni je problem sto se u danasnjem drustvu siromastvo smatra jednim od neoprostivih grehova. Mozes da budes kriminalac, korumpirani politicar, los lekar, lezilebovic i badavadzija, LOS COVEK, ali dokle god imas love, sve je okej.

Druga dva greha su starost i debljina. Ali uz lovu i ova dva mogu da se rese ili da prodju...

digao ruke

pre 6 godina

(star, 29. septembar 2017 16:56)
Zato što tamo ljudi nemaju toliko komplekse zbog drustvene klase kojoj pripadaju. Zna se ko kupuje u kojim prodavnicama, koje brendove, ko vozi kakve automobile. Kod nas se, opet, mnogi ljudi svim silama trude prikazati bogatijim nego sto jesu,kite se statusnim simbolima, ugledaju se na 'elitu', svetsku i našu. Bila je skoro vest kako danas većina ljudi slavi rođendane deci po igraonicama iaoko ih to finansijski unistava. Da ne pricamo o ajfonima, o grcevitoj borbi za BMW ili Audi, makar i 15 godina star...
Nije problem samo sto oni ponizavaju druge koji nemaju, već su i sami duboko nesrećni jer imaju želje koje su daleko iznad mogućnosti. Vecina ljudi gleda u one koji zive mnogo bolje i pate jer to ne mogu priustiti, a zaboravljaju da na ovoj planeti daleko veći broj ljudi živi u znatno gorim uslovima nego sto se živi na Balkanu.

star

pre 6 godina

zivim u nemackoj i ovde u vrticu i skoli bar 50 posto dece nosi stvari iz lidla. Cena je odlicna a kvalitet nesporan...i moja deca nose te stvari i nista apsolutno nista im ne fali....zbog takvog odnosa prema vrednostima sam i otisao iz Srbije...a vidim da su i komsije potpuno iste po tom pitanju....skorojevicke generacije.

Potencijalac

pre 6 godina

Ovi kretenčići, drakulčići, se već osvestili politički... Osećaju već kako stvari stoje, prirodno je to.
Vremenom će shatiti da moraju da izgrade licemernu i dušebrižnu simbiozu sa tim Lidlićima, čiju će krv piti.

Stevan

pre 6 godina

Dokaz mentaliteta istog kao sto je i kod vecine nase dece.Ko je ikada kupio nesto u Lidlu zna da on prodaje robu solidnog kvaliteta tacnije najbolju za cenu koju platite ali dostupnu vecini kupaca.To sto mi ne ucimo decu da budu skromni i da u zivotu stede za vaznije stvari kao sto primer to rade u Nemackoj je nas ogromni problem koji nam se obija u glavu.Tako snobizam vlada na sve strane, ucimo decu da ce imati uvek skupe firmirane stvari iako smo u debelom minusu, imamo rate za stambeni kredit a nismo ni sigurni kad ce nam gazda dati sledecu platu niti do kada ces imati posao.Jos tuznije od toga je da ta deca misle da su puno bolja od one ciji roditelji nisu mogli da im priuste iphone na primer.E to je vec stvar kucnog i skolskog vaspitanja ispita na kojem su mnogi pali i kao roditelji i kao pedagozi.

Nebojša

pre 6 godina

Čekaj malo deca u vrtićima ajde da je u pitanju škola naravno ni tu nema opravdanja ali vrtić pa to su deca do sedam godina ako su već sad takvi iskvareni šta će biti kad malo porastu ovo su verovatno čuli od majke ili oca baš su ih lepo naučili.

True Batman Fan

pre 6 godina

Deca umeju da budu jako okrutna... Tek kasnije kroz obrazovanje i vaspitanje (neka) nauce da je takvo ponasanje ruzno. Sto znaci da u nama, kao vrsti, ima neceg trulog... Svakog dana dokazujemo da smo pali na ispitu...

Pero

pre 6 godina

I zena i ja imamo placu vecu od ministarske i oblacit cu malog u lidlu uvijek. Ucit cu ga da mlati djecu koja mu kaze da je lidlic, njemu ili drugima.

star

pre 6 godina

zivim u nemackoj i ovde u vrticu i skoli bar 50 posto dece nosi stvari iz lidla. Cena je odlicna a kvalitet nesporan...i moja deca nose te stvari i nista apsolutno nista im ne fali....zbog takvog odnosa prema vrednostima sam i otisao iz Srbije...a vidim da su i komsije potpuno iste po tom pitanju....skorojevicke generacije.

Nebojša

pre 6 godina

Čekaj malo deca u vrtićima ajde da je u pitanju škola naravno ni tu nema opravdanja ali vrtić pa to su deca do sedam godina ako su već sad takvi iskvareni šta će biti kad malo porastu ovo su verovatno čuli od majke ili oca baš su ih lepo naučili.

Branko Nemačka

pre 6 godina

Uuuu, koliko sam stvari ja kupio u Lidlu. Imam platu nešto preko 5000 evra (neto) i baš me briga dal je nešto markirano ili ne. Ne vidim šta je problem u Lidlu kad svi redom od čistača do doktora tamo kupuju. Izgleda da je to malo veći problem sa balkancima i potreba da se ističu sa što skupljim markiranim stvarima koje realno prave isto u Kini samo sa zalepljenim znakom brenda.

1+1

pre 6 godina

Deca uce tako sto upijaju kao sundjeri. Neki su ovo naucili kod kuce, a neki na ulici (ako su ih roditelji istoj prepustili). U svakom slucaju odgovornost je na roditeljima.

Ne znam kako je u Nemackoj, ali u Francuskoj Lidl takodje smatraju mestom gde se snabdevaju ljudi skromnijih mogucnosti (i naravno da snobovi, kao snobovi svuda, tamo nikad ne bi krocili... dok ih zivot ne natera). Odnos cene i kvaliteta je dobar, ali se i dalje radi o robi losijeg kvaliteta.

Osnovni je problem sto se u danasnjem drustvu siromastvo smatra jednim od neoprostivih grehova. Mozes da budes kriminalac, korumpirani politicar, los lekar, lezilebovic i badavadzija, LOS COVEK, ali dokle god imas love, sve je okej.

Druga dva greha su starost i debljina. Ali uz lovu i ova dva mogu da se rese ili da prodju...

