BIZcast 3

20.05.2024.

15:10

"Da zamenite proizvod? Odgovor je NE"; Gavrilović za BIZcast otkriva kada dostava ne mora da se plati

"Da li je prodavac u obavezi da mi zameni proizvod ili vrati novac ako sam pogrešio boju ili veličinu? Odgovor je ne", rekao je za BIZcast Dejan Gavrilović iz Udruženja zaštite potrošača Efektiva.

Izvor: B92.net

Izvor: b92

"Da zamenite proizvod? Odgovor je NE"; Gavrilović za BIZcast otkriva kada dostava ne mora da se plati

Podeli:

Kupci se najčešće žale na kvalitet obuće, odeće i tehničkih uređaja. Cipele i patike glavni su predmet većine reklamacija, ali tek pokoja primedba stigne i do suda, jer su često parnični troškovi skuplji od same robe.

Dejan Gavrilović iz Udruženja zaštite potrošača Efektiva je gost nove epizode BIZcasta.

"Svaki potrošač ima pravo da se žali na robu ili pruženu uslugu koja nije adekvatna onome što je on očekivao ili što je reklamirano ili što stoji u nekom uputstvu, deklaraciji. Dakle, sve što je suprotno tome, potrošač ima pravo da to reklamira. Taj postupak reklamacije kreće od onog trenutka kada on izjavi reklamaciju. Od tog trenutka prodavac ima rok od 8 dana da mu na reklamaciju odgovori ili 15 dana da reklamaciju reši ili 30 dana ako je tehnička roba u pitanju", rekao je Gavrilović.

On je u podkastu objasnio da se reklamacija tehničkih uređaja razlikuje kada se reklamacija podnosi u prvih u prvih 6 meseci i u preostalih 18 meseci.

Ono na šta se potrošači najčešče žale kada opremaju svoje domove je da kod kupovine nameštaja ili bele tehnike, kada dođe do isporuke, dostavljač kaže kako je moguće dostaviti robu samo do ulaza u zgradu ili kako je za svaki sprat potrebno doplatiti ili prosto naplate dostavu iako to nije naznačeno prilikom kupovine.

"Kad naručujete nešto preko interneta i kad klićete tamo na ono 'idi dalje i kupi' na kraju taj sajt izbaci spisak svih troškova. Ako tu stoji, dakle, koliko košta proizvod, dostava je, ne znam, 500 dinara i ako se potrošač sa tim saglasi, trgovac ima pravo da mu to naplati. Ako to nije bilo navedeno na tom spisku stavki koje će biti naplaćene, a traži se kao dodatno plaćanje, potrošač nema obavezu to da plati. To je jasno i definisano članom 13 Zakona o zaštitu potrošača", objasnio je Gavrilović.

Zabluda mnogih potrošača jeste da je u prvih 14 dana od kupovine prodavac u izvrši zamenu prodate robe ili za istu vrati novac. Međutim, to ipak nije istina.

"Dakle, to ne postoji. To je često pitanje koje imamo od potrošača. Da li je prodavac u obavezi da mi zameni proizvod ili mi vrati novac ako sam pogrešio boju ili veličinu. Dakle, u kod tih stvari ne postoji zakonska obaveza prodavca da bilo šta uradi po tom pitanju. E sad, postoji nešto što je njihova dobra volja pa određeni prodavci imaju neke rokove u roku od 5 dana, 15 dana, 30 dana oni prihvate neku zamenu, da li za boju ili veličinu, ako imaju. Ali, to nije njihova zakonska obaveza. Jedina zakonska obaveza je ako je proizvod nesaobrazan", rekao je Gavrilović.

Mnogi su se bar jednom u životu našli u situaciji da su izgubili račun za robu koju žele da reklamiraju. Ima i onih koji prosto nemaju naviku da čuvaju svoje račune, a ipak žele reklamaciju. Na koji način to mogu da urade pogledajte u BIZcastu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: