Nedelja, 20.12.2015.

10:39

Taksa za RTS biće 150 RSD uz račun za struju

Taksa za RTS i RTV iznosiće 150 dinara, a građani će je plaćati kroz račun za struju.

Izvor: Beta

Taksa za RTS biæe 150 RSD uz raèun za struju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

155 Komentari

Sortiraj po:

Atreides

pre 8 godina

-Gradjanka-
Da gradjanko javni servis ovakav treba ukinuti.
Ili neka lepo otpuste visak sa RTS-a a to je bar pola minimum. Ne zelim reklame da gledam ako vec uzimaju taxu....ne zelim konstantne reprize ...Ko zeli da gleda RTS neka placa ko ne zeli ne mora.

Aca

pre 8 godina

Šta će oni kojima je struja isključena, uklonjen strujomer (takvih na žalost nije malo)? Pritom, računi stižu i dalje. I da li ja moram da plaćam gledanje reklama dužine kao na Pinku (po 20 minuta)?

ten yard penalty

pre 8 godina

Neko od advokata da podnese tuzbu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti naplate servisa koji ne pruza nikakve komunalne usluge i samim tim gradjani bi trebalo da mogu da sami izaberu da li ce placati ili ce RTS morati da se skrembluje pa ko zeli da ga gleda neka plati.
(Milance, 20. decembar 2015 11:58)

Kome da podnese zzalbu!??..."ustavnom" sudu!??...Pa tom istom "sudu" je trebalo godinu ipo dana da donese "odluku da je smanjenje penzija zakonsko i u skladu sa Ustavom"!???!!....o "obrazlozzenju odluke" suvishno je i troshiti rechi...teletabisi bi je bolje "obrazlozzili"...

Gradjanin Beograda

pre 8 godina

Ovo je samo dokaz premijerove nesposobnosti da resi problem. Kada bi se RTS restrukturira i na njemu odvojili oni koji stvarno rade od onih koji ne rade nista ili rade minimalno, pa se broj zaposlenih smanjio na razumnu meru, a posebne celine, kao sto su npr. orkestri, PGP, itd. izdvojile onda bi troskovi sistema bili daleko manji i najveci deo bi se pokrio komercijalnim prihodima. Ovako, Premijer ne zeli da resava najvazniji problem u zemlji, a to su javna preduzeca ciji je nivo usluge nizak i koja su ogrezla u parazitizam. Gradjani treba da istraju da ovo ne placaju, a Vladi Srbije veliki minus sto nema petlju da resava problem koji je sam drzavni aparat i napravio.

Jedino rešenje

pre 8 godina

@ Perla

Molim razumne komentatore, a takvih je većina na ovom forumu, da još jednom pročitaju ovaj odličan predlog pod šifrom "Perla".
Ako neko ima inicijativu, uključujući i pomenutog "Perla" komentatora, neka iznese mogući način na koji bi se predlog komentatora "Perla" konkretno realizovao.

Loga

pre 8 godina

U Srbiji,vlada totalna nepismenost,neobrazovanje,ne citanja ugovora.
Kablovsko operagor njje proizvodjac programa.Pfoizvodjac j vlasnik TV ,RADIO programa su TV/RADIO STANICE.One svoj proizvod prodaju,kao krompir,meso,cipele i od toga zive.Na kupcu je da go kupi illi ne,program do gledaocevog tv/radio aparata,moze biti dopremljen:vazduznim putem-antena,Satelitska antena,kablovima,telefonskim zicama,internetom.Na koridniku je da to sam izabere.

Gradjanka

pre 8 godina

Ne razumem ove sto ogorceno pisu protiv te tkzv takse.Da li mislite da drzavni javni servis treba ukinuti? Da li mislite da treba da bude pesplatni? U kojoj drzavi je besplatan.I svi imaju deo propagandnog programa.Od BBC, ARD, ZDF, RAI,ORF.......Kablovski sistem je dobrovoljan, kao sto je i mobilni,net.Skoro polovina Srbije nije pokrivena kablovskim operaterima.Da li to znaci da ti ljudi po brdima selima i zaseocima treba da placaju taksu? Njima je to prozor u svet.I jos nesto. Zakon o izvrsnom postupku omogucava izvrsiteljima da naplate dug. Ali taj dug je visetruko veci

Aleksandar

pre 8 godina

@Gradjanka

Pa gde si ti SNS botu. pogledaj malo taj BBC i videces da nema reklame. Ima samo svoje reklame iz rezije BBC-a, za svoje emisije. Tako ne lupaj mnogo.

b

pre 8 godina

Zašto se neskrembliuje preko kabla ili preko digitalnog signala pa ko želi da plati?
Ovako njih 3000 hiljade nemaju ni obrazovni ni kulturni program, a puni reklama.

Bane

pre 8 godina

Ustav Srbije, clan 91., citat:

"Обавеза плаћања пореза и других дажбина је општа и заснива се на економској моћи обвезника."

Kako ce taksu placati nezapolseni?

Xejter

pre 8 godina

Oni koji su ZA pretplatu: U teoriji, javni servis bi trebao da se plaća novcem gradjana da bi se očuvala njegova nezavisnost, da bi kritikovao vlast, a ne da Vlada odlučuje sta će da se prikazuje a sta ne. Da li je to moguce? Naravno da nije! Javni servis će UVEK prikazivati ono što odgovara ljudima na vlasti. Zato NECU da plaćam RTS. Sram vas bilo, obećali ste da ćete ukinuti pretplatu. Pa jel ova država postoji zbog nas ili mi zbog nje? Jel treba kao Sirijci svi da se iselimo u Nemačku pa kome ćete onda da naplacujete? Divljim svinjama, medvedima i jelenovima?

Prekinite bre više sa haracenjem ovog napaćenog naroda, učinite da mu makar prividno bude bolje!

BBB

pre 8 godina

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !
(Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?,

I u Srbiji nezposleni dobijaju nadoknadu ako si na birou. Ali ne ceo zivot
(Privrednik, 20. decembar 2015 17:46)


A pretplatu i ceo život i bez da imaš TV prijemnik.

Veliki brat

pre 8 godina

Uvedite porez na šund!


Obrazloženje za pretplatu je to što veliki broj zemalja ima uvedenu pretplatu, pa čak i susedna Hrvatska, u kojoj je pretplata oko 10e, a državna televizija se SAMA brine o naplati.
ALI, na HRT nećete gledati 10 minuta reklame u sred filma, i nećete SVAKI DAN gledati REPRIZE serija i filmova iz bivše SFRJ.

Pa ovde bolji program imaju pojedine komercijalne televizije nego RTS.


Zatim, zašto bi neko iz Subotice finansirao TV Vojvodinu, zato što se tako zove?
RTS favorizuje Beograd (veći broj emisija posvećenih dešavanjima u BG, počevši od Beogradskog TV programa u udarnom terminu), dok TV Vojvodina favorizuje Novi Sad.


Ja sam za to da te televizije finansiraju lokalne samouprave, a iz sastava RTS-a izdvojiti orkestre (Veliki narodni orkestar, džez orkestar, itd.) i sve ostalo što ima veze sa kulturom, i to posebno finansirati.

Takođe, fonoteku nekadašnjeg Radio Beograda izdvojiti i stvoriti od njega instituciju koja će arhivirati i čuvati to nacionalno blago, a takođe prikupljati i nove materijale.

Ako mogu za članove SANU, od kojih mnogi nemaju reference ni docenti da budu po novim uslovima (radovi na SCI i slično), mesečno da daju po preko 100.000 dinara plus troškovi zgrade i ostalog, mogu i ove kulturne institucije vezane za izvornu muziku svih žanrova.



ILI, da plaćamo taj RTS, ali da NEMA reklama i da se program uređuje anketiranjem gledalaca!

Smiky ironija

pre 8 godina

mene zanima, kakvo je pravilo za ljude koji imaju ugovore kod operatera, kablovska, iptv, total, da li oni moraju da placaju taksu.

j

pre 8 godina

pa dobro oko 150 pa cak 20p dinara je ok... problem ce biti ako je to privremeno a posle ce svako malo da poskupljuje. ovoliko mogu uvek da platim i stvsrno ne vidim problem. ne podnosim ovu vlast, nisam podnosio ni zute ali 150 din stvarno nije mnogo. 500 je mnogo i o odbijam da platim po cenu da se zavadim sa drzavom za sva vremena.

Milan

pre 8 godina

Bilo bi lepo da izračunaju ekonomisti koliko tih 4 milijarde iznosi u Evrima,pa da se vratimo nazad na propale firme ,koje su isisali ogromne pare bez dinara ulaganja. Privreda koju su svi oni manje više ugasili ,donosila bi profit ali to nekome nije odgovaralo. Sad namet pod naznakom svuda se plaća(tačno) ali koliko tamo naroda radi i za koje pare. Šešelj uvede taksu na oružije ,dan danas živi ,ozbiljne pare se otimaju od već sirotog naroda.O akcizama i izmišljenim opravdanjima tužno je govoriti.Povećanje penzija svako normalan pamti reči pre smanjenja ,da će se svako vraćanje procentualno odnositi na uzeto. Propaganda mi povećavamo penzije je laž izrečena i masa aplaudira za takve poteze. Mi smo lud narod u začaranom krugu loših političara.Ni sam Bog nam pomoći neće.

Aleksandar grozni

pre 8 godina

Posto ste ozakonili da ja gradjanin postanem vlasnik dela RTSa,jer je kako kazete RTS vlasnistvo gradjana Srbije, da mi svake kalendarske godine isplatite eventualnu materijalnu dobit,te da mi svakoga meseca isplatite odredjeni procenat od reklama,da mi distavite primanja i honorare svih zaposlenih,jer kao suvlasnik imama prava na to.U protivnom ja necu da vam placam nista,jer samnom niste sklopili nikakav ugovor o koriscenju vaseg programa.U slucaju da me cenjena Javna Kuca i servis svih gradjana Srbije utuzi,trazicu vam ostetu zbog krsenja zakona o oblagacionim odnosima,ksenju ustava,i drugih odredbi koje ne prepoznaju obavezu predpostavke konzumiranja neceg sto jedinka ne zeli.

zoran

pre 8 godina

Prihvatanje placanja takse za RTS je prihvatanje civilizaciskih standarda.Vidim da ovdena ima mnogo DS trolova koji napadom na taksu ustvari napadaju Srpsku vladu.
(Bernadeta, 20. decembar 2015 19:28)
Koji civilizacijski standardi su bili u Vučićevoj glavi kada je u predizbornoj kampanji JASNO, GLASNO I JAVNO rekao da će, kad dođe na vlast da UKINE pretplatu pa sad liže to što je onda...???? I ko ovde-NA troluje, Bernadeta? Ti ili DS? I ko u stvari napada S(veliko)rpsku v(malo)ladu? Narodu je pun klinac laganja i trolovanja i to više i nema mnogo veze sa televizijom, taksama, Kosmetom i rotkvama struganim. Sve teže i teže se živi a svakodnevno se žvalavi po medijima kako nam je sve bolje i bolje. Ako si ti slepa i gluva i nepismena, ipak ima još uvek dosta sveta koji ima više od dva grama mozga, Bernadeta.

Nepismeni ste bre načisto! Vadi te ovo "Bernadeta"!

Bernadeta

pre 8 godina

Prihvatanje placanja takse za RTS je prihvatanje civilizaciskih standarda.Vidim da ovdena ima mnogo DS trolova koji napadom na taksu ustvari napadaju Srpsku vladu.

steva

pre 8 godina

"Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao" A neka meni neko navede zemlju u kojoj predsednik ukida radnička prava zaposlenima,pokrade sav novac iz penzionog fonda,iz zdravstvenog osiguranja,staru deviznu štednju,jezda,dafina i t.d.i da mu narod posle toga na mitinzima skandira: "slobo mi te volimo" !!!??? Prema tome ako smo posebni i ekstremni u trpaljivosti bićemo posebni i dosledni u ostvarivanju naših građanskih prava,t.j. prava da ne plaćamo ono što ne gledamo

ETF

pre 8 godina

@(Todor, 20. decembar 2015 17:04)

Boze mili kakvu budalastinu napisa covek.Mobilni ima SIM karticu preko koje se dobija signal i veza. TV prijemnik ako nije kablovski operater radi i dalje na antenu na krovu.Set box pretvara analogni u digitalni signal

Todor

pre 8 godina

Kada je TV digitalizovana postoji tehnička mogućnost da se neplatiši uskrati program (kao naprimer za mobilni, internet i kablovska TV). Ovako, ovo meni liči na vreme iz 80-ih kada su sva preduzeća i ustanove bili obavezni da se pretplate na “Borbu”. Nebi me iznenadilo da nas vlast natera da kupujemo “informer”.

Privrednik

pre 8 godina

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !
(Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?,

I u Srbiji nezposleni dobijaju nadoknadu ako si na birou. Ali ne ceo zivot

mića

pre 8 godina

građani ako prístanemo na to biće za početak 150 ali ubrzo ćemo plačati 500 to je samo varka da prihvate građani od 150 dinara NEMOJMO DA PRIHVATIMO.

laki78

pre 8 godina

Ja sam iskljucio i prikljucak za fiksni telefon jer ne zelim da placam ono sto ne koristim pa ce isto vaziti i za RTS taksu-pretplatu.Nema sile da mi to naplate.Dostavite mi gospodo ugovor,ponudite mi tu uslugu pa da vidimo zelim li je.Ajd uvedite takse i za druga javna preduzeca i ustanove,zasto samo za RTS?

Povidon

pre 8 godina

Vucic je obecao da ce ukinuti pretplatu za RTS. I ukinuo je. Ovo je taksa a mi smo svi majmuni. I ta taksa iznosi 150din umesto 500din zato sto Vucic misli i na najugrozenije i zato je uveo AKCIZU NA STRUJU OD 7,5 odsto kao i sto je povecao ostale akcize. I tako sada svi placamo mnogo vise od tih 500din. Kazem ja lepo, taksa nije 500din nego je 150din a mi smo svi majmuni. Od okupanog radikala je ovakav bezobrazluk i bio ocekivan a ti narode opet glasaj za okupane bez bedza.

Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?

pre 8 godina

@filozof Makarije

" Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao"

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !

bachi

pre 8 godina

Opet uz račun za struju?! Kako ne shvatate da dosta ljudi ima neki bar minimalni dug za struju i da onda ne može da plati ovu taksu čak i da hoće jer mora prvo da svede struju na nulu! Imate li mozga napredni radikali?!

ctrl

pre 8 godina

Uvođenjem pretplate za RTS, prekršeni su:
1. Ustav Srbije (čl. 42, 50, 82, 84, 86, 91. i 97.);
2. Zakon o zaštiti potrošača (čl. 16, 20, 36. i 44);
3. Zakon o radiodifuziji (čl. 81. i 127.);
4. Zakon o izvršnom postupku (čl. 36.);
5. Zakon o parničnom postupku (čl. 176.).

Osim toga, Skupština Srbije iz budžeta (tj. od nas poreskih obveznika) plaća RTS-u prenos svojih sednica, što znači da mi dva puta plaćamo RTS - preko pretplate i kroz budžet (!?) Plus, novac od reklama.

A ZA ONE KOJI PLAĆAJU PRETPLATU RTS-u: Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Građani koji bez ugovora plaćaju ovaj reket, takođe su saučesnici u krivičnoj radnji nad trećim licima, za koju je predviđena maksimalna kazna do 40 godina zatvora.

nada22

pre 8 godina

Da li će uz račun za struju slati POSEBNE uplatnice za TV-taksu U istoj koverti)?
Ako će tako biti uz oslobađanje poštarine za isto, mogu da razumem. Ali mi nikako ne pije vodu da se TV-taksa navodi kao stavka na bilo kom računu, odnosno OBRAČUNU za POTROŠNJU.

Perla

pre 8 godina

Nije u pitanju iznos od 150 dinara mesečno koje, na sreću, mogu još uvek da platim, već nasilno nametanje nečega što ne želim i to preko zakona, a u formi takse.

Ako je EPS javno preduzeće, onda ono može da naplaćuje samo svoje usluge - čitaj isporučenu energiju - svojim potrošačima i ništa više. Ne može da naplaćuje ni takse ni poreze jer to nije u njihovoj delatnosti i protivno je svrsi zbog koje postoje ova preduzeća. Dalje, po kom osnovu podatke o svojim klijentima tj. potrošačima električne energije može da ustupa drugome bez moje izričite saglasnosti, a ja im nisam dala takvu saglasnost niti ću im dati.