Stevan

pre 6 godina

Dokaz mentaliteta istog kao sto je i kod vecine nase dece.Ko je ikada kupio nesto u Lidlu zna da on prodaje robu solidnog kvaliteta tacnije najbolju za cenu koju platite ali dostupnu vecini kupaca.To sto mi ne ucimo decu da budu skromni i da u zivotu stede za vaznije stvari kao sto primer to rade u Nemackoj je nas ogromni problem koji nam se obija u glavu.Tako snobizam vlada na sve strane, ucimo decu da ce imati uvek skupe firmirane stvari iako smo u debelom minusu, imamo rate za stambeni kredit a nismo ni sigurni kad ce nam gazda dati sledecu platu niti do kada ces imati posao.Jos tuznije od toga je da ta deca misle da su puno bolja od one ciji roditelji nisu mogli da im priuste iphone na primer.E to je vec stvar kucnog i skolskog vaspitanja ispita na kojem su mnogi pali i kao roditelji i kao pedagozi.

Runzo Objektivni

pre 6 godina

HAHAHA koje budale, kupio sam prošle godine u grčkom Lidlu belu majicu neku bezveze za 4 EUR i mislio da je bacim posle letovanja (zaboravio neku regularnu da nosim po stanu, zato sam kupio). Oprana je 309 puta i eno je, potpuno ista, natpis ostao netaknut. Bolji kvalitet od bilo čega što sam kupovao po "buticima mode" u Srbiji...

Alex

pre 6 godina

U tom slučaju 95% dece u Nemačkoj su lidlići?! E vidite zbog ovakvih stvari ne želim da moje dete odrasta na Balkanu ! Nisu kriva deca nego njihovi neodgovorni i snobovski roditelji...

Slobodan

pre 6 godina

Sinoć sam bio na roditeljskom sastanku u gimnaziji zbog skijanja na koje osmaci idu redovno u školi u Frankfurtu. Preporuka nastavnika punoj sali roditelja je bila da kupe skijaške pantalone i jaknu u Aldiju ili Lidlu.

marin

pre 6 godina

Kada bi moje dite nazivalo nekog lidlicem, a ja to doznao iz istih stopa bi ga od glave do pete obuka u robu iz Lidla i u njoj poslao u vrtic ili skolu. Nosio bi je je dok se ne bi isprala i iskidala, a ona bi tek dobio novu, naravno opet iz Lidla, kojoj bi se onda veselio zbog zarkih novih boja, a marka mu vise ne bi bila bitna.

True Batman Fan

pre 6 godina

Deca umeju da budu jako okrutna... Tek kasnije kroz obrazovanje i vaspitanje (neka) nauce da je takvo ponasanje ruzno. Sto znaci da u nama, kao vrsti, ima neceg trulog... Svakog dana dokazujemo da smo pali na ispitu...

mup

pre 6 godina

Nema tu ni S od pravih Splićana. To se skotrljalo sa okolnih brda i od njih su i potekle ovakve bedastoće. Umesto da decu uče toleranciji i prijateljstvu, oni ih uče da preziru siromašnije od sebe.

obesno

pre 6 godina

iako sam mator stalno nesto piskaram i ucim, i ne pada mi na pamet da kupujem skupe markirane sveske, olovke i slicno, uvek kupujem u lidlu i aldiju. u cemu je problem na balkanu, deca su besna! roditelji im zaradjuju milione pa mogu da terorisu siromasne vrsnjake?

charlie

pre 6 godina

Ćutali smo dok su njihovi "snalažljivi" roditelji pljačkali sve što im je palo pod ruku,čerupali ptice u letu.Sada nam preostaje da ćutimo i gutamo uvrede.

Simon

pre 6 godina

Iskreno, ja sam bio jedan od tih "bully-a" koji su ismijavali drugu djecu zbog loseg imovinskog stanja. Jednog decka sam cak i udarao. Kad bi to radio osjecao bi se dobro jer su se svi smijali i ispao sam "frajer" pred curama. Kad netko nebi imao brendiranu odjecu odmah bi bio predmet sprdnje od moje strane i jos par momaka....Odavno sam shvatio koliki glupan sam bio i imam ogromnu griznju savjesti radi toga. Cak sam i jednu djevojku koja se doselila iz Slavonije (zivim u Istri) ismijavao i bacao joj stvari po razredu. Kakva sam samo budala bio, i dan danas vidim te ljude i zelim im se ispricat ali mi je neugodno potezat tu temu i obnavljat im te "uspomene". Molim vas da objavite komentar, ovo je moja ispovijest ! Hvala vam i pozdrav iz Istre.

Granota

pre 6 godina

""Deca nisu svesna kako određeno ponašanje može negativno da utiče na osećanja i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj meri razvijena..."

Da, naravno, kod odraslih je jako razvijena empatija, zato smo se klali dvadeset godina...

Maja

pre 6 godina

Zivim dugo u Holandiji i poslednjih par godina je ovde bas Lidl (godinu za godinom) proglasen od strane konzumentskih organizacija za prodavnicu sa najboljim kvalitetom voca i povrca. A razlika u ceni izmedju Lidla i skuplih prodavnica je ogromna. Isto tako, prasak za ves Lidl je proglasen za najbolji (bolji od Ariel,Omo i slicno), jogi dusek im je proglasen za najbolji (Lidl kosta 100e i bolje je prosao testove od duseka od 1000 evra).

Srbija (ocigledno i Hrvatska) su plodno tle za dzibere. I deca od 5 godina iz maminog komsiluka su joj se hvalila kako im je mama kupila Beneton majicu????

Uzasi malogradjanstine... Kas su ovce i treba da ih sisaju pa da im uzmu silne pare.

Potencijalac

pre 6 godina

Ovi kretenčići, drakulčići, se već osvestili politički... Osećaju već kako stvari stoje, prirodno je to.
Vremenom će shatiti da moraju da izgrade licemernu i dušebrižnu simbiozu sa tim Lidlićima, čiju će krv piti.

Sale

pre 6 godina

Čuj deca se deklarišu po brendovima koje konzumiraju, a šta je sa odraslima koji jedni druge skeniraju od glave do pete da vide kojem društvenom sloju pripadaju ili koje table su vam na automobilu da vide da li ste provincijalac ili prestoničar. To je današnje stanje nacije, idolopoklonstva i brendomanije. Izopačena stvarnost u svetu polupismenih i neobaveštenih ljudi kojima je i najveći brendirani šljam merilo kvaliteta življenja. Zato smo tu gde jesmo u kolektivnom socijalnom blatu.

