Subota, 31.12.2016.

15:40

Stranci opsedaju srpska sela - kuće za 2.000 €

Kuća i okućnica za 2.000 evra na jugoistoku Srbije, ili za 20.000 u Bačkoj, koliko ih plaćaju kupci iz inostranstva, slika su pre svega demografske situacije

Izvor: Sputnik

Stranci opsedaju srpska sela - kuæe za 2.000 € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Baxuz

pre 7 godina

Hahaha koliko patetike i licemerja u komentarima. Pa idite vi gospodo na selo pa tamo zivite kad vec kukate sto narod napusta sela.

Evo ja poklanjam seosko imanje 17 km od Valjeva (sto i nije mnogo deleko od BG) bilo kome od vas da ode tamo da zivi. Platicu i troskove notara, katastra i sl, kupicu vam i traktor i muzilicu. Ma moze sve. Ajmo keyboard warriori u pravu borbu za srpsko selo. Cvarci i kavurma cekaju na vas!

Srbine

pre 7 godina

Po Srbiji se prodalo sve. Zelezara kinezima , Zastava auto Italijanima , Arapi kupuju i jos ce sve da uzmu sto budu mogli zemlje po Vojvodini ,Nis uzeli Rusi. E a mi cemo da budemo sluge na svojoj zemlji za desetak godina , ovi politicari svi zajedno od 2000 rade izgleda na tome. Sada kuce se prodaju za bud zasto , voleo bi da dodje neko ko nikad nije imao veze sa ovima i promeni stav o prodaji svega. Sto bismo prodavali bilo sta , a da sve smo vec prodali...

opusteno

pre 7 godina

Gluposti... Da bi kupili kucu i sredili je da bude iole pristojna za zivot potrebno vam je minimum 20 hiljada evra, a ni masine, voce, povrce, stoka i zivina se takodje ne dele za dzabe! Da bi neko zapoceo zivot na selu potrebno mu je barem 30-40 hiljada evra, pri cemu su mu sanse za propast 90% ...

SANU nema pojma

pre 7 godina

U mojoj katastarskoj opštini ima oko 3000ha obradive državne zemlje koju svake godine zakupljuje 4-5 tajkuna iz grada , umesto da prioritet imaju domaći paori i to svako po 20-30ha na rok od 15 godina pa da vidiš kako će se vraćati na selo. A ova država je i nama koji smo ostali na selu ukinula subvencije i dala ih strancima da se zapošljavaju po gradovima.

milence

pre 7 godina

@Miodrag .... Dok neki se sepure po splavovima luksuzna kola i vile ja mom detetu nemam da dam za jutarnji dorucak za skolu...
Pre nedelju-dve sam gledao "vrle" poslanike SNS-a kako NE prihvatraju amandman na Zakon da se ucenicima ciji roditelji ne rade obezbedi prevoz, udzbenici i uzina o trosku drzave. Nikada se bednije nisam osecao. Objasni detetu zasto nema uzinu.

mufljuz

pre 7 godina

Ovakvo stanje je rezultat "rada-nerada" POLITICARA. Onih od pre i ovih SADA. Profesore kaznjavaju gubitkom posla i LICENCE (dozvole za rad, da predaju, uzimaju im struku) ako se (kojim slucajem) ogrese o ucenike. Ali to NE VAZI za politicare koji svojim delovanjem nanose nenadoknadivu stetu celoj naciji. Pocnu kao jedni, promene nebrojeno puta odoru i nacela i evo ih opet umesto da trunu u zatvoru. Narode kriv si sam sto nam je tako kako nam je.

Pokret Dostojanstvo

pre 7 godina

Ima nas koji smo se vratili iz inostranstva u vocnjake koji se prodaju za budzasto. Zemlja ce vredeti puno. Za mnoge ce tada biti kasno.

Miloš

pre 7 godina

Pošto živim u inostranstvu, u julu 2016. sam prvi put nakon gotovo 15 godina posetio rodno mesto moga oca, tj. "selo". Priroda je i dalje prelepa, kakvu nigde više nisam video ali mi je bilo potrebno skoro 8 sati da pređem malo više od 300km do njega. Poslednju deonicu čak nisam ni mogao da prođem kolima, pošto je put pod nagibom i nije asfaltiran, pa sam još 45 minuta pešačio do stare kuće.

Da ne pričamo o struji, vodi, telefonskim signalima i pre svega internetu (da, pre svega!)

Životni mi je san da živim u takvoj prirodi i vodim posao odatle. Ukoliko je potrebno sesti u auto i voziti se dva sata da se stigne do Beograda i nešto oposli, to isto ne bi bio problem. Ali ne želim da živim kao pećinski čovek, da razmišljam ko će od dece preživeti ako dođe do hitnog slučaja pošto je najbliža bolnica 4 sata vožnje, ili da komuniciram s komšijama putem dimnih signala.

Na ovakav frapantan nedostatak infrastrukture i sadržaja za sirote ljude koji su ostali da žive po selima, SANU odgovara sa izradom vodiča o zadrugarstvu… Nema boljeg opisa zašto će srpsko selo izumreti.

seljak i po

pre 7 godina

Ovo je ziva istina ali naravno treba dobro da se proveri pre nego sto se bilo sta kupi npr. ovde kod nas u selu ima od 4000 do 24000 evra kuca na prodaju ali to sto vise kosta je sa 2 jutara zemljiste i sa gasom. Ali to sto manje kosta hoce da raspadne. Sretna nova godina

Шумадинац

pre 7 godina

Ко није у стању државу да направи, осуђен је да је изгуби. Ми смо 200 година покушавали да је направимо и на том смо испиту бедно пали (као и мање-више цео Балкан). Једноставно нисмо успели да направимо друштво нормалних људи које нешто ради и од тога поштено живи већ нацију будала, ситних лопова и лажова која живи у дебилном убеђењу да ће да изфолира живот. Али на нашу велику жалост Бога има па нас стижу клетве оне сиротиње која је кмечала на коцу и гинула од Беча до Цариграда, 500 година, како би нам скрпила ово мало јада између Дрине и Тимока. Ова вест је најбољи доказ да нема горег проклетства од лошег потомства.

Dragan Torbica

pre 7 godina

1. Pravite decu  
2. Ako nemate u gradu idite na selo 
(Prestanite da kmecite i filozofirate, 31. decembar 2016 17:58) 

Naravno čim se dođoši vrate u svoja sela odakle su došli i razvijaju ih a devojke umesto starleta postanu domaćice... idem prvi i pravim čopor! Naravno i država kad vrati prava trudnicama i premije za decu...
(Nema filozofije samo realnost, 31. decembar 2016 21:55)

Zemljače, od čekanja na sve to nema ništa. To ti je realnost, a to što ti pišeš, to ti je filozofja i izgovor za tvoje životne neuspjehe. U zadnje vreme "dođoši" su krivi za sve! Ja sam "dođoš" i meni ne smeta kako će me bilo ko zvati. Ne zato što nemam srama, nego zato što to nije moja kultura, nego onoga koji me tako naziva. Okle sam doša, ništa ponio sa sobom nisam. Ova naša država, sem par vreća brašna, nekolko litara ulja i dvije zimske jaknice na nas 6, nije nam ništa više dala, ali fala joj i za tolko! Mi dođoši smo radli po pijacama i buvljacima, dok su taki ko ti, sjedli u stanu i žalili se na sve oko sebe. Napravio sam svojoj porodici za 17 godina kuću u Zemunu, kupio stan na NBG, a zbog djece kuću za 17.000 evra kod Zrenjanina. Vole oni tako oko pilića, pačića, pa nek se šale.. Dječica su to.. Eto vidiš.. Nije lako pravti kuću. Muka je to, ali znaš kako je lijepo kad se zera pomučite i ti i tvoja žena, pa noću legnete umorni i napravite jedno maleno. Da vidiš kako ti ono dadne volju za stvaranjem..

cacanin

pre 7 godina

Haha koja smejurija.
Evo ja sam u moju kucu sa okucnicom u selu ulozio preko 100.000 evra sagradivsi drvenu kucu, posedujem 4 hektara zemlje pod jabukama i kruskama, sa kompletnom mehanizacijom i ne bih to sve prodao ni za milion evra!

Nema filozofije samo realnost

pre 7 godina

1. Pravite decu 
2. Ako nemate u gradu idite na selo
(Prestanite da kmecite i filozofirate, 31. decembar 2016 17:58)

Naravno čim se dođoši vrate u svoja sela odakle su došli i razvijaju ih a devojke umesto starleta postanu domaćice... idem prvi i pravim čopor! Naravno i država kad vrati prava trudnicama i premije za decu...

Miodrag

pre 7 godina

Sta bi trebalo da sedimo i crkavamo od gladi da bi se Srbija brojila nekim brojevima stanovnistva Dok neki se sepure po splavovima luksuzna kola i vile ja mom detetu nemam da dam za jutarnji dorucak za skolu i vicete na nas sedite pitam vas GDE I ZASTO ROPSTVO U SLOBODI

iz Ciriha

pre 7 godina

I ja bih sutra kupio kuću ili bar plac kao što je ovaj na slici ali nema. Te kuće za 2000 evra su uglavnom u jakom lošem staju, u nekim napuštenim selima, gde je idealna scenografija za snimanje horor ili postapokaliptičnih filmova.

Cinoeye

pre 7 godina

Па кад сви хоће у Бг да позирају. Продају њиве за шупе око Бг и Голфић, па блејажа пи кафиТћи.

sremac

pre 7 godina

Pa veliki bos za to se zalaze. Da stranci kupuju sve po Srbiji, sta se cudite. Necemo biti samo manjina u sopstvenoj zemlji vec robovi i podstanari.

Alex

pre 7 godina

Za 2000 eur , odnosno 4000 marska nije moglo nista da se kupi ni 1993. kada je to predstavljao veliki novac . Danas 2000 eur ne vredi nista , potrosi se za nekoliko meseci na hranu . Cist dokaz koliko smo nisko pali a ko zna koliko cemo tek padati ..

Subjektivni

pre 7 godina

Gde? Frustracije koje dozivljavam trazeci potencijalni stan u Beogradu ili Novom Sadu za kupovinu su me naterale da razmisljam o nekoj izolovanoj kuci na selu (poslom sam vezan samo za internet, lokacija mi nije bitna), i sve sto vidim na oglasima je blaga katastrofa za ne manje od 10000 evra. Ako hocete da uzmete iole normalnu kucu pa makar i u najzabacenijem kraju zemlje trebace vam bar 20000 evra + odredjen stek za renoviranje kupatila / izolaciju itd.

Yes how no

pre 7 godina

Ja sam rekao jos davno da smo mi kao narod pukli na cisto, dok mi bezimo sa sela u gradove stranci menjaju grad za selo da bi uzivali. Mi, kao nacija u generalnom smislu smo neradnici, koliko god mi to mrzeli to je surova istina i lupajte mi minuse koliko god hocete ali realnost je pred vama.

Srecna nova godina

pre 7 godina

Kad jedni izimru, dodju drugi, prirodno. A zasto se ovde izumire i zasto mladi beze iz zemlje, objasnio je Ivo Andric:

"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

IZ Daleka

pre 7 godina

Ono sto ce da ozivi srpsko selo je infrastruktura -- dobri putevi, do sela, struja, internet veza, vodovod i kanalizacija i sve drugo sto bi privuklo jednu modernu mladu osobu da krene u uzgajanje neke organske kulture i od toga zivi ili od toga i jos neceg sto se moze raditi preko interneta. Takomse radi u svetu, na Zapadu, pre svega. Selo i klasicnom smislu je neodrzivo, jer je kod nas vezano za nacin zivota koji je nespojiv sa mladim generacijama. Ali ako se selo poveze sa gradom onda ima nade. Tuzno je sto stranci za dzabe kupuju nasa domacinstva. Umesto sto otvara shopping molove, treba da modernizuju zivot na selu, koji je u nekim delovima kao iz 19. veka.

Super

pre 7 godina

Svako moze da baca svoj novac kako hoce. Jedno od sigurnijih bacanja je ulaganje u Srpsko selo. Toga ljudi biti nece. Mi cemo jesti hranu iz Poljske uglavnom cim udjemo u EU

Vukodav

pre 7 godina

Važno da mi Kosovo ne damo... da tu milijardu evra godišnje koliko guramo na kosovo uložimo u sela, ne bi ona opustela... Ali mi uporno radimo u korist svoje štete, na kraju ćemo ostati bez svega i biće nam kriv naravno neko drugi.

Srecna nova godina

pre 7 godina

Kad jedni izimru, dodju drugi, prirodno. A zasto se ovde izumire i zasto mladi beze iz zemlje, objasnio je Ivo Andric:

"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

Vukodav

pre 7 godina

Važno da mi Kosovo ne damo... da tu milijardu evra godišnje koliko guramo na kosovo uložimo u sela, ne bi ona opustela... Ali mi uporno radimo u korist svoje štete, na kraju ćemo ostati bez svega i biće nam kriv naravno neko drugi.

Subjektivni

pre 7 godina

Gde? Frustracije koje dozivljavam trazeci potencijalni stan u Beogradu ili Novom Sadu za kupovinu su me naterale da razmisljam o nekoj izolovanoj kuci na selu (poslom sam vezan samo za internet, lokacija mi nije bitna), i sve sto vidim na oglasima je blaga katastrofa za ne manje od 10000 evra. Ako hocete da uzmete iole normalnu kucu pa makar i u najzabacenijem kraju zemlje trebace vam bar 20000 evra + odredjen stek za renoviranje kupatila / izolaciju itd.

Yes how no

pre 7 godina

Ja sam rekao jos davno da smo mi kao narod pukli na cisto, dok mi bezimo sa sela u gradove stranci menjaju grad za selo da bi uzivali. Mi, kao nacija u generalnom smislu smo neradnici, koliko god mi to mrzeli to je surova istina i lupajte mi minuse koliko god hocete ali realnost je pred vama.

IZ Daleka

pre 7 godina

Ono sto ce da ozivi srpsko selo je infrastruktura -- dobri putevi, do sela, struja, internet veza, vodovod i kanalizacija i sve drugo sto bi privuklo jednu modernu mladu osobu da krene u uzgajanje neke organske kulture i od toga zivi ili od toga i jos neceg sto se moze raditi preko interneta. Takomse radi u svetu, na Zapadu, pre svega. Selo i klasicnom smislu je neodrzivo, jer je kod nas vezano za nacin zivota koji je nespojiv sa mladim generacijama. Ali ako se selo poveze sa gradom onda ima nade. Tuzno je sto stranci za dzabe kupuju nasa domacinstva. Umesto sto otvara shopping molove, treba da modernizuju zivot na selu, koji je u nekim delovima kao iz 19. veka.

Super

pre 7 godina

Svako moze da baca svoj novac kako hoce. Jedno od sigurnijih bacanja je ulaganje u Srpsko selo. Toga ljudi biti nece. Mi cemo jesti hranu iz Poljske uglavnom cim udjemo u EU

Alex

pre 7 godina

Za 2000 eur , odnosno 4000 marska nije moglo nista da se kupi ni 1993. kada je to predstavljao veliki novac . Danas 2000 eur ne vredi nista , potrosi se za nekoliko meseci na hranu . Cist dokaz koliko smo nisko pali a ko zna koliko cemo tek padati ..

iz Ciriha

pre 7 godina

I ja bih sutra kupio kuću ili bar plac kao što je ovaj na slici ali nema. Te kuće za 2000 evra su uglavnom u jakom lošem staju, u nekim napuštenim selima, gde je idealna scenografija za snimanje horor ili postapokaliptičnih filmova.

sremac

pre 7 godina

Pa veliki bos za to se zalaze. Da stranci kupuju sve po Srbiji, sta se cudite. Necemo biti samo manjina u sopstvenoj zemlji vec robovi i podstanari.

Nema filozofije samo realnost

pre 7 godina

1. Pravite decu 
2. Ako nemate u gradu idite na selo
(Prestanite da kmecite i filozofirate, 31. decembar 2016 17:58)

Naravno čim se dođoši vrate u svoja sela odakle su došli i razvijaju ih a devojke umesto starleta postanu domaćice... idem prvi i pravim čopor! Naravno i država kad vrati prava trudnicama i premije za decu...

Miodrag

pre 7 godina

Sta bi trebalo da sedimo i crkavamo od gladi da bi se Srbija brojila nekim brojevima stanovnistva Dok neki se sepure po splavovima luksuzna kola i vile ja mom detetu nemam da dam za jutarnji dorucak za skolu i vicete na nas sedite pitam vas GDE I ZASTO ROPSTVO U SLOBODI

Cinoeye

pre 7 godina

Па кад сви хоће у Бг да позирају. Продају њиве за шупе око Бг и Голфић, па блејажа пи кафиТћи.

cacanin

pre 7 godina

Haha koja smejurija.
Evo ja sam u moju kucu sa okucnicom u selu ulozio preko 100.000 evra sagradivsi drvenu kucu, posedujem 4 hektara zemlje pod jabukama i kruskama, sa kompletnom mehanizacijom i ne bih to sve prodao ni za milion evra!

Шумадинац

pre 7 godina

Ко није у стању државу да направи, осуђен је да је изгуби. Ми смо 200 година покушавали да је направимо и на том смо испиту бедно пали (као и мање-више цео Балкан). Једноставно нисмо успели да направимо друштво нормалних људи које нешто ради и од тога поштено живи већ нацију будала, ситних лопова и лажова која живи у дебилном убеђењу да ће да изфолира живот. Али на нашу велику жалост Бога има па нас стижу клетве оне сиротиње која је кмечала на коцу и гинула од Беча до Цариграда, 500 година, како би нам скрпила ово мало јада између Дрине и Тимока. Ова вест је најбољи доказ да нема горег проклетства од лошег потомства.

Baxuz

pre 7 godina

Hahaha koliko patetike i licemerja u komentarima. Pa idite vi gospodo na selo pa tamo zivite kad vec kukate sto narod napusta sela.

Evo ja poklanjam seosko imanje 17 km od Valjeva (sto i nije mnogo deleko od BG) bilo kome od vas da ode tamo da zivi. Platicu i troskove notara, katastra i sl, kupicu vam i traktor i muzilicu. Ma moze sve. Ajmo keyboard warriori u pravu borbu za srpsko selo. Cvarci i kavurma cekaju na vas!

milence

pre 7 godina

@Miodrag .... Dok neki se sepure po splavovima luksuzna kola i vile ja mom detetu nemam da dam za jutarnji dorucak za skolu...
Pre nedelju-dve sam gledao "vrle" poslanike SNS-a kako NE prihvatraju amandman na Zakon da se ucenicima ciji roditelji ne rade obezbedi prevoz, udzbenici i uzina o trosku drzave. Nikada se bednije nisam osecao. Objasni detetu zasto nema uzinu.

Dragan Torbica

pre 7 godina

1. Pravite decu  
2. Ako nemate u gradu idite na selo 
(Prestanite da kmecite i filozofirate, 31. decembar 2016 17:58) 

Naravno čim se dođoši vrate u svoja sela odakle su došli i razvijaju ih a devojke umesto starleta postanu domaćice... idem prvi i pravim čopor! Naravno i država kad vrati prava trudnicama i premije za decu...
(Nema filozofije samo realnost, 31. decembar 2016 21:55)

Zemljače, od čekanja na sve to nema ništa. To ti je realnost, a to što ti pišeš, to ti je filozofja i izgovor za tvoje životne neuspjehe. U zadnje vreme "dođoši" su krivi za sve! Ja sam "dođoš" i meni ne smeta kako će me bilo ko zvati. Ne zato što nemam srama, nego zato što to nije moja kultura, nego onoga koji me tako naziva. Okle sam doša, ništa ponio sa sobom nisam. Ova naša država, sem par vreća brašna, nekolko litara ulja i dvije zimske jaknice na nas 6, nije nam ništa više dala, ali fala joj i za tolko! Mi dođoši smo radli po pijacama i buvljacima, dok su taki ko ti, sjedli u stanu i žalili se na sve oko sebe. Napravio sam svojoj porodici za 17 godina kuću u Zemunu, kupio stan na NBG, a zbog djece kuću za 17.000 evra kod Zrenjanina. Vole oni tako oko pilića, pačića, pa nek se šale.. Dječica su to.. Eto vidiš.. Nije lako pravti kuću. Muka je to, ali znaš kako je lijepo kad se zera pomučite i ti i tvoja žena, pa noću legnete umorni i napravite jedno maleno. Da vidiš kako ti ono dadne volju za stvaranjem..

Miloš

pre 7 godina

Pošto živim u inostranstvu, u julu 2016. sam prvi put nakon gotovo 15 godina posetio rodno mesto moga oca, tj. "selo". Priroda je i dalje prelepa, kakvu nigde više nisam video ali mi je bilo potrebno skoro 8 sati da pređem malo više od 300km do njega. Poslednju deonicu čak nisam ni mogao da prođem kolima, pošto je put pod nagibom i nije asfaltiran, pa sam još 45 minuta pešačio do stare kuće.

Da ne pričamo o struji, vodi, telefonskim signalima i pre svega internetu (da, pre svega!)

Životni mi je san da živim u takvoj prirodi i vodim posao odatle. Ukoliko je potrebno sesti u auto i voziti se dva sata da se stigne do Beograda i nešto oposli, to isto ne bi bio problem. Ali ne želim da živim kao pećinski čovek, da razmišljam ko će od dece preživeti ako dođe do hitnog slučaja pošto je najbliža bolnica 4 sata vožnje, ili da komuniciram s komšijama putem dimnih signala.

Na ovakav frapantan nedostatak infrastrukture i sadržaja za sirote ljude koji su ostali da žive po selima, SANU odgovara sa izradom vodiča o zadrugarstvu… Nema boljeg opisa zašto će srpsko selo izumreti.

opusteno

pre 7 godina

Gluposti... Da bi kupili kucu i sredili je da bude iole pristojna za zivot potrebno vam je minimum 20 hiljada evra, a ni masine, voce, povrce, stoka i zivina se takodje ne dele za dzabe! Da bi neko zapoceo zivot na selu potrebno mu je barem 30-40 hiljada evra, pri cemu su mu sanse za propast 90% ...

SANU nema pojma

pre 7 godina

U mojoj katastarskoj opštini ima oko 3000ha obradive državne zemlje koju svake godine zakupljuje 4-5 tajkuna iz grada , umesto da prioritet imaju domaći paori i to svako po 20-30ha na rok od 15 godina pa da vidiš kako će se vraćati na selo. A ova država je i nama koji smo ostali na selu ukinula subvencije i dala ih strancima da se zapošljavaju po gradovima.

Srbine

pre 7 godina

Po Srbiji se prodalo sve. Zelezara kinezima , Zastava auto Italijanima , Arapi kupuju i jos ce sve da uzmu sto budu mogli zemlje po Vojvodini ,Nis uzeli Rusi. E a mi cemo da budemo sluge na svojoj zemlji za desetak godina , ovi politicari svi zajedno od 2000 rade izgleda na tome. Sada kuce se prodaju za bud zasto , voleo bi da dodje neko ko nikad nije imao veze sa ovima i promeni stav o prodaji svega. Sto bismo prodavali bilo sta , a da sve smo vec prodali...

mufljuz

pre 7 godina

Ovakvo stanje je rezultat "rada-nerada" POLITICARA. Onih od pre i ovih SADA. Profesore kaznjavaju gubitkom posla i LICENCE (dozvole za rad, da predaju, uzimaju im struku) ako se (kojim slucajem) ogrese o ucenike. Ali to NE VAZI za politicare koji svojim delovanjem nanose nenadoknadivu stetu celoj naciji. Pocnu kao jedni, promene nebrojeno puta odoru i nacela i evo ih opet umesto da trunu u zatvoru. Narode kriv si sam sto nam je tako kako nam je.

Pokret Dostojanstvo

pre 7 godina

Ima nas koji smo se vratili iz inostranstva u vocnjake koji se prodaju za budzasto. Zemlja ce vredeti puno. Za mnoge ce tada biti kasno.

seljak i po

pre 7 godina

Ovo je ziva istina ali naravno treba dobro da se proveri pre nego sto se bilo sta kupi npr. ovde kod nas u selu ima od 4000 do 24000 evra kuca na prodaju ali to sto vise kosta je sa 2 jutara zemljiste i sa gasom. Ali to sto manje kosta hoce da raspadne. Sretna nova godina

Vukodav

pre 7 godina

Važno da mi Kosovo ne damo... da tu milijardu evra godišnje koliko guramo na kosovo uložimo u sela, ne bi ona opustela... Ali mi uporno radimo u korist svoje štete, na kraju ćemo ostati bez svega i biće nam kriv naravno neko drugi.

Yes how no

pre 7 godina

Ja sam rekao jos davno da smo mi kao narod pukli na cisto, dok mi bezimo sa sela u gradove stranci menjaju grad za selo da bi uzivali. Mi, kao nacija u generalnom smislu smo neradnici, koliko god mi to mrzeli to je surova istina i lupajte mi minuse koliko god hocete ali realnost je pred vama.

Nema filozofije samo realnost

pre 7 godina

1. Pravite decu 
2. Ako nemate u gradu idite na selo
(Prestanite da kmecite i filozofirate, 31. decembar 2016 17:58)

Naravno čim se dođoši vrate u svoja sela odakle su došli i razvijaju ih a devojke umesto starleta postanu domaćice... idem prvi i pravim čopor! Naravno i država kad vrati prava trudnicama i premije za decu...

cacanin

pre 7 godina

Haha koja smejurija.
Evo ja sam u moju kucu sa okucnicom u selu ulozio preko 100.000 evra sagradivsi drvenu kucu, posedujem 4 hektara zemlje pod jabukama i kruskama, sa kompletnom mehanizacijom i ne bih to sve prodao ni za milion evra!

Subjektivni

pre 7 godina

Gde? Frustracije koje dozivljavam trazeci potencijalni stan u Beogradu ili Novom Sadu za kupovinu su me naterale da razmisljam o nekoj izolovanoj kuci na selu (poslom sam vezan samo za internet, lokacija mi nije bitna), i sve sto vidim na oglasima je blaga katastrofa za ne manje od 10000 evra. Ako hocete da uzmete iole normalnu kucu pa makar i u najzabacenijem kraju zemlje trebace vam bar 20000 evra + odredjen stek za renoviranje kupatila / izolaciju itd.

Super

pre 7 godina

Svako moze da baca svoj novac kako hoce. Jedno od sigurnijih bacanja je ulaganje u Srpsko selo. Toga ljudi biti nece. Mi cemo jesti hranu iz Poljske uglavnom cim udjemo u EU

Miodrag

pre 7 godina

Sta bi trebalo da sedimo i crkavamo od gladi da bi se Srbija brojila nekim brojevima stanovnistva Dok neki se sepure po splavovima luksuzna kola i vile ja mom detetu nemam da dam za jutarnji dorucak za skolu i vicete na nas sedite pitam vas GDE I ZASTO ROPSTVO U SLOBODI

Cinoeye

pre 7 godina

Па кад сви хоће у Бг да позирају. Продају њиве за шупе око Бг и Голфић, па блејажа пи кафиТћи.

sremac

pre 7 godina

Pa veliki bos za to se zalaze. Da stranci kupuju sve po Srbiji, sta se cudite. Necemo biti samo manjina u sopstvenoj zemlji vec robovi i podstanari.

Srecna nova godina

pre 7 godina

Kad jedni izimru, dodju drugi, prirodno. A zasto se ovde izumire i zasto mladi beze iz zemlje, objasnio je Ivo Andric:

"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

IZ Daleka

pre 7 godina

Ono sto ce da ozivi srpsko selo je infrastruktura -- dobri putevi, do sela, struja, internet veza, vodovod i kanalizacija i sve drugo sto bi privuklo jednu modernu mladu osobu da krene u uzgajanje neke organske kulture i od toga zivi ili od toga i jos neceg sto se moze raditi preko interneta. Takomse radi u svetu, na Zapadu, pre svega. Selo i klasicnom smislu je neodrzivo, jer je kod nas vezano za nacin zivota koji je nespojiv sa mladim generacijama. Ali ako se selo poveze sa gradom onda ima nade. Tuzno je sto stranci za dzabe kupuju nasa domacinstva. Umesto sto otvara shopping molove, treba da modernizuju zivot na selu, koji je u nekim delovima kao iz 19. veka.

iz Ciriha

pre 7 godina

I ja bih sutra kupio kuću ili bar plac kao što je ovaj na slici ali nema. Te kuće za 2000 evra su uglavnom u jakom lošem staju, u nekim napuštenim selima, gde je idealna scenografija za snimanje horor ili postapokaliptičnih filmova.

Alex

pre 7 godina

Za 2000 eur , odnosno 4000 marska nije moglo nista da se kupi ni 1993. kada je to predstavljao veliki novac . Danas 2000 eur ne vredi nista , potrosi se za nekoliko meseci na hranu . Cist dokaz koliko smo nisko pali a ko zna koliko cemo tek padati ..

milence

pre 7 godina

@Miodrag .... Dok neki se sepure po splavovima luksuzna kola i vile ja mom detetu nemam da dam za jutarnji dorucak za skolu...
Pre nedelju-dve sam gledao "vrle" poslanike SNS-a kako NE prihvatraju amandman na Zakon da se ucenicima ciji roditelji ne rade obezbedi prevoz, udzbenici i uzina o trosku drzave. Nikada se bednije nisam osecao. Objasni detetu zasto nema uzinu.

Dragan Torbica

pre 7 godina

1. Pravite decu  
2. Ako nemate u gradu idite na selo 
(Prestanite da kmecite i filozofirate, 31. decembar 2016 17:58) 

Naravno čim se dođoši vrate u svoja sela odakle su došli i razvijaju ih a devojke umesto starleta postanu domaćice... idem prvi i pravim čopor! Naravno i država kad vrati prava trudnicama i premije za decu...
(Nema filozofije samo realnost, 31. decembar 2016 21:55)

Zemljače, od čekanja na sve to nema ništa. To ti je realnost, a to što ti pišeš, to ti je filozofja i izgovor za tvoje životne neuspjehe. U zadnje vreme "dođoši" su krivi za sve! Ja sam "dođoš" i meni ne smeta kako će me bilo ko zvati. Ne zato što nemam srama, nego zato što to nije moja kultura, nego onoga koji me tako naziva. Okle sam doša, ništa ponio sa sobom nisam. Ova naša država, sem par vreća brašna, nekolko litara ulja i dvije zimske jaknice na nas 6, nije nam ništa više dala, ali fala joj i za tolko! Mi dođoši smo radli po pijacama i buvljacima, dok su taki ko ti, sjedli u stanu i žalili se na sve oko sebe. Napravio sam svojoj porodici za 17 godina kuću u Zemunu, kupio stan na NBG, a zbog djece kuću za 17.000 evra kod Zrenjanina. Vole oni tako oko pilića, pačića, pa nek se šale.. Dječica su to.. Eto vidiš.. Nije lako pravti kuću. Muka je to, ali znaš kako je lijepo kad se zera pomučite i ti i tvoja žena, pa noću legnete umorni i napravite jedno maleno. Da vidiš kako ti ono dadne volju za stvaranjem..

Miloš

pre 7 godina

Pošto živim u inostranstvu, u julu 2016. sam prvi put nakon gotovo 15 godina posetio rodno mesto moga oca, tj. "selo". Priroda je i dalje prelepa, kakvu nigde više nisam video ali mi je bilo potrebno skoro 8 sati da pređem malo više od 300km do njega. Poslednju deonicu čak nisam ni mogao da prođem kolima, pošto je put pod nagibom i nije asfaltiran, pa sam još 45 minuta pešačio do stare kuće.

Da ne pričamo o struji, vodi, telefonskim signalima i pre svega internetu (da, pre svega!)

Životni mi je san da živim u takvoj prirodi i vodim posao odatle. Ukoliko je potrebno sesti u auto i voziti se dva sata da se stigne do Beograda i nešto oposli, to isto ne bi bio problem. Ali ne želim da živim kao pećinski čovek, da razmišljam ko će od dece preživeti ako dođe do hitnog slučaja pošto je najbliža bolnica 4 sata vožnje, ili da komuniciram s komšijama putem dimnih signala.

Na ovakav frapantan nedostatak infrastrukture i sadržaja za sirote ljude koji su ostali da žive po selima, SANU odgovara sa izradom vodiča o zadrugarstvu… Nema boljeg opisa zašto će srpsko selo izumreti.

Шумадинац

pre 7 godina

Ко није у стању државу да направи, осуђен је да је изгуби. Ми смо 200 година покушавали да је направимо и на том смо испиту бедно пали (као и мање-више цео Балкан). Једноставно нисмо успели да направимо друштво нормалних људи које нешто ради и од тога поштено живи већ нацију будала, ситних лопова и лажова која живи у дебилном убеђењу да ће да изфолира живот. Али на нашу велику жалост Бога има па нас стижу клетве оне сиротиње која је кмечала на коцу и гинула од Беча до Цариграда, 500 година, како би нам скрпила ово мало јада између Дрине и Тимока. Ова вест је најбољи доказ да нема горег проклетства од лошег потомства.

SANU nema pojma

pre 7 godina

U mojoj katastarskoj opštini ima oko 3000ha obradive državne zemlje koju svake godine zakupljuje 4-5 tajkuna iz grada , umesto da prioritet imaju domaći paori i to svako po 20-30ha na rok od 15 godina pa da vidiš kako će se vraćati na selo. A ova država je i nama koji smo ostali na selu ukinula subvencije i dala ih strancima da se zapošljavaju po gradovima.

Srbine

pre 7 godina

Po Srbiji se prodalo sve. Zelezara kinezima , Zastava auto Italijanima , Arapi kupuju i jos ce sve da uzmu sto budu mogli zemlje po Vojvodini ,Nis uzeli Rusi. E a mi cemo da budemo sluge na svojoj zemlji za desetak godina , ovi politicari svi zajedno od 2000 rade izgleda na tome. Sada kuce se prodaju za bud zasto , voleo bi da dodje neko ko nikad nije imao veze sa ovima i promeni stav o prodaji svega. Sto bismo prodavali bilo sta , a da sve smo vec prodali...

Pokret Dostojanstvo

pre 7 godina

Ima nas koji smo se vratili iz inostranstva u vocnjake koji se prodaju za budzasto. Zemlja ce vredeti puno. Za mnoge ce tada biti kasno.

seljak i po

pre 7 godina

Ovo je ziva istina ali naravno treba dobro da se proveri pre nego sto se bilo sta kupi npr. ovde kod nas u selu ima od 4000 do 24000 evra kuca na prodaju ali to sto vise kosta je sa 2 jutara zemljiste i sa gasom. Ali to sto manje kosta hoce da raspadne. Sretna nova godina

mufljuz

pre 7 godina

Ovakvo stanje je rezultat "rada-nerada" POLITICARA. Onih od pre i ovih SADA. Profesore kaznjavaju gubitkom posla i LICENCE (dozvole za rad, da predaju, uzimaju im struku) ako se (kojim slucajem) ogrese o ucenike. Ali to NE VAZI za politicare koji svojim delovanjem nanose nenadoknadivu stetu celoj naciji. Pocnu kao jedni, promene nebrojeno puta odoru i nacela i evo ih opet umesto da trunu u zatvoru. Narode kriv si sam sto nam je tako kako nam je.

opusteno

pre 7 godina

Gluposti... Da bi kupili kucu i sredili je da bude iole pristojna za zivot potrebno vam je minimum 20 hiljada evra, a ni masine, voce, povrce, stoka i zivina se takodje ne dele za dzabe! Da bi neko zapoceo zivot na selu potrebno mu je barem 30-40 hiljada evra, pri cemu su mu sanse za propast 90% ...

Baxuz

pre 7 godina

Hahaha koliko patetike i licemerja u komentarima. Pa idite vi gospodo na selo pa tamo zivite kad vec kukate sto narod napusta sela.

Evo ja poklanjam seosko imanje 17 km od Valjeva (sto i nije mnogo deleko od BG) bilo kome od vas da ode tamo da zivi. Platicu i troskove notara, katastra i sl, kupicu vam i traktor i muzilicu. Ma moze sve. Ajmo keyboard warriori u pravu borbu za srpsko selo. Cvarci i kavurma cekaju na vas!