Pretpostavljam da nas ima dosta koji ovako rezonujemo pa predlažem da se na nekom forumu udružimo i smislimo taktiku za osporavanje ovog harača i samovolje. Pretpostavljam da ima dosta ljudi iz struke koji bi nam pomogli da smislimo i primenimo adekvatan pravni odgovor na ovo bezakonje sa njihove strane. Ne dopustimo im da nas ovako ponižavaju i pljačkaju.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

ne gledam rts, ne gledam tv uopste, jedino sportske kanale, tako da ne vidim razlog da placam tu pretplatu, mi ih vec finansiramo kroz budzet, jer su u budzetu pare nas poreskih obaveznika i gradjana ove zemlje, ako im to nije dosta neka se slobodno ugase, nikakva steta ne bi bila, ionako smo naucili napamet,bolji zivot i srecne ljude!!!

Lik

pre 8 godina

"Pretplata za RTS nema veze sa rezimima na vlasti, vec za opredeljenje da se placa-i to minimalno, za nesto sto je javno dobro, nesto od cega bi svi trebalo da imaju koristi... (jegood, 20. decembar 2015 12:08)

To stoji ali za normalne države, ovde ćeš pre svega da plaćaš plate za preko 3000 zaposlenih od kojih je bar 2500 parazita a posao mogu da urade onih preostalih 500. Oni prvo treba da razjure tu bulumentu, prilagode troškove vremenu u kojem živimo gde narod jedva preživljava pa onda da vidimo gde smo i šta smo.
Ovako, od plaćanja tog harača nema ništa i ne postoji sila koja će milione građana da primoraju na to, uostalom smeše im se izbori pa ćemo da vidimo, ako narod izglasa ove iste e onda znači da hoće taj harač i onda je jasno.

moi

pre 8 godina

Zasto nas drzava tera da placamo nesto sto ne koristimo? Jel`to znaci da ja mogu da stanem kod zebre ispred moje zgrade i da svakom ko predje naplatim cas francuskog jezika, posto od toga zivi cela moja porodica...ne moraju da uce ako nece, ali ce morati da plate, ili vadim oklagiju iz ranca...

sir oliver

pre 8 godina

ni ja ne zelim ministra energetike ni drugog sekretara vlade, pa ga placam! javni servis, drzavna firma, mogu napraviti zakon kakav hoce da se placa i mora da se placa, hteli to ili ne! e sad, i plate na javnom servisu moraju biti dostupne javnosti, isto kao i cena muzickih dogadjaja u organizaciji gradova! zakljucak: mora da se plati, ali MORAJU da mi kazu sta placam, koga i koliko!

Mere razuma

pre 8 godina

Najpre, mora se 'stati za vrat' lažnim obećanjima političara kakvo je i obećanje premijera Vučića da će, po dolasku na vlast, ukinuti rts pretplatu.
To je, pravno rečeno, obmana; obmana na koju je naselo 25% ukupnog biračkog tela.
Drugo,rts se finansira i iz budžeta ( novac poreskih obveznika) od reklama a deo 'kolača'dobija i od kablovskih operatera - što je više nego dovoljno za podmirenja svojih potreba.
U tim finansijskim okvirima rukovodstvo rts - a treba da racionalizuje svoje finansijsko poslovanje kroz smanjenje ogromnog broja zaposlenih, kroz smanjenje enormno visokih plata zaposlenih ( urednici programa imaju 3 puta veću platu od akademika ; o lekarima , profesorima, inžinjerima... da se i ne govori.
Ne postoji pravni osnov nasilnog,dodatnog naplaćivanja tv pretplate ; naročito se taj harač ne može realizovati 'kroz račun za struju'; sa EDS su građani ponaosob potpisali Ugovor iz koga proističu 'prava i obaveze' ; sa rts - om takva vrsta Ugovora ne postoji - stoga ne postoje ni 'prava ni obaveze'.
Moguć kompromis bi bio pojedinačno potpisivanje Ugovora sa rts - om, iz koga bi proisteka 'prava i obaveze', uz istovremeno 'sklemblovanje' programa rts- a kod kablovskih operatera. Pa, ko voli, nek' izvoli.

losmi

pre 8 godina

Necu je placati svakako tv preplatu koliko god da bude. Ugasili ste analogne predajnike a nesposobni ljudi iz Emisione Tehnike i veze ne umeju da zavrse posao , svaki dan prekida slika pa sam morao da predjem na IPTV na kom imam vise programa i mogu da biram sta zelim da gledam.

MojeIme

pre 8 godina

To je taman 150 RSD vise nego sto sam bio spreman da im platim. Prva stvar je da je potpuno skandalozno da potpisnici ugovora sa EPS dobiju takvo kukavicje jaje. RTS neka posalje ugovore svakom gradjaninu (i plus svoje akcije u vrednosti 150 RSD) pa onda neka naplacuje. Ovako im sleduje tuzba, istog trenutka kad mi stigne taj racun. Vec sam spremio tuzbu, a imam i advokata. Pa ko prezivi. Dokle god imaju reklame i dokle god repriziraju iste (prilicno lose) serije i dokle god su servilni prema ama bas svakoj vlasti, do tada od mene ni dinara. Prijatno.

delta

pre 8 godina

(Las Vegas, 20. decembar 2015 13:13)


Za horove, dzes i ostalo me briga kako kazes a za sport imam Sport klub i Arenu sport..


Dovidjenja i hvala na svim ribama

Bojan

pre 8 godina

Država je tu najviše kriva,kad je dozvolila da kablovski operateri preuzimaju besplatno javni servis.Ako hoćete dobar javni servis,to mora da se plati.
E sad,što je nama sve skupo,to je druga stvar!

miki

pre 8 godina

Struju ću platiti,televizor ni ne stínem da gledam,vesti pročitam sa telefona,a što se tiče EU ni to nisu pitali gradjane da li žele,a ako već moramo nek država daje socijalnu pomoć kako bi mogli sve da platimo i da preživimo kao sav normalan svet.Prvo nas je EU uništila sankcijama i bombardovanjem a sad nam kao pomažu.

Kapetan Mikula Mali

pre 8 godina

Znate sta,da se sada ugasi RTS i da se otpuste svi radnici ne bi se nista promenilo u nasim zivotima.
Nepotrebni ali totalno.
I koliko takvih na budzetu!?

Cika Djura

pre 8 godina

Ama covece svhati da je svako ima pravo da gleda sta hoce na TV-u. Ne gledam RTS, ne gledam TV i necu da placam nesto bespotrebe (u toj postavci se moze smatrati haracom).
A i druga stvar je da nisu tu u pitanju 150 dinara nego cetiri milijarde koje svi dajemo (citaj tekst).
(sabke, 20. decembar 2015 13:27)

Cekaj Care, A da ti podignu porez na sve zivo i da RTS-u daju 10 milijardi evra sta bi ti rekao. Bas me briga ne placam JA. Sada odjednom svi nemaju televizore, Niko ne gleda RTS.Gde gledas razne sportske prenose? Kablovski operater ne placa nisto ni za jedan jedini domaci program.Skida sa satelita i to ti daje u ponudi.Placa samo odredjene pakete kao sto su Discovery, HBO, 24 Kitchen Eurosprt.....

Noliferson

pre 8 godina

Cela moja porodica prestala da vozi kola i da pusi. Svuda sad idemo biciklom,jedino ako treba nesto tesko prevesti tad idem autom. samo ja sam trosio prosecno 10.000 mesecno na benzin i duvan! vec dvoje iz porodice uveliko rade preko,jos malo pa cu i ja. Asta la vista parazitland!

Trifke

pre 8 godina

Toliko mi idu na zivce ta taksa i taj RTS da cu na sledecim izborima ukidanje te takse ili RTS-a, u predizbornim obecanjima stranaka koje ce ucestvovati na njima, visoko da vrednujem prilikom donosenja odluke za koga cu da glasam.

Student

pre 8 godina

@elgladijator Zbog čega da ne koristi mobilni i Internet. Čovek može svoj krvavo zarađen novac da potroši na šta hoće. Mobilni i Internet mu trebaju, a RTS mu ne treba. Lepo kaže čovek, neće da plaća neradnike. Njegovo pravo, a mislim i da je pravo svih nas. Ako su najgledaniji kao što ističu, onda lepo neka skrembluju svoj program i ko plati neka gleda. Baš da vidim ko bi platio.

KoleM

pre 8 godina

Mislim da treba da postoji taksa sa neku televiziju koja bi učila narod pozitivnim vrednostima, nauci, porodici, učenje svega i svačega, ali me nervira da sam budala. Znači budale su plaćale a oni koji nisu ispadoše najpametniji. Hoću da plaćam sve obaveze ali neću da budem budala. I u autobusu jedini kucam kartu. Tako i oni koji su na divlje gradili su bolje prošli od onih koji su tražili dozvole.

BBC

pre 8 godina

Meni licno taksa od 150 dinara ni iz dzepa ni u dzep. To je jedno pice u kafani a popijem ga toliko.Vidim da se niko ne buni sto placa pretplatu za fiksnu telefoniju koja je oko 700 dinara.Koliko danas ljudi koristi fiksnu telefoniju? Koliko kosta mesecno konekcija za net? Koliko se novca da za mobilne telefone? Nije taksa za RTS 1500 dinara. Ne gledam RTS ali cu ga palcati. Ne predstavlja mi neki trosak. Samo da podsetim ove koji pricaju da nece da placaju po zakonu o izvrsiteljima oni imaju prava da vam naplate trosak i jos da zaracunaju svoju zaradu koja nije mala.Imaju pravo da blokiraju zaradu,penzije pa cak i da skidaju sa stednih knjizica. To je vazeci zakon u Srbiji.Ko ne veruje neka gugla

filozof Makarije

pre 8 godina

Ne placate vi nego vasi roditelji.Pitajte roditelje da li ce da placaju? Neka vam ukinu lovu za net i mobilni. Da li ce taksu da placa 40% Srbije koji nemaju kablovske operatere? Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao. Nisam potpisao ugovor sa drzavom oko placanja poreza na imovinu pa me godisnje oderu ma koliko povecali procenat. U Skupstini Srbije je donesen zakon o medijima i javnom servisu. Trazite ukidanje tok zakona

crko pejdžer

pre 8 godina

ovo će ići kao i prethodna pretplata.
Ko bude blesav plaćaće a ko neće na kraju će biti puj pike ne važi, a ovima što su plaćali narašće ROGOVI I UŠI kao i prošli put.
Od mene dinara neće videti ne iz razloga što nemam nego iz razloga što NE DAM pa neka tuže pola Srbije ako smeju kao i prošli put.
Porez na BUDALE!

Стеван

pre 8 godina

Па да ли ви мислите да ми који нећемо да плаћамо РТС смо дебили.РТС се финансира из буџета који ја пуним кроз порезе,затим добијају паре од реклама које трају да заборавим шта сам гледао и најзад добијају паре од кабловских оператера.Мало ли је за почетак.

elgladijator

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad, 20. decembar 2015 12:06)
I svi slični komentatori

Ali zato imaš da svoj "krvavo" zarađeni novac daš i za mobilni telefon i za internet. To nije sporno. Nemoraš da gledaš RTS ali nemoj ni telefon ni internet.

Una

pre 8 godina

Ne moze naplata uz strujomer. Ja ne gledam televiziju. Nemam elevizor. I sta da placam onda? Bahate ministre i poslanike. Nedam ni pare. Drzava me dovela do prosjackog stapa.

Aca

pre 8 godina

Meni najvise smeta sto ce ljudi opet da glasaju za one koji im svaki dan uvode nove namete. Samo da vas podsetim nekada se placala pretplata za radio, tv i radio u kolima. Setite se onih crvenih i zelenih racuna sto je postar donosio.

pera

pre 8 godina

Zivim u jednoj evropskoj zemlji,placam kablovski paket nacionalni tel.operater. I naravno uz racun za struju ide i tv.preplata, na godisnjem nivou. I niko me ne pita zelim li ja to. E sada, REALNO,ne znam jos koliko dugo ce narod u Srbiji moci da prolongira to placanje.S`obzirom da Srbija ide prema Eu.

Država to su oni

pre 8 godina

Država treba to da rasčisti sa operaterima sa kojima imamo potpisane ugovore. Pa onda lepo moj provajder mene obavesti da ima novu ponudu u okviru paketa koja je do sada bila "besplatna" a koja će se na dalje naplaćivati dodatno i da se ona zove program RTS-a a ja onda kažem da nisam zainteresovan i da želim da je otkažem. Eto to bi tako trebalo da se uradi a onaj ko hoće neka plaća i to je to. Lako i jednostavno a ne ovako protivustavno da jednu te istu uslugu verovatno plaćamo po dva puta jer državni sistem više ne zna kako da nam izvuče i to malo sredstava za život koje krvavo zarađujemo. Uostalom ne može mene neko da natera da koristim uslugu koju čitaj: NE ŽELIM!!!

Душан

pre 8 godina

Ја слушам премијера он је рекао: Немојте плаћати ТВ.преплату она
се финансира из буџета ,а није рекао ко финансира и пуни буџет.

dukiVrs

pre 8 godina

Buljosevic moze da dobije sendvic umesto 150 dinara. Ne da im necu uplatiti jer svakako rts i nemam memorisan. Mogu da vrse naplatu kako hoce, ne dam.

Blurry

pre 8 godina

A shta ako nemam TV, ne zelim da ga gledam ( kao shto ga I ne gledam),a samim tim necu ni da ga placam?! P.s. ako ih narod finansira oni nemaju pravo da pushtaju reklame, neka biraju ko ce da ih finansira! Ne moze na dve stolice!

stefan

pre 8 godina

Botovi vi ako cete da placate,placajte.nemojte nas da smarate...narod nece placati..videcete zivi bili..pa nemogu celu Srbiju da uhapse..

BobFreedom

pre 8 godina

Bolje da se tih 150 din. uplacuje u fond za medicinske aparate i opremu. TV nije neophodan ali lecenje i dijagnostika svima treba za zivot!!!

ajme nama

pre 8 godina

Vratite programsku šemu i kvalitet TVBG , platiću ako treba 500 din. ili kvalitet JRT, platiću i 1000 din. a za ovo sad ne dam ništa.

Obicni gradjanin Srbije

pre 8 godina

Kako moze uz racun za struju. Za struju sam potpisao ugovor sa EPS-om kada sam se uselio u stan. Na osnovu cega i kog papira moze neko nesto da mi naplati? Dajte ugovor da potpisem pa cu da placam

јединствен простор

pre 8 godina

Ако је Србија, онда шта ће РТ Војводине? Где је ту РТ Шумадија? Чему покрајина? Зашто да плаћамо скупштинске лешинаре да заседају једном месечно и имају плате од по пар хиљада евра? Срамота! Цео свет се уједињује а ми се развлачимо на 20 управа. Уз интернет и све могуће системе за надзор, престаје потреба за скуптштином војводине.

realista

pre 8 godina

RTS mi nije obezbedio signal vec kablovski operater kog redovno placam. Ukoliko zelim neki dodatni program ( HBO. Arena...) jednostavno dodatno platim packet. Tako I RTS moze svoj reprizni program da spakuje u paket, pa ko zeli nek uplati. Da li ce ukinuti reklame koje su izuzetno skupe i kojih ima vise nego programa? Cak se I dnevnik prekida sa istim. Novac iz budzeta I prihod od reklama im je dovoljan za opstanak, a da imaju vise nego sto je potrebno govore njihove plate I broj zaposlenih. Uzgred, neko je u predizbornoj kampanji govorio da ce pretplata biti ukinuta. Zaboravljamo li, ili postajemo botovi koji se zadovoljavaju sendvicima?

koki

pre 8 godina

Platio bih tih 150dinara ali da bude čist posao.Na poseban račun,njihov račun.
Ovako mi izgleda puno prostora za prevare na zajedničkom računu sa EPS kao što je i bilo.

Srdjan x

pre 8 godina

Ma dajte. 150 dinara je od direktne naplate. A u stvari placamo mnogo vise kroz akcize indirektno kroz povecanje iste. Jer resto novca ce RTS namiriti iz budzeta. Tog parazita treba naterati da se sam finansira preko reklama i drugih nacina a ukoliko to nije moguce , ukinuti ga . Mnogo veci privredni giganti su ugaseni sto bi RTS bio izuzetak

delta

pre 8 godina

(Banjaluka, 20. decembar 2015 12:37)

Od toliko kablovskih kanala ti hoćeš da gledaš RTS?
Onda plaćaj kad ti se gleda ja neću jer ne gledam niti ću gledati....

Zuja

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nenad,


A placas mobilini, net. Koliko je to mesecno? Koliko praa dajes na ostale budalastine? Na primer cigarete ako pusis? taksa nije ni za jedno malo pivo u kaficu

Las Vegas

pre 8 godina

Srbin ne bi nista da placa. Nece da placa prevoz, parking, struju, komunalije.... Ali zato placa net, mobilni,krpice, izlazak. Taksa za RTS ide i na simfonijski orkestar i hor RTS, narodni orkestar RTS, Dzez orkestar RTS, Radio Beograd. Neko ce da kaze bas me briga za to. Gde cete da gledate razne prenose sa OI, SP i EP u kosarci, fudbalu,odbojci, vaterpolu? Da li mislite da to treba da bude besplatno? RTS da je pametan da zamraci signal TV operaterima (nadam se da hoce) pa onda neka kablovski operater naplacuje RTS kao i ono kanali za odrasle.Onda cete da placate ko bele lale kada dodju OI. U Francuskoj je TV pretplata 160 evra godisnje i nema zemlje gde se ne placa javni servis.Kod nas u Srbiji vreme komunizma jos u nekim glavama nije izaslo

sabke

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nenad,


A placas mobilini, net. Koliko je to mesecno? Koliko praa dajes na ostale budalastine? Na primer cigarete ako pusis? taksa nije ni za jedno malo pivo u kaficu
(Zuja, 20. decembar 2015 13:05) # Link komentara

Ama covece svhati da je svako ima pravo da gleda sta hoce na TV-u. Ne gledam RTS, ne gledam TV i necu da placam nesto bespotrebe (u toj postavci se moze smatrati haracom).
A i druga stvar je da nisu tu u pitanju 150 dinara nego cetiri milijarde koje svi dajemo (citaj tekst).

Samo pošteno

pre 8 godina

svima vama koji nećete da platite ni 150 dinara najiskrenije želim izvršitelje, da vam naplate još 5000 troškova. ovo je sramno malo i naravno plaćaću.
(mile, 20. decembar 2015 11:45)

Mile, RTS se već finansira iz budžeta i od reklama. Uvođenje obavezne "pretplate" pod nazivom takse je sramota i kršenje je nekoliko građanskih prava. Ne radi se ovde o iznosu (150 dinara), već o principu.
A ako teramo mak na konac, za šta i da im se uopšte plaća? Za reprizu reprizine reprize i za naše pravo da gledamo pola Lige šampiona? Bez školskog programa itd.
Ne može država da se seti da postoji samo kada uzima. Država mora i da štiti i da daje. A građani takođe moraju da shvate da postoje i prava i obaveze.

Nenad

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!

Chaotic33

pre 8 godina

Vec se placaju nepostojece stavke u okviru racuna za struju, gas i komunalije (obracunata snaga, naknada za struju iz obnovljivih izvora, ekoloska zastita-najnerealnija stavka, ocitano, korigovano i svedeno stanje gasa), zasto ljudi nemaju toliko negativan stav i za ove stavke kao za tv pretplatu?

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ma neci da im dam ni 150. Barem da imaju nesto vredno gledati ali ono nista. Kad bude imalo sta da se gleda sem vesti tad cu da platim (a ionako vesti mogu i na netu da se vide)

jegood

pre 8 godina

Pretplata za RTS nema veze sa rezimima na vlasti, vec za opredeljenje da se placa-i to minimalno, za nesto sto je javno dobro, nesto od cega bi svi trebalo da imaju koristi. Ja to podrzavam i ne zelim samo PINK program i rijalitije na svim televizijama, sto i jeste sada na svim televizijam osim na RTS-u...

Petar

pre 8 godina

A 4 miliona sto su dobili? Jel 4 miliona da pustaju ,,Srecni ljudi" ,,Porodicno blago" ,,Stizu dolari" ? Zabavni program je nula u odnosu na druge televizije. Od mene nula(0) dinara

ne znaci ne

pre 8 godina

Nekada su dolazili oni Jehovini svedoci, rekao sam im da nisam zainteresovan i nikada vise nisu dosli.

Sada cu izgleda morati da idem sam da ih nadjem, to su jedini ljudi
koji su me razumeli kada sam rekao

NE prvi put. nije trebalo sto puta da im se kaze NE.

Boki

pre 8 godina

Ovih 150din. je navlakusa. Cim platite prvu ratu automatski ste SAGLASNI sa njihovim pravilima i postajete UGOVORNA strana, onda imaju pravo da vam posalju izvrsitelja ako prestanete da placate jer ste PREKRSILI "ugovor". E onda krece svake godine POSKUPLJENJE po100-200din. dok van ne oderu kozu s ledja. Pamet u glavu....

Davle

pre 8 godina

Batalite se vise nameta,majke mi,niste normalni vise,jel shvatate da narod nema vise odakle da placa,litar goriva 140 din,odes u prodavnicu pazaris za 3500 imas tri dana solidno da jedes,struja poskupela , porez na imovinu dupliran , a plata 35000 hiljada , majke mi idem u kriminalce pa dokle zivim da zivim , jer ovo nije zivot...

dosta je bilo rudar

pre 8 godina

mene interesuje samo da li po ustavu srbije pise negde da se jedna stvar placa dvaputa te molim novinare da istraze povodom toga...i da li postoji rupa u zakonu da se ne placa ta preplata posto vidim da tajkuni i politicari to uveliko koriste za njihove potrebe...drugo ako zele preplatu onda bez reklame i beogradskog jutarnjeg programa i hronike ...bez repriza i vise naucnog programa..trece da se smanji broj radnika sta ce 4000 ljudi ko da rade u rudnik...peto da se ima uvid zasta trose novac ne moze voditelji da ima nenormalnu platu....i kao poslednje i najvaznije uzimaju oni novac i od kablovskih operatera da bi pustili u etar njihov program...dosta vise da pravite ovaj napacen narod ovcama za sisanje

Ing Zoran Vukov

pre 8 godina

Ako se javni servis ovako finansira onda to gređani već podmiruju iz PDV sa kojim se finansiraju pored ostalog buđetski korisnici. Vlada ništa drugo ne radi već smišlja kako da smanji svoje obaveze koji se finansiraju iz buđeta i da te obaveze prebaci na građane. Zašto bi korisnik plaćao 2 puta istu uslugu plaćajući posebno kablovsku televiziju, koja je ustvari dužna da koo distributer plati preuzimanje programa RTS-a.Pa ni jedna stvar se ne plaća odvojeno na dva mesta. Zamislimo prodaju goriva gde se u prodajnoj ceni benzina nalazi i marža prodavca goriva koji ovako finansira svoje troškove a da se još posebno plati i rafineriji. Logično je da kablovski distributer u svojoj ceni usluge ima ugrađenu i cenu za plaćanja preuzimanja programa od RTS-a. Tako sa računom za plaćanje kablovskog programa (koji u meniju ima i kanale RTS ) treba da se kao dokaz prihvati i u zakon ugradi da se korisnici kablovske televizije izuzmu od plaćanja ove takse, koja ne bi ni trebala dase plaća posebno.

e

pre 8 godina

Sadasnji premijer Srbije je u predizbornoj kampanji (dok je na vlasti bila DS) rekao, citoram: Ako SNS pobedi na izborima prvo ce ukinuti pretplatu za RTS. Ovo pisem samo da podsetim, da se nezaboravi.

Nesh

pre 8 godina

One pare sto je Vucic uplatio Srebrenici, isto tako nek uplati RTS u, ili nek ukinu kablovsku tv pa nek pravi ugovor kao oni sa gradjanima a ne na otimanje, licno ja im nikad necu uplatiti pa cemo se terati do Strazbura

milan

pre 8 godina

super bas mi je drago sto nece biti 500din. siguran sam da neću placati mi ovu od 150din....pa da je 15 din NECU da je platim. jer to je moje pravo

Jovan Mitrović

pre 8 godina

Po kom to Ustavu ili Zakonu građanin je obavezan da plaća televiziju? Ako je to POREZ onda ga tako zovite i to onda ima smisla. Taj naziv PRETPLATA potpuno je besmislen i pod tim nazivom ne smete ništa da naplaćujete od građana.

Aleksandar

pre 8 godina

Su ovi ozbiljni? Opet isto? Pa da li ste vi normlani. I dalje ne kapirate da niko nece placati? Na prvi pomen reklama, dovidjenja.
Skremblujte i cao. Mrtvi ozbilni smo po tom pitanju.

mile

pre 8 godina

svima vama koji nećete da platite ni 150 dinara najiskrenije želim izvršitelje, da vam naplate još 5000 troškova. ovo je sramno malo i naravno plaćaću.

.....

pre 8 godina

Po Ustavu imam pravo na slobodu izbora. Moj izbor je da ne gledam RTS a samim tim necu da placam nesto sto ne gledam i ne koristim. Sto pre Bujosevic i svi posle njega to shvate to bolje.
Skremblujte signal to nije tesko u danasnje vreme a i pristup sajtu isto moze da se ogranici (pogledajte npr Washinghton post kako je to uradio) tako da ko hoce RTS da gleda i cita neka plati pa neka gleda.
Ja ne dam ni 1 dinar a ako me posalju na sud i ja cu drzavu poslati u Strazbur zbog krsenja ljudskih prava i prava na slobodan izbor pa da vidimo koga ce vise kostati i ko ce na kraju izaci kao pobednik

kk

pre 8 godina

Srbija,zemlja raznoraznih taksi....
Produzio vozacku dozvolu,taksa skuplja od izdavanje dozvole.Samo taksa iznosi 700 dinara.
Kada smo deci vadili pasose,bilo je 2200 dinara,sada su 3600 dinara.
Sve sto zaradimo ode na akcize,pdv,porez,takse.....
Sinoc na Slavi kod drugara,pricamo,on radi u firmi,nesto tipa security,vozi blindirani kombi.Kaze svaki dan voze pun kombi evrica voze na aerodrom.Ne zna se koliko ma dan dzakova para ide za Austriju.Nije njegova firma jedina,koja to radi.Zato i dinar pao ovih dana.Neverovatne kolicine evrica odlazi iz Srbije svakog dana....

Milance

pre 8 godina

Neko od advokata da podnese tuzbu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti naplate servisa koji ne pruza nikakve komunalne usluge i samim tim gradjani bi trebalo da mogu da sami izaberu da li ce placati ili ce RTS morati da se skrembluje pa ko zeli da ga gleda neka plati.

poznavalacprilika

pre 8 godina

Ove godine uveli na racun za struju akcizu sto nije nikad bilo u istoriji drzave.. Na zadnjem racunu mi stavka akciza 500 din sad ce i pretplatu.. Raste standard nema sta

Aleksandar

pre 8 godina

Su ovi ozbiljni? Opet isto? Pa da li ste vi normlani. I dalje ne kapirate da niko nece placati? Na prvi pomen reklama, dovidjenja.
Skremblujte i cao. Mrtvi ozbilni smo po tom pitanju.

e

pre 8 godina

Sadasnji premijer Srbije je u predizbornoj kampanji (dok je na vlasti bila DS) rekao, citoram: Ako SNS pobedi na izborima prvo ce ukinuti pretplatu za RTS. Ovo pisem samo da podsetim, da se nezaboravi.

milan

pre 8 godina

super bas mi je drago sto nece biti 500din. siguran sam da neću placati mi ovu od 150din....pa da je 15 din NECU da je platim. jer to je moje pravo

Jovan Mitrović

pre 8 godina

Po kom to Ustavu ili Zakonu građanin je obavezan da plaća televiziju? Ako je to POREZ onda ga tako zovite i to onda ima smisla. Taj naziv PRETPLATA potpuno je besmislen i pod tim nazivom ne smete ništa da naplaćujete od građana.

Nesh

pre 8 godina

One pare sto je Vucic uplatio Srebrenici, isto tako nek uplati RTS u, ili nek ukinu kablovsku tv pa nek pravi ugovor kao oni sa gradjanima a ne na otimanje, licno ja im nikad necu uplatiti pa cemo se terati do Strazbura

poznavalacprilika

pre 8 godina

Ove godine uveli na racun za struju akcizu sto nije nikad bilo u istoriji drzave.. Na zadnjem racunu mi stavka akciza 500 din sad ce i pretplatu.. Raste standard nema sta

kk

pre 8 godina

Srbija,zemlja raznoraznih taksi....
Produzio vozacku dozvolu,taksa skuplja od izdavanje dozvole.Samo taksa iznosi 700 dinara.
Kada smo deci vadili pasose,bilo je 2200 dinara,sada su 3600 dinara.
Sve sto zaradimo ode na akcize,pdv,porez,takse.....
Sinoc na Slavi kod drugara,pricamo,on radi u firmi,nesto tipa security,vozi blindirani kombi.Kaze svaki dan voze pun kombi evrica voze na aerodrom.Ne zna se koliko ma dan dzakova para ide za Austriju.Nije njegova firma jedina,koja to radi.Zato i dinar pao ovih dana.Neverovatne kolicine evrica odlazi iz Srbije svakog dana....

.....

pre 8 godina

Po Ustavu imam pravo na slobodu izbora. Moj izbor je da ne gledam RTS a samim tim necu da placam nesto sto ne gledam i ne koristim. Sto pre Bujosevic i svi posle njega to shvate to bolje.
Skremblujte signal to nije tesko u danasnje vreme a i pristup sajtu isto moze da se ogranici (pogledajte npr Washinghton post kako je to uradio) tako da ko hoce RTS da gleda i cita neka plati pa neka gleda.
Ja ne dam ni 1 dinar a ako me posalju na sud i ja cu drzavu poslati u Strazbur zbog krsenja ljudskih prava i prava na slobodan izbor pa da vidimo koga ce vise kostati i ko ce na kraju izaci kao pobednik

ctrl

pre 8 godina

Uvođenjem pretplate za RTS, prekršeni su:
1. Ustav Srbije (čl. 42, 50, 82, 84, 86, 91. i 97.);
2. Zakon o zaštiti potrošača (čl. 16, 20, 36. i 44);
3. Zakon o radiodifuziji (čl. 81. i 127.);
4. Zakon o izvršnom postupku (čl. 36.);
5. Zakon o parničnom postupku (čl. 176.).

Osim toga, Skupština Srbije iz budžeta (tj. od nas poreskih obveznika) plaća RTS-u prenos svojih sednica, što znači da mi dva puta plaćamo RTS - preko pretplate i kroz budžet (!?) Plus, novac od reklama.

A ZA ONE KOJI PLAĆAJU PRETPLATU RTS-u: Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Građani koji bez ugovora plaćaju ovaj reket, takođe su saučesnici u krivičnoj radnji nad trećim licima, za koju je predviđena maksimalna kazna do 40 godina zatvora.

Povidon

pre 8 godina

Vucic je obecao da ce ukinuti pretplatu za RTS. I ukinuo je. Ovo je taksa a mi smo svi majmuni. I ta taksa iznosi 150din umesto 500din zato sto Vucic misli i na najugrozenije i zato je uveo AKCIZU NA STRUJU OD 7,5 odsto kao i sto je povecao ostale akcize. I tako sada svi placamo mnogo vise od tih 500din. Kazem ja lepo, taksa nije 500din nego je 150din a mi smo svi majmuni. Od okupanog radikala je ovakav bezobrazluk i bio ocekivan a ti narode opet glasaj za okupane bez bedza.

Perla

pre 8 godina

Nije u pitanju iznos od 150 dinara mesečno koje, na sreću, mogu još uvek da platim, već nasilno nametanje nečega što ne želim i to preko zakona, a u formi takse.

Ako je EPS javno preduzeće, onda ono može da naplaćuje samo svoje usluge - čitaj isporučenu energiju - svojim potrošačima i ništa više. Ne može da naplaćuje ni takse ni poreze jer to nije u njihovoj delatnosti i protivno je svrsi zbog koje postoje ova preduzeća. Dalje, po kom osnovu podatke o svojim klijentima tj. potrošačima električne energije može da ustupa drugome bez moje izričite saglasnosti, a ja im nisam dala takvu saglasnost niti ću im dati.

Pretpostavljam da nas ima dosta koji ovako rezonujemo pa predlažem da se na nekom forumu udružimo i smislimo taktiku za osporavanje ovog harača i samovolje. Pretpostavljam da ima dosta ljudi iz struke koji bi nam pomogli da smislimo i primenimo adekvatan pravni odgovor na ovo bezakonje sa njihove strane. Ne dopustimo im da nas ovako ponižavaju i pljačkaju.

Nenad

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!

dosta je bilo rudar

pre 8 godina

mene interesuje samo da li po ustavu srbije pise negde da se jedna stvar placa dvaputa te molim novinare da istraze povodom toga...i da li postoji rupa u zakonu da se ne placa ta preplata posto vidim da tajkuni i politicari to uveliko koriste za njihove potrebe...drugo ako zele preplatu onda bez reklame i beogradskog jutarnjeg programa i hronike ...bez repriza i vise naucnog programa..trece da se smanji broj radnika sta ce 4000 ljudi ko da rade u rudnik...peto da se ima uvid zasta trose novac ne moze voditelji da ima nenormalnu platu....i kao poslednje i najvaznije uzimaju oni novac i od kablovskih operatera da bi pustili u etar njihov program...dosta vise da pravite ovaj napacen narod ovcama za sisanje

Boki

pre 8 godina

Ovih 150din. je navlakusa. Cim platite prvu ratu automatski ste SAGLASNI sa njihovim pravilima i postajete UGOVORNA strana, onda imaju pravo da vam posalju izvrsitelja ako prestanete da placate jer ste PREKRSILI "ugovor". E onda krece svake godine POSKUPLJENJE po100-200din. dok van ne oderu kozu s ledja. Pamet u glavu....

Davle

pre 8 godina

Batalite se vise nameta,majke mi,niste normalni vise,jel shvatate da narod nema vise odakle da placa,litar goriva 140 din,odes u prodavnicu pazaris za 3500 imas tri dana solidno da jedes,struja poskupela , porez na imovinu dupliran , a plata 35000 hiljada , majke mi idem u kriminalce pa dokle zivim da zivim , jer ovo nije zivot...

Ing Zoran Vukov

pre 8 godina

Ako se javni servis ovako finansira onda to gređani već podmiruju iz PDV sa kojim se finansiraju pored ostalog buđetski korisnici. Vlada ništa drugo ne radi već smišlja kako da smanji svoje obaveze koji se finansiraju iz buđeta i da te obaveze prebaci na građane. Zašto bi korisnik plaćao 2 puta istu uslugu plaćajući posebno kablovsku televiziju, koja je ustvari dužna da koo distributer plati preuzimanje programa RTS-a.Pa ni jedna stvar se ne plaća odvojeno na dva mesta. Zamislimo prodaju goriva gde se u prodajnoj ceni benzina nalazi i marža prodavca goriva koji ovako finansira svoje troškove a da se još posebno plati i rafineriji. Logično je da kablovski distributer u svojoj ceni usluge ima ugrađenu i cenu za plaćanja preuzimanja programa od RTS-a. Tako sa računom za plaćanje kablovskog programa (koji u meniju ima i kanale RTS ) treba da se kao dokaz prihvati i u zakon ugradi da se korisnici kablovske televizije izuzmu od plaćanja ove takse, koja ne bi ni trebala dase plaća posebno.

mića

pre 8 godina

građani ako prístanemo na to biće za početak 150 ali ubrzo ćemo plačati 500 to je samo varka da prihvate građani od 150 dinara NEMOJMO DA PRIHVATIMO.

Samo pošteno

pre 8 godina

svima vama koji nećete da platite ni 150 dinara najiskrenije želim izvršitelje, da vam naplate još 5000 troškova. ovo je sramno malo i naravno plaćaću.
(mile, 20. decembar 2015 11:45)

Mile, RTS se već finansira iz budžeta i od reklama. Uvođenje obavezne "pretplate" pod nazivom takse je sramota i kršenje je nekoliko građanskih prava. Ne radi se ovde o iznosu (150 dinara), već o principu.
A ako teramo mak na konac, za šta i da im se uopšte plaća? Za reprizu reprizine reprize i za naše pravo da gledamo pola Lige šampiona? Bez školskog programa itd.
Ne može država da se seti da postoji samo kada uzima. Država mora i da štiti i da daje. A građani takođe moraju da shvate da postoje i prava i obaveze.

Todor

pre 8 godina

Kada je TV digitalizovana postoji tehnička mogućnost da se neplatiši uskrati program (kao naprimer za mobilni, internet i kablovska TV). Ovako, ovo meni liči na vreme iz 80-ih kada su sva preduzeća i ustanove bili obavezni da se pretplate na “Borbu”. Nebi me iznenadilo da nas vlast natera da kupujemo “informer”.

ne znaci ne

pre 8 godina

Nekada su dolazili oni Jehovini svedoci, rekao sam im da nisam zainteresovan i nikada vise nisu dosli.

Sada cu izgleda morati da idem sam da ih nadjem, to su jedini ljudi
koji su me razumeli kada sam rekao

NE prvi put. nije trebalo sto puta da im se kaze NE.

Milance

pre 8 godina

Neko od advokata da podnese tuzbu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti naplate servisa koji ne pruza nikakve komunalne usluge i samim tim gradjani bi trebalo da mogu da sami izaberu da li ce placati ili ce RTS morati da se skrembluje pa ko zeli da ga gleda neka plati.

Obicni gradjanin Srbije

pre 8 godina

Kako moze uz racun za struju. Za struju sam potpisao ugovor sa EPS-om kada sam se uselio u stan. Na osnovu cega i kog papira moze neko nesto da mi naplati? Dajte ugovor da potpisem pa cu da placam

bachi

pre 8 godina

Opet uz račun za struju?! Kako ne shvatate da dosta ljudi ima neki bar minimalni dug za struju i da onda ne može da plati ovu taksu čak i da hoće jer mora prvo da svede struju na nulu! Imate li mozga napredni radikali?!

moi

pre 8 godina

Zasto nas drzava tera da placamo nesto sto ne koristimo? Jel`to znaci da ja mogu da stanem kod zebre ispred moje zgrade i da svakom ko predje naplatim cas francuskog jezika, posto od toga zivi cela moja porodica...ne moraju da uce ako nece, ali ce morati da plate, ili vadim oklagiju iz ranca...

laki78

pre 8 godina

Ja sam iskljucio i prikljucak za fiksni telefon jer ne zelim da placam ono sto ne koristim pa ce isto vaziti i za RTS taksu-pretplatu.Nema sile da mi to naplate.Dostavite mi gospodo ugovor,ponudite mi tu uslugu pa da vidimo zelim li je.Ajd uvedite takse i za druga javna preduzeca i ustanove,zasto samo za RTS?

Kapetan Mikula Mali

pre 8 godina

Znate sta,da se sada ugasi RTS i da se otpuste svi radnici ne bi se nista promenilo u nasim zivotima.
Nepotrebni ali totalno.
I koliko takvih na budzetu!?

realista

pre 8 godina

RTS mi nije obezbedio signal vec kablovski operater kog redovno placam. Ukoliko zelim neki dodatni program ( HBO. Arena...) jednostavno dodatno platim packet. Tako I RTS moze svoj reprizni program da spakuje u paket, pa ko zeli nek uplati. Da li ce ukinuti reklame koje su izuzetno skupe i kojih ima vise nego programa? Cak se I dnevnik prekida sa istim. Novac iz budzeta I prihod od reklama im je dovoljan za opstanak, a da imaju vise nego sto je potrebno govore njihove plate I broj zaposlenih. Uzgred, neko je u predizbornoj kampanji govorio da ce pretplata biti ukinuta. Zaboravljamo li, ili postajemo botovi koji se zadovoljavaju sendvicima?

Student

pre 8 godina

@elgladijator Zbog čega da ne koristi mobilni i Internet. Čovek može svoj krvavo zarađen novac da potroši na šta hoće. Mobilni i Internet mu trebaju, a RTS mu ne treba. Lepo kaže čovek, neće da plaća neradnike. Njegovo pravo, a mislim i da je pravo svih nas. Ako su najgledaniji kao što ističu, onda lepo neka skrembluju svoj program i ko plati neka gleda. Baš da vidim ko bi platio.

Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?

pre 8 godina

@filozof Makarije

" Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao"

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !

Una

pre 8 godina

Ne moze naplata uz strujomer. Ja ne gledam televiziju. Nemam elevizor. I sta da placam onda? Bahate ministre i poslanike. Nedam ni pare. Drzava me dovela do prosjackog stapa.

Mere razuma

pre 8 godina

Najpre, mora se 'stati za vrat' lažnim obećanjima političara kakvo je i obećanje premijera Vučića da će, po dolasku na vlast, ukinuti rts pretplatu.
To je, pravno rečeno, obmana; obmana na koju je naselo 25% ukupnog biračkog tela.
Drugo,rts se finansira i iz budžeta ( novac poreskih obveznika) od reklama a deo 'kolača'dobija i od kablovskih operatera - što je više nego dovoljno za podmirenja svojih potreba.
U tim finansijskim okvirima rukovodstvo rts - a treba da racionalizuje svoje finansijsko poslovanje kroz smanjenje ogromnog broja zaposlenih, kroz smanjenje enormno visokih plata zaposlenih ( urednici programa imaju 3 puta veću platu od akademika ; o lekarima , profesorima, inžinjerima... da se i ne govori.
Ne postoji pravni osnov nasilnog,dodatnog naplaćivanja tv pretplate ; naročito se taj harač ne može realizovati 'kroz račun za struju'; sa EDS su građani ponaosob potpisali Ugovor iz koga proističu 'prava i obaveze' ; sa rts - om takva vrsta Ugovora ne postoji - stoga ne postoje ni 'prava ni obaveze'.
Moguć kompromis bi bio pojedinačno potpisivanje Ugovora sa rts - om, iz koga bi proisteka 'prava i obaveze', uz istovremeno 'sklemblovanje' programa rts- a kod kablovskih operatera. Pa, ko voli, nek' izvoli.

zoran

pre 8 godina

Prihvatanje placanja takse za RTS je prihvatanje civilizaciskih standarda.Vidim da ovdena ima mnogo DS trolova koji napadom na taksu ustvari napadaju Srpsku vladu.
(Bernadeta, 20. decembar 2015 19:28)
Koji civilizacijski standardi su bili u Vučićevoj glavi kada je u predizbornoj kampanji JASNO, GLASNO I JAVNO rekao da će, kad dođe na vlast da UKINE pretplatu pa sad liže to što je onda...???? I ko ovde-NA troluje, Bernadeta? Ti ili DS? I ko u stvari napada S(veliko)rpsku v(malo)ladu? Narodu je pun klinac laganja i trolovanja i to više i nema mnogo veze sa televizijom, taksama, Kosmetom i rotkvama struganim. Sve teže i teže se živi a svakodnevno se žvalavi po medijima kako nam je sve bolje i bolje. Ako si ti slepa i gluva i nepismena, ipak ima još uvek dosta sveta koji ima više od dva grama mozga, Bernadeta.

Nepismeni ste bre načisto! Vadi te ovo "Bernadeta"!

BobFreedom

pre 8 godina

Bolje da se tih 150 din. uplacuje u fond za medicinske aparate i opremu. TV nije neophodan ali lecenje i dijagnostika svima treba za zivot!!!

stefan

pre 8 godina

Botovi vi ako cete da placate,placajte.nemojte nas da smarate...narod nece placati..videcete zivi bili..pa nemogu celu Srbiju da uhapse..

Lik

pre 8 godina

"Pretplata za RTS nema veze sa rezimima na vlasti, vec za opredeljenje da se placa-i to minimalno, za nesto sto je javno dobro, nesto od cega bi svi trebalo da imaju koristi... (jegood, 20. decembar 2015 12:08)

To stoji ali za normalne države, ovde ćeš pre svega da plaćaš plate za preko 3000 zaposlenih od kojih je bar 2500 parazita a posao mogu da urade onih preostalih 500. Oni prvo treba da razjure tu bulumentu, prilagode troškove vremenu u kojem živimo gde narod jedva preživljava pa onda da vidimo gde smo i šta smo.
Ovako, od plaćanja tog harača nema ništa i ne postoji sila koja će milione građana da primoraju na to, uostalom smeše im se izbori pa ćemo da vidimo, ako narod izglasa ove iste e onda znači da hoće taj harač i onda je jasno.

Srdjan x

pre 8 godina

Ma dajte. 150 dinara je od direktne naplate. A u stvari placamo mnogo vise kroz akcize indirektno kroz povecanje iste. Jer resto novca ce RTS namiriti iz budzeta. Tog parazita treba naterati da se sam finansira preko reklama i drugih nacina a ukoliko to nije moguce , ukinuti ga . Mnogo veci privredni giganti su ugaseni sto bi RTS bio izuzetak

MojeIme

pre 8 godina

To je taman 150 RSD vise nego sto sam bio spreman da im platim. Prva stvar je da je potpuno skandalozno da potpisnici ugovora sa EPS dobiju takvo kukavicje jaje. RTS neka posalje ugovore svakom gradjaninu (i plus svoje akcije u vrednosti 150 RSD) pa onda neka naplacuje. Ovako im sleduje tuzba, istog trenutka kad mi stigne taj racun. Vec sam spremio tuzbu, a imam i advokata. Pa ko prezivi. Dokle god imaju reklame i dokle god repriziraju iste (prilicno lose) serije i dokle god su servilni prema ama bas svakoj vlasti, do tada od mene ni dinara. Prijatno.

Noliferson

pre 8 godina

Cela moja porodica prestala da vozi kola i da pusi. Svuda sad idemo biciklom,jedino ako treba nesto tesko prevesti tad idem autom. samo ja sam trosio prosecno 10.000 mesecno na benzin i duvan! vec dvoje iz porodice uveliko rade preko,jos malo pa cu i ja. Asta la vista parazitland!

Petar

pre 8 godina

A 4 miliona sto su dobili? Jel 4 miliona da pustaju ,,Srecni ljudi" ,,Porodicno blago" ,,Stizu dolari" ? Zabavni program je nula u odnosu na druge televizije. Od mene nula(0) dinara

Стеван

pre 8 godina

Па да ли ви мислите да ми који нећемо да плаћамо РТС смо дебили.РТС се финансира из буџета који ја пуним кроз порезе,затим добијају паре од реклама које трају да заборавим шта сам гледао и најзад добијају паре од кабловских оператера.Мало ли је за почетак.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

ne gledam rts, ne gledam tv uopste, jedino sportske kanale, tako da ne vidim razlog da placam tu pretplatu, mi ih vec finansiramo kroz budzet, jer su u budzetu pare nas poreskih obaveznika i gradjana ove zemlje, ako im to nije dosta neka se slobodno ugase, nikakva steta ne bi bila, ionako smo naucili napamet,bolji zivot i srecne ljude!!!

crko pejdžer

pre 8 godina

ovo će ići kao i prethodna pretplata.
Ko bude blesav plaćaće a ko neće na kraju će biti puj pike ne važi, a ovima što su plaćali narašće ROGOVI I UŠI kao i prošli put.
Od mene dinara neće videti ne iz razloga što nemam nego iz razloga što NE DAM pa neka tuže pola Srbije ako smeju kao i prošli put.
Porez na BUDALE!

sabke

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nenad,


A placas mobilini, net. Koliko je to mesecno? Koliko praa dajes na ostale budalastine? Na primer cigarete ako pusis? taksa nije ni za jedno malo pivo u kaficu
(Zuja, 20. decembar 2015 13:05) # Link komentara

Ama covece svhati da je svako ima pravo da gleda sta hoce na TV-u. Ne gledam RTS, ne gledam TV i necu da placam nesto bespotrebe (u toj postavci se moze smatrati haracom).
A i druga stvar je da nisu tu u pitanju 150 dinara nego cetiri milijarde koje svi dajemo (citaj tekst).

nada22

pre 8 godina

Da li će uz račun za struju slati POSEBNE uplatnice za TV-taksu U istoj koverti)?
Ako će tako biti uz oslobađanje poštarine za isto, mogu da razumem. Ali mi nikako ne pije vodu da se TV-taksa navodi kao stavka na bilo kom računu, odnosno OBRAČUNU za POTROŠNJU.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ma neci da im dam ni 150. Barem da imaju nesto vredno gledati ali ono nista. Kad bude imalo sta da se gleda sem vesti tad cu da platim (a ionako vesti mogu i na netu da se vide)

miki

pre 8 godina

Struju ću platiti,televizor ni ne stínem da gledam,vesti pročitam sa telefona,a što se tiče EU ni to nisu pitali gradjane da li žele,a ako već moramo nek država daje socijalnu pomoć kako bi mogli sve da platimo i da preživimo kao sav normalan svet.Prvo nas je EU uništila sankcijama i bombardovanjem a sad nam kao pomažu.

losmi

pre 8 godina

Necu je placati svakako tv preplatu koliko god da bude. Ugasili ste analogne predajnike a nesposobni ljudi iz Emisione Tehnike i veze ne umeju da zavrse posao , svaki dan prekida slika pa sam morao da predjem na IPTV na kom imam vise programa i mogu da biram sta zelim da gledam.

Душан

pre 8 godina

Ја слушам премијера он је рекао: Немојте плаћати ТВ.преплату она
се финансира из буџета ,а није рекао ко финансира и пуни буџет.

Država to su oni

pre 8 godina

Država treba to da rasčisti sa operaterima sa kojima imamo potpisane ugovore. Pa onda lepo moj provajder mene obavesti da ima novu ponudu u okviru paketa koja je do sada bila "besplatna" a koja će se na dalje naplaćivati dodatno i da se ona zove program RTS-a a ja onda kažem da nisam zainteresovan i da želim da je otkažem. Eto to bi tako trebalo da se uradi a onaj ko hoće neka plaća i to je to. Lako i jednostavno a ne ovako protivustavno da jednu te istu uslugu verovatno plaćamo po dva puta jer državni sistem više ne zna kako da nam izvuče i to malo sredstava za život koje krvavo zarađujemo. Uostalom ne može mene neko da natera da koristim uslugu koju čitaj: NE ŽELIM!!!

steva

pre 8 godina

"Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao" A neka meni neko navede zemlju u kojoj predsednik ukida radnička prava zaposlenima,pokrade sav novac iz penzionog fonda,iz zdravstvenog osiguranja,staru deviznu štednju,jezda,dafina i t.d.i da mu narod posle toga na mitinzima skandira: "slobo mi te volimo" !!!??? Prema tome ako smo posebni i ekstremni u trpaljivosti bićemo posebni i dosledni u ostvarivanju naših građanskih prava,t.j. prava da ne plaćamo ono što ne gledamo

Trifke

pre 8 godina

Toliko mi idu na zivce ta taksa i taj RTS da cu na sledecim izborima ukidanje te takse ili RTS-a, u predizbornim obecanjima stranaka koje ce ucestvovati na njima, visoko da vrednujem prilikom donosenja odluke za koga cu da glasam.

delta

pre 8 godina

(Banjaluka, 20. decembar 2015 12:37)

Od toliko kablovskih kanala ti hoćeš da gledaš RTS?
Onda plaćaj kad ti se gleda ja neću jer ne gledam niti ću gledati....

dukiVrs

pre 8 godina

Buljosevic moze da dobije sendvic umesto 150 dinara. Ne da im necu uplatiti jer svakako rts i nemam memorisan. Mogu da vrse naplatu kako hoce, ne dam.

Chaotic33

pre 8 godina

Vec se placaju nepostojece stavke u okviru racuna za struju, gas i komunalije (obracunata snaga, naknada za struju iz obnovljivih izvora, ekoloska zastita-najnerealnija stavka, ocitano, korigovano i svedeno stanje gasa), zasto ljudi nemaju toliko negativan stav i za ove stavke kao za tv pretplatu?

Blurry

pre 8 godina

A shta ako nemam TV, ne zelim da ga gledam ( kao shto ga I ne gledam),a samim tim necu ni da ga placam?! P.s. ako ih narod finansira oni nemaju pravo da pushtaju reklame, neka biraju ko ce da ih finansira! Ne moze na dve stolice!

ajme nama

pre 8 godina

Vratite programsku šemu i kvalitet TVBG , platiću ako treba 500 din. ili kvalitet JRT, platiću i 1000 din. a za ovo sad ne dam ništa.

Aca

pre 8 godina

Meni najvise smeta sto ce ljudi opet da glasaju za one koji im svaki dan uvode nove namete. Samo da vas podsetim nekada se placala pretplata za radio, tv i radio u kolima. Setite se onih crvenih i zelenih racuna sto je postar donosio.

delta

pre 8 godina

(Las Vegas, 20. decembar 2015 13:13)


Za horove, dzes i ostalo me briga kako kazes a za sport imam Sport klub i Arenu sport..


Dovidjenja i hvala na svim ribama

KoleM

pre 8 godina

Mislim da treba da postoji taksa sa neku televiziju koja bi učila narod pozitivnim vrednostima, nauci, porodici, učenje svega i svačega, ali me nervira da sam budala. Znači budale su plaćale a oni koji nisu ispadoše najpametniji. Hoću da plaćam sve obaveze ali neću da budem budala. I u autobusu jedini kucam kartu. Tako i oni koji su na divlje gradili su bolje prošli od onih koji su tražili dozvole.

јединствен простор

pre 8 godina

Ако је Србија, онда шта ће РТ Војводине? Где је ту РТ Шумадија? Чему покрајина? Зашто да плаћамо скупштинске лешинаре да заседају једном месечно и имају плате од по пар хиљада евра? Срамота! Цео свет се уједињује а ми се развлачимо на 20 управа. Уз интернет и све могуће системе за надзор, престаје потреба за скуптштином војводине.

sir oliver

pre 8 godina

ni ja ne zelim ministra energetike ni drugog sekretara vlade, pa ga placam! javni servis, drzavna firma, mogu napraviti zakon kakav hoce da se placa i mora da se placa, hteli to ili ne! e sad, i plate na javnom servisu moraju biti dostupne javnosti, isto kao i cena muzickih dogadjaja u organizaciji gradova! zakljucak: mora da se plati, ali MORAJU da mi kazu sta placam, koga i koliko!

Milan

pre 8 godina

Bilo bi lepo da izračunaju ekonomisti koliko tih 4 milijarde iznosi u Evrima,pa da se vratimo nazad na propale firme ,koje su isisali ogromne pare bez dinara ulaganja. Privreda koju su svi oni manje više ugasili ,donosila bi profit ali to nekome nije odgovaralo. Sad namet pod naznakom svuda se plaća(tačno) ali koliko tamo naroda radi i za koje pare. Šešelj uvede taksu na oružije ,dan danas živi ,ozbiljne pare se otimaju od već sirotog naroda.O akcizama i izmišljenim opravdanjima tužno je govoriti.Povećanje penzija svako normalan pamti reči pre smanjenja ,da će se svako vraćanje procentualno odnositi na uzeto. Propaganda mi povećavamo penzije je laž izrečena i masa aplaudira za takve poteze. Mi smo lud narod u začaranom krugu loših političara.Ni sam Bog nam pomoći neće.

koki

pre 8 godina

Platio bih tih 150dinara ali da bude čist posao.Na poseban račun,njihov račun.
Ovako mi izgleda puno prostora za prevare na zajedničkom računu sa EPS kao što je i bilo.

ETF

pre 8 godina

@(Todor, 20. decembar 2015 17:04)

Boze mili kakvu budalastinu napisa covek.Mobilni ima SIM karticu preko koje se dobija signal i veza. TV prijemnik ako nije kablovski operater radi i dalje na antenu na krovu.Set box pretvara analogni u digitalni signal

Xejter

pre 8 godina

Oni koji su ZA pretplatu: U teoriji, javni servis bi trebao da se plaća novcem gradjana da bi se očuvala njegova nezavisnost, da bi kritikovao vlast, a ne da Vlada odlučuje sta će da se prikazuje a sta ne. Da li je to moguce? Naravno da nije! Javni servis će UVEK prikazivati ono što odgovara ljudima na vlasti. Zato NECU da plaćam RTS. Sram vas bilo, obećali ste da ćete ukinuti pretplatu. Pa jel ova država postoji zbog nas ili mi zbog nje? Jel treba kao Sirijci svi da se iselimo u Nemačku pa kome ćete onda da naplacujete? Divljim svinjama, medvedima i jelenovima?

Prekinite bre više sa haracenjem ovog napaćenog naroda, učinite da mu makar prividno bude bolje!

Aleksandar grozni

pre 8 godina

Posto ste ozakonili da ja gradjanin postanem vlasnik dela RTSa,jer je kako kazete RTS vlasnistvo gradjana Srbije, da mi svake kalendarske godine isplatite eventualnu materijalnu dobit,te da mi svakoga meseca isplatite odredjeni procenat od reklama,da mi distavite primanja i honorare svih zaposlenih,jer kao suvlasnik imama prava na to.U protivnom ja necu da vam placam nista,jer samnom niste sklopili nikakav ugovor o koriscenju vaseg programa.U slucaju da me cenjena Javna Kuca i servis svih gradjana Srbije utuzi,trazicu vam ostetu zbog krsenja zakona o oblagacionim odnosima,ksenju ustava,i drugih odredbi koje ne prepoznaju obavezu predpostavke konzumiranja neceg sto jedinka ne zeli.

Aleksandar

pre 8 godina

@Gradjanka

Pa gde si ti SNS botu. pogledaj malo taj BBC i videces da nema reklame. Ima samo svoje reklame iz rezije BBC-a, za svoje emisije. Tako ne lupaj mnogo.

Gradjanin Beograda

pre 8 godina

Ovo je samo dokaz premijerove nesposobnosti da resi problem. Kada bi se RTS restrukturira i na njemu odvojili oni koji stvarno rade od onih koji ne rade nista ili rade minimalno, pa se broj zaposlenih smanjio na razumnu meru, a posebne celine, kao sto su npr. orkestri, PGP, itd. izdvojile onda bi troskovi sistema bili daleko manji i najveci deo bi se pokrio komercijalnim prihodima. Ovako, Premijer ne zeli da resava najvazniji problem u zemlji, a to su javna preduzeca ciji je nivo usluge nizak i koja su ogrezla u parazitizam. Gradjani treba da istraju da ovo ne placaju, a Vladi Srbije veliki minus sto nema petlju da resava problem koji je sam drzavni aparat i napravio.

ten yard penalty

pre 8 godina

Neko od advokata da podnese tuzbu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti naplate servisa koji ne pruza nikakve komunalne usluge i samim tim gradjani bi trebalo da mogu da sami izaberu da li ce placati ili ce RTS morati da se skrembluje pa ko zeli da ga gleda neka plati.
(Milance, 20. decembar 2015 11:58)

Kome da podnese zzalbu!??..."ustavnom" sudu!??...Pa tom istom "sudu" je trebalo godinu ipo dana da donese "odluku da je smanjenje penzija zakonsko i u skladu sa Ustavom"!???!!....o "obrazlozzenju odluke" suvishno je i troshiti rechi...teletabisi bi je bolje "obrazlozzili"...

Bane

pre 8 godina

Ustav Srbije, clan 91., citat:

"Обавеза плаћања пореза и других дажбина је општа и заснива се на економској моћи обвезника."

Kako ce taksu placati nezapolseni?

BBC

pre 8 godina

Meni licno taksa od 150 dinara ni iz dzepa ni u dzep. To je jedno pice u kafani a popijem ga toliko.Vidim da se niko ne buni sto placa pretplatu za fiksnu telefoniju koja je oko 700 dinara.Koliko danas ljudi koristi fiksnu telefoniju? Koliko kosta mesecno konekcija za net? Koliko se novca da za mobilne telefone? Nije taksa za RTS 1500 dinara. Ne gledam RTS ali cu ga palcati. Ne predstavlja mi neki trosak. Samo da podsetim ove koji pricaju da nece da placaju po zakonu o izvrsiteljima oni imaju prava da vam naplate trosak i jos da zaracunaju svoju zaradu koja nije mala.Imaju pravo da blokiraju zaradu,penzije pa cak i da skidaju sa stednih knjizica. To je vazeci zakon u Srbiji.Ko ne veruje neka gugla

BBB

pre 8 godina

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !
(Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?,

I u Srbiji nezposleni dobijaju nadoknadu ako si na birou. Ali ne ceo zivot
(Privrednik, 20. decembar 2015 17:46)


A pretplatu i ceo život i bez da imaš TV prijemnik.

Privrednik

pre 8 godina

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !
(Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?,

I u Srbiji nezposleni dobijaju nadoknadu ako si na birou. Ali ne ceo zivot

b

pre 8 godina

Zašto se neskrembliuje preko kabla ili preko digitalnog signala pa ko želi da plati?
Ovako njih 3000 hiljade nemaju ni obrazovni ni kulturni program, a puni reklama.

filozof Makarije

pre 8 godina

Ne placate vi nego vasi roditelji.Pitajte roditelje da li ce da placaju? Neka vam ukinu lovu za net i mobilni. Da li ce taksu da placa 40% Srbije koji nemaju kablovske operatere? Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao. Nisam potpisao ugovor sa drzavom oko placanja poreza na imovinu pa me godisnje oderu ma koliko povecali procenat. U Skupstini Srbije je donesen zakon o medijima i javnom servisu. Trazite ukidanje tok zakona

Aca

pre 8 godina

Šta će oni kojima je struja isključena, uklonjen strujomer (takvih na žalost nije malo)? Pritom, računi stižu i dalje. I da li ja moram da plaćam gledanje reklama dužine kao na Pinku (po 20 minuta)?

Veliki brat

pre 8 godina

Uvedite porez na šund!


Obrazloženje za pretplatu je to što veliki broj zemalja ima uvedenu pretplatu, pa čak i susedna Hrvatska, u kojoj je pretplata oko 10e, a državna televizija se SAMA brine o naplati.
ALI, na HRT nećete gledati 10 minuta reklame u sred filma, i nećete SVAKI DAN gledati REPRIZE serija i filmova iz bivše SFRJ.

Pa ovde bolji program imaju pojedine komercijalne televizije nego RTS.


Zatim, zašto bi neko iz Subotice finansirao TV Vojvodinu, zato što se tako zove?
RTS favorizuje Beograd (veći broj emisija posvećenih dešavanjima u BG, počevši od Beogradskog TV programa u udarnom terminu), dok TV Vojvodina favorizuje Novi Sad.


Ja sam za to da te televizije finansiraju lokalne samouprave, a iz sastava RTS-a izdvojiti orkestre (Veliki narodni orkestar, džez orkestar, itd.) i sve ostalo što ima veze sa kulturom, i to posebno finansirati.

Takođe, fonoteku nekadašnjeg Radio Beograda izdvojiti i stvoriti od njega instituciju koja će arhivirati i čuvati to nacionalno blago, a takođe prikupljati i nove materijale.

Ako mogu za članove SANU, od kojih mnogi nemaju reference ni docenti da budu po novim uslovima (radovi na SCI i slično), mesečno da daju po preko 100.000 dinara plus troškovi zgrade i ostalog, mogu i ove kulturne institucije vezane za izvornu muziku svih žanrova.



ILI, da plaćamo taj RTS, ali da NEMA reklama i da se program uređuje anketiranjem gledalaca!

mile

pre 8 godina

svima vama koji nećete da platite ni 150 dinara najiskrenije želim izvršitelje, da vam naplate još 5000 troškova. ovo je sramno malo i naravno plaćaću.

Loga

pre 8 godina

U Srbiji,vlada totalna nepismenost,neobrazovanje,ne citanja ugovora.
Kablovsko operagor njje proizvodjac programa.Pfoizvodjac j vlasnik TV ,RADIO programa su TV/RADIO STANICE.One svoj proizvod prodaju,kao krompir,meso,cipele i od toga zive.Na kupcu je da go kupi illi ne,program do gledaocevog tv/radio aparata,moze biti dopremljen:vazduznim putem-antena,Satelitska antena,kablovima,telefonskim zicama,internetom.Na koridniku je da to sam izabere.

Las Vegas

pre 8 godina

Srbin ne bi nista da placa. Nece da placa prevoz, parking, struju, komunalije.... Ali zato placa net, mobilni,krpice, izlazak. Taksa za RTS ide i na simfonijski orkestar i hor RTS, narodni orkestar RTS, Dzez orkestar RTS, Radio Beograd. Neko ce da kaze bas me briga za to. Gde cete da gledate razne prenose sa OI, SP i EP u kosarci, fudbalu,odbojci, vaterpolu? Da li mislite da to treba da bude besplatno? RTS da je pametan da zamraci signal TV operaterima (nadam se da hoce) pa onda neka kablovski operater naplacuje RTS kao i ono kanali za odrasle.Onda cete da placate ko bele lale kada dodju OI. U Francuskoj je TV pretplata 160 evra godisnje i nema zemlje gde se ne placa javni servis.Kod nas u Srbiji vreme komunizma jos u nekim glavama nije izaslo

Smiky ironija

pre 8 godina

mene zanima, kakvo je pravilo za ljude koji imaju ugovore kod operatera, kablovska, iptv, total, da li oni moraju da placaju taksu.

Zuja

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nenad,


A placas mobilini, net. Koliko je to mesecno? Koliko praa dajes na ostale budalastine? Na primer cigarete ako pusis? taksa nije ni za jedno malo pivo u kaficu

Bojan

pre 8 godina

Država je tu najviše kriva,kad je dozvolila da kablovski operateri preuzimaju besplatno javni servis.Ako hoćete dobar javni servis,to mora da se plati.
E sad,što je nama sve skupo,to je druga stvar!

jegood

pre 8 godina

Pretplata za RTS nema veze sa rezimima na vlasti, vec za opredeljenje da se placa-i to minimalno, za nesto sto je javno dobro, nesto od cega bi svi trebalo da imaju koristi. Ja to podrzavam i ne zelim samo PINK program i rijalitije na svim televizijama, sto i jeste sada na svim televizijam osim na RTS-u...

Cika Djura

pre 8 godina

Ama covece svhati da je svako ima pravo da gleda sta hoce na TV-u. Ne gledam RTS, ne gledam TV i necu da placam nesto bespotrebe (u toj postavci se moze smatrati haracom).
A i druga stvar je da nisu tu u pitanju 150 dinara nego cetiri milijarde koje svi dajemo (citaj tekst).
(sabke, 20. decembar 2015 13:27)

Cekaj Care, A da ti podignu porez na sve zivo i da RTS-u daju 10 milijardi evra sta bi ti rekao. Bas me briga ne placam JA. Sada odjednom svi nemaju televizore, Niko ne gleda RTS.Gde gledas razne sportske prenose? Kablovski operater ne placa nisto ni za jedan jedini domaci program.Skida sa satelita i to ti daje u ponudi.Placa samo odredjene pakete kao sto su Discovery, HBO, 24 Kitchen Eurosprt.....

pera

pre 8 godina

Zivim u jednoj evropskoj zemlji,placam kablovski paket nacionalni tel.operater. I naravno uz racun za struju ide i tv.preplata, na godisnjem nivou. I niko me ne pita zelim li ja to. E sada, REALNO,ne znam jos koliko dugo ce narod u Srbiji moci da prolongira to placanje.S`obzirom da Srbija ide prema Eu.

Jedino rešenje

pre 8 godina

@ Perla

Molim razumne komentatore, a takvih je većina na ovom forumu, da još jednom pročitaju ovaj odličan predlog pod šifrom "Perla".
Ako neko ima inicijativu, uključujući i pomenutog "Perla" komentatora, neka iznese mogući način na koji bi se predlog komentatora "Perla" konkretno realizovao.

elgladijator

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad, 20. decembar 2015 12:06)
I svi slični komentatori

Ali zato imaš da svoj "krvavo" zarađeni novac daš i za mobilni telefon i za internet. To nije sporno. Nemoraš da gledaš RTS ali nemoj ni telefon ni internet.

Bernadeta

pre 8 godina

Prihvatanje placanja takse za RTS je prihvatanje civilizaciskih standarda.Vidim da ovdena ima mnogo DS trolova koji napadom na taksu ustvari napadaju Srpsku vladu.

j

pre 8 godina

pa dobro oko 150 pa cak 20p dinara je ok... problem ce biti ako je to privremeno a posle ce svako malo da poskupljuje. ovoliko mogu uvek da platim i stvsrno ne vidim problem. ne podnosim ovu vlast, nisam podnosio ni zute ali 150 din stvarno nije mnogo. 500 je mnogo i o odbijam da platim po cenu da se zavadim sa drzavom za sva vremena.

Gradjanka

pre 8 godina

Ne razumem ove sto ogorceno pisu protiv te tkzv takse.Da li mislite da drzavni javni servis treba ukinuti? Da li mislite da treba da bude pesplatni? U kojoj drzavi je besplatan.I svi imaju deo propagandnog programa.Od BBC, ARD, ZDF, RAI,ORF.......Kablovski sistem je dobrovoljan, kao sto je i mobilni,net.Skoro polovina Srbije nije pokrivena kablovskim operaterima.Da li to znaci da ti ljudi po brdima selima i zaseocima treba da placaju taksu? Njima je to prozor u svet.I jos nesto. Zakon o izvrsnom postupku omogucava izvrsiteljima da naplate dug. Ali taj dug je visetruko veci

Atreides

pre 8 godina

-Gradjanka-
Da gradjanko javni servis ovakav treba ukinuti.
Ili neka lepo otpuste visak sa RTS-a a to je bar pola minimum. Ne zelim reklame da gledam ako vec uzimaju taxu....ne zelim konstantne reprize ...Ko zeli da gleda RTS neka placa ko ne zeli ne mora.

mile

pre 8 godina

svima vama koji nećete da platite ni 150 dinara najiskrenije želim izvršitelje, da vam naplate još 5000 troškova. ovo je sramno malo i naravno plaćaću.

Bernadeta

pre 8 godina

Prihvatanje placanja takse za RTS je prihvatanje civilizaciskih standarda.Vidim da ovdena ima mnogo DS trolova koji napadom na taksu ustvari napadaju Srpsku vladu.

jegood

pre 8 godina

Pretplata za RTS nema veze sa rezimima na vlasti, vec za opredeljenje da se placa-i to minimalno, za nesto sto je javno dobro, nesto od cega bi svi trebalo da imaju koristi. Ja to podrzavam i ne zelim samo PINK program i rijalitije na svim televizijama, sto i jeste sada na svim televizijam osim na RTS-u...

Zuja

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nenad,


A placas mobilini, net. Koliko je to mesecno? Koliko praa dajes na ostale budalastine? Na primer cigarete ako pusis? taksa nije ni za jedno malo pivo u kaficu

Las Vegas

pre 8 godina

Srbin ne bi nista da placa. Nece da placa prevoz, parking, struju, komunalije.... Ali zato placa net, mobilni,krpice, izlazak. Taksa za RTS ide i na simfonijski orkestar i hor RTS, narodni orkestar RTS, Dzez orkestar RTS, Radio Beograd. Neko ce da kaze bas me briga za to. Gde cete da gledate razne prenose sa OI, SP i EP u kosarci, fudbalu,odbojci, vaterpolu? Da li mislite da to treba da bude besplatno? RTS da je pametan da zamraci signal TV operaterima (nadam se da hoce) pa onda neka kablovski operater naplacuje RTS kao i ono kanali za odrasle.Onda cete da placate ko bele lale kada dodju OI. U Francuskoj je TV pretplata 160 evra godisnje i nema zemlje gde se ne placa javni servis.Kod nas u Srbiji vreme komunizma jos u nekim glavama nije izaslo

BBC

pre 8 godina

Meni licno taksa od 150 dinara ni iz dzepa ni u dzep. To je jedno pice u kafani a popijem ga toliko.Vidim da se niko ne buni sto placa pretplatu za fiksnu telefoniju koja je oko 700 dinara.Koliko danas ljudi koristi fiksnu telefoniju? Koliko kosta mesecno konekcija za net? Koliko se novca da za mobilne telefone? Nije taksa za RTS 1500 dinara. Ne gledam RTS ali cu ga palcati. Ne predstavlja mi neki trosak. Samo da podsetim ove koji pricaju da nece da placaju po zakonu o izvrsiteljima oni imaju prava da vam naplate trosak i jos da zaracunaju svoju zaradu koja nije mala.Imaju pravo da blokiraju zaradu,penzije pa cak i da skidaju sa stednih knjizica. To je vazeci zakon u Srbiji.Ko ne veruje neka gugla

elgladijator

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad, 20. decembar 2015 12:06)
I svi slični komentatori

Ali zato imaš da svoj "krvavo" zarađeni novac daš i za mobilni telefon i za internet. To nije sporno. Nemoraš da gledaš RTS ali nemoj ni telefon ni internet.

pera

pre 8 godina

Zivim u jednoj evropskoj zemlji,placam kablovski paket nacionalni tel.operater. I naravno uz racun za struju ide i tv.preplata, na godisnjem nivou. I niko me ne pita zelim li ja to. E sada, REALNO,ne znam jos koliko dugo ce narod u Srbiji moci da prolongira to placanje.S`obzirom da Srbija ide prema Eu.

filozof Makarije

pre 8 godina

Ne placate vi nego vasi roditelji.Pitajte roditelje da li ce da placaju? Neka vam ukinu lovu za net i mobilni. Da li ce taksu da placa 40% Srbije koji nemaju kablovske operatere? Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao. Nisam potpisao ugovor sa drzavom oko placanja poreza na imovinu pa me godisnje oderu ma koliko povecali procenat. U Skupstini Srbije je donesen zakon o medijima i javnom servisu. Trazite ukidanje tok zakona

Cika Djura

pre 8 godina

Ama covece svhati da je svako ima pravo da gleda sta hoce na TV-u. Ne gledam RTS, ne gledam TV i necu da placam nesto bespotrebe (u toj postavci se moze smatrati haracom).
A i druga stvar je da nisu tu u pitanju 150 dinara nego cetiri milijarde koje svi dajemo (citaj tekst).
(sabke, 20. decembar 2015 13:27)

Cekaj Care, A da ti podignu porez na sve zivo i da RTS-u daju 10 milijardi evra sta bi ti rekao. Bas me briga ne placam JA. Sada odjednom svi nemaju televizore, Niko ne gleda RTS.Gde gledas razne sportske prenose? Kablovski operater ne placa nisto ni za jedan jedini domaci program.Skida sa satelita i to ti daje u ponudi.Placa samo odredjene pakete kao sto su Discovery, HBO, 24 Kitchen Eurosprt.....

Privrednik

pre 8 godina

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !
(Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?,

I u Srbiji nezposleni dobijaju nadoknadu ako si na birou. Ali ne ceo zivot

Bojan

pre 8 godina

Država je tu najviše kriva,kad je dozvolila da kablovski operateri preuzimaju besplatno javni servis.Ako hoćete dobar javni servis,to mora da se plati.
E sad,što je nama sve skupo,to je druga stvar!

Gradjanka

pre 8 godina

Ne razumem ove sto ogorceno pisu protiv te tkzv takse.Da li mislite da drzavni javni servis treba ukinuti? Da li mislite da treba da bude pesplatni? U kojoj drzavi je besplatan.I svi imaju deo propagandnog programa.Od BBC, ARD, ZDF, RAI,ORF.......Kablovski sistem je dobrovoljan, kao sto je i mobilni,net.Skoro polovina Srbije nije pokrivena kablovskim operaterima.Da li to znaci da ti ljudi po brdima selima i zaseocima treba da placaju taksu? Njima je to prozor u svet.I jos nesto. Zakon o izvrsnom postupku omogucava izvrsiteljima da naplate dug. Ali taj dug je visetruko veci

sir oliver

pre 8 godina

ni ja ne zelim ministra energetike ni drugog sekretara vlade, pa ga placam! javni servis, drzavna firma, mogu napraviti zakon kakav hoce da se placa i mora da se placa, hteli to ili ne! e sad, i plate na javnom servisu moraju biti dostupne javnosti, isto kao i cena muzickih dogadjaja u organizaciji gradova! zakljucak: mora da se plati, ali MORAJU da mi kazu sta placam, koga i koliko!

koki

pre 8 godina

Platio bih tih 150dinara ali da bude čist posao.Na poseban račun,njihov račun.
Ovako mi izgleda puno prostora za prevare na zajedničkom računu sa EPS kao što je i bilo.

јединствен простор

pre 8 godina

Ако је Србија, онда шта ће РТ Војводине? Где је ту РТ Шумадија? Чему покрајина? Зашто да плаћамо скупштинске лешинаре да заседају једном месечно и имају плате од по пар хиљада евра? Срамота! Цео свет се уједињује а ми се развлачимо на 20 управа. Уз интернет и све могуће системе за надзор, престаје потреба за скуптштином војводине.

milan

pre 8 godina

super bas mi je drago sto nece biti 500din. siguran sam da neću placati mi ovu od 150din....pa da je 15 din NECU da je platim. jer to je moje pravo

Aleksandar

pre 8 godina

Su ovi ozbiljni? Opet isto? Pa da li ste vi normlani. I dalje ne kapirate da niko nece placati? Na prvi pomen reklama, dovidjenja.
Skremblujte i cao. Mrtvi ozbilni smo po tom pitanju.

j

pre 8 godina

pa dobro oko 150 pa cak 20p dinara je ok... problem ce biti ako je to privremeno a posle ce svako malo da poskupljuje. ovoliko mogu uvek da platim i stvsrno ne vidim problem. ne podnosim ovu vlast, nisam podnosio ni zute ali 150 din stvarno nije mnogo. 500 je mnogo i o odbijam da platim po cenu da se zavadim sa drzavom za sva vremena.

KoleM

pre 8 godina

Mislim da treba da postoji taksa sa neku televiziju koja bi učila narod pozitivnim vrednostima, nauci, porodici, učenje svega i svačega, ali me nervira da sam budala. Znači budale su plaćale a oni koji nisu ispadoše najpametniji. Hoću da plaćam sve obaveze ali neću da budem budala. I u autobusu jedini kucam kartu. Tako i oni koji su na divlje gradili su bolje prošli od onih koji su tražili dozvole.

Ing Zoran Vukov

pre 8 godina

Ako se javni servis ovako finansira onda to gređani već podmiruju iz PDV sa kojim se finansiraju pored ostalog buđetski korisnici. Vlada ništa drugo ne radi već smišlja kako da smanji svoje obaveze koji se finansiraju iz buđeta i da te obaveze prebaci na građane. Zašto bi korisnik plaćao 2 puta istu uslugu plaćajući posebno kablovsku televiziju, koja je ustvari dužna da koo distributer plati preuzimanje programa RTS-a.Pa ni jedna stvar se ne plaća odvojeno na dva mesta. Zamislimo prodaju goriva gde se u prodajnoj ceni benzina nalazi i marža prodavca goriva koji ovako finansira svoje troškove a da se još posebno plati i rafineriji. Logično je da kablovski distributer u svojoj ceni usluge ima ugrađenu i cenu za plaćanja preuzimanja programa od RTS-a. Tako sa računom za plaćanje kablovskog programa (koji u meniju ima i kanale RTS ) treba da se kao dokaz prihvati i u zakon ugradi da se korisnici kablovske televizije izuzmu od plaćanja ove takse, koja ne bi ni trebala dase plaća posebno.

e

pre 8 godina

Sadasnji premijer Srbije je u predizbornoj kampanji (dok je na vlasti bila DS) rekao, citoram: Ako SNS pobedi na izborima prvo ce ukinuti pretplatu za RTS. Ovo pisem samo da podsetim, da se nezaboravi.

Trifke

pre 8 godina

Toliko mi idu na zivce ta taksa i taj RTS da cu na sledecim izborima ukidanje te takse ili RTS-a, u predizbornim obecanjima stranaka koje ce ucestvovati na njima, visoko da vrednujem prilikom donosenja odluke za koga cu da glasam.

miki

pre 8 godina

Struju ću platiti,televizor ni ne stínem da gledam,vesti pročitam sa telefona,a što se tiče EU ni to nisu pitali gradjane da li žele,a ako već moramo nek država daje socijalnu pomoć kako bi mogli sve da platimo i da preživimo kao sav normalan svet.Prvo nas je EU uništila sankcijama i bombardovanjem a sad nam kao pomažu.

steva

pre 8 godina

"Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao" A neka meni neko navede zemlju u kojoj predsednik ukida radnička prava zaposlenima,pokrade sav novac iz penzionog fonda,iz zdravstvenog osiguranja,staru deviznu štednju,jezda,dafina i t.d.i da mu narod posle toga na mitinzima skandira: "slobo mi te volimo" !!!??? Prema tome ako smo posebni i ekstremni u trpaljivosti bićemo posebni i dosledni u ostvarivanju naših građanskih prava,t.j. prava da ne plaćamo ono što ne gledamo

ajme nama

pre 8 godina

Vratite programsku šemu i kvalitet TVBG , platiću ako treba 500 din. ili kvalitet JRT, platiću i 1000 din. a za ovo sad ne dam ništa.

ctrl

pre 8 godina

Uvođenjem pretplate za RTS, prekršeni su:
1. Ustav Srbije (čl. 42, 50, 82, 84, 86, 91. i 97.);
2. Zakon o zaštiti potrošača (čl. 16, 20, 36. i 44);
3. Zakon o radiodifuziji (čl. 81. i 127.);
4. Zakon o izvršnom postupku (čl. 36.);
5. Zakon o parničnom postupku (čl. 176.).

Osim toga, Skupština Srbije iz budžeta (tj. od nas poreskih obveznika) plaća RTS-u prenos svojih sednica, što znači da mi dva puta plaćamo RTS - preko pretplate i kroz budžet (!?) Plus, novac od reklama.

A ZA ONE KOJI PLAĆAJU PRETPLATU RTS-u: Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Građani koji bez ugovora plaćaju ovaj reket, takođe su saučesnici u krivičnoj radnji nad trećim licima, za koju je predviđena maksimalna kazna do 40 godina zatvora.

Boki

pre 8 godina

Ovih 150din. je navlakusa. Cim platite prvu ratu automatski ste SAGLASNI sa njihovim pravilima i postajete UGOVORNA strana, onda imaju pravo da vam posalju izvrsitelja ako prestanete da placate jer ste PREKRSILI "ugovor". E onda krece svake godine POSKUPLJENJE po100-200din. dok van ne oderu kozu s ledja. Pamet u glavu....

kk

pre 8 godina

Srbija,zemlja raznoraznih taksi....
Produzio vozacku dozvolu,taksa skuplja od izdavanje dozvole.Samo taksa iznosi 700 dinara.
Kada smo deci vadili pasose,bilo je 2200 dinara,sada su 3600 dinara.
Sve sto zaradimo ode na akcize,pdv,porez,takse.....
Sinoc na Slavi kod drugara,pricamo,on radi u firmi,nesto tipa security,vozi blindirani kombi.Kaze svaki dan voze pun kombi evrica voze na aerodrom.Ne zna se koliko ma dan dzakova para ide za Austriju.Nije njegova firma jedina,koja to radi.Zato i dinar pao ovih dana.Neverovatne kolicine evrica odlazi iz Srbije svakog dana....

dosta je bilo rudar

pre 8 godina

mene interesuje samo da li po ustavu srbije pise negde da se jedna stvar placa dvaputa te molim novinare da istraze povodom toga...i da li postoji rupa u zakonu da se ne placa ta preplata posto vidim da tajkuni i politicari to uveliko koriste za njihove potrebe...drugo ako zele preplatu onda bez reklame i beogradskog jutarnjeg programa i hronike ...bez repriza i vise naucnog programa..trece da se smanji broj radnika sta ce 4000 ljudi ko da rade u rudnik...peto da se ima uvid zasta trose novac ne moze voditelji da ima nenormalnu platu....i kao poslednje i najvaznije uzimaju oni novac i od kablovskih operatera da bi pustili u etar njihov program...dosta vise da pravite ovaj napacen narod ovcama za sisanje

.....

pre 8 godina

Po Ustavu imam pravo na slobodu izbora. Moj izbor je da ne gledam RTS a samim tim necu da placam nesto sto ne gledam i ne koristim. Sto pre Bujosevic i svi posle njega to shvate to bolje.
Skremblujte signal to nije tesko u danasnje vreme a i pristup sajtu isto moze da se ogranici (pogledajte npr Washinghton post kako je to uradio) tako da ko hoce RTS da gleda i cita neka plati pa neka gleda.
Ja ne dam ni 1 dinar a ako me posalju na sud i ja cu drzavu poslati u Strazbur zbog krsenja ljudskih prava i prava na slobodan izbor pa da vidimo koga ce vise kostati i ko ce na kraju izaci kao pobednik

Nenad

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!

Obicni gradjanin Srbije

pre 8 godina

Kako moze uz racun za struju. Za struju sam potpisao ugovor sa EPS-om kada sam se uselio u stan. Na osnovu cega i kog papira moze neko nesto da mi naplati? Dajte ugovor da potpisem pa cu da placam

Jovan Mitrović

pre 8 godina

Po kom to Ustavu ili Zakonu građanin je obavezan da plaća televiziju? Ako je to POREZ onda ga tako zovite i to onda ima smisla. Taj naziv PRETPLATA potpuno je besmislen i pod tim nazivom ne smete ništa da naplaćujete od građana.

Chaotic33

pre 8 godina

Vec se placaju nepostojece stavke u okviru racuna za struju, gas i komunalije (obracunata snaga, naknada za struju iz obnovljivih izvora, ekoloska zastita-najnerealnija stavka, ocitano, korigovano i svedeno stanje gasa), zasto ljudi nemaju toliko negativan stav i za ove stavke kao za tv pretplatu?

Una

pre 8 godina

Ne moze naplata uz strujomer. Ja ne gledam televiziju. Nemam elevizor. I sta da placam onda? Bahate ministre i poslanike. Nedam ni pare. Drzava me dovela do prosjackog stapa.

realista

pre 8 godina

RTS mi nije obezbedio signal vec kablovski operater kog redovno placam. Ukoliko zelim neki dodatni program ( HBO. Arena...) jednostavno dodatno platim packet. Tako I RTS moze svoj reprizni program da spakuje u paket, pa ko zeli nek uplati. Da li ce ukinuti reklame koje su izuzetno skupe i kojih ima vise nego programa? Cak se I dnevnik prekida sa istim. Novac iz budzeta I prihod od reklama im je dovoljan za opstanak, a da imaju vise nego sto je potrebno govore njihove plate I broj zaposlenih. Uzgred, neko je u predizbornoj kampanji govorio da ce pretplata biti ukinuta. Zaboravljamo li, ili postajemo botovi koji se zadovoljavaju sendvicima?

zoran

pre 8 godina

Prihvatanje placanja takse za RTS je prihvatanje civilizaciskih standarda.Vidim da ovdena ima mnogo DS trolova koji napadom na taksu ustvari napadaju Srpsku vladu.
(Bernadeta, 20. decembar 2015 19:28)
Koji civilizacijski standardi su bili u Vučićevoj glavi kada je u predizbornoj kampanji JASNO, GLASNO I JAVNO rekao da će, kad dođe na vlast da UKINE pretplatu pa sad liže to što je onda...???? I ko ovde-NA troluje, Bernadeta? Ti ili DS? I ko u stvari napada S(veliko)rpsku v(malo)ladu? Narodu je pun klinac laganja i trolovanja i to više i nema mnogo veze sa televizijom, taksama, Kosmetom i rotkvama struganim. Sve teže i teže se živi a svakodnevno se žvalavi po medijima kako nam je sve bolje i bolje. Ako si ti slepa i gluva i nepismena, ipak ima još uvek dosta sveta koji ima više od dva grama mozga, Bernadeta.

Nepismeni ste bre načisto! Vadi te ovo "Bernadeta"!

Nesh

pre 8 godina

One pare sto je Vucic uplatio Srebrenici, isto tako nek uplati RTS u, ili nek ukinu kablovsku tv pa nek pravi ugovor kao oni sa gradjanima a ne na otimanje, licno ja im nikad necu uplatiti pa cemo se terati do Strazbura

Milance

pre 8 godina

Neko od advokata da podnese tuzbu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti naplate servisa koji ne pruza nikakve komunalne usluge i samim tim gradjani bi trebalo da mogu da sami izaberu da li ce placati ili ce RTS morati da se skrembluje pa ko zeli da ga gleda neka plati.

Aca

pre 8 godina

Meni najvise smeta sto ce ljudi opet da glasaju za one koji im svaki dan uvode nove namete. Samo da vas podsetim nekada se placala pretplata za radio, tv i radio u kolima. Setite se onih crvenih i zelenih racuna sto je postar donosio.

Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?

pre 8 godina

@filozof Makarije

" Neka mi neko navede zemlju u Evropi gde se ne placa Javni servis gledao ga ili ga negledao"

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !

Petar

pre 8 godina

A 4 miliona sto su dobili? Jel 4 miliona da pustaju ,,Srecni ljudi" ,,Porodicno blago" ,,Stizu dolari" ? Zabavni program je nula u odnosu na druge televizije. Od mene nula(0) dinara

Samo pošteno

pre 8 godina

svima vama koji nećete da platite ni 150 dinara najiskrenije želim izvršitelje, da vam naplate još 5000 troškova. ovo je sramno malo i naravno plaćaću.
(mile, 20. decembar 2015 11:45)

Mile, RTS se već finansira iz budžeta i od reklama. Uvođenje obavezne "pretplate" pod nazivom takse je sramota i kršenje je nekoliko građanskih prava. Ne radi se ovde o iznosu (150 dinara), već o principu.
A ako teramo mak na konac, za šta i da im se uopšte plaća? Za reprizu reprizine reprize i za naše pravo da gledamo pola Lige šampiona? Bez školskog programa itd.
Ne može država da se seti da postoji samo kada uzima. Država mora i da štiti i da daje. A građani takođe moraju da shvate da postoje i prava i obaveze.

Država to su oni

pre 8 godina

Država treba to da rasčisti sa operaterima sa kojima imamo potpisane ugovore. Pa onda lepo moj provajder mene obavesti da ima novu ponudu u okviru paketa koja je do sada bila "besplatna" a koja će se na dalje naplaćivati dodatno i da se ona zove program RTS-a a ja onda kažem da nisam zainteresovan i da želim da je otkažem. Eto to bi tako trebalo da se uradi a onaj ko hoće neka plaća i to je to. Lako i jednostavno a ne ovako protivustavno da jednu te istu uslugu verovatno plaćamo po dva puta jer državni sistem više ne zna kako da nam izvuče i to malo sredstava za život koje krvavo zarađujemo. Uostalom ne može mene neko da natera da koristim uslugu koju čitaj: NE ŽELIM!!!

Kapetan Mikula Mali

pre 8 godina

Znate sta,da se sada ugasi RTS i da se otpuste svi radnici ne bi se nista promenilo u nasim zivotima.
Nepotrebni ali totalno.
I koliko takvih na budzetu!?

moi

pre 8 godina

Zasto nas drzava tera da placamo nesto sto ne koristimo? Jel`to znaci da ja mogu da stanem kod zebre ispred moje zgrade i da svakom ko predje naplatim cas francuskog jezika, posto od toga zivi cela moja porodica...ne moraju da uce ako nece, ali ce morati da plate, ili vadim oklagiju iz ranca...

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ma neci da im dam ni 150. Barem da imaju nesto vredno gledati ali ono nista. Kad bude imalo sta da se gleda sem vesti tad cu da platim (a ionako vesti mogu i na netu da se vide)

BobFreedom

pre 8 godina

Bolje da se tih 150 din. uplacuje u fond za medicinske aparate i opremu. TV nije neophodan ali lecenje i dijagnostika svima treba za zivot!!!

sabke

pre 8 godina

Nedam ni jedan jedini, sopstveno krvavo posteno zarađeni dinar!!!! Lomim kicmu ceo mesec za bednu platu,da bi od usta moje dece otimali za neke dzabalebarose !!!!
Dosta mi je vise finansiranja kojekakvih neradnika i gubitasa!!!
NEDAM !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nenad,


A placas mobilini, net. Koliko je to mesecno? Koliko praa dajes na ostale budalastine? Na primer cigarete ako pusis? taksa nije ni za jedno malo pivo u kaficu
(Zuja, 20. decembar 2015 13:05) # Link komentara

Ama covece svhati da je svako ima pravo da gleda sta hoce na TV-u. Ne gledam RTS, ne gledam TV i necu da placam nesto bespotrebe (u toj postavci se moze smatrati haracom).
A i druga stvar je da nisu tu u pitanju 150 dinara nego cetiri milijarde koje svi dajemo (citaj tekst).

Srdjan x

pre 8 godina

Ma dajte. 150 dinara je od direktne naplate. A u stvari placamo mnogo vise kroz akcize indirektno kroz povecanje iste. Jer resto novca ce RTS namiriti iz budzeta. Tog parazita treba naterati da se sam finansira preko reklama i drugih nacina a ukoliko to nije moguce , ukinuti ga . Mnogo veci privredni giganti su ugaseni sto bi RTS bio izuzetak

Blurry

pre 8 godina

A shta ako nemam TV, ne zelim da ga gledam ( kao shto ga I ne gledam),a samim tim necu ni da ga placam?! P.s. ako ih narod finansira oni nemaju pravo da pushtaju reklame, neka biraju ko ce da ih finansira! Ne moze na dve stolice!

delta

pre 8 godina

(Banjaluka, 20. decembar 2015 12:37)

Od toliko kablovskih kanala ti hoćeš da gledaš RTS?
Onda plaćaj kad ti se gleda ja neću jer ne gledam niti ću gledati....

Стеван

pre 8 godina

Па да ли ви мислите да ми који нећемо да плаћамо РТС смо дебили.РТС се финансира из буџета који ја пуним кроз порезе,затим добијају паре од реклама које трају да заборавим шта сам гледао и најзад добијају паре од кабловских оператера.Мало ли је за почетак.

Student

pre 8 godina

@elgladijator Zbog čega da ne koristi mobilni i Internet. Čovek može svoj krvavo zarađen novac da potroši na šta hoće. Mobilni i Internet mu trebaju, a RTS mu ne treba. Lepo kaže čovek, neće da plaća neradnike. Njegovo pravo, a mislim i da je pravo svih nas. Ako su najgledaniji kao što ističu, onda lepo neka skrembluju svoj program i ko plati neka gleda. Baš da vidim ko bi platio.

MojeIme

pre 8 godina

To je taman 150 RSD vise nego sto sam bio spreman da im platim. Prva stvar je da je potpuno skandalozno da potpisnici ugovora sa EPS dobiju takvo kukavicje jaje. RTS neka posalje ugovore svakom gradjaninu (i plus svoje akcije u vrednosti 150 RSD) pa onda neka naplacuje. Ovako im sleduje tuzba, istog trenutka kad mi stigne taj racun. Vec sam spremio tuzbu, a imam i advokata. Pa ko prezivi. Dokle god imaju reklame i dokle god repriziraju iste (prilicno lose) serije i dokle god su servilni prema ama bas svakoj vlasti, do tada od mene ni dinara. Prijatno.

Noliferson

pre 8 godina

Cela moja porodica prestala da vozi kola i da pusi. Svuda sad idemo biciklom,jedino ako treba nesto tesko prevesti tad idem autom. samo ja sam trosio prosecno 10.000 mesecno na benzin i duvan! vec dvoje iz porodice uveliko rade preko,jos malo pa cu i ja. Asta la vista parazitland!

delta

pre 8 godina

(Las Vegas, 20. decembar 2015 13:13)


Za horove, dzes i ostalo me briga kako kazes a za sport imam Sport klub i Arenu sport..


Dovidjenja i hvala na svim ribama

losmi

pre 8 godina

Necu je placati svakako tv preplatu koliko god da bude. Ugasili ste analogne predajnike a nesposobni ljudi iz Emisione Tehnike i veze ne umeju da zavrse posao , svaki dan prekida slika pa sam morao da predjem na IPTV na kom imam vise programa i mogu da biram sta zelim da gledam.

Lik

pre 8 godina

"Pretplata za RTS nema veze sa rezimima na vlasti, vec za opredeljenje da se placa-i to minimalno, za nesto sto je javno dobro, nesto od cega bi svi trebalo da imaju koristi... (jegood, 20. decembar 2015 12:08)

To stoji ali za normalne države, ovde ćeš pre svega da plaćaš plate za preko 3000 zaposlenih od kojih je bar 2500 parazita a posao mogu da urade onih preostalih 500. Oni prvo treba da razjure tu bulumentu, prilagode troškove vremenu u kojem živimo gde narod jedva preživljava pa onda da vidimo gde smo i šta smo.
Ovako, od plaćanja tog harača nema ništa i ne postoji sila koja će milione građana da primoraju na to, uostalom smeše im se izbori pa ćemo da vidimo, ako narod izglasa ove iste e onda znači da hoće taj harač i onda je jasno.

Todor

pre 8 godina

Kada je TV digitalizovana postoji tehnička mogućnost da se neplatiši uskrati program (kao naprimer za mobilni, internet i kablovska TV). Ovako, ovo meni liči na vreme iz 80-ih kada su sva preduzeća i ustanove bili obavezni da se pretplate na “Borbu”. Nebi me iznenadilo da nas vlast natera da kupujemo “informer”.

poznavalacprilika

pre 8 godina

Ove godine uveli na racun za struju akcizu sto nije nikad bilo u istoriji drzave.. Na zadnjem racunu mi stavka akciza 500 din sad ce i pretplatu.. Raste standard nema sta

Davle

pre 8 godina

Batalite se vise nameta,majke mi,niste normalni vise,jel shvatate da narod nema vise odakle da placa,litar goriva 140 din,odes u prodavnicu pazaris za 3500 imas tri dana solidno da jedes,struja poskupela , porez na imovinu dupliran , a plata 35000 hiljada , majke mi idem u kriminalce pa dokle zivim da zivim , jer ovo nije zivot...

dukiVrs

pre 8 godina

Buljosevic moze da dobije sendvic umesto 150 dinara. Ne da im necu uplatiti jer svakako rts i nemam memorisan. Mogu da vrse naplatu kako hoce, ne dam.

nada22

pre 8 godina

Da li će uz račun za struju slati POSEBNE uplatnice za TV-taksu U istoj koverti)?
Ako će tako biti uz oslobađanje poštarine za isto, mogu da razumem. Ali mi nikako ne pije vodu da se TV-taksa navodi kao stavka na bilo kom računu, odnosno OBRAČUNU za POTROŠNJU.

Perla

pre 8 godina

Nije u pitanju iznos od 150 dinara mesečno koje, na sreću, mogu još uvek da platim, već nasilno nametanje nečega što ne želim i to preko zakona, a u formi takse.

Ako je EPS javno preduzeće, onda ono može da naplaćuje samo svoje usluge - čitaj isporučenu energiju - svojim potrošačima i ništa više. Ne može da naplaćuje ni takse ni poreze jer to nije u njihovoj delatnosti i protivno je svrsi zbog koje postoje ova preduzeća. Dalje, po kom osnovu podatke o svojim klijentima tj. potrošačima električne energije može da ustupa drugome bez moje izričite saglasnosti, a ja im nisam dala takvu saglasnost niti ću im dati.

Pretpostavljam da nas ima dosta koji ovako rezonujemo pa predlažem da se na nekom forumu udružimo i smislimo taktiku za osporavanje ovog harača i samovolje. Pretpostavljam da ima dosta ljudi iz struke koji bi nam pomogli da smislimo i primenimo adekvatan pravni odgovor na ovo bezakonje sa njihove strane. Ne dopustimo im da nas ovako ponižavaju i pljačkaju.

laki78

pre 8 godina

Ja sam iskljucio i prikljucak za fiksni telefon jer ne zelim da placam ono sto ne koristim pa ce isto vaziti i za RTS taksu-pretplatu.Nema sile da mi to naplate.Dostavite mi gospodo ugovor,ponudite mi tu uslugu pa da vidimo zelim li je.Ajd uvedite takse i za druga javna preduzeca i ustanove,zasto samo za RTS?

ETF

pre 8 godina

@(Todor, 20. decembar 2015 17:04)

Boze mili kakvu budalastinu napisa covek.Mobilni ima SIM karticu preko koje se dobija signal i veza. TV prijemnik ako nije kablovski operater radi i dalje na antenu na krovu.Set box pretvara analogni u digitalni signal

Veliki brat

pre 8 godina

Uvedite porez na šund!


Obrazloženje za pretplatu je to što veliki broj zemalja ima uvedenu pretplatu, pa čak i susedna Hrvatska, u kojoj je pretplata oko 10e, a državna televizija se SAMA brine o naplati.
ALI, na HRT nećete gledati 10 minuta reklame u sred filma, i nećete SVAKI DAN gledati REPRIZE serija i filmova iz bivše SFRJ.

Pa ovde bolji program imaju pojedine komercijalne televizije nego RTS.


Zatim, zašto bi neko iz Subotice finansirao TV Vojvodinu, zato što se tako zove?
RTS favorizuje Beograd (veći broj emisija posvećenih dešavanjima u BG, počevši od Beogradskog TV programa u udarnom terminu), dok TV Vojvodina favorizuje Novi Sad.


Ja sam za to da te televizije finansiraju lokalne samouprave, a iz sastava RTS-a izdvojiti orkestre (Veliki narodni orkestar, džez orkestar, itd.) i sve ostalo što ima veze sa kulturom, i to posebno finansirati.

Takođe, fonoteku nekadašnjeg Radio Beograda izdvojiti i stvoriti od njega instituciju koja će arhivirati i čuvati to nacionalno blago, a takođe prikupljati i nove materijale.

Ako mogu za članove SANU, od kojih mnogi nemaju reference ni docenti da budu po novim uslovima (radovi na SCI i slično), mesečno da daju po preko 100.000 dinara plus troškovi zgrade i ostalog, mogu i ove kulturne institucije vezane za izvornu muziku svih žanrova.



ILI, da plaćamo taj RTS, ali da NEMA reklama i da se program uređuje anketiranjem gledalaca!

Xejter

pre 8 godina

Oni koji su ZA pretplatu: U teoriji, javni servis bi trebao da se plaća novcem gradjana da bi se očuvala njegova nezavisnost, da bi kritikovao vlast, a ne da Vlada odlučuje sta će da se prikazuje a sta ne. Da li je to moguce? Naravno da nije! Javni servis će UVEK prikazivati ono što odgovara ljudima na vlasti. Zato NECU da plaćam RTS. Sram vas bilo, obećali ste da ćete ukinuti pretplatu. Pa jel ova država postoji zbog nas ili mi zbog nje? Jel treba kao Sirijci svi da se iselimo u Nemačku pa kome ćete onda da naplacujete? Divljim svinjama, medvedima i jelenovima?

Prekinite bre više sa haracenjem ovog napaćenog naroda, učinite da mu makar prividno bude bolje!

stefan

pre 8 godina

Botovi vi ako cete da placate,placajte.nemojte nas da smarate...narod nece placati..videcete zivi bili..pa nemogu celu Srbiju da uhapse..

crko pejdžer

pre 8 godina

ovo će ići kao i prethodna pretplata.
Ko bude blesav plaćaće a ko neće na kraju će biti puj pike ne važi, a ovima što su plaćali narašće ROGOVI I UŠI kao i prošli put.
Od mene dinara neće videti ne iz razloga što nemam nego iz razloga što NE DAM pa neka tuže pola Srbije ako smeju kao i prošli put.
Porez na BUDALE!

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

ne gledam rts, ne gledam tv uopste, jedino sportske kanale, tako da ne vidim razlog da placam tu pretplatu, mi ih vec finansiramo kroz budzet, jer su u budzetu pare nas poreskih obaveznika i gradjana ove zemlje, ako im to nije dosta neka se slobodno ugase, nikakva steta ne bi bila, ionako smo naucili napamet,bolji zivot i srecne ljude!!!

Mere razuma

pre 8 godina

Najpre, mora se 'stati za vrat' lažnim obećanjima političara kakvo je i obećanje premijera Vučića da će, po dolasku na vlast, ukinuti rts pretplatu.
To je, pravno rečeno, obmana; obmana na koju je naselo 25% ukupnog biračkog tela.
Drugo,rts se finansira i iz budžeta ( novac poreskih obveznika) od reklama a deo 'kolača'dobija i od kablovskih operatera - što je više nego dovoljno za podmirenja svojih potreba.
U tim finansijskim okvirima rukovodstvo rts - a treba da racionalizuje svoje finansijsko poslovanje kroz smanjenje ogromnog broja zaposlenih, kroz smanjenje enormno visokih plata zaposlenih ( urednici programa imaju 3 puta veću platu od akademika ; o lekarima , profesorima, inžinjerima... da se i ne govori.
Ne postoji pravni osnov nasilnog,dodatnog naplaćivanja tv pretplate ; naročito se taj harač ne može realizovati 'kroz račun za struju'; sa EDS su građani ponaosob potpisali Ugovor iz koga proističu 'prava i obaveze' ; sa rts - om takva vrsta Ugovora ne postoji - stoga ne postoje ni 'prava ni obaveze'.
Moguć kompromis bi bio pojedinačno potpisivanje Ugovora sa rts - om, iz koga bi proisteka 'prava i obaveze', uz istovremeno 'sklemblovanje' programa rts- a kod kablovskih operatera. Pa, ko voli, nek' izvoli.

bachi

pre 8 godina

Opet uz račun za struju?! Kako ne shvatate da dosta ljudi ima neki bar minimalni dug za struju i da onda ne može da plati ovu taksu čak i da hoće jer mora prvo da svede struju na nulu! Imate li mozga napredni radikali?!

Milan

pre 8 godina

Bilo bi lepo da izračunaju ekonomisti koliko tih 4 milijarde iznosi u Evrima,pa da se vratimo nazad na propale firme ,koje su isisali ogromne pare bez dinara ulaganja. Privreda koju su svi oni manje više ugasili ,donosila bi profit ali to nekome nije odgovaralo. Sad namet pod naznakom svuda se plaća(tačno) ali koliko tamo naroda radi i za koje pare. Šešelj uvede taksu na oružije ,dan danas živi ,ozbiljne pare se otimaju od već sirotog naroda.O akcizama i izmišljenim opravdanjima tužno je govoriti.Povećanje penzija svako normalan pamti reči pre smanjenja ,da će se svako vraćanje procentualno odnositi na uzeto. Propaganda mi povećavamo penzije je laž izrečena i masa aplaudira za takve poteze. Mi smo lud narod u začaranom krugu loših političara.Ni sam Bog nam pomoći neće.

Smiky ironija

pre 8 godina

mene zanima, kakvo je pravilo za ljude koji imaju ugovore kod operatera, kablovska, iptv, total, da li oni moraju da placaju taksu.

Aleksandar

pre 8 godina

@Gradjanka

Pa gde si ti SNS botu. pogledaj malo taj BBC i videces da nema reklame. Ima samo svoje reklame iz rezije BBC-a, za svoje emisije. Tako ne lupaj mnogo.

Aca

pre 8 godina

Šta će oni kojima je struja isključena, uklonjen strujomer (takvih na žalost nije malo)? Pritom, računi stižu i dalje. I da li ja moram da plaćam gledanje reklama dužine kao na Pinku (po 20 minuta)?

ne znaci ne

pre 8 godina

Nekada su dolazili oni Jehovini svedoci, rekao sam im da nisam zainteresovan i nikada vise nisu dosli.

Sada cu izgleda morati da idem sam da ih nadjem, to su jedini ljudi
koji su me razumeli kada sam rekao

NE prvi put. nije trebalo sto puta da im se kaze NE.

mića

pre 8 godina

građani ako prístanemo na to biće za početak 150 ali ubrzo ćemo plačati 500 to je samo varka da prihvate građani od 150 dinara NEMOJMO DA PRIHVATIMO.

Povidon

pre 8 godina

Vucic je obecao da ce ukinuti pretplatu za RTS. I ukinuo je. Ovo je taksa a mi smo svi majmuni. I ta taksa iznosi 150din umesto 500din zato sto Vucic misli i na najugrozenije i zato je uveo AKCIZU NA STRUJU OD 7,5 odsto kao i sto je povecao ostale akcize. I tako sada svi placamo mnogo vise od tih 500din. Kazem ja lepo, taksa nije 500din nego je 150din a mi smo svi majmuni. Od okupanog radikala je ovakav bezobrazluk i bio ocekivan a ti narode opet glasaj za okupane bez bedza.

Bane

pre 8 godina

Ustav Srbije, clan 91., citat:

"Обавеза плаћања пореза и других дажбина је општа и заснива се на економској моћи обвезника."

Kako ce taksu placati nezapolseni?

Jedino rešenje

pre 8 godina

@ Perla

Molim razumne komentatore, a takvih je većina na ovom forumu, da još jednom pročitaju ovaj odličan predlog pod šifrom "Perla".
Ako neko ima inicijativu, uključujući i pomenutog "Perla" komentatora, neka iznese mogući način na koji bi se predlog komentatora "Perla" konkretno realizovao.

b

pre 8 godina

Zašto se neskrembliuje preko kabla ili preko digitalnog signala pa ko želi da plati?
Ovako njih 3000 hiljade nemaju ni obrazovni ni kulturni program, a puni reklama.

ten yard penalty

pre 8 godina

Neko od advokata da podnese tuzbu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti naplate servisa koji ne pruza nikakve komunalne usluge i samim tim gradjani bi trebalo da mogu da sami izaberu da li ce placati ili ce RTS morati da se skrembluje pa ko zeli da ga gleda neka plati.
(Milance, 20. decembar 2015 11:58)

Kome da podnese zzalbu!??..."ustavnom" sudu!??...Pa tom istom "sudu" je trebalo godinu ipo dana da donese "odluku da je smanjenje penzija zakonsko i u skladu sa Ustavom"!???!!....o "obrazlozzenju odluke" suvishno je i troshiti rechi...teletabisi bi je bolje "obrazlozzili"...

Atreides

pre 8 godina

-Gradjanka-
Da gradjanko javni servis ovakav treba ukinuti.
Ili neka lepo otpuste visak sa RTS-a a to je bar pola minimum. Ne zelim reklame da gledam ako vec uzimaju taxu....ne zelim konstantne reprize ...Ko zeli da gleda RTS neka placa ko ne zeli ne mora.

Душан

pre 8 godina

Ја слушам премијера он је рекао: Немојте плаћати ТВ.преплату она
се финансира из буџета ,а није рекао ко финансира и пуни буџет.

Aleksandar grozni

pre 8 godina

Posto ste ozakonili da ja gradjanin postanem vlasnik dela RTSa,jer je kako kazete RTS vlasnistvo gradjana Srbije, da mi svake kalendarske godine isplatite eventualnu materijalnu dobit,te da mi svakoga meseca isplatite odredjeni procenat od reklama,da mi distavite primanja i honorare svih zaposlenih,jer kao suvlasnik imama prava na to.U protivnom ja necu da vam placam nista,jer samnom niste sklopili nikakav ugovor o koriscenju vaseg programa.U slucaju da me cenjena Javna Kuca i servis svih gradjana Srbije utuzi,trazicu vam ostetu zbog krsenja zakona o oblagacionim odnosima,ksenju ustava,i drugih odredbi koje ne prepoznaju obavezu predpostavke konzumiranja neceg sto jedinka ne zeli.

BBB

pre 8 godina

Neka meni neko navede zemlju u Evropi gde nezaposleni ne dobijaju neku naknadu ako su na birou ! Kada budem, kao nezaposlen, dobijao 150-200 Evra iz budzeta odvojicu i taj 1.5 za RTS. Dotle, zao mi je !
(Kakve veze ima Srbija sa Evropom ?,

I u Srbiji nezposleni dobijaju nadoknadu ako si na birou. Ali ne ceo zivot
(Privrednik, 20. decembar 2015 17:46)


A pretplatu i ceo život i bez da imaš TV prijemnik.

Gradjanin Beograda

pre 8 godina

Ovo je samo dokaz premijerove nesposobnosti da resi problem. Kada bi se RTS restrukturira i na njemu odvojili oni koji stvarno rade od onih koji ne rade nista ili rade minimalno, pa se broj zaposlenih smanjio na razumnu meru, a posebne celine, kao sto su npr. orkestri, PGP, itd. izdvojile onda bi troskovi sistema bili daleko manji i najveci deo bi se pokrio komercijalnim prihodima. Ovako, Premijer ne zeli da resava najvazniji problem u zemlji, a to su javna preduzeca ciji je nivo usluge nizak i koja su ogrezla u parazitizam. Gradjani treba da istraju da ovo ne placaju, a Vladi Srbije veliki minus sto nema petlju da resava problem koji je sam drzavni aparat i napravio.

Loga

pre 8 godina

U Srbiji,vlada totalna nepismenost,neobrazovanje,ne citanja ugovora.
Kablovsko operagor njje proizvodjac programa.Pfoizvodjac j vlasnik TV ,RADIO programa su TV/RADIO STANICE.One svoj proizvod prodaju,kao krompir,meso,cipele i od toga zive.Na kupcu je da go kupi illi ne,program do gledaocevog tv/radio aparata,moze biti dopremljen:vazduznim putem-antena,Satelitska antena,kablovima,telefonskim zicama,internetom.Na koridniku je da to sam izabere.