Neobjektivan

pre 6 godina

Ovo je definitivno do vaspitanja te dece od strane roditelja. Ako ćemo biti realni to je prava slika kapitalizma. A za Lidl kao Lidl je poznato da jeste prodavnica za siromašne slojeve društva i Lidl najbolje funkcioniše u siromašnim zemljama npr. kao što je Hrvatska, Bugarska a uskoro i Srbija. (Objektivan)

Niti si ti objektivan, niti je to prava slika kapitalizma! Lidl i Aldi imaju solidnu, delom cak odlicnu robu, i vecina Nemaca kupuje tu! E, tu je sustina! Naime, nemacki gradjani mahom su radnici, zanatlije, rintaju da bi zaradili svoju dobru platu - i ne razbacuju se novcem! Kod nas i kod nama slicnih ima mnogo siromasnih i izvestan broj onih KOJI SE RAZBACUJU, jer za nerad dobiju dobru platu u drzavnoj sluzbi ili u politici (sto je isto!). Te pokondirene tikve nikad nisu naucile vrednost novca - zato se ponasaju tako i oni i njihova deca. Znate sta Nemci pitaju u razgovoru sa nasim ljudima, gastarbajterima: Zasto vi svojoj deci kupujete auta, moje dete radi preko leta, pa sebi kupi auto, i nakon toga dobro pazi na to sto je sam kupio! A nasi kazu: Ma, kupujemo mi njima i benzin!

Objektivan

pre 6 godina

Ovo je definitivno do vaspitanja te dece od strane roditelja. Ako ćemo biti realni to je prava slika kapitalizma. A za Lidl kao Lidl je poznato da jeste prodavnica za siromašne slojeve društva i Lidl najbolje funkcioniše u siromašnim zemljama npr. kao što je Hrvatska, Bugarska a uskoro i Srbija. Zemlja u kojoj je događaj otvaranje prodavnice i gde će se praviti kilometarske kolone i gužve zbog jeftinih banana je JADNA i BEDNA zemlja. Mi smo prvo mentalna sirotinja a zatim i materijalna. Kao narod nismo dostojni svojih predaka. Nekad smo bili vitezovi a sad čekamo jeftine banane.

Neopterecen

pre 6 godina

Eh, klasika. Snobovi, koji ne mogu da se uzdignu nicim drugim, pa se uzdizu sa firmiranom odecom. Jbg, kad vec memas para za stan, ili auto, aj da nosis firmiranu odecu... bar nesto, jel. Lecenje vlastitih kompleksa. I da se razumemo, ne rade to deca roditelja koji imaju para. Njima je tako svejedno i je*e im se sta drugi misle o njima.

pope

pre 6 godina

da, a kad stigne kod nas to ce biti stvar prestiza da se kupuje u lidlu. Slicna stvar je sa McDonaldsom, na Zapadu je to najjevtiniji restoran dok je kod nas znatno skuplji od domacih restorana brze hrane

xx

pre 6 godina

"Zivim dugo u Holandiji i poslednjih par godina je ovde bas Lidl (godinu za godinom) proglasen od strane konzumentskih organizacija za prodavnicu sa najboljim kvalitetom voca i povrca. A razlika u ceni izmedju Lidla i skuplih prodavnica je ogromna. Isto tako, prasak za ves Lidl je proglasen za najbolji (bolji od Ariel,Omo i slicno), jogi dusek im je proglasen za najbolji (Lidl kosta 100e i bolje je prosao testove od duseka od 1000 evra).

Srbija (ocigledno i Hrvatska) su plodno tle za dzibere. I deca od 5 godina iz maminog komsiluka su joj se hvalila kako im je mama kupila Beneton majicu????

Uzasi malogradjanstine... Kas su ovce i treba da ih sisaju pa da im uzmu silne pare."

Zivim u Nemackoj, i ovde je vec dve godine za redom Lidl proglasen za lanac trgovina sa najboljim vocem i povrcem. Kod nas vlada predrasuda da je Lidl samo za siromasne, sto nema veze sa zivotom. Lidl prodaje i artikle drugih proizvodjaca, a ne samo svoje. A i mnogo njihove stvari su extra. Ja kupujem tamo jer su mi najbliza prodavnica i gotovo da ne postoji nista sto ne moze da se kupi. Doduse, odecu ne kupujem tamo, a i to im nije redovna ponuda, uglavnom neke sezonske stvari za klince i to... U svakom slucaju, plus za Lidl ;)

digao ruke

pre 6 godina

(star, 29. septembar 2017 16:56)
Zato što tamo ljudi nemaju toliko komplekse zbog drustvene klase kojoj pripadaju. Zna se ko kupuje u kojim prodavnicama, koje brendove, ko vozi kakve automobile. Kod nas se, opet, mnogi ljudi svim silama trude prikazati bogatijim nego sto jesu,kite se statusnim simbolima, ugledaju se na 'elitu', svetsku i našu. Bila je skoro vest kako danas većina ljudi slavi rođendane deci po igraonicama iaoko ih to finansijski unistava. Da ne pricamo o ajfonima, o grcevitoj borbi za BMW ili Audi, makar i 15 godina star...
Nije problem samo sto oni ponizavaju druge koji nemaju, već su i sami duboko nesrećni jer imaju želje koje su daleko iznad mogućnosti. Vecina ljudi gleda u one koji zive mnogo bolje i pate jer to ne mogu priustiti, a zaboravljaju da na ovoj planeti daleko veći broj ljudi živi u znatno gorim uslovima nego sto se živi na Balkanu.

Jelena

pre 6 godina

svasta koji snobovski roditelji, pa kolike su im to plate, sto ne salju decu u privatne skole ako se osecaju tako iznad svih... u nemackoj deca sva nose odecu iz lidla i to su odlicne stvari... bas glupi ljudi

Radovan VI

pre 6 godina

Kakvi bolesnici i kako bolesno vaspitanje djece od malih nogu. Moje dijete do trece godine nije imalo novu stvar, jer je sve naslijedila od sestre. Lidl ili HM, sasvim svejedno,bitno da je kvalitetno, ali ne čini odijelo čovjeka. Previše puta sam se uvjerio u istinitost tih riječi.

Una

pre 6 godina

Koju glupost čitam. Živim u Beču. Ovde ima i lidl i Hofer i Bila i Špar i Merkur i drugi i svi kupuju svuda i normalno tamo gde je ponuda povoljna.

Toma

pre 6 godina

Za pametne, ovo je odlična preporuka da navale u Lidl. Šta vas briga šta šljam misli! Prenesite to i deci i vaspitajte ih da znaju da prepoznaju i prezru šljam!

