Ova zanimanja možete da unovčite

Beograd -- Pre upisa srednje škole ili fakulteta dobro bi bilo da mladi razmisle da li će stečeno znanje moći da unovče na tržištu rada.

Izvor: B92, Dnevnik
Pošaljite komentar
 1. @ nikolam - sta je tebi?
  Nisam rekao advokat, nego pravnik, a valjda znas razliku. Nisam pricao o Nemackoj, nego o Srbiji. U Srbiji svake godine bar 10.000 studenata upise Pravne Fakultete u svim gradovima Srbije (samo u BG drzavni upise 2000 svake godine). Koliko njih postane advokat? Kolika je verovatnoca da ce naci posao? Koliko je Srbiji, ili meni licno potrebno pravnika, a ne advokata? Advokate sam svakako angazovao, zbog raznoraznih formalnosti. A to sto ces ti da postanes Oracle DBA za 6 meseci, i to jos neki top-calss koga bi neko jos i platio.... Ha ha ha. FYI, 16 godina se svakodnevno usavrsavam i ucim, posle zavresnog ETF-a. Ono sto ja radim, ti ne znas ni da izgovoris, a to sto ti radis ja znam do perfekcije, sluzbeni glasnik je svima dostupan, samo sto nemam pecat, zato moram da te platim. ;-) Vi pravnici i advokati nama sluzite kao insipraija za viceve :-) !
  (Tex Willer, 31. decembar 2015 23:48)

  # Link komentara

 2. Tex Willer

  Ne znam zasto si pomenuo pravnike i stavio ih u isti kos sa pomenutima. Kao advokat mogu da ti kazem da zaradjujem 2500e i to u tudjoj firmi i to zamisli u Srbiji. Drugo, muka mi je od Vas kojekakvih programera, a 80% Vas je zavrsilo kojekakve kurseve kao i ti za baze podataka koje covek da se zainteresuje malo moze za 6-9 meseci da ukapira. Laprdas o necijoj struci, a blage veze nemas o istoj. Raspitaj se malo u Nemackoj koliko zaradjuje prosecno advokat u Berlinu ili Minhenu godisnje, pa onda uporedi tih tvojih 5000e (toliko profi rukometas u drugoj ligi Nemacke ima mesecno tax free), mislim da bi polizao sve ovo sto si pljunuo u svom komentaru. Druga je stvar sto kod nas trenutno trziste rada nezgodno za pojedine struke(jer su poceli na svakoj livadi da stancuju kadrove), ali kao sto vec neko napisa ukoliko si stvarno dobar u svom poslu za tebe nema zime.
  (nikolam, 31. decembar 2015 23:26)

  # Link komentara

 3. Završio sam neprogramerski smer na ETF-u i ne želim da se bavim programiranjem. Izgleda da ću morati.
   (Mladen, 31. decembar 2015 22:20)

  # Link komentara

 4. Svaka vestina je naplativa. Ako si stvarno dobar, ako hoces da radis, postoji stotine zanimanja koja se u Srbiji dobro placaju. Pocev od strucnih, npr software developer i slicna IT zanimanja, pa preko automehanicara, molera, keramicara, elektricara, pa sto neko rece - prodavca u pekari. Ali treba samo 3 kriterijuma zadovoljiti: 1) Zelim da radim i zaradim pare, 2) stvarno sam MNOOOOGO dobar u tome sto radim, i 3) hocu da radim nesto sto je potrebno, a ne da budem etnolog za kulturu Tanzanije i Kenije. Ja sam Oracle DBA, imao sam platu u Beogradu preko 2000 Eur. U Nemackoj imam oko 5000. A kad sam kuci, ja hiljade evra potrosim na usluge navedenih majstora i to moram da ih molim po par meseci unapred da me stave na listu, kako bih dobio termin! Sledece leto moram da menjam vrata i prozore na kuci: ko god pravi dobra unutrasnja vrata, i ko god mi bude ugradjivao - uzece pare, a odmah ide i malterisanje, gletovanje i krecenje. Da... Menadzeri sa Megatrenda, Zecevica, Singidunuma, kao ni pravnici, i slicno - to mi ne treba. Nikad ni jednom nisam platio nista zadnjih 20 godina. Deca treba da se rukovode ovom statistikom.
  (Tex Willer, 31. decembar 2015 22:04)

  # Link komentara

 5. Sta god da zavrsis kopaces kanale.
   (komarac u sorcu, 31. decembar 2015 21:40)

  # Link komentara

 6. zaboravili ste fleksibilno radno vreme
   (Z.R., 31. decembar 2015 20:15)

  # Link komentara

 7. I mora da zna da vozi svemirski brod... Citajte izmedju redova, mora da ima debelu vezu
   (Zvezda, 31. decembar 2015 17:34)

  # Link komentara

 8. Da li taj mladi covek ima nekoga tko bi mu trebao dati sve ove potrebne informacije u datom momentu tj tad kad treba nesto da upise? Nema! Znaci cisti promasaj sistema jer nikoga nije briga sta ce tko upisati,dal ce se nekada zaposliti i dal se to zanimanje trazi! Covek u tim godinama nije sposoban da postupi ispravno u donosenju konacne odluke!
   (Slavisa, 31. decembar 2015 17:19)

  # Link komentara

 9. "spreman za rad na visini, da voli timski rad i da je orijentisan na postizanje rezultata... "
  Kako to lepo zvuči-kao da je astronaut... Čitajte izmedju redova...da visi nad ambisom, sluša budale i radi dok ne crkne...
   (Čika Miki, 31. decembar 2015 16:06)

  # Link komentara

 10. na izlogu svake pekare stoji potrebna radnica sa iskustvom
   (nikola, 31. decembar 2015 16:06)

  # Link komentara

 11. Oro.
   (Nepristojni stvor, 31. decembar 2015 15:08)

  # Link komentara