Sreda, 26.08.2015.

16:29

Novosađanka čekala na posao 42 godine

Dragica Kamdževska tvrdi da za 42 godine, koliko je provela na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nikada nije dobila nijednu ponudu za posao.

Izvor: Blic

Novosaðanka èekala na posao 42 godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 8 godina

Ona ceka posao od 1973 godine? U to vreme je sistem odrzavao nezaposlenost na minimalnom nivou... Nisu isli po kucama da traze radnike...
Uzalud je cekla da neko pokuca na vrata.

Krco Shemsin idol zauvek

pre 8 godina

I ja sam vec 25 god na birou rada sa fakultetom i nikada nisam dobio nikakvu ponudu od NSZ a ! Bas me zanima cemu oni sluze ?? Radim vec 20 god na crno da bi preziveo i nemam ni dan radnog staza ! Kad omatorim skroz odoh u Hag i priznacu im sve mada na ratiste nijedno nikad nisam bio pa neka me oni hrane i greju....odvratnije drzave od Srbije za svoje gradjane nema !!!

brankoL

pre 8 godina

...mnogi su ovde,kanda,promasili poentu ...prijavljena na 'siz' ,javljala se svaka 4 meseca i to 42 godine...malo li je? ( verujem da ima komentatora koji su mladji ) Pa za sta sluzi 'sluzba za zaposljavanje'? Za sta su nam ( moja majka,otac,ja...) skidali sa plate?

jegsopleter

pre 8 godina

Svi vi koji kritikujete g-dju Dragicu; mnogo ste mi pametni. Umesto da kritikujete NSZ i njihovo besmisleno postojanje jer ogromnoj vecini registrovanih nikada nista od posla nisu ponudili, a upravo primaju plate za to, a i zovu se Nacionalna sluzba za ZAPOSLJAVANJE, vi pametujete floskulama "posao se ne ceka nego se trazi", "onaj ko hoce da radi on ce naci posao" i sl. zadrtim i papagajskim parolama. Lepo zena kaze da je predavala 100 molbi i sigurno je trazila posao i mimo toga. Znaci nije cekala vec je bila aktivna na svoj nacin.
I jos nesto, zasto posle diplomiranja i zavrsetka skolovanja idete u NSZ da se prijavite? Da vam ne bi nasli posao ili da bi vam barem nekad ponudili nesto?
Potpuno razumem g-dju, a njenu sudbinu ce mnogi doziveti, mozda cak i oni koji je sada kritikuju.

D.POPOVIC

pre 8 godina

Mnogo vece zlo za ovu zemlju je cinjenica da su za to vreme desetine hiljada zaposlenih u takozvanoj Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje primali platu iz budzeta a da nikome nisu nasli posao, sto im je bio jedini radni zadatak. Kada bi se ovakva sluzba privatizovala, ili bi svi zaposleni u roku od dva meseca dobili otkaz zbog katastrofalnog radnog ucinka ili bi takva sluzba/agencija bankrotirala.

"snalazljivi" protiv "nesnalazljivih"

pre 8 godina

(Bojan, 26. avgust 2015 22:46)

"Ljude sa takvim stavom niko ne želi u svojoj okolini, a kamoli da zaposli..."

Bojane, ne *enjaj. Mozes li mi objasniti, kako je neko iz mog CV-ja, gde ja navodim svoje obrazovanje, znanja koja posedujem, kvalitete, interesovanja mogao proceniti da ja sirim negativnu energiju, pa da me ne zeli u svojoj blizini, da me cak ne zeli pozvati ni na razgovor?
Stvarno mislis da ti sto citaju CVjeve, imaju volje da se udubljuju u svaki taj CV i traze skrivene znakove negativizma, depresije... Verujem da primaju stotine CVjeva po jednom radnom mestu, i da nemaju vremena za te stvari, cak i ako je to moguce.
Ili mozda mislis da sam toliko naivan da u CVju navodim da se zalazem za eutanaziju?
Mani se tih, pozitivistickih parola, iz clanaka o popularnoj psihologiji. Ovde se radi o mnogo vecim problemima, koje ne resava ta popularna psihologija osmisljena da zabavi mase. Ovde se radi o tome da nema prostora za sve i da su neki visak, i taman da dube na trepavici za njih se nikada nece naci mesta. Naravno, krivica ce uvek padati na njih same, jer nisu dovoljno snalazljivi, pametni, nasmejani, socijalizovani... il sta ti vec izmisle kao razlog da ti nabijaju komplekse i "saseku" da se ne bi bunio. Pitanje je samo da li ti zelis da igras tu igru. Ja ne zelim, pa bar negodujem. A vi uzivajte i osudjujte ove "nesnalazljive", bar dok se jednom ne zalomi i na vama.

Trnova ruzica

pre 8 godina

Trebala je jos malo pricekati, mozda ce joj naci neko nesto, mozda. Ne daj Boze da proba nesto sama, da uzme da radi na tezgi ili da kopa. Bolje da ceka jos jedno 100 godina, i pazi kaze ja volim da radim. Pa ti ne ne znas sta to znaci rad. Osim cekanja i kukanja nista. Pre ce doci princ sa poljupcem da je probudi, ako je probudi:)

Persa Vučić

pre 8 godina

Čekala? Ona je posao - čekala! I tako, čekala je 42. godine a u toku tih 42. godine je napisala SAMO (oko) 100 molbi. I nije dobila ni jednu ponudu.Neverovatno, ali je istinito: nisu joj ponudili ni limun a ni pomorandžu, mostarske smokve da ne pominjem. A mogla je da ide od firme do firme i ubeđuje da je zaposle; mogla je da radi kod seljaka na njivama i da zarađene dnevnice štedi za neki svoj mali (poljo)privredni biznis; mogla je da zajedno sa proizvođačima poljoprivredne hemije otvori prodavnicu tih proizvoda; mogla je da se prekvalifikuje ili da završi višu školu. Mnogo šta je mogla, da je stvarno htela. Ali je očigledno da nije(...) Da je moj sin (1975.) kao ona, ne bi imao ni dan radnog staža, ne bi išao i posao tražio kod potencijalnih poslodavaca, ne bi promenio mnoge poslove, ne bi na nekim poslovima napredovao i bio bolje plaćen, za svo to vreme ne bi stekao nova znanja i nove veštine i - sada ne bi, u svom stanu, radio za jednu američku firmu i bio natprosečno plaćen (završio je mašinsku školu, tokom školovanja ruski jezik, što sa njegovim sadašnjim poslom nema nikakve dodirne tačke, ali je godinama samoinicijativno i SAM učio i odlično naučio pisanu i govornu formu engleskog jezika i znanje engleskog jezika mu je pomoglo da dobije ovaj posao koji sada radi, što ne znači da neće sticati nove veštine i nova znanja i da neće tragati za još boljim i bolje plaćenim poslom. Podrazumeva se da mu NSZ nije našla ni jedan, pa ni ovaj posao. Treba hteti - treba smeti!

Bojan

pre 8 godina

Valjda ce se ozakoniti eutanazija, dok neki od nas dodju u godine za penziju, to bi resilo mnoge probleme.
("snalazljivi" protiv "nesnalazljivih", 26. avgust 2015 21:16)

Ljude sa takvim stavom niko ne želi u svojoj okolini, a kamoli da zaposli. Moraš da širiš sreću, a ne tugu i negativnu energiju. Iz korena menjaj stav. Ustani i bori se!

D.P.

pre 8 godina

Gospodjo Dragice. Pa sasvim je logično da vam nikada niko nije ponudio posao jer ga niste ni želeli. Poslovimse nenude kao kolači. Poslovimse traže kao gljive posle kiše. Onoj ko hoće da radi uvek nadje posao. Onaj ko neće, on čeka da mu ga neko ponudi!

Vlada

pre 8 godina

@Cunuk

Ma jok bre neko ce da ti trazi posao. Evo meni nalupase minuse sto sam rekao da mi biro rada u Austriji nikada nije nasao posao, a i pomenuo sam da pljuju sad SNS kao sto pljuju vezano za problemima koji su decenijama stari. Ali eto vecina Srba nije naucila(i ne zeli da radi), pa eto im neka sede kuci i zive od roditelja. A koga ce oni da izdrzavaju i pomazu je druga prica.

opet ja

pre 8 godina

Какви коментари...могла је да нађе било какав посао...па ,ваљда,посао радиш из неке користи(посебно било какав),сем ако си луд,па је важно да радиш и да дижеш кредит да попуниш рупе које,обично,домаћица у кући попуни....сви ви,млађи,имате времена...отом потом,мада вам желим боља времена и да Новосађанку претекнете само у броју апликација....занимљиво је да сви ,који су сличне судбине и имају разумевања,познају свој језик,правопис и граматику...

svasta

pre 8 godina

"NSZ: Nema je u evidenciji" - zato nam i pada nezaposlenost - verovatno su je obrisali jer im nije normalno da neko toliko dugo ceka na posao (mada ne znam sto bi se cudili kad oni NIKAD NIKOG nisu zaposlili)!

"snalazljivi" protiv "nesnalazljivih"

pre 8 godina

Vidim da vecina ljudi osudjuje gospodju, zbog njene ocigledne nesposobnosti i nesnalazljivosti, al bas bih voleo da vidim koji je prosek godina trazenja posla kod ostalih ljudi. Mogao bih se opkladiti da se krece u raspono oko 2-6 godina, sto nikako nije malo.
Osim toga, gospodja koliko god nesposobna bila je postavila veoma pametno pitanje, a to je: "Cemu sluzi Biro za zaposljavanje, ako ne sluzi tome da ljudima nadje posao?".
Ja pak imam fakultet, godisnje posaljem oko 100inak prijava, i sve sto sam radio do sada su 2 fizikalije, od po nekoliko godina. Inace vec 5 godina nemam posao. Na vecinu adresa na koje saljem prijave, niko mi nikad ne odgovara, zivim u maloj sredini, gde uglavnom pale rodjacke veze, a ja sam slabo umrezen po tom pitanju. U vecim gradovima me veoma retko pozovu na razgovor, i to se dogodilo samo 2 puta u ovih 5 godina. Pokusao bih u inostranstvo, al nemam dinara u dzepu, nit znam gde da zaradim, koliko-toliko, za neki takav poduhvat.
Inace ovi sa Biroa me takodje nikada nisu zvali da ponude posao, ali su nekoliko puta pokusali da me skinu sa evidencije, optuzujuci me da radim na crno (iako to nije istina).
Nemojte se mnogo smejati Dragici. Ni vas ne ceka nesto svetla buducnost. Mozda ce neki od vas i docekati penziju, al pitanje je da li ce moci od te bede da prezive, posto se vec sada vidi kuda ide ovaj svet...
Valjda ce se ozakoniti eutanazija, dok neki od nas dodju u godine za penziju, to bi resilo mnoge probleme.

ima svega

pre 8 godina

Samo u srbiji moze da se zivi 42 godine bez posla.
(Aca, 26. avgust 2015 17:08)

Moguce je i po ceo dan strazariti na nekom portalu i ostavljati komentare i citati vesti, i biti zaposlen i primati platu.

Sloba

pre 8 godina

@Rade: NZS i ekvivalenti, cak i u Svedskoj retko nalaze posao. Oni su tu da prave statistiku, obezbede neko zdravstveno osiguranje, isplate po koju naknadu. Zar tebi nije posle par meseci to bilo jasno? Jel ti stvarno mislis da ce neki drzavni trut da se trudi oko tebe i da on zove druge firme, da nudi tvoj rezime, sa cele 2-3 stavke. Zar verujes da neka iole normalna firma, a ima i njih u Srbiji, ide u NZS da nadje pouzdanog radnika? Iako moze da pita postojece radnike za preporuku, da oglas, procita email i onih koji pisu i kad nema konkursa... ne bas ce preko NZS.