Chipsy

pre 6 godina

Mogu da mi pljunu pod prozor...kupujem samo ono sto ima realan odnos cene i kvaliteta,a marvu mogu da deru za komade garderobe koji ne vrede ni upola cene,ali ako neko ima komplekse neka ih leci etiketama. A lekovi za komplekse su skupi...

gastos

pre 6 godina

Ja zivim u Becu. Ne branim balkance,stvarno smo velika vecina kompleksasi i skorojevici. Ali ni germani nisu spaseni.Mnogo puta sam bio svedok njihovog ,,dziberisanja" Vole i oni da se obuku u skupe krpice,nakindjure sebe i besan auto kupljen na lizing, a zive vecina u socijalnim garsonjerama bez toaleta.A sto se tice Lidla,ovde ima Hofer tj.Aldo ,par puta sam video ,,gospodje" kada izadju iz radnje prepakuju kupljenu robu u drugu kesu npr. Merkur ili Billa. A sto se tice kvaliteta mesa i mesnih preradjevina,stvarno je velika razlika .

Sloba

pre 6 godina

Ovoga ima zaista i u Amsterdamu, radi se o tome da deca zaista izbegavaju da nose odecu iz Lidla, Zeeman-a i ostalih jeftinih radnji da ih nebi zadirkivali u skoli. Lidli je u Holandiji vec godinama na orvom mestu sto se tice odnosa kvalitet- cena za povrce i voce. Cesto imaju akcije na kojima sam kupovao povoljno opremu za motor, Wolki-Toki, Kacigu, cizme... Postoji radnja Action gde se isti proizvodi mogu kupiti znatno jeftinije nego u drugim radnjama, na orimer WD 40 je oko 2,5€ a drugde je 4-5. Zasto bi isti proizvod placao skuplje? Treba samo vremena da se ode u vise radnji i pazari najpovoljnije. Deca znaju da budu jako zajedljiva i to je uvek i svuda bilo, ne samo u Splitu. Treba ih uciti da cene vrednosti kao sto su drugarstvo, postenje, talenat, rad, duhovitost i to je sto ono sto mozemo i trebamo da radimo. A mi smo odrasli u nekim vremenima ksd su farmerke i teksas jakna bili bolji sto su bledji i iznoseniji i manje se gledalo ko sta ima od garderobe vec ono iznutra. Ko zna da se obuce i od jeftinih stvari moze da napravi dobru kombinaciju a ko ne zna moze najskuplje krpice da navuce i da izgleda nikako.

Filmofil

pre 6 godina

@Simon, 29. septembar 2017 20:46)

Fascinantan komentar i introspekcija. Mislim da bi bilo zanimljivo da odgovorite, naravno ako vam ne smeta i zelite, na ova pitanja.

Kako se dogodilo da shvatite da je to sto ste radili lose? Koliko ste godina imali? Da li ste ikad razumeli sta vas je teralo na to sem skretanje paznje tih curica?
Moje misljenje je da su pored ovih sto direktno maltretiraju, ako ne podjednako, a ono skoro toliko krivi i ti sto pasivno podrzavaju ovavo ponasanje, dakle i te curice ciju ste paznju skretali ili clanovi grupe glavnog mobera.

Her_Shone

pre 6 godina

Svako iole normalo drustvo bi takav snobovski soj javno osudio i ismejao jer za parce krpe na kojoj pise nekakav fensi brend placaju mnogostruko vise novca nego za npr.za Lidl robnu marku koja je dokazano dobrog kvaliteta pogotovo za decu koje te stvari nose par meseci i onda im se omale.U ostalom okaci te se na sajt nemackog lidla i pogledajte cene i izgled decije garderobe a i za nas matore ima svasta da se probere.

Kompleksasi

pre 6 godina

Pre neku godinu castim sedmoro dece na moru sa 8 korneta iz Lidla za 2e.Sutradan drugar da ne bude "slepac" kao ja, dade deci 20 e da odu i kupe sladoled na ulici.Naravno vratili se bez kusura.Lepo klinci kupili one od 2,5-3e komad.Ovaj poludeo.
Vaspitavajte decu da budu skromna ipak je to vrlina a ne mana.

Zoki

pre 6 godina

Mi od socijalnih brendova, kao sto su H&M, IKEA,Lidl....pravimo ekstra luksuzne. Takav nam je standard. Realnost je drugacija. Zadirkivanja medju decom uvek je bilo i bice. Ovaj naziv vise je izgleda pogodio nasu sirotinju nego komsijsku decu.

kako da ne

pre 6 godina

Jednom prilikom pre 12-13 godina, sada mi je 30, seo sa ocem u poslasticari na kolace, uvek smo bili 'dobrostojeci', ali su me vaspitavali da radim, da ucim, da postujem ljude po tome kakvi su 'iznutra'. Sta reci kada sam u tatinoj firmi bio obican radnik, a sef postao po zasluzi. Ipak o ovoj situaciji od pre 12-13 godina. Sedimo, prolazi jedan covek od oko 40-tak godina na ulici, ceo ofucan, prljav, siromah, a ja kazem 'vidi ovog na sta lici', moja bruka, nisam takav bio, ali eto i situacija i faca mog oca nezaboravna, kao da sam ga uboo necim, 'Da te vise nikad nisam cuo da bilo sta lose kazes o nekome koga ne poznajes i koji nema', ja pocrveneo, sramota, otac ljut trazi racun, odlazimo ubrzo. I dalje se secam cele situacije od pocetka do kraja. Nikada to nisam ponovio ni u sebi, da nisam imao lekciju mozda bi se to u meni razvilo. Onako je zaustavljeno odmah pogotovo zbog ogromnog strahopostovanja prema ocu. Sada zivim u inostranstvu, imam i vise nego sto sam imao, a sam stvorio jer su me roditelji tome naucili. I dalje skroman, bez predrasuda. Ima Lidla, ne idem ali ne zato sto je 'jeftin' vec jer sam navikao na druge gde idem. Neko ide da bi ustedeo, neko posto mu se svidja. Svako ima svoj razlog i postujem. Ovde u CH deca krecu u skole vec sa 4 i vec su sve tu deca raznih nacionalnosti i vec tada shvataju dosta stvari. Tako ih i kasnije uce skromnosti i ostalim stvarima, vec u skolama. Uce ih sve svajcarskim mentalitetom. Kasnije ispadnu neki i 'divlji' ali opet je do situacije. Balkan je druga prica, deca bogatih rade sta hoce, ovde su svi isti. Deca bogatig na balkanu kasnije studiraju na zapadu gde su isti kao drugi, pa tesko podnose, a druga deca jure budzet, a kasnije ako odu iz Srb uspeju mnogo vise. Poz

Njemacka

pre 6 godina

Najbolje od svega je sto su uglavnom ti brendirani duzni i Bogu i narodu.
I iskreno mislim da da samo na Balkanu misljenje da je Lidl za sirotinju. Svaki market u Njemackoj ima svoje proizvode i iste su cijene kao u Lidlu. Meni je Lidl uvjek zanimljiv zbog povoljnog alata, kozmetike za auto i sl...

Јабучило

pre 6 godina

Деца врло добро знају шта раде када вређају. Чак их и забавља. А да су свесна последица, нису.

Mrle

pre 6 godina

Secam se kao klinac 9- 10god ja dobio reabak patike to je meni bilo vrh. I sad mi u parku igramo fudbal i neko starije dete11-12god pocne da me zeza za te patike te nisu orginal pa to djubre nemas za reebok itd. Ja poceo da placem bas sam se potresao secam se ko danas krivo mi bilo i uzeo "stativu" i gadjao ga, nisu me vise zezali za patike. Al to je bilo takvo vreme 90te plata 10DM a NIKE 100DM pa ti kupi lakse sad kupiti kola nego tad patike. Uvek je toga bilo ja bi danas svoje dete da tako nesto uradi u gumenjarkama opancima poslao u skolu.

komentatorka

pre 6 godina

Našu grneraciju, čija su deca sada u vrtićima, su upravo učili da ne budemo takvi... pitam se da li učimo isto našu decu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (infidel, 29. septembar 2017 18:04) # Link komentara
-------------------------------------------------
nije tacno, i u moje vreme smo bili teski pacenici za markama, lakosta, levi501 i ostalo, teska balkanska boranija oduvek i zauvek, fuj.

Zoki

pre 6 godina

Mi od socijalnih brendova, kao sto su H&M, IKEA,Lidl....pravimo ekstra luksuzne. Takav nam je standard. Realnost je drugacija. Zadirkivanja medju decom uvek je bilo i bice. Ovaj naziv vise je izgleda pogodio nasu sirotinju nego komsijsku decu.

Objektivan

pre 6 godina

Ovo je definitivno do vaspitanja te dece od strane roditelja. Ako ćemo biti realni to je prava slika kapitalizma. A za Lidl kao Lidl je poznato da jeste prodavnica za siromašne slojeve društva i Lidl najbolje funkcioniše u siromašnim zemljama npr. kao što je Hrvatska, Bugarska a uskoro i Srbija. Zemlja u kojoj je događaj otvaranje prodavnice i gde će se praviti kilometarske kolone i gužve zbog jeftinih banana je JADNA i BEDNA zemlja. Mi smo prvo mentalna sirotinja a zatim i materijalna. Kao narod nismo dostojni svojih predaka. Nekad smo bili vitezovi a sad čekamo jeftine banane.

Pero

pre 6 godina

I zena i ja imamo placu vecu od ministarske i oblacit cu malog u lidlu uvijek. Ucit cu ga da mlati djecu koja mu kaze da je lidlic, njemu ili drugima.

Branko Nemačka

pre 6 godina

Uuuu, koliko sam stvari ja kupio u Lidlu. Imam platu nešto preko 5000 evra (neto) i baš me briga dal je nešto markirano ili ne. Ne vidim šta je problem u Lidlu kad svi redom od čistača do doktora tamo kupuju. Izgleda da je to malo veći problem sa balkancima i potreba da se ističu sa što skupljim markiranim stvarima koje realno prave isto u Kini samo sa zalepljenim znakom brenda.

pope

pre 6 godina

da, a kad stigne kod nas to ce biti stvar prestiza da se kupuje u lidlu. Slicna stvar je sa McDonaldsom, na Zapadu je to najjevtiniji restoran dok je kod nas znatno skuplji od domacih restorana brze hrane

mup

pre 6 godina

Nema tu ni S od pravih Splićana. To se skotrljalo sa okolnih brda i od njih su i potekle ovakve bedastoće. Umesto da decu uče toleranciji i prijateljstvu, oni ih uče da preziru siromašnije od sebe.

Simon

pre 6 godina

Iskreno, ja sam bio jedan od tih "bully-a" koji su ismijavali drugu djecu zbog loseg imovinskog stanja. Jednog decka sam cak i udarao. Kad bi to radio osjecao bi se dobro jer su se svi smijali i ispao sam "frajer" pred curama. Kad netko nebi imao brendiranu odjecu odmah bi bio predmet sprdnje od moje strane i jos par momaka....Odavno sam shvatio koliki glupan sam bio i imam ogromnu griznju savjesti radi toga. Cak sam i jednu djevojku koja se doselila iz Slavonije (zivim u Istri) ismijavao i bacao joj stvari po razredu. Kakva sam samo budala bio, i dan danas vidim te ljude i zelim im se ispricat ali mi je neugodno potezat tu temu i obnavljat im te "uspomene". Molim vas da objavite komentar, ovo je moja ispovijest ! Hvala vam i pozdrav iz Istre.

gastos

pre 6 godina

Ja zivim u Becu. Ne branim balkance,stvarno smo velika vecina kompleksasi i skorojevici. Ali ni germani nisu spaseni.Mnogo puta sam bio svedok njihovog ,,dziberisanja" Vole i oni da se obuku u skupe krpice,nakindjure sebe i besan auto kupljen na lizing, a zive vecina u socijalnim garsonjerama bez toaleta.A sto se tice Lidla,ovde ima Hofer tj.Aldo ,par puta sam video ,,gospodje" kada izadju iz radnje prepakuju kupljenu robu u drugu kesu npr. Merkur ili Billa. A sto se tice kvaliteta mesa i mesnih preradjevina,stvarno je velika razlika .

star

pre 6 godina

zivim u nemackoj i ovde u vrticu i skoli bar 50 posto dece nosi stvari iz lidla. Cena je odlicna a kvalitet nesporan...i moja deca nose te stvari i nista apsolutno nista im ne fali....zbog takvog odnosa prema vrednostima sam i otisao iz Srbije...a vidim da su i komsije potpuno iste po tom pitanju....skorojevicke generacije.

Alex

pre 6 godina

U tom slučaju 95% dece u Nemačkoj su lidlići?! E vidite zbog ovakvih stvari ne želim da moje dete odrasta na Balkanu ! Nisu kriva deca nego njihovi neodgovorni i snobovski roditelji...

True Batman Fan

pre 6 godina

Deca umeju da budu jako okrutna... Tek kasnije kroz obrazovanje i vaspitanje (neka) nauce da je takvo ponasanje ruzno. Sto znaci da u nama, kao vrsti, ima neceg trulog... Svakog dana dokazujemo da smo pali na ispitu...

Stevan

pre 6 godina

Dokaz mentaliteta istog kao sto je i kod vecine nase dece.Ko je ikada kupio nesto u Lidlu zna da on prodaje robu solidnog kvaliteta tacnije najbolju za cenu koju platite ali dostupnu vecini kupaca.To sto mi ne ucimo decu da budu skromni i da u zivotu stede za vaznije stvari kao sto primer to rade u Nemackoj je nas ogromni problem koji nam se obija u glavu.Tako snobizam vlada na sve strane, ucimo decu da ce imati uvek skupe firmirane stvari iako smo u debelom minusu, imamo rate za stambeni kredit a nismo ni sigurni kad ce nam gazda dati sledecu platu niti do kada ces imati posao.Jos tuznije od toga je da ta deca misle da su puno bolja od one ciji roditelji nisu mogli da im priuste iphone na primer.E to je vec stvar kucnog i skolskog vaspitanja ispita na kojem su mnogi pali i kao roditelji i kao pedagozi.

Slobodan

pre 6 godina

Sinoć sam bio na roditeljskom sastanku u gimnaziji zbog skijanja na koje osmaci idu redovno u školi u Frankfurtu. Preporuka nastavnika punoj sali roditelja je bila da kupe skijaške pantalone i jaknu u Aldiju ili Lidlu.

Neobjektivan

pre 6 godina

Ovo je definitivno do vaspitanja te dece od strane roditelja. Ako ćemo biti realni to je prava slika kapitalizma. A za Lidl kao Lidl je poznato da jeste prodavnica za siromašne slojeve društva i Lidl najbolje funkcioniše u siromašnim zemljama npr. kao što je Hrvatska, Bugarska a uskoro i Srbija. (Objektivan)

Niti si ti objektivan, niti je to prava slika kapitalizma! Lidl i Aldi imaju solidnu, delom cak odlicnu robu, i vecina Nemaca kupuje tu! E, tu je sustina! Naime, nemacki gradjani mahom su radnici, zanatlije, rintaju da bi zaradili svoju dobru platu - i ne razbacuju se novcem! Kod nas i kod nama slicnih ima mnogo siromasnih i izvestan broj onih KOJI SE RAZBACUJU, jer za nerad dobiju dobru platu u drzavnoj sluzbi ili u politici (sto je isto!). Te pokondirene tikve nikad nisu naucile vrednost novca - zato se ponasaju tako i oni i njihova deca. Znate sta Nemci pitaju u razgovoru sa nasim ljudima, gastarbajterima: Zasto vi svojoj deci kupujete auta, moje dete radi preko leta, pa sebi kupi auto, i nakon toga dobro pazi na to sto je sam kupio! A nasi kazu: Ma, kupujemo mi njima i benzin!

Nebojša

pre 6 godina

Čekaj malo deca u vrtićima ajde da je u pitanju škola naravno ni tu nema opravdanja ali vrtić pa to su deca do sedam godina ako su već sad takvi iskvareni šta će biti kad malo porastu ovo su verovatno čuli od majke ili oca baš su ih lepo naučili.

charlie

pre 6 godina

Ćutali smo dok su njihovi "snalažljivi" roditelji pljačkali sve što im je palo pod ruku,čerupali ptice u letu.Sada nam preostaje da ćutimo i gutamo uvrede.

1+1

pre 6 godina

Deca uce tako sto upijaju kao sundjeri. Neki su ovo naucili kod kuce, a neki na ulici (ako su ih roditelji istoj prepustili). U svakom slucaju odgovornost je na roditeljima.

Ne znam kako je u Nemackoj, ali u Francuskoj Lidl takodje smatraju mestom gde se snabdevaju ljudi skromnijih mogucnosti (i naravno da snobovi, kao snobovi svuda, tamo nikad ne bi krocili... dok ih zivot ne natera). Odnos cene i kvaliteta je dobar, ali se i dalje radi o robi losijeg kvaliteta.

Osnovni je problem sto se u danasnjem drustvu siromastvo smatra jednim od neoprostivih grehova. Mozes da budes kriminalac, korumpirani politicar, los lekar, lezilebovic i badavadzija, LOS COVEK, ali dokle god imas love, sve je okej.

Druga dva greha su starost i debljina. Ali uz lovu i ova dva mogu da se rese ili da prodju...

Neopterecen

pre 6 godina

Eh, klasika. Snobovi, koji ne mogu da se uzdignu nicim drugim, pa se uzdizu sa firmiranom odecom. Jbg, kad vec memas para za stan, ili auto, aj da nosis firmiranu odecu... bar nesto, jel. Lecenje vlastitih kompleksa. I da se razumemo, ne rade to deca roditelja koji imaju para. Njima je tako svejedno i je*e im se sta drugi misle o njima.

Runzo Objektivni

pre 6 godina

HAHAHA koje budale, kupio sam prošle godine u grčkom Lidlu belu majicu neku bezveze za 4 EUR i mislio da je bacim posle letovanja (zaboravio neku regularnu da nosim po stanu, zato sam kupio). Oprana je 309 puta i eno je, potpuno ista, natpis ostao netaknut. Bolji kvalitet od bilo čega što sam kupovao po "buticima mode" u Srbiji...

obesno

pre 6 godina

iako sam mator stalno nesto piskaram i ucim, i ne pada mi na pamet da kupujem skupe markirane sveske, olovke i slicno, uvek kupujem u lidlu i aldiju. u cemu je problem na balkanu, deca su besna! roditelji im zaradjuju milione pa mogu da terorisu siromasne vrsnjake?

marin

pre 6 godina

Kada bi moje dite nazivalo nekog lidlicem, a ja to doznao iz istih stopa bi ga od glave do pete obuka u robu iz Lidla i u njoj poslao u vrtic ili skolu. Nosio bi je je dok se ne bi isprala i iskidala, a ona bi tek dobio novu, naravno opet iz Lidla, kojoj bi se onda veselio zbog zarkih novih boja, a marka mu vise ne bi bila bitna.

xx

pre 6 godina

"Zivim dugo u Holandiji i poslednjih par godina je ovde bas Lidl (godinu za godinom) proglasen od strane konzumentskih organizacija za prodavnicu sa najboljim kvalitetom voca i povrca. A razlika u ceni izmedju Lidla i skuplih prodavnica je ogromna. Isto tako, prasak za ves Lidl je proglasen za najbolji (bolji od Ariel,Omo i slicno), jogi dusek im je proglasen za najbolji (Lidl kosta 100e i bolje je prosao testove od duseka od 1000 evra).

Srbija (ocigledno i Hrvatska) su plodno tle za dzibere. I deca od 5 godina iz maminog komsiluka su joj se hvalila kako im je mama kupila Beneton majicu????

Uzasi malogradjanstine... Kas su ovce i treba da ih sisaju pa da im uzmu silne pare."

Zivim u Nemackoj, i ovde je vec dve godine za redom Lidl proglasen za lanac trgovina sa najboljim vocem i povrcem. Kod nas vlada predrasuda da je Lidl samo za siromasne, sto nema veze sa zivotom. Lidl prodaje i artikle drugih proizvodjaca, a ne samo svoje. A i mnogo njihove stvari su extra. Ja kupujem tamo jer su mi najbliza prodavnica i gotovo da ne postoji nista sto ne moze da se kupi. Doduse, odecu ne kupujem tamo, a i to im nije redovna ponuda, uglavnom neke sezonske stvari za klince i to... U svakom slucaju, plus za Lidl ;)

Potencijalac

pre 6 godina

Ovi kretenčići, drakulčići, se već osvestili politički... Osećaju već kako stvari stoje, prirodno je to.
Vremenom će shatiti da moraju da izgrade licemernu i dušebrižnu simbiozu sa tim Lidlićima, čiju će krv piti.

digao ruke

pre 6 godina

(star, 29. septembar 2017 16:56)
Zato što tamo ljudi nemaju toliko komplekse zbog drustvene klase kojoj pripadaju. Zna se ko kupuje u kojim prodavnicama, koje brendove, ko vozi kakve automobile. Kod nas se, opet, mnogi ljudi svim silama trude prikazati bogatijim nego sto jesu,kite se statusnim simbolima, ugledaju se na 'elitu', svetsku i našu. Bila je skoro vest kako danas većina ljudi slavi rođendane deci po igraonicama iaoko ih to finansijski unistava. Da ne pricamo o ajfonima, o grcevitoj borbi za BMW ili Audi, makar i 15 godina star...
Nije problem samo sto oni ponizavaju druge koji nemaju, već su i sami duboko nesrećni jer imaju želje koje su daleko iznad mogućnosti. Vecina ljudi gleda u one koji zive mnogo bolje i pate jer to ne mogu priustiti, a zaboravljaju da na ovoj planeti daleko veći broj ljudi živi u znatno gorim uslovima nego sto se živi na Balkanu.

Una

pre 6 godina

Koju glupost čitam. Živim u Beču. Ovde ima i lidl i Hofer i Bila i Špar i Merkur i drugi i svi kupuju svuda i normalno tamo gde je ponuda povoljna.

Jelena

pre 6 godina

svasta koji snobovski roditelji, pa kolike su im to plate, sto ne salju decu u privatne skole ako se osecaju tako iznad svih... u nemackoj deca sva nose odecu iz lidla i to su odlicne stvari... bas glupi ljudi

Maja

pre 6 godina

Zivim dugo u Holandiji i poslednjih par godina je ovde bas Lidl (godinu za godinom) proglasen od strane konzumentskih organizacija za prodavnicu sa najboljim kvalitetom voca i povrca. A razlika u ceni izmedju Lidla i skuplih prodavnica je ogromna. Isto tako, prasak za ves Lidl je proglasen za najbolji (bolji od Ariel,Omo i slicno), jogi dusek im je proglasen za najbolji (Lidl kosta 100e i bolje je prosao testove od duseka od 1000 evra).

Srbija (ocigledno i Hrvatska) su plodno tle za dzibere. I deca od 5 godina iz maminog komsiluka su joj se hvalila kako im je mama kupila Beneton majicu????

Uzasi malogradjanstine... Kas su ovce i treba da ih sisaju pa da im uzmu silne pare.

Sale

pre 6 godina

Čuj deca se deklarišu po brendovima koje konzumiraju, a šta je sa odraslima koji jedni druge skeniraju od glave do pete da vide kojem društvenom sloju pripadaju ili koje table su vam na automobilu da vide da li ste provincijalac ili prestoničar. To je današnje stanje nacije, idolopoklonstva i brendomanije. Izopačena stvarnost u svetu polupismenih i neobaveštenih ljudi kojima je i najveći brendirani šljam merilo kvaliteta življenja. Zato smo tu gde jesmo u kolektivnom socijalnom blatu.

Granota

pre 6 godina

""Deca nisu svesna kako određeno ponašanje može negativno da utiče na osećanja i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj meri razvijena..."

Da, naravno, kod odraslih je jako razvijena empatija, zato smo se klali dvadeset godina...

Radovan VI

pre 6 godina

Kakvi bolesnici i kako bolesno vaspitanje djece od malih nogu. Moje dijete do trece godine nije imalo novu stvar, jer je sve naslijedila od sestre. Lidl ili HM, sasvim svejedno,bitno da je kvalitetno, ali ne čini odijelo čovjeka. Previše puta sam se uvjerio u istinitost tih riječi.

Chipsy

pre 6 godina

Mogu da mi pljunu pod prozor...kupujem samo ono sto ima realan odnos cene i kvaliteta,a marvu mogu da deru za komade garderobe koji ne vrede ni upola cene,ali ako neko ima komplekse neka ih leci etiketama. A lekovi za komplekse su skupi...

kako da ne

pre 6 godina

Jednom prilikom pre 12-13 godina, sada mi je 30, seo sa ocem u poslasticari na kolace, uvek smo bili 'dobrostojeci', ali su me vaspitavali da radim, da ucim, da postujem ljude po tome kakvi su 'iznutra'. Sta reci kada sam u tatinoj firmi bio obican radnik, a sef postao po zasluzi. Ipak o ovoj situaciji od pre 12-13 godina. Sedimo, prolazi jedan covek od oko 40-tak godina na ulici, ceo ofucan, prljav, siromah, a ja kazem 'vidi ovog na sta lici', moja bruka, nisam takav bio, ali eto i situacija i faca mog oca nezaboravna, kao da sam ga uboo necim, 'Da te vise nikad nisam cuo da bilo sta lose kazes o nekome koga ne poznajes i koji nema', ja pocrveneo, sramota, otac ljut trazi racun, odlazimo ubrzo. I dalje se secam cele situacije od pocetka do kraja. Nikada to nisam ponovio ni u sebi, da nisam imao lekciju mozda bi se to u meni razvilo. Onako je zaustavljeno odmah pogotovo zbog ogromnog strahopostovanja prema ocu. Sada zivim u inostranstvu, imam i vise nego sto sam imao, a sam stvorio jer su me roditelji tome naucili. I dalje skroman, bez predrasuda. Ima Lidla, ne idem ali ne zato sto je 'jeftin' vec jer sam navikao na druge gde idem. Neko ide da bi ustedeo, neko posto mu se svidja. Svako ima svoj razlog i postujem. Ovde u CH deca krecu u skole vec sa 4 i vec su sve tu deca raznih nacionalnosti i vec tada shvataju dosta stvari. Tako ih i kasnije uce skromnosti i ostalim stvarima, vec u skolama. Uce ih sve svajcarskim mentalitetom. Kasnije ispadnu neki i 'divlji' ali opet je do situacije. Balkan je druga prica, deca bogatih rade sta hoce, ovde su svi isti. Deca bogatig na balkanu kasnije studiraju na zapadu gde su isti kao drugi, pa tesko podnose, a druga deca jure budzet, a kasnije ako odu iz Srb uspeju mnogo vise. Poz

Toma

pre 6 godina

Za pametne, ovo je odlična preporuka da navale u Lidl. Šta vas briga šta šljam misli! Prenesite to i deci i vaspitajte ih da znaju da prepoznaju i prezru šljam!

Sloba

pre 6 godina

Ovoga ima zaista i u Amsterdamu, radi se o tome da deca zaista izbegavaju da nose odecu iz Lidla, Zeeman-a i ostalih jeftinih radnji da ih nebi zadirkivali u skoli. Lidli je u Holandiji vec godinama na orvom mestu sto se tice odnosa kvalitet- cena za povrce i voce. Cesto imaju akcije na kojima sam kupovao povoljno opremu za motor, Wolki-Toki, Kacigu, cizme... Postoji radnja Action gde se isti proizvodi mogu kupiti znatno jeftinije nego u drugim radnjama, na orimer WD 40 je oko 2,5€ a drugde je 4-5. Zasto bi isti proizvod placao skuplje? Treba samo vremena da se ode u vise radnji i pazari najpovoljnije. Deca znaju da budu jako zajedljiva i to je uvek i svuda bilo, ne samo u Splitu. Treba ih uciti da cene vrednosti kao sto su drugarstvo, postenje, talenat, rad, duhovitost i to je sto ono sto mozemo i trebamo da radimo. A mi smo odrasli u nekim vremenima ksd su farmerke i teksas jakna bili bolji sto su bledji i iznoseniji i manje se gledalo ko sta ima od garderobe vec ono iznutra. Ko zna da se obuce i od jeftinih stvari moze da napravi dobru kombinaciju a ko ne zna moze najskuplje krpice da navuce i da izgleda nikako.

Mrle

pre 6 godina

Secam se kao klinac 9- 10god ja dobio reabak patike to je meni bilo vrh. I sad mi u parku igramo fudbal i neko starije dete11-12god pocne da me zeza za te patike te nisu orginal pa to djubre nemas za reebok itd. Ja poceo da placem bas sam se potresao secam se ko danas krivo mi bilo i uzeo "stativu" i gadjao ga, nisu me vise zezali za patike. Al to je bilo takvo vreme 90te plata 10DM a NIKE 100DM pa ti kupi lakse sad kupiti kola nego tad patike. Uvek je toga bilo ja bi danas svoje dete da tako nesto uradi u gumenjarkama opancima poslao u skolu.

komentatorka

pre 6 godina

Našu grneraciju, čija su deca sada u vrtićima, su upravo učili da ne budemo takvi... pitam se da li učimo isto našu decu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (infidel, 29. septembar 2017 18:04) # Link komentara
-------------------------------------------------
nije tacno, i u moje vreme smo bili teski pacenici za markama, lakosta, levi501 i ostalo, teska balkanska boranija oduvek i zauvek, fuj.

Filmofil

pre 6 godina

@Simon, 29. septembar 2017 20:46)

Fascinantan komentar i introspekcija. Mislim da bi bilo zanimljivo da odgovorite, naravno ako vam ne smeta i zelite, na ova pitanja.

Kako se dogodilo da shvatite da je to sto ste radili lose? Koliko ste godina imali? Da li ste ikad razumeli sta vas je teralo na to sem skretanje paznje tih curica?
Moje misljenje je da su pored ovih sto direktno maltretiraju, ako ne podjednako, a ono skoro toliko krivi i ti sto pasivno podrzavaju ovavo ponasanje, dakle i te curice ciju ste paznju skretali ili clanovi grupe glavnog mobera.

Her_Shone

pre 6 godina

Svako iole normalo drustvo bi takav snobovski soj javno osudio i ismejao jer za parce krpe na kojoj pise nekakav fensi brend placaju mnogostruko vise novca nego za npr.za Lidl robnu marku koja je dokazano dobrog kvaliteta pogotovo za decu koje te stvari nose par meseci i onda im se omale.U ostalom okaci te se na sajt nemackog lidla i pogledajte cene i izgled decije garderobe a i za nas matore ima svasta da se probere.

Kompleksasi

pre 6 godina

Pre neku godinu castim sedmoro dece na moru sa 8 korneta iz Lidla za 2e.Sutradan drugar da ne bude "slepac" kao ja, dade deci 20 e da odu i kupe sladoled na ulici.Naravno vratili se bez kusura.Lepo klinci kupili one od 2,5-3e komad.Ovaj poludeo.
Vaspitavajte decu da budu skromna ipak je to vrlina a ne mana.

Јабучило

pre 6 godina

Деца врло добро знају шта раде када вређају. Чак их и забавља. А да су свесна последица, нису.

Njemacka

pre 6 godina

Najbolje od svega je sto su uglavnom ti brendirani duzni i Bogu i narodu.
I iskreno mislim da da samo na Balkanu misljenje da je Lidl za sirotinju. Svaki market u Njemackoj ima svoje proizvode i iste su cijene kao u Lidlu. Meni je Lidl uvjek zanimljiv zbog povoljnog alata, kozmetike za auto i sl...