Utorak, 28.02.2017.

09:52

"Mi smo deponija Evrope, zato kupujte domaće"

Predsednik NOPS-a Goran Papović kaže da je srpsko tržište prepuno stranih proizvoda koji su znatno slabijeg kvaliteta nego u razvijenim zemljama.

Izvor: RTS

"Mi smo deponija Evrope, zato kupujte domaæe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

kataklinger

pre 7 godina

pa, ne znam bas. mislim da su ovde od domacih proizvodjaca jedino dobri sirevi(mada ja retko jedem one iz prodavnice, vec mi donosi lik iz Sjenice), odnosno te mlecne stvari i nesto slatkisa, prvenstveno neke crne cokolade, ratluk, alva, pivo, pljuge. sve ostalo je djubre ili blizu toga, pogotovo mesne preradjevine, keks, cips i slicno, 300 puta prskano voce i povrce, hleb koji se pravi od aditiva a ne od brasna,kafa od graska ili iz robnih rezerva Kostarike,... pa ovde u zemlji ima samo jedan ili 2 prava ajvara, a neki od proizvodjaca nisu sposobni ni boju da ubodu.

Silver Surfer

pre 7 godina

Izgleda da su navike kupaca u Srbiji izuzetno nakaradne pošto oni jedino vole da kupuju cokoladu od 80 grama koja vizuelno podseca na onu od 100 a kosta kao da ima 120 grama. Slicno je i sa jogurtom koji se volsebno transforimisao pa umesto da ima uobicajenih litar sada ima 1 kilogram. Nekada su ulicini prodavci benzina tokom 90-ih 4 litre benzina prodavali kao 5. Tada se to nazivala kradja i prevara a danas nesto slicno imamo po rafovima supermarketa ali se to zove menadzerski trik kojim se povecava profit. Nisam do sada upoznao nekog koji voli da kupi manje a plati vise, medjutim, ispada da po istrazivanjima koje sprovode kompanije bas to volimo.
O kvalitetu ne treba trositi reci jer tu rec bi, barem na neko vreme, trebalo izbaciti iz naseg jezika jer danas ne postoji nista kvalitetno na nasem trzistu. Najvise mi je zao onih koji veruju da na pijacama kupuju nesto kvalitetno.

lajavica

pre 7 godina

По коментарима би се рекло да већина купује по хипермаркетима и да се пијаца скоро уопште не посећује.
Сухомеснате производе купујем искључиво код произвођача на пијаци - од 200 грама сувог меса имам пун овал, а од оног из хипермаркета 15-ак листића, јер су пуни воде.
Месо код приватника кога познајем и који набавља месо од сељака које познаје. Разлику у цени надокнађује квалитет. Бар нису аргентинске робне резерве из 1974.
Поврће и воће на пијаци. Сигурно је прскано, али чиме је прскана јабука из Максија која кад се расече, недељу дана не поцрни? Са овима које купујем то ипак није случај.
Mлеко и млечне производе на пијаци такође. Сељаку се не исплати да кљука краве концентратима, већ их пушта да пасу, а ту се нађе и камилице, и кантариона, и разних других корисних травки.
Што се кућне хемије тиче, ту смо немоћни, нажалост.
Него, има ли шта још Вучић да прода странцима?

Jovanč(ic)a

pre 7 godina

Od praška za veš koji se kod nas prodaje (apsolutno svaki isprobah)tkanine su mi postale krute i poput ŠMIRGLE... a lastiš (na vešu, čarapama...) posle nekoliko pranja se bukvalno istopi... ukruti.

QQ

pre 7 godina

Milka je krš i u Švajcarskoj. Samo Lindt & Sprungli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pecy, 28. februar 2017 13:18)
A gde uopste ima Milke u Svajcarskoj? Najvece trziste je u Nemackoj, Francuskoj...
U Svajcarskoj dominira Frey koji je vise nego prosecan.

cica

pre 7 godina

Čajna je najbolja Neoplanta. Ostale su kriminal. Meso iz domaćeg uzgoja, suhomesnato takodje. Slatkiše sam prestala da kupujem. Mleko Zapis Tare, puter, pavlaka za kuvanje i šlag isključivo Imlek. Da imam vremena i za ovo bih išla na pijacu. Za palačinke krem Delhaiz, organic. Sredstva za higijenu medicinska iz apoteke i DM marka ( i pelene i dečije kašice). Voće, povrće, jaja, leti iz domaćeg uzgoja, zimi iz prodavnice, pijace, pa šta nam Bog da. Papirna galanterija, iako je najbolja DM, skupa je, kupujem domaći Perfex. Plazmu kupujem, zlatni pek i Djanduju čokoladu Simkinu, mada ne znam ni da li je više ima i kakvog je kvaliteta. Meso kada nedostane kupim u Univerexportu, proizvodjač Bačka.

inspektor

pre 7 godina

Papovic malo da se edukuje pre nego sto izjavi glupost.Za ORGANSKE proizvode iz uvoza radi se resertifiacija od ovlascenih kontrolnih kuca po standardu i propisima kao i u celoj EU.Tako da kontrola postoji i niko ne sme da stavi oznaku za organski proizvod pre izdavanja potvrde.

Irvens

pre 7 godina

Da kupujem u zemlji Srbiji gde je korupcija na najvišem mogućem nivou? Pored svih afla toksina, Matijevića koji je i dalje na slobodi? Našem čoveku je u genima da prevari komšiju za šačicu parica ili čak bez parica, samo da mu se smeje kako ga je prešao. Ne, ja ne verujem domaćim prevarantima.

cika djura

pre 7 godina

a zasto onda postoje i zasto mi gradjani placamo ljude koje rade po inspakcijama - sanitarna i sl.? ONI treba da vrse kontrole kvaliteta hrane i da ocenjuju njihovu bezbednost!!! Strasno sta deci dajemo da jedu

Konkurencija je zdrava

pre 7 godina

Moja firma proizvodi dva, dosuse mala, ali vrlo konkurentna porizvoda. Od prvog dana ideja nam je bila da napravimo domace a svetske proizvode. Videcemo kako cemo se razvijati ali domace trziste nas je lepo prihvatilo, uprkos svim problemima koje nam je drzava priredjivala u "godinama preduzetnistva".
Nikada nismo ni pomislili da je moguce ili da treba eliminisati konkurenciju slicnih proizvoda iz uvoza jer prvo to je nemoguce, zatim neposteno je prema potrosacima, i na kraju veoma nezdravo za nas domace proizvodjace. Naprotiv, u konkurenciji nalazimo inspiraciju, redovno posecujemo sajmove i razmisljamo kako da prositimo asortiman i unapredimo ponudu.
Ovo kako ovaj covek razmislja je klasican manir komunistickog privrednika, daj da sve drugo zabranimo raznim barijerama i pod raznim izgovorima, uglavnom laznim, da bi se mi obogatili na racun potrosaca a sve pod motom njihove zastite.
Ajde mi gospodo domaci privrednici da od drzave trazimo poboljsanje poslovne klime, promenu porseke politike, parafiskalnih i drugih nameta, besmislenog reketiranja itd da budemo barem izjednaceni sa stranim investitorima u Srbiji pa neka niko ne brine za domacu proizvodnju. Ili jos bolje neka brinu oni koje ce onda trzisna utakmica eliminisati zbog njihove nesposobnosti. Ali zar to nije posteno.

Marko

pre 7 godina

Mislim da ljudi preteruju kad kazu da su proizvodi drasticno losiji kod nas nego u inostranstvu. Pio sam Koka Kolu i neskafu u americi, jeo cokolade i druge slatkise iz Nemacke, Austrije, Spanije, Italije, Francuske.......identicno je ljudi, u najgorem slucaju se moze reci 10% razlika u kvalitetu mada ne znam ni kako bi se to merilo. Ne znam zasto imate takvo misljenje i gde kupujete te stvari po Srbiji pa vam ne valjaju?

Vladimir

pre 7 godina

Nažalost i naši proizvodi nisu daleko od smeća! Pogledajte samo hleb, po meni ne znam da li ima goreg u svetu (gde god da odem van svuda je daleko bolji). Suhomesnati proizvodi, salame, paštete, sačuvaj Bože. Otidite u Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, pa tamo vidite. Sa mlekom i ml. proizvodima je ista situacija, sve obrano, bukvalno voda. Kad odem na more u Grčku raspametim se kakvi su im jogurti, hleb, salame, testenina, pa i Nes kafa nije za poređenje sa ovom ovde. Jednom rečju sve što se nalazi u našim trgovinama je smeće, NAŽALOST!

ZaphodBeeblebrox

pre 7 godina

Ovaj se šali?? Bar dobijamo "njihove" nekvalitetne proizvode, a njihov otpad se prodaje za male pare "nama" koji posle prerade to "naši" prodaju za mnogo veće pare. Pogotovo što se tiče mesa. Nemojte jesti "njihovo" jer njihov otpad je odavno prerađen kod "nas" i prodaje se po skupim parama kao "made in Serbia". Na engleskom usred države kojoj je ćirilica službeno pismo. Pa, naša industrija je otpad zapada i radije bi njihovo nekvalitetno nego naše "prirodno". Sa otpada drugih država...

ATG

pre 7 godina

H20 bas i ja to hteo da kazem. Bas to istrazivanje koje citira je pokazalo da su proizvodi Svajcaraca istog kvaliteta u svim delovima sveta. A sto se tice ostalog trebaju se pogledati cene. Za isti kvalitet ptoizvoda cena kod nas mora biti visa nego u EU, zbog manipulisanja sa evrom, carina, zarada distributera. Tako da ako je cena ista onda kvalitet moze biti samo losiji ili je gramaza razlicita. Mi smo probali nas persil i persil iz Austrijr i nismo sad primetili neku razliku.

LaleGator

pre 7 godina

Najbolji primer je nutela
drastična je razlika u ukusu italijanske nutele i ove koja se kod nas pravi!
persil kupljen u Nemackoj bolje pere i lakse se ispere od ovog ovde
A tek kreme za lice i ostala nega
ogromna razlika!!

Jovan

pre 7 godina

Ja bih pre rekao da je cilj formiranja tog tela da se uzmu pare iz budzeta, pa ni jedan svetski proizvodjac nece dozvoliti da plasira neispravan ili stetan proizvod, pa cak ni u zemlje treceg sveta. Losijeg kvaliteta da, ali kvalitetom to telo ne misli da se bavi.

b

pre 7 godina

Jako puno stvari koje se proizvode kodnas su značajno nekvalitetnije od čokolada do veša.
Uvek kupujemo hemiju švercovanu iz HU, sad smo počeli i tehniku i nameštaj. Meso, med, voće i povrće je naše domaće, ko hoće da kupi ima cenu.

Ova država je napredno propala.

Anja

pre 7 godina

Ne bih nikoga ni da tesim ni da plasim. Ist aje stvar i u samoj EU onoliko koliko zakoni to dozvoljavaju.
U Lidlu i drugim jeftinijim marketima prodaju markiranu robu nizeg kvaliteta. Ako uzmemo za primr prasak za ves, videcete tekst na francuskom naravno, ali onda prevode na jezike nekih istcnih zemalja! Zasto ne nemacki, na primer? Pa zato sto nije namenjeno tom trzistu...

cukce

pre 7 godina

Pitanje kvaliteta i nasih proizvoda, narocito suhomeanatih! Jabuke uvozimo iz Turaske a nase trunu po vocnacima! Pomenite i gorivo koje je najskuplje u regionu, po cenama u rangu sa razvijenim delom Evrope a po kvalietetu najgore!

Душко

pre 7 godina

Koje domaće? Ono što je prskano po 20 puta, puno meso antibiotika, krompir zbog toga više nigde neizvozimo, neće ga niko u Evropi, o paradajzu, breskvama, kajsijama, ne vredi ni govoriti.

Ujka Vasa

pre 7 godina

Izvinite koga predstavlja G-din Papović?To su sve neke samozvane organizacije gde su oni pronašli ličnu egzistenciju(slično kao i onaj Komitet za saobraćaj-D.Okanović),potpuno nemerodavni za iznošenje ovakvih informacija bez konkretnih zvaničnih analiza i ispitivanja.

Iz iskustva

pre 7 godina

Ja strane slatkiše ne kupujem jer su mi preslatki. Onda, po inerciji, nisam kupovala ni druge proizvode. Domaći proizvođači makar znaju ukus domaćeg kupca.

Trixter

pre 7 godina

Realno ko zivi na zapadu zna vrlo dobro da su kod nas proizvodi kvalitetni, bar sto se hrane tice. Odes u Lidl, Aldi, Penny i nailazis samo i jedino na smece. Rewe i Edeka su nesto drugo ali su i znatno skuplji. Roba na policama je na ivici isticanja roka. To se ipak u Srbiji ne radi. Na kasi cekas do besvesti, malo zaposlenih, a sve da bi bilo jeftinije. Ono sto je u Nemackoj bolje nego kod nas su hlebovi, ali su preskupi i malo ko ih kupuje, jedu se kojekakve nudle, spezle, testenine, krompir na milion nacina. Slatkisi, slicno kao kod nas. Kozmetika, bolja nego kod nas, a nesto cak jeftinija, govorim o istim robnim markama. Povrce je odvratno, nase je milion puta bolje i zdravije, pocnimo od paradajza, to svi prvo primete kad dodju na zapad. Na zapadu mozes da kupis papriku plave boje, lepo izgleda, ali je cista plastika. Pampersi i bebeca oprema su kvalitetniji nego kod nas, kod nas takvih nema cak ni da se kupe jer nasi nabavljaju sve po Madjarskoj, a tamo je vec roba nizeg kvaliteta. Dakle sve u svemu domaci prehrambeni proizvodi su mnogo bolji, kozmetika nije, tj i kod nas je uvozna, samo losije, oprema za bebe je losija, ali i to nije domace nego uvozno.

H20

pre 7 godina

Sta ste se svi dokopali Milke. Kada je neki dan izaslo istrazivanje na ovu temu, jedino je bas za tu Milku utvrdjeno da nema razlike u kvalitetu. Ja je inace ne jedem, tacnije uzimam samo crne cokolade. Mada se tu izbor bas smanjio a cene otisle visoko. Meni smeta sto je npr Nutela u Becu jeftinija nego ovde (razliku u ukusu nisam primetio) ili ako sadrzaj proizvoda ne odgovara deklaraciji.

Sudija Dredović

pre 7 godina

U kapitalizmu, dame i drugovi, nema "naše" i "njihovo" - u kapitalizmu, sve je njihovo! Naša je samo nada u sposobnost ih preživimo.

Novosadjanin

pre 7 godina

Hrvati su se nakon ulaska u EU izuzetno glasno zalili zbog toga sto im dolaze proizvodi nizeg kvaliteta. Cak su uporedjivali kvalitet tih proizvoda. Na kraju su tuzili i dobili presudu da njihovi proizvodi moraju biti istog kvaliteta. Isto to moramo i mi da radimo, uz razliku da mi nismo u EU i nemamo tu mnogo prostora za manevar. A totalno druga stvar je da nam podravka pravi Linoladu sa manjim procentom lesnika nego sto ima ista ta linolada u Srbiji. Po recima njihovog direktora, to nije manji kvalitet nego tako Srbi vole. Kupujmo domace!

gradinar

pre 7 godina

Prvo, šta je domaće?
Malo je domaćih proizvoda, jer su firme otkupili stranci i ugasili proizvodnju nekadašnjih domaćih proizvoda. Ostali su samo neki vrhunski brendovi, za koje im je bilo glupo da ih gase. Za sve ostalo nemam pojma odakle dolazi.
Drugo, kupio sam pre neki dan "čajnu" kobasicu. Gnjecovna na dodir, kad zagrizeš osetiš čudnu aromu truleži, a spoljni miris... kao da je poprskana nekim cvetnim mirisom koji treba da ubije unutrašnji miris. Užas. To nije samo kod jednog proizvođača, to je kod svih. Mislim da ima već nekih 7-8 godina ne možeš kupiti čajnu kobasicu da vredi kao nekad.
To je taj liberalni kapitalizam... U kombinaciji sa propalom državom i neznalicama na vlasti.

petarpan007

pre 7 godina

Eto kako nase drustvo funkcionise. Neko nesto lupi, bez dokaza i ostali slepo veruju u to. Tako nam je i u stvarnom zivotu. Ali eto i ovde anonimno. Zato nam je i tako dobro...
Nego da ne komentarisem Papovica sada
Ja ne mogu da verujem da onaj komentar za 'austrijsku' Milku koja ne moze da se kupi u Svajcarskoj da ima toliko 'preporucujem' a skoro ni jedan 'ne preporucujem'.
Milka je nemacka cokolada i moze se kupiti svuda,da cak i u Svajcarskoj.

K

pre 7 godina

Ili jednostavno uvesti zakon po kom svi ti proizvodi moraju biti istog kvaliteta kao u Nemačkoj. Ali kako se onda bogatiti preko leđa ove sirotinje?

Potrosac

pre 7 godina

Kupovacu strano, a jedan razlog je dovoljan za to. Proizvodi iz Srbije imaju toliko soli u sebi, da se uvek razbolim kada uzmem smoki, kikiriki, stapice, semenke, stagod, ili imaju previse sirceta u sebi. Shvatam ja da je so jako jeftine i stoga dobra da se na njoj naprave pare, jer so u proizvodu se prodaje po ceni gotovog proizvoda, ali nasi proizvodjaci preteruju do te mere da narusavaju zdravlje. Isto je i sa sircetom u pojedinim proizvodima, najvise ajvarima nize i srednje klase, i tome slicno.

nema više dobro i jeftino može biti samo skupo i loše

pre 7 godina

Autentičnih domaćih proizvoda odavno više nema tranzicija ih je ubila sa ledja iz zasede. Ovo što se danas naziva "domaćim proizvodima" je roba nastala na školi "ograničenog kvaliteta" naučenoj na zapadu i ne razlikuje se od bofla iz uvoza. Taj princip je danas manje više usvojio ceo svet.

stvar ukusa

pre 7 godina

(paladin, 28. februar 2017 11:59)
Ja kupujem solidan domaci kackavalj od seljanke koja prodaje sir na pijaci. Bolji je od vecine uvoznih i domacih koji se proizvode u fabrikama a kostaju do 1200 dinara. Inace, njegova cena je 500 dinara kilogram.Suhomesnati proizvodi, iskljucivo poznati seljak.Majonez napravim sam za cas posla. Umesto raznih kremova koristim domaci med.

vlada

pre 7 godina

odakle gospodinu informacije da su naši proizvodi kvalitetniji? hoćemo da krenemo od mesnih prerađevina, mleka ili konditorskih proizvoda?

M

pre 7 godina

Diskutabilno je da je domaca roba kvalitetnija od uvozne. Primera ima bezbroj, a treba uzeti u obzir da je srpskom proizvodjacu i trgovcu uvek u mislima kako da za sto manje ulozenog povrati sto vise novca. Pa onda smanjivanje ambalaze, npr. jogurta sa 200 na 180 gr, cokolade sa 100 na 80 i slicno. To sve govori o odnosu prema nasem potrosacu koji se radije odlucuje za stranu robu, inace losu ali opet nedostiznog kvaliteta za nase proizvodjace.

joel

pre 7 godina

nije to samo u Srbiji nego i u Hrv i svim zemljama istoka. nama uvaljuju lošiju nes kafu.loši prašak. coca cola ima loš zaslađivač.umjetni. i to je vec dugo. a uzimaju pare na nama..mislim da ih iz Hr sad tuže da promjene stav Eu prema potrošačima

Posmatrac

pre 7 godina

Koje domace? Eurokrem iz Trebinja? Imlek Kravicu iz Kozarske Dubice? Jafficu iz Spanije? Matijevic kobaje od argentinskog mesa?
(Stojko, 28. februar 2017 10:28)

Apsolutno se slazem. "Domace" vise ne postoji. Mogli bi do sutra da nabrajamo "domace": kvasac "Врење" iz Hrvatske, Zlatiborac takodje sa mesom iz Juzne Amerike, "C" ren iz Austrije(jos od pre nego sto ih je kupio Nestle)...

Alan Ford

pre 7 godina

Hajde ne lupajte. Milka nije ni švajcarska niti austriska čokolada. Milka je nemačka čokolada i naravno da se može kupiti u Švajcarskoj. Inače u Nemačkoj je cena Milke kao i u Srbiji ili čak jevtinija.

SRBIJA NA NEBU

pre 7 godina

Radio sam na otkupu voća..okolina beograda .Prskanje hemijskim sredstvima NIKO ne kontroliše.Prska se posle svake kiše u količinama koje NIKO ne kontroliše Sve je na svesti i savesti proizvođača.Toliko o voću .Za ostalo ne znam

paladin

pre 7 godina

Pokušavam da nađem kvalitetan domaći kačkavalj, ali ne ide... ili su preslani, ili su kao da jedete gumu, ili imaju ukus nečega što nije sir. Znam da ovi strani, koji se kod nas prodaju, nisu neka klasa, ali su i dalje neuporedivo bolji od naših.

josif iz trbušnice

pre 7 godina

otvorite jaffa biskvit i sotavite ga na tanjiru preko noci. ujutru kupite jaffa biskvit dobro. probajte ih jedan za drugim. nema razlike... mislite o tome

Dejo

pre 7 godina

Ako odete u Švajcarsku, teško da možete kupiti čokoladu "MILKA" i to govori o komentaru g-dina Papovića. MILKA je austrijska čokolada. Inače Švajcarska nije članica EU, a moje iskustvo je veoma prosto i od tada se trudim da kupujem samo domaće (jako dugo to radim). Naime, na primeru uložaka za brijanje dosta toga se vidi. Ulošci kupljeni u Srbiji (Gilette)su mnogo slabijeg kvaliteta nego oni kuplljeni u EU ili Švajcarskoj. To se odnosi na svu mušku kozmetiku,a verovatno je tako i sa ženskom.

SRBIJA NA NEBU

pre 7 godina

Radio sam na otkupu voća..okolina beograda .Prskanje hemijskim sredstvima NIKO ne kontroliše.Prska se posle svake kiše u količinama koje NIKO ne kontroliše Sve je na svesti i savesti proizvođača.Toliko o voću .Za ostalo ne znam

Posmatrac

pre 7 godina

Koje domace? Eurokrem iz Trebinja? Imlek Kravicu iz Kozarske Dubice? Jafficu iz Spanije? Matijevic kobaje od argentinskog mesa?
(Stojko, 28. februar 2017 10:28)

Apsolutno se slazem. "Domace" vise ne postoji. Mogli bi do sutra da nabrajamo "domace": kvasac "Врење" iz Hrvatske, Zlatiborac takodje sa mesom iz Juzne Amerike, "C" ren iz Austrije(jos od pre nego sto ih je kupio Nestle)...

Dejo

pre 7 godina

Ako odete u Švajcarsku, teško da možete kupiti čokoladu "MILKA" i to govori o komentaru g-dina Papovića. MILKA je austrijska čokolada. Inače Švajcarska nije članica EU, a moje iskustvo je veoma prosto i od tada se trudim da kupujem samo domaće (jako dugo to radim). Naime, na primeru uložaka za brijanje dosta toga se vidi. Ulošci kupljeni u Srbiji (Gilette)su mnogo slabijeg kvaliteta nego oni kuplljeni u EU ili Švajcarskoj. To se odnosi na svu mušku kozmetiku,a verovatno je tako i sa ženskom.

gradinar

pre 7 godina

Prvo, šta je domaće?
Malo je domaćih proizvoda, jer su firme otkupili stranci i ugasili proizvodnju nekadašnjih domaćih proizvoda. Ostali su samo neki vrhunski brendovi, za koje im je bilo glupo da ih gase. Za sve ostalo nemam pojma odakle dolazi.
Drugo, kupio sam pre neki dan "čajnu" kobasicu. Gnjecovna na dodir, kad zagrizeš osetiš čudnu aromu truleži, a spoljni miris... kao da je poprskana nekim cvetnim mirisom koji treba da ubije unutrašnji miris. Užas. To nije samo kod jednog proizvođača, to je kod svih. Mislim da ima već nekih 7-8 godina ne možeš kupiti čajnu kobasicu da vredi kao nekad.
To je taj liberalni kapitalizam... U kombinaciji sa propalom državom i neznalicama na vlasti.

vlada

pre 7 godina

odakle gospodinu informacije da su naši proizvodi kvalitetniji? hoćemo da krenemo od mesnih prerađevina, mleka ili konditorskih proizvoda?

Novosadjanin

pre 7 godina

Hrvati su se nakon ulaska u EU izuzetno glasno zalili zbog toga sto im dolaze proizvodi nizeg kvaliteta. Cak su uporedjivali kvalitet tih proizvoda. Na kraju su tuzili i dobili presudu da njihovi proizvodi moraju biti istog kvaliteta. Isto to moramo i mi da radimo, uz razliku da mi nismo u EU i nemamo tu mnogo prostora za manevar. A totalno druga stvar je da nam podravka pravi Linoladu sa manjim procentom lesnika nego sto ima ista ta linolada u Srbiji. Po recima njihovog direktora, to nije manji kvalitet nego tako Srbi vole. Kupujmo domace!

paladin

pre 7 godina

Pokušavam da nađem kvalitetan domaći kačkavalj, ali ne ide... ili su preslani, ili su kao da jedete gumu, ili imaju ukus nečega što nije sir. Znam da ovi strani, koji se kod nas prodaju, nisu neka klasa, ali su i dalje neuporedivo bolji od naših.

cukce

pre 7 godina

Pitanje kvaliteta i nasih proizvoda, narocito suhomeanatih! Jabuke uvozimo iz Turaske a nase trunu po vocnacima! Pomenite i gorivo koje je najskuplje u regionu, po cenama u rangu sa razvijenim delom Evrope a po kvalietetu najgore!

joel

pre 7 godina

nije to samo u Srbiji nego i u Hrv i svim zemljama istoka. nama uvaljuju lošiju nes kafu.loši prašak. coca cola ima loš zaslađivač.umjetni. i to je vec dugo. a uzimaju pare na nama..mislim da ih iz Hr sad tuže da promjene stav Eu prema potrošačima

K

pre 7 godina

Ili jednostavno uvesti zakon po kom svi ti proizvodi moraju biti istog kvaliteta kao u Nemačkoj. Ali kako se onda bogatiti preko leđa ove sirotinje?

josif iz trbušnice

pre 7 godina

otvorite jaffa biskvit i sotavite ga na tanjiru preko noci. ujutru kupite jaffa biskvit dobro. probajte ih jedan za drugim. nema razlike... mislite o tome

b

pre 7 godina

Jako puno stvari koje se proizvode kodnas su značajno nekvalitetnije od čokolada do veša.
Uvek kupujemo hemiju švercovanu iz HU, sad smo počeli i tehniku i nameštaj. Meso, med, voće i povrće je naše domaće, ko hoće da kupi ima cenu.

Ova država je napredno propala.

nema više dobro i jeftino može biti samo skupo i loše

pre 7 godina

Autentičnih domaćih proizvoda odavno više nema tranzicija ih je ubila sa ledja iz zasede. Ovo što se danas naziva "domaćim proizvodima" je roba nastala na školi "ograničenog kvaliteta" naučenoj na zapadu i ne razlikuje se od bofla iz uvoza. Taj princip je danas manje više usvojio ceo svet.

M

pre 7 godina

Diskutabilno je da je domaca roba kvalitetnija od uvozne. Primera ima bezbroj, a treba uzeti u obzir da je srpskom proizvodjacu i trgovcu uvek u mislima kako da za sto manje ulozenog povrati sto vise novca. Pa onda smanjivanje ambalaze, npr. jogurta sa 200 na 180 gr, cokolade sa 100 na 80 i slicno. To sve govori o odnosu prema nasem potrosacu koji se radije odlucuje za stranu robu, inace losu ali opet nedostiznog kvaliteta za nase proizvodjace.

stvar ukusa

pre 7 godina

(paladin, 28. februar 2017 11:59)
Ja kupujem solidan domaci kackavalj od seljanke koja prodaje sir na pijaci. Bolji je od vecine uvoznih i domacih koji se proizvode u fabrikama a kostaju do 1200 dinara. Inace, njegova cena je 500 dinara kilogram.Suhomesnati proizvodi, iskljucivo poznati seljak.Majonez napravim sam za cas posla. Umesto raznih kremova koristim domaci med.

Alan Ford

pre 7 godina

Hajde ne lupajte. Milka nije ni švajcarska niti austriska čokolada. Milka je nemačka čokolada i naravno da se može kupiti u Švajcarskoj. Inače u Nemačkoj je cena Milke kao i u Srbiji ili čak jevtinija.

petarpan007

pre 7 godina

Eto kako nase drustvo funkcionise. Neko nesto lupi, bez dokaza i ostali slepo veruju u to. Tako nam je i u stvarnom zivotu. Ali eto i ovde anonimno. Zato nam je i tako dobro...
Nego da ne komentarisem Papovica sada
Ja ne mogu da verujem da onaj komentar za 'austrijsku' Milku koja ne moze da se kupi u Svajcarskoj da ima toliko 'preporucujem' a skoro ni jedan 'ne preporucujem'.
Milka je nemacka cokolada i moze se kupiti svuda,da cak i u Svajcarskoj.

Potrosac

pre 7 godina

Kupovacu strano, a jedan razlog je dovoljan za to. Proizvodi iz Srbije imaju toliko soli u sebi, da se uvek razbolim kada uzmem smoki, kikiriki, stapice, semenke, stagod, ili imaju previse sirceta u sebi. Shvatam ja da je so jako jeftine i stoga dobra da se na njoj naprave pare, jer so u proizvodu se prodaje po ceni gotovog proizvoda, ali nasi proizvodjaci preteruju do te mere da narusavaju zdravlje. Isto je i sa sircetom u pojedinim proizvodima, najvise ajvarima nize i srednje klase, i tome slicno.

Iz iskustva

pre 7 godina

Ja strane slatkiše ne kupujem jer su mi preslatki. Onda, po inerciji, nisam kupovala ni druge proizvode. Domaći proizvođači makar znaju ukus domaćeg kupca.

Sudija Dredović

pre 7 godina

U kapitalizmu, dame i drugovi, nema "naše" i "njihovo" - u kapitalizmu, sve je njihovo! Naša je samo nada u sposobnost ih preživimo.

Vladimir

pre 7 godina

Nažalost i naši proizvodi nisu daleko od smeća! Pogledajte samo hleb, po meni ne znam da li ima goreg u svetu (gde god da odem van svuda je daleko bolji). Suhomesnati proizvodi, salame, paštete, sačuvaj Bože. Otidite u Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, pa tamo vidite. Sa mlekom i ml. proizvodima je ista situacija, sve obrano, bukvalno voda. Kad odem na more u Grčku raspametim se kakvi su im jogurti, hleb, salame, testenina, pa i Nes kafa nije za poređenje sa ovom ovde. Jednom rečju sve što se nalazi u našim trgovinama je smeće, NAŽALOST!

Trixter

pre 7 godina

Realno ko zivi na zapadu zna vrlo dobro da su kod nas proizvodi kvalitetni, bar sto se hrane tice. Odes u Lidl, Aldi, Penny i nailazis samo i jedino na smece. Rewe i Edeka su nesto drugo ali su i znatno skuplji. Roba na policama je na ivici isticanja roka. To se ipak u Srbiji ne radi. Na kasi cekas do besvesti, malo zaposlenih, a sve da bi bilo jeftinije. Ono sto je u Nemackoj bolje nego kod nas su hlebovi, ali su preskupi i malo ko ih kupuje, jedu se kojekakve nudle, spezle, testenine, krompir na milion nacina. Slatkisi, slicno kao kod nas. Kozmetika, bolja nego kod nas, a nesto cak jeftinija, govorim o istim robnim markama. Povrce je odvratno, nase je milion puta bolje i zdravije, pocnimo od paradajza, to svi prvo primete kad dodju na zapad. Na zapadu mozes da kupis papriku plave boje, lepo izgleda, ali je cista plastika. Pampersi i bebeca oprema su kvalitetniji nego kod nas, kod nas takvih nema cak ni da se kupe jer nasi nabavljaju sve po Madjarskoj, a tamo je vec roba nizeg kvaliteta. Dakle sve u svemu domaci prehrambeni proizvodi su mnogo bolji, kozmetika nije, tj i kod nas je uvozna, samo losije, oprema za bebe je losija, ali i to nije domace nego uvozno.

LaleGator

pre 7 godina

Najbolji primer je nutela
drastična je razlika u ukusu italijanske nutele i ove koja se kod nas pravi!
persil kupljen u Nemackoj bolje pere i lakse se ispere od ovog ovde
A tek kreme za lice i ostala nega
ogromna razlika!!

Konkurencija je zdrava

pre 7 godina

Moja firma proizvodi dva, dosuse mala, ali vrlo konkurentna porizvoda. Od prvog dana ideja nam je bila da napravimo domace a svetske proizvode. Videcemo kako cemo se razvijati ali domace trziste nas je lepo prihvatilo, uprkos svim problemima koje nam je drzava priredjivala u "godinama preduzetnistva".
Nikada nismo ni pomislili da je moguce ili da treba eliminisati konkurenciju slicnih proizvoda iz uvoza jer prvo to je nemoguce, zatim neposteno je prema potrosacima, i na kraju veoma nezdravo za nas domace proizvodjace. Naprotiv, u konkurenciji nalazimo inspiraciju, redovno posecujemo sajmove i razmisljamo kako da prositimo asortiman i unapredimo ponudu.
Ovo kako ovaj covek razmislja je klasican manir komunistickog privrednika, daj da sve drugo zabranimo raznim barijerama i pod raznim izgovorima, uglavnom laznim, da bi se mi obogatili na racun potrosaca a sve pod motom njihove zastite.
Ajde mi gospodo domaci privrednici da od drzave trazimo poboljsanje poslovne klime, promenu porseke politike, parafiskalnih i drugih nameta, besmislenog reketiranja itd da budemo barem izjednaceni sa stranim investitorima u Srbiji pa neka niko ne brine za domacu proizvodnju. Ili jos bolje neka brinu oni koje ce onda trzisna utakmica eliminisati zbog njihove nesposobnosti. Ali zar to nije posteno.

Irvens

pre 7 godina

Da kupujem u zemlji Srbiji gde je korupcija na najvišem mogućem nivou? Pored svih afla toksina, Matijevića koji je i dalje na slobodi? Našem čoveku je u genima da prevari komšiju za šačicu parica ili čak bez parica, samo da mu se smeje kako ga je prešao. Ne, ja ne verujem domaćim prevarantima.

cika djura

pre 7 godina

a zasto onda postoje i zasto mi gradjani placamo ljude koje rade po inspakcijama - sanitarna i sl.? ONI treba da vrse kontrole kvaliteta hrane i da ocenjuju njihovu bezbednost!!! Strasno sta deci dajemo da jedu

Душко

pre 7 godina

Koje domaće? Ono što je prskano po 20 puta, puno meso antibiotika, krompir zbog toga više nigde neizvozimo, neće ga niko u Evropi, o paradajzu, breskvama, kajsijama, ne vredi ni govoriti.

Anja

pre 7 godina

Ne bih nikoga ni da tesim ni da plasim. Ist aje stvar i u samoj EU onoliko koliko zakoni to dozvoljavaju.
U Lidlu i drugim jeftinijim marketima prodaju markiranu robu nizeg kvaliteta. Ako uzmemo za primr prasak za ves, videcete tekst na francuskom naravno, ali onda prevode na jezike nekih istcnih zemalja! Zasto ne nemacki, na primer? Pa zato sto nije namenjeno tom trzistu...

ZaphodBeeblebrox

pre 7 godina

Ovaj se šali?? Bar dobijamo "njihove" nekvalitetne proizvode, a njihov otpad se prodaje za male pare "nama" koji posle prerade to "naši" prodaju za mnogo veće pare. Pogotovo što se tiče mesa. Nemojte jesti "njihovo" jer njihov otpad je odavno prerađen kod "nas" i prodaje se po skupim parama kao "made in Serbia". Na engleskom usred države kojoj je ćirilica službeno pismo. Pa, naša industrija je otpad zapada i radije bi njihovo nekvalitetno nego naše "prirodno". Sa otpada drugih država...

lajavica

pre 7 godina

По коментарима би се рекло да већина купује по хипермаркетима и да се пијаца скоро уопште не посећује.
Сухомеснате производе купујем искључиво код произвођача на пијаци - од 200 грама сувог меса имам пун овал, а од оног из хипермаркета 15-ак листића, јер су пуни воде.
Месо код приватника кога познајем и који набавља месо од сељака које познаје. Разлику у цени надокнађује квалитет. Бар нису аргентинске робне резерве из 1974.
Поврће и воће на пијаци. Сигурно је прскано, али чиме је прскана јабука из Максија која кад се расече, недељу дана не поцрни? Са овима које купујем то ипак није случај.
Mлеко и млечне производе на пијаци такође. Сељаку се не исплати да кљука краве концентратима, већ их пушта да пасу, а ту се нађе и камилице, и кантариона, и разних других корисних травки.
Што се кућне хемије тиче, ту смо немоћни, нажалост.
Него, има ли шта још Вучић да прода странцима?

Ujka Vasa

pre 7 godina

Izvinite koga predstavlja G-din Papović?To su sve neke samozvane organizacije gde su oni pronašli ličnu egzistenciju(slično kao i onaj Komitet za saobraćaj-D.Okanović),potpuno nemerodavni za iznošenje ovakvih informacija bez konkretnih zvaničnih analiza i ispitivanja.

Jovanč(ic)a

pre 7 godina

Od praška za veš koji se kod nas prodaje (apsolutno svaki isprobah)tkanine su mi postale krute i poput ŠMIRGLE... a lastiš (na vešu, čarapama...) posle nekoliko pranja se bukvalno istopi... ukruti.

Jovan

pre 7 godina

Ja bih pre rekao da je cilj formiranja tog tela da se uzmu pare iz budzeta, pa ni jedan svetski proizvodjac nece dozvoliti da plasira neispravan ili stetan proizvod, pa cak ni u zemlje treceg sveta. Losijeg kvaliteta da, ali kvalitetom to telo ne misli da se bavi.

Marko

pre 7 godina

Mislim da ljudi preteruju kad kazu da su proizvodi drasticno losiji kod nas nego u inostranstvu. Pio sam Koka Kolu i neskafu u americi, jeo cokolade i druge slatkise iz Nemacke, Austrije, Spanije, Italije, Francuske.......identicno je ljudi, u najgorem slucaju se moze reci 10% razlika u kvalitetu mada ne znam ni kako bi se to merilo. Ne znam zasto imate takvo misljenje i gde kupujete te stvari po Srbiji pa vam ne valjaju?

H20

pre 7 godina

Sta ste se svi dokopali Milke. Kada je neki dan izaslo istrazivanje na ovu temu, jedino je bas za tu Milku utvrdjeno da nema razlike u kvalitetu. Ja je inace ne jedem, tacnije uzimam samo crne cokolade. Mada se tu izbor bas smanjio a cene otisle visoko. Meni smeta sto je npr Nutela u Becu jeftinija nego ovde (razliku u ukusu nisam primetio) ili ako sadrzaj proizvoda ne odgovara deklaraciji.

QQ

pre 7 godina

Milka je krš i u Švajcarskoj. Samo Lindt & Sprungli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pecy, 28. februar 2017 13:18)
A gde uopste ima Milke u Svajcarskoj? Najvece trziste je u Nemackoj, Francuskoj...
U Svajcarskoj dominira Frey koji je vise nego prosecan.

inspektor

pre 7 godina

Papovic malo da se edukuje pre nego sto izjavi glupost.Za ORGANSKE proizvode iz uvoza radi se resertifiacija od ovlascenih kontrolnih kuca po standardu i propisima kao i u celoj EU.Tako da kontrola postoji i niko ne sme da stavi oznaku za organski proizvod pre izdavanja potvrde.

Silver Surfer

pre 7 godina

Izgleda da su navike kupaca u Srbiji izuzetno nakaradne pošto oni jedino vole da kupuju cokoladu od 80 grama koja vizuelno podseca na onu od 100 a kosta kao da ima 120 grama. Slicno je i sa jogurtom koji se volsebno transforimisao pa umesto da ima uobicajenih litar sada ima 1 kilogram. Nekada su ulicini prodavci benzina tokom 90-ih 4 litre benzina prodavali kao 5. Tada se to nazivala kradja i prevara a danas nesto slicno imamo po rafovima supermarketa ali se to zove menadzerski trik kojim se povecava profit. Nisam do sada upoznao nekog koji voli da kupi manje a plati vise, medjutim, ispada da po istrazivanjima koje sprovode kompanije bas to volimo.
O kvalitetu ne treba trositi reci jer tu rec bi, barem na neko vreme, trebalo izbaciti iz naseg jezika jer danas ne postoji nista kvalitetno na nasem trzistu. Najvise mi je zao onih koji veruju da na pijacama kupuju nesto kvalitetno.

cica

pre 7 godina

Čajna je najbolja Neoplanta. Ostale su kriminal. Meso iz domaćeg uzgoja, suhomesnato takodje. Slatkiše sam prestala da kupujem. Mleko Zapis Tare, puter, pavlaka za kuvanje i šlag isključivo Imlek. Da imam vremena i za ovo bih išla na pijacu. Za palačinke krem Delhaiz, organic. Sredstva za higijenu medicinska iz apoteke i DM marka ( i pelene i dečije kašice). Voće, povrće, jaja, leti iz domaćeg uzgoja, zimi iz prodavnice, pijace, pa šta nam Bog da. Papirna galanterija, iako je najbolja DM, skupa je, kupujem domaći Perfex. Plazmu kupujem, zlatni pek i Djanduju čokoladu Simkinu, mada ne znam ni da li je više ima i kakvog je kvaliteta. Meso kada nedostane kupim u Univerexportu, proizvodjač Bačka.

ATG

pre 7 godina

H20 bas i ja to hteo da kazem. Bas to istrazivanje koje citira je pokazalo da su proizvodi Svajcaraca istog kvaliteta u svim delovima sveta. A sto se tice ostalog trebaju se pogledati cene. Za isti kvalitet ptoizvoda cena kod nas mora biti visa nego u EU, zbog manipulisanja sa evrom, carina, zarada distributera. Tako da ako je cena ista onda kvalitet moze biti samo losiji ili je gramaza razlicita. Mi smo probali nas persil i persil iz Austrijr i nismo sad primetili neku razliku.

kataklinger

pre 7 godina

pa, ne znam bas. mislim da su ovde od domacih proizvodjaca jedino dobri sirevi(mada ja retko jedem one iz prodavnice, vec mi donosi lik iz Sjenice), odnosno te mlecne stvari i nesto slatkisa, prvenstveno neke crne cokolade, ratluk, alva, pivo, pljuge. sve ostalo je djubre ili blizu toga, pogotovo mesne preradjevine, keks, cips i slicno, 300 puta prskano voce i povrce, hleb koji se pravi od aditiva a ne od brasna,kafa od graska ili iz robnih rezerva Kostarike,... pa ovde u zemlji ima samo jedan ili 2 prava ajvara, a neki od proizvodjaca nisu sposobni ni boju da ubodu.

Potrosac

pre 7 godina

Kupovacu strano, a jedan razlog je dovoljan za to. Proizvodi iz Srbije imaju toliko soli u sebi, da se uvek razbolim kada uzmem smoki, kikiriki, stapice, semenke, stagod, ili imaju previse sirceta u sebi. Shvatam ja da je so jako jeftine i stoga dobra da se na njoj naprave pare, jer so u proizvodu se prodaje po ceni gotovog proizvoda, ali nasi proizvodjaci preteruju do te mere da narusavaju zdravlje. Isto je i sa sircetom u pojedinim proizvodima, najvise ajvarima nize i srednje klase, i tome slicno.

Iz iskustva

pre 7 godina

Ja strane slatkiše ne kupujem jer su mi preslatki. Onda, po inerciji, nisam kupovala ni druge proizvode. Domaći proizvođači makar znaju ukus domaćeg kupca.

Alan Ford

pre 7 godina

Hajde ne lupajte. Milka nije ni švajcarska niti austriska čokolada. Milka je nemačka čokolada i naravno da se može kupiti u Švajcarskoj. Inače u Nemačkoj je cena Milke kao i u Srbiji ili čak jevtinija.

Dejo

pre 7 godina

Ako odete u Švajcarsku, teško da možete kupiti čokoladu "MILKA" i to govori o komentaru g-dina Papovića. MILKA je austrijska čokolada. Inače Švajcarska nije članica EU, a moje iskustvo je veoma prosto i od tada se trudim da kupujem samo domaće (jako dugo to radim). Naime, na primeru uložaka za brijanje dosta toga se vidi. Ulošci kupljeni u Srbiji (Gilette)su mnogo slabijeg kvaliteta nego oni kuplljeni u EU ili Švajcarskoj. To se odnosi na svu mušku kozmetiku,a verovatno je tako i sa ženskom.

josif iz trbušnice

pre 7 godina

otvorite jaffa biskvit i sotavite ga na tanjiru preko noci. ujutru kupite jaffa biskvit dobro. probajte ih jedan za drugim. nema razlike... mislite o tome

Marko

pre 7 godina

Mislim da ljudi preteruju kad kazu da su proizvodi drasticno losiji kod nas nego u inostranstvu. Pio sam Koka Kolu i neskafu u americi, jeo cokolade i druge slatkise iz Nemacke, Austrije, Spanije, Italije, Francuske.......identicno je ljudi, u najgorem slucaju se moze reci 10% razlika u kvalitetu mada ne znam ni kako bi se to merilo. Ne znam zasto imate takvo misljenje i gde kupujete te stvari po Srbiji pa vam ne valjaju?

paladin

pre 7 godina

Pokušavam da nađem kvalitetan domaći kačkavalj, ali ne ide... ili su preslani, ili su kao da jedete gumu, ili imaju ukus nečega što nije sir. Znam da ovi strani, koji se kod nas prodaju, nisu neka klasa, ali su i dalje neuporedivo bolji od naših.

vlada

pre 7 godina

odakle gospodinu informacije da su naši proizvodi kvalitetniji? hoćemo da krenemo od mesnih prerađevina, mleka ili konditorskih proizvoda?

stvar ukusa

pre 7 godina

(paladin, 28. februar 2017 11:59)
Ja kupujem solidan domaci kackavalj od seljanke koja prodaje sir na pijaci. Bolji je od vecine uvoznih i domacih koji se proizvode u fabrikama a kostaju do 1200 dinara. Inace, njegova cena je 500 dinara kilogram.Suhomesnati proizvodi, iskljucivo poznati seljak.Majonez napravim sam za cas posla. Umesto raznih kremova koristim domaci med.

M

pre 7 godina

Diskutabilno je da je domaca roba kvalitetnija od uvozne. Primera ima bezbroj, a treba uzeti u obzir da je srpskom proizvodjacu i trgovcu uvek u mislima kako da za sto manje ulozenog povrati sto vise novca. Pa onda smanjivanje ambalaze, npr. jogurta sa 200 na 180 gr, cokolade sa 100 na 80 i slicno. To sve govori o odnosu prema nasem potrosacu koji se radije odlucuje za stranu robu, inace losu ali opet nedostiznog kvaliteta za nase proizvodjace.

ZaphodBeeblebrox

pre 7 godina

Ovaj se šali?? Bar dobijamo "njihove" nekvalitetne proizvode, a njihov otpad se prodaje za male pare "nama" koji posle prerade to "naši" prodaju za mnogo veće pare. Pogotovo što se tiče mesa. Nemojte jesti "njihovo" jer njihov otpad je odavno prerađen kod "nas" i prodaje se po skupim parama kao "made in Serbia". Na engleskom usred države kojoj je ćirilica službeno pismo. Pa, naša industrija je otpad zapada i radije bi njihovo nekvalitetno nego naše "prirodno". Sa otpada drugih država...

cica

pre 7 godina

Čajna je najbolja Neoplanta. Ostale su kriminal. Meso iz domaćeg uzgoja, suhomesnato takodje. Slatkiše sam prestala da kupujem. Mleko Zapis Tare, puter, pavlaka za kuvanje i šlag isključivo Imlek. Da imam vremena i za ovo bih išla na pijacu. Za palačinke krem Delhaiz, organic. Sredstva za higijenu medicinska iz apoteke i DM marka ( i pelene i dečije kašice). Voće, povrće, jaja, leti iz domaćeg uzgoja, zimi iz prodavnice, pijace, pa šta nam Bog da. Papirna galanterija, iako je najbolja DM, skupa je, kupujem domaći Perfex. Plazmu kupujem, zlatni pek i Djanduju čokoladu Simkinu, mada ne znam ni da li je više ima i kakvog je kvaliteta. Meso kada nedostane kupim u Univerexportu, proizvodjač Bačka.

Jovan

pre 7 godina

Ja bih pre rekao da je cilj formiranja tog tela da se uzmu pare iz budzeta, pa ni jedan svetski proizvodjac nece dozvoliti da plasira neispravan ili stetan proizvod, pa cak ni u zemlje treceg sveta. Losijeg kvaliteta da, ali kvalitetom to telo ne misli da se bavi.

b

pre 7 godina

Jako puno stvari koje se proizvode kodnas su značajno nekvalitetnije od čokolada do veša.
Uvek kupujemo hemiju švercovanu iz HU, sad smo počeli i tehniku i nameštaj. Meso, med, voće i povrće je naše domaće, ko hoće da kupi ima cenu.

Ova država je napredno propala.

Vladimir

pre 7 godina

Nažalost i naši proizvodi nisu daleko od smeća! Pogledajte samo hleb, po meni ne znam da li ima goreg u svetu (gde god da odem van svuda je daleko bolji). Suhomesnati proizvodi, salame, paštete, sačuvaj Bože. Otidite u Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, pa tamo vidite. Sa mlekom i ml. proizvodima je ista situacija, sve obrano, bukvalno voda. Kad odem na more u Grčku raspametim se kakvi su im jogurti, hleb, salame, testenina, pa i Nes kafa nije za poređenje sa ovom ovde. Jednom rečju sve što se nalazi u našim trgovinama je smeće, NAŽALOST!

Irvens

pre 7 godina

Da kupujem u zemlji Srbiji gde je korupcija na najvišem mogućem nivou? Pored svih afla toksina, Matijevića koji je i dalje na slobodi? Našem čoveku je u genima da prevari komšiju za šačicu parica ili čak bez parica, samo da mu se smeje kako ga je prešao. Ne, ja ne verujem domaćim prevarantima.

ATG

pre 7 godina

H20 bas i ja to hteo da kazem. Bas to istrazivanje koje citira je pokazalo da su proizvodi Svajcaraca istog kvaliteta u svim delovima sveta. A sto se tice ostalog trebaju se pogledati cene. Za isti kvalitet ptoizvoda cena kod nas mora biti visa nego u EU, zbog manipulisanja sa evrom, carina, zarada distributera. Tako da ako je cena ista onda kvalitet moze biti samo losiji ili je gramaza razlicita. Mi smo probali nas persil i persil iz Austrijr i nismo sad primetili neku razliku.

Trixter

pre 7 godina

Realno ko zivi na zapadu zna vrlo dobro da su kod nas proizvodi kvalitetni, bar sto se hrane tice. Odes u Lidl, Aldi, Penny i nailazis samo i jedino na smece. Rewe i Edeka su nesto drugo ali su i znatno skuplji. Roba na policama je na ivici isticanja roka. To se ipak u Srbiji ne radi. Na kasi cekas do besvesti, malo zaposlenih, a sve da bi bilo jeftinije. Ono sto je u Nemackoj bolje nego kod nas su hlebovi, ali su preskupi i malo ko ih kupuje, jedu se kojekakve nudle, spezle, testenine, krompir na milion nacina. Slatkisi, slicno kao kod nas. Kozmetika, bolja nego kod nas, a nesto cak jeftinija, govorim o istim robnim markama. Povrce je odvratno, nase je milion puta bolje i zdravije, pocnimo od paradajza, to svi prvo primete kad dodju na zapad. Na zapadu mozes da kupis papriku plave boje, lepo izgleda, ali je cista plastika. Pampersi i bebeca oprema su kvalitetniji nego kod nas, kod nas takvih nema cak ni da se kupe jer nasi nabavljaju sve po Madjarskoj, a tamo je vec roba nizeg kvaliteta. Dakle sve u svemu domaci prehrambeni proizvodi su mnogo bolji, kozmetika nije, tj i kod nas je uvozna, samo losije, oprema za bebe je losija, ali i to nije domace nego uvozno.

gradinar

pre 7 godina

Prvo, šta je domaće?
Malo je domaćih proizvoda, jer su firme otkupili stranci i ugasili proizvodnju nekadašnjih domaćih proizvoda. Ostali su samo neki vrhunski brendovi, za koje im je bilo glupo da ih gase. Za sve ostalo nemam pojma odakle dolazi.
Drugo, kupio sam pre neki dan "čajnu" kobasicu. Gnjecovna na dodir, kad zagrizeš osetiš čudnu aromu truleži, a spoljni miris... kao da je poprskana nekim cvetnim mirisom koji treba da ubije unutrašnji miris. Užas. To nije samo kod jednog proizvođača, to je kod svih. Mislim da ima već nekih 7-8 godina ne možeš kupiti čajnu kobasicu da vredi kao nekad.
To je taj liberalni kapitalizam... U kombinaciji sa propalom državom i neznalicama na vlasti.

petarpan007

pre 7 godina

Eto kako nase drustvo funkcionise. Neko nesto lupi, bez dokaza i ostali slepo veruju u to. Tako nam je i u stvarnom zivotu. Ali eto i ovde anonimno. Zato nam je i tako dobro...
Nego da ne komentarisem Papovica sada
Ja ne mogu da verujem da onaj komentar za 'austrijsku' Milku koja ne moze da se kupi u Svajcarskoj da ima toliko 'preporucujem' a skoro ni jedan 'ne preporucujem'.
Milka je nemacka cokolada i moze se kupiti svuda,da cak i u Svajcarskoj.

Novosadjanin

pre 7 godina

Hrvati su se nakon ulaska u EU izuzetno glasno zalili zbog toga sto im dolaze proizvodi nizeg kvaliteta. Cak su uporedjivali kvalitet tih proizvoda. Na kraju su tuzili i dobili presudu da njihovi proizvodi moraju biti istog kvaliteta. Isto to moramo i mi da radimo, uz razliku da mi nismo u EU i nemamo tu mnogo prostora za manevar. A totalno druga stvar je da nam podravka pravi Linoladu sa manjim procentom lesnika nego sto ima ista ta linolada u Srbiji. Po recima njihovog direktora, to nije manji kvalitet nego tako Srbi vole. Kupujmo domace!

inspektor

pre 7 godina

Papovic malo da se edukuje pre nego sto izjavi glupost.Za ORGANSKE proizvode iz uvoza radi se resertifiacija od ovlascenih kontrolnih kuca po standardu i propisima kao i u celoj EU.Tako da kontrola postoji i niko ne sme da stavi oznaku za organski proizvod pre izdavanja potvrde.

Душко

pre 7 godina

Koje domaće? Ono što je prskano po 20 puta, puno meso antibiotika, krompir zbog toga više nigde neizvozimo, neće ga niko u Evropi, o paradajzu, breskvama, kajsijama, ne vredi ni govoriti.

K

pre 7 godina

Ili jednostavno uvesti zakon po kom svi ti proizvodi moraju biti istog kvaliteta kao u Nemačkoj. Ali kako se onda bogatiti preko leđa ove sirotinje?

Ujka Vasa

pre 7 godina

Izvinite koga predstavlja G-din Papović?To su sve neke samozvane organizacije gde su oni pronašli ličnu egzistenciju(slično kao i onaj Komitet za saobraćaj-D.Okanović),potpuno nemerodavni za iznošenje ovakvih informacija bez konkretnih zvaničnih analiza i ispitivanja.

H20

pre 7 godina

Sta ste se svi dokopali Milke. Kada je neki dan izaslo istrazivanje na ovu temu, jedino je bas za tu Milku utvrdjeno da nema razlike u kvalitetu. Ja je inace ne jedem, tacnije uzimam samo crne cokolade. Mada se tu izbor bas smanjio a cene otisle visoko. Meni smeta sto je npr Nutela u Becu jeftinija nego ovde (razliku u ukusu nisam primetio) ili ako sadrzaj proizvoda ne odgovara deklaraciji.

SRBIJA NA NEBU

pre 7 godina

Radio sam na otkupu voća..okolina beograda .Prskanje hemijskim sredstvima NIKO ne kontroliše.Prska se posle svake kiše u količinama koje NIKO ne kontroliše Sve je na svesti i savesti proizvođača.Toliko o voću .Za ostalo ne znam

joel

pre 7 godina

nije to samo u Srbiji nego i u Hrv i svim zemljama istoka. nama uvaljuju lošiju nes kafu.loši prašak. coca cola ima loš zaslađivač.umjetni. i to je vec dugo. a uzimaju pare na nama..mislim da ih iz Hr sad tuže da promjene stav Eu prema potrošačima

lajavica

pre 7 godina

По коментарима би се рекло да већина купује по хипермаркетима и да се пијаца скоро уопште не посећује.
Сухомеснате производе купујем искључиво код произвођача на пијаци - од 200 грама сувог меса имам пун овал, а од оног из хипермаркета 15-ак листића, јер су пуни воде.
Месо код приватника кога познајем и који набавља месо од сељака које познаје. Разлику у цени надокнађује квалитет. Бар нису аргентинске робне резерве из 1974.
Поврће и воће на пијаци. Сигурно је прскано, али чиме је прскана јабука из Максија која кад се расече, недељу дана не поцрни? Са овима које купујем то ипак није случај.
Mлеко и млечне производе на пијаци такође. Сељаку се не исплати да кљука краве концентратима, већ их пушта да пасу, а ту се нађе и камилице, и кантариона, и разних других корисних травки.
Што се кућне хемије тиче, ту смо немоћни, нажалост.
Него, има ли шта још Вучић да прода странцима?

Posmatrac

pre 7 godina

Koje domace? Eurokrem iz Trebinja? Imlek Kravicu iz Kozarske Dubice? Jafficu iz Spanije? Matijevic kobaje od argentinskog mesa?
(Stojko, 28. februar 2017 10:28)

Apsolutno se slazem. "Domace" vise ne postoji. Mogli bi do sutra da nabrajamo "domace": kvasac "Врење" iz Hrvatske, Zlatiborac takodje sa mesom iz Juzne Amerike, "C" ren iz Austrije(jos od pre nego sto ih je kupio Nestle)...

Anja

pre 7 godina

Ne bih nikoga ni da tesim ni da plasim. Ist aje stvar i u samoj EU onoliko koliko zakoni to dozvoljavaju.
U Lidlu i drugim jeftinijim marketima prodaju markiranu robu nizeg kvaliteta. Ako uzmemo za primr prasak za ves, videcete tekst na francuskom naravno, ali onda prevode na jezike nekih istcnih zemalja! Zasto ne nemacki, na primer? Pa zato sto nije namenjeno tom trzistu...

cukce

pre 7 godina

Pitanje kvaliteta i nasih proizvoda, narocito suhomeanatih! Jabuke uvozimo iz Turaske a nase trunu po vocnacima! Pomenite i gorivo koje je najskuplje u regionu, po cenama u rangu sa razvijenim delom Evrope a po kvalietetu najgore!

Sudija Dredović

pre 7 godina

U kapitalizmu, dame i drugovi, nema "naše" i "njihovo" - u kapitalizmu, sve je njihovo! Naša je samo nada u sposobnost ih preživimo.

Konkurencija je zdrava

pre 7 godina

Moja firma proizvodi dva, dosuse mala, ali vrlo konkurentna porizvoda. Od prvog dana ideja nam je bila da napravimo domace a svetske proizvode. Videcemo kako cemo se razvijati ali domace trziste nas je lepo prihvatilo, uprkos svim problemima koje nam je drzava priredjivala u "godinama preduzetnistva".
Nikada nismo ni pomislili da je moguce ili da treba eliminisati konkurenciju slicnih proizvoda iz uvoza jer prvo to je nemoguce, zatim neposteno je prema potrosacima, i na kraju veoma nezdravo za nas domace proizvodjace. Naprotiv, u konkurenciji nalazimo inspiraciju, redovno posecujemo sajmove i razmisljamo kako da prositimo asortiman i unapredimo ponudu.
Ovo kako ovaj covek razmislja je klasican manir komunistickog privrednika, daj da sve drugo zabranimo raznim barijerama i pod raznim izgovorima, uglavnom laznim, da bi se mi obogatili na racun potrosaca a sve pod motom njihove zastite.
Ajde mi gospodo domaci privrednici da od drzave trazimo poboljsanje poslovne klime, promenu porseke politike, parafiskalnih i drugih nameta, besmislenog reketiranja itd da budemo barem izjednaceni sa stranim investitorima u Srbiji pa neka niko ne brine za domacu proizvodnju. Ili jos bolje neka brinu oni koje ce onda trzisna utakmica eliminisati zbog njihove nesposobnosti. Ali zar to nije posteno.

nema više dobro i jeftino može biti samo skupo i loše

pre 7 godina

Autentičnih domaćih proizvoda odavno više nema tranzicija ih je ubila sa ledja iz zasede. Ovo što se danas naziva "domaćim proizvodima" je roba nastala na školi "ograničenog kvaliteta" naučenoj na zapadu i ne razlikuje se od bofla iz uvoza. Taj princip je danas manje više usvojio ceo svet.

Jovanč(ic)a

pre 7 godina

Od praška za veš koji se kod nas prodaje (apsolutno svaki isprobah)tkanine su mi postale krute i poput ŠMIRGLE... a lastiš (na vešu, čarapama...) posle nekoliko pranja se bukvalno istopi... ukruti.

LaleGator

pre 7 godina

Najbolji primer je nutela
drastična je razlika u ukusu italijanske nutele i ove koja se kod nas pravi!
persil kupljen u Nemackoj bolje pere i lakse se ispere od ovog ovde
A tek kreme za lice i ostala nega
ogromna razlika!!

Silver Surfer

pre 7 godina

Izgleda da su navike kupaca u Srbiji izuzetno nakaradne pošto oni jedino vole da kupuju cokoladu od 80 grama koja vizuelno podseca na onu od 100 a kosta kao da ima 120 grama. Slicno je i sa jogurtom koji se volsebno transforimisao pa umesto da ima uobicajenih litar sada ima 1 kilogram. Nekada su ulicini prodavci benzina tokom 90-ih 4 litre benzina prodavali kao 5. Tada se to nazivala kradja i prevara a danas nesto slicno imamo po rafovima supermarketa ali se to zove menadzerski trik kojim se povecava profit. Nisam do sada upoznao nekog koji voli da kupi manje a plati vise, medjutim, ispada da po istrazivanjima koje sprovode kompanije bas to volimo.
O kvalitetu ne treba trositi reci jer tu rec bi, barem na neko vreme, trebalo izbaciti iz naseg jezika jer danas ne postoji nista kvalitetno na nasem trzistu. Najvise mi je zao onih koji veruju da na pijacama kupuju nesto kvalitetno.

QQ

pre 7 godina

Milka je krš i u Švajcarskoj. Samo Lindt & Sprungli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pecy, 28. februar 2017 13:18)
A gde uopste ima Milke u Svajcarskoj? Najvece trziste je u Nemackoj, Francuskoj...
U Svajcarskoj dominira Frey koji je vise nego prosecan.

kataklinger

pre 7 godina

pa, ne znam bas. mislim da su ovde od domacih proizvodjaca jedino dobri sirevi(mada ja retko jedem one iz prodavnice, vec mi donosi lik iz Sjenice), odnosno te mlecne stvari i nesto slatkisa, prvenstveno neke crne cokolade, ratluk, alva, pivo, pljuge. sve ostalo je djubre ili blizu toga, pogotovo mesne preradjevine, keks, cips i slicno, 300 puta prskano voce i povrce, hleb koji se pravi od aditiva a ne od brasna,kafa od graska ili iz robnih rezerva Kostarike,... pa ovde u zemlji ima samo jedan ili 2 prava ajvara, a neki od proizvodjaca nisu sposobni ni boju da ubodu.

cika djura

pre 7 godina

a zasto onda postoje i zasto mi gradjani placamo ljude koje rade po inspakcijama - sanitarna i sl.? ONI treba da vrse kontrole kvaliteta hrane i da ocenjuju njihovu bezbednost!!! Strasno sta deci dajemo da jedu