1. Ovi koji pominju da je i na zapadu tako, mešaju babe i žabe.
  Slažem se da redovno plaćanje računa treba da ulazi u kreditni rejting ali u Srbiji je to nemoguće.
  Radiš u jednoj firmi, sve lepo, i onda odjednom plata kasni dva, tri meseca. Naravno onda i ti kasniš sa plaćanjem računa. Ako ti je ostalo nešto para platićeš prvo struju i vodu jer bez toga ne možeš da živiš.
  Nađeš drugi posao sa redovnom platom i možda većom, posle godinu dana zatreba ti kredit i cvrc. Ne može, nisi platio dva računa za mobilni na vreme.
  E, tu je razlika. Na zapadu ako ti poslodavac kasni par dana sa isplatom zarade, popije takvu kaznu da ga glava boli. Kod nas, ništa. Ne mora par godina da te plaća i boli ga dupe.
  Kad se to reši, e onda može kreditni rejting.
   (Korvin, 19. mart 2017 11:14)

  # Link komentara

 2. Postpaid je kredit. Svidelo se to nekom ili ne, a sve informacije o kreditima se slivaju u Kreditni biro. Sve žašta dobijemo račun na kraju meseca može da se podvede pod kredit i u trenutne zakone. Pre godinu, dve u Holandiji ili Belgiji centralna banka je naložija operaterima da tretiraju iPhone uz paket kao pravi kredit, jer je vrednost bila preko 350 evra, ispod toga procedura je jednostavnija.
  (Uros, 19. mart 2017 10:31)

  # Link komentara

 3. Nije vam valjao socijalizam, hteli ste kapitalizam, e pa uzivajte onda! Ista stvar postoji i u Holandiji, zove se BKR (Bureau Krediet Registratie). Bilo sta da dugujes najpre ti posalju racun, pa prvo upozorenje, pa drugo uz pretnju prinudnom naplatom. Ako se oglusis na to prijavljuju te u BKR i salju ti uterivace na kucnu adresu. Medjutim, u BKR ti ostaje trag da ti je dug naplacen prinudno i vise ne mozes da dobijes nikakav kredit ili veresiju, bukvalno vise ne mozes da kupis ni usisivac na rate ili odlozeno! Brisanje BKR registracije traje ponekad godinama i ta procedura je prava nocna mora!
  (darker, 19. mart 2017 10:13)

  # Link komentara

 4. Ma lako je za telefone, nego šta ćemo za ove što duguju po 400.000 dinara za grejanje?

  A šta ćemo što nas za to grejanje svake godine pljačkaju, što ne znamo koliko ćemo ga platiti (mada je za svaku zgradu gde ne postoje individualni merači toplotne energije jasno koliki će biti račun za koju prosečnu temperaturu u toku meseca), a šta ćemo što ovih dana kad je temperatura preko 12C toplane i dalje guraju nenormalno toplotne energije da bi naplatili veći račun, a građani moraju da otvaraju prozore?
  A šta ćemo sa tim da me toplana ucenjuje da 70% stanara u CELOJ ZGRADI (a ne samo ulazu u kome sam ja) potpišu ugovor za kalorimetre (koji koštaju 50€ po radijatoru), tj. ne mogu samo ja da tražim da meni postave kalorimetre tako da mogu da zavrne radijatore kado po ovom sunčanom danu ludački greju?

  Time se država ne bavi, ali se bavi računima za mobilne telefone?
  Tu je stvar laka, ne platiš 2 računa, isključe ti uslugu i doviđenja. A kako onda ne isključe i grejanje onima koji ne plate 4-5 meseci?

  A kako Simpo nisu blokirali na vreme pa je dostigao 6 milijardi dinara duga za doprinose? A kako one po Dedinju nisu na vreme isključivali za neplaćenu el. energiju, pa duguju preko milion dinara, dok druge isključuju za 10.000 dinara duga?


