BIZcast 0

07.02.2024.

14:52

Turinski za BIZcast: Ovi poslovi u Srbiji donose najveću zaradu – plata 2.000 evra VIDEO

Svakako nam je IT i dalje najplaćenija oblast, ali pojavljuju se zanimanja koja su sve plaćenija i traženija iz oblasti zanata.

Izvor: B92.net

Izvor: B92

Turinski za BIZcast: Ovi poslovi u Srbiji donose najveću zaradu – plata 2.000 evra VIDEO

Podeli:

Gost nove epizode BIZcast-a je PR menadžer Infostuda Miloš Turinski koji je za B92.net otkrio koja zanimanja će biti najtraženija u budućnosti, koji to poslovi u Srbiji donose najveću zaradu, šta je ono što poslodavci traže, a šta zaposleni zahtevaju kao i kako će razvoj veštačke inteligencije uticati na radna mesta.

"Svakako nam je IT i dalje najplaćenija oblast, sa druge strane ako posmatramo našu strukturu i naše oglase za poslove koje su se nalazile ne samo u prethodnoj godini, nego godinama za nama, ja moram da istaknem zanate. Pričamo o platama koje su više hiljada evra, a poslodavci pošto zanatlija nema, pokušavaju da budu konkurentni na našem tržištu i da privuku sav onaj kadar koji je ostao na tržištu. Imali smo situaciju za vodoinstalatere, na primer, da se nudila plata od 2.000 evra, to je početna plata, i moguće stanovanje ukoliko niste iz Beograda. Sa druge strane, za električara preko 1.500 evra, burekdžija 1.500 evra", rekao je Turinski.

Skandinavske zemlje su među prvima uvele četvorodnevnu radnu nedelju, najpre kao test koji se pokazao uspešnim, a potom i kao praksu u kompanijama.

"To jeste dobar način da se olakša ljudima ta radna nedelja. Sa druge strane, uvek možete da napravite i drugu preraspodelu. Možete da skratite radni dan. Pa tako ne mora da traje 8 sati, nego može da traje 6 sati. I onda da imate petodnevnu radnu nedelju, ali po 6 sati. Ne možete mnogo očekivati od umornog radnika. Međutim, kad je počeo taj trend sa četvorodnevnom radnom nedeljom, neke kompanije i kod nas su se zapitale da li je to zaista moguće. I onda imamo primer kod jedne ili dve kompanije koje su to zaista uvele. Test faza je pokazala da za 4 dana, radnici mogu da završe isti posao, pa čak i više nego što su radili 5 dana", ispričao je Turinski.

Kada ste na početku karijere ili niste radili mnogo toga, onda obično imate problem kako da napišete dobar CV po kom će poslodavci da vas zapamte. Međutim čak i osobe sa uspešnom karijerom za sobom, zaboravljaju na važne stavke koje bi radna biografija trebalo da sadrži. Turinski otkriva na koje detalje moramo obratiti pažnju pri sastavljanju radne biografije.

"Verujemo da ukoliko poslodavac zaista nešto ponudi kroz svoj oglas za posao, da to ispuni. S druge strane, isto tako i kandidat sve ono što napiše u CV-u, da to i donese sa sobom u tu kompaniju. Uvek savetujem kandidatima da budu što realniji i iskreniji u tom CV-u. Prvo svaki CV treba da se prilagodi svakom oglasu za posao. Znači, da nemate jedan CV koji ste napravili u jednom momentu i da uzmete da ga šaljete na sto oglasa za posao. Svaki poslodavac ima stavke koje je tražio u oglasu. U radnoj biografiji bi trebalo sebe da istaknete da ste stručni za poziciju na kojoj se prijavljujete. To je kad pričamo o radnom iskustvu i popunjavanju. Slika prvo nije neophodna, to da znate, ali ukoliko se odlučite da stavite fotografiju u CV, gledajte da bude profesionalna. Dešava se da ljudi stavljaju masovno slike sa proslava, sa letovanja, zato što su oni sami sebi tu ispalili lepo. Ali slika treba da bude profesionalna", rekao je Turinski.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

13 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: