Četvrtak, 17.12.2015.

09:58

"Odluka Feda nije dobra za nas"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug.

Izvor: B92

"Odluka Feda nije dobra za nas" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

deviant

pre 8 godina

Postoje strategije i alatke kojima se minimizuje rizik vezan za fluktuaciju kursa odredjenih valuta, ali ni to nije besplatno. Trenutna FX strategija nase vlade i NBS je izgleda, moleban.

Za one koji i u ovome vide zaveru prljavih imperijalista, porast kamatne stope ima za cilj da spreci 'pregrevanje' ekonomije na srednji rok, kao i smanjenje mogucnosti precenjenog trzista akcijama. Porast vrednosti dolara cini americku robu manje kompetentnom i podstice uvoz u SAD, a ne izvoz. Bilo kako bilo, ocekivanje je dace americke kamatne stope verovatno zabeleziti spor rast u narednoj godini.

veterinarBG

pre 8 godina

I ja,glupi veterinar,ne stedim u evrima,nego u dolarima i francima, a vajni eksperti iz vlade Srbije ne mogu devizne rezerve godinama da konvertuju iz evra u dolare, pa ce sad i tu izgubiti par stotina miliona...Btw, ovo takodje znaci i manje ulaganja u nerazvijene zemlje poput nase...

mici

pre 8 godina

(Sumynomis, 17. decembar 2015 21:49) Evo i ti. I ja cu naravno. Ljudi,.. narode,..botovi,.. FED JESTE PRIVATNA. Jednostavno jeste. Nema razloga za minuse ili pluseve. Nije u pitanju misljenje, nego cinjenica. Mislim, moze covek staviti minus i na komentar "delfin pripada grupi sisara", ali cinjenicu minus ne brise. Ne razumem sta zeli da se postigne minusom?

Mare

pre 8 godina

Nažalost naša Vlada nije mogla ništa da uradi povodom odluke FED-a, ali verujem da će uraditi sve da otplatimo na vreme sve kredite koje imamo i tako izbeći još veće kamate.

RIKON

pre 8 godina

Na ovaj način se pljačka od strane SAD siromašni svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili bogačenje Američkim bankama na konto kredita koje su uzeti iz njihovih banaka ili su računati u dolarima.

miami

pre 8 godina

Svaki ekonomski amater uvidja da vec duze vreme dolar raste I da se americka ekonomija oporavlja. A da u isto vreme evro se stampa I gubi vrednost. Vlast je kriva sto se nije prilagodila novim okolnostima. Daj prestanite stalno da trazite krivce u drugima.

legenda

pre 8 godina

vucicu uzmi se u pamet ako zelis nesto dobro da uradis uhapsi sve koji su kumovali iznosenju para iz srbije (znas dobro ko su ti likovi) I vrati pare u srbiju nemoj da propali asistenti I profesori prodaju maglu ipak niko nije glup

Vanja

pre 8 godina

FED je privatna firma pod parolom državna. Štampaju novac i prodaju ga bankama sa povoljnim kamatnim stopama. Onda banke daju građanstvu koje se zadužuje do besvesti i sledi tragedija. Naravno da nam ne ide u korist jer će zbog povećanja kamatne stope dug skočiti.

Emili

pre 8 godina

Ovako se pljačka siromašni svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili Kina i arapske zemlje, sama Amerika ništa po tok pitanju nije učinila, navodno je povećala BDP ali to ga nema kod njih, jedino je ova odluka ojačala još više dug Amerike prema Kini i Arapima ali i drugih prema njima koji imaju u svim bankama ogroman novac pa će im samim rastom dolara porasti ekstra profit.

milan

pre 8 godina

Kao i uvek Srbija vidi sebe samu i veruje da joj niko ništa ne može. Koje pratio svetska bivanja znao je već dosta ranije da će dolar ojačati pa je trebao na vreme da reaguje da je naš dug u poređenju sa nekim drugim državama zanemarujući pa smo mogli neke bolove izbeći.

Kockar Vuk

pre 8 godina

Xzima, 17. decembar 2015 15:56

Ti si blago rečeno polupao lončiće.

Nixon je ukinuo zlatni standard jer je trebao da finansira ratove, a nije imao pokriće u zlatu za štampani novac kojim je finansirao te ratove. DeGol je bio prvi koji je prozreo američku prevaru i vratio Francusko zlato u Francusku. Posljednjih godina su isto učinili još neke zemlje poput Holandije, Venecuele,a Njemačkoj je zahtijev odbijen. Angeliju čak nisu ni poustili da izvrši inspekciju zlatnih rezervi.

Koliko zlata ima US niko tačno ne zna, jer je zadnji inventar obavljen jako davno, u prošlom vijeku.
Kineske zlatne rezerve su zadnji put objavljene 2009. Najkonzervativnije procjene su oko 9000 tona, a Bloomberg-ova analiza čak računa i sa 30.000 tona
Mnogi stručnjaci smatraju da US uopšte nema zlata, jer mnogi kupci na Comex-u plaćaju premiju za fizičku isporuku.

Zlato je od 1971 najveći neprijatelj dolaru.

Goxi, analiza ti je vic godine, pošalji je MMF-u, možda ti odobre kredit zbog humora :)

Veliki brat

pre 8 godina

@(Goxi, 17. decembar 2015 14:57)

Bravo genije, dakle, po tebi i onima koji su ti dali pluseve bolje je ako smo se zadužili u dolarima, a ne valjaju nam ovi dugovi u evrima.


OK, to što smo se zadužili u evrima, u evrima i vraćamo, jer je kod nas evro dominantna strana valuta.

A ovo što smo se zadužili u evrima, to je sad jedno 20% više u evrima, i ne bi bilo problema da je naša privreda bazirana na dolaru, a ne evru.
Otprilike slično kao ovi što su se zadužili u švajcarcima jer je kamata bila povoljnija, a sad...


Najbolje bi bilo da smo se zadužili u rubljama, ali ni ta Rusija nam ne bi dala kredit u rubljama, već u dolarima.

Dakle, problem je što smo sve cene i privredu vezali za evro, a kredite imamo u dolarima koji je drastično porastao.


Slično se desilo i krajem 70-ih, kad nam je dug narastao preko 40% zbog rasta dolara u odnosu na nemačku marku, pa je na kraju 1983. godine SFRJ i zvanično bankrotirala (naravno, bez objave "radnjim ljudima i građanima"), tj. SFRJ je tada prestala da plaća obaveze prema stranim poveriocima jer je bukvalno nestalo deviza.
Tada su bile one restrikcije sa gorivom (par-nepar), bonovi za sapun i deterdžent, nestašice kafe...

A Juga se ekstremno brzo zaduživala od početka 70-ih, kada je dug narastao preko 250%.


I Srbija je sada dostigla plafon u zaduživanju, i sad će morati da se stegne kaiš, kao i početkom 80-ih.

Tex

pre 8 godina

Goxi, 17. decembar 2015 14:57

hahahahaha!!! Znači kada Euro slabi to nije dobro za dug u EUR a kada USD skoči onda to nema veze na dug u USD?? Pa ako je USD jak kao danas u odnosu na EUR 1.09 a ne kao na leto prošle godine kada je bio 1.35 i kada si se zadužio kako je to isto majke ti? Sada USD kupuješ za 110 din a onda si ga kupovao za 85

Zal

pre 8 godina

Treba žaliti što Telekom nije prodat jer bi sada vratili deo kredita i ne bi bili u dodatnim problemima. Nadam se da će sad sindikati biti srećni i mnogi političari opozicije koji su prizivali ovakav sled događaja.

Umiljato jagnje dva kredita sisa

pre 8 godina

" Zeleli smo da se zaduzimo za milijardu dolara ali kako se ja ne razumem u finansije onda mi je Krstic objasnio da je zbog izuzetno povoljnih kamata bolje da se zaduzimo za dve, ja sam pitao Princa " Molim vas ne trazim za sebe trazim za svoj narod..." i tako smo zapravo ustedeli 300.000$."
Navodim ovo po secanju brojke su okvirne. Jednostavno pitanje je:
Koliko je iznosio javni dug i kamate u vreme dolaska SNS na vlast u odnosu na danas?

ја

pre 8 godina

Ви што кукате за кредите, ко вам је крив што сте их узимали. Ја не возим нови ауто и нисам ишао у хотел да летујем ал нисам узимао ни кредит. И брига ме за референтне каматне стопе. А кад се одселим из ове земље биће ме баш брига и за јавни дуг. Не радим у државној фирми и нисам га ни направио.

Xzima

pre 8 godina

Bas iz ovog razloga se De Gol zalagao da zlato bude svetska obracunska moneta!Bas iz ovog razloga zemlje B.R.I.K.S-a pokusavaju da dolar istisnu iz svetskog sistema placanja! (konsiljere, 17. decembar 2015 10:42)
POTPUNA BESMISLICA. Nixon je raskinuo vezu Dolara i Zlata jer je zlato stalno RASLO i zahtevalo stampanje dolara. De Gol je bio general a ne ekonomista I FRANAK je bio posle Lire i Drahme najgor valuta. Ni jedna zemlja nema vezu monete i zlata a Amerika ima ubedljivo najvise zlata na svetu 10x vise nego kinezi.

paklena pom.

pre 8 godina

izgleda da je ovo onaj cuveni udar na drzavu,vladu,premijera ,jer premijer svakako kaze:-"Drzava to sam JA"...JA PA JA, opet ja,koji sam neuk,pa sam znao jos pre tri godine da treba kupovati $ a nasa vlada nije. Pa kakva je to vlada onda uopste,i zasto je tako sklepana da nema nijednog strucnjaka za makroekonomiju.A,zaboravio sam,premijer je pravnik.A bavi se ekonomijom?! I posle se ljudi cude sto nam lose ide.Sledci put pazite koga birate.Mada ,ja nista ne bih rekao da smo bar postali "pravnija"zemlja.Premijer pravnik a prava i pravde nugde,nikad losije pravosudje,kriminal cveta,Kristijan cveta,ubistva i pucnjave na sve strane,nikad vise droge na ulucama itd.itd.itd.

Kockar Vuk

pre 8 godina

Baš sad čitam o stanju svjetske i američk ekonomije i o tzv. preivrednom rastu na kojem se bazira ova odluka.

Caterpillar - najveće svjetska firma građevinske opreme i mašina otpušta 5000 radnika 2016 i još 5000 do 2018. prestal aKina da pravi sabasne gradove, pa stalo i sve ostalo vezano za Kinesko čudo.

BDI (Baltic Dry Index) - koji mjeri obim transporta ruda, energenta i sirovina od rudnik i bušotina do proizvožača (uglavnom Kina) je u padu posljednijih skoro 2 godine i u par navrata ove godine oborio negativni rekord.

SCFI (Shanghai Containerized Freight Index) mjeri opbim transporta proizvoda od proizvoćača (mahom Kina) to potrošača takođe bilježi slobodni pad u 2015

E pa sad, ili se željezo više ne pravi od željezne rude, beton se ne pravi od cement i pjeska, auta ne idu na naftu i sve se transportuje teleportacijom ili je ekonomiski oporavak šuplja priča. Biće da je ovo drugo.

Amerika objavila da je u novembru otvorila novih 211.000 radnih mjesta, a zaposlenost u stalnom padu.

Maloprodaja čučnula 10% na crni petak, nakon što je čučnula isto toliko prošle godine. Naftna industrija šrkiljaca se preoplovila u USA.

Neko nekog ovdje opasno uzima na priču.

Cvele

pre 8 godina

Pa da imas spoljnotrgovinski deficit od 20 milijardi $ ne bi ovo pricao. Pretvorio si ovu zemnju Kambodzu, gde prosta radna snaga sklapa proizvode za velike firme uz maksimalne plate od 200€, i subvenciju od 10 000€. Napredno. Ugasio si IMT,IMR,FAP,ZASTAVU KAMIONE ITD...

Beba

pre 8 godina

Ta oduka F.E.D-a je uperana na neke druge,ali na zalost,mi smo kolatelarna steta.
(kijalami, 17. decembar 2015 14:00)
Koja se mogla predvideti,al ne sa nasim"strucnjacima",savetnicima i ostalim skupljenim po belom svetu.

Nemanja44

pre 8 godina

Što ne prebace dug u švajcarce,jer,kako oni kažu,od ovog nivoa ne može više,može samo da pada
(sarkazam, 17. decembar 2015 

Nije dobro zaduzivati se u stabilnoj valuti kao sto je CHF.Jer kad je svaka kriza investitori u njega gledaju kao u zlato i to poskupljuje kredite u doticnoj valuti.

Nije kriv FED

pre 8 godina

Krivi su naši "stručnjaci" klji su se zadužili pod uslovima varijabilne rate. Na zapadu se na taj način ni polovan automobil ne uzima a kamo li zasužuje zemlja.

Objasnite vi narodu zašto ste uzeli takav kredit i objasnite kad ode uvis ponovo dogodine.

antiparazit

pre 8 godina

Trebalo bi konačno uvesti krivičnu odgovornost za nekontrolisano zaduživanje države. Neka mu mama i tata vraćaju dugove. Kada sledeći Vučić, sa sve batom i širom familijom koja uživa u njegovom "vođenju države", bude zaglavio zatvor za svoje neznanje i bezobrazluk, više se niko neće "iznenađivati" što nas je upropastio.

answer

pre 8 godina

ovo je alibi! dolar jeste malo ojacao, ali ne znacajno, da budem iskren ocekivao sam mnogo veci skok, e to bi nas zatrpalo, a ovo su samo izgovori.

raven

pre 8 godina

Vucic je zbunjen, a MMF je lud.

FED je privatna firma koja je u problemu zbog slabljenja petrodolara i stiti iskljucivo svoje interese.

Ovo je vrlo losa vest i za Ameriku dugorocno.

Goxi

pre 8 godina

Za one koji krive Vucica, cisto radi informacije. Rec je o kreditima koje je uzela ranija vlast po kamatama od 7,5% i kreditima koji su u evrima. Evro slabi u odnosu na dolar i samim tim nam je dug u evrima veci cak i da se uopste ne zaduzimo. Koliko ja znam najvece kredite koje je ova vlast uzela su od UAE po kamati od 2% i ti krediti su u dolarima, sto je u ovom slucaju dobro jer jacanje dolara ne utice nepovoljno na nas dug koji je podignut u toj valuti. Treba biti realan kada se neko krivi i reci sve cinjenice, nebitno da li nam je Vucic simpatican ili ne.

KIJATOVIĆ

pre 8 godina

Ovako se pljačka svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili Kina i arapske zemlje, sama Amerika ništa po tok pitanju nije učinila, navodno je povećala BDP ali to ga nema kod njih, jedino je ova odluka ojačala još više dug Amerike prema Kini i Arapima ali i drugih prema njima koji imaju u svim bankama ogroman novac pa će im samim rastom dolara porasti ekstra profit.

Nenad

pre 8 godina

Odjednom se svi razumeju u finansije države.Jesu to naučili na internetu, u komentarima, a niko da kaže da mu nije jasno.Neko je spomenuo Nemačku i hiljade milijardi dugova, hajde objašnjavajte,ali bez onog da imaju 4 puta više na računima.

Marić

pre 8 godina

Nista..neka jos povecaju akcize na gorivo, cigarete i pivo, povecaju poreze i pdv, otpuste jos koju desetinu hiljada radnika, plate i penzije pogotovo jos malo smanje, prodaju jos to malo javnih preduzeca sto je ostalo i hotova stvar, sve reseno..ne znam zasto se dize frka oko toga

kakve gluposti

pre 8 godina

premijer je po struci pravnik,nije uopste kriv sto je neupucen u ove monetarne tokove,da ne kazem udare.Krivi su ostali ministri i Jorgovanka, jerbo su svi tzv.experti i imaju enorme plate da znaju ove stvari.Jorgovanka ima platu oko 700.000 d. ili 6.000 e.Sad i njoj pada plata jer evro skace,dolar skace, samo moja pemzija opada,stanjuje se,usahnjiva nesrcna a ja ,ni kriv ni duzan moram da dijetisem jer je premijer pravnik....

nebotovan

pre 8 godina

Čitam sad čak i Nemci dužni više od hiljadu milijardi. Kad bolje razmislim, svi prezaduženi. Otkud bre tolike pare nekome kome svi duguju?
(Vilojed, 17. decembar 2015 11:54)
to jeste istina, ali je istina i da nemacki gradjani na stednji imaju oko deset hiljada milijardi evra,odnosno deset puta vise nego sto iznosi spoljni dug nemacke drzave. za razliku od srpskih gradjana ciji je "stedni saldo" verovatno u minusu, s obzirom da takvih podataka nema. a kome duguju? pa medjunarodnim lihvarima, manje vise najbogatijim svetskim porodicama, vlasnicima bankarsko-finansijskog sistema planete

miroslav becej

pre 8 godina

Monetarna politika je jedna od najslozenijih oblasti politike jer bukvalno direktno zavisi od svetskih sila, najcese G8. Mi smo mala zemlja, ali moramo da shvatimo da mnogo toga zavisi i od nas. Kada budemo ostvarili veci BDP po stanovniku, uz odgovarajucu pravnu politiku, mozda se nesto promeni na bolje. Onda bi nam i najvise odgovarale sto jace veze sa pomenutom grupom, jer bi i dinar ojacao, a samim tim i zivotni standard.

oRealy

pre 8 godina

lepo sam ja govorio da ce razlika u kursu dolar/euro/dinar pojesti ovih 10 % sto nam uzimaju sa plata i penzija i da ce sve to biti uzalud , ali naravno veliki vodja ne zeli da kaze realnu sliku a to je da drzava nema da isplati plate i penzije.

Čverger

pre 8 godina

Fiskalni savet: finansije nisu dovoljno transparentne.
Vučko: lol #ignore

Fiskalni savet: pazite na jačanje dolara zbog kamata.
Vučko: lol #ignore

FED: Ojač'o dolar!
Botovi: OVO JE VELIKI IZAZOV ZA FISKALNI SAVET!!1!

deki

pre 8 godina

a kad divlja evro onda njih u drzavi zabole sto meni rata za stan ide na gore.Tada jaca privreda,izvoz povecava šatro..;Pa neka divlja dolar da vidite sta znaci kad nekoga (Fed) zabole sto vama u drzavi rate idu na vise.Da imate u drzavi apatije prema gradjanima onda bi i Fed imao obzira prema Vladi i dugovima!

bluez

pre 8 godina

A ko je "preskupe" EUR kredite refinansirao "jeftinim" USD kreditima od braće Arapa? Samo po tom osnovu smo pukli 2 milijarde EUR. Ko ne veruje nek pogleda valutnu strukturu javnog duga od 2012 do danas.

Steinbrecher

pre 8 godina

Treba li svi da plaćamo??? Ovo na konto CHF kredita!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Duck, 17. decembar 2015 12:24) # Link komentara

Pametan si kao da ti je dottore Ministar policije bio učitelj. Svi itekako PLAĆAMO javni dug svaki put kada nam ispostave račun za struju, vodu, grejanje, razne akcize i takse koje su na snazi i druge vazdušarine koje će nam tek uvesti. Misliš li da MMF interesuje cena struje za domaćinstva jer su zabrinuti za životni standard stanovništva. A što se tiče zaduženih u CHF, u slučaju aktiviranja hipoteka (daleko bilo) njihov dug pada na državu (pa i na tebe). Radi se samo o tome da se smanji ekstraprofit (pohlepa) banaka, a ne da neko drugi plaća njihov dug. Nisam znao da i banke imaju botove.

kögel TIR.

pre 8 godina

Neko vas mlatio po usima da se zaduzujete kod Rusa i Arapa u dolarima pa vam je sad neko drugi kriv ..
A samo do juce su to bili toliko povoljni zajmovi da takve zajmove nikad nam nije niko dao ..

smajli

pre 8 godina

Ma ne mogu "nam" ono toliko finansijski nauditi koliko mi možemo akciza podići i samodoprinosa smisliti. Ako kojim slučajem narod ne bude imao para, vi zaplenjujte ono što imaju, prosta strategija. Uzgred zahvaljujte tom narodu, tapšite ga po ramenu, samo to će i dobiti od beneficija

Marko

pre 8 godina

Krstic je odbijao da konvertuje dolarski dug u evre, koliko me secanje sluzi. To znaci da je postavljanje nedovoljno iskusnog finansistu za ministra bio neozbiljan korak.

Revizor

pre 8 godina

Svako ko se iole bavi finansijama i valutama, znao je da se o ovome govori cele 2015 i ovo nije nikakvo iznenadjenje! Problem je što premijer nema pojma a okupio je tim koji još manje zna od njega.
Da ne bude iznenadjenja opet, isti taj FED je juče najavio još 4 postepenih povećanja kamatnih stopa u naredne 2 godine.
Da se ne pojavi Vučić opet iznenadjen u junu i kaže nismo znali... A on se kod njegovih arapa upravo zaduzuje u "jeftinim" dolarima!

School Name

pre 8 godina

Smanjenje deficita I stednja za ekonomiju koja je na samom dnu kao ekonomija Srbije je praksa samo u drzavama sa "da sacuvam fotelju" politikom. Da je tvoja Jorgovanka smanjila ovog meseca Referentnu kamatnu stopu mogao si I Telekom da prodas za $200m vise. Kako te nije sramota da sada places zbog jacanja dolara. Ekonomije se ne dizu na smanjenju penzija vec na jeftinom novcu I investicijama. Haos koliko lose politicare imamo. Samo ne razumem zasto kvalitetni ljudi kao Ministar Vujovic cute I gledaju samo.

Vilojed

pre 8 godina

Čitam sad čak i Nemci dužni više od hiljadu milijardi. Kad bolje razmislim, svi prezaduženi. Otkud bre tolike pare nekome kome svi duguju?

Stevka

pre 8 godina

ja mislim da je FED ovo namerno uradio samo da bi usporio vuciceve reformer. ljudi, pa ovo je drzavni udar! strasno. znaci, u srbiji se ipak za dve godine nece ziveti bolje nego tek za tri. sad ce vucic time da se pravda. dok se svajcarci raduju ovoj odluci, jer se nadaju vecem izvozu u ameriku i vecim interesovanjem americkih turista za njihovu zemlju, nas veliki vodja kuka

Aster Blistok

pre 8 godina

Mislis nije povoljno za NAS jer si se TI zaduzio u NASE ime za velike pare pricajuci kako je to vrlo povoljno za NAS (uprkos prici koja je tada kruzila da to bas nije pametno).

Ljubisa

pre 8 godina

Amerika autonimno vodi monetarnu politiku: izasli iz krize ( ocenjuju), stopa nezaposlenosti na 'projektovanom' nivou (ocenjuju), celu godinu se najavljuje rast refer. FED stope, malo se i 'spekulanti' zaigrali oko "labavljenja" ECB ocekujuci zaradu na evru, BRIKS i Kina se aktivno pozicionisu na MFT i piranje jeste: da li se mi adekvatno, u pravo vreme, pripremamo za izvesne promene, a tek koliko smo spremni za neizvesne promene? Ipak, danas Putin odgovara na svako pitanje 1392 novinara i to je bitno.

raja babeja

pre 8 godina

Nazalost, moramo sto pre resavati se skupih kredita od pre.
(Tijana, 17. decembar 2015 10:16)
Dušo moja ( botovska ), a kad to od pre; zaboravljaš koliko su samo vođa i njegovi uzeli kredita u USA $?

Aleksa

pre 8 godina

Bankrot je zakucao na vrata,a oni nam prosipaju teorije o blagostanju u državu.Koje blagostanje?Nezaposlenost kao u 90-tim,poljoprivreda se uništava odlukama kvazi stručnjaka,bitno je da se uzimaju krediti za Bg na vodi koji nema nikakav ekonomski efekat,otvaraju se zakrpe od autoputeva,pruge uništene,uvode se svakodnevni nameti od akcize od 7,5% struju,preko sokova i drugih proizvoda,nezakonito otimanje penzija i plataA vrhunac svega je kad se namontiraju ispred kamera i počnu sa bajkama tipa raste DP,smanjićemo nezaposlenost ispod 15%,zaposlićemo 100000 ljudi,izmišljaju se državni udari,vređanje novinara,afere sa stanovima,održavanje veštačkog kursa prodavajući svakodnevno ko zna kolike devizne rezerve.Ovo je samo promil od kako se kaže"uspešnog"vođenja države.

Povratnik

pre 8 godina

U Americi sam iskusio šta znači FED. Nije šala. Ovde vidim da ljudi prvi put čuju za to. Kako god, nadam se da će Srbija preproditi ove neprilike.

Milan

pre 8 godina

E sad neka se politička svita i njihovi puleni solisarišu sa narodom,neka spuste sebi plate na minimalac od 21000,bez toplog obroka i putnih troškova,nek pređu sa kartica na čekove i odloženo plaćanje,nek se voze autobusima i "brzim"vozovima i taman kad poplaćaju račune i namete ostatak nek dotiraju u kasu za vraćanje kredita.Tako mi radimo,vaši jadni građani koje vi vodite,pa ko preživi pričaće

Mufljuz

pre 8 godina

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug."
Ovo je rezultat tvoje restriktivne politike. Sva smanjenja penzija, plata, ukidanje minulog rada, povecanje akciza i poreza, ukidanje dotacija privredi i svega ostalog odose u vetar jednim jedinim americkim kamatnim potezom za cetvrt procenta! Ma bravo!

Milos

pre 8 godina

A ko je kriv sto je struktura duga nepovoljna? Mislim s obzirom da se od januara zna da ce FED dizati ref. kam. stopu i da dolar sve vreme ide ka odnosu 1:1 prema euru. Ovo je jos i kasno doslo, prve prognoze su bile da stopa ide gore u septembru.

Sima

pre 8 godina

Ovo je svakako losa vest po nas. Ne sumnjam da ce se ljudi koji nas vode maksimalno angazovati kako narod ne bi osetio ovo povećanje duga. Nova radna mesta u privredi, nove investicije, povećati BDP, pa ce se videti rezultati. Treba istrajati sada kada smo na dobrom putu.

Zanimljivo

pre 8 godina

Prethodna vlast nas je zakopala kreditima u USD, a onda je ova nova uradila sta?! Uzela jos kredita u USD i nastavila da servisira stare. Zar nije bilo logicnije sto je predlagano, doduse stidljivo kroz medije, da se refinansira dug kreditom u EUR koji nam je kao valuta svakako blizi i gde dobar deo izvoza se odvija u ovoj valuti! Hajde sto su ovi prvi udarili glavom u zid i pored svih naznaka da ce USD podivljati nego sto su i ovi posle nastavili da rade isto! To vam dođe kao da je mucenik koji je imao kredit u svajcarcima kukao i onda otisao u banku i digao jos jedan! Koliko treba da budeš lud da uradiš tako nesto?

Zaigrali se

pre 8 godina

Zemlja nam je za dvadeset godina skroz rasturena finansijski. Samo su se zaduzivanja desavala, a nista nije uradjeno sa novcem kako bi se bar deo tog novca mogao vracati kroz povecanje BDP-a, odnosno i prihoda drzave. Bice ovde dosta posla narednih godina, trebace jos bolji plan za izlazak iz ovakve situacije.

sotir zvani djubre

pre 8 godina

pa spusti penzije i plate i eto rešenja. genijalan sistem. političar se zaduži i uzme kredit sa nerealnim kamatama bez ikakve odgovornosti. sva priča oko cene goriva, kursa evra, kosova, evrope je zamajavanje naroda dok novac odlazi.
krediti se uzimaju za održavanje glomaznog državnog aparata i enormnih
plata a vraćaju gradjani preko poreza i nameta.

nesa

pre 8 godina

Cela bivsa juga 22 mrd. A samo mala Srbija 25. Onda kazu ü Titovo vreme se zivelo od zaduzivanja to ce vracati nasa deca.Ovih 25 ce vracati i cukununuci. na stranu to nasta su ove pare potrosene

drvobradi

pre 8 godina

Koji diletanti i populisti vode ovu zemlju. Setite se ovoga kada budete kritikovali ljude koji su se zaduzili u CHF, koji su raspolagali sa mnogo manje znanja i podataka od genijalca sa Jejla i konsultanta Mekinzija, Krstica i njegovih sefova Vucica i Dacica, a koji su napravili mnogo vecu stetu. Zamislite onda da im kreditori pocnu menjati kamatu kako god pozele za kredit u dolarima. Pri tome, Srbija je dobila dolare, a ovi nisu dobili svajcarce vec dinare.

daf

pre 8 godina

BAs mi je drago sto su nam Arapi pozajmili milijardu dolara po povoljnoj kamati. Onomad je Vucic izjavio da je to najpovoljnija kamata u novijoj istoriji Srbije. E pa, sta bi sad rekao Vucic na ovo jacanje dolara. Bice da ce taj kredit biti najskuplji u novijoj istoriji Srbije.
Muko moja, ko nama vlada. Same neznalice i poltroni...

nemoj da mi se rasplačeš

pre 8 godina

Još jedno opravdanje za veliku vođu da nije on kriv što nam je spoljašnji dug skoro dupliran od kada je došao na vlast pa tako od MMF-a, Kine, Rusije i ko zna od koga nisu podigli kredite da povećavaju spoljašnji dug.
Kome ništa nije jasno neka pogleda u svoj novčanik u onih -20% i u novčanik penzionera -10%.
Jadno i jezivo demagogija se širi kao zaraza.

ludlu

pre 8 godina

Cus odluka FED-a da negativno utiče na srpski javni dug. To samo znaci da vraćamo dug novim kreditima koji će u budućnosti biti skuplji...
Odlično vođenje države, nema šta...

konsiljere

pre 8 godina

Bas iz ovog razloga se De Gol zalagao da zlato bude svetska obracunska moneta!Bas iz ovog razloga zemlje B.R.I.K.S-a pokusavaju da dolar istisnu iz svetskog sistema placanja!

prestolonaslednikovica

pre 8 godina

Jedno je sigurno da,sve one ratove i onaj dug od 20 000 milijardi dolara,nece placati i otplacivati SAD...to ce raditi ostatak sveta,gde spadamo i mi.

NEBOJSA

pre 8 godina

Vec godinu dana ceo finansijski svet govori o tome da ce se ovo desiti. Ne treba velika pamet idite na google pa se uverite sami. E sad, ako Srbija nema strucne ljude koji mogu da pogledaju vesti na netu i da porazgovaraju sa kolegama u svetu, onda treba zatvoriti Ministarstvo finansija jel nicemu ne sluzi. Ne mozete biti Finansijski direktor u normalnoj firmi ako ne razumete trendove u finansijama a kamoli Ministar finansija. Pardon, u Srbiji sve moze..

Milan

pre 8 godina

Dok ti bistris svetsku ekonomsku politiku,sve se raspada.Juce mi u centru BG zamalo nije na glavu pao komad fasade.Najmanje plate i penzije u Evropi,ekser niste zakucali u zadnje 3 godine.Covek prica o FED-u!?

bankrot efendija

pre 8 godina

Zaduzio si se 10 milijardi evra za tri godine 'kako bi isplacivao skupe kredite', pa ce sad tvoji jeftini da poskupe za 10-20%.
I sad cemo ici na zaduzenost od 80% BDP, 30 mil.evra.
Vodeci nas napred odosmo u provaliju

Gogi

pre 8 godina

Vucic je uzeo pre nekoliko godina veoma povoljan kredit od arapa od 1.000.000.000 milijardu dolara, samo da se zna i pamti...Da se ne zaboravi dragi Srbistanci.

Milan

pre 8 godina

Dok ti bistris svetsku ekonomsku politiku,sve se raspada.Juce mi u centru BG zamalo nije na glavu pao komad fasade.Najmanje plate i penzije u Evropi,ekser niste zakucali u zadnje 3 godine.Covek prica o FED-u!?

nemoj da mi se rasplačeš

pre 8 godina

Još jedno opravdanje za veliku vođu da nije on kriv što nam je spoljašnji dug skoro dupliran od kada je došao na vlast pa tako od MMF-a, Kine, Rusije i ko zna od koga nisu podigli kredite da povećavaju spoljašnji dug.
Kome ništa nije jasno neka pogleda u svoj novčanik u onih -20% i u novčanik penzionera -10%.
Jadno i jezivo demagogija se širi kao zaraza.

daf

pre 8 godina

BAs mi je drago sto su nam Arapi pozajmili milijardu dolara po povoljnoj kamati. Onomad je Vucic izjavio da je to najpovoljnija kamata u novijoj istoriji Srbije. E pa, sta bi sad rekao Vucic na ovo jacanje dolara. Bice da ce taj kredit biti najskuplji u novijoj istoriji Srbije.
Muko moja, ko nama vlada. Same neznalice i poltroni...

bankrot efendija

pre 8 godina

Zaduzio si se 10 milijardi evra za tri godine 'kako bi isplacivao skupe kredite', pa ce sad tvoji jeftini da poskupe za 10-20%.
I sad cemo ici na zaduzenost od 80% BDP, 30 mil.evra.
Vodeci nas napred odosmo u provaliju

milan

pre 8 godina

Kao i uvek Srbija vidi sebe samu i veruje da joj niko ništa ne može. Koje pratio svetska bivanja znao je već dosta ranije da će dolar ojačati pa je trebao na vreme da reaguje da je naš dug u poređenju sa nekim drugim državama zanemarujući pa smo mogli neke bolove izbeći.

Zaigrali se

pre 8 godina

Zemlja nam je za dvadeset godina skroz rasturena finansijski. Samo su se zaduzivanja desavala, a nista nije uradjeno sa novcem kako bi se bar deo tog novca mogao vracati kroz povecanje BDP-a, odnosno i prihoda drzave. Bice ovde dosta posla narednih godina, trebace jos bolji plan za izlazak iz ovakve situacije.

Gogi

pre 8 godina

Vucic je uzeo pre nekoliko godina veoma povoljan kredit od arapa od 1.000.000.000 milijardu dolara, samo da se zna i pamti...Da se ne zaboravi dragi Srbistanci.

Aster Blistok

pre 8 godina

Mislis nije povoljno za NAS jer si se TI zaduzio u NASE ime za velike pare pricajuci kako je to vrlo povoljno za NAS (uprkos prici koja je tada kruzila da to bas nije pametno).

raja babeja

pre 8 godina

Nazalost, moramo sto pre resavati se skupih kredita od pre.
(Tijana, 17. decembar 2015 10:16)
Dušo moja ( botovska ), a kad to od pre; zaboravljaš koliko su samo vođa i njegovi uzeli kredita u USA $?

NEBOJSA

pre 8 godina

Vec godinu dana ceo finansijski svet govori o tome da ce se ovo desiti. Ne treba velika pamet idite na google pa se uverite sami. E sad, ako Srbija nema strucne ljude koji mogu da pogledaju vesti na netu i da porazgovaraju sa kolegama u svetu, onda treba zatvoriti Ministarstvo finansija jel nicemu ne sluzi. Ne mozete biti Finansijski direktor u normalnoj firmi ako ne razumete trendove u finansijama a kamoli Ministar finansija. Pardon, u Srbiji sve moze..

Marko

pre 8 godina

Krstic je odbijao da konvertuje dolarski dug u evre, koliko me secanje sluzi. To znaci da je postavljanje nedovoljno iskusnog finansistu za ministra bio neozbiljan korak.

nesa

pre 8 godina

Cela bivsa juga 22 mrd. A samo mala Srbija 25. Onda kazu ü Titovo vreme se zivelo od zaduzivanja to ce vracati nasa deca.Ovih 25 ce vracati i cukununuci. na stranu to nasta su ove pare potrosene

Mufljuz

pre 8 godina

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug."
Ovo je rezultat tvoje restriktivne politike. Sva smanjenja penzija, plata, ukidanje minulog rada, povecanje akciza i poreza, ukidanje dotacija privredi i svega ostalog odose u vetar jednim jedinim americkim kamatnim potezom za cetvrt procenta! Ma bravo!

Povratnik

pre 8 godina

U Americi sam iskusio šta znači FED. Nije šala. Ovde vidim da ljudi prvi put čuju za to. Kako god, nadam se da će Srbija preproditi ove neprilike.

Revizor

pre 8 godina

Svako ko se iole bavi finansijama i valutama, znao je da se o ovome govori cele 2015 i ovo nije nikakvo iznenadjenje! Problem je što premijer nema pojma a okupio je tim koji još manje zna od njega.
Da ne bude iznenadjenja opet, isti taj FED je juče najavio još 4 postepenih povećanja kamatnih stopa u naredne 2 godine.
Da se ne pojavi Vučić opet iznenadjen u junu i kaže nismo znali... A on se kod njegovih arapa upravo zaduzuje u "jeftinim" dolarima!

Sima

pre 8 godina

Ovo je svakako losa vest po nas. Ne sumnjam da ce se ljudi koji nas vode maksimalno angazovati kako narod ne bi osetio ovo povećanje duga. Nova radna mesta u privredi, nove investicije, povećati BDP, pa ce se videti rezultati. Treba istrajati sada kada smo na dobrom putu.

Stevka

pre 8 godina

ja mislim da je FED ovo namerno uradio samo da bi usporio vuciceve reformer. ljudi, pa ovo je drzavni udar! strasno. znaci, u srbiji se ipak za dve godine nece ziveti bolje nego tek za tri. sad ce vucic time da se pravda. dok se svajcarci raduju ovoj odluci, jer se nadaju vecem izvozu u ameriku i vecim interesovanjem americkih turista za njihovu zemlju, nas veliki vodja kuka

ludlu

pre 8 godina

Cus odluka FED-a da negativno utiče na srpski javni dug. To samo znaci da vraćamo dug novim kreditima koji će u budućnosti biti skuplji...
Odlično vođenje države, nema šta...

sotir zvani djubre

pre 8 godina

pa spusti penzije i plate i eto rešenja. genijalan sistem. političar se zaduži i uzme kredit sa nerealnim kamatama bez ikakve odgovornosti. sva priča oko cene goriva, kursa evra, kosova, evrope je zamajavanje naroda dok novac odlazi.
krediti se uzimaju za održavanje glomaznog državnog aparata i enormnih
plata a vraćaju gradjani preko poreza i nameta.

Aleksa

pre 8 godina

Bankrot je zakucao na vrata,a oni nam prosipaju teorije o blagostanju u državu.Koje blagostanje?Nezaposlenost kao u 90-tim,poljoprivreda se uništava odlukama kvazi stručnjaka,bitno je da se uzimaju krediti za Bg na vodi koji nema nikakav ekonomski efekat,otvaraju se zakrpe od autoputeva,pruge uništene,uvode se svakodnevni nameti od akcize od 7,5% struju,preko sokova i drugih proizvoda,nezakonito otimanje penzija i plataA vrhunac svega je kad se namontiraju ispred kamera i počnu sa bajkama tipa raste DP,smanjićemo nezaposlenost ispod 15%,zaposlićemo 100000 ljudi,izmišljaju se državni udari,vređanje novinara,afere sa stanovima,održavanje veštačkog kursa prodavajući svakodnevno ko zna kolike devizne rezerve.Ovo je samo promil od kako se kaže"uspešnog"vođenja države.

Zal

pre 8 godina

Treba žaliti što Telekom nije prodat jer bi sada vratili deo kredita i ne bi bili u dodatnim problemima. Nadam se da će sad sindikati biti srećni i mnogi političari opozicije koji su prizivali ovakav sled događaja.

drvobradi

pre 8 godina

Koji diletanti i populisti vode ovu zemlju. Setite se ovoga kada budete kritikovali ljude koji su se zaduzili u CHF, koji su raspolagali sa mnogo manje znanja i podataka od genijalca sa Jejla i konsultanta Mekinzija, Krstica i njegovih sefova Vucica i Dacica, a koji su napravili mnogo vecu stetu. Zamislite onda da im kreditori pocnu menjati kamatu kako god pozele za kredit u dolarima. Pri tome, Srbija je dobila dolare, a ovi nisu dobili svajcarce vec dinare.

Nemanja44

pre 8 godina

Što ne prebace dug u švajcarce,jer,kako oni kažu,od ovog nivoa ne može više,može samo da pada
(sarkazam, 17. decembar 2015 

Nije dobro zaduzivati se u stabilnoj valuti kao sto je CHF.Jer kad je svaka kriza investitori u njega gledaju kao u zlato i to poskupljuje kredite u doticnoj valuti.

Milan

pre 8 godina

E sad neka se politička svita i njihovi puleni solisarišu sa narodom,neka spuste sebi plate na minimalac od 21000,bez toplog obroka i putnih troškova,nek pređu sa kartica na čekove i odloženo plaćanje,nek se voze autobusima i "brzim"vozovima i taman kad poplaćaju račune i namete ostatak nek dotiraju u kasu za vraćanje kredita.Tako mi radimo,vaši jadni građani koje vi vodite,pa ko preživi pričaće

Čverger

pre 8 godina

Fiskalni savet: finansije nisu dovoljno transparentne.
Vučko: lol #ignore

Fiskalni savet: pazite na jačanje dolara zbog kamata.
Vučko: lol #ignore

FED: Ojač'o dolar!
Botovi: OVO JE VELIKI IZAZOV ZA FISKALNI SAVET!!1!

Goxi

pre 8 godina

Za one koji krive Vucica, cisto radi informacije. Rec je o kreditima koje je uzela ranija vlast po kamatama od 7,5% i kreditima koji su u evrima. Evro slabi u odnosu na dolar i samim tim nam je dug u evrima veci cak i da se uopste ne zaduzimo. Koliko ja znam najvece kredite koje je ova vlast uzela su od UAE po kamati od 2% i ti krediti su u dolarima, sto je u ovom slucaju dobro jer jacanje dolara ne utice nepovoljno na nas dug koji je podignut u toj valuti. Treba biti realan kada se neko krivi i reci sve cinjenice, nebitno da li nam je Vucic simpatican ili ne.

Milos

pre 8 godina

A ko je kriv sto je struktura duga nepovoljna? Mislim s obzirom da se od januara zna da ce FED dizati ref. kam. stopu i da dolar sve vreme ide ka odnosu 1:1 prema euru. Ovo je jos i kasno doslo, prve prognoze su bile da stopa ide gore u septembru.

legenda

pre 8 godina

vucicu uzmi se u pamet ako zelis nesto dobro da uradis uhapsi sve koji su kumovali iznosenju para iz srbije (znas dobro ko su ti likovi) I vrati pare u srbiju nemoj da propali asistenti I profesori prodaju maglu ipak niko nije glup

School Name

pre 8 godina

Smanjenje deficita I stednja za ekonomiju koja je na samom dnu kao ekonomija Srbije je praksa samo u drzavama sa "da sacuvam fotelju" politikom. Da je tvoja Jorgovanka smanjila ovog meseca Referentnu kamatnu stopu mogao si I Telekom da prodas za $200m vise. Kako te nije sramota da sada places zbog jacanja dolara. Ekonomije se ne dizu na smanjenju penzija vec na jeftinom novcu I investicijama. Haos koliko lose politicare imamo. Samo ne razumem zasto kvalitetni ljudi kao Ministar Vujovic cute I gledaju samo.

Zanimljivo

pre 8 godina

Prethodna vlast nas je zakopala kreditima u USD, a onda je ova nova uradila sta?! Uzela jos kredita u USD i nastavila da servisira stare. Zar nije bilo logicnije sto je predlagano, doduse stidljivo kroz medije, da se refinansira dug kreditom u EUR koji nam je kao valuta svakako blizi i gde dobar deo izvoza se odvija u ovoj valuti! Hajde sto su ovi prvi udarili glavom u zid i pored svih naznaka da ce USD podivljati nego sto su i ovi posle nastavili da rade isto! To vam dođe kao da je mucenik koji je imao kredit u svajcarcima kukao i onda otisao u banku i digao jos jedan! Koliko treba da budeš lud da uradiš tako nesto?

prestolonaslednikovica

pre 8 godina

Jedno je sigurno da,sve one ratove i onaj dug od 20 000 milijardi dolara,nece placati i otplacivati SAD...to ce raditi ostatak sveta,gde spadamo i mi.

konsiljere

pre 8 godina

Bas iz ovog razloga se De Gol zalagao da zlato bude svetska obracunska moneta!Bas iz ovog razloga zemlje B.R.I.K.S-a pokusavaju da dolar istisnu iz svetskog sistema placanja!

kögel TIR.

pre 8 godina

Neko vas mlatio po usima da se zaduzujete kod Rusa i Arapa u dolarima pa vam je sad neko drugi kriv ..
A samo do juce su to bili toliko povoljni zajmovi da takve zajmove nikad nam nije niko dao ..

smajli

pre 8 godina

Ma ne mogu "nam" ono toliko finansijski nauditi koliko mi možemo akciza podići i samodoprinosa smisliti. Ako kojim slučajem narod ne bude imao para, vi zaplenjujte ono što imaju, prosta strategija. Uzgred zahvaljujte tom narodu, tapšite ga po ramenu, samo to će i dobiti od beneficija

bluez

pre 8 godina

A ko je "preskupe" EUR kredite refinansirao "jeftinim" USD kreditima od braće Arapa? Samo po tom osnovu smo pukli 2 milijarde EUR. Ko ne veruje nek pogleda valutnu strukturu javnog duga od 2012 do danas.

oRealy

pre 8 godina

lepo sam ja govorio da ce razlika u kursu dolar/euro/dinar pojesti ovih 10 % sto nam uzimaju sa plata i penzija i da ce sve to biti uzalud , ali naravno veliki vodja ne zeli da kaze realnu sliku a to je da drzava nema da isplati plate i penzije.

miroslav becej

pre 8 godina

Monetarna politika je jedna od najslozenijih oblasti politike jer bukvalno direktno zavisi od svetskih sila, najcese G8. Mi smo mala zemlja, ali moramo da shvatimo da mnogo toga zavisi i od nas. Kada budemo ostvarili veci BDP po stanovniku, uz odgovarajucu pravnu politiku, mozda se nesto promeni na bolje. Onda bi nam i najvise odgovarale sto jace veze sa pomenutom grupom, jer bi i dinar ojacao, a samim tim i zivotni standard.

Marić

pre 8 godina

Nista..neka jos povecaju akcize na gorivo, cigarete i pivo, povecaju poreze i pdv, otpuste jos koju desetinu hiljada radnika, plate i penzije pogotovo jos malo smanje, prodaju jos to malo javnih preduzeca sto je ostalo i hotova stvar, sve reseno..ne znam zasto se dize frka oko toga

Nenad

pre 8 godina

Odjednom se svi razumeju u finansije države.Jesu to naučili na internetu, u komentarima, a niko da kaže da mu nije jasno.Neko je spomenuo Nemačku i hiljade milijardi dugova, hajde objašnjavajte,ali bez onog da imaju 4 puta više na računima.

Umiljato jagnje dva kredita sisa

pre 8 godina

" Zeleli smo da se zaduzimo za milijardu dolara ali kako se ja ne razumem u finansije onda mi je Krstic objasnio da je zbog izuzetno povoljnih kamata bolje da se zaduzimo za dve, ja sam pitao Princa " Molim vas ne trazim za sebe trazim za svoj narod..." i tako smo zapravo ustedeli 300.000$."
Navodim ovo po secanju brojke su okvirne. Jednostavno pitanje je:
Koliko je iznosio javni dug i kamate u vreme dolaska SNS na vlast u odnosu na danas?

antiparazit

pre 8 godina

Trebalo bi konačno uvesti krivičnu odgovornost za nekontrolisano zaduživanje države. Neka mu mama i tata vraćaju dugove. Kada sledeći Vučić, sa sve batom i širom familijom koja uživa u njegovom "vođenju države", bude zaglavio zatvor za svoje neznanje i bezobrazluk, više se niko neće "iznenađivati" što nas je upropastio.

paklena pom.

pre 8 godina

izgleda da je ovo onaj cuveni udar na drzavu,vladu,premijera ,jer premijer svakako kaze:-"Drzava to sam JA"...JA PA JA, opet ja,koji sam neuk,pa sam znao jos pre tri godine da treba kupovati $ a nasa vlada nije. Pa kakva je to vlada onda uopste,i zasto je tako sklepana da nema nijednog strucnjaka za makroekonomiju.A,zaboravio sam,premijer je pravnik.A bavi se ekonomijom?! I posle se ljudi cude sto nam lose ide.Sledci put pazite koga birate.Mada ,ja nista ne bih rekao da smo bar postali "pravnija"zemlja.Premijer pravnik a prava i pravde nugde,nikad losije pravosudje,kriminal cveta,Kristijan cveta,ubistva i pucnjave na sve strane,nikad vise droge na ulucama itd.itd.itd.

Cvele

pre 8 godina

Pa da imas spoljnotrgovinski deficit od 20 milijardi $ ne bi ovo pricao. Pretvorio si ovu zemnju Kambodzu, gde prosta radna snaga sklapa proizvode za velike firme uz maksimalne plate od 200€, i subvenciju od 10 000€. Napredno. Ugasio si IMT,IMR,FAP,ZASTAVU KAMIONE ITD...

kakve gluposti

pre 8 godina

premijer je po struci pravnik,nije uopste kriv sto je neupucen u ove monetarne tokove,da ne kazem udare.Krivi su ostali ministri i Jorgovanka, jerbo su svi tzv.experti i imaju enorme plate da znaju ove stvari.Jorgovanka ima platu oko 700.000 d. ili 6.000 e.Sad i njoj pada plata jer evro skace,dolar skace, samo moja pemzija opada,stanjuje se,usahnjiva nesrcna a ja ,ni kriv ni duzan moram da dijetisem jer je premijer pravnik....

Steinbrecher

pre 8 godina

Treba li svi da plaćamo??? Ovo na konto CHF kredita!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Duck, 17. decembar 2015 12:24) # Link komentara

Pametan si kao da ti je dottore Ministar policije bio učitelj. Svi itekako PLAĆAMO javni dug svaki put kada nam ispostave račun za struju, vodu, grejanje, razne akcize i takse koje su na snazi i druge vazdušarine koje će nam tek uvesti. Misliš li da MMF interesuje cena struje za domaćinstva jer su zabrinuti za životni standard stanovništva. A što se tiče zaduženih u CHF, u slučaju aktiviranja hipoteka (daleko bilo) njihov dug pada na državu (pa i na tebe). Radi se samo o tome da se smanji ekstraprofit (pohlepa) banaka, a ne da neko drugi plaća njihov dug. Nisam znao da i banke imaju botove.

ја

pre 8 godina

Ви што кукате за кредите, ко вам је крив што сте их узимали. Ја не возим нови ауто и нисам ишао у хотел да летујем ал нисам узимао ни кредит. И брига ме за референтне каматне стопе. А кад се одселим из ове земље биће ме баш брига и за јавни дуг. Не радим у државној фирми и нисам га ни направио.

nebotovan

pre 8 godina

Čitam sad čak i Nemci dužni više od hiljadu milijardi. Kad bolje razmislim, svi prezaduženi. Otkud bre tolike pare nekome kome svi duguju?
(Vilojed, 17. decembar 2015 11:54)
to jeste istina, ali je istina i da nemacki gradjani na stednji imaju oko deset hiljada milijardi evra,odnosno deset puta vise nego sto iznosi spoljni dug nemacke drzave. za razliku od srpskih gradjana ciji je "stedni saldo" verovatno u minusu, s obzirom da takvih podataka nema. a kome duguju? pa medjunarodnim lihvarima, manje vise najbogatijim svetskim porodicama, vlasnicima bankarsko-finansijskog sistema planete

Nije kriv FED

pre 8 godina

Krivi su naši "stručnjaci" klji su se zadužili pod uslovima varijabilne rate. Na zapadu se na taj način ni polovan automobil ne uzima a kamo li zasužuje zemlja.

Objasnite vi narodu zašto ste uzeli takav kredit i objasnite kad ode uvis ponovo dogodine.

Ljubisa

pre 8 godina

Amerika autonimno vodi monetarnu politiku: izasli iz krize ( ocenjuju), stopa nezaposlenosti na 'projektovanom' nivou (ocenjuju), celu godinu se najavljuje rast refer. FED stope, malo se i 'spekulanti' zaigrali oko "labavljenja" ECB ocekujuci zaradu na evru, BRIKS i Kina se aktivno pozicionisu na MFT i piranje jeste: da li se mi adekvatno, u pravo vreme, pripremamo za izvesne promene, a tek koliko smo spremni za neizvesne promene? Ipak, danas Putin odgovara na svako pitanje 1392 novinara i to je bitno.

Vilojed

pre 8 godina

Čitam sad čak i Nemci dužni više od hiljadu milijardi. Kad bolje razmislim, svi prezaduženi. Otkud bre tolike pare nekome kome svi duguju?

answer

pre 8 godina

ovo je alibi! dolar jeste malo ojacao, ali ne znacajno, da budem iskren ocekivao sam mnogo veci skok, e to bi nas zatrpalo, a ovo su samo izgovori.

Beba

pre 8 godina

Ta oduka F.E.D-a je uperana na neke druge,ali na zalost,mi smo kolatelarna steta.
(kijalami, 17. decembar 2015 14:00)
Koja se mogla predvideti,al ne sa nasim"strucnjacima",savetnicima i ostalim skupljenim po belom svetu.

Vanja

pre 8 godina

FED je privatna firma pod parolom državna. Štampaju novac i prodaju ga bankama sa povoljnim kamatnim stopama. Onda banke daju građanstvu koje se zadužuje do besvesti i sledi tragedija. Naravno da nam ne ide u korist jer će zbog povećanja kamatne stope dug skočiti.

Kockar Vuk

pre 8 godina

Baš sad čitam o stanju svjetske i američk ekonomije i o tzv. preivrednom rastu na kojem se bazira ova odluka.

Caterpillar - najveće svjetska firma građevinske opreme i mašina otpušta 5000 radnika 2016 i još 5000 do 2018. prestal aKina da pravi sabasne gradove, pa stalo i sve ostalo vezano za Kinesko čudo.

BDI (Baltic Dry Index) - koji mjeri obim transporta ruda, energenta i sirovina od rudnik i bušotina do proizvožača (uglavnom Kina) je u padu posljednijih skoro 2 godine i u par navrata ove godine oborio negativni rekord.

SCFI (Shanghai Containerized Freight Index) mjeri opbim transporta proizvoda od proizvoćača (mahom Kina) to potrošača takođe bilježi slobodni pad u 2015

E pa sad, ili se željezo više ne pravi od željezne rude, beton se ne pravi od cement i pjeska, auta ne idu na naftu i sve se transportuje teleportacijom ili je ekonomiski oporavak šuplja priča. Biće da je ovo drugo.

Amerika objavila da je u novembru otvorila novih 211.000 radnih mjesta, a zaposlenost u stalnom padu.

Maloprodaja čučnula 10% na crni petak, nakon što je čučnula isto toliko prošle godine. Naftna industrija šrkiljaca se preoplovila u USA.

Neko nekog ovdje opasno uzima na priču.

deki

pre 8 godina

a kad divlja evro onda njih u drzavi zabole sto meni rata za stan ide na gore.Tada jaca privreda,izvoz povecava šatro..;Pa neka divlja dolar da vidite sta znaci kad nekoga (Fed) zabole sto vama u drzavi rate idu na vise.Da imate u drzavi apatije prema gradjanima onda bi i Fed imao obzira prema Vladi i dugovima!

raven

pre 8 godina

Vucic je zbunjen, a MMF je lud.

FED je privatna firma koja je u problemu zbog slabljenja petrodolara i stiti iskljucivo svoje interese.

Ovo je vrlo losa vest i za Ameriku dugorocno.

Veliki brat

pre 8 godina

@(Goxi, 17. decembar 2015 14:57)

Bravo genije, dakle, po tebi i onima koji su ti dali pluseve bolje je ako smo se zadužili u dolarima, a ne valjaju nam ovi dugovi u evrima.


OK, to što smo se zadužili u evrima, u evrima i vraćamo, jer je kod nas evro dominantna strana valuta.

A ovo što smo se zadužili u evrima, to je sad jedno 20% više u evrima, i ne bi bilo problema da je naša privreda bazirana na dolaru, a ne evru.
Otprilike slično kao ovi što su se zadužili u švajcarcima jer je kamata bila povoljnija, a sad...


Najbolje bi bilo da smo se zadužili u rubljama, ali ni ta Rusija nam ne bi dala kredit u rubljama, već u dolarima.

Dakle, problem je što smo sve cene i privredu vezali za evro, a kredite imamo u dolarima koji je drastično porastao.


Slično se desilo i krajem 70-ih, kad nam je dug narastao preko 40% zbog rasta dolara u odnosu na nemačku marku, pa je na kraju 1983. godine SFRJ i zvanično bankrotirala (naravno, bez objave "radnjim ljudima i građanima"), tj. SFRJ je tada prestala da plaća obaveze prema stranim poveriocima jer je bukvalno nestalo deviza.
Tada su bile one restrikcije sa gorivom (par-nepar), bonovi za sapun i deterdžent, nestašice kafe...

A Juga se ekstremno brzo zaduživala od početka 70-ih, kada je dug narastao preko 250%.


I Srbija je sada dostigla plafon u zaduživanju, i sad će morati da se stegne kaiš, kao i početkom 80-ih.

Tex

pre 8 godina

Goxi, 17. decembar 2015 14:57

hahahahaha!!! Znači kada Euro slabi to nije dobro za dug u EUR a kada USD skoči onda to nema veze na dug u USD?? Pa ako je USD jak kao danas u odnosu na EUR 1.09 a ne kao na leto prošle godine kada je bio 1.35 i kada si se zadužio kako je to isto majke ti? Sada USD kupuješ za 110 din a onda si ga kupovao za 85

Kockar Vuk

pre 8 godina

Xzima, 17. decembar 2015 15:56

Ti si blago rečeno polupao lončiće.

Nixon je ukinuo zlatni standard jer je trebao da finansira ratove, a nije imao pokriće u zlatu za štampani novac kojim je finansirao te ratove. DeGol je bio prvi koji je prozreo američku prevaru i vratio Francusko zlato u Francusku. Posljednjih godina su isto učinili još neke zemlje poput Holandije, Venecuele,a Njemačkoj je zahtijev odbijen. Angeliju čak nisu ni poustili da izvrši inspekciju zlatnih rezervi.

Koliko zlata ima US niko tačno ne zna, jer je zadnji inventar obavljen jako davno, u prošlom vijeku.
Kineske zlatne rezerve su zadnji put objavljene 2009. Najkonzervativnije procjene su oko 9000 tona, a Bloomberg-ova analiza čak računa i sa 30.000 tona
Mnogi stručnjaci smatraju da US uopšte nema zlata, jer mnogi kupci na Comex-u plaćaju premiju za fizičku isporuku.

Zlato je od 1971 najveći neprijatelj dolaru.

Goxi, analiza ti je vic godine, pošalji je MMF-u, možda ti odobre kredit zbog humora :)

KIJATOVIĆ

pre 8 godina

Ovako se pljačka svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili Kina i arapske zemlje, sama Amerika ništa po tok pitanju nije učinila, navodno je povećala BDP ali to ga nema kod njih, jedino je ova odluka ojačala još više dug Amerike prema Kini i Arapima ali i drugih prema njima koji imaju u svim bankama ogroman novac pa će im samim rastom dolara porasti ekstra profit.

miami

pre 8 godina

Svaki ekonomski amater uvidja da vec duze vreme dolar raste I da se americka ekonomija oporavlja. A da u isto vreme evro se stampa I gubi vrednost. Vlast je kriva sto se nije prilagodila novim okolnostima. Daj prestanite stalno da trazite krivce u drugima.

Xzima

pre 8 godina

Bas iz ovog razloga se De Gol zalagao da zlato bude svetska obracunska moneta!Bas iz ovog razloga zemlje B.R.I.K.S-a pokusavaju da dolar istisnu iz svetskog sistema placanja! (konsiljere, 17. decembar 2015 10:42)
POTPUNA BESMISLICA. Nixon je raskinuo vezu Dolara i Zlata jer je zlato stalno RASLO i zahtevalo stampanje dolara. De Gol je bio general a ne ekonomista I FRANAK je bio posle Lire i Drahme najgor valuta. Ni jedna zemlja nema vezu monete i zlata a Amerika ima ubedljivo najvise zlata na svetu 10x vise nego kinezi.

RIKON

pre 8 godina

Na ovaj način se pljačka od strane SAD siromašni svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili bogačenje Američkim bankama na konto kredita koje su uzeti iz njihovih banaka ili su računati u dolarima.

mici

pre 8 godina

(Sumynomis, 17. decembar 2015 21:49) Evo i ti. I ja cu naravno. Ljudi,.. narode,..botovi,.. FED JESTE PRIVATNA. Jednostavno jeste. Nema razloga za minuse ili pluseve. Nije u pitanju misljenje, nego cinjenica. Mislim, moze covek staviti minus i na komentar "delfin pripada grupi sisara", ali cinjenicu minus ne brise. Ne razumem sta zeli da se postigne minusom?

Emili

pre 8 godina

Ovako se pljačka siromašni svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili Kina i arapske zemlje, sama Amerika ništa po tok pitanju nije učinila, navodno je povećala BDP ali to ga nema kod njih, jedino je ova odluka ojačala još više dug Amerike prema Kini i Arapima ali i drugih prema njima koji imaju u svim bankama ogroman novac pa će im samim rastom dolara porasti ekstra profit.

Mare

pre 8 godina

Nažalost naša Vlada nije mogla ništa da uradi povodom odluke FED-a, ali verujem da će uraditi sve da otplatimo na vreme sve kredite koje imamo i tako izbeći još veće kamate.

veterinarBG

pre 8 godina

I ja,glupi veterinar,ne stedim u evrima,nego u dolarima i francima, a vajni eksperti iz vlade Srbije ne mogu devizne rezerve godinama da konvertuju iz evra u dolare, pa ce sad i tu izgubiti par stotina miliona...Btw, ovo takodje znaci i manje ulaganja u nerazvijene zemlje poput nase...

deviant

pre 8 godina

Postoje strategije i alatke kojima se minimizuje rizik vezan za fluktuaciju kursa odredjenih valuta, ali ni to nije besplatno. Trenutna FX strategija nase vlade i NBS je izgleda, moleban.

Za one koji i u ovome vide zaveru prljavih imperijalista, porast kamatne stope ima za cilj da spreci 'pregrevanje' ekonomije na srednji rok, kao i smanjenje mogucnosti precenjenog trzista akcijama. Porast vrednosti dolara cini americku robu manje kompetentnom i podstice uvoz u SAD, a ne izvoz. Bilo kako bilo, ocekivanje je dace americke kamatne stope verovatno zabeleziti spor rast u narednoj godini.

Marko

pre 8 godina

Krstic je odbijao da konvertuje dolarski dug u evre, koliko me secanje sluzi. To znaci da je postavljanje nedovoljno iskusnog finansistu za ministra bio neozbiljan korak.

Vanja

pre 8 godina

FED je privatna firma pod parolom državna. Štampaju novac i prodaju ga bankama sa povoljnim kamatnim stopama. Onda banke daju građanstvu koje se zadužuje do besvesti i sledi tragedija. Naravno da nam ne ide u korist jer će zbog povećanja kamatne stope dug skočiti.

Aster Blistok

pre 8 godina

Mislis nije povoljno za NAS jer si se TI zaduzio u NASE ime za velike pare pricajuci kako je to vrlo povoljno za NAS (uprkos prici koja je tada kruzila da to bas nije pametno).

Milos

pre 8 godina

A ko je kriv sto je struktura duga nepovoljna? Mislim s obzirom da se od januara zna da ce FED dizati ref. kam. stopu i da dolar sve vreme ide ka odnosu 1:1 prema euru. Ovo je jos i kasno doslo, prve prognoze su bile da stopa ide gore u septembru.

nemoj da mi se rasplačeš

pre 8 godina

Još jedno opravdanje za veliku vođu da nije on kriv što nam je spoljašnji dug skoro dupliran od kada je došao na vlast pa tako od MMF-a, Kine, Rusije i ko zna od koga nisu podigli kredite da povećavaju spoljašnji dug.
Kome ništa nije jasno neka pogleda u svoj novčanik u onih -20% i u novčanik penzionera -10%.
Jadno i jezivo demagogija se širi kao zaraza.

daf

pre 8 godina

BAs mi je drago sto su nam Arapi pozajmili milijardu dolara po povoljnoj kamati. Onomad je Vucic izjavio da je to najpovoljnija kamata u novijoj istoriji Srbije. E pa, sta bi sad rekao Vucic na ovo jacanje dolara. Bice da ce taj kredit biti najskuplji u novijoj istoriji Srbije.
Muko moja, ko nama vlada. Same neznalice i poltroni...

Milan

pre 8 godina

Dok ti bistris svetsku ekonomsku politiku,sve se raspada.Juce mi u centru BG zamalo nije na glavu pao komad fasade.Najmanje plate i penzije u Evropi,ekser niste zakucali u zadnje 3 godine.Covek prica o FED-u!?

nesa

pre 8 godina

Cela bivsa juga 22 mrd. A samo mala Srbija 25. Onda kazu ü Titovo vreme se zivelo od zaduzivanja to ce vracati nasa deca.Ovih 25 ce vracati i cukununuci. na stranu to nasta su ove pare potrosene

raja babeja

pre 8 godina

Nazalost, moramo sto pre resavati se skupih kredita od pre.
(Tijana, 17. decembar 2015 10:16)
Dušo moja ( botovska ), a kad to od pre; zaboravljaš koliko su samo vođa i njegovi uzeli kredita u USA $?

Veliki brat

pre 8 godina

@(Goxi, 17. decembar 2015 14:57)

Bravo genije, dakle, po tebi i onima koji su ti dali pluseve bolje je ako smo se zadužili u dolarima, a ne valjaju nam ovi dugovi u evrima.


OK, to što smo se zadužili u evrima, u evrima i vraćamo, jer je kod nas evro dominantna strana valuta.

A ovo što smo se zadužili u evrima, to je sad jedno 20% više u evrima, i ne bi bilo problema da je naša privreda bazirana na dolaru, a ne evru.
Otprilike slično kao ovi što su se zadužili u švajcarcima jer je kamata bila povoljnija, a sad...


Najbolje bi bilo da smo se zadužili u rubljama, ali ni ta Rusija nam ne bi dala kredit u rubljama, već u dolarima.

Dakle, problem je što smo sve cene i privredu vezali za evro, a kredite imamo u dolarima koji je drastično porastao.


Slično se desilo i krajem 70-ih, kad nam je dug narastao preko 40% zbog rasta dolara u odnosu na nemačku marku, pa je na kraju 1983. godine SFRJ i zvanično bankrotirala (naravno, bez objave "radnjim ljudima i građanima"), tj. SFRJ je tada prestala da plaća obaveze prema stranim poveriocima jer je bukvalno nestalo deviza.
Tada su bile one restrikcije sa gorivom (par-nepar), bonovi za sapun i deterdžent, nestašice kafe...

A Juga se ekstremno brzo zaduživala od početka 70-ih, kada je dug narastao preko 250%.


I Srbija je sada dostigla plafon u zaduživanju, i sad će morati da se stegne kaiš, kao i početkom 80-ih.

ludlu

pre 8 godina

Cus odluka FED-a da negativno utiče na srpski javni dug. To samo znaci da vraćamo dug novim kreditima koji će u budućnosti biti skuplji...
Odlično vođenje države, nema šta...

School Name

pre 8 godina

Smanjenje deficita I stednja za ekonomiju koja je na samom dnu kao ekonomija Srbije je praksa samo u drzavama sa "da sacuvam fotelju" politikom. Da je tvoja Jorgovanka smanjila ovog meseca Referentnu kamatnu stopu mogao si I Telekom da prodas za $200m vise. Kako te nije sramota da sada places zbog jacanja dolara. Ekonomije se ne dizu na smanjenju penzija vec na jeftinom novcu I investicijama. Haos koliko lose politicare imamo. Samo ne razumem zasto kvalitetni ljudi kao Ministar Vujovic cute I gledaju samo.

Stevka

pre 8 godina

ja mislim da je FED ovo namerno uradio samo da bi usporio vuciceve reformer. ljudi, pa ovo je drzavni udar! strasno. znaci, u srbiji se ipak za dve godine nece ziveti bolje nego tek za tri. sad ce vucic time da se pravda. dok se svajcarci raduju ovoj odluci, jer se nadaju vecem izvozu u ameriku i vecim interesovanjem americkih turista za njihovu zemlju, nas veliki vodja kuka

prestolonaslednikovica

pre 8 godina

Jedno je sigurno da,sve one ratove i onaj dug od 20 000 milijardi dolara,nece placati i otplacivati SAD...to ce raditi ostatak sveta,gde spadamo i mi.

Gogi

pre 8 godina

Vucic je uzeo pre nekoliko godina veoma povoljan kredit od arapa od 1.000.000.000 milijardu dolara, samo da se zna i pamti...Da se ne zaboravi dragi Srbistanci.

NEBOJSA

pre 8 godina

Vec godinu dana ceo finansijski svet govori o tome da ce se ovo desiti. Ne treba velika pamet idite na google pa se uverite sami. E sad, ako Srbija nema strucne ljude koji mogu da pogledaju vesti na netu i da porazgovaraju sa kolegama u svetu, onda treba zatvoriti Ministarstvo finansija jel nicemu ne sluzi. Ne mozete biti Finansijski direktor u normalnoj firmi ako ne razumete trendove u finansijama a kamoli Ministar finansija. Pardon, u Srbiji sve moze..

kögel TIR.

pre 8 godina

Neko vas mlatio po usima da se zaduzujete kod Rusa i Arapa u dolarima pa vam je sad neko drugi kriv ..
A samo do juce su to bili toliko povoljni zajmovi da takve zajmove nikad nam nije niko dao ..

Mufljuz

pre 8 godina

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug."
Ovo je rezultat tvoje restriktivne politike. Sva smanjenja penzija, plata, ukidanje minulog rada, povecanje akciza i poreza, ukidanje dotacija privredi i svega ostalog odose u vetar jednim jedinim americkim kamatnim potezom za cetvrt procenta! Ma bravo!

Čverger

pre 8 godina

Fiskalni savet: finansije nisu dovoljno transparentne.
Vučko: lol #ignore

Fiskalni savet: pazite na jačanje dolara zbog kamata.
Vučko: lol #ignore

FED: Ojač'o dolar!
Botovi: OVO JE VELIKI IZAZOV ZA FISKALNI SAVET!!1!

drvobradi

pre 8 godina

Koji diletanti i populisti vode ovu zemlju. Setite se ovoga kada budete kritikovali ljude koji su se zaduzili u CHF, koji su raspolagali sa mnogo manje znanja i podataka od genijalca sa Jejla i konsultanta Mekinzija, Krstica i njegovih sefova Vucica i Dacica, a koji su napravili mnogo vecu stetu. Zamislite onda da im kreditori pocnu menjati kamatu kako god pozele za kredit u dolarima. Pri tome, Srbija je dobila dolare, a ovi nisu dobili svajcarce vec dinare.

Kockar Vuk

pre 8 godina

Xzima, 17. decembar 2015 15:56

Ti si blago rečeno polupao lončiće.

Nixon je ukinuo zlatni standard jer je trebao da finansira ratove, a nije imao pokriće u zlatu za štampani novac kojim je finansirao te ratove. DeGol je bio prvi koji je prozreo američku prevaru i vratio Francusko zlato u Francusku. Posljednjih godina su isto učinili još neke zemlje poput Holandije, Venecuele,a Njemačkoj je zahtijev odbijen. Angeliju čak nisu ni poustili da izvrši inspekciju zlatnih rezervi.

Koliko zlata ima US niko tačno ne zna, jer je zadnji inventar obavljen jako davno, u prošlom vijeku.
Kineske zlatne rezerve su zadnji put objavljene 2009. Najkonzervativnije procjene su oko 9000 tona, a Bloomberg-ova analiza čak računa i sa 30.000 tona
Mnogi stručnjaci smatraju da US uopšte nema zlata, jer mnogi kupci na Comex-u plaćaju premiju za fizičku isporuku.

Zlato je od 1971 najveći neprijatelj dolaru.

Goxi, analiza ti je vic godine, pošalji je MMF-u, možda ti odobre kredit zbog humora :)

bankrot efendija

pre 8 godina

Zaduzio si se 10 milijardi evra za tri godine 'kako bi isplacivao skupe kredite', pa ce sad tvoji jeftini da poskupe za 10-20%.
I sad cemo ici na zaduzenost od 80% BDP, 30 mil.evra.
Vodeci nas napred odosmo u provaliju

sotir zvani djubre

pre 8 godina

pa spusti penzije i plate i eto rešenja. genijalan sistem. političar se zaduži i uzme kredit sa nerealnim kamatama bez ikakve odgovornosti. sva priča oko cene goriva, kursa evra, kosova, evrope je zamajavanje naroda dok novac odlazi.
krediti se uzimaju za održavanje glomaznog državnog aparata i enormnih
plata a vraćaju gradjani preko poreza i nameta.

Revizor

pre 8 godina

Svako ko se iole bavi finansijama i valutama, znao je da se o ovome govori cele 2015 i ovo nije nikakvo iznenadjenje! Problem je što premijer nema pojma a okupio je tim koji još manje zna od njega.
Da ne bude iznenadjenja opet, isti taj FED je juče najavio još 4 postepenih povećanja kamatnih stopa u naredne 2 godine.
Da se ne pojavi Vučić opet iznenadjen u junu i kaže nismo znali... A on se kod njegovih arapa upravo zaduzuje u "jeftinim" dolarima!

nebotovan

pre 8 godina

Čitam sad čak i Nemci dužni više od hiljadu milijardi. Kad bolje razmislim, svi prezaduženi. Otkud bre tolike pare nekome kome svi duguju?
(Vilojed, 17. decembar 2015 11:54)
to jeste istina, ali je istina i da nemacki gradjani na stednji imaju oko deset hiljada milijardi evra,odnosno deset puta vise nego sto iznosi spoljni dug nemacke drzave. za razliku od srpskih gradjana ciji je "stedni saldo" verovatno u minusu, s obzirom da takvih podataka nema. a kome duguju? pa medjunarodnim lihvarima, manje vise najbogatijim svetskim porodicama, vlasnicima bankarsko-finansijskog sistema planete

smajli

pre 8 godina

Ma ne mogu "nam" ono toliko finansijski nauditi koliko mi možemo akciza podići i samodoprinosa smisliti. Ako kojim slučajem narod ne bude imao para, vi zaplenjujte ono što imaju, prosta strategija. Uzgred zahvaljujte tom narodu, tapšite ga po ramenu, samo to će i dobiti od beneficija

deki

pre 8 godina

a kad divlja evro onda njih u drzavi zabole sto meni rata za stan ide na gore.Tada jaca privreda,izvoz povecava šatro..;Pa neka divlja dolar da vidite sta znaci kad nekoga (Fed) zabole sto vama u drzavi rate idu na vise.Da imate u drzavi apatije prema gradjanima onda bi i Fed imao obzira prema Vladi i dugovima!

Aleksa

pre 8 godina

Bankrot je zakucao na vrata,a oni nam prosipaju teorije o blagostanju u državu.Koje blagostanje?Nezaposlenost kao u 90-tim,poljoprivreda se uništava odlukama kvazi stručnjaka,bitno je da se uzimaju krediti za Bg na vodi koji nema nikakav ekonomski efekat,otvaraju se zakrpe od autoputeva,pruge uništene,uvode se svakodnevni nameti od akcize od 7,5% struju,preko sokova i drugih proizvoda,nezakonito otimanje penzija i plataA vrhunac svega je kad se namontiraju ispred kamera i počnu sa bajkama tipa raste DP,smanjićemo nezaposlenost ispod 15%,zaposlićemo 100000 ljudi,izmišljaju se državni udari,vređanje novinara,afere sa stanovima,održavanje veštačkog kursa prodavajući svakodnevno ko zna kolike devizne rezerve.Ovo je samo promil od kako se kaže"uspešnog"vođenja države.

Ljubisa

pre 8 godina

Amerika autonimno vodi monetarnu politiku: izasli iz krize ( ocenjuju), stopa nezaposlenosti na 'projektovanom' nivou (ocenjuju), celu godinu se najavljuje rast refer. FED stope, malo se i 'spekulanti' zaigrali oko "labavljenja" ECB ocekujuci zaradu na evru, BRIKS i Kina se aktivno pozicionisu na MFT i piranje jeste: da li se mi adekvatno, u pravo vreme, pripremamo za izvesne promene, a tek koliko smo spremni za neizvesne promene? Ipak, danas Putin odgovara na svako pitanje 1392 novinara i to je bitno.

Zanimljivo

pre 8 godina

Prethodna vlast nas je zakopala kreditima u USD, a onda je ova nova uradila sta?! Uzela jos kredita u USD i nastavila da servisira stare. Zar nije bilo logicnije sto je predlagano, doduse stidljivo kroz medije, da se refinansira dug kreditom u EUR koji nam je kao valuta svakako blizi i gde dobar deo izvoza se odvija u ovoj valuti! Hajde sto su ovi prvi udarili glavom u zid i pored svih naznaka da ce USD podivljati nego sto su i ovi posle nastavili da rade isto! To vam dođe kao da je mucenik koji je imao kredit u svajcarcima kukao i onda otisao u banku i digao jos jedan! Koliko treba da budeš lud da uradiš tako nesto?

Milan

pre 8 godina

E sad neka se politička svita i njihovi puleni solisarišu sa narodom,neka spuste sebi plate na minimalac od 21000,bez toplog obroka i putnih troškova,nek pređu sa kartica na čekove i odloženo plaćanje,nek se voze autobusima i "brzim"vozovima i taman kad poplaćaju račune i namete ostatak nek dotiraju u kasu za vraćanje kredita.Tako mi radimo,vaši jadni građani koje vi vodite,pa ko preživi pričaće

Umiljato jagnje dva kredita sisa

pre 8 godina

" Zeleli smo da se zaduzimo za milijardu dolara ali kako se ja ne razumem u finansije onda mi je Krstic objasnio da je zbog izuzetno povoljnih kamata bolje da se zaduzimo za dve, ja sam pitao Princa " Molim vas ne trazim za sebe trazim za svoj narod..." i tako smo zapravo ustedeli 300.000$."
Navodim ovo po secanju brojke su okvirne. Jednostavno pitanje je:
Koliko je iznosio javni dug i kamate u vreme dolaska SNS na vlast u odnosu na danas?

Sima

pre 8 godina

Ovo je svakako losa vest po nas. Ne sumnjam da ce se ljudi koji nas vode maksimalno angazovati kako narod ne bi osetio ovo povećanje duga. Nova radna mesta u privredi, nove investicije, povećati BDP, pa ce se videti rezultati. Treba istrajati sada kada smo na dobrom putu.

Xzima

pre 8 godina

Bas iz ovog razloga se De Gol zalagao da zlato bude svetska obracunska moneta!Bas iz ovog razloga zemlje B.R.I.K.S-a pokusavaju da dolar istisnu iz svetskog sistema placanja! (konsiljere, 17. decembar 2015 10:42)
POTPUNA BESMISLICA. Nixon je raskinuo vezu Dolara i Zlata jer je zlato stalno RASLO i zahtevalo stampanje dolara. De Gol je bio general a ne ekonomista I FRANAK je bio posle Lire i Drahme najgor valuta. Ni jedna zemlja nema vezu monete i zlata a Amerika ima ubedljivo najvise zlata na svetu 10x vise nego kinezi.

Tex

pre 8 godina

Goxi, 17. decembar 2015 14:57

hahahahaha!!! Znači kada Euro slabi to nije dobro za dug u EUR a kada USD skoči onda to nema veze na dug u USD?? Pa ako je USD jak kao danas u odnosu na EUR 1.09 a ne kao na leto prošle godine kada je bio 1.35 i kada si se zadužio kako je to isto majke ti? Sada USD kupuješ za 110 din a onda si ga kupovao za 85

Vilojed

pre 8 godina

Čitam sad čak i Nemci dužni više od hiljadu milijardi. Kad bolje razmislim, svi prezaduženi. Otkud bre tolike pare nekome kome svi duguju?

Cvele

pre 8 godina

Pa da imas spoljnotrgovinski deficit od 20 milijardi $ ne bi ovo pricao. Pretvorio si ovu zemnju Kambodzu, gde prosta radna snaga sklapa proizvode za velike firme uz maksimalne plate od 200€, i subvenciju od 10 000€. Napredno. Ugasio si IMT,IMR,FAP,ZASTAVU KAMIONE ITD...

miami

pre 8 godina

Svaki ekonomski amater uvidja da vec duze vreme dolar raste I da se americka ekonomija oporavlja. A da u isto vreme evro se stampa I gubi vrednost. Vlast je kriva sto se nije prilagodila novim okolnostima. Daj prestanite stalno da trazite krivce u drugima.

ја

pre 8 godina

Ви што кукате за кредите, ко вам је крив што сте их узимали. Ја не возим нови ауто и нисам ишао у хотел да летујем ал нисам узимао ни кредит. И брига ме за референтне каматне стопе. А кад се одселим из ове земље биће ме баш брига и за јавни дуг. Не радим у државној фирми и нисам га ни направио.

konsiljere

pre 8 godina

Bas iz ovog razloga se De Gol zalagao da zlato bude svetska obracunska moneta!Bas iz ovog razloga zemlje B.R.I.K.S-a pokusavaju da dolar istisnu iz svetskog sistema placanja!

Beba

pre 8 godina

Ta oduka F.E.D-a je uperana na neke druge,ali na zalost,mi smo kolatelarna steta.
(kijalami, 17. decembar 2015 14:00)
Koja se mogla predvideti,al ne sa nasim"strucnjacima",savetnicima i ostalim skupljenim po belom svetu.

kakve gluposti

pre 8 godina

premijer je po struci pravnik,nije uopste kriv sto je neupucen u ove monetarne tokove,da ne kazem udare.Krivi su ostali ministri i Jorgovanka, jerbo su svi tzv.experti i imaju enorme plate da znaju ove stvari.Jorgovanka ima platu oko 700.000 d. ili 6.000 e.Sad i njoj pada plata jer evro skace,dolar skace, samo moja pemzija opada,stanjuje se,usahnjiva nesrcna a ja ,ni kriv ni duzan moram da dijetisem jer je premijer pravnik....

KIJATOVIĆ

pre 8 godina

Ovako se pljačka svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili Kina i arapske zemlje, sama Amerika ništa po tok pitanju nije učinila, navodno je povećala BDP ali to ga nema kod njih, jedino je ova odluka ojačala još više dug Amerike prema Kini i Arapima ali i drugih prema njima koji imaju u svim bankama ogroman novac pa će im samim rastom dolara porasti ekstra profit.

Marić

pre 8 godina

Nista..neka jos povecaju akcize na gorivo, cigarete i pivo, povecaju poreze i pdv, otpuste jos koju desetinu hiljada radnika, plate i penzije pogotovo jos malo smanje, prodaju jos to malo javnih preduzeca sto je ostalo i hotova stvar, sve reseno..ne znam zasto se dize frka oko toga

Goxi

pre 8 godina

Za one koji krive Vucica, cisto radi informacije. Rec je o kreditima koje je uzela ranija vlast po kamatama od 7,5% i kreditima koji su u evrima. Evro slabi u odnosu na dolar i samim tim nam je dug u evrima veci cak i da se uopste ne zaduzimo. Koliko ja znam najvece kredite koje je ova vlast uzela su od UAE po kamati od 2% i ti krediti su u dolarima, sto je u ovom slucaju dobro jer jacanje dolara ne utice nepovoljno na nas dug koji je podignut u toj valuti. Treba biti realan kada se neko krivi i reci sve cinjenice, nebitno da li nam je Vucic simpatican ili ne.

bluez

pre 8 godina

A ko je "preskupe" EUR kredite refinansirao "jeftinim" USD kreditima od braće Arapa? Samo po tom osnovu smo pukli 2 milijarde EUR. Ko ne veruje nek pogleda valutnu strukturu javnog duga od 2012 do danas.

oRealy

pre 8 godina

lepo sam ja govorio da ce razlika u kursu dolar/euro/dinar pojesti ovih 10 % sto nam uzimaju sa plata i penzija i da ce sve to biti uzalud , ali naravno veliki vodja ne zeli da kaze realnu sliku a to je da drzava nema da isplati plate i penzije.

raven

pre 8 godina

Vucic je zbunjen, a MMF je lud.

FED je privatna firma koja je u problemu zbog slabljenja petrodolara i stiti iskljucivo svoje interese.

Ovo je vrlo losa vest i za Ameriku dugorocno.

Kockar Vuk

pre 8 godina

Baš sad čitam o stanju svjetske i američk ekonomije i o tzv. preivrednom rastu na kojem se bazira ova odluka.

Caterpillar - najveće svjetska firma građevinske opreme i mašina otpušta 5000 radnika 2016 i još 5000 do 2018. prestal aKina da pravi sabasne gradove, pa stalo i sve ostalo vezano za Kinesko čudo.

BDI (Baltic Dry Index) - koji mjeri obim transporta ruda, energenta i sirovina od rudnik i bušotina do proizvožača (uglavnom Kina) je u padu posljednijih skoro 2 godine i u par navrata ove godine oborio negativni rekord.

SCFI (Shanghai Containerized Freight Index) mjeri opbim transporta proizvoda od proizvoćača (mahom Kina) to potrošača takođe bilježi slobodni pad u 2015

E pa sad, ili se željezo više ne pravi od željezne rude, beton se ne pravi od cement i pjeska, auta ne idu na naftu i sve se transportuje teleportacijom ili je ekonomiski oporavak šuplja priča. Biće da je ovo drugo.

Amerika objavila da je u novembru otvorila novih 211.000 radnih mjesta, a zaposlenost u stalnom padu.

Maloprodaja čučnula 10% na crni petak, nakon što je čučnula isto toliko prošle godine. Naftna industrija šrkiljaca se preoplovila u USA.

Neko nekog ovdje opasno uzima na priču.

Steinbrecher

pre 8 godina

Treba li svi da plaćamo??? Ovo na konto CHF kredita!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Duck, 17. decembar 2015 12:24) # Link komentara

Pametan si kao da ti je dottore Ministar policije bio učitelj. Svi itekako PLAĆAMO javni dug svaki put kada nam ispostave račun za struju, vodu, grejanje, razne akcize i takse koje su na snazi i druge vazdušarine koje će nam tek uvesti. Misliš li da MMF interesuje cena struje za domaćinstva jer su zabrinuti za životni standard stanovništva. A što se tiče zaduženih u CHF, u slučaju aktiviranja hipoteka (daleko bilo) njihov dug pada na državu (pa i na tebe). Radi se samo o tome da se smanji ekstraprofit (pohlepa) banaka, a ne da neko drugi plaća njihov dug. Nisam znao da i banke imaju botove.

paklena pom.

pre 8 godina

izgleda da je ovo onaj cuveni udar na drzavu,vladu,premijera ,jer premijer svakako kaze:-"Drzava to sam JA"...JA PA JA, opet ja,koji sam neuk,pa sam znao jos pre tri godine da treba kupovati $ a nasa vlada nije. Pa kakva je to vlada onda uopste,i zasto je tako sklepana da nema nijednog strucnjaka za makroekonomiju.A,zaboravio sam,premijer je pravnik.A bavi se ekonomijom?! I posle se ljudi cude sto nam lose ide.Sledci put pazite koga birate.Mada ,ja nista ne bih rekao da smo bar postali "pravnija"zemlja.Premijer pravnik a prava i pravde nugde,nikad losije pravosudje,kriminal cveta,Kristijan cveta,ubistva i pucnjave na sve strane,nikad vise droge na ulucama itd.itd.itd.

antiparazit

pre 8 godina

Trebalo bi konačno uvesti krivičnu odgovornost za nekontrolisano zaduživanje države. Neka mu mama i tata vraćaju dugove. Kada sledeći Vučić, sa sve batom i širom familijom koja uživa u njegovom "vođenju države", bude zaglavio zatvor za svoje neznanje i bezobrazluk, više se niko neće "iznenađivati" što nas je upropastio.

Nije kriv FED

pre 8 godina

Krivi su naši "stručnjaci" klji su se zadužili pod uslovima varijabilne rate. Na zapadu se na taj način ni polovan automobil ne uzima a kamo li zasužuje zemlja.

Objasnite vi narodu zašto ste uzeli takav kredit i objasnite kad ode uvis ponovo dogodine.

Zal

pre 8 godina

Treba žaliti što Telekom nije prodat jer bi sada vratili deo kredita i ne bi bili u dodatnim problemima. Nadam se da će sad sindikati biti srećni i mnogi političari opozicije koji su prizivali ovakav sled događaja.

answer

pre 8 godina

ovo je alibi! dolar jeste malo ojacao, ali ne znacajno, da budem iskren ocekivao sam mnogo veci skok, e to bi nas zatrpalo, a ovo su samo izgovori.

Zaigrali se

pre 8 godina

Zemlja nam je za dvadeset godina skroz rasturena finansijski. Samo su se zaduzivanja desavala, a nista nije uradjeno sa novcem kako bi se bar deo tog novca mogao vracati kroz povecanje BDP-a, odnosno i prihoda drzave. Bice ovde dosta posla narednih godina, trebace jos bolji plan za izlazak iz ovakve situacije.

Povratnik

pre 8 godina

U Americi sam iskusio šta znači FED. Nije šala. Ovde vidim da ljudi prvi put čuju za to. Kako god, nadam se da će Srbija preproditi ove neprilike.

Nenad

pre 8 godina

Odjednom se svi razumeju u finansije države.Jesu to naučili na internetu, u komentarima, a niko da kaže da mu nije jasno.Neko je spomenuo Nemačku i hiljade milijardi dugova, hajde objašnjavajte,ali bez onog da imaju 4 puta više na računima.

miroslav becej

pre 8 godina

Monetarna politika je jedna od najslozenijih oblasti politike jer bukvalno direktno zavisi od svetskih sila, najcese G8. Mi smo mala zemlja, ali moramo da shvatimo da mnogo toga zavisi i od nas. Kada budemo ostvarili veci BDP po stanovniku, uz odgovarajucu pravnu politiku, mozda se nesto promeni na bolje. Onda bi nam i najvise odgovarale sto jace veze sa pomenutom grupom, jer bi i dinar ojacao, a samim tim i zivotni standard.

legenda

pre 8 godina

vucicu uzmi se u pamet ako zelis nesto dobro da uradis uhapsi sve koji su kumovali iznosenju para iz srbije (znas dobro ko su ti likovi) I vrati pare u srbiju nemoj da propali asistenti I profesori prodaju maglu ipak niko nije glup

Emili

pre 8 godina

Ovako se pljačka siromašni svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili Kina i arapske zemlje, sama Amerika ništa po tok pitanju nije učinila, navodno je povećala BDP ali to ga nema kod njih, jedino je ova odluka ojačala još više dug Amerike prema Kini i Arapima ali i drugih prema njima koji imaju u svim bankama ogroman novac pa će im samim rastom dolara porasti ekstra profit.

Mare

pre 8 godina

Nažalost naša Vlada nije mogla ništa da uradi povodom odluke FED-a, ali verujem da će uraditi sve da otplatimo na vreme sve kredite koje imamo i tako izbeći još veće kamate.

Nemanja44

pre 8 godina

Što ne prebace dug u švajcarce,jer,kako oni kažu,od ovog nivoa ne može više,može samo da pada
(sarkazam, 17. decembar 2015 

Nije dobro zaduzivati se u stabilnoj valuti kao sto je CHF.Jer kad je svaka kriza investitori u njega gledaju kao u zlato i to poskupljuje kredite u doticnoj valuti.

RIKON

pre 8 godina

Na ovaj način se pljačka od strane SAD siromašni svet bez rada,kao švajcarci.Navodni oporavak i jačanje dolara direktno su omogućili bogačenje Američkim bankama na konto kredita koje su uzeti iz njihovih banaka ili su računati u dolarima.

milan

pre 8 godina

Kao i uvek Srbija vidi sebe samu i veruje da joj niko ništa ne može. Koje pratio svetska bivanja znao je već dosta ranije da će dolar ojačati pa je trebao na vreme da reaguje da je naš dug u poređenju sa nekim drugim državama zanemarujući pa smo mogli neke bolove izbeći.

mici

pre 8 godina

(Sumynomis, 17. decembar 2015 21:49) Evo i ti. I ja cu naravno. Ljudi,.. narode,..botovi,.. FED JESTE PRIVATNA. Jednostavno jeste. Nema razloga za minuse ili pluseve. Nije u pitanju misljenje, nego cinjenica. Mislim, moze covek staviti minus i na komentar "delfin pripada grupi sisara", ali cinjenicu minus ne brise. Ne razumem sta zeli da se postigne minusom?

veterinarBG

pre 8 godina

I ja,glupi veterinar,ne stedim u evrima,nego u dolarima i francima, a vajni eksperti iz vlade Srbije ne mogu devizne rezerve godinama da konvertuju iz evra u dolare, pa ce sad i tu izgubiti par stotina miliona...Btw, ovo takodje znaci i manje ulaganja u nerazvijene zemlje poput nase...

deviant

pre 8 godina

Postoje strategije i alatke kojima se minimizuje rizik vezan za fluktuaciju kursa odredjenih valuta, ali ni to nije besplatno. Trenutna FX strategija nase vlade i NBS je izgleda, moleban.

Za one koji i u ovome vide zaveru prljavih imperijalista, porast kamatne stope ima za cilj da spreci 'pregrevanje' ekonomije na srednji rok, kao i smanjenje mogucnosti precenjenog trzista akcijama. Porast vrednosti dolara cini americku robu manje kompetentnom i podstice uvoz u SAD, a ne izvoz. Bilo kako bilo, ocekivanje je dace americke kamatne stope verovatno zabeleziti spor rast u narednoj godini.