  I onda neko pominje SAD... Pa tamo možeš biti predsednik države, isključiće ti struju u privatnoj kući ako nisi platio na vreme - jednostavno, zakoni važe za SVE!
  (Veliki brat, 19. mart 2017 10:00)

  # Link komentara

 5. Nije mi jasno zasto samo racun za telefon?! Zasto, onda, ne ukljuce i racune za struju, infostan itd?
  (Jjj, 19. mart 2017 09:54)

  # Link komentara

 6. Pravna država! Nije bitno što je protivzakonito, važno je da je korisnio. Donesite zakon, ovako postupanje je nasilje.
   (aleksander, 19. mart 2017 09:24)

  # Link komentara

 7. Totalna glupost, usluge telefonije su identicne uslugama kablovskih provajdera, elektrodistribucije... Po toj logici svi bi oni trebalo kreditno da opterecuju gradjane.
   (milos, 19. mart 2017 09:22)

  # Link komentara

 8. Sve ove priče pokreću mobilni operateri. Naime, očajnički se koprcaju već par godina da ne šalju podatke o dugu Kreditnom Birou. Sve bi to bilo ok, da oni sami ne koriste usluge Kreditnog Biroa već 10 godina. U prevodu, kad potpisujete prepaid ugovor, mobilni operater povlači vaše podatke iz kredit biroa koje su prikupile banke. Dakle, gospodo iz mobilnih operatera ne budite licemeri!!! Ako ne želite da šaljete svoje podatke, nemojte da koristite ni tudje!!! Ali onda neka se i krajnji korisnici zapitaju da li će dobijati mobilne telefone uz ugovor!!!
  (poznavalac, 19. mart 2017 09:21)

  # Link komentara

 9. E2
  Banka ne pozajmljuju novac vec naplacuje uslugu davanja novca ...Kao i svi ostali privridni subjekti koji prodaju robu ili uslugu...
  Apsolutno sam protiv ovoga ne zato sto banke ne trebaju imati uvid u stanje klijebata,vec zato sto Srbija mora funkcionisati po svojim zakonima a ne po zahtevima centara moci...
  Donesite zakon o tome pa ubacite i to KB...Ovako samo potvrdjujemo da smo Bana drzava...
  (Igor, 19. mart 2017 09:06)

  # Link komentara

 10. E, bas me zabole kako je u Americi ! Jedino znam da to u mome ugovoru sa operaterom nema, pa ne dozvoljavam ni ja krsenje toga ugovora, niti njegovo proizvoljno tumacenje.
   (buki, 19. mart 2017 09:04)

  # Link komentara

 11. Звучи глупо, али заправо није. Неко се уговором обавеже да ће наредне две године сваког месеца плаћати износ од, рецимо, 1500 - 2000 динара и чак ни то не може редовно да плаћа. Јасно је да је његова кредитна способност под знаком питања, поготово за веће износе. Кашњење до месец дана не би требало узимати у обзир, али све преко тога би.
  Такође, таква обавеза, док траје, смањује кредитну способност неке особе. Не пресудно, поготово ако износ није велики, али смањује.
  На крају, банке нису социјална установа. Раде за новац и не желе губитке. А наши људи се олако задужују и имају врло лабав однос према враћању дугова.
   (Јабучило, 19. mart 2017 08:41)

  # Link komentara

 12. Mozda nije po zakonu, ali ima logike. Ako nisi u stanju da mesecno placas 1-2 hiljade racun za telefon, kako ces ratu kredita od 5 ili vise? Mog komsiju jure dve banke + vip za neplacene racune a on se odjavio sa adrese, Bog otac ne moze da ga nadje, ali zato njegove svako malo deranziraju i zaplenom imovine. Za Srbe nijedna provera nije dovoljna, nama je prevara u genima.
   (Moca, 19. mart 2017 08:18)

  # Link komentara

 13. Najveće stavke u Srpskom budžetu su jogurt i kifla.Bez saglasnosti pekara nikome ne treba odobriti kredit.
   (charlie, 19. mart 2017 08:07)

  # Link komentara

 14. Kad uzimate telefon u paketu, operater proverava u kreditnom birou da li ima neki problem. Sada ce samo biti obrnuto,banka ce pre odobrenja da proveri da li placate racune. Jeste glupo i mozda je bolje da banka samo pribavi izvestaj od operatera o urednosti klijenta.
   (C i n i k, 19. mart 2017 07:51)

  # Link komentara

 15. Ti si glup,operater ti da takoreci na " kredit " koristenje njegove usluge koje obracuna na kraju mjeseca i ispostavi racun koji ako ne platis u ugovorenom roku se smatra da neispunjavas dogovorene kreditno ugovorne odnose,ako imas neki problem s tim uzmes prepaid karticu i zdravo..Pola Njemacke je u Schufi zbog toga a mi tek sad odkrivamo toplu vodu,onaj ko nije u stanju obican telefonski racun redovno da izmiruje nama sta da trazi u banci
  (Emigrant, 19. mart 2017 07:47)

  # Link komentara

 16. Zivim u Svedskoj, ovde postoji sistem koji za minut pokaze dali ste nekom duzni. Bez obzira dali ste duzni privatniku ili drzavi, bez obzira za sta ste duzni.
  Cak i ako ste svoj dug platili 3 god stojite u registru i ne mozete bas nigde i nista da uzmete na odplatu, Pogotovo ne kredit.
  (Uvek sa zakasnjenjem, 19. mart 2017 07:45)

  # Link komentara

 17. Iskljucim telefone i prebacim na pripejd
   (Dejan, 19. mart 2017 07:28)

  # Link komentara

 18. Jasno je zbog čega ovo ne odgovara pojedinima. Međutim, potpuno je logično i uobičajeno u razvijenim ekonomijama. Sa jedne strane, pokazuje kolike su postojeće mesečne obaveze i pomaže da se utvrdi koliku mesečnu ratu za kredit neko moze da "istrpi" (koliko mu para ostane kad plati sve obaveze). Sa druge strane, pokazuje dali je klijent redovan platiša (ako neko ne plaća telefon na vreme ili uopšte, verovatno neće da plaća ni ratu za kredit na vreme ili uopšte).
   (Čisto da se zna, 19. mart 2017 07:11)

  # Link komentara

 19. Jedino sto treba je da zaduzenost ne bude veca od 20% od plate. Povecali prag max zaduzenosti da bi pomogli bankama da bi imali kome da daju kredite i pretvorili narod u robove. Krediti jesu uzimani na dobrovoljnoj bazi, niko ih puskom nije terao ali su trebali da predpostave da ce se narod prezaduziti...
  (Ljuba, 19. mart 2017 06:45)

  # Link komentara

 20. Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.
  (Ana, 18. mart 2017 20:38)
  Zato ja nemam nikakve racune, i telefon mi je prepaid. Sto je najgore proveravaju ti kreditni rejting i obore ti kredit zbog nekog mobilnog telefona. Samo ti stave inquiries na kredit i cekas dve godine da se skine za racun od 50$. U Americi je svaki moguci racun ide na kredit: takse na zaradu, porez na imovinu, osiguranja, medical racuni, telefon, internet, struja, gas, rata za auto, kirija ili mortgage i naravno racuni za sve moguce usluge. Katastofa. Ne daj boze da prksa ikada zazivi u Srbiji.
  (USA Today, 19. mart 2017 05:04)

  # Link komentara

 21. Sta se lozite, pa ovako je u Americi vec preko 30 godina. I naravno da je fer, zasto dati nekome kredit ko ne placa racune?
  (Washington, 19. mart 2017 04:03)

  # Link komentara

 22. Neradi se samo o neplćanju,kredit rejting opada i kad ste prezaduženi bez obzira sto placate sve na vreme,naprimer ako ste istrošili neku kreditnu karticu blizu 80-90% bez obzira sto placate rejting ide dole,da bi išao gore treba da bude ne više od 25-35%
   (Miki, 19. mart 2017 02:22)

  # Link komentara

 23. Problem sa ovim predlogom je taj što bilo koji spor sa operaterima (koji su kod nas ne baš savesni davaoci usluge udruženi u kartel o kome niko ni da pisne) završava lošom ocenom u kreditnom birou. Ko ne veruje sa kime ima posla neka uporedi cene ovde i u Nemačkoj.
  Realno dajete drumskim razbojnicima pravo da utiču na ocenu kreditne sposobnosti žrtve. Ja sam pre za to da seljak od koga sam kupio prase za božić može da utiče na moj kreditni rejting nego operateri.
   (rob_sinji, 19. mart 2017 01:54)

  # Link komentara

 24. kao sto neko rece - kada bi ste vi pozajmljivali nekome novac sigurno bi ste hteli da znate kakva mu je finansijska istorija
   (vonjko, 19. mart 2017 01:16)

  # Link komentara

 25. Vidim ja da svakoj državi treba što više podataka o građanima - više podataka - više kontrole nad našim životima. A to što je to normalno u nekim državama na zapadu ne znači da je i u redu.
  (Ognjen, 19. mart 2017 00:14)

  # Link komentara

 26. Izgleda da će strani operate(o)ri postati jači i od same države u kojoj posluju..
  Kreditni biro će čeprkati po podacima da li plaćamo rn za mobilne ako hoćemo kredit; SBB postavlja svoju TV na poz.1, bez pardona istiskujući nacionalnu TV sa te pozicije..
  Sledeće: kartica ne prolazi za hleb, mleko – nisi platio mobilni; TV dnevnik na engleskom u kome su zabranjene vesti iz zemlje u kojoj se emituje program...
  A sledeće?
  (Samo jako, a polako, 19. mart 2017 00:02)

  # Link komentara

 27. To je dobro. Jer onda mozete da odete u Kreditni biro i dobijete pismenu potvrdu da niste nikome duzni, bankama ni operaterima. Mislim da je to dragocena potvrda, znate da se nece odjednom odnekud pojaviti neki dug za koji niste ni znali - a kamate narasle.
  (ksenija, 18. mart 2017 23:05)

  # Link komentara

 28. Sto teze budete dolazili do kredita to bolje po vas.
   (Veliki Blek, 18. mart 2017 22:55)

  # Link komentara

 29. А што је глупо, када би ви позајмљивали паре да ли бисте пре дали неком ко редовно плаћа месечне рачуне или неком ко касни. (не радим у банци).
   (е2, 18. mart 2017 21:29)

  # Link komentara

 30. Raskinuću sve ugovore, pa ako im se isplati ok.
   (Žak, 18. mart 2017 20:59)

  # Link komentara

 31. banke inace imaju smanjenu potraznju za kreditima
  (nina, 18. mart 2017 20:52)

  # Link komentara

 32. Nikad kreda vampiri jedni!
   ("jedem samo ostrige, jer kavijar me smara..", 18. mart 2017 20:47)

  # Link komentara

 33. Zivim u inostranstvu I to je sasvim normalna praksa ovde. Placanje racuna za struju, telefon, internet, sitne popravke tipa racuni od vodoinstalatera, elektricara... sve ulazi u kreditni rejting. Ja radim za telekomunikacionu kompaniju I mi ne prihvatamo klijente sa losim kreditnim rejtingom.
   (Ana, 18. mart 2017 20:38)

  # Link komentara

 34. Dobro sto ne trazite podatak u pekari koliko hleba kupujem mesecno.
  (Mc, 18. mart 2017 19:04)

  # Link komentara

 35. Onda ništa od ugovora sa mobilnim operaterom. Prelazimo na prepaid.
  (Mimi Oro sa diplomom, 18. mart 2017 18:51)

  # Link komentara

 36. Ok,tužiću mog mobilnog operatera ako bez moje saglasnosti prosledi moje podatke drugom.Verujem da lako dobijam na sudu.Posle toga svi operateri će u ugovor staviti da se obavezujem da moji podatci idu kreditnom birou.Ionako niko ne čita šta potpisuje!
   (Zoran, 18. mart 2017 18:23)

  # Link komentara

 37. Bez pristanka klijenta svakako nece biti ali ce zato banke ucenjivati - bez saglasnosti nema kredita.
   (DEX, 18. mart 2017 18:08)

  # Link komentara

 38. Sad ce se jave srbi poznavaoci Ustava na koji se pozivaju samo kad nesto treba da se ne plati,smulja i sl...
   (jedan iz mase, 18. mart 2017 18:05)

  # Link komentara

 39. Наравно да нема, али у земљи Србији се све може. Поготово када је на штету грађана. Нека ми неко одговори када је донета нека одлука а да је за добро народа, невезано за ову вест. Хвала
   (Педро, 18. mart 2017 18:02)

  # Link komentara