Vlada

pre 8 godina

@Cunuk

Ma jok bre neko ce da ti trazi posao. Evo meni nalupase minuse sto sam rekao da mi biro rada u Austriji nikada nije nasao posao, a i pomenuo sam da pljuju sad SNS kao sto pljuju vezano za problemima koji su decenijama stari. Ali eto vecina Srba nije naucila(i ne zeli da radi), pa eto im neka sede kuci i zive od roditelja. A koga ce oni da izdrzavaju i pomazu je druga prica.

Bojan

pre 8 godina

Posao se ne čeka. Čovek nudi usluge koje neko hoće da plati i tako zarađuje. Stvar je biti sposoban pružati usluge koje neko hoće da plati, a to se istražuje, ulaže u učenje i na kraju reklamira. To ne može preko noći i bez razmišljanja.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

To što za 42 godine nije uspela da nađe posao više govori o njoj nego o državi. A koliko sam shvatio, ona je čekala posao. Posao se traži, on se ne čeka.

zeničanka

pre 8 godina

Слична судбина....разлика-избјеглица(нарочито значајно за оне у Србији који пате од комплекса "избегли супермени")на бироу од 1994,машински инжењер,пар година стажа,захваљујући познавању енглеског...ако дођеш,немаш никога,поштујеш ред.....

Rade

pre 8 godina

Samo 25 godina sam na evidenciji Nacionalne Službe za Zamajavanje, i pročitavši ovaj članak, izgubih svaku nadu da ću doživeti 42 godine zamajavanja oko traženja posla!
Da li je funkcija Nacionalne Službe da sebe radi postoji a da nas DOVODI U ZABLUDU, jer smo kao TUPAVI i NEPOTREBAN deo društva inventar za njen posao ?
Ovako je stvoren uslov za sudsko sporenje svakog prijavljenog pojedinca i Službe.... oko dovođenja u zabludu na konto očekivanog zaposlenja.!
Trebalo je da nas pravovremeno obaveste da kao azilanti napustimo ovu Prokletu Avliju a ne da čekamo da "lipšemo" !!!

Cvele

pre 8 godina

Sramota te osobe... Držim teretanu i da ne bih jurio i plaćao debelo majstore kupim električnu heftalicu i za 5 dana, uz odrađenih 30 tapacira, NAUČIM i da tapaciram... Ruke bole, prste ne mogu da ispravimi... Nije mogla da nauči da šije recimo???? Katastrofa...

Mici

pre 8 godina

Verovatno nije zelela da radi bilo sta. Danas mogu da se nadju lako najgori poslovi za sve ostale treba debela veza. Oni koji nisu radili te najgore poslove ne veruju. Nekad je zaista bolje sacuvati zdravlje nego raditi kod nekoga ko te fizicki izrabljuje za male pare.

Mile

pre 8 godina

Vest koja suštinski u tako malo redova objašnjava sve ono zbog čega je ovaj narod tu gde jeste. U pitanju je suštinski odnos prema životu, mnogo više od još jedne bizarne i tužne priče iz ove zemlje...

lalo

pre 8 godina

Ova je protracila zivot cekajuci da joj padne jabuka u krilo. U tih 42 godine bilo je perioda kada se dobijala naknada za nezaposlene kao sto bi danas trebalo da bude pa joj nije ni bilo stalo do posla ako uopste zna nesto da radi. Motika je uvek tu negde pri ruci pa u nadnicu ali posle 42 godine i ona je teska.

zoran

pre 8 godina

Moja zena ima 56 godina zivota a na birou se nalazi 32 godine.Po zanimanju je pravnik.Nikada nije dobila ni jednu ponudu biroa za posao.Verovatno ima jos mnogo ovakvih slucajeva.Verovatno bi kao azilant bolje prosla u zivotu.

Kole

pre 8 godina

42 godine nije mogla da radi kao prodavacica, cistacica, bilo sta??? Ovako masno lagati, e pa stvarno. Odvratno, zaista odvratno. Psihologija parazitizma, a nazalost i rasireno je to dosta.

misa

pre 8 godina

da se ne lazemo mogla je da nadje posao bar u nekoj trafici da se malo potrudila, jes da bi plata bila bedna ali bolje i to nego da je nemas

Senka velikog brata.

pre 8 godina

Čekala si posao na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme. Sada je pravo vreme ali obavezno menjaj mesto, neku ladovinu debelu.

beban

pre 8 godina

U ovoj zemlji je svasta moguce. Ali 42 godine, ako se kako tvrdi uredno javljala na biro, oni su njoj lepo overavali zdravstvenu knjizicu. Kada predje starosnu granicu vise nece biti overene knjizice.

aim bot

pre 8 godina

Stvarno trebala je da radi bilo šta. Mogla je da bude Wolfey's SNS bot. Dobila bi sendvič a možda i neki poslić ako se istakne. Slažem se da svako treba sam da traži posao ali šta će nam onda NSZ. Mnogo košta a malo daje.

pa da

pre 8 godina

strasno sto se potrudila trazeci, CAK je stotinak puta konkurisala samoinicijativno kod poslodavaca za 42 god., sto znaki svakih sest meseci po jedno pismo... neki ljudi 100 puta konkurisu za mesec dana a ne za 42 godine

Хумска БГ

pre 8 godina

(Nezaposleni iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti, 26. avgust 2015 17:39)

Слажем се да кад год отворим огласник нађем само "тражи се радница, траже се раднице, потребна конобарица" итд. Не знам зашто је то тако.Ако на крају и назовем и питам да ли можда може радник каже ми "нисте добро прочитали оглас" :О И шта могу да урадим, само да будем бесан што нисам женско, јер да јесам нашао бих бар три посла дневно.Није лако наћи посао као што неки кажу, али са друге стране, за 42 године пао би ти и сам на главу, ово нема везе са животом што прича ова госпођа из текста.

Milosav

pre 8 godina

Ovo i ako je tacno, da covek ne poveruje! Pa valjda treba covek da trazi posao a ne da ceka da mu zavod pronadje. Doduse nikada nisam radio u Jugoslaviji i Srbiji posto sam zemlju napustio posle vojske, ali ziveo sam tamo skoro 20 godina, ako ona nije mogla u to vreme da dobije neki posao onda ili je totalno lenja ili totalno glupa. Ovo je za Riplija!

ratar

pre 8 godina

Nije poenta cekati posao 42 godine, vec ga treba traziti sto pre.
(Momcilo, 26. avgust 2015 16:51)
Nije poenta ni zaposljavati stotine ljudi u drzavnoj sluzbi koja nista ne radi, eventualno nalazi poslove samo partijskim clanovima. Eeej bre, pa u normalnoj zemlji ne moze da prodje vise od 6 meseci da ti ne ponude neki posao, kod nas moze 42 godine. O cemu dalje da pricamo

Antimanipulant

pre 8 godina

Ova "vest" je jedna od onih novinarskih manipulacija... Ova zena je bila domacica (kakvih je mnogo bilo u njeno vreme), imala je muza, decu (ako ima unuke, to znaci da je imala i dece), muz je zaradjivao, a ona je RADILA u kuci i gajila decu. Sada zivi od muzevljeve penzije, a ako se dogodi da muz umre pre nje, imace prava da nasledi njegovu penziju... To sto se redovno prijavljivala na biro je verovatno radila ranije zbog zdravstvene knjizice, a sada... iz navike. Nigde vesti nema u ovoj prici. Osecam da je novinar dosao do ove price tako sto ju je pitao: "A jel da ste Vi hteli da radite, ali vam nisu dali?"

Kol

pre 8 godina

U svo postovanje doticnoj gospodji ali posao se ne ceka nego trazi i situacija u kojoj je, je iskljucivo njena greska i indiferentnost prema radu cak i u ovoj nasoj stranackoj zabiti moze se naci neki posao, naravno da je raditi dobro placen posao u struci a da ste ga dobili bez veze i da pritom niste 10.00 djak sa ETF-a ravno naucnoj fantastici, ali nema sanse da me ubedi da nije za sve ove godine mogla da nadje makar posao u trafici! Ja cu prvi da kritikujem nase trziste rada i celokupnu administraciju, ali ovo je bas ekstreman slucaj gde je ona odgovorna za svoju sudbinu, u kapitalizmu se samo najboljima ali apsolutno najboljima poslovi nude odnosno njih poslodavci jure mi ostali treba sami da se potrudimo!

Komsija Godo

pre 8 godina

Kljucna rec ovde je "čekala" - to je vrlo pasivno, zasto nije trazila posao, uvek nesto ima u toliko velikom gradu kao sto je Novi Sad. Ako bas bas nema, moze da se ide u emigraciju u zemlje gde ima nedostatka radne snage, npr u Nemacku.

Majstor Zivota

pre 8 godina

gospodjo, ne gubite nadu, mozda vlada produzi zivotni vek na 200 god pa sve stignete.
Jednostavno, posao vas nije hteo, sigurno nije do vas

pera

pre 8 godina

I da nije trazila mimo biroa posto kako kaze njena radna knjizica redovno je isla na biro da se prijavi, neko bi trebalo da postavi pitanje cemu zaista sluzi biro rada ako za 40 godina ne dobijes nijednu ponudu, verovatno da neki uhljebi primaju platu???

zagor

pre 8 godina

@anja
u tome i jeste poenta. i nesposobni treba da prezive. svima treba da nam bude drago sto smo (kobajagi) izasli iz doba "darvinizma", tj. drustvenog sistema u kojem samo "sposobni" i "snazni" mogu da drze glavu iznad vode i to tako sto "nesposobnima" stoje na ramenima.
ovaj primer nije ilustracija njene nesposobnosti (ocigledno je dovoljno sposobna da zavrsi srednju skolu i da se prijavi na biro, sto treba da bude dovoljno za pocetak sa njene strane), nego toga do koje mere je nas drustveni i pravni sistem disfunkcionalan.

Ja

pre 8 godina

Posao ne cekam, vec trazim tek 4 meseca a vec sam poslao 30 aplikacija. 100 prijava za 40 godina nije trazenje posla vec izgovor da se isti ne nadje.

Milica

pre 8 godina

Ova žena se očito nije prilagodila vremenu u kome živi ni pre 40 god.ni sada i uopšte je ne žalim.Ja sam crnački radila u stranoj banci 12 god., kada je neko poželeo moje mesto dobila sam otkaz za sitnicu,čak je rešenje o otkazu bilo takvo da nisam ostvarivala pravo ni na kakvu naknadu na Birou,jer sam dobila otkaz navodno svojom krivicom.U roku od dva meseca nasla sam posao tako sto sam slala CV na mnogo konkursa, isla na vise razgovora i prihvatila posao sa manjom platom i duzim radnim vremenom nego sto je bilo u banci,ali zelim da radim i da ne budem nikome na teretu.Nasla sam posao bez NSZ, bez veza i preporuka. Moguce je i u Srbiji, mozes da sedis kuci i da ocajavas i krivis sistem za neuspehe ili mozes da preuzmes kontrolu nad svojim zivotom i ulozis napor da ostvaris cilj.

aca

pre 8 godina

Tražim ... pardon ... čekam posao, a molim boga da ga ne dobijem. To je to.
To je isto kao kada devojka čeka princa na belom konju, pa ostane usedelica. Posao se ne čeka, već se aktivno traži.

brrrm

pre 8 godina

dragica je carica!!! htela je ali eto niko nije zvao, hahahaha... jedino sto u ovom tekstu moze da bude zanimljivo je cinjenica da agencija postoji samo radi reda, inace je njeno postojanje besmisleno...

ljubisa

pre 8 godina

Kakva vest! Samo u srbiji postoji nesto sto ljudi zovu "cekam posao". Posao se trazi a ne ceka se. Radim od 2001 godine a prijavljen sam od 2007. Posao moze da se nadje bez problema UVEK ali ne moze da se uvek bira.

Nezaposleni gradjanin bez veze

pre 8 godina

I sada ce ovu zenu da ismejavu botovi koji rade preko veze za dnevnicu od 1500 dinra i one silne vezare koje su partije, mame ili tate, rodbina ili prijatelji ubacili na radna mesta.

nn

pre 8 godina

(zagorje do munchena,

Pa mnogi nisu imali kompjutere do pre jedno 10 tak i vise godina, tako da su mnogi rodjeni cak i 70 tih godina dobili i nabavali racunare tek sredinom 2000 tih godina kada su imali preko 30 tak godina, a kod nas ste vec matori poslodavcima sa 30 godina . Tako da je sada novim generacijama lakse naci bar oglase preko neta, nego u vreme 90 tih i pocetih 2000 tih kada ste mnogo teze dolazii do konkursa osim ako ne izadju u dnevnim listovima (retko ko i kupuje novine jer i to nije mali izdataka), halo oglasi...

Nezaposleni iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti

pre 8 godina

Molio bih B92 da se pozabavi diskrimnaciju u zaposljavanju nezaposlenih od 30 do 50 gdina u ovoj drzavi, a isti su i nezaposleni drugog reda i priorita i u NSZ (pronadjite izjave celnika NSZ iz aprila 2015, koje su mu grupe priorite u zaposljavanju, iste grupe koja su prioirte ovoj sluzbi vec godinama ako ne i deceniju , a to su oni do 30 godina, preko 45 tj 50 godina i nezaposlene osobe sa invalidtiteom). UZ to se oni prkeo 30 godina vec godinama ne mogu prijvait ni u zadruge, a sada mnogi poslodavci cak i upsensa javna i privatna preduzeca samo preko zadruga ili agencija za lizing traze radnike, uglavom do 30 godina, najcece se traze studenti do 26 godine starosti. Uz to u gomili oglase se traze samo radnice, toliko o rodnoj ravnopravnosti. Prethdona poverenica a ni ova nova nista nisu uradli da se spreci diskrimancija nezaposlnei od 30 do 50 godina (prehtodna je imala prilog u jednom emisiji Zena sa ovom tematikom, kada su gosti bili prethdoni direktor NSZ i predsednik Unije poslodavaca,nazalost od te emijse je jos gore a povernica ni prostom nije mrdnula da resi taj problme), diskriminaciju muskaraca (pogdletaj oglase gde se samo traze prodavacice, sekretarice, administrativne radnice, operaterke....

alex

pre 8 godina

Posao se ne ceka, posao se trazi. Ne kazem da to sad pravi neku drasticnu razliku, mnogo ljudi nema posao, i onih koji aktivno traze, ali u ovoj situaciji su od starta manje sanse.

spirogira

pre 8 godina

Civilizacijska je tekovina da svi stari gradjani primaju socijalne penzije. Ne moraju da budu velike, ali kolike-tolike. A ko je uplacivao i u fond PIO da na to prima i tu penziju. Tako je recimo u Kanadi.

Zvezdiho

pre 8 godina

I sta sad ocekujes? Milostinju? Mozda penziju na lepe oci? Ti si obican neradnik! Sa nepunih 29 imam skoro 10 godina staza. Radio sam svasta, od zidarije, konobarisanja i sad radim u ozbiljnoj firmi. Nikad nisam imao vezu, nisam u stranci, samo se borim i ne cekam posao vec ga trazim.

srbijasine

pre 8 godina

Za 42 godine je podnela vise od 100 molbi za posao, ili ti vise od 2 molbe godisnje! Bas mi je zao, neka salje sad molbe za penziju istim intezitetom.

Dr Mr Djoka

pre 8 godina

Nemas megadens,pardon dzon nezbit diplomu.
Kada je budes kupila,pardon stekla onda se javi,mozda postanes i poslanik u skupstini sa 1000€ platom,nikad se ne zna.
Pa nas precednik je diplomirao a kasnije i postao doktor nauka sa 50 i kusir godina,mozes i ti....

johnzie

pre 8 godina

Ne smem da se smejem jer ipak verujem da je ovakav slucaj moguc spletom cudnih okolnosti i manjkom bliskih prijatelja i poznanika preko kojih, cinjenica je, dodjemo do vecine informacija o svetu koji nas okruzuje pa tako i o poslovnim prilikama i mogucnostima. Ali meni je ovo NADREALNO

Nikola

pre 8 godina

Žena se uredno decenijama prijavljuje što dokumentuje i radnom knjižicom dok se iz NZS pravdaju time da je nema u evidenciji. Pa ko je udarao pečate i na osnovu čega? Sa druge strane smešno je da 42 godine nije mogla sama da pronađe baš nikakav posao. Od '73-će da traži posao i da ništa ne nađe. Za vreme ex-YU je posao nalazio i ko nije hteo. Ili ja nešto dobro nisam pročitao ili je ovaj tekst pun nelogičnosti.

Lana

pre 8 godina

Ma sve mislim kako u NS za vreme SFRJ nije bilo baš nikakvog posla za zdravu i mladu ženu sa završenom srednjom školom (i to baš poljoprivrednom, a usred agrarne Vojvodine!), pa tada nije radio samo ko nije hteo, pre će biti da je ono: traži posao, a moli boga da ne nađe. Moja bivša komšinica je takođe sa srednjom poljoprivrednom radila kao neki referent u novosadskom Jugoalatu dok firma, kao i većina drugih, nije propala, a nije imala nikakva "leđa", došla iz nekog sela pored Zrenjanina da studira, nije joj išlo, niti joj se vraćalo u zavičaj, zaposlila se tu, kasnije se udala i ostala, tako da ta priča o nemanju veze baš i ne pije vodu. Naravno, govorimo o vremenu bivše Jugoslavije.

Vlada

pre 8 godina

Evo ja zivim u Austriji i AMS(biro rada) mi nikada nije nasao posao. Svako posao koji sam nasao je bilo samostalno ili preko prijatelja. Ta gospodja 42 godine nije radila(mogla je u nekoj radnji, butiku, trafici da se zaposli bez problema) ili je radila na crno i sad kuka sto nema radni staz. Da vidim kako ce sad ljudi da pljuju SNS kad zena nije dobila posao od biroa jos iz Titovog vremena.

R.W

pre 8 godina

Jednom prilikom odem ja tamo da se prijavim, jer mi je istekao ugovor o p.p poslovima, kazu oni da se javite kod savetnika, da zakazete sastanak, da razgovarate...???? :) O čemu? Vi da mi nadjete posao? Ukinuo bih celu službu!

Aca

pre 8 godina

Pa ako je čekala na posao, umesto da ga je tražila, i 42 godine je malo. Vreme samoupravnog socijalizma i državne, oktroisame privrede je odavno prošlo.

Mozak Ćao

pre 8 godina

Koeficijent inteligencije pomenute Dragice je minus beskonačno.

"Hoću da radim i evo sedim i gledam TV 42 godine i čekam da me neko pozove da radim". Ko sve glasa u ovoj zemlji da se krstiš i levom i desnom.

Ljudi koji ne rade bilo šta kad nema posla su pre svega jedni ogromni neradnici i neodgovorni prema sebi i bližnjima, a onda i bezobrazni.

Imam mučnine na ovako glupe priče.

P.S. Da si htela da radiš uradila bi nešto za 42 godine umesto što redovno i uredno se prijavljuješ u NSZ. Neverovatno je da je nije sramota ako uopšte postoji.

anja

pre 8 godina

Pa treba biti svojevrstan lik da ti sa 63 godine tek prvi put padne na pamet da neces imati penziju.... ne znam sta da kazem. Zao mi je, ali imam utisak da je gospodja izuzetno nesposobna.

anja

pre 8 godina

Pa treba biti svojevrstan lik da ti sa 63 godine tek prvi put padne na pamet da neces imati penziju.... ne znam sta da kazem. Zao mi je, ali imam utisak da je gospodja izuzetno nesposobna.

Mozak Ćao

pre 8 godina

Koeficijent inteligencije pomenute Dragice je minus beskonačno.

"Hoću da radim i evo sedim i gledam TV 42 godine i čekam da me neko pozove da radim". Ko sve glasa u ovoj zemlji da se krstiš i levom i desnom.

Ljudi koji ne rade bilo šta kad nema posla su pre svega jedni ogromni neradnici i neodgovorni prema sebi i bližnjima, a onda i bezobrazni.

Imam mučnine na ovako glupe priče.

P.S. Da si htela da radiš uradila bi nešto za 42 godine umesto što redovno i uredno se prijavljuješ u NSZ. Neverovatno je da je nije sramota ako uopšte postoji.

Nikola

pre 8 godina

Žena se uredno decenijama prijavljuje što dokumentuje i radnom knjižicom dok se iz NZS pravdaju time da je nema u evidenciji. Pa ko je udarao pečate i na osnovu čega? Sa druge strane smešno je da 42 godine nije mogla sama da pronađe baš nikakav posao. Od '73-će da traži posao i da ništa ne nađe. Za vreme ex-YU je posao nalazio i ko nije hteo. Ili ja nešto dobro nisam pročitao ili je ovaj tekst pun nelogičnosti.

johnzie

pre 8 godina

Ne smem da se smejem jer ipak verujem da je ovakav slucaj moguc spletom cudnih okolnosti i manjkom bliskih prijatelja i poznanika preko kojih, cinjenica je, dodjemo do vecine informacija o svetu koji nas okruzuje pa tako i o poslovnim prilikama i mogucnostima. Ali meni je ovo NADREALNO

R.W

pre 8 godina

Jednom prilikom odem ja tamo da se prijavim, jer mi je istekao ugovor o p.p poslovima, kazu oni da se javite kod savetnika, da zakazete sastanak, da razgovarate...???? :) O čemu? Vi da mi nadjete posao? Ukinuo bih celu službu!

Zvezdiho

pre 8 godina

I sta sad ocekujes? Milostinju? Mozda penziju na lepe oci? Ti si obican neradnik! Sa nepunih 29 imam skoro 10 godina staza. Radio sam svasta, od zidarije, konobarisanja i sad radim u ozbiljnoj firmi. Nikad nisam imao vezu, nisam u stranci, samo se borim i ne cekam posao vec ga trazim.

ljubisa

pre 8 godina

Kakva vest! Samo u srbiji postoji nesto sto ljudi zovu "cekam posao". Posao se trazi a ne ceka se. Radim od 2001 godine a prijavljen sam od 2007. Posao moze da se nadje bez problema UVEK ali ne moze da se uvek bira.

brrrm

pre 8 godina

dragica je carica!!! htela je ali eto niko nije zvao, hahahaha... jedino sto u ovom tekstu moze da bude zanimljivo je cinjenica da agencija postoji samo radi reda, inace je njeno postojanje besmisleno...

Nezaposleni iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti

pre 8 godina

Molio bih B92 da se pozabavi diskrimnaciju u zaposljavanju nezaposlenih od 30 do 50 gdina u ovoj drzavi, a isti su i nezaposleni drugog reda i priorita i u NSZ (pronadjite izjave celnika NSZ iz aprila 2015, koje su mu grupe priorite u zaposljavanju, iste grupe koja su prioirte ovoj sluzbi vec godinama ako ne i deceniju , a to su oni do 30 godina, preko 45 tj 50 godina i nezaposlene osobe sa invalidtiteom). UZ to se oni prkeo 30 godina vec godinama ne mogu prijvait ni u zadruge, a sada mnogi poslodavci cak i upsensa javna i privatna preduzeca samo preko zadruga ili agencija za lizing traze radnike, uglavom do 30 godina, najcece se traze studenti do 26 godine starosti. Uz to u gomili oglase se traze samo radnice, toliko o rodnoj ravnopravnosti. Prethdona poverenica a ni ova nova nista nisu uradli da se spreci diskrimancija nezaposlnei od 30 do 50 godina (prehtodna je imala prilog u jednom emisiji Zena sa ovom tematikom, kada su gosti bili prethdoni direktor NSZ i predsednik Unije poslodavaca,nazalost od te emijse je jos gore a povernica ni prostom nije mrdnula da resi taj problme), diskriminaciju muskaraca (pogdletaj oglase gde se samo traze prodavacice, sekretarice, administrativne radnice, operaterke....

Lana

pre 8 godina

Ma sve mislim kako u NS za vreme SFRJ nije bilo baš nikakvog posla za zdravu i mladu ženu sa završenom srednjom školom (i to baš poljoprivrednom, a usred agrarne Vojvodine!), pa tada nije radio samo ko nije hteo, pre će biti da je ono: traži posao, a moli boga da ne nađe. Moja bivša komšinica je takođe sa srednjom poljoprivrednom radila kao neki referent u novosadskom Jugoalatu dok firma, kao i većina drugih, nije propala, a nije imala nikakva "leđa", došla iz nekog sela pored Zrenjanina da studira, nije joj išlo, niti joj se vraćalo u zavičaj, zaposlila se tu, kasnije se udala i ostala, tako da ta priča o nemanju veze baš i ne pije vodu. Naravno, govorimo o vremenu bivše Jugoslavije.

spirogira

pre 8 godina

Civilizacijska je tekovina da svi stari gradjani primaju socijalne penzije. Ne moraju da budu velike, ali kolike-tolike. A ko je uplacivao i u fond PIO da na to prima i tu penziju. Tako je recimo u Kanadi.

Dr Mr Djoka

pre 8 godina

Nemas megadens,pardon dzon nezbit diplomu.
Kada je budes kupila,pardon stekla onda se javi,mozda postanes i poslanik u skupstini sa 1000€ platom,nikad se ne zna.
Pa nas precednik je diplomirao a kasnije i postao doktor nauka sa 50 i kusir godina,mozes i ti....

"snalazljivi" protiv "nesnalazljivih"

pre 8 godina

(Bojan, 26. avgust 2015 22:46)

"Ljude sa takvim stavom niko ne želi u svojoj okolini, a kamoli da zaposli..."

Bojane, ne *enjaj. Mozes li mi objasniti, kako je neko iz mog CV-ja, gde ja navodim svoje obrazovanje, znanja koja posedujem, kvalitete, interesovanja mogao proceniti da ja sirim negativnu energiju, pa da me ne zeli u svojoj blizini, da me cak ne zeli pozvati ni na razgovor?
Stvarno mislis da ti sto citaju CVjeve, imaju volje da se udubljuju u svaki taj CV i traze skrivene znakove negativizma, depresije... Verujem da primaju stotine CVjeva po jednom radnom mestu, i da nemaju vremena za te stvari, cak i ako je to moguce.
Ili mozda mislis da sam toliko naivan da u CVju navodim da se zalazem za eutanaziju?
Mani se tih, pozitivistickih parola, iz clanaka o popularnoj psihologiji. Ovde se radi o mnogo vecim problemima, koje ne resava ta popularna psihologija osmisljena da zabavi mase. Ovde se radi o tome da nema prostora za sve i da su neki visak, i taman da dube na trepavici za njih se nikada nece naci mesta. Naravno, krivica ce uvek padati na njih same, jer nisu dovoljno snalazljivi, pametni, nasmejani, socijalizovani... il sta ti vec izmisle kao razlog da ti nabijaju komplekse i "saseku" da se ne bi bunio. Pitanje je samo da li ti zelis da igras tu igru. Ja ne zelim, pa bar negodujem. A vi uzivajte i osudjujte ove "nesnalazljive", bar dok se jednom ne zalomi i na vama.

"snalazljivi" protiv "nesnalazljivih"

pre 8 godina

Vidim da vecina ljudi osudjuje gospodju, zbog njene ocigledne nesposobnosti i nesnalazljivosti, al bas bih voleo da vidim koji je prosek godina trazenja posla kod ostalih ljudi. Mogao bih se opkladiti da se krece u raspono oko 2-6 godina, sto nikako nije malo.
Osim toga, gospodja koliko god nesposobna bila je postavila veoma pametno pitanje, a to je: "Cemu sluzi Biro za zaposljavanje, ako ne sluzi tome da ljudima nadje posao?".
Ja pak imam fakultet, godisnje posaljem oko 100inak prijava, i sve sto sam radio do sada su 2 fizikalije, od po nekoliko godina. Inace vec 5 godina nemam posao. Na vecinu adresa na koje saljem prijave, niko mi nikad ne odgovara, zivim u maloj sredini, gde uglavnom pale rodjacke veze, a ja sam slabo umrezen po tom pitanju. U vecim gradovima me veoma retko pozovu na razgovor, i to se dogodilo samo 2 puta u ovih 5 godina. Pokusao bih u inostranstvo, al nemam dinara u dzepu, nit znam gde da zaradim, koliko-toliko, za neki takav poduhvat.
Inace ovi sa Biroa me takodje nikada nisu zvali da ponude posao, ali su nekoliko puta pokusali da me skinu sa evidencije, optuzujuci me da radim na crno (iako to nije istina).
Nemojte se mnogo smejati Dragici. Ni vas ne ceka nesto svetla buducnost. Mozda ce neki od vas i docekati penziju, al pitanje je da li ce moci od te bede da prezive, posto se vec sada vidi kuda ide ovaj svet...
Valjda ce se ozakoniti eutanazija, dok neki od nas dodju u godine za penziju, to bi resilo mnoge probleme.

srbijasine

pre 8 godina

Za 42 godine je podnela vise od 100 molbi za posao, ili ti vise od 2 molbe godisnje! Bas mi je zao, neka salje sad molbe za penziju istim intezitetom.

nn

pre 8 godina

(zagorje do munchena,

Pa mnogi nisu imali kompjutere do pre jedno 10 tak i vise godina, tako da su mnogi rodjeni cak i 70 tih godina dobili i nabavali racunare tek sredinom 2000 tih godina kada su imali preko 30 tak godina, a kod nas ste vec matori poslodavcima sa 30 godina . Tako da je sada novim generacijama lakse naci bar oglase preko neta, nego u vreme 90 tih i pocetih 2000 tih kada ste mnogo teze dolazii do konkursa osim ako ne izadju u dnevnim listovima (retko ko i kupuje novine jer i to nije mali izdataka), halo oglasi...

svasta

pre 8 godina

"NSZ: Nema je u evidenciji" - zato nam i pada nezaposlenost - verovatno su je obrisali jer im nije normalno da neko toliko dugo ceka na posao (mada ne znam sto bi se cudili kad oni NIKAD NIKOG nisu zaposlili)!

ima svega

pre 8 godina

Samo u srbiji moze da se zivi 42 godine bez posla.
(Aca, 26. avgust 2015 17:08)

Moguce je i po ceo dan strazariti na nekom portalu i ostavljati komentare i citati vesti, i biti zaposlen i primati platu.

Aca

pre 8 godina

Pa ako je čekala na posao, umesto da ga je tražila, i 42 godine je malo. Vreme samoupravnog socijalizma i državne, oktroisame privrede je odavno prošlo.

Antimanipulant

pre 8 godina

Ova "vest" je jedna od onih novinarskih manipulacija... Ova zena je bila domacica (kakvih je mnogo bilo u njeno vreme), imala je muza, decu (ako ima unuke, to znaci da je imala i dece), muz je zaradjivao, a ona je RADILA u kuci i gajila decu. Sada zivi od muzevljeve penzije, a ako se dogodi da muz umre pre nje, imace prava da nasledi njegovu penziju... To sto se redovno prijavljivala na biro je verovatno radila ranije zbog zdravstvene knjizice, a sada... iz navike. Nigde vesti nema u ovoj prici. Osecam da je novinar dosao do ove price tako sto ju je pitao: "A jel da ste Vi hteli da radite, ali vam nisu dali?"

alex

pre 8 godina

Posao se ne ceka, posao se trazi. Ne kazem da to sad pravi neku drasticnu razliku, mnogo ljudi nema posao, i onih koji aktivno traze, ali u ovoj situaciji su od starta manje sanse.

Nezaposleni gradjanin bez veze

pre 8 godina

I sada ce ovu zenu da ismejavu botovi koji rade preko veze za dnevnicu od 1500 dinra i one silne vezare koje su partije, mame ili tate, rodbina ili prijatelji ubacili na radna mesta.

ratar

pre 8 godina

Nije poenta cekati posao 42 godine, vec ga treba traziti sto pre.
(Momcilo, 26. avgust 2015 16:51)
Nije poenta ni zaposljavati stotine ljudi u drzavnoj sluzbi koja nista ne radi, eventualno nalazi poslove samo partijskim clanovima. Eeej bre, pa u normalnoj zemlji ne moze da prodje vise od 6 meseci da ti ne ponude neki posao, kod nas moze 42 godine. O cemu dalje da pricamo

Cvele

pre 8 godina

Sramota te osobe... Držim teretanu i da ne bih jurio i plaćao debelo majstore kupim električnu heftalicu i za 5 dana, uz odrađenih 30 tapacira, NAUČIM i da tapaciram... Ruke bole, prste ne mogu da ispravimi... Nije mogla da nauči da šije recimo???? Katastrofa...

Stanimir Branimir

pre 8 godina

To što za 42 godine nije uspela da nađe posao više govori o njoj nego o državi. A koliko sam shvatio, ona je čekala posao. Posao se traži, on se ne čeka.

Sloba

pre 8 godina

@Rade: NZS i ekvivalenti, cak i u Svedskoj retko nalaze posao. Oni su tu da prave statistiku, obezbede neko zdravstveno osiguranje, isplate po koju naknadu. Zar tebi nije posle par meseci to bilo jasno? Jel ti stvarno mislis da ce neki drzavni trut da se trudi oko tebe i da on zove druge firme, da nudi tvoj rezime, sa cele 2-3 stavke. Zar verujes da neka iole normalna firma, a ima i njih u Srbiji, ide u NZS da nadje pouzdanog radnika? Iako moze da pita postojece radnike za preporuku, da oglas, procita email i onih koji pisu i kad nema konkursa... ne bas ce preko NZS.

Mile

pre 8 godina

Vest koja suštinski u tako malo redova objašnjava sve ono zbog čega je ovaj narod tu gde jeste. U pitanju je suštinski odnos prema životu, mnogo više od još jedne bizarne i tužne priče iz ove zemlje...

zoran

pre 8 godina

Moja zena ima 56 godina zivota a na birou se nalazi 32 godine.Po zanimanju je pravnik.Nikada nije dobila ni jednu ponudu biroa za posao.Verovatno ima jos mnogo ovakvih slucajeva.Verovatno bi kao azilant bolje prosla u zivotu.

Vlada

pre 8 godina

Evo ja zivim u Austriji i AMS(biro rada) mi nikada nije nasao posao. Svako posao koji sam nasao je bilo samostalno ili preko prijatelja. Ta gospodja 42 godine nije radila(mogla je u nekoj radnji, butiku, trafici da se zaposli bez problema) ili je radila na crno i sad kuka sto nema radni staz. Da vidim kako ce sad ljudi da pljuju SNS kad zena nije dobila posao od biroa jos iz Titovog vremena.

D.P.

pre 8 godina

Gospodjo Dragice. Pa sasvim je logično da vam nikada niko nije ponudio posao jer ga niste ni želeli. Poslovimse nenude kao kolači. Poslovimse traže kao gljive posle kiše. Onoj ko hoće da radi uvek nadje posao. Onaj ko neće, on čeka da mu ga neko ponudi!

Mici

pre 8 godina

Verovatno nije zelela da radi bilo sta. Danas mogu da se nadju lako najgori poslovi za sve ostale treba debela veza. Oni koji nisu radili te najgore poslove ne veruju. Nekad je zaista bolje sacuvati zdravlje nego raditi kod nekoga ko te fizicki izrabljuje za male pare.

Persa Vučić

pre 8 godina

Čekala? Ona je posao - čekala! I tako, čekala je 42. godine a u toku tih 42. godine je napisala SAMO (oko) 100 molbi. I nije dobila ni jednu ponudu.Neverovatno, ali je istinito: nisu joj ponudili ni limun a ni pomorandžu, mostarske smokve da ne pominjem. A mogla je da ide od firme do firme i ubeđuje da je zaposle; mogla je da radi kod seljaka na njivama i da zarađene dnevnice štedi za neki svoj mali (poljo)privredni biznis; mogla je da zajedno sa proizvođačima poljoprivredne hemije otvori prodavnicu tih proizvoda; mogla je da se prekvalifikuje ili da završi višu školu. Mnogo šta je mogla, da je stvarno htela. Ali je očigledno da nije(...) Da je moj sin (1975.) kao ona, ne bi imao ni dan radnog staža, ne bi išao i posao tražio kod potencijalnih poslodavaca, ne bi promenio mnoge poslove, ne bi na nekim poslovima napredovao i bio bolje plaćen, za svo to vreme ne bi stekao nova znanja i nove veštine i - sada ne bi, u svom stanu, radio za jednu američku firmu i bio natprosečno plaćen (završio je mašinsku školu, tokom školovanja ruski jezik, što sa njegovim sadašnjim poslom nema nikakve dodirne tačke, ali je godinama samoinicijativno i SAM učio i odlično naučio pisanu i govornu formu engleskog jezika i znanje engleskog jezika mu je pomoglo da dobije ovaj posao koji sada radi, što ne znači da neće sticati nove veštine i nova znanja i da neće tragati za još boljim i bolje plaćenim poslom. Podrazumeva se da mu NSZ nije našla ni jedan, pa ni ovaj posao. Treba hteti - treba smeti!

Rade

pre 8 godina

Samo 25 godina sam na evidenciji Nacionalne Službe za Zamajavanje, i pročitavši ovaj članak, izgubih svaku nadu da ću doživeti 42 godine zamajavanja oko traženja posla!
Da li je funkcija Nacionalne Službe da sebe radi postoji a da nas DOVODI U ZABLUDU, jer smo kao TUPAVI i NEPOTREBAN deo društva inventar za njen posao ?
Ovako je stvoren uslov za sudsko sporenje svakog prijavljenog pojedinca i Službe.... oko dovođenja u zabludu na konto očekivanog zaposlenja.!
Trebalo je da nas pravovremeno obaveste da kao azilanti napustimo ovu Prokletu Avliju a ne da čekamo da "lipšemo" !!!

pera

pre 8 godina

I da nije trazila mimo biroa posto kako kaze njena radna knjizica redovno je isla na biro da se prijavi, neko bi trebalo da postavi pitanje cemu zaista sluzi biro rada ako za 40 godina ne dobijes nijednu ponudu, verovatno da neki uhljebi primaju platu???

pa da

pre 8 godina

strasno sto se potrudila trazeci, CAK je stotinak puta konkurisala samoinicijativno kod poslodavaca za 42 god., sto znaki svakih sest meseci po jedno pismo... neki ljudi 100 puta konkurisu za mesec dana a ne za 42 godine

aim bot

pre 8 godina

Stvarno trebala je da radi bilo šta. Mogla je da bude Wolfey's SNS bot. Dobila bi sendvič a možda i neki poslić ako se istakne. Slažem se da svako treba sam da traži posao ali šta će nam onda NSZ. Mnogo košta a malo daje.

Trnova ruzica

pre 8 godina

Trebala je jos malo pricekati, mozda ce joj naci neko nesto, mozda. Ne daj Boze da proba nesto sama, da uzme da radi na tezgi ili da kopa. Bolje da ceka jos jedno 100 godina, i pazi kaze ja volim da radim. Pa ti ne ne znas sta to znaci rad. Osim cekanja i kukanja nista. Pre ce doci princ sa poljupcem da je probudi, ako je probudi:)

zagor

pre 8 godina

@anja
u tome i jeste poenta. i nesposobni treba da prezive. svima treba da nam bude drago sto smo (kobajagi) izasli iz doba "darvinizma", tj. drustvenog sistema u kojem samo "sposobni" i "snazni" mogu da drze glavu iznad vode i to tako sto "nesposobnima" stoje na ramenima.
ovaj primer nije ilustracija njene nesposobnosti (ocigledno je dovoljno sposobna da zavrsi srednju skolu i da se prijavi na biro, sto treba da bude dovoljno za pocetak sa njene strane), nego toga do koje mere je nas drustveni i pravni sistem disfunkcionalan.

misa

pre 8 godina

da se ne lazemo mogla je da nadje posao bar u nekoj trafici da se malo potrudila, jes da bi plata bila bedna ali bolje i to nego da je nemas

Majstor Zivota

pre 8 godina

gospodjo, ne gubite nadu, mozda vlada produzi zivotni vek na 200 god pa sve stignete.
Jednostavno, posao vas nije hteo, sigurno nije do vas

zeničanka

pre 8 godina

Слична судбина....разлика-избјеглица(нарочито значајно за оне у Србији који пате од комплекса "избегли супермени")на бироу од 1994,машински инжењер,пар година стажа,захваљујући познавању енглеског...ако дођеш,немаш никога,поштујеш ред.....

Bojan

pre 8 godina

Posao se ne čeka. Čovek nudi usluge koje neko hoće da plati i tako zarađuje. Stvar je biti sposoban pružati usluge koje neko hoće da plati, a to se istražuje, ulaže u učenje i na kraju reklamira. To ne može preko noći i bez razmišljanja.

Хумска БГ

pre 8 godina

(Nezaposleni iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti, 26. avgust 2015 17:39)

Слажем се да кад год отворим огласник нађем само "тражи се радница, траже се раднице, потребна конобарица" итд. Не знам зашто је то тако.Ако на крају и назовем и питам да ли можда може радник каже ми "нисте добро прочитали оглас" :О И шта могу да урадим, само да будем бесан што нисам женско, јер да јесам нашао бих бар три посла дневно.Није лако наћи посао као што неки кажу, али са друге стране, за 42 године пао би ти и сам на главу, ово нема везе са животом што прича ова госпођа из текста.

Milica

pre 8 godina

Ova žena se očito nije prilagodila vremenu u kome živi ni pre 40 god.ni sada i uopšte je ne žalim.Ja sam crnački radila u stranoj banci 12 god., kada je neko poželeo moje mesto dobila sam otkaz za sitnicu,čak je rešenje o otkazu bilo takvo da nisam ostvarivala pravo ni na kakvu naknadu na Birou,jer sam dobila otkaz navodno svojom krivicom.U roku od dva meseca nasla sam posao tako sto sam slala CV na mnogo konkursa, isla na vise razgovora i prihvatila posao sa manjom platom i duzim radnim vremenom nego sto je bilo u banci,ali zelim da radim i da ne budem nikome na teretu.Nasla sam posao bez NSZ, bez veza i preporuka. Moguce je i u Srbiji, mozes da sedis kuci i da ocajavas i krivis sistem za neuspehe ili mozes da preuzmes kontrolu nad svojim zivotom i ulozis napor da ostvaris cilj.

opet ja

pre 8 godina

Какви коментари...могла је да нађе било какав посао...па ,ваљда,посао радиш из неке користи(посебно било какав),сем ако си луд,па је важно да радиш и да дижеш кредит да попуниш рупе које,обично,домаћица у кући попуни....сви ви,млађи,имате времена...отом потом,мада вам желим боља времена и да Новосађанку претекнете само у броју апликација....занимљиво је да сви ,који су сличне судбине и имају разумевања,познају свој језик,правопис и граматику...

Ja

pre 8 godina

Posao ne cekam, vec trazim tek 4 meseca a vec sam poslao 30 aplikacija. 100 prijava za 40 godina nije trazenje posla vec izgovor da se isti ne nadje.

lalo

pre 8 godina

Ova je protracila zivot cekajuci da joj padne jabuka u krilo. U tih 42 godine bilo je perioda kada se dobijala naknada za nezaposlene kao sto bi danas trebalo da bude pa joj nije ni bilo stalo do posla ako uopste zna nesto da radi. Motika je uvek tu negde pri ruci pa u nadnicu ali posle 42 godine i ona je teska.

Kol

pre 8 godina

U svo postovanje doticnoj gospodji ali posao se ne ceka nego trazi i situacija u kojoj je, je iskljucivo njena greska i indiferentnost prema radu cak i u ovoj nasoj stranackoj zabiti moze se naci neki posao, naravno da je raditi dobro placen posao u struci a da ste ga dobili bez veze i da pritom niste 10.00 djak sa ETF-a ravno naucnoj fantastici, ali nema sanse da me ubedi da nije za sve ove godine mogla da nadje makar posao u trafici! Ja cu prvi da kritikujem nase trziste rada i celokupnu administraciju, ali ovo je bas ekstreman slucaj gde je ona odgovorna za svoju sudbinu, u kapitalizmu se samo najboljima ali apsolutno najboljima poslovi nude odnosno njih poslodavci jure mi ostali treba sami da se potrudimo!

aca

pre 8 godina

Tražim ... pardon ... čekam posao, a molim boga da ga ne dobijem. To je to.
To je isto kao kada devojka čeka princa na belom konju, pa ostane usedelica. Posao se ne čeka, već se aktivno traži.

Kole

pre 8 godina

42 godine nije mogla da radi kao prodavacica, cistacica, bilo sta??? Ovako masno lagati, e pa stvarno. Odvratno, zaista odvratno. Psihologija parazitizma, a nazalost i rasireno je to dosta.

Vlada

pre 8 godina

@Cunuk

Ma jok bre neko ce da ti trazi posao. Evo meni nalupase minuse sto sam rekao da mi biro rada u Austriji nikada nije nasao posao, a i pomenuo sam da pljuju sad SNS kao sto pljuju vezano za problemima koji su decenijama stari. Ali eto vecina Srba nije naucila(i ne zeli da radi), pa eto im neka sede kuci i zive od roditelja. A koga ce oni da izdrzavaju i pomazu je druga prica.

Bojan

pre 8 godina

Valjda ce se ozakoniti eutanazija, dok neki od nas dodju u godine za penziju, to bi resilo mnoge probleme.
("snalazljivi" protiv "nesnalazljivih", 26. avgust 2015 21:16)

Ljude sa takvim stavom niko ne želi u svojoj okolini, a kamoli da zaposli. Moraš da širiš sreću, a ne tugu i negativnu energiju. Iz korena menjaj stav. Ustani i bori se!

Vlada

pre 8 godina

@Cunuk

Ma jok bre neko ce da ti trazi posao. Evo meni nalupase minuse sto sam rekao da mi biro rada u Austriji nikada nije nasao posao, a i pomenuo sam da pljuju sad SNS kao sto pljuju vezano za problemima koji su decenijama stari. Ali eto vecina Srba nije naucila(i ne zeli da radi), pa eto im neka sede kuci i zive od roditelja. A koga ce oni da izdrzavaju i pomazu je druga prica.

Senka velikog brata.

pre 8 godina

Čekala si posao na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme. Sada je pravo vreme ali obavezno menjaj mesto, neku ladovinu debelu.

Krco Shemsin idol zauvek

pre 8 godina

I ja sam vec 25 god na birou rada sa fakultetom i nikada nisam dobio nikakvu ponudu od NSZ a ! Bas me zanima cemu oni sluze ?? Radim vec 20 god na crno da bi preziveo i nemam ni dan radnog staza ! Kad omatorim skroz odoh u Hag i priznacu im sve mada na ratiste nijedno nikad nisam bio pa neka me oni hrane i greju....odvratnije drzave od Srbije za svoje gradjane nema !!!

D.POPOVIC

pre 8 godina

Mnogo vece zlo za ovu zemlju je cinjenica da su za to vreme desetine hiljada zaposlenih u takozvanoj Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje primali platu iz budzeta a da nikome nisu nasli posao, sto im je bio jedini radni zadatak. Kada bi se ovakva sluzba privatizovala, ili bi svi zaposleni u roku od dva meseca dobili otkaz zbog katastrofalnog radnog ucinka ili bi takva sluzba/agencija bankrotirala.

Milosav

pre 8 godina

Ovo i ako je tacno, da covek ne poveruje! Pa valjda treba covek da trazi posao a ne da ceka da mu zavod pronadje. Doduse nikada nisam radio u Jugoslaviji i Srbiji posto sam zemlju napustio posle vojske, ali ziveo sam tamo skoro 20 godina, ako ona nije mogla u to vreme da dobije neki posao onda ili je totalno lenja ili totalno glupa. Ovo je za Riplija!

jegsopleter

pre 8 godina

Svi vi koji kritikujete g-dju Dragicu; mnogo ste mi pametni. Umesto da kritikujete NSZ i njihovo besmisleno postojanje jer ogromnoj vecini registrovanih nikada nista od posla nisu ponudili, a upravo primaju plate za to, a i zovu se Nacionalna sluzba za ZAPOSLJAVANJE, vi pametujete floskulama "posao se ne ceka nego se trazi", "onaj ko hoce da radi on ce naci posao" i sl. zadrtim i papagajskim parolama. Lepo zena kaze da je predavala 100 molbi i sigurno je trazila posao i mimo toga. Znaci nije cekala vec je bila aktivna na svoj nacin.
I jos nesto, zasto posle diplomiranja i zavrsetka skolovanja idete u NSZ da se prijavite? Da vam ne bi nasli posao ili da bi vam barem nekad ponudili nesto?
Potpuno razumem g-dju, a njenu sudbinu ce mnogi doziveti, mozda cak i oni koji je sada kritikuju.

Komsija Godo

pre 8 godina

Kljucna rec ovde je "čekala" - to je vrlo pasivno, zasto nije trazila posao, uvek nesto ima u toliko velikom gradu kao sto je Novi Sad. Ako bas bas nema, moze da se ide u emigraciju u zemlje gde ima nedostatka radne snage, npr u Nemacku.

brankoL

pre 8 godina

...mnogi su ovde,kanda,promasili poentu ...prijavljena na 'siz' ,javljala se svaka 4 meseca i to 42 godine...malo li je? ( verujem da ima komentatora koji su mladji ) Pa za sta sluzi 'sluzba za zaposljavanje'? Za sta su nam ( moja majka,otac,ja...) skidali sa plate?

beban

pre 8 godina

U ovoj zemlji je svasta moguce. Ali 42 godine, ako se kako tvrdi uredno javljala na biro, oni su njoj lepo overavali zdravstvenu knjizicu. Kada predje starosnu granicu vise nece biti overene knjizice.

Dejan

pre 8 godina

Ona ceka posao od 1973 godine? U to vreme je sistem odrzavao nezaposlenost na minimalnom nivou... Nisu isli po kucama da traze radnike...
Uzalud je cekla da neko pokuca na vrata.

ljubisa

pre 8 godina

Kakva vest! Samo u srbiji postoji nesto sto ljudi zovu "cekam posao". Posao se trazi a ne ceka se. Radim od 2001 godine a prijavljen sam od 2007. Posao moze da se nadje bez problema UVEK ali ne moze da se uvek bira.

Zvezdiho

pre 8 godina

I sta sad ocekujes? Milostinju? Mozda penziju na lepe oci? Ti si obican neradnik! Sa nepunih 29 imam skoro 10 godina staza. Radio sam svasta, od zidarije, konobarisanja i sad radim u ozbiljnoj firmi. Nikad nisam imao vezu, nisam u stranci, samo se borim i ne cekam posao vec ga trazim.

Mozak Ćao

pre 8 godina

Koeficijent inteligencije pomenute Dragice je minus beskonačno.

"Hoću da radim i evo sedim i gledam TV 42 godine i čekam da me neko pozove da radim". Ko sve glasa u ovoj zemlji da se krstiš i levom i desnom.

Ljudi koji ne rade bilo šta kad nema posla su pre svega jedni ogromni neradnici i neodgovorni prema sebi i bližnjima, a onda i bezobrazni.

Imam mučnine na ovako glupe priče.

P.S. Da si htela da radiš uradila bi nešto za 42 godine umesto što redovno i uredno se prijavljuješ u NSZ. Neverovatno je da je nije sramota ako uopšte postoji.

Vlada

pre 8 godina

Evo ja zivim u Austriji i AMS(biro rada) mi nikada nije nasao posao. Svako posao koji sam nasao je bilo samostalno ili preko prijatelja. Ta gospodja 42 godine nije radila(mogla je u nekoj radnji, butiku, trafici da se zaposli bez problema) ili je radila na crno i sad kuka sto nema radni staz. Da vidim kako ce sad ljudi da pljuju SNS kad zena nije dobila posao od biroa jos iz Titovog vremena.

Bojan

pre 8 godina

Valjda ce se ozakoniti eutanazija, dok neki od nas dodju u godine za penziju, to bi resilo mnoge probleme.
("snalazljivi" protiv "nesnalazljivih", 26. avgust 2015 21:16)

Ljude sa takvim stavom niko ne želi u svojoj okolini, a kamoli da zaposli. Moraš da širiš sreću, a ne tugu i negativnu energiju. Iz korena menjaj stav. Ustani i bori se!

anja

pre 8 godina

Pa treba biti svojevrstan lik da ti sa 63 godine tek prvi put padne na pamet da neces imati penziju.... ne znam sta da kazem. Zao mi je, ali imam utisak da je gospodja izuzetno nesposobna.

Persa Vučić

pre 8 godina

Čekala? Ona je posao - čekala! I tako, čekala je 42. godine a u toku tih 42. godine je napisala SAMO (oko) 100 molbi. I nije dobila ni jednu ponudu.Neverovatno, ali je istinito: nisu joj ponudili ni limun a ni pomorandžu, mostarske smokve da ne pominjem. A mogla je da ide od firme do firme i ubeđuje da je zaposle; mogla je da radi kod seljaka na njivama i da zarađene dnevnice štedi za neki svoj mali (poljo)privredni biznis; mogla je da zajedno sa proizvođačima poljoprivredne hemije otvori prodavnicu tih proizvoda; mogla je da se prekvalifikuje ili da završi višu školu. Mnogo šta je mogla, da je stvarno htela. Ali je očigledno da nije(...) Da je moj sin (1975.) kao ona, ne bi imao ni dan radnog staža, ne bi išao i posao tražio kod potencijalnih poslodavaca, ne bi promenio mnoge poslove, ne bi na nekim poslovima napredovao i bio bolje plaćen, za svo to vreme ne bi stekao nova znanja i nove veštine i - sada ne bi, u svom stanu, radio za jednu američku firmu i bio natprosečno plaćen (završio je mašinsku školu, tokom školovanja ruski jezik, što sa njegovim sadašnjim poslom nema nikakve dodirne tačke, ali je godinama samoinicijativno i SAM učio i odlično naučio pisanu i govornu formu engleskog jezika i znanje engleskog jezika mu je pomoglo da dobije ovaj posao koji sada radi, što ne znači da neće sticati nove veštine i nova znanja i da neće tragati za još boljim i bolje plaćenim poslom. Podrazumeva se da mu NSZ nije našla ni jedan, pa ni ovaj posao. Treba hteti - treba smeti!

D.P.

pre 8 godina

Gospodjo Dragice. Pa sasvim je logično da vam nikada niko nije ponudio posao jer ga niste ni želeli. Poslovimse nenude kao kolači. Poslovimse traže kao gljive posle kiše. Onoj ko hoće da radi uvek nadje posao. Onaj ko neće, on čeka da mu ga neko ponudi!

srbijasine

pre 8 godina

Za 42 godine je podnela vise od 100 molbi za posao, ili ti vise od 2 molbe godisnje! Bas mi je zao, neka salje sad molbe za penziju istim intezitetom.

Kole

pre 8 godina

42 godine nije mogla da radi kao prodavacica, cistacica, bilo sta??? Ovako masno lagati, e pa stvarno. Odvratno, zaista odvratno. Psihologija parazitizma, a nazalost i rasireno je to dosta.

Trnova ruzica

pre 8 godina

Trebala je jos malo pricekati, mozda ce joj naci neko nesto, mozda. Ne daj Boze da proba nesto sama, da uzme da radi na tezgi ili da kopa. Bolje da ceka jos jedno 100 godina, i pazi kaze ja volim da radim. Pa ti ne ne znas sta to znaci rad. Osim cekanja i kukanja nista. Pre ce doci princ sa poljupcem da je probudi, ako je probudi:)

Aca

pre 8 godina

Pa ako je čekala na posao, umesto da ga je tražila, i 42 godine je malo. Vreme samoupravnog socijalizma i državne, oktroisame privrede je odavno prošlo.

zoran

pre 8 godina

Moja zena ima 56 godina zivota a na birou se nalazi 32 godine.Po zanimanju je pravnik.Nikada nije dobila ni jednu ponudu biroa za posao.Verovatno ima jos mnogo ovakvih slucajeva.Verovatno bi kao azilant bolje prosla u zivotu.

Vlada

pre 8 godina

@Cunuk

Ma jok bre neko ce da ti trazi posao. Evo meni nalupase minuse sto sam rekao da mi biro rada u Austriji nikada nije nasao posao, a i pomenuo sam da pljuju sad SNS kao sto pljuju vezano za problemima koji su decenijama stari. Ali eto vecina Srba nije naucila(i ne zeli da radi), pa eto im neka sede kuci i zive od roditelja. A koga ce oni da izdrzavaju i pomazu je druga prica.

Lana

pre 8 godina

Ma sve mislim kako u NS za vreme SFRJ nije bilo baš nikakvog posla za zdravu i mladu ženu sa završenom srednjom školom (i to baš poljoprivrednom, a usred agrarne Vojvodine!), pa tada nije radio samo ko nije hteo, pre će biti da je ono: traži posao, a moli boga da ne nađe. Moja bivša komšinica je takođe sa srednjom poljoprivrednom radila kao neki referent u novosadskom Jugoalatu dok firma, kao i većina drugih, nije propala, a nije imala nikakva "leđa", došla iz nekog sela pored Zrenjanina da studira, nije joj išlo, niti joj se vraćalo u zavičaj, zaposlila se tu, kasnije se udala i ostala, tako da ta priča o nemanju veze baš i ne pije vodu. Naravno, govorimo o vremenu bivše Jugoslavije.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

To što za 42 godine nije uspela da nađe posao više govori o njoj nego o državi. A koliko sam shvatio, ona je čekala posao. Posao se traži, on se ne čeka.

Vlada

pre 8 godina

@Cunuk

Ma jok bre neko ce da ti trazi posao. Evo meni nalupase minuse sto sam rekao da mi biro rada u Austriji nikada nije nasao posao, a i pomenuo sam da pljuju sad SNS kao sto pljuju vezano za problemima koji su decenijama stari. Ali eto vecina Srba nije naucila(i ne zeli da radi), pa eto im neka sede kuci i zive od roditelja. A koga ce oni da izdrzavaju i pomazu je druga prica.

alex

pre 8 godina

Posao se ne ceka, posao se trazi. Ne kazem da to sad pravi neku drasticnu razliku, mnogo ljudi nema posao, i onih koji aktivno traze, ali u ovoj situaciji su od starta manje sanse.

Dr Mr Djoka

pre 8 godina

Nemas megadens,pardon dzon nezbit diplomu.
Kada je budes kupila,pardon stekla onda se javi,mozda postanes i poslanik u skupstini sa 1000€ platom,nikad se ne zna.
Pa nas precednik je diplomirao a kasnije i postao doktor nauka sa 50 i kusir godina,mozes i ti....

Milica

pre 8 godina

Ova žena se očito nije prilagodila vremenu u kome živi ni pre 40 god.ni sada i uopšte je ne žalim.Ja sam crnački radila u stranoj banci 12 god., kada je neko poželeo moje mesto dobila sam otkaz za sitnicu,čak je rešenje o otkazu bilo takvo da nisam ostvarivala pravo ni na kakvu naknadu na Birou,jer sam dobila otkaz navodno svojom krivicom.U roku od dva meseca nasla sam posao tako sto sam slala CV na mnogo konkursa, isla na vise razgovora i prihvatila posao sa manjom platom i duzim radnim vremenom nego sto je bilo u banci,ali zelim da radim i da ne budem nikome na teretu.Nasla sam posao bez NSZ, bez veza i preporuka. Moguce je i u Srbiji, mozes da sedis kuci i da ocajavas i krivis sistem za neuspehe ili mozes da preuzmes kontrolu nad svojim zivotom i ulozis napor da ostvaris cilj.

lalo

pre 8 godina

Ova je protracila zivot cekajuci da joj padne jabuka u krilo. U tih 42 godine bilo je perioda kada se dobijala naknada za nezaposlene kao sto bi danas trebalo da bude pa joj nije ni bilo stalo do posla ako uopste zna nesto da radi. Motika je uvek tu negde pri ruci pa u nadnicu ali posle 42 godine i ona je teska.

opet ja

pre 8 godina

Какви коментари...могла је да нађе било какав посао...па ,ваљда,посао радиш из неке користи(посебно било какав),сем ако си луд,па је важно да радиш и да дижеш кредит да попуниш рупе које,обично,домаћица у кући попуни....сви ви,млађи,имате времена...отом потом,мада вам желим боља времена и да Новосађанку претекнете само у броју апликација....занимљиво је да сви ,који су сличне судбине и имају разумевања,познају свој језик,правопис и граматику...

Cvele

pre 8 godina

Sramota te osobe... Držim teretanu i da ne bih jurio i plaćao debelo majstore kupim električnu heftalicu i za 5 dana, uz odrađenih 30 tapacira, NAUČIM i da tapaciram... Ruke bole, prste ne mogu da ispravimi... Nije mogla da nauči da šije recimo???? Katastrofa...

Bojan

pre 8 godina

Posao se ne čeka. Čovek nudi usluge koje neko hoće da plati i tako zarađuje. Stvar je biti sposoban pružati usluge koje neko hoće da plati, a to se istražuje, ulaže u učenje i na kraju reklamira. To ne može preko noći i bez razmišljanja.

Nikola

pre 8 godina

Žena se uredno decenijama prijavljuje što dokumentuje i radnom knjižicom dok se iz NZS pravdaju time da je nema u evidenciji. Pa ko je udarao pečate i na osnovu čega? Sa druge strane smešno je da 42 godine nije mogla sama da pronađe baš nikakav posao. Od '73-će da traži posao i da ništa ne nađe. Za vreme ex-YU je posao nalazio i ko nije hteo. Ili ja nešto dobro nisam pročitao ili je ovaj tekst pun nelogičnosti.

nn

pre 8 godina

(zagorje do munchena,

Pa mnogi nisu imali kompjutere do pre jedno 10 tak i vise godina, tako da su mnogi rodjeni cak i 70 tih godina dobili i nabavali racunare tek sredinom 2000 tih godina kada su imali preko 30 tak godina, a kod nas ste vec matori poslodavcima sa 30 godina . Tako da je sada novim generacijama lakse naci bar oglase preko neta, nego u vreme 90 tih i pocetih 2000 tih kada ste mnogo teze dolazii do konkursa osim ako ne izadju u dnevnim listovima (retko ko i kupuje novine jer i to nije mali izdataka), halo oglasi...

aca

pre 8 godina

Tražim ... pardon ... čekam posao, a molim boga da ga ne dobijem. To je to.
To je isto kao kada devojka čeka princa na belom konju, pa ostane usedelica. Posao se ne čeka, već se aktivno traži.

Milosav

pre 8 godina

Ovo i ako je tacno, da covek ne poveruje! Pa valjda treba covek da trazi posao a ne da ceka da mu zavod pronadje. Doduse nikada nisam radio u Jugoslaviji i Srbiji posto sam zemlju napustio posle vojske, ali ziveo sam tamo skoro 20 godina, ako ona nije mogla u to vreme da dobije neki posao onda ili je totalno lenja ili totalno glupa. Ovo je za Riplija!

Ja

pre 8 godina

Posao ne cekam, vec trazim tek 4 meseca a vec sam poslao 30 aplikacija. 100 prijava za 40 godina nije trazenje posla vec izgovor da se isti ne nadje.

Komsija Godo

pre 8 godina

Kljucna rec ovde je "čekala" - to je vrlo pasivno, zasto nije trazila posao, uvek nesto ima u toliko velikom gradu kao sto je Novi Sad. Ako bas bas nema, moze da se ide u emigraciju u zemlje gde ima nedostatka radne snage, npr u Nemacku.

johnzie

pre 8 godina

Ne smem da se smejem jer ipak verujem da je ovakav slucaj moguc spletom cudnih okolnosti i manjkom bliskih prijatelja i poznanika preko kojih, cinjenica je, dodjemo do vecine informacija o svetu koji nas okruzuje pa tako i o poslovnim prilikama i mogucnostima. Ali meni je ovo NADREALNO

misa

pre 8 godina

da se ne lazemo mogla je da nadje posao bar u nekoj trafici da se malo potrudila, jes da bi plata bila bedna ali bolje i to nego da je nemas

Sloba

pre 8 godina

@Rade: NZS i ekvivalenti, cak i u Svedskoj retko nalaze posao. Oni su tu da prave statistiku, obezbede neko zdravstveno osiguranje, isplate po koju naknadu. Zar tebi nije posle par meseci to bilo jasno? Jel ti stvarno mislis da ce neki drzavni trut da se trudi oko tebe i da on zove druge firme, da nudi tvoj rezime, sa cele 2-3 stavke. Zar verujes da neka iole normalna firma, a ima i njih u Srbiji, ide u NZS da nadje pouzdanog radnika? Iako moze da pita postojece radnike za preporuku, da oglas, procita email i onih koji pisu i kad nema konkursa... ne bas ce preko NZS.

Хумска БГ

pre 8 godina

(Nezaposleni iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti, 26. avgust 2015 17:39)

Слажем се да кад год отворим огласник нађем само "тражи се радница, траже се раднице, потребна конобарица" итд. Не знам зашто је то тако.Ако на крају и назовем и питам да ли можда може радник каже ми "нисте добро прочитали оглас" :О И шта могу да урадим, само да будем бесан што нисам женско, јер да јесам нашао бих бар три посла дневно.Није лако наћи посао као што неки кажу, али са друге стране, за 42 године пао би ти и сам на главу, ово нема везе са животом што прича ова госпођа из текста.

beban

pre 8 godina

U ovoj zemlji je svasta moguce. Ali 42 godine, ako se kako tvrdi uredno javljala na biro, oni su njoj lepo overavali zdravstvenu knjizicu. Kada predje starosnu granicu vise nece biti overene knjizice.

pa da

pre 8 godina

strasno sto se potrudila trazeci, CAK je stotinak puta konkurisala samoinicijativno kod poslodavaca za 42 god., sto znaki svakih sest meseci po jedno pismo... neki ljudi 100 puta konkurisu za mesec dana a ne za 42 godine

Rade

pre 8 godina

Samo 25 godina sam na evidenciji Nacionalne Službe za Zamajavanje, i pročitavši ovaj članak, izgubih svaku nadu da ću doživeti 42 godine zamajavanja oko traženja posla!
Da li je funkcija Nacionalne Službe da sebe radi postoji a da nas DOVODI U ZABLUDU, jer smo kao TUPAVI i NEPOTREBAN deo društva inventar za njen posao ?
Ovako je stvoren uslov za sudsko sporenje svakog prijavljenog pojedinca i Službe.... oko dovođenja u zabludu na konto očekivanog zaposlenja.!
Trebalo je da nas pravovremeno obaveste da kao azilanti napustimo ovu Prokletu Avliju a ne da čekamo da "lipšemo" !!!

R.W

pre 8 godina

Jednom prilikom odem ja tamo da se prijavim, jer mi je istekao ugovor o p.p poslovima, kazu oni da se javite kod savetnika, da zakazete sastanak, da razgovarate...???? :) O čemu? Vi da mi nadjete posao? Ukinuo bih celu službu!

Nezaposleni iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti

pre 8 godina

Molio bih B92 da se pozabavi diskrimnaciju u zaposljavanju nezaposlenih od 30 do 50 gdina u ovoj drzavi, a isti su i nezaposleni drugog reda i priorita i u NSZ (pronadjite izjave celnika NSZ iz aprila 2015, koje su mu grupe priorite u zaposljavanju, iste grupe koja su prioirte ovoj sluzbi vec godinama ako ne i deceniju , a to su oni do 30 godina, preko 45 tj 50 godina i nezaposlene osobe sa invalidtiteom). UZ to se oni prkeo 30 godina vec godinama ne mogu prijvait ni u zadruge, a sada mnogi poslodavci cak i upsensa javna i privatna preduzeca samo preko zadruga ili agencija za lizing traze radnike, uglavom do 30 godina, najcece se traze studenti do 26 godine starosti. Uz to u gomili oglase se traze samo radnice, toliko o rodnoj ravnopravnosti. Prethdona poverenica a ni ova nova nista nisu uradli da se spreci diskrimancija nezaposlnei od 30 do 50 godina (prehtodna je imala prilog u jednom emisiji Zena sa ovom tematikom, kada su gosti bili prethdoni direktor NSZ i predsednik Unije poslodavaca,nazalost od te emijse je jos gore a povernica ni prostom nije mrdnula da resi taj problme), diskriminaciju muskaraca (pogdletaj oglase gde se samo traze prodavacice, sekretarice, administrativne radnice, operaterke....

Kol

pre 8 godina

U svo postovanje doticnoj gospodji ali posao se ne ceka nego trazi i situacija u kojoj je, je iskljucivo njena greska i indiferentnost prema radu cak i u ovoj nasoj stranackoj zabiti moze se naci neki posao, naravno da je raditi dobro placen posao u struci a da ste ga dobili bez veze i da pritom niste 10.00 djak sa ETF-a ravno naucnoj fantastici, ali nema sanse da me ubedi da nije za sve ove godine mogla da nadje makar posao u trafici! Ja cu prvi da kritikujem nase trziste rada i celokupnu administraciju, ali ovo je bas ekstreman slucaj gde je ona odgovorna za svoju sudbinu, u kapitalizmu se samo najboljima ali apsolutno najboljima poslovi nude odnosno njih poslodavci jure mi ostali treba sami da se potrudimo!

Senka velikog brata.

pre 8 godina

Čekala si posao na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme. Sada je pravo vreme ali obavezno menjaj mesto, neku ladovinu debelu.

spirogira

pre 8 godina

Civilizacijska je tekovina da svi stari gradjani primaju socijalne penzije. Ne moraju da budu velike, ali kolike-tolike. A ko je uplacivao i u fond PIO da na to prima i tu penziju. Tako je recimo u Kanadi.

brrrm

pre 8 godina

dragica je carica!!! htela je ali eto niko nije zvao, hahahaha... jedino sto u ovom tekstu moze da bude zanimljivo je cinjenica da agencija postoji samo radi reda, inace je njeno postojanje besmisleno...

Antimanipulant

pre 8 godina

Ova "vest" je jedna od onih novinarskih manipulacija... Ova zena je bila domacica (kakvih je mnogo bilo u njeno vreme), imala je muza, decu (ako ima unuke, to znaci da je imala i dece), muz je zaradjivao, a ona je RADILA u kuci i gajila decu. Sada zivi od muzevljeve penzije, a ako se dogodi da muz umre pre nje, imace prava da nasledi njegovu penziju... To sto se redovno prijavljivala na biro je verovatno radila ranije zbog zdravstvene knjizice, a sada... iz navike. Nigde vesti nema u ovoj prici. Osecam da je novinar dosao do ove price tako sto ju je pitao: "A jel da ste Vi hteli da radite, ali vam nisu dali?"

Mile

pre 8 godina

Vest koja suštinski u tako malo redova objašnjava sve ono zbog čega je ovaj narod tu gde jeste. U pitanju je suštinski odnos prema životu, mnogo više od još jedne bizarne i tužne priče iz ove zemlje...

zeničanka

pre 8 godina

Слична судбина....разлика-избјеглица(нарочито значајно за оне у Србији који пате од комплекса "избегли супермени")на бироу од 1994,машински инжењер,пар година стажа,захваљујући познавању енглеског...ако дођеш,немаш никога,поштујеш ред.....

"snalazljivi" protiv "nesnalazljivih"

pre 8 godina

Vidim da vecina ljudi osudjuje gospodju, zbog njene ocigledne nesposobnosti i nesnalazljivosti, al bas bih voleo da vidim koji je prosek godina trazenja posla kod ostalih ljudi. Mogao bih se opkladiti da se krece u raspono oko 2-6 godina, sto nikako nije malo.
Osim toga, gospodja koliko god nesposobna bila je postavila veoma pametno pitanje, a to je: "Cemu sluzi Biro za zaposljavanje, ako ne sluzi tome da ljudima nadje posao?".
Ja pak imam fakultet, godisnje posaljem oko 100inak prijava, i sve sto sam radio do sada su 2 fizikalije, od po nekoliko godina. Inace vec 5 godina nemam posao. Na vecinu adresa na koje saljem prijave, niko mi nikad ne odgovara, zivim u maloj sredini, gde uglavnom pale rodjacke veze, a ja sam slabo umrezen po tom pitanju. U vecim gradovima me veoma retko pozovu na razgovor, i to se dogodilo samo 2 puta u ovih 5 godina. Pokusao bih u inostranstvo, al nemam dinara u dzepu, nit znam gde da zaradim, koliko-toliko, za neki takav poduhvat.
Inace ovi sa Biroa me takodje nikada nisu zvali da ponude posao, ali su nekoliko puta pokusali da me skinu sa evidencije, optuzujuci me da radim na crno (iako to nije istina).
Nemojte se mnogo smejati Dragici. Ni vas ne ceka nesto svetla buducnost. Mozda ce neki od vas i docekati penziju, al pitanje je da li ce moci od te bede da prezive, posto se vec sada vidi kuda ide ovaj svet...
Valjda ce se ozakoniti eutanazija, dok neki od nas dodju u godine za penziju, to bi resilo mnoge probleme.

ima svega

pre 8 godina

Samo u srbiji moze da se zivi 42 godine bez posla.
(Aca, 26. avgust 2015 17:08)

Moguce je i po ceo dan strazariti na nekom portalu i ostavljati komentare i citati vesti, i biti zaposlen i primati platu.

"snalazljivi" protiv "nesnalazljivih"

pre 8 godina

(Bojan, 26. avgust 2015 22:46)

"Ljude sa takvim stavom niko ne želi u svojoj okolini, a kamoli da zaposli..."

Bojane, ne *enjaj. Mozes li mi objasniti, kako je neko iz mog CV-ja, gde ja navodim svoje obrazovanje, znanja koja posedujem, kvalitete, interesovanja mogao proceniti da ja sirim negativnu energiju, pa da me ne zeli u svojoj blizini, da me cak ne zeli pozvati ni na razgovor?
Stvarno mislis da ti sto citaju CVjeve, imaju volje da se udubljuju u svaki taj CV i traze skrivene znakove negativizma, depresije... Verujem da primaju stotine CVjeva po jednom radnom mestu, i da nemaju vremena za te stvari, cak i ako je to moguce.
Ili mozda mislis da sam toliko naivan da u CVju navodim da se zalazem za eutanaziju?
Mani se tih, pozitivistickih parola, iz clanaka o popularnoj psihologiji. Ovde se radi o mnogo vecim problemima, koje ne resava ta popularna psihologija osmisljena da zabavi mase. Ovde se radi o tome da nema prostora za sve i da su neki visak, i taman da dube na trepavici za njih se nikada nece naci mesta. Naravno, krivica ce uvek padati na njih same, jer nisu dovoljno snalazljivi, pametni, nasmejani, socijalizovani... il sta ti vec izmisle kao razlog da ti nabijaju komplekse i "saseku" da se ne bi bunio. Pitanje je samo da li ti zelis da igras tu igru. Ja ne zelim, pa bar negodujem. A vi uzivajte i osudjujte ove "nesnalazljive", bar dok se jednom ne zalomi i na vama.

zagor

pre 8 godina

@anja
u tome i jeste poenta. i nesposobni treba da prezive. svima treba da nam bude drago sto smo (kobajagi) izasli iz doba "darvinizma", tj. drustvenog sistema u kojem samo "sposobni" i "snazni" mogu da drze glavu iznad vode i to tako sto "nesposobnima" stoje na ramenima.
ovaj primer nije ilustracija njene nesposobnosti (ocigledno je dovoljno sposobna da zavrsi srednju skolu i da se prijavi na biro, sto treba da bude dovoljno za pocetak sa njene strane), nego toga do koje mere je nas drustveni i pravni sistem disfunkcionalan.

Mici

pre 8 godina

Verovatno nije zelela da radi bilo sta. Danas mogu da se nadju lako najgori poslovi za sve ostale treba debela veza. Oni koji nisu radili te najgore poslove ne veruju. Nekad je zaista bolje sacuvati zdravlje nego raditi kod nekoga ko te fizicki izrabljuje za male pare.

aim bot

pre 8 godina

Stvarno trebala je da radi bilo šta. Mogla je da bude Wolfey's SNS bot. Dobila bi sendvič a možda i neki poslić ako se istakne. Slažem se da svako treba sam da traži posao ali šta će nam onda NSZ. Mnogo košta a malo daje.

Nezaposleni gradjanin bez veze

pre 8 godina

I sada ce ovu zenu da ismejavu botovi koji rade preko veze za dnevnicu od 1500 dinra i one silne vezare koje su partije, mame ili tate, rodbina ili prijatelji ubacili na radna mesta.

jegsopleter

pre 8 godina

Svi vi koji kritikujete g-dju Dragicu; mnogo ste mi pametni. Umesto da kritikujete NSZ i njihovo besmisleno postojanje jer ogromnoj vecini registrovanih nikada nista od posla nisu ponudili, a upravo primaju plate za to, a i zovu se Nacionalna sluzba za ZAPOSLJAVANJE, vi pametujete floskulama "posao se ne ceka nego se trazi", "onaj ko hoce da radi on ce naci posao" i sl. zadrtim i papagajskim parolama. Lepo zena kaze da je predavala 100 molbi i sigurno je trazila posao i mimo toga. Znaci nije cekala vec je bila aktivna na svoj nacin.
I jos nesto, zasto posle diplomiranja i zavrsetka skolovanja idete u NSZ da se prijavite? Da vam ne bi nasli posao ili da bi vam barem nekad ponudili nesto?
Potpuno razumem g-dju, a njenu sudbinu ce mnogi doziveti, mozda cak i oni koji je sada kritikuju.

Dejan

pre 8 godina

Ona ceka posao od 1973 godine? U to vreme je sistem odrzavao nezaposlenost na minimalnom nivou... Nisu isli po kucama da traze radnike...
Uzalud je cekla da neko pokuca na vrata.

Majstor Zivota

pre 8 godina

gospodjo, ne gubite nadu, mozda vlada produzi zivotni vek na 200 god pa sve stignete.
Jednostavno, posao vas nije hteo, sigurno nije do vas

svasta

pre 8 godina

"NSZ: Nema je u evidenciji" - zato nam i pada nezaposlenost - verovatno su je obrisali jer im nije normalno da neko toliko dugo ceka na posao (mada ne znam sto bi se cudili kad oni NIKAD NIKOG nisu zaposlili)!

pera

pre 8 godina

I da nije trazila mimo biroa posto kako kaze njena radna knjizica redovno je isla na biro da se prijavi, neko bi trebalo da postavi pitanje cemu zaista sluzi biro rada ako za 40 godina ne dobijes nijednu ponudu, verovatno da neki uhljebi primaju platu???

ratar

pre 8 godina

Nije poenta cekati posao 42 godine, vec ga treba traziti sto pre.
(Momcilo, 26. avgust 2015 16:51)
Nije poenta ni zaposljavati stotine ljudi u drzavnoj sluzbi koja nista ne radi, eventualno nalazi poslove samo partijskim clanovima. Eeej bre, pa u normalnoj zemlji ne moze da prodje vise od 6 meseci da ti ne ponude neki posao, kod nas moze 42 godine. O cemu dalje da pricamo

Krco Shemsin idol zauvek

pre 8 godina

I ja sam vec 25 god na birou rada sa fakultetom i nikada nisam dobio nikakvu ponudu od NSZ a ! Bas me zanima cemu oni sluze ?? Radim vec 20 god na crno da bi preziveo i nemam ni dan radnog staza ! Kad omatorim skroz odoh u Hag i priznacu im sve mada na ratiste nijedno nikad nisam bio pa neka me oni hrane i greju....odvratnije drzave od Srbije za svoje gradjane nema !!!

brankoL

pre 8 godina

...mnogi su ovde,kanda,promasili poentu ...prijavljena na 'siz' ,javljala se svaka 4 meseca i to 42 godine...malo li je? ( verujem da ima komentatora koji su mladji ) Pa za sta sluzi 'sluzba za zaposljavanje'? Za sta su nam ( moja majka,otac,ja...) skidali sa plate?

D.POPOVIC

pre 8 godina

Mnogo vece zlo za ovu zemlju je cinjenica da su za to vreme desetine hiljada zaposlenih u takozvanoj Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje primali platu iz budzeta a da nikome nisu nasli posao, sto im je bio jedini radni zadatak. Kada bi se ovakva sluzba privatizovala, ili bi svi zaposleni u roku od dva meseca dobili otkaz zbog katastrofalnog radnog ucinka ili bi takva sluzba/agencija bankrotirala.