Hrvati nam uzeli imovinu vrednosti 1,8 mlrd. EUR

Beograd -- Društveno preduzeće „Utva–Radnik” u stečaju iz Pančeva oglasilo je prodaju imovine javnim prikupljanjem ponuda, a 632 kvadrata pripadaju Republici Hrvatskoj.

Izvor: Dnevnik
Pošaljite komentar
 1. "...ili ostavi da propada tokom dve decenije"

  Zar smo trebali održavati, kako sami tvrdite, vašu imovinu ?
  (kakodane, 31. mart 2016 09:37)

  # Link komentara

 2. ista je sutuacija i sa imovinom Hrvatskih firmi u Srbiji mao npr inine benzinske pumpe. Prema tome zaboravit to sve jer ako krenu medusobne tuzbe samo ce se lova potrosit
   (zg, 30. mart 2016 19:08)

  # Link komentara

 3. svuda u svetu je privatna imovina privatna imovina,jer nisu srpska preduzeca vodila rat(pa cak zvanicno ni drzava srbija)tako da ako je pravde a mora je biti (ako ne zbog pravne nauke a ono zbog boga) ta imovina mora da se isplati ili vrati preduzecima ili onima koji su nasledili u bilo kom obliku ta preduzeca.... ovde ce evropa pokazati svoje pravo lice...
  (milojko, 30. mart 2016 19:06)

  # Link komentara

 4. Na Krku Suboticka Zorka imala je svoje odmaralište danas je manastir
  (CH, 30. mart 2016 19:04)

  # Link komentara

 5. Baš me briga. Ja nisam vidio ne 1€ od toga. Tak mi je sve jedno.
  (Zagrepčanin, 30. mart 2016 18:54)

  # Link komentara

 6. a sta smo mi uradili sa Inom...prodali Rusima kao Beopetrol... pacsta sad ocekujemo
  (biciklista, 30. mart 2016 18:51)

  # Link komentara

 7. mislim da srbija nece nikada prva dati tuzbu protiv hrvatske zato sto je svjesna da kada se sve zbroji da ce biti u debelom minusu...
   (Zigzag, 30. mart 2016 17:30)

  # Link komentara

 8. Drzava je prosle godine u najstrozem centru Panceva vratila katolickoj crkvi imovinu vrednu preko 1 milion eura.A oni brze bolje odmah to prodali. Umesto lepo da drzava prodaje imovinu hrvata u svakom gradu, i namiri preduzeca cije je imovina ostala u hrvatskoj. Mi naivni ko sobarice.
   (QQ-LELE, 30. mart 2016 17:13)

  # Link komentara

 9. Mogu se lako izguglati podaci o turizmu u Hrvatskoj, dolascima stranih turista i prihodima. Trebalo je više od 20 (dvadeset) godina da se to vrati na cifre od prije rata, a u međuvremenu je svjetski standard toliko porastao da je danas čak i nama ovdje na Balkanu potpuno normalno putovati avionom nekamo u inozemstvo.

  Ovih 1.8 milijardi može se pomnožiti s faktorom 70 (dakle, oko 125) i to je ono što je Hrvatska direktno izgubila samo na turizmu. O ostatku izravne i neizravne štete da ne pričamo.

  Vjerojatno niste upoznati s time, ali za vrijeme rata medijima je bilo zabranjeno izvještavati o bilo kakvim turistima u Dalmaciji, jer se na početku par puta desilo "došla je grupa njemačkih turista u odmaralište X", a onda bi na to mjesto počele padati granate.
  (Zg, 30. mart 2016 17:12)

  # Link komentara

 10. (Jegulja, 30. mart 2016 16:06)

  Bez obzira. Imovina je imovina. Pogotovo ako stvarno dođe do međunarodnog suda, njima ne pada na pamet da se upuštaju u društvenu svojinu i Kardeljeve fantazije.
  Zapravo, hteo sam da kažem ovo:
  Jesu li uzeli imovinu Republike Srbije? Jesu. Ako neće sami da vrate (a neće) onda ih treba tužiti sudu. Da malo banalizujem: zauzme ti komšija deo dvorišta zajedno sa npr. garažom. Šta ćeš uraditi? Pokušati da ga isteraš na sve moguće načine ili jaukati ulicom kako ti je komšija uzeo tvoje i kako to nema smisla, kako je to nepravda, kako je komšija zao?
  Ali isto tako treba biti spreman da Hrvatska to isto uradi Srbiji.
  Mada, možda bi tako bilo i najbolje. Zagreb i Beograd su se pokazali nesposobnim da sami reše ovaj i slične probleme (bilo da neće, bilo da ne mogu/ne umeju/ne znaju...svodi se na isto)
  (John, 30. mart 2016 17:11)

  # Link komentara

 11. Ovako su vasa braca grci proterali moj narod 1948/9 iz Egejske Makedonije.Sad su ti ljudi po celom svetu.Imaju i tapije i sve,a imovinu grci nece da vrate jer nisu grci po rodu i to fasisticka Evropa cutke posmatra kao i u vasem slucaju.
  Al srbi o tome pojma nemaju.
   (Sarplaninec, 30. mart 2016 17:09)

  # Link komentara

 12. Srbija je bila naveca Republika u SFRJ.U SFRJ je bilo najvise Srba.Tome shodno moraju biti i ostali parametri.Pa neocekujete da pise da je C.Gora imala najvise odmaralista itd.
  Nije uzeto nego prodato
  (Milan, 30. mart 2016 17:03)

  # Link komentara

 13. To se u krajnjoj liniji slilo kod novobogataša-bilo naših ili njihovih. Posle svega ima svrhe pitanje o ličnoj imovini. Pitanje o društvenoj imovini smo potrošíli u sopstvenom dvorištu... Pogledajte nekadašnje firme. Nisu nam tu krivi drugi više nego mi sami.
   (Srba, 30. mart 2016 16:57)

  # Link komentara

 14. privatna svojina je neotuđiva, to će kad tada morati da se vrati ili naplati. sporo verovatno ali doći će i to na red. jedino što se iz ovoga vidi je to 'evropsko' licemerje, država hrvatska sa toliko problema prema manjinama i povampirenim fašizmom mirno živi sa svojom savešću.
  (povjest je majka nauka, 30. mart 2016 16:56)

  # Link komentara

 15. Nismo mogli da se rastanemo kao Cehoslovacka jer nismo ni nastali kao Cehoslovacka.

  Granice Hrvatske su nastale olovkom komunista u Jajcu a granice Srbije na krvavom kamenju Kajmakcalana.

  Koliko je poginulo Srba za slobodu od Austrogara i Nemaca a koliko Hrvata? Jesu li zeleli Hrvati ovu slobodu uopste? Koliko je Hrvata zivelo van tih avnojevskih granica a koliko Srba?

  Nema mira dok se ovo ne ispravi.
  (Ivan, 30. mart 2016 16:52)

  # Link komentara

 16. Ko nam je kriv sto nemamo more i ostrva i niko iz Hrvatske nije hteo nista da kupi u Srbiji pa da se sada od toga prebiju potrazivanja...
  (ivan, 30. mart 2016 16:43)

  # Link komentara

 17. E ovde se vidi da je rat izgubljen...
  Mada istini za volju, ovi su aparati i bela tehnika verovatno zavrsili u dobrom delu i u Srbiji.
   (neko iz mase, 30. mart 2016 16:37)

  # Link komentara

 18. Za deeebeeeluuu parnicu! Sve da prsti!
   (Laufer, 30. mart 2016 16:36)

  # Link komentara

 19. Ali zato je Srbija uzela celo naoruzanje iz Makedonije kad su odlazili iz kasarni vadili su i prekidace za struju da nebi ostali.
  (senad, 30. mart 2016 16:32)

  # Link komentara

 20. @m
  Jako slabo si upucen u financijske tokove...jako slabo.
  Dug rusa prema exYu je podeljen posteno i rusi su to platili opremom koju je svaka zemlja odabrala. Nista srbija ne placa tudje dugove. Ne znam od kuda ti to. Svaka zemlja je raspadom nasledila dio duga, i oko toga nitko ne spori, jedino ti.
  Ne verujem da se netko lozi na ovakve price i da u njih veruje
  (Gile, 30. mart 2016 16:12)

  # Link komentara

 21. @John

  nije isto. mislim da su se npr. u slucaju INA (koja je bila SOUR) OOUR-i na teritoriji srbije, na osnovu Zakona o udruzenom radu (ZUR), izdvojili i formirali Beopetrol ili tako nesto. kardeljeva kreacija, pravo ludilo, sada mladjima zvuci kao naucna fantastika i totalno nadrealno.

  btw, OOUR - osnovna organizacija udruzenog rada, SOUR - slozena organizacija udruzenog rada. jedinstven eksperiment na teritoriji od dvadeset i kusur mil.stanovnika.
  (Jegulja, 30. mart 2016 16:06)

  # Link komentara

 22. Pitanje je vrlo komplikovano ko je tu šta kome uzeo. Ako je sedište društvenog preduzeća u Srbiji, ne znači da su osnivački kapital i vlasništvo 100% srpski. Veliki deo imovine treba da se podeli između republika bez obzira na čijoj se teritoriji ta imovina nalazi, ali pošto je to praktično nemoguće, ostaje u posedu jedne republike... Tu je i kompleksno pitanje oduzete (nacionalizovane) imovine koje bi takođe trebalo da rešavaju sve republike zajedno, a rešavaju je republike pojedinačno. Naposletku, tu je i pitanje ratne odštete koje nema, štetu snose republike na čijim teritorijama se ratovalo. Veliki deo te imovine je u realnosti usled vremena, ratova, neodržavanja itd. izgubio svaku vrednost. Ono na čemu bi trebalo insistirati je privatna (lična) imovina, ali tu nema (većih) problema ni na jednoj strani.

  Ono što bi mediji u Srbiji svakako morali da urade jeste prekidanje konstantnog spinovanja javnosti da smo žrtve i oštećeni dok su neki drugi profitirali. Niko nije profitirao, svi smo izgubili.

  Ako već ne plaćamo šenlučenja pijanih srpskih rezervista i dobrovoljaca po Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu, Prijedoru i drugim gradovima, nemoj ni da lijemo krokodilske suze za nekim "našim" odmaralištima davno nepostojećih preduzeća. Mi pojma nemamo šta da radimo ni sa ostacima društvenih preduzeća u Srbiji. Daj da rešavamo FAP, Sartid i druge muke... Po kojoj su logici Jahorina, Banja Luka, N.P. "Sutjeska" i drugo u 100% srpskom vlasništvu, to nam je OK?

  Obdanište..
  (Dobronamernik, 30. mart 2016 16:05)

  # Link komentara

 23. Ne znam čemu služe ovakvi tekstovi, jer dobro se sećam kako su sve INA pumpe preko noći volšebno postale Beopetrololove, ali to je druga stvar valjda. Pogledajmo samo kod nas kako su vojvođanska preduzeća, koja su izgradili Vojvođani i čiji je osnivač Vlada Vojvodine, postala srbijanska, jer, eto, jedna smo država kažu...
  (sale detelinara, 30. mart 2016 15:56)

  # Link komentara

 24. Nemojte da se lozite na ovakve stvari, jer je u exYu imovina drzava isprepletena. Tako da su svi svima duzni. INA nije dobila svoje benzinske crpke i ostala imovina hrvatskih firmi. Ili neka se dogovore pa naprave razmjenu ili nista od razmjene. Neko ce uvek bolje da prodje...ali mislim da je to sve tu negde.
  (Gile, 30. mart 2016 15:33)

  # Link komentara

 25. @Ma daj
  Ali zato Srbija otplacuje dug cele Jugoslavije. Uzimali se krediti i gradilo po celoj Jugoslaviji, a sad kad se raspala sve treba da vrati Srbija. Sto ne uzmete (sve bivse clanice) deo duga, recibrocno ulaganju u to vreme?
  (m, 30. mart 2016 15:32)

  # Link komentara

 26. Tako je to kad izgubiš u ratu.
  Isto je tako naša država posle Drugog Svetskog rata vojvođanskim nemcima zaplenila sve što su imali, na hiljade kuća i hektara zemlje i sve što ide uz to...Onda se nismo bunili. A ne radi se o ljudima koji su ratovali, radi se običnim, poštenim i vrednim paorima, o našim komšijama.
  (empe, 30. mart 2016 15:23)

  # Link komentara

 27. Тужити их стразбуру
   (ИБАРСКИ МРМОТ, 30. mart 2016 15:20)

  # Link komentara

 28. obe strane su uradile istu stvar.. tj pojednici.. kad kažem pojednici mislim na političare i njihove " igrače"...sve po sistemu, dok se donese odluka čije je sta...ekipice se već obogatile..na obe strane..a onda se mi, obični ljudi prepucavamo na nacionalnom nivou, a i jedni i drugi jedva kraj s krajem krpimo:)
   (bane, 30. mart 2016 15:06)

  # Link komentara

 29. OK, oni su nama uzeli pare, a mi njima 4 godine zivota (1991-1995).
  (izdajnik, 30. mart 2016 15:00)

  # Link komentara

 30. Ne vidim neki veci problem sa ovom temom. Da su te drzavne nase firme pravili ovakve objekte po Srbiji, do sad bi sbw bilo rasprodato za saku eura kojekakvom tajkunima ili Arapima, strancima. Ovako je ostalo u Hrvatskoj, bolje I njima nego u dzepovima nasih lopova, politicata I tajkunima.
   (dejan, 30. mart 2016 14:57)

  # Link komentara

 31. Za ovakve stvari postoje tužbe. Jednostavno.
  (Zoka N., 30. mart 2016 14:56)

  # Link komentara

 32. A koliko košta Vukovar? Dubrovnik? Slavonski Brod? Osijek? Gospić? Zadar? Zagreb? Tko je kriv? Između ostalih i Tuđman koji zbog dogovora sa Miloševićem nije nikad proglasio ratno stanje. Pa ne može RH tražiti odštetu. Tako je to. Nemjerljiva je šteta tih ratnih profitera koji su dozvolili rat. Ako smo se morali rastati mogli smo kao Čehoslovačka. Bez rata. Da ne mislite da sam na strani hrv. političara & tajkuna jer nisam. Na strani sam poštenja i zdravog razuma. Nije Hrvatska Todorić, Tedeschi, Stern, Bandić...
   (megatronman, 30. mart 2016 14:52)

  # Link komentara

 33. razumijem brigu I to sto se dize buka oko te teme I sto se komentatori "pale"... Ali dali je nekome palo napamet sta je sa hrvatskom imovinom na teritoriji srbije dali je neko na to pomislio? s obzirom na nase vlade nije mi jasno sto se toliko lozite... pisi kuci propalo ni jedna ni druga strana tu imovinu vise nece vidjeti...
  nije mi jasno cemu se 2016 jos neko sekira oko toga...
   (goran, 30. mart 2016 14:12)

  # Link komentara

 34. rane osamdesete, prijatelj kupio plac u dalmaciji, gradi kucu, dosao kod mog brata i nagovara ga da kupi plac do njega, brat se zapalio hoce da kupi. pita me za misljenje, ja mu kazem da ja to ne bi nikad uradio... da kupi ako vec toliko voli more u crnoj gori. na srecu, poslusao je. dosla devedeset prva, prijateljeva kuca otisla u vazduh minirana od strane hrvatskih ekstremista... iako je on rusinske nacionalnosti, nije srbin ali je iz srbije, brat koji je napravio kucu na crnogorskom primorju 2007 prodaje je bogatom rusu za 200 hiljada evra i.kupuje dva stana u beogradu i novu skodu. masa ljudi iz srbije je naivno verovala u bratstvo jedinstvo i zbog te zablude su ostali bez imovine u hrvatskoj koju su stvarali citav zivot.
   (ranko, 30. mart 2016 14:05)

  # Link komentara

 35. Eee da je ta cifra bilo bi ok.... Cifra je bukvalno 20puta veća!!!
   (Komšija, 30. mart 2016 14:03)

  # Link komentara

 36. Zanima me da li je možda i Srbija neku hrvatsku imovinu rasprodala ili je učinila nedostupnom za hrvatske tvrtke. Koliko se sjećam sva imovina INA-e je prodana stranim kupcima.
  Neka mi netko opširnije odgovori ili komentira.
  (Curiosity, 30. mart 2016 13:58)

  # Link komentara

 37. Nista od toga nije bilo srpsko, nego jugoslovensko. A sta cemo sa naoruzanjem jna, koje je srbija vecinom prebacila u srbiju i republiku srpsku? Hrvati podjednako davali pare za njega
  (Ma daj..., 30. mart 2016 13:54)

  # Link komentara

 38. 1. Isto je Srbija uradila sa imovinom Hrvatske (od imovine INA-e je napravljen Beopetrol koji je kasnoje prodat Lukoilu)
  2. Niko ne sprečava državu Srbiju da tuži Hrvatsku bilo pred hrvatskim sudom bilo pred međunarodnim sudom (Strazbur - može i država da tuži državu) umesto što kukaju.
  (John, 30. mart 2016 13:49)

  # Link komentara

 39. A da nisu uzeli, ne bi ni znali za nju.
  (Laza, 30. mart 2016 13:44)

  # Link komentara

 40. Pokrenuti tuzbu, odmah
  (Uros, 30. mart 2016 13:39)

  # Link komentara

 41. Nasa vlast je upropastila i rasprodala stotine milijardi tako da za ovo i nije neka steta..
  (fjdsnahf, 30. mart 2016 13:39)

  # Link komentara

 42. o ovome se stvarno treba dobro pozabaviti i pogledati na cemu smo. Nije samo Hrvatska i druge ex yu republike takodje
  (hlt, 30. mart 2016 13:22)

  # Link komentara

 43. Svu spornu imovinu traziti i sudskim putem
   (Dejan, 30. mart 2016 13:22)

  # Link komentara

 44. nisam siguran koliko ce oni moci da raspolazu tom imovinom. isuvise je vredna da bi je hrvati tek tako ustupili ili isplatili. ipak, to je velika skola. zamislite na trenutak da su sve ove firme svoje hotele i pansione zidali po banjama u srbiji, a ne u hrvatskoj. prvo, niko im ne bi oduzeo te objekte /doduse, ko zna sta bi bilo u privatizaciji/, decenijama bi se razvijale sropske banje i turizam u nas, tako da ne bismo dosli u situaciju da zemlja sa najvise banja po glavi stanovnika ima samo jednu ozbiljno uredjenu i veliku banju /radi se o vrnjackoj banji, mada vazduplohovni i kosmetski kadrovi se trude da od nje naprave mesavinu vasarista i budve i nisu daleko da u tome uspeju/. ovako nikakve akcije o odmoru u srbiji ne mogu da nadoknade visedecenijski nedostatak vizije.
  (cena bratstva i jedinstva, 30. mart 2016 13:20)

  # Link komentara

 45. i nakraju nista a i posteno koja bre preduzeca treba narodu kuce da se vrate ali kod nas niko nema smelosti da potrazi tako nesto
   (darko, 30. mart 2016 13:16)

  # Link komentara

 46. Piši kući propalo kao i znatno veća imovina HR u Srbiji. Najzabavnije su ove brojke ljudi koji su napustili državu i sami ispunjavali anketu čega imaju. Moj stric napisao kompletnu imovinu svoje braće da je njegova i još duplo uvećao npr napisao 5 televizora i dva traktora a živio u malom dvosobnom stanu na drugom katu zgrade u Kninu.
  (tako je to, 30. mart 2016 12:50)

  # Link komentara