BIZcast

09.04.2024.

10:41

Lučić za BIZcast otkriva: "Čeka nas tehnološka revolucija"

Gost nove epizode BIZcasta je generalni direktor "Telekom Srbija" Vladimir Lučić.

Izvor: B92.net

Izvor: b92

Lučić za BIZcast otkriva: "Čeka nas tehnološka revolucija"

Podeli:

Razgovarali smo o saradnji sa velikim svetskim finansijskim institucijama, transformaciji Telekoma, uvođenju 5G mreže, planovima za budućnost, ulaganjima u filmsku industriju.

Telekom Srbija je 31. decembara 2023 godine na računu imao preko 120 miliona evra.

"Naša strategija se pokaza odličnom. Pre 30 godina u Srbiji niste imali ni internet, ni mobilne, a sada je novim generacijama neverovatno kako smo mi uopšte živeli bez mobilnih telefona i interneta. Sledećih 15 godina će doći do tehnološke revolucije. I isto kao što nama sad deluje svet pre 30 godina kao jedna vrsta praistorije bez interneta, mobilnih telefona, tako će nekom za 15-20 godina delovati ovo sadašnje vreme kao praistorija, zato je telekomunikacija dinamična. Ako vi napravite dobru strategiju, na kraju pobeđujete", rekao je Lučić.

Optički internet u selima, stipendije za inovativne startapove i digitalizacija privrede samo su neki od poduhvata koje sprovodi "Telekom Srbija".

"Optički internet i 5G mreže će biti osnova na kojoj će se odviti četvrta industrijska revolucija, to je znak da će doći do radikalnih promena u svim našim životima. Doneće mnoge tehnološke novosti, od masovne upotrebe nanorobota u medicini kada će sve ove sadašnje bolesti od srčanih bolesti do raka biti prošlost, kao i autonomnih vozila koji sad već postoje i koji se najavljuju na Ekspu, gde ne morate ni da upravljate volanom, samo će vozilo da vozi bazirano na 5G komunikaciji, bazirano na senzorima i veštačkoj inteligenciji. Postoji niz takvih dodatnih servisa koji će biti razvoj optičkog interneta u gradovima i u selima. Već sad sam oduševljen, pošto u nekim selima postoje ljudi koji shvataju da putem interneta mogu dodatno zarađivati", ispričao je Lučić.

"Ovo će se desiti u sledećih deset godina. I to bazirano na ta dva stuba, brzom internetu, pre svega putem 5G i veštačkoj inteligenciji. Veštačka inteligencija će prvo pomoći brzoj optimizaciji 5G mreža, a s druge strane, 5G mreža putem brzog senzora, mašina, robota, omogućiće veštačkoj inteligenciji da brže uči. Tako da će se brzo to razvijati, i svako ko već sad ozbiljno ne razmišlja o primeni veštačke inteligencije u poslovanju jednostavno će zaostati“, dodao je Lučić.

Veliku pažnju javnosti privlači Telekomov fond za stipendiranje inovativnih startapova.

"Ponosan sam na taj fond, zato što to je prvi fond koji je kreiran u Srbiji po tom zakonu. Stvarno moram reći da je vlada Srbije napravila jedan izuzetno napredan zakon. Mi smo prvi takav fond formirali. Mi smo već sad u vlasništvu 12 startapova. Imamo startap iz oblasti zdravstva, imamo startap iz oblasti opštih aplikacija. Ima jedna dobra aplikacija za male hotele koja se sad trenutno prodaje u pet kontinenata", naglasio je Lučić.

Telekom je 2023. ostvario i saradnju s nekim od najvažnijih svetskih finansijskih institucija. Koliko to govori o poverenju koje vaša kompanija ima u poslovnom svetu?

"Izuzetno bitan ciklus i u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, to smo se mi proširili u Severnoj Makedoniji i u Švajcarskoj, Nemačkoj, u Austriji, sada ćemo u Ameriku. Naš uspeh je veliki. Mi smo prošle godine ostvarili međunarodnu saradnju sa Bank of America, koja je sada postala jedna od naših najvećih partnera, sa Deutsche Bankom, sa IBM i SEB bankom, a još ranije sa EIB. Mi smo, recimo, jedina kompanija Zapadna Balkana koja ima direktno ugovor sa EIB, baš za 5G", naglasio je direktor Telekoma Srbija.

Podeli:

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: