Petak, 07.10.2016.

14:00

Kad se udruže naša 3 giganta, rodi se borbeni div

Počela je saradnja FAP-a, Zastava kamiona i Prve petoletke.

Izvor: Danas

Kad se udruže naša 3 giganta, rodi se borbeni div IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

belzebub

pre 7 godina

Ko jos koristi protivavionske topove protiv aviona u 21.veku?
(Sasa, 7. oktobar 2016 15:40)

Ko ti kaže da je protiv aviona? PAT-ovi su VEOMA ubitačni protiv pešadije, lakog oklopa, vozila, zaklona, itd. U ratovima 90tih su često korišćene stare Prage (samohodni PAT, dve cevi, 30mm, 900 metaka). Kad to počne tuče ne želiš da budeš sa druge strane. To kida zidove kao papir a ti misliš da si se sakrio.

Za noviji primer imaš rat u Siriji. I vladine snage i pobunjenici koriste gomilu raznih PAT-ova često samo nakačenih na pikape ili kamione. Ili stare sovjetske samohodne tipa Šilke.

I dalje naravno može da dejstvuje po niskoletećim metama. Boforsima montiranim na brodu 1999. su često skidane krstareće rakete npr. Ja se ne bi nešto vozao helikopterom a da me ti odozdo ganjaš topom 30-40mm :)

debelo nasamaren

pre 7 godina

sve mi je jasno u tekstu osim naslova, koja tri giganta to su bivsi giganti trenutno pred stecajem i ovo ce samo produziti njihovu agoniju dok sve ne ode na dobos

audista

pre 7 godina

kad tenk opali granatu, imas par sekundi da promenis polozaj...kad Praga krene da poleva vise nema dizanje glave. Orudje koje je dobilo rat u bosni i gotovo svaku vecu ofanzivu neprijatelja zaustavljalo. PA orudja su se odlicno pokazala protiv pesadije. Praga, Shiljka, ZSU, Tunguska, bofors, hispano suiza trocevac itd, nesto od toga okaciti na one sasije od T55 i zavrsen posao. A ovo cudo na sta ce da lici nemam pojma, al sto neko rece, odlicno resenje iz 1942 god.

oberin martel

pre 7 godina

Pritivavionski top prvenstveno će biti namenjen za dejstva po pešadiji i lakim oklopnim vozilima. Veteran sam iz 90-tih i dobro se sećam loma koji su pravile mitske Prage.

Jeremija pali topa

pre 7 godina

Bofors je najbolje i najsavremenije artiljerijsko protiv vazdusno naoruzanje NATOa. Nije nosioc PVO odbrane,ali bez slicnih sistema protiv vazdusna zastita ne moze biti kompletna i ne ranjiva.
Bofors ima laser,racunar,elektro hidraulicne komponente,eto cisto laici da ne pricaju kojesta...

morena

pre 7 godina

Ne razumem hejtere, zasto komentarisu nesto sto ocigledno ne razumiju? da su "kritike" usmerene na fapov kamion razumio bi, nego kritikuju boforsov top 40mm. pa taj top nije ni namjenjen za lovacke avione od 1950. moze obarati helikoptere,dronove, krstarece rakete, unistavati oklopna vozila ili za gerilski rat. ako je elektronska kontrola, detekcija,navodjenje, ili stavec je u tom vozilu jos bolje, vidicemo 22 oktobra. naprimer ovako nesto bi bilo dobrodoslo asadu ili u iraku i libiji protiv isila. boforsov top lako probija zidove zgrada sa velike udaljenosti.

Horacije

pre 7 godina

Neodoljivo podseca na pricu o novom skolskom vojnom avionu Lasta. Bice ovakav, bice onakav, a na kraju nasminkani avion za zaprasivanje komaraca... Cemer....
(Duka BG, 07. oktobar 2016 19:06)

Eh da je barem za zaprašivanje komaraca, da barem neku ulogu ima. Realnost je još gora. Lasta ni 7 godina posle prvog leta nije uvrštena u naše RV, a i Iračani su je prizemljili. Dakle ne služi ama baš ničemu.

Aleksandar

pre 7 godina

Kod ova tri arčitelja tuđih jedino što je gigantsko su gubici.

Bolje da su kupili od kineza jedno 300 laser zvrčki pa to lepo uvezli i nadali se da će možda time da oslepe pilota jer balistika nije kompatibilna sa modernim avionima (i lovcima i bombarderima) koji lete brže od 2 maha, na preko 15km visine i pogađaju ciljeve sa preko 300km udaljenosti...

Doktor

pre 7 godina

Osnovna problem sa čitavom našom industrijom je kratkovidost. Sve rade po principu jao imam onu sasiju na stanju godinama, ajde da nabudzimo nešto na nju. I dobiju vozilo koje je već sada zastarelo.

svašta

pre 7 godina

"Protivavionskim topom od 40mm, kojim će biti opremljen moći će, pored vazduhoplova, da se gađaju i ciljevi na zemlji."Koji ciljevi u vazduhu Dronovi?Bofors topovi od 40mm datiraju od početka pedesetih godina prošlog veka, tada su bili moćno oružje.Izbaćeni su iz upotrebe i zamenjeni na brodovima topom od 70mm.Osamdesetih godina prošlog veka je neko kupio licencu u SFRJ (verovatno SSNO) i nikada taj projekat nije realizovan,Izgleda da opet neko "kupuje" licencu.I na kraju videli smo sve to "moćno" oružje 1999 godine.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Џејмс 007Bond, 7. oktobar 2016 14:52)

Ne bilo koje već bugarsko lovačko društvo. Ozbiljnija lovačka društva bi za nas delovala kao vanzemaljci...

Suplja prica

pre 7 godina

Prvo struja da se ukljuci u Fap-u,pa tek onda mozemo o necemu da pricamo...slusamo bajke o investicijama i strateskim partnerima vec 10ak god..dokle vise?!ljudi u pb su odavno digli ruke od Fap-a..

Алавит

pre 7 godina

све ми се чини, отворили смо нова тржишта!!!
дакле, треба да се упосле додатни капацитети!!!
Рат у Сирији ће изгледа да потраје, само што ће, ако и буде нечега, наша сиротиња да кући однесе мрвице. Зна се ко уговара овакве послове.

Srbin

pre 7 godina

hehehehe...kakav trik...pokusaj obmane javnosti. Od 13000 stanovnika Priboja 7000 je radilo u FAPu. U smeni je sa trake silazilo 30 vozila a ovih 36 koje sklapaju 150 radnika vec 3 godine, navodno za vojsku Egipta. Propala isporuka. Strasno. Iz Brisela je otvoreno receno: " Vi ne proizvodite kamione!!!" Nas predsednik je to otvoreno javno rekao radnicima u toku protesta od pre dve godine. A ja licno smayram da si Fap-ovi kamioni za masr uslove odlicni ali...jeftina konkurencija EU

Aca

pre 7 godina

Ovo bi bila odlicna vest 1983 jel je ovo vozilo u tom rangu.
Imao sam prilike da vidim pojedine Izraelske terence. Ono je cudo, ovo je za slikanje politicara i vesti po novinama.

2 div. 401 ARBR PVO

pre 7 godina

info za amatere. Boforsom je '99 oboren Miraz2000 na 4.5km visine iako mu je operativni plafon 3,7km. praga je izbacena kao pvo top jer ne moze da obori nista iznad 2km a nisanska sprava J21 je prastara i mogla se koristiti samo protiv ciljeva na zemlji. snazno zrno, samohodnost i velika brzina paljbe su je cinile smrtonosnom protiv pesadije i objekata, ali je bila slaba protiv aviona. o 20x3mm ne vredi ni trositi reci jer im je max domet 1.3km u VAP-u

sax

pre 7 godina

bofors pravi izuzetne topove, i nije bofors model, kao sto recimo kod nas imamo 57mm S60 u domacoj izvedbi tako ima i 57mm bofors koji je poprilicno drugaciji, topovi vrlo efikasni jos ako bude elektronski upaljac programabilan pri opaljenju bice ovo dobra pretnja avijaciji do duse ne na bas velikim visinama, prefragmentiran projektil i drzte glave...

glupost dominira

pre 7 godina

@dr doom
umesto toga sto predlazes u svojim fantazijama, kako bi bilo, da kao svi normalni oko nas, udjemo u nato, a ne da ih gadjamo sa pvo?

john mcclane @ Vitez

pre 7 godina

@ Vitez: prage su 2x30, i vec su na oklopnom vozilu. bofors je 40mm L70. nakacice vucne topove na FAP 2026 koji ih je do sad vukao. tako da je ovo konverzija a ne novo vozilo. @ostali komentatori: Topovi nisu zastarela tehnologija jer su otporni na elektronsko ometanje ali nisu primarni nosilac odbrane. Boforsi se navode radarski i laserski. Sve vojske sveta (SAD i RF) koriste topove velike brzine paljbe za odbranu na blizinu od niskoletecih objekatata

Vrabac u ruci

pre 7 godina

Pa jeste, skapirali ste da oni traktori na paradi pred Putinom bas izazivaju podsmeh i onda ste bili u fazonu daj bilo sta sto moze da puca.... i eto nam prage dva "jer zna se kako se Praga pokazala za vreme ratova 90ih".

Nikako da se skapira da moderni PVO Sistemi kao sto je S300 malim zemljama daju sigurnost i vise sluze kao metod odvracanja nego kao prednost u realnom ratu. Ne , mi ne mozemo da pobedimo NATO niti bilo koju vecu silu, ali sa modernim PVO sistemima bi ih prinudili da imaju samo kopnenu opciju a to znaci enormni gubici. Da li mislite da bi NATO uspeo da ubedi svoje clanice da zrtvuju 2 miliona vojnika kako bi Kosovo bilo nezavisno???

Hidrocefalus

pre 7 godina

'Де су сад они аутошовинисти који филозофирају како би нас било које ловачко друштво војно победило?
(Џејмс 007Bond, 07. oktobar 2016 14:52)

Pa sa ovakvim naoruzanjem bi jos i imali neke sanse protiv osrednjeg lovackog drustva iz Viskonsina ili Juzne Dakote.

valja se naoružati

pre 7 godina

ok razumem sprdnju komentatora jer je opravdana ali da su izbrisali samo ono protivavionski i ostavili topa kalibra 40 milimetara drugačije bi pričali.
elem, ovakvo vozilo sa topom od 40 milimetara veoma je efikasno u pešadiskoj borbi kod lakših snajperskih i pešadiskin utvrda. u prošlim ratovima se dokazalo kako bofors može biti efikasan kod pešadije sakrivene iza kuća.

DPolitika

pre 7 godina

"Bofors će da razvali tu šasiju za 15 dana!
Slično kao što "Nora" nije mogla na Fap"

Nora top 152mm je mogao na FAP i prosao je sva ispitivanja, sve kod oruzija i montaze an vozila zavisi od toga kako se uradi i kakav je trzaj koji usput receno moze da se ublazi ili eliminisu njegovi negativni efekti, recimo dodatkom stopa hidraulike itd.

"PS/AV"

AV- armijski tip sa vitlom

PS - P - njuskas kabina S-pogon na sve tockove

"protivavionski topovi su tehnologija iz 2.svetskog rata"

nije tacno prvi top u PA ulozi korisceni su za vreme SAD gradjanskog rata.

Drago mi je da se moje pisanje o spajanju Zastava Kamiona i FAP-a sa petoletkom u okviru namenske industrije kako tako ostvaruje te sve treba uciniti da se te fabrike ne ugase.

Posebna su pitanja sto to nije uradjeno ranije i sto nije uradjeno bolje.

Bolje bi bilo kada bi se dodatno investiralo u savremenu opremu u tim fabrikama i kada bi drzava vozila iz programa tih fabrika kupovala vise i cesce i zapocetak ako nista drugo prestala da kupuje uvozno sa istim ili slicnim karakteristikama.

Inace taj kamion imace vise namena pored topova moci ce da se koristi i za lanser raketa te dobija se dobro sredstvo za nase vojne potrebe koje su velike ali i izvoz stim da bi bilo bolje da se rade noviji tip na bazi 2228BS/AV koji nazalost izgleda da zbog trenda gasenja te fabrike nisu poceli da serijski prave.

Ovako se pokrece i industrija, ljudi se zaposljavaju, kritici ima mesta ali zna se gde i zasta.

Duka BG

pre 7 godina

Neodoljivo podseca na pricu o novom skolskom vojnom avionu Lasta. Bice ovakav, bice onakav, a na kraju nasminkani avion za zaprasivanje komaraca... Cemer....

Srba

pre 7 godina

Smešno. FAP i BOFORS. Sta ce to da obaraju sa topom starim 100 godina. Bofors se bas pokazao za vreme bombardovanja. Ucinak 0. Smejurija da se pokaze kao da ova vlast spašava FAP. Ovo smesno i primitivno vozilo neće da kupe ni Etiopljani.

Ojha

pre 7 godina

Dajte nam bre onih 10%, mnogo nas briga za vojnu opremu, velika smo mi meta. Kamo lepe srece da nas neko napadne i zauzme, makar bi imali bolji standard...

laki78

pre 7 godina

Jel ostalo u ovoj nasoj zemlji nesto strucnjaka da se skupe i naprave bar neki krsteni pvo sistem barem kratkog dometa?Zar je toliko nepremostivo napraviti neki pandan ruskom pantsir sistemu?Mislim da bi tako nesto moglo da se proizvede za jedno desetak godina razvoja a bilo bi i korisno nasoj vojsci pa i dobro za izvoz.

40mm

pre 7 godina

Protivavionski top od 40mm ce nam omoguciti sigurnu pobedu nad Luftwaffe. Vreme je da se vratimo u proslost i ispravimo nanesenu nam WW2 nepravdu.

Saldzo

pre 7 godina

Odlicno - poznato je koliko su topovi od 40 mm efikasni protiv borbenih aviona pete generacije. Ovo bi i u II sv. ratu bilo zastarelo.
(Wagner, 7. oktobar 2016 16:24)

Protivavionski topovi danas ne sluze samo za obaranje aviona. Izuzetno su efikasni protiv helikoptera, pesadije i lakih oklopnih vozila. Pitajte veterane iz ovih nasih nesretnih ratova sta misle o legendarnoj "Pragi".

gogi

pre 7 godina

Samo lupate gluposti po komentarima. Da je iko od vas bio na ratistima znao bi sta moze da uradi praga sa dva topa od 30mm. I naravno da joj nije namena da bude PVO oruzije, vec protiv transportera i pesadije.

Aco Bubalo

pre 7 godina

Skupili se stručnjaci... Bofors 40mm je sjajan top za nisko leteće ciljeve... Ima savremen nišanski sistem. Mi ćemo samo da ga stavimo na kamion umesto vučne prikolice i dobiti pokretljivije i prohodnije PVO sredstvo.

negrobonbon

pre 7 godina

Ipak najbolje prave dugove za neisplaćene doprinose. P.S. Ovo što je opisano u tekstu je Praga sa nešto jačim topom,tehnologija od pre 70 godina.

dr.doom

pre 7 godina

prvo:ovo nije borbeno vozilo za prve redove posto predstavlja ogroman cilj(i da hoces ne mozes ga promasiti),drugo:protivavionski topovi su tehnologija iz 2.svetskog rata,trece:bacene pare poreskih obveznika na najgluplji moguci nacin....moderno ratovanje zahteva jak PVO sa najsavremenijom opremom,srbija je mala zemlja i najvise joj treba PVO za obaranje aviona,helikoptera,raketa....onaj ko napada gadja iz daljine i bombarduje avionima i raketama....ako ga tu saseces,tesko ce se odluciti za kopnenu ofanzivu jer ne zeli da rizikuje zivote vojnika(NATO) a mi pravimo OGROMAN MRTVACKI SANDUK koji ce obarati golubove ako ih slucajno pogodi

Pedro

pre 7 godina

Prave vozila koja mogu brzo da prodaju i uzmu pare, za to vreme vatrogasci sa raspadnutim kamionima jure ulicama i rizukuju svoj i tuđi život.PS:Pouzdano znam da je prosek starosti vatrogasnih kamiona u Srbiji preko 25 godina, a vode se kao interventna vozila.

nenad

pre 7 godina

Bolje da su kupili od japanaca tojotine platforme sa pogonom i da nadograde sa nekom protiv oklopnom masinkom ka sto nose A10 ili apach. Ovako nepouzdano vozilo sa sumljivom nadogradnjom. Malo sam pustio masti na volju ali za moderno oruzje i to treba

L61

pre 7 godina

Polako ljudi, na osnovu ovih informacija, moguce je da smo stvorili naslednika cuvene Prage. Dakle, vozilo za protivpesadijsku borbu za ciju proizvodnju ne trebaju bog zna kakve tehnologije (na kraju krajeva i Prage iz 50ih su se odlicno pokazale u ratovima 90ih). Jedino mi se cini da su ovi Boforsi 40 mm uleteli jer nam Rusi izgleda nisu dali Shipunov 30 mm, za koje ih Vucko molio..

Veljko

pre 7 godina

Bez protivtenkoskog oruzja nema sta da trazi u prvim redovima, pored PAT-a, minimum jos jedan PAM i PM. Ako oklop moze da probije bilo sta ispod 12.7, ne valja nista. Ako izdrzi 12.7, bar spreda, onda je i boze pomozi.

oscar

pre 7 godina

Po svetu borbena vozila prave sa što nižim profilom, a ovo čudo na 2 sprata...podseća na one grdosije iz srednjeg veka, pravljene da zaplaše neprijatelja.

BTKU

pre 7 godina

Mozda ce neko reci "gledaj ove huskace na rat" ali je mnogo vazno da nam vojska koliko toliko bude opremljena "modernijim" naoruzanjem jer zivimo u svetu gde rat moze da izbije preko noci

ja

pre 7 godina

ne mogu a da se ne nasmejem naslovu...stvarno smo cudo od zemlje...ekonomski tigar, vojni div...a u stvari smo obicni liliputanci....a sto se parade tice, premijer i prethodni ministar vojni obecase onomad, kad je gladna vojska paradirala za putina, da ce se ubrzo saznati koliko je kostao sav onaj cirkus...pa jos uvek nista...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

'Де су сад они аутошовинисти који филозофирају како би нас било које ловачко друштво војно победило?

Aleksandar

pre 7 godina

A kako bi bilo da vidimo i na šta liči taj "borbeni div"? Kakvo je vozilo uopšte u pitanju - kamion sa otvorenom platformom, borbeno oklopno vozilo, naoružani transporter, šta? Kakva je osnovna namena ovog vozila? Kakvu elektronsku - izviđačku i nišansku - podršku ima taj top? Ko će proizvoditi top, budući da je Bofors švedska firma? Kakvi su predviđeni stepeni zaštite vozila? Po čijim specifikacijama i potrebama se radi, domaćim ili stranim? Ima li Vojska Srbije potrebe za takvim vozilom? Ima li novca da ga kupi? Malo novinarskog rada ne bi škodilo, umesto ispraznih tuđih tekstova sa senzacionalističkim naslovima.

Aleksandar

pre 7 godina

A kako bi bilo da vidimo i na šta liči taj "borbeni div"? Kakvo je vozilo uopšte u pitanju - kamion sa otvorenom platformom, borbeno oklopno vozilo, naoružani transporter, šta? Kakva je osnovna namena ovog vozila? Kakvu elektronsku - izviđačku i nišansku - podršku ima taj top? Ko će proizvoditi top, budući da je Bofors švedska firma? Kakvi su predviđeni stepeni zaštite vozila? Po čijim specifikacijama i potrebama se radi, domaćim ili stranim? Ima li Vojska Srbije potrebe za takvim vozilom? Ima li novca da ga kupi? Malo novinarskog rada ne bi škodilo, umesto ispraznih tuđih tekstova sa senzacionalističkim naslovima.

ja

pre 7 godina

ne mogu a da se ne nasmejem naslovu...stvarno smo cudo od zemlje...ekonomski tigar, vojni div...a u stvari smo obicni liliputanci....a sto se parade tice, premijer i prethodni ministar vojni obecase onomad, kad je gladna vojska paradirala za putina, da ce se ubrzo saznati koliko je kostao sav onaj cirkus...pa jos uvek nista...

Saldzo

pre 7 godina

Odlicno - poznato je koliko su topovi od 40 mm efikasni protiv borbenih aviona pete generacije. Ovo bi i u II sv. ratu bilo zastarelo.
(Wagner, 7. oktobar 2016 16:24)

Protivavionski topovi danas ne sluze samo za obaranje aviona. Izuzetno su efikasni protiv helikoptera, pesadije i lakih oklopnih vozila. Pitajte veterane iz ovih nasih nesretnih ratova sta misle o legendarnoj "Pragi".

40mm

pre 7 godina

Protivavionski top od 40mm ce nam omoguciti sigurnu pobedu nad Luftwaffe. Vreme je da se vratimo u proslost i ispravimo nanesenu nam WW2 nepravdu.

gogi

pre 7 godina

Samo lupate gluposti po komentarima. Da je iko od vas bio na ratistima znao bi sta moze da uradi praga sa dva topa od 30mm. I naravno da joj nije namena da bude PVO oruzije, vec protiv transportera i pesadije.

Hidrocefalus

pre 7 godina

'Де су сад они аутошовинисти који филозофирају како би нас било које ловачко друштво војно победило?
(Џејмс 007Bond, 07. oktobar 2016 14:52)

Pa sa ovakvim naoruzanjem bi jos i imali neke sanse protiv osrednjeg lovackog drustva iz Viskonsina ili Juzne Dakote.

Pedro

pre 7 godina

Prave vozila koja mogu brzo da prodaju i uzmu pare, za to vreme vatrogasci sa raspadnutim kamionima jure ulicama i rizukuju svoj i tuđi život.PS:Pouzdano znam da je prosek starosti vatrogasnih kamiona u Srbiji preko 25 godina, a vode se kao interventna vozila.

dr.doom

pre 7 godina

prvo:ovo nije borbeno vozilo za prve redove posto predstavlja ogroman cilj(i da hoces ne mozes ga promasiti),drugo:protivavionski topovi su tehnologija iz 2.svetskog rata,trece:bacene pare poreskih obveznika na najgluplji moguci nacin....moderno ratovanje zahteva jak PVO sa najsavremenijom opremom,srbija je mala zemlja i najvise joj treba PVO za obaranje aviona,helikoptera,raketa....onaj ko napada gadja iz daljine i bombarduje avionima i raketama....ako ga tu saseces,tesko ce se odluciti za kopnenu ofanzivu jer ne zeli da rizikuje zivote vojnika(NATO) a mi pravimo OGROMAN MRTVACKI SANDUK koji ce obarati golubove ako ih slucajno pogodi

Suplja prica

pre 7 godina

Prvo struja da se ukljuci u Fap-u,pa tek onda mozemo o necemu da pricamo...slusamo bajke o investicijama i strateskim partnerima vec 10ak god..dokle vise?!ljudi u pb su odavno digli ruke od Fap-a..

Doktor

pre 7 godina

Osnovna problem sa čitavom našom industrijom je kratkovidost. Sve rade po principu jao imam onu sasiju na stanju godinama, ajde da nabudzimo nešto na nju. I dobiju vozilo koje je već sada zastarelo.

Srbin

pre 7 godina

hehehehe...kakav trik...pokusaj obmane javnosti. Od 13000 stanovnika Priboja 7000 je radilo u FAPu. U smeni je sa trake silazilo 30 vozila a ovih 36 koje sklapaju 150 radnika vec 3 godine, navodno za vojsku Egipta. Propala isporuka. Strasno. Iz Brisela je otvoreno receno: " Vi ne proizvodite kamione!!!" Nas predsednik je to otvoreno javno rekao radnicima u toku protesta od pre dve godine. A ja licno smayram da si Fap-ovi kamioni za masr uslove odlicni ali...jeftina konkurencija EU

Aca

pre 7 godina

Ovo bi bila odlicna vest 1983 jel je ovo vozilo u tom rangu.
Imao sam prilike da vidim pojedine Izraelske terence. Ono je cudo, ovo je za slikanje politicara i vesti po novinama.

Horacije

pre 7 godina

Neodoljivo podseca na pricu o novom skolskom vojnom avionu Lasta. Bice ovakav, bice onakav, a na kraju nasminkani avion za zaprasivanje komaraca... Cemer....
(Duka BG, 07. oktobar 2016 19:06)

Eh da je barem za zaprašivanje komaraca, da barem neku ulogu ima. Realnost je još gora. Lasta ni 7 godina posle prvog leta nije uvrštena u naše RV, a i Iračani su je prizemljili. Dakle ne služi ama baš ničemu.

L61

pre 7 godina

Polako ljudi, na osnovu ovih informacija, moguce je da smo stvorili naslednika cuvene Prage. Dakle, vozilo za protivpesadijsku borbu za ciju proizvodnju ne trebaju bog zna kakve tehnologije (na kraju krajeva i Prage iz 50ih su se odlicno pokazale u ratovima 90ih). Jedino mi se cini da su ovi Boforsi 40 mm uleteli jer nam Rusi izgleda nisu dali Shipunov 30 mm, za koje ih Vucko molio..

Jeremija pali topa

pre 7 godina

Bofors je najbolje i najsavremenije artiljerijsko protiv vazdusno naoruzanje NATOa. Nije nosioc PVO odbrane,ali bez slicnih sistema protiv vazdusna zastita ne moze biti kompletna i ne ranjiva.
Bofors ima laser,racunar,elektro hidraulicne komponente,eto cisto laici da ne pricaju kojesta...

oscar

pre 7 godina

Po svetu borbena vozila prave sa što nižim profilom, a ovo čudo na 2 sprata...podseća na one grdosije iz srednjeg veka, pravljene da zaplaše neprijatelja.

negrobonbon

pre 7 godina

Ipak najbolje prave dugove za neisplaćene doprinose. P.S. Ovo što je opisano u tekstu je Praga sa nešto jačim topom,tehnologija od pre 70 godina.

valja se naoružati

pre 7 godina

ok razumem sprdnju komentatora jer je opravdana ali da su izbrisali samo ono protivavionski i ostavili topa kalibra 40 milimetara drugačije bi pričali.
elem, ovakvo vozilo sa topom od 40 milimetara veoma je efikasno u pešadiskoj borbi kod lakših snajperskih i pešadiskin utvrda. u prošlim ratovima se dokazalo kako bofors može biti efikasan kod pešadije sakrivene iza kuća.

Vrabac u ruci

pre 7 godina

Pa jeste, skapirali ste da oni traktori na paradi pred Putinom bas izazivaju podsmeh i onda ste bili u fazonu daj bilo sta sto moze da puca.... i eto nam prage dva "jer zna se kako se Praga pokazala za vreme ratova 90ih".

Nikako da se skapira da moderni PVO Sistemi kao sto je S300 malim zemljama daju sigurnost i vise sluze kao metod odvracanja nego kao prednost u realnom ratu. Ne , mi ne mozemo da pobedimo NATO niti bilo koju vecu silu, ali sa modernim PVO sistemima bi ih prinudili da imaju samo kopnenu opciju a to znaci enormni gubici. Da li mislite da bi NATO uspeo da ubedi svoje clanice da zrtvuju 2 miliona vojnika kako bi Kosovo bilo nezavisno???

morena

pre 7 godina

Ne razumem hejtere, zasto komentarisu nesto sto ocigledno ne razumiju? da su "kritike" usmerene na fapov kamion razumio bi, nego kritikuju boforsov top 40mm. pa taj top nije ni namjenjen za lovacke avione od 1950. moze obarati helikoptere,dronove, krstarece rakete, unistavati oklopna vozila ili za gerilski rat. ako je elektronska kontrola, detekcija,navodjenje, ili stavec je u tom vozilu jos bolje, vidicemo 22 oktobra. naprimer ovako nesto bi bilo dobrodoslo asadu ili u iraku i libiji protiv isila. boforsov top lako probija zidove zgrada sa velike udaljenosti.

Duka BG

pre 7 godina

Neodoljivo podseca na pricu o novom skolskom vojnom avionu Lasta. Bice ovakav, bice onakav, a na kraju nasminkani avion za zaprasivanje komaraca... Cemer....

2 div. 401 ARBR PVO

pre 7 godina

info za amatere. Boforsom je '99 oboren Miraz2000 na 4.5km visine iako mu je operativni plafon 3,7km. praga je izbacena kao pvo top jer ne moze da obori nista iznad 2km a nisanska sprava J21 je prastara i mogla se koristiti samo protiv ciljeva na zemlji. snazno zrno, samohodnost i velika brzina paljbe su je cinile smrtonosnom protiv pesadije i objekata, ali je bila slaba protiv aviona. o 20x3mm ne vredi ni trositi reci jer im je max domet 1.3km u VAP-u

oberin martel

pre 7 godina

Pritivavionski top prvenstveno će biti namenjen za dejstva po pešadiji i lakim oklopnim vozilima. Veteran sam iz 90-tih i dobro se sećam loma koji su pravile mitske Prage.

Veljko

pre 7 godina

Bez protivtenkoskog oruzja nema sta da trazi u prvim redovima, pored PAT-a, minimum jos jedan PAM i PM. Ako oklop moze da probije bilo sta ispod 12.7, ne valja nista. Ako izdrzi 12.7, bar spreda, onda je i boze pomozi.

Ojha

pre 7 godina

Dajte nam bre onih 10%, mnogo nas briga za vojnu opremu, velika smo mi meta. Kamo lepe srece da nas neko napadne i zauzme, makar bi imali bolji standard...

john mcclane @ Vitez

pre 7 godina

@ Vitez: prage su 2x30, i vec su na oklopnom vozilu. bofors je 40mm L70. nakacice vucne topove na FAP 2026 koji ih je do sad vukao. tako da je ovo konverzija a ne novo vozilo. @ostali komentatori: Topovi nisu zastarela tehnologija jer su otporni na elektronsko ometanje ali nisu primarni nosilac odbrane. Boforsi se navode radarski i laserski. Sve vojske sveta (SAD i RF) koriste topove velike brzine paljbe za odbranu na blizinu od niskoletecih objekatata

Aleksandar

pre 7 godina

Kod ova tri arčitelja tuđih jedino što je gigantsko su gubici.

Bolje da su kupili od kineza jedno 300 laser zvrčki pa to lepo uvezli i nadali se da će možda time da oslepe pilota jer balistika nije kompatibilna sa modernim avionima (i lovcima i bombarderima) koji lete brže od 2 maha, na preko 15km visine i pogađaju ciljeve sa preko 300km udaljenosti...

DPolitika

pre 7 godina

"Bofors će da razvali tu šasiju za 15 dana!
Slično kao što "Nora" nije mogla na Fap"

Nora top 152mm je mogao na FAP i prosao je sva ispitivanja, sve kod oruzija i montaze an vozila zavisi od toga kako se uradi i kakav je trzaj koji usput receno moze da se ublazi ili eliminisu njegovi negativni efekti, recimo dodatkom stopa hidraulike itd.

"PS/AV"

AV- armijski tip sa vitlom

PS - P - njuskas kabina S-pogon na sve tockove

"protivavionski topovi su tehnologija iz 2.svetskog rata"

nije tacno prvi top u PA ulozi korisceni su za vreme SAD gradjanskog rata.

Drago mi je da se moje pisanje o spajanju Zastava Kamiona i FAP-a sa petoletkom u okviru namenske industrije kako tako ostvaruje te sve treba uciniti da se te fabrike ne ugase.

Posebna su pitanja sto to nije uradjeno ranije i sto nije uradjeno bolje.

Bolje bi bilo kada bi se dodatno investiralo u savremenu opremu u tim fabrikama i kada bi drzava vozila iz programa tih fabrika kupovala vise i cesce i zapocetak ako nista drugo prestala da kupuje uvozno sa istim ili slicnim karakteristikama.

Inace taj kamion imace vise namena pored topova moci ce da se koristi i za lanser raketa te dobija se dobro sredstvo za nase vojne potrebe koje su velike ali i izvoz stim da bi bilo bolje da se rade noviji tip na bazi 2228BS/AV koji nazalost izgleda da zbog trenda gasenja te fabrike nisu poceli da serijski prave.

Ovako se pokrece i industrija, ljudi se zaposljavaju, kritici ima mesta ali zna se gde i zasta.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Џејмс 007Bond, 7. oktobar 2016 14:52)

Ne bilo koje već bugarsko lovačko društvo. Ozbiljnija lovačka društva bi za nas delovala kao vanzemaljci...

svašta

pre 7 godina

"Protivavionskim topom od 40mm, kojim će biti opremljen moći će, pored vazduhoplova, da se gađaju i ciljevi na zemlji."Koji ciljevi u vazduhu Dronovi?Bofors topovi od 40mm datiraju od početka pedesetih godina prošlog veka, tada su bili moćno oružje.Izbaćeni su iz upotrebe i zamenjeni na brodovima topom od 70mm.Osamdesetih godina prošlog veka je neko kupio licencu u SFRJ (verovatno SSNO) i nikada taj projekat nije realizovan,Izgleda da opet neko "kupuje" licencu.I na kraju videli smo sve to "moćno" oružje 1999 godine.

laki78

pre 7 godina

Jel ostalo u ovoj nasoj zemlji nesto strucnjaka da se skupe i naprave bar neki krsteni pvo sistem barem kratkog dometa?Zar je toliko nepremostivo napraviti neki pandan ruskom pantsir sistemu?Mislim da bi tako nesto moglo da se proizvede za jedno desetak godina razvoja a bilo bi i korisno nasoj vojsci pa i dobro za izvoz.

Aco Bubalo

pre 7 godina

Skupili se stručnjaci... Bofors 40mm je sjajan top za nisko leteće ciljeve... Ima savremen nišanski sistem. Mi ćemo samo da ga stavimo na kamion umesto vučne prikolice i dobiti pokretljivije i prohodnije PVO sredstvo.

BTKU

pre 7 godina

Mozda ce neko reci "gledaj ove huskace na rat" ali je mnogo vazno da nam vojska koliko toliko bude opremljena "modernijim" naoruzanjem jer zivimo u svetu gde rat moze da izbije preko noci

debelo nasamaren

pre 7 godina

sve mi je jasno u tekstu osim naslova, koja tri giganta to su bivsi giganti trenutno pred stecajem i ovo ce samo produziti njihovu agoniju dok sve ne ode na dobos

Srba

pre 7 godina

Smešno. FAP i BOFORS. Sta ce to da obaraju sa topom starim 100 godina. Bofors se bas pokazao za vreme bombardovanja. Ucinak 0. Smejurija da se pokaze kao da ova vlast spašava FAP. Ovo smesno i primitivno vozilo neće da kupe ni Etiopljani.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

'Де су сад они аутошовинисти који филозофирају како би нас било које ловачко друштво војно победило?

nenad

pre 7 godina

Bolje da su kupili od japanaca tojotine platforme sa pogonom i da nadograde sa nekom protiv oklopnom masinkom ka sto nose A10 ili apach. Ovako nepouzdano vozilo sa sumljivom nadogradnjom. Malo sam pustio masti na volju ali za moderno oruzje i to treba

audista

pre 7 godina

kad tenk opali granatu, imas par sekundi da promenis polozaj...kad Praga krene da poleva vise nema dizanje glave. Orudje koje je dobilo rat u bosni i gotovo svaku vecu ofanzivu neprijatelja zaustavljalo. PA orudja su se odlicno pokazala protiv pesadije. Praga, Shiljka, ZSU, Tunguska, bofors, hispano suiza trocevac itd, nesto od toga okaciti na one sasije od T55 i zavrsen posao. A ovo cudo na sta ce da lici nemam pojma, al sto neko rece, odlicno resenje iz 1942 god.

Алавит

pre 7 godina

све ми се чини, отворили смо нова тржишта!!!
дакле, треба да се упосле додатни капацитети!!!
Рат у Сирији ће изгледа да потраје, само што ће, ако и буде нечега, наша сиротиња да кући однесе мрвице. Зна се ко уговара овакве послове.

belzebub

pre 7 godina

Ko jos koristi protivavionske topove protiv aviona u 21.veku?
(Sasa, 7. oktobar 2016 15:40)

Ko ti kaže da je protiv aviona? PAT-ovi su VEOMA ubitačni protiv pešadije, lakog oklopa, vozila, zaklona, itd. U ratovima 90tih su često korišćene stare Prage (samohodni PAT, dve cevi, 30mm, 900 metaka). Kad to počne tuče ne želiš da budeš sa druge strane. To kida zidove kao papir a ti misliš da si se sakrio.

Za noviji primer imaš rat u Siriji. I vladine snage i pobunjenici koriste gomilu raznih PAT-ova često samo nakačenih na pikape ili kamione. Ili stare sovjetske samohodne tipa Šilke.

I dalje naravno može da dejstvuje po niskoletećim metama. Boforsima montiranim na brodu 1999. su često skidane krstareće rakete npr. Ja se ne bi nešto vozao helikopterom a da me ti odozdo ganjaš topom 30-40mm :)

glupost dominira

pre 7 godina

@dr doom
umesto toga sto predlazes u svojim fantazijama, kako bi bilo, da kao svi normalni oko nas, udjemo u nato, a ne da ih gadjamo sa pvo?

sax

pre 7 godina

bofors pravi izuzetne topove, i nije bofors model, kao sto recimo kod nas imamo 57mm S60 u domacoj izvedbi tako ima i 57mm bofors koji je poprilicno drugaciji, topovi vrlo efikasni jos ako bude elektronski upaljac programabilan pri opaljenju bice ovo dobra pretnja avijaciji do duse ne na bas velikim visinama, prefragmentiran projektil i drzte glave...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

'Де су сад они аутошовинисти који филозофирају како би нас било које ловачко друштво војно победило?

BTKU

pre 7 godina

Mozda ce neko reci "gledaj ove huskace na rat" ali je mnogo vazno da nam vojska koliko toliko bude opremljena "modernijim" naoruzanjem jer zivimo u svetu gde rat moze da izbije preko noci

glupost dominira

pre 7 godina

@dr doom
umesto toga sto predlazes u svojim fantazijama, kako bi bilo, da kao svi normalni oko nas, udjemo u nato, a ne da ih gadjamo sa pvo?

Ojha

pre 7 godina

Dajte nam bre onih 10%, mnogo nas briga za vojnu opremu, velika smo mi meta. Kamo lepe srece da nas neko napadne i zauzme, makar bi imali bolji standard...

Srba

pre 7 godina

Smešno. FAP i BOFORS. Sta ce to da obaraju sa topom starim 100 godina. Bofors se bas pokazao za vreme bombardovanja. Ucinak 0. Smejurija da se pokaze kao da ova vlast spašava FAP. Ovo smesno i primitivno vozilo neće da kupe ni Etiopljani.

Vrabac u ruci

pre 7 godina

Pa jeste, skapirali ste da oni traktori na paradi pred Putinom bas izazivaju podsmeh i onda ste bili u fazonu daj bilo sta sto moze da puca.... i eto nam prage dva "jer zna se kako se Praga pokazala za vreme ratova 90ih".

Nikako da se skapira da moderni PVO Sistemi kao sto je S300 malim zemljama daju sigurnost i vise sluze kao metod odvracanja nego kao prednost u realnom ratu. Ne , mi ne mozemo da pobedimo NATO niti bilo koju vecu silu, ali sa modernim PVO sistemima bi ih prinudili da imaju samo kopnenu opciju a to znaci enormni gubici. Da li mislite da bi NATO uspeo da ubedi svoje clanice da zrtvuju 2 miliona vojnika kako bi Kosovo bilo nezavisno???

svašta

pre 7 godina

"Protivavionskim topom od 40mm, kojim će biti opremljen moći će, pored vazduhoplova, da se gađaju i ciljevi na zemlji."Koji ciljevi u vazduhu Dronovi?Bofors topovi od 40mm datiraju od početka pedesetih godina prošlog veka, tada su bili moćno oružje.Izbaćeni su iz upotrebe i zamenjeni na brodovima topom od 70mm.Osamdesetih godina prošlog veka je neko kupio licencu u SFRJ (verovatno SSNO) i nikada taj projekat nije realizovan,Izgleda da opet neko "kupuje" licencu.I na kraju videli smo sve to "moćno" oružje 1999 godine.

ja

pre 7 godina

ne mogu a da se ne nasmejem naslovu...stvarno smo cudo od zemlje...ekonomski tigar, vojni div...a u stvari smo obicni liliputanci....a sto se parade tice, premijer i prethodni ministar vojni obecase onomad, kad je gladna vojska paradirala za putina, da ce se ubrzo saznati koliko je kostao sav onaj cirkus...pa jos uvek nista...

oscar

pre 7 godina

Po svetu borbena vozila prave sa što nižim profilom, a ovo čudo na 2 sprata...podseća na one grdosije iz srednjeg veka, pravljene da zaplaše neprijatelja.

nenad

pre 7 godina

Bolje da su kupili od japanaca tojotine platforme sa pogonom i da nadograde sa nekom protiv oklopnom masinkom ka sto nose A10 ili apach. Ovako nepouzdano vozilo sa sumljivom nadogradnjom. Malo sam pustio masti na volju ali za moderno oruzje i to treba

40mm

pre 7 godina

Protivavionski top od 40mm ce nam omoguciti sigurnu pobedu nad Luftwaffe. Vreme je da se vratimo u proslost i ispravimo nanesenu nam WW2 nepravdu.

gogi

pre 7 godina

Samo lupate gluposti po komentarima. Da je iko od vas bio na ratistima znao bi sta moze da uradi praga sa dva topa od 30mm. I naravno da joj nije namena da bude PVO oruzije, vec protiv transportera i pesadije.

Aco Bubalo

pre 7 godina

Skupili se stručnjaci... Bofors 40mm je sjajan top za nisko leteće ciljeve... Ima savremen nišanski sistem. Mi ćemo samo da ga stavimo na kamion umesto vučne prikolice i dobiti pokretljivije i prohodnije PVO sredstvo.

dr.doom

pre 7 godina

prvo:ovo nije borbeno vozilo za prve redove posto predstavlja ogroman cilj(i da hoces ne mozes ga promasiti),drugo:protivavionski topovi su tehnologija iz 2.svetskog rata,trece:bacene pare poreskih obveznika na najgluplji moguci nacin....moderno ratovanje zahteva jak PVO sa najsavremenijom opremom,srbija je mala zemlja i najvise joj treba PVO za obaranje aviona,helikoptera,raketa....onaj ko napada gadja iz daljine i bombarduje avionima i raketama....ako ga tu saseces,tesko ce se odluciti za kopnenu ofanzivu jer ne zeli da rizikuje zivote vojnika(NATO) a mi pravimo OGROMAN MRTVACKI SANDUK koji ce obarati golubove ako ih slucajno pogodi

DPolitika

pre 7 godina

"Bofors će da razvali tu šasiju za 15 dana!
Slično kao što "Nora" nije mogla na Fap"

Nora top 152mm je mogao na FAP i prosao je sva ispitivanja, sve kod oruzija i montaze an vozila zavisi od toga kako se uradi i kakav je trzaj koji usput receno moze da se ublazi ili eliminisu njegovi negativni efekti, recimo dodatkom stopa hidraulike itd.

"PS/AV"

AV- armijski tip sa vitlom

PS - P - njuskas kabina S-pogon na sve tockove

"protivavionski topovi su tehnologija iz 2.svetskog rata"

nije tacno prvi top u PA ulozi korisceni su za vreme SAD gradjanskog rata.

Drago mi je da se moje pisanje o spajanju Zastava Kamiona i FAP-a sa petoletkom u okviru namenske industrije kako tako ostvaruje te sve treba uciniti da se te fabrike ne ugase.

Posebna su pitanja sto to nije uradjeno ranije i sto nije uradjeno bolje.

Bolje bi bilo kada bi se dodatno investiralo u savremenu opremu u tim fabrikama i kada bi drzava vozila iz programa tih fabrika kupovala vise i cesce i zapocetak ako nista drugo prestala da kupuje uvozno sa istim ili slicnim karakteristikama.

Inace taj kamion imace vise namena pored topova moci ce da se koristi i za lanser raketa te dobija se dobro sredstvo za nase vojne potrebe koje su velike ali i izvoz stim da bi bilo bolje da se rade noviji tip na bazi 2228BS/AV koji nazalost izgleda da zbog trenda gasenja te fabrike nisu poceli da serijski prave.

Ovako se pokrece i industrija, ljudi se zaposljavaju, kritici ima mesta ali zna se gde i zasta.

Hidrocefalus

pre 7 godina

'Де су сад они аутошовинисти који филозофирају како би нас било које ловачко друштво војно победило?
(Џејмс 007Bond, 07. oktobar 2016 14:52)

Pa sa ovakvim naoruzanjem bi jos i imali neke sanse protiv osrednjeg lovackog drustva iz Viskonsina ili Juzne Dakote.

Saldzo

pre 7 godina

Odlicno - poznato je koliko su topovi od 40 mm efikasni protiv borbenih aviona pete generacije. Ovo bi i u II sv. ratu bilo zastarelo.
(Wagner, 7. oktobar 2016 16:24)

Protivavionski topovi danas ne sluze samo za obaranje aviona. Izuzetno su efikasni protiv helikoptera, pesadije i lakih oklopnih vozila. Pitajte veterane iz ovih nasih nesretnih ratova sta misle o legendarnoj "Pragi".

sax

pre 7 godina

bofors pravi izuzetne topove, i nije bofors model, kao sto recimo kod nas imamo 57mm S60 u domacoj izvedbi tako ima i 57mm bofors koji je poprilicno drugaciji, topovi vrlo efikasni jos ako bude elektronski upaljac programabilan pri opaljenju bice ovo dobra pretnja avijaciji do duse ne na bas velikim visinama, prefragmentiran projektil i drzte glave...

Aleksandar

pre 7 godina

A kako bi bilo da vidimo i na šta liči taj "borbeni div"? Kakvo je vozilo uopšte u pitanju - kamion sa otvorenom platformom, borbeno oklopno vozilo, naoružani transporter, šta? Kakva je osnovna namena ovog vozila? Kakvu elektronsku - izviđačku i nišansku - podršku ima taj top? Ko će proizvoditi top, budući da je Bofors švedska firma? Kakvi su predviđeni stepeni zaštite vozila? Po čijim specifikacijama i potrebama se radi, domaćim ili stranim? Ima li Vojska Srbije potrebe za takvim vozilom? Ima li novca da ga kupi? Malo novinarskog rada ne bi škodilo, umesto ispraznih tuđih tekstova sa senzacionalističkim naslovima.

morena

pre 7 godina

Ne razumem hejtere, zasto komentarisu nesto sto ocigledno ne razumiju? da su "kritike" usmerene na fapov kamion razumio bi, nego kritikuju boforsov top 40mm. pa taj top nije ni namjenjen za lovacke avione od 1950. moze obarati helikoptere,dronove, krstarece rakete, unistavati oklopna vozila ili za gerilski rat. ako je elektronska kontrola, detekcija,navodjenje, ili stavec je u tom vozilu jos bolje, vidicemo 22 oktobra. naprimer ovako nesto bi bilo dobrodoslo asadu ili u iraku i libiji protiv isila. boforsov top lako probija zidove zgrada sa velike udaljenosti.

Jeremija pali topa

pre 7 godina

Bofors je najbolje i najsavremenije artiljerijsko protiv vazdusno naoruzanje NATOa. Nije nosioc PVO odbrane,ali bez slicnih sistema protiv vazdusna zastita ne moze biti kompletna i ne ranjiva.
Bofors ima laser,racunar,elektro hidraulicne komponente,eto cisto laici da ne pricaju kojesta...

Алавит

pre 7 godina

све ми се чини, отворили смо нова тржишта!!!
дакле, треба да се упосле додатни капацитети!!!
Рат у Сирији ће изгледа да потраје, само што ће, ако и буде нечега, наша сиротиња да кући однесе мрвице. Зна се ко уговара овакве послове.

Aleksandar

pre 7 godina

Kod ova tri arčitelja tuđih jedino što je gigantsko su gubici.

Bolje da su kupili od kineza jedno 300 laser zvrčki pa to lepo uvezli i nadali se da će možda time da oslepe pilota jer balistika nije kompatibilna sa modernim avionima (i lovcima i bombarderima) koji lete brže od 2 maha, na preko 15km visine i pogađaju ciljeve sa preko 300km udaljenosti...

2 div. 401 ARBR PVO

pre 7 godina

info za amatere. Boforsom je '99 oboren Miraz2000 na 4.5km visine iako mu je operativni plafon 3,7km. praga je izbacena kao pvo top jer ne moze da obori nista iznad 2km a nisanska sprava J21 je prastara i mogla se koristiti samo protiv ciljeva na zemlji. snazno zrno, samohodnost i velika brzina paljbe su je cinile smrtonosnom protiv pesadije i objekata, ali je bila slaba protiv aviona. o 20x3mm ne vredi ni trositi reci jer im je max domet 1.3km u VAP-u

Srbin

pre 7 godina

hehehehe...kakav trik...pokusaj obmane javnosti. Od 13000 stanovnika Priboja 7000 je radilo u FAPu. U smeni je sa trake silazilo 30 vozila a ovih 36 koje sklapaju 150 radnika vec 3 godine, navodno za vojsku Egipta. Propala isporuka. Strasno. Iz Brisela je otvoreno receno: " Vi ne proizvodite kamione!!!" Nas predsednik je to otvoreno javno rekao radnicima u toku protesta od pre dve godine. A ja licno smayram da si Fap-ovi kamioni za masr uslove odlicni ali...jeftina konkurencija EU

valja se naoružati

pre 7 godina

ok razumem sprdnju komentatora jer je opravdana ali da su izbrisali samo ono protivavionski i ostavili topa kalibra 40 milimetara drugačije bi pričali.
elem, ovakvo vozilo sa topom od 40 milimetara veoma je efikasno u pešadiskoj borbi kod lakših snajperskih i pešadiskin utvrda. u prošlim ratovima se dokazalo kako bofors može biti efikasan kod pešadije sakrivene iza kuća.

Aca

pre 7 godina

Ovo bi bila odlicna vest 1983 jel je ovo vozilo u tom rangu.
Imao sam prilike da vidim pojedine Izraelske terence. Ono je cudo, ovo je za slikanje politicara i vesti po novinama.

L61

pre 7 godina

Polako ljudi, na osnovu ovih informacija, moguce je da smo stvorili naslednika cuvene Prage. Dakle, vozilo za protivpesadijsku borbu za ciju proizvodnju ne trebaju bog zna kakve tehnologije (na kraju krajeva i Prage iz 50ih su se odlicno pokazale u ratovima 90ih). Jedino mi se cini da su ovi Boforsi 40 mm uleteli jer nam Rusi izgleda nisu dali Shipunov 30 mm, za koje ih Vucko molio..

Duka BG

pre 7 godina

Neodoljivo podseca na pricu o novom skolskom vojnom avionu Lasta. Bice ovakav, bice onakav, a na kraju nasminkani avion za zaprasivanje komaraca... Cemer....

Pedro

pre 7 godina

Prave vozila koja mogu brzo da prodaju i uzmu pare, za to vreme vatrogasci sa raspadnutim kamionima jure ulicama i rizukuju svoj i tuđi život.PS:Pouzdano znam da je prosek starosti vatrogasnih kamiona u Srbiji preko 25 godina, a vode se kao interventna vozila.

laki78

pre 7 godina

Jel ostalo u ovoj nasoj zemlji nesto strucnjaka da se skupe i naprave bar neki krsteni pvo sistem barem kratkog dometa?Zar je toliko nepremostivo napraviti neki pandan ruskom pantsir sistemu?Mislim da bi tako nesto moglo da se proizvede za jedno desetak godina razvoja a bilo bi i korisno nasoj vojsci pa i dobro za izvoz.

Veljko

pre 7 godina

Bez protivtenkoskog oruzja nema sta da trazi u prvim redovima, pored PAT-a, minimum jos jedan PAM i PM. Ako oklop moze da probije bilo sta ispod 12.7, ne valja nista. Ako izdrzi 12.7, bar spreda, onda je i boze pomozi.

negrobonbon

pre 7 godina

Ipak najbolje prave dugove za neisplaćene doprinose. P.S. Ovo što je opisano u tekstu je Praga sa nešto jačim topom,tehnologija od pre 70 godina.

Doktor

pre 7 godina

Osnovna problem sa čitavom našom industrijom je kratkovidost. Sve rade po principu jao imam onu sasiju na stanju godinama, ajde da nabudzimo nešto na nju. I dobiju vozilo koje je već sada zastarelo.

Horacije

pre 7 godina

Neodoljivo podseca na pricu o novom skolskom vojnom avionu Lasta. Bice ovakav, bice onakav, a na kraju nasminkani avion za zaprasivanje komaraca... Cemer....
(Duka BG, 07. oktobar 2016 19:06)

Eh da je barem za zaprašivanje komaraca, da barem neku ulogu ima. Realnost je još gora. Lasta ni 7 godina posle prvog leta nije uvrštena u naše RV, a i Iračani su je prizemljili. Dakle ne služi ama baš ničemu.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Џејмс 007Bond, 7. oktobar 2016 14:52)

Ne bilo koje već bugarsko lovačko društvo. Ozbiljnija lovačka društva bi za nas delovala kao vanzemaljci...

oberin martel

pre 7 godina

Pritivavionski top prvenstveno će biti namenjen za dejstva po pešadiji i lakim oklopnim vozilima. Veteran sam iz 90-tih i dobro se sećam loma koji su pravile mitske Prage.

debelo nasamaren

pre 7 godina

sve mi je jasno u tekstu osim naslova, koja tri giganta to su bivsi giganti trenutno pred stecajem i ovo ce samo produziti njihovu agoniju dok sve ne ode na dobos

Suplja prica

pre 7 godina

Prvo struja da se ukljuci u Fap-u,pa tek onda mozemo o necemu da pricamo...slusamo bajke o investicijama i strateskim partnerima vec 10ak god..dokle vise?!ljudi u pb su odavno digli ruke od Fap-a..

john mcclane @ Vitez

pre 7 godina

@ Vitez: prage su 2x30, i vec su na oklopnom vozilu. bofors je 40mm L70. nakacice vucne topove na FAP 2026 koji ih je do sad vukao. tako da je ovo konverzija a ne novo vozilo. @ostali komentatori: Topovi nisu zastarela tehnologija jer su otporni na elektronsko ometanje ali nisu primarni nosilac odbrane. Boforsi se navode radarski i laserski. Sve vojske sveta (SAD i RF) koriste topove velike brzine paljbe za odbranu na blizinu od niskoletecih objekatata

audista

pre 7 godina

kad tenk opali granatu, imas par sekundi da promenis polozaj...kad Praga krene da poleva vise nema dizanje glave. Orudje koje je dobilo rat u bosni i gotovo svaku vecu ofanzivu neprijatelja zaustavljalo. PA orudja su se odlicno pokazala protiv pesadije. Praga, Shiljka, ZSU, Tunguska, bofors, hispano suiza trocevac itd, nesto od toga okaciti na one sasije od T55 i zavrsen posao. A ovo cudo na sta ce da lici nemam pojma, al sto neko rece, odlicno resenje iz 1942 god.

belzebub

pre 7 godina

Ko jos koristi protivavionske topove protiv aviona u 21.veku?
(Sasa, 7. oktobar 2016 15:40)

Ko ti kaže da je protiv aviona? PAT-ovi su VEOMA ubitačni protiv pešadije, lakog oklopa, vozila, zaklona, itd. U ratovima 90tih su često korišćene stare Prage (samohodni PAT, dve cevi, 30mm, 900 metaka). Kad to počne tuče ne želiš da budeš sa druge strane. To kida zidove kao papir a ti misliš da si se sakrio.

Za noviji primer imaš rat u Siriji. I vladine snage i pobunjenici koriste gomilu raznih PAT-ova često samo nakačenih na pikape ili kamione. Ili stare sovjetske samohodne tipa Šilke.

I dalje naravno može da dejstvuje po niskoletećim metama. Boforsima montiranim na brodu 1999. su često skidane krstareće rakete npr. Ja se ne bi nešto vozao helikopterom a da me ti odozdo ganjaš topom 30-40mm :)