Subota, 31.10.2015.

14:52

Rusi: Superbombarder SAD?! Evo šta mi imamo

Mediji prenose da Rusi grade bombarder nove genaracije od kojeg će strepiti Amerika.

Izvor: Tportal

Rusi: Superbombarder SAD?! Evo šta mi imamo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dorcolac

pre 8 godina

@Vlada,
Nikad ne koristim drugi nik, meni je to ispod časti. Niti se razumem u rutere. Kad sam rekao mi, mislio sam na druge komentatore kojih je bilo i na ovu vest (kao i na mnoge slične prethodne) i za koje bar po onome što su napisali vidim da znaju o čemu pričaju. A to da jedna osoba piše sa više nikova kako bi ispalo da ima mnogo komentatora, taj tek jad neću da komentarišem.
O tome šta si napisao, nek ti kaže neko drugi, ja sam rekao. Za ono što si spomenuo:
Idi na najobičniju vikipediju i vidi gde se sve koristio Javelin. Po onome što sam pročitao, uopšte ne vidim da mu ide loše. Posle ukucaj Abrams, pa pogledaj kakav mu je operativni domet odnosu na SSSR/Ruske tenkove. A i to ne razumem kakve ima veze pošto ni jedni ni drugi u savremenim dejstvima praktično nikad ne dostižu maksimum dometa (a i prati ih jaka logistika svejedno).
Kad sam ti rekao da se ovim bavim decenijama, ti zaključi koliko imam godina, pa bi bilo lepo bar malo ubalansiranosti u komentaru, ništa više.

Veliki pozdrav i sve najbolje

Vlada

pre 8 godina

@Dorcolac
Ti decko ne znas da citas ili sta? Ko je rekao da Javelin eksperimentalan? Sto je najtuznije u "upotrebi" je od 1996 a jedini dokazi o koriscenju su na testovima. Sta ne odgovara istini? To da piloti F-22 su odbijali da lete istim? Ili to da su padali u nesvest usled nedostatka kiseonika? Ili mozda to da Abramsi trose najvise goriva i imaju najvece gubitke od svih MBT-ova(main battle tank) ili to da nisu pouzdani? Ti se decenijama bavis ovom tematikom(zasto si napisao MI) mozda jer svaki post pises pod drugim nick-om? Valjda da bi izgledalo da vise osoba podrzava tvoje misljenje, ne bi me cudilo da resetujes ruter i sebi dajes pluseve iznova.

Dorcolac

pre 8 godina

Vlada,
osim toga da je F-22 u upotrebi unazad 10 god i da je prva borbena dejstva imao u Siriji, sve ostalo sto si napisao, u najboljem slucaju "ne odgovara istini u potpunosti", a zapravo je- netacno. To treba postici...
Ono sto je prava tragedija je sto ces ti sada dobiti gomile pluseva i par minusa (u odnosu tipa 10:1) za F22 "djubre od metala", Abramse koje napusta posada kad ostanu bez goriva, americke (ej americke!) kosmonaute, kinesku kopiju F22 u vidu J-20 (valjda J21 kopija F35), eksperimentalni Javelin (u upotrebi od 1996), cuvene ruske rakete koje su izvor nevidjenog ponosa u Srba, a ne Rusa..... itd, itd...
Ali sta ja to tebi da pricam, ti vec to sve drzis u malom prstu, to se jasno vidi iz komentara. Nama koji se decenijama bavimo ovom tematikom zaista ostaje samo tiho povlacenje u rikverc.
Sa druge strane, mozda si se rukovodio logikom kakva vest-takav komentar......

Zelim ti zaista sve najbolje

Vlada

pre 8 godina

@Pauly

@Pauly Ester Ne razvoja... Avion je zvanicno u upotrebi vec 10 godina a prvi borbeni zadatak je imao u Siriji. Jer su im piloti padali u nesvest tokom leta, pa im je prepotuceno da lete na visinama manjim od 10km. Uporedi cenu projekta F-22 i T-50, za razliku od beskorisne smese gvozdja koju su napravili geniji iz Lockheed Martin-a, Ruski avion ce biti zapravo operativan kad pocne proizvodnja. Znas onu staru: "Amerikanci su potrosili milijardu dolara praveci hemijsku koja pise u svemiru, za to vreme su Rusi koristili grafitne olovke". Ako je nesto skuplje ne znaci da je bolje. Sto se tice motora koliko se secam Amerikanci i danas koriste Sovjetske rakete da salju opremu i kosmonate u svemir(valjda znas razliku izmedju kosmonauta i astronauta). Da pricamo o tenkovima, o "mocnom" Abramsu koji posada napusta jer ostane bez goriva ili se jednostavno pokvari? Tenk koji ispaljuje jednu vrstu granata za razliku od Ruskih koji ispaljuju vise vrsta ukljucujuci i laserski navodjene projektile. Ili mozda o anti tenkovskim oruzijima? Gde za Ruski KORNET-E postoji dokumentacija i snmici kako unistava Amramse, dok za Americki pandan Javelin postoje samo snimci sa testova. Kinezi su uspeli posle kradje podataka da iskopiraju F-22 ali sa jednom bitnom razlikom kineski J-20 koji uskoro ulazi u sluzbu ne pada zbog problema sa kisenonikom.

Milos

pre 8 godina

Od 2023 krece proizvodnja Tu-160 a ne PAK-DA. Ovo je skoro izjavio zamenik ministra odbrane RF. Da budem precizniji bice to M2 verzija dakle znatno modernizovanija.

Pauly Ester

pre 8 godina

@Vlada

Da 10 godina razvoja i 180 proizvedenih aviona, godinama obucavanih pilota koji su cesto bili u borbama je veoma lose. Koji ruski avion je ucestvovao u borbama i koliko njihovih pilota? Prvi prototip ruskog T50 poleteo 2010., motor pete generacije jos nije gotov, bice posle 2020. Dominantno nema sta. Iskreno svaka cast Rusima, za svoje mogucnosti uspevaju mnogo.

HanSolo

pre 8 godina

"Rusi su napravili novi putnicki avion Su serije za 100 putnika. Napravili su supersonicni Tu 144 putnicki avion koji je konkurisao Konkordu. "

Da, ali zato što su rusi bili ukrali pluprinteve od engleza.. Jel tebi nije čudno što tu-144 izgleda isto kao konkord? Kako ima tačno isti broj sedišta kao konkord(144)? Jel ti nije čudno da su rusi pokazali tu-144 1973e godine, a konkord je počeo da leti 1969 godine?

Rusi kad su napravili njihovu verziju konkorda(ukradenu), normalno da su morali da nešto urade na svoj glup način.. Ugradili su motore od ratnih aviona koji su normalno bili jaki ali niko nije mogao da sedi i da se vozi u njima pošto su bili tako bučni.. A i kad su trebali da ga pokažu svetu, i da ga probaju da ga prodaju svetu u Parizu mislim 1973 stavili su za "volan" lovačkog pilota, pa ga je leteo kao da je lovački avion i tako ga je bukvalno slomio u dva dela pred svima i pao u Parizu.. Pilot poginuo.. Taj avion je napravljen bio u mislim 6 eksemplara i niko živi ga nije kupio.. Nisu rusi znali šta da rade sa njima pa su vozili poštu u rusiji dve godine pre nego što su ih isključili zbog ogromne potrošnje goriva..

Znači oni nisu napravili nikakav supersonični putnički avion, nego su UKRALI konkorda i opet su se ukakicali.. Oni su u ta doba bili kinezi.. Samo su pravili kopije zapada..
Znam da će te da mi kucate minuse ali ti što se razumu i uživaju u vazduhoplovstvu kao ja znaju da sam u pravu.

Neko piše da samo ruski avioni mogu da naprave manevar "kobra" u vazduhu.. Pa vi ste previše gledali filmove "Iron Eagle" ili "Top gun".. Avion u pravom okršaju danas se ni ne približavaju tako blizu da bi oni izvršavali neke glupe "kobre".. Okršaj između dva aviona pobeđuje naj iskusniji pilot A ne avion.. A tu su na žalost rusi malo u minusu, pošto su posle starog hladnog rata imali tako lošu ekonomiju da nisu leteli ni blizu sati kao piloti na zapadu..

Ja kao svako volim moje ruse ali nisam slep pa da ne gledam činjenice.. Rusi nemaju ni jedan jedini čuveni brend što je tražen po celom svetu. Ne pričam o nafti i takvim stvarima pošto to nije brend nego blago jedne zemlje.. Ne moj te samo da mi kažete da imaju Ladu.. Niti je željan svuda niti je ruski više(Renault).. Ta činjenica je vrlo teško izbrisati jednostavno...

Molim vas objavite mi ovo. Hvala.

posmatrac

pre 8 godina

Cinjenica je da Rusi vec jako dugo nisu nikakvi inovatori u tehnologiji. U svaku vrstu tehnologije treba ulagati ukoliko zelimo da ovo covecanstvo napreduje koje poslednjih 100 godina vec zivi u eri motora sa unutrasnjim sagorevanjem.. Ovo se ne pravi za velike ratove, nikad ih vise nece biti vec za prevlast na trzistima zemlja 3,5 ili kog vec sveta.. Ne moze ovaj doleteti do amerike, a male su sanse da mogu i americki u rusiji izvrsavati takve zadatke.

eto

pre 8 godina

ameri su kao i Stevo iz Applea
nisu izumili previše toga novoga,
ali postojeće ideje su doveli do savršenstava
ruska tehnika više liči na genijalan prototip, poluproizvod, koji bi mogao bii savršen kada bi se dovršio
istovremeno, ameri imaju beskonačno para i mogu kupiti, platiti sve što im treba

Анон

pre 8 godina

Ako se ne varam rusi su odustali od razvoja ovog bombardera.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Miki, 31. oktobar 2015 23:40)

Варате се.

Vlada

pre 8 godina

@tehnologija

Ma jok bolja je Americka. Kao F-22 recimo? U sluzbi od 2005 god prve borbene misije su imali sad u Siriji. Koliko aviona je palo i koliko je bilo blizu pada usled gubitka svesti pilota zbog loseg sistema za kiseonik(koj jos uvek nisu resili vec su ugradili pomocni sistem za snabdevanje pilota kiseonikom). Cak su se i bunili piloti i odbijali da lete u F-22. Potvrda koliki promasaj je F-22 je to sto samo posle 10 godina prestaju sa proizvodnjom, sto je ekstremno kratko za avione a pogotovu ako se uzme u obzir koliko je kostao ceo projekat.

alienware

pre 8 godina

U tekstu se kaze da Ruski avioni mogu da izvedu manevre sto Americki mogu da sanjaju.Slazem se i to mnogo lepo izgleda kad izvode za publiku.Ali cemu sluzi manevar kad ce raketom da ga gadja a ne svojim avionom.F35 nije napravljen za akrobacije vec za vertikalno poletanje i sletanje sa nosaca aviona ,da moze da ide levo,desno ...i ubrza bez zastoja i electroniku koja sve to radi a pilot samo pomera joystick,Ima bubica ali ce sve to pomoci da naprave ono sto najvise zele.Bespilotnog lovca sa vestackom intellegencijom,koji moze da izvede zadatke samostalno.Ali da se vratim na akrobacije.Najveci problem prilikom akrobacija pri velikim brzinama je gubitak svesti pilota usled slivanja krvi iz mozga,sto cini avion veoma ranjivim dok se pilot ne osvesti u potpunost.Kao sto sam napisao,lepo za publiku ali u borbi sasvim nesto drugo.Zato Amere i ne zanima akrobacija vec vestacka inteligencija kojoj brzina i g sila prilikom naglog zaokreta ne smeta .A F22 raptor je dovoljan da parira bilo kojim Ruskim avionu,pogotovu sto moze da bude neprimetan za njihove radare dok su oni vec na njegovim ,sa supersonicnim cruise od 1650,2000 i nesto sa puninim potiskom.

034

pre 8 godina

Ne zna se ko je veci pacenik, dal jedni ili drugi. Umesto da ulazu kes u svoju zemlju i razvijaju stvari od koje imaju koristi obicni ljudi. Lecenje bolesti, razvijanje ekoloskih projekata ili bilo cega sto doprinosi necemu oni prave masine za ubijanje. Muka mi je od ovakvih vesti.

Pauly Ester

pre 8 godina

I jedna crvena pilula: Trenutno je 180 lovaca F22 vec godinama u upotrebi, kao i stotinak proizvedenih F35 ciji broj za desetak godina treba da bude veci od 2000. Sorry, morao sam, bilo je jace od mene. Lepe snove zelim...

Shljakam brate

pre 8 godina

ime aviona Nevidljiva smrt sve govori. sa obzirom na naprednu rusku tehnologiju pitanje je za koga li je Nevidljiva smrt.
za pilote i posadu ili ...
(tehnologija, 31. oktobar 2015 23:40)

Bice da je za budzet drzave hehe
Vrijeme bombardera je proslost...

Mr. Potato Head

pre 8 godina

"...To je avion iz 1992. F-35 je jos u fazi ispitivanja a sada je 2015."
@(Xopyc, 31. oktobar 2015 21:31)
zmitjkoe

"nisam fan rusa ali za tvoju info vertikalno poletanje je sovjetsko cedo... jakovljev jak 141 samo ukucas na net batice"
@(peri, 31. oktobar 2015 22:06)
Stvarano ste smešni. Ne morate pisati gluposti i ponižavati se da biste dobili sendvič ili kopejke. Pogotovo onaj što kaže da je taj avion iz 92', a od njega se odustalo 1991. Najsmešnija je tvrdnja da je vertikalno poletanje sovjetsko čudo, vi niste čuli za Harriera? Pa to je avion iz 1967. Istina moram priznati da su sovjeti imali i Yak-36 iz 1963.,ali taj je napravljen u svega četiri primerka, a taj Yak 141 u dva primerka i nikad više, dok se Harrier pravio do 2003(od 1967!!). E da, Harrier je proizašao iz Hokera P.1127 iz 1960., čisto da ne živite u zabludi da je to vertikalno poletanje "sovjetsko čudo" drage i'bate i seke'.

glas razuma

pre 8 godina

Da ostavimo na stranu ko koga voli ili nevoli. Naravno da volimo slovenski pravoslavni narod i to je svakom razumnom normalno,
Drugo da Rusi prave super borbene avione to komentarisu i Engleski vojni strucnjaci, kao i americki. Nijedan americki avion nemoze da napravi figuru COBRA. O drugim figurama gde su opterecenja do 9 g necu da pricam.
Trece ovim strucnjacima da otkrijem tajnu. Rusi su napravili novi putnicki avion Su serije za 100 putnika. Napravili su supersonicni Tu 144 putnicki avion koji je konkurisao Konkordu.
Cetvro Amerikanci jos uvek nisu razvili raketni motor sa jednom komorom za sagorevanje za kismicke letove. Koriste ruske koje su oni razvili odmah posle 2 svetskog rata i bili su na lageru jos od 1956 god sklonjeni u hangar kao prevazidjeni. Amerikanci lete danas sa tim motorima.
Rusi su prvi napravili helikopter, a potom i avion za vertikalbo poletanje. Automobil zasto bi razvijali to je " niska tehnologija" roboti sve odradjuju a Ameri su na toj tehnici napravili najnehumaniji rad pokretne trake.
Da li je dovoljno ...????

Dorcolac

pre 8 godina

@Peri,
VTOL rusko čedo, stvarno? A šta da radimo sa Harrier-om, npr prvi let 1967, ušao u upotrebu 1969 i otprilike u isto vreme Dassault Mirage IIIV, a još ranije američki X-14 (1957)? Prvi let Yak-141 1987....Pre će biti da im je neželjeni posinak...

@Xopyc,
F-35 (B) je ušao u upotrebu juna 2015. Ima ih 200 operativnih. Ne znam kako se to uklapa u "fazu ispitivanja". Kad smo kod SSSR VTOl-ova, hajde, može to i bolje, pomeni Jak-38, pa pre njega prototip Jak-36. Inače Jak-ova 141 je napravljeno ukupno 2!

Veliki pozdrav

tehnologija

pre 8 godina

ime aviona Nevidljiva smrt sve govori. sa obzirom na naprednu rusku tehnologiju pitanje je za koga li je Nevidljiva smrt.
za pilote i posadu ili ...

110_ch

pre 8 godina

100 % je to tacno kako bi bilo drugo

Rusi imaju Najbolju Valutu
Rusi imaju Najbolje Tenkove
Rusi imaju Najbolje Avione
Rusi imaju Najbolji Zivot
Rusi Imaju Najboljih Prijatelja Sirom Sveta
Rusi imaju onoga
Rusi imaju ovoga
Rusi imaju svasta
itd.... itd

Xopyc

pre 8 godina

…a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

Hahahahaha, price za malu decu. A jel moze bilo koji ruski borbeni avion da sleti i uzleti sa, recimo, Beogradjanke, kao helikopter, kao sto moze F-35>

[link]
(zmitjkoe, 31. oktobar 2015 20:34)
# Link komentara

Moze naravno. Pogledaj recimo nesto o avionu Yak-141. To je avion iz 1992. F-35 je jos u fazi ispitivanja a sada je 2015.

zmitjkoe

pre 8 godina

Svidja mi se kraj teksta...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (paquito, 31. oktobar 2015 18:42)

…a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

Hahahahaha, price za malu decu. A jel moze bilo koji ruski borbeni avion da sleti i uzleti sa, recimo, Beogradjanke, kao helikopter, kao sto moze F-35>

https://www.youtube.com/watch?v=ML2kyMMVszU

xy

pre 8 godina

Rusi sto godina ne mogu da naprave jedan solidan auto da ne pricamo o putnockom avionu ali brate svake nedelje neki novi savrseni ratni avion od koga Ameri drhte.

xy

pre 8 godina

Rusi sto godina ne mogu da naprave jedan solidan auto da ne pricamo o putnockom avionu ali brate svake nedelje neki novi savrseni ratni avion od koga Ameri drhte.

Xopyc

pre 8 godina

…a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

Hahahahaha, price za malu decu. A jel moze bilo koji ruski borbeni avion da sleti i uzleti sa, recimo, Beogradjanke, kao helikopter, kao sto moze F-35>

[link]
(zmitjkoe, 31. oktobar 2015 20:34)
# Link komentara

Moze naravno. Pogledaj recimo nesto o avionu Yak-141. To je avion iz 1992. F-35 je jos u fazi ispitivanja a sada je 2015.

110_ch

pre 8 godina

100 % je to tacno kako bi bilo drugo

Rusi imaju Najbolju Valutu
Rusi imaju Najbolje Tenkove
Rusi imaju Najbolje Avione
Rusi imaju Najbolji Zivot
Rusi Imaju Najboljih Prijatelja Sirom Sveta
Rusi imaju onoga
Rusi imaju ovoga
Rusi imaju svasta
itd.... itd

tehnologija

pre 8 godina

ime aviona Nevidljiva smrt sve govori. sa obzirom na naprednu rusku tehnologiju pitanje je za koga li je Nevidljiva smrt.
za pilote i posadu ili ...

zmitjkoe

pre 8 godina

Svidja mi se kraj teksta...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (paquito, 31. oktobar 2015 18:42)

…a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

Hahahahaha, price za malu decu. A jel moze bilo koji ruski borbeni avion da sleti i uzleti sa, recimo, Beogradjanke, kao helikopter, kao sto moze F-35>

https://www.youtube.com/watch?v=ML2kyMMVszU

Vlada

pre 8 godina

@tehnologija

Ma jok bolja je Americka. Kao F-22 recimo? U sluzbi od 2005 god prve borbene misije su imali sad u Siriji. Koliko aviona je palo i koliko je bilo blizu pada usled gubitka svesti pilota zbog loseg sistema za kiseonik(koj jos uvek nisu resili vec su ugradili pomocni sistem za snabdevanje pilota kiseonikom). Cak su se i bunili piloti i odbijali da lete u F-22. Potvrda koliki promasaj je F-22 je to sto samo posle 10 godina prestaju sa proizvodnjom, sto je ekstremno kratko za avione a pogotovu ako se uzme u obzir koliko je kostao ceo projekat.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

"...To je avion iz 1992. F-35 je jos u fazi ispitivanja a sada je 2015."
@(Xopyc, 31. oktobar 2015 21:31)
zmitjkoe

"nisam fan rusa ali za tvoju info vertikalno poletanje je sovjetsko cedo... jakovljev jak 141 samo ukucas na net batice"
@(peri, 31. oktobar 2015 22:06)
Stvarano ste smešni. Ne morate pisati gluposti i ponižavati se da biste dobili sendvič ili kopejke. Pogotovo onaj što kaže da je taj avion iz 92', a od njega se odustalo 1991. Najsmešnija je tvrdnja da je vertikalno poletanje sovjetsko čudo, vi niste čuli za Harriera? Pa to je avion iz 1967. Istina moram priznati da su sovjeti imali i Yak-36 iz 1963.,ali taj je napravljen u svega četiri primerka, a taj Yak 141 u dva primerka i nikad više, dok se Harrier pravio do 2003(od 1967!!). E da, Harrier je proizašao iz Hokera P.1127 iz 1960., čisto da ne živite u zabludi da je to vertikalno poletanje "sovjetsko čudo" drage i'bate i seke'.

glas razuma

pre 8 godina

Da ostavimo na stranu ko koga voli ili nevoli. Naravno da volimo slovenski pravoslavni narod i to je svakom razumnom normalno,
Drugo da Rusi prave super borbene avione to komentarisu i Engleski vojni strucnjaci, kao i americki. Nijedan americki avion nemoze da napravi figuru COBRA. O drugim figurama gde su opterecenja do 9 g necu da pricam.
Trece ovim strucnjacima da otkrijem tajnu. Rusi su napravili novi putnicki avion Su serije za 100 putnika. Napravili su supersonicni Tu 144 putnicki avion koji je konkurisao Konkordu.
Cetvro Amerikanci jos uvek nisu razvili raketni motor sa jednom komorom za sagorevanje za kismicke letove. Koriste ruske koje su oni razvili odmah posle 2 svetskog rata i bili su na lageru jos od 1956 god sklonjeni u hangar kao prevazidjeni. Amerikanci lete danas sa tim motorima.
Rusi su prvi napravili helikopter, a potom i avion za vertikalbo poletanje. Automobil zasto bi razvijali to je " niska tehnologija" roboti sve odradjuju a Ameri su na toj tehnici napravili najnehumaniji rad pokretne trake.
Da li je dovoljno ...????

034

pre 8 godina

Ne zna se ko je veci pacenik, dal jedni ili drugi. Umesto da ulazu kes u svoju zemlju i razvijaju stvari od koje imaju koristi obicni ljudi. Lecenje bolesti, razvijanje ekoloskih projekata ili bilo cega sto doprinosi necemu oni prave masine za ubijanje. Muka mi je od ovakvih vesti.

Pauly Ester

pre 8 godina

I jedna crvena pilula: Trenutno je 180 lovaca F22 vec godinama u upotrebi, kao i stotinak proizvedenih F35 ciji broj za desetak godina treba da bude veci od 2000. Sorry, morao sam, bilo je jace od mene. Lepe snove zelim...

alienware

pre 8 godina

U tekstu se kaze da Ruski avioni mogu da izvedu manevre sto Americki mogu da sanjaju.Slazem se i to mnogo lepo izgleda kad izvode za publiku.Ali cemu sluzi manevar kad ce raketom da ga gadja a ne svojim avionom.F35 nije napravljen za akrobacije vec za vertikalno poletanje i sletanje sa nosaca aviona ,da moze da ide levo,desno ...i ubrza bez zastoja i electroniku koja sve to radi a pilot samo pomera joystick,Ima bubica ali ce sve to pomoci da naprave ono sto najvise zele.Bespilotnog lovca sa vestackom intellegencijom,koji moze da izvede zadatke samostalno.Ali da se vratim na akrobacije.Najveci problem prilikom akrobacija pri velikim brzinama je gubitak svesti pilota usled slivanja krvi iz mozga,sto cini avion veoma ranjivim dok se pilot ne osvesti u potpunost.Kao sto sam napisao,lepo za publiku ali u borbi sasvim nesto drugo.Zato Amere i ne zanima akrobacija vec vestacka inteligencija kojoj brzina i g sila prilikom naglog zaokreta ne smeta .A F22 raptor je dovoljan da parira bilo kojim Ruskim avionu,pogotovu sto moze da bude neprimetan za njihove radare dok su oni vec na njegovim ,sa supersonicnim cruise od 1650,2000 i nesto sa puninim potiskom.

Анон

pre 8 godina

Ako se ne varam rusi su odustali od razvoja ovog bombardera.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Miki, 31. oktobar 2015 23:40)

Варате се.

HanSolo

pre 8 godina

"Rusi su napravili novi putnicki avion Su serije za 100 putnika. Napravili su supersonicni Tu 144 putnicki avion koji je konkurisao Konkordu. "

Da, ali zato što su rusi bili ukrali pluprinteve od engleza.. Jel tebi nije čudno što tu-144 izgleda isto kao konkord? Kako ima tačno isti broj sedišta kao konkord(144)? Jel ti nije čudno da su rusi pokazali tu-144 1973e godine, a konkord je počeo da leti 1969 godine?

Rusi kad su napravili njihovu verziju konkorda(ukradenu), normalno da su morali da nešto urade na svoj glup način.. Ugradili su motore od ratnih aviona koji su normalno bili jaki ali niko nije mogao da sedi i da se vozi u njima pošto su bili tako bučni.. A i kad su trebali da ga pokažu svetu, i da ga probaju da ga prodaju svetu u Parizu mislim 1973 stavili su za "volan" lovačkog pilota, pa ga je leteo kao da je lovački avion i tako ga je bukvalno slomio u dva dela pred svima i pao u Parizu.. Pilot poginuo.. Taj avion je napravljen bio u mislim 6 eksemplara i niko živi ga nije kupio.. Nisu rusi znali šta da rade sa njima pa su vozili poštu u rusiji dve godine pre nego što su ih isključili zbog ogromne potrošnje goriva..

Znači oni nisu napravili nikakav supersonični putnički avion, nego su UKRALI konkorda i opet su se ukakicali.. Oni su u ta doba bili kinezi.. Samo su pravili kopije zapada..
Znam da će te da mi kucate minuse ali ti što se razumu i uživaju u vazduhoplovstvu kao ja znaju da sam u pravu.

Neko piše da samo ruski avioni mogu da naprave manevar "kobra" u vazduhu.. Pa vi ste previše gledali filmove "Iron Eagle" ili "Top gun".. Avion u pravom okršaju danas se ni ne približavaju tako blizu da bi oni izvršavali neke glupe "kobre".. Okršaj između dva aviona pobeđuje naj iskusniji pilot A ne avion.. A tu su na žalost rusi malo u minusu, pošto su posle starog hladnog rata imali tako lošu ekonomiju da nisu leteli ni blizu sati kao piloti na zapadu..

Ja kao svako volim moje ruse ali nisam slep pa da ne gledam činjenice.. Rusi nemaju ni jedan jedini čuveni brend što je tražen po celom svetu. Ne pričam o nafti i takvim stvarima pošto to nije brend nego blago jedne zemlje.. Ne moj te samo da mi kažete da imaju Ladu.. Niti je željan svuda niti je ruski više(Renault).. Ta činjenica je vrlo teško izbrisati jednostavno...

Molim vas objavite mi ovo. Hvala.

Shljakam brate

pre 8 godina

ime aviona Nevidljiva smrt sve govori. sa obzirom na naprednu rusku tehnologiju pitanje je za koga li je Nevidljiva smrt.
za pilote i posadu ili ...
(tehnologija, 31. oktobar 2015 23:40)

Bice da je za budzet drzave hehe
Vrijeme bombardera je proslost...

Dorcolac

pre 8 godina

@Peri,
VTOL rusko čedo, stvarno? A šta da radimo sa Harrier-om, npr prvi let 1967, ušao u upotrebu 1969 i otprilike u isto vreme Dassault Mirage IIIV, a još ranije američki X-14 (1957)? Prvi let Yak-141 1987....Pre će biti da im je neželjeni posinak...

@Xopyc,
F-35 (B) je ušao u upotrebu juna 2015. Ima ih 200 operativnih. Ne znam kako se to uklapa u "fazu ispitivanja". Kad smo kod SSSR VTOl-ova, hajde, može to i bolje, pomeni Jak-38, pa pre njega prototip Jak-36. Inače Jak-ova 141 je napravljeno ukupno 2!

Veliki pozdrav

Pauly Ester

pre 8 godina

@Vlada

Da 10 godina razvoja i 180 proizvedenih aviona, godinama obucavanih pilota koji su cesto bili u borbama je veoma lose. Koji ruski avion je ucestvovao u borbama i koliko njihovih pilota? Prvi prototip ruskog T50 poleteo 2010., motor pete generacije jos nije gotov, bice posle 2020. Dominantno nema sta. Iskreno svaka cast Rusima, za svoje mogucnosti uspevaju mnogo.

eto

pre 8 godina

ameri su kao i Stevo iz Applea
nisu izumili previše toga novoga,
ali postojeće ideje su doveli do savršenstava
ruska tehnika više liči na genijalan prototip, poluproizvod, koji bi mogao bii savršen kada bi se dovršio
istovremeno, ameri imaju beskonačno para i mogu kupiti, platiti sve što im treba

Milos

pre 8 godina

Od 2023 krece proizvodnja Tu-160 a ne PAK-DA. Ovo je skoro izjavio zamenik ministra odbrane RF. Da budem precizniji bice to M2 verzija dakle znatno modernizovanija.

posmatrac

pre 8 godina

Cinjenica je da Rusi vec jako dugo nisu nikakvi inovatori u tehnologiji. U svaku vrstu tehnologije treba ulagati ukoliko zelimo da ovo covecanstvo napreduje koje poslednjih 100 godina vec zivi u eri motora sa unutrasnjim sagorevanjem.. Ovo se ne pravi za velike ratove, nikad ih vise nece biti vec za prevlast na trzistima zemlja 3,5 ili kog vec sveta.. Ne moze ovaj doleteti do amerike, a male su sanse da mogu i americki u rusiji izvrsavati takve zadatke.

Dorcolac

pre 8 godina

Vlada,
osim toga da je F-22 u upotrebi unazad 10 god i da je prva borbena dejstva imao u Siriji, sve ostalo sto si napisao, u najboljem slucaju "ne odgovara istini u potpunosti", a zapravo je- netacno. To treba postici...
Ono sto je prava tragedija je sto ces ti sada dobiti gomile pluseva i par minusa (u odnosu tipa 10:1) za F22 "djubre od metala", Abramse koje napusta posada kad ostanu bez goriva, americke (ej americke!) kosmonaute, kinesku kopiju F22 u vidu J-20 (valjda J21 kopija F35), eksperimentalni Javelin (u upotrebi od 1996), cuvene ruske rakete koje su izvor nevidjenog ponosa u Srba, a ne Rusa..... itd, itd...
Ali sta ja to tebi da pricam, ti vec to sve drzis u malom prstu, to se jasno vidi iz komentara. Nama koji se decenijama bavimo ovom tematikom zaista ostaje samo tiho povlacenje u rikverc.
Sa druge strane, mozda si se rukovodio logikom kakva vest-takav komentar......

Zelim ti zaista sve najbolje

Vlada

pre 8 godina

@Pauly

@Pauly Ester Ne razvoja... Avion je zvanicno u upotrebi vec 10 godina a prvi borbeni zadatak je imao u Siriji. Jer su im piloti padali u nesvest tokom leta, pa im je prepotuceno da lete na visinama manjim od 10km. Uporedi cenu projekta F-22 i T-50, za razliku od beskorisne smese gvozdja koju su napravili geniji iz Lockheed Martin-a, Ruski avion ce biti zapravo operativan kad pocne proizvodnja. Znas onu staru: "Amerikanci su potrosili milijardu dolara praveci hemijsku koja pise u svemiru, za to vreme su Rusi koristili grafitne olovke". Ako je nesto skuplje ne znaci da je bolje. Sto se tice motora koliko se secam Amerikanci i danas koriste Sovjetske rakete da salju opremu i kosmonate u svemir(valjda znas razliku izmedju kosmonauta i astronauta). Da pricamo o tenkovima, o "mocnom" Abramsu koji posada napusta jer ostane bez goriva ili se jednostavno pokvari? Tenk koji ispaljuje jednu vrstu granata za razliku od Ruskih koji ispaljuju vise vrsta ukljucujuci i laserski navodjene projektile. Ili mozda o anti tenkovskim oruzijima? Gde za Ruski KORNET-E postoji dokumentacija i snmici kako unistava Amramse, dok za Americki pandan Javelin postoje samo snimci sa testova. Kinezi su uspeli posle kradje podataka da iskopiraju F-22 ali sa jednom bitnom razlikom kineski J-20 koji uskoro ulazi u sluzbu ne pada zbog problema sa kisenonikom.

Dorcolac

pre 8 godina

@Vlada,
Nikad ne koristim drugi nik, meni je to ispod časti. Niti se razumem u rutere. Kad sam rekao mi, mislio sam na druge komentatore kojih je bilo i na ovu vest (kao i na mnoge slične prethodne) i za koje bar po onome što su napisali vidim da znaju o čemu pričaju. A to da jedna osoba piše sa više nikova kako bi ispalo da ima mnogo komentatora, taj tek jad neću da komentarišem.
O tome šta si napisao, nek ti kaže neko drugi, ja sam rekao. Za ono što si spomenuo:
Idi na najobičniju vikipediju i vidi gde se sve koristio Javelin. Po onome što sam pročitao, uopšte ne vidim da mu ide loše. Posle ukucaj Abrams, pa pogledaj kakav mu je operativni domet odnosu na SSSR/Ruske tenkove. A i to ne razumem kakve ima veze pošto ni jedni ni drugi u savremenim dejstvima praktično nikad ne dostižu maksimum dometa (a i prati ih jaka logistika svejedno).
Kad sam ti rekao da se ovim bavim decenijama, ti zaključi koliko imam godina, pa bi bilo lepo bar malo ubalansiranosti u komentaru, ništa više.

Veliki pozdrav i sve najbolje

Vlada

pre 8 godina

@Dorcolac
Ti decko ne znas da citas ili sta? Ko je rekao da Javelin eksperimentalan? Sto je najtuznije u "upotrebi" je od 1996 a jedini dokazi o koriscenju su na testovima. Sta ne odgovara istini? To da piloti F-22 su odbijali da lete istim? Ili to da su padali u nesvest usled nedostatka kiseonika? Ili mozda to da Abramsi trose najvise goriva i imaju najvece gubitke od svih MBT-ova(main battle tank) ili to da nisu pouzdani? Ti se decenijama bavis ovom tematikom(zasto si napisao MI) mozda jer svaki post pises pod drugim nick-om? Valjda da bi izgledalo da vise osoba podrzava tvoje misljenje, ne bi me cudilo da resetujes ruter i sebi dajes pluseve iznova.

xy

pre 8 godina

Rusi sto godina ne mogu da naprave jedan solidan auto da ne pricamo o putnockom avionu ali brate svake nedelje neki novi savrseni ratni avion od koga Ameri drhte.

zmitjkoe

pre 8 godina

Svidja mi se kraj teksta...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (paquito, 31. oktobar 2015 18:42)

…a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

Hahahahaha, price za malu decu. A jel moze bilo koji ruski borbeni avion da sleti i uzleti sa, recimo, Beogradjanke, kao helikopter, kao sto moze F-35>

https://www.youtube.com/watch?v=ML2kyMMVszU

110_ch

pre 8 godina

100 % je to tacno kako bi bilo drugo

Rusi imaju Najbolju Valutu
Rusi imaju Najbolje Tenkove
Rusi imaju Najbolje Avione
Rusi imaju Najbolji Zivot
Rusi Imaju Najboljih Prijatelja Sirom Sveta
Rusi imaju onoga
Rusi imaju ovoga
Rusi imaju svasta
itd.... itd

tehnologija

pre 8 godina

ime aviona Nevidljiva smrt sve govori. sa obzirom na naprednu rusku tehnologiju pitanje je za koga li je Nevidljiva smrt.
za pilote i posadu ili ...

Xopyc

pre 8 godina

…a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

Hahahahaha, price za malu decu. A jel moze bilo koji ruski borbeni avion da sleti i uzleti sa, recimo, Beogradjanke, kao helikopter, kao sto moze F-35>

[link]
(zmitjkoe, 31. oktobar 2015 20:34)
# Link komentara

Moze naravno. Pogledaj recimo nesto o avionu Yak-141. To je avion iz 1992. F-35 je jos u fazi ispitivanja a sada je 2015.

Pauly Ester

pre 8 godina

I jedna crvena pilula: Trenutno je 180 lovaca F22 vec godinama u upotrebi, kao i stotinak proizvedenih F35 ciji broj za desetak godina treba da bude veci od 2000. Sorry, morao sam, bilo je jace od mene. Lepe snove zelim...

alienware

pre 8 godina

U tekstu se kaze da Ruski avioni mogu da izvedu manevre sto Americki mogu da sanjaju.Slazem se i to mnogo lepo izgleda kad izvode za publiku.Ali cemu sluzi manevar kad ce raketom da ga gadja a ne svojim avionom.F35 nije napravljen za akrobacije vec za vertikalno poletanje i sletanje sa nosaca aviona ,da moze da ide levo,desno ...i ubrza bez zastoja i electroniku koja sve to radi a pilot samo pomera joystick,Ima bubica ali ce sve to pomoci da naprave ono sto najvise zele.Bespilotnog lovca sa vestackom intellegencijom,koji moze da izvede zadatke samostalno.Ali da se vratim na akrobacije.Najveci problem prilikom akrobacija pri velikim brzinama je gubitak svesti pilota usled slivanja krvi iz mozga,sto cini avion veoma ranjivim dok se pilot ne osvesti u potpunost.Kao sto sam napisao,lepo za publiku ali u borbi sasvim nesto drugo.Zato Amere i ne zanima akrobacija vec vestacka inteligencija kojoj brzina i g sila prilikom naglog zaokreta ne smeta .A F22 raptor je dovoljan da parira bilo kojim Ruskim avionu,pogotovu sto moze da bude neprimetan za njihove radare dok su oni vec na njegovim ,sa supersonicnim cruise od 1650,2000 i nesto sa puninim potiskom.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

"...To je avion iz 1992. F-35 je jos u fazi ispitivanja a sada je 2015."
@(Xopyc, 31. oktobar 2015 21:31)
zmitjkoe

"nisam fan rusa ali za tvoju info vertikalno poletanje je sovjetsko cedo... jakovljev jak 141 samo ukucas na net batice"
@(peri, 31. oktobar 2015 22:06)
Stvarano ste smešni. Ne morate pisati gluposti i ponižavati se da biste dobili sendvič ili kopejke. Pogotovo onaj što kaže da je taj avion iz 92', a od njega se odustalo 1991. Najsmešnija je tvrdnja da je vertikalno poletanje sovjetsko čudo, vi niste čuli za Harriera? Pa to je avion iz 1967. Istina moram priznati da su sovjeti imali i Yak-36 iz 1963.,ali taj je napravljen u svega četiri primerka, a taj Yak 141 u dva primerka i nikad više, dok se Harrier pravio do 2003(od 1967!!). E da, Harrier je proizašao iz Hokera P.1127 iz 1960., čisto da ne živite u zabludi da je to vertikalno poletanje "sovjetsko čudo" drage i'bate i seke'.

glas razuma

pre 8 godina

Da ostavimo na stranu ko koga voli ili nevoli. Naravno da volimo slovenski pravoslavni narod i to je svakom razumnom normalno,
Drugo da Rusi prave super borbene avione to komentarisu i Engleski vojni strucnjaci, kao i americki. Nijedan americki avion nemoze da napravi figuru COBRA. O drugim figurama gde su opterecenja do 9 g necu da pricam.
Trece ovim strucnjacima da otkrijem tajnu. Rusi su napravili novi putnicki avion Su serije za 100 putnika. Napravili su supersonicni Tu 144 putnicki avion koji je konkurisao Konkordu.
Cetvro Amerikanci jos uvek nisu razvili raketni motor sa jednom komorom za sagorevanje za kismicke letove. Koriste ruske koje su oni razvili odmah posle 2 svetskog rata i bili su na lageru jos od 1956 god sklonjeni u hangar kao prevazidjeni. Amerikanci lete danas sa tim motorima.
Rusi su prvi napravili helikopter, a potom i avion za vertikalbo poletanje. Automobil zasto bi razvijali to je " niska tehnologija" roboti sve odradjuju a Ameri su na toj tehnici napravili najnehumaniji rad pokretne trake.
Da li je dovoljno ...????

Shljakam brate

pre 8 godina

ime aviona Nevidljiva smrt sve govori. sa obzirom na naprednu rusku tehnologiju pitanje je za koga li je Nevidljiva smrt.
za pilote i posadu ili ...
(tehnologija, 31. oktobar 2015 23:40)

Bice da je za budzet drzave hehe
Vrijeme bombardera je proslost...

Vlada

pre 8 godina

@tehnologija

Ma jok bolja je Americka. Kao F-22 recimo? U sluzbi od 2005 god prve borbene misije su imali sad u Siriji. Koliko aviona je palo i koliko je bilo blizu pada usled gubitka svesti pilota zbog loseg sistema za kiseonik(koj jos uvek nisu resili vec su ugradili pomocni sistem za snabdevanje pilota kiseonikom). Cak su se i bunili piloti i odbijali da lete u F-22. Potvrda koliki promasaj je F-22 je to sto samo posle 10 godina prestaju sa proizvodnjom, sto je ekstremno kratko za avione a pogotovu ako se uzme u obzir koliko je kostao ceo projekat.

034

pre 8 godina

Ne zna se ko je veci pacenik, dal jedni ili drugi. Umesto da ulazu kes u svoju zemlju i razvijaju stvari od koje imaju koristi obicni ljudi. Lecenje bolesti, razvijanje ekoloskih projekata ili bilo cega sto doprinosi necemu oni prave masine za ubijanje. Muka mi je od ovakvih vesti.

HanSolo

pre 8 godina

"Rusi su napravili novi putnicki avion Su serije za 100 putnika. Napravili su supersonicni Tu 144 putnicki avion koji je konkurisao Konkordu. "

Da, ali zato što su rusi bili ukrali pluprinteve od engleza.. Jel tebi nije čudno što tu-144 izgleda isto kao konkord? Kako ima tačno isti broj sedišta kao konkord(144)? Jel ti nije čudno da su rusi pokazali tu-144 1973e godine, a konkord je počeo da leti 1969 godine?

Rusi kad su napravili njihovu verziju konkorda(ukradenu), normalno da su morali da nešto urade na svoj glup način.. Ugradili su motore od ratnih aviona koji su normalno bili jaki ali niko nije mogao da sedi i da se vozi u njima pošto su bili tako bučni.. A i kad su trebali da ga pokažu svetu, i da ga probaju da ga prodaju svetu u Parizu mislim 1973 stavili su za "volan" lovačkog pilota, pa ga je leteo kao da je lovački avion i tako ga je bukvalno slomio u dva dela pred svima i pao u Parizu.. Pilot poginuo.. Taj avion je napravljen bio u mislim 6 eksemplara i niko živi ga nije kupio.. Nisu rusi znali šta da rade sa njima pa su vozili poštu u rusiji dve godine pre nego što su ih isključili zbog ogromne potrošnje goriva..

Znači oni nisu napravili nikakav supersonični putnički avion, nego su UKRALI konkorda i opet su se ukakicali.. Oni su u ta doba bili kinezi.. Samo su pravili kopije zapada..
Znam da će te da mi kucate minuse ali ti što se razumu i uživaju u vazduhoplovstvu kao ja znaju da sam u pravu.

Neko piše da samo ruski avioni mogu da naprave manevar "kobra" u vazduhu.. Pa vi ste previše gledali filmove "Iron Eagle" ili "Top gun".. Avion u pravom okršaju danas se ni ne približavaju tako blizu da bi oni izvršavali neke glupe "kobre".. Okršaj između dva aviona pobeđuje naj iskusniji pilot A ne avion.. A tu su na žalost rusi malo u minusu, pošto su posle starog hladnog rata imali tako lošu ekonomiju da nisu leteli ni blizu sati kao piloti na zapadu..

Ja kao svako volim moje ruse ali nisam slep pa da ne gledam činjenice.. Rusi nemaju ni jedan jedini čuveni brend što je tražen po celom svetu. Ne pričam o nafti i takvim stvarima pošto to nije brend nego blago jedne zemlje.. Ne moj te samo da mi kažete da imaju Ladu.. Niti je željan svuda niti je ruski više(Renault).. Ta činjenica je vrlo teško izbrisati jednostavno...

Molim vas objavite mi ovo. Hvala.

eto

pre 8 godina

ameri su kao i Stevo iz Applea
nisu izumili previše toga novoga,
ali postojeće ideje su doveli do savršenstava
ruska tehnika više liči na genijalan prototip, poluproizvod, koji bi mogao bii savršen kada bi se dovršio
istovremeno, ameri imaju beskonačno para i mogu kupiti, platiti sve što im treba

Анон

pre 8 godina

Ako se ne varam rusi su odustali od razvoja ovog bombardera.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Miki, 31. oktobar 2015 23:40)

Варате се.

Dorcolac

pre 8 godina

@Peri,
VTOL rusko čedo, stvarno? A šta da radimo sa Harrier-om, npr prvi let 1967, ušao u upotrebu 1969 i otprilike u isto vreme Dassault Mirage IIIV, a još ranije američki X-14 (1957)? Prvi let Yak-141 1987....Pre će biti da im je neželjeni posinak...

@Xopyc,
F-35 (B) je ušao u upotrebu juna 2015. Ima ih 200 operativnih. Ne znam kako se to uklapa u "fazu ispitivanja". Kad smo kod SSSR VTOl-ova, hajde, može to i bolje, pomeni Jak-38, pa pre njega prototip Jak-36. Inače Jak-ova 141 je napravljeno ukupno 2!

Veliki pozdrav

posmatrac

pre 8 godina

Cinjenica je da Rusi vec jako dugo nisu nikakvi inovatori u tehnologiji. U svaku vrstu tehnologije treba ulagati ukoliko zelimo da ovo covecanstvo napreduje koje poslednjih 100 godina vec zivi u eri motora sa unutrasnjim sagorevanjem.. Ovo se ne pravi za velike ratove, nikad ih vise nece biti vec za prevlast na trzistima zemlja 3,5 ili kog vec sveta.. Ne moze ovaj doleteti do amerike, a male su sanse da mogu i americki u rusiji izvrsavati takve zadatke.

Pauly Ester

pre 8 godina

@Vlada

Da 10 godina razvoja i 180 proizvedenih aviona, godinama obucavanih pilota koji su cesto bili u borbama je veoma lose. Koji ruski avion je ucestvovao u borbama i koliko njihovih pilota? Prvi prototip ruskog T50 poleteo 2010., motor pete generacije jos nije gotov, bice posle 2020. Dominantno nema sta. Iskreno svaka cast Rusima, za svoje mogucnosti uspevaju mnogo.

Vlada

pre 8 godina

@Pauly

@Pauly Ester Ne razvoja... Avion je zvanicno u upotrebi vec 10 godina a prvi borbeni zadatak je imao u Siriji. Jer su im piloti padali u nesvest tokom leta, pa im je prepotuceno da lete na visinama manjim od 10km. Uporedi cenu projekta F-22 i T-50, za razliku od beskorisne smese gvozdja koju su napravili geniji iz Lockheed Martin-a, Ruski avion ce biti zapravo operativan kad pocne proizvodnja. Znas onu staru: "Amerikanci su potrosili milijardu dolara praveci hemijsku koja pise u svemiru, za to vreme su Rusi koristili grafitne olovke". Ako je nesto skuplje ne znaci da je bolje. Sto se tice motora koliko se secam Amerikanci i danas koriste Sovjetske rakete da salju opremu i kosmonate u svemir(valjda znas razliku izmedju kosmonauta i astronauta). Da pricamo o tenkovima, o "mocnom" Abramsu koji posada napusta jer ostane bez goriva ili se jednostavno pokvari? Tenk koji ispaljuje jednu vrstu granata za razliku od Ruskih koji ispaljuju vise vrsta ukljucujuci i laserski navodjene projektile. Ili mozda o anti tenkovskim oruzijima? Gde za Ruski KORNET-E postoji dokumentacija i snmici kako unistava Amramse, dok za Americki pandan Javelin postoje samo snimci sa testova. Kinezi su uspeli posle kradje podataka da iskopiraju F-22 ali sa jednom bitnom razlikom kineski J-20 koji uskoro ulazi u sluzbu ne pada zbog problema sa kisenonikom.

Vlada

pre 8 godina

@Dorcolac
Ti decko ne znas da citas ili sta? Ko je rekao da Javelin eksperimentalan? Sto je najtuznije u "upotrebi" je od 1996 a jedini dokazi o koriscenju su na testovima. Sta ne odgovara istini? To da piloti F-22 su odbijali da lete istim? Ili to da su padali u nesvest usled nedostatka kiseonika? Ili mozda to da Abramsi trose najvise goriva i imaju najvece gubitke od svih MBT-ova(main battle tank) ili to da nisu pouzdani? Ti se decenijama bavis ovom tematikom(zasto si napisao MI) mozda jer svaki post pises pod drugim nick-om? Valjda da bi izgledalo da vise osoba podrzava tvoje misljenje, ne bi me cudilo da resetujes ruter i sebi dajes pluseve iznova.

Milos

pre 8 godina

Od 2023 krece proizvodnja Tu-160 a ne PAK-DA. Ovo je skoro izjavio zamenik ministra odbrane RF. Da budem precizniji bice to M2 verzija dakle znatno modernizovanija.

Dorcolac

pre 8 godina

Vlada,
osim toga da je F-22 u upotrebi unazad 10 god i da je prva borbena dejstva imao u Siriji, sve ostalo sto si napisao, u najboljem slucaju "ne odgovara istini u potpunosti", a zapravo je- netacno. To treba postici...
Ono sto je prava tragedija je sto ces ti sada dobiti gomile pluseva i par minusa (u odnosu tipa 10:1) za F22 "djubre od metala", Abramse koje napusta posada kad ostanu bez goriva, americke (ej americke!) kosmonaute, kinesku kopiju F22 u vidu J-20 (valjda J21 kopija F35), eksperimentalni Javelin (u upotrebi od 1996), cuvene ruske rakete koje su izvor nevidjenog ponosa u Srba, a ne Rusa..... itd, itd...
Ali sta ja to tebi da pricam, ti vec to sve drzis u malom prstu, to se jasno vidi iz komentara. Nama koji se decenijama bavimo ovom tematikom zaista ostaje samo tiho povlacenje u rikverc.
Sa druge strane, mozda si se rukovodio logikom kakva vest-takav komentar......

Zelim ti zaista sve najbolje

Dorcolac

pre 8 godina

@Vlada,
Nikad ne koristim drugi nik, meni je to ispod časti. Niti se razumem u rutere. Kad sam rekao mi, mislio sam na druge komentatore kojih je bilo i na ovu vest (kao i na mnoge slične prethodne) i za koje bar po onome što su napisali vidim da znaju o čemu pričaju. A to da jedna osoba piše sa više nikova kako bi ispalo da ima mnogo komentatora, taj tek jad neću da komentarišem.
O tome šta si napisao, nek ti kaže neko drugi, ja sam rekao. Za ono što si spomenuo:
Idi na najobičniju vikipediju i vidi gde se sve koristio Javelin. Po onome što sam pročitao, uopšte ne vidim da mu ide loše. Posle ukucaj Abrams, pa pogledaj kakav mu je operativni domet odnosu na SSSR/Ruske tenkove. A i to ne razumem kakve ima veze pošto ni jedni ni drugi u savremenim dejstvima praktično nikad ne dostižu maksimum dometa (a i prati ih jaka logistika svejedno).
Kad sam ti rekao da se ovim bavim decenijama, ti zaključi koliko imam godina, pa bi bilo lepo bar malo ubalansiranosti u komentaru, ništa više.

Veliki pozdrav i sve najbolje